Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Βρες τη λύση μετακινώντας μόνο 1 σπίρτο: To 92% αδυνατεί να δώσει τη σωστή απάντηση, εσύ θα τα καταφέρεις;

                 
Σπαζοκεφαλιά: Αν και η παρακάτω αριθμητική παράσταση είναι λανθασμένη, αρκεί να μετακινηθεί ένα σπίρτο για να γίνει σωστή.

Είναι από τις σπαζοκεφαλιές που απαιτούν παρατηρητικότητα. Μπορείτε να εντοπίσετε ποιο από τα σπίρτα πρέπει να μετακινηθεί;

Δείτε προσεκτικά την εικόνα και κάντε την παράσταση σωστή, μετακινώντας μόνο ένα σπίρτο και μόνο για μία φορά, το 92% αδυνατεί να βρει την σωστή απάντηση.
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο σπίρτο πρέπει να μετακινηθεί;

Η σωστή απάντηση είναι πως το σπίρτο από το 6 το μετακινούμε προς τα πάνω, ώστε να σχηματιστεί ο αριθμός 0. Έτσι, έχουμε 0 + 4 = 4. Καταφέρατε να βρείτε τη λύση; Αν ναι, μοιραστείτε αυτή τη σπαζοκεφαλιά με τους φίλους σας!




Ότι κι αν έχει συμβεί… σήκω και ζήσε. ΖΗΣΕ…!!!!

Τι να σου πω….

Για την κούραση μου (σωματική).

Για τους πόνους μου (ψυχικούς).

Για τις φοβίες μου.

Για τα λάθη μου.

Για τα άγχη μου.

Για τις αδυναμίες μου.

Μα πάνω απ’ όλα για το κενό που αισθάνομαι τόσα χρόνια μέσα μου. Κάτι μου λείπει. Δε μπορώ να το προσδιορίσω ακόμα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτό (ΤΟ ΚΕΝΟ) με κάνει πολύ δυστυχισμένη.

Πάλι έχω τάσεις για φυγή. Αν δεν είχα τις φοβίες μου , ίσως είχα εξαφανιστεί. Δεν ξέρω για που. Απλά μήπως έτσι νιώσω ελεύθερη.

“Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασε η ώρα.

Δώδεκα και μισή. Πως πέρασαν τα χρόνια. ”
ΚΑΒΑΦΗΣ

Η ζωή περνάει και χάνεται. Τα λεπτά, οι μέρες, τα χρόνια…. Από τη μια στιγμή στην άλλη. Και ‘συ μένεις εκεί. Στο ίδιο σημείο. Σαν να μην άλλαξε τίποτα. Σαν να μην πέρασε ούτε ένα λεπτό.

Εεεειι! ΞΥΠΝΑ!!! Ο χρόνος κυλάει, τρέχεις. Τι κάνεις?

Θα μείνει άπραγη, ακίνητη. Δε θα κάνεις κάτι?

Ότι κι αν έχει συμβεί, πάρε το χρόνο σου . Θρήνησε το όσο χρειαστεί. Αλλά, μετά σήκω και ζήσε. ΖΗΣΕ!!!

Εκμεταλλεύσου και το τελευταίο λεπτό , έτσι όπως εσύ θες. Και πιστεύω ότι με τον καιρό θα βρεις τη δύναμη να κλείσεις όλες σου τις πληγές.

Γίνε πρωταγωνιστής στην ταινία της ζωής σου, και όχι ένας απλός θεατής.




Γράφει η Σίλια Μπαμπίτσα
(Το κείμενο επιμελήθηκε Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (www.xidaras.gr)

Το «εξοχικό» δεν είναι διακοπές. Είναι παγίδα…!!!

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον πολύ-πολύ κοντά και οι μαμάδες έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για το πού θα πάνε και τι θα κάνουν –πώς θα καταφέρουν επιτέλους να απολαύσουν μερικές μέρες ανάπαυλας που τόσο πολύ τους αξίζουν.

Σε αντίθεση με αυτά που ονειρευόμασταν πριν από 15-20 χρόνια για τις διακοπές μας, πλέον τα μόνα που πραγματικά μας νοιάζουν είναι:

Να κοιμηθούμε, να μην έχουμε να πλύνουμε και να καθαρίσουμε και γενικώς να απολαύσουμε κάμποσες συνεχόμενες ημέρες, κατά τις οποίες δεν θα χρειαστεί να κάνουμε απολύτως σχεδόν τίποτα για την οικογένειά μας, παρά να τους χαρίζουμε απλόχερα την ευχαρίστηση της παρουσίας μας!

Αν είσαι μαμά, είναι βέβαιο, ότι εκλιπαρείς για μία-δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες δεν θα χρειαστεί να πατήσεις το πόδι σου σε σούπερ μάρκετ ή σε κουζίνα και που όλα τα λερωμένα κι άπλυτα θα πλένονται από κάποιον άλλον (που θα πληρώνεται γι’αυτό).

Ποια δεν θα ήθελε, μάλιστα, και λίγες ώρες απόλυτης ησυχίας, με τα παιδιά να απασχολούνται ψυχαγωγικά, εκπαιδευτικά και με απόλυτη ασφάλεια από έμπειρο προσωπικό, και όταν επιστρέφουν σε εσένα να είναι με ένα χαμόγελο έως τα αυτιά για το πόσο ωραία πέρασαν;

Ονειρικό ακούγεται, ε; Αν είστε από τις λίγες μαμάδες που έχουν στις διακοπές τους την δυνατότητα να μην κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι, είστε πολύ πολύ τυχερές!

Αν οι διακοπές σας, όμως, δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα από όλες τις υπόλοιπες 51 εβδομάδες του έτους, απλά έχουν λίγο καλύτερη θέα τότε σας νιώθω. Σας νιώθω απόλυτα, γιατί αυτό ΔΕΝ είναι διακοπές. Και αυτό ακριβώς «τραβάμε» όλοι εμείς που έχουμε την τύχη-ατυχία να έχουμε εξοχικό.

Πριν αρχίσετε να με κατηγορείτε για την αχαριστία μου, που ενώ έχω έστω ΚΑΠΟΥ να πάω διακοπές και μάλιστα χωρίς έξοδα διαμονής, έχω το θράσος και μιλάω, ακούστε με:

Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, είμαι μαμά δύο μικρών παιδιών και με έναν σύζυγο που τις περισσότερες ώρες της ημέρας λείπει από το σπίτι, επειδή και εκείνος δουλεύει σκληρά.

Το εξοχικό είναι των γονιών μου και λόγω οικονομικών δυσκολιών οι διακοπές μας τα τελευταία χρόνια περιορίζονται αποκλειστικά εκεί.

Επίσης λόγω οικονομικών δυσκολιών, τα τελευταία καλοκαίρια φιλοξενούμε σε αυτό τους πιο αγαπημένους φίλους μας, ώστε να έχουμε παρέα και εμείς και τα παιδιά μας.

Κάθε πρωί στο εξοχικό ξυπνάω και, αφού ετοιμάσω το πρωινό των παιδιών, μαζεύω τα ρούχα που έχω απλώσει από το προηγούμενο βράδυ και στήνω τη σιδερώστρα. Παράλληλα καθαρίζω λαχανικά ή ξεπαγώνω κρέας για το μεσημεριανό.

Την ώρα που τα παιδιά μου πάνε για μπάνιο με τον άντρα μου, εγώ μαγειρεύω και πηγαίνω στη θάλασσα πολύ αργότερα, έστω για να ρίξω μια βουτιά μέχρι να επιστρέψουμε και να κάνω τα παιδιά μπάνιο, να πλύνω και... 

να απλώσω τα μπανιερά, να φάμε, να πλύνω πιάτα (για να είμαι δίκαιη, τις περισσότερες φορές τα πλένει ο άντρας μου) και να προγραμματίσω τι θα χρειαστούμε το απόγευμα από το σούπερ μάρκετ.

Ναι όλα αυτά γίνονται στον «καθαρό αέρα» και ναι, ίσως καταφέρω και το απόγευμα να κατέβω για λίγο στη θάλασσα, όμως επιστρέφοντας έχω να καθαρίσω τους λεκέδες από τις πατημασιές με τα χώματα και να ετοιμάσω το βραδινό.

Να πλύνω και να απλώσω ξανά τα μπανιερά και να φροντίσω και για ό,τι μπορεί να χρειάζονται τυχόν καλεσμένοι μας.

Εννοείται πως κάνω τελευταία από όλους μπάνιο. Και εννοείται, ότι κάθε βράδυ είμαι σούπερ εξαντλημένη. Ίσως περισσότερο από όσο είμαι στην καθημερινότητά μου.
Αυτό ΔΕΝ είναι διακοπές.
Και δεν λέω, ότι δεν περνάω καλά με τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Δεν λέω, ότι δεν διασκεδάζω. Αλλά είναι ένας διαφορετικός τρόπος διασκέδασης που «διακοπές» δεν μπορεί να ονομαστεί.

Είναι - σε μεγάλο βαθμό - μία ακόμα μορφή αυτοθυσίας, όπως είναι όλη η ζωή του γονιού: Να δίνεις ασταμάτητα και ανιδιοτελώς στα παιδιά σου, προκειμένου να περνάνε καλά και οι αναμνήσεις τους να είναι γεμάτες με υπέροχες στιγμές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, ότι εσύ θα κάνεις σημαντικές εκπτώσεις στη δική σου καλοπέραση.

Δεν παραπονιέμαι. Γιατί ξέρω, ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή, έστω για λίγα βράδια, που θα έχουμε την ευκαιρία, ο άντρας μου κι εγώ, να βρεθούμε επί ώρες ξαπλωμένοι ανάσκελα σε μια παραλία με ένα παγωμένο κοκτέιλ, το ποτήρι του οποίου δεν θα χρειάζεται να πλύνουμε.
Που θα επιστρέφουμε σε ένα δροσερό δωμάτιο, με ολόφρεσκα σεντόνια που δεν θα έχω σιδερώσει εγώ και που θα αφιερωθώ σε τέτοιο βαθμό στην φροντίδα του εαυτού μου, ώστε θα με ζηλεύουν ακόμα και οι Kardashians!

Αλλά μέχρι τότε… αυτό που θα κάνω, δεν θα είναι διακοπές!




Πως να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να μην εξοργίζεται από τους άλλους…!!!!

Μερικές φορές συμβαίνει να καβγαδίζουμε για κάποιο θέμα με κάποιο φίλο, τους συνεργάτες μας ή τους συγγενείς. Είναι μια άτυχη στιγμή που αποπροσανατολίζει τις σχέσεις μας με αυτά τα πρόσωπα. 

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι πληγές είναι ακόμα νωπές και βράζουμε από θυμό ώστε να σβήσουμε όλο αυτό το πάθος και να μην μας επηρεάζει; Μπορούμε με κάποιο τρόπο να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να μας απεγκλωβίσει από αυτή την τοξική συνήθεια;

Από που προέρχεται ο Θυμός και η Οργή;

Για να ξεπεράσετε τον εκνευρισμό που νιώθετε, θα πρέπει να κατανοήσετε τι είναι στην ουσία ο θυμός και την τον πυροδοτεί μέσα μας. Τα συναισθήματα δημιουργούνται στο σύστημα του εγκεφάλου το οποίο σχετίζεται με τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς (motivational system). 

Η έκφρασή τους είναι ένας τρόπος που μας βοηθά να αξιολογήσουμε πόσο αποτελεσματικά εκπληρώνουμε τους στόχους μας. Έτσι, ο τρόπος ερμηνείας αυτών των συναισθημάτων δημιουργεί την συναισθηματική εμπειρία.

Όταν ένας στόχος που είχαμε θέσει και είχε σημασία για μας μπλοκαριστεί και δεν ευοδωθεί, αισθανόμαστε άσχημα. Όσο πιο σημαντικός ήταν ο στόχος αυτός, τόσο ισχυρότερα είναι το αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε. 

Όταν αυτή η αποτυχία προκαλείται από διάφορες ανεξέλεγκτες περιστάσεις και συγκυρίες, τότε είμαστε απλά απογοητευμένοι και τα βάζουμε με την τύχη και τις συγκυρίες αυτές. 

Αντιθέτως, όταν κάποιος άλλος είναι ο λόγος της αποτυχίας, τότε θυμώνουμε και εξοργιζόμαστε με αυτούς, δεδομένου ότι προκάλεσαν το πρόβλημα.

Από την σκοπιά της βιολογικής εξέλιξης, η ένταση και επιθετική στάση του σώματος που βγαίνουν με το θυμό έχουν το νόημά τους. Αν χρειαστεί να παλέψουμε με κάποιον που μας απειλεί, το να φωνάξουμε και να χρησιμοποιήσουμε σωματική βία μας είναι χρήσιμο. 

Στο σύγχρονο κόσμο, όμως, που αρκετοί από τους στόχους μας έχουν εννοιολογική και ιδεολογική φύση και η επίτευξή τους δεν έχει να κάνει με τη χρήση σωματικής βίας ώστε να μας βοηθήσει να λύσουμε τα προβλήματα μας, ο θυμός μπορεί να είναι λιγότερο ως απειροελάχιστα χρήσιμος.

Για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και να κατευνάσετε αυτά τα συναισθήματα, όταν τα γεγονότα αυτά είναι ακόμα φρέσκα, ίσως να μην μπορείτε απλά να διώξετε το άσχημο περιστατικό μακριά από το μυαλό σας ελπίζοντας τελικά να σταματήσει να σας γεμίζει με οργή. 

Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο πρόσωπο που σας προκάλεσε αυτή την οργή. Να αξιολογήστε αν αυτό που συνέβη ήταν σοβαρό, το έκανε για πρώτη φορά ή συνεχώς ή αν είχε κάποια μνησικακία προς εσάς, κι αν όχι, τότε ίσως να χρειαστεί να συγχωρήσετε το πρόσωπο αυτό για τις πράξεις του. Απ’ την άλλη, αν αυτό που έκανε μοιάζει ασυγχώρητο, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια άλλη στρατηγική.

Γιατί πρέπει να συγχωρούμε και να δίνουμε τόπο στην οργή στις περισσότερες περιπτώσεις;

Αρχικά ας εξετάσουμε την περίπτωση της συγχώρεσης. Ολοένα περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συγχώρεση ωφελεί αυτόν που συγχωρεί περισσότερο από το πρόσωπο που συγχωρείται.

Ένας από τους λόγους που εμμένουμε να είμαστε θυμωμένοι με κάποιους είναι επειδή η παρουσία τους μας υπενθυμίζει συνεχώς τα όσα άσχημα μας έκαναν. Οι λεπτομέρειες των γεγονότων που κρατάμε στο μυαλό μας κάνουν τα συμβάντα να μένουν φρέσκα. 

Η ανάμνηση τους ενεργοποιεί την δραστηριότητα στο κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα κίνητρα, που είχαμε αναφερθεί προηγουμένως, το οποίο αναζωπυρώνει την αρχική οργή και όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή.

Έτσι, όταν ακούμε κάποιον να λέει: «μπορώ να σε συγχωρήσω, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό που έκανες» μην τους πιστεύετε. Όταν συγχωρούμε κάποιον ειλικρινά, τότε παράλληλα ξεχνάμε τις λεπτομέρειες που έκανε αυτό το πρόσωπο σε μας, διαγράφονται από τη μνήμη μας.

Συγχώρεση και λήθη πάνε χέρι-χέρι. Με την πάροδο του χρόνου, η λήθη καθιστά πιο δύσκολο η παρουσία του υπαίτιου να ενεργοποιήσει το κινητήριο σύστημα του εγκεφάλου εκ νέου. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει την ενέργεια που απαιτείται για να αισθανθούμε θυμό και οργή προς το άλλο πρόσωπο.

Φυσικά πάντα μπορεί να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί τους, και να μην μπορέσουμε να τους εμπιστευτούμε πλήρως ποτέ ξανά, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να μας πιάνει τρέλα και ταχυπαλμία όταν τους βλέπουμε μπροστά μας. Ακόμα κι αν η σχέση μαζί τους δεν ανακάμψει, τουλάχιστον δεν θα αισθανόμαστε θυμωμένοι μαζί τους για πάντα.

Κρατήστε κάποιες αποστάσεις από αυτούς

Τι γίνεται στην περίπτωση που πραγματικά δεν μπορείτε να συγχωρήσετε κάποιον; Μήπως θα βιώνετε μοιραία, κάθε φορά που τους βλέπετε, με ζωντανές λεπτομέρειες τα γεγονότα του τελευταίου καβγά σας; Όχι απαραίτητα. 

Ακόμα και όταν δεν είστε σε θέση να συγχωρήσετε κάποιον, δεν χρειάζεται να εκθέτετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που διατηρούν υψηλά τα επίπεδα θυμού προς αυτούς. 

Η αντοχή της συναισθηματικής σας αντίδρασης προς ένα άτομο εξαρτάται από το βαθμό της ψυχολογικής δέσμευσης που έχετε μαζί του.

Συχνά, όταν είστε θυμωμένοι με κάποιον, έχετε την τάση να σκέφτεστε με επαναλαμβανόμενο τρόπο, όλη τη μέρα, τα όσα σας προκάλεσαν. Αυτό σας κρατά συναισθηματικά δεσμευμένους να νιώθετε αδικημένοι. 

Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο σκέψης «μηρυκασμό», βγαλμένο από τον όρο που έχουμε δώσει στον τρόπο που οι αγελάδες μασούν την τροφή τους.

Για να αποφύγετε τον μηρυκασμό τέτοιων αρνητικών σκέψεων, κρατήστε τον εαυτό σας σε κάποια ψυχολογική απόσταση από την κατάσταση. Επικεντρωθείτε σε άλλες πτυχές της ζωής σας. Όταν σκέφτεστε την κατάσταση, αλλάξτε οπτική και φανταστείτε τι θα έλεγε για αυτά ένα τρίτο πρόσωπο, ίσως ένας κοινός σας φίλος. 

Πιέζοντας τον εαυτό σας να δει τα γεγονότα απ’ έξω, πείθετε το μυαλό σας να σκεφτεί την κατάσταση πιο ουδέτερα. Έτσι, οι αναλυτικές λεπτομέρειες για το τι έκανε αυτό το άτομο σε σας θα είναι λιγότερο προσβάσιμες, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη επίδραση στην συναισθηματική σας κατάσταση.

Ρετουσάρετε τα γεγονότα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο θυμός τείνει να μας εγκλωβίζει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για όσα συνέβησαν. Η ερμηνεία που δώσαμε και επαναλαμβάνεται γίνεται μια πληγή που δεν θα επουλωθεί.

Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να βρούμε άλλους τρόπους για να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση. Εκφράσεις όπως «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» είναι πραγματικά ουσιαστικές ψυχολογικά μιλώντας, επειδή μας ενθαρρύνουν να δούμε την τρέχουσα κατάστασή μας με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Το πρόβλημα που κάποιος άλλος σας προκάλεσε μπορεί να μετατραπεί σε μια καλή ευκαιρία για εσάς που δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν σας έβρισκε αυτή η αναποδιά. Μια τελική θετική έκβαση μπορεί να αλλάξει τα όσα αισθάνεστε για αυτόν, αλλά και για τις περιστάσεις που οδήγησαν στο αρχικό συμβάν.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δείτε την κατάσταση από τη σκοπιά του προσώπου με το οποίο είστε θυμωμένοι. 

Έχουμε μια ισχυρή τάση να υποθέσουμε ότι οι ενέργειες των άλλων οδηγούνται από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους (όπως είναι την αγένεια , τη μοχθηρία , ή την κακία) και όχι από τις περιστάσεις που τους οδηγούν σε αυτές τις ενέργειες. 

Όταν παίρνετε τη θέση αυτού του ατόμου, οι κρυμμένες πτυχές της κατάστασης μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς και μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί ενήργησαν όπως ενήργησαν, ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε 100% με τις πράξεις αυτές.

Δεν είναι ποτέ εύκολο να σταματήσει να γεμίζετε οργή με κάποιον που σας έκανε κάτι άσχημο. 

Μπορεί να στοιχηματίζετε πως δεν θα πάψετε ποτέ να είστε θυμωμένοι μαζί τους, αλλά πρέπει να ξέρετε πως το συναίσθημα του θυμού είναι αρκετά ισχυρό και σπάνια μας οδηγεί να σκεφτόμαστε θετικά, να εργαζόμαστε παραγωγικά και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. 

Εάν δεν μπορέσετε τελικά να ξεφύγετε από αυτήν την κατάσταση και να δώσετε τόπο στην οργή, όχι μόνο τιμωρείτε το άλλο πρόσωπο με την περιφρόνηση σας, όπως νομίζετε, αλλά ενδέχεται να πληγώνετε τον εαυτό σας, εξίσου.




Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Αντόν Τσέχωφ : Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…!!!!

“Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι σέβονται την ανθρώπινη ατομικότητα και γι’ αυτό είναι πάντοτε συγκαταβατικοί, γελαστοί, ευγενικοί, υποχρεωτικοί.

Δεν χαλούν τον κόσμο για το σφυρί ή για τη γομολάστιχα που χάθηκαν. Δεν αγανακτούν για τους θορύβους ή το κρύο. Δέχονται με καλοσύνη τα χωρατά και την παρουσία ξένων ανθρώπων στο σπιτικό τους. 

Δεν συμπονούν μονάχα τους κατώτερους, τους αδύναμους και τις γάτες. Πονάει η ψυχή τους και για κείνο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Είναι ντόμπροι και φοβούνται το ψέμα σαν τη φωτιά. Δεν λένε ψέματα ακόμα και για τιποτένια πράγματα. Το ψέμα προσβάλλει εκείνους που το ακούνε και ταπεινώνει στα μάτια τους εκείνους που το λένε. 

Δεν παίρνουν ποτέ πόζα, στο δρόμο είναι όπως και στο σπίτι τους, δεν ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κατώτερου τους.

Δεν είναι φλύαροι και δεν αναγκάζουν τον άλλο να ακούει τις εκμυστηρεύσεις τους όταν δεν τους ρωτάει. Δεν ταπεινώνονται για να κεντήσουν τη συμπόνια του διπλανού. 

Δεν παίζουν με τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής των άλλων για να κερδίζουν σαν αντάλλαγμα αναστεναγμούς και χάδια.

Δεν λένε “εμένα κανείς δεν με καταλαβαίνει”, ούτε “πουλήθηκα για πέντε δεκάρες”, γιατί αυτά δείχνουν πως αποζητάν τις φτηνές εντυπώσεις. Είναι πρόοστυχα τερτίπια, ξεθωριασμένα, ψεύτικα. Δεν είναι ματαιόδοξοι. 

Δεν τους απασχολούν τέτοια ψεύτικα διαμάντια όπως οι γνωριμίες με εξοχότητες.

Όταν κάνουν δουλειά που δεν αξίζει ένα καπίκι, δεν γυρίζουν με χαρτοφύλακα των εκατό ρουβλιών και δεν καμαρώνουν πως τάχα τους άφησαν να μπουν εκεί που δεν επιτρέπουν στους άλλους. Κι ο Κριλώφ ακόμα λέει πως το άδειο βαρέλι ακούγεται πιο πολύ από το γεμάτο.

Αν έχουν ταλέντο, το σέβονται. Θυσιάζουν γι’ αυτό την ησυχία τους, τις γυναίκες, το κρασί, την κοσμική ματαιότητα. Είναι περήφανοι για την αξία τους και έχουν συνείδηση της αποστολής τους. 

Αηδιάζουν από την ασχήμια και καλλιεργούν μέσα τους την ομορφιά.

Δεν μπορούν να κοιμηθούν με τα ρούχα, δεν μπορούν να βλέπουν στο τοίχο κοριούς, να πατούν σε φτυσιές. Δαμάζουν όσα μπορούν και εξευγενίζουν το ερωτικό ένστικτο. 

Δεν κατεβάζουν βότκα όπου βρεθούν. Πίνουν μονάχα όταν είναι ελεύθεροι και τους δίνεται ευκαιρία. Γιατί τους χρειάζεται “γερό μυαλό σε γερό κορμί”.

Απόσπασμα από ένα γράμμα του Αντόν Τσέχωφ στον αδερφό του Νικολάι.




«Μεγαλώνετε τοξικούς ανθρώπους» : Στις μαμάδες που κουτσομπολεύουν μπροστά στα παιδιά τους…!!!!

Δυστυχώς, οι μαμάδες που κουτσομπολεύουν τις άλλες μαμάδες αποτελούν μια μικρή μάστιγα σε κάθε γειτονιά που δύσκολα μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς.

Τουλάχιστον, όμως, ας σταματήσει το κακό με τις μαμάδες που μιλούν άσχημα για τις άλλες μαμάδες μπροστά στα παιδιά τους γεμίζοντας την παιδική ψυχούλα τους με δηλητήριο και επηρεάζοντας αρνητικά τον χαρακτήρα τους, που ακόμα διαμορφώνεται.

Δεν φτάνει που διασπείρουν την κακία τους στην κοινότητα, μεγαλώνουν κιόλας ανθρώπους τοξικούς χωρίς σεβασμό για τους άλλους.

Όταν γίνεσαι μαμά, είναι κάπως αναπόφευκτο το να κάνεις παρέα και με άλλες μαμάδες, ακόμα και να πάρεις μέρος σε κάποιο πηγαδάκι κι ας μην είναι και το καλύτερό σου. 

Και, εδώ που τα λέμε, μπορεί και να κουτσομπολέψεις κιόλας τις μαμάδες που δεν είναι στον κύκλο σου, αφού η ψιλή κουβέντα για ασήμαντες αφορμές είναι μέσα στο πρόγραμμα κι αυτή.

Είναι όμως μερικές από εμάς που δεν είναι απλώς κουτσομπόλες, αλλά αληθινοί μισάνθρωποι που δεν έχουν καλό λόγο για κανέναν και τελικά, δεν αγαπούν ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό.

Δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω κι έχουν μια κακία για κάθε μαμά που δεν είναι της κλίκας – αν και είναι σίγουρο ότι, ερήμην τους, κουτσομπολεύουν και τις υποτιθέμενες φίλες τους ακόμα. 

Γιατί αυτές οι μαμάδες δεν έχουν φίλες, μόνο συνενόχους στην υποτίμηση και την σπίλωση κάποιων γυναικών που, αν και περνούν τα ίδια βάσανα με αυτές, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τις βάζουν καθημερινά στο εδώλιο.

Κάνουν αυτά που κατηγορούν
Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να στοιχηματίσουμε με σχετική ασφάλεια ότι όσα καταλογίζουν στις άλλες είναι ακριβώς αυτά που κάνουν οι ίδιες : είναι κακές σύζυγοι και μητέρες, κοιτάζουν μόνο τα λούσα και τους καφέδες, αφήνουν το σπίτι στη φροντίδα της μάνας τους ή της πεθεράς τους (ή στο έλεος του Θεού) και δεν τους καίγεται καρφάκι για το κακό που κάνουν στα παιδιά τους.

Γιατί, πολύ συχνά, κάποιές από αυτές τις μαμάδες δεν κρατούν το κουτσομπολιό μεταξύ τους, αλλά σχολιάζουν τις υπόλοιπες μπροστά στα παιδιά τους, δίνοντάς τους ένα πολύ αρνητικό μάθημα για τη ζωή.

Μεγαλώνουν ανθρώπους που δεν σέβονται τους άλλους

Έτσι είναι τα παιδιά, βλέπετε!

Αντλούν τα παραδείγματά τους απ’ τους γονείς και αν, για παράδειγμα, η μάνα ενός παιδιού θεωρεί σωστό να μειώνει τη μητέρα του φίλου του για το βάρος της, αυτό θα κάνει κι εκείνο όταν τσακωθούν για να τον κάνει να νιώσει άσχημα – θα προσβάλλει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τη μητέρα του.

Κι έτσι η κακία μίας και μοναδικής γυναίκας φτάνει για να δηλητηριάσει, όχι μόνο τον περίγυρό της, αλλά και αυτόν του παιδιού της και κατ’ επέκταση, την ψυχή και τη ζωή του.

Το παιδί μεγαλώνει μαθαίνοντας να κρίνει τους άλλους μόνο επιφανειακά, καθώς και να πιάνεται από οτιδήποτε θεωρεί μειονέκτημα για να τους μειώσει και ταυτόχρονα να νιώσει καλύτερα εκείνο. 

Μαθαίνει, επίσης, ότι η γνώμη του ισοδυναμεί με ετυμηγορία και μπορεί να την κραδαίνει δεξιά κι αριστερά θίγοντας και πληγώνοντας ανθρώπους που δεν γνωρίζει καν.

Μαθαίνει πως, άπαξ και έχει γνώμη, διαθέτει αυτομάτως το αλάθητο, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα να κουτσομπολεύει τους πάντες και να μη σέβεται κανέναν και τίποτα. Και φυσικά, μαθαίνει να μην αναγνωρίζει ποτέ τα λάθη του και να μη δέχεται κανενός είδους σχόλιο ή κριτική για τον ίδιο του τον εαυτό.

Με λίγα λόγια, οι μαμάδες που κακολογούν τις υπόλοιπες μπροστά στα παιδιά τους, είναι μαθηματικά σίγουρο πως θα τα κάνουν σαν τα μούτρα τους!




mama365.gr

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Αν θέλεις να αγγίξεις το όνειρό σου, δούλεψε στην σιωπή κι άσε την επιτυχία σου να κάνει θόρυβο…!!!!

Σε μια εποχή όπου η ζήλια κυριαρχεί και οι καλοί άνθρωποι είναι είδη προς εξαφάνιση, πολλές φορές μπαίνουμε στην διαδικασία να εκμυστηρευτούμε όνειρά μας που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε.

Δυστυχώς όμως σπάνια θα συναντήσεις άνθρωπο εκτός βέβαια από τα μέλη της οικογένειας σου με τους οποίους σας συνδέουν ισχυροί δεσμοί αίματος, που θα σε παρακινήσουν, θα σε ενθαρρύνουν. 

Αντίθετα θα σε αποτρέψουν, θα σε απογοητεύσουν, θα σε πείσουν να εγκαταλείψεις την όποια προσπάθεια και να παραμείνεις στην ήδη υπάρχουσα καθημερινότητα η οποία σου παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια. 

Κι αυτό γιατί η επιτυχία του πλησίον δύσκολα αντέχεται. Μόνο ένας καλός άνθρωπος απαλλαγμένος από το αίσθημα της ζήλιας μπορεί να το δεχτεί.

Η επιτυχία δοκιμάζει και διαλύει φιλίες. Να το θυμάσαι. Στην δυστυχία σου πολλοί θα είναι εκείνοι που θα σου σταθούν από λύπηση. Στην χαρά σου ακόμη λιγότεροι. Στην επιτυχία σου;

Όταν έρθεις αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα που θα σου προσφέρει η επιτυχία, θα εκπλαγείς. Κι αυτό γιατί τα άτομα που θα σε στηρίξουν θα είναι επί το πλείστον άγνωστα σε σένα μέχρι εκείνη την δεδομένη στιγμή.

Έπειτα να είσαι προετοιμασμένος ότι το ξεσκαρτάρισμα ανθρώπων που θα αποφασίσεις έπειτα να κάνεις στην ζωή σου, θα την αλλάξουν πλήρως. Μην στεναχωρηθείς. 

Η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο. Διότι θα απομακρύνεις τους υποκριτές και θα παραμείνεις με άτομα που αξίζει πραγματικά να είναι κοντά σου.

Αν θέλεις λοιπόν να αγγίξεις το όνειρό σου, δούλεψε στην σιωπή… άσε την επιτυχία σου να κάνει θόρυβο… κι εκείνη θα επιλέξει τους πραγματικούς σου φίλους..




Μαρία Αρφαρά

Δρ Μάνος Δανέζης : Eίμαστε φτιαγμένοι να ζούμε στο «εμείς», αντί για το «εγώ»…!!!!

Μπορεί η Ελλάδα αυτές τις μέρες να μοιάζει χωρισμένη σε στρατόπεδα. Μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες έχουμε τη διχόνοια στα γονίδιά μας. Δεν είναι όμως μόνο οι ψυχολόγοι που υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα μας δένουν μεταξύ μας και πως είμαστε όλοι γεννημένοι να είμαστε ενωμένοι. 

Ένας Έλληνας καθηγητής Αστροφυσικής εξηγεί ότι, όπως και ολόκληρο το σύμπαν, όλοι οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε στο «εμείς», αντί για το «εγώ».

Ο δρ Μάνος Δανέζης είναι επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον τύπο, εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες και έχει εκδώσει πολλά βιβλία. Στην ομιλία του στην τριημερίδα «Νέες Ματιές στον Κόσμο μας» λέει ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται στο «εμείς» και όχι στο «εγώ».

«Το νόημα της ζωής κρύβεται πίσω από την έννοια της ψυχικής σχέσης μας με τους άλλους ανθρώπους και όχι στον απομονωτισμό του ατομικού ψυχισμού μας».

Αργότερα στην ομιλία του εξηγεί ότι «τα πάντα μέσα στο σύμπαν είναι ένα. Μια απέραντη, ενιαία και αδιαίρετη ενότητα. Μέσα σε αυτή την ενότητα χάνεται η έννοια της εξατομίκευσης της προσωπικής ύπαρξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ευτυχεί το μέρος αν πάσχει το όλον. 

Η ευτυχία των μερών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ευτυχίας του συνόλου. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί σε μια κοινωνική φιλοσοφία του “εμείς” και του “είμαι” καταργώντας την κοινωνική φιλοσοφία του “εγώ” και του “έχω”».

«Η έννοια “άνθρωπος” είναι εντελώς αντίθετη εκείνων της “κατάτμησης” και της “απομόνωσης”. Η σύγχρονη Φυσική διδάσκει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι απομονωμένοι. Δεν τους χωρίζει κενό. Τους συνδέει φως, ακτινοβολία. 

Μέσα στο Σύμπαν δεν υπάρχουν μαύρες, σκοτεινές περιοχές, αλλά περιοχές που δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε το φως τους. Τα πάντα μέσα στο σύμπαν είναι πυκνώματα του ίδιου υλικού και πάντοτε επικοινωνούν ενεργητικά και δυναμικά μεταξύ τους.

Ο κοινωνικός και ψυχολογικός απομονωτισμός και ο εγκλωβισμός του “ανθρώπου”, στα πλαίσια των όρων “άτομο” και “πρόσωπο”, είναι το προϊόν μιας καταρρέουσας πολιτισμικής δομής.

Η δομή αυτή αγνοεί τη σύγχρονη επιστημονική σκέψη και δεν κατανοεί ότι αν νοιώθουμε ψυχικά μόνοι είναι γιατί δεν κατανοούμε τη συνέχεια των πάντων μέσα στο σύμπαν και ότι η φύση δε μας γέννησε μόνους, αλλά επιλέξαμε την ψευδαίσθηση της μοναξιάς. Η μοναξιά είναι αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων, της δικής μας αντίληψης, της δικής μας άγνοιας».

Για να είμαστε λοιπόν ευτυχισμένοι, τώρα ειδικά, που διανύουμε δύσκολες μέρες στην Ελλάδα, χρειάζεται να περάσουμε από το εγώ στο εμείς. Να θυμηθούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.




Νίτσε : Γιατί η Δύση μισεί τους Έλληνες – Η Γέννηση της Τραγωδίας…!!!!

“Ο κόσμος μπορεί να είσαι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα“.   Φρίντριχ Νίτσε

Σχεδόν όλες οι εποχές και όλα τα στάδια της κουλτούρας προσπάθησαν κάποια στιγμή, με βαθιά δυσθυμία, να απελευθερωθούν από τους Έλληνες, επειδή κάθε προσωπική, εμφανώς πρωτότυπη και αξιοθαύμαστη δημιουργία φαινόταν, σε σύγκριση με εκείνους, να χάνει ξαφνικά τη ζωή και το χρώμα της και να γίνεται αποτυχημένο αντίγραφο, ακόμη και καρικατούρα.

Κι έτσι, κάθε τόσο ξεσπάει μια βαθιά οργή εναντίον αυτού του αλαζονικού μικρού λαού, που είχε την τόλμη να χαρακτηρίζει «βάρβαρο» ό,τι δεν ήταν δικό του γέννημα θρέμμα.

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αναρωτιέται κανείς, που, παρ’ όλο που έχουν μόνον εφήμερη ιστορική λάμψη, κωμικά περιορισμένους θεσμούς, αμφίβολη ηθική και χαρακτηρίζονται από ειδεχθή ελαττώματα, έχουν την αξίωση ότι διαθέτουν εκείνη την αξιοπρέπεια και την εξέχουσα θέση που διακρίνει τη μεγαλοφυία από τις μάζες;
                                Φωτό: Cristina Miguel

Δυστυχώς, κανένας δεν ήταν αρκετά τυχερός να βρει το κώνειο με το οποίο θα κατάφερνε να απαλλαχτεί απ’ αυτό το φαινόμενο: όλο το δηλητήριο που δημιούργησαν ο φθόνος, η συκοφαντία και το μίσος δεν ήταν αρκετό για να καταστρέψει αυτό το αύταρκες μεγαλείο.

Κι έτσι νιώθει κανείς ντροπιασμένος και φοβισμένος μπροστά στους Έλληνες, εκτός κι αν εκτιμά την αλήθεια πάνω απ’ όλα και τολμά να αναγνωρίσει ακόμη και τούτη την αλήθεια: ότι οι Έλληνες κρατούν στα χέρια τους, σαν ηνίοχοι, τα χαλινάρια της δικής μας και κάθε άλλης κουλτούρας..., 

αλλά και ότι σχεδόν πάντα τα άρματα και τα άλογα είναι κατώτερης ποιότητας και δόξας από τους οδηγούς τους, που το έχουν παιχνίδι να γκρεμίσουν αυτό το σύνολο σε μια άβυσσο, την οποία εύκολα πηδούν εκείνοι μ’ ένα άλμα όμοιο μ’ εκείνο του Αχιλλέα.

Φρίντριχ Νίτσε, Η γέννηση της τραγωδίας (μετάφραση Ζήσης Σαρίκας), εκδόσεις Βάνιας, 2008




Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Όσα δώσεις στο παιδί σου μέχρι τα έξι, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του…!!!!

Έρευνες, μελέτες και σιγά σιγά η εμπειρία των προηγούμενων γενεών πιστοποιούν πια πως τα 6 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού προδιαγράφουν το μέλλον του.

Η υγιεινή διατροφή, τα πλούσια ερεθίσματα αλλά κυρίως η αγάπη των γονιών, ειδικά σε αυτά τα σημαντικά 6 χρόνια της ζωής, είναι ικανά ακόμα και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια εκείνα που σχετίζονται με κάθε είδους ασθένεια, σωματική ή ψυχική. 

Τα νέα στοιχεία, κάνουν σκόνη την θεωρία που θέλει τα γονίδιά μας να είναι αυτά που κάνουν καθολικό κουμάντο. 

Τώρα ξέρουμε πως το περιβάλλον και ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως τα γονίδια δεν παίζουν το ρόλο τους, δεν ορίζουν όμως μόνο αυτά τη εξέλιξη της προσωπικότητάς μας.

Όπως και να έχει, το βασικό είναι πως επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: πως η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα που δίνουμε σε ένα παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή τους και ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό κληροδότημά μας προς εκείνα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί είναι όπως το μαλακό κερί, όπως το μαργαριτάρι, όπως η ζωγραφική, όπως η κατασκευή των αγαλμάτων. Κατ’ επέκτασιν, οι γονείς γίνονται ζωγράφοι, καλλιτέχνες, αγαλματοποιοί και κατασκευάζουν αυριανούς ανθρώπους.

Παλαιότερα τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ή αδιάφορα ή στην καλύτερη περίπτωση ως μικρογραφία ενήλικα. Στην πορεία, άρχισε να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, γιατί το σημερινό παιδί είναι ο πρόδρομος του αυριανού ενήλικα. 

Το ψυχικά υγιές παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι αύριο ένας υγιής ενήλικας. 

Αντίστοιχα, το κακοποιημένο και τραυματισμένο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αύριο ένας προβληματικός, αντικοινωνικός και παραβατικός ενήλικας. 

Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια υπερβολικά υπεύθυνη, επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί την ευαισθητοποίηση των γονέων, την αυταπάρνησή τους και την υπομονή τους. Πέρα από το ότι ολοκληρώνει τη μητέρα και τον πατέρα ως άτομα, προδιαγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων του αύριο.

Ανατρέφω ένα παιδί, θα πει στην πράξη ότι το μορφώνω όπως γράφει η σύμβουλος σχολικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού Β. Παππά. 

Η μητέρα είναι εκείνη που το εκπαιδεύει πως να πίνει νερό από το ποτήρι, πως να τρώει με το κουτάλι και το πηρούνι, πως να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει στην τουαλέτα. 

Επίσης, εκείνη το μαθαίνει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά και να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου. Η μητέρα διδάσκει το παιδί της με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιεί το λόγο, την επίδειξη, του παραστέκεται με τη σωματική της δύναμη. 

Αν θέλει, όμως, να πετύχει στο έργο της, επιβάλλεται να προσαρμόζει τις προσδοκίες της σ’ αυτά που σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά, μπορεί το παιδί να μάθει. Είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει το ίδιο της το παιδί. Να ξέρει σε ποιο σημείο ανάπτυξης βρίσκεται κι αν είναι έτοιμο να μάθει, αυτό που προσπαθεί να του διδάξει.

Ο πιο εκδηλωτικός τρόπος να μεταδώσουμε την αγάπη μας στο παιδί είναι η σωματική επικοινωνία. 

Κι όταν λέμε σωματική επικοινωνία, εννοούμε ένα χάιδεμα, ένα αγκάλιασμα, το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη ή και ένα απλό άγγιγμα του παιδιού. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς χρησιμοποιούν την οπτική και σωματική επικοινωνία, αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του και με τους άλλους, και συνεπώς, θα είναι αγαπητό και θα έχει αυτοσεβασμό. 

Κατ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να γεμίσει το συναισθηματικό του δοχείο. Επίσης, η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού και η συναισθηματική στήριξη στη σύζυγό του ενισχύει σημαντικά τη συζυγική και οικογενειακή αρμονία, ενισχύοντας τους δεσμούς τόσο με το παιδί όσο και με τη σύντροφό του.

“Ιδανικοί” γονείς θεωρούνται, όσοι συνδυάζουν την έκδηλη στοργή και την ενθάρρυνση για αυτονομία. «Το πολύ μικρό παιδί μπορεί να έχει ανάγκη από τη συνεχή φροντίδα, όσο μεγαλώνει όμως, ο γονιός οφείλει να το απελευθερώνει σιγά – σιγά, χωρίς να διακόπτεται η αμοιβαία αγάπη και να το οδηγεί στη συναισθηματική και πνευματική ανεξαρτησία. 

Η γονεϊκή αγάπη που πνίγει τα παιδιά, τη στιγμή που αυτά έχουν ανάγκη να βγουν εξω από την οικογενειακή “φωλιά”, μοιάζει με τα δέντρα που φυτεύουμε, για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο και που, τελικά, μεγαλώνουν τόσο πολύ και ευδοκιμούν τόσο, ώστε πρέπει να τα κλαδέψουμε, αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από ασφυξία».

Όσα κάνουμε, όσα λέμε, από ένα απλό νανούρισμα, μέχρι ένα χαδί, από ένα «μη» μέχρι ένα «μπράβο» στο πρώτο δειλό βήμα, καταγράφονται στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού. 

Και παρόλο που ως ενήλικες αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνειδητό επίπεδο όλες τις πληροφορίες εκείνες που συλλέξαμε στην πρώιμη παιδική ηλικία, αυτές οι μνήμες είναι υπαρκτές και ασκούν πάνω μας επιρροή σε ασυνείδητο επίπεδο.

Γι’ αυτό οφείλουμε σαν γονείς να γεμίσουμε τον κόσμο του τόσο μικρού αυτού ανθρώπου με όμορφες εικόνες και τρυφερά συναισθήματα, ώστε όταν έρθει ο καιρός να «ανασύρει» όλο αυτό του υλικό για να προχωρήσει, να «βρει» στοιχεία που θα τον κάνουν έναν μαχητή της ζωής και όχι ένα φερέφωνο των γονεικών προσδοκιών.




Πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε να μην είμαστε διαθέσιμοι συνέχεια για όλους…!!!!

Μαθαίνω σιγά σιγά πώς να μην είμαι διαθέσιμη, αλλά όχι αυτό το είδος για το οποίο διαβάζουμε, όχι με την έννοια του «παιχνιδιού», ούτε με σκοπό να δυσκολέψω τους άλλους ή να τους αγνοήσω σκοπίμως και να παριστάνω την πολυάσχολη.

Αυτές οι στρατηγικές δεν έχουν θέση στη ζωή μου· η μη διαθεσιμότητα προέρχεται από ένα πιο ώριμο μέρος. Είναι τώρα ένας τρόπος να προστατεύσω την ψυχή μου, την ενέργεια και την καρδιά μου από όλους αυτούς που προσπαθούν να τα μολύνουν.

Μαθαίνω να μην είμαι διαθέσιμη για όσους απομυζούν την ενέργειά μου. Για αυτούς που ρουφούν τη ζωή και την θετική ενέργεια από μέσα μου. Για ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μου μόνο για να τη δυσκολέψουν και μετά να φύγουν.

Αντιθέτως, μαθαίνω να επενδύω το χρόνο μου σε ανθρώπους που αυξάνουν τις θετικές μου δονήσεις. Μαθαίνω σταδιακά ότι το να επιλέγω την ενέργεια που θέλω να έχω γύρω μου και τους ανθρώπους που πραγματικά με κάνουν να νιώθω χαρούμενη, δεν είναι αγενές ή εγωιστικό· είναι απαραίτητο.

Μαθαίνω σιγά σιγά πώς να μην είμαι διαθέσιμη για όσους δεν με εκτιμούν. Μάλιστα, έμαθα πρόσφατα ότι η αγάπη χωρίς εκτίμηση και σεβασμό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Ότι αν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι σ’ αγαπούν δεν είναι εκεί για εσένα όταν τους χρειάζεσαι, αν δεν σε υπερασπίζονται όταν είσαι σε απόγνωση, αν δεν εμφανίζονται όταν περνάς δύσκολα ή όταν περιμένεις να σταθούν δίπλα σου, τότε δεν σε εκτιμούν. Σε συμπαθούν, αλλά δεν φοβούνται ότι θα σε χάσουν. Δεν φοβούνται να μη σε απογοητεύσουν ξανά και ξανά.

Μαθαίνω επίσης ότι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, πρέπει να επιλέξεις το περιβάλλον σου σοφά κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα είσαι διαθέσιμη για ορισμένους ανθρώπους, ενέργειες και σε ορισμένες συνθήκες, τότε ας είναι, επειδή μαθαίνω σταδιακά ότι η ζωή μου δεν θα αλλάξει ποτέ, αν δεν αλλάξω αυτά που με περιτριγυρίζουν, καθώς και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που εγώ συνδημιουργώ.

Μαθαίνω ότι όντας μη διαθέσιμη μερικές φορές με φέρνει πιο κοντά στο στόχο μου, επειδή με αυτό τον τρόπο απελευθερώνομαι απ’ όσα με τραβούν στον πάτο.




Rania Naim – enallaktikidrasi.com

Μεγαλώστε τα παιδιά σας… Μην τα βλέπετε απλά να μεγαλώνουν…!!!!

Βιασμοί, δολοφονίες, ξυλοδαρμοί… Χαμένες ζωές, χαμένες ψυχές. Γυναικών (κυρίως) και ανδρών. Και εκατομμύρια δικαστές, εισαγγελείς, υπερασπιστές και κατήγοροι που νομίζουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο με ένα tweet ή ένα ποστάρισμα…

Που θεωρούν ότι βάζοντας το #μετηνΓεωργία/Γαρυφαλλιά/Μαρία κοκ κι ένα ευφυολόγημα στο πλάι θα αλλάξουν τον κόσμο. Μετά αλλάζουν πλευρό, σερφάρουν λίγο ακόμη και πέφτουν για ύπνο… Μέχρι να έρθει η επόμενη Γεωργία και να αλλάξουν απλά το όνομα…

Όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε από το «αποτέλεσμα»… Κανείς δεν ψάχνει πώς φτάσαμε ως εδώ. Γιατί δεν μπορεί; Γιατί δεν θέλει; Γιατί δεν «πουλάει»; Γιατί δεν "βολεύει".

Κανείς δεν λέει ότι τα παιδιά πια μεγαλώνουν στον «αυτόματο»… Μόνα τους. Άμα είναι τυχερά με τη γιαγιά. Άμα είναι πλούσια με την νταντά. Άμα είναι άτυχα και φτωχά, εντελώς μόνα.

Κανείς δεν λέει ότι με τον δρόμο που έχουμε πάρει εδώ και χρόνια, ψάχνοντας την ευτυχία στο μεγάλο σπίτι, στα ακριβά αυτοκίνητα και κινητά, στα ακριβά γενικά, στον υλισμό, στο χρήμα, οι γονείς τρέχουν και δεν φτάνουν… 

Τρέχουν για τις δουλειές και δεν φτάνουν να είναι γονείς. Να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Να μιλήσουν στα αγόρια για το πώς πρέπει να φέρονται στα κορίτσια και στα κορίτσια για το πώς να ξεχωρίζουν τους πραγματικά καλούς άντρες…

Να τα μεγαλώσουν και όχι απλά να τα παρακολουθούν να μεγαλώνουν.

Κανείς δεν λέει ότι η οικογένεια ως έννοια και ως πράξη, χτυπιέται από παντού και μάλιστα ανελέητα. Ανελέητα. Από το σύστημα που σου «δημιουργεί» διαρκώς ανάγκες, μέχρι την…

εξέλιξη, που πριν από χρόνια αντικατέστησε τη λέξη «μπαμπά» με τη λέξη «γέρο», βαφτίζοντας το «πρόοδο» και «ελευθερία».

Αυτή η… πρόοδος που αλλάζει σύμφωνα με την εποχή αλλά ο στόχος της είναι πάντα ο ίδιος : Η οικογένεια.

Αν θέλουμε κάποια στιγμή να βγούμε πραγματικά από τον εφιάλτη, να μην βγάζουμε άλλους βιαστές, κακοποιητές και δολοφόνους, οφείλουμε πριν και πάνω απ’όλα να ασχοληθούμε ξανά με τα παιδιά μας. Πραγματικά όχι τυπικά.

Και στο γράφει ένας άνθρωπος που δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα. Στο γράφει ένας άνθρωπος που ζει με το άγχος να τα προσφέρει όλα στα παιδιά του… 

Κι αυτό το «όλα» παγιδεύει το μυαλό. Γιατί κι αυτοί που βίασαν το κορίτσι είχαν κι έχουν πολύ περισσότερα από αυτό το «όλα». Αλλά αυτό δεν τους έκανε καλούς ανθρώπους. Το αντίθετο. Μαμάδες και μπαμπάδες, μπαμπάδες και μαμάδες, ας μεγαλώσουμε τα παιδιά μας... Αυτό.




Νίκος Συρίγος
Διευθυντής του Onsports.gr / Ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΜΟΥΣΙΚΟΣ 98,6
Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram.

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Έτσι θα καταλάβεις μέσα σε 5 λεπτά έναν τοξικό άνθρωπο…!!!!

Στην ζωή σου θα συναντήσεις αμέτρητους ανθρώπους.
Κάποιοι από αυτούς θα έχουν θετική επίδραση πάνω σου, θα σου ανεβάζουν την διάθεση, θα περνάς ευχάριστα μαζί τους, κάποιοι άλλοι θα είναι ουδέτεροι και τέλος, κάποιοι θα επιδρούν πάνω σου με αρνητικό τρόπο.

Στο σύμπαν των ανθρώπινων σχέσεων τα άτομα που βρίσκονται γύρω μας μπορούν τα λειτουργήσουν με δύο τρόπους : είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που ασκούν απόλυτα θετική επίδραση επάνω μας. 

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνα τα άτομα που όπου και αν πηγαίνουν «ρουφάνε» από τους γύρω τους την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση. Είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι και βρίσκονται παντού ανάμεσά μας.

Τοξικός δεν είναι μόνο ένας υπερβολικά ανταγωνιστικός ή εχθρικός μαζί σου συνάδελφος στο γραφείο, αλλά μπορεί να είναι και η φίλη που σου αραδιάζει τα ψυχολογικά της και μετά δεν ρωτάει τίποτα για εσένα.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τον τρόπο (την μαεστρία θα έλεγαν κάποιοι άλλοι) να βλάπτουν ψυχικά τους γύρω τους. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) δεν εντοπίζονται εύκολα.

Συνήθως, λειτουργούν με τρόπο που δεν το παίρνεις χαμπάρι εύκολα, αλλά υπάρχουν και οι φορές που επαναλαμβάνουν έντονα την ίδια συμπεριφορά (ευτυχώς για εμάς).

Βρίσκονται παντού γύρω μας και ζουν μέσα από τις ζωές μας. Τίποτα δεν είναι αρκετό για αυτούς και πάντα θα βρουν κάτι για να σου διαλύσουν την ψυχολογία.

Δυστυχώς, επειδή πλέον πολλοί είναι εκεί έξω που κουβαλούν μαζί τους αρκετά «θέματα» και σίγουρα δεν έχουν κάποια ταμπέλα που να γράφει «μακριά γιατί είμαι πρόβλημα», καλό θα ήταν να αναγνωρίζεις κάποια χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι αυτή η συναναστροφή μαζί τους μόνο κακό θα σου κάνουν.

Ας δούμε πώς μπορείς να εντοπίσεις έναν τοξικό άνθρωπο μέσα σε 5 λεπτά, όπως διαβάζουμε στο Inc.com.

1. Μιλούν πάντα άσχημα για τους άλλους
Αν συναντήσεις κάποιον και αμέσως αρχίσει να σου λέει κάτι άσχημο για κάποιον άλλον, τότε πρέπει να μην το περάσεις έτσι. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα έχουν να πουν κάτι κακό για όλους και είναι με την κακή κουβέντα στο στόμα. Σε ανύποπτο χρόνο να θίξουν και θα προσβάλουν κάποιον με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Γενικά θα βρουν κάτι κακό να πουν.

2. Γκρινιάζουν
Γκρινιάζουν και παραπονιούνται ακατάπαυστα για τα πάντα. Δεν χαίρονται με τίποτα και έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να πουν για όλους και για όλα. Είναι μόνιμα αρνητικοί και για αυτούς ό, τι καλό και να συμβαίνει στην ζωή τους ή στην ζωή των άλλων πάντα «κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα». Δεν ευχαριστιούνται με τίποτα και έχουν συνεχώς ένα αρνητικό σχόλιο να επισημάνουν.

3. Ζητούν προσοχή
Το δικό τους πρόβλημα είναι πάντα πιο σημαντικό και η προσοχή πρέπει να είναι μόνιμα στραμμένη πάνω τους. Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.

4. Είναι ανικανοποίητοι
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Πάντα κάτι τους λείπει και κάτι τους φταίει. Δεν ηρεμούν, γκρινιάζουν, συνεχώς αναζητούν κάτι, που δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι.

5. Δεν ενδιαφέρονται για τις επιθυμίες σου και τα συναισθήματά σου
Δεν έχουν αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων. Μπορούν εύκολα να πουν ψέματα ή να προσποιηθούν. Αρκεί να εξυπηρετούνται οι ίδιοι. Δεν τους νοιάζει πώς αισθάνεσαι, τι επιθυμείς ή τι σε κάνει χαρούμενη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι ο εαυτός τους.

6. Είσαι πάντα σε άμυνα μαζί τους
Εχουν τον τρόπο να βρίσκεσαι συνεχώς σε απολογητική θέση και άμυνα.

7. Δεν σε κάνουν να νιώθεις όμορφα
Κάνε ένα πείραμα. Μετά την συζήτησή σας, πώς αισθάνεσαι; Είσαι μπερδεμένη; Νιώθεις καλά ή έχεις ένα περίεργο συναίσθημα; Αν έχεις δεύτερες σκέψεις, τότε ακολούθησε το ένστικτό σου. Τις περισσότερες φορές είναι αλάνθαστο.

8. Περηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους
Αν μέσα στα πρώτα μόλις 5 λεπτά αρχίζει να σου λέει για το πόσο καλός είναι στη δουλειά του ή να περηφανεύεται γενικότερα για κάτι που τον αφορά, τότε μείνε μακριά του.




Αλλαντίαση : Πότε το φαγητό από την κατάψυξη μπορεί να γίνει θανατηφόρο…!!!!

Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν ποτέ στην κατάψυξη – Ο κίνδυνος για αλλαντίαση

Τίποτα δεν πετάει η κυρία Χρυσούλα, που ό,τι φαγητό μαγειρέψει το μοιράζει σε ταπεράκια και το φυλάσσει στον καταψύκτη.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορώ να πετάω φαγητό και δεν πετάω τίποτα. Ούτε το ψωμί δεν πετάω» αναφέρει η ίδια στο Mega.

Πρασοσέλινο και κοτόσουπα έχει το σημερινό μενού που προσγειώνονται στο οικογενειακό τραπέζι ευθύς αμέσως από την κατάψυξη και τους -18 βαθμούς.

«Δείτε το πώς είναι φρεσκότατο. Θα το πάρω θα το βάλω στην κατσαρόλα. Βέβαια θα το έχω αφήσει λίγες ώρες στον πάγκο να ζεσταθεί. Θα το βάλω στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και θα το φάμε» λέει η κ. Χρυσούλα.

Πόσες μέρες όμως αντέχουν τα φαγητάστην κατάψυξη;; Ο καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων, Στάθης Γκιαούρης, δίνει την απάντηση.

«Θεωρητικά μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία δεν μπορεί κανένας μα κανένας μικροοργανισμός ν’ αναπτυχθεί» επισημαίνει ο κ. Γκιαούρης.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το βακτήριο έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα στα τρόφιμα πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη;

«Η κατάψυξη είναι ένας τρόπος και να συντηρηθούν οι μικροοργανισμοί και όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο καλύτερα για τους μικροοργανισμούς» απαντά ο κ. Γκιαούρης.

Εκτός από το κρέας, άφοβα μπορούμε να καταψύχουμε ψωμί, γάλα, σκληρά τυριά και ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά.

Εν αντιθέσει με τα αυγά, τα λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα μαλακά τυριά που δεν πρέπει να μπαίνουν στον καταψύκτη.

«Φυσικά και τα τρώμε τα φασολάκια και άμα περισσέψουν τα βάζω σε τάπερ και τα βάζω κατάψυξη» αναφέρει η κ.Χρυσούλα.

Φασολάκια σε σπιτική κονσέρβα είχε καταναλώσει η 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο που έχασε τη ζωή της από το βακτήριοτης αλλαντίασης. 

Όπως εξηγούν ειδικοί στο LIVE NEWS, το μοιραίο λάθος έγινε στην αποστείρωση της κονσέρβας χωρίς η γυναίκα να καταλάβει πως κατανάλωνε μολυσμένα φασολάκια.

«Ο καταναλωτής αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν είναι ένα τρόφιμο αλλοιωμένο στη γεύση ή την οσμή για να ψυλλιαστεί και να πει “α δεν θα το καταναλώσει”» τονίζει ο Καθηγητής, Στάθης Γκιαούρης.

Γιατί απαγορεύεται το μέλι στα βρέφη;

Το επικίνδυνο βακτήριο της αλλαντίασης δεν κρύβεται όμως μόνο σε ανεπαρκώς αποστειρωμένες κονσέρβες, όπως στην περίπτωση της 46χρονης αλλά και στο μέλι, που δια ροπάλου απαγορεύεται να καταναλωθεί από βρέφη.

«Δεν πρέπει να δίνουμε μέλι στους πρώτους 12 μήνες ζωής γιατί αυτά τα σπόρια μπορεί να υπάρχουν επίσης στο μέλι. Μπορούν ν’ αναπαραχθούν μέσα στο έντερο και να αναπαραχθεί η τοξίνη μέσα στο έντερο του βρέφους» τονίζει ο κ. Γκιαούρης.

Από την ηλικία των δύο ετών, η μικροχλωρίδα στο έντερο έχει σχηματιστεί και η κατανάλωση μελιού γίνεται χωρίς φόβο.

Πόσες μέρες αντέχει το φαγητό εκτός ψυγείου;

«Δεν βάζουμε ποτέ στην κατάψυξη ζεστό φαγητό» αναφέρει η κ. Χρυσούλα.

Σωστή απάντηση έδωσε η κυρία Χρυσούλα σύμφωνα με τον καθηγητή, τονίζοντας ωστόσο πως η θέση ενός φαγητού που βρίσκεται για μέρες εκτός ψυγείου δεν είναι ο καταψύκτης αλλά ο κάδος απορριμμάτων.

«Σχεδόν αμέσως πρέπει να μπει ψυγείο. Γιατί και μέσα σε λίγες ώρες και δη τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνει η ζημιά» αναφέρει ο κ. Γκιαούρης.

«Και τα παίρνουμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Για την άλλη μέρα. Αυτό εδώ και αυτό εδώ. Κλείνουμε καλά την πόρτα γιατί διαφορετικά δεν έχει καλή ψύξη κι αυτά» μας λέει η κ. Χρυσούλα.

Ο καταψύκτης είναι σαν ένα κουμπί που σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης λένε οι ειδικοί. Ωστόσο όταν το τρόφιμο ξεπαγώσει, η διαδικασία ωρίμανσης ξαναξεκινά και πρέπει να καταναλωθεί εντός 24ωρου.




''Μαμά δεν με θέλουν'': Τι απαντάς στο παιδί σου όταν νιώθει απόρριψη;

Πώς θα αντιδρούσατε αν το παιδί σας ερχόταν στο σπίτι κλαίγοντας και σας εκμυστηρευόταν ότι οι φίλοι του δεν θέλουν να παίζουν πια μαζί του; Πιθανότατα θα προσπαθούσατε να το παρηγορήσετε λέγοντας ότι εκείνοι χάνουν, θα βρεθούν άλλοι φίλοι ή ακόμα και ότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι άξια για κλάματα.

Μία μαμά, η οποία έζησε πολύ πρόσφατα μια παρόμοια κατάσταση με το γιο της, περιγράφει πώς αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση, ξεπερνώντας τις αυθόρμητες αντιδράσεις της που την ήθελαν να τον παίρνει αγκαλιά και να τονίσει ότι δεν κλαίμε για κανένα…

«Η καρδιά μου έγινε χίλια κομμάτια όταν ο γιος μου ήρθε από το πάρκο που είχε πάει με τους φίλους του για παιχνίδι και μέσα από τα αναφιλητά του μου αποκάλυψε ότι πλέον δεν τον ήθελαν για παρέα.

Το παιδί μου πονούσε και μαζί του και εγώ. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι έπρεπε να τον πάρω αγκαλιά και να τον παρηγορήσω, να εξαφανίσω τον πόνο που ένιωθε, αλλά δεν το έκανα. Αντίθετα, στάθηκα ψύχραιμη απέναντί του, γιατί δουλειά μου ως γονέας δεν είναι να διορθώσω τα συναισθήματά του, αλλά να διευκολύνω τη διαδικασία επεξεργασίας τους.

Βλέπετε, τον μεγαλώνω για να ζήσει κάποια στιγμή μόνος του μακριά από εμένα.

Θα έρθει στιγμή που δεν θα είμαι δίπλα του. Δεν θα είμαι εκεί για να τον νανουρίσω, να τον αγκαλιάσω, να τον χαϊδέψω. Θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να κάνει τα πράγματα μόνος του.

Κάθισα δίπλα του στην καρέκλα, πήρα μια βαθιά ανάσα, έκανα την καρδιά μου πέτρα και του είπα: “Ήθελες να παίξεις μαζί τους, το καταλαβαίνω. Πονάει πολύ.” 

Έμεινα απλώς εκεί και τον άφησα να βιώσει την απόρριψη. Κάθε κύτταρό μου ήθελε να διορθώσει όσα ένιωθε, αλλά κρατήθηκα. “Είναι εντάξει”, ξεστόμισα, του χάιδεψα τα μαλλιά και τον αγκάλιασα.

Μετά από λίγο ηρέμησε και ανάσανε βαθιά. “Είμαι καλά. Θα παίξω με κάποιον άλλο”, μου είπε ψύχραιμα. Ένιωσα μια μικρή έκπληξη και μια περηφάνια. Όσο δύσκολο και αν ήταν ο στόχος μου φαινόταν να πετυχαίνει.

Μια μέρα θα είναι μόνος του και θα τα πάει καλά, αν συνεχίσει έτσι. Αν πήγαινα να μιλήσω στους φίλους του, αν προσπαθούσα να τον προστατεύσω δεν θα τα κατάφερνα. 

Αν τον κανάκευα δεν θα έβρισκε την λύση και αυτό θα συνέχιζε επ’ άπειρον, ακόμα και όταν δεν θα ήμουν κοντά του. Πάντα θα έψαχνε σε κάποιον άλλον βοήθεια.

Εγώ θα είμαι πάντα δίπλα του για να τον ακούσω. Με χρειάζεται για να μπορέσει να λύσει τα προβλήματά του, όχι για να του τα λύσω εγώ. Όταν αγαπάς το παιδί σου θέλεις το καλύτερο για εκείνο, ακόμα κι αν κάτι είναι δύσκολο για σένα να το χειριστείς.

Προσωπικά, ακολουθώ τρία βήματα σε παρόμοιες περιπτώσεις και μέχρι στιγμής λειτουργούν πολύ σωστά:

§ Λέω όσα βλέπω χωρίς να κρίνω, να συμβουλεύω ή να διορθώνω κάτι

§ Τονίζω τα θετικά και δεν εθελοτυφλώ στα αρνητικά

§ Δείχνω εμπιστοσύνη

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί ένας γονιός να κάνει για τα παιδιά του είναι να είναι δίπλα τους στις πιο δύσκολες στιγμές, να ξέρει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα και είναι δυνατοί συναισθηματικά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μόνοι τους».




infokids.gr