Γιατί είσαστε εδώ;
Θα αναλύσω τους διαφορετικούς καρμικούς δρόμους και αποστολές που αναλαμβάνουν οι ψυχές για να εμπλουτιστούν σε εμπειρίες, να εξισορροπήσουν το κάρμα τους και να ανυψώσουν τη δόνησή τους.
Ο ένας δρόμος δεν είναι πιο αληθινός ή αγνός από τον άλλο. Κάποιοι είναι μακρύτεροι και πιο επίπονοι, αλλά οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο ένας δρόμος χρησιμοποιεί περισσότερη τεχνική, ο άλλος ευθύνη, ο τρίτος τελετουργικό, ο τέταρτος αυτοθυσία, κτλ. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν κάποια στιγμή στην απελευθέρωση.
Οι επτά καρμικοί δρόμοι :
1. Απουσία δρόμου
Όσοι βρίσκονται σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να καταλάβουν μέσω της εμπειρίας και του πόνου τι αξίζει και τι όχι. Είναι επικριτικοί, τα βλέπουν όλα εγωκεντρικά και εγωιστικά, και δυσκολεύονται να διακρίνουν τι επιφέρει αρμονία και τι δυσαρμονία. Τούς λείπει η ισορροπία και αρνούνται να δεχτούν τις ευθύνες τους. Πέφτουν εύκολα θύμα της δίψας για εξουσία.
2. Αρχικός δρόμος
Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο υπεύθυνοι, αλλά τα περιμένουν όλα έτοιμα. Θέλουν να γίνονται όλα με το δικό τους τρόπο, είναι υλιστές και το ζητούμενό τους είναι η υλικές απολαύσεις. Τα ενδιαφέροντά τους, πέρα από αυτά που δεν μπορούν να αγγίξουν, να φάνε ή να απολαύσουν είναι περιορισμένα.
3. Μέσος δρόμος
Αυτοί που βρίσκονται σ’ αυτό το δρόμο αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Μπορεί να ενδιαφερθούν για πνευματικά θέματα, αλλά τείνουν να σκέφτονται δογματικά. Αν και είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στον εαυτό τους, παραμένουν πολύ υλιστές και λάτρεις των απολαύσεων.
4. Ισορροπημένος δρόμος
Όσοι βρίσκονται σ’ αυτό το δρόμο έχουν επίγνωση του κάρμα και σχεδιάζουν προσεκτικά τις πράξεις τους αφού έχουν συνείδηση των επιπτώσεών τους. Αρχίζουν να κατανοούν τι είναι ανιδιοτελής αγάπη και προσπαθούν να αποκοπούν από τις συνηθισμένες αυταπάτες περί πραγματικότητας.
Αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να βιώνει κανείς τη ζωή σαν ένας εχθρικός διαχωρισμός ή μια ήρεμη ενότητα. Αυτοί που βρίσκονται στον ισορροπημένο δρόμο δεν καταπιέζουν τις έμφυτες ανάγκες τους και απέχουν από τις υπερβολές.
5. Αρμoνικός δρόμος
Αυτοί οι άνθρωποι απαιτούν η ζωή τους να είναι σε αρμονία με τις εσωτερικές τους πεποιθήσεις. Ζουν την πνευματική και προσωπική τους φιλοσοφία. Αρχίζουν να βάζουν την ανιδιοτελή αγάπη και την αποδοχή σε πράξη και έχουν σταματήσει να ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους και να τούς κρίνουν. Δέχονται τα πράγματα όπως είναι και έχουν αρχίσει να έχουν μια αποστασιοποιημένη αντίληψη. Οι πιο πολλοί εξασκούν κάποιο τρόπο διαλογισμού.
6. Ο δρόμος της δύναμης θέλησης
Αυτός ο δρόμος περιλαμβάνει ακραίο αυτοέλεγχο. Είναι ο δρόμος των μοναχών ζεν, των αφιερωμένων στη γιόγκα, κάποιων ιερέων και πολλών άλλων που ζουν σύμφωνα με τα πνευματικά ιδανικά τους. Για πολλούς σημαίνει ασκητισμό και αποχή από το σεξ.
Το επιχείρημα για να ακολουθήσει κανείς αυτό το δρόμο είναι ότι είναι ένας γρήγορος τρόπος για να προχωρήσει πνευματικά. Το κύριο επιχείρημα εναντίων του είναι ότι η «αποχή» από τα εγκόσμια καταπιέζοντας τις φυσικές τους ορμές και επιθυμίες θα τις κάνει να δυναμώσουν.
Ακόμα και αν αποκτήσουν την κατάλληλη αυτοκυριαρχία για να τις απαρνηθούν σ’ αυτή τη ζωή αυτό θα δημιουργήσει μια καρμική φόρτηση που θα εμφανιστεί σε μια επόμενη ενσάρκωση. Ο πιο ισορροπημένος τρόπος να ακολουθήσει κανείς αυτό το δρόμο είναι να ζει μέσα στα εγκόσμια αλλά χωρίς να ενδίδει σε πειρασμούς, και όχι επειδή καταπιέζεται αλλά επειδή νιώθει ότι δεν αξίζουν και δεν οδηγούν σε κάτι καλό.
7. Ο δρόμος μποντισάτβα
Όσοι βρίσκονται εδώ έχουν σταματήσει να ψάχνονται. Είναι μέρος του κόσμου αλλά δεν ανήκουν σ’ αυτόν. Μόνο οι πολύ εξελλιγμένοι είναι ικανοί να διαβούν αυτό το μονοπάτι. Είναι ζωντανά παραδείγματα της αποστασιοποίησης. Αφιερώνονται στο να βοηθούν τους άλλους να βγουν από το σκοτάδι και να οδηγηθούν στο πνευματικό φως.
Αυτοί οι δρόμοι αντιστοιχούν πάνω-κάτω στα επίπεδα ανάπτυξης της ψυχής, αλλά δε σημαίνει ότι είναι αποκλειστικοί. Μπορεί κάποιος να είναι π.χ. στον έκτο δρόμο αλλά να έχει χαρακτηριστικά όλων των δρόμων, σε διαφορετικούς τομείς.
Παράδειγμα: Μπορεί να είναι ακραία ιδεαλιστής και να έχει τέλειο αυτοέλεγχο αλλά να του λείπει κάθε ισορροπία, να είναι εντελώς εγωκεντρικός αλλά να βοηθάει τους άλλους, να μην τον νοιάζουν οι γήινες απολαύσεις αλλά να έχει εμμονές, να περιμένει πολλά πράγματα έτοιμα αλλά ταυτόχρονα να μοχθεί για αυτά που πιστεύει, να ξέρει ότι υπάρχει κάτι πέρα απ’ τα γήινα αλλά να παραμένει δέσμιος της λογικής.
Είμαστε όλοι ένα συνοθύλεμα από προτερήματα και ελαττώματα και δεν μπορούμε να μπούμε σε καλούπια. Απλά οι δρόμοι που περιέγραψα περιγράφουν τις τάσεις που υπάρχουν. Όταν προχωρήσουμε στο όγδοο, ένατο και δέκατο επίπεδο ψυχής, σιγά-σιγά ξεπερνάμε και τους υπόλοιπους περιορισμούς μας, αν και αυτό δε γίνεται ποτέ σε ολικό βαθμό. Η ζωή στη γη μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να νοιώσει θυμό ή φόβο.
Οι επτά νταρμικές κατευθύνσεις
Το ντάρμα είναι το καθήκον μας στον εαυτό μας και στην κοινωνία. Σημαίνει να ακολουθούμε ένα δρόμο που είναι σωστός για μας. Είναι κάτι που κάνουμε καλά και φυσικά. Ακολουθώντας αυτό που νιώθουμε φυσιολογικό για μας θα ανεβάσουμε τη συνειδητότητάς μας.
Το κάρμα μας μάς ωθεί διαμέσω των εμπειριών μας να δημιουργήσουμε το χαρακτήρα που χρειαζόμαστε για να διεκπεραιώσουμε το ντάρμα μας. Το ντάρμα είναι κάτι σαν την αποστολή, αλλά πιο εσωτερικό.
Η αποστολή είναι κάτι που η ψυχή μας έχει διαλέξει να κάνει, είναι δηλαδή πιο εξωτερικό. Μπορεί λόγω κακών επιλογών ή σκοτεινών δυνάμεων να μη βρούμε την αποστολή μας, αλλά το ντάρμα μας βγαίνει από μέσα μας με τη μορφή των τάσεων και προτιμήσεών μας.
Ο καλύτερος τρόπος να έρθουμε σε επαφή με το κάρμα μας είναι να ακολουθήσουμε την νταρμική κατεύθυνσή μας, τη φυσιολογική και προοριζόμενη για μάς. Υπάρχουν επτά γενικές νταρμικές κατευθύνσεις. Ο σκοπός μας είναι να εξερευνήσουμε έναν από αυτούς τους δρόμους που περιέχει με τη σειρά της μια συγκεκριμμένη αποστολή που διαλέξαμε πριν γεννηθούμε.
1.Εργασία. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό ψυχών και τις πιο γενικές ενασχολήσεις – συμπεριλαμβανόμενης αυτής του νοικοκυριού, του αθλητισμού, των επιχειρήσεων, κτλ.
2. Στρατός. Στρατιώτες, αστυνομικοί και όσοι εφαρμόζουν τους νόμους μιας χώρας, πόλης ή περιοχής.
3. Υπηρεσία. Περιλαμβάνει τομείς όπως ο εκκλησιαστικός, ο ιατρικός, ο κοινωνικός, μεταφυσικός, εκπαιδευτικός και εναλλακτικός.
4. Δημιουργία. Εδώ ανήκουν οι καλλιτέχνες, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, ποιητές, μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές και διασκεδαστές.
5. Επιστήμη. Ιατρικοί και τεχνικοί ερευνητές, επιστήμονες, φυσικοί, χημικοί.
6. Φιλοσοφία. Είναι όλες οι θεωρίες για το γιατί ο άνθρωπος κάνει ό,τι κάνει και πώς μπορεί να σταματήσει να υποφέρει. Εκκλησιαστικοί ηγέτες, φιλόσοφοι και μεταφυσικοί δάσκαλοι.
7. Κυβέρνηση. Πολιτικοί ηγέτες, πρόεδροι, δήμαρχοι, βουλευτές και όσοι εκλέγονται για κάποια θέση με εξουσία.
Οι επτά στόχοι της ψυχής
Πέρα από τους επτά καρμικούς δρόμους και τις επτά νταρμικές κατευθύνσεις διαλέξαμε και έναν από τους επτά βασικούς στόχους πριν γεννηθούμε. Ίσως να έχουμε περισσότερους από έναν, αλλά ένας είναι ο πιο σημαντικός και οι υπόλοιποι δευτερεύοντες και τριτεύοντες.
1. Γνώση: Η γνώση σε ένα συγκεκριμένο τομέα, αφού αφομοιωθεί σε επίπεδο ψυχής, γίνεται διαίσθηση και σοφία. Π.χ. η μελέτη ξένων γλωσσών μάς μαθαίνει διαίσθηση για το τι είναι σωστό και τι λάθος και ικανότητα ανάλυσης και συνδιασμού διαφορετικών μεταξύ τους στοιχείων. Η γνώση μπορεί να είναι και πνευματική, δηλαδή η βαθύτερη κατανόηση της αφοσίωσης, της θυσίας, της υπομονής, κτλ.
2. Πνευματικότητα: Εδώ συνδιάζουμε τις πνευματικές αξίες με την νταρμική μας κατεύθυνση.
3. Εσωτερική αρμονία: Αποκτάμε ισορροπία και ψυχική ηρεμία καθώς εκπληρώνουμε το νταρμικό μας καθήκον.
4. Φήμη και εξουσία: Αυτές είναι καρμικές επιβραβεύσεις και αποτελούν μεγάλες δοκιμασίες αλλά και μοναδικές ευκαιρίες για εξέλιξη στην επικοινωνία, ηγεσία και πνευματική εξέλιξη.
5. Αποδοχή: Εδώ μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τα πράγματα ως έχουν. Η αντίστασή μας σ’ αυτό είναι αυτή που προκαλεί το πόνο μας.
6. Υποστήριξη: Αυτός ο στόχος κυμαίνεται μεταξύ του να εμψυχώσουμε και να στηρίξουμε άλλα άτομα, να βοηθήσουμε στην επίτευξη μιας κοινής νταρμικής κατεύθυνσης, να υποστηρίξουμε ένα ιδανικό, μια φιλοσοφική ή θρησκευτική πεποίθηση.
7. Εξέλιξη ικανοτήτων: Εξελίσσουμε τις ικανότητές μας σε πολλές ζωές, επομένως ο στόχος μας μπορεί να βρίσκεται στο αρχικό, μεσαίο ή προχωρημένο στάδιο μιας δημιουργικής αναζήτησης.
Σύνθεση και παραδείγματα
Αν και υπάρχουν αυτοί οι επτά καρμικοί δρόμοι, έχουμε την ελεύθερη βούληση να διαλέξουμε έναν άλλο από αυτόν του σχεδίου της ψυχής μας. Οι νταρμικές κατευθύνσεις και οι στόχοι της ψυχής είναι το καρμικό μας πεπρωμένο.
Έχουμε την ελεύθερη βούληση να το εκπληρώσουμε ή να το αποφύγουμε. Το πιο σημαντικό για την εξέλιξη της ψυχής μας είναι ωστόσο το αν θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που θα μάς παρουσιαστούν πράττοντας ανιδιοτελώς και δίκαια.
Για παράδειγμα ένας άντρας προορίζεται να εκπληρώσει το ντάρμα του σε μια κυβερνητική θέση. Γεννήθηκε με αυτή την νταρμική κατεύθυνση και καλείται να τη διαχειριστεί σωστά. Θα είναι καλός και δίκαιος ηγέτης;
Θα βοηθάει τους άλλους ή θα παρασυρθεί από τη φήμη και την εξουσία που θα αποκτήσει; Ξέρουμε ότι όποιος έχει εξουσία δέχεται πιέσεις να υπηρετήσει συμφέροντα που επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία.
Θα υποκύψει στην πίεση παρασυρόμενος από τα υλικά και εγωιστικά του συμφέροντα ή θα αντιδράσει με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται (να χάσει τη θέση του ή και τη ζωή του); Ή θα εξελιχθεί τόσο ώστε να μπορεί να ελίσσεται μαθαίνοντας την ισορροπία και την αρμονία, και η θητεία του να κρατήσει όσο το δυνατό περισσότερο;
Μια άλλη ψυχή γίνεται γνωστή τραγουδίστρια χάρη στη δημιουργική της νταρμική κατεύθυνση. Θα αντέξει την πίεση του επαγγέλματός της; Θα γίνει πρότυπο για τους νέους; Θα βοηθήσει τους λιγότερο τυχερούς με τα πλούτη που απέκτησε; Ή θα παρασυρθεί από τις υλικούς πειρασμούς και θα γίνει σκληρή; Ή μήπως οι φιλοδοξίες της δεν τής επιτρέψουν να δει τα όριά της και θα υποκύψει στα ναρκωτικά; Είναι πολλές οι προκλήσεις που παρουσιάζονται σε τέτοιες επιλογές.
Κάποια άλλη ψυχή έχει σαν δρόμο την εργασία και πνευματική εξέλιξη. Κάνει οικογένεια και δουλεύει πάνω στην αυτοεξέλιξή της. Θα είναι σωστή μητέρα και σύζυγος; Θα ξεπεράσει ενδεχόμενες τάσεις ανασφάλειας ή ζήλειας; Ή ο γάμος της θα καταλήξει σε αδιέξοδο και θα τελειώσει; Θα καταφέρει σ’ αυτή την περίπτωση να κτίσει μια καινούργια, πετυχημένη σχέση;
Άλλος γεννιέται με δημιουργική νταρμική κατεύθυνση, αλλά και με βεβαρυμένο κάρμα. Γίνεται συγγραφέας, αλλά τα προς το ζειν του είναι περιορισμένα. Καλείται να δεχτεί τα πράγματα όπως είναι κια να εξελλίξει τις ικανότητές του. Θα τα καταφέρει ή θα ξεπουληθεί και θα διαλέξει έναν άλλο, γρήγορο δρόμο για να πλουτήσει;
Τέλος, άλλη ψυχή με επίσης βεβαρυμένο κάρμα μεγαλώνει μέσα σε εμπόδια και δυστυχία. Οι σχέσεις της απέτυχαν και έχει συσσωρεύσει αρνητική ενέργεια. Η νταρμική της κατεύθυνση είναι αυτή της υπηρεσίας.
Δουλεύει σαν κοινωνική λειτουργός και καλείται να ξεπεράσει τα τραύματά της ώστε να μπορέσει να βοηθήσει άλλους. Θα καταφέρει να δει τη ζωή θετικά και να γευτεί τις μικρές χαρές της; Ή θα ξεσπάσει την πίκρα της στους γύρω της;
Σ’αυτό το σημείο έχετε μια εικόνα για τους καρμικούς δρόμους, τις νταρμικές κατευθύνσεις και τους στόχους της ψυχής καθώς και για το ποιες μπορεί να είναι οι προκλήσεις που μάς παρουσιάζονται μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια.
Η ερώτηση είναι λοιπόν, γιατί είσαστε εδώ;