Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Φύλλο πορείας προς την ευτυχία…!!!

1. Πορεύσου ήρεμα μέσα στον θόρυβο και τη βιασύνη και θυμήσου ότι μπορείς να βρεις την ειρήνη στη σιωπή.

2. Όσο μπορείς, προσπάθησε να διατηρείς καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο.

3. Λέγε την αλήθεια σου ήρεμα και καθαρά και άκου τους άλλους, ακόμα κι αν είναι επιτροχάδην ή πληκτικά· έχουν κι εκείνοι τη δική τους αλήθεια.

4. Απόφευγε τα θορυβώδη και επιθετικά άτομα, γιατί είναι κακά για το πνεύμα.

5. Άμα συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, θα καταλήξεις ματαιόδοξος ή πικραμένος, γιατί πάντα θα υπάρχουν καλύτεροι ή χειρότεροι από σένα.

6. Απόλαυσε τις επιτυχίες σου… το ίδιο και τα σχέδιά σου.

7. Διατήρησε το ενδιαφέρον σου στη δική σου καριέρα, όσο ταπεινή κι αν είναι, αφού είναι το μόνο αληθινό πράγμα που κατέχεις.

8. Να είσαι επιφυλακτικός στις συμφωνίες, γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εγωισμό.

9. Αλλά να μην επιτρέψεις αυτό να σε τυφλώσει σε σημείο που να μη βλέπεις ότι η αρετή υπάρχει· πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ευγενή ιδανικά και παντού η ζωή είναι γεμάτη ηρωισμό.

10. Να είσαι ο εαυτός σου και ιδίως να μην υποκρίνεσαι αγάπη· να μην είσαι κυνικός στον έρωτα γατί, παρ’ όλη την ξεραΐλα και την απομάγευση, είναι τόσο αειθαλής όσο και η χλόη.

11. Συγκέντρωνε με ηρεμία τις συμβουλές των χρόνων, απαρνούμενος με χάρη της παρορμήσεις της νεότητας.

12. Τρέφε το πνευματικό σου σθένος για να σε προστατεύει από τις αντιξοότητες. Μην τρομοκρατείσαι με τη φαντασία σου· πολλοί φόβοι γεννιούνται από την κούραση και τη μοναξιά.

13. Πέρα από μια υγιή πειθαρχία, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου· είσαι ένα πλάσμα του Σύμπαντος, όχι λιγότερο απ’ ό,τι τα δέντρα και τα αστέρια· έχεις δικαίωμα στην ύπαρξη.

14. Είτε σου είναι ξεκάθαρο είτε όχι, μην αμφιβάλλεις ότι το Σύμπαν βαδίζει όπως πρέπει.

15. Γι’ αυτό πρέπει να τελείς εν ειρήνη με τον Θεό· δεν έχει σημασία ποια είναι η ιδέα σου για Εκείνον και ποιες είναι οι δουλειές σου και οι φιλοδοξίες σου. Στη θορυβώδη σύγχυση της ζωής, διατήρησε την ειρήνη με το πνεύμα σου.

16. Γιατί, παρ’ όλη την υποκρισία, τη σκληρή δουλειά και τα χαμένα όνειρα, ο κόσμος παραμένει ακόμα ένα όμορφο μέρος. Να είσαι χαρούμενος, να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένος.





«Παιδάκι μου σε σταματώ όχι να ζητιανέψω…» – Μια αληθινή ιστορία που συγκινεί το διαδίκτυο…!!!

Δώστε λίγη αγάπη στους ανθρώπους που την ζητούν με τα μάτια τους, με την συμπεριφορά τους. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα έχουν περάσει στη ζωή τους, πόσους ανθρώπους δικούς τους έχουν «χάσει» ή πόσοι τους έχουν ξεχάσει..

Η ιστορία που συγκινεί το διαδίκτυο

Μια ιστορία θα σας πω που μου τύχε μια μέρα…

Μία γιαγιά συνάντησα και μου πιάσε τη χέρα…..

Παιδάκι μου..σε σταματώ όχι να ζητιανέψω….

Μα λίγ’ αγάπη πεθυμώ και βγήκα να γυρέψω…..

Πέντε παιδιά μεγάλωσα μου λέει δακρυσμένη….

Τα σπούδασα..τα πάντρεψα κι ας ήμουν στερημένη…..

Τα πρώτα ‘γγόνια ήρθανε Θεε μου..τι ευτυχία……

Μα η χαρά δε κράτησε κι ήρθε η δυστυχία……..

Μου είπανε ότι μαζί δε πρέπει πια να ζούμε…..

Θα μπεις σε ένα ίδρυμα και εκεί θα σε θωρρούμε…..

Δεν έφερα αντίρηση και ας πόναγε η καρδιά μου….

Χίλια κομμάθια γίνηκαν όλα τα όνειρα μου…….

Εσείς να ήσαστε καλά παιδάκια μου τους λέω…..

Και σκύβω για να μη θωρρούν ότι για ‘κείνο κλαίω…..

Χρόνοι πολλοί περάσανε παιδί μου συνεχίζει……

Απού δεν ήρθαν να με δουν και η καρδιά ραγίζει…….

Γι’ αυτό κι εγώ σταμάτησα σε ξένο να μιλήσω…….

Να πω παραπονέματα προτού να ξεψυχήσω…….

Άφωνος εγώ την άκουγα για όλα αυτά να λέει…..

Και δε σταμάτησε στιγμή η άμοιρη να κλαίει……

Σώπασε ΜΑΝΑ και εγώ είμαι ε δα για σένα…..

Μου γέλασε και έκλεισε τα μάθια ευτυχισμένα…….

ΛΕΩ ΛΟΙΠΟΝ.

Όποιος ξεχνά τα γονικά άθρωπος δε λογάτε……

κι ότι κι αν κάνει θα το βρει μπροστά του….ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ




Πως θα σηκωθείς από τα δυνατά χτυπήματα στη ζωή σου ;

Δεν ξέρω αν πρόκειται για απλά χαστουκάκια, ή για μπούφλες που σε κάνουν να δεις τον ουρανό με τα άστρα, ή μπουνιές που σε ξαπλώνουν μία κι έξω καταγής, φαντάζομαι μπορείς να διακρίνεις τις διαφορές κάθε φορά. 

Η ουσία είναι πως, ό,τι και να κάνεις για να επιχειρήσεις να τα αποφύγεις, πρόκειται για μία μάχη με ανεμόμυλους, από την οποία θα βγεις τόσο νικήτρια, όσο και ο Δον Κιχώτης. 

Πρέπει να πάθεις για να μάθεις, και πρέπει να πέσεις, για να μάθεις να ξανασηκώνεσαι. 

Αυτό είναι το storyline της ζωής σου, όπως και κάθε άλλου γύρω σου, οπότε, αντί να προσπαθείς να αποφύγεις το αναπόφευκτο, μήπως να κάνεις κάτι, για να μάθεις να το διαχειρίζεσαι;

Σε όλους τους τομείς. Και γκομενικά. Και επαγγελματικά. Και κοινωνικά, φιλικά, οικογενειακά, κάποια στιγμή τα πράγματα στραβώνουν, οι άνθρωπο σε προδίδουν, οι καταστάσεις δεν προκύπτουν όπως τις περίμενες ή είχες σχεδιάσει, και βρίσκεσαι με την πλάτη στον τοίχο. Τι κάνεις; 

Μένεις εκεί υπομένοντας τη μοίρα σου, και κλαίγοντας σιωπηλά; Ή κάνεις κάτι, για να σε φέρει, προ των εξελίξεων, και όχι επόμενη αυτών; Δεν μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω, και προχωρώ, μπας και αναστηλώσουμε το καταρρακωμένο ηθικό σου

Χώνεψε ό,τι έγινε. Αν μπεις στο παιχνιδάκι της άρνησης, και προσπαθήσεις να ανατρέψεις μία ήδη διαμορφωμένη εις βάρος σου κατάσταση, απλά θα βρεθείς να παίζεις καθυστέρηση σε ένα ματς που έχει κριθεί. 

Αποδέξου το ότι το αγόρι σου σε πρόδωσε, ότι η συνάδελφος σου έφαγε την προαγωγή, ότι η κολλητή σου σε διαβάλλει πίσω από την πλάτη σου, είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα, και πρέπει να τα αποδεχτείς. Για να μπορέσεις να τα αντιμετωπίσεις εν συνεχεία…

Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μοιάζει αδύνατο, να ξέρεις ότι όχι, το σύμπαν δεν συνωμοτεί ειδικά για να πατά εσένα συγκεκριμένα κάτω, με σαδιστική απόλαυση. 

Ορισμένα πράγματα είναι απλά για να γίνουν, και στα αλήθεια δεν μπορείς να ανατρέψεις τον ρου τους, όσο κι αν προσπαθήσεις. 

Συνεπώς, ΜΗΝ πιστέψεις ότι είσαι η καταραμένη της υπόθεσης, που δεν πρόκειται ποτέ να δει άσπρη μέρα στη ζωή της, οι ταινίες με τη Μάρθα Βούρτση είναι πλέον παρωχημένες ακόμη και για την Τρίτη ηλικία, και εσύ, στα 20 ή 30something σου πόρρω πρέπει να απέχεις από τέτοιου τύπου γυναικούλες. Σωστά;

ΜΗΝ σε κατηγορήσεις, και ΜΗΝ προσπαθήσεις να διορθώσεις τα αδιόρθωτα. 

Το να πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να επανασυγκολλήσεις το προ πολλού σπασμένο γυαλί, που έχει σχεδόν γίνει θρύψαλα, δεν δείχνει την καλοπιστία, αλλά την αφέλεια σου. 

Και το να φορτώσεις το σύνολο των ευθυνών πάνω σου, ενώ είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα, εντάσσεται σε έναν κύκλο αυτοθυματοποίησης σου, που δεν σε τιμά, ως προσωπικότητα και ως άνθρωπο γενικότερα. 

Αποκόψου από γεγονός και δες πως θα προχωρήσεις, μπορείς να κάνεις focus σε αυτό;

Άρχισε να συνέρχεσαι. Αφότου ο κουρνιαχτός κατακάτσει, και τα σύννεφα απομακρυνθούν, προσπάθησε να δεις το τοπίο, που έχει ξεκαθαρίσει γύρω σου, και μην κλείσεις τα μάτια, όσο αποκρουστική ή θλιβερή και να σου φαίνεται η εικόνα που αντικρίζεις. 

Σίγουρα, η διαμορφωθείσα κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετικά πικρή, αλλά το ζήτημα δεν είναι να κρυφτείς από αυτή, αλλά να τη χρωματίσεις εκ νέου και να την κάνεις φωτεινότερη. 

Κόψε όλες τις αρνητικές σκέψεις και επικεντρώσου στη διαδικασία της επαναπροσαρμογής και του να σταθείς και πάλι στα πόδια σου.

Δώσε όλο τον απαιτούμενο χρόνο στον εαυτό σου. 

Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει, αν χρειαστείς παραπάνω χρόνο από το συνηθισμένο. Καθένας έχει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει καταστάσεις, και δεν έχεις να δώσεις κανένα λογαριασμό επ’ αυτού. 

Επίτρεψε σου να ανασυνταχθείς αργά, σταθερά και με τον τρόπο εκείνο που διασφαλίζει ότι πια θα πατήσεις γερά στα πόδια σου. Μόνο έτσι η αποκατάσταση των πραγμάτων στο ψυχικό σου επίπεδο θα είναι σχετικά ομαλή, και σταθερά προσανατολισμένη στις ανάγκες σου. 

Και την επούλωση του συνόλου των τραυμάτων σου. Εκεί να επικεντρωθείς, και πουθενά αλλού…

Άρχισε να χαμογελάς! Μπορεί στην αρχή να σου είναι δύσκολο, αλλά θα δεις ότι σιγά σιγά θα βρεις και τη διάθεση και τον τρόπο να το κάνεις. Απλά γιατί πρέπει να συνεχίσεις να ζεις, και δεν μπορείς να αφήνεις τα γεγονότα να σε προσπερνούν διαρκώς. 

Ό,τι έγινε, έγινε, το παρελθόν είναι παρελθόν, και η ίδια οφείλεις να ζήσεις στο παρόν και να προετοιμάσεις το μέλλον σου, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το να σηκωθείς ίσως δεν είναι και τόσο δύσκολο, ούτε το να συνηθίσεις τα χτυπήματα. 

Το θέμα είναι να μπορέσεις να διαμορφώσεις την πραγματικότητα σου κατά τρόπο τέτοιο, που να την καθιστά βιώσιμη, ευχάριστη, χρήσιμη για σένα, και πολλά υποσχόμενη για τις μέρες που έρχονται. Κέρδισε το στοίχημα και θα δεις ότι μία νέα πόρτα θα ανοίξει για σένα. 

Όπου πίσω της θα βρίσκεσαι εσύ. Αλλαγμένη, πιο δυνατή, πιο βέβαιη για τον εαυτό σου, και ατσαλωμένη απέναντι σε όσα η ζωή μπορεί να σου φέρει από εδώ και πέρα…




Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Δώσε χωρίς να θυμάσαι και πάρε χωρίς να ξεχνάς…!!!

Όλες οι σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές στηρίζονται στο δούναι και λαβείν, στο πάρε δώσε. Όμως, δεν είναι υποχρεωτικό να πάρουμε πίσω όλα όσα δώσαμε, διότι όπως είναι γνωστό πριν μπει κάποιος σε μια σχέση δεν υπογράφει κανένα συμβόλαιο που καθορίζει τι θα δώσει και τι θα πάρει με ακρίβεια και σαφήνεια.

Το κάθε μέλος μιας σχέσης προσφέρει ό,τι θέλει να διαθέσει από τα ψυχικά του αποθέματα. Δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα όρια, δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό.

Επίσης, κάποιος μπορεί να έχει ένα καλό οικονομικό υπόβαθρο, ενώ κάποιος άλλος όχι, για αυτό και δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. 

Ο καθένας προσφέρει ό,τι έχει στη διάθεσή του: αγάπη, ενδιαφέρον, στοργή, υλικά αγαθά. Βγάζεις και δίνεις από την ψυχή σου, χωρίς να χτυπάς πράγματα. 

Το κάνεις επειδή θέλεις και επειδή μπορείς. Επειδή νιώθεις πράγματα για το έτερόν σου ήμισυ, επειδή θέλεις να το κάνεις ευτυχισμένο και όταν βλέπεις την ευτυχία να καθρεπτίζεται στα μάτια του, νιώθεις ηθική ικανοποίηση, αισθάνεσαι ότι αξίζεις όλα τα καλά του κόσμου, επειδή το κατάφερες. 

Ανεκτίμητο αυτό το συναίσθημα.

Η αγάπη βέβαια δε μπορεί να είναι μετρημένα κουκιά. «Η αγάπη δεν είναι μπακάλικο να μετράς τι πήρες εσύ, τι εγώ τι ο άλλος. Ή δίνεις από την ψυχή σου και βγάζεις το σκασμό ή κάτσε στη γωνίτσα σου και μέτρα τι δεν πήρες», όπως είχε πει χαρακτηριστικά και η μεγάλη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη.

Η αγάπη προϋποθέτει θάρρος, αυταπάρνηση, αυτοθυσία βρίσκεται μακριά από εγωισμούς και μιζέριες.

Ή αγαπάς και ερωτεύεσαι με όλη σου τη δύναμη ή αδιαφορείς. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Και αν δεν νιώθεις έτοιμος να έρθεις αντιμέτωπος με αυτά τα πηγαία συναισθήματα και να πολεμήσεις μέχρι τέλους για αυτά, τότε μην ανησυχείς σίγουρα θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα έκανε τα πάντα για να έχει ευχαριστημένο τον άνθρωπό του. 

Aν δεν φαντάζεσαι φωτιές με κάρβουνα μην παίζεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και μια γνωστή λαϊκή ρήση.

Πολλές φορές ηχεί στα αυτιά μου μια φράση που μου έλεγε συχνά ο παππούς μου, άνθρωπος παλαιών αρχών, λεβέντης σε όλα του. 

«Δώσε χωρίς να θυμάσαι και πάρε χωρίς να ξεχνάς»

Και συμπλήρωνε μετά: «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Τον άνθρωπο που μας ευεργέτησε, είτε πρόκειται για φίλο, είτε πρόκειται για σύντροφο δεν πρέπει να τον ξεχνάμε ποτέ. Θα πρέπει πάντα να τον ευγνωμονούμε και να είμαστε οποιαδήποτε στιγμή έτοιμοι να ανταποδώσουμε το καλό που μας έκανε κάποτε.

Ο καθένας δίνει ότι έχει στην ψυχή του, ό,τι υπάρχει στον κήπο του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Χριστός στις παραβολές του. 

Αν εκεί έχει ριζώσει το καλό, τότε μόνο αυτό θα βλέπει, μόνο αυτό θα αντικατοπτρίζεται στις επαφές με τους ανθρώπους γύρω του. Αν όμως στην καρδιά του έχει φωλιάσει το κακό, η μιζέρια, το μίσος, τότε αυτά θα ανακαλύπτει σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η υπόθεση αυτή σίγουρα σχετίζεται με την οικογένειά καταγωγής, αλλά και με τα πρόσωπα αναφοράς μας στα πρώτα στάδια της ζωής μας. 

Αν ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας στα πρώτα αναπτυξιακά μας στάδια, τότε θα δομούμε σχέσεις αγάπης, οικειότητας, εμπιστοσύνης στην ενήλικη ζωή μας. Έτσι, δεν θα ψάχνουμε πάντα τον κακό λύκο στο τέλος του παραμυθιού, αλλά αντίθετα θα καλούμαστε να ανακαλύψουμε σε κάθε περίσταση το καλό σε όλες τις εκφάνσεις του.




Πηγή: Μαίρη Τσιχλή

Γιατί φοράμε το ρολόι στο αριστερό χέρι ;

Ας είμαστε ειλικρινείς, ένα ποιοτικό ρολόι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στυλ ενός άνδρα. Είτε με ένα κοστούμι, είτε με ένα χαλαρό t-shirt, είτε ακόμη και με μαγιό στην παραλία, αυτό το αξεσουάρ καταφέρνει πάντοτε να χαρίζει κομψότητα στις εμφανίσεις και για αυτό αξίζει λίγο από τον χρόνο σου για να μάθεις κάτι που ίσως δε γνωρίζεις: γιατί φοράμε το ρολόι στο αριστερό μας χέρι; 

Αρχικά, ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ρολογιού. 

Το πρώτο ρολόι χειρός εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα, ήταν το 1810, όταν η βασίλισσα Καρολίνα Μουράτ, μία από τις αδελφές του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, παρήγγειλε να κατασκευαστεί ένα βραχιόλι για εκείνη στο οποίο ήταν τοποθετημένος ολόκληρος ο μηχανισμός ενός ρολογιού. 

Μέχρι τον επόμενο αιώνα, τα ρολόγια χειρός έγιναν δημοφιλή σε διάφορες χώρες, προσφέροντας στους ανθρώπους έναν πρακτικό τρόπο να φορούν ένα μοντέρνο αντικείμενο. Σταδιακά, σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των ρολογιών.

Πώς τα πιο περιζήτητα ρολόγια στον κόσμο κατέληξαν στο Succession

Όσο για τον λόγο που φοράμε το ρολόι στο αριστερό μας χέρι, αυτός είναι πιο απλός και οφθαλμοφανής από ό,τι νομίζουμε. Δεν επηρεάζεται από κανόνες ή εθιμοτυπίες, αλλά έχει ξεκάθαρα πρακτικό σκοπό. 

Συγκεκριμένα, επειδή η πλειονότητα του πληθυσμού είναι δεξιόχειρες, έχει καθιερωθεί να φοράμε το ρολόι στο χέρι που δε χρησιμοποιούμε τόσο. 

Σκέψου το και πρακτικά, όταν γράφεις σε ένα τετράδιο θα έπρεπε να κουβαλάς μαζί και το ρολόι χειρός σε κάθε σου κίνηση, κάτι που προφανώς θα ήταν το λιγότερο άβολο. 

Έτσι, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ρολόγια στο "αδύναμο" χέρι μας και για αυτό τον λόγο μας ξενίζει να το βλέπουμε στη δεξιά πλευρά, ακόμη και αν κάποιος είναι αριστερόχειρας.




Ιστορία από Νίκη Κοντομηνά
© Παρέχεται από: Esquire Greece

Τι υπάρχει κάτω από την άμμο στις ερήμους και τι θα συμβεί αν συνεχίσουμε να σκάβουμε…!!!

Περπατώντας σε μια έρημο, ίσως να έχετε αναρωτηθεί τι θα βρίσκατε αν αρχίζατε να σκάβετε. Θα βρείτε άμμο, βράχους ή χώμα;

Η απάντηση, φυσικά, ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Ορισμένοι αμμόλοφοι, για παράδειγμα, μετακινούνται λόγω του ανέμου, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος από κάτω σας, ή και καταβόθρες.

Η άμμος σχηματίζεται από βράχους στη στεριά, που δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες των ποταμών και άλλων στοιχείων.

Δίπλα στην ακτή, η συχνά φουρτουνιασμένη θάλασσα τρίβει επίσης βράχους για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, αναφέρει το Iflscience.

Αν σκάψατε στην παραλία, μπορεί να βρείτε άμμο που έχει συμπιεστεί και μετατραπεί υπό πίεση σε ιζηματογενή βράχο ψαμμίτη. Αν συνεχίσετε να σκάβετε, χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό γεώτρησης αντί για ένα απλό φτυάρι, θα χτυπήσετε το βραχώδες υπόστρωμα της περιοχής.

Όσο για τις ερήμους, ίσως να μην χρειαστεί να σκάψετε καθόλου. Οι περισσότερες έρημοι δεν καλύπτονται από άμμο, αλλά αποτελούν οι ίδιες το εκτεθειμένο βραχώδες υπόστρωμα.

Όπου υπάρχει άμμος, σχηματίζεται συνήθως από τη διάβρωση του εκτεθειμένου βράχου. Καθώς το ξηρό τοπίο της ερήμου ψύχεται και θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ο βράχος διαστέλλεται και ραγίζει. 

Για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, με τη βοήθεια του ανέμου που χτυπά τις μικρότερες πέτρες, οι βράχοι τρίβονται σε άμμο. Σκάψτε και θα ξαναβρείτε το βράχο και το ξεραμένο χώμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εκπλήξεις. 

Οι περιφερόμενοι αμμόλοφοι μπορούν να διατηρήσουν ό,τι θάβουν, συμπεριλαμβανομένων μερικών αγκαθιών καμήλας (είδος δέντρου) στη Ναμίμπια. Μπορούν ακόμα να επιφέρουν μερικές γεωλογικές εκπλήξεις.

Το 2010, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για μια προϊστορική μεγάλη λίμνη κάτω από την άμμο της Σαχάρας, που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε περίπου πριν από 250.000 χρόνια όταν ο Νείλος χύθηκε στην περιοχή μέσω ενός χαμηλού καναλιού.




© Παρέχεται από: Huffington Post

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Η ζωή μου έμαθε πολλά πράγματα…!!!

Έμαθα ότι δεν μπορείς να κάνεις κάποιον να σ’ αγαπήσει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις κάποιος που μπορεί να αγαπηθεί. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τους άλλους.

Έμαθα πως όσο και να ενδιαφερθώ, μερικοί άνθρωποι δεν το ανταποδίδουν.

Έμαθα ότι μπορεί να πάρει μια ολόκληρη ζωή να χτίσεις μια σχέση και αρκούν μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα να καταστραφεί.

Έμαθα ότι δεν έχει σημασία ποιόν έχεις στην ζωή σου, αλλά ποιόν έχεις στη ζωή σου που να μετρά.

Έμαθα ότι μπορείς να καταφέρεις κάτι με την γοητεία σου για περίπου 15 λεπτά. Μετά καλό θα είναι να γνωρίζεις κάτι.

Έμαθα ότι δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με ότι καλύτερο μπορούν να κάνουν οι άλλοι, αλλά με ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις εσύ.

Έμαθα ότι δεν έχει σημασία τι σημαντικό συμβαίνει στους ανθρώπους. Είναι τι κάνουν οι ίδιοι μ’ αυτό.

Έμαθα ότι είναι πολύ πιο εύκολο να δράσω παρά να σκεφτώ.

Έμαθα ότι πρέπει να αποχαιρετάς πάντα αγαπημένα πρόσωπα με λόγια αγάπης. Μπορεί να είναι η τελευταία φορά που τα βλέπεις.

Έμαθα ότι μπορείς να συνεχίζεις πολύ πιο πέρα από ότι νόμιζες ότι μπορούσες.

Έμαθα ότι είμαστε υπεύθυνοι για ότι κάνουμε, άσχετα με το πώς αισθανόμαστε.

Έμαθα ότι πρέπει είτε να ελέγξεις την συμπεριφορά σου αλλιώς θα σε ελέγξει εκείνη.

Έμαθα πως άσχετα πόσο δυνατή είναι μια σχέση στην αρχή, το πάθος υποχωρεί και πάντα υπάρχει κάτι άλλο να πάρει τη θέση του.

Έμαθα ότι θαρραλέοι είναι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει, την στιγμή που πρέπει να γίνει, άσχετα με τις συνέπειες.

Έμαθα πώς το να συγχωρείς θέλει εξάσκηση.

Έμαθα πως υπάρχουν άνθρωποι που σ’ αγαπούν πολύ, αλλά δεν ξέρουν πώς να στο δείξουν.

Έμαθα πως το χρήμα είναι ένας λάθος τρόπος να μετράς την επιτυχία.

Έμαθα ότι με τον καλύτερο μου φίλο μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αλλά και τίποτα και να περνάμε εξαιρετικά.

Έμαθα ότι πολλές φορές οι άνθρωποι που περιμένεις να σε κλωτσήσουν όταν είσαι πεσμένος, είναι και αυτοί που θα σε βοηθήσουν να σηκωθείς.

Έμαθα πως όταν μερικές φορές είμαι θυμωμένος, έχω το δικαίωμα να είμαι θυμωμένος, αλλά αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να είμαι κακός.

Έμαθα ότι η αληθινή φιλία συνεχώς εξελίσσεται, ακόμα και αν η απόσταση είναι μεγάλη. Το ίδιο συμβαίνει και με την αληθινή αγάπη.

Έμαθα που αν κάποιος δεν σ’ αγαπά με τον τρόπο που θα ήθελες να σ’ αγαπά δεν σημαίνει πως δεν σ’ αγαπά με όλη την καρδιά του.

Έμαθα ότι η εμπειρία έχει να κάνει περισσότερο με τις διάφορες καταστάσεις που έζησες και πολύ λιγότερο με πόσα κεριά έσβησες.

Έμαθα ότι δεν πρέπει ποτέ να λες σε ένα παιδί ότι τα όνειρα του είναι απραγματοποίητα. Ελάχιστα πράγματα είναι τόσο προσβλητικά και πολύ τραγικά, ειδικά αν το πιστέψει.

Έμαθα ότι η οικογένεια σου δεν θα είναι εκεί πάντα για σένα. Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά οι άνθρωποι που δεν είναι συγγενείς σου, σε φροντίζουν και σου μαθαίνουν να εμπιστεύεσαι ξανά τους ανθρώπους. Οι οικογένειες δεν είναι βιολογικές.

Έμαθα πως άσχετα πόσο καλός είναι κάποιος φίλος, θα σε πληγώσει κάποιες φορές και εσύ θα πρέπει να τον συγχωρείς.

Έμαθα πως δεν είναι πάντα αρκετό να σε συγχωρούν οι άλλοι. Κάποιες φορές πρέπει και εσύ να συγχωρείς τον εαυτό σου.

Έμαθα πως άσχετα πόσο στενοχωρημένος είσαι με κάτι, ο κόσμος δεν σταματά στη λύπη σου.

Έμαθα πως το παρελθόν μας και οι καταστάσεις έχουν επηρεάσει αυτό που είμαστε, αλλά είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που έχουμε γίνει.

Έμαθα πως επειδή δύο άνθρωποι μαλώνουν, δεν σημαίνει πως δεν αγαπιούνται. Αλλά και επειδή δεν μαλώνουν δεν σημαίνει ότι αγαπιούνται.

Έμαθα ότι πολλές φορές πρέπει να βάζεις τον άνθρωπο πιο πάνω από τις πράξεις του.

Έμαθα ότι δεν χρειάζεται να αλλάζουμε φίλους αν κατανοήσουμε ότι και οι φίλοι αλλάζουν.

Έμαθα ότι δεν πρέπει να καίγεσαι να μάθεις κάποιο μυστικό. Μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή για πάντα.

Έμαθα ότι δύο άνθρωποι μπορεί να βλέπουν ακριβώς το ίδιο πράγμα και όμως να βλέπουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Έμαθα πως δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθείς να προστατέψεις τα παιδιά σου, θα έρθει η στιγμή που θα πληγωθούν και μαζί τους θα πληγωθείς και εσύ.

Έμαθα πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να αγαπήσεις και να συνεχίσεις να αγαπάς.

Έμαθα ότι παρά τις όποιες συνέπειες, εκείνοι που είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, πηγαίνουν μακρύτερα στην ζωή.

Έμαθα ότι πολλά πράγματα ξεκινούν από το μυαλό, αλλά το μυστικό είναι πάντα ο αυτοέλεγχος.

Έμαθα ότι άσχετα με το πόσους φίλους έχεις, αν είσαι το αποκούμπι τους, θα αισθανθείς μόνος και χαμένος την ώρα που θα τους χρειαστείς.

Έμαθα ότι η ζωή σου μπορεί να αλλάξει ακόμα και μέσα σε μερικές ώρες από ανθρώπους που δεν σε γνωρίζουν καν.

Έμαθα πως ακόμη και όταν νομίζεις πως δεν έχεις να δώσεις, όταν ο φίλος στο ζητήσει, θα βρεις την δύναμη να δώσεις.

Έμαθα πως το να γράφεις, αλλά και να μιλάς, μπορεί να απαλύνει τον συναισθηματικό πόνο.

Έμαθα πως αυτό που ζούμε δεν είναι το μόνο που μας έχει προσφερθεί.

Έμαθα πως τα πτυχία στον τοίχο δεν σε κάνουν τον σωστό άνθρωπο.

Έμαθα πως οι άνθρωποι για τους οποίους νοιάζεσαι περισσότερο στην ζωή είναι και αυτοί τους οποίους η ζωή παίρνει από κοντά σου πιο νωρίς.

Έμαθα ότι παρά το ότι η λέξη «αγάπη» μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές σημασίες, χάνει την αξία της όταν την χρησιμοποιείς συχνά.




10 πράγματα που θα καταλάβουν όσοι είναι απαιτητικοί από τον εαυτό τους…!!!

Όλοι ξέρουν αυτό το συναίσθημα του να βρίσκεσαι υπό πίεση και αυστηρές προθεσμίες στη δουλειά, στην προσωπική σου ζωή ή ακόμα και τους στόχους που καλείσαι να πετύχεις!

Αλλά για κάποιους από εμάς, η περισσότερη πίεση προέρχεται από τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Πιέζουμε τον εαυτό μας να κατορθώσει περισσότερα πράγματα και η ιδέα της αποτυχίας μας αγχώνει. Λατρεύουμε το συναίσθημα μιας σωστής δουλειάς που φέραμε είς πέρας, αλλά πολύ συχνά «μαλώνουμε» τον εαυτό μας για ασήμαντα πράγματα.

Αν είσαι κι εσύ πολύ σκληρός με τον εαυτό σου, θα καταφέρεις να ταυτιστείς με αυτά τα 10 πράγματα.

1. Δεν μας αρέσει να ζητάμε βοήθεια, αλλά χαιρόμαστε να βοηθάμε όταν κάποιος το χρειάζεται.
Δεν μας αρέσει να ζητάμε βοήθεια γιατί ανησυχούμε πως θα νομίζουν ότι είμαστε ανίκανοι. Πασχίζουμε να είμαστε ικανοί και ανεξάρτητοι, αλλά χαιρόμαστε πολύ όταν κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά μας και ποτέ μα ποτέ δεν θα τους κρίναμε επειδή ζήτησαν βοήθεια.

2. Θέλουμε να ζήσουμε την ζωή στο έπακρον.
Δεν θέλουμε να έχουμε μια μέτρια ζωή, θέλουμε καταπληκτικές, χαρούμενες, επιτυχημένες ζωές. Είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας γιατί χρειάζεται πολύ δουλειά να κατακτήσεις την τελειότητα.

3. Μισούμε την αποτυχία.
Σε κανένα δεν αρέσει αν αποτυγχάνει, αλλά εμείς πραγματικά το μισούμε! Σκεφτόμαστε μονίμως τους στόχους μας και το πώς θα αποφύγουμε την αποτυχία, αυτή η συμπεριφορά έχει και τα οφέλη της. Συχνά καταφέρνουμε να προβλέψουμε λάθη τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν έτσι ώστε να τα αποφύγουμε. Μα όταν κάνουμε κάποιο λάθος, πραγματικά μας καταρρακώνει.

4. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την κριτική που έχουμε δεχτεί.
Αν κάποιος μας προσφέρει εποικοδομητική κριτική, τους ακούμε με προσοχή και θυμόμαστε τα λόγια του για μήνες. Συχνά μπορεί να είναι αρκετά σκληρό, μιας και δε μας αρέσει να ακούμε το οτιδήποτε αρνητικό για τον εαυτό μας, αλλά πάντα στην τελική θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή- οτιδήποτε για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες μας.

5. Με τις φιλοφρονήσεις, νιώθουμε περίεργα!
Αν και δουλεύουμε πραγματικά σκληρά, πάντα μας εκπλήσσει όταν κάποιος μας φιλοφρονεί. Συχνά ανησυχούμε ότι είναι απλά καλοί μαζί μας, οπότε θα κοκκινίσουμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο μετριόφρονες γίνεται. Είναι πιο σύνηθες για εμάς να πούμε « ξέχνα το, δεν έκανα και κάτι το σπουδαίο!» παρά « Ευχαριστώ!»

6. Λέμε συγγνώμη συχνά.
Αν απογοητεύσουμε κάποιον, απολογούμαστε αμέσως. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κάνει κάποιο λάθος και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε συγγνώμη και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε το λάθος μας. Ακόμη κι αν μας συγχωρέσουν, πασχίζουμε να πιστέψουμε πως το εννοούν, γιατί πολύ απλά περιμένουμε να είναι και οι άλλοι το ίδιο σκληροί μαζί μας όπως είμαστε εμείς με τον εαυτό μας.

7. Εστιάζουμε σε παρελθοντικά λάθη.
Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι σκληροί με τον εαυτό τους θυμούνται πάντα τα λάθη τους επειδή ελπίζουν πως με το να κρατούν τα λάθη στο μυαλό τους θα αποτρέψουν τον εαυτό τους από το να κάνει το ίδιο λάθος και δεύτερη φορά. Κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο, μα εξίσου χρήσιμο - δεν κάνουμε ποτέ το ίδιο λάθος δύο φορές!

8. Ύπεραναλύουμε τα πράγματα.
Όταν φανταζόμαστε ένα σενάριο, πάντα σκεφτόμαστε το οποιοδήποτε πιθανό αποτέλεσμα. Έτσι, συχνά ανησυχούμε για προβλήματα που ίσως και να μη συμβούν ποτέ, αλλά σκεφτόμαστε επίσης το λαμπρό μας μέλλον και όλες τις πιθανότητες που αυτό περιλαμβάνει.

9. Ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας
Λέμε στον εαυτό μας θετικά λόγια, μας προετοιμάζουμε για την μέρα που έρχεται και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε.. Λέμε στον εαυτό μας πως όλα θα πάνε καλά..Γινόμαστε εμείς, η θετική ενέργεια της ζωής μας!!

10. Δεν είμαστε σκληροί με τους γύρω μας, μόνο με τον εαυτό μας.
Είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, αλλά μας φαίνεται απεχθές το να φερθούμε με τον ίδιο τρόπο σε κάποιον άλλο. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να σε κριτικάρουν και δεν θέλουμε να πληγώσουμε ή να αναστατώσουμε κάποιον. Αντί αυτού, προσπαθούμε να είμαστε θετικοί και να τους ενθαρρύνουμε ώστε να νιώθουν χαρούμενοι για τα κατορθώματα τους.




Μάθε να αγαπάς τη μοναξιά σου…!!!

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος, οι επιφανειακές σχέσεις και η αποξένωση έχουν συμβάλλει στο να είναι μόνοι τους όλο και περισσότεροι άνθρωποι. 

Όμως υπάρχουν και αυτοί που τους αρέσει να περνούν χρόνο μόνοι τους μακριά από όλους και από όλα.

Η μοναξιά επιτρέπει στον άνθρωπο να γνωρίσει καλύτερα τον εσωτερικό του κόσμο, να στοχαστεί, να σκεφτεί τη ζωή του, να αποδεχτεί τον εαυτό του. 

Όταν κάποιος περνάει χρόνο μόνος του μπορεί να κατανοήσει το ποιος είναι, να καταλάβει σε βάθος τις σκέψεις του και την προσωπικότητά του. Έτσι, συνειδητοποιεί τι περιμένει από τη ζωή του και τους άλλους. 

Η μοναξιά λοιπόν έχει και τα θετικά της. Διάβασε το παρακάτω κείμενο και ανακάλυψε κι άλλα οφέλη που μπορεί να έχει το να μένει κάποιος μόνος του.

Ο Blaise Pascal κάποτε είπε ότι «όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας πηγάζουν από την ανικανότητα του ανθρώπου να καθίσει ήσυχα σε ένα δωμάτιο μόνος του».
Η μοναξιά είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Όταν το έχεις στα χέρια σου μην παίζεις κορώνα ή γράμματα, σπαταλώντας την ώρα σου και αφήνοντας την τύχη σου στον αέρα. Φρόντισε να βρεις την σωστή πλευρά, έτσι θα την επιλέξεις εσύ και δεν θα σε βρει εκείνη απροετοίμαστο. 

Δεν είναι κατάρα φίλε μου η μοναξιά και μη στραβώνεις. 

Μη ξινίζεις τα μούτρα σου στο άκουσμα της, έχει αξία ανεκτίμητη η μοναξιά μη την αδικείς. Δοκιμασία είναι και μάλιστα για λίγους, οι πολλοί δεν την αντέχουν. 

Αλλά ξέρεις τι λένε, τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς και οι πραγματικά δυνατοί είναι λίγοι.

Οι πολλοί διαλέγουν τις παρέες, τις μεγάλες παρέες. Αυτές που δεν ξέρεις ποιανού γνωστός είναι ο διπλανός σου και τι σχέση μπορεί να έχει με τον απέναντι, γιατί ούτε αυτόν τον έχεις ξαναδεί. 

Αυτοί οι άνθρωποι περνάνε ώρες σε μεγάλα τραπέζια, σε σπίτια που δεν είναι δικά τους, με ανθρώπους που για να πάνε για τσιγάρα στο περίπτερο του κυρ Γιώργου στην γωνία θέλουν συνοδεία. 

Οι πολλοί, φεύγουν με παρέα και ποτέ δεν περπατάνε μόνοι. Στο άγγιγμα της μοναξιάς τρέμουν, το βάζουν στα πόδια και μπαίνουν σε μαγαζιά γεμάτα με κόσμο. Μα το κενό μάτια μου δεν γεμίζει έτσι εύκολα όσους καφέδες κι αν κανονίσεις μέσα σε ένα βράδυ.

Όσο γι’ αυτούς που επιλέγουν να φτιάχνουν τη δική τους μοναξιά, μη τους λυπάσαι. 

Γι’ αυτούς δεν είναι μαρτύριο, ούτε κενό, είναι λύτρωση. Αυτοί είναι οι λίγοι, οι πραγματικά δυνατοί. Αυτοί που αντέχουν να στήσουν το εγώ τους στο τοίχο και να το αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο. Που δε φοβούνται τα μελαγχολικά τραγούδια, αντίθετα τα απολαμβάνουν με λίγο κρασί, αλλά χωρίς ούτε ένα δάκρυ. Χωρίς να αισθάνονται μόνοι. 

Πηγαίνουν βόλτα χωρίς να χρειάζονται κάποιον να περπατήσει πλάι τους και χαμογελάνε ο ένας στον άλλον όταν συναντιούνται τυχαία. Δεν είναι τρελοί, μην γελάς. 

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καλύτερο φίλο τον εαυτό τους και φροντίζουν να μη τον παραμελούν. Επιλέγουν ένα βράδυ στο σαλόνι τους χωρίς κόσμο, χωρίς ανθρώπους τριγύρω που τους ακουμπούν χωρίς όμως να τους αγγίζουν.

Αυτοί οι άνθρωποι στα δύσκολα δε χρειάζονται δεκανίκια για να μοιράσουν το βάρος τους, ξέρουν να το σηκώνουν και να πορεύονται περήφανοι, μόνοι, δυνατοί, ανεξάρτητοι, αλώβητοι. 

Δεν έχουν ανάγκη κοσμοπλημμύρα για να περάσουν καλά κι όταν τους συναντήσεις θα τους καταλάβεις. Διόλου δεν τους ενδιαφέρει αν το μέρος που θα πάνε είναι πνιγμένο από κόσμο κάθε βράδυ. Αν είναι Δευτέρα και οι δρόμοι είναι άδειοι ή αν είναι Σάββατο και γίνεται χαμός. 

Μιλούν χαμηλόφωνα, δεν έχουν την ανάγκη βλέπεις να τραβούν τα βλέμματα. 

Γελούν αληθινά και δυνατά, γιατί γελούν με την ψυχή τους. Μια ψυχή καθαρή που ξέρει καλά την αξία της και δεν χαρίζεται εύκολα δεξιά και αριστερά, ούτε αναλώνεται με φθηνό αντίτιμο.

Αν καταφέρεις να κερδίσεις έναν άνθρωπο που αγαπάει τη μοναξιά του, μη κάνεις το λάθος και τον αφήσεις να φύγει. 

Μη τον βάλεις στο ίδιο τσουβάλι με τους άλλους. Γιατί ακριβώς την έχει κάνει δική του και δε του την επέβαλε κανείς και έτσι έκανε δικό του κι εσένα. Για να σε επέλεξε ήρθε για να μείνει και πίστεψέ με έχει να σου προσφέρει πολλά. 

Πρώτα απ΄ όλα θα σου μάθει να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου. 

Δεν εννοώ την εικόνα σου επιφανειακέ ανθρωπάκο, εννοώ το μέσα σου, αυτό που δεν φαίνεται στον καθρέφτη. Όλα αυτά που φοβάσαι να σκαλίζεις γιατί αν η πληγή ματώσει, αιμορραγεί και πονάει. 

Θα σου διδάξει να γιατρεύεις τις πληγές σου με αξιοπρέπεια, να λες «έκανα λάθος» και να το λες περήφανα.

Ένας άνθρωπος που αγαπάει την μοναξιά του μπορεί να σου προσφέρει την πιο ουσιώδη συζήτηση της ζωής σου απλώς κοιτώντας σε στα μάτια. 

Δε θα φλυαρεί συχνά, αλλά όταν το κάνει μη τον διακόψεις. Αυτός ο άνθρωπος μιλά πολύ μονάχα στον εαυτό του και για να σε έχει απέναντι του, έχεις γίνει πλέον κομμάτι της ψυχής του. Ή μάλλον καλύτερα, η ψυχή του σου ανήκει. 

Δώσ’ του λοιπόν κι εσύ την δική σου και αφέσου στα χέρια του, σου υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά που θα περάσεις το βράδυ στον καναπέ σου δε θα αρχίσεις τα τηλέφωνα.




Ξένια Μωυσίδου

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, επειδή τις περισσότερες φορές κανείς άλλος δεν νοιάζεται πραγματικά…!!!

Σπαταλάτε το χρόνο σας περιμένοντας τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν πραγματικά;

Όλοι το έχουμε κάνει. Έχετε μόλις κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στη ζωή σας ή πετύχατε ένα σημαντικό στόχο και θέλετε να το μοιραστείτε με όλους όσους γνωρίζετε. 

Είστε γεμάτοι με ευτυχία και περηφάνια και θέλετε να δείξετε τη χαρά σας.

Έχετε όμως ποτέ σταματήσει να ακούσετε αυτή την μικρή φωνή στο κεφάλι σας, που σας ρωτά κατά πόσο οι αποδέκτες της μεγάλης είδησης σας ενδιαφέρονται πραγματικά; Σίγουρα, θα σας άκουγαν και θα σας έκαναν ερωτήσεις αλλά όμως ενδιαφέρονται πραγματικά για σας;

Η σκληρή πραγματικότητα που θα σας απελευθερώσει

Οι άνθρωποι είναι ένα περίεργο είδος. Κάνουν περίεργα πράγματα και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Αυτό μπορεί να σας δώσει την ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και να σας κάνει να πιστεύετε ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για εσάς και ότι θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν σε κάποιες στιγμές ανάγκης.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία σας σε ένα βαθύ και ουσιαστικό επίπεδο.

Όταν δείχνουν ενδιαφέρον για τον αρραβώνα σας, για παράδειγμα, μπορεί να ενδιαφέρονται για τον συνδυασμό χρωμάτων που θα επιλέξετε για το γάμο σας ή πότε έγινε η πρόταση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να είναι κοντά σας για να σας δώσουν συναισθηματική υποστήριξη, όταν μαλώσετε με τον σύντροφό σας ή να αισθανθούν συγκλονισμένοι από την προοπτική ότι θα περνάτε όλα τα Χριστούγεννα από τώρα μέχρι την αιωνιότητα με τα πεθερικά σας.

Γιατί πρέπει να επικεντρωθείτε στο να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι επιφανειακοί στις σχέσεις τους θα συνειδητοποιήσετε ότι η αυτοδυναμία και η ικανότητα να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο είναι από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε.

Εκτός από λίγους στενούς φίλους και συγγενείς, η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα συναντήσετε απλά δεν θα είναι εκεί για να σας ακούσουν όταν σας απολύσουν από την δουλειά ακόμη και αν ήταν ενθουσιασμένοι όταν έμαθαν ότι την βρήκατε.

Θα πρέπει να μάθετε να εκτιμάτε τα δικά σας ταλέντα και επιτεύγματα, γιατί κανείς δεν θα ενδιαφερθεί ποτέ για τη ζωή σας όσο εσείς.

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια απόφαση στη ζωή και εξετάζετε τα επόμενα βήματα σας, ακούστε τη διαίσθησή σας, πράξτε σύμφωνα με τις βαθύτερες επιθυμίες σας.

Όταν ζεις μια ζωή πραγματικά με τους δικούς σου όρους τότε είσαι σε θέση να λες τα καλά νέα σου γνωρίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν πολύ νοιάζεται, εσύ πετυχαίνεις τους στόχους σου, εκπληρώνοντας το δικό σου όραμα, ζώντας την ζωή όπως εσύ την ονειρεύεσαι.




Να μη φοβάσαι το καινούριο. Αγκάλιασε την αλλαγή και γίνε κι εσύ καινούριος…!!!

Οι αλλαγές έρχονται – συνηθέστερα – χωρίς προειδοποιήσεις. Aπρόσμενα. Ξαφνικά. Εισβάλλουν στη ζωή και την αλλάζουν μονομιάς. 

Είτε καλές είτε κακές, οι αλλαγές είναι εδώ για να βγάλουν τον παλιακό μανδύα από πάνω μας και να αποκαλύψουν έναν καινούριο εαυτό. Έναν εαυτό που θα αντέχει στην πίεση, θα αγαπάει περισσότερο και θα δίνεται ολοκληρωτικά.

Ο Χένρι Μίλερ (συγγραφέας) έχει πει χαρακτηριστικά: «Το καινούριο εμπεριέχει πάντα μια αίσθηση παραβίασης και ιεροσυλίας. Ό,τι είναι νεκρό, θεωρείται ιερό. Ό,τι είναι καινούριο, δηλαδή διαφορετικό θεωρείται διαβολικό επικίνδυνο ή ανατρεπτικό». 

Νομίζω πως δεν γίνεται παρά να συμφωνήσεις μαζί του, αφού βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που οτιδήποτε μοιάζει διαφορετικό, καταπνίγεται. Προβάλλεται έντονα ο μιμητισμός με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην είναι πλέον ο εαυτός του. Και αυτό φαίνεται. Παντού.

Το διαφορετικό, το καινούριο και το αλλιώτικο χώνονται πρόχειρα σε σκονισμένα κουτιά και μπαίνουν στο πατάρι των συνειδήσεων. 

Δεν συμφέρουν κανέναν. Μόνο ό,τι πουλάει, μόνο ό,τι φωτίζεται. Αλλά ξέρεις, εκείνο το ψεύτικο φως, το τεχνητό. Το φως με τους προβολείς. Μη τυχόν και βρεθεί κάτι αυτόφωτο. 

Αμέσως παραγκωνίζεται και καταδιώκεται μέχρι να αποδεχθεί την ήττα του. Μέχρι να αποδεχθεί ότι είναι αδύναμο για να τα βάλει με τα «θηρία».

Εσύ δεν πρέπει να είσαι σε καμία κατηγορία από τις δύο. Όχι, δεν πρέπει. Ούτε με εκείνους που λάμπουν ετερόφωτα, αλλά ούτε και με εκείνους που λάμπουν αυτόφωτα όμως δέχονται την ήττα ως αποτέλεσμα. 

Η ήττα δεν είναι μια από τις επιλογές σου. Ο κόσμος ολάκερος σε καταδέχθηκε όταν γεννήθηκες για να προσφέρεις σε αυτό τον κόσμο «αυτό το κάτι διαφορετικό».

Αν ήταν να προσφέρουμε όλοι το ίδιο πράγμα, τότε η ζωή θα πρέπει να ήταν πολύ μονότονη, δε νομίζεις; 

Δες μέσα σου, διάλεξε ό,τι λάμπει αυτόφωτα, ανέδειξε την διαφορετικότητά σου και τότε να είσαι σίγουρος ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.

Πήγαινε κόντρα στο ρεύμα και πίστεψε πως μπορείς να κάνεις το αδύνατο. Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι (πολιτικός) είχε πει εύστοχα: «Η πρόοδος είναι μια όμορφη λέξη. 

Όμως, αρχή της προόδου είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς.». Φρόντισε να τους εξαλείψεις για να μπορέσεις να φτάσεις στο καινούριο που τόσο λαχταράει η ψυχή σου.

Φρόντισε να μην γίνεις σαν τους άλλους. Να ξεχωρίζεις. Να σέβεσαι. Να μην φοβάσαι το καινούριο. Αγκάλιασε την αλλαγή και γίνε και εσύ καινούριος!




Ζήσε την κάθε στιγμή…!!!

Το ποτάμι ρέει, συναντάει πεδιάδες, δέντρα, λιβάδια, χαιρετιέται με ουρανούς και άστρα, διασχίζει μίλια.

Προχωράει εμπρός και ποτέ πίσω.

Έχει την ίδια σύσταση όσα χρόνια και αν περάσουν μα από λεπτό σε λεπτό ταυτόχρονα δεν είναι ποτέ το ίδιο.

Έτσι και εμείς κρατάμε τις αξίες μας σταθερές μα εξελισσόμαστε.

Αυτό είναι υγεία.

Να μην κοιτάς ποτέ πίσω.

Ούτε στο λεπτό που πέρασε.

Γιατί πλέον δεν υπάρχει.

Το συναντάς μόνο στη σφαίρα της φαντασίας σου.

Ό,τι αγκαλιάζει η ματιά σου.

Ό,τι χαϊδεύει τις αισθήσεις σου αυτό είναι η αλήθεια.

Και στην αλήθεια σου αυτή πρέπει να μένεις πιστός.

Αυτό που ζεις τώρα επιζητάει την προσοχή σου στο έπακρο.

Νοιώθεις όμως πολλές φορές μέσα σου να συγκρούονται πλανήτες.

Αυτός του τώρα με αυτό του χθες και με αυτόν του αύριο.

Και μέσα απ’ τις συγκρούσεις ξεχύνονται μέσα σου χείμαρροι.

Τώρα το ποτάμι εντός σου δεν είναι γαλήνιο αλλά ορμητικό και καταστρέφει την πλάση.

Αυτό συμβαίνει όταν χάνουμε την επαφή μας με τον εαυτό μας και τον παρόντα χρόνο.

Χορεύουμε στο ρυθμό του χάους.

Χωρίς βήματα.

Χωρίς σκοπό.

Σκορπάμε γύρω μας και κυρίως μέσα μας καταστροφές.

Πρέπει να αποδεχόμαστε αυτό που ζούμε.

Χωρίς να κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα.

Είναι σαν να στεκόμαστε μπροστά από ένα καταπράσινο δάσος που σφύζει από ζωή μα εμείς να κλείνουμε τα μάτια μας και να μεταφερόμαστε αλλού σε κάτι ξένο.

Σίγουρα υπάρχουν και ομορφότερες διαδρομές για να απολαύσουμε αλλά δεν θα φθάσουμε εκεί αν δε βιώνουμε τις τωρινές στο έπακρο.

Η άρνηση σε παλινδρομεί.

Χάνεις χάρτη και πυξίδα και απλά περιφέρεσαι.

Με το να αρνείσαι αυτό που ζεις και επιθυμώντας να ζούσες στο παρελθόν ή σε μια πλασματική κατάσταση στο μέλλον αρνείσαι τον ίδιο σου τον εαυτό και τις επιλογές σου.

Τη ζωή σου πρέπει να την σέβεσαι.

Να την νοιώθεις βαθειά μέσα σου.

Και να μην αφήνεις λεπτό να πάει χαμένο .

Είσαι τυχερός που υπάρχεις.

Και να είσαι ευγνώμων για αυτό το δώρο που σου δόθηκε.




Γεωργία Μαυρίδου

Αξίζετε να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που σας αναζωογονούν και που δεν απομυζούν την ενέργειά σας…!!!

Αξίζετε να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που σας αναζωογονούν και που δεν απομυζούν την ενέργειά σας…

Μάλλον δεν το παρατηρήσατε με την πρώτη ματιά. Δεν προσέξατε τις πληγές στην ψυχή σας, ακόμα κι αν εκείνη αιμορραγούσε. Ίσως επιλέξατε να μην το δείτε. 

Ίσως το γνωρίζατε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, αλλά επιλέξατε να το αγνοήσετε. Ίσως φοβόσασταν πολύ για να το παραδεχτείτε.

Ίσως είχατε συνηθίσει τόσο πολύ να σας ρίχνουν κάτω, που ξεχάσατε ότι αξίζετε να σας συμπεριφέρονται με σεβασμό. Ίσως ξεχάσατε πώς μοιάζει ο σεβασμός και γνωρίζατε μόνο την αίσθηση των χτυπημάτων και του αέναου πόνου.

Επίσης, μπορεί να σκεφτήκατε ότι θα μπορούσατε να γίνετε το σημείο αναφοράς μιας αλλαγής. Κρατηθήκατε από εκείνη την καταδικασμένη ιδέα ότι ο θύτης θα αλλάξει. 

Σκεφτήκατε ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Δώσατε τόσες δεύτερες ευκαιρίες και τίποτε ποτέ δεν βελτιώθηκε.

Έγινε σχεδόν ανέκδοτο για όλους γύρω σας, αλλά εσείς δεν μπορούσατε να το αφήσετε να φύγει. Γνωρίζατε την πραγματικότητα βαθιά μέσα σας, αλλά ήσασταν πολύ αφελείς και υπερβολικά καλοί. Και δεν σας άρεσε ποτέ ο αποχωρισμός. Ποτέ δεν θελήσατε να χάσετε ανθρώπους.

Έχετε τη φυσική τάση να διορθώνετε τα πράγματα. Θέλατε να θεραπεύσετε αυτό τον άνθρωπο που σας πλήγωσε ξανά και ξανά. Περιμένατε υπομονετικά να συνέλθει, να διορθώσει αυτό που νιώσατε. 

Αλλά αυτό είναι το ζήτημα με τους τοξικούς ανθρώπους, δεν υπάρχει καμία μεγαλειώδης αλλαγή στον χαρακτήρα τους, αλλά μια ατέλειωτη σειρά πόνου και απογοήτευσης. Ήταν και από πριν έτσι. Τα σημάδια ήταν πάντα εκεί, αλλά εσείς απλά το αγνοούσατε.

Δικαιολογούσατε τις προηγούμενες κρίσεις ως ατοπήματα, ως απλά λάθη, που όλοι κάνουμε. 

Πόσα όμως μπορεί ακόμα να κάνει; Η απάντηση είναι: κανένα. Το θέμα με τους τοξικούς ανθρώπους είναι ότι σας δείχνουν την αληθινή τους φύση από την πρώτη στιγμή που εισέρχεστε στη δική τους, προσωπική δυστυχία.

Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι τα πράγματα. Έχετε τη δύναμη και θα τη βρείτε, ώστε να λήγετε τέτοιες σχέσεις. Μπορεί να συναντήσετε αντίσταση. 

Ο τοξικός άνθρωπος θα αποπειραθεί να σας πετάξει πίσω κατηγορίες, που να σας προκαλέσουν ενοχές. Μπορεί να σας κατηγορήσει ότι δεν είστε καλός άνθρωπος ή φίλος.

Θα σας χειραγωγήσει για να μην τον αφήσετε. Είτε αυτοί οι ισχυρισμοί αληθεύουν, είτε όχι, μικρή σημασία έχει. Οι πληγωμένοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να προβάλλουν τον δικό τους πόνο σε άλλους – είναι μια επιλογή. 

Οι πληγωμένοι άνθρωποι δεν πληγώνουν ανθρώπους που υποτίθεται ότι αγαπούν. Αν πραγματικά νοιάζονταν, θα αναζητούσαν βοήθεια.

Η ανάρρωσή τους δεν αποτελεί δική σας ευθύνη. Δεν τους χρωστάτε τίποτα. Δεν είστε ο σωτήρας τους. Ούτε ο φύλακας άγγελός τους. Κλείστε την πόρτα στην τοξικότητά τους. 

Ήρθε η στιγμή να βάλετε τον εαυτό σας προτεραιότητα. 

Ήρθε η ώρα να γιατρέψετε τις δικές σας πληγές στην ψυχή σας. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε ξανά τα ενδιαφέροντα και την ευτυχία και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να λάμψει ξανά.

Ήρθε η στιγμή να επιτρέψετε στον εαυτό σας να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους με καλή ενέργεια και καλές συχνότητες. Και κάθε φορά που θα βρίσκεστε παραλήπτης της τοξικότητας των άλλων, κάψτε τις γέφυρες και υπενθυμίστε στον εαυτό σας την βασική αυτή αλήθεια : 

Αξίζετε να περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που σας αναζωογονούν και που δεν απομυζούν την ενέργειά σας




Άρθρο της Aman Basra

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ο τρόπος που ζεις κάθε μέρα θα σου φανερώσει το μέλλον σου…!!!

Δε χρειάζεσαι κανέναν διορατικό μελλοντολόγο, απλά παρατήρησε τον τρόπο που ζεις για ένα μεγάλο διάστημα, σαν να παρακολουθείς έναν άλλον άνθρωπο, και θα δεις πόσο προβλέψιμος είσαι. 

Ο τρόπος που ζεις κάθε μέρα θα σου φανερώσει το μέλλον σου.

Πρέπει να αναποδογυρίζουμε συχνά τη καθημερινότητα μας για να αδειάζουμε τα ιζήματα πριν καταλήξουν στο υποσυνείδητο και τα λάβει ως δεδομένο τρόπο ζωής.

Να δοκιμάζετε συνεχώς μικρές αλλαγές σε όσα η συνείδηση σας κρίνει ότι επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή σας.

Μην αφήνετε αυτό που αγαπάτε να φθείρεται. Να συμπεριφέρεστε σε όλα σαν ερωτευμένοι δυναμικοί «εραστές» κι όχι σαν βαριεστημένοι «σύζυγοι» διότι διαφορετικά το «ταίρι» σας θα αναζητήσει συνειδητά ή υποσυνείδητα αλλού...

την ενέργεια που χρειάζεται και το «ταίρι» δεν είναι απαραίτητα ένας ή μια σύντροφος, επιτρέψτε στη φαντασία σας να συλλάβει την εικόνα κι εφαρμόστε τη παραπάνω παρότρυνση σε κάθε τι που σας ενδιαφέρει.

Να ζεις ασυνήθιστα σημαίνει να δίνεις νέα πνοή σε κάθε τι παλιό που σε ενδιαφέρει να ζήσει, σημαίνει να νιώθεις το άρωμα ενός λουλουδιού το ίδιο μεθυστικό κάθε φορά που το μυρίζεις. 

Να βλέπεις τη κάθε στιγμή όπως ένα μικρό περίεργο παιδί κι η στιγμή θα σου αποκαλύψει όλες τις κρυμμένες πτυχές της. 

Να ζεις ασυνήθιστα σημαίνει να αναζητάς πάντα το καινούριο ακόμη και μέσα στο παλιό, να ζεις σαν να ζεις για πρώτη φορά αλλά και να ξαναζείς διαφορετικά όλα όσα έχεις ζήσει που δε θα ήθελες να πεθάνουν γιατί η συνήθεια σκοτώνει.

Να θυμάσαι ότι:

► Η συνήθεια ακολουθεί τον συμπαντικό νόμο της περιοδικότητας και σύμφωνα μ’ αυτόν κάθε τι τείνει να επανεμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ζήσε Τώρα όπως θα ήθελες να ζεις αύριο.

► Οι συνήθειες δεν είναι απαραίτητα κακές εκτός αν το περιεχόμενο τους είναι ενάντιο στον Εαυτό ,στην ηθική και το φυσικό δίκαιο, αλλά ακόμη κι έτσι γίνονται κινούμενη άμμος.

► Για να αλλάξουμε συνήθειες πρέπει να εφαρμόσουμε στη ζωή μας πάλι νέες συνήθειες με διαφορετικό περιεχόμενο αυτή τη φορά, έτσι ώστε να σπάσουμε τον κύκλο των παλιών.

► Οι συνήθειες υφαίνουν το πεπρωμένο αφού καθρεφτίζουν το τρόπο που γεμίζουμε τις καθημερινές μας στιγμές.

► Είναι αναγκαίο να έχουμε μόνο καλές συνήθειες αλλά να τις εκτελούμε κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά. Η στασιμότητα , το ανήθικο και το ανώφελο κάποια στιγμή θα μπουν στο μάτι του κυκλώνα που λέγεται Ζωή.




Πως μπορούμε να παραμείνουμε νέοι και υγιείς…!!!

Εάν θέλετε να παραμείνετε νέοι και υγιείς, θα πρέπει να:

1.Πετάξτε τους ασήμαντους αριθμούς.
Αυτό συμπεριλαμβάνει την ηλικία, το βάρος και το ύψος. Αφήστε τους γιατρούς να νοιάζονται γι’ αυτά. Εξάλλου, γι’ αυτό τους πληρώνετε.

2. Κρατήστε μόνον τους ευχάριστους φίλους.
Οι γκρινιάρηδες σας ρίχνουν.

3. Να μαθαίνετε συνεχώς!
Μάθετε περισσότερα για τους υπολογιστές, τις τέχνες, την κηπουρική, ο,τιδήποτε… ακόμη και για το ραδιόφωνο. Να μην αφήνετε ποτέ τον εγκέφαλο ανενεργό. «Ένα ανενεργό μυαλό είναι το εργαστήρι του Διαβόλου». Και το επίθετο του διαβόλου είναι Αλτζχάιμερ.

4. Απολαύστε τα απλά πράγματα.

5. Γελάτε συχνά, διαρκώς και δυνατά.
Γελάστε μέχρι να σας κοπεί η ανάσα.

6. Τα δάκρυα τυχαίνουν… Υπομείνετε, πενθήστε, και προχωρήστε παραπέρα.
Το μόνο άτομο, που μένει μαζί μας για ολόκληρη τη ζωή μας είναι ο εαυτός μας.

Να είστε ΖΩΝΤΑΝΟΙ ενόσω είστε εν ζωή.

7. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ό,τι αγαπάτε, είτε είναι η οικογένεια, είτε τα κατοικίδια, η μουσική, τα φυτά, τα ενδιαφέροντά σας… ο,τιδήποτε. Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας.

8. Να τιμάτε την υγεία σας : Εάν είναι καλή, διατηρήστε την. Εάν είναι ασταθής, βελτιώστε την.

9. Μην κάνετε βόλτες στην ενοχή. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά, ακόμη και στον διπλανό νομό ή σε μια ξένη χώρα αλλά ΜΗΝ πηγαίνετε εκεί που βρίσκεται η ενοχή.

10. Πείτε στους ανθρώπους που αγαπάτε ότι τους αγαπάτε, σε κάθε ευκαιρία.

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά από τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα.

Όλοι χρειαζόμαστε να ζούμε και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας στο έπακρο κάθε μέρα!!!




Τα αόρατα σχοινιά της ζωής μας…!!!

Ένας φτωχός χωρικός ξεκίνησε με τα τρία γαϊδουράκια του ένα ταξίδι για να πάει στο παζάρι ώστε να πουλήσει τη σοδειά του.

Το ταξίδι θα διαρκούσε αρκετές μέρες. Οπότε, το πρώτο βράδυ, αποφάσισε να κατασκηνώσει κοντά στο σπίτι ενός γέρου ερημίτη αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν είχε τρίτο σκοινί για το τελευταίο του γαϊδουράκι και φοβήθηκε ότι αν δεν το έδενε, το γαϊδουράκι του θα έπαιρνε τα βουνά και θα το έχανε.

Έτσι, έσπευσε στον γέρο ερημίτη για να τον ρωτήσει μήπως του περίσσευε ένα σκοινί. “Δεν έχω σκοινί”, είπε ο ερημίτης. “Αλλά, θα σου πω τι να κάνεις”. 

“Γύρνα εκεί που κατασκήνωσες και, όπως κάθε μέρα, κάνε την κίνηση σαν να περνάς το σκοινί στον λαιμό του γαϊδάρου”. “Κυρίως μην ξεχάσεις να κάνεις ό,τι θα έκανες αν τον έδενες σε ένα δέντρο”.

Μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, ο χωρικός ακολούθησε κατά γράμμα τη συμβουλή του ερημίτη και πήγε να κοιμηθεί. Μόλις ξύπνησε, έτρεξε να ελέγξει αν το γαϊδουράκι του ήταν ακόμα εκεί. Και… Ω! Τί έκπληξη! Ήταν ακόμα εκεί! 

Αφού φόρτωσε τα τρία ζώα, αποφάσισε να συνεχίσει το δρόμο του. Αλλά ό,τι κι αν έκανε, τραβούσε το γάιδαρό του, τον έσπρωχνε, τίποτα! Απελπισμένος ο χωρικός πήγε πίσω στον ερημίτη και του διηγήθηκε τι είχε πάθει.

“Σκέφτηκες να βγάλεις το σκοινί;”, τον ρώτησε ο ερημίτης. “Μα δεν υπάρχει σκοινί!”, απάντησε ο χωρικός.

“Για σένα ναι, δεν υπάρχει, αλλά όχι για το γάιδαρό σου”. Ο χωρικός γύρισε λοιπόν εκεί που είχε κατασκηνώσει και με μια θεαματική κίνηση βγάζει το σκοινί. Ο γάιδαρος τον ακολούθησε χωρίς να φέρει καμία αντίσταση!

Ας μη γελάσουμε με αυτό το γάιδαρο.

Μήπως κι εμείς δεν είμαστε δέσμιοι των πεποιθήσεών μας (φανταζόμαστε ότι “πρέπει να κάνουμε” αυτό ή το άλλο, ότι “πρέπει να είμαστε” έτσι ή αλλιώς, φοβόμαστε το βλέμμα των άλλων κ.λ.π.); 

Ακόμη χειρότερα, μήπως δεν είμαστε αλυσοδεμένοι από τις συνήθειες του μυαλού μας (φόβος, ζήλια, περηφάνια, επιθυμία κ.λπ.);

Κι όμως, όλα αυτά βρίσκονται στη φαντασία μας, διότι τίποτα και κανένας δεν μας αναγκάζει για οτιδήποτε. Στην πραγματικότητα, εμείς αναγκάζουμε τον εαυτό μας να κάνει ορισμένα πράγματα. Για καθετί που κάνουμε έχουμε πάντα την επιλογή να το θέλουμε πραγματικά…

Αναρωτηθείτε, λοιπόν, ποιο σχοινί ή ποια σχοινιά σας εμποδίζουν να εκφραστείτε, να ζήσετε, να εξελιχθείτε και να προοδεύσετε…




Πηγή : Απόσπασμα από το βιβλίο “Νίκησε τη Γκρίνια” – Christine Lewicki – Εκδόσεις Πεδίο

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Φωτίστε τα θετικά σημεία της ζωής σας…!!!

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να παρατηρούμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στην εργασία μας, έχει ισχυρή επίδραση στον οργανισμό μας, σε σημείο που να μπορεί να μειώσει τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μας. 

Οι ερευνητές προτείνουν έναν τρόπο για να το καταφέρνουμε, με τον απλό τίτλο «τα τρία καλά πράγματα».

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας, τα αρνητικά αλλά και τα θετικά πράγματα είναι αναπόφευκτα. 

Βέβαια, αν θέλουμε να μειώσουμε το άγχος μας και τα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φωτίζουμε τις θετικές εμπειρίες και να επικεντρωνόμαστε σε αυτές.

Αυτή η τεχνική είναι θεραπευτική σύμφωνα με τους επιστήμονες, και ακόμα και οι μικρές θετικές εμπειρίες μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση τους στρες, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών συμπτωμάτων του, όπως οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκές εντάσεις.

Και πώς το κάνουμε αυτό;

Το να φωτίζουμε τα θετικά σημεία, ειδικά όταν μια μέρα «πάνε όλα στραβά», όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με μια ομάδα ανθρώπων για τρεις εβδομάδες, οι οποίοι κλήθηκαν μετά το τέλος της εργασίας τους να αφιερώνουν καθημερινά 5 έως 10 λεπτά γράφοντας τα 3 θετικά σημεία της ημέρας τους. 

Στη συνέχεια έπρεπε να εξηγήσουν γιατί αυτά τα πράγματα πήγαν καλά.

Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες, και τα θετικά σημεία μιας ημέρας για τον εκάστοτε εργαζόμενο μπορεί να ήταν από το καλό φαγητό της ημέρας, μέχρι την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους του, ή ακόμη το ότι ήταν Παρασκευή.

Για παράδειγμα όπως αναφέρουν οι επιστήμονες μια νοσηλεύτρια ανέφερε: «Ένας γιατρός μου έδωσε ένα κομπλιμέντο σήμερα. Γιατί; Επειδή ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βοήθησα έναν ασθενή ο οποίος είχε ένα επεισόδιο».

Σύμφωνα με τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Academy of Management, τα επίπεδα του άγχους - τόσο ψυχικά όσο και σωματικά - μειώθηκαν.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, ήταν σε θέση να επικεντρώνονται στα θετικά σημεία της ημέρας και να «απενεργοποιούν» τις αγχωτικές σκέψεις της δουλειάς όταν επέστρεφαν στο σπίτι. 

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες μοιράζονταν αυτές τις θετικές εμπειρίες με τους συνανθρώπους τους, πράγμα που σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, παρατηρήθηκε ότι η μείωση του στρες, μέσω της παρατήρησης των θετικών πραγμάτων, βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν καλύτερη διάθεση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο να συμβαίνουν όλο και καλύτερα πράγματα την επόμενη ημέρα.

Αν και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως οι αρνητικές σκέψεις είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν όπως και η μείωση του στρες ειδικά στην ώρα εργασίας, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το να εστιάζουμε σκόπιμα σε θετικά γεγονότα δημιουργεί τουλάχιστον μια ισορροπία.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει πως και οι εταιρείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση τους στρες. 

Το μυστικό, προτείνουν, θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια συνάντηση που θα τονίζει τα θετικά σημεία της ημέρας, τι πήγε δηλαδή καλά, χωρίς φυσικά να παραβλέπεται, με έναν ήπιο τρόπο, η υπογράμμιση αυτών που χρειάζονται βελτίωση.

Κάτι τέτοιο, έχοντας κατά νου τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και να ακούγεται ουτοπικό, αλλά η πρόταση των ειδικών, όπως κάθε κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάθεση, την υγεία, και την παραγωγικότητά μας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοείται, ειδικά όταν είναι πηγή δύναμης και ευημερίας.




pathfinder.gr