Η απώλεια βάρους παραμένει μια τεράστια πρόκληση για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως φαίνεται, άλλωστε, και από την συνεχώς επιδεινούμενη παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων, δύο στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ θεωρούνται υπέρβαροι (έχουν δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος ανάμεσα σε 25 και 30) και το 36,5% των ενηλίκων θεωρούνται παχύσαρκοι (έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30).
Πολλοί είναι και εκείνοι που θέλουν να χάσουν βάρος. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association δείχνει ότι περίπου οι μισοί από τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες λένε ότι προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο CNN, η δρ. Melina Jambolis -διατροφολόγος, γιατρός εξειδικευμένη σε θέματα διατροφής και συγγραφέας- αναφέρει ότι πολλές φορές οι ασθενείς της την ρωτούν: «Γιατί δεν χάνω βάρος;».
Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει απλή και γενική απάντηση σε αυτό το ερώτημα αλλά μετά από περίπου δύο δεκαετίες δουλειάς με ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος, η ίδια δημιούργησε μια λίστα με τους πιο συνηθισμένους λόγους –ιατρικούς και διατροφικών συνηθειών- για τους οποίους πιθανώς να μην χάνετε βάρος.
Η λίστα δια στόματος της ειδικού :
Έχετε «αμνησία θερμίδων»
Ένα από τα συνηθέστερα και πιο ευκόλως αντιμετωπίσιμα ζητήματα. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες απ’ ότι νομίζουν.
Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται ορισμένες δημοφιλείς δίαιτες, ο συνολικός αριθμός κατανάλωσης θερμίδων έχει μεγάλη σημασία για την απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι πολλές φορές ξεχνούν τα «μικρά πραγματάκια» που τρώνε ανάμεσα στα γεύματα ή και κατά τη διάρκεια αυτού, τα οποία αυξάνουν τον συνολικό αριθμό θερμίδων και βάζουν «τροχοπέδη» στην απώλεια βάρους.
Είστε πολύ ελαστικοί τα Σαββατοκύριακα
Άλλο ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που αποτελεί, όμως, μεγαλύτερη πρόκληση. Τα Σαββατοκύριακα είναι πιο… κοινωνικά και λιγότερο δομημένα από τις καθημερινές.
Τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) κατά τις οποίες τρώμε πιο χαλαρά (και σε ορισμένες περιπτώσεις καταναλώνουμε και αλκοόλ) μπορούν εύκολα να «διαγράψουν» τις τέσσερις ημέρες που έχουμε κάνει εστιασμένη προσπάθεια.
Κανένας δεν περιμένει κάποιος που κάνει δίαιτα να είναι τέλειος επτά ημέρες την εβδομάδα αλλά η πλειοψηφία αυτών που χάνουν επιτυχώς βάρος διατηρούν μια σχετικά συνεπή διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όχι μόνο τις καθημερινές.
Πώς διορθώνεται το ζήτημα :
Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προσπαθήστε να μειώσετε τις «ικανοποιήσεις». Το ένα βράδυ, πιείτε ένα ποτήρι κρασί ή ένα πιο επιβαρυντικό κυρίως γεύμα αλλά όχι και τα δύο. Το επόμενο βράδυ, φάτε μισό επιδόρπιο, μην πιείτε κρασί και επιλέξτε ένα πιο υγιεινό κυρίως γεύμα.
Να προσέχετε πολύ τα… κλεψίματα. Ένα ολόκληρο επιβαρυντικό γεύμα ή ακόμη χειρότερα μια ημέρα απόλυτης χαλάρωσης, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Τα φάρμακά σας λειτουργούν εναντίον σας
Αρκετοί γιατροί δεν είναι ειδικευμένοι στα φάρμακα απώλειας βάρους και τη διατροφή. Πολλοί πιθανώς να μην γνωρίζουν ότι τα φάρμακα που συνταγογραφούν πιθανώς να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους ή να κάνουν την απώλεια πιο δύσκολη.
Καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα «καλών τροφών»
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολύ οι συστάσεις σχετικά με τα λίπη και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα ακόρεστα λίπη, μεταξύ των οποίων οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο αλλά και το ελαιόλαδο παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή.
Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να καταναλώσει κάποιος περισσότερα υγιεινά λίπη αλλά και τροφές ολικής άλεσης απ’ όσο πρέπει και να αυξήσει τον συνολικό αριθμό θερμίδων.
Τα λίπη έχουν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες έτσι οι θερμίδες τους –ακόμη και των υγιεινών- προστίθενται γρήγορα…
Πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα :
Πρέπει να ελέγχετε τις μερίδες και όταν μιλάμε για υγιεινά αλλά θερμιδοφόρες τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως η κινόα, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι.
Σύνδρομο αντίστασης της ινσουλίνης
Είναι ένα ζήτημα με το οποίο αντιμετωπίζει συχνά η ειδικός μέσω των ασθενών της και που ο συνάδελφός της δρ. Michael Rothkopf, πρόεδρος του National Board of Physician Nutrition Specialists, επιβεβαιώνει ότι συχνά παραβλέπεται ως λόγος αδυναμίας απώλειας βάρους.
Για να μάθει κάποιος αν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων, το 30% των ενήλικων και περίπου το 70% των υπέρβαρων ενηλίκων πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο – τη συνύπαρξη τουλάχιστον τριών διαταραχών που σχετίζονται με το σύνδρομο αντίστασης της ινσουλίνης ή την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης.
Ο μεταβολισμός ενός ανθρώπου που έχει σύνδρομο αντίστασης ινσουλίνης «ασχολείται» περισσότερο με την αποθήκευση του λίπους και όχι με την απώλεια βάρους.
Τι πρέπει να κάνετε :
Σε περίπτωση που είστε γυναίκα με περιφέρεια μέσης πάνω από 88,9cm ή άντρας με περιφέρεια πάνω από 106cm, συζητήστε με το γιατρό σας και διερευνήστε μαζί το ενδεχόμενο να κάνετε εξετάσεις για να δείτε αν έχετε σύνδρομο αντίστασης ινσουλίνης.
Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχουν κάποιες διατροφικές αλλαγές ή φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.
Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται ο δείκτης της ζυγαριάς να μην πέφτει: έλλειψη ύπνου, υπερβολικά καθιστική ζωή, υπερκατανάλωση φαγητού μετά το γυμναστήριο ή ακόμη και λόγω άγχους.