Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η Θεϊκή επικοινωνία.....!!!!!!!!

Πώς μπορώ να προσεύχομαι για να με ακούσει ο Θεός ;
Γιατί νομίζω ότι δεν με ακούει.

Ο Θεός σε κάθε έναν από μας έχει την ιδιότητα να βλέπει όλο τον εσωτερικό κόσμο. Έναν κόσμο που είναι πλούσιος και γεμάτος Φως. Γιατί ο Θεός βλέπει καθαρά και απόλυτα μέσα από την απλότητα την απλότητα της Ψυχής μας.

Εμείς κάθε φορά που του μιλάμε ή προσευχόμαστε το κάνουμε με το μυαλό μας και εκεί μέσα από αυτόν τον τρόπο πάντα του ζητάμε να μας βοηθήσει σε κομμάτια που δεν έχουν να κάνουν με την ανέλιξη της Ψυχής μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Οπότε εκεί ο Πατέρας μας όχι ότι δεν ακούει, αλλά μέσα από την δική του προστασία δεν μας ανοίγει την πόρτα να γίνει το θέλω- επιθυμία μας πραγματικότητα.

Τι θα λέγαμε εμείς άραγε στο παιδί μας να μας έλεγε : «μαμά, μπαμπά, θέλω να με βοηθήσετε να πηδήξω από το παράθυρο» ; Σαφώς και δεν θα το βοηθούσατε το παιδί σας να πηδήξει από το παράθυρο και να βρεθεί στο κενό. 

Εσείς ξέρετε τι θα επακολουθήσει μετά από μία τέτοια πράξη, το παιδί όμως όχι. Έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να του κάνετε τη χάρη να ακούσετε αυτή του την επιθυμία. Έτσι όποια μας επιθυμία μας οδηγεί σε ολέθριες διαδρομές πόνου ο Θεός όχι μόνο δεν θα μας βοηθήσει, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μας εμποδίσει. 

Μπορεί σε εμάς να μοιάζει με αυστηρότητα αυτή η άρνηση, αλλά δεν είναι αυστηρότητα αλλά Υπέρτατη Αγάπη. Γιατί ο Θεός ξέρει και βλέπει τα πάντα. Έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει μέσα από τα δικά μας βήματα και τις δικές μας επιλογές προς ποια κατεύθυνση θα πάμε. Έτσι όταν μέσα από τη προσευχή μας του ζητάμε εγωιστικές διαδρομές που μοιάζουν «πέφτω από το μπαλκόνι» δεν θα μας κάνει την προσευχή μας πράξη.

Όταν προσεύχομαι στον Θεό ας αναζητήσω να βρω, τα γιατί δεν ανοίγει ο δρόμος που του ζητάω. Μήπως μέσα σε αυτό που ζητάω κρύβεται ένα κοινωνικό στάτους, μία καταξίωση, ένα πεισματικό κομμάτι για να φτάσω επιτέλους να νιώσω καλά ? Αν ναι τότε να ξέρεις ότι θα λάβεις την προστασία του Πατέρα μας και δεν θα βοηθήσει να πέσεις από το μπαλκόνι. 

Όταν αυτό που θα του ζητήσεις έχει τροφή και ανάπτυξη για την ψυχή σου τότε θα δημιουργήσει τις ωραιότερες και ευκολότερες διαδρομές για αυτή σου την ανάγκη. Ακριβώς όπως θα έκανε και ένας γονιός σε μια πραγματική ανάγκη του παιδιού του. 





Δωροθέα 

Το ηρεμιστικό της σύγχρονης εποχής είναι… τα δέντρα....!!!!!!!!

Μειώστε το στρες με την ηρεμιστική δράση της φύσης 
Η μείωση του στρες μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση διάρκειας μόλις έξι λεπτών αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο κοιτώντας αλέες με δέντρα.

Και αν δεν μπορούμε να δούμε αληθινά δέντρα, ηρεμιστική δράση φάνηκε ότι έχει και ένα 3D βίντεο με δέντρα, σύμφωνα με πείραμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις σε 80 άνδρες και 78 γυναίκες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μόλις έξι λεπτά παρακολούθησης του βίντεο με θέμα δέντρα σε πάρκα ή δρόμους της πόλης αρκούσαν για να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα του στρες, όπως η έκκριση της κορτιζόλης στο σάλιο, η αγωγιμότητα της επιδερμίδας (ένδειξη μεγάλης εφίδρωσης), αλλά και οι προσωπικές μαρτυρίες των συμμετεχόντων.

Μάλιστα η μεγαλύτερη ηρεμιστική δράση παρατηρήθηκε στους άνδρες όσον αφορά τους μετρήσιμους δείκτες (κορτιζόλη, εφίδρωση), ενώ στις γυναίκες διαπιστώθηκε μέσω των προσωπικών τους μαρτυριών.

Επιπλέον, η ηρεμιστική δράση της φύσης ήταν μεγαλύτερη και γρηγορότερη όταν το βίντεο που παρακολουθούσαν οι συμμετέχοντες έδειχνε περιοχές με μεγάλη κάλυψη δέντρων. Όταν το ποσοστό των δέντρων ήταν το 62% της συνολικής επιφάνειας η μείωση των επιπέδων στρες ανερχόταν σε 60%. 




vita.gr 

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ο Βίος του Αγίου Σπυρίδωνος.....!!!!!!!!


Βίος Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού Επισκόπου Τριμυθούντος. Ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, Επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου εορτάζεις τις 12 Δεκεμβρίου. 

Ανήκει στην ιερή φάλαγγα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας των πρώτων αιώνων. 

Γεννήθηκε το 270 μ.Χ. και έζησε στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου (306 - 337) και του γιου του Κωνστάντιου (337 - 361). 

Γενέθλια πατρίδα του ο Άγιος Σπυρίδων είχε όχι την Τριμυθούντα της Κύπρου, όπως γράφουν πολλοί και που σήμερα είναι ένα μικρό χωριό με το όνομα Τρεμετουσία, αλλά την γειτονική της κωμόπολη Άσσια. 

Αυτό μας λέγει ο Άγιος Τριφύλλιος, πρώτος Επίσκοπος της Λευκωσίας και μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνος. «Ούτος ουν ο Άγιος Σπυρίδων αγροίκος μεν ην ειπείν κατά την ανατροφήν, εν χωρίω Ασκία καλουμένω γεννηθείς εις την Κυπρίων επαρχίαν». Το χωριό Ασκία (πιο σωστά Άσκια) είναι η γνωστή κωμόπολη της Άσσιας, που είναι κοντά στην Τριμυθούντα. «Αγροίκος» σημαίνει άνθρωπος απλοϊκός, άνθρωπος που δεν σπούδασε, δεν έμαθε να γράφει και να διαβάζει καλά. 

Άνθρωπος, όπως λέμε εμείς σήμερα του βουνού και του κάμπου. Άνθρωπος της υπαίθρου και τέτοιος πραγματικά ήταν ο Άγιος μας. Τέτοιοι ήσαν και οι γονείς του. Άνθρωποι αγρότες, φτωχοί, αλλά πολύ ενάρετοι και πιστοί. Γι' αυτό και το παιδί τους το ανέθρεψαν με προσοχή και φόβο Θεού. Το ανέθρεψαν, όπως λέγει και ο θείος Παύλος για τον μαθητή του Τιμόθεο, ότι τον ανέθρεψε η γιαγιά του Λωΐδα και η μητέρα του Ευνίκη «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». 

Μόρφωση και ζωή 
Γράμματα ο Άγιος δεν έμαθε πολλά. Ούτε φοίτησε σε ανώτερες Σχολές, όπως οι άλλοι μεγάλοι ιεράρχες της Εκκλησίας. Η Αγία Γραφή όμως, το βιβλίο του Θεού, ήταν ο καθημερινός και αχώριστος σύντροφός του. Όπου πήγαινε, μαζί του την έπαιρνε. Μαζί του στο σπίτι. Μαζί του και όταν οδηγούσε τα πρόβατα στη βοσκή, γιατί ήταν βοσκός. Μέσα στο σακίδιό του, την γνωστή κυπριακή βούρκα στην οποία είχε βαλμένο το λιτό του γεύμα, είχε και το Ευαγγέλιό του. Πόσο συγκινητική, μα και αξιομίμητη αλήθεια ήταν τούτη η συνήθειά του! Μιλάει μόνη της. 

Τούτο προσθέτουμε : 
Εκεί στον κάμπο τον πλατύ, όταν τα πρόβατα βοσκάνε, ο Σπυρίδων καθισμένος κάτω από τον ίσκιο κάποιου δένδρου ή πάνω σε κάποιο ψήλωμα μελετούσε μ' ευφροσύνη τα λόγια του Θεού και σαν τον Δαβίδ έψαλλε και δοξολογούσε τα μεγαλεία του. Πολλές φορές ακόμη καλούσε κοντά του τους άλλους βοσκούς και με στοργή και αγάπη παραδειγματική τους δίδασκε του Θεού τον νόμο, και αγωνιζόταν ώρες να οδηγήσει τις ψυχές τους στα χλοερά λιβάδια της χριστιανικής πίστης. 

Από τα πρώτα του βήματα το λουλούδι αυτό του Ουρανού και όργανο του Αγίου Πνεύματος φρόντιζε να σκορπίσει παντού της Ορθοδοξίας τα αρώματα. Κάθε μέρα που περνούσε, ο ζήλος του για την σωτηρία των γύρω του, μα και η αγάπη και η ταπείνωση του, τον ανέβαζε και σε ψηλότερες βαθμίδες αρετής και ηθικής τελειώσεως. 

Και γινόταν για τις δύσκολες ημέρες της εποχής του, εποχής σκληρών διωγμών και ειδωλολατρίας, πρότυπο θάρρους και χριστιανικής ομολογίας. Στον διωγμό, που εξαπέλυσε ενάντια στους Χριστιανούς ο Μαξιμίνος (308 - 313) συνελήφθη και ο ιερός Σπυρίδων. Ο φλογερός και υπέρμαχος της χριστιανικής αλήθειας του Θεού επίσκοπος δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Τα βασανιστήρια πολλά. Σ' ένα απ' αυτά όπως μας λέγει κάποιος συναξαριστής, είχε εξαρθρωθεί και το πόδι του και είχε βλαφθεί και το ένα του μάτι. 

Τους παλμούς της καρδιάς του και την αγάπη του όμως στον Χριστό τίποτα δεν μπόρεσε να μειώσει. Μια ευφροσύνη πλημμύριζε ολόκληρο το είναι του, σαν σκεφτόταν ότι έπασχε για την πίστη του στον Σωτήρα Χριστό. «Οὐκ ἄξια τά παθήματα τοῦ νῦν καιροῦ πρός τήν μέλλουσαν δόξαν ἀποκαλυφθῆναι εἰς ἠμᾶς». (Ρωμ. η΄ 18), έλεγε και επαναλάμβανε από μέσα του, σαν δεχόταν τα ραπίσματα και τους άλλους εξευτελισμούς. 

Μετά την έκδοση του «εδίκτου του Μεδιολάνου» (313), του διατάγματος δηλαδή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του Λικινίου με το οποίο επιβαλλόταν στην αυτοκρατορία η ανεξιθρησκεία, ο άγιος Σπυρίδων επέστρεψε στην Τριμυθούντα. 

Ο Άγιος δημιουργεί οικογένεια 
Μα και στις ημέρες της ευτυχίας και της οικογενειακής θαλπωρής που απολάμβανε μετά την απελευθέρωσή του, που έγινε πιθανόν ύστερα από την κυκλοφορία του διατάγματος των Μεδιολάνων, η φλόγα της πίστεώς του στον Χριστό έμεινε αμείωτη και η αγάπη του πάντα υποδειγματική. Είπα στις ημέρες της οικογενειακής θαλπωρής, γιατί νέος ο Άγιος μας, κατόπιν πιέσεως των γονιών του δημιούργησε οικογένεια. Δυστυχώς όμως πολύ νωρίς έχασε την προσφιλή του σύντροφο. Την κάλεσε ο Κύριος κοντά του. Έτσι ο Σπυρίδων έμεινε μόνος με συντροφιά την χαριτωμένη κόρη του, την Ειρήνη του. Ο πόνος υπήρξε μεγάλος. 

Όμως, ποτέ δεν παραπονέθηκε. Τα λόγια του πολύαθλου Ιώβ ήταν πάντα στο στόμα του. «Ὁ Κύριος ἔδωκεν, ὁ Κύριος ἀφείλατο. Ὡς τῷ Κυρίω ἔδοξεν, οὕτω καί ἐγένετο. Εἴη τό ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον εἰς τούς αἰώνας» (Ιώβ α΄ 21). Παρηγοριά στην θλίψη του βρήκε πάλι στα λόγια του Θεού. Γιατί μόνο τα λόγια του Θεού τις στιγμές αυτές είναι ικανά να ξεκουράσουν ψυχικά τον άνθρωπο και να τον οδηγήσουν στην σωτηρία. 

Η πανθομολογουμένη από όλους ευσέβεια και αρετή του κατέστησε τον Άγιο σεβαστό και αγαπητό, όχι μονάχα στην πόλη του, μα και στα γύρω χωριά. Σ' αυτόν έβρισκαν καταφύγιο οι δυστυχισμένοι. Αυτόν είχαν προστάτη οι πονεμένοι. Αυτόν έβλεπαν πατέρα τα ορφανά. Σε κάθε ανάγκη σ' αυτόν κατέφευγαν όλοι, γιατί στο πρόσωπό του ήταν βέβαιοι πως θα βρίσκανε αυτό που ήθελαν, αυτό που ποθούσαν. Την παρηγοριά και την ανακούφιση. 

Ο Σπυρίδων ποιμένας ψυχών 
Έτσι, όταν κάποτε πέθανε ο ιερέας του τόπου εκείνου, μικροί και μεγάλοι μ' ένα στόμα τον Σπυρίδωνα κάλεσαν και τον έπεισαν να χειροτονηθεί ποιμένας των ψυχών τους. 

Αργότερα κλήρος και λαός με τις παρακλήσεις τους πάλι ανέδειξαν τον Άγιο πρώτο Επίσκοπό της Τριμυθούντος. Και την θέση αυτή τίμησε και δόξασε όσο κανένας άλλος ο απλοϊκός βοσκός. Την τίμησε και την δόξασε, γιατί ήταν ο πράος και ταπεινός. Τα λόγια του θείου Διδασκάλου «μάθετε ἀπ' ἐμοῦ, ὅτι πράος εἰμί καί ταπεινός τή καρδία» (Ματθ. ια΄ 29) ήταν γι' αυτόν σύνθημα ζωής, ήταν καθημερινό βίωμα. 

Ο Σπυρίδων ήταν ακόμη η προσωποποίηση της αγάπης και καλοσύνης. Η πόρτα του σπιτιού του ήταν πάντα ανοιχτή για κάθε ξένο και περαστικό, και για κάθε οδοιπόρο. Τα λόγια του θείου Παύλου «τήν φιλοξενίαν διώκετε» ήταν γι' αυτόν τρόπος ζωής. Ο Άγιος αγαπούσε τον κάθε άνθρωπο. Όποιος ερχόταν σπίτι του έπρεπε να καθίσει να ξεκουραστεί, να διανυκτερεύσει, να φάει και να πιεί. 

Πολλές φορές ο ίδιος ο Επίσκοπος μιμούμενος τον Κύριο έφερνε νερό και έπλενε με αγάπη τα πόδια των κουρασμένων στρατοκόπων για να τους ξεκουράσει. Σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του ο ταπεινός και πράος εκπρόσωπος της νέας πίστεως ήταν ο γνήσιος ακόλουθος Εκείνου, που ήταν και είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Η αγιότητά του υπήρξε θαυμαστή. Γι' αυτό και ο Πανάγαθος Θεός πλούσια τον αντάμειψε από τον καιρό που ήταν ακόμη στη ζωή. 

Άπειρα είναι τα θαύματα που έκαμε με τη βοήθεια του Χριστού. Θαύματα μεγάλα, αναμφισβήτητα, συγκινητικά. Δίκαια η Εκκλησία του έδωκε την προσωνυμία του Θαυματουργού. Αξίζει να δούμε και να γνωρίσουμε όλοι οι χριστιανοί, πόσο χαριτώνει ο Κύριος εκείνους, που με σταθερότητα και ειλικρίνεια αληθινή του δίδουν την καρδιά τους. 

Συμμετοχή σε Συνόδους 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν ο άγιος Σπυρίδων έλαβε μέρος στις εργασίες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, πού συνεκλήθη στη Νίκαια της Βιθυνίας το έτος 325, από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Είναι η εποχή κατά την οποία διάφοροι εκκλησιαστικοί άντρες ασχολούνταν με το ζήτημα της θεότητας του Ιησού Χριστού. 

Ο πλέον συστηματικός πολέμιος της θεότητας του Χριστού υπήρξε ο Άρειος, πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Αν και ο Άρειος καθαιρέθηκε από τον Αλεξανδρείας Αλέξανδρο και η διδασκαλία του αποδοκιμάστηκε από τοπική Σύνοδο, ο ίδιος και οι οπαδοί του συνέχισαν να αναστατώνουν την Εκκλησία με τις αιρετικές απόψεις τους. 

Έτσι ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε την Α΄ οικουμενική Σύνοδο, στην οποία μεταξύ των 318 πατέρων ήταν και ο άγιος Σπυρίδων, ο οποίος μάλιστα διεκρίθη. Και να πως η χάρη και ο φωτισμός του Θεού χρησιμοποίησαν τον χωρίς σπουδαία μόρφωση άγιο Σπυρίδωνα να υποστηρίξει τη θεότητα του Ιησού Χριστού: Ο Άρειος και όσοι τον ακολουθούσαν, χρησιμοποιούσαν τη λογική και τη φιλοσοφία προκειμένου να στηρίξουν τα κατά της θεότητας του Χριστού επιχειρήματα τους. 

Τότε ο άγιος Σπυρίδων, ο απλός και ταπεινός αυτός επίσκοπος, θέλοντας να αποδείξει ότι ο Θεός είναι τριαδικός και ο Υιός είναι «ὁμοούσιος τῷ Πατρί», και ότι «ἐγεννήθη ἐκ τοῦ Πατρός πρό πάντων τῶν αἰώνων», άρα δεν είναι κτίσμα του, πήρε στα χέρια του ένα κεραμίδι. Κάνοντας δε το σημείο του σταυρού, σφίγγει το κεραμίδι λέγοντας..!! 

«Εις το όνομα του Πατρός», και από το κεραμίδι βγαίνει μία φλόγα• «Και του Υιού», και από το κεραμίδι στάζει νερό• «Και του Άγιου Πνεύματος», και στο χέρι του μένει το χώμα. Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων εξηγεί με λόγια απλά: Το χώμα, το νερό και η φωτιά, δηλαδή τρία υλικά στοιχεία, έκαναν το ένα κεραμίδι. Το ίδιο συμβαίνει και με την Άγια Τριάδα. Είναι ένας Θεός, αποτελείται όμως από τρία Πρόσωπα• τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, ομοούσια μεταξύ τους. Άρα ο Υιός δεν είναι κτίσμα του Πατρός. Έτσι η Α΄ οικουμενική Σύνοδος, με τη συμβολή και του αγίου Σπυρίδωνος, θέσπισε την ομοουσιότητα του Χριστού με τον Θεό Πατέρα και αναθεμάτισε τον Άρειο και όσους υποστήριξαν τις αιρετικές του απόψεις. 

Ο άγιος Τριμυθούντος έλαβε μέρος και στις εργασίες της Συνόδου που συνεκλήθη το 342-43 στη Σαρδική (σημερινή Σόφια) και υπέγραψε τα Πρακτικά της, όπως αναφέρει στη Β΄ Απολογία του ο Μέγας Αθανάσιος. 

Το μακάριο τέλος 
Ήλθε όμως ο καιρός, η ευλογημένη αυτή ζωή, μια ζωή υποδειγματικής πραότητας και ταπεινοφροσύνης, μια ζωή άδολης αγάπης και καλοσύνης, μια ζωή γεμάτη από θεία χάρη να εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο και να μεταπηδήσει από το επίγειο στο ουράνιο θυσιαστήριο του Κυρίου, για να συνεχίσει εκεί τις υπηρεσίες του. Αυτό έγινε το 348 μ.Χ. με τον θάνατο του Αγίου στην επισκοπή του στην Τριμυθούντα. Έφυγε ο καλός ποιμήν. 

Έφυγε από το ποίμνιό του. Η αγάπη όμως και το ενδιαφέρον του για τα λογικά πρόβατα του Χριστού που ζητάνε την μεσιτεία του και τις πρεσβείες του προς τον Κύριο, δεν σταμάτησαν. Συνεχίζονται ως σήμερα. Και θα συνεχίζονται μέχρι που θα θέλει ο Τριαδικός Θεός. 

Τα πνευματικά του παιδιά θρήνησαν για καιρό την κοίμησή Του. Το λείψανό του στην ανακομιδή που έγινε μετά από πολλά χρόνια είχε μείνει άφθαρτο και ευωδίαζε. Γι' αυτό και οι κάτοικοι της προνομιούχου πόλεως, που τον είχε ποιμένα ψυχών, το έβαλαν σε μία μαρμάρινη λάρνακα, που έστησαν δίπλα στην είσοδο του ναού από τον νάρθηκα, για να είναι προσκύνημα των πιστών. 

Η λάρνακα βρίσκεται ακόμη στο ίδιο μέρος αλλά χωρίς τον θησαυρό. Χωρίς το άγιο λείψανο. Όταν άρχισαν οι αραβικές επιδρομές η επιδρομές των Σαρακηνών (648 μ.Χ.) το λείψανο για ασφάλεια μεταφέρθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β΄ στην Κωνσταντινούπολη. 

Από εκεί λίγο καιρό πριν να πέσει η βασιλίδα των πόλεων στα χέρια των Τούρκων, ένας ιερέας που ονομαζόταν Γρηγόριος Πολύευκτος, το πήρε από τον ναό που φυλασσόταν μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας και το μετέφερε μέσον της Θράκης, Μακεδονίας και Σερβίας στην Παραμυθιά της Ηπείρου και ύστερα στην Κέρκυρα γύρω στο 1460. Επί τρία ολάκερα χρόνια ο ευσεβής εκείνος ιερέας περιπλανιόταν από τόπο σε τόπο μέχρις ότου φτάσει στην Κέρκυρα. Σ' όλο αυτό το διάστημα τα δύο λείψανα τα είχε κρυμμένα σε δύο σακιά άχυρα για τα οποία, σαν τον ρωτούσε κανείς έλεγε, πως τα άχυρα εκείνα ήταν τροφή για το υποζύγιό του. 

Το λείψανο του Αγίου στην Κέρκυρα 
Τα Επτάνησα την εποχή αυτή βρισκόντουσαν κάτω από την εξουσία των Ενετών. Γι' αυτό και ο Πολύευκτος κατέφυγε σ' ένα από αυτά, την Κέρκυρα, γιατί πίστευε, πως εδώ ο θησαυρός που μετέφερε θα ήταν ασφαλισμένος. Και πραγματικά τα τίμια λείψανα υπήρξαν εδώ ασφαλισμένα. Στην Κέρκυρα ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος βρήκε ένα πρόσφυγα, τον ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη άλλοτε συμπολίτη του και του κληροδότησε το ιερό λείψανο. 

Από αυτό λείπει το δεξί χέρι. Τούτο βρισκόταν στη Ρώμη στο ναό του τάγματος του Φ. Νέρι (Ορατοριανών) μέχρι τον Νοέμβριο του 1984. Κατά το έτος αυτό, παραμονές της εορτής του Αγίου, μετά από έντονες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κ. Τιμοθέου, η Εκκλησία της Ρώμης δέχτηκε και πρόσφερε στην Εκκλησία της Κερκύρας το ως άνω ιερό λείψανο. 

Τούτο πήγε και παρέλαβε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας και το μετέφερε αεροπορικώς στην ευλογημένη νήσο. Έτσι το ιερό οστούν του δεξιού χεριού του αγίου, που για αιώνες φυλασσόταν στη Ρώμη από τότε βρίσκεται στην προνομιούχο νήσο και κάθε φορά λιτανεύεται μαζί με το ιερό σκήνωμα του Αγίου. Το αριστερό διατηρείται ακέραιο μαζί με το άγιο λείψανο. 

Επίσης και τα μάτια του Αγίου κατά παραχώρηση του Θεού, διατηρήθηκαν αλώβητα μέσα στον τάφο. Χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο απ' όλα τα μέρη του κόσμου επισκέπτονται τον περίπιστο ναό του Αγίου, που η ευλάβεια του Κερκυραϊκού λαού ανήγειρε προς τιμή του. Το άγιο λείψανο φυλάσσεται εδώ σε πολυτελή λάρνακα και διατηρείται άφθαρτο και ακέραιο ενάντια στους αμετάθετους της φύσεως όρους. Άφθαρτο και ακέραιο μένει, για να διακηρύττει στους αιώνες το λόγιο, το προφητικό. «Τοῖς ἁγίοις τοῖς ἐν τή γῆ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος» (Ψαλμ. ιε΄ 3). 

Άπειρα είναι τα θαύματά του. Γι' αυτό και δεκάδες πολλές τα χρυσά κανδήλια, δώρα ευλαβών ψυχών που κρέμονται πάνω και γύρω από την λάρνακα, που φιλοξενεί το άγιο λείψανό του. Όλα αυτά δείχνουν και μαρτυρούν την βαθιά εκτίμηση και ευλάβεια στο πρόσωπο του Αγίου μας από μέρους των ευεργετηθέντων. 

Ογδόντα ναοί στην Ελλάδα μας διακηρύττουν τον σεβασμό του φιλόθρησκου Ελληνικού λαού στη μνήμη του. Από όλα τα μέρη του κόσμου χιλιάδες πιστοί αναλαμβάνουν ταξίδια μακρινά κάθε χρόνο για να πάνε στην χάρη του, να προσκυνήσουν το άγιο σκήνωμά του και να παρακολουθήσουν τις συγκινητικές και θεαματικές λιτανεύσεις του. 

Τέτοιες λιτανεύσεις γίνονται τέσσερις τον χρόνο. Μια κατά το Μ. Σάββατο σε ανάμνηση της απαλλαγής της νήσου από τη σιτοδεία. Δεύτερη κατά την Κυριακή των Βαΐων σε ανάμνηση της απαλλαγής της νήσου από την τρομερή επιδημία της πανώλης (πανούκλας). Τρίτη η λιτανεία της 11ης Αυγούστου για ανάμνηση της σωτηρίας της νήσου από την τουρκική εκστρατεία. Και τέταρτη κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για να θυμούνται την δεύτερη θαυμαστή απαλλαγή της νήσου από την πανώλη. 

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α΄. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος 
Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε, Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν• διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες• καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ• δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι• δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα. 

Κοντάκιον Ἦχος β΄. Τὰ ἄνω ζητῶν 
Τῷ πόθῳ Χριστοῦ τρωθεὶς, Ἱερώτατε, τὸν νοῦν πτερωθείς, τῇ αἴγλῃ τοῦ Πνεύματος, πρακτικὴ θεωρία, τὴν πρᾶξιν εὗρες θεόπνευστε, θυσιαστήριον θεῖον γενόμενος, αἰτούμενος πᾶσι θείαν ἕλλαμψιν. 

Ἕτερον Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ'. Τῇ ὑπερμάχῳ. 
Ὡς θησαυρὸν τῆς συμπαθείας ἀδαπάνητον καὶ τῶν θαυμάτων κρήνην ὄντως πολυχεύμονα μακαρίζομεν Σπυρίδων σε Ἱεράρχα. Ἀλλ' ὡς ῥύστης τῶν καλούντων σε ὀξύτατος ἐκ παντοίων ἀπολύτρωσαι κακώσεων τοὺς βοῶντάς σοι, χαίροις Πάτερ πανεύφημε. 

Κάθισμα Ἦχος πλ. δ΄. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον 
Ἐκ ποιμνίων προβάτων τὴν τοῦ Χριστοῦ, Ἐκκλησίαν ποιμαίνειν προχειρισθείς, ποιμὴν θεοπρόβλητος, σὺ Σπυρίδων ἀνέλαμψας, κακοδοξίας λύκους, ἐλάσας τοῖς λόγοις σου, ἐν εὐσεβείας πόᾳ, αὐτὴν ἐκτρεφόμενος• ὅθεν ἀναμέσον, θεοφόρων Πατέρων, τὴν πίστιν ἐτράνωσας, τῇ σοφίᾳ τοῦ Πνεύματος, Ἱεράρχα μακάριε Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου. 

Ὁ Οἶκος 
Τὸν ἐκ κοιλίας ἡγιασμένον Ἱεράρχην Κυρίου, ἀνευφημήσωμεν νῦν Σπυρίδωνα, τὸν τῆς χάριτος πλάκας δεξάμενον θείας δόξης, καὶ ἐν θαύμασι περιβόητον πᾶσι, καὶ ὡς θερμὸν καὶ αὐτόπτην τῆς θείας ἐλλάμψεως, ὡς τῶν πενήτων προστάτην, καὶ τῶν ἁμαρτανόντων ψυχαγωγόν• οὗτος γὰρ θύων τῷ βήματι τοῦ Χριστοῦ, Ἱεράρχης πιστός ἀναδέδεικται, αἰτούμενος πᾶσι θείαν ἔλλαμψιν. 

Μεγαλυνάριον 
Χαίροις Τριμυθούντος η καλλονή, Χαίροις ασθενούντων, και πασχόντων ο ιατρός, Χαίροις των Πατέρων, ωράϊσμα και κλέος, Τρισόλβιε Σπυρίδων, σε μεγαλύνομεν. 

Ἕτερον Μεγαλυνάριον 
Χαίροις των θαυμάτων ο ποταμός, Χαίροις ασθενούντων, και πασχόντων ο ιατρός, Χαίροις των λογίων του Πνεύματος ο σπόρος, Σπυρίδων Τριμυθούντος, ποιμήν τρισόλβιε. 





Προσωπική Ευτυχία - 6 τρόποι για να εκπαιδεύσω το μυαλό μου....!!!!!!!!

Πολλά άτομα βρίσκονται σε ένα συνεχές κυνήγι Προσωπικής Ευτυχίας, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται πάντοτε επιτυχημένα αποτελέσματα! Βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο διάλογο με τον εαυτό μας και με τους άλλους ανθρώπους για το τι μπορεί να φταίει, κατηγορούμε τον εαυτό μας ή άλλα άτομα, το παρελθόν μας, ψάχνουμε ευθύνες και περιμένουμε να αλλάξει η ζωή μας όταν αλλάξουν οι καταστάσεις, το σύστημα, η κυβέρνηση, ο/η σύντροφός μου, οι γονείς μου, η δουλειά μου, ο καιρός, η οικονομική μου κατάσταση κλπ. Τότε πιθανόν θα είμαι ευτυχισμένος/η!

Πόσο όμως αυτός ο τρόπος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βρούμε την ευτυχία κάποια στιγμή στο μέλλον; Γιατί όχι τώρα; Το Τώρα είναι άλλωστε αυτό που έχουμε σίγουρα στα χέρια μας και είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τη ζωή μας.

Ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων δηλώνουν αγχωμένοι, θλιμμένοι, στεναχωρημένοι, και η ευτυχία συνοψίζεται σε λιγοστά σύντομα διαλείμματα στη ροή της ζωής τους. Και εφόσον αποτελούμε μέρος μιας κοινωνίας, η διάθεσή μας και η απόδοσή μας επηρεάζει και τον κοινωνικό περίγυρό μας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η προσωπική μας ζωή όσο και η ευημερία της κοινωνίας που ζούμε εξαρτάται από τον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και πράττουμε καθημερινά. 

Μια παγκόσμια έρευνα που έγινε για την Ευτυχία έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα ευτυχίας από όλα τα κράτη, πέφτοντας 20 θέσεις, και καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στα επίπεδα ευτυχίας στον Ευρωπαϊκό χάρτη. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορούμε εμείς οι ίδιοι να το αλλάξουμε!

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε; Οι μελέτες στη Θετική Ψυχολογία έχουν βρει επανελλημένα ότι τα ευτυχισμένα άτομα έχουν 2 βασικά γνωρίσματα μεταξύ άλλων : 
1. Αισιοδοξία και 
2. Αίσθηση Ελέγχου σε οποιαδήποτε κατάσταση. 
Έτσι λοιπόν έχει βρεθεί ότι η Ευτυχία εξαρτάται 10% από εξωτερικούς παράγοντες και 90% από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επομένως νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Η Ευτυχία επομένως είναι προσωπική επιλογή, τρόπος ζωής και μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας αν το αποφασίσουμε!

Ο Δρόμος προς την Ευτυχία : Γυμνάστε το μυαλό σας όπως κάνετε με το σώμα σας!
Οι μικρές καθημερινές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα. Παρακάτω βρείτε απλούς τρόπους που μπορείτε να υιοθετήσετε στη ζωή σας που θα σας βοηθήσουν να σκεφτόσαστε πιο αισιόδοξα, να δράτε αποτελεσματικότερα, να αναγνωρίζετε πιο εύκολα τα θετικά που συμβαίνουν γύρω σας έτσι ώστε να δείτε τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο!

1. Άσκηση Ευγνωμοσύνης.
Κάντε καθημερινά μια λίστα με 5 πράγματα/καταστάσεις/άτομα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη (είναι πιο αποτελεσματικό αν τα γράψετε σε ένα χαρτί)

· Π.χ. ένα τηλεφώνημα/συνάντηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο/φίλο, παραγωγική μέρα στη δουλειά, ένα ταξίδι, διασκέδαση, χρόνος με την οικογένεια/σύντροφο ή και πιο απλά πράγματα που συχνά περνάνε απαρατήρητα όπως, αγαπημένες σχέσεις με την οικογένεια/φίλους/σύντροφο, ο ήλιος, υγεία, μια βόλτα στη φύση, ένα κοπλιμέντο που δεχτήκαμε, ένα ωραίο γεύμα κλπ.

· Έχει βρεθεί ότι τα άτομα που ακολουθούν την άσκηση ευγνωμοσύνης άρχισαν να αυξάνουν τα επίπεδα ευτυχίας και να νιώθουν καλύτερα από τις πρώτες 2 βδομάδες.

2. Αναγνωρίστε τις καλές στιγμές την ώρα που συμβαίνουν
· Παρατηρήστε γύρω σας το χώρο που βρισκόσαστε, τα πράγματα που έχετε καταφέρει σε σχέσεις, σε υλικά αγαθά, σε γνώσεις και νιώστε καλά στο τώρα. Σκεφτείτε πόσα πράγματα που ίσως περνάνε απαρατήρητα μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

· Δώστε 5-10 λεπτά χρόνο στον εαυτό σας να νιώσει όμορφα με ότι έχετε πετύχει μέχρι τώρα.

3. Πράξεις Ευγένειας.
Γίνετε εσείς η αλλαγή που θα θέλατε να δείτε στην κοινωνία

· Πείτε καλημέρα πρώτα στον εαυτό σας το πρωί και μοιράστε χαμόγελα και ευγένεια με τα άτομα που συναναστρέφεστε.

· Μιλήστε στα αγαπημένα σας άτομα με ευγένεια και θετικό τρόπο. Εκφράστε την αγάπη σας, ευγνωμοσύνη και εκτίμηση με λόγια και πράξεις.

· Έχει βρεθεί ότι τα θετικά άτομα είναι πιο ελκυστικά στους κοινωνικούς κύκλους. Επίσης πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να επιλεχτούν σε θέσεις εργασίας σε σχέση με άτομα λιγότερο θετικά με τα ίδια ή παρόμοια προσόντα.

4. Υγιεινή Διατροφή και Γυμναστική
· Γεύματα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ετοιμάζετε μόνοι σας τα γεύματα σας για να γνωρίζετε ακριβώς τι βρίσκεται στο πιάτο σας. Και μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό καθΆόλη τη διάρκεια της ημέρας!

· 30 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να τονώσουν όχι μόνο το σώμα μας αλλά και τη διάθεσή μας. Το γυμναστήριο ή και λύσεις όπως ο χορός και το βάδισμα μπορούν να μας δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα! 

5. Αναγνωρίστε τα προβλήματα αλλά επικεντρωθείτε στις λύσεις.
Είστε μεγαλύτεροι από τα προβλήματά σας!

· Κάντε το πρόβλημά σας πολύ συγκεκριμένο και γράψτε το σε ένα χαρτί

· Αφήστε το για 10 λεπτά και κάντε κάτι άλλο.

· Επιστρέψτε και αφού το ξαναδιαβάσετε, αναρωτηθείτε αν η διάσταση που του δώσατε είναι ρεαλιστική.

· Κάντε μια λίστα με πιθανές λύσεις. Βάλτε μια από αυτή σε εφασμογή άμεσα.

· Αν δε δουλέψει επιλέξτε μια άλλη λύση ή ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου, συγγενή, συνεργάτη ή κάποιου ειδικού αν είναι απαραίτητο.

6. Θετικός μονόλογος
Εσείς πως μιλάτε στον εαυτό σας;

· Προσέξτε τις σκέψεις σας καθημερινά. Είναι περισσότερο αρνητικές ή θετικές;

· Αν είναι αρνητικές προσπαθείστε να τις μειώσετε για π.χ. σκεφτείτε το αντίθετο, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο, χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις στο λεξικό σας, μιλήστε με άτομα θετικά που σας φτιάχνουν τη διάθεση, ακούστε χαρούμενη μουσική, κάντε κάτι δημιουργικό.

· Διαβάστε και σημειώστε φράσεις θετικές που θα βλέπετε καθημερινά π.χ. στο γραφείο σας, στον υπολογιστή σας, κολλημένες στο ψυγείο σας.

Ακολουθήστε αυτές τις τεχνικές για 3 εβδομάδες τουλάχιστον (με την εξάσκηση θα σας γίνουν απαραίτητη συνήθεια). Άτομα που έχουν υιοθετήσει αυτές τις τεχνικές βλέπουν αποτελέσματα από τις 2 πρώτες εβδομάδες και δηλώνουν ότι νιώθουν πιο ικανοποιημένοι και θετικοί στη ζωή τους. Πολλοί αναφέρουν ότι και τα άτομα που συναναστρέφονται μαζί τους καθημερινά παρατηρούν τις θετικές αυτές αλλαγές.

Θυμηθείτε ότι είστε ικανοί και αξίζετε να κάνετε τη ζωή σας πιο ευτυχισμένη. Η Ευτυχία είναι προσωπική μας υπόθεση και είναι εφικτή!




boro.gr

35 αλήθειες για αυτή τη ζωή που σου ανήκει.....!!!!!!!!

Εγχειρίδια ευτυχίας, βιβλία αυτοβελτίωσης, πρακτικές αυτογνωσίας και η λίστα συνεχίζει... 

Εμείς συγκεντρώσαμε τις δικές μας αλήθειες, για μια ζωή όχι τέλεια, αλλά για μια ζωή που όταν θα έρθει η ώρα να "φύγεις" από αυτό τον κόσμο σίγουρα θα πεις ότι άξιζε που την έζησες... 

1. Έχε ένα πλάνο. Απλά για να το αλλάξεις, αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί.

2. Δες τους ανθρώπους γύρω σου. Νιώσε την ευλογία του να είσαι εδώ σήμερα, σε αυτό το χωροχρόνο και αναλογίσου όλα τα θετικά που περιλαμβάνει η ζωή σου.

3. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.

4. Ξύπνα κάθε πρωί με ένα χαμόγελο και με την όρεξη αλλά και τη διάθεση να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς, σε όλους τους τομείς.

5. Αγκάλιασε τα δοθέντα της ζωής σου. Όποια και αν είναι αυτά.

6. Η επιτυχία δεν είναι προορισμός. Και σίγουρα δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος.

7. Επανασχεδίασε, ξαναχτίσε αλλά μην παραιτείσαι.

8. Μάθε να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις. Μην αυτομαστιγώνεσαι συνεχώς.

9. Η δουλειά είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής σου. Και όχι το πιο σημαντικό. Να δουλεύεις συστηματικά και σκληρά, και να εμπνέεσαι με το brand για το οποίο δουλεύεις, άλλα μην ταυτίζεσαι και μην εξαρτάσαι συναισθηματικά από την εργασία σου. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι νούμερα μιας εξίσωσης, που αν είναι άλυτη, απλά θα “αποβάλλουν” τον παράγοντα εκείνον που δυσχεραίνει την επίλυση της εξίσωσης. Χωρίς συναισθηματισμούς. Τόσο απλά και τόσο κυνικά.

10. Ουδείς αναντικατάστατος. Ούτε και εσύ. 

11. Να εξαρτάσαι μόνο από τους ανθρώπους της ζωής σου. Και να πληγωθείς, θα έχεις βιώσει και ζήσει. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

12. Στο τέλος της ζωής σου θα θυμάσαι μόνο τα χαμόγελα, τις αγκαλιές, τις εξομολογήσεις, και τις "μεγάλες", καρμικές συναντήσεις με τους ανθρώπους της καρδιάς σου. 

13. Καμία καριέρα, καμία επιτυχία, καμία οικονομική ασφάλεια δεν συγκρίνεται με μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή.

14. Αναζήτησε την αγάπη. Αξίζει να περάσεις μια ολόκληρη ζωή μόνο για να τη βρεις.

15. Βοήθα. Όποτε μπορείς, όσο περισσότερο και όσους περισσότερους μπορείς.

16. Συγχώρεσε, κατανόησε, και μάθε να προχωράς μπροστά. 

17. Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά.

18. Αυτή η ζωή δεν έχει πρόβα. Είναι μία. Και καλείσαι να τη ζήσεις.

19. Οι άδικες τακτικές είναι κομμάτι της ζωής. Θα σε μειώσουν, θα σε κακοπληρώσουν, θα σε υποτιμήσουν. Μην χάνεις χρόνο. Μη νιώσεις θλίψη για περισσότερο από μια μέρα. Να είσαι περήφανη. Όρθωσε το ανάστημά σου...

20. Έχει ο καιρός γυρίσματα (μεγάλη σοφία της γιαγιάς). 

21. Όπως και το “κάθε εμπόδιο για καλό”.

22. Όπως και το “όλα εδώ πληρώνονται”.

23. Κανείς δεν μπορεί να σου υποδείξει το πόσο ή το αν αξίζεις. Μην επιτρέψεις σε κανένα να σε κάνει να νιώσεις πως δεν αξίζεις τίποτα.

24. Αντιμετώπισε τα προβλήματα με τη σειρά. Ένα-ένα. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Τα άλυτα προβλήματα είναι αυτά που δεν τα ορίζεις εσύ με απόλυτους όρους. Για αυτά απλά έχε πίστη. Πίστη στο μεγάλο πλάνο της ζωής αναφορικά με εσένα. 

25. Αποδέξου τις αλλαγές. 

26. Όσο ψηλά και αν φτάσεις μην ξεχάσεις από που ξεκίνησες. Μην αλλοιώσεις τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσες, και μη γίνεις το αφεντικό που δεν θα ήθελες να έχεις.

27. Βρες χρόνο για εσένα, για όλα όσα αγαπάς, και για τους ανθρώπους της ζωής σου, για την οικογένειά σου (στην οποία οφείλεις το "ζην" και αν ανήκεις στις τυχερές και το "ευ ζην").

28. Συμφιλιώσου με το παρελθόν. Ότι και αν αυτό περιλαμβάνει ότι και αν αυτό σημαίνει.

29. Να είσαι ο εαυτός σου. Εκκεντρική; Boho; Bobo; Ρετρό; Ρομαντική; Hippy-chic; Είσαι μοναδική σε αυτόν τον πλανήτη. Μην το ξεχνάς. Γίνε εσύ. Και μην ξεχνάς, δεν είναι κακό να έχεις τις αδυναμίες σου. Μπορεί να είναι η μόδα, τα ταξίδια, τα παπούτσια, τα βιβλία, το σινεμά, οι "φουσκωμένες" πιστωτικές... Ότι και αν είναι, οι υπερβολές μας είναι ο εαυτός μας στα ακραία του... Ακόμα και αυτό είναι κομμάτι δικό σου. 

30. Θα ωριμάσεις, θα αλλάξεις, αλλά πάντα βαθιά μέσα θα είσαι το παιδί που άφησες.

31. Να προσέχεις τη ψυχή και το κορμί σου. Να τα φροντίζεις, να τα ταΐζεις, να τα περιποιείσαι. Είναι χρέος σου.

32. Να κρατάς την ελπίδα ζωντανή: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο.

33. Να κρατάς το χαμόγελο, την πίστη, την καθαρότητα της ψυχής σου. Καμία κρίση, καμία αλλαγή, κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να σου τα στερεί. Τα ορίζεις μόνο εσύ.

34. Οι άνθρωποι "φεύγουν" μόνο όταν τους ξεχνάμε. Αλλιώς ζούνε και αναπνέουν μέσα μας. Και γίνονται οι φύλακες- άγγελοι μας.

35. Μπορεί τα λάθη μας να ορίζουν τη μοίρα μας. Χωρίς αυτά όμως τι θα διαμόρφωνε τη μοίρα μας; Μπορεί αν δεν αλλάζαμε πορείες να μην είχαμε ερωτευτεί, να μην είχαμε κάνει παιδιά, και να μην γινόμασταν αυτό που είμαστε... Στην τελική όμως, οι εποχές αλλάζουν. Όπως και οι πόλεις. Άνθρωποι θα μπαίνουν στη ζωή σου και άνθρωποι θα φεύγουν. Αλλά θα είναι πάντα ανακουφιστικό να ξέρεις πως θα είναι πάντα στην καρδιά σου και αν είσαι αρκετά τυχερή θα είναι μόλις μια πτήση μακριά.... 
- Carrie Bradshaw - SATC 





Ευτυχία Φράγκου
shape.gr 

Γιατί όταν χαιρόμαστε κλαίμε.....!!!!!!!!!

Ψυχολόγοι μελέτησαν το ρόλο των «δακρύων της χαράς» 
Είστε από αυτούς που βάζουν τα κλάματα στους γάμους; Αν ναι, τότε ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν μια ευχάριστη εμπειρία με μια αρνητική αντίδραση.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον, μια ομάδα ερευνητών από το Γέιλ, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ασυνήθιστη αυτή αντίδραση μπορεί να βοηθά στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας και στη διατήρηση των έντονων συναισθημάτων υπό έλεγχο.

Οι ερευνητές λένε, ότι η εργασία τους ρίχνει φως στο πώς οι άνθρωποι εκφράζουν και ελέγχουν τα συναισθήματά τους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Η επικεφαλής της μελέτης από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ, Oriana Aragon, εξήγησε ότι σκοπός των ερευνητών ήταν να εξερευνήσουν τη φράση «δάκρυα χαράς». «Ποτέ δεν έβγαζα νόημα με αυτή τη φράση» είπε η ίδια.

Μετά όμως, από τη διεξαγωγή σειράς ερευνών σε μερικές, φαινομενικά, αταίριαστες εκφράσεις, η Aragon δηλώνει ότι, πλέον κατανοεί καλύτερα γιατί οι άνθρωποι κλαίνε, όταν είναι χαρούμενοι.

«Οι άνθρωποι μπορεί να αποκαθιστούν τη συναισθηματική τους ισορροπία μέσα από αυτές τις εκφράσεις» εξήγησε η ίδια και συνέχισε: «Φαίνεται ότι συντελούνται, όταν κάποιος ξεχειλίζει από πολύ δυνατά, θετικά συναισθήματα».
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Psychological Science.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι όσοι εκφράζουν αρνητικές αντιδράσεις σε θετικά νέα είναι σε θέση να μετριάσουν τα έντονα αυτά συναισθήματα πιο γρήγορα. Βρήκαν, ακόμη, ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να κλάψουν στην αποφοίτηση του παιδιού τους, είναι πιο πιθανό να «τσιμπήσουν» τα μάγουλα ενός συμπαθητικού μωρού.

Υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία, ότι τα έντονα, αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλούν θετικές εκφράσεις. Για παράδειγμα, το νευρικό γέλιο συχνά συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσκολία ή μια τρομακτική κατάσταση.

«Οι νέες αυτές ανακαλύψεις αρχίζουν να εξηγούν κοινές καταστάσεις, τις οποίες κάνουν πολλοί άνθρωποι, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει» είπε ακόμη η ερευνήτρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline και κατέληξε: «Πλέον κατανοούμε καλύτερα το πώς εκφράζονται και ελέγχουν τα συναισθήματά τους οι άνθρωποι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και σχετίζεται με την ψυχική και σωματική υγεία, την ποιότητα των σχέσεών μας με τους άλλους, ακόμη και το πόσο καλά συνεργαζόμαστε με τρίτους». 




newsbeast.gr 

10 ψυχολογικές έρευνες για τις σχέσεις.....!!!!!!!

"Αγάπη δεν είναι να κοιτάζετε επίμονα ο ένας τον άλλο, αλλά να κοιτάτε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση" 
Antoine de Saint – Exupery 

1. Χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ερωτευτείς. 
Χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ενεργοποιηθούν στον εγκέφαλό μας οι χημικές διεργασίες που μας προκαλούν ευφορία, όταν κοιτάζουμε αυτόν για τον οποίο χτυπά η καρδιά μας! 

Σε μελέτες σχετικά με τον έρωτα, όπου απεικονίζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Όταν κοιτάζουμε ή σκεφτόμαστε αυτόν/αυτήν που αγαπάμε, αυτά τα σημεία του εγκεφάλου απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ νευρομεταβιβαστών σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της οξυτοκίνης, της ντοπαμίνης, της βασοπρεσσίνης και της ανδρεναλίνης. Το μυαλό δέχεται από τον έρωτα "χτύπημα" ανάλογο αυτού από τη λήψη μικρής δόσης κοκαΐνης. 

2. Εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης και της ερωτικής επιθυμίας 
Η πρώτη μελέτη που διερευνά τη νευρολογική διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και τη σεξουαλική επιθυμία, βρίσκει αξιοσημείωτες επικαλύψεις και σαφείς διαφορές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολύ παρόμοια εγκεφαλικά δίκτυα ενεργοποιούνται από την αγάπη, αλλά και από τη σεξουαλική επιθυμία. Οι ενεργοποιημένες περιοχές ήταν αυτές που εμπλέκονται στα συναισθήματα, τα κίνητρα και στις σκέψεις ανώτερου επιπέδου. 

Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι απλά ένα βασικό συναίσθημα, αλλά περιλαμβάνει στοχευμένα κίνητρα και τη σύλληψη πιο προχωρημένων σκέψεων. Η αγάπη βρίσκεται στην κορυφή τους, με τα βασικά γάγγλια να είναι η περιοχή- κλειδί για τη διαφορά της από την επιθυμία. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι τυπικά συνδεδεμένη με την ισορροπία μεταξύ υψηλού- και χαμηλού- επιπέδου λειτουργιών. 

3. Τα φιλιά μας βοηθούν να επιλέγουμε 
Δύο νέες μελέτες σχετικές με τα φιλιά έχουν αποκαλύψει ότι εκτός απ' το να μας κάνουν να νιώθουμε πιο ερωτικοί, μας βοηθούν να επιλέγουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους, αλλά και να τους κρατάμε μαζί μας. 

Το φιλί δεν είναι σημαντικό μόνο στην αρχή μιας σχέσης· παίζει ρόλο και στη διατήρηση μιας σχέσης. Οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των φιλιών που έδιναν τα μέλη μακροχρόνιων σχέσεων και στην ποιότητα της σχέσης τους. Αυτή η συσχέτιση δε διαπιστώθηκε ανάμεσα στις πολλές ερωτικές επαφές και την αύξηση της ικανοποίησης μέσα στη σχέση. 

4. Τα ζευγάρια μοιάζουν περισσότερο μετά από 25 χρόνια σχέσης 
Οι άνθρωποι που ζουν μαζί για 25 χρόνια και πάνω, πιθανώς αναπτύσσουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Μία μελέτη έχει δείξει ότι στα 25 χρόνια έγγαμου βίου, τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ζευγαριών τείνουν να μοιάζουν, όπως κρίνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές. 

Αυτό μπορεί να προκύπτει από τις παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, από το περιβάλλον, την προσωπικότητα ή ακόμα και ως αποτέλεσμα του να συμπάσχουμε με το σύντροφό μας με την πάροδο των χρόνων. 

5. Οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να πετύχουν 
Αντίθετα με τη μέχρι σήμερα αντίληψη, οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να πετύχουν, σύμφωνα με νέα έρευνα. Δύο παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση των σχέσεων από απόσταση είναι οι εξής : 

· Ανταλλαγή πιο εμπιστευτικών πληροφοριών. 

· Εξιδανίκευση του συντρόφου. 

Ως αποτέλεσμα, όσοι έχουν σχέση από απόσταση, συχνά έχουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης και σταθερότητας σε αυτήν, όσο και εκείνοι που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά. 

6. Τέσσερις λόγοι που σκοτώνουν μια σχέση ανεπιστρεπτί 
Για πάνω από 40 χρόνια, ο καθηγητής Ψυχολογίας John Gottman αναλύει σχέσεις που τα πάνε καλά αλλά και άσχημα. Έχει παρακολουθήσει ζευγάρια μέσα σε δεκαετίες μέσω πολλών ψυχολογικών μελετών, για να δει ποιά είδη συμπεριφορών προβλέπουν αν θα μείνουν μαζί. Υπάρχουν 4 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ανεπιστρεπτί : 

· επαναλαμβανόμενη κριτική, 

· υπερβολικές εκφράσεις κατάκρισης, όπως ο σαρκασμός, 

· το να είσαι αμυντικός 

· το να κωλυσιεργείς διαρκώς, κάτι που σημαίνει ότι η επικοινωνία χάνεται ολοκληρωτικά. 

7. Οι μοντέρνοι γάμοι απαιτούν αυτοπραγμάτωση 
Το πρόσωπο του γάμου έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο των χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Παλιότερα μεγαλύτερη σημασία είχε η παροχή ασφάλειας και σταθερότητας, τώρα οι άνθρωποι θέλουν ψυχολογική ολοκλήρωση από το γάμο τους. Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι προσδοκούν από το γάμο να μοιάζει περισσότερο σαν ένα ταξίδι προς την ολοκλήρωση του εαυτού τους και αυτοπραγμάτωσης. Δυστυχώς, στο όνομα αυτών των απαιτήσεων, τα ζευγάρια δεν επενδύουν επαρκή χρόνο και προσπάθεια για να επιτύχουν την ανάπτυξή του. 

Η συγγραφέας της έρευνας, Eli Finkel εξήγησε: "Γενικά, αν θέλετε ο γάμος σας να σας βοηθήσει να επιτύχετε την έκφραση του εαυτού σας και την προσωπική σας άνθηση, είναι σημαντικό να επενδύετε επαρκή χρόνο και ενέργεια στο γάμο σας. Αν γνωρίζετε ότι ο χρόνος και η ενέργεια δεν είναι διαθέσιμοι, τότε το προφανές είναι να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας τόσο ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες απογοήτευσής σας." 

8. Μία απλή άσκηση για να σώσετε το γάμο σας 
Αν η σχέση σας χρειάζεται βοήθεια από τρίτα μέσα, ίσως να μη χρειάζεται να καταφύγετε σε ψυχοθεραπεία. Το να βλέπετε ταινίες μαζί θα βοηθήσει πολύ! Μία νέα τριετής έρευνα υποστηρίζει ότι τα ποσοστά διαζυγίων μειώθηκαν κατά το ήμισυ παρακολουθώντας ταινίες για σχέσεις και μετά σχολιάζοντάς τις. 

9. Η σχέση μετά το διαζύγιο 
Ακόμα  και μετά από ένα διαζύγιο, οι σχέσεις δεν τελειώνουν απαραίτητα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Μία έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των γονιών μετά το διαζύγιο έδειξε ότι υπάρχουν 5 είδη αυτών: 

· Διάλυση σχέσης, από όπου αποχωρεί (συνήθως) ο πατέρας. 

· Τέλεια φιλαράκια, όπου οι γονείς εξακολουθούν να είναι καλοί φίλοι. 

· Συνεργάτες, όταν οι διαζευγμένοι προχωρούν, αλλά παραμένουν ως στήριγμα ο ένας για τον άλλο. 

· Θυμωμένοι συνεργάτες, όπου οι διαπληκτισμοί συνεχίζονται και μετά το διαζύγιο. 

· Ορκισμένοι εχθροί, όπου τα παιδιά γίνονται πιόνια ανάμεσα στις διαμάχες, με αποτέλεσμα συνήθως να αποκτούν ψυχικά τραύματα. 

10. Τα μικρά πράγματα μετράνε 
Τέλος, καθώς ζούμε σε έναν εμπορευματοποιημένο κόσμο όπου θεωρείται ότι η αγάπη αγοράζεται και πουλιέται, αξίζει να θυμόμαστε ότι συχνά οι μικρές κινήσεις κάνουν τη διαφορά. Μία πρόσφατη έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 4000 ενήλικες Βρετανοί, απέδειξε ότι οι απλές πράξεις ευγένειας εκτιμώνται περισσότερο. Το να φέρεις στο σύντροφό σου μία κούπα τσάι στο κρεβάτι, να βγάλεις έξω τα σκουπίδια, μπορεί να δείξει πολλά παραπάνω από ένα κουτί σοκολατάκια ή ένα μπουκέτο λουλούδια (αν και αυτά δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν!) 




antikleidi.com 

H θεώρηση των Αρχαίων Ελλήνων για τον θάνατο....!!!!!!!!!!!


Ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο διαχωρισμός δύο πραγμάτων, του ενός απ' το άλλο, δηλαδή της ψυχής απ' το σώμα.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Γοργίας, 524Β)
'' Ο θάνατος τυγχάνει ων, ως εμοί δοκεί, ουδέν άλλο ή δυοίν πραγμάτοιν διάλυσις, της ψυχής και του σώματος απ' αλλήλου. '' 

`Οταν επέρχεται ο θάνατος στον άνθρωπο, το μεν θνητό μέρος αυτού, καθώς φαίνεται, πεθαίνει, το δε αθάνατο, η ψυχή, σηκώνεται και φεύγει σώο και άφθαρτο.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Φαίδων, 10Ε) 
'' Επιόντος άρα θανάτου επί τον άνθρωπον, το μεν θνητόν, ως έοικεν, αυτού αποθνήσκει, το δ' αθάνατον, σώον και αδιάφθορον, οίχεται απιόν. ''

Ωραία πραγματικά απόκρυφη διδασκαλία μας δόθηκε απ' τους θεούς, ότι δηλαδή ο θάνατος, όχι μόνο δεν είναι κακό (επιζήμιο) για τους ανθρώπους, αλλ' αντίθετα είναι ωφέλιμο πράγμα.
Επιτάφιο επίγραμμα ιεροφάντη (Εφημερίδα Αρχαιολόγων 1883,σελ.81)
'' Η καλόν εκ μακάρων μυστήριον, ου μόνον είναι τον θάνατον θνητοίς ου κακόν, αλλ' αγαθόν. '' 

Ο, τι πεθαίνει δε χάνεται, αλλά μένει μέσα στη φύση.
ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΡΗΛΙΟΥ(Τα εις Εαυτόν Η,ιη)
'' `Εξω του κόσμου το αποθανόν ου πίπτει. '' 

Τίποτα δε διαφέρει ο θάνατος απ' τη ζωή.
ΘΑΛΗΣ (Διογ.Λαερτ.Βιοι Φιλοσ.Ι,35)
'' Ουδέν έφη τον θάνατον διαφέρειν του ζην. '' 

Ο θάνατος τότε θα έλθει, όποτε οι Μοίρες ορίσουν.
ΚΑΛΛΙΝΟΣ (Ανθολ.Στοβαίου ΝΑ,19)
'' Θάνατος τότ' έσσεται οπότε κεν δη Μοίραι επικλώσωσι. ''

Ο ύπνος και ο θάνατος είναι δίδυμα αδέλφια.
ΟΜΗΡΟΣ (Ιλιάς,Π,672)
'' Ύπνω και θανάτω διδυμάοσιν . '' 

Η ένωση της ψυχής με το σώμα δεν είναι με κανένα τρόπο ανώτερη απ' το χωρισμό τους.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Νόμοι,828D).
'' Κοινωνία γαρ ψυχή και σώματι διαλύσεως ουκ έστιν η κρείττον. ''

`Οποιος απ' τους ανθρώπους φοβάται πολύ το θάνατο, γεννήθηκε μωρός. Η έννοια του θανάτου, ανήκει στη Μοίρα. 
`Οταν έλθει ο καιρός, ακόμα και στ' ανάκτορα του Δία αν καταφύγεις, είναι αδύνατο να τον αποφύγεις.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ (Ανθολ.Στοβ.ΡΙΗ,12)
'' `Οστις δε θνητών θάνατον ορρωδεί λίαν, μωρός πέφυκε· τη τύχη μέλει τάδε όταν δ' ο καιρός του θανείν ελθών τύχη, ουδ' αν προς αυλάς Ζηνός εκφύγει μολών. '' 

Πρέπει ν' ακολουθήσουμε την άποψη του Αναξαγόρα, εξ' αιτίας της οποίας αναφώνησε, όταν πέθανε το παιδί του: "`Ηξερα ότι γέννησα θνητό".
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (Ηθικά,474D).
''`Εξεστι γαρ την Αναξαγόρου διάθεσιν, αφ'ης επί τη τελευτή του παιδός ανεφώνησεν,"`Ηδειν θνητόν γεννήσας". ''

Πένθησε με μέτρο τους γνωστούς σου. Γιατί δεν έχουν πεθάνει, αλλά τον ίδιο δρόμο που όλοι αναγκαστικά θα περάσουμε, αυτοί τον πήραν πρώτοι.
ΑΝΤΙΦΑΝΗΣ (Ανθολ.Στοβ.ΡΚΔ,27).
'' Πενθείν δε μετρίως τους προσήκοντας φίλους, ου γαρ τεθνάσιν, αλλά την αυτήν οδόν, την πάσιν ελθείν έστ' αναγκαίως έχον, προεληλύθασιν. '' 

Το θάνατο κανένας δε πρέπει να φοβάται, εκτός αν είναι εντελώς ανόητος και δειλός. Την αδικία όμως πρέπει να φοβάται. Γιατί, αν η ψυχή φτάσει στον `Αδη με το βάρος των χειροτέρων αδικημάτων, θα είναι γι' αυτήν η μεγαλύτερη απ' όλες τις συμφορές.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Γοργίας,522Ε).
'' Αυτό μεν το αποθνήσκειν ουδείς φοβείται, όστις μη παντάπασιν αλόγιστός τε και άνανδρος εστί, το δε αδικείν φοβείται. πολλών γαρ αδικημάτων γέμοντα την ψυχήν εις `Αιδου αφικέσθαι πάντων έσχατον κακών εστίν. '' 

Τους ανθρώπους ταράζουν όχι οι καταστάσεις που περνούν, αλλά οι ιδέες που έχουν γι' αυτές. Ο θάνατος δεν είναι κάτι φοβερό, γιατί τότε θα ήταν και για το Σωκράτη. Το θάνατο τον κάνει φοβερό η ιδέα ότι είναι φοβερός.
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ (Εγχειρίδιο,V).
'' Ταράσσει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα, οίον ο θάνατος ουδέν δεινόν, επεί Σωκράτη αν εφαίνετο· αλλά το δόγμα το περί του θανάτου διότι δεινόν, εκείνο το δεινόν έστιν. '' 

Να μη πεις για οποιοδήποτε πράγμα ότι το "έχασα", αλλά ότι, το "απέδωσα". Πέθανε το παιδί σου; Απεδόθη. Πέθανε η γυναίκα σου; Απεδόθη. Σου κλέψανε τη περιουσία σου; Μα κι' αυτή απεδόθη. Όσο σου δίνεται να το έχεις, φρόντιζέ το, ως κάτι ξένο, όπως οι περαστικοί το ξενοδοχείο.
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ (Εγχειρίδιο,ΧΙ).
'' Μηδέποτε επί μηδενός είπεις ότι "Απώλεσα αυτό", αλλ' ότι "Απέδωκα". Το παιδίον απέθανεν; απεδόθη. Η γυνή απέθανεν; απεδόθη. Το χωρίον αφηρέθην; Ουκούν και τούτο απεδόθη... μέχρι δ' αν διδώ ως αλλοτρίου αυτού επιμελού, ως του πανδοχείου οι παριόντες. ''






http://www.psixologikosfaros.gr

Όλες οι ασθένειες προέρχονται απὸ το Έντερο......!!!!!!!!!!

Ἱπποκράτης 460-370 Π.Χ.
Ο Ιπποκράτης το έλεγε αυτό πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, αλλά εμείς τώρα μόλις κατανοούμε το πόσο δίκιο είχε.

Και όχι μόνο ο Ιπποκράτης, αλλά και ένα παλιό ρητό αιώνες πιο πρίν τόσο της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM) αλλά και της Aγιουβερδικής ιατρικής της Ινδίας, έλεγε ότι :
Η ρίζα της καλής και της κακής υγείας κατοικεί στο έντερο.

Οι έρευνες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αυτισμός, διαταραχή φάσματος, η κατάθλιψη και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ερευνητές (συμπεριλαμβανομένου και εμού) πιστεύουν ότι η υποστήριξη της υγείας του εντέρου και η αποκατάσταση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της ιατρικής του 21ου αιώνα.
Υπάρχουν δύο στενά συνδεδεμένες μεταβλητές που καθορίζουν την υγεία του εντέρου μας: η εντερική μικροχλωρίδα, ή «εντερική χλωρίδα», και το φράγμα του εντέρου.
Ας συζητήσουμε για το κάθε ένα από αυτά με τη σειρά τους.
Η χλωρίδα του εντέρου: ένας υγιής κήπος χρειάζεται υγιές έδαφος.
Το έντερο μας είναι το σπίτι σε περίπου 100,000,000,000,000 (100,000,000,000,000) μικροοργανισμούς.

Αυτός είναι ένα τόσο μεγάλος αριθμός για τον ανθρώπινο εγκέφαλο μας, που δεν μπορεί να τον κατανοήσει πραγματικά.

Ένα λογαριασμός τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν θέλαμε να τον απλώσουμε από την μια άκρη έως την άλλη, θα εκτεινόταν από τη γη στον ήλιο – και πάλι –πίσω στην γή.
Κάντε το αυτό επι 100 φορές και θα αρχίσετε να έχετε μια τουλάχιστον ασαφή ιδέα για το πόσο είναι τα 100 τρισεκατομμύρια.

Το ανθρώπινο έντερο περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια από όλα τα ανθρώπινα κύτταρα, που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα, με πάνω από 400 γνωστά ποικίλα είδη βακτηρίων.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε περισσότερο βακτήρια από ό, τι άνθρωποι.
Σκεφτείτε το ένα για ένα λεπτό.

Da Vinci Digestive System
Έχουμε μόλις πρόσφατα αρχίσει να κατανοούμε την έκταση του ρόλου της χλωρίδας του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία και στην ασθένεια.

Μεταξύ άλλων, η χλωρίδα του εντέρου προωθεί την κανονική γαστρεντερική λειτουργία, παρέχει προστασία από τις μολύνσεις, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει σε περισσότερο από 75% του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η απορυθμισμένη χλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί με ασθένειες που κυμαίνονται από αυτισμό και κατάθλιψη εως αυτοάνοσες παθήσεις όπως, η ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου, η Hashimoto και ο διαβήτης τύπου 1.

Δυστυχώς, πολλά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν άμεσα στην ανθυγιεινή χλωρίδα του εντέρου :
Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά και τα ΜΣΑΦ. (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δίαιτες χαμηλές σε τρόφιμα, τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Κεφίρ, γιαούρτι, τουρσιά.
Χρόνιο στρες
Χρόνιες λοιμώξεις
Τα αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την χλωρίδα του εντέρου.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί μια βαθιά και ταχεία απώλεια της ποικιλομορφίας και μια αλλαγή στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου.
Εξού και οι μυκητιάσεις, μετά την λήψη αντιβιοτικών.

Η ποικιλομορφία αυτή δεν ανακτάται μετά από χρήση αντιβιοτικών χωρίς παρέμβαση. Αυτός είναι και ο λόγος που σε άλλες χώρες τα αντιβιοτικά λαμβάνονται πάντα με προβιοτικά.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα βρέφη που δεν θηλάζουν και έχουν γεννηθεί από μητέρες με κακή εντερική χλωρίδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανθυγιεινά βακτήρια του εντέρου, και ότι από αυτές τις διαφορές της εντερικής χλωρίδας, μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος θα είναι υπέρβαρος, η πρόκειται να αποκτήσει διαβήτη, έκζεμα / ψωρίαση, ακόμα και κατάθλιψη,όπωε και άλλα προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Το φράγμα του εντέρου : ο θυρωρός που αποφασίζει τι περνάει και τι μένει έξω.
Έχετε σκεφτεί ποτέ το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά έξω από το σώμα;
Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνα που περνάει από το στόμα έως τον πρωκτό.

Οτιδήποτε που πηγαίνει στο στόμα και δεν χωνεύεται θα βγει αμέσως έξω από το άλλο άκρο.Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέψει τις ξένες ουσίες από την είσοδο τους στο σώμα.

Όταν ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός (δηλαδή, έχουμε ” το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου”), μεγάλα μόρια άπεπτης στην ουσία πρωτεΐνης διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Δεδομένου ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν ανήκουν και δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου, το σώμα αντιδρά με μια ανοσολογική απόκριση και επιτίθεται σε αυτά τα ξένα μόρια.

ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟ
Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι επιθέσεις παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων, όπως του Hashimoto και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, μεταξύ άλλων.

Στην πραγματικότητα, οι εμπειρογνώμονες στην βιολογία των βλεννογόνων, όπως Alessio Fasano τώρα πιστεύουν ότι, το διαρρέον έντερο αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη οτιδήποτε αυτοάνοσου :
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αυξημένη εντερική διαπερατότητα παίζει παθογόνο ρόλο σε διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιοκάκης και του διαβήτη τύπου 1.

Επομένως, υποθέτουμε ότι εκτός από τους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η απώλεια της λειτουργίας του ενρερικού φραγμού είναι αναγκαία να αναπτυχθεί κάποιο αυτοάνοσο.

Η φράση “διαρρέον έντερο» χρησιμοποιείται και περιορίζεται στις εξωτερικές παρυφές της ιατρικής, που χρησιμοποιούνται από τους εναλλακτικούς επαγγελματίες με τίτλους όπως DC, ND L.Ac μετά τα ονόματά τους.

Οι συμβατικοί ερευνητές και οι γιατροί αρχικά χλεύαζαν την ιδέα ότι ένα διαρρέον εντέρου συμβάλλει στα αυτοάνοσα προβλήματα, αλλά τώρα μασάνε πλέον τα λόγια τους.

Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε αρκετές καλά σχεδιασμένες μελέτες ότι η ακεραιότητα του εντερικού φραγμού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Αυτή η νέα θεωρία υποστηρίζει ότι ο εντερικός φραγμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό εάν ανεχόμαστε ή εάν το σώμα μας θα αντιδράσει σε τοξικές ουσίες που καταναλώνουμε από το περιβάλλον.

Η παραβίαση του εντερικού φραγμού (η οποία είναι δυνατή μόνο με ένα “διαρρέον έντερο”) από τις τοξίνες των τροφίμων, όπως την γλουτένη και τις χημικές ουσίες όπως το αρσενικό ή BPA προκαλεί ανοσολογική απόκριση η οποία επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το έντερο, αλλά και άλλα όργανα και ιστούς.

Αυτά περιλαμβάνουν το σκελετικό σύστημα, το πάγκρεας, τα νεφρά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο για να καταλάβουμε: δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν συμπτώματα για να έχετε διαρρέον έντερο.

Το διαρρέον έντερο μπορεί να εκδηλωθεί ως δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, καρδιακή ανεπάρκεια, αυτοάνοσες καταστάσεις που επηρεάζουν το θυρεοειδή (Hashimoto) ή τις αρθρώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), ψυχική ασθένεια, διαταραχές όπως του αυτισμού, κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται zoνουλίνη που αυξάνει την εντερική διαπερατότητα σε ανθρώπους και άλλα ζώα.

Αυτό οδήγησε σε μια έρευνα της ιατρικής βιβλιογραφίας για ασθένειες που χαρακτηρίζονται από αυξημένη εντερική διαπερατότητα (διαρρέον έντερο).

Φανταστείτε την έκπληξή τους, όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές, αν όχι οι περισσότερες, αυτοάνοσες ασθένειες – όπως κοιλιοκάκη, διαβήτης τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου – χαρακτηρίζονται από αφύσικα υψηλά επίπεδα της και zονουλίνης και του διαρρέοντος εντέρου.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν βρει ότι μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 1 σχεδόν αμέσως σε ζώα μετά την έκθεσή τους σε zoνουλίνη.

Προκαλούν διαρρέον έντερο, και αρχίζει η παραγωγή αντισωμάτων στα κύτταρα των νησιδίων – τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκρριση της ινσουλίνης.

Βήμα # 1: Μην τρώτε τοξίνες, εξήγησα ότι ένας από τους κύριους λόγους που δεν πρέπει να τρώμε το σιτάρι και άλλα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη είναι ότι περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλιαδίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή ζονουλίνης και, επομένως, συμβάλλουν άμεσα στο διαρρέον έντερο.

Περισσότερα για την ζονουλίνη και την γλιαδίνη εδω 
Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη.

Αλλά τι άλλο μπορεί να προκαλέσει διαρροή του εντέρου;
Εν ολίγοις, τα ίδια πράγματα που ανέφερα παραπάνω ότι καταστρέφουν την χλωρίδα του εντέρου μας : 
κακή διατροφή, φάρμακα (αντιβιοτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στεροειδή, τα αντιόξινα, κλπ.), οι λοιμώξεις, το στρες, ορμονικές διαταραχές, καθώς και νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικό τραύμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και νευροεκφυλισμός).

Διαρρέον έντερο = κουρασμένοι, φλεγμονή και κατάθλιψη.
Εδώ είναι το πακέτο. 
Διαρρέον έντερο και κακή εντερική χλωρίδα είναι κοινά λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. 
Εάν έχετε ένα διαρρέον έντερο, έχετε πιθανώς κακή εντερική χλωρίδα, και το αντίστροφο.

Και όταν είναι μειωμένη η εντερική χλωρίδα σας και το φράγμα του εντέρου, θα υπάρξει φλεγμονή.
Αυτή η συστηματική φλεγμονώδης απόκριση οδηγεί στη συνέχεια στην ανάπτυξη της αυτοάνοσου.

Και ενώ το διαρρέον έντερο και η κακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί ως πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, σε πολλούς ανθρώπους δεν γίνεται αυτό. 
Αντ 'αυτού εμφανίζεται ως προβλήματα τόσο διαφορετικά όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάθλιψη, η ομίχλη εγκεφάλου, έκζεμα / ψωρίαση και άλλες δερματικές καταστάσεις, επίσης μπορεί να εμφανιστεί σαν μεταβολικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, οι αλλεργίες, το άσθμα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Σύμφωνα με την 
Δρ Νατάσα Campbell-McBride, τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια που υπεραναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων με νευροψυχιατρικές παθήσεις είναι ζυμομύκητες, ιδίως τα είδη Candida.Οι ζυμομύκητες διασπούν τους υδατάνθρακες, παράγοντας αλκοόλη και σαν υποπροϊον ακεταλδεΰδη. Ας δούμε τι κάνει μια διαρκή έκθεση του σώματος στην αλκοόλη και την ακεταλδεΰδη.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ GAP 
Ηπατική βλάβη με μειωμένη ικανότητα να αποτοξινώσει τα φάρμακα, ρύπους και άλλες τοξίνες.
Εκφύλιση του παγκρέατος με μειωμένη ικανότητα παραγωγής των παγκρεατικών ενζύμων, που θα επηρεάσει την πέψη.

Μειωμένη ικανότητα του τοιχώματος του στομάχου να παράξει οξύ.
Βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Εγκεφαλική βλάβη με έλλειψη αυτοελέγχου, διαταραχή συντονισμού, διαταραχή της ανάπτυξης του λόγου, επιθετικότητα, διανοητική καθυστέρηση, απώλεια μνήμης και λήθαργος.

Περιφερική βλάβη των νεύρων με αλλοιωμένες αισθήσεις και μυϊκή αδυναμία.
Άμεση βλάβη των ιστών των μυών με διαταραγμένη ικανότητα συστολλοδιαστολής και μυϊκή αδυναμία.

Διατροφικές ελλείψεις από τις βλαβερές συνέπειες στην πέψη και την απορρόφηση των περισσοτέρων βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Ελλείψεις σε βιταμίνες Β και Α είναι ιδιαίτερα συχνές.

Για να αντιμετωπίσουμε επαρκώς αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε υγιή χλωρίδα του εντέρου και να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού μας.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε οποιαδήποτε αυτοάνοση νόσο, είτε έχετε πεπτικά προβλήματα είτε όχι.

Πώς να διατηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε ενα υγιές έντερο. 
Το πιο προφανές πρώτο βήμα για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου είναι να αποφύγετε όλα τα πράγματα που ανέφερα παραπάνω και τα οποία καταστρέφουν την χλωρίδα του εντέρου και προκαλούν βλάβη του εντερικού φραγμού.

Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά στην περίπτωση του χρόνιου στρες και των μολύνσεων. 
Ούτε έχουμε κανένα έλεγχο για το αν μας είχαν θηλάσει ή αν οι μητέρες μας είχαν υγιή έντερα όταν μας γέννησαν. 
Εάν έχετε εκτεθεί σε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποκατασταθεί η χλωρίδα του εντέρου σας:

Αφαιρέστε όλες τις τοξίνες τροφίμων από τη διατροφή σας 
Τρώτε άφθονες ίνες.
Δύο ώρες μετά το τελευταίο γεύμα σας καθημερινά, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας βιολογικές σταφίδες αναμειγνύεται με μια κουταλιά της σούπας οργανικό σουσάμι. 
Μασήστε το μίγμα καλά πριν από την κατάποση σε καθημερινή βάση.

Τρώτε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κεφίρ, γιαούρτι, λάχανο τουρσί, ώστε να παίρνετε υψηλής ποιότητας, πολλά είδη προβιοτικών. Διαβάστε πως να φτιάξετε κεφίρ και ποια προϊόντα θεωρούνται προβιοτικά
Λαμβάνετε υψηλής ποιότητας θαλάσσιου φυτοπλαγκτού, χλωρέλα και σπιρουλίνα.

Εξαλείψετε τυχόν εντερικά παθογόνα (όπως παράσιτα) που μπορεί να υπάρχουν.Προσέχουμε πάντα να έχουμε επαρκή Ω3 ΒΑΣΙΚΑ λιπαρά οξέα, ( ονομάζονται βασικά γιατι χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε) στην διατροφή μας, γιατί δεν τα παράγει ο οργανισμός μας, αλλά τα παίρνουμε μόνο μεσω της διατροφής μας.
Να πάρετε μέτρα για να διαχειριστείτε το στρές σας.





Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

8 απλοί τρόποι για να ακονίσουμε τις διανοητικές μας ικανότητες.....!!!!!!!

Ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των διανοητικών μας ικανοτήτων είναι το στρες που βιώνουμε σε καθημερινή βάση.

Είτε ένα πολύ έντονο γεγονός που προκαλεί στρες είτε πολλοί μικρότερης έντασης στρεσσογόνοι παράγοντες σε καθημερινή βάση είναι δυνατό να επηρεάσουν τις διανοητικές λειτουργίες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι άνθρωποι έξυπνοι, ικανοί, συχνά σε υψηλές θέσεις ή με σημαντικά καθήκοντα, να μη μπορούν να λειτουργήσουν σε απλά έργα, τα οποία αντιμετώπιζαν με τις διανοητικές τους ικανότητες στο παρελθόν. Οι διανοητικές αυτές δυσκολίες μπορεί να εντοπίζονται στη μνήμη, στην προσοχή και συγκέντρωσης στη διανοητική «θολούρα» και μπέρδεμα και την οργάνωση.

Ερευνητικά δεδομένα πολλών ετών δείχνουν ότι αυτές τις δυσκολίες μπορεί κανείς να τις ξεπεράσει «ακονίζοντας» τις διανοητικές του ικανότητες και την αντίληψή του, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες.

1. Κρατήστε Ημερολόγιο
Έρευνες δείχνουν ότι το να κρατάει κανείς ημερολόγιο έχει σημαντικά οφέλη σε διάφορους τομείς, όπως την ανακούφιση από το στρες αλλά και τη μείωση επεισοδίων σε ιατρικές καταστάσεις όπως είναι το άσθμα. Γράφοντας ημερολόγιο βοηθά κανείς τον εαυτό του να βελτιώσει την ικανότητα σκέψης του και να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή.

2. Ενδυναμώστε με έναν υπνάκο
Όταν κανείς δεν κοιμάται αρκετές ώρες (πράγμα συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους), έχει μειωμένες διανοητικές λειτουργίες και καθυστερημένες αντιδράσεις, αντίστοιχες με αυτές ενός μεθυσμένου οδηγού! Όταν μπορεί κανείς να κοιμηθεί για 30 λεπτά μέσα στην ημέρα, στην ουσία ενδυναμώνει όχι μόνο τη φυσική αλλά και τη διανοητική του κατάσταση.

3. Μειώστε την αρτηριακή πίεση
Πληθώρα μελετών δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χαμηλή διανοητική απόδοση, όχι μόνο σε άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και σε πολύ νεότερης ηλικίας πληθυσμό. Σωστή δίαιτα, άσκηση και μείωση του στρες μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για κοφτερές διανοητικές ικανότητες.

4. Τα οφέλη του διαλογισμού
Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που προέρχεται από τις φιλοσοφικές παραδόσεις της Ανατολής και δεν αποτελεί κάποια θρησκεία από μόνος του (αν και έχει χρησιμοποιηθεί ως πρακτική σε διαφορετικές μεταξύ τους θρησκείες).

Ερευνητικά πειράματα σε εργαστήρια δυτικών χωρών δείχνουν ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους για να εκγυμνάσει κανείς το νου και την ψυχή του, να μειώσει το στρες και να δρέψει και πολλά άλλα οφέλη στον τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τον διαλογισμό και κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα προσιτοί για αρχάριους.

5. Ασκηθείτε
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει τα οφέλη της σωματικής άσκησης, αλλά ξέρατε ότι ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το αυξημένο I.Q. και οι καλύτερες ικανότητες σκέψης και αντίληψης; Έρευνες δείχνουν ότι η αεροβική άσκηση σχετίζεται με τη μείωση του στρες αλλά και τη βελτιωμένη διανοητική απόδοση.

6. Παιχνίδια του… μυαλού
Τα παιχνίδια του νου είναι πολύ ωφέλιμα! Και, προφανώς, δεν εννοούμε τα παιχνίδια που μας παίζει το μυαλό μας ή τα τερτίπια του νου όταν πρόκειται για ερωτικές ή κοινωνικές σχέσεις, πράγματα που όλοι απεχθανόμαστε.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα παιχνίδια που εμπλέκουν την εγκεφαλική λειτουργία, που προκαλούν το νου να λάβει μέρος ενεργά, χωρίς να είναι παθητικός δέκτης κάποιων ερεθισμάτων. Τα παιχνίδια που βοηθούν τις διανοητικές λειτουργίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο όπως οι ασκήσεις στο σώμα.

Τα σταυρόλεξα, το sudoku, τα παζλ, η σύγκριση εικόνων με διαφορές, η ανάγνωση βιβλίων, η απαγγελία, η ενασχόληση με διάφορα χόμπι, όλα αυτά βοηθάνε στο να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο οι διανοητικές ικανότητες.

7. Ο ρόλος της σωστής διατροφής
Ο ρόλος της σωστής διατροφής τονίζεται από τους ειδικούς κυρίως για τα αποτελέσματα που φέρνει σε σωματικό επίπεδο, αφού προστατεύει από καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πέρα από αυτά τα πολύ σημαντικά οφέλη, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει τις διανοητικές επιδόσεις και να βοηθήσει το άτομο να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επειδή το στρες επιδεινώνει την όρεξη και τις επιλογές φαγητού που κάνει το άτομο, είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς μια ισορροπημένη δίαιτα ακόμα και σε περιόδους έντονου στρες, ώστε σώμα και εγκέφαλος να ωφεληθούν.

8. Διαλέξτε ένα καλό βιβλίο
Το διάβασμα αποτελεί μια θαυμάσια απόδραση από το στρες και, από την άλλη, ασκεί τους διανοητικούς… μυς. Είτε πρόκειται για βιβλία αυτοβοήθειας σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, είτε για κάποιο μυθιστόρημα ή αστυνομικό, είτε για ποίηση ή για κάποιο βιβλίο που διδάσκει σε απλά βήματα πώς να κατακτήσετε ένα νέο χόμπι, σε κάθε περίπτωση το καλό βιβλίο αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ψυχικού εμπλουτισμού.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να μειώσει το στρες του, να αποκτήσει νέες ιδέες για να τις χρησιμοποιήσει στη συζήτηση στην κοινωνική του ζωή, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις διανοητικές του ικανότητες.





Δρ Λίζα Βάρβογλη, 
Ph.D. Ψυχολόγος
Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος
greekpsychologypages.blogspot.gr