Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Oι σκεπτομορφές είναι ζωντανές οντότητες…!!!!

Το νοητικό μας σώμα είναι χτισμένο από πύρινα ντέβα, και αυτό το ηλεκτρικό σώμα δεν είναι παρά ντεβική ουσία. Αυτά τα ντέβα, ή πύρινα στοιχειακά, οικοδομούν τις σκεπτομορφές μας, είτε οι σκεπτομορφές είναι θετικές ή αρνητικές. Κάθε σκεπτομορφή που εκπορεύεται από τη νοητική μας σφαίρα, έχει μέσα της ένα ντέβα. Η σκεπτομορφή μας είναι μια ζωντανή οντότητα, κακόβουλη ή καλοπροαίρετη.

Αυτές οι σκεπτομορφές έχουν πολλούς προορισμούς. Πηγαίνουν σ’ εκείνον στον οποίο τις στέλνουμε. Πηγαίνουν και συσσωρεύονται με τις μαζικές σκεπτομορφές που έχουν δημιουργηθεί απ’ τις σκέψεις των ανθρώπων. Μπορούν επίσης να καταστραφούν απ’ τον δημιουργό τους, αν ξέρει πως να το κάνει.

Το σημαντικό όμως είναι να θυμόμαστε ότι οι σκεπτομορφές είναι ζωντανές οντότητες, και ανάλογα την φύση τους, είτε μολύνουν το διάστημα ή φέρνουν ομορφιά και ευωδία και λειτουργούν σαν εποικοδομητικοί παράγοντες.

Οι περισσότερες από τις μισο-χτισμένες σκεπτομορφές μας αιωρούνται στο νοητικό μας πεδίο και συχνά αποσυντίθενται, προξενώντας μόλυνση σε αυτό. Για να επιβιώσουν, απομυζούν το νοητικό μας πυρ.

Οι πύρινες οντότητες που χτίζουν τις σκεπτομορφές μας, αποκτούν μια πολύ ανταγωνιστική στάση εάν τις χρησιμοποιούμε για κακούς σκοπούς. 

Κάνουν τη δουλειά τους, χτίζουν τις σκεπτομορφές μας οποιασδήποτε φύσης, αλλά μετά μας βλάπτουν ή προκαλούν μεγάλη ζημιά στο νου μας εάν διαρκώς τις χρησιμοποιούμε για καταστροφικούς σκοπούς. 

Γι’ αυτό λέμε ότι ένα κακό άτομο έχει μέσα του τις αιτίες της αυτοκαταστροφής του. Αυτό επίσης είναι αλήθεια για ομάδες και έθνη.

Δεν πρέπει κάποιος να φαντάζεται ότι θα καταστραφεί αμέσως εξαιτίας μιας κακής σκέψης. Η καταστροφή του παίρνει χρόνο. Σταδιακά, το συναισθηματικό και φυσικό του σώμα μολύνονται, και στην επόμενη ή τις επόμενες ενσαρκώσεις του θα πληρώσει βαριά “φορολογία” από τις κακές σκέψεις του.

Όταν τα νοητικά, πύρινα ντέβα χρησιμοποιούνται κατά εσφαλμένο τρόπο, δουλεύουν ενάντια στον χρήστη γιατί στην ουσία τους τα νοητικά ντέβα είναι συντονισμένα και σε αρμονία με την Κοσμική Καρδιά.

Οι άνθρωποι σκέπτονται σε πλαίσια ετών, αλλά ο Θείος Νόμος είναι αργός αλλά σίγουρος. Μια επίσκεψη στη γη μετά από χίλια χρόνια θα αποδείξει ότι εκείνα τα έθνη που χρησιμοποίησαν το νου τους λάθος, δεν υπάρχουν πια.

Αυτή ήταν η μοίρα πολλών εθνών. Που βρίσκεται τώρα η Σουμερία, η Αρχαία Αίγυπτος, η Ατλαντίδα, η Λεμουρία, η Χαλδαία, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κ.ο.κ; 

Έχουμε μόνο τα ερείπιά τους. Ο Νόμος ποτέ δεν φθίνει, αλλά παίρνει καιρό μέχρι το κομπιούτερ του κάρμα να φέρει τις τελικές απαντήσεις.




Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δεν πρέπει να σκέφτεστε το κακό για κανέναν. Όλα γυρίζουν πίσω…!!!!

Ποτέ δεν πρέπει να σκέφτεστε το κακό για κανέναν. Σκέψεις όπως “Εύχομαι το άτομο αυτό να πέσει κάτω και να πεθάνει” ή “Εύχομαι να χάσουν όλα όσα έχουν. Σε μισώ. 

Δεν θέλω να σ ‘αγαπώ” δεν πρέπει ποτέ να τις κάνουμε ή να τις διατυπώνουμε. Κάθε έκφραση αυτού του είδους δημιουργεί μια σκεπτομορφή που πηγαίνει στο πρόσωπο και τον χτυπά. 

Η ζημιά που στέλνετε στο άτομο καταγράφεται στο “λογαριασμό” σας, και θα πληρώσετε γι 'αυτό κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης. Εάν έχετε διαπράξει δύο τόνους ζημιά, θα πρέπει να πληρώσετε με αυτό με τόκο. 

Υπάρχει επίσης ένα σύστημα φορολογίας στις πνευματικές σφαίρες, γι’ αυτό ας είστε έξυπνοι και ευφυείς και μην σκέφτεστε αρνητικά για τους άλλους.

Το κουτσομπολιό είναι το αποτέλεσμα λανθασμένης σκέψης. Η συκοφαντία είναι ακόμη χειρότερη. Η κακία είναι πολύ κακή, και η προδοσία είναι το χειρότερο. Μην απασχολείτε το μυαλό σας με αυτά τα πράγματα. Θα πληρώσετε γι’ αυτό σοβαρά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χριστός είπε, “ευλογείτε αυτούς που σας συκοφαντούν και σας βρίζουν”. Με το να σκέφτεστε μ’ αυτό τον τρόπο δεν εμπλέκεστε σε καρμικά χρέη. Απλά πείτε, “Ο Θεός να σας ευλογεί”, στη συνέχεια, απομακρύνετε τον εαυτό σας από την κατάσταση. 

Αν καταριέστε, αντιδράτε με τον ίδιο τρόπο όπως και εκείνοι που σας καταριούνται. Και οι δύο θα είστε χρεωμένοι.

Στην Αγία Γραφή είναι γραμμένο, “Η εκδίκηση είναι δική Μου, είπε ο Κύριος.” Ουδείς πρέπει να παίρνει εκδίκηση πάνω σε άλλον. Η εκδίκηση πρέπει να γίνεται μόνο από το Θεό, πράγμα που σημαίνει ότι το κάρμα θα φροντίσει για αυτό.




-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Battling Dark Forces

Εκεί που φοβάσαι να πας μπορεί να υπάρχουν όλα όσα ψάχνεις…!!!!

Μια μικρή φράση με τόσο δυνατό νόημα.
Σκέψου πόσες φορές έχεις λαχταρήσει να κάνεις κάτι στη ζωή σου όσο μικρό ή μεγάλο μπορεί να θεωρηθεί από τον καθένα μας και πριν καν προλάβουμε να το επεξεργαστούμε λίγο στο μυαλό μας αμέσως μας κατακλύζει ο φόβος.

Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Θα σου πω γιατί… ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έχει κάνει να φοβόμαστε να δείξουμε αυτό που νιώθουμε, αυτό που σκεφτόμαστε ή απλά το κάτι διαφορετικό που μας εκφράζει και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Ας αφήσω λοιπόν τα γενικά και ας μπω στο θέμα που σε ενδιαφέρει περισσότερο και ποιο είναι αυτό; Ο φόβος που σε πλημμυρίζει βλέποντας έναν άνθρωπο απέναντί σου, που ξέρεις από την πρώτη στιγμή ότι εσείς οι δύο θα μπλέξετε άσχημα.

Και ναι μιλάω για μία ερωτική συνάντηση που μπορεί να είναι και το άλλο σου μισό, αν πιστεύεις βέβαια ότι αυτό είναι αληθινό ή απλά ένας μύθος που έχουμε επινοήσει για δικαιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας αλλάζοντας συχνά ταίρι προσποιούμενοι ότι δεν ήταν το άλλο μας μισό.

Και αμέσως ξεκινάς να σκέφτεσαι, να κάνεις σενάρια στο μυαλό σου, που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καν νόημα. Είσαι τόσο ωραίος για να σε κοιτάξει; 

Έχεις αυτό που μπορεί να ζητάει ο άλλος ή αν το έχεις μπορείς εσύ να του το προσφέρεις; Και έτσι, λοιπόν, χωρίς καν να έχεις μιλήσει μαζί του σε έχει κατακλύσει ο φόβος του άγνωστου κόσμου του άλλου.

Έχεις λοιπόν γεμίσει το μυαλό σου από άχρηστες σκέψεις που δεν σου αφήνουν χώρο για οτιδήποτε όμορφο μπορεί να προκύψει από αυτή την συνάντηση.

Βέβαια μπορεί να είσαι λίγο πιο τολμηρός και να το προχωρήσεις, δηλαδή να γίνει η συνάντηση μεταξύ σας αλλά μην έχοντας το θάρρος για να δείξεις κάποια συναισθήματά σου κινητοποιώντας και το άτομο απέναντί σου όλο αυτό να καταλήξει στο καλάθι των απωθημένων.

Το χειρότερο είναι αυτό να το επαναλάβεις με το ίδιο άτομο, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι δέκα δευτερόλεπτα θάρρους για πεις αυτό που νιώθεις αλλάζοντας όχι μόνο τη δική σου ζωή αλλά και του άλλου. 

Έτσι αναλώνεσαι μέσα στον χρόνο και περνάς τη ζωή σου με τόσο φόβο και ανασφάλεια λες και δεν θέλεις με κάποιο περίεργο τρόπο να χαρείς το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα άνθρωπο: τον έρωτα και την αγάπη.

Κλείνοντας, μην ξεχνάς «ότι εκεί που φοβάσαι να πας μπορεί να υπάρχουν όλα όσα ψάχνεις»…




Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Κοινωνικός Λειτουργός

«Όταν είστε αδύνατοι πνευματικά να λέτε αυτή την προσευχή»...!!!

«Πώς να πολεμούμε εναντίον των κακών λογισμών»; δεν μου είναι δύσκολο να σας πω το πώς, διότι η απάντηση βρίσκεται στα γραπτά του Γέροντος Σιλουανού.

Εξαρτάται από εμάς να αλλάξουμε μια σκέψη, αν συγκεντρώσουμε το νου μας σε κάτι άλλο.

Αν σκέφτομαι ότι κάποιος από τους αδελφούς μου με πλήγωσε με τον λόγο του, αντί να ζήσω οδυνηρά αυτή την πληγή, σκέφτομαι κάτι άλλο και δεν επιτρέπω στον νου μου να «κολλήσει» σε αυτό που συνέβη.

Αν είμαστε πραγματικά ενωμένοι εδώ στο μοναστήρι μας, αυτό που γράφει ο Σιλουανός είναι πολύ απλό :

«Σκέφτομαι κάτι άλλο».

Και έτσι απομακρύνουμε αυτό τον πόνο που συνδέεται με τον λόγο του αδελφού, και ζούμε μια άλλη πραγματικότητα. Αυτό εξαρτάται από μας.

Αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη σκέψη μας και αν δεν θέλουμε να προσευχηθούμε για τον αδελφό μας, κανένας δεν μπορεί να μας πιέσει να το κάνουμε. Ακόμη και ο Θεός δεν θα το κάνει.

Αλλά αν εκδηλώσουμε τη θέλησή μας να αλλάξουμε, ο Θεός, το Πνεύμα το Άγιο, μπορεί να έρθει για να μας βοηθήσει.

Σήμερα ήθελα να σας πω ότι δεν εκπλήττομαι που υποφέρετε. Σκεφθείτε αυτό που σας λέω, όταν είστε μόνοι σας. Αν προσανατολίσουμε τον νου μας με αρνητικό τρόπο, κινδυνεύουμε να χάσουμε και τη ζωή μας και τη σωτηρία μας.

Όταν είστε αδύνατοι πνευματικά, να προσεύχεστε σαν για κάτι που δεν είναι παρά η συνέπεια των παθών μας. Να λέτε αυτή την προσευχή που σας συνέστησα πολλές φορές:

«Κύριε, θεράπευσε την καρδιά μου από αυτό τον πονηρό λογισμό,

Κύριε, θεράπευσε τον νου μου, να μη σκέφτεται αυτό που είναι εναντίον του νόμου της αγάπης του Πατρός Σου.

Κύριε, θεράπευσε όλο μου το είναι, για να μπορέσω να πορευθώ με αυτό τον άγιο πόνο πίσω από τα βήματά Σου».

Αν προσεύχεσθε έτσι, θα εκπλαγείτε για την ευκολία της νίκης.

(Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, Οικοδομώντας το ναό του Θεού και στους αδελφούς μας , τόμος Β, σελ. 342-343)




Από Newsroom

Το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά είναι υγρός χρυσός...!!!!

Εάν πετάτε κι εσείς το νερό των ζυμαρικών αφού τα στραγγίξετε στο νεροχύτη, διαπράττετε ένα μαγειρικό «έγκλημα».

Μάθετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρήσιμο αυτό παραπροϊόν που μπορεί να κάνει τα πιάτα σας πιο νόστιμα και να δέσει ιδανικά τις σάλτσες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γεύση και την υφή τους.

Αν στραγγίζετε το νερό από τα ζυμαρικά που μόλις βράσατε στο νεροχύτη, πετάτε ένα ανεκτίμητο προϊόν που οι σεφ αποκαλούν «υγρό χρυσό». Πρώτα από όλα, μην πιστεύετε αυτό που πολλοί συνιστούν: Δεν χρειάζεται να βράζετε τα ζυμαρικά σε πάρα πολύ νερό.

Η μαγεία του νερού των ζυμαρικών προέρχεται από το άμυλο που απελευθερώνεται καθώς μαγειρεύονται τα ζυμαρικά. Χρησιμοποιώντας πολύ νερό σημαίνει ότι αραιώνουμε πολύ το υγρό, καθιστώντας το πρακτικά άχρηστο. 

Όλο και περισσότεροι σεφ υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Χρησιμοποιήστε μόνο όσο νερό χρειάζεστε για να καλύψετε τα ζυμαρικά καθώς βράζουν. 

Μην φοβάστε, δεν θα κολλήσουν, αρκεί να τα ανακατέψετε καλά κατά τα δύο-τρία πρώτα λεπτά του χρόνου μαγειρέματος. Και όταν είναι έτοιμα, το άμυλο θα έχει συγκεντρωθεί στο νερό που έβρασαν και θα το έχει θολώσει αισθητά.

Προσθέστε μια-δυο κουτάλες από το νερό αυτό μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα που έχετε ρίξει τα ζυμαρικά για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τη σάλτσα να κολλήσει στα ζυμαρικά και της δίνει μια θαυμάσια κρεμώδη υφή.

Μέχρι εδώ καλά. Αλλά δεν χρειάζεται να πετάξετε το υπόλοιπο νερό που δεν χρησιμοποιήσατε στη σάλτσα. Αντιμετωπίστε το σαν απόθεμα (ζωμό) και καταψύξτε το μέσα σε θήκες για παγάκια. Προσθέστε ένα ή δύο παγωμένους κύβους σε σούπες, ριζότι και φαγητά κατσαρόλας ή ακόμα για να προσαρμόσετε τη συνοχή μιας σάλτσας. 

Η γαλακτωματοποίηση (emulsification) κάνει τη διαφορά, όπως αποδεικνύουν η επιστήμη και οι γευστικοί μας κάλυκες. Πολύ συχνά, ένα πιάτο σπαγγέτι περικλείεται από μια υδαρή, κόκκινη μικρή λίμνη που εκτελεί χρέη σάλτσας.

Αυτή η αποτυχημένη σάλτσα προκύπτει όταν το νερό και το λάδι των ζυμαρικών και της σάλτσας διαχωρίζονται το ένα από το άλλο. Το άμυλο στο νερό των ζυμαρικών είναι ένας παράγοντας γαλακτωματοποίησης και πύκνωσης. 

Έτσι, αν κρατήσετε ένα μέρος από αυτό το νερό και στη συνέχεια αναμίξετε σιγά-σιγά λίγη ποσότητα με τη σάλτσα, δεσμεύετε μαζί τα υγρά και τα έλαια, δημιουργώντας ένα ιδανικά κρεμώδες σύνολο. 

Υπάρχει και ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης του νερού: με το να μη ξεπλένετε τα ζυμαρικά, δημιουργείτε μια ωραία επίστρωση αμύλου που δεσμεύει τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, προσφέροντας ακόμα περισσότερη αρμονία στο πιάτο σας.

Εάν μαγειρεύετε εναλλακτικά ζυμαρικά με φακές, μαύρα φασόλια, καστανό ρύζι ή σχεδόν οτιδήποτε άλλο, αυτά είναι όλα θαυμάσια αμυλώδη συστατικά και το νερό του βρασίματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο.

Άλλοι τρόποι χρήσης του νερού των ζυμαρικών

Για το πότισμα των λουλουδιών
Τα φυτά θα το εκτιμήσουν. Είναι ιδανικό για το πότισμα λόγω του ορυκτού του περιεχομένου. Αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Για σάλτσες και πέστο
Λειτουργεί ως ένας τέλειος συνδυαστικός παράγοντας για τη σάλτσα ντομάτας και όχι μόνο. Προσθέστε το τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος.

Για ζύμη ψωμιού και πίτσας
Όλες οι ζύμες ζύμης απαιτούν λίγο υγρό με μια πρέζα αλατιού. Με το νερό των ζυμαρικών σας, είστε ήδη ένα βήμα μπροστά. Απλά χρησιμοποιήστε όσο απαιτεί η συνταγή.

Για να μαλακώσετε τα όσπρια
Μουσκέψτε αποβραδίς κάθε είδους όσπρια σε αυτό το νερό και θα μας θυμηθείτε!

Για πλύσιμο πιάτων
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το εκχύλισμα αυτό ενεργεί ως φυσικό απορρυπαντικό. Το ζεστό νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά είναι ιδανικό για μούλιασμα των ιδιαίτερα βρώμικων πιάτων και κατσαρολικών.

Για ένα spa ποδιών
Για όσους υποφέρουν από κουρασμένα ή πρησμένα πόδια μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, σίγουρα θα πρέπει να το δοκιμάσετε. Τόσο το ζεστό νερό όσο και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει, θα αφήσουν τα πόδια σας απαλά και ανανεωμένα σε χρόνο μηδέν.

Για τα μαλλιά
Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά θα αναζωογονηθούν και θα γίνουν πιο απαλά μετά από ένα 10λεπτο μασάζ με αυτό το νερό. Ξεπλύνετε καλά και μετά χρησιμοποιήστε το κανονικό σας σαμπουάν και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.




Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Αναθεώρησε τις αξίες σου και ζήσε σωστά...!!!!

Ολοένα τρέχεις.
Μαζεύεις χρήματα, σκορπίζεις χρήματα, πληρώνεις λογαριασμούς, κάνεις τα γούστα σου.

Ευχαριστημένος πάντως δεν είσαι. Κι ας έχεις τη δουλειά σου, ας έχεις την οικογένεια και τον έρωτά σου στο πλάι.

Όχι δεν είσαι ευχαριστημένος. Μόνιμα κάτι σου λείπει.

Είναι βλέπεις εκείνος ο μηχανισμός παραγωγής αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου που δε σε αφήνει σε ησυχία.

Πάντα κάτι δεν έχεις. Κάτι που συνειδητοποιείς πόσο χρειάζεσαι κι αμέσως σε πιάνει λύσσα να το αποκτήσεις.

Κι εκεί που κάποιος άλλος θα έλεγε “Δόξα τω Θεώ”, εσύ βουτάς στην αναζήτηση μετατρέποντάς το σε ένα λαχανιασμένο “Βοήθα Παναγιά”.

Και κάπως χάνεις και το νόημα της ζωής σου.

Κάπως έτσι παύεις να εκτιμάς όσα έρχονται κι αναζητάς όσα δεν έχεις. Σε στοιχειώνει η απουσία τους και το μυαλό σου κολλά εκεί, σε ό,τι σου λείπει.

Λυπάμαι που στο λέω, φίλε, αλλά το βασικό που σου λείπει δεν είναι αυτό που αναζητάς.

Σου λείπει ευγνωμοσύνη και συναίσθηση.

Δες γύρω σου.
Δες όλο αυτό το δυστυχισμένο κόσμο που ζει σε σκηνές. 

Δες αυτούς που χάνουν δουλειές, σπίτια, ανθρώπους.
Δες ακόμη χειρότερα εκείνους που παλεύουν μέσα σε ένα άθλιο κρατικό νοσοκομείο για την υγεία τους. Ή και σε μια καλοζωισμένη ιδιωτική κλινική, το ίδιο κάνει.

Δες τους.
Ήταν άνθρωποι σαν κι εσένα. Έτρεχαν να προλάβουν τις επιθυμίες που ονόμαζαν ανάγκες κι έχαναν κάτι σημαντικότερο: τη ζωή.

Δες αυτούς που ο πόνος τους έριξε το πιο δυνατό χαστούκι. Κι έτσι συνήλθαν.

Έτσι αναθεώρησαν τις αξίες τους, έτσι κατάλαβαν τι πρέπει κανείς να κυνηγά, τι πρέπει κανείς να επιθυμεί.

Υγεία πάνω από όλα φίλε μου.

Κι ανθρώπους δίπλα σου να σε αγαπούν και να αλληλοστηρίζεστε. Μα πάνω από όλα να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο.

Μόνο έτσι περνά η ζωή με νόημα. Μόνο έτσι αξιοποιείται ο χρόνος του καθενός σε τούτη δω την πλάση.

Αν αναλωθείς να αναζητάς κάθε τι που γεννά το μυαλό σου, αν πιεστείς να το βρεις κι επικεντρωθείς μόνο σε αυτό, ζήτω που καήκαμε.

Δεν έχεις ελπίδες τότε άνθρωπε.

Δες γύρω σου και συνειδητοποίησε με τον καλό, τον αναίμακτο, τον ανώδυνο τρόπο τι σημαίνει αληθινά ζωή και ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητές σου.

Και κόψε ταχύτητα.

Κάνε το σταυρό σου που είσαι εσύ και οι άνθρωποί σου καλά και ευχαρίστησε για όσα έχεις. Κι ας σου λείπουν κι άλλα ακόμη. Δεν πειράζει. Όλα γίνονται. Κι αν πάλι δε γίνουν, δε θα σκάσει και κανείς.

Πάνω από όλα υγεία και χαμόγελα. Και πίστη και όνειρα.

Και θέληση για ζωή. Για ζωή με τη σωστή σημασία της, σωστά δομημένη, σωστά στοχοθετημένη.

Αναθεώρησε λοιπόν πριν να είναι αργά.




Στεύης Τσούτση.

Άμα δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου, γύρνα πίσω και πάρε φόρα…!!!!

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Για άλλους έχει σαφή προορισμό ενώ για κάποιους άλλους όχι. Πάντως οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν την Ιθάκη τους. Είναι αυτοί που … τρέχουν να μάθουν σε μία “γρήγορη” εποχή, ενώ είναι και κάποιοι, πιθανόν λιγότεροι, που πατάνε… pause για να θαυμάσουν την ομορφιά, να βιώσουν τη στιγμή. 

Είτε συμβαδίζεις με την εποχή, είτε έχεις τους δικούς σου χρόνους, πιθανότατα κάποια στιγμή θα έχεις βρεθεί κολλημένος.

Κολλημένος σε μία κατάσταση. Ένα βούρκο που σε τραβάει και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις. Μία ομίχλη που κρύβει ό,τι υπάρχει πίσω της. Μία σπηλιά χωρίς φως, όπου δεν μπορείς να βρεις την έξοδο. Ό,τι κι εάν σ’ έχει φέρει σε αυτή τη θέση το μυαλό σου σε πείθει ότι δεν υπάρχει λύση. 

Το άτιμο το “εγώ” τρέφεται από την ιστορία σου. Ίσως γκρινιάζεις επειδή δε σου αρέσει που έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ίσως επιρρίπτεις ευθύνες αλλού, που μπορεί να υφίστανται αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο.

Ήρθε η ώρα να κάνεις pause. Ποια είναι η κατάσταση; Τι έκανα για να βρεθώ εδώ; Χμ… Δεν πήρες απάντηση; Ρώτα πάλι, αλλά απάντησε ειλικρινά. 

Ούτως η άλλως εσύ με τον εαυτό σου είσαι, δε συμμετέχει κάποιος άλλος στην κουβέντα. Και το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Θέλω να παραμείνω εδώ ή θέλω να προχωρήσω;

Το βλέπεις σαν ένα ορμητικό ρυάκι και πρέπει να περάσεις απέναντι; Το φαντάζεσαι σαν να είσαι στην ταράτσα ενός κτηρίου και πρέπει να πηδήξεις στο διπλανό κτήριο που απέχει δύο μέτρα αλλά φοβάσαι; Άμα δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου, γύρνα πίσω και πάρε φόρα. 

Σε ποιον αρέσει ο βούρκος; Άσε που όσο περνάει η ώρα το να βγεις γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Βρες τη δύναμη που κρύβεται μέσα σου και κάπου την έχεις ξεχάσει το τελευταίο διάστημα. Χτίσε στις… αδυναμίες που προβάλει το μυαλό ή κατέρριψε τες εάν απλώς είναι μία προβολή χωρίς βάση.

Η ζωή είναι κίνηση. Ό,τι δεν κινείται πεθαίνει. Προετοίμασε τον εαυτό σου ψυχικά και σωματικά και πήδα. Όχι στο κενό. Στο διπλανό κτήριο. Βγες έξω από το βούρκο. Προχώρα στην ομίχλη χωρίς να φοβάσαι. Όλο και κάποια έξοδο έχει η σπηλιά.

Πως μπήκες εκεί άλλωστε; Ναι, θα γίνεις μούσκεμα για να περάσεις απέναντι διασχίζοντας το ορμητικό ρυάκι, αλλά θα δεις τι είναι απέναντι. Και αυτό είναι ζωή. Κάπου εκεί κρύβεται και η δική σου. Ψάξε βρες την…




Ψυχολογικό αϊκίντο : Η σοφία του να νικάς χωρίς να τσακώνεσαι…!!!!

Έχετε ακούσει για τις αποτελεσματικές κινήσεις του ψυχολογικού αϊκίντο, δηλαδή των μέσων για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος χωρίς να τσακώνεστε.

– Το ψυχολογικό αϊκίντο μοιάζει με την εξισορρόπηση πάνω σε μια μπάλα - εξισορρόπηση πριν την επιθετικότητα. Ενδώστε για να αποδυναμώσετε την αντίσταση, διδάσκουν οι Βουδιστές.

– Μην τσακώνεστε, γιατί θα γίνετε αναπόφευκτα αυτό στο οποίο μάχεστε. Η πολλή δύναμη οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

– Μάθετε να ακολουθείτε για να μπορέσετε να οδηγείτε.

– Αυτός που σας φωνάζει βρίσκεται σε συναισθηματική φόρτιση πράγμα που σημαίνει, ότι η συνείδηση του δεν λειτουργεί. Είναι αστείο να προσπαθείτε να μιλήσετε σε έναν άνθρωπο που δεν λειτουργεί το μυαλό του. Είναι το ίδιο πράγμα με το να μιλάς σε κάποιον που κοιμάται. Έχετε δει ποτέ κάποιον να φωνάζει σε άλλον άνθρωπο, όταν έχει καλή διάθεση;

– Αυτός που φωνάζει σε αντάλλαγμα μοιάζει με το να χτυπάς έναν άνθρωπο που πνίγεται με ένα κουπί. Αυτός ο άνθρωπος πνίγεται στον ίδιο του τον θυμό. Οπότε, δεν χρειάζεται βοήθεια σε αυτό.

– Τι κάνουμε, όταν αισθανόμαστε άσχημα; Κατηγορούμε, φωνάζουμε, κλαίμε. Γι’ αυτό όταν κάποιος μας φωνάζει στην πραγματικότητα το κάνει, επειδή αισθάνεται άσχημα.

– Ξέρετε πως μπορείτε να βάλετε ένα τέλος στις φωνές τους; Παραμείνετε σιωπηλοί και αφήστε τους να σιγοβράζουν. Μην δίνετε σημασία στις λέξεις τους, γιατί είναι απλά ο πόνος τους. Και πως να κρατήσετε ένα καθαρό πρόσωπο; Επαινώντας ψυχικά τον εαυτό σας! “Μα τι ταλέντο είμαι. 

Μπορώ να παραμείνω ψύχραιμος ακόμα και με αυτόν τον άνθρωπο!” Η απλή σιωπή έχει την επίδραση του κρύου νερού. Καθώς ο αντίπαλός σας φωνάζει, κοιτάξτε τον με προσοχή και ακούστε τον. Αφήστε τον να ηρεμήσει.

– Το να παραμένετε σιωπηλοί, όταν θέλετε πολύ να υποστηρίξετε την άποψή σας είναι δύσκολο έργο, αλλά είναι σίγουρο ότι αξίζει τον κόπο. Αν το καταφέρει ο ένας από τους δυο που εμπλέκονται σε έναν τσακωμό, τότε όλοι οι παρόντες αισθάνονται πιο ψύχραιμοι.




Καλύτερα για εμάς να φεύγουμε από όπου δεν μας υπολογίζουν…!!!!

Όταν ξαφνικά συνειδητοποιείς πως βρίσκεσαι σε μία σχέση είτε φιλική είτε ερωτική στην οποία δεν έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά πολύ πιθανό ρόλο κάποιου κομπάρσου…

Όταν ξαφνικά συνειδητοποιείς πως δεν σε υπολογίζουν, δεν σχεδιάζετε μαζί τα μελλοντικά σας πλάνα, όταν δεν σε σέβονται και στο τέλος μπορεί να μην σε εκτιμάνε και να μην σε αγαπούν…

Όταν εσύ υπομένεις την σχέση όπως έχει μεταλλαχτεί, συνεχίσεις να προσφέρεις και αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι έχεις κάνει λάθος και άλλαξε η επαφή που είχατε με τον φίλο ή τον σύντροφο σου...

Όταν ρίχνεις ευθύνες μόνο στον εαυτό σου και δεν διανοείσαι ότι μπορεί ο άλλος να άλλαξε ή να ψάχνει άλλα πράγματα από αυτά που εσύ προσφέρεις...

Τότε;

Τι κάνεις;

Αρχικά, θα συμβιβαστείς με αυτή την κατάσταση, θα υποβιβάσεις τον εαυτό σου, θα πληγωθείς , θα στεναχωρηθείς και θα διαπιστώσεις πως αν δεν κάνεις κάτι σύντομα και δραστικά, θα χάσεις τον εαυτό σου, την ταυτότητα σου. Θα μεταλλαχθείς σε μία προσωπικότητα που δεν θα είσαι επιθυμητός από κανέναν…

Ε, λοιπόν τότε :

Είναι η στιγμή, που αφού «ζυγίζεις» την κατάσταση και δεις πως η ζυγαριά με τα υπέρ μιας σχέσης είναι ελάχιστα ως μηδαμινά τότε θα πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου, τον υπολειπόμενο εγωισμό σου και να αποφασίσεις πως δεν θα επιτρέψεις σε κανένα να σε μειώνει, να μην σε σέβεται και να μην σε εκτιμάει.

Είναι η στιγμή που θα φύγεις από τη σχέση, όποιας μορφής, με το κεφάλι ψηλά και την συνείδηση καθαρή πως προσπάθησες, ήσουν εκεί αλλά δεν εκτιμήθηκες. Δεν χρειάζονται μελοδραματισμοί και υπερβολές… όσο πιο ήσυχα και αθόρυβα γίνει η αποχώρηση σας τόσο εκκωφαντική θα γίνει η απουσία σας. 

Σωστά ανάφερε ο Μισέλ ντε Μονταίν: «Δεν υπάρχει πιο ταπεινωτική απάντηση από την περιφρονητική σιωπή.»

Σημασία έχει να είμαστε καλά πρώτα εμείς με τον εαυτό μας και ύστερα με τους άλλους. Αν βλέπουμε πως σε μία σχέση δεν μας υπολογίζουν και θεωρούμε πως εξαντλήσαμε τα περιθώρια για διόρθωση της επαφής και δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες… είναι καλύτερα για εμάς να φεύγουμε.

Πρέπει να φύγουμε… δεν θα ωφελήσει κανέναν να τραβάμε μία κατάσταση από τα «μαλλιά».

Πρέπει να φύγουμε για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, να γίνουμε καλά ώστε να μας εκτιμήσουν οι καινούργιοι άνθρωποι που θα έρθουν στη ζωή μας.

Καλωσορίστε τους!




Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας
CoverPhoto: Agata Gąsek @ultrafotografia

Εκτίμησε αυτά που έχεις και θα αποκτήσεις περισσότερα από αυτά που θέλεις…!!!!

Στην πολύχρονη θητεία μου ως συμβούλου κατά του στρες, η πιο διαδεδομένη και αρνητική νοητική στάση που έχω συναντήσει στους πελάτες μου είναι ότι εστιάζουν την προσοχή τους σε όσα δεν έχουν παρά σε όσα έχουν. Εμείς οι άνθρωποι δεν δίνουμε σημασία σε αυτά τα οποία έχουμε.

Συνεχίζουμε να διευρύνουμε τη λίστα των επιθυμιών μας, γεγονός που εγγυάται ότι θα παραμείνουμε ανικανοποίητοι. Το μέρος του μυαλού μας που υποστηρίζει ότι «μόλις ικανοποιηθεί αυτή μου η επιθυμία, θα είμαι ευτυχισμένος» είναι αυτό που επαναλαμβάνει τα ίδια κάθε φορά που γεννιέται μια καινούρια επιθυμία.

Ένας φίλος μου μετακόμισε πριν από λίγο καιρό στο καινούριο του σπίτι. Όταν τον είδα, λίγο καιρό αργότερα, συζητούσε για το επόμενο σπίτι του, που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο! Και δεν είναι ο μοναδικός. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το ίδιο πράγμα. Θέλουμε ετούτο ή εκείνο. 

Αν δεν αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όλα εκείνα που δεν έχουμε, και έτσι νιώθουμε πάντα ανικανοποίητοι. 

Αν πάλι αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, απλώς επαναλαμβάνουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης με καινούριες επιθυμίες. Έτσι, ανεξαρτήτως του αν αποκτάμε ό,τι επιθυμούμε, εμείς συνεχίζουμε να νιώθουμε δυστυχισμένοι.

Δεν μπορούμε να βρούμε την ευτυχία όταν εφευρίσκουμε συνεχώς καινούριες επιθυμίες. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει ένας τρόπος για να είμαστε ευτυχισμένοι: να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της σκέψης μας από αυτά που θέλουμε σε αυτά που ήδη έχουμε. 

Αντί να εύχεστε ο σύντροφός σας να ήταν διαφορετικός, σκεφτείτε τα προτερήματά του. Αντί να παραπονιέστε για το μισθό σας, νιώστε ευγνωμοσύνη που έχετε δουλειά. 

Αντί να εύχεστε να μπορούσατε να κάνετε διακοπές στη Χαβάη, συλλογιστείτε πόσο πολύ διασκεδάσατε στο σπίτι σας. Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος!

Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να πέφτει στην παγίδα του «μακάρι η ζωή να ήταν διαφορετική», σταματήστε και ξεκινήστε από την αρχή. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και σκεφτείτε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη. 

Όταν δεν σκέφτεστε διαρκώς τι θέλετε αλλά όλα όσα έχετε, καταλήγετε να αποκτήσετε τα περισσότερα από αυτά που επιθυμείτε.

Αν εστιάσετε την προσοχή σας στα προτερήματα του συντρόφου σας, τότε και αυτός θα σας φέρεται με περισσότερη αγάπη. Αν είστε ευγνώμονες για τη δουλειά σας, αντί να παραπονιέστε γι΄αυτήν, θα γίνετε καλύτεροι, πιο παραγωγικοί, ενώ δεν αποκλείεται και να πάρετε αύξηση. 

Αν ψάχνετε τρόπους να διασκεδάσετε εκεί όπου βρίσκεστε, αντί να περιμένετε να πάτε στη Χαβάη, θα έχετε μάθει πλέον να διασκεδάζετε. Αλλά και αν δεν πάτε, έτσι κι αλλιώς θα έχετε περάσει ήδη πολύ καλά.

Υπενθυμίστε, λοιπόν, στον εαυτό σας να αρχίσει να σκέφτεται περισσότερο αυτά που έχετε παρά αυτά που επιθυμείτε. Αν το κάνετε, η ζωή σας θα σας φανεί καλύτερη από πριν. Και ίσως για πρώτη φορά καταλάβετε τι σημαίνει να αισθάνεστε ικανοποίηση.

«Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα» Richard Carlson εκδόσεις Πεδίο




Image by Paul Zizkas

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Και πες πες, μάθαμε στο λίγο τελικά…!!!!

Και πες πες, μάθαμε στο λίγο τελικά.
Μην αγαπάς πολύ, θα πληγωθείς.
Μην εμπιστεύεσαι, θα προδοθείς.

Μην πιστεύεις σε ότι βλέπεις, κράτα μια πισινή.

Δεν υπάρχουν φιλίες, μόνο δήθεν φίλοι που σου σκάβουν το λάκκο.

Δεν υπάρχουν αξίες, ούτε ιδανικά.
Μη μιλάς για ηθική, δεν βλέπεις γύρω σου;

Μην πίνεις, θα καταστραφείς.
Μην καπνίζεις, θα πεθάνεις.

Μη βγαίνεις βόλτα, κράτα τα λεφτά σου.
Μη γυρνάς αργά, τι θα πει ο κόσμος;

Και πες πες, μάθαμε στα λίγα τελικά.
Μάθαμε να αγαπάμε λιγότερο, από φόβο μην πληγωθούμε.

Μάθαμε να μην κάνουμε όνειρα, από φόβο μήπως δε βγουν αληθινά.

Μάθαμε να μη δινόμαστε, από φόβο μήπως μας εκμεταλλευτούν.

Μάθαμε να δουλεύουμε περισσότερο και να αμοιβόμαστε με ψίχουλα.

Μάθαμε να μη βάζουμε στόχους, από φόβο μην αποτύχουμε!

Και πες πες, μάθαμε στο λίγο τελικά….
Λίγο αναπνέουμε, με ανάσες που δεν φτάνουν στα πνευμόνια μας.

Λίγο στεκόμαστε στα πόδια μας, γιατί τρέμουν από κούραση.

Λίγο βλεπόμαστε με τους ανθρώπους μας και ο χρόνος μας όλο και λιγοστεύει.

Λίγο αγαπάμε και πιο λίγο αγαπιόμαστε.
Λίγο γελάμε, λίγο γλεντάμε, λίγο τραγουδάμε κι αυτό από συνήθεια!

Και πες πες, τα καταφέραμε τελικά…
Καταφέραμε να σωπαίνουμε, ενώ θέλουμε να φωνάξουμε.

Καταφέραμε να μένουμε, ενώ όλα φωνάζουν να φύγουμε.

Καταφέραμε να αντέχουμε, χωρίς να’χουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε.

Καταφέραμε να μας αρκεί το λίγο, ενώ το πολύ επιθυμούσαμε.
Καταφέραμε να πεθαίνουμε, ενώ θέλαμε να ζήσουμε!

Και τώρα που καταφέραμε να κρύβουμε καλά αυτό που νιώθουμε, τώρα που μπορέσαμε να είμαστε άψυχες μαριονέτες σε μια κακή παράσταση, τώρα που η επιθυμία κρύφτηκε πίσω από δειλές σιωπές, τώρα μωρέ ας ζήσουμε!
Ας ζήσουμε να μας θυμόμαστε….




Κατερίνα Κυπρίου

Φεύγετε για διακοπές ; Μην ξεχάσετε να βάλετε ένα κέρμα στην κατάψυξη…!!!!

Αν ετοιμάζεστε να φύγετε για διακοπές, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε καλά αυτό το κείμενο και πάση θυσία να βάλετε ένα κέρμα στην κατάψυξή σας. Υπάρχει λόγος και μάλιστα σοβαρός…

Με δεδομένο τον καύσωνα και τις μικρές ή μεγάλες διακοπές ρεύματος, κρίνεται απαραίτητο να μπορείτε να διαπιστώσετε από μόνοι σας, αν όλα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση στην ποιότητα των φαγώσιμων που ενδεχομένως να έχετε αφήσει στην κατάψυξή σας.

Για τον λόγο αυτό, το παραδοσιακό κόλπο με το κέρμα, σας βγάζει από τη δύσκολη θέση.

Βάλτε λοιπόν σε ένα τάπερ ή ένα πλαστικό ποτήρι νερό και αφήστε το να παγώσει.

Μετά τοποθετήστε πάνω στην παγωμένη επιφάνεια το κέρμα.

Όταν με το καλό επιστρέψετε από τις διακοπές, ανοίξτε την κατάψυξη και αν το κέρμα είναι στη θέση που το αφήσατε, τότε μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα τα φαγώσιμα. Αν όχι, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα πετάξετε, διότι προφανέστατα υπήρξε διακοπή ρεύματος και απώλειας ψύξης.




Που πάει η ψυχή μας όταν ονειρευόμαστε ;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο σημαντικά είναι τα όνειρά σας;
Ενώ κάποιοι άνθρωποι θεωρούν τα όνειρά τους απλά ως κάτι τρελό που συμβαίνει όταν κοιμούνται, υπάρχουν άλλοι που είναι συντονισμένοι με τον ονειρικό κόσμο: Οι Ιθαγενείς της Αμερικής (Ινδιάνοι). Και τα όνειρα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον πολιτισμό τους.

Τα νεαρά παιδιά των Ιθαγενών έχουν μάθει να θυμούνται τα όνειρά τους όσο καλύτερα μπορούν, ώστε να τα χρησιμοποιούν ως οδηγό και ως παράθυρο μέσα στο μυαλό τους.

Τα όνειρα είναι εξαιρετικά σημαντικά στον πολιτισμό των Ιθαγενών επειδή αυτοί πιστεύουν ότι ένα μέρος της ψυχής τους αφήνει το σώμα όταν μεταβαίνουν στον κόσμο των ονείρων.

Σύμφωνα με τους Ιθαγενείς, κάθε άτομο στη Γη έχει τρεις ψυχές και όχι μόνο μία.

Η πρώτη είναι η ψυχή – εγώ που εκδηλώνεται ως αναπνοή.

Έπειτα, υπάρχει η ψυχή – σώμα που δίνει στο σώμα μας ζωή και ενέργεια όταν είμαστε μέρος του «ξύπνιου» κόσμου.

Τέλος, έχουμε την ελεύθερη ψυχή. Οι Ιθαγενείς πιστεύουν ότι η ελεύθερη ψυχή αφήνει το υλικό σώμα όταν ονειρευόμαστε.

Αυτό είναι το κομμάτι της ψυχής κάποιου που ταξιδεύει σε άλλες διαστάσεις καθώς τα άλλα δύο μένουν πίσω με το υλικό σώμα.

Ο κόσμος των ονείρων
Οι Ιθαγενείς υποστηρίζουν ότι το μυαλό μας στην πραγματικότητα δεν ονειρεύεται στην έκταση που εμείς πιστεύουμε ότι το κάνει. Ούτε και το σώμα.

Αντιθέτως, η ελεύθερη ψυχή φεύγει για να ταξιδέψει σε έναν ολότελα καινούργιο χώρο όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλες ανθρώπινες ψυχές. Σε αυτόν τον κόσμο, μπορούμε επίσης να μιλήσουμε και με μη ανθρώπινα όντα.

Ο ονειρικός κόσμος υπάρχει όπως ακριβώς και ο σωματικός κόσμος, και μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τον άλλον, ανοίγοντας τον εαυτό μας στις εμπειρίες και των δύο.

Ένα μεγάλο θέμα στην φιλοσοφία των Ιθαγενών είναι και η κατανόηση ότι όλη η ζωή είναι ένα γιγάντιο όνειρο.

Για τους Ιθαγενείς, ο ονειρικός κόσμος ήταν πάντα τόσο σημαντικός όσο και ο υλικός-σωματικός. Και οι δύο, τους υπενθυμίζουν την παροδική φύση της ζωής.

Τα πνεύματα και οι ψυχές που καθοδηγούν κάθε άτομο μπορούν να επικοινωνήσουν με εμάς στον ονειρικό κόσμο και συχνά το κάνουν αυτό μέσω συμβολικής επικοινωνίας και συμβάντων.

Κατά της διάρκεια της ονειρικής μας κατάστασης είμαστε ικανοί να λαμβάνουμε και να μεταδίδουμε πνευματικές και ψυχικές πληροφορίες. Οι Ιθαγενείς ψάχνουν τακτικά στα όνειρά τους για πληροφορίες από τους Γηραιότερους.

Οι Γηραιότεροι ερμηνεύουν τα όνειρά τους και παρέχουν συμβουλές για το τι ο πνευματικός οδηγός (των ονείρων) προσπαθεί να τους πει, ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε θεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τα προβλήματα του υλικού-σωματικού κόσμου.

Κατανοώντας τα όνειρα διαφορετικά
Τα όνειρα είναι το μέρος όπου βρίσκουμε καθοδήγηση από το πνεύμα και σύνδεση μαζί του.

Ο κόσμος των ονείρων είναι απλά ακόμα ένα πλάνο ύπαρξης στο οποίο οι ψυχές μας ταξιδεύουν όταν κοιμόμαστε, αλλά τον χρησιμοποιούμε πιο εκτεταμένα για την κατανόηση του εαυτού μας, ούτως ώστε να ωριμάσουμε.

Οι πνευματικοί μας οδηγοί δεν μπορούν να επηρεάσουν απευθείας την εξέλιξη της ψυχής κάποιου. Έτσι, στον ονειρικό κόσμο χρησιμοποιούν συμβολισμούς για να μεταφέρουν τα μηνύματα της καθοδήγησης που θέλουν να στείλουν.

Αν επιλέξουμε να πιστέψουμε αυτό που πιστεύουν οι Ιθαγενείς, τότε δεν υπάρχει καμία άρνηση για την σημασία των ονείρων που έχει κάποιος.

Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να τα θυμόμαστε και να τα συλλογιζόμαστε, επειδή εξυπηρετούν ένα σκοπό: Μας βοηθούν να καθοδηγηθούμε μέσω των δυσκολιών του υλικού κόσμου.




Φόβος : Ο μεγαλύτερος κλέφτης ονείρων…!!!!

«Ο φόβος σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι ο θάνατος» – George Patton

Πραγματικά παίρνοντας αυτή τη φράση ως αφορμή σκεφτήκαμε πόσες φορές ένας άνθρωπος πεθαίνει πριν τελικά πεθάνει;

Πόσες φορές ο φόβος σκότωσε τη ζωή και τα όνειρα του;

Τι ζωή ζει ο άνθρωπος, με κλεμμένα ή σκοτωμένα τα όνειρα του;

Πόσες φορές ο φόβος του έκλεψε τη ζωή, τη χαρά, την ευτυχία;

Πόσοι άνθρωποι επιβιώνουν χωρίς να ζουν;
Πίσω από όλα αυτά και πολλά άλλα, αυτός.

Ο μεγαλύτερος και πιο ύπουλος εχθρός του ανθρώπου. Ο φόβος.

Λες και μας περιμένει στη γη, πριν έρθουμε.
Ακόμη δεν έχουμε γεννηθεί και ο φόβος παραμονεύει…

Σε ένα κόσμο, που ακόμη και εάν γελάσει πολύ κάποια στιγμή, φροντίζει να το διορθώσει λέγοντας, «σε καλό να μου βγει…».

Φόβος, φόβος φόβος… άλλες φορές φανερός, άλλες αφανής αλλά πάντα στη σκηνή, πρωταγωνιστής ή κομπάρσος στο έργο της ζωής του καθενός. Το ξέρουν αυτό καλά, αυτοί που κρατούν τα ηνία της ανθρωπότητας. 

Ξέρουν ότι οι άνθρωποι «πρέπει να φοβούνται». Ξέρουν ότι στα χέρια τους ο φόβος είναι «ένα εργαλείο διαχείρισης της ανθρώπινης συνείδησης».

Σήμερα περισσότερο από ποτέ ίσως, ο φόβος έχει πάρει τόσα διαφορετικά προσωπεία και μερικά είναι τόσο αθώα που πραγματικά είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί κάποιος. 

Η αθώα όψη του φόβου, γίνεται η πιο πονηρή αόρατη φυλακή του ανθρώπου. Αυτή, εάν θέλετε, είναι και η πιο ύπουλη και πονηρή μορφή του. Βέβαια πάντα «για το καλό μας», για την πατρίδα, για να μη πτωχεύσουμε, για τα παιδιά, για την ανθρωπότητα…

Ο Γκάντι είχε πει «νομίζουμε ότι ο εχθρός μας είναι το μίσος, ο φόβος είναι ο εχθρός μας». Ο φόβος παράγει τόσες αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές, που όμοιο του δεν βρίσκεις.

«Γι’ αυτό ίσως ο φόβος να είναι το μόνο που θρέφει την ύπαρξη του Κακού στον κόσμο, ίσως ο ίδιος να είναι το μόνο Κακό που υπάρχει και μάχεται το Καλό».

Κι όμως άνθρωπε είσαι ακόμη ζωντανός! Τι δύναμη και αντοχή έχεις και δεν το θυμάσαι! Φαντάστηκες ποτέ, να έχεις έρθει σε ένα πεδίο που ο φόβος είχε προσγειωθεί χρόνια πριν καν έρθεις και ΕΣΥ να επέλεξες να είσαι εδώ για τον διώξεις; 

Ναι άνθρωπε, είσαι πολύ μεγάλος! Είσαι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από το φόβο, αλλιώς θα είχε τελειώσει το «παιχνίδι», από καιρό.

Σε θαυμάζω που αντέχεις! Σε κοιτώ να μάχεσαι ακόμη κι όταν όλα φαίνονται χαμένα και αυτή είναι η στόφα του αληθινού ανθρώπου! Εσύ που επιλέγεις να μην οδηγεί τη ζωή σου ο φόβος, εσύ είσαι αυτός που θα γράψει την ιστορία από εδώ και μπρος! Από σήμερα ο φόβος σου σε φοβάται! 

Ειδικά όταν μετά από τόσα τον κοιτάς και χαμογελάς… τι μεγαλείο είναι αυτό! Πήγαινε στο καθρέπτη και κοίτα το νικητή! Ναι εσύ είσαι! ΕΣΥ! ΕΣΥ!

Κι αν κάποια φωνή σου ψιθυρίζει άλλα, πες της ότι το να είσαι νικητής είναι επιλογή! Πες της ότι, «είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε»! Εάν βούρκωσες ή έκλαψες είναι γιατί είσαι δυνατός! Είναι γιατί θυμήθηκες! 

Εάν φωνάζεις μέσα σου ΝΑΙ και χτυπάς το στήθος σου είναι γιατί είσαι μεγάλος μαχητής και ξέρεις ότι η ώρα για τη ανθρωπότητα Ζυγώνει!

Για εσένα, για αυτούς που έχεις δίπλα σου, για αυτούς όλους τους ανθρώπους που είναι σήμερα εδώ αλλά και για όσους έρθουν στο μέλλον. Για την ανθρωπότητα την ίδια, έχεις την τιμή να διώξεις το φόβο από τη γη!

Γιατί μπορείς!
Γιατί Αξίζει!
Γιατί η ώρα είναι τώρα!

Μια ζωή χωρίς φόβους, είναι πολλές ζωές σε μία και αυτό είναι που αξίζεις. Τίποτα λιγότερο! Πολλές ζωές σε μία. Ζήσε Άφοβα!




Τρόποι να διαχειριστείς τις εναλλαγές στην διάθεση του παιδιού σου…!!!!

Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις, με αποτέλεσμα να αλλάζουν την συμπεριφορά τους. Απότομα ξεσπάσματα και φωνές, είναι σύνηθες στα μικρά παιδιά, συμπεριφορές που πολλές φορές δυσκολεύουν τους γονείς.

Μερικοί τρόποι για να διαχειριστείτε τις εναλλαγές στην διάθεση του παιδιού :

Αφήστε το να εκφραστεί
Το παιδί στο σπίτι πρέπει να νιώθει οικεία, να νιώθει ελεύθερο. Δεν εννοώ φυσικά να το αφήσετε να κάνει ότι θέλει, και να τα σπάσει όλα. Εννοώ να του δείξετε ότι εκεί είναι ο χώρος του, μπορεί να κάνει ότι θέλει, θέτοντας φυσικά όρια. Η κακή διάθεση είναι κάτι φυσιολογικό για το παιδί και πρέπει πάντα να την εξωτερικεύει, σε φυσιολογικά βέβαια πλαίσια.

Περάστε χρόνο μαζί του
Ποιοτικό χρόνο, έτσι ώστε να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια. Φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο στο παιδί σας, και οι δύο γονείς, όσο πιεσμένο πρόγραμμα κι αν έχετε. Το παιδί έχει ανάγκη να περνάει χρόνο και με τους δυο γονείς του, και όχι μόνο με τη μαμά.

Δείξτε του την σωστή συμπεριφορά
Μιλήστε ήρεμα στο παιδί και εξηγήστε του ότι μπορεί σας πει τι είναι αυτό που το στεναχωρεί ή το προβληματίζει. Εξηγήστε με ήρεμο τρόπο ότι είναι καλύτερα να μιλάει από το να έχει τα ξεσπάσματα και τις φωνές. Να επικοινωνεί αυτό που θέλει.

Επίσης, τονίστε του ότι δεν θα υποκύψετε στην άσχημη συμπεριφορά του, και να το κάνετε στην πράξη. Πείτε του ότι μπορείτε να συζητήσετε αυτό που το απασχολεί όταν ηρεμήσει.

Μείνετε ήρεμοι
Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε ένα ξέσπασμα του παιδιού, είναι να φωνάζετε κι εσείς. Ο εκνευρισμός σας μπορεί να κάνει το παιδί να αντιδρά ακόμη πιο έντονα. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας. Ήρεμα εξηγήστε του ότι θα το ακούσετε μόλις ηρεμήσει.

Σημαντικό το περιβάλλον στο σπίτι
Οι γονείς οφείλουν να διατηρούν ένα ήσυχο περιβάλλον στο σπίτι. Κρατήστε το άγχος, τα νεύρα και τα εργασιακά προβλήματα έξω από το σπίτι. Στο σπίτι σας να κυριαρχεί ένα ήρεμο όσο το δυνατόν περιβάλλον, έτσι ώστε να παιδιά να το νιώθουν σαν το καταφύγιο τους.

Φροντίστε την διατροφή του
Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην διάθεση μας. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το παιδί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό του. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα Ω-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με την βελτιωμένη διάθεση.




Κατερίνα Νικολοπούλου
Published by Maggie