Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας : Τι γιορτάζουμε σήμερα - Τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1957...!!!!


Οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη 

Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας 2020: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας φτάνει πίσω στο 1857, όταν πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργία από εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Παραδοσιακά, αυτή η μέρα αποτελεί φόρο τιμής στα γεγονότα της 8 Μαρτίου 1857. Ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο με σκοπό να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών. 
Γυναίκες μέλη της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Εργατών Οικοδόμων διαδηλώνουν κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975 στο Σίδνεϋ wikipedia.org 

Ευρωπαϊκή Ένωση και Γυναίκα 
Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της του 2019 σχετικά με την ισότητα γυναικών και ανδρών στην ΕΕ. 

Η αρμόδια Επιτροπή έχει αναλάβει δράση σε όλα τα μέτωπα για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών στην Ευρώπη, με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και με τη θέσπιση καλύτερων συνθηκών για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τις οικογένειες. 

Η σημερινή έκθεση δείχνει κάποια πρόοδο στην ισότητα των φύλων, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες σε πολλούς τομείς: 

· Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ έφτασε στο πρωτοφανές υψηλό επίπεδο του 66,4 % το 2017, αλλά η κατάσταση διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών. Το περασμένο έτος, οκτώ κράτη μέλη έλαβαν συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβακία). 

· Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, με μισθούς κατά μέσο όρο 16 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους των ανδρών. Αυτό μεταφράζεται στο συνταξιοδοτικό χάσμα, το οποίο ανήλθε σε 35,7 % το 2017. Σε ορισμένες χώρες, άνω του 10 % των ηλικιωμένων γυναικών δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες της απαραίτητης ιατρικής μέριμνας. 

· Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις.Μόνο 6 από τα 28 εθνικά κοινοβούλια σε όλη την ΕΕ έχουν επικεφαλής γυναίκες και επτά στα δέκα μέλη εθνικών κοινοβουλίων στην ΕΕ είναι άνδρες. 

Ενώ το σημερινό επίπεδο -30,5 %- γυναικών σε θέσεις ανώτερων υπουργών είναι το υψηλότερο από το 2004, έτος κατά το οποίο έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα δεδομένα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν χαρτοφυλάκια που θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερη πολιτική προτεραιότητα. 

· Η γυάλινη οροφή εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο, με μόνο το 6,3 % των θέσεων διευθύνοντος συμβούλουσε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ να καταλαμβάνονται από γυναίκες. 

Στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συνεχείς προσπάθειες για την κάλυψη του 40 % των θέσεων μεσαίας και ανώτερης διοίκησης στα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από γυναίκες έως το 2019, που έθεσε ο πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποφέρουν αποτελέσματα. 

Το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις έχει φτάσει το 39% σε όλα τα επίπεδα, το 37% σε ανώτερο διευθυντικό επίπεδο και το 40% σε μεσαίο διευθυντικό επίπεδο. 

Παυλόπουλος: Να αναλογισθούμε πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «Γυναίκα» 

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν συνιστά μια συνηθισμένη επέτειο, αλλά πηγή διδαγμάτων για το χρέος μας έναντι της Γυναίκας και των ανεξάντλητων δυνατοτήτων της» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την επέτειο της 8ης Μαρτίου. 

Όπως αναφέρει ο ΠτΔ, σε μια εποχή βαθιάς και επώδυνης κρίσης - η οποία δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά εκτείνεται πολύ πέραν των συνόρων μας και η οποία εκτός από κρίση οικονομική είναι, πρωτίστως, κρίση θεμελιωδών αρχών και αξιών - η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να αποτελεί, κατ' εξοχήν, ημέρα περίσκεψης και περισυλλογής. 

«Ειδικότερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μάς καλεί ν' αναλογισθούμε αφενός πόσο σημαντικό είναι, για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική πρόοδο εν γένει, το κεφάλαιο "Γυναίκα", όπως άλλωστε η ίδια η ιστορική εξέλιξη έχει καταδείξει και μάλιστα με αμάχητα τεκμήρια. 

Αφετέρου δε πόσο λίγο, δυστυχώς, έχουμε αξιοποιήσει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, πράγμα το οποίο έχει προκαλέσει, κατά γενική ομολογία, πολλές και πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες» καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος. 

Φεμινιστική απεργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα 


Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων, κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα. 

Η Φεμινιστική Απεργία ξεκίνησε από το 2016, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. 

Παγκοσμίως, το 2018 συμμετείχαν επίσημα σαράντα χώρες. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες. 




8 Χρήσεις του λεμονιού που δεν ξέρετε...!!!!

Το λεμόνι, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και οι ευεργετικές του δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολυάριθμες. Πόσες όμως από αυτές ξέρετε;
Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις άγνωστες χρήσεις του λεμονιού στην καθημερινή μας ζωή έτσι ώστε να την κάνουμε πιο «πράσινη».

1. Πιείτε κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό με χυμό μισού λεμονιού για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας. Θα εξισορροπήσει το Ph του σώματος σας μετά από τον βραδινό ύπνο και θα σας ενυδατώσει με φυσικό τρόπο.

2. Καθαρίστε και τονώστε το δέρμα του προσώπου σας τρίβοντας πάνω του φέτες λεμονιού ή κάντε ένα πίλινγκ με τριμμένη φλούδα λεμονιού και ζάχαρη. Αμέσως μετά την εφαρμογή θα νιώσετε το δέρμα σας φρέσκο και καθαρό. Το λεμόνι αποχρωματίζει τις καφέ κηλίδες του δέρματος και καταπολεμά τα σημάδια της ακμής.

3. Περιποιηθείτε τα μαλλιά σας με λεμόνι. Χρησιμοποιείστε το χυμό του λεμονιού σαν φυσική μάσκα μαλλιών αν θέλετε να αποκτήσετε ανοιχτόχρωμες ανταύγειες. Απλώστε το χυμό στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το για 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Επίσης ο χυμός λεμονιού είναι ένα εξαιρετικό αντί- πυτιριδικό.

4. Χρησιμοποιείστε το λεμόνι σαν φυσικό αποσμητικό. Διώξτε τις άσχημες μυρωδιές που αναδύονται από τις μασχάλες ή τα πόδια τρίβοντας φέτες λεμονιού. Είναι ένα ισχυρό αντί- βακτηριδιακό που θα καθαρίσει και θα φρεσκάρει τα πάσχοντα σημεία του σώματος. Επίσης μετά από ένα γεύμα με ψάρι μπορείτε να σερβίρετε μπολάκια με νερό και λεμόνι για να ξεπλύνουν οι καλεσμένοι σας τη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια τους.

5. Το λεμόνι είναι ένα φυσικό λευκαντικό για τα ρούχα. Ρίξτε μισή κούπα χυμό λεμονιού στο νερό που ξεπλένετε τα ρούχα σας και απλώστε τα σε μέρος που το βλέπει ήλιος. Το φως του ηλίου σε συνδυασμό με το χυμό λεμονιού θα κάνουν τα λευκά ρούχα σας να αστράφτουν.

6. Χρησιμοποιείστε το λεμόνι για την καθαριότητα του σπιτιού σας. Ιδιαίτερα στην κουζίνα και το μπάνιο, ο χυμός λεμονιού είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά καθαριστικά. Καθαρίστε λερωμένες επιφάνειες, όπως ο πάγκος της κουζίνας ή οι άσπρες συσκευές, και διώξτε μακριά τα μικρόβια, αφήνοντας μία υπέροχη μυρωδιά φρεσκάδας και καθαριότητας. 

Επίσης μπορείτε να ρίξετε χυμό ενός λεμονιού στο νερό που σφουγγαρίζετε, αλλά αποφύγετε τα μάρμαρα γιατί τους προκαλεί ζημιές.

7. Τρίψτε τα μπρούτζινα και τα ανοξείδωτα αντικείμενα με λεμόνι για να τα καθαρίσετε και να αναδείξετε το υπέροχο χρώμα τους. Το λεμόνι καθαρίζει τα μεταλλικά αντικείμενα, διώχνει τη θαμπάδα τους δίνει φυσική λάμψη. Συνδυάσετε χυμό λεμονιού με μαγειρική σόδα για πιο δραστικά αποτελέσματα και με ένα μαλακό πανί τρίψτε τα αντικείμενα που θέλετε να καθαρίσετε. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και γυαλίστε.

8. Διώξε τις άσχημες μυρωδιές και τα λίπη από το φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετήστε μέσα στο φούρνο χυμό λεμονιού και αφήστε το να βράσει για περίπου 5 λεπτά και έπειτα καθαρίστε το εσωτερικό του φούρνου με ένα πανί. Θα δείτε τα βρώμικα τοιχώματα του φούρνου να καθαρίζουν εύκολα από τα λίπη και θα μυρίσετε μια γλυκιά μυρωδιά την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το φουρνάκι σας. 




από drosostalitsa 

Κάνε χαρούμενους τους ανθρώπους και η ενέργεια αυτή θα γυρίσει πίσω σε σένα...!!!!

Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την δύναμη που έχουν οι όμορφες λέξεις.

Μην ξεχνάς ποτέ να τις εκφράζεις στους ανθρώπους που αγαπάς και είναι δίπλα σου.

Ο έπαινος που θα δώσεις στο παιδί σου, για αυτό που κατάφερε με τόση προσπάθεια.

Τα λόγια αγάπης που θα πεις στο σύντροφό σου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στη σχέση σας και όλα αυτά που κάνει για σένα μπροστά σου ή χωρίς να τα βλέπεις, αλλά τα νιώθεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο σου για την πολύτιμη βοήθεια του. Ψυχολογική και σωματική όταν την χρειάστηκες, έτρεξε να σε γλυτώσει από τα χειρότερα.

Στη μητέρα σου που σε έφερε στον κόσμο και όλα αυτά τα χρόνια, άγρυπνος φύλακας παρακολουθεί και διορθώνει ότι σε πληγώνει και ότι αφήνεις στο διάβα σου.

Στο Θεό που η πίστη σου σε αυτόν σε βοήθησε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που σου έτυχαν σε σένα και στους ανθρώπους που αγαπάς. Δεν γίνεται να μην υποκλιθεί στο μεγαλείο του!

Μην τσιγκουνεύεσαι τις όμορφες λέξεις.

Δημιουργούν στον αποδέκτη μεγάλη ευφορία και γλυκαίνουν την ψυχή του. Δίνουν στο παιδί σου τη δύναμη να συνεχίσει και να επιτύχει τους στόχους του.

Κάνει τους αγαπημένους σου να νιώθουν όμορφα και να αντλούν πολύτιμη ενέργεια!

Ο έπαινος είναι η μέγιστη πηγή απόλαυσης για τους ανθρώπους. Είναι ηθική ικανοποίηση για όλα αυτά που έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς!

Εξυμνεί την καλοσύνη την προσφορά αγάπης και της θυσίες που έχουν υποστεί!

Μην είσαι αχάριστος για ότι σου έχει δοθεί! Κανείς δεν ήταν υποχρεωμένος να στο δώσει. Διότι η μοίρα του αχάριστου είναι η απομόνωση.

Κάνε χαρούμενους τους ανθρώπους και η ενέργεια αυτή θα γυρίσει πίσω σε σένα!




Γράφει ο Τριστάνος

Ζήτησα από τον Θεό να μου δώσει δύναμη και μου έδωσε δυσκολίες...!!!!


Ζήτησα από τον Θεό να μου δώσει δύναμη και μου έδωσε δυσκολίες για να με κάνει δυνατή.

Ζήτησα σοφία και ο Θεός μου έδωσε προβλήματα για να λύσω.

Ζήτησα ευημερία και ο Θεός μου έδωσε δύναμη και μυαλό για να δουλέψω.

Ζήτησα κουράγιο και μου έδωσε κινδύνους για να ξεπεράσω.

Ζήτησα υπομονή και ο Θεός μου έδωσε καταστάσεις όπου αναγκάστηκα να περιμένω.

Ζήτησα αγάπη και μου έδωσε ανθρώπους που χρειαζόταν βοήθεια.

Ζήτησα χάρες και μου έδωσες ευκαιρίες.

Δεν έλαβα τίποτα από όσα ήθελα και έλαβα όσα χρειαζόμουν.

Οι προσευχές μου εισακούστηκαν.




Γκαλίτσιου Μαριάννα - babyradio.gr

Όταν καταλάβεις πόσα αξίζεις, τότε όλα αλλάζουν...!!!!

Όταν καταλάβεις πόσα αξίζεις, τότε όλα αλλάζουν.
Στη ζωή μας είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν. Τα άτομα που θα βάλουμε στη καθημερινότητά μας, με τους οποίους θα μοιραστούμε ξεχωριστές στιγμές, εμπειρίες, σκέψεις, όνειρα. 

Μερικοί από αυτούς μπορούν να παραμείνουν στη ζωή μας για χρόνια, άλλοι για λίγες μερικές στιγμές. Από όλους όμως θα μάθουμε κάτι.

Συχνά, ανακαλύπτουμε πως άτομα τα οποία στο μυαλό μας είχαμε φανταστεί αλλιώς, με μια διαφορετική σχέση, δεν είναι τελικά αυτό που ελπίζαμε. 

Αποδεικνύονται πολύ λιγότεροι των προσδοκιών μας και απογοητευόμαστε κυρίως γιατί πιστεύουμε πως οι άλλοι θα έκαναν για εμάς ό,τι θα κάναμε και εμείς για αυτούς. Μα δεν είναι πάντα έτσι.

Ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τοξικούς ανθρώπους. Μόνο που στην αρχή δεν το καταλαβαίνουμε. Γιατί όλοι στην αρχή θέλουν να δείχνουν καλοί. Είναι όταν πέφτουν οι μάσκες που εκδηλώνεται ο πραγματικός χαρακτήρας του άλλου, όταν νιώθει πλέον άνετα και σε θεωρεί δεδομένο.

Οι τοξικοί άνθρωποι σου βγάζουν τον χειρότερο σου εαυτό. Σου απομυζούν την ενέργεια και σου βγάζουν έναν αρνητισμό που δεν ήξερες καν ότι έχεις. 

Είναι αυτοί που ποτέ δε θα ζητήσουν συγγνώμη για κάτι, πολύ απλά επειδή δεν αποδέχονται ούτε παραδέχονται πως έχουν κάνει λάθος ή ότι φταίνε σε τίποτα. 

Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους αλλά την επιρρίπτουν σε εσένα, κατηγορώντας σε, παραποιώντας τα γεγονότα ώστε να φανούν το θύμα.

Είναι άτομα που ό,τι και να πεις ή να αποδείξεις δε θα αλλάξει κάτι γιατί στο μυαλό τους είναι όλα διαφορετικά και είναι πεπεισμένοι πως έχουν δίκιο. 

Οι τοξικοί άνθρωποι – συνήθως είναι και νάρκισσοι – πάντα βλέπουν τον εαυτό τους ως το θύμα σε μια κατάσταση, ασχέτως το πόσο άσχημα έχουν συμπεριφερθεί στους άλλους. Για αυτούς το πρόβλημα δεν είναι το φέρσιμό τους, αλλά το ότι κάποιος άρχισε να παρατηρεί αυτά τα πράγματα.

Το ίδιο το σώμα μας μας στέλνει προειδοποιητικά σήματα όταν έρχεται αντιμέτωπο με τόση τοξικότητα. Ξεκινά με ιώσεις, αρρώστιες, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αποζητώντας ξεκούραση.

Όταν οι λάθος άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν από τη ζωή σου, τότε τα σωστά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. 

Οι φιλίες σου με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου – αυτούς που μένουν στα δύσκολα – δυναμώνουν, βρίσκεις νέα πράγματα που σε γεμίζουν θετική ενέργεια και αισιοδοξία, χαμογελάς περισσότερο, χαίρεσαι τη ζωή καλύτερα, και αρχίζουν να σε περιβάλλουν άτομα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.

Οτιδήποτε άλλο, που σου κοστίζει δε την ηρεμία, τη ψυχική σου υγεία και τη γαλήνη, απλά δεν αξίζει. Μπορεί να χρειάζεται να διασχίσετε πολλούς δρόμους για να βρείτε τον σωστό, αλλά να είστε σίγουροι πως όταν καταλάβετε πως αξίζετε περισσότερα, τότε όλα αλλάζουν και γίνονται καλύτερα.




Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Μην τσακώνεσαι με τον εαυτό σου…!!!!

Έχετε, αλήθεια, τσακώσει ποτέ τον εαυτό σας να αποφεύγει να κάνει λάθη από φόβο να αποτύχει; Εάν η απάντηση είναι ναι σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα πέσετε σε αυτή την παγίδα εάν ξοδέψατε τη ζωή σας φοβούμενοι να κάνετε λάθη. Σίγουρα δε θα την απολαύσατε. Μη μου πείτε όχι! Δε θα σας πιστέψω. Jamais! 

Το λάθος είναι σα μια σκιά πάντα θα μας κυνηγάει αν δεν αποδεκτούμε το γεγονός ότι είναι δικό μας, ένα κομμάτι μας, η αντανάκλαση μας και όσο και να τρέχουμε να το αποφύγουμε δε θα τα καταφέρουμε. 

Για κοιτάξτε λίγο γύρω σας! Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς σκιά;
Εξάλλου και η ίδια η ιστορία το λέει : οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είχαν αποτύχει πολλές φορές στη ζωή τους και όμως τα κατάφεραν.

Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ ότι χωρίς λάθη δε θα ήμασταν αυτό που είμαστε σήμερα; Πώς θα γίνουμε καλύτεροι αν δε μάθουμε από αυτά;

Για να είμαστε όμως πιο συγκεκριμένοι. Γιατί δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη: 

1. Μαθαίνουμε ότι στη ζωή δεν μετανιώνουμε αλλά προχωράμε.
Σίγουρα όλοι ονειρευόμαστε μια ζωή χωρίς λάθη, χωρίς να παρεκκλίνουμε και να μετανιώνουμε. Αλλά πόσο, αλήθεια, αυτό είναι εφικτό;

Μήπως με αυτόν τον τρόπο, αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε τρικλοποδιά σε εμάς τους ίδιους;

Χωρίς λάθη πώς είναι αλήθεια δυνατόν να εξελιχθούμε, να μάθουμε τα όρια μας και πάνω από όλα να μάθουμε τι είναι και τι δεν είναι σωστό για εμάς; 

2.Μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες μας.
Πολλοί άνθρωποι μένουν στάσιμοι από φόβο να κάνουν καινούρια πράγματα. Τρέμουν το ρίσκο. Πώς όμως θα γίνει κάποιος καλύτερος αν δεν το παλέψει;

Αν δεν προσπαθήσει να το ξεπεράσει;
Το καλύτερο που έχει να κάνει, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσει ό,τι φοβάται.

Το να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας ίσως δε μας κάνει πιο δυνατούς. Σίγουρα όμως μας βοηθάει να περάσουμε στην άλλη όχθη και να τους κάνουμε παρελθόν.

Εξάλλου : Ελευθερία είναι να ξεπερνάμε τις φοβίες μας.

3. Οδηγούν στην επιτυχία.
Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι οφείλουν την επιτυχία τους στη δύναμη το να αντιμετωπίζουν και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δεν τους ενδιαφέρει πόσες φορές θα πέσουν αλλά πόσες θα σηκωθούν.

Εξάλλου μέσα από τα λάθη βρίσκουμε το δρόμο προς την επιτυχία. 

4. Μας ξυπνάνε.
Τα λάθη πολλές φορές αποτελούν ένα καλό χαστούκι ούτως ώστε να ξυπνήσουμε από το λήθαργο που βρισκόμαστε και να προχωρήσουμε μπροστά. Κάθε εμπειρία στη ζωή αποτελεί σηματοδότη για το σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας.

Αν όλα ήταν εύκολα/σωστά στη ζωή πώς θα μαθαίναμε να εκτιμούμε ό,τι αξίζει;

Πέραν τούτων βλέπουμε και ποιοί άνθρωποι αξίζει να είναι στη ζωή μας και ποιοί όχι. Αυτοί που μας αποδέχονται με τα λάθη και τα σωστά μας ή αυτοί που κοινώς την κάνουν με ελαφρά με το πρώτο παράπτωμα;
Χμμμ..food for thought. 

5. Βοηθάνε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Μέσα από τα λάθη αποκτά κάποιος σύνεση και βλέπει τη ζωή από διαφορετική οπτική.

Τα λάθη μας, αν τα αποδεκτούμε, αποτελούν αυτό που είμαστε σήμερα.

Εφόσον μάθουμε από αυτά το μόνο που θα μας μείνει θα είναι κέρδος. 

6. Μαθαίνουμε να συγχωρούμε.
Όταν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας μαθαίνουμε να κατανοούμε και τα λάθη των άλλων.

Είναι ανθρώπινο το να κάνουμε λάθη και κάθε άνθρωπος αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. 

7. Μας κάνουν ανθρώπους.
Δεν έχει σημασία πόσες φορές αποτύχαμε. Αυτό που μετράει είναι ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα.

Εξάλλου δεν είμαστε οι μόνοι. Σίγουρα και άλλοι πριν από εμάς το έχουν κάνει. Γιατί λοιπόν να σκάμε και να τα αφήσουμε να αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη μας;

Εδώ κολλάει και η γνωστή σε όλους μας (παρα)φράση : Λάθη είμαστε ανθρώπους κάνουμε. 




kissmygrass.gr 

Αλλάξτε τη ζωή σας με τη δύναμη του μυαλού...!!!!

Στις μέρες μας υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος πληροφοριών, γύρω από τις τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα της επιστήμης του εγκεφάλου, διαθέσιμος στον καθένα ανά πάσα στιγμή. 

Κι ενώ πολλοί ενημερωνόμαστε και διαβάζουμε γι’ αυτές τις ανακαλύψεις, πόσοι στην πραγματικότητα εφαρμόζουμε κάτι από όσα μαθαίνουμε; 

Ο καθηγητής Warren Bennis είχε πει κάποτε το εξής: «Φαίνεται ότι συλλέγουμε πληροφορίες, επειδή έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε, αλλά είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να συγκεντρώνουμε τις πληροφορίες αυτές, που δεν έχουμε βρει ένα τρόπο για να τις χρησιμοποιούμε. Μια κοινωνία πρέπει να κρίνεται, όχι από αυτά που γνωρίζει, αλλά από αυτά που κάνει με όσα γνωρίζει». 

Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, έτσι ώστε να βελτιώσετε τη ζωή σας; 

Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε μερικές συμβουλές, που βασίζονται σε ανακαλύψεις γύρω από την έρευνα της λειτουργίας του εγκεφάλου, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή, καθώς και άλλων που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής σας. 

Χρησιμοποιείστε το μυαλό σας για να μάθετε μια καινούρια δεξιότητα 

Η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί συνεχώς νέες νευρικές οδούς. Όταν επαναλαμβάνουμε μια δεξιότητα που προσπαθούμε να κατακτήσουμε, ενδυναμώνουμε τα νευρικά δίκτυα που αντιπροσωπεύουν αυτήν την ενέργεια. 

Μάλιστα, στον εγκέφαλό μας συμβαίνει το ίδιο είτε εκτελούμε όντως την ενέργεια αυτή, είτε απλά την οραματιζόμαστε. 

Ο εγκέφαλος δε μπορεί να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε μια ενέργεια που έχει κάνει στην πραγματικότητα κάποιος, από μία που φαντάζεται. 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παρουσίασαν σε δύο ομάδες εθελοντών ένα άγνωστο σε εκείνους μουσικό κομμάτι για πιάνο. 

Στην μία ομάδα παρείχαν ένα αρμόνιο και τους ζήτησαν να κάνουν εξάσκηση στο κομμάτι. Από τη δεύτερη ομάδα ζήτησαν απλά να διαβάσουν τις νότες και να φανταστούν ότι παίζουν το κομμάτι. 

Όταν μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες εμφάνιζαν διαστολή στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου τους, παρότι η δεύτερη ομάδα δεν είχε ακουμπήσει ποτέ πλήκτρα. 

Ο Αϊνστάιν, επίσης, είχε πει ότι η «φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». 

Μήπως έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσετε την πλαστικότητα του εγκεφάλου σας; 

Πετύχετε τους στόχους σας, κρατώντας το στόμα σας κλειστό 

Η ιδέα αυτή διαδόθηκε ιδιαίτερα μετά την ομιλία του Derek Sivers, επαγγελματία μουσικού, στο TED. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, τεστ ψυχολογίας έχουν αποδείξει ότι όταν αποκαλύπτει κανείς τους στόχους του σε κάποιον άλλο… μειώνονται οι πιθανότητες να ασχοληθεί ενεργά με αυτούς έτσι ώστε να τους πραγματοποιήσει. 

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μπερδεύεται και νομίζει ότι η κουβέντα που είχατε είναι και… πράξη. Η ικανοποίηση που νιώθει κανείς από την κοινωνική αναγνώριση, κάνει τον εγκέφαλο να αισθάνεται σαν ο στόχος να έχει ήδη επιτευχθεί. 

Η ικανοποίηση που βιώνει κανείς από την… εξιστόρηση, αφαιρεί από το άτομο το κίνητρο για να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται να γίνει, η οποία θα οδηγούσε στην πραγματοποίηση του στόχου. 

Χαμογελάστε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας 

Σύμφωνα με μια θεωρία (The Facial Feedback Hypothesis), οι εκφράσεις του προσώπου που εκπροσωπούν ένα συναίσθημα, προκαλούν τέτοιες αλλαγές στο σώμα, παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν όταν κανείς βιώνει το συγκεκριμένο συναίσθημα. 

Ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ψεύτικο και σε ένα αυθεντικό χαμόγελο, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει την ίδια ικανοποίηση, καθώς οι αντίστοιχοι μύες στέλνουν το ίδιο «μήνυμα» σε αυτόν. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που δε θα έχετε και πολύ καλή διάθεση, αντί να συνοφρυωθείτε, προσπαθήστε να χαμογελάσετε. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, το πιο πιθανό είναι να καταφέρετε να νιώσετε κάπως καλύτερα. 

Καταλάβετε τη φυσιολογία του συναισθηματικού πόνου για να αναπτύξετε την ενσυναίσθησή σας 

Επιστήμονες από το τμήμα ψυχολογικών ερευνών του πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψαν, ότι ο κοινωνικός/συναισθηματικός πόνος είναι το ίδιο αληθινός και έντονος, όσο και ο σωματικός πόνος. 

Όταν ένα άτομο βιώνει μια έντονα δυσάρεστη συναισθηματική εμπειρία, ενεργοποιούνται τα ίδια εγκεφαλικά δίκτυα, όπως όταν τραυματίζεται. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα στο σωματικό και συναισθηματικό πόνο. 

«Και οι δύο μορφές πόνου μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές τη στιγμή που συμβαίνουν» ανέφερε ο Kip Williams, «όμως ο κοινωνικός/συναισθηματικός πόνος έχει τη μοναδική ικανότητα να επανέρχεται ξανά και ξανά». 

Την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι να «τραυματίσετε» κάποιον συναισθηματικά θυμηθείτε το. 

Ίσως ο καθένας μας να μπορούσε να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο στη σφαίρα επιρροής του, αναλογιζόμενος πώς μπορεί να αναπτύξει την ενσυναίσθησή του για τους άλλους. 

Μειώστε τα επίπεδα του στρες, παίρνοντας τον έλεγχο των σκέψεών σας 

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής και μιας φανταστικής απειλής: η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού είναι η ίδια. 

Ο Don Joseph Goewey στο βιβλίο του «Mystic Cool: A Proven Approach to Transcend Stress, Achieve Optimal Brain Function, and Maximize Your Creative Intelligence» παρέχει ένα χρήσιμο εργαλείο –που το ονομάζει «Clear Button»- που βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να ελέγξει την κλιμάκωση του στρες. 

Η στρατηγική αυτή των 10 δευτερολέπτων, καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή από τον πρωτόγονο εγκέφαλο, όπου «κατοικεί» ο φόβος. 

Ακολουθήστε τα εξής βήματα: 

1. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα κουμπί στο κέντρο της αριστερής σας παλάμης και ότι όταν το πιέσετε αυτό θα στείλει ένα σήμα στον εγκέφαλό σας να σταματήσει να κάνει τρομακτικές σκέψεις. 

2. Πατήστε το κουμπί με το δεξί σας χέρι, ενώ ταυτόχρονα εστιάζετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. 

3. Πάρτε τρεις ανάσες και μετρήστε τες. 

4. Φανταστείτε ένα διαφορετικό χρώμα για κάθε νούμερο που λέτε. 

5. Καθώς εκπνέετε, χαλαρώστε και βιώστε την κάθε στιγμή. 




Επικρίνουν τους γύρω τους όσοι δεν αποδέχονται τον εαυτό τους...!!!!

«Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας άνθρωπος τόσο υπέροχος που ακόμη και τα ομορφότερα λόγια αδυνατούσαν να τον περιγράψουν. Νωρίς αντελήφθη πως ο κόσμος υπερχείλιζε από τύπους τοξικούς. Έτσι, αφοσιώθηκε ολόκαρδα στην εξόντωσή τους. 

Μη φανταστείτε βέβαια ότι τους κυνηγούσε στα βουνά με κυνηγητικό όπλο. Υπήρξε, άλλωστε, καθόλα νομοταγής και, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είχε πειράξει ποτέ στη ζωή του ούτε κουνούπι. 

Απεχθανόταν, ωστόσο, τους ελαφρόμυαλους, όσους χόρευαν με τα πόδια στον αέρα και ονειρεύονταν με τα μυαλά στα σύννεφα. Αντιπαθούσε, επίσης, σφόδρα τους εγωιστές, που σήκωναν μπαϊράκι για κάθε χατίρι τους που δεν εκπληρωνόταν και για οποιαδήποτε ναρκισσιστική τους εκδήλωση δεν αποθεωνόταν. 

Δε χρειάζεται, φυσικά, ν’ αναφέρω ότι απέφευγε μετά βδελυγμίας και τους γκρινιάρηδες, αφού γκρίζαραν τη διάθεσή του και μπλόκαραν τα ενεργειακά του πεδία. 

Ο κατάλογος ήταν τόσο μακρύς που πολύ γρήγορα ο ήρωας μας – έτσι αδιανόητα ευφυής καθώς γεννήθηκε – διαπίστωσε πως στη ζωή ετούτη δύσκολα θα έβγαζε άκρη με τον ανόητο μέσο όρο. 

Αποφάσισε, λοιπόν, ν’ αυτοανακηρυχθεί πνευματικός τους ταγός, μπας και τους συνετίσει και σώσει μια στάλα από την ψυχική του ηρεμία. 

Ο Φοίβος, που λέτε, συνήθιζε να σηκώνει το δάχτυλο προκειμένου να εκφράσει με στόμφο τις επικρίσεις του. Φύλαγε πολύ θυμό μέσα του μα ουδέποτε ευθυνόταν ο ίδιος για αυτόν. Βλέπετε, ο γείτονας τον κοιτούσε καχύποπτα, ο κουμπάρος του εποφθαλμιούσε την καριέρα του, ο παλιός συμφοιτητής του κόμπαζε για την ευτυχία του κι ο αδερφός του γύρευε δεκανίκι στη μιζέρια του. 

Κάποτε στην πόλη κατέφτασε ένας γεροδεμένος τύπος με σγουρά καστανά μαλλιά κι ελαφρώς αλαζονικό μπλε βλέμμα. Δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του πνευματικός ταγός. Άνοιξε, μάλιστα, κι ένα γραφείο δίπλα ακριβώς από τον φίλο μας. 

Ο Φοίβος, μόλις πληροφορήθηκε τα νέα, ένιωσε τα τσιμπήματα της ζήλιας σε κάθε σημείο του κορμιού του. 

«Μα, δεν μπορεί, κάτι άλλο θα είναι. Ο φθόνος συγκαταλέγεται στ’ αρνητικά συναισθήματα κι εγώ ουδέποτε άνοιξα παρτίδες με τη μιζέρια τους», σκέφτηκε. 

«Ίσως με πείραξε το στομάχι μου. Ναι, σίγουρα για κάτι τέτοιο πρόκειται», καθησύχασε την αφεντιά του. 

Ύστερα κοίταξε έξω από το παράθυρο. Ο καιρός άλλαζε και πιθανότατα θα έβρεχε από ώρα σε ώρα. Είχε ξεχάσει να πάρει μαζί του την ομπρέλα του, όμως. Μικρό το κακό βέβαια. Θα ζητούσε μια από τον ανταγωνιστή – ε, συγνώμη- από τον συνάδελφο του. Ευκαιρία να τον γνωρίσει κιόλας. 

Λίγα λεπτά γρήγορου βαδίσματος κι ο ο Φοίβος βρέθηκε έξω από την πόρτα του άντρα. Την άνοιξε με αποφασιστικότητα. Συστήθηκε κι έπειτα ζήτησε ευγενικά μια κάποια προστασία από την επικείμενη μπόρα. Τότε ο τύπος με τα σγουρά μαύρα μαλλιά σήκωσε το δάκτυλο στον φίλο μας και τον μάλωσε αυστηρά για την αδιανόητη αμέλειά του σε ό,τι αφορούσε την πρόβλεψη καιρού. 

«Μα πόσο ανεύθυνος κι έρμαιο της εκάστοτε βροντής αποδείχθηκες», τον άκουσαν πολλοί να φωνάζει. 

Ο Φοίβος τότε γύρισε την πλάτη του κι έφυγε βαθύτατα πληγωμένος. Εάν κάποιους δεν καταλάβαινε, εκείνοι ήταν οι επικριτικοί, όσοι έστηναν στο δικαστικό εδώλιο τις θνητές αδυναμίες…» 

Γιατί τελικά καθρεφτίζουμε στο περιβάλλον μας τα προσωπικά μας συμπλέγματα. Απαιτούμε από τους γύρω μας μονάχα την τελειότητα επειδή βαθιά μέσα μας ντρεπόμαστε φριχτά για τη δική μας ατελή φύση. Κάθε κατηγορία που εκτοξεύουμε αντιστοιχεί σε μια κρυφή μομφή προς τον εαυτό μας σε μια τσαλακωμένη πτυχή μας που δεν αποδεχτήκαμε, σε μια περιφρόνηση που εισπράξαμε στην πιο τρυφερή μας ηλικία. 

Και προχωράμε. Αποκαμωμένοι από τα τραύματά μας προσποιούμαστε πως δε βλέπουμε τα σημάδια, πως δεν αισθανόμαστε τον πόνο. Αν με οργή προβάλουμε τις πληγές μας στους άλλους, τότε το πρόβλημα θα πάψει να λογαριάζεται για δικό μας κι εμείς θα νιώσουμε επιτέλους ανώτεροι και συνεπώς άξιοι. 

Οποιοσδήποτε άνθρωπος συμπεριφέρεται με σκληρότητα κι απολυτότητα στην ουσία πασχίζει να ξεφύγει από τη σκιά του. Μα καταλήγει σε αδιέξοδα. Ο δρόμος, εξάλλου, είμαστε αιωνίως εμείς. Βουτώντας βαθιά μέσα μας, θ’ ανακαλύψουμε πως τα νερά του ωκεανού δε βάφονται αιωνίως μπλε. 

Ορισμένες φορές μαυρίζουν κιόλας. Τα πελώρια κύματα σηκώνονται αλλά υπάρχει μια άγρια ομορφιά στην ακατέργαστη φύση μας. Αυτήν την αγριότητα αν λιγάκι τη συμπονέσουμε, αν τρυφερά την αγκαλιάσουμε, τότε ενδεχομένως και να την υπερβούμε. 

Σαν ναυαγοί θ’ αντικρίσουμε την ακτή. Θ’ αντιληφθούμε πως οι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν κάτι απείρως πιο πολύπλοκο κι ενδιαφέρον από τους καλούς και τους κακούς των παιδικών μας παραμυθιών. 

Οι άνθρωποι είναι πολύτιμα μαθήματα που φορούν τον μανδύα των προκλήσεων. Είναι όσες πτώσεις μας οδήγησαν στην άνοδο. Είναι το τρομαχτικό σκοτάδι που μας έλουσε με το φως του. 

Οι άνθρωποι είμαστε όλοι εμείς. Διαφορετικοί και τόσο όμοιοι στον πυρήνα μας. Εμείς, με τις μεγαλειώδεις μέρες και τις στοιχειωμένες νύχτες. Με τις γλυκές μνήμες και το ασήκωτο παρελθόν. 

Με τις πιστές Πηνελόπες και τους καιροσκόπους μνηστήρες. Με την τοξικότητα που αναλογεί στη θνητότητά μας αλλά και με τη δύναμη να κατανοούμε, να συγχωρούμε και να εξελισσόμαστε. 

Και ποτέ ξανά ο άλλος δε θα ταυτιστεί με τον εχθρό μας. Ο άλλος αποτελεί απλώς την αντανάκλαση των φόβων, των διαψεύσεων και των ενοχών μας. Απομακρυνόμαστε, λοιπόν, ευγενικά από όσους δε χωρούν στη βάρκα μας μα ούτε για μια στιγμή δεν πλανόμαστε πως το δικό τους κουπί αγρίεψε τη θάλασσά μας. 

Όσο πλησιάζουμε προς το κέντρο μας, σπάμε τους καθρέφτες που θολώνουν την όρασή μας. Γυμνοί, απέναντι ακριβώς από το είδωλο μας, δεν κυνηγάμε πλέον φανταστικούς δράκους κι ανίσχυρες μάγισσες. 

Τώρα το βλέπουμε καθαρά. Καθένας από εμάς έχει μια μάχη να κερδίσει, μια πορεία να διανύσει και μια σοφία να κατακτήσει. 




Κατερίνα Τσιτούρα 

Πώς να αποσυνδεθείτε από πράγματα που δεν είναι γραφτό να γίνουν...!!!!

Αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει και δεν μπορείτε να προχωρήσετε 
Αν νιώθετε απογοητευμένοι και δεσμευμένοι αυτό τον καιρό σε μια κατάσταση που σας ανησυχεί για το ότι δεν μπορείτε να την ελέγξετε, πρέπει να ξέρετε ότι μερικές φορές οι δύσκολες καταστάσεις έρχονται στη ζωή μας για να μας διδάξουν κάτι και να μας κάνουν να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που επιθυμούμε ή χρειαζόμαστε τελικά. 

Παρόλο που είναι δύσκολη η διαδικασία αποσύνδεσης από τα αποτελέσματα, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε, η τέχνη της αποστασιοποίησης αποτελεί ένα αναπόφευκτο μάθημα που χρειάζεται να πάρουμε, ώστε να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε ήρεμα τη ζωή μας, αν έχουμε κολλήσει τόσο... 

σε ένα αποτέλεσμα μιας ορισμένης κατάστασης ή έχουμε εστιάσει τόσο σε ένα άτομο που δεν μας θέλει, μας εμποδίζει από το να δεχτούμε κάτι καλύτερο, και να συνδεθούμε περισσότερο με τον αληθινό μας εαυτό και τον σκοπό της ζωής μας. 

“Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για τις κλειστές πόρτες, τις παρακάμψεις και τα εμπόδια. Σας προστατεύουν από μονοπάτια και μέρη που δεν είναι προορισμένα για εσάς και σας κατευθύνουν προς κάτι καλύτερο”. 

Αν έχετε πάντα μαζί σας αυτή την οπτική των πραγμάτων, όταν κάτι δεν λειτουργεί για εσάς, θα αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση γαλήνης, γνωρίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά τελικά, αργά ή γρήγορα. Η ζωή είναι τόσο σύντομη για να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να πιέσετε καταστάσεις και ανθρώπους, αντί να αφήνετε τα πράγματα να ρέουν. 

“Ό,τι είναι προορισμένο για εσάς, θα βρεθεί στο δρόμο σας”. 

Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε κάποια πράγματα πίσω μας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε τη δύναμη του νου μας και την ευτυχία μας. 

“Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στο σύμπαν”. 

Ένας τρόπος να ανακτήσετε την ηρεμία σας, είναι να χαλαρώσετε την ανάγκη σας για έλεγχο. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε εξωτερική κατάσταση ή το πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τη δική μας εσωτερική ηρεμία και την επιλογή μας να εστιάσουμε σε ένα πιο θετικό συναίσθημα. 

Πάρτε την απόφαση 
Σε κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο έχετε την δυνατότητα να αποφασίσετε ότι δεν αξίζει πλέον να αναλώνεστε σε αυτό. Πάρτε μια απόφαση, καταγράψτε τη και εμμείνετε σε αυτή, μέχρι να φύγει εντελώς. Πάρτε την απόφαση να μη δίνετε άλλη ενέργεια σε κάτι που μόνο άσχημα τελικά σας κάνει να νιώθετε και πείτε στον εαυτό σας: 

“Στο τέλος, κι αυτό θα περάσει”. 

Δεν έχετε ανάγκη από τίποτα 
Συχνά ανησυχούμε ότι αν χάσουμε μια δουλειά ή ένα άτομο από τη ζωή μας, δεν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Όμως, όλα διορθώνονται στο τέλος και μάλιστα γίνονται καλύτερα απ’ ότι θα φανταζόσασταν ποτέ. Εμπιστευτείτε και πιστέψτε στον εαυτό σας, το αξίζετε. 

“Όταν δεν χρειάζεστε τίποτα, ελκύετε τα πάντα”. 

“Δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει μόνο οπτική γωνία” Barbara Kovachich 

Όλα είναι μια επιλογή 
Ο Corey Wayne (life coach) μας λέει ότι είναι δική μας επιλογή να μένουμε συγχυσμένοι και ενοχλημένοι. Αν θέλετε κάτι ή κάποιον που δεν σας θέλει, η επιλογή είναι δική σας στο να μένετε σε μια κατάσταση που σας απογοητεύει. Αυτό δεν είναι κάτι που ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση θα έκανε· εκείνος θα έλεγε 

“Δεν με θέλεις. Εσύ χάνεις” 

“Αν αλλάξεις αυτό που νιώθεις μέσα σου, τότε το εξωτερικό περιβάλλον δεν θα καταφέρει να σε αλλάξει χωρίς τη θέλησή σου” 

Να είστε ευγνώμονες 
Αρχικά, να νιώθετε ευγνωμοσύνη για το ότι έχετε την υγεία σας, που έχετε τροφή και νερό. Ύστερα, εστιάστε σε όλες εκείνες τις θετικές πλευρές της τρέχουσας κατάστασης που σίγουρα θα υπάρχουν. Χάσατε τη δουλειά σας; Τώρα θα έχετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε. Σας άφησε ο/η σύντροφός σας; 

Τώρα έχετε περισσότερο χρόνο να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή σας. Τώρα αναρωτηθείτε: Αξίζει τελικά όλο αυτό να ταράζω την ηρεμία του νου και της καρδιάς μου; Θα έχει καμία σημασία για μένα σε ένα ή σε 5 χρόνια από τώρα; 

“Όταν δεν υπάρχει γαλήνη στο εξωτερικό σας περιβάλλον, χρειάζεται να βρείτε τη γαλήνη μέσα σας” 

Ψάξτε μέσα σας 
Κάντε ένα διάλειμμα, 5 λεπτά σιωπής, έναν όμορφο και ήρεμο περίπατο. 

“Γίνετε εσείς η πηγή της ευτυχίας σας” – Dr . Quin Trey 

Βάλτε τέλος στις προσδοκίες 
Σκεφτείτε γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ελέγξτε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον προβληματισμό σας και αυτή η αναγνώριση θα σας βοηθήσει να λύσετε τις εσωτερικές σας συγκρούσεις, να απολέσετε τα βαρίδια των προσδοκιών και να βρείτε τελικά τι είναι αυτό που χρειάζεστε. 

Αφήστε τα πίσω σας 
Αφήστε πίσω όλες εκείνες τις ιδέες, τα ιδανικά και τις προσδοκίες που σας ταλαιπωρούν. Απελευθερωθείτε από τις περιστάσεις. 

«Ευτυχία είναι το να αποδεσμεύεσαι από αυτό που νομίζεις ότι η ζωή σου θα έπρεπε να είναι και το να την απολαμβάνεις για όλα όσα είναι» Mandy Hale 

“Μόνο εγώ μπορώ να κάνω τον εαυτό μου χαρούμενο ή λυπημένο”.




Γιατί η «συνταγή» της μάθησης είναι στο μολύβι και όχι στο πληκτρολόγιο...!!!!

Oι μαθητές και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Σταβάνγκερ στη Νορβηγία και του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας στη Γαλλία. 

Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, συμβαίνει επειδή όταν γράφουμε με το χέρι οι κινήσεις που κάνουμε αποτυπώνουν καλύτερα τα όσα καλούμαστε να μάθουμε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται περιοχή του Μπροκά (πρόκειται για μια περιοχή στην κάτω μετωπιαία έλικα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που μελετήθηκε ενδελεχώς από τον γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά, ο οποίος αποκάλυψε ότι αποτελεί το «κινητικό κέντρο του λόγου»). 

Το να αγγίζουμε απλώς το πληκτρολόγιο προκειμένου να γράψουμε ενεργοποιεί ελάχιστα αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, κάτι που, ως φαίνεται, δεν ενισχύει εξίσου τη διαδικασία της μάθησης. 

Παράλληλα απαιτείται μεγαλύτερη νοητική προσπάθεια και περισσότερος χρόνος προκειμένου να γράψουμε στο χαρτί, γεγονός που βοηθά στην αποτύπωση των αναμνήσεων. 

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Αdvances in Ηaptics» έπειτα από παρακολούθηση εθελοντών, σε ορισμένους εκ των οποίων ζητήθηκε να γράψουν με μολύβι και χαρτί ενώ στους υπολοίπους σε υπολογιστή. 

Και οι δύο ομάδες εθελοντών κλήθηκαν να μάθουν μια άγνωστη αλφάβητο. 

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την πορεία της μάθησης των εθελοντών στην τρίτη και στην έκτη εβδομάδα του πειράματος και, όπως είδαν, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν την «παραδοσιακή» μέθοδο του μολυβιού και του χαρτιού είχαν καλύτερες επιδόσεις στην εκμάθηση της νέας αλφαβήτου. 

Παράλληλα απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι στα άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει μολύβι και χαρτί υπήρχε πολύ πιο έντονη δραστηριότητα της περιοχής του Μπροκά. (Πηγή: tovima.gr

Έχοντας δουλέψει 28 χρόνια με παιδιά από την ηλικία των 2 ετών μέχρι πολύ μεγαλύτερα, με ποικιλία διαταραχών, δείκτη νοημοσύνης, περιβαλλοντικά ερεθίσματα, η κλινική μου εμπειρία επιβεβαιώνει τα παραπάνω ευρήματα. 

Η λεπτή κινητικότητα, όταν εξασκείται, πέρα από άλλες δραστηριότητες, στη γραφή συγκεκριμένα, δίνει μεγάλη ώθηση στην πορεία προόδου, τόσο στην αντίληψη, όσο και στην επεξεργασία, την εμπέδωση, την ανάλυση της γλωσσικής πληροφορίας. 

Η εξάσκηση πρέπει να είναι καθημερινή, συνεπής και σταθερή, να ξεκινά, όχι από την χρονολογική ηλικία του παιδιού, αλλά από το πραγματικό του επίπεδο σε μια σειρά από γλωσσικές και κινητικές δεξιότητες και να εξελίσσονται παράλληλα με την γενικότερη και ειδικότερη ροή του. 

Οι δραστηριότητες, ειδικά αν το παιδία παρουσιάζει ιδιαίτερες ανάγκες, πρέπει να κλιμακώνονται με σπουδή και γνώση, και όχι τυχαία και με πειραματισμούς χωρίς υποδομή. 

Όπως ένα παιδί, όταν παίζει πιάνο από μικρό, πέρα από την ευκινησία των δακτύλων, αποκτά άλλη κατανόηση της μελωδίας και του ρυθμού, έτσι και με το γράψιμο, συμβαίνει σε σχέση με τη γλώσσα, και την όποια πληροφορία αυτή αποτυπώνει. 




Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – 
Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων,
E-mail : logos@mrous.gr
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη 

Κομφούκιος : Ο ανώτερος άνθρωπος νιώθει απόλυτα άνετα. Ο κατώτερος άνθρωπος είναι πάντοτε εκνευρισμένος...!!!!

30 σπουδαία αποφθέγματα του διάσημου ιδρυτή της κινεζικής σκέψης, ο οποίος έλεγε ότι αν θέλεις να ορίσεις το μέλλον, πρέπει να μελετήσεις το παρελθόν. Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 551. 

Ο Κομφούκιος υπήρξε ιδρυτής της Σχολής Ρου (Ru) της κινεζικής σκέψης. Με τις διδασκαλίες του - που διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα - έθεσε τα θεμέλια πολλών μεταγενέστερων κινέζικων απόψεων για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, για τον τρόπο ζωής του και τις σχέσεις του με το κοινωνικό σύνολο. 

Ο Κομφούκιος αναγνώρισε την υποχρέωση να ενισχύσει τις κοινωνικές αξίες της παράδοσης και της συμπόνοιας. Αρχή του ήταν “αγαπάτε αλλήλους”. 

Θεωρούσε ότι το κοινωνικό αγαθό της ομόνοιας θα μπορούσε να γίνει πράξη μέσω του Χρυσού του Κανόνα : “Ό,τι δεν επιθυμείς για τον εαυτό σου, μην το κάνεις στους άλλους. Αφού εσύ ο ίδιος επιθυμείς να στέκεσαι, βοήθα τότε και άλλους να το κατορθώσουν, αφού εσύ ο ίδιος επιθυμείς επιτυχία, βοήθα τότε και άλλους να την επιτύχουν.” 

Η πολιτική φιλοσοφία του Κομφούκιου βασιζόταν απόλυτα στην ιδέα της αυτοπειθαρχίας. Θεωρούσε απαραίτητο ένας ηγεμόνας να είναι έμπρακτα εγκρατής, ώστε να παραμείνει σεμνός και ταπεινός, αλλά και να μπορεί να συμπεριφέρεται στους υπηκόους του με καλοσύνη και ευσπλαχνία. 

Ο ηγεμόνας θα μπορούσε να κινητοποιήσει τον λαό του να τηρεί τους νόμους διδάσκοντάς του την αρετή, μέσα στο πλαίσιο πάντα της ενωτικής δυναμικής που ενέχουν τα θρησκευτικά τελετουργικά. 

Στα Ανάλεκτα λέει: “Εάν οι άνθρωποι καθοδηγούνται από νόμους, και η σταθερότητα ανάμεσά τους επιβάλλεται με τιμωρίες, θα προσπαθήσουν να γλιτώσουν την τιμωρία χωρίς ίχνος ντροπής. Εάν καθοδηγούνται από την αρετή, και η σταθερότητα ανάμεσά τους επιβάλλεται μέσω της εφαρμογής της τελετουργικής ευπρέπειας, θα έχουν την αίσθηση της ντροπής και θα σε ακολουθούν με συγκατάβαση”. 

Συνεχίζει…”Ο ηθικός χαρακτήρας του ηγέτη είναι ο άνεμος. Ο ηθικός χαρακτήρας των υποτελών του είναι το χορτάρι. Όταν ο άνεμος φυσά, το χορτάρι λυγίζει.” 

Οι απόψεις του για την εκπαίδευση, στην οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, συμπυκνώθηκαν στις Έξι Τέχνες του: τελετουργία, μουσική, τοξοβολία, αρματοδρομία, καλλιγραφία και αριθμητική. 

“Αυτός που μαθαίνει αλλά δεν σκέφτεται, είναι χαμένος. Αυτός που σκέφτεται αλλά δεν μαθαίνει, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.” έλεγε. 

Μέσα από τα κηρύγματά του επιδίωξε να αναβιώσει τις παραδοσιακές κοινωνικές αξίες της καλοσύνης και της ευπρέπειας, με τις παιδαγωγικές μεθόδους του να εντυπωσιάζουν: “Μόνο καθοδηγώ τους πρόθυμους και διαφωτίζω τους ένθερμους. 

Εάν παρουσιάσω τη μία γωνία και ένας μαθητής δεν μπορεί να επιστρέψει με τις άλλες τρεις, δεν συνεχίζω το μάθημα.” 

Ας δούμε μερικά από τα λόγια του… 

1. Ο ανώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του. Ο κατώτερος άνθρωπος από τους άλλους. 

2. Ο ανώτερος άνθρωπος καταλαβαίνει στην εντέλεια τα κρίσιμα θέματα. Ο κατώτερος άνθρωπος καταλαβαίνει στην εντέλεια τις ασήμαντες λεπτομέρειες. 

3. Μόνο οι γυναίκες και οι μικροπρεπείς είναι κουραστικοί μες στο σπίτι. Όταν αποκτήσουν οικειότητα μαζί σου, παύουν να συμβιβάζονται. Και όταν τους κρατάς σε απόσταση, γίνονται εκδικητικοί. 

4. Μελέτησε το παρελθόν αν θες να ορίσεις το μέλλον. 

5. Ο Δάσκαλος ψάρευε με αγκίστρι, αλλά όχι με δίχτυ. Και ποτέ δεν έριχνε το βέλος του σ’ ένα πουλί που καθόταν σ’ ένα κλαδί, ήσυχο. 

6. Ο ανώτερος άνθρωπος είναι βολικός, αλλά όχι συνηθισμένος. Ο κατώτερος άνθρωπος είναι συνηθισμένος, αλλά και δημιουργός προβλημάτων. 

7. Ο ανώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τον εαυτό του. Ο κατώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τους άλλους. 

8. Καλύτερα ένα διαμάντι με ένα ελάττωμα παρά ένα χαλίκι χωρίς κανένα. 

9. Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου. 

10. Όταν παραπονιέσαι για το κακό, το διπλασιάζεις. Όταν το περιγελάς, το εξουδετερώνεις. 

11. Όταν ο Κόκκινος Ποταμός είναι πλημμυρισμένος, πάρε το λασπωμένο μονοπάτι… 

12. Όταν έρθει η ευημερία, μην τη χρησιμοποιήσεις όλη. 

13. Όταν κανείς είναι αυστηρός με τον εαυτό του, πολύ σπάνια αποτυγχάνει. 

14. Ξέχνα τις προσβολές, αλλά ποτέ μη ξεχνάς την καλοσύνη. 

15. Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή. 

16. Μην ανησυχείς αν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν. Να ανησυχείς όταν εσύ δεν καταλαβαίνεις τους άλλους. 

17. Υπάρχουν τρεις πλευρές σ έναν Μεγάλο Άνδρα. Όταν τον βλέπεις από μακριά, φαίνεται σκληρός και σταθερός. Από κοντά, είναι ευχάριστος. Και όταν μιλάει, τα λόγια του είναι ξεκάθαρα. 

18. Η μόρφωση χωρίς σκέψη προκαλεί σύγχυση. Η σκέψη χωρίς μόρφωση παραπαίει. 

19. Αυτός που θέλει να είναι σταθερά ευτυχισμένος πρέπει να αλλάζει συχνά. 

20. Αυτός που ξέρει όλες τις απαντήσεις, δεν έχει ερωτηθεί όλες τις ερωτήσεις. 

21. Τέσσερις απαγορεύσεις: Μην παρασύρεσαι από την προσωπική σου γνώμη. Μην αναγνωρίζεις τίποτε σαν απαραίτητο. Μην είσαι πεισματάρης. Μην είσαι εγωκεντρικός. 

22. Ο ανώτερος άνθρωπος επιδιώκει να είναι αργός στα λόγια και γρήγορος στις πράξεις. 

23. Να βάζετε πρώτα απ’ όλα την πίστη και την αξιοπιστία. Μην έχετε φίλους κατώτερους από εσάς τους ίδιους. Αν έχετε μειονεκτήματα, μη φοβάστε να διορθώσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε μόνοι σας. 

24. Εκείνος που είναι τολμηρός, γενναίος, σταθερός, απλός, φυσικός και δεν βιάζεται, πλησιάζει την τελειότητα. 

25. Αν όλοι απεχθάνονται κάτι, θα πρέπει να το εξετάσουμε. Αν σε όλους αρέσει κάτι, πάλι θα πρέπει να το εξετάσουμε. 

26. Ο καλύτερος τρόπος να εξαπατηθείς είναι να υποκρίνεσαι ότι είσαι εξυπνότερος από τους άλλους. 

27. Το να ξέρεις ποιο είναι το σωστό και να μην το κάνεις είναι η μεγαλύτερη δειλία. 

28. Προτού ξεκινήσεις ένα ταξίδι εκδίκησης, σκάψε δυο τάφους. 

29. Ο ανώτερος άνθρωπος νιώθει απόλυτα άνετα. Ο κατώτερος άνθρωπος είναι πάντοτε εκνευρισμένος. 

30. Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους. 




Μανταλένα Μαρία Διαμαντή 
Διαβάστε περισσότερα στο klik.gr

11 αποφθέγματα από το Θιβετιανό Βιβλίο για την Ζωή και τον Θάνατο που θα φωτίσουν το μονοπάτι σας...!!!!

Ένα από τα βαθύτερα μαθήματα στην προσωπική μου ζωή προήλθε από το Θιβετιανό βιβλίο για την ζωή και τον θάνατο του Sοgyal Rinpοche που βασίστηκε στην Θιβετιανή Βίβλο των νεκρών (Βardο Thοdοl). Η συνειδητοποίηση ότι «κάθε μέρα γεννιόμαστε και κάθε νύχτα πεθαίνουμε ξανά» κάνει πιο εύκολο το να αφήσετε το παρελθόν και να ξεκινήσετε την διαδικασία της εξέλιξης. 

Το Θιβετιανό βιβλίο για την ζωή και τον θάνατο δεν είναι το μόνο βιβλίο που εμπνεύστηκε από την βίβλο των νεκρών. Αυτό που κάνει την Βίβλο των Νεκρών τόσο ξεχωριστή είναι ότι εστιάζει στην τέχνη του θανάτου και με αυτόν τον τρόπο διδάσκει σε κάποιον πώς να ζήσει μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Έχοντας αυτό κατά νου, ας αρχίσουμε με το κεντρικό θέμα, τον Θάνατο. 

«Όταν τελικά ελευθερωθούμε από το σώμα που καθορίζει και ελέγχει την κατανόηση μας για τον εαυτό μας, για τόσο πολύ καιρό, το καρμικό όραμα κάποιου για την ζωή είναι εντελώς εξαντλημένο, αλλά κάθε κάρμα που είναι πιθανόν να δημιουργηθεί στο μέλλον δεν έχει αρχίσει ακόμα να αποκρυσταλλώνεται. Έτσι, αυτό που συμβαίνει στον θάνατο είναι ότι υπάρχει ένα «κενό» ή ένας χώρος που είναι γόνιμος με τεράστιες δυνατότητες. Είναι μια στιγμή τεράστιας ισχύς όπου το μόνο πράγμα που έχει σημασία ή που θα μπορούσε να έχει σημασία είναι το πόσο ακριβές είναι το μυαλό σας. Χωρίς το φυσικό σώμα, το μυαλό στέκεται γυμνό και αποκαλύπτεται αναπάντεχα αυτό που ήταν πάντα: ο αρχιτέκτονας της πραγματικότητας μας». 

Ενώ σε αυτή την πραγματικότητα είναι απολύτως απαραίτητη η φροντίδα τόσο του σώματος όσο και της ψυχής, ο θάνατος σύμφωνα με την φιλοσοφία των Βουδιστών σας απαλλάσσει από το βάρος της υλικής ύπαρξης. Έτσι, ενώ ακολουθούμε την ρουτίνα μας, πόσοι φροντίζουν το μυαλό τους; Τι λέτε σήμερα να στολίσετε τον ψυχικό σας κόσμο; 

Όλοι μας πιστεύουμε ότι δεν έχουμε χρόνο και θεωρούμε δεδομένο ότι καθώς μεγαλώνουμε θα έχουμε χρόνο για να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει να αναπνέει. 

«Το να σχεδιάζεις το μέλλον είναι σαν να πηγαίνεις για ψάρεμα σε ένα ξηρό φαράγγι. Τίποτα δεν πηγαίνει όπως θες, οπότε άσε τα σχέδια και τις φιλοδοξίες. Αν πρέπει να σε απασχολεί κάτι είναι το να κάνεις αβέβαιη την ώρα του θανάτου σου». 

Όποτε οι άλλοι με ρωτούν για τα μελλοντικά μου σχέδια ο Βουδιστής μέσα μου κρυφογελά. Το μόνο που μπορώ να σχεδιάσω είναι αυτό που συμβαίνει στο τώρα, επειδή το πως δουλεύω με την παρούσα στιγμή είναι το μόνο πράγμα που θα αλλάξει την πορεία της ζωής μου. 

Δεν είναι ότι γεννήθηκα έτσι, αλλά η ζωή χρησιμοποιεί τόσα πολλά για να αλλάξει την πορεία σας. Αυτό δεν σημαίνει να μην έχετε κάποιον στόχο ή ιδέες. 

Καθορίστε στόχους, πάρτε ιδέες αλλά συγκεντρωθείτε στο τώρα, στο πως μπορείτε να δουλέψετε τώρα γι αυτόν τον στόχο. Θα σας καταναλώσει; Πρέπει οτιδήποτε στην ζωή να καταναλώνει την ουσία αυτού που πραγματικά είστε; Αυτά τα ερωτήματα θα τα απαντήσετε εσείς και κανείς άλλος. 

«Αυτό που γεννιέται θα πεθάνει, αυτό που έχει μαζευτεί θα διασκορπιστεί, αυτό που έχει συλλεχθεί θα εξαντληθεί, αυτό που έχει χτιστεί θα καταρρεύσει και αυτό που ήταν ψηλά θα κατέβει». 

Ξεχνάμε καθημερινά την προσωρινότητα μας. Οι διαφημίσεις μας ωθούν να κυνηγάμε, να συλλέγουμε και να αναβαθμίζουμε πράγματα. Ποιος είστε όταν δεν έχετε όλα αυτά; 

Έχετε γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό σας; 
«Αυτός ο κόσμος μπορεί να φανεί πειστικά θαυμάσιος μέχρι ο θάνατος να καταρρίψει την ψευδαίσθηση και να μας βγάλει από την κρυψώνα μας». 

Είναι καιρός να σταματήσετε να κρύβεστε και να φέρετε στο φως τον αληθινό εαυτό σας. 

«Απλώς εξετάστε το μυαλό σας για λίγο. Θα δείτε ότι είναι σαν ψύλλος που συνεχώς αναπηδά μπρος και πίσω. Θα δείτε πως οι σκέψεις εμφανίζονται χωρίς κανένα λόγο, χωρίς καμία σύνδεση. Ενώ παρασυρόμαστε από το χάος της κάθε στιγμής, γινόμαστε τα θύματα της μεταβλητότητας του μυαλού μας.» 

Όταν μετακομίζεις στην επαρχία, σταματά να υπάρχει η φασαρία της πόλης και η ακινησία τον πρώτο καιρό φαίνεται περίεργη. Το μυαλό παίζει παιχνίδια στον σκοτάδι με ήχους της νύχτας, τους γρύλους, τις κουκουβάγιες και την σιωπή. 

Όταν έρχονται άνθρωποι από την πόλη αναρωτιούνται γιατί μένουμε εδώ και προβληματίζονται για το τι να κάνουν μετά από μια - δυο μέρες. Όταν δεν υπάρχει τίποτα να σου αποσπάσει την προσοχή, ο μόνος φίλος που γνωρίζεις είναι ο εαυτός σου. 

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Αλλά σε έναν κόσμο αφιερωμένο στους περισπασμούς, η σιωπή και η ακινησία μας τρομάζουν. Προστατευόμαστε από αυτά με τον θόρυβο και με την συνεχή απασχόληση. Το να κοιτάξουμε την φύση του μυαλού μας είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάναμε. Μερικές φορές νομίζω ότι δεν το θέλουμε.» 

Τώρα λοιπόν που καλύψαμε το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα, ας αλλάξουμε την πλοκή και ας επικεντρωθούμε στο πως μπορούμε να προετοιμαστούμε για τον θάνατο με καλλιτεχνική ζωή. 

«Πάντα να αναγνωρίζετε τις ονειρικές ιδιότητες της ζωής και μειώστε τα κολλήματα και την αποστροφή σας. Να είστε καλοσυνάτοι απέναντι σε όλους. Να είστε συμπονετικοί ανεξάρτητα από το τι σας κάνουν οι άλλοι. Αυτό που θα κάνουν δεν θα έχει τόση σημασία όταν το δείτε ως όνειρο. Το κόλπο είναι να έχετε θετικές προθέσεις κατά την διάρκεια του ονείρου. Αυτό είναι το βασικό σημείο. Αυτή είναι η αληθινή πνευματικότητα.» 

Ωστόσο συμβαδίστε με το ρεύμα της ζωής δεν είναι όλα μόνο ένα όνειρο. Ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση, σύμφωνα με την βεδική φιλοσοφία. Με απλούς όρους αυτή είναι μια φάση μετασχηματισμού, όπου οι πράξεις σας αποφασίζουν για το μέλλον της ψυχής σας. 

Οπότε επιλέξτε να αγαπήσετε και να αγαπηθείτε, επιλέξτε να είστε ευγενικοί και να παίρνετε καλοσύνη, επιλέξτε να ζήσετε μια ζωή που να είστε καλοί και να μοιράζεται καλό. Για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο ποτέ μην ξεχνάτε να κάνετε ενδοσκόπηση και να κοιτάτε πίσω σας για το πώς ήταν η μέρα σας και που μπορείτε να κάνετε αλλαγές για να οδηγηθείτε σε μια πιο καρποφόρα ύπαρξη. 

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσετε τον διαλογισμό όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Μπορείτε να βρείτε την μουσική που νιώθετε πως σας εξυμνεί και να την χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε την καρδιά και το μυαλό σας. Μπορείτε να συλλέξετε ποιήματα ή λόγια από διδασκαλίες που με τα χρόνια σας έκαναν να προχωρήσετε και να τα έχετε πάντα για να εξυψώνετε το πνεύμα σας.» 

Ο Sogyal κάνει τον διαλογισμό να φαίνεται τόσο εύκολος. Αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με το να κάθεστε οκλαδόν κάτω από ένα δέντρο. Μπορεί να είναι το οτιδήποτε σας φέρνει σε κατάσταση διαλογισμού και έχει τα θετικά οφέλη του. 

Έχουμε αναφερθεί για τους τρόπους διαλογισμού χωρίς διαλογισμό όπως το να ψάλλετε που ανοίγει την καρδιά και το μυαλό σας. 

«Η πνευματική αλήθεια δεν είναι κάτι πολύπλοκο και εσωτερικό. Στην πραγματικότητα είναι κοινή λογική. Όταν κατανοήσετε την φύση του μυαλού, το στρώμα σύγχυσης φεύγει. Δεν «γίνεστε» βούδας, απλώς σταματάτε σταδιακά να εξαπατάστε. Και το να είσαι βούδας δεν σημαίνει να είσαι κάποιος παντοδύναμος πνευματικός υπεράνθρωπος, αλλά να γίνεις επιτέλους ένα πραγματικό ανθρώπινο ον.» 

Μας έχουν πιέσει να πιστεύουμε ότι οι άγιοι, οι μυστικιστές και οι θεοί είναι υπεράνθρωποι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να φτάσουμε στο επίπεδο τους με το να είμαστε καλοί άνθρωποι. Απλώς η πορεία είναι τόσο δύσκολη, που είναι πιο εύκολο να πιστέψετε πως η δουλειά σας τελειώνει με το να πάτε απλώς στην εκκλησία. 

Αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που ο προ-παππούς σας ή ο πατέρας του ή παλαιότερες γενιές συνάντησαν ένα άτομο που κατέβηκε από τον Παράδεισο με ένα άρμα φωτιάς; Είναι καιρός να κοιτάξουμε εσωτερικά και να βρούμε τον Θεό που κρύβεται μέσα μας. 

«Ανακάλυψα επίσης από την εμπειρία μου ότι είναι βασικό να μην παίρνουμε τίποτα πολύ προσωπικά. Όταν το περιμένεις λιγότερο, οι άνθρωποι που πεθαίνουν μπορούν να σε κάνουν τον στόχο όλης της οργής τους. Όπως είπε και η Elisabeth Kübler-Ross ο θυμός και οι κατηγορίες μπορούν να “εκτοπιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις και να προβάλλονται στο περιβάλλον μερικές φορές σχεδόν τυχαία”. Μην φανταστείτε ότι αυτή η οργή έχει στόχο πραγματικά εσάς. Το να συνειδητοποιήσετε από πού πηγάζει ο φόβος και η θλίψη θα σας εμποδίσει να αντιδράσετε με τρόπους που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις σας. Μερικές φορές.» 

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι όλοι θα πεθάνουμε, οπότε όταν ο Sogyal μιλά για τους ανθρώπους που πεθαίνουν, σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να διαδώσει την κακία. Είναι πολύ εύκολο, ειδικά όταν είμαστε εξαντλημένοι, αγχωμένοι και καταπιεσμένοι από τον αγώνα που κάνουμε. 

Αν και δεν είναι εύκολο, πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση των άλλων ανθρώπων ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να έχουμε μια γενική εικόνα για τις καταστάσεις. Το να μείνουμε ήρεμοι σε συνδυασμό με ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό. 

Το επόμενο απόφθεγμα συνοψίζει ολόκληρη την ουσία του άρθρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πως δεν είναι δεσμευμένοι από αυτή την πραγματικότητα. Ναι, όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας αλλά σήμερα αυτή την στιγμή είμαστε ξεχωριστά. 

Ο Sogyal το αποκαλεί αυτό οπτική ψευδαίσθηση, και ακόμα και αν πρόκειται για παραίσθηση, κανείς δεν μπορεί να παραλείψει την εμπειρία. Έτσι, ενώ βιώνετε αυτή την ύπαρξη σε αυτόν τον κόσμο, γιατί δεν επεκτείνετε τα όρια που έχετε θέσει στην αγάπη και στην συμπόνια σας; 

«Ένα ανθρώπινο ον είναι μέρος ενός συνόλου, που ονομάζεται από εμάς “Σύμπαν”, ένα μέρος περιορισμένο στον χρόνο και στον χώρο. Βιώνει τον εαυτό του, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ως κάτι που είναι χωριστό από τους υπόλοιπους- ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης της συνείδησης του. Αυτή η αυταπάτη είναι ένα είδος φυλακής για εμάς, περιορίζοντας μας στις προσωπικές μας επιθυμίες και στην αγάπη για μερικά κοντινά μας άτομα. Η δουλειά μας θα πρέπει να είναι να απελευθερωθούμε από αυτή την φυλακή διευρύνοντας την συμπόνια μας ώστε να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα της φύσης.» 

Το Θιβετινό Βιβλίο για την Ζωή και τον Θάνατο έχει πολλή περισσότερη σοφία να προσφέρει, αλλά ακόμα και αν αυτά τα αποσπάσματα σοφίας εφαρμοστούν θα δείτε σπουδαία αποτελέσματα στο μονοπάτι σας που ονομάζεται ζωή. 




© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ