Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Πώς το διάβασμα αλλάζει τον εγκέφαλο και ωφελεί την ψυχική υγεία…!!!!

Μια εβδομάδα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε 7 τρόπους με τους οποίους το διάβασμα ενισχύει την ψυχική σας υγεία. Θα εκπλαγείτε από τα φανταστικά οφέλη του διαβάσματος!

Γνωρίζατε ότι το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία;

Κάθε 23 Απριλίου, η Διεθνής Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Η UNESCO προώθησε τον εορτασμό το 1995 προς τιμήν του θανάτου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. 

Την ημέρα αυτή γεννήθηκαν ή πέθαναν και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο Ίνκα Γκαρσιλάσο ντε λα Βέγκα, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ο Ζοζέπ Πλά και ο Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ.

Για το 2022, η UNESCO επέλεξε τη Γουαδαλαχάρα (Μεξικό) ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Ο τίτλος αυτός απονέμεται από το 2001 και οι πόλεις που έχουν οριστεί είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικής Ιδιοκτησίας του 2022 με στόχο την ενθάρρυνση του ενδιαφέροντος για το βιβλίο, οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο η ανάγνωση ωφελεί την ψυχική υγεία. 

Έχοντας κατά νου αυτή την πρόσφατη γιορτή, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η ανάγνωση ωφελεί την ψυχική μας υγεία.

7 τρόποι με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική μας υγεία

Όπως επισημαίνει η Unesco, η κύριος στόχος της Διεθνούς Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων 2022 είναι η προώθηση της συνήθειας του διαβάσματος στα παιδιά. Η πρόθεση αυτή είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία.

Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον για τα βιβλία έχει χαθεί στις νεότερες γενιές και τα κρατικά σχέδια και προγράμματα ενισχύουν μερικές φορές αυτές τις συμπεριφορές.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν τόσο εύκολη η πρόσβαση στα βιβλία και η εκμάθηση της ανάγνωσης. Ανεξάρτητα από τις ελλείψεις, η εκπαίδευση έχει καθολικευτεί ως δικαίωμα και μερικά κλικ σε μια οθόνη δίνουν πρόσβαση σε χιλιάδες τίτλους για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την επιστήμη κ.ο.κ.

Ακολουθούν 7 τρόποι με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία.

1.Το διάβασμα ενισχύει τη συνολική ψυχική μας υγεία
Εδώ και δεκαετίες, οι ειδικοί χρησιμοποιούν το διάβασμα ως συμπλήρωμα της πρωτογενούς θεραπείας για τον έλεγχο ορισμένων διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

Μάλιστα, η λέξη “βιβλιοθεραπεία” γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, στο πλαίσιο της χρήσης των βιβλίων ως θεραπευτικό μέσο. Στα παιδιά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάγνωση έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική τους ευημερία.

Οι στατιστικές για την κατάθλιψη και το άγχος στο γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη αύξηση μεταξύ των παιδιών και των νέων. Το διάβασμα μπορεί, επομένως, να αποτελέσει μεγάλο σύμμαχο στην πρόληψη ή τη μείωση αυτών των επεισοδίων. Αναμφίβολα, είναι ένας πολύ καλός λόγος για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων φέτος!

2. Μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής μας
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Science & Medicine το 2016 διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενοι αναγνώστες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αντίθεση με όσους δεν συνηθίζουν να διαβάζουν. Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα γνωστικά οφέλη μεταφράζονται σε πλεονέκτημα επιβίωσης έως και 23 επιπλέον μήνες σε σύγκριση με όσους διαβάζουν μόνο περιστασιακά περιοδικά και εφημερίδες (και όχι βιβλία).

Μέσω της ανάγνωσης αφομοιώνετε βασικές ιδέες και μαθήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε στην πραγματικότητα. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε αποφάσεις για τη ζωή σας, είτε για να αποφύγετε ορισμένα προβλήματα είτε για να εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες. 

Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ακεραιότητά σας, την υγεία σας, την ψυχολογική σας ευεξία και τη ζωή σας γενικότερα. Για το λόγο αυτό, το διάβασμα μπορεί να σας κάνει να ζήσετε περισσότερο.

3. Το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία προάγοντας τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου
Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Acta Paediatrica διαπίστωσε ότι η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου αυξάνεται στα παιδιά που διαβάζουν μανιωδώς.

Μάλιστα, ο πληθυσμός που μελετήθηκε, ο οποίος αποτελούνταν από παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, ανέπτυξε αυξημένη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου με τις γνωστικές, οπτικές και γλωσσικές περιοχές ελέγχου στο αριστερό ημισφαίριο. Οι οπτικές, γλωσσικές και επεξεργαστικές περιοχές ενισχύονται έτσι ενόψει της συνήθειας του διαβάσματος.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ειδικοί διαπίστωσαν στην έρευνά τους ότι, όπως ακριβώς αυξάνεται η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου όταν διαβάζουμε βιβλία, μειώνεται όταν οι νέοι περνούν τον ίδιο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη (υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ κ.ο.κ.).

Η αντίθεση είναι μεγάλη, τόσο πολύ που οι ειδικοί προτείνουν τη μείωση του χρόνου έκθεσης στην οθόνη και την αντικατάστασή του με διάβασμα κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου σταδίου ανάπτυξης.

4. Το διάβασμα αυξάνει την ενσυναίσθηση
Η αυξημένη ενσυναίσθηση είναι ίσως ένας από τους πιο υποτιμημένους τρόπους με τους οποίους το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η ανάγνωση βιβλίων μυθοπλασίας (ιδίως) αλλάζει τα επίπεδα ενσυναίσθησης και πάντα με θετικό τρόπο.

Σύμφωνα με άλλους ερευνητές, το όφελος αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη κοινωνική ανάπτυξη, βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις και μεγαλύτερη δέσμευση προς τους άλλους.

Η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων και των σκέψεων των άλλων. Η θεωρία υπαγορεύει ότι ο αναγνώστης συνδέεται με τα ιδανικά, τη συμπεριφορά και τις αξίες ορισμένων χαρακτήρων σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μεταφέρει όλα αυτά τα κριτήρια στη δική του πραγματικότητα. Συνεπώς, το διάβασμα μπορεί να σας εμφυσήσει την ενσυναίσθηση, τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τους άλλους.

5. Μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική παρακμή
Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία (εν μέρει επειδή η επιστημονική κατανόηση αυτών των καταστάσεων είναι ακόμη ελλιπής), υπάρχουν ενδείξεις ότι το διάβασμα μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο ενάντια στη γνωστική παρακμή. Για παράδειγμα, οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η νοητική δραστηριότητα σε πρώιμο στάδιο της ζωής (όπως αυτή που επιτυγχάνεται με το διάβασμα) σχετίζεται με βραδύτερη γνωστική παρακμή.

Άλλοι συγγραφείς συμφωνούν ότι το διάβασμα είναι ένα είδος νοητικής άσκησης, που μπορεί να διατηρήσει και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ενήλικες. Υπό αυτή την έννοια, και παρόλο που πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, το διάβασμα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο σύμμαχο στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων παθήσεων.

6. Μειώνει τα επίπεδα άγχους σας
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το διάβασμα ως συνήθεια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους σας. Τα αποτελέσματά του είναι συγκρίσιμα με εκείνα που επιτυγχάνονται μέσω του χιούμορ και της γιόγκα και η μείωση επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο σε μόλις 30 λεπτά. 

Το διάβασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για να ηρεμήσουν τα επίπεδα του στρες, ένας τρόπος που μπορεί επίσης να παγιωθεί ως βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο χόμπι.

7. Το διάβασμα ωφελεί την ψυχική υγεία προωθώντας την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης
Τέλος, είναι γνωστό ότι το διάβασμα αποτελεί διαμεσολαβητή της κριτικής σκέψης. Η κριτική σκέψη είναι ένας όρος που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, αποτελεί μέρος του ιδεώδους των πολιτών των νέων γενεών. Αναφέρεται στην ικανότητα αμφισβήτησης των δηλώσεων που θεωρούνται αληθινές, με βάση την ορθή ανάλυση.

Συνολικά, αν και επισημάναμε μόνο 7 τρόπους με τους οποίους η ανάγνωση ωφελεί την ψυχική υγεία, έχει γίνει φανερό ότι είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Η Διεθνής Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων 2022 έχει ως στόχο να δημιουργήσει χώρους για την προώθησή του. Φροντίστε να μοιραστείτε τις εντυπώσεις και τις συστάσεις σας μέσω των κοινωνικών δικτύων χρησιμοποιώντας τα hashtags #WorldBookDay και #InternationalBookDay.




Εκπληκτικό κείμενο το οποίο πρέπει να το διαβάσουμε όλοι οι Έλληνες

ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ Πρώτος πρέπει να πεθάνει ο «Αντίνοος», σε αυτόν έριξε τα πρώτα φονικά του βέλη ο Οδυσσέας !!

Σε δυο λεπτά θα καταλάβετε το εκπληκτικό νόημα του Ομηρικού Έπους... που φυσικά ποτέ δε μας δίδαξαν στο σχολείο

Άραγε αυτό γιατί δεν μας τα διδάξαν στο σχολείο;;; «..Διαβάστε το! Αρκούν 2 λεπτά.Αλλά μπορεί να το σκέπτεστε για πολύ περισσότερο…

Άραγε μας τα διδάξαν στο σχολείο;;; μάλλον όχι γιατί …πρόσεχα την ώρα των αρχαίων..

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες μέρες που διανυουμε, να ρίξουμε μια ματιά στην βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, από το πνεύμα του Οδυσσέα.

ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους «μνηστήρες».

Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν.

Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και

μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την

ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.

Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.

Η λέξη μιλά απο μόνη της.

Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ.

Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.

Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ.

Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!

Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ.

Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!

Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη!

Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.

Οι πρόγονοί μας μιλούν, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λένε πως να τινάξουμε τον ζυγό.

ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ !

Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος.

Γι” αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων! ..»




7 φράσεις για να θυμάστε όταν περιστοιχίζεστε από αρνητικότητα…!!!!

Το ακούμε ξανά και ξανά: «Σταμάτα να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι». Λοιπόν, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πιο εύκολα το λέει κάποιος παρά το κάνει.

Ο κόσμος είναι γεμάτος με ευκαιρίες να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, ελπίζοντας ότι θα το εγκρίνουν. Όταν το κάνουμε, συνήθως καταλήγουμε με το να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους και οι δικές μας. 

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι σπάνια συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα (σημ. Μεταφρ: επιτραπέζιο παιχνίδι συγκρίσεων) επειδή έχουμε μόνο ένα μέρος της εικόνας.

Δεν βλέπουμε τον πετρώδη δρόμο, την δυστυχία και τις δοκιμασίες γιατί οι περισσότεροι βάζουν τον καλύτερό τους εαυτό στην επίδειξη. Και επειδή ψάχνουμε να βρούμε έγκριση, συνήθως δεν είμαστε στην καλύτερή μας κατάσταση.

Η μέρα μας σπαταλιέται κάνοντας πράγματα επειδή όλοι οι άλλοι κάνουν τα ίδια, και όχι επειδή πιστεύουμε ότι προσθέτουν κάτι χρήσιμο στην ζωή μας. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα κατορθώματα άλλων ανθρώπων, και όχι αποκλειστικά με τα δικά μας ξεχωριστά επιτεύγματα.

Πώς απελευθερωνόμαστε από το να νοιαζόμαστε τι λένε ή τι κάνουν οι άλλοι; Λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δε νοιάζεται. Απλά δεν νοιάζονται.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνεις ή δεν κάνεις, γιατί όλοι ανησυχούν για τον εαυτό τους και το τι νομίζουν οι άλλοι. Και οι «άλλοι» σημαίνει όλοι ως μια ομάδα, όχι κάθε ένα άτομο ξεχωριστά. Όταν καταλάβεις ότι προσπαθείς να κερδίσεις την έγκριση ή είσαι φοβισμένος να διακριθείς από μόνος σου, θυμήσου ότι η δύναμη που χρειάζεσαι βρίσκεσαι μέσα σου.

7 φράσεις για να θυμάσαι όταν περιστοιχίζεσαι από αρνητικότητα:

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν
«Τα μεγάλα πνεύματα πάντα αντιμετωπίζουν βίαιες αντιθέσεις από τα μέτρια μυαλά. Το μέτριο μυαλό είναι ανίκανο να καταλάβει τον άνθρωπο που αρνείται να υποκλιθεί τυφλά στις συμβατικές προκαταλήψεις και επιλογές αντί να εκφράσει τις γνώμες του θαρραλέα και ειλικρινώς»- Albert Einstein

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είσαι τρελός που κάνεις αυτό που κάνεις
«Αν το να είσαι εγωμανής σημαίνει ότι πιστεύω σε αυτό που κάνω και στην τέχνη μου ή την μουσική, τότε από αυτή την άποψη μπορείς να με αποκαλέσεις έτσι.. Πιστεύω σε αυτό που κάνω και θα το λέω.» John Lennon

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν ονειρεύεσαι το μεγάλο
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι στην πορεία, οτιδήποτε και αν φιλοδοξείς να κάνεις, θα σου πούνε ότι δεν μπορεί να γίνει. Αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία. Ονειρεύεσαι. Σχεδιάζεις. Φτάνεις.» Michael Phelps

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άνθρωποι διαφωνούν με την προσέγγισή σου
«Μην χάνεις την ενέργειά σου προσπαθώντας να διαφωτίσεις ή να αλλάξεις γνώμες. Κάνε επιτυχία, φαλίρισε , υπόμενε και οι γνώμες θα αλλάξουν φυσιολογικά όταν είσαι το αφεντικό. Ή όχι. Ποιος νοιάζεται; Κάνε το κομμάτι σου και μη νοιάζεσαι αν τους αρέσει» Tina Fey

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν νιώθεις μόνος σε αυτό που κάνεις
«Πίστεψε στον εαυτό σου και θα έρθει η μέρα που οι άλλοι δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να πιστέψουν σε εσένα» Cynthia Kersey

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν νιώθεις σαν να πρέπει να σαι πιο λίγος από ότι είσαι
«Δεν υπάρχει τίποτα το φωτισμένο στο να μαζεύεσαι ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μη νιώσουν ανασφαλείς γύρω σου. Είμαστε όλοι προορισμένοι να λάμψουμε, όπως λάμπουν τα παιδιά.» Marianne Williamson

Και όταν όλοι οι άλλοι αποτυγχάνουν θυμήσου αυτή τη φράση
«Αγαπητέ μου, δε δίνω δεκάρα» Margaret Mitchell

Ας το αντιμετωπίσουμε. Δε μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον καθένα. Είναι αδύνατο έργο να ικανοποιούμε τις προσδοκίες κάποιου που θα καταλήξει να μας κρίνει παρόλα αυτά γι αυτό που κάνουμε. Όταν επιτρέπουμε στην γνώμη των άλλων να επηρεάζει αυτό που κάνουμε και τον τρόπο που το κάνουμε, κανείς δεν κερδίζει. Δεν κερδίζουμε και ο άλλος σίγουρα δεν κερδίζει.

Είναι επιλογή μας να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό που πιστεύουμε επειδή θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα διαφωνεί μαζί μας. 

Στην πραγματικότητα, αν οι άνθρωποι δεν διαφωνούν , τότε πιθανώς γινόμαστε ειλικρινείς στον εαυτό μας.

Είναι καιρός να αλλάξουμε το σημείο εστίασης, στα άτομα που έχουν σημασία στη ζωή μας. Όταν εστιάζουμε στα άτομα που αγαπάμε και που μας αγαπάνε όλα τα άλλα μοιάζουν να χάνονται στο παρασκήνιο.

Είναι όταν δεν βλέπουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό που γινόμαστε υπερ-εξυπηρετικοί. Με το να προσπαθούμε να ευχαριστούμε άλλους για να σκέφτονται πιο καλά πράγματα για μας, λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί έτσι όπως είμαστε. Τελικά γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας στη ζωή, αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για μας γίνεται λιγότερο σημαντικό. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτές τις αξίες και πιο πολύ στον εαυτό μας.

Υπάρχουν πολλοί «ακόλουθοι» στον κόσμο. Είναι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα στη ρουτίνα τους και είναι ευχαριστημένοι με την επικρατούσα κατάσταση. Αλλά για να ζήσουμε την αυθεντική και πιο ευτυχισμένη ζωή πρέπει να απελευθερωθούμε από την αγέλη και να ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες μας.

Η πραγματική επιτυχία έρχεται όταν ξέρουμε ότι κρινόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι δεν μας νοιάζει. Όταν συμβαίνει αυτό, ξέρουμε ότι ζούμε την καλύτερη ζωή.




Μη χάνεις χρόνο με συναισθηματικά κενούς ανθρώπους…!!!!

Θυμάσαι την τελευταία φορά που έζησες;
Και όχι δεν αναφέρομαι σε κάποια προηγούμενη ζωή ή κάτι τέτοιο. Λέγε, ξέρεις πότε ήταν; Τότε που είχες αφεθεί και ζούσες στο έπακρο με όλο σου το είναι εκείνον τον έρωτα. Τότε που χρησιμοποιούσες και τις πέντε αισθήσεις σου ταυτόχρονα.

Που άγγιζες το χέρι του, μύριζες το άρωμά του, τον κοιτούσες στα μάτια, κρεμόσουν από τα χείλη του να ακούσεις τι θα σου πει και γευόσουν το φιλί του. 

Εκείνον τον έρωτα που σε έκανε να χάσεις εκτός από τον μπούσουλα και κάποια κιλά, και την εμπιστοσύνη σου στο αντίθετο φύλο. Και μετά από εκεί το χάος. Το τίποτα. Άνοιξε πέτρα για να μπω, και να μην ξαναβγώ.

Έκτοτε δε θέλεις να ακούς για έρωτες ούτε με σφαίρες. Κοντά στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι. Οτιδήποτε κινείται γύρω σου είναι εχθρός. Σκέφτεσαι πως όλοι είναι το ίδιο και τους τσουβαλιάζεις με σιγουριά που σκοτώνει.

Οπότε πριν βγάλουν το όπλο τους και στοχεύσουν κατευθείαν στην καρδιά, φροντίζεις να το κάνεις εσύ πρώτος. Εξ’ επαφής. Άσχετα αν απέναντί σου βρίσκεται ο εν δυνάμει άνθρωπος της ζωής σου. «Καλύτερα να πληγώνεις, παρά να πληγώνεσαι» λες με ύφος επτά καρδιναλίων.

Συγχαρητήρια, κερδίζεις το πρώτο βραβείο ανωριμότητας και γαϊδουριάς. Δύο σε ένα στα δίνω γιατί είμαι large.

Και έτσι αναλώνεσαι στο να χτίζεις άμυνες μην αφήνοντας τον εαυτό σου ελεύθερο να τo ζήσει. Και αντί να κλείσεις τα μάτια, να δείξεις εμπιστοσύνη και όπου σε πάει, προτιμάς να ζεις σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, σε μια γυάλα, εξαιτίας του φόβου του να ξαναπληγωθείς και των τεράστιων ανασφαλειών σου.

Τώρα αν νομίζεις ότι ζεις με αυτόν τον τρόπο, με ‘γειά σου και χαρά σου.

Εκτός από την ήδη καμμένη γούνα σου, μου μυρίζει δειλία ή είναι ιδέα μου;

O έρωτας είναι σαν ένα φλιτζάνι καφέ. Ή θα τον μισοπιείς στο ένα πόδι παριστάνοντας τον πελεκάνο και δε θα τον ευχαριστηθείς ή θα καθίσεις αναπαυτικά και θα τον απολαύσεις έστω κι αν σου έρθει και κατακάθι.

Και σ’ αυτό το φλιτζάνι, εκτός από ζάχαρη θα βάλεις ακόμη ένα βασικό συστατικό. Την αγάπη. Όχι την επιφανειακή, την ψεύτικη. Την άλλη. Εκείνη που δε γνωρίζει περιορισμούς και δε χωρά εγωισμούς, που δε δανείζεται και ξαναπαίρνεται πίσω, που υπομένει και επιμένει. Εκείνη που δίνει ευκαιρίες και συγχωρεί.

Όποιος την εκτιμήσει καλώς, αλλιώς από εδώ πάνε και οι άλλοι. Αυτή την αγάπη να δίνεις με όλη σου την ψυχή και να την δείχνεις με χίλιους δυο τρόπους.

Μέχρι και εκείνη ακριβώς την στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνειδητοποιήσεις πως ο θησαυρός τελικά ήταν άνθρακες. Που θα καταρρεύσει η εικόνα που είχες για εκείνον. Που θα τον απομυθοποιήσεις. 

Που θα καταλάβεις ότι δεν ήταν αντάξιος της αγάπης σου. Ότι ζητούσε μόνο, χωρίς να είναι διατεθειμένος να δώσει το παραμικρό.

Πόνταρες σε κουτσό άλογο και μην περιμένεις να βγάλει την κούρσα. Είναι αδύνατο.

Δεν μπορείς λοιπόν, να σπαταλάς τον χρόνο σου με συναισθηματικά κενούς ανθρώπους. Και εδώ δεν τίθεται θέμα εγωισμού αλλά αξιοπρέπειας.

Γι΄αυτό σου λέω. Όταν βλέπεις πως ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι ένα κράμα τύπου σφυρίζω αδιάφορα-δεν ξέρω τι μου γίνεται-όπου φυσάει ο άνεμος-καραβάκια αρμενίζουν στο Αιγαίο, μάλλον ήρθε η ώρα να του κουνήσεις το μαντήλι και ώρα καλή στην πρύμνη του και αέρα στα πανιά του. 

Τόσο απλά. Χωρίς φωνές και υστερίες. Άλλωστε εκείνος χάνει και όχι εσύ.

Οπότε δεν αξίζει να διαταράσσεις την ψυχική σου ηρεμία ούτε το κάρμα σου. Μεγάλη η χάρη του! Αν πάλι θέλεις να ξεσπάσεις βρε παιδί μου έτσι για το γαμώτο και γιατί το έντονο ταπεραμέντο σου χτύπησε κόκκινο και κοντεύεις να εκραγείς, κατέβασε του τη μούρη και ρίξε και κάνα δυο μπινελίκια. Αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, τι να σου πω;




Να αγαπάς τον εαυτό σου και να μην τον θυσιάζεις…!!!!

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις γιατί μόνο αυτόν έχεις.

Αυτός σε κάνει χαρούμενο, αυτός σε ρίχνει και σε ανεβάζει. Και μην τον υποτιμάς για τις στιγμές που φάνηκες αδύναμος. Μόνο εσένα έχεις. Και στα εύκολα και στα δύσκολα.

Σε εκείνες τις στιγμές που κανένα χέρι δεν μοιάζει ιδανικό να σε ζεστάνει και κάθε αγκαλιά μοιάζει ξένη, αδιάφορη. Μην τον στεναχωρείς τον εαυτό σου, πρόσφερε όλα όσα του αξίζουν.

Και μην κολλάς σε άτομα που για κάποιο λόγο δεν είναι στη ζωή σου. Μην περιμένεις πως όλα θα αλλάξουν και θα έρθουν συγνώμες στα πόδια σου. 

Κανείς δεν σώθηκε από μια συγνώμη, μια λέξη που έχουν βαλθεί να σπιλώνουν την αξία της.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να τον προστατεύεις.

Μάθε να του αφιερώνεις χρόνο, να μένετε και λίγο μόνοι. Κουράζει το πλήθος, ο συνωστισμός στη ζωή σου.

Να μάθεις να αναπνέεις, χωρίς να χρειάζεσαι οξυγόνο από άλλους. Μην ζεις παθητικά, παρασιτικά ούτε εις βάρος άλλων.

Και αν κάτι σου στράβωσε, θα είχε τους λόγους του. Κλείσε το μάτι και ρίξε ένα χαμόγελο.

Να ζεις για σένα, για τις όμορφες μέρες που θα έρθουν και για εκείνα τα χαμόγελα που τόσο αγαπάς στους άλλους. Να αναζητάς την αλήθεια, ναι! Και να ψάχνεις το φως στους άλλους. Να νιώθεις ελεύθερος και να ξεδιπλώνεις κομμάτια του εαυτού σου εν καιρώ, βήμα-βήμα, σελίδα - σελίδα.

Να αγαπάς αυτό που είσαι, έτσι όπως είσαι και έτσι θα μάθουν να σ ’αγαπούν και οι άλλοι.

Και αυτοί που αξίζουν θα είναι συνοδοιπόροι, φίλοι, σύντροφοι στη ζωή σου. Θα μείνουν δίπλα σου, θα σου κρατούν το χέρι στα πιο όμορφα, στα πιο ευφάνταστα γεγονότα της ζωής σου. Θα γελούν μαζί σου, γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Και όταν θα πέφτεις, θα σου χαμογελούν και θα σου ξαναχαμογελούν μέχρι να νιώσεις πως στην καταιγίδα σου, δεν είσαι μόνος, είναι δίπλα σου.

Αυτοί που σε ξεχώρισαν, σε έμαθαν, σε χάιδεψαν τρυφερά, σου έδωσαν όσα χρειάστηκες, χωρίς να ζητήσεις.

Αυτοί που σ’ αγάπησαν στις μαύρες και τις όμορφες μέρες σου, είναι αυτοί που επέλεξαν να είναι δίπλα σου, γιατί τους χάρισες και εσύ ένα κομμάτι ζωή. 

Έγινες ένα ξεχωριστό χρώμα στην παλέτα της ζωής τους. Έμεινες στην καθημερινότητα τους και μοιράστηκες ενδόμυχα λόγια. Λόγια που σας ένωσαν, βρήκατε κάτι κοινό και χτίσατε πάνω σε αυτό. Μια φιλία, έναν έρωτα, ένα αγνό συναίσθημα.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να μην τον χάνεις.

Προσπάθησε να μην ξοδεύεσαι, να μην αναλώνεσαι και όταν δίνεσαι πάντα να κρατάς κάτι για σένα. Το «πολύ» κουράζει, εξαντλεί, φοβίζει. Μοιράζει πνιγμένες ανασφάλειες, κρυμμένους φόβους, λόγια που ψάχνουν να ακουστούν από χείλη που ποτέ δεν τόλμησαν. 

Άνοιξε την ψυχή σου εκεί που ξέρεις πως δεν θα χαθείς. Κι αν κάνεις πως χάνεσαι, πιάσου από σένα. Τον εαυτό σου να τον έχεις ψηλά, να τον αγαπάς και να μην τον πληγώνεις.

Και μην ξεχνάς..

Οι άνθρωποι που αξίζει να βρίσκονται στη ζωή μας, είναι εκείνοι που μας αποδεικνύουν ότι μας χρειάζονται και εκείνοι στη δική τους ζωή.




Οι 37 σκέψεις που ενεργοποιούν την χαρά…!!!!

Κάθε συναίσθημα επηρεάζεται από τον εγκέφαλο και αντίθετα. Διαφορετικά συναισθήματα αφορούν διαφορετικές δομές.

Η χαρά λόγω της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης συνδέεται στενά με την ευτυχία. Αν νιώθετε πεσμένοι, ακολουθήστε απλές συνήθειες, όπως περπάτημα στη φύση, κάντε παρέα με ένα σκύλο ή χαμογελάστε - έτσι βοηθάτε τους νευροδιαβιβαστές να κάνουν τη δουλειά τους και να σας ανεβάσουν τη διάθεση.

Όταν συμβαίνει κάτι που θεωρείται ευτυχία, ο εγκέφαλος λαμβάνει σήμα να απελευθερώσει τις χημικές ουσίες στο ΚΝΣ. Αυτό προκαλεί αντίδραση σε άλλα συστήματα.

Το χαμόγελο ξεγελά τον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας το άγχος. Δεν χρειάζεται να βασίζεται σε αληθινά συναισθήματα-και το ψεύτικο έχει αποτέλεσμα.

Τα θετικά συναισθήματα όχι μόνο δεν επιβαρύνουν, αλλά και ωφελούν τον οργανισμό, καθώς αυξάνουν την έκκριση ορμονών όπως οι ενδορφίνες, οι οποίες έχουν ευεργετική δράση, ενώ αντιρροπούν τις επιπτώσεις των αρνητικών συναισθημάτων. Οι ενδορφίνες, λοιπόν, εξοπλίζουν τον οργανισμό, προσφέροντάς του ισορροπία και ενεργοποιούν την χαρά.

Οι 37 σκέψεις που ενεργοποιούν την χαρά και θα δείτε τεράστια διαφορά!

1. Ξεκολλήστε από το παρελθόν και μην το αναμηρυκάζετε.
Το παρελθόν του καθενός από εμάς είναι γεμάτο με θετικά, με αρνητικά, με ωραία ή άσχημα συναισθήματα, καλές ή κακές εμπειρίες- για τον καθένα οι δόσεις είναι διαφορετικές. Σίγουρα το παρελθόν μας καθορίζει ποιοι είμαστε σήμερα, δε πρέπει όμως να μας περιορίζει. 

Έτσι, αντί να αναμασάτε τα αρνητικά - ή ακόμα και τα θετικά που κάποτε υπήρχαν αλλά δεν υπάρχουν τώρα -, αποδεχτείτε το, συμφιλιωθείτε μαζί του και ζήστε το παρόν σας δίνοντάς του σημασία.

2. Μάθετε να χαίρεστε με όσα έχετε και μη γκρινιάζετε για όσα δεν έχετε.
Αυτό είναι ένα βασικό μάθημα προσωπικής ευγνωμοσύνης. Η χαρά ξεκινάει με το να εκτιμάει και να χαίρεται κανείς με αυτά που έχει. Εννοείται ότι πάντα θα πρέπει να βάζουμε στόχους και να επιθυμούμε τη βελτίωσή μας, αλλά όχι με το να διαγράφουμε το ‘εδώ και τώρα’ της ζωής μας.

3. Μάθετε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας.
Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας αντί να ζορίζεστε να σας αγαπήσουν οι άλλοι. Μάθετε να περνάτε όμορφα και όταν είστε μόνοι σας. Αφεθείτε στο να σκεφτείτε, να ονειροπολήσετε, να κάνετε μια βόλτα στη φύση, να διαβάσετε κάτι όμορφο. επενδύοντας θετικά στον εαυτό σας επενδύετε και στην κοινωνικότητά σας. Συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας κόσμο!

4. Επενδύστε στην αυτοβελτίωσή σας.
Η αυτοβελτίωση έχει πολλές εκφάνσεις. Καλλιεργήστε αυτά που σας ενδιαφέρουν, που σας αρέσουν και που αγαπάτε. Ανακαλύψτε το μονοπάτι που οδηγεί στον καλύτερό σας εαυτό, αξιοποιώντας τις εμπειρίες σας και μαθαίνοντας από τη ζωή σας.

5. Μην αναλώνεστε σε ατελείωτη αρνητική αυτοκριτική.
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα θετικά σας και ό,τι κάνετε καλά και να επενδύετε σε αυτά. Μη μειώνετε τις ικανότητες ή τις επιτυχίες σας. Απολαύστε τις και συνεχίστε την πορεία σας.

6. Βρείτε νόημα σε οτιδήποτε κάνετε.
Να θυμάστε πως για οτιδήποτε κάνετε αφιερώνετε πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σας και προσωπικό κόπο. Οπότε είναι καλύτερα να βρείτε νόημα σε ότι κάνετε και να δείτε πώς αυτό συνδέεται με τη ζωή σας στο παρόν αλλά και το μέλλον. Έχοντας έναν σκοπό έχετε πλουσιότερη ζωή.

7. Σκεφτείτε θετικά για το σώμα σας.
Η χαρούμενη ψυχή κατοικεί σε ένα χαρούμενο σώμα! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγαπάτε και να φροντίζετε το σώμα σας, να διατηρείτε την υγεία του και να το αφήνετε να χαλαρώνει όταν κουράζεται!

8. Μάθετε να εκτιμάτε περισσότερο τις εμπειρίες και λιγότερο τα υλικά αγαθά.
Οι ωραίες εμπειρίες -  και ακόμα καλύτερα αν τις μοιράζεστε με άλλους - είναι αυτό που μένει και φέρνει ευτυχία, όχι μόνο τη στιγμή που συμβαίνει αλλά και αργότερα, όταν γίνεται όμορφη ανάμνηση.

9. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.
Καθένας από εμάς είναι μοναδικός και ιδιαίτερος με τον τρόπο του! Δεν έχει νόημα να κάνουμε συγκρίσεις, γιατί έτσι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με αρνητική σύγκριση και κριτική. Περιστοιχίστε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους που σας αγαπάνε, βλέπουν και εκτιμούν τα προτερήματά σας.

10. Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις να σας παρασύρουν.
Η ευτυχία και η καλή διάθεση εξαρτώνται από τις σκέψεις που κάνουμε. Οι αρνητικές σκέψεις γεννούν αρνητικά συναισθήματα, αυτά οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές και όλα μαζί παγιώνονται σε έναν κακό χαρακτήρα.

11. Μη φοβάστε τις αλλαγές.
Αποδεχτείτε τις αλλαγές, προετοιμαστείτε –όσο γίνεται-, αποδεχτείτε ότι το σώμα, η όψη, η ζωή μας αλλάζει και ότι όλα βρίσκονται σε μια ροή. Μάθετε να εκτιμάτε τη στιγμή και να μην πολεμάτε τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεστε. Εξασκηθείτε στο να ανακαλύπτετε τα θετικά και τα ωραία σε κάθε αλλαγή.

12. Μη κατηγορείτε τους άλλους για τις δικές σας αποτυχίες.
Πάντα έχουμε μερίδιο στις δικές μας αποτυχίες και προβλήματα και δεν έχει νόημα να αναζητούμε τον ένοχο έξω από εμάς, εφόσον μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να ελέγξουμε. Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε και να μην επαναλάβουμε το λάθος μας.

13. Μη βάζετε φρένο στην περιέργειά σας.
Προσοχή, δεν εννοώ την περιέργεια-κουτσομπολιό! Μάθετε να ρωτάτε, να αναζητάτε, να μαθαίνετε, να παίρνετε νέες πληροφορίες! Ταξιδέψτε, διαβάστε, επισκεφθείτε μουσεία, δείτε παραστάσεις και έργα τέχνης, ανοίξτε τα μάτια, τα αυτιά, τις αισθήσεις σας.

14. Μάθετε να εκτιμάτε τη στιγμή.
Μην περιμένετε πότε θα είναι τέλειες οι συνθήκες για να νιώσετε ευτυχισμένοι. Απολαύστε τη στιγμή, αφεθείτε στις μικροχαρές της ζωής και ζήστε επικεντρωμένοι στο εδώ και τώρα, χωρίς σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον.

15. Μάθετε να καλλιεργείτε τις σχέσεις σας.
Δείξτε αγάπη, νοιάξιμο και ενδιαφέρον στα άτομα που αγαπάτε. Αφιερώστε τους χρόνο, ακούστε τα, στηρίξτε τα, δείξτε τους ότι τα θυμάστε με μικρότερους και μεγαλύτερους τρόπους. Να θυμάστε να λέτε κι έναν καλό λόγο και ένα κομπλιμέντο, αφού όλοι τα έχουμε ανάγκη!

16. Μη στεναχωριέστε για τα πράγματα που δε μπορείτε να ελέγξετε.
Το να ανησυχείτε και να στεναχωριέστε για πράγματα που δε μπορείτε να ελέγξετε, μόνο κακό σας κάνει. Επενδύστε σε όσα είναι στη σφαίρα επιρροής σας, προετοιμαστείτε, αλλά για όσα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι αφήστε τα να περάσουν αγγίζοντάς σας όσο το δυνατό λιγότερο.

17. Ποτέ μη μεταθέτετε την ευτυχία σας στο μέλλον.
Μη ξεκινάτε να σκέφτεστε «θα είμαι ευτυχισμένη/ος όταν… χάσω κιλά… γυμναστώ.. παντρευτώ…χωρίσω… βρω καλή δουλειά…» κλπ, κλπ, γιατί έτσι μεταθέτετε την ευτυχία σας στο μέλλον και ίσως να μην έρθει… 

Ακόμα χειρότερα, με αυτό το σκεπτικό δεν είστε ευτυχισμένοι στο παρόν σας. Επικεντρωθείτε στο τι σας φέρνει ευτυχία και χαρά σήμερα, όσο μικρό και αν είναι.

18. Μη σταματάτε να γνωρίζετε καινούργιους ανθρώπους.
Πάντα θα έχετε τους κολλητούς σας και τον κύκλο σας, αλλά είναι όμορφο να γνωρίζετε διαφορετικούς ανθρώπους, να ακούτε άλλες απόψεις και να εμπλουτίζετε τη ζωή σας με θετικά άτομα που θα σας διδάξουν κάτι νέο.

19. Μην δράτε εγωιστικά.
Μάθετε να κατανοείτε την οπτική γωνία του άλλου, να ‘μπαίνετε στα παπούτσια’ του, να δείχνετε καλή θέληση και να είστε ανοιχτοί. Όταν κανείς δρα εγωιστικά και δε βάζει κατανόηση, συμπόνια και συγχώρεση στις σχέσεις του, μένει με το θυμό και την ανασφάλειά του και, τελικά, βγαίνει χαμένος.

20. Μην κάνετε το κακό.
Απλώς, επιλέξτε να είστε καλό άνθρωπος!

21. Ποτέ μη πείτε ''βαριέμαι'' και αποσυρθείτε από τη ζωή.
Μάθετε να ζείτε τη ζωή, να αναμιγνύεστε στα πράγματα, να γνωρίζετε ανθρώπους, να έχετε ενδιαφέροντα, να μαθαίνετε, να αισθάνεστε, να εκπληρώνετε τις επιθυμίες και τα όνειρά σας, ξεκινώντας με ένα τόσο δα βηματάκι κάθε φορά.

22. Μη ξεχνάτε ότι το χαμόγελο και η καλή διάθεση είναι ανεκτίμητα.
Η καλή διάθεση και το χαμόγελο φτιάχνουν τη ζωή σας αλλά και τη ζωή των γύρω σας! Επενδύστε σε αυτά!

23. Μην περιμένετε κάτι ή κάποιον να σας αλλάξει τη ζωή.
Αν ψάχνετε τον άνθρωπο που θα σας αλλάξει τη ζωή… Κοιτάξτε στον καθρέφτη! Και αποφασίστε να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε για να έχει η ζωή σας νόημα και ομορφιά.

24. Μη φοβάστε τη μοναξιά.
Κάντε τον εαυτό σας φίλο και σύμμαχο και δε θα φοβάστε τη μοναξιά! Μάθετε να βρίσκετε χαρά και ευχαρίστηση στο να είστε και με τον εαυτό σας και μην περιμένετε να είστε κάθε φορά με κόσμο για να νιώθετε καλά και να περνάτε όμορφα.

25. Μη ξεχνάτε ότι η ευτυχία είναι η επιλογή.
Εμείς οι ίδιοι, με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας καθορίζουμε αν θα είμαστε ευτυχισμένοι .

26. Μη σταματάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας και τους άλλους.
Η αγάπη κάνει τον κόσμο να γυρίζει! Επενδύστε στο να αγαπάτε τον εαυτό σας, τους γύρω σας, το περιβάλλον και κάντε την αγάπη πράξη. Θα δείτε τη διαφορά!

27. Μη σταματάτε να δημιουργείτε θετική ενέργεια γύρω σας
Με τη στάση σας, τη διάθεσή σας και τις πράξεις σας, μάθετε να δημιουργείτε θετική ενέργεια. Ξεχάστε τα κουτσομπολιά, τα αρνητικά σχόλια τις γκρίνιες και επενδύστε σε θετικά λόγια και σχόλια, σε κομπλιμέντα, σε εντοπισμό όμορφων πραγμάτων και ανθρώπων.

28. Μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας φάνε ζωντανό.
Θυμός, ζήλεια, φθόνος, μνησικακία, έχθρα, πίκρα, αγανάκτηση το μόνο που κάνουν είναι να σας ‘τρώνε’ την ψυχή και την ποιότητα ζωής σας. Επενδύστε στα θετικά συναισθήματα και τη χαρά της ζωής.

29. Ποτέ μην αφήνετε το χώρο γύρω σας να είναι ένα χάος.
Μάθετε να τακτοποιείτε, να κρατάτε καθαρό και οργανωμένο τον χώρο σας (είτε είναι ολόκληρο σπίτι, είτε δωμάτιο, είτε γραφείο, συρτάρι ή ράφι) γιατί όταν το εξωτερικό σας περιβάλλον είναι τακτοποιημένο και οργανωμένο έτσι είναι και το εσωτερικό σας περιβάλλον και η διάθεσή σας!

30. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχετε να αλλάξετε τη ζωή σας.
Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να γκρινιάζει κανείς για τα στραβά και ανάποδα και όσα δεν του αρέσουν στη ζωή του, είτε μπορεί να τα ελέγξει είτε όχι. Με αυτή τη στάση όμως τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο, αντίθετα, όλα γίνονται χειρότερα. 

Να θυμάστε ότι πάντα έχετε την επιλογή να αλλάξτε τη στάση σας απέναντι στη ζωή και τα πράγματα, να επενδύσετε στα θετικά, να αλλάξετε το πώς σκέφτεστε για τα πράγματα γιατί, τελικά, η επιλογή του πώς θα είναι η ζωή σας είναι μόνο δική σας!

31. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας.
Ότι και αν φοβάσαι, το αντιμετωπίζεις. Οι βιωματικές ασκήσεις μπορούν να μην εξαλείψουν τους φόβους σας γρήγορα, αλλά τουλάχιστον, κάνετε την κίνηση της αντιμετώπισης. Θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα ότι ο φόβος που είχατε είναι παρελθόν.

32. Αγκαλιάστε κάποιον.
Οι αγκαλιές έχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Αγκαλιάστε έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας, το κατοικίδιο ζώο σας, ή ακόμα και ένα άτομο που μόλις συναντήσατε. Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε, τόσο περισσότερο αισθάνεστε καλύτερα.

33. Μείνετε 5 λεπτά στη σιωπή.
Βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε λίγη ησυχία. Προσπαθήστε να είστε ακίνητοι και να εστιάσετε σε τίποτα. Η σιωπή μπορεί να ηρεμήσει το συσσωρευμένο μυαλό σας και να σας συνδέσει με τον εσωτερικό σας εαυτό. 

Προσπαθήστε να αισθανθείτε την ηρεμία της σιωπής. Παρακολουθήστε την εσωτερική φλυαρία σας καθώς αφήνετε τις σκέψεις σας να ηρεμήσουν.

34. Βάλε στόχους.
Όταν γράφεις τα όνειρά σου, τα οράματά σου, τις επιθυμίες σου, και θέτεις στόχους γύρω από αυτά, τότε έχεις ένα δυνατό τρόπο να εξυψώνεις την ενέργειά σου και να εστιάζεις σε όλα τα θετικά γύρω σου. 

Η ενέργειά σου και ο ενθουσιασμός σου φωτίζονται και ανανεώνεις συνεχώς τα κίνητρα και βρίσκεις περισσότερες ευκαιρίες. Έτσι νιώθεις καθημερινά όλο και μεγαλύτερη χαρά.

35. Η ευγνωμοσύνη θα σου χαρίσει την χαρά.
Όταν νιώθεις ευγνωμοσύνη αναπόφευκτα νιώθεις και χαρά, γιατί απλά αναγνωρίζεις όλα όσα αγαπάς και έχεις στην ζωή σου, όλους τους υπέροχους ανθρώπους, καταστάσεις του παρόντος και του παρελθόντος, και τα δώρα που σου έφεραν.

Νιώσε επίσης ευγνωμοσύνη και για τον εαυτό σου, για όλα όσα προσφέρεις σε σένα και στους άλλους, και συνέχισε να προσφέρεις , να αγαπάς, να φροντίζεις. Νιώσε ευγνωμοσύνη για τα ταλέντα σου, για τις ικανότητές σου και για την ύπαρξή σου.

36. Διάβαζε συχνά.
Φρόντισε να διαβάζεις συχνά βιβλία ή περιοδικά με περιεχόμενο θετικών μηνυμάτων και θυμήσου. Ζεις – κατοικείς σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη. Το όνειρο πολλών ανθρώπων είναι να επισκεφτούν τον τόπο σου και να γευτούν την γεύση της Χαράς της Ζωής. Αξιοποίησε την μοναδική σου ευκαιρία κάθε μέρα και άρχισε να καταγράφεις τι σημαίνει για σένα «χαρά» της ζωής. 

Φυσικά υπάρχουν και πιο προφανείς τρόποι για να έχετε περισσότερη χαρά στην ζωή σας, όπως το να πάτε σινεμά και να δείτε μια αστεία ταινία, ή να βγείτε έξω με ευχάριστη παρέα, να πάτε στο πάρκο και να παίξετε με το παιδί σας, εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι σας δίνει χαρά.

37. Άρχισε να λες τις λέξεις «κλειδιά» που φέρνουν χαρά
Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά

Ποιες είναι οι λέξεις;

§ Σήμερα ήταν μια «καλή μέρα»: Αρκεί να το πεις έστω μια φορά για να δεις τη ζωή σου πιο αισιόδοξα.

§ «Καταλαβαίνω»: Πιο σημαντικό από το να έχεις πάντα δίκιο, είναι το να έχεις πάντα επίγνωση.

§ «Σ’αγαπώ»: Όλοι θέλουν κατά βάθος να το πουν και όλοι θέλουν να το ακούσουν.

§ «Σε εμπιστεύομαι»: Όλοι χρειαζόμαστε συμμάχους σε αυτή τη ζωή.

§ «Μπορώ» και καλύτερα: Μόλις το πεις, έχεις κάνει τη μισή διαδρομή για να το κάνεις και πραγματικότητα.

§ «Έκανα» το καλύτερο που μπορούσα: Αν όντως είναι αλήθεια, θα νιώσεις πολύ περήφανος για τον εαυτό σου και όσα κατάφερες.

§ «Συγχαρητήρια»: Αν το πεις χωρίς ίχνος ζήλιας, θα σε εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο.

§ «Συγγνώμη»: Είναι πολύ λυτρωτικό όταν το λες και το εννοείς.

§ Πήρα μια «απόφαση»: Η ευθύνη που εμπεριέχει αυτή η φράση, μετατρέπει οποιαδήποτε δραστηριότητα από αγγαρεία σε συνειδητή επιλογή.

§ Δεν «έχω» τελειώσει: Μόνο εσύ αποφασίζεις πότε ένα κεφάλαιο έχει κλείσει στη ζωή σου.

§ «Αρκετά!»: Χρειάζεται να ξέρεις που να βάζεις ο ίδιος τα όριά σου.

§ Δεν είναι πολύ «όμορφο;»: Όσο περισσότερο παρατηρείς την ομορφιά του κόσμου που σε περιβάλλει, τόσο πιο ευτυχισμένος νιώθεις.

§ Είσαι «καταπληκτικός»: Άσε τον εαυτό σου να νιώσει θαυμασμό για κάποιον άλλο και θα νιώσεις πολύ πιο δυνατός.

§ «Πιστεύω» σε αυτό: Είτε πρόκειται για το θεό, είτε για μια απλή ιδέα, πρέπει να δείξεις πίστη σε κάτι στη ζωή σου.

§ Δεν ξέρω πως να το «κάνω»: Καλύτερα να παραδεχτείς την άγνοιά σου για κάτι και να μάθεις, παρά να προσποιηθείς ότι γνωρίζεις.

§ Σε ευχαριστώ που βοήθησες να γίνει «πραγματικότητα» αυτό: Γιατί κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του σε αυτή τη ζωή και χρειάζεται να δείχνει ευγνωμοσύνη σε αυτούς που τον βοηθούν.

§ Να θυμάστε η χαρά και η ευτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται και μας χτυπά την πόρτα, εμείς του ανοίγουμε και το καλωσορίζουμε και αυτό ήταν. Η χαρά και η ευτυχία πηγάζουν από μέσα μας. Είναι θέμα επιλογής και όχι τύχης.




Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Μην τους αφήνεις άλλο να εκμεταλλευτούν το φιλότιμο και την καλοσύνη σου…!!!!

Η διαφορά του χαίρομαι να προσφέρω από του επιτρέπω να χρησιμοποιηθώ.

Εντάξει και τι άλλαξε;

Πρόσθεσες άλλον έναν στο δισάκι σου. Το φόρτωσες στην πλάτη και πορεύεσαι. Τουλάχιστον αντέχεις το βάρος. Τουλάχιστον δεν βλέπεις το φόρτωμα.

Το νιώθεις κάθε που κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Στην αρχή δυσκολεύεσαι, μετά συνηθίζεις. Έτσι λες στον εαυτό σου κάθε φορά που λυγίζεις.

Ξέρεις πως έκανες ότι ήθελες και ας έβλεπες πως δεν οδηγεί πουθενά. Έπεισες τον εαυτό σου ότι χαίρεσαι να προσφέρεις. Και ας μην ζήτησες ποτέ κάτι και ας μην διεκδίκησες.

Έφτανε να βλέπεις το γέλιο και την ικανοποίηση.

Έφτανε. Δεν τάισες μια φορά την ψυχή σου με ένα βλέμμα ένα χάδι…

Νόμισες αρκεί που δίνεις εσύ, αρκεί να νιώσεις την χαρά που δεν πήρες. Και όλο άδειαζες.

Πρόσφερες και άδειαζες.

Έτσι ήθελες.

Τώρα; Γιατί αναρωτιέσαι που δεν έχεις κάτι για σένα; Γιατί παραπονιέσαι ότι χρησιμοποιήθηκες;

Εσύ άφησες την πόρτα ανοικτή και κρέμασες μια τεράστια επιγραφή : «ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ»!

Όποιος βλέπει την πόρτα ανοικτή, τρέχει. Δεν τον εμπόδισες! Τον άφησες να αρπάξει, να λεηλατήσει, να μην υπολογίσει.

Εσύ τον έπλασες!

Παζάρι με ατέλειωτες προσφορές! ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ!

Και πέρασε.

Και έφυγε.

Και σιγά μην τον ένοιαξε.

Όταν στέρεψες, διάλεξε άλλο παζάρι!

Γιατί λοιπόν τον κατηγορείς; Αυτός την δουλειά του έκανε, όπως τόσοι άλλοι. Θα τον κατηγορήσεις για αυτό; Όχι αυτός ήταν κύριος! Δεν ζήτησε κλειδιά, δεν έκανε ληστεία, βρήκε την πόρτα ανοικτή. Διάλεξε , φόρτωσε και γραμμή για την έξοδο! 

Γιατί λοιπόν παραπονιέσαι;

Μα σε παζάρι συναντηθήκατε, απλά δεν κάνατε αλισβερίσι, ο τύπος έψαχνε ευκαιρίες. Φταίει αυτός που δεν είχε τιμή η ψυχή σου?

Πάμε από την αρχή λοιπόν.

Κλείσε τις πόρτες, κατέβασε την επιγραφή και κάνε για πρώτη φορά ταμείο.

Τι έδωσες, τι πήρες. Τι ήθελες, τι κατάλαβε Άρχισε να εξοφλείς, όχι τα χρέη του, τα δικά σου στην ζωή που σε περιμένει.

Μη νομίσεις πως δεν θα ξαναπεράσει απέξω. Θα είναι περίεργος..

Φρόντισε να βρει ένα τεράστιο «ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ», οδό και αριθμό της νέας σου ζωής.

Τότε θα αρχίσει να σκέφτεται πως κάτι θα έπρεπε να έχει πληρώσει.

Γιατί αυτό που μένει μετά την ηδονή της εκμετάλλευσης, είναι τα άδεια χέρια, ένα αμήχανο χαμόγελο στα χείλη και στο μυαλό ένα «ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ»




Αυτό που θα ξυπνήσεις στη γυναίκα, αυτό θα πάρεις…!!!!

Έχει τύχει ποτέ στη ζωή σου να ρωτήσεις για να μάθεις το προφίλ μιας γυναίκας που σε ενδιαφέρει και τελικά να πήρες διαφορετικές απαντήσεις από όλους; Απόρησες που συνέβη κάτι τέτοιο;

Προφανώς η εξήγηση που έδωσες ήταν πως είτε εκείνοι που ρώτησες δεν την ξέρουν καλά, είτε εσύ ο ίδιος έχεις μαύρα μεσάνυχτα, είτε όντως έπεσες σε γυναίκα με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας.

Τα πράγματα είναι απλούστερα, φτάνει να τα πάρουμε από την αρχή. Κάθε γυναίκα έχει την προσωπικότητά της, έχει τα προτερήματά της και τα ελαττώματά της, όπως όλοι μας εξάλλου.

Στη γυναίκα όμως συμβαίνει κάτι μαγικό, κάτι που είναι σε θέση να φέρει σύγχυση στους γύρω της. Είναι αρκετά ευμετάβλητη και πιο περίπλοκη από ότι οι άντρες. 

Είναι φτιαγμένη από ένα κράμα αντιθέσεων. Με τον έναν θα τη δεις τρυφερή κι όλο νάζι, με τον άλλον μέσα στην ξινίλα και την κόντρα.

Δεν είναι να απορείς τι συμβαίνει με την πάρτη της. Είναι απλό. Ο ένας τη φροντίζει και της βγάζει τον καλύτερό της εαυτό κι ο άλλος φροντίζει με την κακή του συμπεριφορά να της βγάζει κάθε ελάττωμά της στη φόρα.

Η γυναίκα λοιπόν, είναι αυτό που της βγάζει ο εκάστοτε άντρας. Είναι ο καθρέφτης του. Αν ένας άντρας κοιτάει τον καθρέφτη όλο μούτρα και κριτική, μην περιμένει το είδωλό του να του γυρίσει χαμόγελα και να του κάνει χαρές.

Μέσα σε κάθε γυναίκα κοιμούνται δυνάμεις ικανές να προκαλέσουν μια ποικιλία εκρήξεων σε όποιον κάνει να τις αφυπνίσει. Σκέψου λοιπόν, τι είσαι ικανός να της ξυπνήσεις; 

Γιατί αυτό που θα της ξυπνήσεις, αυτό θα πάρεις.

Μην κάνεις τον κόπο να ρωτήσεις δεξιά κι αριστερά τι καπνό φουμάρει. Ούτε να μπεις στη διαδικασία να μάθεις πώς φερόταν σε προηγούμενες σχέσεις της για να πάρεις μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Γιατί απλά αν το κάνεις, αυτά που θα συλλέξεις θα είναι υποκειμενικές πληροφορίες άλλων ανθρώπων. Θα σχηματίσεις μια μεροληπτική άποψη για κείνη επειδή θα επιτρέψεις στο στενό πρίσμα της οπτικής γωνίας ορισμένων να σε επηρεάσει. 

Θα βρεθείς αντιμέτωπος με την αδυναμία κάποιων αντρών που δεν κατάφεραν να βουτήξουν στη ψυχή της, να βρουν το θησαυρό που κρύβει μέσα της και να τον ανασύρουν στην επιφάνεια.

Αν λοιπόν εκείνοι στην παρουσιάσουν επί παραδείγματι χαζή, θα είναι γιατί προφανώς ήταν οι ίδιοι κενοί κι ανασφαλείς για να μπορέσουν να συμπορευτούν με μια γυναίκα αρκετά εξυπνότερή τους. 

Οπότε χαζή θα τη στολίσουν, γιατί προφανώς με χαζούς κατέληξε κι εκείνη χαζή.

Αν κάποιος σε προειδοποιήσει να κρατηθείς μακριά της, γιατί είναι σκύλα ή γκρινιάρα, να’σαι σίγουρος πως έτσι ήταν αλλά μόνο μαζί του, γιατί προφανώς αυτό κατάφερε να της βγάλει στην επιφάνεια ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Η γυναίκα όμως είναι αψυχολόγητο κι απρόβλεπτο πλάσμα. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο, καλή ή κακιά. Μέσα της μπορεί άνετα να κοιμάται μια σκύλα, μια χαζή, μια γκρινιάρα και μια νεράιδα. Το τι θα πάρεις εξαρτάται από αυτό που θα της ξυπνήσεις. Τελεία και παύλα.

Μπορεί να είναι μία αλλά κρύβει μέσα της πολλά πρόσωπα. Το πρόσωπο που θα αναδυθεί στην επιφάνεια εξαρτάται καθαρά από σένα. Εσύ είσαι σε θέση να την κάνεις είτε να λάμπει από ευτυχία πλάι σου, είτε να μαραζώνει από έλλειψη ζεστασιάς που σε διακρίνει. 

Η δική σου επίδραση, ικανότητα, οξυδέρκεια, δύναμη, όπως θες πες το, είναι αυτή που θα κάνει μια γυναίκα να βγάλει από μέσα της ό,τι καλύτερο. Σωστά λοιπόν, λέγεται πως η αξία ενός άντρα φαίνεται στο χαμόγελο της γυναίκας που έχει δίπλα του.

Άσε λοιπόν, το παρελθόν της και το πρόσωπο που δείχνει στους άλλους. Επικεντρώσου με όλη σου την προσοχή και το ενδιαφέρον στη γυναίκα που έχεις απέναντί σου και φρόντισε να της βγάλεις αυτό που θες να πάρεις.

Είναι σίγουρο πως θα στο δώσει.

Αν εσύ όντας καλύτερος από τους προηγούμενους, είσαι ακομπλεξάριστος, έξυπνος, ώριμος και τολμηρός στο να πάρεις αυτό που θες, θα το ‘χεις. Θα ‘χεις με δυο λόγια τη γυναίκα των ονείρων σου. Βασίσου λοιπόν σε σένα και στην καλή σου συμπεριφορά και δε θα χάσεις.

Αν είσαι κανένας ανασφαλής του κερατά, κανένας εγωιστής κι ασυνεννόητος που την παραμελείς, θα έχεις μια ωραιότατη σκύλα δίπλα σου. Και πάλι για όσο έχει την όρεξη και το χρόνο να μένει με κάποιον που την κάνει να γαβγίζει.

Γιατί η γυναίκα ξέρει τι ζητάει και με κάποιον περίεργο τρόπο πάντα το βρίσκει. Μοιάζει με λουλούδι.

Κανένα λουλούδι δε στερεί από τον εαυτό του τη ζεστασιά και το φως του ήλιου. Θα στραφεί σε εκείνον που την κάνει να ανθίζει και να αισθάνεται όμορφη και ποθητή.

Είσαι εσύ ο ήλιος στη ζωή της ή είσαι μια λάμπα πυρακτώσεως με ημερομηνία λήξεως;




Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Γιατί άραγε αργεί η απελευθέρωση της Γης...!!!!

Σήμερα σε μια συζήτηση με έναν καλό μου φίλο, διαπίστωσα πως είναι αναγκαίο να ασχοληθούμε λιγάκι με το μεγάλο ερωτηματικό : Εφόσον η Παγκόσμια Αντίσταση ή Συμμαχία ή “Λευκά Καπέλα” κερδίζει έδαφος και εφόσον οι Νεοταξίτες (Χαζαρική Μαφία) χάνουν κατά κράτος, γιατί η απελευθέρωση του πλανήτη αργεί τόσο;

Ξεκινώντας, θα πρέπει να πω, πως δεν αργεί, αλλά εμείς είμαστε απληροφόρητοι και ανυπόμονοι. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν τις χιλιάδες χρόνια που οι σκοτεινές δυνάμεις κυριαρχούν, το ότι σήμερα είμαστε σε θέση να έχουμε και χρονικό ορίζοντα για την Τελική Νίκη, είναι μια τεράστια επιτυχία της Συμμαχίας!

Να είστε σίγουροι πως οι χιλιάδες νεκροί της Παγκόσμιας Αντίστασης δεν είναι αδικοχαμένοι.

Για την ώρα το σύστημα κάνει ότι μπορεί να μην μαθαίνετε γι αυτούς…..

Ο χρονικός ορίζοντας της τελικής νίκης επί των σκοτεινών επικυρίαρχων είναι το 2024-25. Αυτό βγαίνει από πλήθος λεπτομερειών που είναι ολοφάνερο πως έχουν ξεφύγει από την πλειοψηφία των ανθρώπων, και που θα ήταν αντικείμενο ενός άλλου γραπτού.

Θα μπορούσε η αλλαγή αυτή να είναι άμεση;

Η εύκολη απάντηση είναι, πως αν ήθελαν οι ηγέτες του κόσμου θα μπορούσε….

Όμως όπως συνήθως οι εύκολες απαντήσεις δεν είναι σωστές ή πλήρεις.

Αν βασιστούμε στους ηγέτες, διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργούμε είδωλα, και μέσα στην λαχτάρα μας για ελευθερία, να υποστηρίζουμε αυτόν ή εκείνον, και να εμπλεκόμαστε σε ατέλειωτες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά, γιατί κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πραγματικά παίζεται στα παρασκήνια,

Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, τέλος δε ποιος έχει αγαθές προθέσεις ή όχι ή πόσο κατευθυνόμενος είναι από το σύστημα κλπ.

Αν όμως κοιταχτούμε μέσα μας, η απάντηση θα μπορούσε να είναι ΝΑΙ!

Όχι κάτι εύκολο μεν αλλά εφικτό με μαθηματική ακρίβεια, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Κύρια προϋπόθεση είναι, να αντιληφθούμε πως εμείς σαν ανθρωπότητα, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ και παραδόξως συναινούμε στις επιταγές του συστήματος!

Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το ξέρουμε είτε όχι…… ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ!

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ - ΕΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ:

Οι επιστήμονες, οι ειδικευμένοι τεχνίτες και εργάτες που δουλεύουν στα εργοστάσια τους ,

Οι καθηγητές που διδάσκουν (πράγματα κατά παραγγελία) στα ελεγχόμενα Πανεπιστήμια τους,

Οι γιατροί – ερευνητές που δουλεύουν στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες,

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν εθελοντές στους στρατούς τους, τις αστυνομίες τους κλπ,

ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ η Παγκόσμια Αλλαγή θα ήταν άμεση. Αλλά πόσο είναι αυτό δυνατό;

Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Γαίας ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ

ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ! Ποιος είναι εκείνος που θα πείσει όλον αυτό τον κόσμο, πως μπορεί να επιβιώσει χωρίς την δουλειά του (που στην πραγματικότητα είναι δούλος αλλά νομίζει πως είναι ελεύθερος);

Κανένας υποθέτω. Το ότι είμαστε δούλοι που νομίζουμε πως είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να το μάθουμε εμείς από μόνοι μας. Για να το μάθουμε όμως πρέπει να ψάξουμε, και αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν για πολλούς λογούς. Θα αναφέρω μερικούς:

Α. Δεν γνωρίζουμε πως είμαστε δούλοι.

Β. Αν το γνωρίζουμε, το σύστημα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να μην έχουμε χρόνο να ψάξουμε.

Γ. Έστω και αν ξεκλέψουμε χρόνο για να ψάξουμε, δεν γνωρίζουμε που να ψάξουμε

Δ. Το σύστημα διαθέτει χρήσιμους ηλίθιους ή έμμισθους παρα-πληροφορητές που στοχεύοντας στο θυμικό ή στην άγνοια του κόσμου πουλάνε ελπίδες. Αυτό παγκόσμια έχει ορισθεί ως Hope Porn.

Ε. Το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι, που αν μας δοθεί η ευκαιρία να αναρριχηθούμε μέσα σε αυτό, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεχνώντας το οτιδήποτε σχετικά με Απελευθέρωση μιας και εμείς θα απολαμβάνουμε τα απατηλά ‘’δώρα’’ του συστήματος.

Ιδού λοιπόν γιατί το κάθε βήμα προς την απελευθέρωση ‘’κολλάει’’.

Όλη αυτή η κατάσταση, τι θα έδειχνε σε έναν παρατηρητή ''απ’ έξω'' ;

Κατά την γνώμη μου η συνισταμένη θα έδειχνε πως οι άνθρωποι εφόσον συνεργάζονται με το σύστημα και δεν δείχνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία να έχουν διάθεση αλλαγής, τότε είναι ευχαριστημένοι, και δεν συντρέχει λόγος παροχής βοήθειας.

Ο ‘’παρατηρητής’’ βέβαια καταλαβαίνει απόλυτα πως το γένος των ανθρώπων πάει προς εξαφάνιση, αλλά δεν επεμβαίνει……

Πώς να επέμβεις να σώσεις κάποιον ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ;

Αν υποθέσουμε πως ο ‘’παρατηρητής’’ αποφάσιζε να επέμβει έτσι και αλλιώς (όπως πολλοί από εμάς λένε πως θα έπρεπε) τότε θα γίνονταν με την εφαρμογή βίας, το είδος της βίας που εφαρμόζει κανείς σε ένα κακομαθημένο παιδί προσπαθώντας να του δώσει να καταλάβει κάτι που δεν μπορεί ή δεν θέλει.

Μια επέμβαση που απευθύνεται σε απροσάρμοστους, εκτός από το ότι θα προκαλούσε εκατόμβες.....δεν θα είχε και κανένα νόημα γιατί όντας εμείς απροσάρμοστοι,

ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΜΕ!




Ήταν όντως αγνά και αθώα τα παλιά τα χρόνια ή μήπως ο κόσμος δεν μιλούσε και κρύβονταν;

Λόγω της φύσης της εργασίας μου, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Όταν συζητώ με τους ηλικιωμένους, συχνά ακούω να λένε πόσο καλύτερα ήταν τα παλιά τα χρόνια. Πόσο αθώα ήταν τα πράγματα, ότι δεν υπήρχε κίνδυνος, κανείς δεν πείραζε κανέναν.

Περπατούσες άνετα στο δρόμο, άφηνες τις πόρτες ανοιχτές ή ξεκλείδωτες το βράδυ. Ποιος να σε κλέψει; Όλοι ήταν καλοί άνθρωποι, έλεγες την καλημέρα σου, χαμογελούσε ο ένας στον άλλον. Σήμερα φοβόμαστε μέχρι να μιλήσουμε στο γείτονα μας.

Τα ακούω αυτά λοιπόν και αναρωτιέμαι, πότε ήταν αυτό το «παλιά»; Πότε και ποιοι άφηναν τις πόρτες τους ξεκλείδωτες; Εγώ που βρίσκομαι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και οι γνώσεις μου, λένε άλλα; 

Ας γυρίσω το χρόνο πίσω και ας βάλουμε στη θέση τους την αλήθεια και το μύθο. Για το αν όντως ήταν καλύτερες οι παλιές εποχές ή δεν ξέρουν τι μας λένε, οι μεγαλύτεροι.
Μια φορά και ένα καιρό, άφηνες την πόρτα ανοιχτή γιατί δεν είχες τίποτα να σου κλέψουν.

Η πρώτη παραδοχή ας είναι αυτή. Όταν κάνω κουβέντες με τους ηλικιωμένους, χωρίς να το καταλάβουν, τους ξεφεύγει η αλήθεια. Όχι ότι θέλουν να την κρύψουν, απλά δεν μπορούν να το παραδεχτούν πως δεν ήταν και τόσο απλά τα πράγματα.

Μου έχουν εκμυστηρευτεί λοιπόν, πως όταν πουλούσαν το λάδι, ένα ζώο, τα δέρματα, το κοπάδι, ασφάλιζαν καλά τις λίρες. Όταν ετοίμαζαν τα προικιά για το κορίτσι, όταν μάζευαν τα χρυσαφικά για το γάμο, το ένα μπαούλο μέσα στο άλλο και ενίοτε θαμμένο στο έδαφος για να μη το βρει κανείς ξένος.

Όταν όμως είχε φύγει αυτό το βάρος από πάνω τους και μέσα από την οικία, τότε ναι, άφηναν το σπίτι ανοιχτό και τα παραθυρόφυλλα ορθάνοιχτα.

Εγώ το βρισκω απόλυτα λογικό. Άντε όμως να εξηγήσεις τώρα σε μια γενιά που φυλούσε μέχρι και τη δεκάρα, πως η πονηριά, η απατή και ο κλέφτης υπήρχαν πάντα! 

Απλώς τότε ήταν λιγότεροι οι έχοντες, πόσο μάλλον οι κατέχοντες περιουσίας, χρυσού και χρημάτων. Αυτοί ήταν που κρατούσαν το χωριό και αργότερα τις πόλεις δυνατές. 

Τις συντηρούσαν με τους εργάτες που προσλάμβαναν, ακόμα και φύλακες, για να φυλούν τις όχι και τόσο, ξεκλείδωτες πόρτες. Μην ξεχνάμε πως σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό, όχι μόνο ήξερε ο ένας τον άλλον. Αλλά ήξερε και ακριβώς τι έχει μέσα στο σπίτι του και τα πολύτιμα υπάρχοντα του.
Εσύ δεν είχες κάποιο κουσούρι ή ελάττωμα για να σε κοροϊδεύουν, να σε λοιδορούν.

Ας πάμε στη δεύτερη παραδοχή και θα έλεγα, ακόμα πιο σημαντική. Ακούς λοιπόν πως τα παλιά τα χρόνια, υπήρχε αγάπη, συμπόνοια και ανθρωπιά. Το γεγονός ότι τον ανάπηρο τον κορόιδευαν και τον είχαν παραπεταμένο, το ξεχνάμε; 

Ο κουτσός, ο γκαβός, ο καμπούρης, ο βλαμμένος και άλλα κοσμητικά επίθετα που δε θα ήθελα να συμπεριλάβω στο κείμενο μου. Ποιος μωρέ δίνει σημασία τώρα σε δυο-τρεις ελαττωματικούς ανθρώπους στη γειτονιά; 

Μα φυσικά, παραβλέπουμε ότι ήταν ελαττωματικοί, κάνουμε και τα στραβά μάτια. Ότι δεν τους ξέρουμε και πόσοι είναι.

Τα κλεισμένα παιδιά σε αμπάρια και σκοτεινά δωμάτια της ελληνικής επαρχίας, τα ξεχνάμε. Τους παράλυτους, τους κακοφορμισμένους, τους έχουμε στην υπόγα. Επάνω κρατάμε μόνο όσους μπορούν να εργαστούν, να φέρουν ψωμί στην οικογένεια και να προσφέρουν δραχμές στο σπίτι. 

Εκτός όμως ότι τους αγνοούσαν, όσοι ζούσαν φανερά στην κοινωνία, έκαναν και πάλι ότι δεν τους έβλεπαν. Η αναπηρία τους χαλούσε την ημέρα, την εικόνα, την καλή κοινωνία. Στην εκκλησιά τους έβαζαν να κάθονται στο ακριανό στασίδι, μη τυχόν και κολλήσει το εγγόνι τους, αναπηρία!

Είναι που η κοινωνία τότε ήταν καλύτερη. Καμία συμπόνοια, είτε ήσουν ανάπηρος πολέμου είτε εκ γεννητής. Ήσουν βάρος και μελανό σημείο στην οικογένεια και στη κοινωνία, τέλος. Εκτός αν είχες πάρει άδεια για περίπτερο. 

Σε αυτή την περίπτωση ήσουν μέχρι και το αγαπημένο τους παιδί ή καλός ο γείτονας. Μάλιστα το θεωρούσαν και φυσιολογικό αυτό. Ακόμα και σήμερα το θεωρούν αρκετοί φυσιολογικό, ο ανάπηρος να βρίσκεται σε απόσταση και με τους όμοιους τους. 

Εκτός αν έχει περιουσία ή ένα καλό και μεγάλο όνομα. Τότε είναι άξιος σεβασμού και αναγνώρισης. Άντε τώρα να εξηγήσεις τι είναι η επίκτητη αναπηρία, πως έχει εξελιχθεί η κοινωνία μας και τι σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας!
Εμείς ούτε βιασμούς είχαμε, ούτε κακοποιήσεις παιδιών, στα παλιά τα ωραία τα χρόνια.

Κοίτα να δεις και πάλι πως εθελοτυφλεί ο άνθρωπος όταν τον συμφέρει. Πόσοι γάμοι έγιναν ως συνέπεια βιασμού; Επειδή ο άντρας πείραξε τη γυναικά και έπρεπε να την πάρει με το ζόρι γιατί ήταν θέμα τιμής; Ασχέτως που εκείνη δεν τον ήθελε, ας αγαπούσε άλλον. Τον πήρε και το έραψε το στόμα της, μαζί με ένα νυφικό της κακιάς και βιαστικής ώρας. 

Πόσα παιδιά μαθαίνουμε σήμερα, πως είχαν υπάρξει θύματα ξυλοδαρμού ή σεξουαλικής κακοποίησης; Ακούς γιαγιάδες και παππούδες να σου λένε για το πως τους πασπάτευε ο θείος, ο γείτονας, η κουμπάρα. Αλλά μωρέ, από αγάπη δε το έκανε, ε βρε Ηλία; Μη πάει το μυαλό σου το πονηρό, στο κακό.

Όμως δεν είναι το δικό μου μυαλό που πηγαίνει αλλού. Είναι των χιλιάδων θυμάτων που με το πέρασμα του χρόνου, θεώρησαν σωστό να θάψουν τις κακές αναμνήσεις.

Θεώρησαν πως καλύτερα να τις παραλλάξουν, να πουν την ιστορία αλλιώς. Ο χρόνος έχει τη δύναμη να θολώνει τα γεγονότα, να επιτρέπει στον άνθρωπο να τα εξιστορήσει όπως τον βοηθάει να ξεπεράσει ότι έγινε. 

Όμως ο χρόνος δεν έχει τη δύναμη να σε κάνει να ξεχάσεις πως ένιωσες. Πόσο απαίσιο ήταν αυτό που σου έκαναν σαν παιδί. Που σε απείλησαν να μην πεις τίποτα και σε κανέναν. Γιατί θα χάσεις την καραμέλα, γιατί θα κατηγορήσουν εσένα που το προκάλεσες.
Γιατί φταίει το κοντό σου φουστανάκι και το κοντό παντελονάκι που φορούσες.

Ψυχές βασανισμένες που με τα χρόνια ωραιοποίησαν την κακοποίηση τους, για να μπορέσουν να ζήσουν. Να φτιάξουν δικές τους οικογένειες και να κολλήσουν τα ραγισμένα κομμάτια της ψυχής αυτού του παιδιού που κρύβουν μέσα τους. Μέχρι και σήμερα αρνούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και τα γεγονότα. 

Πως να φανερώσουν τα μυστικά που τόσο καλά τους έφτασαν μέχρι τα 70, τα 80, τα 90 τους; Άλλωστε ακόμα και όταν ή όσοι το είπαν στους γονείς τους τότε, δεν βρήκαν συμπαράσταση. Πως να πιστέψουν ότι θα την βρουν σήμερα, από εσένα και από εμένα;

Να ορκίζονται τότε στους γονείς τους ότι λένε την αλήθεια. Πως ο θείος τάδε και η θεία κείνη, τους άγγιξαν, τους έγδυσαν, τους έβαλαν το χέρι εκεί που δεν έπρεπε. 

Μα τι φαντασία έχουν αυτά τα παιδιά μωρέ και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Σοκολατάκι να κεράσουμε; Ένα λικέρ; Τις είδες τις νέες κουρτίνες μας; 

Αυτό ήταν, το αλλάξαμε το θέμα αμέσως. Αυτές οι γενιές λοιπόν μεγάλωσαν με την ψευδαίσθηση πως ο κόσμος ήταν αθώος και αγνός τότε. Πως όλα ήταν καλύτερα.

Ναι, οι εποχές αλλάζουν και οι ρυθμοί τρέχουν. Ναι, ευτυχώς πλέον μιλάμε σαν κοινωνία και τελειώνει η εποχή της σιωπής. Ναι, ήταν ωραία τα παιδικά μας χρόνια, αλλά ας μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλο μας. Αρκετά κάναμε τα στραβά τα μάτια, η κοινωνία μας είχε πάντα κλέφτες, βιαστές, κακοποιούς, νταήδες και εκμεταλλευτές.

Όσο αυξανόμαστε σαν πληθυσμός τόσο πιο έντονα είναι τα φαινόμενα. Δεν γίναμε χειρότεροι, υπήρχαν από πάντα καλοί και κακοί άνθρωποι. Που ανάλογα τις καταστάσεις, θα σου δείξουν και την ανάλογη πλευρά τους.
Τι γίνεται από εδώ και μετά; Δεν έχει σημασία ποια εποχή είναι καλύτερη.

Το παρελθόν πέρασε και το μέλλον μπροστά μας. Αυτό πρέπει να φτιάξουμε καλύτερο. Από εδώ και μετά, μιλάμε ακόμα περισσότερο και ανοιχτά. Δεν πάει να πέρασαν 3 ή 30 χρόνια, θα μιλήσουν τα θύματα για να βρουν δικαίωση. 

Παράλληλα θα υπερασπιστούν τα τωρινά θύματα και θα βοηθήσουν να μην υπάρξουν άλλα. Για κάθε σκοτεινό δικηγόρο που υπερασπίζεται διακαώς το δολοφόνο ψυχών, ευτυχώς υπάρχουν δεκάδες δικηγόροι που θα υπερασπιστούν το σωστό. Το σκοτάδι έχει μια αδυναμία βλέπεις. 

Ακόμα και μια σπίθα να ανάψει, πάει, χάθηκε. Είναι αρκετή για να φωτίσει τα πάντα. Ας κρατήσουμε τη σπίθα δυνατή και ας φωτίσουμε την εποχή που ζούμε.




Σύνταξη – επιμέλεια κειμένου : 
Βογιατζής Ηλίας για newsitamea.gr
Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com