Σάββατο 15 Απριλίου 2023

7 ενεργειακά κέντρα συνείδησης που θα οδηγήσουν τη ψυχή σου σε μία εντελώς νέα Διάσταση…!!!

Η Αμρίτα Γιόγκα είναι μια παραδοσιακή μορφή πνευματικής και σωματικής πρακτικής που σχεδιάστηκε ώστε να επιταχύνει την πνευματική ωριμότητα της ψυχής και να ενισχύσει τη φυσική κατάσταση του σώματος. Η χειραγώγηση των έμφυτων ενεργειακών κέντρων ή πεδίων που ονομάζονται τσάκρα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γιόγκι επιτυγχάνουν την αναβάθμιση του πνευματικού τους επιπέδου.

Η τεχνική αυτή είναι ικανή να αφυπνίσει πρωτογενής ενεργειακές ζωτικές δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν μέσα σε όλους μας.Στα σανσκριτικά αυτό ονομάζεται Πράνα

Και όταν το πράνα είναι αφυπνισμένο αυτό ονομάζεται Κουνταλίνι το οποίο μπορεί και απομακρύνει οποιαδήποτε μορφή αρνητικής ενέργειας από τα νεύρα.

Σύγχρονες ιατρικές και επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει τη σύνδεση της πρακτικής της Γιόγκα με συγκεκριμένες επιστημονικές αρχές.

Για να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα σε σας, παρακάτω θα αναλύσουμε και τα 7 τσάκρα που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.

Η επίγνωση σας και η ικανότητα να μπορείτε να ελέγχετε και να χειραγωγείτε αυτές τις εσωτερικές ενέργειες θα μεταμορφώσουν εντυπωσιακά τη σωματική και ψυχικοπνευματική κατάσταση του εαυτού σας.

Τσάκρα 1: Ρίζες, ευθυγραμμία, γη
Το Μουλαντάρα είναι το σώμα όταν βρίσκεται σε φυσιολογικό χώρο και χρόνο, αναπτύσσοντας σταθερότητα και θεμέλια. Αυτό επηρεάζει και τη πνευματική και την σωματική στάση. Η Αμρίτα γιόγκα εστιάζει στις ισορροπημένες στάσεις και είναι σημαντικό να κρατείται μια συγκεκριμένη ευθυγράμμιση. Η δύναμη αυτού του Τσάκρα είναι ένα σταθεροποιητικό εργαλείο και λειτουργεί ώστε να ενισχύει και να ενδυναμώνει τα πόδια.

Τσάκρα 2: Διαίσθηση, Ροή, Νερό
Η περιοχή αυτού του Τσάκρα είναι υπεύθυνη για την αισθητηριακή ικανότητα του οργανισμού μας. Έχει να κάνει με τις 5 αισθήσεις και όσο πιο αφυπνισμένο είναι αυτό το τσάκρα, τόσο περισσότερο βρίσκονται σε εγρήγορση οι αισθήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να φτάσει στη Swadisthana όπως την αποκαλούν χάρη στην οποία ο άνθρωπος μπορεί και χτίζει μία εκστατική ροή ενέργειας στο σώμα του.

Τσάκρα 3:Δύναμη, Φωτιά
Το τσάκρα της φωτιάς ενισχύεται μέσα από ισχυρές όρθιες στάσεις του σώματος.Με αυτόν τον τρόπο συσσωρεύεται η ενέργεια στην κοιλιά και δημιουργείται ένα ενεργειακό κάθισμα που επιτρέπει στην πνευματική θερμότητα να καθίσει.Στη συνέχεια η ενέργεια αυτή οδηγείται και πάνω στο υπόλοιπο σώμα. Το τσάκρα της φωτιάς είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο καθώς είναι υπεύθυνο στο να κατευθύνει την απαιτούμενη ενέργεια που οδηγεί το σώμα στην Πράνα.

Τσάκρα 4: Η αφύπνησ που οδηγεί στο ν=πνευματικό μονοπάτι
Το 4ο Τσάκρα είναι το τσάκρα της καρδιάς και βρίσκεται στο στήθος μας. Σχετίζεται άμεσα με τον συναισθηματικό μα κορμό. Μπορούμε να ανοίξουμε την καρδιά μας μεταφορικά μέσα απο πολλές στάσεις που συνδυάζουν κινήσεις των χεριών με έντονες αναπνευστικές ασκήσεις.

Τσάκρα 5: Επικοινωνία (εσωτερική/εξωτερική) – η δύναμη της δόνησης του ήχου.
Η ενέργεια αυτού του Τσάκρα σχετίζεται με την δύναμη των ηχητικών δονήσεων. άλλωστε είναι γνωστό πως ένας ευχάριστος ήχος μπορεί και επηρεάζει την ψυχική αλλά και την σωματική υγεία προς το καλύτερο. Ψέλνοντας, λοιπόν, ύμνους ή μάντρας. όπως το γνωστό σε όλους ομμμμ, κάνουμε μασάζ στο πέμπτο τσάκρα το οποίο βρίσκεται στον λαιμό μας και ενισχύουμε την ενέργεια που το διαπερνά..

Τσάκρα 6: Το τρίτο μάτι
Βαθύς διαλογισμός, βαθιά απορρόφηση της συνείδησης και του μυαλού και υπέρμετρη συγκέντρωση στο ασυνείδητο απαιτούνται, ώστε να ενεργοποιηθεί το τρίτο μάτι. Έτσι και μπορέσεις να εναρμονίσεις το έκτο τσάκρα με τον κόσμο γύρω σου τότε αποκτάς διαισθητικές και όχι μόνο πνευματικές δυνάμεις που σε κάνουν να βλέπεις την πραγματικότητα με άλλο μάτι.

Τσάκρα 7: Ησυχία
Η αγνή συνείδηση είναι η απόλυτη ησυχία κάτι δηλαδή ακριβώς αντίθετο με τον θορυβώδη κόσμο στον οποίον υπάγεται η πραγματικότητα του μυαλού μας. Αν καταφέρεις και βάλεις στη σίγαση το μυαλό τότε ενισχύει σημαντικά το έβδομο τσάκρα και η ησυχία μετατρέπεται σε ευλογία και σε εσωτερική γαλήνη.




Το Matrix και η ζωή σου : Ζεις ένα όνειρο που συμφώνησες να παίξεις…!!!!

Τι είναι το ολόγραμμα; THE MATRIX
Φανταστείτε μία τηλεόραση, και όλο το εύρος της μπάντας, το οποίο αποτελείται από κανάλια, και κάθε κανάλι γίνεται εικόνες και ήχος μέσα από μηνύματα πληροφορίες δεδομένα που εκπέμπονται από μία πηγή.

Τα μηνύματα που δεχόμαστε μας δημιουργούν εκτός από την οπτική επαφή και άλλες αισθήσεις μα και συναισθήματα. Όλα αυτά μας επηρεάζουν, ώστε να αντιλαμβανόμαστε μια πραγματικότητα από κάτι που στην ουσία δεν υπάρχει, μιας που όλα είναι αποτέλεσμα μιας πηγής εκπεμπόμενων συχνοτήτων, σε ένα η περισσότερα κανάλια.

Έχουμε ξαναπεί, το ρητό που ισχύει ότι “όπως έξω έτσι και μέσα”

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, φανταστείτε ότι η τηλεόραση είναι ο τρισδιάστατος χώρος, και φυσικά ο δικός μας πλανήτης. Και όλα τα όντα και τα πάσης φύσεως που έχουν δημιουργηθεί, όπως επίσης ο αέρας το νερό η γη και η φωτιά, όπως τα ζώα τα πτηνά, και ούτω καθεξής, είναι οι εικόνες που προβάλλονται.

Φανταστείτε επίσης, ότι αυτοί που εκπέμπουν από την πηγή, τις συχνότητες στην τηλεόραση, (τρισδιάστατος κόσμος πλανήτης Γη ), ότι επέλεξαν, να ζήσουν μέσα σε αυτόν τον εικονικό κόσμο, προβάλλοντας τα ανθρώπινα σώματα, που μέσα τους θα εμπεριέχουν τον νοητό τους αληθινό εαυτό.
Αν και γνώριζαν όλη την αλήθεια, και κατανοούσαν το ψεύτικο αυτής της όλης εικονικής δημιουργίας, και ενώ εξουσίαζαν τα πάντα σε αυτόν τον εικονικό κόσμο, επέλεξαν να μπουν μέσα σε αυτόν και να τον ζήσουν, αφού σαν δημιουργοί οι ίδιοι ερωτεύτηκαν το δημιούργημα τους.

Το πρόβλημα όμως, ήταν, ότι μπαίνοντας στον εικονικό κόσμο, θα χάσουν όλη την μνήμη τους, και δεν θα θυμούνται απολύτως τίποτα από την αληθινή τους φύση και πραγματικότητα.
Στην ουσία επέλεξαν να ζήσουν μέσα σε ένα είδωλο του αληθινού τους κόσμου και πραγματικότητας.

Λόγω του προβλήματος του εθισμού στην εικονική πραγματικότητα, έβαλαν έναν κώδικα ασφαλείας, να..”πεθαίνουν”.

Με αυτόν τον τρόπο θα ξαναγύριζαν πίσω στην αληθινή τους πραγματικότητα.

Τι γίνεται όμως αν μπει ένας “ιός” στο σύστημα;

Τότε υπάρχει το δεδομένο, όσοι δεν αντιλήφθηκαν την εικονική τους πραγματικότητα, να μην μπορούν να ξεφύγουν από αυτή.

Ο έρωτας για τον εικονικό κόσμο, δίνει την δυνατότητα στον νου που θα μπει μέσα σε υλικό ανθρώπινο σώμα, να μην αφήσει να απεγκλωβιστεί από αυτό, διότι πλέον όπως η αγάπη για την αληθινή του υπόσταση και πραγματική δεν τον αφήνει να την απολέσει,(ψυχή), με τον ίδιο τρόπο, ο έρωτας για το υλικό ανθρώπινο σώμα δεν τον αφήνει να απολέσει την ανθρώπινη και εικονική υπόσταση του.

             ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΝΕΙΡΟ




Συμβαίνει τώρα για πρώτη και τελευταία φορά μετά από 13,4 δισ. χρόνια…!!!!

Κάνοντας τη βόλτα μου στο ίντερνετ, διαρκώς πέφτω σε τίτλους άρθρων όπως “Συμβαίνει κάθε 1500 χρόνια” ή “Συμβαίνει κάθε 50.000 χρόνια” και συνήθως αναφέρονται σε κάποιο περιοδικό φαινόμενο το οποίο λαμβάνει χώρα στις μέρες μας.

Και κάθε φορά αναρωτιέμαι… μα ποιο είναι το σπουδαίο ακριβώς σε ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται κάθε 1000 ή 100.000 χρόνια;

Είμαι σίγουρη πως κάθε μέρα επαναλαμβάνεται ένα γεγονός που έχει συμβεί πριν δέκα, χίλια ή ένα εκατομμύριο χρόνια. Και τι να κάνουμε τώρα…

Θυμάμαι την τρέλα της ημερομηνίας 21/12/2012 που έκλεινε ένας κύκλος 50.000 ετών ή κάτι τέτοιο σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας και άλλοι περίμεναν να καταστραφεί η Γη, άλλοι ότι θα αλλάξουμε διαστάσεις (!) και άλλα όμορφα και ρομαντικά σενάρια. 

Τελικά βέβαια, όπως θα το καταλάβατε κι εσείς, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη. Είμαστε ακόμα εδώ και πληρώνουμε τους φόρους μας, ή τουλάχιστον προσπαθούμε.

Όμως υπάρχει κάτι που πιστεύω ότι είναι πραγματικά σπουδαίο. Κάτι που σπάνια θα το δείτε να μνημονεύεται. Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει τώρα, για πρώτη φορά μετά από 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια, όσο χρονολογείται δηλαδή το σύμπαν μας. Είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη και τελευταία φορά.

Είσαι Εσύ, είμαι Εγώ, είναι όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Μα πάνω απ’ όλα είσαι Εσύ. Σε τόσα δισεκατομμύρια χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιος σαν εσένα, με το ίδιο δαχτυλικό αποτύπωμα, με την ίδια ίριδα, με την ίδια φωνή, με τα ίδια συναισθήματα και με τις ίδιες εμπειρίες. 

Σκέψου το… Θα ζήσεις μέχρι τα 90 ή τα 100 σου και μετά… τσαφ! Μέχρι να τελειώσει κι αυτό το σύμπαν δεν θα ξαναυπάρξει κανένας πια σαν κι εσένα.

Για την ηλικία του σύμπαντος και για το μέγεθός του, είσαι ένας κόκκος άμμου που μέχρι να γίνει αντιληπτός, έχει κιόλας εξανεμιστεί… Κι όμως αυτός ο κόκκος άμμου δεν θα ξαναϋπάρξει ποτέ.

Κανείς δεν σε ήξερε πριν και το πιο πιθανό είναι ότι κανείς δεν θα σε θυμάται λίγο αργότερα.

Σου υπολείπονται από αυτή την απίθανη εμπειρία που ονομάζεται ζωή, 40 – 50 ή 60 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία σου.

Δεν αξίζει να τα ζήσεις ευτυχισμένα;

Δεν αξίζει να ρουφήξεις τη ζωή με όλο σου το είναι;

Δεν αξίζει να ζήσεις έτσι ακριβώς όπως γουστάρεις χωρίς να δίνεις δεκάρα για το πως σε θέλουν οι άλλοι;

Δεν αξίζει όταν κλείσεις τα μάτια σου να πεις “Μα τι υπέροχο ταξίδι ρε γαμώτο…!”

Σκέψου το…




Κατερίνα Τσίλη

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

7 παράξενες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το στόχο της ζωής σας ;

                                    
Ποιος είναι ο στόχος σας;
«Θα ήθελα να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς», «Θέλω να βάλω στόχους», «Ποιο είναι το νόημα της ζωής μου;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μου κάνετε στα μηνύματα που μου στέλνετε στο e-mail μου και στο messenger.

Η απάντηση; Δεν υπάρχει μία και μοναδική σωστή απάντηση, καθένας βρίσκει το δικό του νόημα και τους δικούς του στόχους. 

Παρακάτω σας θέτω 7 ερωτήσεις, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά γραμμένες λίγο πιο ανάλαφρα, για να διερευνήσετε τι είναι τελικά αυτό που θέλετε στη ζωή σας….

1.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΟΥ ΦΑΓΗΤΟ; ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ;

Η ερώτηση είναι ένας παραλληλισμός! Στη ζωή υπάρχουν πράγματα που δε μας αρέσουν: η αρνητική κριτική των άλλων, η απόρριψη, η αποτυχία, τα λάθη, η κοροϊδία, κάτι σαν ένα απαίσιο φαγητό, όχι για το στομάχι, αλλά για την ψυχή. Ναι, υπάρχουν πολλά στραβά και ανάποδα εκεί έξω. 

Είσαι προετοιμασμένος να τα αντιμετωπίσεις; Ή θα αρχίσεις την κλάψα, την απαισιοδοξία, την αυτολύπηση και την αδράνεια; Για οποιονδήποτε στόχο βάλεις, να θυμάσαι ότι χρειάζεται προσωπικός κόπος και κόστος, κάποιου είδους. 

Αν είσαι προετοιμασμένος να δεχτείς κάποια αρνητικά πράγματα, να τα αντιμετωπίσεις και να ξανασταθείς στα πόδια σου και να συνεχίσεις, έχεις κάνει το μισό δρόμο προς το στόχο σου!

2. ΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ 9 ΧΡΟΝΩΝ;

Τι ήταν αυτό που σου άρεσε να κάνεις με πάθος, που έβαζες την ψυχή σου σε αυτό το πράγμα; Συνήθως οι άνθρωποι μεγαλώνοντας χάνουν το μικρό παιδί μέσα τους και ξεχνούν τα πράγματα που τους ευχαριστούσαν στην παιδική τους ηλικία. 

Μαθαίνουν πως ότι κάνουν πρέπει να γίνει για κάποιο τυπικό λόγο (πχ για έναν βαθμό, μία ανταμοιβή) και το σύστημα του σχολείου αφαιρεί τη φρεσκάδα και την ομορφιά του να κάνεις αυτό που αγαπάς για να κάνεις αυτό που πρέπει.

Θυμηθείτε λοιπόν τι ήταν αυτό που σας άρεσε να κάνετε όταν ήσασταν 9 ετών και ξαναβάλτε το στη ζωή σας!

3. ΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ;

Σου έχει τύχει να έχεις απορροφηθεί τόσο σε κάτι που να ξεχάσεις να φας, να πιεις νερό ή να χάσεις εντελώς την αίσθηση του χρόνου; Τότε έχεις μπει σε αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται «flow”, δηλαδή σε μια εμπειρία τόσο δυνατή και σημαντική για εσένα, που σε απορροφά εντελώς. 

Πρόκειται για μια θετική εμπειρία, σε κάτι που σε έλκει, στο οποίο διακρίνεσαι και σε γεμίζει ενέργεια και καλή διάθεση.
Προσοχή όμως! Η θετική αυτή εμπειρία μπορεί να είναι κρυμμένη στο οτιδήποτε, που δε φαίνεται ως κάτι το ιδιαίτερο με την πρώτη ματιά. 

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να απορροφηθεί στα video games, στο πλέξιμο, στο σερφάρισμα στο διαδίκτυο, όμως πίσω από αυτές τις ενέργειες να κρύβεται κάτι άλλο: πάθος για πρόκληση, εξάσκηση, βελτίωση και πρόοδο (video games), πάθος για δημιουργικότητα και καλλιτεχνική έκφραση (πλέξιμο), ή πάθος για γνώση και προσωπική ανάπτυξη (σερφάρισμα στο διαδίκτυο). Το δικό σου πάθος μπορεί να είναι η οργάνωση, το να δημιουργείς φανταστικούς κόσμους, να διακοσμείς, να διδάσκεις κάτι σε κάποιον, οτιδήποτε…

Ποιες είναι οι δραστηριότητες που σε απορροφούν; Παρατήρησε ποιες είναι οι βασικές διανοητικές αρχές που τις διέπουν και οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα πεδία.

4. ΜΕ ΤΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΝΤΡΟΠΙΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;

Αν μου πεις ότι ντρέπεσαι να ντροπιαστείς, αυτό είναι πρόβλημα! Γιατί όταν εκτίθεσαι και κάνεις κάτι, μοιραία κάτι θα πάει στραβά και θα ‘τσαλακωθείς’. Ειδικά αν επιθυμείς να κάνεις κάτι σημαντικό για εσένα και είσαι στην αρχή, όλο και θα κάνεις λάθος και θα ντροπιαστείς. Είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο; Αν όχι, μπορεί αυτός ακριβώς ο φόβος να σε κρατάει πίσω.

Αν λοιπόν επιθυμείς να κάνεις κάτι αλλά φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι, φοβάσαι μήπως αποτύχεις, μήπως δεν τα καταφέρεις ή κάτι τέτοιο, θα μείνεις για πάντα με την επιθυμία και δε θα περάσεις στην πράξη.

Σταμάτα να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι, ετοίμασε το πλάνο σου και ξεκίνα!

5. ΑΝ ΕΝΑ ΔΙΑΣΗΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟ (εν ζωή ή ιστορικό) ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΤΕ;

Το νόημα της ερώτησης είναι το εξής: ποιο άτομο θαυμάζεις, ποιες αξίες αντιπροσωπεύει και ποιο είναι το πρόβλημα –από τα πολλά που υπάρχουν - το οποίο εσύ θεωρείς σημαντικό; Εννοείται ότι δεν μπορείς να λύσεις μόνος σου το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, όμως, μπορείς να κάνεις μια αρχή και με τις πράξεις σου να συμβάλεις σε κάτι που έχει προσωπικό νόημα και αξία για εσένα. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν κανείς έχει έναν ανώτερο σκοπό, κάτι πέρα από τον εαυτό του και συμβάλλει στο κοινό καλό, τότε αισθάνεται και πιο ευτυχισμένος.

6. ΑΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ;

Η ρουτίνα είναι ένας από τους εχθρούς μας: κάνουμε αυτό που μας βολεύει, δεν παίρνουμε ρίσκα, βαριόμαστε, τελματώνουμε. Και έτσι ξεχνάμε τι είναι σημαντικό και έχει νόημα για εμάς τους ίδιους. Και ύστερα παραπονιόμαστε ότι κάτι λείπει από τη ζωή μας, ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι, αλλά στο μεταξύ δεν κάνουμε και κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση!

Ένα σπουδαίο μυστικό που λίγοι γνωρίζουν είναι το εξής: δε γεννιόμαστε να γνωρίζουμε το ‘πάθος’ μας (αυτό συμβαίνει σε λίγες περιπτώσεις), αλλά στην πορεία της ζωής μας το βρίσκουμε.

Και πώς βρίσκουμε τι είναι αυτό που μας παθιάζει; Με την παλαιότερη, επιστημονικότερη και σωστότερη μέθοδο: αυτή της δοκιμής και του λάθους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, να δίνουμε στον εαυτό μας μια ευκαιρία να τριφτούμε με αυτά και ύστερα να αποφασίζουμε. 

Τελικά, αυτό που έρχεται πρώτο είναι η δοκιμή και η εξάσκηση και στη συνέχεια δημιουργείται το πάθος για αυτό το κάτι. Δυστυχώς όμως, πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να νιώσουμε πάθος για κάτι και μετά να το κάνουμε. Μα πώς να παθιαστούμε με κάτι που εξαρχής δεν το γνωρίζουμε;

Σκέψου και αποφάσισε: υποχρεωτικά πρέπει να βγεις από το σπίτι και να κάνεις κάτι! Τι είναι το δικό σου «κάτι»; Τι θα ήθελες να δοκιμάσεις; Τι κάθεσαι; Κάντο λοιπόν!

7. ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ;

Μακάβρια ερώτηση, γιατί κανείς δε θέλει να σκέφτεται το τέλος. Ωστόσο, η ερώτηση αυτή είναι πολύ συχνή σε σεμινάρια ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, επειδή μας επιτρέπει να δούμε μια μεγάλη αλήθεια κατάματα: τι είναι τελικά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, τι έχει νόημα στη ζωή μας και τι είδους άνθρωπος θέλουμε να είμαστε.

Με το χέρι στην καρδιά, σε προσκαλώ να απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με το θάνατο, επειδή τελικά σχετίζεται με τη ζωή σου και την ποιότητά της δικής σου ζωής!
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!




Dr. Λίζα Βάρβογλη

Αυτοί είναι οι 4 τρόποι με τους οποίους το σύμπαν στέλνει μηνύματα σε σένα συνέχεια…!!!!

Πολλές φορές στη ζωή χρειαζόμαστε την καθοδήγηση η οποία μας βοηθάει να ξεφύγουμε απο δύσκολες καταστάσεις, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και να ακολουθούμε το ένστικτο και την διαίσθησή μας. 

Η καθοδήγηση αυτή μπορεί να έρθει με πολλές μορφές. Κάποιος φίλος, ένα σημαντικό πρόσωπο ακόμα και κάποιος άγνωστος ή και ένα ζώο μπορεί να δώσει την απάντηση σε εσωτερικά μας ερωτήματα.

Γενικότερα, το σύμπαν και η αιώνια πυγή ευφυίας έχει τον τρόπο να μας στέλνει τα σημάδια και τα μηνύματά της ώστε να μπορούμε να βρούμε το σωστό δρόμο στο μονοπάτι της ζωής. 

Από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι την στιγμή του θανάτου μας το σύμπαν στέλνει καθοδήγηση μέσα από τους τέσσερις τρόπους που ακολουθούν.

Όνειρα :  Τα όνειρα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο το σύμπαν σε καθοδηγεί καθώς τότε το συνειδητό μυαλό σου δεν μπορεί να παρέμβει, να κατανοήσει και να αναλύσει τα γεγονότα που εξελίσσονται. Υπάρχουν διάφορα είδη ονείρων. Κάποια όνειρα σου δίνουν στοιχεία για γεγονότα που ίσως γίνουν στο μέλλον, ενώ άλλα σε ταξιδεύουν σε άλλες διαστάσει και παράλληλες πραγματικότητες.

Υπάρχουν όνειρα που πηγάζουν βαθιά από το υποσυνείδητο μυαλό σου και αποκαλύπτουν ακούσιες αναμνήσεις, φόβους και ισχυρά πιστεύω τα οποία παίρνουν την μορφή ανθρώπων, περιοχών και συμβόλων. Η σημασία κάθε ονείρου δεν θα πρέπει να γενικεύεται, καθώς οι ψυχή του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική.

Μέσα απο τα όνειρα το σύμπαν σε βοηθάει ώστε να πάρεις μία ματιά για το τί συμβαίνει μέσα στο υποσυνείδητο μυαλό σου για να κατανοήσεις καλύτερα την πραγματικότητα που βιώνεις.

Διαίσθηση : Η διαίσθησή σου σε κάνει πολλές φορές να αποφασίσεις να μην έχεις κοντά σου ορισμένους ανθρώπους. Άλλες φορές για ανεξήγητους λόγους σου δίνει την αίσθηση να μην θες να επισκεφτείς ένα συγκεκριμένο μέρος.

Γενικά είναι καλό να ακούς και να εμπιστεύεσαι την διαίσθησή σου, καθώς έτσι η συμπαντική νοημοσύνη μιλάει σε σένα. Η διαίσθηση ευθυγραμμίζει το ταξίδι της ζωής με το κάλεσμα της ψυχής σου.

Ισχυρές επιθυμίες :  Οι ισχυρές επιθυμίες αποτελούν όλα τα πράγματα που το σύμπαν έχει προετοιμάσει για σένα. Δεν αναφερόμαστε στις εγωιστικές επιθυμίες αλλά σε αυτές που πηγάζουν κατευθείαν από την ψυχή σου και για τις οποίες νιώθεις μια μαγνητική έλξη η οποία βγαίνει από τα σωθικά σου. Για να αποκτήσεις αυτό που ισχυρά επιθυμείς..., 

θα κάνεις τα πάντα, θα αυξήσεις την δόνησή σου ώστε να αποκτήσεις αυτό που νιώθεις ότι σου ανήκει χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν αυτό γίνεται με πάθος και αγάπη, τότε να είσαι σίγουρος πως εκείνη τη στιγμή το σύμπαν σου δίχνει την σωστή κατεύθυνση.

Οι συμβουλές που δίνεις στους άλλους και ο τρόπος με τον οποίο τους εμπνέεις :  Πολλές φορές, επειδή δεν μπορείς να δεις καθαρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, το σύμπαν στέλνει στο δρόμο σου ανθρώπους που έχουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά σου.

Οι συμβουλές που τυχαίνει να τους δίνεις και ο τρόπος με τον οποίο τους εμπνέεις είναι ακριβώς τα ίδια που πρέπει να ακολουθήσεις εσύ για να λύσεις τα προβλήματα που σε απασχολούν. 

Μέσα από την βοήθεια που δίνεις στους άλλους, το σύμπαν σε βοηθάει να βοηθήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.Το σύμπαν σου προτείνει παρόμοιες εκδόσεις του εαυτού σου μέσα από άλλους ανθρώπους ώστε, να αποκτήσεις μία καλύτερη προοπτική για το τι και πως πρέπει να διορθώσεις.




Τοξικοί άνθρωποι : βγάλτε τους από τη ζωή σας...!!!!

Παντού γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που ρουφάνε όλη τη θετική μας ενέργεια, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ακόρεστη πείνα τους για απαισιοδοξία, αρνητισμό και καταστροφή. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε μονίμως συναισθηματικά εξαντλημένοι. Αυτά τα «ψυχολογικά βαμπίρ» χαρακτηρίζονται συχνά από διαταραχές και έχουν την τάση να είναι:

– Άτομα αδιάκριτα, χωρίς όρια

– Άτομα με τάσεις υπερβολής που παρουσιάζουν κάτι ασήμαντο ως τραγικό

– Άτομα επικριτικά που βρίσκουν ελαττώματα στους πάντες και τα πάντα

– Άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς που δεν ικανοποιούνται με τίποτα

– Άτομα αδιάλλακτα που δε συμφωνούν ποτέ με τους άλλους

– Άτομα απαιτητικά και επίμονα

– Άτομα αρνητικά και απαισιόδοξα

– Άτομα που δεν αποδέχονται τις ευθύνες τους και κατηγορούν πάντα τους άλλους για τις πράξεις και τα προβλήματά τους
Δείτε τρεις χρήσιμες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο άτομο που υπάρχει στη ζωή σας.

1. Αναγνωρίστε τα σημάδια νωρίς. Η αρνητική φύση αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντοτε προφανής εκ πρώτης όψεως. Οι ιδιοτροπίες τους μοιάζουν αρχικά ασήμαντες, οι ιστορίες τους μοιάζουν ενδιαφέρουσες και ο δραματικός τόνος στη φωνή τους μοιάζει θεατρικός. Σιγά-σιγά όμως αποκαλύπτεται το πραγματικό τους πρόσωπο και εσείς δεν πρέπει να αγνοήσετε τις ανησυχητικές ενδείξεις.

2. Περιορίστε τις επαφές. Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε το «βαμπίρ», προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε μαζί. Εάν πρόκειται για ένα άτομο που βλέπετε συχνά, βάλτε τα όριά σας. Επειδή τα άτομα αυτά χώνουν τη μύτη τους παντού και παίρνουν την πρωτοβουλία να ανοίγουν συζήτηση, μην ξεχνάτε να τονίζετε ότι βιάζεστε τρομερά ή ότι έχετε πολλή δουλειά και πολλές υποχρεώσεις.

3. Μην πέσετε στην παγίδα τους. Όσο κι αν θέλετε να πιστέψετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτά τα άτομα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορείτε. Οι χρόνια αρνητικοί άνθρωποι είτε αντιστέκονται στην εξωτερική βοήθεια, είτε «δημιουργούν» μονίμως νέα προβλήματα στη ζωή τους. 

Η λύση στο πρόβλημά τους είναι θέμα ειδικού κι έτσι πρέπει να κάνετε το παν για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Μην σπαταλάτε λοιπόν την θετική σας ενέργεια σε άτομα που δεν θα την εκτιμήσουν και αφιερώστε το χρόνο σας σε θετικούς ανθρώπους που θα σας γεμίσουν χαρά και ζωντάνια.



Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε…!!!!

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνετε αυτό που επιθυμείτε ή να γίνετε αυτό που πάντα θέλατε, ασχέτως της ηλικίας ή των συνθηκών μέσα στις οποίες ζείτε. Το πεπρωμένο σας δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Ορισμένες φορές, η ζωή μπορεί να σας παρασύρει μακριά από τον αληθινό σας εαυτό κι εσείς να αρχίζετε να αμφιβάλλετε για το αν πια εκείνο που αγαπάτε ή που θέλετε να γίνετε είναι ακόμα πραγματοποιήσιμο. 

Καθώς μεγαλώνετε, μαθαίνετε και επηρεάζεστε από ανθρώπους που δεν σας γνωρίζουν τόσο καλά, όσο εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε τον εαυτό σας. 

Οι πεποιθήσεις και οι συμβουλές που σας προσφέρουν στο δρόμο μπορεί να επηρεάσουν πλήρως τη ζωή και τις αποφάσεις σας, ειδικά αν είναι αρνητικές.

Ακούτε προτροπές όπως «Να είστε ρεαλιστές» ή «Γίνετε περισσότερο επαγγελματίες». «Δεν θα βγάλετε χρήματα κάνοντας αυτό», «Ναι, αλλά όλοι θέλουν να γίνουν αυτό». 

Όμως, εσείς έχετε το αναμφισβήτητο δικαίωμα να εκφράζεστε ελεύθερα. Όλοι είμαστε ίδιοι σε ένα βαθμό, αφού όλοι είμαστε άνθρωποι. Το κάθε άτομο ακολουθεί το δικό του μοναδικό μονοπάτι και θα φτάσετε εκεί που επιθυμείτε, αν συνεχίζετε να επιμένετε. Ποτέ δεν είναι αργά. 

Ασχέτως του πόσο έχετε απομακρυνθεί από αυτό που πραγματικά ποθείτε, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα μικρό βήμα προς την άλλη κατεύθυνση.

Πριν αποφασίσετε να τα παρατήσετε ή σκεφτείτε ότι είναι πολύ αργά :

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμή σας και πιστέψτε στον εαυτό σας – θα γίνετε ανίκητοι!

Ο πραγματικός εαυτός σας είναι πάντα εδώ, πριν οι αμφιβολίες και οι περιορισμοί σας οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτι. 

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε κατεύθυνση και να ανακατευθύνετε το πνεύμα σας σε ό,τι θα σας ξαναδώσει πίσω τη χαμένη λάμψη στα μάτια σας ή να αρχίσετε να κυνηγάτε το όνειρο που πάντα παραβλέπατε, αφού η πλευρά εκείνη που πάντα κρύβατε, είναι ο πραγματικός σας εαυτός. 

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ και η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσετε είναι τώρα!

Άνθρωποι που ανακάλυψαν το σκοπό τους αργότερα στη ζωή:

Ο Henry Ford είχε περάσει τη μέση ηλικία, όταν είχε την ιδέα του πρώτου αυτοκινήτου Ford.

Ο Stephen King στα 24 του εργαζόταν ως επιστάτης και ζούσε σε ένα τροχόσπιτο.

Ο Vincent Van Gogh στα 27 του απέτυχε ως ιεραπόστολος και αποφάσισε να σπουδάσει τέχνες.

Η J.K. Rowling στα 28 της ήταν μια ανύπαντρη μητέρα ζώντας με τη βοήθεια της πρόνοιας και τώρα είναι η πρώτη δισεκατομμυριούχος συγγραφέας.

Ο ηθοποιός Harrison Ford στα 30 του ήταν ξυλουργός, τώρα γνωρίζει πια διεθνή καριέρα στο Hollywood.

Στα 37 του ο Ang Lee ήταν ένας άνεργος πατέρας, με περιστασιακές μικρές δουλειές και τώρα είναι ένας σκηνοθέτης με Όσκαρ, έχοντας σκηνοθετήσει πάνω από 10 ταινίες, ανάμεσά τους και η “Ζωή του Πι”.

Η Vera Wang δεν κατάφερε να πάρει τη θέση της αρχισυντάκτριας στο περιοδικό Vogue και σχεδίασε το πρώτο της φόρεμα στα 40 της και τώρα είναι μια από τις πιο περιζήτητες σχεδιάστριες μόδας στον κόσμο.

Ο Alan Rickman παράτησε την καριέρα γραφίστα, για να κυνηγήσει την υποκριτική στα 42 του χρόνια.

Ο ηθοποιός Samuel Jackson κατάφερε να κάνει την πρώτη του ταινία στα 42 του χρόνια ζωής.

Ο Morgan Freeman πήρε τον πρώτο του κεντρικό ρόλο σε ταινία στα 52 του.

Η Louise Bourgeois, γαλλίδα εικαστικός και γλύπτρια αναγνωρίστηκε τελικά για το σημαντικό της συνολικό έργο στα 78 της χρόνια.

Τα όνειρα σας δεν έχουν ημερομηνία λήξης και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα κυνηγήσετε!




20 Πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε στους άλλους…!!!!

Υπάρχει ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σας αλλά και την προσπάθεια να τις εμβαθύνετε. Το στοιχείο αυτό είναι εσείς και η στάση σας! Αν επιθυμείτε ν’ αναπτύξετε και να διατηρήσετε υγιείς και θετικές σχέσεις στη ζωή σας, θα πρέπει να σταματήσετε κάποια πράγματα :

1. Σταματήστε να κατηγορείτε. 
 – Με το να κατηγορείτε τους άλλους δεν θα καταφέρετε τίποτα. Είτε θα αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας, είτε αυτά θα καθορίσουν την ζωή σας. Η επιλογή είναι δική σας. Όταν κατηγορούμε τους άλλους για το τι περνάμε, μεταθέτουμε την ευθύνη και αρνούμαστε την δυνατότητα μας να ελέγχουμε εμείς την ζωή μας.

2. Σταματήστε να παραπονιέστε. 
– Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε το χρόνο και την ενέργειά σας για να κάνετε κάτι ποιοτικό για τον εαυτό σας.

3. Σταματήστε να εννοείτε ότι δεν λέτε. 
– Οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Επικοινωνήστε απλά κι αποτελεσματικά.

4. Σταματήστε να τα κάνετε όλα για σας. 
– Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, όχι γύρω από σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διακρίνετε αυτή την αλήθεια σε τακτική βάση.

5. Σταματήστε τα ψέματα. 
– Μακροπρόθεσμα η αλήθεια αποκαλύπτεται πάντα. Είτε εσείς θα έχετε την ευθύνη των πράξεων σας, είτε αυτές θα σας κυριαρχήσουν.

6. Σταματήστε να είστε μνησίκακοι. 
– Οι μνησικακίες σίγουρα δεν οδηγούν στην ευτυχία.

7. Σταματήστε να αμφιβάλλετε. 
– Αν νομίζετε ότι κάπου δεν μπορείτε να καταφέρετε κάτι, πιθανών έχετε δίκιο. Αλλά μην αφήνετε την δική σας αμφιβολία να παρεμβαίνει στα όνειρα των άλλων. Όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να εμποδίζει και τους άλλους να το επιχειρήσουν.

8. Σταματήστε να διακόπτετε. 
– Διορθώστε κάποιον όταν είναι κατάφωρα άδικος σε κάτι, αλλά πάντα διατυπώνετε την ένστασή σας όταν τελειώσει ο συνομιλητής σας και έρθει η σειρά σας.

9. Σταματήστε να είστε εγωιστές. 
– Παίρνετε ότι δίνετε σε μια σχέση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

10. Σταματήστε να κρίνετε. 
– Ο καθένας δίνει τη δική του μοναδική μάχη. Δεν έχετε ιδέα τι περνάνε οι άλλοι, όπως και αυτοί δεν έχουν ιδέα για το τι περνάτε εσείς.

11. Σταματήστε να κουτσομπολεύετε . 
–Το κουτσομπολιό είναι μια χαμένη υπόθεση. Πληγώνει αλλά αμαυρώνει και την εικόνα σας.

12. Σταματήστε να δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε. 
– Μην υπερ-υπόσχεστε. Πράξεις και όχι μόνο λόγια.

13. Σταματήστε να είστε αμυντικοί. 
– Επειδή κάποιος έχει διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις από σας, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας από τους δυο σας είναι λάθος. Εξετάζετε όλα με ευρύ πνεύμα. Οι ανοικτόμυαλοι είναι αυτοί που ανακαλύπτουν τα σπουδαία πράγματα.

14. Σταματήστε να συγκρίνετε τους ανθρώπους μεταξύ τους. 
– Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι άνθρωποι. Ο καθένας έχει διαφορετικές δυνατότητες και δυνάμεις . Παλεύουμε μόνο με τον εαυτό μας, και προσπαθούμε να βελτιωθούμε.

15. Σταματήστε να επιζητείτε την τελειότητα από τους άλλους. 
– Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού. Την ιδανική «καλοσύνη» είναι δύσκολο να βρείτε σε αυτόν τον κόσμο. Μην το ξεχνάτε.

16. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τα πάντα για όλους. 
– Είναι αδύνατο να το πετύχετε. Όμως κάνοντας κάποιον να χαμογελάσει, μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Ίσως όχι ολόκληρο τον κόσμο, αλλά έστω τον δικό του κόσμο. Οπότε περιορίσετε την εστιασή σας.

17. Σταματήστε να εκνευρίζετε τους άλλους κριτικάροντας τους. 
– Επειδή σας δίνει κάποιος την αφορμή να τον κριτικάρετε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε. Σκεφτείτε διαφορετικά και μην εκμεταλλεύεστε την αδυναμία του άλλου.

18. Σταματήστε να αντιδράτε υπερβολικά στις αναποδιές 
– Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Απλά συμβαίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνετε τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας. Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν κάτι αξίζει να σας στεναχωρεί και να σας προβληματίζει, είναι να αναρωτηθείτε το εξής: «Θα με ενοχλεί αυτό το θέμα σε ένα χρόνο,” Αν όχι, τότε δεν αξίζει να του δίνετε υπερβολική σημασία.

19. Σταματήστε να γίνεστε δραματικοί. 
– Μείνετε έξω από τις υπερβολές και το δράμα των άλλων, και μην δημιουργείτε άσκοπα το δικό σας.

20. Σταματήστε να δίνετε συμβουλές, κι απλά ακούστε. 
– “Λιγότερες συμβουλές” είναι συχνά η καλύτερη συμβουλή. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολλές συμβουλές, χρειάζονται απλώς κάποιον να τους ακούσει και να τους τονώσει το ηθικό. 

Αυτό που θέλουν να ακούσουν, βρίσκεται ήδη κάπου μέσα τους. Απλά χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν , να κοντοσταθούν και να ψάξουν το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει να βρουν το δρόμο τους.

Και να θυμάστε, η σχέση σας με τον εαυτό σας είναι η πιο κοντινή και πιο σημαντική σχέση που θα έχετε ποτέ. Δώστε την απαραίτητη προσοχή σε αυτή, αναπτύξτε τη, καλλιεργήστε τη, και ποτέ να μην τη εγκαταλείψετε




by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας : Πώς θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής κατά μία 10ετία…!!!!

Οι άνθρωποι που τηρούν αυστηρά μια σειρά παραμέτρων καλής καρδιαγγειακής υγείας, μπορεί να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε αυτές τις παραμέτρους καρδιαγγειακής υγείας, έζησαν έως και εννέα χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Οι βαθμολογίες αφορούν στη συμμόρφωση σε ένα σύνολο συμπεριφορών και παραγόντων υγείας που αναπτύχθηκαν από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, γνωστών ως Life's Essential 8.

Αυτές οι παράμετροι ενθαρρύνουν τη μη χρήση προϊόντων καπνού, τη σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, τη σωστή ποσότητα ύπνου, τη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης.

Προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με τον μεγαλύτερη βαθμό συμμόρφωσης σε αυτές τις μετρήσεις, ζούσαν περισσότερο χωρίς χρόνια νόσο από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Τα νέα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις «ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας για να ζήσετε περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lu Qi, καθηγητής επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Qi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για 23.003 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005-2018, συνδέοντάς τα με δεδομένα από τους Εθνικούς Δείκτες Θανάτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι συμμετέχοντες ήταν 20 έως 79 ετών και παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 7,8 ετών.

Χρησιμοποιώντας μια βαθμολογική κλίμακα με ανώτατο όριο το 100, οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλές (κάτω από 50), μέτριες (50 έως 79) ή υψηλές (80 και πάνω) βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας για καθεμιά από τις οκτώ παραμέτρους. Υπολόγισαν επίσης μια συνολική βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας.

Τα άτομα με τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες, είχαν κατά μέσο όρο 8,9 περισσότερα χρόνια προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50 ετών από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες. 

Τη μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής φάνηκε να έχουν η χρήση καπνού, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Συγκριτικά με όσους κάπνιζαν περισσότερο, αυτοί που δεν κάπνιζαν έζησαν 7,4 χρόνια περισσότερο. Όσοι κοιμόντουσαν 7-9 ώρες τη νύχτα, έζησαν πέντε χρόνια περισσότερο από εκείνους που κοιμόντουσαν πολύ ή λίγο. 

Όσοι ήταν σωματικά δραστήριοι, έζησαν 4,6 χρόνια περισσότερο από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι. Όσοι σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη διατήρηση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα έζησαν 4,9 χρόνια περισσότερο από όσους είχαν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Βλέπουμε πόσο σημαντική είναι μια συνολική αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας, με βάση αυτούς τους οκτώ παράγοντες», δήλωσε ο Nathan Wong, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης Καρδιοπαθειών στο τμήμα καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Περίπου το 42% της αύξησης του προσδόκιμου ζωής αποδόθηκε σε λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά.

Αυτό σημαίνει ότι το 58% των ετών ζωής που «κερδήθηκαν» μέσω του καλύτερου προφίλ καρδιαγγειακής υγείας δεν σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, είπε ο Wong, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. 

«Δείχνει ότι ο αντίκτυπος της διατήρησης καλής καρδιαγγειακής υγείας επεκτείνεται και σε άλλες αιτίες θανάτου».

Ο Wong είπε ότι τα ευρήματα πρέπει να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους για την καρδιαγγειακή τους υγεία μέσω ετήσιων τσεκάπ και χρήσης διαδικτυακών εργαλείων, όπως το My Life Check της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, το οποίο μπορεί να παρέχει μια εξατομικευμένη βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας με βάση το Life's Essential 8.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει μια καλή εικόνα της καρδιαγγειακής του υγείας από μια τέτοια αξιολόγηση, καθώς και τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές θέλουν μελλοντικά να εξετάσουν το βαθμό στον οποίο άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο.

«Οι πληροφορίες για ψυχοκοινωνικούς παράγοντες όπως το άγχος και η κατάθλιψη, καθώς και για κοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία, όπως είναι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να τροποποιήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι βασικές μετρήσεις καρδιαγγειακής υγείας στη συνολική υγεία».




Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας Circulation.

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Η Αύρα.. μας τραβάει σε κάποιον και όχι η εμφάνιση…!!!!

Η Αύρα
Κατά τη διάρκεια της ζωής σου γνωρίζεις πολλά άτομα, στις σπουδές, τις ασχολίες, τα περιβάλλοντα εργασίας που αλλάζεις, κάνεις παρέες και μέσα απ’ τις παρέες έρχονται κι άλλες γνωριμίες.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΕΡΩΤΕΣ. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΕΝΑ.

Είναι αυτοί που διάλεξες ενίοτε να έρθεις πιο κοντά, που σου δημιούργησαν κάποια έλξη, που σε τράβηξαν με κάποιο τρόπο να τους γνωρίσεις καλύτερα και να δημιουργήσεις δεσμούς μαζί τους.

Σε τράβηξε «κάτι» σε αυτούς που ενδεχομένως να μην μπορούσες καν να προσδιορίσεις. Είναι η ενέργεια που σου μετέδωσαν, γνωρίζοντάς τα, η διάθεση που κουβαλάνε πάνω τους και τελικά η αύρα που σου εκπέμπουν.

Η αύρα εξηγείται ως ένα σύνολο ηλεκτρομαγνητικών μορφών ενέργειας που περιβάλλει το φυσικό σώμα και θεωρείται η έδρα της ζωτικής δύναμης. 

Ο περισσότερος κόσμος το χρησιμοποιεί για να περιγράψει κοινώς και πιο απλά την αύρα ως τη θετική ή η αρνητική ενέργεια που μπορεί να σου βγάλει κάποιος, δημιουργώντας σου τ’ αντίστοιχα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Μια ενέργεια που προηγείται της γνωριμίας κι υπερέχει αυτής. Αυτό που μπορείς να καταλάβεις είναι ότι είναι κάτι όχι τόσο επιφανειακό, άλλα πιο γενικό σε σχέση με κάποιο πρόσωπο. Δεν είναι η εμφάνιση, δεν είναι ένα χαρακτηριστικό συγκεκριμένο, αλλά κάτι στο σύνολο που σε τραβάει.

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΧΕΙ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ, ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ; ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ, ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.

Ή μη μου πεις ότι δεν έχει τύχει να βγάλεις συμπεράσματα και να σου έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις απ’ την πρώτη στιγμή που έχεις αντικρίσει ένα άτομο! 

Με την πρώτη επαφή να έχεις συμπαθήσει ή αντιπαθήσει κάποιον, χωρίς να έχεις μιλήσει περαιτέρω μαζί του, χωρίς να τον έχεις γνωρίσει καλύτερα. Κι είναι αυτό το «κάτι» που σου βγάζει και συμβαίνει αυτό, επηρεάζοντας την κρίση σου.

Απ’ όλες τις περιπτώσεις όμως, του έρωτα είναι η πιο τρανταχτή. Εκεί, που μπορεί να σε μαγνητίσει κάτι πέρα απ’ τον έλεγχο και την πρόβλεψή σου. 

Ελκύεσαι από άτομα που δεν περίμενες να το κάνεις και μάλιστα από κάποια που δεν μπορείς να εξηγήσεις και το γιατί ενώ βρίσκεσαι ν’ αναρωτιέσαι πολλές φορές με τις επιλογές σου και να προσπαθήσεις να εξηγήσεις τα ανεξήγητα.

Πώς να ερμηνεύσεις άλλωστε πράγματα σαν κι αυτά; Σάμπως και γίνεται; Εκεί που ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση, εκεί διαγράφει και συνεχώς κύκλους, δίχως να καταλήγει κάπου.

Το σίγουρο είναι ότι στον έρωτα, όποιος πει ότι τον πρωταρχικό ρόλο τον κατέχει η εξωτερική εμφάνιση, κάνει λάθος. Άλλωστε δεν τον αποκαλούν μάταια «τυφλό». 

Ο τίτλος επιβεβαιώνεται μέσα απ’ όλα εκείνα τα ζευγάρια που παρατηρείς στο δρόμο κι αναρωτιέσαι τι τους ένωσε και πρώτα απ’ όλα απ’ τον ίδιο σου τον εαυτό, όταν σου έλαχε μια τέτοια αντίστοιχη περίπτωση.

Είναι αυτή η αύρα, η ενέργεια ή αυτό το «κάτι» αν θες, που διεγείρουν τον εγκέφαλό σου κι ερωτεύεσαι. Ναι, τον εγκέφαλο. Αυτό είναι το όργανο που ξεκινάει ο έρωτας κι όχι η καρδιά κι ας λένε. Αν δε δώσει την εντολή ο εγκέφαλος τίποτα δεν πάει παραπέρα. Η καρδιά απλά ακολουθεί κι ύστερα συνεχίζει το έργο, συμπληρώνοντάς το.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ.




Τα 3 ζώδια που μαγειρεύουν καλύτερα - Είναι οι Masterchef της παρέας…!!!!

Ζώδια: Όπως το τραγούδι ή η ζωγραφική, η μαγειρική είναι μια δεξιότητα που ο καθένας μπορεί να μάθει και τελικά να την κατακτήσει.

Οι καλύτεροι μάγειρες του ζωδιακού κύκλου, χαίρονται να παρακολουθούν ανθρώπους να απολαμβάνουν τα πιάτα τους, καθώς τείνουν να έχουν μια συναισθηματική σχέση με το φαγητό και τους ανθρώπους που σερβίρουν. Με άλλα λόγια, δεν μαγειρεύουν μόνο για να μαγειρέψουν.

Tα ακόλουθα 3 ζώδια είναι οι Masterchef της καρδιά μας, επειδή αγαπούν τόσο τα νόστιμα πιάτα, όσο και την προσφορά υπηρεσιών στους ανθρώπους της ζωής τους.

Ταύρος
Ένα πράγμα που φέρνει πραγματικά χαρά στον Ταύρο, είναι να ασχολείται με νόστιμα φαγητά όλων των ειδών. Οι Ταύροι αγαπούν να τρώνε, όπως τους αρέσει να ταΐζουν τους άλλους. Αν βρεθείς στο σπίτι ενός Ταύρου, να είσαι σίγουρη ότι θα σε περιποιηθεί με τα καλύτερα: Εκλεκτά κρασιά, εξωτικά ορεκτικά, εκπληκτικά κυρίως πιάτα και φυσικά επιδόρπιο. Γενικά, δεν θα πεινάσεις ποτέ γύρω από έναν Ταύρο.

Καρκίνος
Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη που ο Καρκίνος, κερδίζει μια θέση ανάμεσα στα ζώδια που μαγειρεύουν καλύτερα. Στην πραγματικότητα, για πολλούς Καρκίνους η σχέση τους με τη μαγειρική ξεκινά από νεαρή ηλικία. Οι Καρκίνοι βρίσκουν χαρά δημιουργώντας ένα ζεστό και άνετο σπίτι για τους αγαπημένους τους. Για τους Καρκίνους, ένας τρόπος που δείχνουν αγάπη είναι μέσω του φαγητού. 

Ο αείμνηστος Anthony Bourdain, ήταν Καρκίνος και ενσάρκωσε τις καλύτερες ιδιότητες του ζωδίου: Ευγένεια, γενναιοδωρία και φιλοξενία. Ήταν ένας καταπληκτικός και πολύ εξειδικευμένος σεφ. Για αυτόν, το φαγητό ήταν προσωπικό. Με τον ίδιο τρόπο βλέπουν πολλοί Καρκίνοι το φαγητό.

Παρθένος
Οι παρθένοι από την άλλη, είναι ένα από τα ζώδια που μαγειρεύουν καλύτερα, γιατί είναι διαβόητοι τελειομανείς. Έχουν υψηλά πρότυπα για σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους, οπότε μπορείς να στοιχηματίσεις ότι θα εκτελέσουν κάθε συνταγή σωστά. Είναι επίσης εξαιρετικά οργανωτικοί και προσέχουν ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια, πράγμα που βοηθάει ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές στην κουζίνα. 

Πολλές φορές, θα βρουν ακόμη και έναν τρόπο να κάνουν μια συνταγή καλύτερη. Από όλα τα ζώδια, οι Παρθένοι είναι πιο πιθανό να έχουν μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, με κάθε gadget που μπορεί κανείς να φανταστεί.




Newsroom eleftherostypos.gr

Αν νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύονται μην ξεχνάς ότι εσύ το επιτρέπεις…!!!!

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να επιβάλλονται, μερικές φορές δίχως να υπολογίζουν ότι όταν αυτό γίνεται ασταμάτητα πληγώνει και φέρνει τους άλλους σε δύσκολη θέση. Ίσως - εκ πρώτης όψεως - η επιβολή να μην αποσκοπεί στην εκμετάλλευση, ωστόσο συχνά καταλήγουν σε αυτή.

Είναι εύλογο να αναρωτηθούμε από πού πηγάζει αυτή η ανάγκη για κυριαρχία, εν τούτοις δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα αν μη τι άλλο βιολογικά αίτια.

Το θέμα είναι ότι όντας άνθρωποι και κατέχοντας τη λογική είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πότε φέρνουμε κάποιον συνάνθρωπό μας σε δύσκολη θέση και πότε τον εκμεταλλευόμαστε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

Αρχικά, λοιπόν, είναι στο χέρι μας να μην ξεφεύγουμε και να περιορίζουμε τα ένστικτα περί επιβολής που υπάρχουν κι υπήρχαν μέσα μας ανέκαθεν.

Απ’ την άλλη πλευρά, βέβαια, ο καθένας πρέπει να βάζει τα όριά του· ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που - ενώ μπορούν - δε θα σε εκμεταλλευτούν με κάποιο πιθανό τρόπο. 

Αν νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύονται, μην ξεχνάς ότι εσύ το επιτρέπεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν το κάνεις εσκεμμένα, εν τούτοις έχει ενδιαφέρον να ψάξεις τους λόγους που βάζεις τον εαυτό σου στην εν λόγω θέση.

Εφ'όσον έχεις την αυτοδιάθεση του εαυτού σου, είσαι σε θέση να διακόψεις οποιαδήποτε ενδεχόμενη εκμετάλλευση υφίστασαι. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να απομακρύνεις ορισμένα άτομα απ’ τη ζωή σου - διότι μονάχα φθορά σου προκαλούν - ή να αλλάξεις τα δεδομένα· την άποψη που έχουν χτίσει οι άλλοι για σένα ή ακόμη και το πώς βλέπεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αν χρειαστεί να έρθεις σε ρήξη, απόβαλλε το φόβο· θυμήσου ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου επιβάλει κάτι που εσύ δε θέλεις. Εσύ έχεις δίκιο κι οφείλεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Αν ο άλλος αρνείται να το αποδεχθεί, τότε δεν έχεις λόγο να συζητάς μαζί του· δεν έχει, όμως, και λόγο ύπαρξης στη ζωή σου. Είναι ευεργετικό να καθαρίζουμε τη ζωή μας από ανθρώπους που μας τη μολύνουν.

Μη στεναχωριέσαι· οι άνθρωποι δε χάθηκαν, το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να υφίσταται κι υπάρχουν τόσοι ακόμα για να γνωρίσεις και να συναναστραφείς. Οι φίλοι έρχονται και παρέρχονται - μην ακούτε όσους ισχυρίζονται το αντίθετο. 

Ελάχιστες σταθερές έχουμε στη ζωή μας απ’ ό,τι φαίνεται, οπότε μην αναλώνεσαι στο να διατηρείς πεθαμένες φιλίες ή σχέσεις εν γένει· επίλεξε να ζήσεις και μην επιτρέψεις σε κανέναν να στο στερήσει.

Έχεις τη δύναμη να αλλάξεις ολόκληρη τη ζωή σου σε μία στιγμή. Αν νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις, τότε κανένας δεν μπορεί να σε εμποδίσει. Δώσε τώρα μία υπόσχεση στον εαυτό σου· υποσχέσου ότι δε θα επιτρέψεις σε κανέναν να σε εκμεταλλευτεί ξανά. Αξίζεις πολλά, όλοι αξίζουμε κι η εκμετάλλευσή τους σε πάει πίσω. Μπορείς να σηκωθείς, να σταθείς στα πόδια σου και να επιβληθείς.

Πίστεψέ με, γύρω σου θα έρθουν άνθρωποι που αισθάνονται ακριβώς όπως αισθάνεσαι κι εσύ. Μαζί θα είστε δυνατοί και θα χτίσετε σχέσεις αξιοπιστίας και κυρίως ισότητας. Κανένας δεν αξίζει να νιώθει αδικημένος, ωστόσο οφείλει ο ίδιος να καταπολεμήσει την αδικία που υφίσταται. Είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι μας συμβαίνει· την επόμενη φορά, λοιπόν, απλώς δε θα επιτρέψουμε να συμβεί.




Συντάκτης: Θάνος Κουλουβάκης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Σας προκαλούν εκνευρισμό τα γραμματικά λάθη των άλλων; Για διαβάστε αυτό…!!!!

Μήπως ανήκετε σ’ εκείνους οι οποίοι, κάθε φορά που ακούν ή βλέπουν ένα γραμματικό λάθος από κάποιον άλλο, δεν μπορούν να το “αφήσουν να περάσει”, αλλά σπεύδουν να το επισημάνουν και να διορθώσουν τον… εγκληματία που το έκανε;

Αν όντως σας ενοχλούν πολύ τα γραμματικά λάθη των άλλων, τότε, σύμφωνα με την επιστήμη, είστε γενικότερα λίγο… δύσκολοι χαρακτήρες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διεξήγαγαν μελέτη με τίτλο “If You’re House Is Still Available, Send Me an Email” (σ.σ. το είδατε το λάθος;….) για να προσδιορίσουν το ποιοι είναι εκείνοι οι τύποι προσωπικότητας που είναι πιο “ευαίσθητοι” σε λάθη γραμματικής.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 83 ατόμων τους οποίους έβαλαν να διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με ορθογραφικά λάθη (όπως “teh” αντί για “the”), γραμματικά λάθη (όπως “your” αντί για “you ‘re”). Κάποια email δεν είχαν καθόλου λάθη. 

Μετά την ανάγνωση όλων των email, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν εάν είχαν εντοπίσει τυχόν λάθη και, αν ναι, πόσο τους ενόχλησε αυτό.

Πριν από αυτό, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους. Πρόκειται για έναν τρόπο που προσδιορίζει το επίπεδο της εξωστρέφειας ενός ατόμου, την προθυμία, την ευσυνειδησία, τυχόν νευρώσεις, αλλά και το πόσο “ανοιχτό” είναι ένα άτομο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Τους ζητήθηκε επίσης να κρίνουν/βαθμολογήσουν τους συγγραφείς των email, με βάση γνωρίσματα του χαρακτήρα τους, όπως η νοημοσύνη και η φιλικότητα που έδειχναν μέσα από αυτά τα email.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μάλλον… αναμενόμενα. Τα άτομα με προσωπικότητες που θεωρούνται “λιγότερο ευχάριστες” φάνηκε να ενοχλούνται περισσότερο από τα γραμματικά, συντακτικά και ορθογραφικά λάθη των άλλων. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι “λιγότερο ανεκτικοί σε ό,τι αποκλίνει από την κανονικότητα”.

Βρήκαν επίσης ότι οι πιο “εξωστρεφείς” άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αγνοήσουν τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ενώ οι εσωστρεφείς τείνουν να τα επισημαίνουν και να κρίνουν αρνητικά τον συγγραφέα, ή ομιλητή, που τα κάνει.

Επίσης, εκείνοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που ήταν πιο “ευσυνείδητοι”, αλλά και λιγότερο “ανοιχτοί”, επέδειξαν την μεγαλύτερη ευαισθησία στα λάθη των άλλων.

Ωστόσο, το πόσο νευρωτικός είναι κάποιος δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στον τρόπο που εντοπίζει και κρίνει τα γραμματικά λάθη των άλλων.

Μερικοί άνθρωποι έκριναν αυτή την έρευνα ως λίγο “προσβλητική”. 

Αλλά δεδομένου ότι το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να παίρνουμε τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης… τοις μετρητοίς, αφού απαιτείται μεγαλύτερη και πιο ενδελεχής έρευνα επί μεγαλύτερου δείγματος, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των ερευνητών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν…




Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Πως μετριέται ο πλούτος ?

Κοιτάζοντας παλιά άλμπουμ από φωτογραφίες, όχι ότι έχω και πολλά, τις στιγμές προτιμούσα πάντα να τις αποθανατίζω στο μυαλό μου, παρατηρώ πόσα λίγα ηλιοβασιλέματα υπάρχουν. Ίσως να ψυχράνθηκα κάπως με το ηλιοβασίλεμα από τότε που είδα μπροστά του καμιά εκατοστή Γιαπωνέζους να τραβάνε σαν μανιακοί φωτογραφίες γελώντας όπως γελάνε τα παιδιά όταν βλέπουν ένα κλόουν στο τσίρκο. 

Ναι, ίσως κάπου εκεί μου κάθισε η ιδέα πως το “στημένο” ηλιοβασίλεμα ήταν ο κλόουν των “στημένων” ρομαντικών…

Δεν μου βγήκε σε κακό. Γιατί έψαξα μια άλλη στιγμή της ημέρας που να μπορώ να την απολαύσω ανενόχλητη. Κι έτσι μοιραία μπήκα σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλαμπ που περικλείει μια μαγεία μοναδική, τόσο μοναδική, που τα μέλη δεν θέλουν οι υπόλοιποι να ξέρουν για να μην γίνουμε πολλοί.

Το ξημέρωμα. Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια που έχω μετρήσει το κόσμο να ξυπνάει αμέτρητες φορές, έχω κατανέμει στο πόσο πλούσιος είναι κάποιος από το αν έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει ένα ξημέρωμα ή όχι….

Όχι τύφλα στο μεθύσι, όχι επειδή με το πρώτο φως θα φύγουν οι βρυκόλακές του, όχι γιατί τα φάρμακα δεν πιάσανε και μέτρησε μια ακόμα άσπρη νύχτα, αλλά γιατί απλά το περίμενε. 

Όπως είναι. Αργοπορημένο το χειμώνα και ολόδροσο το καλοκαίρι. Εκείνο το βγάλσιμο από τη νύχτα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φως. Εκείνος ο προθάλαμος ηρεμίας, γαλήνης, αναμονής για το επόμενο βήμα, ήσυχα, με τις σκέψεις ακόμα να κοιμούνται και να σ΄αφήνουν ήσυχο για λίγο.

Γι΄αυτό σας λέω, τώρα πια μετράω το πόσο πλούσιος είναι κάποιος από το αν μπορεί να απολαύσει την αυγή. 

Αν έχει τη πολυτέλεια να απαιτήσει ένα κομμάτι χρόνου ελευθερίας πριν ξεκινήσει τη μαζικοποιημένη υποχρέωση της ζωής που του έχουν ορίσει. 

Θεωρώ πλέον, στιγμές επανάσταση σ΄εναν άνθρωπο , τις στιγμές που μπορεί να τεμπελιάζει. Νοικοκύρη του εαυτού του κάποιον που έχει το περιθώριο να κοιτάει το ταβάνι χωρίς να σκέφτεται τίποτα.

Μετρήστε πόσοι μπορούν να το καταφέρουν και θα δείτε πόσο μικρό ποσοστό πλουσίων έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Και το κυριότερο, όλες αυτές οι ψυχές που μπορούν ακόμα να κοιτάνε ένα ηλιοβασίλεμα χωρίς να το αποθανατίζουν, που μπορούν να ξαπλώνουν και να σχεδιάζουν το όνειρο που θα δουν, που μπορούν να ξυπνάνε πριν από τους άλλους απλά για να απολαύσουν το ξύπνημα, δεν ανήκουν σε τάξεις. 

Δεν έχουν συγκεκριμένη πατρίδα, ιδεολογία ή θρησκεία. 

Δεν μπορούν οι στατιστικές υπηρεσίες να τις ενσωματώσουν σε κανένα από τα γνωστά τάργκετ γκρουπ.

Μπορεί να είναι ένας άστεγος που ατενίζει τον ουρανό από το παγκάκι του ή ένας ζάπλουτος που τον κοιτάζει από το πανύψηλο ρετιρέ του. Ένας Ευρωπαίος ξενύχτης σε κάποιο καφέ της Ρώμης, του Παρισιού, της Μαδρίτης δίπλα σε ένα αχνιστό καφέ ή ένα ξυπόλυτο παιδί σε κάποια ζούγκλα με όλα τα πλάσματα να ξυπνάνε μαζί του. 

Ένα μωρό που θα αρχίσει να κλαίει για να φωνάξει στη μάνα του πως ήρθε η ώρα να θηλάσει, ή ένας γέρος που μέσα του εύχεται να έχει το περιθώριο να δει δυο τρία ακόμα ξημερώματα πριν το μεγάλο ταξίδι…

Αλήθεια πως μπορεί κανείς να ξυπνάει όμορφα σ΄ενα τόσο άσχημο κόσμο? 

Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό της αυγής. Η συνήθεια να ξυπνάς πριν από τους άλλους σου δίνει το περιθώριο να σκεφτείς πόσα πράγματα υπάρχουν στη ζωή σου που δεν έχεις παραδώσει και είναι κοντά σου. Φύλακες στην επέλαση της βαρβαρότητας. 

Την υπόλοιπη μέρα μπορεί να σε στριμώξουν στη κρεατομηχανή και να κινείσαι σαν ρομπότ συμμορφωμένο με τις υποδείξεις και τα πρέπει. Αλλά πριν, έχεις προλάβει να νοιώσεις το δέος της μοναδικότητάς σου, το τρόπο που η ανάσα σου μπορεί να έρθει σε αρμονία με την ανάσα ενός ολόκληρου σύμπαντος. 

Εκείνη τη χαρά πως τους ξεγέλασες κι είσαι ξύπνιος μια ώρα που δεν έχουν καν τηλεοπτικές εκπομπές ζωντανές γιατί πιστεύουν πως όλοι κοιμούνται…..

Τώρα που είναι καλοκαίρι, και με το πρώτο φως είμαι χωμένη στο κήπο κι απολαμβάνω το καφεδάκι μου, ξορκίζοντας τους εκβιασμούς, τις απειλές και τους φασόν νόμους που συνεχώς πετάνε μέσα στη ζωή μου, στο απέναντι σπίτι κάθεται και μια ηλικιωμένη κυρία μ΄ενα γέρικο σκυλάκι γύρω της. 

Τη βρίσκω μόνιμα ξύπνια, τόσο που έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως δεν κοιμάται πια. Από την άλλη πάλι σκέφτομαι πως ίσως έπιασε το νόημα και προσπαθεί να συλλάβει το χαμένο χρόνο. 

Τα τόσα ξημερώματα που στερήθηκε προσπαθώντας να προλάβει ότι της είχαν πει πως έτσι είναι.

Κοιτάζω χαμογελώντας το παραπονεμένο ξυπνητήρι μου. Το ρυθμίζω πάντα να χτυπήσει μια συγκεκριμένη ώρα αλλά δεν προλαβαίνει ποτέ. Κλείνω το κουμπάκι πριν προλάβει να πει τη πρώτη λέξη. Γιατί μια μορφή ελευθερίας είναι τελικά να ξυπνάς όταν κάνεις κέφι. 

Όταν τα όνειρά σου εκπληρώνουν το προορισμό τους και σου ζητούν να ανοίξεις τα μάτια στο κόσμο τώρα. Όχι όταν κάτι έξω από σένα θα απαιτήσει να το κάνεις.

Έχετε σκεφτεί πως έχουμε παραδώσει ακόμα και το βιολογικό μας ρολόι σε ξένα χέρια? 

Έχετε σκεφτεί πως εκτός από το θεό χρήμα που όταν τον στερούμαστε νοιώθουμε ανίκανοι να ζήσουμε χωρίς αυτόν, γιατί όλα είναι προγραμματισμένα να ζεις ΜΟΝΟ με αυτόν, μας έχουν πάρει ακόμα και το δικαίωμα ενός λεπτού γαλήνης? 

Ούτε ένα λεπτό γαλήνη δεν έχει αφεθεί στο μαρτυρικό κόσμο που έχει δημιουργηθεί γύρω μας. Κι εμείς μιλάμε ακόμα για το αν ο τάδε κερατάς έχει δυνατότερα κέρατα από τον άλλον….

Φτώχεια. Μεγάλη φτώχεια. Που προλαβαίνεις να την αντιληφθείς, και αν, όταν φτάσεις στην ηλικία της απέναντι κυρίας… και του σκύλου της. Εγώ λοιπόν πεισματάρικο αρκαδικό κεφάλι, σας ανακοινώνω θρασύτατα πως είμαι τεμπέλα. Χωρίς φιλοδοξίες να φτάσω κάπου. 

Χωρίς αγωνία αν θα με εγκρίνετε ή όχι. Είμαι ένα ον που δεν παράγει τίποτα άλλο εκτός από όνειρα που δεν αξιολογούνται σε κανένα χρηματιστήριο. Τη δουλειά μου τη βλέπω σαν αναγκαστική δουλεία, και τις υποχρεώσεις μου σαν αγγαρεία. 

Στο ημερήσιο πρόγραμμά μου, υπάρχει μια και μοναδική σημείωση. Από παιδί. Να ξεμπερδέψω γρήγορα με τις υποχρεώσεις που μου έχουν επιβληθεί σαν μοναδική δυνατότητα και να βρω χρόνο να ασχοληθώ με την αληθινή ζωή που κρύβεται στο κήπο μου κι έχει απ΄ευθείας σύνδεση με ένα ολόκληρο γαλαξία ή και περισσότερους….

Για να μπορέσεις όμως να γίνεις τεμπέλης, πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα πως κάποια μέρα θα κοιμάσαι άστεγος. Πρέπει να αποδεχτείς πως μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσεις τη φωλίτσα σου για να μην θυσιάσεις τις μέρες σου. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. 

Έτσι ο φόβος της απώλειας της ασφάλειας κρατάει μόνιμα τα κλειδιά της φυλακής μας.




by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Πάρτε πίσω τη ζωή σας σε 10 βήματα…!!!!

O Tony Schwartz, συγγραφέας του πετυχημένου βιβλίου “Be Excellent at Anything“ και πρόεδρος και ιδρυτής της Energy Project, αναφέρει σε άρθρο του στο περιοδικό “Harvard Business Review”, 10 πρακτικές συμβουλές ώστε η ζωή μας να αποτελεί πηγή ικανοποίησης .

Η λίστα των συμβουλών ξεκινάει από τις πιο βασικές και θεμελιώδεις, και καταλήγει στο υψηλότερο επίπεδο.

1. Κοιμηθείτε επαρκώς κάθε βράδυ. Παρόλο που ο ύπνος είναι το πιο υποτιμημένο μέρος στη ζωή μας, εντούτοις μπορεί να βελτιώσει τα βιώματα μας κάθε στιγμή που είμαστε ξύπνοι. Αν κοιμάστε μόνο 6-6 ½ ώρες, τότε αρκεί μόλις μια ώρα επιπλέον ύπνος κάθε βράδυ ώστε να σας γεμίσει με περισσότερη σωματική ενέργεια, συναισθηματική δύναμη και διαύγεια σκέψης.

2. Κινηθείτε περισσότερο. Δεν είναι μόνο καλό για την λειτουργία της καρδιάς σας, αλλά και για την ψυχική υγεία σας. Τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάνετε κάποια μορφή άσκησης που αυξάνει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό για 30 λεπτά, και επιπλέον κινηθείτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Τρώτε λιγότερο και πιο συχνά. Το φαγητό είναι καύσιμο. Άπαχες πρωτεΐνες και σύνθετοι υδατάνθρακες είναι καύσιμο πολλών οκτανίων. Αποδίδουμε καλύτερα όταν τροφοδοτούμε τον εσωτερικό φούρνο μας με μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρχίζοντας με το πρωινό.

4. Ανανεωθείτε. Οι άνθρωποι δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν συνεχώς. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρχει διαρκής εναλλαγή μεταξύ χρήσης και ανανέωσης της ενέργειας. Το ιδανικό θα ήταν να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 90 λεπτά, ακόμη και αν πρόκειται για μόνο ένα ή δύο λεπτά προκειμένου να πάρετε βαθιές αναπνοές.

5. Επενδύστε σε αυτούς που αγαπάτε. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε είναι η πλήρης προσοχή σας. Καλύτερα να είστε πλήρως παρών με κάποιον για μια ώρα, παρά να έχετε φυσική παρουσία για πολλές ώρες, αλλά το μυαλό σας να ταξιδεύει αλλού.

6. Δώστε ευχαριστίες. Είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στο να παρατηρούμε τι κακό συμβαίνει στη ζωή μας, από ό, τι τι είναι αυτό που είναι καλό. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ταχυδρομήστε ένα χειρόγραφο σημείωμα εκτίμησης σε κάποιον που το αξίζει, αναφέροντας του για ποιο λόγο είστε ευγνώμον.

7. Κάντε πρώτα το πιο σημαντικό πράγμα. Νωρίς το πρωί έχετε περισσότερη ενέργεια και λιγότερους περισπασμούς. Ξεκινήστε την εργάσιμη ημέρας σας εστιάζοντας χωρίς διακοπή, για 60 έως 90 λεπτά, με τη πιο σημαντική και/ή δύσκολη εργασία που πρέπει να φέρετε εις πέρας εκείνη την ημέρα.

8. Εξασκηθείτε στον προβληματισμό. Είμαστε τόσο απασχολημένοι με τα τρέχοντα και επείγουσα θέματα της ημέρας, ώστε σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε τι είναι αυτό που κάνουμε. Αποτραβηχτείτε για 15 έως 30 λεπτά στο τέλος κάθε ημέρας για να προβληματιστείτε ήσυχα και χωρίς διακοπές για το τι μάθατε αυτή την ημέρα, και ποιες είναι οι σημαντικότερες προτεραιότητες σας για την επόμενη ημέρα.

9. Συνεχίστε να μαθαίνετε. Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα όταν τον έχουμε σε εγρήγορση, και η ζωή μας γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν το πετυχαίνουμε. Διαβάζοντας βιβλία είναι ένας απλός και εξασφαλισμένος τρόπος για να μάθετε και να αναπτυχθείτε ως άνθρωπος. 

Αλλά αυτό μπορείτε να το καταφέρετε και με άλλους καθημερινούς τρόπους, όπως μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, ένα άθλημα, ένα μουσικό όργανο, ή πώς να γράφετε κώδικα, να επισκευάζετε ένα αυτοκίνητο, ή να σχεδιάζετε.

10. Προσφέρετε. Αφιερώστε τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα ώστε να παραμερίσετε τις δικές σας ανάγκες και να αφιερώσετε αυτό τον χρόνο για να δώστε προστιθέμενη αξία στον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα. Μια ώρα την εβδομάδα είναι πολύ λίγος χρόνος, αλλά είναι μια αρχή – και επιπλέον είναι περισσότερος χρόνος από ό, τι οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε για κοινωνική προσφορά.




by Αντικλείδι , https://antikleidi.com