Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Λόγια στο παιδί μου...!!!

Αγαπημένο μου παιδί.

Αύριο, δεν θα ξημερωθώ πάλι μαζί σου. Έχω να διαβώ μια διαδρομή που πρέπει να την κάνω μοναχός. Είναι της φύσης βλέπεις αυτή η διαδρομή. Ας ακούσεις τα λόγια ετούτα, αν και ελπίζω να σου είναι από καιρό τώρα γνωστά :

Σου εύχομαι να έρθει η ώρα που και εσύ θα μπορέσεις να πεις τα τελευταία σου λόγια στα δικά σου τα παιδιά. Αυτό είναι ευτυχία. Το ανάποδο, είναι πόνος ζωής.

Είμαι περήφανος για οτιδήποτε προσπάθησες και όχι για αυτά που πέτυχες. Είσαι άνθρωπος, και πάντα το αναγνωρίζω και το σέβομαι.

Έχεις μοναδικότητα. Να τη δηλώνεις αμετάκλητα χωρίς την αναμονή κάποιας αποδοχής.

Αν σου άρεσε η ζωή που έλαβες, κράτα ότι θέλεις και τράβα ζήσε τη, μην την κάνεις μόνο αναμνήσεις.

Αν προβληματίστηκες από αυτά που είπαμε, μην λες ότι κάτι έμαθες, αλλά δείξε περίτρανα το ποιος έγινες.

Μην κάθεσαι να αναπολείς τις στιγμές που ζήσαμε παρέα, αλλά ζήσε τις στιγμές τις δικές σου όπως έμαθες και επιθυμείς.

Μην αναλογιστείς τι έχει μείνει πίσω, αλλά σκέψου τι έχεις βρει και πάτα γερά πάνω του.

Μην βάλεις τη θλίψη στη ζωή σου, δεν ήταν ποτέ αυτό το σπιτικό μου.

Θα έρθουν πολλοί να σου πουν το ποιος είσαι. Να θυμάσαι ότι είναι η δική τους γνώμη για το ποιος είσαι.

Θα έρθουν να σου πουν πολλοί το τι να κάνεις. Θυμήσου ότι αυτό που θα σου πουν, εκείνοι δεν το έχουν κάνει ποτέ.

Όποτε θέλεις να μιλήσεις για τις ρίζες σου, δείξε το ποιος είσαι. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος. Τα άλλα, είναι άσκοπα λόγια.

Να πονάς από συμπόνια, με ένα πόνο ευγενικό που θα επιτρέπει στον άλλο να ξεφορτώσει, και όχι αυτόν τον θεατρινίστικο που στο τέλος μπαίνει και ο ρόλος του στη ζωή σου.

Όταν αγαπήσεις, αγάπα γιατί θα είναι πολύτιμο για σένα. Τότε δεν θα χρειάζεσαι τίποτα άλλο γιατί θα έχεις ξεκλειδώσει τη ζωή.

Όταν επιλέγεις, κάνε το με σύνεση. Κάθε επιλογή σου, αλλάζει το ρολόι στο σύμπαν όλο.

Θα φοβηθείς. Πολεμιστής δεν είναι αυτός που δεν φοβάται, αλλά αυτός που δεν τα παρατάει επειδή φοβάται.

Κάθε βράδυ να μετράς. Χαμόγελα που σκόρπισες, χαμόγελα για τα οποία ήσουν εσύ η αιτία που δημιουργήθηκαν, προβλήματα στα οποία βοήθησες να πάρουν το δρόμο της λύσης τους, ανθρώπους που ένοιωσαν καλύτερα επειδή ήρθαν σε επαφή μαζί σου. 

Αν χαμογελάς μετά από αυτό, κοιμήσου ευτυχισμένος.

Να θυμάσαι πάντα: Και τούτο θα περάσει.

Γεννήθηκες αγάπη. Όλα τα άλλα, είναι εφόδια. Καλά ή κακά, εξαρτάται από τη χρήση τους. Επέστρεψε στην πηγή σου και εμπιστεύσου την.

Αν αύριο ξημερωθούμε πάλι παρέα, θα είναι μια τυχερή μέρα. Θα σημαίνει ότι θα έχουμε και οι δυο μας δουλειά να κάνουμε. Θα έχουμε κερδίσει το δικό μας πολύτιμο. 

Με ευγνωμοσύνη θα σου χαϊδέψω το κεφάλι για να σου δηλώσω το πόσο πολύ σε αγαπώ.




Το Πλατωνικό matrix και η επικούρεια πραγματικότητα…!!!

Η λογική μοιάζει σαν την πλαστελίνη που με πρόσχημα την αλήθεια, ο καθένας την πλάθει προσδίδοντας την διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τις πεποιθήσεις του και τις επιδιώξεις του.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις του ιδεαλισμού και του υλισμού. Δύο "αλήθειες" που συνυπάρχουν στον κόσμο μας αλλά δεν ενώνονται πουθενά. Κύριοι εκφραστές των δύο αυτών πόλων ο Πλάτωνας και ο Επίκουρος. 

Από την μια ο θεοποιημένος κόσμος των ιδεών φτιαγμένος απ' όλα όσα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, δίδοντας του μεταφυσικές ιδιότητες, και από την άλλη η υλική φύση του σύμπαντος και οι αισθήσεις που μας βοηθούν να την κατανοήσουμε στο μέτρο του δυνατού.

Η Πλατωνική λογική είναι δυσνόητη και εφικτή μόνο μέσα από μυστηριώδεις τρόπους επαφής με τα υπερκόσμια. 

Η πεποίθηση ότι ο γήινος κόσμος δεν είναι παρά μόνο ένα matrix αυθύπαρκτων και αιώνιων αληθειών, μιας πραγματικότητας δηλαδή που βρίσκεται σε μία άλλη διάσταση και απλά αντανακλά τη σκιά των ιδεών της στον δικό μας κόσμο, είναι αντιεπιστημονική αφού δεν βασίζεται σε αποδείξεις παρά μόνο σε αναπόδεικτες υποθέσεις.

Μια τέτοια λογική οδηγεί τον άνθρωπο στην μυθοπλασία, στις ψευδαισθήσεις και τον βυθίζει στο σκοταδισμό. 

Τρανό παράδειγμα οι συνωμοσιολόγοι οι οποίοι εμφορούμενοι από την απολυτότητα των ιδεών τους, παραποιούν την πραγματικότητα για να δημιουργήσουν τον δικό τους φανταστικό κόσμο.

Η επικούρεια λογική δέχεται την απειρότητα των κόσμων και αντιλαμβάνεται το γαλαξία που ζούμε, ως μια υλική πραγματικότητα, που είτε μπορεί να είναι όμοια είτε να διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους γαλαξίες, ανάλογα με τις τυχαίες ή μηχανιστικές κινήσεις των σωματιδίων και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς.

Η παραδοχή αυτή αφαιρεί από τον ιδεαλισμό των πολιτικών τις αυθεντίες και τους εθνοσωτήρες, αλλά και των θρησκειών το αφήγημα της δημιουργίας και της θείας παρέμβασης ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στο συμπέρασμα πώς σε.. 

ένα υλικό σύμπαν τίποτα δεν γεννιέται από το τίποτα, και πως ότι συμβαίνει σε αυτά που παρατηρούμε με τις αισθήσεις, συμβαίνει και σε αυτά που δεν μπορούμε να τα δούμε με τις αισθήσεις.

Η επιστημονική μεθοδολογία η οποία ερευνά, πειραματίζεται, και καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία είτε διαψεύδονται είτε επαληθεύονται, είναι η ορθολογική προσέγγιση των φαινομένων.




Αριστοτέλης : Η ευδαιμονία του πεθαμένου…!!!

«Ποιο από τα δύο συμβαίνει λοιπόν, δεν πρέπει να χαρακτηρίζουμε κανέναν άνθρωπο ευδαίμονα όσο ζει, και σύμφωνα με τον Σόλωνα οφείλουμε να κοιτάμε το τέλος του; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, άραγε τότε είναι κάποιος ευδαίμων, όταν έχει πεθάνει; Ή κάτι τέτοιο είναι εντελώς άτοπο, και ιδίως μάλιστα για εμάς που λέμε ότι η ευδαιμονία είναι κάποιου είδους ενέργεια;»
Αριστοτέλης, Ἠθικὰ Νικομάχεια 1100a10-14

Προτού εκθέσει τη θεωρία της ευδαιμονίας του ο Αριστοτέλης αισθάνεται την ανάγκη να διασαφηνίσει ορισμένες δημοφιλείς απόψεις. Ως εκ τούτου, η διάσημη φράση του Σόλωνα «μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε» μπαίνει στο στόχαστρο του συγγραφέα των Ἠθικῶν Νικομαχείων. 

Μόνο οι νεκροί μπορούν να είναι μακάριοι; Τότε ποιος είναι ο σκοπός της ζωής; Ο Αριστοτέλης ανακαλύπτει πολλά άτοπα σε όλες τις ερμηνείες που θεωρούν τον πεθαμένο μακάριο. Κατ’ αρχάς, όμως οφείλει να ρίξει φως στο Σολώνειο απόφθεγμα:

«Αν δεν ονομάζουμε τον πεθαμένο ευδαίμονα, ούτε και ο Σόλων το θέλει αυτό, αλλά [λέμε] ότι σε αυτή την περίσταση κανείς θα ονόμαζε με βεβαιότητα έναν άνθρωπο ευδαίμονα, καθώς βρίσκεται εκτός των κακών και των δυστυχιών, και αυτό είναι θέμα προς αμφισβήτηση»
Αριστοτέλης, Ἠθικὰ Νικομάχεια 1.100a14-18

Η αριστοτελική ευδαιμονία είναι ενέργεια και ο Αριστοτέλης δεν θα μπορούσε να δεχτεί την απλή απουσία των κακών, χωρίς την πράξη του δρώντος προσώπου. 

Ο νεκρός είναι απαλλαγμένος από όλες τις δυστυχίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πεθαμένος αισθάνεται χαρά, αλλά μάλλον ότι δεν έχει αίσθηση, ούτε του καλού ούτε του κακού. 

Αυτό γίνεται εμφανές στο τρίτο βιβλίο όπου ο Αριστοτέλης δείχνει να θεωρεί τον θάνατο το μεγαλύτερο δεινό· είναι το τέλος όλων των πραγμάτων :

«Και ο θάνατος είναι το πιο φοβερό από όλα τα πράγματα˙ διότι είναι το τέλος (πέρας γάρ), και για τον πεθαμένο, φαίνεται, ότι δεν υπάρχει πια τίποτε ούτε καλό ούτε κακό.»
Αριστοτέλης, Ἠθικὰ Νικομάχεια 1115a14-18

Μπορεί ο πεθαμένος να αισθάνεται τις αλλαγές της τύχης όπως ο ζωντανός; Ο Αριστοτέλης θα εξετάσει το σενάριο όπου ένας άνθρωπος έχει ευτυχήσει στη ζωή του και είχε έναν ευτυχισμένο θάνατο. Θα ζήσει σε αέναη ευδαιμονία τη μετά θάνατον ζωή του ή θα τον απασχολούν οι τύχες των απογόνων του (και ως ποια γενιά); 

Και οι δύο περιπτώσεις, το να χάνει την ευδαιμονία του ο νεκρός λόγω των δυστυχιών των ζωντανών ή το να μην επηρεάζουν έστω και λίγο οι δυστυχίες την ευδαιμονία του, καταλήγουν σε κάτι άτοπο. Ωστόσο:

«Το να μην επιδρούν καθόλου οι τύχες των απογόνων και όλων των φίλων φαίνεται πολύ άσχημο (ἄφιλον) και είναι αντίθετο στις δοξασίες (δόξαις)»
Αριστοτέλης, Ἠθικὰ Νικομάχεια 1101a22-24

Ο Αριστοτέλης θέλει να εδραιώσει τη θέση του για την ευδαιμονία, χωρίς να έρθει ακόμη σε άμεση σύγκρουση με τις λαϊκές δοξασίες. Επομένως, θα προτιμήσει να μιλήσει πιο γενικά, καταλήγοντας όμως στο ίδιο συμπέρασμα. Ο πεθαμένος δεν αντιλαμβάνεται τα γυρίσματα της τύχης.

«Φαίνεται λοιπόν ότι η ευπραγία των φίλων και ομοίως η δυσπραγία επιδρούν στους νεκρούς (τοῖς κεκμηκόσιν) αλλά αυτά είναι τέτοιου είδους, ώστε ούτε τους ευδαίμονες να τους κάνουν μη ευδαίμονες ούτε τίποτε άλλο από αυτά.»
Αριστοτέλης, Ἠθικὰ Νικομάχεια 1101b6-10

Η αριστοτελική ευδαιμονία πεθαίνει με τον νεκρό, ο οποίος δεν μπορεί ούτε να πράττει ηθικές πράξεις ούτε να αλληλοεπιδρά με τους άλλους, ώστε να παραμείνει ευδαίμων. 

Η ευδαιμονία ανήκει στον εξοπλισμένο με φρόνηση ελεύθερο άνθρωπο που έχει καλλιεργήσει τις ηθικές αρετές με τη συνήθεια και έχει διδαχτεί τις διανοητικές αρετές, τις οποίες χρησιμοποιεί ως γνώμονα στη ζωή του για να επιλέγει ορθά το καλύτερο για τον ίδιο. 

Όσο ο πεθαμένος δεν ενεργεί δεν θα κατορθώσει να φτάσει ποτέ την ευδαιμονία του ζώντος προσώπου.



* Η Δρ Έλσα Νικολαΐδου είναι συγγραφέας του βιβλίου Φιλοσοφία για όλους: Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους, Μεταίχμιο, 2022

Erich Fromm : «Η κύρια προϋπόθεση για να φτάσουμε στην αγάπη είναι το ξεπέρασμα του ναρκισσισμού μας »....!!!

Τώρα θα εξετάσω εκείνες τις ιδιότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τέχνη, την ικανότητα, της αγάπης.

Σύμφωνα με όσα είπα για τη φύση της αγάπης, η κύρια προϋπόθεση για να φτάσουμε στην αγάπη είναι το ξεπέρασμα του ναρκισσισμού μας.

Η ναρκισσιστική κατάσταση είναι εκείνη όπου πιστεύει κανείς σαν πραγματικό μόνο αυτό που νιώθει μέσα του, ενώ τα φαινόμενα του έξω κόσμου δεν είναι πραγματικά από μόνα τους, αλλά τα νιώθει μόνο από την άποψη αν είναι ωφέλιμα ή επιζήμια σ’ αυτόν.

Ο αντίθετος από το ναρκισσισμό πόλος είναι η αντικειμενικότητα. 

Η ικανότητα δηλαδή να βλέπεις τους ανθρώπους και τα πράγματα όπως είναι, αντικειμενικά, και να είσαι σε θέση να ξεχωρίζεις αυτή την αντικειμενική εικόνα από την εικόνα που σχηματίζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες και τους φόβους σου.

Όλες οι μορφές της ψύχωσης δείχνουν τη σε υπερβολικό βαθμό ανικανότητα του να είναι κανείς αντικειμενικός.

Για το παράφρον άτομο η μόνη πραγματικότητα που υπάρχει, είναι αυτή που έχει μέσα του, η πραγματικότητα των επιθυμιών και των φόβων του.

Βλέπει τον εξωτερικό κόσμο σαν σύμβολο του εσωτερικού του κόσμου, σαν δημιούργημά του.

Το ίδιο κάνουμε όλοι όταν ονειρευόμαστε.

Στα όνειρά μας φτιάχνουμε γεγονότα, σκηνοθετούμε δράματα, που είναι η έκφραση των επιθυμιών και φόβων μας (καθώς και της κρίσης και της διαίσθησής μας καμιά φορά) και όσο κοιμόμαστε είμαστε βέβαιοι ότι αυτά είναι πραγματικά σαν την πραγματικότητα που βλέπουμε ξύπνιοι.

Ο παράφρονας ή ο ονειροπόλος αποτυχαίνει τέλεια στο να έχει αντικειμενική εικόνα του εξωτερικού κόσμου.

Ωστόσο όλοι μας είμαστε λίγο ή πολύ παράφρονες, λίγο ή πολύ ονειροπόλοι.

Ο καθένας μας έχει μια μη αντικειμενική αντίληψη του κόσμου, μία άποψη παραμορφωμένη από το ναρκισσισμό του.

Παραδείγματα πολλά μπορεί να βρει ο καθένας παρατηρώντας τον εαυτό του, τους διπλανούς του, ακόμα και διαβάζοντας τις εφημερίδες.

Ποικίλλουν βέβαια στο βαθμό της ναρκισσιστικής παραμόρφωσης της πραγματικότητας.

Μία γυναίκα π.χ. τηλεφωνεί στο γιατρό της για να του πει ότι θέλει να τον επισκεφτεί στο γραφείο του το ίδιο απόγευμα. Ο γιατρός απαντά ότι δεν είναι ελεύθερος το απόγευμα, αλλά θα μπορέσει να τη δεχτεί την επομένη. Αυτή επιμένει : γιατρέ μου, το σπίτι μου είναι μόνο πέντε λεπτά από το γραφείο σας.

Δε μπορεί να καταλάβει ότι το γεγονός πως μένει δίπλα, δεν προσθέτει τίποτε στο χρόνο του γιατρού. Αντιλαμβάνεται την όλη κατάσταση ναρκισσιστικά : εφόσον αυτή γλιτώνει χρόνο, θα πει ότι κι ο άλλος γλιτώνει χρόνο. Η μόνη πραγματικότητα γι’ αυτήν είναι ο εαυτός της.

Λιγότερο υπερβολικές - ή ίσως μόνο λιγότερο φανερές - αυτές οι παραμορφώσεις της πραγματικότητας παρουσιάζονται στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πόσοι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις του παιδιού τους με μέτρο την υπακοή του, την ευχαρίστηση που τους προκαλεί, την πίστωση που αντιπροσωπεύει γι’ αυτούς κλπ. αντί να διερευνούν ή έστω να ενδιαφέρονται προσωπικά για το τι νιώθει το παιδί μέσα στον εαυτό του και για τον εαυτό του;

Πόσοι σύζυγοι δεν πιστεύουν για τον άντρα τους ότι είναι άχρηστος και βλάκας, γιατί εκείνος δεν ανταποκρίνεται στη φανταστική εικόνα ενός λαμπρού ιππότη που αυτές είχαν φτιάξει στα παιδικά τους όνειρα;

H ίδια έλλειψη αντικειμενικότητας παρατηρείται και στις σχέσεις ανάμεσα στα έθνη.

Θεωρούμε ότι το έθνος μας αντιπροσωπεύει ό,τι καλό και ευγενικό, και το ξένο μπορεί σε μια μέρα μέσα να αποδειχτεί ότι είναι εχθρικό και διεφθαρμένο.

Με ένα μέτρο κρίνουμε τις δικές μας ενέργειες, με άλλο τις ενέργειες του ξένου έθνους.

Ακόμα κι οι καλές πράξεις του εχθρού κρίνονται σαν δείγμα ιδιαίτερης διαβολικότητας που έχουν σκοπό να εξαπατήσουν κι εμάς και τον κόσμο, ενώ οι δικές μας κακές πράξεις είναι αναγκαίες και δικαιώνονται από τους ευγενικούς σκοπούς που υπηρετούν.

Το συμπέρασμα είναι ότι τόσο στις σχέσεις ανάμεσα στα έθνη όσο και ανάμεσα στα άτομα, η αντικειμενικότητα είναι η εξαίρεση και κανόνας είναι η ναρκισσιστική παραμόρφωση της πραγματικότητας.

Η ιδιότητα, το όργανο της αντικειμενικής σκέψης είναι η λογική.

Η ψυχική στάση που παρακολουθεί τη λογική είναι η ταπεινοφροσύνη.

Το να είσαι αντικειμενικός, να χρησιμοποιείς τη λογική σου, είναι δυνατό μόνο αν έχεις φτάσει σε μία στάση ταπεινοφροσύνης, αν έχεις απελευθερωθεί από τα όνειρα της παντογνωσίας και παντοδυναμίας που έχεις όταν είσαι παιδί.

Στο δικό μας θέμα αυτό σημαίνει ότι η αγάπη εξαρτιέται από τη σχετική έλλειψη ναρκισσισμού και απαιτεί την ανάπτυξη της ταπεινοφροσύνης, της αντικειμενικότητας και του λογικού.

Όλη μας η ζωή πρέπει να αφιερωθεί σε αυτό το σκοπό.

Ταπεινοφροσύνη και αντικειμενικότητα είναι αξεχώριστα, ακριβώς όπως και η αγάπη.

Δε μπορώ να είμαι αληθινά αντικειμενικός προς την οικογένειά μου, αν δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός προς τον ξένο, και αντίστροφα.

Αν θέλω να μάθω την τέχνη της αγάπης, πρέπει να επιδιώξω την αντικειμενικότητα σε κάθε κατάσταση και να γίνω ευαίσθητος στις καταστάσεις που δεν είμαι αντικειμενικός.

Πρέπει να προσπαθήσω να δω τη διαφορά ανάμεσα στην εικόνα που έχω για ένα πρόσωπο και τη συμπεριφορά του, καθώς είναι ναρκισσιστικά αλλοιωμένη, και στην πραγματικότητα του προσώπου, όπως αυτή υπάρχει ανεξάρτητα από τα δικά μου συμφέροντα, ανάγκες και φόβους.

Το να κατακτήσεις την ικανότητα για αντικειμενικότητα και λογική, είναι ο μισός δρόμος για να κατακτήσεις την τέχνη της αγάπης, αλλά πρέπει να κατακτηθεί αυτή η αντικειμενικότητα σε σχέση με όλους εκείνους με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή.

Αν θελήσεις να κρατήσεις την αντικειμενικότητά σου μόνο για το αγαπημένο πρόσωπο και νομίζεις ότι δε σου χρειάζεται αυτή στις σχέσεις σου με τον υπόλοιπο κόσμο, σύντομα θα ανακαλύψεις ότι αποτυχαίνεις και στο ένα και στο άλλο πεδίο.




Erich Fromm, 
Η Τέχνης της Αγάπης, εκδόσεις Μπουκουμανης

Ὑπάρχουν διάχυτα …μηνύματα γύρω μας…!!!

Καὶ μάλιστα ἄφθονα.Ἀπὸ ἐμᾶς ἀπαιτεῖται νὰ τὰ παρατηρήσουμε καὶ νὰ τὰ ἀξιολογήσουμε καταλλήλως.

Πότε μᾶς συμβαίνει αὐτό; Διαρκῶς. Δὲν χρειάζεται νὰ αἰσθανθοῦμε πὼς ἀντιμετωπίζουμε ἀδιέξοδα, γιὰ νὰ ἐπιλέξουμε τὴν ἀναζήτησιν μηνυμάτων. Τὰ μηνύματα μᾶς συντροφεύουν διαρκῶς, σὲ κάθε μας βῆμα καὶ ἀρκεῖ, ὅλοι μας, κάθε στιγμὴ νὰ θέλουμε νὰ τὰ λάβουμε.

Τὰ ἐπαναλαμβανόμενα ἀδιέξοδα ἐμφανίζονται ὅταν ἐμεῖς δὲν εἴμαστε καταλλήλως ἐφοδιασμένοι γιὰ νὰ ξεπεράσουμε τὶς δυσκολίες. Ὅταν μᾶς λείπουν ὅπλα.

Ὅταν ἡ προπόνησίς μας ἔμεινε μισή. Ὅταν μᾶς λείπει ἡ ἀποφασιστικότης. Ἤ ἁπλῶς μόνον ὅταν ἔχουμε ἐπιλέξη τὴν λάθος διαδρομή…

Μὰ καὶ τότε, ὅπως πάντα, τὰ μηνύματα ὑφίστανται. Τὸ ἐὰν ἐμεῖς θέλουμε, ἢ ὄχι, νὰ τὰ διακρίνουμε, εἶναι μία ἄλλη ἱστορία.

Κατὰ τὴν αὐτὴν λογικὴ ἔχουμε σίγουρα διαπιστώσει στὶς ζωές μας μία …ὀξύμωρον σύμπτωσιν γεγονότων, ποὺ ἐμφανίζονται μόνον ὅταν εἴμαστε πράγματι ἀποφασισμένοι νὰ φθάσουμε κάπου καί, ἐφ΄ ὅσον αὐτὸ τὸ κάπου πράγματι θὰ προσφέρη θετικὰ στὸ σύνολον.

Συνήθως αὐτὲς οἱ διαδρομὲς εἶναι γνωσιακές, ἀλλὰ ὄχι πάντα.

Κι ἀκριβῶς τότε λοιπόν, ποὺ ἀκόμη κι ἐὰν τὰ ἀδιέξοδα φαίνονται ὑπερβολικὰ μεγάλα καὶ ἀνυπέρβλητα, εἶναι ποὺ ὁ …ἀπὸ μηχανῆς θεὸς ἐμφανίζεται γιὰ νὰ μᾶς δείξῃ μίαν …χαραμάδα στὰ στεγανά.

Δρόμοι ποὺ δὲν ὑπάρχουν λοιπὸν ἀνοίγονται ἐμπρός μας. 

Δρόμοι ποὺ ἢ δὲν ἔχουν περπατηθῆ ἢ ἀκόμη κι ἐὰν ἔχουν περπατηθῆ, ἔχουν λησμονηθῆ, διότι ἔχουν περάση πολλοὶ αἰῶνες καὶ τοὺς ἔκρυψε ὁ χρόνος.

Καλούμεθα λοιπὸν αὐτοὺς τοὺς δρόμους πλέον νὰ βαδίσουμε ὅλοι μας, ὄχι παρέα, ἀλλὰ ὁ καθεὶς μόνος του. Καλούμεθα ὅλοι μας νὰ συμβάλουμε, μὲ τὴν μικρούλα ψηφίδα μας.., 

πρὸ κειμένου νὰ ἀποκτήσουμε ἐμεῖς τὰ ἀναγκαία ἐπὶ μέρους τμήματα πληροφορίας, ποὺ θὰ μᾶς ὁδηγήσουν στὸ γνωσιακόν, ζητούμενον ἀπὸ ἐμᾶς, ἐπίπεδον, γιὰ νὰ χαράξουμε νέες διαδρομές, ποὺ χρειάζονται κι ἄλλοι.

Ὁ ῥόλος μας λοιπὸν δὲν εἶναι στείρος ἀλλὰ δυναμικός..

Ἡ βασική μας ὅμως ἀρχή, γιὰ νὰ μὴν σκορπιζόμεθα καὶ γιὰ νὰ μὴν χαθοῦμε σὲ κραυγὲς καὶ ἀδιέξοδα, ἂς εἶναι, ἀπὸ τώρα, ἡ ἐνασχόλησίς μας μὲ τὸ νὰ ἀπαλλάξουμε ἐμεῖς τοὺς ἑαυτούς μας ἀπὸ στεγανά, ἀπαγορευτικὲς διαδρομὲς καὶ ἐλπιδοφορίες.

Οἱ ὀνειροδομήσεις, στὶς ὁποῖες θὰ λαμβάνουν χώρα ὅλα αὐτὰ ποὺ ἤδη, ἔως τώρα, ἀποδεικνύονται ὡς ἀληθῆ, πρέπει νὰ εἶναι σκοπός μας. 

Ὅσο πιὸ κοντὰ στὸ …ἀνέφικτον διαβιοῦμε, τόσο πιὸ κοντὰ στὴν Ἐλευθερία θὰ πορευόμεθα καὶ τόσο πιὸ γρήγορα θὰ ἐπιτύχουμε νὰ λειτουργήσουμε ὄπως πρέπει, ξεφεύγοντας ἀπὸ τὸ «ἔτσι μᾶς ἔμαθαν» ἢ ἀπὸ τὸ «ἔτσι μᾶς ἀρέσει».




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Οι 12 “χρυσοί” κανόνες για να κατανοήσεις τη ζωή σου...!!!

Η ζωή μπορεί να φαντάζει πολύπλοκη, μυστήρια και συχνά δύσκολη με πολλές προκλήσεις. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της και σίγουρα έχει πολλές θετικές και πανέμορφες στιγμές. Πάντα θα έχει και τα απρόβλεπτα, όμως αυτά είναι που την κάνουν ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. 

Πολλές φορές αυτό μπορεί να μας φαίνεται χαοτικό και να μας προκαλεί άγχος, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή είναι ωραία!

Σίγουρα έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να κατανοήσεις τη ζωή. Σκέφτεσαι για ποιο λόγο έχεις τόσα προβλήματα, γιατί έγιναν έτσι τα πράγματα και τι μπορείς να κάνεις για να τα αλλάξεις. Όταν βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις απόσταση από τα προβλήματα και να σκεφτείς καθαρά το μέλλον. 

Μπορείς να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές. Διάβασε τους 12 χρυσούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη ζωή σου και να δεις τα πράγματα αλλιώς!!

1. Όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
Είναι τρελό πως καταλήγεις πάντα εκεί που προορίζεσαι να είσαι – πως, ακόμα και οι πιο τραγικές και αγχωτικές καταστάσεις τελικά σε διδάσκουν σημαντικά μαθήματα που ποτέ δεν είχες ονειρευτεί ότι θα είχες την ευκαιρία να μάθεις. Να θυμάσαι, πολλές φορές, όταν τα πράγματα καταρρέουν, στην πραγματικότητα βρίσκουν επιτέλους τη θέση τους.

2. Δεν μπορείς να αρχίσεις να βρεις τον αληθινό σου εαυτό, πριν χαθείς σε αυτό τον κόσμο.
Το να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χαθεί είναι το πρώτο βήμα για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις. Το δεύτερο βήμα είναι να αφήσεις τη ζωή που δεν θέλεις. Το να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου είναι αρκετά τρομαχτικό.

Αλλά ξέρεις τι είναι ακόμα πιο τρομαχτικό; Το να μετανιώνεις. Το όραμα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση και η δράση χωρίς όραμα είναι ένας εφιάλτης. Η καρδιά σου είναι ελεύθερη, έχε το θάρρος να την ακολουθήσεις.

3. Είναι συνήθως ο πιο βαθύς πόνος που σε κάνει να αναπτύξεις πλήρως τις δυνατότητες σου.
Είναι οι τρομαχτικές, αγχωτικές επιλογές που καταλήγουν να είναι οι πιο αξιόλογες. Χωρίς πόνο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Αλλά να θυμάσαι, ο πόνος, όπως ακριβώς και τα πάντα στη ζωή, έχει ως στόχο να μάθεις από αυτόν και στη συνέχεια να αφεθείς ελεύθερος.

4. Μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις που θα αντιμετωπίσεις ποτέ στη ζωή είναι το αν θα φύγεις μακριά ή θα κάνεις άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός.
Αν πιάσεις τον εαυτό σου σε ένα κύκλο να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον ή να προσπαθείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου εναντίον κάποιου που προσπαθεί να σε αλλάξει, φύγε μακριά. Αλλά, αν κυνηγάς ένα όνειρο..., 

κάνε άλλο ένα βήμα. Και μην ξεχνάς ότι μερικές φορές αυτό το βήμα θα σε κάνει να τροποποιήσεις το όνειρο σου ή να σχεδιάσεις ένα νέο – είναι εντάξει να αλλάξεις γνώμη ή να έχεις περισσότερα από ένα όνειρα.

5. Θα πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου πρώτα.
Πριν γίνεις φίλος με άλλους, θα πρέπει να είσαι φίλος του εαυτού σου. Πριν αρχίσεις να διορθώνεις τους άλλους, θα πρέπει να διορθώσεις τον εαυτό σου.

Πριν κάνεις τους άλλους χαρούμενους, θα πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο. Δεν λέγεται εγωισμός αυτό, λέγεται προσωπική ανάπτυξη. Μόλις βρεις μια ισορροπία μέσα σου, μπορείς να ισορροπήσεις και τον κόσμο γύρω σου.

6. Μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες είναι το να μην νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για εσένα.
Όσο ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, τους ανήκεις. Μόνο όταν δεν απαιτείς έγκριση από οποιονδήποτε άλλο εκτός του εαυτού σου μπορείς να ανήκεις σε εσένα.

7. Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις για λίγο μόνος πριν συνειδητοποιήσεις ότι, αν και τα αντικείμενα από τις αποτυχημένες σχέσεις σου μπορεί να μην μοιράστηκαν ισόποσα, τα ζητήματα που κατέστρεψαν τις σχέσεις πιθανόν μοιράστηκαν.
Γιατί, πως μπορείς να σταθείς μόνος σου με αυτοπεποίθηση ή να δεις τα ίδια ζητήματα στην νεότερη σχέση σου και να μην συνειδητοποιείς τα σπασμένα κομμάτια που σου ανήκουν;

Το να συνειδητοποιείς τα ζητήματα σου και να τα αντιμετωπίζεις, θα σε κάνει πολύ πιο ευτυχισμένο άτομο μακροπρόθεσμα, από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

8. Το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις απόλυτα είναι το πώς θα αντιδράσεις στα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις.
Όσο περισσότερο μπορείς να προσαρμοστείς στις καταστάσεις της ζωής, τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνεις και τόσο πιο γρήγορα θα είσαι σε θέση να ανακάμψεις από τις πτώσεις.

9. Κάποιοι άνθρωποι θα σου πουν ψέματα.
Να θυμάσαι, ένας ειλικρινής εχθρός είναι καλύτερος από ένα φίλο που ψεύδεται. Δείξε λιγότερη προσοχή σε αυτά που οι άνθρωποι λένε και περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν. Οι ενέργειες τους θα σου δείξουν την αλήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να μετρήσεις την πραγματική ποιότητα της σχέσης σας σε μια μακροπρόθεσμη βάση.

10. Αν επικεντρωθείς σε αυτά που δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.
Αν είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις, θα καταλήξεις να έχεις ακόμα περισσότερα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στις ιδιοκτησίες, ούτε στο χρυσό. Η ευτυχία κατοικεί στη ψυχή. Η αφθονία δεν είναι το πόσα έχεις, είναι το πώς αισθάνεσαι για αυτά που έχεις. Όταν παίρνεις τα πράγματα για δεδομένα, η ευτυχία φεύγει μακριά.

11. Ναι, έχεις αποτύχει στο παρελθόν.
Αλλά μην κρίνεις τον εαυτό σου από το παρελθόν, δεν ζεις εκεί πια. Απλά επειδή δεν είσαι εκεί που θα ήθελες να είσαι σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είσαι εκεί κάποια μέρα. Μπορείς να μετατρέψεις τα πάντα γύρω σου εν ριπή οφθαλμού κάνοντας μια απλή επιλογή – να σηκωθείς, να προσπαθήσεις ξανά, να αγαπήσεις και πάλι, να ζήσεις ξανά και να ονειρευτείς ξανά.

12. Ναι, τα πάντα θα πάνε καλά.
Ίσως όχι σήμερα, αλλά τελικά. Θα υπάρξουν στιγμές που φαίνεται ότι όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, πάνε στραβά. Και μπορεί να νιώθεις σαν να είσαι κολλημένος εκεί για πάντα, αλλά δεν θα είσαι.

Σίγουρα, ο ήλιος σταματάει να λάμπει κάποιες φορές και μπορεί να βρεθείς σε μια τεράστια καταιγίδα ή δύο, αλλά τελικά ο ήλιος θα βγει και θα λάμψει και πάλι. 

Μερικές φορές εξαρτάται από εμάς, να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο θετικοί γίνεται ώστε να καταφέρουμε να δούμε και πάλι τις ακτίνες του ήλιου μέσα από τα σύννεφα.




Ποτέ μην ασκείς κριτική αλλά αν πρέπει.. μάθε τον τρόπο…!!!

Είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει;
Αν όχι, μην προχωρήσεις στον επόμενο κανόνα. Σώπασε. Ποτέ σου, ποτέ, μην ασκείς κριτική για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν: «Δεν έπρεπε να φορέσεις εκείνο το φόρεμα απόψε». 

Το μόνο που καταφέρνει αυτό το είδος κριτικής, είναι να πληγώνει τον άλλον. Αν είναι πλέον αργά, ξέχασέ το.

Αυτός είναι ο πιο δύσκολος κανόνας, επειδή μας στερεί τη δυνατότητα να εκφράσουμε αυτό που αισθανόμαστε. Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκρατήσουμε την απογοήτευσή μας, όταν το μόνο που θέλουμε στην πραγματικότητα είναι να τα βάλουμε με κάποιον.

Υπάρχουν όμως τόσα πράγματα στη ζωή που επιδέχονται βελτιώσεις, που δεν αξίζει να χάνουμε τον καιρό μας με πράγματα που δεν μπορούν να διορθωθούν.

Διάλεξε τον κατάλληλο τόπο και χρόνο.
Σε κανέναν δεν αρέσει να δέχεται κριτική μπροστά σε άλλους. Επιπλέον, έλεγχε τη διάθεσή σου. Εγώ προσωπικά ασκώ κακή κριτική, όταν είμαι θυμωμένος. Στοιχηματίζω πως το ίδιο συμβαίνει και μ’ εσένα.

Κάνε ταυτόχρονα επαίνους.
Άρχισε επαινώντας τον άλλον, όποτε είναι δυνατόν. Τι καλό έχει κάνει; Να είσαι ειλικρινής. Μη λες, «Αυτό είναι θαυμάσιο, αλλά…» Πες τι είναι θαυμάσιο.

Να είσαι συγκεκριμένος.
Αν δεν μπορείς να είσαι συγκεκριμένος, μην κάνεις κριτική. Αν εσύ δεν μπορείς να εκφραστείς σωστά, μην περιμένεις από τον άλλον να καταλάβει.

Δείξε εμπιστοσύνη.
Κάνε κριτική σε κάτι που έχεις ήδη διαπιστώσει ότι διορθώνεται. Βοήθησε τον άλλον να καταλάβει ότι μπορεί πράγματι να το διορθώσει. Και τέλος παρουσίασέ το ως κάτι εύκολο να επιτευχθεί.

Επαίνεσε την πρόοδο.
Να είσαι εκεί και την επόμενη μέρα. Είναι μεγάλη αγένεια να αδιαφορήσεις, από τη στιγμή που έκανες την κριτική σου. Αν μπήκες στον κόπο να κάνεις κριτική, μπες και στον κόπο να επαινέσεις. Με τον έπαινο όχι μόνο θα επιταχύνεις τη βελτίωση του άλλου, αλλά και στο μέλλον η κριτική σου θα θεωρείται ειλικρινής και θα είναι ευπρόσδεκτη.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνω κάποιον να διορθώσει ένα λάθος του, να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του, να φερθεί πιο αποτελεσματικά;

Να φανταστώ ότι βρίσκομαι στη θέση του.

Τι θα ήθελα εγώ να ακούσω, μετά από ένα μου σφάλμα;

Θα ήθελα να με διαβεβαιώσουν ότι τα υπόλοιπα τα έχω κάνει σωστά, ότι παρ’ όλο που έσφαλα με εκτιμούν, ότι το λάθος μου ήταν ανθρώπινο, ότι δεν ήταν από τεμπελιά, ανευθυνότητα ή αδιαφορία – ότι, αν ξαναπροσπαθήσω, μπορώ να το διορθώσω.




Απόσπασμα από το βιβλίο «Μαθήματα αυτοπεποίθησης» 
του Walter Anderson
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ό,τι στραβό κι αν συμβεί, θα περάσει. Πάντα περνάει…!!!

Tι είναι η ευτυχία;
Βασικά στιγμές – αν δεχτούμε ότι δεν είσαι χρηματιστής από το Μανχάταν, εμβαπτισμένος στο αμερικάνικο όνειρο από τη στιγμή που γεννήθηκες

Στιγμές σαν αυτές που ξυπνάς χαρούμενος επειδή είναι Σάββατο ή επειδή έχεις ωραία σχέδια για σήμερα, ή και τα δύο, που συνειδητοποιείς ότι σε αγαπάνε, που κουλουριάζεσαι στον καναπέ για να διαβάσεις βιβλία ένα βροχερό απόγευμα με αχνιστό καφέ δίπλα σου. Τέτοια μικρά και καθημερινά, τέλος πάντων.

Το να είσαι ευτυχισμένος, όμως, γενικότερα, το να απαντάς αμέσως «ναι» στην ερώτηση «είσαι ευτυχισμένος;» είναι λίγο πιο περίπλοκο – και λίγο πιο δύσκολο. 

Ιδού τριάντα διαφορετικοί τρόποι να το πετύχετε, και να το κάνετε να διαρκέσει.

1. Συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τέλεια. Ένας σοφός είπε κάποτε πως το μυστικό δεν είναι να έχεις όλα αυτά που θέλεις, αλλά να θέλεις όλα αυτά που έχεις.

2. Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά.

3. Και ακόμα περισσότερο, μην παίρνετε τους άλλους πολύ στα σοβαρά.

4. Να έχετε πάντα έναν σκοπό. Δεν πειράζει αν δεν είναι σπουδαίος, δεν είναι ανάγκη να θέλετε να γίνετε αστροναύτης ή να αλλάξετε τον κόσμο. Μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως το να έχετε ιστορίες να διηγείστε, ή απλώς να περνάτε καλά κάθε μέρα. Αρκεί να είναι ένας σκοπός.

5. Να περνάτε πολύ χρόνο με τους φίλους σας. Ακόμα και όταν χρειάζεται να θυσιάζετε χρόνο από τη δουλειά για να το κάνετε. Ή μάλλον, ειδικά τότε.

6. Να ζητάτε υποστήριξη όταν την χρειάζεστε.

7. Και να την δίνετε όταν σας τη ζητούν.

8. Μην μπερδεύετε τον υλισμό με την επιτυχία. Ούτε αυτή, ούτε η ευτυχία μετριούνται σε μεγάλα σπίτια και ακριβά έπιπλα.

9. Μην τρέχετε να τα προλάβετε όλα. Τις μέρες που έχετε πολλή δουλειά, ή που χωρίζει ο καλύτερος σας φίλος, τα πιάτα θα μένουν άπλυτα και τα e-mail αναπάντητα. Δεν πειράζει.

10. Να είστε αυθόρμητοι.

11. Να είστε δημιουργικοί.

12. Να είστε ο εαυτός σας.

13. Γράψτε κάθε μέρα κάτι που σας έκανε χαρούμενο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι γκράντε, που σας άλλαξε τη ζωή - δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα κάθε μέρα. Μπορεί να είναι κάτι μικρό κι ασήμαντο, ένας αστείος διάλογος στη δουλειά, ή ένα καινούριο τραγούδι που αγαπήσατε με την πρώτη.

14. Προσπαθήστε να μαθαίνετε κάθε μέρα κάτι καινούριο.

15. Θυμηθείτε πως ό,τι στραβό και αν συμβαίνει, θα περάσει. Πάντα περνάει.

16. Κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

17. Κάντε μεγάλες συζητήσεις –και απολαύστε τις.

18. Βρείτε ένα χόμπι.

19. Διαβάστε.

20. Βοηθήστε τους άλλους. Δεν είναι ανάγκη να γίνετε κάπου εθελοντής αν πιστεύετε ότι δεν έχετε χρόνο. Βοηθήστε τους φίλους / τους γονείς / τους συναδέλφους σας να κάνουν / να μάθουν/ να τελειώσουν κάτι που τους δυσκολεύει.

21. Μην κουράζεστε για πράγματα που δεν έχουν σημασία.

22. Ακούστε περισσότερη μουσική.

23. Δείτε λιγότερη τηλεόραση.

24. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Και αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Δεν θα είναι πάντα αρκετό –αλλά δεν πειράζει.

25. Γελάστε περισσότερο. Αν δεν έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που σας κάνουν να γελάτε, δείτε αστεία βίντεο με πιγκουίνους στο YouTube. Πιάνουν πάντα.

26. Μην συζητάτε πολύ κάθε τι που σας στεναχωρεί. Είναι μύθος το ότι θα νιώσετε καλύτερα αν το «βγάλετε από μέσα σας». Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο το αναλύετε, τόσο πιο σημαντικό κάνετε το μυαλό σας να το θεωρεί.

27. Μην καταπιέζετε πολύ τον εαυτό σας. Ναι, είναι σημαντικό να τρώτε σωστά και να κάνετε οικονομία, αλλά είναι σημαντικότερο να σπάτε πού και πού τους κανόνες σας για να φάτε ένα λαχταριστό γλυκό ή να αγοράσετε κάτι που θέλετε πολύ.

28. Πείτε στους πιο υπέροχους ανθρώπους της ζωής σας ότι τους αγαπάτε.

29. Μην περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, ή να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

30. Βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει χαρούμενους. Και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε.




Ηρώ Κουνάδη

Όποιος ενδιαφέρεται αληθινά για σένα, ξέρει να σε διεκδικήσει…!!!

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε μεγάλα λόγια. Κι άλλες φορές να προσπαθούμε να μαντέψουμε πίσω από τους γρίφους. Μαζοχιζόμαστε, επαναπαυόμαστε, συνηθίζουμε, γεμίζουμε το κενό της μοναξιάς μας και έπειτα πάλι από την αρχή.

Κάποιες φορές υπομένουμε γιατί αυτό που ακούμε μας αρέσει. Λόγια που μας ανεβάζουν, που ακούγοντας τα αισθανόμαστε όμορφα. Παρόλο που ξέρουμε ότι είναι προσωρινά, ότι σύντομα θα ξεχαστούν όπως και εμείς για κάποιους ανθρώπους και αυτοί για εμάς.

Δενόμαστε από τα λόγια τους και νομίζουμε ότι είναι πραγματικά κάτι διαφορετικό.

Είναι οι ψεύτικοι άνθρωποι που ασφαλώς και έχουν το λόγο τους για την κατάντια τους και είναι και αυτοί που παίρνουν πρωτοβουλίες, επιβάλλουν τα θέλω τους και δεν ησυχάζουν μέχρι να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. 

Εάν έχουν την μπέσα, μένουν και το δουλεύουν με τον άλλο, εάν όχι τότε ψάχνουν εύκολους τρόπους για να φύγουν. Μην μασάς. Εάν δεις ότι δεν προχωρά μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να πέσει στα πατώματα, ούτε και να παρακαλέσει. Πάρε την αξιοπρέπεια σου και προχώρα.

Το συχνότερο που θα ακούσεις είναι για το «bad timing». Δεν είναι ποτέ όμως θέμα χρόνου, αλλά προσδοκιών, επιθυμιών, θέλω και στόχων. Ίσως, για την επόμενη αγκαλιά. 

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας σε αυτές τις περιπτώσεις όπως πολύ καλά θα έχεις μάθει και από τις εμπειρίες σου.

Το σημαντικό είναι ένα. Όποιος πραγματικά θέλει πάντα βρίσκει τρόπους. Ακόμη και την πιο χαζή δικαιολογία για να φτάσει κοντά στον άνθρωπο που τον ενδιαφέρει.

Μειώνει αποστάσεις και εμπόδια.

Δεν θέλει ούτε να διανοηθεί πως κάποιος άλλος μπορεί να είναι η αιτία που χαμογελά η αγαπημένη του.

Γίνεται κτητικός και τα θέλει όλα όσα την αφορούν δικά του. Εάν δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά, τότε δες την αλήθεια.

Πολύ απλά, δεν τον ενδιαφέρεις πια και αυτός ο άνθρωπος δεν είναι για σένα.




Μαρίνας Αβραάμ.

Aν υποφέρουμε εξαρτάται από τον τρόπο που αντιδρούμε σε μια δεδομένη κατάσταση…!!!

Ενώ μερικά είδη δυστυχίας είναι αναπόφευκτα, άλλα τα δημιουργούμε μόνοι μας.

Διαπιστώσαμε, για παράδειγμα, πως αρνούμενοι να αποδεχτούμε τη δυστυχία σαν φυσικό μέρος της ζωής, οδηγούμαστε στο να βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν αιώνια θύματα και να κατηγορούμε τους άλλους για τα προβλήματα μας - μια εξασφαλισμένη συνταγή για μια ανυπόφορη ζωή.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, αυξάνουμε την ίδια μας τη δυστυχία και με άλλους τρόπους.

Πολύ συχνά διαιωνίζουμε τον πόνο μας, τον κρατάμε ζωντανό, ξαναζώντας τα πλήγματα μας με το νου μας, μεγενθύνοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία τις αδικίες που έχουμε υποστεί.

Επαναλαμβάνουμε τις οδυνηρές μας αναμνήσεις με την ασυνείδητη ευχή ότι ίσως με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση - αλλά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ.

Ασφαλώς, αυτή η ατελείωτη καταμέτρηση των συμφορών μας μπορεί να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό.

Μπορεί να αποδώσει μια αίσθηση δραματικότητας και έναν τόνο συγκίνησης στη ζωή μας ή να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια των άλλων.

Αλλά αυτή φαίνεται ότι είναι μια ασύμφορη ανταλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη μας τη δυστυχία που εξακολουθούμε να βιώνουμε μ' αυτόν τον τρόπο.

[...]

Για παράδειγμα, αν νιώθουμε θυμό ή μίσος για κάποιον, είναι μικρότερη η πιθανότητα να φτάσει σε ένα έντονο βαθμό αν το παραμελήσουμε.

Όμως, αν σκεφτόμαστε και προβάλλουμε συνεχώς τις αδικίες που μας έκανε, τους τρόπους με τους οποίους μας φέρθηκε άσχημα, και συνεχίζουμε να τους σκεφτόμαστε ξανά και ξανά, τότε τροφοδοτούμε το μίσος.

Μέχρι που αυτό γίνεται πολύ δυνατό και αδυσώπητο.

Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και όταν έχουμε προσκόλληση προς ένα συγκεκριμένο άτομο.

Μπορούμε να θρέφουμε αυτή μας την προσκόλληση σκεπτόμενοι πόσο όμορφο είναι το άτομο αυτό, και όσο συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε τις προβαλλόμενες ποιότητες που βλέπουμε σε αυτό, η προσκόλληση γίνεται όλο και πιο έντονη.

Αλλά αυτό μας δείχνει πως μέσα από τη διαρκή ενασχόληση και σκέψη, εμείς οι ίδιοι κάνουμε τα συναισθήματα μας πιο έντονα και πιο ισχυρά.

Συχνά επίσης επιβαρύνουμε τον πόνο και τη δυστυχία μας με το να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι, να αντιδρούμε υπερβολικά σε μικρότερης σημασίας πράγματα και μερικές φορές με το να παίρνουμε τα πράγματα πολύ σοβαρά.

Έχουμε την τάση να παίρνουμε στα σοβαρά τις λεπτομέρειες και να τις οδηγούμε στα άκρα, ενώ παράλληλα μπορεί συχνά να παραμένουμε αδιάφοροι μπροστά σε όντως σπουδαία θέματα, αυτά τα θέματα που έχουν μια ουσιαστική επιρροή στη ζωή μας, με μακροχρόνιες συνέπειες και επιπτώσεις.

Έτσι νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, το αν υποφέρουμε εξαρτάται από τον τρόπο που αντιδρούμε σε μια δεδομένη κατάσταση.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως μαθαίνεις ότι κάποιος μιλάει για σένα πίσω από την πλάτη σου.

Αν αντιδράσεις στο γεγονός ότι κάποιος μιλάει άσχημα για σένα - δηλαδή σε αυτή την άσχημη συμπεριφορά - με ένα αίσθημα πόνου και θυμού, τότε εσύ ο ίδιος καταστρέφεις την πνευματική σου γαλήνη.

Αυτός ο πόνος είναι δική σου προσωπική δημιουργία.

Από την άλλη πλευρά, αν συγκρατηθούμε και δεν αντιδράσουμε αρνητικά και αφήσουμε τη συκοφαντία να περάσει από δίπλα μας χωρίς να μας αγγίξει, σαν να είναι ένας σιωπηλός άνεμος που περνάει πίσω από τα αυτιά μας, τότε προστατεύουμε τον εαυτό μας από αυτόν τον πόνο.

Άρα, παρόλο που μπορεί να μην είμαστε πάντα σε θέση να αποφεύγουμε τις δύσκολες καταστάσεις, μπορούμε να καθορίσουμε το βαθμό στον οποίο υποφέρουμε με τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτές.




Δαλάι Λάμα και Howard C. Cutler, Μ.D. - H Τέχνη της Ευτυχίας
Μετάφραση: Έλενα Λυμπέρη
εσοπτρον Αθήνα 2000

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Άσε τον Θεό στην ησυχία του… Εσύ χρειάζεται να συγχωρέσεις τον εαυτό σου…!!!

Ακούω μια φωνή στο δρόμο να καλεί για ελεημοσύνη…

Βοήθησε με, σε παρακαλώ… ο Θεός να συγχωρέσει τα πεθαμένα σου…

Να συγχωρέσει τα πεθαμένα σου!!!!!

Αυτή η φράση πυροδότησε εκρήξεις μέσα στο μυαλό μου… Το σώμα μου ανατρίχιασε και η καρδιά μου ψιθύρισε εκκωφαντικά μέσα στο κεφάλι μου:

Άσε τον Θεό στην ησυχία του…

Εκείνος δεν έχει να σου συγχωρέσει τίποτα… Ο Θεός είναι καθαρή αγάπη και η αγάπη κατανοεί και αποδέχεται αυτόματα…

Εσύ χρειάζεται να συγχωρέσεις τον εαυτό σου…

Για όσα νομίζεις ότι δεν μπόρεσες… για όσα νομίζεις ότι δεν έκανες…

Άσε τις ενοχές να φύγουν, μην γαζώνεσαι πάνω τους… Μην αυτοτιμωρήσε!!!

Ονόμασε τα λάθη σου εμπειρίες και ξεκόλλα…

Κάθε φορά έκανες το καλύτερο που μπορούσες…

Αγάπησε επιτέλους τον εαυτό σου και άρχισε να κυλάς με τη ζωή…

Μια ζωή έχεις… φρόντισε να την ζήσεις ολοκληρωτικά!!!




namaste
despoina palamari
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Διατροφή και Πνευματικότητα…!!!

Είναι ίσως πολύ καλό θα έλεγα να μη τρώμε ζώα αλλά αυτό δε μας μεταμορφώνει αυτόματα σε πνευματικά άτομα. Ιδιαίτερα αν με έπαρση διατυμπανίζουμε ότι είμαστε χορτοφάγοι και κατηγορούμε όλους όσους δεν είναι. Αυτή η εγωική συμπεριφορά δε θα είναι παρά ακόμη ένα εμπόδιο στην αναγνώριση της πνευματικής μας διάστασης. 

Δυο ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύουν τα παραπάνω: ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος ενώ ο Βούδας δεν ήταν (λένε ότι πέθανε από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος)! 

Η απάντηση στο τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουμε κάθε φορά θα έλθει από τον εσώτερο εαυτό μας όταν συνδεόμαστε με αυτόν και θα είναι ανάλογη με το επίπεδο της συνειδητότητας που έχουμε κατακτήσει κάθε φορά. 

Μπορούμε επίσης να ρωτήσουμε το σώμα μας πως αισθάνεται με το συγκεκριμένο είδος τροφής· αν πιστεύει ότι θα το ωφελήσει ή θα το βλάψει. 

Ο νους συνήθως δεν γνωρίζει τι πραγματικά θέλει το σώμα. 

Ο νους θυμάται περασμένες απολαύσεις και προσπαθεί να τις επαναλάβει. 

Το σώμα όμως μπορεί να χρειαζόταν μέχρι χθες την κατανάλωση κρέατος για να διατηρήσει την υγεία του και σήμερα να μην τη χρειάζεται πια. 

Η επίγνωση του σώματος λοιπόν βοηθάει πολύ στην επιλογή της σωστής τροφής. Όλες τις σημαντικές απαντήσεις τελικά πρέπει να τις αναζητήσουμε εντός μας.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο θα λέγαμε ότι ο Θεός, εμείς, μια αγελάδα, μια ντομάτα, όλα είναι, πέρα από τα φαινόμενα, το ίδιο πράγμα, δηλαδή μια αδιάσπαστη Μονάδα. 

Ζούμε εντός του Ενός που μπορεί να κατατμηθεί σε όλα τα όντα, για να ξεχάσει τον εαυτό του μόλις γίνει αυτά. Ας μη γελιόμαστε, ο νους μας και τα παιδικά συναισθήματά μας, δημιουργούν κατηγορίες τροφίμων. 

Κάποιες τροφές δεν τις αποδεχόμαστε, επειδή απαιτούν να ασκήσουμε την αγριότητά μας, ενώ άλλες μας φαίνονται καταλληλότερες, γιατί δεν διαμαρτύρονται μέσα στην κατσαρόλα ή στο στομάχι μας. 

Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι πάντα τρώμε τους ίδιους μας τους εαυτούς! 

Έτσι εξηγείται η συμπάθεια για ένα πράγμα και η αδιαφορία για ένα άλλο. Έτσι εξηγείται η λύπη για ένα αρνί στη σούβλα και η επιδοκιμασία για ένα πιάτο αρακά. 

Αν η συμπόνια είναι αληθινή πρέπει να αφορά όλες τις υπάρξεις που απαρτίζουν το σύνολο των όντων, δηλαδή τη θεότητα, που θυσιάστηκε προβάλλοντας άρνηση στον ίδιο της τον εαυτό, για να δημιουργήσει ένα σύμπαν όπου ο ύψιστος κανόνας του παιχνιδιού που παίζουμε με τον εαυτό μας είναι η λήθη της ίδιας μας της καταγωγής...
             Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...




Η πραγματική διαδικασία θεραπείας χρειάζεται χρόνια εξαγνισμού…!!!

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι της γνώμης ότι μια θεραπευτική διαδικασία είναι θέμα μιας ημέρας, μιας εβδομάδας ή το περισσότερο ενός μήνα.

Η πραγματική διαδικασία θεραπείας δεν σχετίζεται με τόσο μικρές χρονικές περιόδους.

Χρειάζεται χρόνια εξαγνισμού της συνειδητότητας και κάθαρσης.

Μπορεί να χρειαστούν ζωές για να απαλλαγούμε από σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, οι σωματικές ασθένειες που προέρχονται από το φυσικό πεδίο διαρκούν μικρότερο χρονικό διάστημα από τις ασθένειες που προέρχονται από τα αστρικά και νοητικά πεδία.

Ο εξαγνισμός της συνειδητότητας και η εκκαθάριση του κάρμα παίρνουν μερικές φορές αιώνες.

Πεθαίνουμε και μετενσαρκωνόμαστε με τους ίδιους σπόρους ασθενειών.

Μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση· άλλοι μπορεί να γίνουν ενεργοί.

Χρειαζόμαστε συνεχείς προσπάθειες για να καθαρίσουμε τη συνειδητότητά μας και να πληρώσουμε το κάρμα μας υπομονετικά μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες μετασχηματισμού και μεταμόρφωσης στον οργανισμό μας.




-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
New Dimensions in Healing
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Εγωιστική "πνευματικότητα"…!!!

Σχεδόν σε όλους τους φίλους μου υπάρχει κάτι το διεστραμμένο στην ίδια τους τη φύση. Αυτό το κάτι είναι μια αίσθηση αδυναμίας και κατωτερότητας που το κάνει απίστευτα δύσκολο γι’ αυτούς να υποστούν την παραμικρή σμίκρυνση. 

Η φυσική τους τάση είναι να ξεπεράσουν τους άλλους, να τους ταπεινώσουν και να υψωθούν πάνω απ’ όλους.

Στην ουσία, το πρόβλημά τους δεν είναι υπαρξιακό, πνευματικό, που να οδηγεί στην εκμηδένιση του εγωκεντρισμού τους, αλλά ένα πρόβλημα κατωτερότητας που τους σπρώχνει να ασχοληθούν με «πνευματικά» πράγματα για να κερδίσουν ανωτερότητα. 

Γι’ αυτό είναι τόσο απρόθυμοι να ομολογήσουν την ανάγκη να υιοθετούν ψεύτικα, διπλωματικά τεχνάσματα που θα τους δείξουν διαφορετικούς απ’ ότι είναι, που θα τους παρουσιάσουν σαν αλάθητα όντα. 

Αυτές οι προσπάθειες γίνονται μόνο από όσους πιστεύουν στη νίκη του εαυτού τους επάνω σε άλλους και δεν έχουν καμιά φιλοδοξία να καταστρέψουν την άσχημη πλευρά τους. 

Ίσως αυτό είναι που νιώθω σαν βασική ασυμφωνία ανάμεσά μας. Όλοι τους θέλουν να φτάσουν σε πνευματικά ύψη κουβαλώντας μαζί τους και τον μεγενθυμένο τους εγωισμό. Η αναζήτησή τους δεν είναι παρά ένας αγώνας για να δοξάσουν τον εγωισμό τους και να του προσφέρουν πνευματικές δυνάμεις.

Οι άνθρωποι που έχουν για προορισμό τους να αναζητήσουν το πνεύμα και να καταστρέψουν τον εγωισμό τους είναι σοβαροί, στοχαστικοί, δε χαρίζονται στον εαυτό τους και κάθε θρίαμβό τους τον βλέπουν σαν κάτι το ανεπιθύμητο, σαν ένα κακό σάρκωμα, σαν κάτι που, αργά ή γρήγορα, πρέπει να διαλυθεί. 

Χαίρονται όταν η αίσθηση του εγώ τους μικραίνει. Ένα ώριμο εγώ νιώθει ότι δεν επιθυμεί πια να κάνει κάτι για να ενισχυθεί, γιατί έχει φτάσει ένα σημείο ωριμότητας που ξεπερνά πολύ τον μέσο όρο.
              Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...




Σοφία Άντζακα

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τον φόβο εγκατάλειψης ;

Αν και είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, για μερικούς ανθρώπους ο φόβος ότι θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μια συνεχής πηγή άγχους, γνωστή και ως φόβος εγκατάλειψης.

Ο φόβος εγκατάλειψης, είναι συνήθως συνέπεια κακοποίησης, παραμέλησης ή άλλων τραυματικών εμπειριών, νωρίς στη ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θέματα εγκατάλειψης είναι σύμπτωμα οριακής διαταραχής προσωπικότητας. 

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ζητήματα εγκατάλειψης. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να αρνούνται να πάνε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. 

Οι ενήλικες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουν πρόβλημα να ανοιχτούν και να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τους άλλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές συμπεριφορές, όπως η διαρκής αναζήτηση προσοχής.

Τι ακριβώς είναι ο φόβος της εγκατάλειψης;
Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι μια μορφή άγχους όπου ένα άτομο φοβάται να χάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μπορεί να εκδηλωθεί ως φόβος θανάτου αγαπημένων προσώπων ή τερματισμού των σχέσεων. Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτοί οι φόβοι τείνουν να αναπτύσσονται νωρίς στην παιδική ηλικία, επηρεάζοντας έως και το 4% των παιδιών.

Τα ζητήματα εγκατάλειψης σχετίζονται με διαφορετικά στυλ προσκόλλησης :

· Αποφευκτική προσκόλληση
Τα άτομα με αυτό το στιλ προσκόλλησης έχουν πρόβλημα να δημιουργήσουν σχέσεις. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανοιχτούν στους άλλους από φόβο μήπως φύγουν.

· Αμφίθυμη/αγχώδης προσκόλληση
Σε αυτή τη μορφή προσκόλλησης, οι άνθρωποι σχηματίζουν στενές εξαρτημένες σχέσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ανησυχούν μήπως τους αφήσει το άλλο άτομο.

· Αποδιοργανωμένη προσκόλληση:
Τα άτομα με αυτό το στιλ προσκόλλησης έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Έχει χαρακτηριστικά τόσο αποφευκτικού όσο και αγχώδους στιλ προσκόλλησης.
Κοινά σημάδια φόβου εγκατάλειψης

Υπάρχουν πολλά κοινά σημάδια προβλημάτων εγκατάλειψης. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:

· Άγχος και φόβοι για αγαπημένα πρόσωπα:
Τα άτομα με προβλήματα εγκατάλειψης νιώθουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα τους εγκαταλείπουν. Ανησυχούν ότι θα καταλήξουν μόνοι και ότι θα απογοητεύσουν τους άλλους.

· Δυσκολία διατήρησης υγιών σχέσεων:
Τα άτομα με ζητήματα εγκατάλειψης, είναι πιο πιθανό να είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι. Μπορεί να κάνουν σύντομες σχέσεις ή να προσκολλώνται σε τοξικές. Μπορεί επίσης να επιδιώκουν συνεχή επιβεβαίωση από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να αναζητούν συνεχώς την προσοχή τους.

· Γνωστικά και ψυχιατρικά συμπτώματα:
Τα άτομα με ζητήματα εγκατάλειψης, μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, υψηλά επίπεδα ευερεθιστότητας και αυτοκτονικού ιδεασμού και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις.

Τι προκαλεί ζητήματα εγκατάλειψης;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναπτύσσουν ζητήματα εγκατάλειψης. Συνήθως, είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν από άλλες υποκείμενες παθήσεις. Πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε προβλήματα εγκατάλειψης αργότερα στη ζωή συμβαίνουν ακόμα και πριν από τη γέννηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγεία μιας εγκύου θα επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. 

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

· Κάπνισμα: Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα κατά 20% έως 80%.

· Κατανάλωση αλκοόλ: Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας νωρίς στη ζωή τους.

Εμπειρίες πρώιμης ζωής:
Οι τρόποι γονικής μέριμνας, η παραμέληση, το τραύμα, η κακοποίηση και άλλες εμπειρίες πρώιμης ζωής, μπορεί να συμβάλλουν σε ζητήματα εγκατάλειψης. 

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:

· Μεγάλες περίοδοι γονικής απουσίας

· Απώλεια γονέα

· Γονικός αλκοολισμός

· Ανθυγιεινή ανατροφή των παιδιών ή κακοποίηση

· Ασταθής ζωή στο σπίτι

Υποκείμενες συνθήκες
Τα ζητήματα εγκατάλειψης, είναι συχνά σύμπτωμα διαφορετικών ψυχικών και ιατρικών καταστάσεων. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης ψυχικής υγείας βοηθά στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

· Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Τα άτομα με αυτή την πάθηση παλεύουν με τις σχέσεις, την παρορμητικότητα, θέματα αυτοεικόνας και συναισθηματικής ρύθμισης.

· Υποκείμενες αγχώδεις διαταραχές: Τα προβλήματα εγκατάλειψης είναι σύμπτωμα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

· Άλλες υποκείμενες καταστάσεις: Αυτό περιλαμβάνει ημικρανίες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, άσθμα, νόσο του θυρεοειδούς και καρδιακές αρρυθμίες.




Φωτό : Pexels

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ξεπερνώντας τις πεποιθήσεις που μας περιορίζουν…!!!

Αν βρισκόμαστε συνεχώς δεμένοι σε έναν «φράχτη», είναι επιλογή μας αν θα συνεχίσουμε να φανταζόμαστε τι άλλο θα μπορούσε να υπάρχει έξω από αυτόν ή αν θα το ανακαλύψουμε διεκδικώντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.

Υπάρχει μια γνωστή αλληγορία με έναν μικρό ελέφαντα που είναι δεμένος σε ένα φράχτη προσπαθώντας να σπάσει τα δεσμά του χωρίς επιτυχία. Κάποια στιγμή λοιπόν, μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, αποδέχεται την μοίρα του και συμφιλιώνεται με την ιδέα της αιχμαλωσίας. 

Μετά από χρόνια, ο μικρός ελέφαντας μεγαλώνει και έχοντας αποκτήσει πλέον τεράστια δύναμη μπορεί με μεγάλη ευκολία να φύγει από τον φράχτη και να κατακτήσει την ελευθερία του. 

Ωστόσο, δεν το κάνει επειδή πιστεύει από μικρός ότι ο φράχτης είναι ένα αμετακίνητο εμπόδιο και παραμένει για πάντα καθηλωμένος εκεί.

Η αλληγορία του μικρού ελέφαντα μας φέρνει στο μυαλό πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω κάποιων περιοριστικών πεποιθήσεων, απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τους στόχους και τις επιθυμίες τους...,

αναβάλλουν σημαντικά πράγματα (π.χ. να κυνηγήσουν την δουλειά των ονείρων τους, να δημιουργήσουν την σχέση που θέλουν, να αφήσουν τον σύντροφο με τον οποίο δε ταιριάζουν) και τελικά δεν ζουν την ζωή τους αξιοποιώντας όλες τους τις δυνατότητες. 

Πώς σχηματίζονται όμως γενικά οι πεποιθήσεις στην ζωή; 

Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που μας περιορίζουν και σε ποιες κατηγορίες ανήκουν; Και τέλος, τι μπορούμε να κάνουμε για να τις ξεπεράσουμε;

Ο σχηματισμός των πεποιθήσεων
Μια πεποίθηση είναι μια συναισθηματικά επενδυμένη ψυχική αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τους γύρω μας και τον κόσμο γενικότερα. Είναι το αποτέλεσμα των παρελθοντικών εμπειριών (καλών και κακών) που είχαμε ως παιδιά, αρχικά με τους πρώτους φροντιστές (γονείς) και έπειτα με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται αυτές τις πεποιθήσεις, ακόμα και όταν είναι κάποιες φορές παράλογες, ως αναμφισβήτητες αλήθειες.

Οι πεποιθήσεις που έχουμε σχηματίσει με βάση την αλληλεπίδραση που είχαμε στην πρώιμη παιδική ηλικία με τους γονείς μας, είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας, ανακινούν πολλές φορές συναισθήματα που βρίσκονται στο υποσυνείδητό μας και έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις επιλογές που κάνουμε στο εδώ και τώρα.

Για παράδειγμα, αν είχαμε έναν γονέα που δεν επιβράβευε την προσπάθειά μας και διαρκώς ζητούσε το κάτι παραπάνω από εμάς, μπορεί να διαμορφώσαμε την πυρηνική πεποίθηση ότι δεν είμαστε ποτέ αρκετά καλοί ή ότι δεν αξίζουμε.

Τέτοιες και άλλες παρόμοιες πεποιθήσεις όμως, μάς συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή εμποδίζοντας συχνά την προσωπική μας εξέλιξη, δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους και κινητοποιώντας ένα μόνιμο άγχος που τις περισσότερες φορές είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Οι 3 κατηγορίες των περιοριστικών πεποιθήσεων

Οι πεποιθήσεις που μας περιορίζουν λοιπόν είναι τα «προσωπικά αφηγήματα» ή οι ακλόνητες «αλήθειες» που λέμε στον εαυτό μας και μας σταματάνε από το να γίνουμε αυτοί που θέλουμε. Όπως ο ενήλικος ελέφαντας, έτσι και εμείς, μένουμε συχνά ακινητοποιημένοι σε ένα μέρος χωρίς να το καταλαβαίνουμε και χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν η ζωή μας μακριά από τον… φράχτη. 

Οι τρεις βασικές κατηγορίες των περιοριστικών πεποιθήσεων που μάς εμποδίζουν να ζήσουμε την ζωή μας έτσι όπως επιθυμούμε είναι :

· Περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό: δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε γιατί κάτι πηγαίνει εγγενώς «λάθος» με εμάς.

· Περιοριστικές πεποιθήσεις για τον κόσμο: δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε γιατί οι άλλοι δεν θα μας το επιτρέψουν.

· Περιοριστικές πεποιθήσεις για την ζωή: δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε γιατί η ζωή είναι δύσκολη.

Περιοριστές πεποιθήσεις για τον εαυτό
Τίποτα δεν μας κρατά πίσω όσον αφορά τους στόχους και τις επιθυμίες μας, όσο οι αρνητικές κρίσεις και προβλέψεις για τον εαυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό είναι επενδυμένες με αισθήματα ανεπάρκειας, έλλειψης ασφάλειας, φροντίδας ή αποδοχής που βιώσαμε σε κάποια ευάλωτη περίοδο της ζωής μας.

Η κρισιμότητα της ηλικιακής περιόδου και η συχνότητα βίωσης αυτών των τραυματικών γεγονότων καθορίζουν ως επί των πλείστων το πόσο βαθιά ριζωμένες είναι αυτές οι πεποιθήσεις και το μέγεθος των δυσκολιών που μάς προκαλούν. 

Οι πιο συχνές περιοριστικές πεποιθήσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας, αφορούν κάποιο προσωπικό μας χαρακτηριστικό, εξωτερικό ή/και εσωτερικό.

Κάποιοι θεραπευόμενοι θα μου πουν για παράδειγμα ότι είναι χαζοί, ότι δεν έχουν ωραίο σώμα, ότι είναι ανίκανοι, αδύναμοι, «τεμπέληδες» ή κοινωνικά αδέξιοι. 

Το δυσκολότερο κομμάτι με τις πεποιθήσεις που βασίζονται σε εξωτερικά προσωπικά μας γνωρίσματα, είναι ότι τις (περισσότερες φορές) δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Αν έχουμε αποφασίσει λοιπόν ότι ο κόσμος μας μισεί επειδή είμαστε… κοντοί, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Ωστόσο, στην κλινική μου πρακτική, παρατηρώ αρκετά συχνά ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις πεποιθήσεις που βασίζονται σε αρνητικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μας. 

Για παράδειγμα, ακούω κάποιους θεραπευόμενους να μου λένε ότι δεν μπορούν να λήξουν μια σχέση γιατί είναι αδύναμοι ή ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια παρέα γιατί δεν ξέρουν τι να πουν ή ότι δεν καταφέρνουν ποτέ να ολοκληρώσουν κάτι γιατί είναι αναβλητικοί, έχουν διάσπαση προσοχής ή… ΔΕΠΥ.

Αυτό που μας κρατά λοιπόν καθηλωμένους σε αυτές τις πεποιθήσεις και στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τις αλλάξουμε, είναι τα συναισθήματά μας. 

Λέμε για παράδειγμα στον εαυτό μας, ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους γιατί νιώθουμε συνεχώς θλίψη και κανείς δεν θα μας συμπαθήσει, ή ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη δουλειά γιατί νιώθουμε ντροπή με την απόδοσή μας ή ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε την σχέση που θέλουμε γιατί νιώθουμε διαρκώς θυμό με τον άλλο.

Υπάρχει όμως ένα παράδοξο μέσα σε όλες τις συναισθηματικά επενδυμένες πεποιθήσεις: αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, είναι αυτό που κάθε φορά αποφεύγουμε να κάνουμε. 

Όταν αισθανόμαστε θλίψη, η αλληλεπίδραση και η επαφή με τους άλλους βελτιώνουν τη διάθεσή μας, όταν φοβόμαστε την κριτική των άλλων, η έκθεση στην φοβική συνθήκη μας βοηθά να διαχειριστούμε σταδιακά την ντροπή, 

όταν είμαστε θυμωμένοι με τον άλλο και δεν θέλουμε να του μιλήσουμε, η επικοινωνία είναι πιθανό να μας βοηθήσει να εκφράσουμε και να ξεπεράσουμε αυτόν τον θυμό. 

Το να μην κάνουμε λοιπόν τίποτα από όλα αυτά, δημιουργεί «φαύλους κύκλους» μέσα στους οποίους διαιωνίζονται αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις και στο τέλος καταλήγουμε να βιώνουμε ακόμα πιο έντονα τα αρχικά αρνητικά συναισθήματα.

Περιοριστικές πεποιθήσεις για τον κόσμο
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις δεν εμποδίζουν την προσωπική μας εξέλιξη μόνο όταν έχουμε μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό, αλλά και όταν αισθανόμαστε ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και πιστεύουμε ότι χρήζουμε ειδικής μεταχείρισης.

Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι έχουμε εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες, αλλά κανείς δεν είναι έτοιμος να τις καταλάβει ή ότι θα γράφαμε ένα βιβλίο, αλλά κανείς δεν θα εκτιμούσε την πολυπλοκότητα των εννοιών που θα υπήρχαν σε αυτό ή ότι θα κάναμε καριέρα στην μουσική, αλλά δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να αναγνωρίσει το ταλέντο μας.

Σε βαθύτερο επίπεδο, οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τον κόσμο, κρύβουν ένα φόβο απόρριψης και εγκατάλειψης από τους άλλους οι οποίοι δεν θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας ή δεν θα μας αποδεχτούν έτσι όπως είμαστε. 

Συμπεριφερόμαστε λοιπόν ως θύματα και διαχωρίζουμε τον «καλό» εαυτό μας από τον «κακό» κόσμο με σκοπό να αντέξουμε τις άλυτες και ασυνείδητες εσωτερικές μας συγκρούσεις.

Περιοριστικές πεποιθήσεις για την ζωή
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις γύρω από την ζωή εμποδίζουν την προσωπική μας εξέλιξη, γιατί όταν βασιζόμαστε μόνο σε αυτές, θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού ήδη κάποιος άλλος έχει κάνει/πει/δημιουργήσει κάτι που ήταν δικό μας όνειρο και τώρα δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για εμάς ώστε να το κυνηγήσουμε.

Η πιο συχνή δικαιολογία που χρησιμοποιούμε όμως για να μην προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι στην ζωή μας (όπως να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα) είναι η έλλειψη χρόνου. 

Η δικαιολογία «δεν έχω χρόνο» προκύπτει από τον τρόπο που αποφασίζουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για τις οποίες ενδιαφερόμαστε πραγματικά, οπότε τις περισσότερες φορές είναι αβάσιμη.

Η δεύτερη πιο συχνή δικαιολογία για να μην προσπαθήσουμε κάτι είναι η αντίληψη ότι αυτό που θέλουμε απλά «δεν υπάρχει». 

Λέμε για παράδειγμα ότι η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων είναι κάτι φευγαλέο στην καλύτερη περίπτωση και κάτι φτιαχτό στην χειρότερη, οπότε δεν υπάρχει. Ή ότι οι άνθρωποι είναι εγωιστές και κάποιοι στιγμή όλοι μας απογοητεύουν, οπότε η έννοια της φιλίας δεν υπάρχει.

Αυτό που μας κρατά δέσμιους αυτών των πεποιθήσεων είναι και πάλι η ανάγκη μας να είμαστε ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί και να έχουμε ειδική πρόσβαση σε μια γνώση που μόνο λίγοι μπορούν να «αντέξουν». Συνεπώς, είμαστε σίγουροι ότι εμείς έχουμε δίκιο και ότι οι άλλοι απλά παραπλανούν τους εαυτούς τους.

«Τι θα συμβεί αν κάνω λάθος»;

Συνήθως, το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, τον κόσμο και την ζωή είναι να τις τοποθετούσε πάνω σε μια ρεαλιστική βάση και να τις αξιολογήσουμε. Θα μπορούσε να ισχύει κάτι άλλο πέρα από αυτό που πιστεύουμε; 

Ποια στοιχεία από το παρελθόν δείχνουν ότι όντως δεν είμαι έξυπνος ή ότι δεν ξέρω τι να πω σε μια συζήτηση και ποια δείχνουν το αντίθετο;

Κάντε λοιπόν μια λίστα με όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις και προσπαθήστε να βρείτε απτά δεδομένα από το παρελθόν που είτε τις επιβεβαιώνουν, είτε τις διαψεύδουν. 

Αν κάποια πεποίθηση σε αυτή την λίστα είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, προχωρήστε στην επόμενη. Στην παρούσα φάση, ο στόχος είναι να δούμε ότι αυτό που πιστεύουμε δεν είναι, με βάση την λογική, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, παρόλο που μπορεί να το αισθανόμαστε ως τέτοιο.

«Με ποιο τρόπο με εξυπηρετεί αυτή η πεποίθηση»;

Πιστεύουμε γενικά ότι είμαστε θύματα των περιοριστικών πεποιθήσεων, αλλά είναι αρκετά πιθανό, να μας έχουν εξυπηρετήσει κάποια στιγμή στην ζωή μας. 

Ο μικρός ελέφαντας σταμάτησε από ένα σημείο και μετά να προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά του για να μην βιώνει άλλο την αποτυχία και τον πόνο.

Όταν διαπιστώσουμε λοιπόν το δευτερογενές όφελος μιας περιοριστικής πεποίθησης, μπορούμε να δούμε καλύτερα αν αξίζει να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτήν ή όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι τις περισσότερες φορές αυτά που κινητοποιούν τη δράση μας και μας ωθούν να επιλέξουμε τον δρόμο της αλλαγής.

«Ποια είναι η πηγή των περιοριστικών πεποιθήσεων»;

Για να διερευνήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκαν οι περιοριστικές πεποιθήσεις, πρέπει να ανατρέξουμε σε γεγονότα του πρόσφατου ή μακρινού παρελθόντος. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι συναισθηματικά επίπονη και γίνεται συνήθως με την βοήθεια και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Σε αυτό το βήμα, η αναβίωση των ξεχασμένων συναισθημάτων και η έκφρασή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδυνάμωση της πεποίθησης.

Ωστόσο, μια ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η εξής: Πότε ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι δεν είμαι αρκετός/ότι δεν αξίζω/ότι δεν είμαι αγαπητός/ότι δεν με προσέχουν αρκετά; Ποιες εικόνες ή πρόσωπα από το παρελθόν ξεπηδούν αυτόματα στο μυαλό μου; 

Στην συνέχεια, καλό είναι να γράψουμε ό,τι μας ήρθε στο μυαλό και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα συναισθήματα που έχουν αναδυθεί.

«Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική πεποίθηση»;

Αφού έχουμε αξιολογήσει την περιοριστική πεποίθηση, είναι σημαντικό να βρούμε μια εναλλακτική η οποία θα είναι πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Δεν είναι απαραίτητο να πιστεύουμε 100% από την αρχή στην εναλλακτική πεποίθηση, αλλά να αφήσουμε ανοιχτή την πιθανότητα ότι μπορεί να ισχύει. 

Για να το καταφέρουμε αυτό, μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας από την πλευρά ενός τρίτου παρατηρητή. Τι θα λέγαμε σε έναν φίλο που θα είχε την ίδια περιοριστική πεποίθηση;

Ας μην ξεχνάμε, ότι κάθε φορά, ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνουμε, επιλέγουμε τις πεποιθήσεις μας (και υπάρχουν πολλές… διαθέσιμες επιλογές). 

Το ζήτημα είναι να αποκτούμε παραπάνω έλεγχο πάνω σε αυτήν τη διαδικασία και να την κάνουμε πιο συνειδητά, είτε αφορά τα απλά καθημερινά πράγματα, είτε πρόκειται για «αποφάσεις ζωής». 

Καμία κατάσταση λοιπόν δεν έχει ένα νόημα εκ των προτέρων, εκτός από το νόημα που της δίνουμε εμείς.

«Επαληθεύονται οι εναλλακτικές πεποιθήσεις από την πραγματικότητα»;

Το τελευταίο και πιο σημαντικό βήμα είναι να ελέγξουμε τις εναλλακτικές πεποιθήσεις σε διάφορα σενάρια της πραγματικότητας και να κάνουμε έκθεση στην φοβική συνθήκη που μπορεί να αποφεύγουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τα αρνητικά συναισθήματα. 

Η έκθεση για κάποιους μπορεί να σημαίνει να ζητήσουν από ένα ελκυστικό άτομο ένα ραντεβού, να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση εργασίας, ή να μιλήσουν στο σύντροφό/οικογένειά τους για τις πιο ευάλωτες πλευρές του εαυτού τους.

Είναι σημαντικό όμως να μην χρησιμοποιήσουμε το άγχος μας, αφού κάνουμε την έκθεση, ως «βαρόμετρο» της επιτυχίας μας. Κάθε φορά που δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο, θα έχουμε άγχος το οποίο θα μειώνεται σε κάθε επόμενη έκθεση. 

Αν αντιμετωπίσουμε λοιπόν τις πεποιθήσεις μας (περιοριστικές ή μη) ως «πειραματιστές», διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχει διαθέσιμος χώρος για περισσότερη εξέλιξη και ότι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να την ανακόπτει, τις περισσότερες φορές, είμαστε εμείς.

Συμπέρασμα :

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποιες πεποιθήσεις που μας περιορίζουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειαζόμαστε βοήθεια από κάποιον ειδικό, εκτός και αν νιώθουμε ότι επηρεάζουν σημαντικά την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή. 

Αν βρισκόμαστε συνεχώς λοιπόν δεμένοι σε έναν «φράχτη», είναι επιλογή μας αν θα συνεχίσουμε να φανταζόμαστε τι άλλο θα μπορούσε να υπάρχει έξω από αυτόν ή αν θα το ανακαλύψουμε διεκδικώντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.




Γιώργος Κουντουράς MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Image credit: Denys Nevozhai / unsplash.com
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*