Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Η γνώση είναι το να μαθαίνεις κάτι κάθε μέρα. Η σοφία είναι το να αφήνεις κάτι πίσω σου κάθε μέρα...!!!!

Υπάρχει ένα ρητό στη φιλοσοφία του Ζεν που εξηγεί πολύ καλά τη σημαντική διαφορά ανάμεσα στη γνώση και στη σοφία:

«Η γνώση είναι το να μαθαίνεις κάτι κάθε μέρα. Η σοφία είναι το να αφήνεις κάτι πίσω σου κάθε μέρα»

Πράγματι, η απλότητα απαιτεί να ξεφορτωνόμαστε το πλεονάζον από τη ζωή μας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουμε πίσω μας επιθυμίες και πράγματα που περισσεύουν. 

Αν και φυσικά η κοινωνία μάς εξαναγκάζει να παλεύουμε για να αποκτάμε πάντα κάτι περισσότερο, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος να θέτει ως προτεραιότητά του την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Για πολλούς ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταφέρουν να έχουν λιγότερο στρες στην καθημερινότητά τους και να καταφέρουν να νιώθουν λιγότερο πιεσμένοι γενικά. Πραγματικότητες όπως η εργασία, οι λογαριασμοί και τα έξοδα δυσχεραίνουν αυτή την προσπάθεια για ευτυχία και εσωτερική ηρεμία, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν είναι αδύνατο.

Το να ζείτε στη στιγμή σημαίνει ότι εστιάζετε στο παρόν περισσότερο απ’ ότι εστιάζετε στο μέλλον και πολύ περισσότερο απ’ ότι εστιάζετε στο παρελθόν. 

Αυτή η στάση ζωής αναπόφευκτα οδηγεί σε μια γενικά απλούστερη ζωή· όπως αναφέρθηκε ήδη, η ποιότητα του χρόνου μειώνεται, όταν αυτός είναι γεμάτος με πολλά «πράγματα».

Μόλις αρχίσετε να αναγνωρίζετε τι πραγματικά θέλετε στη ζωή, θα αρχίσετε και να συνειδητοποιείτε πολύ αυθόρμητα τι είναι αυτό που δεν χρειάζεστε πια. 

Επιπροσθέτως, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίζετε να λέτε πιο εύκολα «όχι»· όχι με αγενή τρόπο, αλλά απλά με έναν τρόπο που αποκαλύπτει την ανάγκη σας να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας, για τη δική σας ψυχική ευεξία.

Τοποθετώντας την ελευθερία και την ευελιξία πάνω από αυστηρά προγράμματα και οικονομικές απολαβές, απολαμβάνετε οφέλη που δεν μπορούν να εκφραστούν επακριβώς με λόγια. 

Είτε επιλέξετε να ξοδέψετε το χρόνο σπίτι σας ή ταξιδεύοντας, μικρές και μεγαλύτερες απολαύσεις θα προστίθενται αυτόματα στη ζωή σας και οι αναμνήσεις των εμπειριών σας θα σας φέρνουν μεγαλύτερη χαρά απ’ όση μπορεί ποτέ να σας έδωσε οτιδήποτε αγοράσατε στη ζωή σας. 

Είναι ζωτικής σημασίας πρώτα να ξεφορτωθείτε την ιδέα ότι «όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο» από τη φιλοσοφία σας.

Αν και αυτή η ιδεολογία στρέφεται κατά των προσδοκιών και των στάνταρ που θέτει για εσάς η κοινωνία, χρειάζεται να αναρωτηθείτε πώς γίνεται κάποιος να απολαύσει τη ζωή, με τον ίδιο τρόπο που όλοι οι άλλοι το κάνουν. 

Ξεφορτωθείτε όσα πράγματα δεν χρειάζεστε, ελέγξτε σπανιότερα το mail σας και δείξτε καθημερινά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας.

Φυσικά, η αλλαγή σπανίως αποδεικνύεται εύκολη και μια τέτοια αλλαγή βεβαίως και δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Όμως, αν πραγματικά πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να αλλάξετε προς το καλύτερο και αν η επιθυμία σας είναι αυθεντική, τότε θα καταφέρετε χωρίς δεύτερες σκέψεις να αντισταθείτε στους κανόνες που σας έχει θέσει η κοινωνία και θα βρείτε χρόνο για απολαυστικές και χαλαρωτικές δραστηριότητες για:

-χόμπι

-πάθη

-χρόνο με τους αγαπημένους σας

-αντιστρεσογόνες δραστηριότητες

-αποτελεσματικότερη αποταμίευση

-χρήση και συντήρηση μόνο των πραγμάτων που χρειάζεστε και απολαμβάνετε




Μερικοί άνθρωποι δεν μπαίνουν τυχαία στη Ζωή σου...!!!!

Έρχονται για να σου δείξουν κάτι…
Ήρθανε στη ζωή σου, σαν αστραπή. Δεν πρόλαβες να κρατήσεις το χαμόγελο στα χείλη, δε θυμάσαι καν πόσο πολύ είχε αλλάξει. Δεν πρόλαβες να συνηθίσεις το πέταγμα της ψυχής. Εκείνο το πέταγμα που έκανε τον κόσμο να φαίνεται τόσο δα μικρός, αρκετά μικρός για να μπορείς να τον κατακτήσεις. 

Καμιά φορά δυσκολεύεσαι να θυμηθείς και το άρωμά τους. Από κάπου περνάς και απλά έρχεται μια μυρωδιά που σε τραβάει, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις αν ήταν αυτή. Το νιώθεις όμως, κάτι σου θυμίζει.

Περπατάς και το κενό που υπάρχει μέσα σου το γεμίζεις με τις όμορφες, όμως σύντομες στιγμές. Τις καλείς να έρθουν, έτσι απλά για να μη σε ρουφήξει το κενό και σε παρασύρει στη σιωπή και στην ομίχλη. 

Ξέρεις ότι αυτές οι αναμνήσεις θα σε συντροφεύουν, θα σε δυναμώνουν και θα σε κάνουν να χαμογελάς κρυφά όταν δε κοιτά κανείς. Με τα μάτια του νου θα ζεις κάθε στιγμή που σε άγγιξε, κάθε στιγμή που σε άλλαξε.

Ναι, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να αλλάξουν κάτι.

Ήρθαν να σου δείξουν κάτι που δεν ήξερες ότι είχες. Ανιδιοτελή Αγάπη, Πάθος, Ενθουσιασμό, Δύναμη, Δημιουργικότητα, μεγάλη καρδιά. Κάτι που για κάποιον λόγο είχες αφήσει στο σκοτάδι. Εκείνοι όμως είχαν το κατάλληλο φως. Το φώτισαν, το έβγαλαν στην επιφάνεια. Έλαμψες. Ίσως και να μην άντεχες αυτή την λάμψη κάποιες φορές. 

Έκλαιγες από χαρά ή από φόβο; Δε θυμάσαι. Όπως και να έχει όμως, έλαμψες. Μα πόσο πολύ! Και αυτή τη λάμψη τη σκόρπιζες γύρω και φώτιζες και τους άλλους. Φώτιζες την ψυχή τους και τον δρόμο τους. Την μετέδωσες. Άλλοι την κράτησαν, άλλοι όχι. Εσύ όμως έμαθες ότι μπορείς να το κάνεις.

Και μετά έφυγαν; Γιατί;

Ένα αιώνιο «γιατί» μπορεί να σε βασανίζει. Νομίζεις πως μέχρι τη μέρα που θα κλείσεις τα μάτια σου θα σε συντροφεύει. Και ίσως να είναι και έτσι. Γιατί δεν μπορείς να τους αγγίξεις, να τους ψιθυρίσεις: «τι κάνεις, πώς περνάς;».

Δεν μπορείς να ξέρεις αν σήμερα το πρόσωπό τους λάμπει στη θύμησή σου, όπως το δικό σου κάποιες φορές, ή αν σκοτεινιάζει όπως το δικό σου τις περισσότερες φορές.

Δεν ξέρεις αν τα νερά που μαζί κολυμπούσατε κάποια μέρα θα σας υποδεχτούν ξανά. Δεν ξέρεις αν θα ξαναδείτε τα αστέρια να πέφτουν με μανία, σαν να θέλουν να σας δώσουν ένα μήνυμα, όπως τότε. 

Δεν ξέρεις αν βλέπετε τα ίδια όνειρα. Όνειρα όπου οι ψυχές σας γίνονται ένα και γράφουν τις δικές τους σελίδες στην ιστορία του Σύμπαντος.

Γιατί έφυγαν; ίσως για να ανακαλύψεις τη δύναμη σου, και την ίδια σου την ψυχή. Ίσως για να δεις ότι μπορείς να λάμψεις και να βοηθήσεις κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Και ο πόνος που άφησαν; Ένα μάθημα ζωής. 

Να προχωράς με τον πόνο παρέα γιατί είναι μέρος της ζωής. Να μην κλάψεις γιατί σε άφησαν, αλλά να κλάψεις για να συνεχίσεις. Γιατί μπορείς ακόμα κι αν πονάει.

Και ναι, κάποιοι κατάφεραν μέσα από αυτόν τον πόνο να περπατήσουν σε δρόμους που δεν ήξεραν ότι μπορούσαν, που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν. Κάποιοι ανακάλυψαν ότι έχουν τη δύναμη να κατακτήσουν τα όνειρά τους. 

Κατάφεραν να δουν ότι ο πόνος μπορεί να είναι και προσωρινός. Μπορεί να κρατήσει ένα λεπτό, μια ώρα, μια μέρα ή ακόμη και έναν χρόνο. Αλλά τελικά θα υποχωρήσει και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση του. Αν όμως παραιτηθείς, θα κρατήσει για πάντα.

Τους ευχαριστούμε για τα μαθήματα που μας έδωσαν. Είμαστε ευγνώμονες σε οποιαδήποτε δύναμη τους έφερε κοντά μας. Οι σκέψεις μας πάντα θα τους συντροφεύουν και ίσως να τους προστατεύουν.




Βίκυ Τσώκου

Γέμισε η ζωή μας επικριτές...!!!!

Από μικρή θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου ψιθυρίζει «Σσς, μην βρίζεις, τι θα πει ο κόσμος;».

Ήταν μία ερώτηση που γινόταν πάντα όταν οι πράξεις μου, ή τα λόγια μου, δεν συμφωνούσαν με την κοινή λογική, ή καλύτερα με αυτό που «περίμενε» ο κόσμος από εμένα. Ήταν, επίσης, μία ερώτηση, η οποία συνήθως προερχόταν από άτομο μεγαλύτερής μου ηλικίας και δεν προφερόταν ποτέ για να του απαντήσω.

Ήταν κάτι σαν κόφτης, μόλις ήθελα να εκφράσω κάτι διαφορετικό από το φυσιολογικό, ή από το κοινωνικά αναμενόμενο. Και όταν λέω «κοινωνικά αναμενόμενο» εννοώ τις φίλες της γιαγιάς. Τη μικρή κοινωνία που σχηματιζόταν κάθε μέρα στις 8 το πρωί, στην αυλή του εξοχικού μας τα καλοκαίρια.

Πέντε μεσήλικες κυρίες, οι οποίες έπιναν τον καφέ τους, συζητώντας για τα τεκτενόμενα της γειτονιάς. Παρόλο που έμοιαζαν όλες τους αρκετά, ήταν συνάμα τόσο μα τόσο διαφορετικές. Μία μικρή κριτική επιτροπή, ή καλύτερα οι κυρίες της αυλής.

Όσο μεγάλωνα συνειδητοποιούσα πως οι φίλες της γιαγιάς μου, αντικατοπτρίζουν ειλικρινά μία μικρή κοινωνία. Μια κοινωνία με ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους θέλουν το κακό των συνανθρώπων τους και άλλοι το καλό. 

Κάποιους που ήθελαν απλώς να μάθουν, αν η κοπέλα, η οποία δεν επιθυμεί να παντρευτεί είναι γεροντοκόρη κι θα μείνει στο ράφι ή είναι ελευθέρων ηθών και «φτου φτου μακριά από εμάς»…

Επικριτές! Γέμισε η κοινωνία μας και η ζωή μας από τούτους εδώ. Άνθρωποι που περιμένουν στη γωνία για να σε κρίνουν με την παραμικρή σου κίνηση. Τότε, τα καλοκαίρια στο εξοχικό, οι φίλες της γιαγιάς μου απλώς έκριναν δεν καταδίκαζαν.

Τώρα οι άνθρωποι έχουν μένος. ‘Έχουν μένος για εκείνον το συνάδελφο που προοδεύει, έχουν μένος για τη γυναίκα, που είναι δυναμική και δεν την ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων, έχουν μένος μέσα στην ίδια τους την ψυχή.

Γνώμη επιτρέπεται να έχουν όλοι. Γνώση όμως για τη γνώμη, που εκφράζουν, έχουν; Κάθε λόγος, εάν δε στηρίζεται στην πραγματικότητα είναι ένα μάταιο κενό.




Δώρα Βλαχοπούλου

Το Θιβετιανό τεστ με τις 3 ερωτήσεις που κάνει όλο το ίντερνετ...!!!!

Θέλετε να μάθετε κάποια βασικά πράγματα για τον χαρακτήρα σας κάνοντας το παλιό Θιβετιανό κουίζ; Δοκιμάστε το!

Φανταστείτε ότι υπάρχουν πέντε ζώα που στέκονται μπροστά σας. Βάλτε τα σε μια σειρά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας!

Μια αγελάδα, 

μια τίγρη, 

ένα πρόβατο, 

ένα άλογο, 

ένα γουρούνι

Περιγράψτε κάθε αντικείμενο σε αυτή τη λίστα χρησιμοποιώντας μόνο ένα επίθετο :

Ο σκύλος είναι …

Η γάτα είναι …

Ο αρουραίος είναι …

Ο καφές είναι …

Η θάλασσα είναι …

Σκεφτείτε πέντε άτομα που είναι σημαντικά για εσάς και δώστε τους ένα από τα παρακάτω χρώματα…

Κίτρινο

Πορτοκάλι

Κόκκινο

Άσπρο

Πράσινο

Η πρώτη ερώτηση αποκαλύπτει τις προτεραιότητές σας στη ζωή :

Αγελάδα = καριέρα

Tίγρη = αίσθηση της αυτο-αξίας σας

Πρόβατα=αγάπη

Άλογο=οικογένεια

Χοίρος=χρήματα

Η δεύτερη ερώτηση δείχνει πώς αντιλαμβάνεστε τη ζωή!

Η συσχέτιση που έχετε με το σκυλί δείχνει πώς βλέπετε την προσωπικότητά σας.

Η συσχέτιση που έχετε με τη γάτα συμβολίζει την προσωπικότητα του συντρόφου σας.

Η συσχέτιση που έχετε με τον αρουραίο δείχνει πώς βλέπετε τους εχθρούς σας.

Η συσχέτιση που έχετε με τον καφέ είναι η στάση σας προς το φύλο.

Η περιγραφή που δώσατε στην θάλασσα περιγράφει την ζωή σας συνολικά.

Τα χρώματα καθορίζουν τη στάση σας προς τους ανθρώπους αυτούς :

Το κίτρινο το πρόσωπο που είχε σημαντική επίδραση στη ζωή σας.

Το πορτοκαλί είναι για έναν αληθινό φίλο.

Το κόκκινο είναι για κάποιον που αγαπάτε βαθιά.

Το λευκό είναι για εκείνον που θεωρείτε πως είναι η αδελφή ψυχή.

Το πράσινο είναι για το πρόσωπο που θα θυμάστε για το τέλος της ζωής σας.




Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Να εκτιμάς, γιατί αλλιώς θα (το) χάσεις…!!!!

Μεγάλο πράγμα η ευγνωμοσύνη. Βλέπεις να χάνονται σχέσεις ολάκερες από την έλλειψή του. Η εκτίμηση. Λέξεις βαριές. Δυνατές έννοιες, που ίσως να μην μπορούν όλοι να αντέξουν. Αυτό βέβαια κοστίζει. Χάνεις στιγμές, χάνεις δουλειές, στηρίγματα και ανθρώπους. 

Και το τελευταίο είναι που πονάει πιο πολύ από όλα. Γιατί όταν ξέρεις ότι κάποιος ήταν εκεί για σένα και τώρα δεν είναι, πονάει. Πονάει πολύ όταν χάνεις κάποιον που σε αγαπούσε, από δικό σου λάθος.

Το βάρος της λέξης “ευγνωμοσύνη” το σηκώνει πάντα αυτός που δεν εκτιμήθηκε. Eκείνος που δεν εκτίμησε όμως, θα έχει πάντα το βάρος των τύψεων. Κανείς δεν μένει χωρίς να σηκώνει κάτι. Ο καθένας τον “σταυρό” του. 

Ακόμη και αυτοί που είναι “αναίσθητοι” φαινομενικά, κάτι σηκώνουν. Κάτι τους έκανε να επιδεικνύουν την αναισθησία τους ως το πιο σημαντικό τους απόκτημα. Μπορεί η πληγωμένη τους καρδιά, που τώρα πια είναι ερμητικά κλειστή. Μπορεί και όχι. Όμως σίγουρα κάτι σηκώνουν.

Συνήθως οι άνθρωποι γίνονται εγωιστές λόγω του φόβου τους. Επειδή παλιότερα εξαπατήθηκαν, δεν εμπιστεύονται ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο φόβος τους κάνει να φέρονται άδικα, ύπουλα και πολλές φορές απάνθρωπα. 

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακοί άνθρωποι. Κανείς δεν είναι άλλωστε καλός ή κακός άνθρωπος. Απλά ανά περίπτωση βγάζει τον κακό ή τον καλό εαυτό του. 

Αν επιβληθείς στο εγώ σου και δεν επιτρέπεις στον κακό σου εαυτό να “βγαίνει” και τόσο συχνά, όλα γύρω σου θα έχουν μεγαλύτερη αρμονία και περισσότερη δικαιοσύνη. 

Ίσως τότε να μάθεις να εκτιμάς ό,τι έχεις, για να έχεις ό,τι εκτιμάς. Ίσως τότε οι άνθρωποι να μην “χαλάνε” ο ένας τον άλλον, λόγω έλλειψης αγάπης. Ίσως. Εσύ πάντως να εκτιμάς. Να εκτιμάς και δεν θα χάσεις.




Ηλέκτρας Αστέρη

Σχολείο εφαρμόζει διαλογισμό αντί για τιμωρία με εκπληκτικά αποτελέσματα...!!!!

Σίγουρα όλοι θυμόμαστε εκείνες τις αποβολές στο σχολείο. Όμως είναι υπό αμφισβήτηση εάν τελικά αυτού του τύπου η τιμωρία έχει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη των παιδιών. Μπορεί σε πολλούς από μας να είχε ζητηθεί να βγούμε έξω από την τάξη ή να σταθούμε όρθιοι ενώ οι άλλοι κάθονται, ως μια μέθοδο να μας κάνουν να αισθανθούμε ντροπή. 

Όμως, πάντα το αποτέλεσμα είναι αρνητικό σε μια τέτοια μέθοδο. Αντίθετα, χρειάζεται να βρούμε έναν νέο τρόπο που θα βοηθήσει τους μαθητές μας να γίνουν καλύτεροι χωρίς να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή τους.

Ένα σχολείο στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ έφερε μια αλλαγή στην «τιμωρία» των «άτακτων» μαθητών και είχε τεράστια επιτυχία. Παίρνοντας βοήθεια από την Ινδουιστική παράδοση, το σχολείο εισήγαγε το «Δωμάτιο Διαλογισμού» το Φεβρουάριο του 2016. 

Μέσα στο δωμάτιο, τα παιδιά μάθαιναν να διαλογίζονται για να μένουν ήρεμοι και να διαχειριστούν το άγχος και το στρες- δηλαδή να μαθαίνουν να πειθαρχούν τις σκέψεις τους. 

Το σχολείο πήρε το ρίσκο και έσπασε την παράδοση που ήθελε την τιμωρία να προκαλεί αρνητικά αισθήματα στο παιδί χωρίς να έχει διδακτικό χαρακτήρα. Πως δούλεψε αυτή η προσέγγιση λοιπόν;

Ο αριθμός των αποβολών μειώθηκε σημαντικά. Κάποιοι μαθητές ανέφεραν ότι το πρόγραμμα αυτό άλλαξε τη ζωή τους. Για παράδειγμα, όταν είχαν ένα διαγώνισμα, άρχιζαν να παίρνουν βαθιές ανάσες. 

Όταν βρίσκονταν μέσα σε πολύ θόρυβο, διαλογίζονταν ώστε να μπλοκάρουν το θόρυβο απέξω και να γίνουν πάλι ένα με τον εαυτό τους. Το σημαντικότερο είναι ότι τα βοήθησε να χτίσουν το χαρακτήρα τους. 

Ένας μαθητής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τους γονείς του που είχε χάσει την ψυχραιμία του, θυμήθηκε τις τεχνικές αναπνοής. Μετά από μερικές ανάσες, ο θυμός είχε φύγει. Ίσως αυτή να είναι και η καλύτερη επίλυση οποιασδήποτε σύγκρουσης.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: χρειαζόμαστε μια αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η οποία να βοηθά τους μαθητές να διαχειριστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και το πιο σημαντικό, να γίνουν καλά και χρήσιμα άτομα όταν μεγαλώσουν. Ελπίζουμε και τα υπόλοιπα σχολεία να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα πολύ σύντομα.




Ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος του μυαλού του… Κανενός άλλου...!!!!

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σχεδόν πάντα θλιμμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι…

Βαθιά ασυνείδητα διακατέχονται από την πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει νόημα στην ζωή τους, παρατηρώντας πως εξελίσσεται το δράμα της.

Αναζητούν διεξόδους και όταν τούτοι δεν καταφέρνουν να τους δείξουν την έξοδο από την δυσαρέσκεια, σε βάθος χρόνου απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν φταίνε οι διέξοδοι, αλλά οι προσδοκίες τους.

Υπάρχει πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους κλέψει την χαρά και την αγάπη της κάθε στιγμής, πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους ανατρέψει προθέσεις και όνειρα…

Γκρινιάζουν για όσα δεν καταφέρνουν, για όσα δεν μπορούν να λάβουν, για όσα είναι οι άλλοι…

Γυρνάνε γύρω γύρω από μια ματαιότητα και έτσι δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα, μα ούτε βαθιά Ζωντανοί είναι…

Ψάχνουν να βρουν ένα σκοπό, μα αυτός δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ… Και αν βρεθεί δεν καταφέρουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την Ζωή σε βάθος χρόνου.

Προσπαθούν να γεμίσουν την ζωή τους με παρέες και συναναστροφές, με επιβεβαιώσεις και αποδοχές, μα ούτε αυτές οι «επιτυχίες» τους δημιουργούν μέσα τους την αίσθηση του Αιώνιου.

Τρομάζουν εύκολα… και επικρίνουν ακόμα ευκολότερα. Απομονώνονται μετά…

Δεν επιτρέπουν στον Εαυτό τους να φωτίσει τα σκοτάδια τους και να τα μεταβάλλει στην αιώνια φλόγα του Ζωντανού Πνεύματος, που περιλαμβάνει και δεν απομονώνει…

Παραιτούνται ευκολότερα από όσο είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν, γιατί δεν ξέρουν για ποιο πράγμα αξίζει κανείς να πολεμήσει, όταν όλα γύρω τους έχουν ματαιωθεί… Και απλά περιμένουν να αλλάξει η ζωή τους…

Μερικές φορές ο άνθρωπος θέλει την αλλαγή, αρκεί να μην αλλάξει ο ίδιος…

Αλήθεια, είναι τόσα λίγα αυτά που προκαλούν πραγματική θλίψη… Όλα τα άλλα είναι πληγωμένος εγωισμός και έλλειψη βαθιάς Πίστης στο Αιώνιο…

Οι άνθρωποι, λένε, δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας, αλλά μόνο αιχμάλωτοι του μυαλού τους.

Αλλά ποιος το συνειδητοποιεί αυτό; Μόνο το ξέρει… όμως είναι διαφορετικό το «γνωρίζω» από το «συνειδητοποιώ»… απέχουν μεταξύ τους μια Αιωνιότητα, ενώ ο νους στριφογυρίζει εκεί γύρω στον χρόνο του πριν και του μετά, γιατί του λείπει η συνειδητή παράδοση στο Αιώνιο Τώρα…

Ο Εαυτός μας έχει Αγάπη για το Κόσμο, από τον οποίο τον κρατάει σε απόσταση ένα «εγώ» που βιώνει απόγνωση, ζώντας μέσα σε έναν απελπισμένο προγραμματισμό. Πως μπορεί να ζει κανείς μισός και να είναι ευτυχισμένος;

Θέλω να τους φωνάξω… καμιά φορά… Ξέρω όμως ότι δεν θα έχει νόημα… Μόνος του το αποφασίζει κανείς να Ζήσει και να ολοκληρωθεί.

Μόνος του θα νιώσει την αλήθεια ότι ολοκλήρωση δεν είναι να κάνεις παιδιά, σπίτια, περιουσίες και να πεθάνεις…

Στο «ιστορικό» του καθενός μας καταγράφεται σαν ολοκλήρωση, το πόσες φορές ήσουν αληθινά Άνθρωπος, το πόσες φορές πολέμησες με την κοσμική ματαιότητα, ευγνωμονώντας την Ζωή και όσα είσαι μέσα σ' αυτήν, το πόσες φορές συνέπλευσες με την Αρμονία και το πόσες φορές τίμησες την Αιωνιότητά σου. 




Βάσω Νικολοπούλου 

Το Ασυνείδητο : Ο κρυφός κινητήρας της ζωής μας...!!!!

Θα κάνουμε μια σύντομη έρευνα ορισμένων μηχανισμών, που σχετίζονται με την δημιουργία, την λειτουργία και την μετατροπή του ασυνείδητού μας σε συνειδητό. Το ασυνείδητο είναι όλα όσα υπάρχουν μέσα μας και δεν τα αντιλαμβανόμαστε, ή ακόμα δεν θέλουμε να αντιληφθούμε.

Οι παράγοντες που μετατρέπουν ένα γεγονός ή ένα στοιχείο του χαρακτήρα μας σε ασυνείδητο, μπορεί να ποικίλουν ξεκινώντας από την απλή αφηρημάδα ή την αδιαφορία, έως τον φόβο και τις ενοχές. 

Στο σημείο επαφής μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου υπάρχει ένα θα λέγαμε όριο, ένα «σύνορο». Ίσως θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μηχανισμό εικονικής πραγματικότητας. 

Ένας παραμορφωτικός φακός από σκέψεις ο οποίος παραλλάσσει, ή αποκρύπτει από την αντίληψή μας, το περιεχόμενο του ασυνείδητου χώρου μέσα μας.
Τι κρύβεται στο ασυνείδητο;

Πώς κάτι, ένα γεγονός, μια ιδιότητά μας, καταβυθίζεται στο ασυνείδητο; Γιατί έχει πλέον χαθεί από το οπτικό μας πεδίο και δεν μπορούμε να την διακρίνουμε; 

Εξακολουθεί όμως να υφίσταται και να επιδρά επάνω μας και στην ζωή μας, μόνο που αυτή η επίδραση δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Υποθέστε ότι κάποια στιγμή συμπεριφέρεστε άσχημα στους γονείς σας. Αυτό είναι ένα δυσάρεστο πλήγμα για την αυτοεικόνα σας, διότι πως είναι δυνατόν «ένας καλός άνθρωπος όπως εγώ να κάνω κάτι τέτοιο;». 

Έχετε λοιπόν στην συνέχεια δύο επιλογές: Να αλλάξετε την άποψη που έχετε για τον εαυτό σας, παραδεχόμενοι ότι δεν είστε το ιδεώδες άτομο όπως θέλατε έως τώρα να πιστεύετε, ή να εξαφανίσετε εντελώς από το συνειδητό σας το περιστατικό που υποσκάπτει την αυτοεικόνα σας, ή έστω να το αλλοιώσετε διατηρώντας τις προσωπικές σας αυταπάτες.

Να το επεξεργαστείτε με έναν ανάλογο τρόπο με τον οποίο οι εθνικώς αυτοπροσδιοριζόμενοι ιστορικοί, παρουσιάζουν μια δική τους εκδοχή των ιστορικών γεγονότων, κατά την οποία το δικό τους έθνος είναι συνεχώς το θύμα, ποτέ ο θύτης, και πάντοτε έχει το “δίκιο” με το μέρος του. 

Πως τώρα είναι δυνατόν όλη αυτή η «τελειότητα», όλο αυτό το δίκιο, να έχει συγκεντρωθεί σε έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, σε έναν και μόνο λαό, μένει να μας το εξηγήσουν οι ως επί το πλείστον ημιμαθείς αναγνώστες αυτών των συγγραμμάτων, οι οποίοι με περισσή όρεξη καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν αρκεί να τους κολακεύει.

Επιλέγετε λοιπόν να ξεχάσετε το περιστατικό, ή να το δικαιολογήσετε με κατάλληλα επιχειρήματα ξεχνώντας ταυτόχρονα ορισμένες δυσάρεστες για το άτομό σας λεπτομέρειες. 

Η πρώτη ενέργεια καταβυθίζει ολοκληρωτικά το περιστατικό στο ασυνείδητο, η δεύτερη κάνει επίσης το ίδιο, κρατάει όμως στο συνειδητό μια βολική διασκευή των γεγονότων που δεν έχει παρά μόνο μακρινή σχέση με την αλήθεια, κυρίως την εξωτερική. Η πραγματικότητα όμως έχει ξεχαστεί.

Ο “φύλακας”
Στο όριο μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου εγκαθίσταται τότε ένας «φύλακας», ο οποίος εμποδίζει την ανάδυση του γεγονότος και την συνειδητοποίησή του από εμάς. Αυτό είναι ένα τείχος από σκέψεις. Είναι η δημιουργική (αλλά και πονηρή επίσης) πλευρά της φαντασίας μας. Η συνεχής εσωτερική μυθοπλασία.

Κάθε φορά λοιπόν που ένα οποιοδήποτε ερέθισμα ανακαλεί στην μνήμη μας το απωθημένο γεγονός, ο «φύλακας» ενεργοποιείται και παράγει τις απαραίτητες μυθοπλασίες προκειμένου να αλλοιώσει τις αναμνήσεις μας, αναμιγνύοντάς την φαντασία με την πραγματικότητα, ή απλώς επιχειρεί να στρέψει την προσοχή μας αλλού. 

Αρχίζουμε δηλαδή μια ατέρμονη και ουσιαστικά εκτός ελέγχου συζήτηση με τον εαυτό μας, που ως σκοπό έχει την αποκοίμιση της συνειδητότητάς μας ώστε αυτή να μην ανακαλέσει το επίμαχο περιστατικό.

Έχετε ποτέ προσέξει το περιεχόμενο των σκέψεών σας; Όχι των συλλογισμών που αφορούν τα τεχνικά θα λέγαμε ζητήματα, όπως τι θα φάμε το μεσημέρι, από ποιο δρόμο θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας και τέτοια, αλλά όλων των υπόλοιπων σκέψεων που αποτελούν το 90% της διανοητικής μας δραστηριότητας. Δηλαδή των φαντασιώσεών μας. 

Θα δείτε ότι αυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ανασκευάζουν το παρελθόν μας, να προβάλλουν τις επιθυμίες μας στο μέλλον και γενικώς να συντηρούν το εγώ μας.

Σκεφτόμαστε δηλαδή για τον εαυτό μας, ακόμα και όταν απασχολούμε την σκέψη μας με άλλους. Εμείς είμαστε κάπου εκεί στο παρασκήνιο, κάπου στο βάθος.

Οι μυθοπλασίες
Οι μυθοπλασίες αυτές είναι το υλικό με το οποίο κατασκευάζουμε τον εικονικό μας εαυτό, τον ψεύτικο εαυτό μας και επίσης αποτελούν την δραστηριότητα υποστύλωσης και αναπαλαίωσης του υπό κατάρρευση εγώ μας.

Πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όλα αυτά στο προαναφερθέν παράδειγμα; Θα επινοήσουμε κατ’ αρχήν μια δικαιολογία για την άσχημη συμπεριφορά μας. 

Η δικαιολογία αυτή ενδεχομένως να είναι βάσιμη και όσο πιο βάσιμη είναι τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητά της να παραπλανά την κρίση μας. Αφού έχουμε το «δίκιο» με το μέρος μας καλά κάναμε λοιπόν και συμπεριφερθήκαμε έτσι. Πως είναι όμως αυτό το «έτσι»; 

Εδώ η φαντασία μας αναπλάθει το περιστατικό ξανά και ξανά, κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις. Π.χ. η έκφραση του προσώπου μας είναι ενδεχομένως ένα στοιχείο που απουσιάζει από την ανάπλαση του γεγονότος. 

Δεν θυμόμαστε καθόλου το πόσο είχαμε ασχημύνει, ή το πόσο δυσαρμονική και δυνατή είχε γίνει η φωνή μας, το πως χειρονομούσαμε χωρίς κανένα έλεγχο.

Εγκαθιστούμε λοιπόν την «διορθωμένη» αυτή εκδοχή των γεγονότων στο συνειδητό μας, υποστηρίζοντάς την με τις απαραίτητες δικαιολογήσεις, προστατεύοντας την εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τον εαυτό μας. Τι συμβαίνει όμως με το πραγματικό περιστατικό και το νόημά του; 

Αυτό βρίσκεται στο ασυνείδητο πλέον. Η διορθωμένη αυτή εκδοχή είναι ο φύλακας, στον οποίο έχουμε αναθέσει την αποστολή να κρατήσει την αλήθεια καλά κρυμμένη από τα μάτια μας. Κάθε φορά που κάτι την ανακαλεί αυτός ενεργοποιείται, (είναι ένας παγιωμένος μηχανισμός) και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε. 

Σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, για το τι κάναμε, το τι μας είπαν, το τι θα μπορούσαμε να είχαμε πει, πως θα έπρεπε να ήταν τα πράγματα, γινόμαστε ήρωες, θύτες ή θύματα. Θα κατηγορήσουμε τους γονείς μας, την κυβέρνηση, το σύστημα, ή τον εαυτό μας.

Ο ανεξέλεγκτος νους
Σκεφτόμαστε όμως για τα γεγονότα, δεν τα θυμόμαστε. Ούτε παρατηρούμε τις αντιδράσεις μας. Αν αυτές τις σκέψεις προσπαθήσουμε να τις σταματήσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι ο νους μας δεν έχει καμία διάθεση να μας υπακούσει. 

Δεν έχουμε κανένα απολύτως έλεγχο. Σε περίπτωση όμως που αυτές οι σκέψεις σταματήσουν θα μας αρέσει η αλήθεια η οποία θα ξεπροβάλλει από πίσω τους;

Προσπαθούμε να διαλογιστούμε. Οι σκέψεις δεν λένε να σταματήσουν. Έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει οπωσδήποτε να τις σκεφτούμε, ότι έχουν για μας ζωτική σημασία. Με αυτό τον τρόπο συντηρούμε το εικονικό μας εγώ. 

Την ψευδή αίσθηση του εαυτού μας που αποτελείται από το σύνολο των φαντασιώσεών μας. Αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν σταματήσουν οι σκέψεις μας, τότε η εικονική πραγματικότητα που έχουμε κατασκευάσει για τον εαυτό μας θα καταρρεύσει και θα αρχίσουμε να βλέπουμε αμερόληπτα την αλήθεια για το άτομό μας. 

Τα γεγονότα ξερά, έτσι όπως είναι, χωρίς επιδέξιους σχολιασμούς και μυθοπλασίες. Χωρίς επιβραβεύσεις ή αυτοκατάκριση.

Για να μπορέσουμε να διαλογιστούμε πρέπει να εξουδετερωθούν αυτοί οι «φύλακες», όπως τους ονομάσαμε. Πρέπει να τους δούμε σε λειτουργία, να τους κοιτάξουμε κατά πρόσωπο, να τους ξεμπροστιάσουμε, χωρίς να μιλάμε και πολύ στον εαυτό μας. 

Να τους δούμε, όχι να τους συμπεράνουμε με την βοήθεια βιβλίων που διαβάσαμε. Τότε θα δούμε τον ρόλο τους, καθώς και τι προσπαθούν να καλύψουν, ή να συντηρήσουν. Θα αρχίσουμε να διακρίνουμε τι συμβαίνει μέσα μας.

Η τεχνική παρακολούθησης του εαυτού μας
Η τεχνική είναι απλή. Ενώ ζούμε ένα γεγονός, οτιδήποτε, σημαντικό ή καθημερινό, πρέπει να παρακολουθούμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τις προσωπικές μας αντιδράσεις. Τι σκεφτόμαστε, τι αισθανόμαστε και πως κινούμαστε. Μας λέει κάποιος κάτι. Εμείς παρακολουθούμε τι μας λέει, αλλά και τι σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε την ώρα που αυτός μας μιλάει.

Αν ενεργοποιηθεί μέσα μας κάποιος μηχανισμός αυτοπροστασίας του ασυνείδητού μας, θα τον εντοπίσουμε και θα διαπιστώσουμε τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του. Από την εσωτερική μας ανταπόκριση θα καταλάβουμε αν κρύβεται κάτι στο ασυνείδητό μας. Θα έχουμε τέλος πάντων μια συνεχόμενη εποπτεία του εαυτού μας

Κατόπιν θα πρέπει να αναρωτηθούμε το ΓΙΑΤΙ; Γιατί αντέδρασα έτσι, γιατί αισθάνθηκα έτσι; Η απάντηση που θα δώσουμε δεν πρέπει να είναι βεβιασμένη, ή να την αντλήσουμε από βιβλία. Δεν αρκεί να είναι λογική, πρέπει να είναι πραγματική. Τόσο πραγματική ώστε να δείχνει ακόμα και κοινότυπη. Μίλησα άσχημα; Άρα είμαι αγενής. 

Εδώ δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία. Η ανακάλυψη της αιτίας της αγένειας είναι ένα δεύτερο στάδιο, όμως θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ίδια αφοπλιστική αμεσότητα. Και προπαντός λιτότητα σκέψης. Η παρατεταμένη συζήτηση με τον εαυτό μας πιστεύω ότι είναι ύποπτη.

Η αυτοσυγκέντρωση
Αυτή η διαρκής αυτοσυγκέντρωση απαιτεί να διαθέτουμε πολλή ενέργεια, γιατί οι εν λόγω μηχανισμοί είναι ισχυρότατοι και διακυβεύονται πολλά. Για τον πλαστό εαυτό μας είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι κουραστική. 

Είναι όμως ένας θεωρητικός ισχυρισμός από ανθρώπους που δεν έχουν προσωπική εμπειρία του ζητήματος. Αν εκτελεστεί σωστά, χωρίς πιέσεις προς τον εαυτό μας και χωρίς διανοητικοποίηση, θα διαπιστώσετε ότι μάλλον ξεκουράζει και μας φορτίζει με ενέργεια.

Ας δούμε τώρα κάτι άλλο. Ένα μικρό παιδί έχει χαμηλότερο βαθμό αυτοσυνειδησίας. Είναι λιγότερο συνειδητό από έναν ενήλικα. Θα λέγαμε ότι λειτουργεί υποσυνείδητα. Το ανώτερο στάδιο της συνειδητότητάς του, βρίσκεται κάπου μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου. 

Είναι ονειρώδες, πράγμα που εξηγεί και την ζωηρότατη φαντασία που εκδηλώνουν τα παιδιά στα παιχνίδια τους. Με την πάροδο του χρόνου το επίπεδο αυτό εξελίσσεται και έτσι εμφανίζονται και συνειδητές στιγμές.

Όταν ένα περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή μας, αυτό καταγράφεται στο τρέχον επίπεδο της συνειδητότητάς μας. Στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού αν το γεγονός αυτό καταγραφεί, με την πάροδο του χρόνου και με την ταυτόχρονη ανύψωση του επιπέδου της συνειδητότητας, προστίθενται διάφορα καινούργια «στρώματα» συνειδητότητας. 

Έτσι το περιστατικό βρίσκεται πλέον στο ασυνείδητο του ενήλικα, σε κάποια βαθύτερα στρώματα. Αυτό εξηγεί το γιατί τα γεγονότα της παιδικής μας ηλικίας σφραγίζουν την ζωή μας με έναν τρόπο που δύσκολα γίνεται αντιληπτός. 

Καθώς μεγαλώνουμε νέα γεγονότα έρχονται να προστεθούν στην αντίληψή μας έτσι ώστε τα παλαιότερα, που έχουν εγγραφεί σε στρώματα χαμηλότερης συνειδητότητας, «καθιζάνουν» στο ασυνείδητό μας. Υπάρχουν όμως και δρουν.

Το ίδιο συμβαίνει αν όταν δεχόμαστε μια εντύπωση είμαστε αφηρημένοι. Το επίπεδο της συνειδητότητάς μας είναι ήδη χαμηλό, και η νέα εντύπωση καταγράφεται σε αυτό το χαμηλό επίπεδο. 

Πράγμα που σημαίνει απουσία λογικής επεξεργασίας, απουσία κρίσης και αυτοελέγχου. Περνάει μέσα μας χωρίς κανένα έλεγχο. Δηλαδή το καταπίνουμε αμάσητο, όπως λέμε.

Οι συνειρμοί
Δεν πρέπει να αυταπατόμαστε ότι είμαστε συνειδητοί, επειδή λειτουργούν τα αισθητήριά μας και επειδή σκεφτόμαστε. Μην νομίζετε ότι οι συνειρμοί μας ακολουθούν πάντα τους κανόνες της λογικής. Τα αυθαίρετα άλματα και συμπεράσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε και οι παραποιήσεις της πραγματικότητας είναι ο κανόνας. 

Οι πραγματικά συνειδητές στιγμές ίσως είναι πολύ λίγες. Με την αυτοπαρατήρηση όμως και με την επεξεργασία του εσωτερικού περιεχομένου μας αρχίζουμε να δημιουργούμε συνειδητά κομμάτια του ψυχισμού μας, και τότε το πραγματικό μας συνειδητό διευρύνεται. 

Το χτίζουμε κομμάτι κομμάτι, με την προσωπική μας εργασία. Δεν θα «φυτρώσει» από μόνο του. Το συνειδητό μας δεν αναπτύσσεται με ευχολόγια, ούτε με αποστήθιση γνώσεων (που δημιουργούν ψευδαίσθηση συνειδητότητας – την αίσθηση του «εγώ ξέρω»), αλλά με την αυτοπαρατήρηση και με το να θέτουμε στον εαυτό μας απλά αλλά καίρια ερωτήματα.

Καλό είναι να προσέξουμε το εξής: 
Πολλοί από εμάς έχουμε λάβει μια παιδεία που στρέφει την κρίση μας προς την αυτοκατάκριση. Προέρχεται από την θρησκευτική νοοτροπία της αμαρτωλότητας του ανθρώπου και από κακούς χειρισμούς εκείνων των γονιών που δεν διστάζουν να πληγώσουν τα παιδιά τους, λέγοντας ότι δεν αξίζουν, ότι είναι κακά και άλλα τέτοια. 

Όταν λοιπόν παρατηρούμε τον εαυτό μας ΔΕΝ ψάχνουμε οπωσδήποτε για κάτι το κακό, ούτε για κάτι το καλό. Παρατηρούμε τα γεγονότα, χωρίς να τους κολλήσουμε τις ετικέτες του καλού – κακού, ηθικού – ανήθικου και άλλες πολλές.

Ο ρόλος της ενοχής
Μας ενδιαφέρουν τα γεγονότα και όχι η κρίση μας, που μπορεί να είναι καθοδηγούμενη από τους παράγοντες που ήδη αναφέραμε. Το συμπέρασμα μπορεί να επακολουθήσει, αλλά θα πρέπει να είναι συναισθηματικά ουδέτερο. 

Αν διακρίνουμε μέσα μας κάποια αδυναμία δεν θα πρέπει να αισθανθούμε απογοήτευση, θυμό, ενθουσιασμό, ή οτιδήποτε άλλο. Ο στόχος μας είναι να γνωρίσουμε και αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα, όχι να επιβαρύνουμε την θέση μας με κάποιες ενοχικές συμπεριφορές.

Αυτό είναι ένα πολύ λεπτό σημείο. Παρατήρηση σημαίνει παρατήρηση. Δεν ψάχνουμε για αμαρτίες ώστε να καταδικάσουμε τον εαυτό μας. Αυτό εξ’ άλλου είναι μια ασυνείδητη τάση, που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να μην της επιτρέψουμε να παρεισφρήσει μέσα μας, αλλοιώνοντας έτσι τις προσπάθειές μας.




Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Αριστοτέλης : Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου…!!!

«Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου…» είπε κάποτε ο Αριστοτέλης. Μια φράση που διάβασα στο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη: «Ο παλιάτσος και η Άνιμα».

Αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς παραδεχόμαστε πως για ό,τι μας πληγώνει, εμείς έχουμε την ευθύνη.

Κάποιοι θεωρούν πως η μοίρα μας, καθορίζει όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και πως εμείς δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τίποτα.

Άλλοι, έχουν κάνει βίωμα και τρόπο σκέψης ότι κρατούν τη ζωή στα χέρια τους και πως πίσω από κάθε τι που μας πονά, κρύβεται μια λανθασμένη μας κίνηση.

Άραγε, πώς μπορεί να γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων ότι μια κίνησή του δεν ήταν η σωστή; Και αν ήξερε, τότε δεν θα έκανε κάποια άλλη επιλογή;

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάποια πολύτιμη σκέψη μίας από τις σημαντικότερες μορφές της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Του Αριστοτέλη.

“Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος γνήσιος επιστήμονας στην ιστορία… και κάθε κατοπινός επιστήμονας του οφείλει κάτι” γράφει η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα για εκείνον.

Η διδασκαλία του διαπερνούσε τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Στα 17 του χρόνια εισέρχεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παραμένει για 20 χρόνια.

Εκεί συνδέεται τόσο με τον Πλάτωνα, τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και άλλους στοχαστές.Τα έργα του αναφέρονται σε πολλές επιστήμες. Ανάμεσά τους φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, πολιτική. 

Η περίοδος της ωριμότητας αρχίζει με τις βιολογικές έρευνες και τα συμπεράσματά του είναι η πρώτη συστηματοποίηση των βιολογικών φαινομένων στην Ευρώπη. 

Η σκέψη και οι διδασκαλίες του Αριστοτέλη, έχουν μεγάλη επιρροή στη φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική σκέψη έως και μετά τον Μεσαίωνα.

Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, φεύγει από την Αθήνα και αναλαμβάνει το 343 π.Χ./42 τη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ως διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης, αποκτά διάφορες ευκαιρίες και αφθονία προμηθειών. Ιδρύει μια βιβλιοθήκη στο Λύκειο, η οποία γίνεται αρωγός στην παραγωγή εκατοντάδων έργων του. Το γεγονός ότι υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα, τον οδηγεί στις απόψεις του πλατωνισμού. 

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, οδηγείται περισσότερο, σε εμπειρικές μελέτες και μετατοπίζεται από τον πλατωνισμό στον εμπειρισμό. Θεωρεί ότι οι ιδέες και οι γνώσεις όλων των λαών βασίζονται στην αντίληψη.

Το έργο του είναι τεράστιο (400 βιβλία, κυρίως σε μορφή διαλόγων). Από αυτά έχουν σωθεί 47 βιβλία και μερικά αποσπάσματα από τα άλλα.

Ας θυμηθούμε κάποιες από τις σπουδαίες ρήσεις – μαθήματα ζωής του…

“Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία όλων.”

“Περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες.”

“Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα.”

“Οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τους πατεράδες. Κι αυτό, διότι πρώτον ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερο, είναι σίγουρες ότι τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους.”

“Είναι χαρακτηριστικό του μεγαλόψυχου ανθρώπου να μη ζητάει χάρες, αλλά να είναι έτοιμος να κάνει το καλό στους άλλους.”

“Συνήθως, την ισχυρότερη μνήμη την έχουν εκείνοι που είναι αργοί στην αντίληψη.”

“Είμαστε όλοι φίλοι των ευτυχούντων, ενώ των δυστυχούντων δεν είναι φίλος ούτε ο πατέρας.”

“Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κανένας τον άλλον, που τον θαυμάζει, ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο, αν ο άλλος τον ξεπερνάει.”

“Κάθε εργασία επί πληρωμή αποσπά και φθείρει το μυαλό.”

“H κακία είναι μία ανοησία για εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ζούμε για πάντα.”

“Η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή.”

“Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα.”

“Είναι χαρακτηριστικό του μεγαλόψυχου ανθρώπου να μη ζητάει χάρες, αλλά να είναι έτοιμος να κάνει το καλό στους άλλους.”

“Όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν ως αίτιο ένα από τα εξής επτά: τύχη, φύση, παρόρμηση, συνήθεια, λογική, πάθος, πόθο.”

“Ανδρείος είναι αυτός που δεν φοβάται τον τιμημένο θάνατο.”

“Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος.”

«Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου.»




5 διάσημοι άνθρωποι που δεν τα κατάφεραν με την πρώτη...!!!!

Ιστορίες με πείσμα και δόξα
Κάποιες φορές χρησιμοποιούμε τη φράση «ο επιμένων νικά» χωρίς πραγματικά να αξιολογούμε τη σημασία της. Στην πραγματικότητα κρύβει μια μεγάλη αλήθεια που δεν πρέπει να την παραβλέπουμε. 

Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σημαντικά κατορθώματα χρειάζεται κάποιες φορές να επιμείνεις για να πετύχεις. Ή τουλάχιστον να πιστέψεις πως όντως έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τη διαφορά ακόμα κι αν οι αρχικές σου προσπάθειες δεν είναι και τόσο πετυχημένες.

Αν νομίζετε ότι οι άνθρωποι που άλλαξαν με τον τρόπο του ο καθένας την Τέχνη, τον Πολιτισμό, την Τεχνολογία και ένα σωρό άλλους τομείς της ζωής μας, τα κατάφεραν με τη μια, τότε θα απογοητευτείτε. Ή μάλλον θα ενθουσιαστείτε!

Salvador Dali
Ο πασίγνωστος ζωγράφος του οποίου το πλήρες όνομα ήταν Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, ανήκε σε μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια, μόνο που ο πατέρας του (δικηγόρος και συμβολαιογράφος της εποχής) δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένος με τις ικανότητες που έδειχνε ο μικρός Salvador. 

Ευτυχώς η μητέρα του δεν είχε την ίδια άποψη και με τη δική της υποστήριξη άρχισε να παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη Δημοτική Σχολή σχεδίου της πόλης Φιγέρες όπου ζούσε.

Όταν σε ηλικία 17 ετών έχασε τη μητέρα από καρκίνο, έφυγε για τη Μαδρίτη όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών. Εκείνη την περίοδο αρχίζει να ασχολείται με τον κυβισμό και κάνει τις πρώτες του επαφές με το κίνημα του ντανταΐσμου, το οποίο έχει επηρεάσει σημαντικά το έργο του. 

Ωστόσο, η ριζοσπαστική του οπτική οδηγεί στην αποβολή του από την Ακαδημία λίγο πριν από τις τελικές εξετάσεις ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει! Και ίσως σε ένα βαθμό τελικά να είχε δίκιο αφού τη συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι. 

Κι αν δεν είναι η ιστορία του γνωστή, τουλάχιστον είναι γνωστό ότι τα έργα του άλλαξαν την Τέχνη και εκείνος αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Έλλη Λαμπέτη
Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και το παίξιμό της έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Ωστόσο, η Λαμπέτη έπρεπε να επιμείνει για να γίνει αυτό που ξέρουμε σήμερα. 

Το 1941 έδωσε εξετάσεις έπειτα από παρότρυνση του θείου της και απέτυχε τόσο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όσο και στη σχολή Κοτοπούλη γιατί θεωρήθηκε ότι δεν είχε αρκετό ταλέντο.

Ευτυχώς, η ίδια η Μαρίκα Κοτοπούλη της έδωσε μια ευκαιρία και την έκανε δεκτή στη σχολή της. Εκείνη άλλαξε το επώνυμό της από Λούκου σε Λαμπέτη, όταν διάβασε το βιβλίο “Αστραπόγιαννος” του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1942 στο έργο “Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο” του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν. 

Λίγο μετά το ντεμπούτο της στο θέατρο, το 1943 γνώρισε τον Θ. Σγουρδέλη, διπλωμάτη και ποιητή που ζούσε μόνιμα στη Γαλλία και βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω του πολέμου.

Παρ’ ότι η σχέση τους κράτησε μόλις 2 χρόνια υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της. Εκείνος έγραψε για χάρη της μια ποιητική συλλογή με τίτλο “Ατέρμονη πορεία προς τον ήλιο”, αλλά την απομάκρυνε από το θέατρο και προσπάθησε να τη στρέψει στη ζωγραφική.

Η Έλλη Λαμπέτη δεν άφησε τον αγαπημένο της να την κρατήσει μακριά από τον στόχο της κι έτσι όταν εκείνος γύρισε στη Γαλλία δεν τον ακολούθησε. 

Η συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης το διάστημα ’46-’48 είναι αυτή που την καθιέρωσε ως εξαίρετη ηθοποιό και ανάμεσα στις ερμηνείες που ξεχώρισαν ήταν στον “Γυάλινο κόσμο”, στην “Αντιγόνη” και στο πρώτο ανέβασμα του “Ματωμένου Γάμου” στην Ελλάδα, παράσταση για την οποία έγραψε τη γνωστή πλέον μουσική ο Μάνος Χατζηδάκις. Η “ατάλαντη” Έλλη Λαμπέτη είχε ήδη καταφέρει να μείνει αξέχαστη!

Steve Jobs
Ο Στίβεν Πωλ Τζομπς συνέδεσε το όνομά του με τον χώρο της τεχνολογίας, ως ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές των υπολογιστών και θεωρείται ο άνθρωπος που άλλαξε ακόμα και τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, αφού υπήρξε από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Ο Στηβ Τζομπς στην αρχή της καριέρας του, το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. Το εγχείρημα απέτυχε εμπορικά αλλά ο Τζομπς επέμεινε…

Η εταιρία συνέχισε πουλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP ώσπου κάποια στιγμή αγοράστηκε από την Apple το 1996 και το NeXTSTEP αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X. Με την αγορά της NeXT, ο Τζομπς έγινε αρχικά interim CEO της Apple και αργότερα CEO και πρόεδρος του ΔΣ, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. 

Αν ο Στήβεν Τζομπς τα είχε παρατήσει απογοητευμένος από την πρώτη του εμπορική αποτυχία, τότε μάλλον η ζωή μας θα ήταν λίγο διαφορετική. Κι αν όχι η ζωή μας, τα κινητά μας σίγουρα θα ήταν αλλιώς…

Oprah Winfrey
Η Όπρα Γουίνφρεϊ είναι γνωστή για την πολυβραβευμένη εκπομπή τοκ σόου με τίτλο “The Oprah Winfrey Show”. Η εκπομπή προβάλλονταν από το 1986 έως το 2011 και κατάφερε να φτάσει την υψηλότερη τηλεθέαση σε εκπομπή αυτού είδους. Απ’ την άλλη, η Γουίνφρεϊ έχει ανακηρυχθεί η πλουσιότερη Αφρο-Αμερικανίδα του 20ου αιώνα καθώς και η μεγαλύτερη έγχρωμη φιλάνθρωπος της Αμερικανικής ιστορίας!

Η αρχή της καριέρας της όμως δεν ήταν τόσο εύκολη. Η πρώτη της δουλειά ήταν στην τηλεόραση της Βαλτιμόρης όπου δούλεψε ως συμπαρουσιάστρια στα νέα των 6. 

Κάποια μέρα, ο γενικός διευθυντής της είπε ότι θα φύγει από αυτή τη θέση και παρ’ ότι δεν της το ομολόγησε τότε, ο λόγος ήταν ότι έδειχνε να δένεται με τους καλεσμένους συναισθηματικά. 

Η Γουίνφρεϊ που τότε ήταν μόλις 22 χρονών, όχι απλώς δεν το έβαλε κάτω αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό για να κάνει την πιο επιτυχημένη εκπομπή τοκ σόου στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.

Η ίδια αφηγείται ότι η Βαλτιμόρη άλλαξε τη ζωής της αλλά και τον τρόπο που έβλεπε την τηλεόραση ως μέσο. Και η ιστορία δείχνει ότι μερικές φορές η απόρριψη μπορεί να οδηγήσει στην πιο θετική εξέλιξη. 

Τουλάχιστον η Όπρα Γουίνφρεϊ αυτό κατάφερε αφού η καριέρα της την έκανε να θεωρείται ως η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ο διευθυντής της Τηλεόρασης στη Βαλτιμόρη πως να νιώθει γι’ αυτό άραγε;

Marilyn Monroe
Τι να πει κανείς για την Μέριλιν Μονρό και να είναι αρκετό; Ηθοποιός, sex symbol και μια πολύ ευαίσθητη προσωπικότητα που άλλαξε τον χώρο του κινηματογράφου στη δεκαετία του ’50. Μια γυναίκα που μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση αρκετές φορές ως μικρό κορίτσι και τελικά αυτοκτόνησε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία 36 ετών.

Παρόλα αυτά τα στίγμα που άφησε μέσα από την σύντομη ζωή της ήταν τόσο ισχυρό που μετά από τόσα χρόνια αποτελεί ακόμα άπιαστο σύμβολο και μοναδική προσωπικότητα. 

Στην αρχή της καριέρας της κι ενώ προσπαθούσε να μπει στο χώρο του σινεμά, η Columbia Pictures της είπε ότι δεν έχει αρκετό ταλέντο για να γίνει ηθοποιός ενώ τα πρακτορεία μοντέλων της πρότειναν τη θέση της γραμματέως επειδή δεν ήταν αρκετά όμορφη.

Ευτυχώς η Norma Jeane Mortenson, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, δεν τα παράτησε και παρ΄ότι ποτέ δεν πίστεψε αρκετά στις υποκριτικές της ικανότητες κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο χώρο του αμερικανικού σινεμά τέτοια, που ακόμα δεν έχει βρεθεί αντίστοιχη γυναίκα να σταθεί δίπλα στη δική της λάμψη! 




7 αποφθέγματα του «Αλχημιστή» με βαθύτερο νόημα που θα σας αλλάξουν...!!!!

Υπάρχουν πολλά βιβλία που μπορούν να αλλάξουν την ζωή σας. Κάποια σας εμπνέουν να ακολουθήσετε τα όνειρα σας. Άλλα σας βοηθούν να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι στις δύσκολες στιγμές και άλλα απλώς σας κάνουν να γελάτε. Ο Αλχημιστής του Πάολο Κοέλο έχει όλα τα παραπάνω… και περισσότερα.

Το βιβλίο ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι τον Σαντιάγο ενώ αναζητά έναν θησαυρό τόσο μεγαλοπρεπή που δεν τον έχει βρει ποτέ κανείς. Στον δρόμο του συναντά έναν αλχημιστή που του δίνει μια συμβουλή η οποία του αλλάζει την ζωή.

Ο Αλχημιστής μπορεί να σας κινητοποιήσει να ζήσετε την ζωή με τον τρόπο που θέλετε και να ακολουθήσετε τα όνειρα σας. Σας δείχνει επίσης τι πραγματικά είναι η αληθινή αγάπη και το νόημα της ζωής.

Αυτά τα 7 αποφθέγματα του βιβλίου θα σας γεμίσουν με δέος λόγω της ειλικρίνειας και του βαθύτερου νοήματος τους.

1.«Και όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις».

Όλοι πρέπει να πιστεύουμε αυτή τη φράση. Είναι συνηθισμένη η εσφαλμένη αντίληψη ότι αν έχετε ένα όνειρο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνετε πραγματικότητα. 

Ναι, οι φιλοδοξίες απαιτούν σκληρή δουλειά αλλά ολόκληρο το σύμπαν είναι εδώ για να σας υποστηρίξει. Αν δεν αξίζει να πιστέψουμε σε αυτό, τότε δεν ξέρω τι αξίζει.

2.«Είναι η πιθανότητα της πραγματοποίησης ενός ονείρου που κάνει την ζωή ενδιαφέρουσα».

Όλοι έχουμε νιώσει τον ενθουσιασμό ενός ονείρου που επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί. Μερικές φορές αυτό γίνεται και άλλες όχι. Ωστόσο, απλώς το να έχουμε ένα όνειρο είναι ήδη αρκετά συναρπαστικό. 

Όπως το ότι απολαμβάνουμε περισσότερο την διαδρομή προς την επιτυχία παρά την ίδια την επιτυχία αυτό το απόφθεγμα επισημαίνει την σημασία του να απολαμβάνουμε το ταξίδι και όχι τον προορισμό.

3.«Κάποιος αγαπιέται, επειδή πολύ απλά αγαπιέται. Δεν χρειάζεται να υπάρχει λόγος για να αγαπάς».

Αυτό το απόφθεγμα απαντά σε όλα τα «γιατί με αγαπάς;». Εξηγεί επίσης το γιατί είναι τόσο δύσκολο να απαντήσουμε όταν μας ρωτάνε. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αγαπάς κάποιον, απλώς το κάνεις. Όλοι αξίζουμε να αγαπηθούμε και είναι καλό να το θυμόμαστε αυτό.

4.«Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνει ένα όνειρο αδύνατο να πραγματοποιηθεί: ο φόβος της αποτυχίας».

Είστε από αυτούς που φοβούνται να ρισκάρουν; Όταν όμως ποτέ δεν προσπαθείτε, ποτέ δεν ξέρετε αν θα μπορούσατε να είχατε πετύχει. Το να φοβάστε την αποτυχία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα πετύχετε τα όνειρα σας. Το ότι προσπαθείτε όμως δείχνει ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε όποιον στόχο θέσετε.

5.«Τα απλά πράγματα είναι επίσης και τα πιο εντυπωσιακά πράγματα και μόνο οι σοφοί μπορούν να τα δουν».

Όλοι το έχουμε ακούσει αυτό - να απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα! Μπορεί να ακούγεται γλυκανάλατη συμβουλή αλλά είναι η βαθύτερη φράση που θα ακούσετε. 

Η ζωή δεν είναι πάντα λαμπερή και συναρπαστική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι όμορφη. Ως άνθρωποι, πρέπει να αρχίσουμε να παρατηρούμε τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, γιατί εκεί βρίσκεται η αληθινή ομορφιά.

6.«Όλοι φαίνεται να έχουν μια καθαρή ιδέα για το πώς πρέπει οι άλλοι να ζήσουν τις ζωές τους, αλλά κανένας για τη δική του».

Αυτό το απόφθεγμα αντιπροσωπεύει την κοινωνία μας στο σύνολο της. Πολλές φορές το άτομο που δίνει συμβουλές δεν μπορεί να διαχειριστεί την ζωή του. Κανείς δεν το κάνει πραγματικά. Κατά κάποιο τρόπο είναι κωμικός ο τρόπος με τον οποίο όλοι είμαστε διατεθειμένοι να συμβουλεύσουμε όταν δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πώς ζει ο άλλος.

7.«Ανεξάρτητα από το τι κάνει, κάθε άτομο παίζει ένα κεντρικό ρόλο στην ιστορία του κόσμου. Και συνήθως δεν το ξέρει».

Είναι ψυχολογικό γεγονός το ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο μοναδικοί ή πιο σημαντικοί από τους άλλους. Ωστόσο αυτό το απόφθεγμα υποστηρίζει ότι όλοι είναι πράγματι ξεχωριστοί και όλοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον κόσμο.

Ακόμα και αν είναι απλώς μια φράση, είναι αρκετή για να σας κάνει ευτυχισμένους και να σας κινητοποιήσει να ζήσετε αναλόγως. Εν τέλει, αν όλοι πιστεύουμε ότι κάποιος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ.

Η επιτυχία του Πάολο Κοέλο προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ενσυναίσθηση περιέχουν τα βιβλία του και από το πόσο δίνουν έμπνευση. Αυτά τα αποφθέγματα είναι μόνο μερικά κομμάτια της σοφίας του Αλχημιστή. 

Έτσι, αν δεν τον έχετε διαβάσει ποτέ συνιστούμε να το κάνετε αμέσως. Θα αισθανθείτε πως έχετε περισσότερη έμπνευση και θα αρχίσετε να εκτιμάτε περισσότερο την ζωή σας.




Μαγεία Τ.

Είσαι η πυξίδα, ο χάρτης, ο ήρωας και ο προορισμός, όλα μαζί σε ένα...!!!!

Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει χάσει τον δρόμο και την λάμψη του. Μέσα από αυτό, ίσως να μπορέσουμε κι εμείς να ωφεληθούμε, κι αυτή είναι και η ουσία του μοιράσματος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαν τα φύλλα που πέφτουν, στριφογυρίζουν στον αέρα, σείονται και σωριάζονται στο χώμα. Λίγοι είναι σαν αστέρια, που πηγαίνουν σε σταθερή τροχιά, κανένας άνεμος δεν τα φτάνει και έχουν μέσα τους την πορεία και τον νόμο τους.» - Έρμαν Έσσε

Υπάρχουν εκεί έξω τόσοι λαβύρινθοι, άβυσσοι, βαρίδια. Και υπάρχουν και τόσες πεδιάδες, βουνοπλαγιές, “τούνελ” με φως, και πράγματα που σε ανεβάζουν. Το να έχεις παρέα δεν είναι πάντοτε καλό. Δες ποιους ακολουθείς, τόσο στη ζωή όσο και στα κοινωνικά δίκτυα. Σαν σύνολο, φωτίζουν ή μαυρίζουν την ύπαρξη;

Καμιά φορά πρέπει να μείνεις και μόνος. Και καμιά φορά ο μόνος τρόπος να σε βρεις, είναι να σε χάσεις. Η συναναστροφή σε γενικές γραμμές καλό είναι να συμβαίνει με ανθρώπους που έχουν ποιότητες, βιώματα, σοφία και λάμψη.

Οφείλεις να προσέχεις αρκετά και συνειδητά τον κύκλο σου. Χρειάζεσαι ανθρώπους που ανάβουν τη φωτιά μέσα στην καρδιά, την ψυχή και το μυαλό σου. 

Όχι ανθρώπους που στη σβήνουν, για το όποιο γιατί. Αυτά είναι από τα λίγα γιατί που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δε χρειάζεται να απαντηθούν.

Η ουσία είναι να δεις ποιος είσαι μέσα σου. Και αυτό για να το βρεις, χρειάζεται να το ψάξεις συνειδητά. Δε μπορεί να έρθει μόνο του. Πρέπει να το καλέσεις. Και θα το βρεις κοιτώντας και μέσα σου, και στους καθρέφτες γύρω σου. 

Χωρίς όμως να κάνεις σύγκριση. Η σύγκριση είναι κλέφτης χαράς όπως είχε πει κάποτε κι ο Ρούσβελτ.

Όπου πηγαίνει ο νους πηγαίνει και η ενέργεια. Το ξέρεις αυτό. Αν λοιπόν σκέφτεσαι έξω από εσένα και λες για παράδειγμα θα ήθελα να γίνω σαν κι εκείνον ή εκείνη, χάνεις δύναμη και την δίνεις στη στοχευμένη σκέψη. 

Γι’ αυτό λέμε στο θεραπευτικό πλαίσιο, πάρε τη δύναμη σου πίσω, φέρ’ την στο κέντρο σου. Κανείς δε μπορεί να σου την πάρει, ούτε λίγο ούτε πολύ. Είναι καθαρά δική σου επιλογή συνειδητή ή υποσυνείδητη το που θα την σπαταλήσεις, ή θα την επενδύσεις.

Παράλληλα, βλέπεις μόνο ένα κομμάτι της όλης εικόνας εκείνου ή εκείνης που θέλεις να μοιάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίζεις και να βιώνεις τη συνολική τους πραγματικότητα. Πόσο μάλλον πριν κοιμηθούν αν είναι με ένα χαμόγελο ή κλείνοντας το φως το σκοτάδι που αντικρίζουν δεν είναι μόνο γύρω τους, αλλά και μέσα τους.

Δε ξέρεις πώς ξυπνούν. Δε ξέρεις τι νιώθουν. Το περιτύλιγμα σχεδόν πάντα είναι κάλπικο ή παραπλανητικό. Είναι πολύ σπάνιο το έξω να είναι απόλυτη αντανάκλαση του μέσα, μιας και για να συμβεί κάτι τέτοιο, ο άνθρωπος πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερος από οποιονδήποτε προγραμματισμό και κατώτερα εγώ κάτι το οποίο δεν συναντάς κάθε μέρα.

Το μονοπάτι είναι μόνο δικό σου και χαραγμένο μόνο για σένα. Δε μπορεί κανένας άλλος να στο δείξει. Το ανακαλύπτεις εσύ. Αν πιστεύεις στη μετενσάρκωση, ξέρεις πως η πορεία και τα σενάρια είναι προδιαγεγραμμένα και προσυμφωνημένα. 

Απλά πρέπει να αποβάλεις την ελεύθερη βούληση της προσωπικότητας και να αφήσεις τα ηνία στην ψυχή και στην καρδιά σου⋅ και τον καθαρό διαυγή νου σου να προσέχει τις όποιες παγίδες, καθώς και όσα ή όσους λάμπουν αλλά ίσως δεν είναι χρυσός ή στ’ αλήθεια φωτεινοί.

Άρα λοιπόν, οφείλεις σε σένα να συνειδητοποιήσεις πως το απόλυτο σύστημα πλοήγησης και κατεύθυνσης για να βρεις τόσο εσένα όσο και τον δρόμο σου, είναι η ψυχή σου. Η απλά, εσύ. Είσαι η πυξίδα, ο χάρτης, ο ήρωας και ο προορισμός ή η Ιθάκη, όλα μαζί σε ένα.




Α. Στεργίου

5 Μαθήματα από τον Κορωνοϊό...!!!!

Μερικές φορές, για να κάνεις μια όμορφη αλλαγή χρειάζεται να τα βρεις σκούρα.

Κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει τις κοινωνίες μας η κρίση του κορωνοϊού. Σίγουρα έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας εδώ και κάποιες εβδομάδες. Μας έχει δώσει πολύ χρόνο να τον περάσουμε με τον εαυτό μας. 

Χρόνο να βαρεθούμε, να στοχαστούμε, αλλά και να γίνουμε δημιουργικοί. Ας δούμε τι οφέλη μας έχει προσφέρει η κοινωνική απομόνωση.

Εκτιμήσαμε τις «ταπεινές» εργασίες
Οδοκαθαριστές, υπάλληλοι σε super markets, πωλητές τροφίμων, νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έκθεσης στον ιό. Η προσφορά τους είναι αξιέπαινη. Τώρα περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιούμε πόσοι πολύτιμοι είναι για όλους.

Περνάμε χρόνο με την οικογένεια
Αλήθεια, πόσο χρόνο περνούσαμε με τους δικούς μας πριν την καραντίνα; Ήταν πάντα μέσα στο σπίτι, αλλά πόσο συχνά όντως τους βλέπαμε; Μιλούσαμε μαζί τους; Η απομόνωση μας κάνει να εκτιμούμε την ανθρώπινη συντροφιά.

Διαβάζουμε βιβλία
Η ζωή μας είναι τόσο έντονη που οι περισσότεροι σπάνια βρίσκουμε χρόνο για κάτι τόσο ήρεμο, όπως το να διαβάζουμε. Κρίμα, γιατί με ένα καλό βιβλίο μόνο κερδισμένος βγαίνεις. Η καραντίνα είναι ευκαιρία να ακονίσουμε λίγο το μυαλό και να δώσουμε πνοή στη φαντασία μας. Διαβάζοντας.

Εκτιμήσαμε τα απλά πράγματα
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε όσα ηλιοβασιλέματα και ανατολές θέλαμε. Πόσα όντως είδαμε; Μπορούσαμε να πάμε έναν περίπατο στη φύση αντί να δούμε Netflix. Το κάναμε όμως; Μπορούσαμε να μιλήσουμε στους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά μιλούσαμε με μηνύματα στο κινητό. Ίσως τώρα ζούμε μια κρυμμένη ευλογία. Να δούμε την ευτυχία που ήταν δίπλα μας.

Στοχαστήκαμε
Έχουμε φτιάξει τη ζωή μας έτσι, ώστε να μην έχουμε σχεδόν ποτέ χρόνο για σκέψη. Για αναστοχασμό. Πάντα βάζουμε σε προτεραιότητα μια διασκέδαση, μια κοινωνική υποχρέωση. Μια υπεκφυγή. Τώρα όμως, οι περισπασμοί στερεύουν. 

Και μένουμε μόνοι με τις σκέψεις, τους φόβους μας. Την αγωνία μας για το τι θα μας ξημερώσει. Ίσως τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη ζωή μας βαθιά. Χωρίς υπεκφυγές.




Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr

Σωκράτης : “Το μυστικό της αλλαγής”...!!!!

Σωκράτης: «Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρωθείς, όχι στο να πολεμήσεις το παλιό, αλλά στο να χτίσεις το νέο»

«Λέμε ψέματα στον εαυτό μας, προκειμένου να έχουμε ακόμα τη δικαιολογία της άγνοιας, το άλλοθι της βλακείας και της ακατανοησίας, η κατοχή των οποίων μας επιτρέπει να εξακολουθούμε με ελαφριά συνείδηση να διαπράττουμε και να ανεχόμαστε τα πιο τερατώδη εγκλήματα» – Άλντους Χάξλεϊ

Όχι δικαιολογίες
Στο παράθεμα αυτό, το οποίο προέρχεται από το δοκίμιο του Χάξλεϊ «Words and Behavior» (Λέξεις και Συμπεριφορά), τα «τερατώδη εγκλήματα» διαπράττονται από και ενάντια στον εαυτό σας. Σας επιτρέπουν να εμμένετε σε επαναληπτικά – και καταστροφικά – πρότυπα σκέψης μέσω της ανεντιμότητας. Αυτή η τρίτη ερώτηση θα σας βοηθήσει να δείτε με σαφήνεια το ψυχολογικό σύστημα που στηρίζει αυτά τα ψέματα.

Γιατί να διατηρείτε μια συνήθεια σκέψης που παρεμβαίνει αρνητικά στην επίτευξη του υψηλότερου οράματος που έχετε για τον εαυτό σας; Η λύση φαίνεται αρκετά εύκολη : Απλά, σταματήστε να χρησιμοποιείτε δικαιολογίες! 

Όμως, όπως αποδεικνύεται, απαιτείται κάτι περισσότερο για να παραμερίσετε τα διανοητικά σας δεκανίκια, διαφορετικά θα τα είχατε ήδη εγκαταλείψει.

Μοιάζει με τον αλκοολικό ή με τον τοξικομανή. Αυτός ξέρει πως οι λόγοι που προβάλλει για το γεγονός πως δεν κόβει τη συνήθειά του τον εμποδίζουν να προχωρήσει, παρ’ όλ’ αυτά διαιωνίζει ακάθεκτος τη συμπεριφορά του. 

Κατά κάποιον τρόπο, μάλλον νιώθετε πως ωφελείστε από τις ηττοπαθείς σας σκέψεις, ακόμα κι όταν τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο.

Η απάντησή σας στο Τι κερδίζω σε αντάλλαγμα; 
θα σας χαρίσει την επίγνωση του συστήματος ανταμοιβών που τόσο προσεκτικά έχετε οικοδομήσει. Πρόκειται για τον λόγο που σας κάνει να βάζετε το χέρι στο σακούλι με τις δικαιολογίες και να βγάζετε αληθινά μαργαριτάρια κάθε φορά που αυτό σας βολεύει. 

Το γεγονός πως αυτές οι συνήθειες σκέψης σάς συνόδευαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας τις καθιστά σχεδόν αυτόματες αντιδράσεις.

Οι συνήθειες
Σταματήστε για μια στιγμή να αναλογιστείτε το γιατί οι σκέψεις σας ίσως συντηρούν συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στα ανώτερα ιδανικά σας. Ο Ουίλιαμ Γουόρντσγουορθ, ο διορατικός Άγγλος ποιητής, παρατήρησε κάποτε: «Οι συνήθειες εξουσιάζουν το αστόχαστο κοπάδι», με τον όρο κοπάδι να χρησιμοποιείται ως μειωτικός όρος για όσους σκέπτονται σαν όλους τους υπόλοιπους.

Στόχος σας είναι να κόψετε τις συνήθειες που σας έφεραν στο σημείο να ενεργείτε σαν ένα ακόμα μέλος του υπάκουου πλήθους. Κι αυτό απαιτεί ένα νέο είδος κατανόησης. 

Ίσως τώρα πια σας είναι πιο εύκολο να φτάσετε σε μια τέτοιου είδους κατανόηση από όσο σας ήταν στο πρώτο μέρος της ζωής σας, όταν είχατε την τάση να διαμορφώνετε και να συσσωρεύετε συνήθειες. 

Τα λόγια του Θορό σάς ενθαρρύνουν να κάνετε αυτό το δεύτερο μέρος της ζωής σας να λειτουργεί υπέρ σας, αλλάζοντας τον δρόμο που ακολουθείτε:

Όπως και ένα μόνο βήμα δεν πρόκειται να χαράξει μονοπάτι πάνω στη γη, έτσι και μία μοναδική σκέψη δεν θα χαράξει δρόμο στον νου. Για να ανοίξουμε ένα βαθύ φυσικό μονοπάτι, βαδίζουμε ξανά και ξανά. 

Για να ανοίξουμε έναν βαθύ διανοητικό δρόμο, πρέπει να κάνουμε ξανά και ξανά το είδος αυτό των σκέψεων που θέλουμε να κυριαρχούν στη ζωή μας.




Περίεργο πλάσμα ο άνθρωπος...!!!!

-Δάσκαλε, τι έχεις να πεις για τους ανθρώπους;

-Περίεργο πλάσμα ο άνθρωπος! Έρχεται να ρωτήσει κάτι, αλλά έχει τόσα πολλά μέσα στο μυαλό του που τελικά αντί να ακούσει, κάνει αγόρευση αυτού που θέλει να πει. Ουσιαστικά ποτέ του δεν θέλει να ρωτήσει, γιατί τότε θα άκουγε την απάντηση.

Αποζητάει από εσένα να έχεις χρόνο για τα προβλήματά του, αλλά αν του πεις πως κάτι τον θέλεις, εκείνος δεν έχει ποτέ του χρόνο για να σε ακούσει. Τρέχει πολύ ο άνθρωπος, αλλά χωρίς να πηγαίνει τελικά πουθενά! Αυτό και αν είναι παράξενο!

Όλον τον καιρό γεμίζει με απίστευτα πλάνα το μυαλό του και τα τεφτέρια του και στο τέλος μένει χωρίς να έχει ζήσει τη ζωή του, αλλά με ένα τεράστιο όγκο από πλάνα και σχέδια που δεν εφάρμοσε ποτέ του.

Δεν προλαβαίνει, φωνάζει και τρέχει για να αποκτήσει, όταν τελικά αυτό που δεν έχει προλάβει είναι να απολαύσει το μοναδικό ταξίδι και δώρο της ζωής του, που το σπαταλάει κυνηγώντας αποκτήματα.

Μαζεύει, συσσωρεύει, αποθηκεύει, φυλάει, λες και είναι αιώνιος εδώ πάνω, λες και δεν θα ξαναγυρίσει στις στάχτες, λες και ο χρόνος του δεν είναι απλά μια αναπνοή, λες και είναι σημαντικότερο το αύριό του από το σήμερα που χάνει.

Και γι' αυτό το αύριο, για ένα καλύτερο αύριο όπως το ονομάζει, βάζει παρακαταθήκη το παρόν του, χάνοντας από την υγεία του, από την απόλαυση της καθημερινότητάς του, από την συνύπαρξη με τους αγαπημένους του, από το δέσιμο των σχέσεων, από την αγάπη και τη χαρά της ζωής για τη ζωή.

Παράξενο πλάσμα μα την αλήθεια! Συσσωρεύει για να απολαύσει στο μέλλον ή να καλοπεράσει τότε, αλλά όταν το μέλλον του φτάσει, θα χρειαστεί να αναλώσει αυτά που έχει συσσωρεύσει για να γιάνει τις πληγές που του δημιούργησε το κυνήγι αυτής της συσσώρευσης!

Ονομάζει ανάπτυξη τον βρώμικο αέρα, τις τσιμεντουπόλεις, τον αγχωτικό ρυθμό, την υπερκατανάλωση, την συσσώρευση άχρηστων και σκουπιδιών στη ζωή του, τη σπατάλη ωρών μπροστά σε οθόνες, την κενότητα και τη μαζικοποίηση.

Λειτουργεί μέσα στο παγκόσμιο σύστημα λες και είναι μόνος του ή ότι το μόνο που μετράει είναι η προσωπική του αγέλη, τη στιγμή που δεν είναι ούτε σημαντικότερος ούτε υποδεέστερος από ένα μυρμήγκι ή ένα βάκιλο, καθώς τη σημαντικότητα, αυτός που την όρισε είναι ο άνθρωπος και κανένας άλλος!

Και μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό, ψάχνει το Θεό του κάπου τόσο μακριά, ώστε καταστρέφει εξ ονόματός Του όλα όσα ο Θεός του έφτιαξε σε αυτή τη γη, χαλώντας σιγά και μεθοδικά το σπίτι που τον φιλοξενεί. Να δούμε όταν ο σπιτονοικοκύρης του κάνει έξωση τι θα λέει τότε! Άσχετα με το τι όνομα θα δώσουμε στον νοικοκύρη αυτόν και αν θα τον πούμε Θεό ή πλανητική νοημοσύνη.