Μια σχέση μπορεί να είναι τέλεια, ή μπορεί και να είναι το ακριβώς αντίθετο της τελειότητας!
Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από τους δυο.
«Κακά τα ψέματα» και υποχωρήσεις θα κάνεις, και «νερό στο κρασί σου» θα βάλεις.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ανέχεται σε μια σχέση!
1. Την αδικαιολόγητη ζήλια. Δηλαδή το να σε ζηλεύει παθολογικά, να ζηλεύει ακόμη «και τη σκιά σου», ή οποιοδήποτε άτομο του αντίθετου φύλου, που σου απευθύνει το λόγο ακόμη και για «καλήμερα». Ε! Δεν γίνεται να συναστρέφεσαι αποκλειστικά και μόνο με άτομα του ιδίου φύλου, για να μην έχεις μουρμούρα από το «je t’aime» σου!
2.Το να είναι ο/η «je t’aime» σου control freak. Σε βαθμό που φυσικά να ξεπερνά τα όρια του χαριτωμένου! Δεν είναι φυσιολογικό ο ένας από τους δύο να βάζει μακροχρόνια προγράμματα ακόμη και για το πότε θα φτερνιστείς. Plus χάνεις έτσι και τη χαρά της ζωής! Κάποια πράγματα καλό είναι να γίνονται αυθόρμητα!
3. Το να θέλει να σε αλλάξει «συθέμελα». Αν εξαρχής δεν πληρούσες τα standards του/της γιατί μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί μαζί σου; Δεν είναι φυσιολογικό να θέλει ο/η «je t’aime» σου, να σου κάνει «μεταμόσχευση» προσωπικότητας! Και ακόμη κι αν θέλει, ο σκοπός είναι εσύ να μη το δεχτείς.
4. Το να ξεσηκώνει καυγάδες συνέχεια και «από το πουθενά». Δεν γίνεται να τσακώνεστε «για ψύλλου πήδημα», ούτε με την ίδια συχνότητα, διάρκεια και ένταση για όλα τα θέματα, σοβαρά και μη. Είναι απλώς ψυχοφθόρο!
5. Το να σου γκρινιάζει για όλα. Όλοι θα γκρινιάξουμε για κάτι, κάποια στιγμή. Αλλά δεν γίνεται η γκρίνια να είναι «non-stop», και για όλα τα θέματα ανεξαιρέτως. Η συνεχόμενη μουρμούρα, άλλωστε, δείχνει ότι κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος ποτέ και με τίποτα.
6. Το να υπάρχει ανισορροπία στην κατανομή των υποχρεώσεων. Από το πιο απλό πράγμα, π.χ. το ποιος θα βρει που θα πάτε διακοπές και θα κάνει τις κρατήσεις, μέχρι το ποιος θα πλύνει τα πιάτα και θα μαγειρέψει. Δεν είναι δυνατόν να τα αναλαμβάνει συνέχεια να τα διευθετεί μονάχα ο ένας από τους δυο.
Μην χάσετε:
7. Τα ασύστολα ψέματα. Ακόμη κι αν πρόκειται για «αθώα» ψεματάκια (που «κακά» τα ψέματα «white lies» δεν υφίστανται), σκέψου ότι αν σου λέει ψέματα για το πιο απλό πράγμα του κόσμου π.χ. σε ποια καφετέρια πήγε με την παρέα του/της, τι άλλα ψέματα μπορεί να σου λέει για άλλα, σοβαρά κιόλας ζητήματα.
8. Το να μη στηρίζει τα όνειρά σου. Το να νιώθεις δηλαδή ότι τα θεωρεί υποδεέστερα, ή ακόμη και το να μην σε ενθαρρύνει να τα «κυνηγήσεις», είναι δείγμα ανθρώπου που νοιάζεται μόνο για τον εαυτούλη του, και μπορεί, μελλοντικά, ακόμη και να «σε κρατήσει» πίσω για να πετύχει τους δικούς του/της στόχους. Το ενδιαφέρον και η στήριξη να θυμάσαι ότι δεν γίνεται, και δεν πρέπει να είναι μονόπλευρα.
9. Το να σου ζητάει να δίνεις προτεραιότητα μονίμως στις δικές του/της ανάγκες. Το να συμβεί κάποιες φορές αυτό, ή να το κάνεις επειδή πραγματικά το θέλεις it’s ok. Αλλά το να γίνεται επειδή στο ζητάει διακαώς, δεν είναι φυσιολογικό! Υποχωρήσεις θα κάνεις ασφαλώς, αλλά όταν γίνονται συστηματικά, γίνεσαι «θύμα», και «σε πιάνει και λιγάκι ο άλλος κορόιδο»!
10. Το να σε ζηλεύει/να σου γκρινιάζει/κατηγορεί για το παρελθόν σου. Παρελθόν έχουν όλοι. Είναι απολύτως φυσιολογικό! Δεν γεννήθηκες όταν τον/την γνώρισες. Είναι λάθος και άδικο, αν ο/η «je t’aime» σου «κοπανάει» λάθη ή καταστάσεις που του/της έχεις πει ότι έγιναν προτού γνωριστείτε.
Είναι άδικο να κρίνεσαι από την μεροληπτική θεώρηση που έχει, από εσένα μάλιστα που του/της τα έχεις αναφέρει (που «στην τελική» θα μπορούσες άνετα να τα έχεις αποκρύψει αν ήθελες),για θέματα και ανθρώπους που αποτελούν πλέον παρελθόν.
11. Η απάθεια και η τεμπελιά. Δεν μπορεί να είστε 2 σε μια σχέση, αλλά ο ένας να ασχολείται πραγματικά. Αν είναι έτσι κάνε σχέση με τον εαυτό σου. Λιγότερη ταλαιπωρία θα περάσεις. Αν ο/η «je t’aime» σου έχει αρχίσει να σε θεωρεί «δεδομένο», και έχει αρχίσει να μην πολυασχολείται μαζί σου,ή περιμένει, μονίμως, να τα κάνεις όλα εσύ, τότε σίγουρα η σχέση που έχετε μόνο χαρά και ευτυχία δεν μπορεί να σου προσφέρει!
12. Το να σε πρεσάρει για πράγματα που δεν θες να κάνεις. Π.χ. συγκατοίκηση, γάμος, παιδιά, σκυλιά, γνωριμίες με όλο το σόι, να πάτε μαζί σε άλλη χώρα για να βρείτε δουλειά κ.ά. Το να έχετε διαφορετικά «θέλω» στη ζωή σας είναι νορμάλ. Το θέμα είναι να μην καταπιέζει ο ένας τον άλλο για να κάνει πράγματα.
Ο σκοπός είναι γνωρίζοντας τις επιθυμίες του/της, να θελήσεις κάποια στιγμή να τα προσφέρεις αυτά αυθόρμητα, χωρίς να χρειαστεί να τα διεκδικήσει. Αν δεν σε εμπνέει να το κάνεις, σημαίνει ότι μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να είσαι μαζί του. Σε μια σχέση το σωστό timing στα «θέλω» και των δύο παίζει μεγάλο ρόλο.
Και είναι λάθος να κάνεις κάτι μόνο και μόνο για να ευτυχήσει ο άλλος, γιατί αρχικά μπορεί να μην έχεις πρόβλημα, αλλά εν καιρώ, θα φανεί ότι δεν περνάς καλά (και η ζωή είναι πολύ μικρή, για να περνάς άσχημα).
foititakos.gr , healingeffect.gr
Image by depositphotos