Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Μόνο οι στιγμές που δεν έζησες γίνονται βάρος στην ψυχή σου...!!!!

Όλο παραπονιέσαι και λες : Δεν είναι ζωή αυτή που ζω. 

Δεν αντέχω άλλο πόνο, δυστυχία... δεν αντέχω άλλη μιζέρια… Θέλω να αλλάξει η ζωή μου… 

Τι κάνεις γι’ αυτό; Αναρωτιέμαι! 

Συνεχίζεις να σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο, να λειτουργείς με τον ίδιο τρόπο, να σπέρνεις τους ίδιους σπόρους, να ποτίζεις τις ίδιες ιδέες, να βάζεις τις ίδιες ταμπέλες, να κατηγορείς όλους τους άλλους και να περιμένεις ότι κάποιος εκεί έξω με έναν μαγικό τρόπο θα σε λυτρώσει. 

Μην περιμένεις από κανέναν άνθρωπο να σε απελευθερώσει. Μόνος σου δημιουργείς τα δεσμά, τις φυλακές σου… Καθημερινά με την συμπεριφορά σου, με τις σκέψεις σου, φροντίζεις οι αλυσίδες σου να είναι καλογυαλισμένες και τόσο δυνατές ώστε να μην υπάρχει καμιά πιθανότητα να ελευθερωθείς από αυτές. 

Εσύ ο ίδιος έχεις γίνει αυτό που είσαι! 

Πως μπορεί κάποιος άλλος να έρθει να σε βγάλει έξω από αυτά και να σε γεμίσει ελευθερία; 

Και γιατί κάποιος άλλος να ασχοληθεί μαζί σου και να αναλάβει την λύτρωση σου αν εσύ ο ίδιος δεν αναλάβεις συνειδητά την ευθύνη σου και δεν αποφασίσεις ότι δεν χρειάζεσαι άλλο τα δεσμά σου… 

Αν εσύ ο ίδιος δεν πιστέψεις ότι δεν χρειάζεσαι να ζεις μια "μικρή" ζωή αλλά αυτό που χρειάζεσαι είναι να ξεδιπλώσεις τα φτερά σου και να πετάξεις ελεύθερα… 

Μόνο οι στιγμές που δεν έζησες...
Μόνο οι στιγμές που δεν έζησες γίνονται βάρος στην ψυχή σου. 

Το παρελθόν που δεν έζησες, οι έρωτες που δεν γεύτηκες, οι αγάπες που δεν άγγιξες, 

όλα αυτά που θα μπορούσαν να έχουν ανθίσει αλλά εσύ τα κλείδωσες στα ¨δεν πρέπει¨ του μυαλού σου, 

όλα τα τραγούδια που θα μπορούσες να έχεις τραγουδήσει, 

όλοι οι χοροί που δεν χόρεψες κρατώντας κολλημένα τα βήματα σου στο "τι θα πει ο κόσμος" 

όλα τα παιχνίδια που δεν έπαιξες γιατί έκανες την σοβαρότητα "θρησκεία" 

όλα αυτά που λαχτάρησες αλλά δεν τόλμησες… 

Όλα αυτά που δεν έζησες γίνονται βάρος στην ψυχή σου... 

και όσο περνούν τα χρόνια αυτό το βάρος γίνεται ένα τεράστιο φορτίο που κουβαλάς συνέχεια στο μυαλό και στο σώμα σου… 

Ζήσε λοιπόν… 

Ζήσε διπλά, ζήσε για το τώρα και για κάθε στιγμή που άφησες να φύγει… 

Ζήσε σαν να μην υπάρχει η επόμενη στιγμή, το επόμενο λεπτό, η επόμενη μέρα… 

Ζήσε… 

Δάνεισε στη Ζωή τις Στιγμές σου και κείνη θα σου πάρει όλο το βάρος που κουβαλάς… 

Ζήσε και μην ξεχνάς: 

Αμαρτία είναι ότι σκοτεινιάζει την Ψυχή… 




9 προειδοποιητικά σημάδια ότι η αρνητική ενέργεια στη ζωή σας επηρεάζει το σώμα σας...!!!!


Είναι γεγονός ότι η αρνητική ενέργεια βρίσκεται παντού γύρω μας. Από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε μέχρι την διασκέδαση που επιλέγουμε, η αρνητική ενέργεια είναι παντού και πραγματικά επιβαρύνει το σώμα. 

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεφορτωθούν την αρνητικότητα ώσπου τελικά αυτή αρχίζει σιγά σιγά να επηρεάζει την ζωή τους. 

Μην την αφήσετε να κυριαρχήσει! 
Μπορεί να νομίζετε ότι σας επηρεάζει μόνο ψυχικά αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν την σωματική σας υγεία. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, αφυδάτωση κτλ. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι αυτά που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται για την αρνητική ενέργεια που επιβαρύνει το σώμα. Είναι πολύ εύκολο να τα παραβλέψετε, οπότε φροντίστε τον εαυτό σας! 

Πονοκέφαλοι 
Οι πονοκέφαλοι είναι συχνά σημάδι ότι ένα άτομο αντιμετωπίζει αρνητική ενέργεια. Οι πονοκέφαλοι μπορούν να εκδηλωθούν λόγω πολλών διαφορετικών πραγμάτων αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε μια εξήγηση και είναι κάτι που πραγματικά σας βαραίνει τότε θα μπορούσε να τους προκαλεί η αρνητική ενέργεια. 

Ακραία συναισθήματα 
Όταν βρίσκεστε στο «τρενάκι» των ακραίων συναισθημάτων, είναι πολύ πιθανό ότι προκαλούνται από την αρνητικότητα που εμποδίζει την ζωή σας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προειδοποιητικά σημάδια ότι είναι καιρός να καθαρίσετε την αρνητικότητα! 

Ένταση ή υπερβολική ανησυχία 
Σύμφωνα με την Miliana Perepyolkina «Η αρνητική ενέργεια στο σώμα εκδηλώνεται ως ένταση, το μυαλό σας πλημμυρίζεται από αρνητικές σκέψεις και νιώθετε λυπημένοι ή θυμωμένοι. Αισθάνεστε ανήσυχοι. 

Για να ηρεμήσετε, αλείψτε το σώμα σας με θαλασσινό αλάτι και ξεπλυθείτε με ζεστό νερό. Πείτε αυτά τα λόγια: η αρνητική ενέργεια ξεπλένεται, φεύγει μακριά και η θετική ενέργεια έρχεται στον δρόμο μου. Τελειώστε με 10 δευτερόλεπτα κρύου ντους.» 

Αυξομειώσεις στο βάρος 
Η υπερκατανάλωση φαγητού ή το να μην τρώτε αρκετά είναι σημάδια ενεργειακών αλλαγών. Αν το βάρος σας έχει αλλάξει δραστικά είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε. Καταλάβετε τις λιγούρες σας ή την απουσία επιθυμίας σας για φαγητό. Δώστε προσοχή στα σημάδια του σώματος για να καταλάβετε αν πρόκειται για ανθυγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής ή αν το σώμα σας υποφέρει από την αρνητική ενέργεια. 

Πόνος στο στομάχι 
Ο πόνος στο στομάχι είναι ένα άλλο σημάδι για την πιθανή παρουσία αρνητικής ενέργειας στο σώμα σας ή στο περιβάλλον σας. Πιθανώς είστε αγχωμένοι ή έχετε πολλή ένταση. Ένας στομαχόπονος μπορεί πραγματικά να σας πει περισσότερα για το τι συμβαίνει μέσα σας από όσα νομίζετε. 

Επινεφριδιακή κόπωση 
Τα επινεφρίδια βοηθούν το σώμα να ανταποκριθεί στο άγχος και το στρες. Ωστόσο, η αντιμετώπιση πολλής αρνητικής ενέργειας μπορεί να προκαλέσει υπερβολική επιβάρυνση των επινεφριδίων. Η Δρ. Karyn Shanks, MD έχει γράψει: « Η κούραση, η καταπίεση, η αϋπνία, η εξουθένωση και ο πόνος, όλα μπορούν να σημαίνουν ότι έχεις επινεφριδιακή κόπωση». Για να το ξεπεράσετε, πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτά που σας επιβαρύνουν! 

Προβλήματα αναπνοής 
Τα προβλήματα στην αναπνοή δείχνουν επίσης ότι η αρνητική ενέργεια επιβαρύνει το σώμα σας. Η δασκάλα ρέικι Stacee Magee είπε ότι «Για παράδειγμα, η θλίψη συγκρατείται στους πνεύμονες και όταν την βιώνουμε την κρατάμε μέσα στα πνευμόνια μας». Η θλίψη που εγκαθίσταται στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή επειδή είστε πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι. 

Χρόνιοι πόνοι 
Η αρνητική ενέργεια μπορεί να εκδηλωθεί και με την μορφή χρόνιων πόνων. Μπορεί να αναγκάσει τους μύες να συστέλλονται και να τεντώνονται υπερβολικά. Αυτό το συνεχές άγχος θα οδηγήσει σε κόπωση και σωματικό πόνο. 

Κατάθλιψη 
Η αρνητική ενέργεια μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως κατάθλιψη. Δεν μπορείτε απλώς να απαλλαγείτε από αυτή ή απλώς να κάνετε χαρούμενες σκέψεις. Πιθανώς υπάρχει πολλή αρνητική ενέργεια που εμποδίζει την ζωή σας και ενσωματώνεται στις καθημερινές σκέψεις και εμπειρίες σας. 

Το να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της αρνητικής ενέργειας μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ζωή σας. Πρέπει να απαλλαγείτε από τα πράγματα που σας βαραίνουν. Φροντίστε τον εαυτό σας και ακούστε το σώμα σας!




Η βούληση για Ζωή...!!!!

Μπορούμε να επιλέξουμε να ζήσουμε; Κι αν ναι, επιλέγουμε την επιβίωση με τον ίδιο τρόπο που επιλέγουμε μια αλλαξιά ρούχα ή ένα αυτοκίνητο; Πολλοί άνθρωποι έχουν καταλήξει στο να πιστέψουν ότι έτσι συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η επιβίωση μπορεί να μην επιλέγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επιλέγουμε ένα απόκτημα. 

Η ζωή δεν είναι απόκτημα. Εκείνοι πού θέλουν πάρα πολύ να ζήσουν κάποιες φορές μπορεί να πεθαίνουν και άλλοι, για τους οποίους η ζωή έχει λίγη γοητεία, συχνά συνεχίζουν. Πόσο παράξενο είναι ότι πολλοί από εμάς έχουν μια εσωτερική εμπειρία ότι υπάρχει κάποια διάσταση προσωπικής επιλογής που συνδέεται με την επιβίωση! 

Στα χρόνια αυτά που παρατηρώ την επιβίωση, έχω έρθει να αναρωτιέμαι αν δεν υπάρχει μια θέληση στην οποία έχουμε πρόσβαση στα όνειρα και τις φανταστικές εικόνες η οποία είναι μέρος κάποιας βασικής κωδικοποίησης στο κέντρο της προσωπικής μας ζωής. 

Εδώ στο βαθύ αυτό ασυνείδητο επίπεδο βρίσκεται η προσπάθεια να παραμείνουμε ενσαρκωμένοι για σκοπούς άγνωστους στο συνειδητό νου, ένα είδος δέσμευσης της προσωπικής μας δύναμης ζωής προς το συγκεκριμένο και το συμπαγές. 

Ίσως κρυμμένη στην παρούσα συζήτηση για την προσωπική επιλογή και την τελική επιβίωση είναι μια παλαιότερη, πιο μυστηριώδης έννοια που ονομάζεται βούληση να ζήσουμε. 

Αν έτσι συμβαίνει, πολλοί παράγοντες στο ασυνείδητο επίπεδο των πραγμάτων μπορεί να επηρεάζουν αυτή τη βούληση, την δύναμη της, την συνοχή της, και την επιμονή της. Οι πιο βαθιές και πιο ασυνείδητες πεποιθήσεις μας σχετικά με την ουσιαστική μας φύση, το πόσο άξιοι είμαστε για να ζήσουμε, μπορεί να λειτουργούν εδώ. 

Μερικές φορές μια συστροφή στην βούληση για ζωή γίνεται εντελώς ξεκάθαρη μόνον όταν κάποιος αντιμετωπίσει την δυσκολία μιας σημαντικής ασθένειας. 

Ο Μαξ ήταν το είδος του ανθρώπου που έζησε στα άκρα, καπνίζοντας, πίνοντας, εμπλεκόμενος σε καυγάδες, οδηγώντας γρήγορα αυτοκίνητα. Ήταν εκεί όπου βρίσκονταν το άκρον. Στα εξήντα-τρία, είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και είχε φτιάξει και χάσει δύο περιουσίες. 

Στο παρόν ήταν ένας επιτυχημένος κτηνοτρόφος. Ήταν καθισμένος στο γραφείο μου, με το βαρύ καπέλο του και τις παλιές μπότες, τόσο άβολα και ανήσυχα, όσο κι ένας από τους αγαπημένους του ταύρους πρωταθλητές που είχε χαρακτηριστεί ως πολύ μικρός. 

Σε απάντηση στην ερωτήσεις μου σχετικά με το παρελθόν του, μου είπε ότι είχε μεγαλώσει σε ένα αγρόκτημα στα Μεσοδυτικά. Ο πατέρας του είχε υπάρξει cow boy, η μητέρα του η μοναχοκόρη του τραπεζίτη της πόλης. 

Ήταν πολύ κοντά στην μητέρα του. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ένα ανθεκτικό και ατρόμητο παιδί, είχε ζήσει πολύ κοντά στον πατέρα του. Ο πατέρας τους του αγαπούσε, είπε, και αποτράβηξε το βλέμμα του. 

Τον κοίταξα να κάθεται εκεί, μεγάλος και ικανός και δείχνοντας απερίσκεπτος. Τα χέρια του, ξεκουράζονταν πάνω στα ντυμένα με τζιν γόνατα του, ήταν σημαδεμένα από μια ζωή εξωτερικής εργασίας. Ήταν τα χέρια ενός άντρα. 

Γιατί λοιπόν είχα αυτή την αίσθηση της προστατευτικότητας, αυτή τη φευγαλέα αίσθηση ότι ήταν ένα αδύναμο μικρό αγόρι; 

Ακολουθώντας αυτό το ένστικτο, τον ρώτησα τι γνώριζε σχετικά με την γέννηση του και τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Μου είπε ότι είχε γεννηθεί πρόωρα. Για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια της ζωής του ήταν ευαίσθητος στις ασθένειες και είχε απορροφήσει πολλή από την προσοχή, την ανησυχία, και τον χρόνο της μητέρας του. 

Η αγανάκτηση του πατέρα του είχε μαζευτεί μέχρι που σε έναν βίαιο τσακωμό με τη μητέρα του της είχε πει, «Αν αυτό το κωλόπαιδο ήταν ένα από τα ζώα, θα το είχα αφήσει έξω να πεθάνει από την πείνα». 

Τον ρώτησα αν αυτό το είχε ακούσει κατά λάθος ή κάποιος του το είχε πει. Δεν μπορούσε να θυμηθεί, είπε, αλλά το γνώριζε από πάντα και ήξερε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είχε συμβεί. 

Η δυσαρέσκεια του πατέρα του προς αυτόν είχε παραμείνει χωρίς καμία αλλαγή ακόμα και μετά που είχε μεγαλώσει και είχε γίνει σωματικά σκληρός. «Δεν ήταν άνθρωπος που συγχωρούσε», είπε. 

Μερικές φορές ο πατέρας του δεν του μιλούσε ούτε αναγνώριζε την παρουσία του επί εβδομάδες, και συμπεριφέρονταν σαν αυτός να μην ήταν καν εκεί. Ποτέ δεν ήξερε γιατί. Δεν είχε ζήσει μια εύκολη παιδική ηλικία και στα δεκαπέντε ο Μαξ έφυγε από το σπίτι. 

Ενοχλημένος από τις ερωτήσεις μου, με ρώτησε γιατί όλα αυτά ήταν σημαντικά. Κτυπούσε νευρικά το πόδι του και τα μάτια του ήταν ανήσυχα. Με τα χέρια του κτυπούσε τις τσέπες του αφηρημένα. 

Αναρωτήθηκα αν επιθυμούσε να καπνίσει. Του είπα ότι η στάση των ανθρώπων προς των εαυτό τους μερικές φορές το έκανε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να ανακτήσουν την υγεία τους και γι’ αυτό ήταν καλό να καταλάβουμε όσο περισσότερα μπορούσαμε. 

Τότε άρχισε να μιλάει σχετικά με τις αυτό-καταστροφικές του τάσεις. Μου είπε ότι είχε «κυνηγήσει τον θάνατο» για όσο μπορούσε να θυμηθεί, και περιέγραψε χρόνια σκληρής ζωής και πολλούς τραυματισμούς. 

Ακόμα και σαν παιδί είχε μια τάση στα ατυχήματα και αυτό είχε τραβήξει ακόμη περισσότερο την προσοχή της μητέρας του προς αυτόν και έτρεφε την αγανάκτηση του πατέρα του. Δεν καταλάβαινε γιατί συνέβαινε αυτό και ήταν αθλητικός και καλά συντονισμένος. «Πάντα ένιωθα σαν να μην μετρούσα, ότι δεν ήμουν καλός». 

Οι πολλές επιτυχίες του, στις επιχειρήσεις ή τα αθλήματα ή με τις γυναίκες, δεν είχαν κατευνάσει αυτά τα συναισθήματα αλλά μόνον τα κάλυπταν. «Χες τα όλα», είπε θλιμμένα. «Ίσως», είπα, «ήταν δύσκολο να νιώθεις εν τάξει επειδή δεν μπόρεσες ποτέ να είσαι σίγουρα τι ήταν αυτό που χρειαζόσουν να κάνεις για να είσαι εν τάξει». 

Με κοίταξε, προβληματισμένος. «Αν υποτίθεται ότι έπρεπε να ζήσεις για να ευχαριστήσεις την μητέρα σου, ή να πεθάνεις για να ευχαριστήσεις στον πατέρα σου», είπα. 

Η παρατήρηση μου τον σοκάρισε. Συχνά είχε αναρωτηθεί αν είχε ζήσει απρόσεκτα με σκοπό να κερδίσει την επιδοκιμασία του πατέρα του ή για να αποδείξει στον εαυτό του ότι ήταν σκληρός. Αυτό του θύμισε και κάτι άλλο. 

«Από τη στιγμή που γεννήθηκα, ήμουν ένα αληθινό αγκάθι γι’ αυτόν απλά και μόνον επειδή ήμουν εκεί. Τίποτα από αυτά που έκανα δεν μπόρεσε να το αλλάξει αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν με ήθελε». 

Του υπενθύμισα ότι παρά το πόσο κοντά με το θάνατο είχε έλθει επανειλημμένα, τα σπασμένα κόκκαλα, τα ατυχήματα, τα ρίσκα που έπαιρνε σχεδόν καθημερινά, ήταν ακόμη εδώ. Τον ρώτησα τι νόμιζε ότι τον είχε κάνει να τα βγάλει πέρα. 

«Η τύχη», είπε γρήγορα. Του έριξα ένα σκεπτικό βλέμμα. Κανείς δεν ήταν τόσο τυχερός. Κάθισε για λίγο με τις σκέψεις του. Μετά με μια αβέβαιη φωνή που σχεδόν δεν μπορούσε να ακουστεί, μου είπε ότι αυτός ο ίδιος πάντα ήθελε να ζήσει. Με δυσκολία μπορούσα να τον ακούσω. 

«Μπορείς να το πεις αυτό λίγο πιο δυνατά;» Κοίταξε το χαλάκι ανάμεσα στις μπότες του. Χωρίς να μπορεί να μιλήσει, απλά έγνεψε. Σχεδόν ψιθυριστά είπε, «Ντρέπομαι». 

Η καρδιά μου πήγε σ’ αυτόν. Με τρεμάμενη φωνή είπε, «Κάτι μέσα μου θέλει να ζήσει». Τα μάτια του ήταν ακόμη καρφωμένα στο χαλάκι. «Πες το, Μαξ», σκέφτηκα. «Πες το μέχρι να γίνει αληθινό». Αναρωτήθηκα αν τολμούσα να τον πιέσω λίγο περισσότερο. 

«Νομίζεις ότι μπορείς να με κοιτάζεις και να μου το πεις αυτό;» Τον ρώτησα. Μπορούσα να αισθανθώ τον πόλεμο που γίνονταν μέσα του. Το είχα παρακάνει; Δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει τον πατέρα του. 

Το πιο πιθανόν, το να πει ένα τόσο απλό πράγμα δυνατό ήταν ενάντια σε μια στάση που είχε κρατήσει ολόκληρη ζωή. Ίσως δεν ήταν σε θέση να ελευθερώσει τον εαυτό του ακόμα και τόσο λίγο. Με μια προσπάθεια σήκωσε τα μάτια του, η φωνή του ακόμη κομμένη, αλλά όχι πια αδύνατον να ακουστεί. 

«Θέλω να ζήσω», είπε ξεκάθαρα. Κοιτάξαμε ο έναν τον άλλον για λίγες στιγμές αλλά δεν κατέβασε τα μάτια. Του χαμογέλασα. «Κι εγώ θέλω να ζήσεις», του είπα. 

Ένας τρόπος να δούμε την ιστορία του Μαξ θα ήταν να θεωρήσουμε ότι η παλιά διαφωνία μεταξύ των γονιών του είχε συνεχιστεί στον ασυνείδητο νου του. 

Μπερδεμένος και πιασμένος μεταξύ στην αφοσίωση της μητέρας του στη ζωή του και την επιθυμία του πατέρα του να εξαφανιστεί, είχε ζήσει καβάλα στον φράκτη μεταξύ ζωή και θανάτου όλα αυτά τα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, αν και ήταν κρυμμένο, ο ίδιος είχε κρατήσει την τελική του ψήφο. 

Ίσως η ένταση του εσωτερικού διαλόγου το είχε κάνει απαραίτητο γι’ αυτόν να διαβεβαιώνει τον εαυτό του για την δική του επιλογή φτάνοντας στα άκρα και ρίχνοντας την ψήφο του ξανά και ξανά. Κάθε φορά που είχε επιβιώσει μπόρεσε να νιώσει για ακόμη μια φορά την δική του επιθυμία να ζήσει. 

Όταν ο ασυνείδητος πόλεμος είναι τόσο έντονος, ίσως να πρέπει να ξανακάνεις την επιλογή συχνά μέσω ατυχημάτων και επικίνδυνης ζωής, απλά για να είσαι σίγουρος. 

Ο καρκίνος ήταν μόνο η τελευταία σε μια μακρά σειρά κρίσεων η οποία έβαζε το ερώτημα της ζωής του σε δοκιμασία. Ήταν ο λόγος που αυτός ήταν εδώ. 

Αλλά τώρα που είχε καρκίνο θα ήταν απαραίτητο να επιλέξει μια κι έξω. Η επιβίωση από μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή μπορεί να απαιτήσει μια τέτοια συνεκτικότητα μεταξύ συνειδητής και ασυνείδητης επιλογής. 

Ο Μαξ είχε μεταστατικό καρκίνο του εντέρου. Οι ειδικοί του είχαν δώσει αποθαρρυντικές στατιστικές και πρόσφεραν μόνον μια προσεγμένη πρόγνωση. Αλλά η εμπειρογνωμοσύνη δεν είναι ικανότητα να βλέπεις το μέλλον. 

Σαν ειδικοί, έχουμε να κάνουμε μόνον με πιθανότητες και όχι συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όπως και οι περισσότεροι που κάνουν μια τέτοια δουλειά, έχω δει ότι η πρόγνωση μπορεί να μην είναι η πραγματικότητα όπως και ο χάρτης δεν είναι η περιοχή ή το σχέδιο το κτίριο. 

Ο Μαξ έζησε οκτώ χρόνια μετά από αυτήν την πρώτη συνάντηση. Δουλέψαμε μαζί για λίγα χρόνια διερευνώντας την πόρτα που είχε ανοίξει στην πρώτη αυτή συνεδρία και κατέληξα να νιώθω μια βαθιά στοργή για αυτόν τον σκληρό, παράξενο, και πολύ ευγενικό άνθρωπο. 

Σιγά-σιγά μπόρεσε να καταλάβει και να συγχωρήσει και τους δύο γονείς του και να εκτιμήσει και να ενδιαφέρεται για τον εαυτό του. Τα τραύματα και τα ατυχήματα σταμάτησαν. 

Μέσα στους λίγους πρώτους μήνες συχνά αστειεύονταν σχετικά με την στιγμή που έριξα την ψήφο μου με αυτόν. «Τον κέρδισα τον μπάσταρδο μια για πάντα», κρυφογελούσε. 

Όταν του είπα ότι ήθελα να ζήσει, μιλούσα σαν ένας άνθρωπος για τον οποίο η ζωή του ήταν σημαντική και όχι σαν κάποιος πού γνώριζε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. 

Κάτω από την εμπειρογνωμοσύνη του κάθε γιατρός αισθάνεται έτσι σχετικά με κάθε ασθενή, άσχετα με τις πιθανότητες. Είναι το κίνητρο πίσω από όλη αυτήν την εκπαίδευση, όλη αυτήν την προσπάθεια, η βάση όλης αυτής της δέσμευσης. Απλά σκέπτομαι ότι κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε αυτά τα πράγματα φωναχτά. 

(Απόσπασμα από το βιβλίο της Rachel Naomi Remen, M.D., “Kitchen Table Wisdom”) 




Μη ζητήσεις καμία συγνώμη. Ξέρει η μάνα. Δεν θέλει συγνώμη γιατί αν τη ρωτήσεις δεν την πλήγωσες ποτέ...!!!!

Πάρε τη μάνα σου αγκαλιά, όσο ακόμα προλαβαίνεις. Όσο ακόμα, είναι εδώ..

Έλα να σου πω πότε ακριβώς θα νιώσεις πως το κλάμα που έριξες για ανούσιους έρωτες, για ανθρωπάρια που έπαιξαν με την καλοσύνη σου ήταν τελικά χωρίς λόγο.

Όταν βιώσεις τον πόνο για τον γονιό σου που τον βλέπεις να κείτεται ανήμπορος σε ένα κρεββάτι ενός άχαρου νοσοκομείου που βρωμάει θάνατο.

Τις στιγμές εκείνες σαν ταινία θα περάσουν από το μυαλό σου, όλες οι στιγμές που αρνήθηκες το ενδιαφέρον της μάνας σου, που σε περίμενε ξενυχτώντας σε μια καρέκλα μόνο να δει πως έφτασες σπίτι και είσαι καλά.

Την ειρωνεία στις κουβέντες σου, όταν την πλήγωνες λέγοντας την να μην ανακατεύεται στη ζωή σου, γιατί ξέρεις τι κάνεις.

Σκατά ήξερες.
Όταν οι επίδοξοι μνηστήρες σου έφευγαν προς αναζήτηση καινούργιας Πηνελόπης στη μάνα σου έτρεχες και έκλαιγες σαν μικρό παιδί.

Κι εκείνη σου άνοιγε την αγκαλιά της και σε έκλεινε μέσα με στοργή κι έκλαιγε πιο πολύ από εσένα.

Και όταν εκείνη πόναγε θυμάσαι;

Εσύ βιαζόσουν γιατί είχες ραντεβού για καφέ.

Ίσως γιατί νομίζεις σαν και εμένα, πως η μάνα σου θα είναι πάντα εκεί.

Και δίναμε απλόχερα την αδιαφορία μας. Ντρεπόσουν και εσύ να την πας μια βόλτα; Εγώ να δεις. Αναβολή στην αναβολή.

Και κοίτα που εκείνη άφηνε τα πάντα όλα να σε πάει στη παιδική χαρά.

Μήπως ξεχνάς πως πάντα ήταν παρούσα ακόμα και πίσω από την κουΐντα της τόσο ανεξάρτητης ζωής σου;

Πνοή σου έδωσε θυμάσαι; Ή μήπως τώρα έτσι όπως την κοιτάς με θολωμένα μάτια από το κλάμα ντρέπεσαι;

Προλαβαίνεις. Πιάστης το χέρι και δώστης ένα φιλί στο μέτωπο.

Μη ζητήσεις καμία συγνώμη. Ξέρει η μάνα. Δεν θέλει συγνώμη γιατί αν τη ρωτήσεις δεν την πλήγωσες ποτέ.

Πήγαινε και δωστης ένα φιλί και ένα σε αγαπώ.

Κάντο τώρα που έχεις την ευκαιρία. Κάντο και για εξιλέωση εκείνων που δεν πρόλαβαν.




Ιωάννα Νικολαντωνάκη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου έχει τόσο καλή ακουστική ; Η ανατροπή στα όσα πιστεύαμε...!!!!

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική και αισθητική του. Με χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών στο θέατρο γίνονταν μουσικές, ωδικές και δραματικές παραστάσεις, στις οποίες ο ηθοποιός από τη σκηνή, ακουγόταν μέχρι τις τελευταίες θέσεις, δηλαδή 60 μέτρα πιο μακριά.

Πολλοί αρχιτέκτονες κατάλαβαν ότι το θέατρο της Επιδαύρου είχε κάτι ιδιαίτερο και προσπάθησαν να το αντιγράψουν, χωρίς όμως την ίδια επιτυχία.

Για χρόνια επιστήμονες προσπαθούσαν να εξηγήσουν την ιδιαιτερότητά του. Την απάντηση έδωσαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια, σύμφωνα με τους οποίους το μυστικό βρίσκεται στα καθίσματα. 

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα καθίσματα από ασβεστόλιθο φιλτράρουν τον ήχο. Καταστέλλουν τους ήχους με μικρές συχνότητες, όπως τους ψιθύρους των θεατών και το θρόισμα των φύλλων, επιτρέποντας στους ηθοποιούς να ακουστούν καλύτερα.

Οι ήχοι με υψηλές συχνότητες από τους ηθοποιούς που βρίσκονται στη σκηνή, ανακλώνται στους θεατές.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του καθηγητή στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Woodruff στην Ατλάντα, Nico Declercq, οι ήχοι με συχνότητα μικρότερη των 500 Hz εξασθενούσαν και δεν ακούγονταν, ενώ οι συχνότητες άνω των 500 Hz ακούγονταν κανονικά.

Οι αυλακώσεις στην επιφάνεια των καθισμάτων λειτουργούν όμως, ως φυσικές ακουστικές παγίδες. Αυτό επηρεάζει τις φωνές των ηθοποιών με χαμηλή συχνότητα, με αποτέλεσμα να μην ακούγονται καλά από τους ακροατές.

Οι ερευνητές όμως, ανέφεραν ότι οι άνθρωποι αναπληρώνουν το τμήμα που δεν άκουσαν καλά, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανασυνθέτει τις συχνότητες που λείπουν.

«Υπάρχει ένα νευρολογικό φαινόμενο, που ονομάζεται εικονικό βήμα και επιτρέπει στο ανθρώπινο μυαλό να ανακατασκευάσει μια ηχητική πηγή ακόμα και υπό την απουσία των τόνων χαμηλότερης συχνότητας», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Nico Declercq.

Παράλληλα, θεωρούν ότι το κοινό πιθανότατα μπορεί να αλλάξει την ακουστική του θεάτρου, καθώς οι διάφοροι σωματότυποι επηρέαζαν τη διάδοση του ήχου, κάτι όμως που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια εξαιτίας της ανομοιογένειας του ανθρώπινου σώματος.

Άλλοι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αιτία της καλής ακουστικής του θεάτρου ήταν ο αέρας του τόπου, που φυσάει κυρίως από τη σκηνή στο ακροατήριο, ενώ άλλοι πίστευαν ότι έφταιγαν οι μάσκες που φορούσαν λειτουργούσαν ως μεγάφωνα.




Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Τι λέξεις και φράσεις πρέπει να λέτε σε όποιον παθαίνει κρίση πανικού...!!!!

Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή κάποια προφανή αιτία που εκδηλώνεται η κρίση. 

Η κρίση πανικού μπορεί να είναι μια έντονη και δύσκολη εμπειρία για το άτομο. Όταν συμβαίνουν κρίσεις πανικού, ίσως να νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο, ότι παθαίνετε μια καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι πεθαίνετε. 

Αν κάποιος γνωστός σας παθαίνει μια κρίση πανικού, αυτός ή αυτή μπορεί να βιώσει υπερβολικό άγχος και να μην μπορεί να σκεφτεί καθαρά. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Μείνετε μαζί του/της και διατηρήστε την ηρεμία και ψυχραιμία σας.

Ρωτήστε τον/την αν παίρνει κάποιο φάρμακο για την κατάστασή του/της και φροντίστε ώστε να το πάρει εκείνη τη στιγμή.

Μετακινήστε το άτομο σε ένα ήσυχο μέρος.

Μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με το τι χρειάζεται το άτομο.

Ρωτήστε το!

Μιλήστε μαζί του χρησιμοποιώντας μικρές, απλές προτάσεις.

Να είστε “προβλέψιμοι”. Αποφύγετε τις εκπλήξεις και κάθε τύπου έντονη συμπεριφορά.

Βοηθήστε το άτομο να μείνει ήρεμο, ζητώντας του να επαναλάβει μαζί σας μια απλή, φυσική κίνηση, όπως το να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι.

Βοηθήστε το άτομο να επιβραδύνει την αναπνοή του, μετρώντας μαζί του ήρεμα και σταθερά μέχρι το 10, παίρνοντας βαθιές και αργές αναπνοές. 

Τι να λέτε σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού
«Μπορείς και θα το ξεπεράσεις όλο αυτό»

«Μπράβο, τα πας πολύ καλά. Είμαι περήφανος για σένα»

«Πες μου τι χρειάζεσαι τώρα»

”Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Εστίασε στο παρόν»

«Αυτό που αισθάνεσαι σε τρομάζει, το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Θα σου περάσει»

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες θα :
Μειώσετε το στρες του ατόμου σε αυτή την πολύ αγχωτική κατάσταση

Αποτρέψετε την κατάσταση από το να επιδεινωθεί

Βοηθήσετε το άτομο να ελέγξει όσο είναι δυνατόν μια κατάσταση σύγχυσης 




* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση. 

Η Ευτυχία είναι μία κατάσταση του Μυαλού...!!!!

Αν θέλαμε απλώς να ήμασταν ευτυχισμένοι θα ήταν εύκολο. Αλλά θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους. Και αυτό σχεδόν πάντα είναι δύσκολο, μιας και τους νομίζουμε πιο ευτυχισμένους απ ότι είναι». Montesquieu 1689-1755 

Ανοίγουμε ένα βιβλίο και αρχίζουμε να διαβάζουμε ένα διήγημα στο οποίο ένας διψασμένος άνθρωπος περιπλανιέται στην έρημο αναζητώντας απεγνωσμένα νερό, και ξαφνικά βλέπει μία όαση μπροστά του. Μία τεράστια ευτυχία τον κατακλύζει. 

Ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του όμως για να το πιστέψει, η όαση δεν είναι πια εκεί. Είναι απλά ότι δεν βλέπουν με τα μάτια σκέφτεται, αλλά η εικόνα «συντίθεται» στο μυαλό μου. Η ανάγκη της δίψας μπόρεσε να κάνει το μυαλό μου να «δει» αυτό που ήθελε να δει. 

Απογοήτευση και φόβος κυριεύουν τον ήρωα και μαζί με εμάς ως αναγνώστες για την τύχη του. Έχει δύο επιλογές, ή θα αφεθεί εκεί που είναι ή θα συνεχίσει το περπάτημά του στον καυτό ήλιο, μέχρι να βρει μια πραγματική όαση. 

Εξαντλημένος ανεβαίνει έναν καυτό αμμόλοφο και ξαφνικά βλέπει μια πραγματική όαση. Το χαμόγελό του φωτίζει το πρόσωπό του και το γέλιο του ακούγεται τρανταχτά σε όλη την αχανή ερημιά. Είναι πιο ευτυχισμένος από ποτέ. Και η εμπειρία αυτή μετά του αλλάζει την ζωή και την συμπεριφορά. 

Κλείνουμε το βιβλίο με χαμόγελο και αισιοδοξία για την δοκιμασία του ήρωα, για την ευτυχία του. 

Φανταστήκαμε έναν άνθρωπο να περνά μια δοκιμασία που απειλούσε άμεσα την ζωή του και πόσα εκτίμησε διαφορετικά μετά από αυτή την εμπειρία. Για λίγο το διάβασμα μας «άνοιξε» ένα παράθυρο στην σκέψη να δούμε τα προβλήματα μας πιο μικρά, να αισθανθούμε πιο δυνατοί. 

Να πάρουμε μία δόση ελπίδας και έτσι να «ενεργοποιήσουμε» λίγη από την τεράστια ψυχική δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος, χωρίς να το γνωρίζει, και να δούμε ότι είμαστε πιο ισχυροί απέναντι στο περιβάλλον μας. 

Δεν είναι όμως το βιβλίο που δημιούργησε την ψυχική δύναμη που νιώσαμε. Είναι οι σκέψεις που το βιβλίο μας δημιούργησε και οι οποίες άλλαξαν την συναισθηματική μας διάθεση. 

Ποιος είναι ο λόγος όμως που οι επιδράσεις μιας όμορφης ιστορίας, της μουσικής, στα συναισθήματά μας, διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα; 

Ο άνθρωπος διαθέτει ένα εκπληκτικό μυαλό, που σαν εικόνα, μοιάζει πολύ με το σύμπαν και τους γαλαξίες που βλέπουμε σε φωτογραφίες.Ακόμη και όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, οι νευρώνες στο μυαλό μας, ενωμένοι μεταξύ τους σε ένα σχήμα σαν δισεκατομμύρια δέντρα με τα κλαδιά τους, «πυροδοτούν» αλλεπάλληλα ηλεκτρικά σήματα, ολόκληρες ηλεκτροχημικές «καταιγίδες» θα λέγαμε. 

Αποφασίζοντας τι φορούν οι χαρακτήρες της υπόθεσης, πως στέκονται, πως νιώθουν την πρώτη φορά που φιλιούνται. Κανένας δεν μας δείχνει αυτή την εικόνα. 

Οι λέξεις δημιουργούν εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, ακόμη και αλλαγές «μέσα μας». Το μυαλό μας ζωγραφίζει τις εικόνες. Διαβάζουμε ότι οι ήρωες είναι «ευτυχισμένοι» και «επιτυχημένοι» και το μυαλό μας τους φαντάζεται όπως μάθαμε από μικροί από τους γονείς μας, τι σημαίνει επιτυχία και ευτυχία. 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε δηλαδή, ότι το μυαλό μας έχει από πολύ παλιά σχηματισμένους ορισμούς για το τι σημαίνει επιτυχία, ευτυχία, και κάνει συγκρίσεις του παρόντος που ζούμε, με αυτούς τους ορισμούς. 

Κάποιες φορές μπορεί να βλέπει ότι είμαστε «μακριά» από αυτό που πιστεύαμε ότι είναι ευτυχία και τότε μπορεί να κάνουμε αρνητικές σκέψεις υποτίμησης του εαυτού μας οι οποίες φέρνουν και αρνητική συναισθηματική διάθεση. 

Για να είμαστε σταθερά ευτυχισμένοι όμως, πρέπει να εκτιμήσουμε αν αυτοί οι ορισμοί που έχουμε στο μυαλό μας για το τι είναι ευτυχία, είναι επιφανειακοί ή ουσιώδεις μέσα από την ψυχική ικανοποίηση που μας προσφέρουν. 

Μπορεί συζητώντας τους, να δούμε ότι πρέπει να τους αλλάξουμε. Έστω λίγο αρχικά, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να χαμογελάμε και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δυναμικά και όχι ως καθοδηγούμενοι από την τύχη. 

Ειδάλλως, ακόμη κι αν φταίει το περιβάλλον γύρω μας που άλλαξε, το μυαλό μας μπορεί άδικα να «κατηγορήσει» τον εαυτό μας ότι φέρει την ευθύνη. 

«Έπρεπε να το είχα προβλέψει, μπορεί να σκεφτεί κάποιος, ότι αυτός δεν ήταν ο άνθρωπος για μένα, σαν να οφείλει να έχει επίγνωση του τι ασυνείδητες ανάγκες, παλιά σχηματισμένες, καλύπτονταν ελλιπώς με αυτόν τον λάθος άνθρωπο». Σπάνια οι επιλογές μας είναι απόλυτα συνειδητές και αυτή είναι η μαγεία του ανθρώπινου μυαλού. 

Είναι λοιπόν θεμελιώδες συστατικό της ευτυχίας να γνωρίζουμε τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς μας, για να μην κατηγορούμε άδικα τον εαυτό μας. 

Και αυτή είναι η αρχή για να νιώσουμε ότι κάθε καλή σκέψη η πράξη μας, επηρεάζει ή και αλλάζει θετικά εμάς το περιβάλλον μας. Κι όταν το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει, αυτός που θέλει να είναι σταθερά ευτυχισμένος, πρέπει «να αλλάξει» και αυτός. 

Να νιώθει ότι ακόμη κι αν πιστεύει στην μοίρα, πιο σημαντικό είναι πως θα διαχειριστείς την «μοίρα» σου, παρά το τι θα φέρει αυτή. 

Αν για παράδειγμα μπορέσουμε να αντιδράσουμε με ηρεμία απέναντι στο θυμό των άλλων, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα αίτια της συμπεριφοράς τους, πολλοί άνθρωποι αρχικά θα προβληματιστούν γιατί δεν «αντεπιτεθήκαμε» με θυμό. 

Λόγω αυτής όμως ακριβώς της αντίδρασής μας, πολλοί στη συνέχεια θα σκεφτούν ότι δεν φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Αν θυμώσουμε κι εμείς, απλά θα απομακρυνθούμε αλληλοκατηγορώντας ο ένας τον άλλον για την ευθύνη της διαφωνίας. Έτσι αλλάζοντας πρώτα εμείς, αλλάζουμε τους ανθρώπους γύρω μας και αυτοί με την σειρά τους άλλους, σαν ένα ντόμινο. 

«Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου» έλεγε ο Πυθαγόρας. Τα πιστεύω σου επομένως, αν αφορούν το γενικότερο καλό, να τα εφαρμόζεις καθημερινά, ακόμη κι αν στην αρχή δεν γίνονται κατανοητά… χωρίς να περιμένεις να αναγνωριστούν… 

Οι φάροι δεν ψάχνουν μέσα στην θάλασσα να βρουν καράβια για να τα προστατεύσουν. Απλά στέκονται εκεί, σταθεροί σκορπώντας το φως τους. Κάθε άνθρωπος, από οποιαδήποτε θέση, μπορεί να γίνει ένας φάρος. 




* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση. 

Μην παραπονιέσαι πως είσαι άτυχος... το επιλέγεις...!!!!

Μην παραπονιέσαι πως είσαι άτυχος... το επιλέγεις!!!

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ...

Γιατί είσαι άτυχος… και οτιδήποτε θέλεις ΠΟΤΕ δεν έχει το αποτέλεσμα που επιθυμείς;

ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ...

Επειδή αρνείσαι να δεις το προφανές που «φωνάζει»… ότι πρέπει να ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ για να το αποκτήσεις!!! 

Σ’ αρέσει ή όχι….

Ένας από τους βασικούς νόμους της ζωής είναι πως ΔΕΝ μας χαρίζει τίποτα απολύτως.. αν δεν το διεκδικήσουμε με πάθος!!!!

Μόνο έτσι αποδεικνύουμε ότι το αξίζουμε και είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε!!!!

Αν κοιτάξεις γύρω σου ΟΥΔΕΙΣ έχει πετύχει κάτι σπουδαίο… εύκολα!!!

Έχει δουλέψει… μα πάνω απ’ όλα έχει επιμείνει τόσο πολύ να τα καταφέρει…. που δικαιωματικά το αποκτά!!!

Οι δυσκολίες που συναντά… τον αναγκάζουν να επιδείξει μεγαλύτερη πίστη και προσήλωση στο στόχο, ζυγιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνάμεις του!!! 

Μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του… αποκτά περισσότερες γνώσεις μα πάνω απ’ όλα… ΕΜΠΕΙΡΙΑ η οποία ΔΕΝ διδάσκεται!!!

Αν λοιπόν αρνείσαι να ακολουθήσεις τον συγκεκριμένο δρόμο…. ΠΑΝΤΑ θα παραπονιέσαι για «ατυχίες»!!!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ όμως είναι πως…
Επιθυμείς να σου χαριστούν τα πάντα εύκολα…. με το «ατράνταχτο» επιχείρημα πως το αξίζεις!!!

Βολικό, δεν λέω….
Αλλά πως θα σου φαινόταν αν ο καθένας επέβαλλε τον ρόλο που επιθυμούσε να έχει…. χωρίς να αποδείξει πως είναι ικανός γι’ αυτόν;

Πόσο εύκολα θα εμπιστευόσουν έναν γιατρό… που ναι μεν θέλει να βοηθήσει στο πρόβλημα υγείας σου…. αλλά δεν έχει δώσει εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η ικανότητα του;

Ακραίο το παράδειγμα θα σκέφτεσαι τώρα…..
Μα αναλογίσου πως το ίδιο συμβαίνει… σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς!!!

Ακόμα και για τον σύντροφο, τον φίλο, τον συνεργάτη... ζητάς αποδείξεις πως αξίζει να βρίσκεται στο πλευρό σου και είναι πολύ λογικό!!!!

Το παράλογο είναι….
Να απαιτείς την εμπιστοσύνη μου… χωρίς καμία προσπάθεια να την κερδίσεις!!!

ΞΕΧΝΑ λοιπόν….
Πως θα σου χαριστεί ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ… μόνο και μόνο επειδή το θέλεις!!!

Ακούραστα… ΔΕΝ πρόκειται να καταφέρεις τίποτα!!!!

Η ζωή είναι αγώνας δρόμου!!!

Νικητής ΔΕΝ είναι όποιος δηλώνει συμμετοχή.. αλλά εκείνος που τερματίζει και μάλιστα σε καλή θέση!!!

Αυτός που όσες φορές και να πέσει στην διαδρομή….. ξανασηκώνεται και συνεχίζει με το ίδιο πάθος χωρίς να πτοείται…

Όχι γιατί είναι πιο δυνατός από σένα…. μα επειδή το θέλει περισσότερο!!!

Αν λοιπόν δεν είσαι αποφασισμένος να κατακτήσεις τον στόχο σου….ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα έχεις θετικό αποτέλεσμα!!!

Όσοι κάνουν σχέδια… αλλά βαριούνται να τα πραγματοποιήσουν… παραμένουν στο περιθώριο, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην τύχη τους … για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!!! 

Η πραγματικότητα;

Όταν θέλεις να πετύχεις, τότε…

ΕΣΥ…
Οδηγείς την μοίρα σου….

Και εκείνη αναπόφευκτα ακολουθεί…

Γιατί πολύ απλά….
ΔΕΝ της αφήνεις περιθώριο για τίποτα άλλο!!!




Lena Karasavva 

Σκληρό σε αποκαλεί αυτός....που δεν γίνεσαι θύμα του...!!!!

ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ!!!!!
Αυτή είναι η ατάκα που ακούς όταν απαγορεύεις….
Στον άλλον να συμπεριφέρεται με ασέβεια!!!!!

Είναι η συνηθέστερη αντίδραση…..
Όταν καταλάβει πως αποκλείεται να γίνεις θύμα του……
Ενώ το είχε κάτι παραπάνω από σίγουρο….
Και του χαλάς τα σχέδια!!!!

Έτσι λοιπόν το επαναλαμβάνει διαρκώς…
Για να χαλαρώσεις τις αντιστάσεις που προβάλλεις….
Πραγματοποιώντας τον σκοπό του!!!!!

Αν δει πως αποτυγχάνει….
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια….
Επιχειρεί να σε γεμίσει ενοχές υποστηρίζοντας…
Πως τον αδικείς αφού δεν καταλαβαίνεις….
Πόσο «ευαίσθητος»..... είναι κατά βάθος!!!!!

Πολύ βάθος…….όμως!!!!

Τόσο…..που είναι αδύνατον να το διαπιστώσει…..
Φυσιολογικός άνθρωπος……αλλά εκείνος δεν πτοείται!!!!
Συνεχίζει ακάθεκτος…να παίζει θέατρο!!!!!

Οι ρόλοι που επιλέγει είναι πάντα του «κατατρεγμένου»……
Που όλοι παρεξηγούν….. τα λόγια και τις πράξεις του….
Αφού κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτόν!!!!!

Του εξηγείς πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει….
Απλά θέλεις να προβάλλει λογικές εξηγήσεις…..
Για τα λάθη που κάνει….και όχι ανόητες δικαιολογίες…..
Που δεν πείθουν….. ούτε μικρό παιδί!!!!

Αυτό τον κάνει έξαλλο με αποτέλεσμα….
Να περάσει στην κατά μέτωπο επίθεση….
Βλέποντας πως το υποκριτικό του «ταλέντο»….
Πάει στράφι στην δική σου περίπτωση!!!!!!

Έτσι λοιπόν θυμώνει…..αγριεύει…..
Με αποτέλεσμα να του ξεφύγει ο έλεγχος….
Δείχνοντας….τον πραγματικό του πρόσωπο!!!!!!

Από Βασιλάκης Καίλας…..
Που παρουσιαζόταν εκλιπαρώντας να τον λυπηθείς….
Για τα χτυπήματα της «άδικης» μοίρας…..
Μεταμορφώνεται……
Σε Τασσώ Καββαδία……
Κατηγορώντας ΕΣΕΝΑ για όλα τα δεινά….
Που έχει υποστεί……μέχρι τώρα!!!!

Τι σημαίνει….. δεν γνωρίζεστε από τόσο παλιά;;;;;
Εδώ κόντεψε να παίξει…..
Όλο το διεθνές θεατρικό ρεπερτόριο…..
Για να γίνεις θύμα του…..και θα κολλήσει….
Σε τέτοιες «λεπτομέρειες»;;;;;;

Μην γίνεσαι….. αφελής!!!!!!!!

Αρχίζει λοιπόν πόλεμο να αποδείξει…..
Πόσο σκληρός…..και συνάμα κακός άνθρωπος είσαι...
Αφού δεν συναισθάνεσαι πως βιώνει το «δράμα».…

«Άτιμη κοινωνία….. που άλλους τους ανεβάζεις….
Και άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα»……
Επιμένοντας να αδικείς τον……«δυστυχισμένο»!!!!!

Είναι….. το τελευταίο του χαρτί!!!!! 

Αν δεν μπορέσει να σε κάμψει….
Ούτε με αυτόν τον «ευφυή» τρόπο….
Έχει αποφασίσει ήδη….. πως δεν πρόκειται….
Να ασχοληθεί άλλο μαζί σου…
Αφού κυκλοφορούν τόσα θύματα που δεν έχει λόγο......
Να ξοδεύει….. άλλο χρόνο με σένα!!!!

Αν κάνεις το ΤΕΡΑΣΤΙΟ σφάλμα να υποχωρήσεις…..
Μην τυχόν χάσεις το κελεπούρι….ετοιμάσου να δεχτείς….
Οποιονδήποτε εξευτελισμό……βάζει ανθρώπινος νους!!!!!

Δεν τον ικανοποιεί πλέον…. πως πέτυχε τον στόχο του!!!!!
ΑΠΑΙΤΕΙ να πάρει ΕΚΔΙΚΗΣΗ……
Για την αντίσταση που πρόβαλλες νομίζοντας….
Πως είσαι εξυπνότερος από κείνον!!!!!

Τώρα μάλιστα που έχει το πάνω χέρι…..
Σκοπεύει να σου δώσει ένα μάθημα…που θα θυμάσαι…
Σε όλη σου την ζωή…..για να μην αμφισβητήσεις ξανά.....
Το «μεγαλείο» του!!!!!!
Τέτοιος παλιοχαρακτήρας!!!!!!!

Αυτά παθαίνεις…..
Όταν βάζεις στην άκρη τον αυτοσεβασμό σου….….
Αρνούμενος να σκεφτείς…….το απλό!!!!!

Ουδείς σωστός άνθρωπος ζητάει να κάνεις κάτι…
Που δεν αντιπροσωπεύει τον ίδιον!!!!!
Ακόμα και στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο…..
Δεν ταιριάζετε….αποχωρεί με αξιοπρέπεια……
Αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!!!!!

Αν δεν συμβεί αυτό…… να σε υποψιάζει!!!!

Μην σκεφτείς στιγμή πως……
Σε ερωτεύτηκε σε τέτοιο σημείο….
Που θα παραμείνει….. με όποιο κόστος!!!!!
Κανένας έρωτας δεν επιβιώνει σε κλίμα…..
Γκρίνιας…μιζέριας….κακομοιριάς……
Και προπαντός…ασέβειας!!!!!
ΝΟΜΟΣ!!!!!

Όλοι έχουμε ελαττώματα που πρέπει να διορθώσουμε!!!!
Το κάνουμε όμως από εσωτερική ανάγκη…
Να γίνουμε καλύτεροι….όχι αρεστοί!!!!!

Ο σύντροφος επισημαίνει κάποια αδυναμία….
Με όμορφο τρόπο….και πάντα για το καλό μας……
ΠΟΤΕ….. γιατί έτσι τον συμφέρει....
Δίνοντας το παράδειγμα με πράξεις χωρίς να διαταράξει…..
Την ηρεμία στην σχέση που είναι βασική προϋπόθεση…
Για να πετύχει!!!!

Οτιδήποτε άλλο…..
Πιστοποιεί πως είσαι με λάθος άτομο…..
Και πρέπει επειγόντως.....να απομακρυνθείς!!!!!

Είναι ανόητο να ισχυρίζεσαι πως δεν είναι πάντα εύκολο…..
Εκτός αν βρίσκεις ευκολότερο να σπαταλάς την ζωή σου….
Για το απόλυτο….. ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!

Πόσο πολύτιμο χρόνο πρέπει να χάσεις ακόμα….
Για να εμπεδώσεις αυτό….που ήδη ξέρεις κατά βάθος;;;;;
Όποιος είναι ανίκανος να προσφέρει….
Όσα λαχταράει η ψυχή σου….αποκλείεται να σε κάνει…
Ευτυχισμένο!!!!!!
ΔΕΔΟΜΕΝΟ……

Προχώρα λοιπόν χωρίς «γιατί».....
Δίνοντας την ευκαιρία....
Στον εαυτό σου να ευτυχήσει!!!!

Μπορεί να είναι δύσκολο……
Αλλά δεν σημαίνει πως θα «πληρώνεις» το σκοτάδι….
Οποιουδήποτε…….βρεθεί στο δρόμο σου!!!!!!

Μάθε να περιμένεις με υπομονή το «ωραίο»……
Αλλιώς είναι βέβαιο πως θα βιώνεις διαρκώς….
Την παρακμή!!!!!

Η αναμονή δίνει την ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα μας…..
Σχηματίζοντας ξεκάθαρη άποψη……
Για το ποιοι είμαστε…..ώστε να μην αμφιβάλλουμε λεπτό!!!!

Αν διαθέτεις ήσυχη συνείδηση…..
Και καθαρή καρδιά τότε…..
Είσαι στον ΣΩΣΤΟ δρόμο!!!!!

Σκληρός……
Δεν είναι όποιος προστατεύει τον εαυτό του….
Όπως οφείλει και υποχρεούται……
Αλλά εκείνος….

Που σε θέλει ΘΥΜΑ….
Αφού δεν έμαθε…….
Πως ΑΝΘΡΩΠΟΣ ονομάζεται αυτός που….
Λειτουργεί…..σκέφτεται…. και πράττει…..
Σύμφωνα με ότι επιτάσσει η ψυχή του!!!!!
ΑΝ……….έχει βεβαίως!!!!!!!




Lena Karasavva 

432Hz vs 440Hz : μύθοι & αλήθειες...Γιά ΠΟΛΥ απαιτητικούς και γνώστες...!!!!

Γίνεται πολύς λόγος, ειδικά τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές συνέπειες των 432Hz στη μουσική. 

Οι γνώμες είναι πολλές, το ίδιο και οι συζητήσεις, οι διαφωνίες αλλά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στα διάφορα μουσικά forum εδώ και χρόνια. 
Τα 440 Hertz ορίστηκαν ως ''αναφορά'' στη ρύθμιση της μουσική και το κούρδισμα των οργάνων ήδη από το 1953 από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και από τότε κυριάρχησε στη ''ρύθμιση'' της σύγχρονης μουσικής. 
Παρ΄όλα αυτά οι διαφωνίες των υποστηρικτών της άποψης ότι η συχνότητα "Α" του Βέρντι (έτσι ήταν γνωστή η συχνότητα A=432 Hz) που πρέσβευαν ότι το ''κούρδισμα'' στα 432 Hz είναι μια εναλλακτική ρύθμιση μαθηματικά σύμφωνη με το Σύμπαν, δεν έπαψαν ποτέ να υφίστανται, αντιθέτως δείχνουν να κερδίζουν ολοένα και ...

περισσότερους οπαδούς τα τελευταία χρόνια, καθώς με μια απλή εφαρμογή, ο καθένας μπορεί να κουρδίσει στα 432HZ οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι επιθυμεί. 

Ας δούμε όμως εν τάχει τα βασικά χαρακτηριστικά της συχνότητας A=432 Hz, μέσα από τα ακόλουθα αποσπασματικά επιχειρήματα (άλλοτε ουσιαστικά, άλλοτε εφήμερα και άλλοτε γραφικά) των υποστηρικτών της συχνότητας "Α" του Βέρντι…

440 Hertz με πιστοποίηση ISO

Η πλειοψηφία της παγκόσμιας μουσικής έχει ρυθμιστεί στα 440 hertz από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), που την ενέκρινε το 1953. 

Οι πρόσφατες επανα-ανακαλύψεις της παλμικής / ταλάντωσης στη φύση του Σύμπαντος δείχνουν ότι το πρότυπο των σύγχρονων συναυλιών διεθνώς μπορεί να δημιουργήσει μια νοσηρή δράση ή αντικοινωνική συμπεριφορά στη συνείδηση των ανθρώπων.

Η συχνότητα A=432 Hz, που είναι γνωστή ως η "Α" του Βέρντι είναι μια εναλλακτική ρύθμιση η οποία είναι μαθηματικά σύμφωνη με το Σύμπαν. 

Η Μουσική με βάση τα 432Hz μεταδίδει ευεργετική θεραπευτική ενέργεια, διότι είναι ένας καθαρός ήχος μαθηματικής θεμελιώδους σημασίας για τη φύση.
Υπάρχει μια θεωρία ότι η μετάβαση από τα 432Hz στα 440Hz υπαγορεύτηκε από τη Ναζιστική προπαγάνδα από τον υπουργό Joseph Goebbels. 

Την χρησιμοποίησε για να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να αισθάνονται με ένα ορισμένο τρόπο, και να τους κρατά φυλακισμένους σε ένα ορισμένο πεδίο συνείδησης. 

Στην συνέχεια, γύρω στο 1940 οι ΗΠΑ επέβαλαν τα 440Hz σε όλο τον κόσμο, και τελικά το 1953 έγινε ISO 16-πρότυπο.

Τι είναι τα 440 Hz;
Τα 440Hz είναι ένα αφύσικο πρότυπο συχνότητας και συντονισμού, το οποίο αφαιρεί τη συμμετρία των ιερών δονήσεων με μια χροιά που έχει κηρύξει τον πόλεμο στο υποσυνείδητο μυαλό του δυτικού ανθρώπου.

Σε ένα έγγραφο με τίτλο «Μουσική Αίρεση Ελέγχου», ο Δρ Leonard Horowitz γράφει: «Η μονοπώληση της μουσικής βιομηχανίας χαρακτηρίζεται από αυτή την επιβαλλόμενη συχνότητα που μετατρέπει τους πληθυσμούς σε κοπάδι που "βόσκει" σε μεγαλύτερη επιθετικότητα, ψυχοκοινωνική διέγερση, και συναισθηματικές διαταραχές οι οποίες προδιαθέτουν τους ανθρώπους σε σωματικές ασθένειες...». 

Απλά χρειάζεται να βγείτε στο δρόμο και να ρίξετε μια ματιά γύρω. 

Τι βλέπετε; 

Παιδιά του σχολείου, νέους ενήλικες στο δρόμο τους για να εργαστούν, μια γυναίκα σπρώχνει το μωρό της σε ένα καροτσάκι, ένας άνδρας πηγαίνει βόλτα το σκύλο του - και τι έχουν όλοι από κοινού; iPods και MP3 Players! 

Ευφυές, έτσι δεν είναι;
«Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά του Σύμπαντος, σκεφτείτε με τους όρους της ενέργειας, της συχνότητας και των δονήσεων.» -Nikola Tesla...

Αυτές οι δυνάμεις που υπάρχουν μειώνουν με επιτυχία τις δονήσεις όχι μόνο της νέας γενιάς αλλά και των υπολοίπων από εμάς. 

Αυτές οι καταστροφικές συχνότητες παρασύρουν τις σκέψεις προς την κατεύθυνση της διαταραχής, την έλλειψη αρμονίας και την διχόνοια. Επιπλέον, θα προκαλέσουν την διέγερση του ελεγκτικού οργάνου του σώματος - τον εγκέφαλο - σε δυσαρμονικό συντονισμό, ο οποίος δημιουργεί τελικά την αρρώστια και τον πόλεμο. 

Η διαφορά μεταξύ 432 Ηz και 440 Ηz. Ακούστε αυτό, και καταλάβετε...

Η κρυμμένη δύναμη της Παγκόσμιας Συχνότητας και κραδασμών

Η Συχνότητες και οι κραδασμοί κατέχουν μια πάρα πολύ σημαντική ακόμη κρυφή δύναμη και μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας, την υγεία μας, την κοινωνία μας και τον κόσμο μας. 

Η επιστήμη της Κυματικής (που σημαίνει τη μελέτη του ορατού ήχου και της δ ο ν ή σ ε ω ς ) αποδεικνύει ότι η συχνότητα και η δόνηση είναι τα βασικά κλειδιά και η οργανωτική βάση για τη δημιουργία όλης της ύλης και της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.

Όταν τα ηχητικά κύματα κινούνται μέσω ενός φυσικού μέσου (άμμου, αέρα, νερού, κλπ.), η συχνότητα των κυμάτων έχει άμεση επίπτωση στις δομές που δημιουργούνται από τα ηχητικά κύματα καθώς περνούν μέσα από το συγκεκριμένο μέσο.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη δύναμη της συχνότητας του ήχου, δείτε το ακόλουθο βίντεο...
«Αν κάποιος επιθυμεί να γνωρίζει εάν ένα βασίλειο κυβερνάται καλά, αν το ήθος του είναι καλό ή κακό, η ποιότητα της μουσικής του, θα παράσχει την απάντηση.» -Κομφούκιος

Η μουσική έχει μια κρυφή δύναμη να επηρεάσει το μυαλό μας, το σώμα μας, τις σκέψεις μας, και την κοινωνία μας. Όταν η μουσική βασίζεται σε ένα πρότυπο ρύθμισης και σκόπιμα αφαιρεθεί από τις φυσικές αρμονικές που βρίσκονται στη φύση, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ψυχική δηλητηρίαση του μαζικού νου της ανθρωπότητας.

Όπως το Ντοκιμαντέρ Kymatica του (2009) λέει: «Η επανα-ανακαλυφθήσα γνώση της επιστήμης του ήχου δείχνει ότι ο ήχος είναι κάτι περισσότερο από απλά δονητικά σήματα, όχι μόνο ο ήχος δεν αλληλεπιδρά με τη ζωή, αλλά την συντηρεί και την αναπτύσσει. Λειτουργεί ως αγωγός της συνειδητής πρόθεσης μεταξύ των ανθρώπων, κοινωνιών και ολόκληρων πολιτισμών.»
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ, ΗΤΟΙ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΩΣ, ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΑ 3 'ΒΙΝΤΕΟ' ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.






Πηγές :

Attuned Vibrations (attunedvibrations.com)

The Importance of 432 Hz Music (omega432.com)

The Rockefeller Foundation’s War on Consciousness through Imposition Of 440 Hz Standard Tuning (medicalveritas.org) (Ελληνική Μετάφραση)

Water Sound Images (watersoundimages.com)

The Missing Secrets Of Nikola Tesla (knowledgeoftoday.org)

Βιβλιογραφία:
The Healing Forces of Music: History, Theory, and Practice

Cymatics: A Study of Wave Phenomena & Vibration

The 440 Enigma: The Musical Conspiracy to Separate Mankind from the Divine

Nassim Haramein - Sacred Geometry and Unified Fields

How ancient Solfeggio Frequencies are Empowering Personal and Planetary Transformation!

Revealed: The Part of Our Brains That Makes Us Like New Music





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δανάη Πλειάδεια
Πηγή niversalblessing.blogspot.gr
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike
http://alive.gr/recording/item/4569-432hz-vs-440hz-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82.html

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πνευματική Αφύπνιση : Πώς να βλέπετε με το τρίτο μάτι της ενόρασης...!!!!

Ο ρόλος του τρίτου ματιού στην πνευματική αφύπνιση
Το άνοιγμα του τρίτου ματιού αποτελεί προαιώνιο σύμβολο της πνευματικής αφύπνισης ή φώτισης. Τι σημαίνει όμως αφύπνιση του τρίτου ματιού και ποια είναι τα πνευματικά δώρα που προσφέρει; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αρμονική λειτουργία του;

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ του τρίτου ματιού είναι, στην παράδοση της Ανατολής, ένα πολύ διαδεδομένο σύμβολο της φώτισης και της απελευθέρωσης των κρυμμένων δυνάμεων του ανθρώπου. 

Το τρίτο μάτι τοποθετείται συνήθως στις μυστικιστικές και θρησκευτικές απεικονίσεις στο κέντρο του μετώπου, ακριβώς πάνω από τα φρύδια, αλλά, τουλάχιστον σήμερα, κανείς δεν περιμένει να υπάρχει εκεί ένα φυσικό και ορατό τρίτο μάτι.

Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Σύμφωνα με το θρύλο, οι μακρινοί μας πρόγονοι είχαν όντως ένα εξωτερικό τρίτο μάτι στο μέτωπό τους, που τους επέτρεπε να βλέπουν βαθιά μέσα στον κόσμο του πνεύματος. 

Μέσα στις χιλιετίες, καθώς οι άνθρωποι γίνονταν όλο και πιο υλικοί σε νοοτροπία, αυτό το μάτι σταδιακά ατρόφησε λόγω έλλειψης χρήσης και στις γενιές που ακολούθησαν, βυθίστηκε πίσω, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο.

O οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά

Αν και σήμερα είναι κρυμμένο από την κοινή θέα, βαθιά μέσα στον εγκεφαλικό φλοιό, το πνευματικό μάτι μπορεί, σύμφωνα με τους μυστικιστές, να αφυπνιστεί πλήρως. Το άνοιγμά του είναι απλά θέμα διέγερσης των εν υπνώσει δυνάμεών του, ώστε αυτές να τεθούν ξανά σε λειτουργία με την κατάλληλη άσκηση και φροντίδα.

Οι ενοράσεις των μυστικιστών μέσω του τρίτου ματιού περιλαμβάνουν πράγματα και καταστάσεις που χάνονται μακριά στο χρόνο ή το χώρο. Οι φωτισμένοι μπορούν και “βλέπουν” το νου των άλλων ανθρώπων. 

Έτσι, το τρίτο μάτι γίνεται όργανο τέτοιων παραφυσικών φαινομένων όπως η διόραση, το αστρικό ταξίδι, η παράλληλη παρουσία (το να βρίσκεται κανείς σε δυο μέρη ταυτόχρονα) και η τηλεπάθεια, ενώ αποτελεί την πηγή κάθε αληθινής μυστικής εμπειρίας.

H μεγάλη σημασία που αποδίδεται στο τρίτο μάτι συνδέεται στενά με μια άλλη πεποίθηση της Ανατολής, ότι δηλαδή η “ζωτική δύναμη” (πρανά στα σανσκριτικά, τσι στην κινέζικη παράδοση και αιθέρας στην ελληνική) κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα και ότι οι πνευματικές και μυστικές ενέργειες συγκεντρώνονται σε μιαν “αύρα” που μας περιβάλλει.

Αυτές οι ενέργειες εκπορεύονται και διευθύνονται από ορισμένα κέντρα, γνωστά στην ινδουιστική παράδοση σαν τσακρά (στα σανσκριτικά, τροχός). Μέσα από αυτά τα κέντρα οι νοητικές, πνευματικές και συγκινησιακές καταστάσεις επηρεάζουν το σώμα, και αντίστροφα.

Τα κέντρα αυτά βρίσκονται κατά μήκος του σώματος, ξεκινώντας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και καταλήγοντας στην κορυφή του κεφαλιού.

Μπορεί κανείς να τα φανταστεί σαν κέντρα ελέγχου και διανομής της ενέργειας, που λειτουργούν όμως σε άμεση σχέση με τον ψυχολογικό παράγοντα. 

Διαπερνούν το σώμα και την αύρα του σώματος, και μέσω αυτών λαμβάνονται διάφορες ενέργειες οι οποίες στη συνέχεια μεταλλάσσονται και διανέμονται. Έτσι, τα ενεργειακά αυτά κέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη φυσική, διανοητική και συναισθηματική υγεία και κυρίως στην πνευματική ανάπτυξη.

H άνοδος της ενέργειας
H διέγερσή τους, που επιτυγχάνεται με την άνοδο της κοσμικής ενέργειας η οποία εδράζεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, έχει ισχυρές επιδράσεις στην συνείδηση. Ωστόσο, η ακριβής φύση των αλλαγών εξαρτάται από το ποια κέντρα αφυπνίζονται. 

Το “τρίτο μάτι” (κέντρο Άτζνα), που θα μας απασχολήσει εδώ, ονομάζεται επίσης και τσάκρα του μετώπου, μάτι της σοφίας, τσάκρα του εσωτερικού ματιού ή τσάκρα ελέγχου και είναι το έκτο κατά σειρά κέντρο, μετρώντας από τα κάτω.

Είναι μια πύλη μέσω στης οποίας το ανθρώπινο ον μπορεί να ενεργοποιήσει το έβδομο τσάκρα ή κέντρο της κεφαλής, και έτσι να εμπειραθεί την υπέρτατη κατάσταση που είναι γνωστή στη δυτική παράδοση σαν φώτιση (σαμάντι), την απελευθέρωση δηλαδή της συνείδησης από τα δεσμά του χώρου και του χρόνου.

Tα πνευματικά δώρα του τρίτου ματιού
Tο τρίτο μάτι είναι η έδρα των ανώτερων νοητικών δυνάμεων – της διόρασης, της μνήμης και της θέλησης. Στο φυσικό επίπεδο, μέσω της υπόφυσης, είναι το ανώτατο κέντρο ελέγχου του κεντρικού νευρικού συστήματος

Όπως μέσω του έβδομου τσάκρα (του κέντρου της κεφαλής) μπορεί κανείς να ταυτιστεί με το Όλον, μέσω του έκτου τσάκρα έχει συνειδητή αντίληψη του συνόλου της δημιουργίας.

Όλες οι γνώσεις που είναι εκδηλωμένες στη δημιουργία υπάρχουν ήδη. Περιέχονται στο καθαρό Είναι με τον ίδιο τρόπο που ένας σπόρος εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο φυτό.

H δημιουργική διαδικασία αρχίζει όταν το Είναι, που αναπαύεται μέσα στον εαυτό του, συνειδητοποιήσει την ύπαρξή του. Τότε λαμβάνει χώρα μια αρχική σχέση ανάμεσα σε υποκείμενο και αντικείμενο, πράγμα που δημιουργεί τη δυαδικότητα. Το Είναι, μέσα στην άμορφη κατάστασή του, εκδηλώνει ένα πρώτο πρότυπο δονήσεων.

Πάνω στη βάση αυτής της πρώτης, αρχέγονης δόνησης, κάθε βήμα που οδηγεί στην ανάπτυξη της επίγνωσης δημιουργεί ένα νέο και διαφοροποιημένο πρότυπο δόνησης. 

Έτσι, όλα τα επίπεδα της δημιουργίας εμπεριέχονται στην ανθρώπινη ζωή και με τη σειρά τους αντιπροσωπεύονται στα τσάκρα με τα διάφορα επίπεδα των δονήσεών τους. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία της εκδήλωσης συμβαίνει επίσης μέσα σε μας και μέσα από μας.

Δεδομένου ότι το τρίτο μάτι είναι η έδρα της επίτευξης της συνειδητότητας, μέσω αυτού μπορούμε να εκδηλώσουμε αλλά και να απο-υλοποιήσουμε την ύλη. Δηλαδή μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες πραγματικότητες στο φυσικό πεδίο και να διαλύσουμε τις παλιές.

Συνήθως αυτή η διαδικασία συμβαίνει αυτόματα, χωρίς συνειδητή δράση από μέρους μας, καθώς οι περισσότερες αποφασιστικές σκέψεις στη ζωή μας ελέγχονται από τα συναισθηματικά πρότυπα που μας κυβερνούν και υποκινούνται από προκαταλήψεις και απόψεις, δικές μας και των άλλων. 

Δηλαδή ο νους μας δεν είναι συνήθως ο κύριος των σκέψεων που καθορίζουν τη δράση μας, αλλά μάλλον δούλος τους, καθώς αυτές κυριαρχούνται από το συναίσθημα.

Αναπτύσσοντας τη συνειδητότητά μας και ανοίγοντας όλο και περισσότερο το τρίτο μάτι μπορούμε να ελέγξουμε συνειδητά τη δημιουργική διαδικασία και μπορούμε να χειριστούμε την ενέργεια που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των επιθυμιών μας.