Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό τεστ !! Κάντε το και θα μάθετε πολλά για τον εαυτό σας…!!!!

Ξυπνάτε ξαφνικά σ’ ένα πολύ μεγάλο σκοτεινό δωμάτιο. Δεν ξέρετε γιατί και πως είστε εκεί μέσα.

Καταλαβαίνετε ότι τα ρούχα που φοράτε δεν είναι δικά σας. Είστε πάρα πολύ ιδρωμένοι παρ’ όλο που το δωμάτιο είναι κρύο και τα ρούχα που φοράτε ελαφριά. Θέλετε να φωνάξετε, μα φοβάστε να το κάνετε. ..

Οι ερωτήσεις : 

1) Ποιο άτομο θα θέλατε να είναι αυτό;

2) Ποια λέξη θα θέλατε να ακούσετε από το στόμα του;

3) Τι ρούχα φαντάζεστε ότι φοράτε;

4) Πώς φαντάζεστε το δωμάτιο;

5) Έξω τι είναι; μέρα ή νύχτα;

6) Γιατί βρίσκεστε εκεί;

Απαντήσεις - ερμηνεία :
Ο σεναριογράφος λοιπόν μας τοποθετεί σε μια σκοτεινή κατάσταση,αποσκοπώντας έτσι να τονίσει μια μοναδική στιγμή της «ζωής» μας : Την αμέσως πρώτη μετά το τέλος της..

Ναι λοιπόν βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο του θανάτου μας..Για κάποιο λόγο έχουμε πεθάνει(το δωμάτιο είναι κρύο μα δε κρυώνουμε),Ξέρουμε ότι κάτι δε πάει καλά όμως δεν έχουμε την νοητική υποδομή να το συνειδητοποιήσουμε.

Δεν είμαστε φορείς έντονων αναμνήσεων παρά μόνο συναισθημάτων αυτοεπιβίωσης και προσαρμογής στο νέο μας περιβάλλον..Κάθε ψυχική μας δύναμη λειτουργεί μόνο για τον εγκλιματισμό και τη νόηση της νέας μας κατάστασης.

Το άτομο – Είναι το άτομο που αγαπάμε ή εμπιστευόμαστε ή και τα δύο όσο κάθε τι στη ζωή μας. Είναι το μοναδικό άτομο που θα θέλαμε να συναντήσουμε σε αυτή τη στιγμή της καινούριας μας «ζωής» έστω και για μια μόνο φορά …;

Η λέξη – Οι λέξεις δηλώνουν τα εξής :
1) Κάτι που λαχταρούσαμε να ακούσουμε από το συγκεκριμένο πρόσωπο μα οι εγωισμοί ή άλλες συνθήκες της καθημερινότητας του απαγόρευαν να ξεστομιστεί …;

2) Κάτι που ακούγαμε και νιώθαμε καθημερινά από το συγκεκριμένο άτομο και μας άρεσε τόσο που μας έκανε να ζούμε μόνο γι’ αυτό ώστε να είναι και το τελευταίο πράγμα που θα θελήσουμε να πάρουμε μαζί μας.

Κάτι που θα έπρεπε να είχαμε πει εμείς στο συγκεκριμένο πρόσωπο μα δεν το είπαμε ποτέ …;

3)Τα ρούχα – Τα ρούχα που φανταζόμαστε ότι μας συνοδεύουν λοιπόν στο θάνατό μας εκφράζουν το οικονομικό επίπεδο της βιολογικής μας ζωής ή ακόμα και το πόσο «κακομαθημένοι» ήμασταν ως«ζωντανοί». 

Άλλοι αδιαφορούν αν στη κατάσταση που βρίσκονται θα είναι γυμνοί, ξεσκισμένοι, σκονισμένοι και άλλοι φαντάζονται τον εαυτό τους με μεταξωτά λευκά φορέματα, φτερά κ.α

4)Το δωμάτιο – Δηλώνει με ένα ξεχωριστό τρόπο το καλό και το κακό μέσα μας. Το δωμάτιο είναι το αποτέλεσμά των τύψεών μας ως ζώντες άνθρωποι. Δε μας ανέφερε κανείς ότι το δωμάτιο είναι τρομακτικό, γεμάτο υγρασία και ανατριχιαστικά αντικείμενα. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι σκοτεινό όπου σκοτεινό δε σημαίνει και τρομαχτικό. Ένα αρμονικό σκοτάδι δεν είναι φρικιαστικό …;

Έτσι λοιπόν καθένας ανάλογα με τις συνειδησιακές του ανησυχίες κατατάσσει τον εαυτό του στο ανάλογο δωμάτιο …;
5)Μέρα ή νύχτα – Το «έξω» είναι η ζωή, όποιου το μυαλό έπλασε τη ζωή φωτεινή (δηλ. ημέρα). Δηλώνει πως η ζωή του είχε νόημα και σκοπό και νιώθει πως είναι αδικημένος να είναι κλεισμένος στο σκοτάδι …; 

Όποιου το μυαλό έπλασε το σκότος πρέπει να βρει περισσότερα ενδιαφέροντα στη ζωή του. Είναι σαν να μην είχε διαφορά η μία κατάσταση από την άλλη. Σαν να λέει: «Ε σιγά δεν άλλαξε και τίποτα …;».

Γιατί βρίσκεστε εκεί
Αυτό το κομμάτι έχει να κάνει καθαρά με την αξιολόγηση της φαντασίας του καθενός.. Στην ουσία μας δείχνει την ιδέα που έχουμε για το θάνατο και αν τον φοβόμαστε αν έχουμε σκεφτεί πως μια ημέρα θα πεθάνουμε και όλα αυτά.




Πώς οι απότομες αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την ψυχολογία μας...!!!!

Ερευνητές στην Γερμανία επιχείρησαν να προσδιορίσουν τον τρόπο που οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την ψυχολογία του σύγχρονου ανθρώπου. Και δεν έμειναν απλά στο αν μια μέρα έχει ήλιο ή συννεφιά, αλλά εξέτασαν πιο αναλυτικά τις αλλαγές σε θερμοκρασία, ανέμους, ηλιοφάνεια, βροχόπτωση, χιόνι και ατμοσφαιρική πίεση.

Η έρευνα για την επιρροή του καιρού στην ψυχολογία των ανθρώπων έγινε από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και επικεφαλής της ήταν ο δρ Jaap Denissen. 

Σε αυτήν πήραν μέρος 1.233 συμμετέχοντες από 13 έως 68 ετών (μ.ο. ηλικίας 28 έτη) και η πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες αρχικά συμπλήρωσαν ένα τεστ προσωπικότητας που τους αξιολόγησε σε επίπεδα εξωστρέφειας, νεύρωσης, του πόσο ανοικτοί είναι σε νέες εμπειρίες και σε άλλου παρόμοιους τομείς.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να συμπληρώνουν καθημερινά ένα online «ημερολόγιο», όπου απαντούσαν σε ερωτήσεις που αξιολογούσαν την κούραση και την θετική ή αρνητική τους διάθεση. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διασταυρώσουν τις αλλαγές στην ψυχολογία με τις αντίστοιχες αλλαγές του καιρού.

Αυτό που διαπίστωσαν επιβεβαιώνει ότι ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία του ανθρώπου με συγκεκριμένο τρόπο.

Τι έδειξε η έρευνα
Η θερμοκρασία, ο άνεμος και το φως του ήλιου βρέθηκαν να έχουν επιπτώσεις στην αρνητική διάθεση. Το φως του ήλιου φάνηκε να παίζει ρόλο στο πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες.

Ο άνεμος είχε περισσότερο αρνητική επίδραση στη διάθεση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού από ό,τι το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η αυξημένη ηλιοφάνεια βρέθηκε ότι μείωσε το πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες συγκριτικά με τις απαντήσεις τους τις ημέρες που έβρεχε.

Όταν μέρες μικραίνουν, διαθέσεις μερικών ανθρώπων αλλάζουν λίγο προς το αρνητικό, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι αυτή η αλλαγή τους δημιούργησε πιο θετικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως, ότι αυτές οι αλλαγές στην ψυχολογία ελέω των αλλαγών στον καιρό, ήταν υπαρκτές, αλλά όχι τόσο έντονες όσο, ίσως, αναμενόταν πριν την μελέτη.

Και πρόσθεσαν ότι όσων η ψυχική διάθεση αλλά ζει προς το χειρότερο όταν η διάρκεια της ημέρας μικραίνει, μπορεί να είναι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Emotion.




Κι όμως το πλέξιμο μπορεί να αποτρέψει την...κατάθλιψη...!!!!

Η κατάθλιψη πλήττει παγκοσμίως το 5,5 % των γυναικών και το 3,2% των ανδρών. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση, υπάρχει απλός τρόπος να περιορίσετε τα συμπτώματα και ίσως να την καταπολεμήσετε.

Η σύγκριση και η ανάλυση παλαιότερων ερευνών, δείχνει ότι το πλέξιμο μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία, έως και να αποτρέψει την κατάθλιψη.

Παλαιότερα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι το συγκεκριμένο χόμπι επιβραδύνει την εμφάνιση άνοιας, καταπολεμά τη μοναξιά, το άγχος και μπορεί να συνεχιστεί ακόμη κι όταν κάποιος ηλικιωμένος, δεν βλέπει καλά ή δεν έχει σωματική αντοχή. Το πλέξιμο για άλλους είναι χαλαρωτικό και για άλλους είναι ο λόγος που αισθάνονται χρήσιμοι.

Αποτελέσματα ερευνών
Τα αποτελέσματα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είχαν δείξει ότι το πλέξιμο βοηθά την καρδιά, καθώς επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό. Έτσι, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μειώνονται και προστατεύεται η καρδιαγγειακή υγεία.

Άλλη μελέτη, αυτή τη φορά από την κλινική Mayo, εξέτασε ηλικιωμένους που ασχολούνταν με το πλέξιμο και άλλους που δεν ασχολούνταν. Διαπιστώθηκε, ότι όσοι έπλεκαν συστηματικά, είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γνωστικές δυσλειτουργίες, καθώς ο εγκέφαλός τους φαινόταν να είναι πιο ενεργητικός.

Η ανάλυση των παραπάνω και ακόμη περισσότερων παλαιών ερευνών, έδειξε ότι το πλέξιμο επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη, τον πόνο, την ψυχική διάθεση και την αίσθηση απομόνωσης.

Επιπλέον, οι ερευνητές ζήτησαν από ανθρώπους που πλέκουν, να τους περιγράψουν για ποιο λόγο το έπλεξαν ως χόμπι και τι αισθάνονταν όταν έπλεκαν.

Το 10% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι πλέκοντας νιώθει τους μυς να χαλαρώνουν και οι μυικοί πόνοι απαλύνονται. Ιδιαίτερα αποτελέσματα είχε το πλέξιμο σε όσους έπασχαν από αρθρίτιδα.

Περίπου το 30% των εθελοντών, δήλωσε ότι το πλέξιμο τους βοηθά να κοιμηθούν, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι τους αποσπά από την επιθυμία για φαγητό και κατά συνέπεια διατηρούν ευκολότερα το βάρος τους. 




12 τρόποι για να αποκτήσετε πρόσβαση σε κρυμμένες διαστάσεις και εναλλακτικές πραγματικότητες...!!!!

Ολόκληρη η ζωή μας είναι μια βιασύνη. Κυνηγάμε τις επιθυμίες μας και τα ανεκπλήρωτα όνειρά μας. Μας αρέσουν τα χρήματα, η δύναμη, το κύρος, μια πλούσια και ευτυχισμένη ζωή. Ωθούμενοι από τις φιλοδοξίες μας, επιδιώκουμε διάφορους στόχους σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Έχουμε φιλοδοξίες, θέλουμε πάντα να πετύχουμε κάτι. Αυτή η ανήσυχη βιασύνη υποκινείται από τον φόβο μας ότι δεν είμαστε ακόμα αυτό που θέλουμε να γίνουμε. 

Δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι, θέλουμε πάντα κάτι άλλο. Ως εκ τούτου, χάνουμε την πρόσβασή μας στις βαθύτερες διαστάσεις της ζωής. Οι βαθύτερες διαστάσεις είναι παρούσες στην ζωή μας, αλλά έχουμε χάσει την επαφή λόγω της έλλειψης εγρήγορσης. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα, πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις βαθύτερες διαστάσεις της ζωής; 

12 Κλειδιά για την πρόσβαση στις βαθύτερες διαστάσεις της ζωής :

Κλειδί 1
Είσαι ένα αθάνατο ον, που έχει χαθεί στον κόσμο της απομόνωσης, και τώρα ψάχνει απεγνωσμένα για τον εαυτό του.

Κλειδί 2
Με ένα μυαλό γεμάτο σκέψεις, δεν θα βρεις ποτέ την αλήθεια, διότι, η αλήθεια μπορεί να αποκαλυφθεί μόνο στον σιωπηλό χώρο της καρδιάς.

Κλειδί 3
Σταμάτα να κατηγοριοποιείς και να αναλύεις τις μεθόδους λειτουργίας του νου σου και άφησε τον πλούτο του γνήσιου εαυτού σου να ανθίσει μέσα σου.

Κλειδί 4
Αν ο νους είναι ήρεμος και γαλήνιος, δεν υπάρχει χώρος για φόβο, φθόνο ή θλίψη, τότε ακολουθείς την ροή της Ζωής, που δεν έχει αρχή ούτε τέλος.

Κλειδί 5
Μπορείς να βιώσεις την ροή της Ζωής μόνο μέσα και γύρω σου όταν βρίσκεσαι στην κατάσταση της αφυπνισμένης συνείδησης.

Κλειδί 6
Ξύπνα από το λήθαργο της ταύτισης με τις σκέψεις και τις επιθυμίες σου, και τότε, στον ακίνητο χώρο της Συνείδησης, ο τρελός, πάντα μεταβαλλόμενος κόσμος θα μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο παιχνίδι.

Κλειδί 7
Η εγρήγορση είναι το άνοιγμα της πόρτας στην αληθινή κατάσταση της ζωής μας, στην Ενότητα.

Κλειδί 8
Η εγρήγορση είναι μια φωτιά μέσα σας, η οποία καίει τον κόσμο της απομόνωσης γύρω μας.

Κλειδί 9
Πρόσεξε! Η αφυπνισμένη συνείδηση ​​είναι επικίνδυνη, επειδή μπορεί να καταστρέψει τα όνειρά σου για την πνευματική ανάπτυξη σε μια στιγμή.

Κλειδί 10
Το πρώτο δώρο της συνειδητής εγρήγορσης είναι όταν ανακαλύπτεις, ότι αντί για εσένα, τα βαθιά προγράμματα του συμμορφωμένου μυαλό σου οδηγούν την ζωή σου.

Κλειδί 11
Αν αναζητάς την ευτυχία έξω από τον εαυτό σου, μπορείς να βρεις μόνο στιγμιαία ικανοποίηση. Η ευτυχία είναι η χαρά της Ύπαρξης, η ίδια, η συνειδητή παρουσία.

Κλειδί 12
Η πιο δελεαστική άνθιση της σωστής εσωτερική ύπαρξή σου είναι η ευγνωμοσύνη.




Από το νέο βιβλίο: 3 στάδια στην εξέλιξη του Ανθρώπινου Πνεύματος: EGO – εγρήγορση – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ από τον Frank M Wanderer Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου για την Επιστήμη του Πνεύματος

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Αγία Κυριακή : Η Αγία που διώχνει την κατάθλιψη...!!!!

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ: Στις 7 Ιουλίου η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Η αγία Κυριακή είναι από τα ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας. Μαρτύρησε στα χρόνια του Διοκλητιανού, που βασίλεψε από το 284 ως το 305. Οι αρχαίοι διωγμοί είναι από τις ενδοξότερες ημέρες στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και κάθε διωγμός, γιατί είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία πάντα διώκεται. 

Η αγία Κυριακή ήταν θυγατέρα ευσεβών γονέων. Ο πατέρας της Δωρόθεος κι η μητέρα της Ευσεβία δεν είχαν παιδιά. Προσεύχονταν και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει ένα παιδί και να του το αφιερώσουν. Ο Θεός άκουσε την προσευχή των ευσεβών γονέων, και μια Κυριακή γεννήθηκε ένα ωραίο κοριτσάκι. 

Ο Δωρόθεος και η Ευσεβία, πιστοί στην υπόσχεση τους, το ονόμασαν Κυριακή και το ανάθρεψαν με κάθε φροντίδα και επιμέλεια, ως αφιερωμένο στο Θεό. Η ατεκνία πάντα είναι μεγάλη λύπη για τους συζύγους και μάλιστα για τούς Χριστιανούς, αλλά και η χαρά τους πάλι πολύ μεγάλη, όταν αποκτήσουν παιδί. 

Γι’ αυτό με κάθε τρόπο, και πρώτα με το όνομα που δίνουν στο παιδί, δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στο Θεό. Στο διωγμό που κήρυξε ο Διοκλητιανός εναντίον των χριστιανών, η Κυριακή θα ήταν μια παιδούλα ούτε ως είκοσι ακόμα ετών. 

Τότε και οι γονείς και η θυγατέρα κατηγορήθηκαν και πιάστηκαν ως χριστιανοί. Και το πιο σκληρό ήταν ότι χωρίστηκε το κορίτσι από τους γονείς του· το Δωρόθεο και την Ευσεβία τους πήγαν προς την Αρμενία και την Κυριακή την οδήγησαν στη Νικομήδεια. 

Εκεί ο ηγεμόνας, ανακρίνοντας την παιδούλα και βλέποντας τη σταθερή της πίστη, έδωκε διαταγή να τη μαστιγώσουν σκληρά. Η Κυριακή σε κάθε ερώτηση απαντούσε- «Είμαι χριστιανή». Και σε κάθε απειλή του ηγεμόνα έλεγε· «Μην πλανιέσαι και μη σε ξεγελάει ο λογισμός σου· με βοηθάει ο Θεός και δεν θα με νικήσεις». 

Ύστερα από εξαντλητική ανάκριση, οδήγησαν την αγία Κυριακή στο ναό, για να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνη, μπαίνοντας στο ναό, παρακαλούσε μέσα της το Χριστό να τη βοηθήσει. Ένας δυνατός τότε σεισμός κατατρόμαξε τους δημίους και τα αγάλματα του ναού έπεσαν κι έγιναν κομμάτια.

 Άναψαν ύστερα φωτιά για να την κάψουν ζωντανή, μα όπως τη βάτο του Μωυσή, την κύκλωσαν οι φλόγες, μα δεν την έκαψαν. Την έριξαν ύστερα στα θηρία, μα κι εκείνα δεν την πείραξαν, παρόμοια όπως το Δανιήλ, όταν τον έριξαν στο λάκκο των λεόντων. 

Θα περίμενε κανένας ο ηγεμόνας να ανοίξει τα μάτια του και να δει το θαύμα του Θεού, μα έξαλλος και τυφλωμένος από οργή έδωκε διαταγή να αποκεφαλίσουν το αθώο κι αγνό κορίτσι. 

Η αγία Κυριακή, πριν ο δήμιος εκτελέσει τη διαταγή, ζήτησε να την αφήσουνε να προσευχηθεί. Γονάτισε τότε κι άρχισε να προσεύχεται. Κανένας δεν άκουσε τα λόγια της, γιατί σε τέτοιες στιγμές η καρδιά του ανθρώπου, προσεύχεται «στεναγμοίς αλλαλήτοις». 

Δεν κινούνται τα χείλη, δεν ακούεται φωνή. Κι όμως ο Θεός ακούει, κι είναι σαν και να ρωτά τον προσευχόμενο, σαν και τότε το Μωυσή στην Ερυθρά θάλασσα· «Τι βοάς προς με;». Η αγία Κυριακή προσευχήθηκε για ώρα πολλή κι ύστερα έγειρε στη γη. 

Όταν ο δήμιος πλησίασε για να εκτέλεσει τη διαταγή, είδε πως η αγία Κυριακή ήταν νεκρή. Η ψυχή της παιδούλας πέταξε σαν μικρό πουλί, και φωτεινός άγγελος την πήρε, για να τη φέρει στο Νυμφίο Χριστό. 

Ας μείνουμε στο όνομα της αγίας Κυριακής, στο γεγονός δηλαδή ότι οι ευσεβείς γονείς της την ονόμασαν έτσι, επειδή γεννήθηκε σε ημέρα Κυριακή. Το όνομα συνδέεται στενά με το πρόσωπο και τη συνείδηση του ανθρώπου. 

Ενώ το όνομα είναι έξω από τον άνθρωπο και προστίθεται σ’ αυτόν ύστερα, όμως συνδέεται τόσο μαζί του, που γίνεται ένα μ’ αυτόν. Έτσι καταλαβαίνουμε την καλή συνήθεια των ευσεβών χριστιανών να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα Αγίων της πίστης. 

Με αυτό τον τρόπο και με την ευκαιρία που η Εκκλησία κάθε χρόνο εορτάζει τα ιερά της πρόσωπα, ο κάθε χριστιανός στο όνομά του έχει μια συνεχή υπόμνηση της ευσέβειας. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει πως με το όνομα εισάγει «εις την οικίαν έκαστος την εαυτού τον άγιον». Αμήν. 

(+ Μητροπ. Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Δ. Ψαριανού, Εικόνες έμψυχοι, Εκδ. Αποστ. Διακονίας, σ.93-95) 




Για ποιο λόγο η γυναίκα έχει τόσο μεγάλη συναισθηματική και ψυχική δύναμη ;

Και ενώ η γυναίκα έχει τον τίτλο του "ασθενούς φύλου", πόσο η φράση αυτή ισχύει και έρχεται σε συμφωνία με την πραγματικότητα;

Είναι γεγονός πως η γυναίκα υστερεί σε σωματική δύναμη από τον άνδρα, αλλά αυτό την εμποδίζει να είναι εξίσου δυνατή;

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα και με μεγαλύτερη αντοχή δύσκολες καταστάσεις, σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι τις περισσότερες φορές ''λυγίζουν'' περισσότερο σε δυσάρεστα γεγονότα.

Η γυναίκα διαπνέεται από μεγαλύτερη σκληρότητα, συναισθηματική ισορροπία και ψυχραιμία, τα οποία της επιτρέπουν να ελίσσεται και να ξεπερνά σκληρά γεγονότα.

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως οι γυναίκες μπορούν να ξεπεράσουν ευκολότερα έναν σκληρό χωρισμό, μία απώλεια ή μία αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες.

Υπάρχει λόγος που να μπορεί να ερμηνεύσει μία τέτοια συμπεριφορά;

Η γυναίκα επειδή είναι εκείνη που φέρνει την καινούργια ζωή στον κόσμο, έχει δημιουργηθεί από τη φύση έτσι ώστε να αντέχει περισσότερο και να μην αφήνει τις εξωτερικές συνθήκες να την καταβάλλουν.

Η γυναίκα που έχει παιδιά έχει εξοπλιστεί με δύναμη για να αντέχει, έτσι ώστε οι κακουχίες να μην κάνουν το πνεύμα της να καταβληθεί για να μπορέσει να προσφέρει στα παιδιά της τη στοργή που χρειάζονται.

Άρα ως πρώτη αιτία, μπορούμε να αναφέρουμε τη φύση η οποία έχει εξοπλίσει την ψυχοσύνθεση της γυναίκας με δύναμη και αγωνιστικότητα για το σκοπό της μητρότητας.

Μπορούμε όμως να αναφέρουμε και τον κοινωνικό παράγοντα της ανισότητας απέναντι στις γυναίκες που κυριαρχούσες σε πολλές κοινωνίες από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα.

Η γυναίκα στερούταν βασικών δικαιωμάτων και καταπιεζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Αυτή λοιπόν η στέρηση μπορεί να οδήγησε τις γυναίκες να καλλιεργήσουν μέσα τους μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες στις οποίες είχαν κληθεί να συμμετέχουν.

Τόσο η φύση όσο και οι κοινωνικές συνθήκες είναι οι δύο εξηγήσεις που υπάρχουν στο να απαντήσουν για ποιο λόγο η γυναίκα έχει τόσο μεγάλη συναισθηματική και ψυχική αντοχή.

Προσωπικά, δε γνωρίζω ποιος από τους δύο ισχύει αλλά όντως είναι οι δύο εξηγήσεις που μπορούν να ερμηνεύσουν την τόσο μεγάλη ψυχική δύναμη της γυναίκας.




Γονείς πανταχού απόντες...!!!!

Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας για την απαγόρευση των κινητών στα ελληνικά σχολεία προσδοκά να ανακόψει την παθογένεια στα «κολλημένα» με τη νέα τεχνολογία παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί επιχαίρουν (αν και πολλάκις έχω ακούσει παιδικά σχόλια για τη δασκάλα της Δ' Δημοτικού που αφήνει το κινητό της μέσα στην τάξη ή τον καθηγητή της Βιολογίας ο όποιος προτού αρχίσει το μάθημα χαζεύει, στα μουλωχτά, το feed του στο Instagram).

Επιχαίρουν, βεβαίως, και οι γονείς. Όλοι αυτοί που μόλις τους χτυπήσει η πρώτη ηλιαχτίδα το πρωί πάνω στο κρεβάτι τσεκάρουν τον λογαριασμό τους στο Facebook. 

Που αντί για παραμύθι το βράδυ, δίνουν στον πεντάχρονο γιο τους το τάμπλετ να τον νανουρίσει· οι ίδιοι έχουν, άλλωστε, να δουν το 665ο επεισόδιο της τάδε σειράς του Netflix στο δικό τους τάμπλετ. 

Που όταν μπαίνουν στο ασανσέρ, «Μαμά σου μιλάω, τη στολή του αγώνα την πήραμε μαζί;», στέλνουν ένα sms ή απαντούν σε ένα από τα δεκάδες επαγγελματικά email, «Μισό λεπτό αγάπη μου, είναι κάτι σημαντικό».

Που όταν οδηγούν μιλούν ακατάπαυστα στο handsfree (στις καλές περιπτώσεις)· στα φανάρια προλαβαίνουν μερικά like και ένα unfriend.

Είναι οι ίδιοι γονείς οι οποίοι στην παραλία τραβούν selfies παρέα με άλλους ανεγκέφαλους ενηλίκους (όλοι στο Facebook πρέπει να μάθουν για τις ειδυλλιακές οικογενειακές διακοπές), που όταν μαγειρεύουν για τα δίδυμα ένα ωραίο κέικ με σοκολάτα και ταχίνι, το κάνουν πρωτίστως για να ποστάρουν στον κυβερνοχώρο την αψεγάδιαστη γονεϊκή τους υπεροχή. 

Που τρώνε με το smartphone δίπλα από το αλατοπίπερο. Που όταν η 15χρονη κόρη τους ,τους πλησιάζει για να συζητήσει κάτι που συνέβη χθες στο σχολείο, χτυπάει το iPhone και είναι: ο συνάδελφος που θέλει να διευκρινίσει η ώρα είναι το αυριανό meeting, η κολλητή φίλη της μαμάς για λίγη απογευματινή causerie, ένα «γκλινγκ» από μια ηλίθια ομαδική συνομιλία στο messenger ή από το φαρμακείο, «ήρθε η αλοιφή που ζητήσατε».

Είναι αυτοί που στην παιδική χαρά πάνε αγκαλιά με το tablet (προς μεγάλη τέρψη, υποθέτω, κάθε υποψήφιου ανώμαλου που τυγχάνει να λυμαίνεται την περιοχή), που αφαιρούνται όταν περπατούν με το παιδί στον δρόμο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα του 2014 ο Αμερικανός οικονομολόγος Γρεγκ Πάλσον έχει διαπιστώσει την αύξηση στους τραυματισμούς παιδιών από τότε που το smartphone κατέκτησε τον πλανήτη (κατά 10% σε μικρά παιδιά, από το 2005 έως το 2012 - κατάγματα και διάσειση στην κορυφή της λίστας).

Aς το αποδεχθούμε ότι ζούμε στην εποχή της «συνεχούς μερικής προσοχής» («continuous partial attention»), όπως το προφήτεψε προ εικοσαετίας η ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Λίντα Στόουν. Η οποία δεν βλάπτει τόσο τους γονείς όσο τα παιδιά. 

Όπως γράφει στο θερινό τεύχος (Ιούλιος - Αύγουστος 2018) του «Atlantic» η κοινωνική ανθρωπολόγος Έρρικα Χρηστάκης σε ένα άρθρο με τίτλο «Οι κίνδυνοι της γονεϊκότητας με τη διασπασμένη προσοχή», όλες αυτές οι καταιγιστικές διασπάσεις, διακοπές, ηχητικές προειδοποιήσει κ.ο.κ. επιδρούν στις πιο αρχέγονες δομές επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» τονίζει.

Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι σύγχρονοι γονείς απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από οποιαδήποτε άλλη γενιά γονέων στην Ιστορία (σε σημείο που τα παιδιά να έχουν φτάσει να ασφυκτιούν από αυτή την υπερβολική δόση γονεϊκής πανταχού παρουσίας). 

Όπως σημειώνει σχετικά η Χρηστάκης: «Παρά τη δραματική αύξηση του ποσοστού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, οι μητέρες αφιερώνουν εξωφρενικά πολύ περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών τους από ότι οι μητέρες τη δεκαετία του ’60. 

Όμως ο δεσμός μεταξύ παιδιού και γονέα είναι αυξητικά χαμηλής ποιότητας, θα έλεγα ότι έχει φτάσει να είναι επιδερμικά. Οι γονείς είναι διαρκώς παρόντες στη ζωή των παιδιών με τη φυσική τους παρουσία, αλλά είναι πολύ λιγότερο συναισθηματικά συντονισμένοι».

Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι η περιστασιακή διάσπαση της γονεϊκής προσοχής δεν είναι καταστροφική, στο κάτω-κάτω αν δεν αποσπάσαι κάποιες φορές από το παιδί σου, θα τρελαθείς. Πρόβλημα είναι, όμως, η χρόνια διάσπαση, το να είσαι μόνιμα απών, ακόμη και όταν έχεις την εκκωφαντική αυταπάτη ότι είσαι πάντα εκεί.

Περνούν όλο και περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Αλλα σπάνια είναι πραγματικά «εκεί».




Λένα Παπαδημητρίου - Βήμαgαζίνο 1/7/18 

Σε ευχαριστώ που δεν μου έδινες πάντα ό,τι ζητούσα...!!!!

Αγαπητέ μου πατέρα,
Είναι καιρός να σου γράψω. Σου χρωστώ ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλα όσα μπόρεσα να γίνω στη ζωή μου. Φέρνοντας πίσω στο μυαλό μου όλη τη ζωή που έχω ζήσει ως τώρα, νιώθω μια βαθιά αίσθηση θαυμασμού και εκτίμησης για όλα τα πράγματα που υπήρξες για μένα.

Μόνον όταν απέκτησα δικά μου παιδιά, συνειδητοποίησα τι συγκλονιστικό πρόσωπο στάθηκες για μένα. Τώρα καταλαβαίνω πάσο τρομερή δουλειά είναι το γονεϊκό έργο. 

Καθώς προσπαθώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου και να τα βοηθήσω να πραγματώσουν το υπέροχο δυναμικό τους, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που είχα μπροστά στα μάτια μου το παράδειγμά σου.

Σε ευχαριστώ που δεν μου έδωσες πάντα ό,τι ζητούσα. Τώρα καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύπτω τα πράγματα μόνος μου, χωρίς να «περιμένω» να έρθουν μόνα τους ή όπως συνήθιζες να λες «απλώς να συμβούν».

Πολλοί από τους φίλους και τους γνωστούς μου υποφέρουν από μιαν αρρώστια που ονομάζεται «περισσότερο». Δεν μπορούν να αντέξουν τα λίγα, κυρίως επειδή είχαν γονείς που τους έδιναν τα πάντα, αντί να τους αφήνουν το περιθώριο να ανοίξουν τον δικό τους δρόμο στη ζωή και να ακούσουν, κάπου κάπου, τη λέξη «όχι». 

Θυμάμαι τη χρονιά που είπες σε όλους μας ξεκάθαρα: «Φέτος κανείς σας δεν θα πάρει πολλά δώρα, γιατί δεν έχουμε λεφτά. Παρ ' όλα αυτά, θα περάσουμε θαυμάσια Χριστούγεννα, και ίσως την επόμενη χρονιά να έχουμε περισσότερα χρήματα, για να αγοράσουμε μερικά από τα πράγματα που θα θέλατε». 

Κανείς μας δεν έβαλε τα κλάματα, κανείς δεν παραπονέθηκε. Σήμερα, ξέρω την αξία που έχει η λέξη «όχι», και αναρωτιέμαι αν τα παιδιά μου την ακούνε αρκετά συχνά. ‘Όσο κι αν τα αγαπάω, δυσκολεύομαι να τους αρνηθώ ορισμένα πράγματα και να τους αφήσω το περιθώριο να κατακτήσουν μόνα το δρόμο τους. 

Σε ευχαριστώ που το έκανες αυτό για μένα, και που με ενθάρρυνες να δουλέψω γι ' αυτά που ήθελα να αποκτήσω στη ζωή και που με δίδαξες να μην κοιτάζω με ζήλεια το πορτοφόλι των άλλων, αλλά να γεμίζω το δικό μου με τα κέρδη της σκληρής μου δουλειάς.

Είναι τόσα πολλά τα θετικά πράγματα που έκανες για μένα. Ποτέ δεν δέχτηκες δικαιολογίες για τα λάθη μου ή για την κακή συμπεριφορά μου. Φαινόσουν πάντοτε να ξέρεις τους λόγους που έκανα ορισμένα πράγματα, ακόμα κι όταν εγώ ο ίδιος δεν ήξερα.

Με δεχόσουν γι ' αυτό που ήμουν και με βοηθούσες να διορθώσω τις ανεπάρκειές μου, αντί να με παγιδεύεις μέσα στα λάθη μου και να «εκμεταλλεύεσαι» την ηλικία μου. Ποτέ δεν έκανες για λογαριασμό μου κάτι που μπορούσα να κάνω μόνος μου. 

Με ενθάρρυνες πάντα να δοκιμάζω καινούργια πράγματα, να προσπαθώ, και να μην ανησυχώ για την αποτυχία, αλλά να συγκεντρώνω πάντα το ενδιαφέρον μου στην πράξη και να μην παραπονιέμαι ποτέ. 

Η ενθάρρυνση που μου έδινες ήταν ανεξάντλητη και ως σήμερα διαπιστώνω ότι προσπαθώ κι εγώ να ενθαρρύνω τους ανθρώπους που γνωρίζω. Ακόμα και χτες, έλεγα στη μικρή μου κόρη να σκαρφαλώσει πάνω στο δέντρο της αυλής, χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει. 

Θυμάμαι ότι κι εσύ με ενθάρρυνες να μάθω να σκαρφαλώνω, αντί να κλαίγομαι, και νομίζω ότι ακόμα σε βλέπω να με παρακινείς να κάνω την προσπάθεια, αντί να φοβάμαι το χειρότερο. 

Μου δίδαξες πόση αξία έχει να στηρίζεται κανείς στον εαυτό τον, και σήμερα ξέρω ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για σένα που μου άφηνες το περιθώριο να διακινδυνεύω. Πιστεύω ότι αυτές οι εμπειρίες του ρίσκου ήταν θεμελιακές για την επιτυχία μου και για τον τρόπο που ζω τη ζωή μου.

Πάντοτε έλεγες: «Ξέχνα τι λένε οι άλλοι. Πες μου τι νομίζεις εσύ;» Θα σου χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη γι ‘ αυτή τη φράση που μου την επανέλαβες τόσες φορές, ακόμα κι αν μερικές φορές αναρωτιόμουν γιατί δεν ήσουν σαν τους άλλους γονείς, που πάντα προσπαθούσαν να πείσουν τα παιδιά τους να φερθούν όπως οι άλλοι.

Μου έδωσες την ευκαιρία να αναπτύξω τη δική μου σκέψη, και τώρα βοηθώ τα παιδιά μου και τους συνεργάτες μου να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Δεν με καταλαβαίνουν πάντα, ούτε συμφωνούν πάντα μαζί μου, εγώ, όμως, ξέρω ότι κάποτε θα νιώσουν κι αυτοί ευγνωμοσύνη για το μεγαλύτερο από όλα τα δώρα: την αυτόνομη σκέψη.

Είχες πάντα τέτοια επιμονή να μην αφήνεις τις κακές μου συνήθειες να τραβήξουν την προσοχή σου. ‘Ήξερες ενστικτωδώς ότι αυτό το πράγμα απλώς θα με ενθάρρυνε να συνεχίσω να φέρομαι έτσι. Συχνά, όταν ήμουν άτακτος ή αυθάδης, απλώς περίμενες να μου περάσει. 

Περίμενες ώρες ολόκληρες να καταφέρω να κάνω καλά ένα μικρό, ασήμαντο πράγμα, και τότε με επαινούσες. Πολύ γρήγορα, έμαθα να σταματώ την ανόητη συμπεριφορά και, αντίθετα, να κάνω κάτι που θα τραβούσε θετικά την προσοχή σου. Η «προσοχή» σου ερχόταν όταν σταματούσα τις ανοησίες. 

Την εποχή εκείνη δεν μου άρεσε καθόλου αυτό, γιατί ήθελα να με προσέχεις συνεχώς, αλλά όσο πιο άτακτος ήμουν, τόσο λιγότερη «προσοχή» μου έδινες. Τι καταπληκτικός τρόπος να με βοηθήσεις να σταματήσω την ανόητη συμπεριφορά.

‘Ήσουν πάντα όσο αυστηρός χρειαζόμουν και ήθελα να σε ευχαριστήσω και γι’ αυτό. Στην προσπάθειά μου να γίνω ισχυρότερος στάθηκες δίπλα μου σαν ακλόνητος βράχος. Θυμάμαι ότι ποτέ δεν άκουγες τις δικαιολογίες μου, χωρίς όμως να με διορθώνεις ή να προσπαθείς να αποδείξεις πόσο καλύτερος ήσουν εσύ. 

Ποτέ δεν με κορόιδευες ή δεν με ειρωνευόσουν και θέλω να ξέρεις πως αυτό στάθηκε πολύ σημαντικό.

Θα μπορούσα να συνέχιζα απεριόριστα αυτό το γράμμα, νομίζω όμως ότι ξέρεις πως ακριβώς νιώθω. Ήσουν το λαμπερό φως που μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω τη δική μου λάμψη. Πάντα προτιμούσες να μου δίνεις το παράδειγμα, αντί να μου λες λόγια και κηρύγματα. 

Ήξερες ακριβώς τι ήθελες για τα παιδιά σου, και το ζούσες εκεί, μπροστά στα μάτια μου καθημερινά.

Σου χρωστώ τα πάντα και ταυτόχρονα νιώθω ότι δεν σου χρωστάω τίποτα. Ό,τι έκανες, δεν το έκανες για να ανταμοιφθείς. Το έκανες γιατί ήξερες βαθιά μέσα στην καρδιά σου πραγματικά τι ήθελες για το παιδί σου.
Σε ευχαριστώ. Σε αγαπώ.




Απόδοση Έλενα Θάνου

15 κόλπα επιβίωσης του 1900 που είναι χρήσιμα ακόμη και σήμερα...!!!!

Οι συμβουλές και τα κόλπα, υπάρχουν εδώ και αιώνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κατέληξαν ως κομμάτια πληροφοριών που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Όταν λύνουμε διάφορα προβλήματα, θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε διάφορες λύσεις που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες και ωφέλιμες.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, έχει μια απίστευτη ψηφιακή συλλογή παλαιών υλικών και εκτυπώσεις, με αντικείμενα όπως φωτογραφίες, χειρόγραφα και χάρτες. 

Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας τα πιο χρήσιμα αρχεία. Πρόκειται για μια λίστα με συμβουλές και κόλπα από το 1900. Κάποτε, ήταν διαθέσιμες σε συσκευασίες τσιγάρων.

Αυτές οι συμβουλές ζωής έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί ώστε να μην χαθούν αλλά να γίνουν γνωστές.

Δείτε παρακάτω 15 από αυτές.
#1 Πώς να απομακρύνετε ένα δαχτυλίδι που σφήνωσε
Για να αφαιρέσετε ένα σφιχτό δαχτυλίδι από το δάχτυλο χωρίς πόνο ή ταλαιπωρία, θα πρέπει να το αλείψετε καλά με σαπούνι. Τότε, το δαχτυλίδι θα βγει εύκολα εκτός κι αν οι αρθρώσεις σας είναι πρησμένες. Αν όμως, εξακολουθεί να μην βγαίνει, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε ένα κοσμηματοπωλείο.
#2 Πως να ανιχνεύσετε τη διαρροή του φυσικού αερίου
Υπάρχει κίνδυνος στην προσπάθεια να εντοπίσετε τη διαρροή του αερίου. Η μέθοδος στην εικόνα, είναι αρκετά αξιόπιστη. Απλώστε αρκετή ποσότητα σαπουνιού στο σωλήνα του αερίου που θεωρείται ύποπτη. Το αέριο θα προκαλέσει φυσαλίδες στο σημείο διαρροής και έτσι θα το αντιμετωπίσετε άμεσα.
#3 Πώς να μαζέψετε τα σπασμένα γυαλιά
Για να μαζέψετε γρήγορα και εύκολα τα σπασμένα γυαλιά, βρέξτε ένα μαλακό πανί ώστε να μαζευτούν και τα μικρότερα κομματάκια. Επιλέξτε ένα παλιό κομμάτι καθώς το καλύτερο είναι να το πετάξετε μαζί με τα γυαλιά.
#4 Πώς να προστατεύσετε τα πολύτιμα βάζα
Αν εφαρμόσετε αυτό το μέτρο, ο κίνδυνος να σπάσει ένα πολύτιμο βάζο, είναι μικρότερος. Απλά γεμίστε το με άμμο! Έτσι, θα παραμείνει σταθερό στη βάση του, λόγω του βάρους του. Αυτή η ιδέα είναι εξαιρετική για τα βάζα περίεργου σχήματος ή επιπλέον βάρους στην κορυφή, που έχουν μικρή βάση άρα και λιγότερη σταθερότητα.
#5 Πώς να αφαιρέσετε ένα αγκάθι
Το να αφαιρέσετε ένα αγκάθι από το χέρι, είναι επίπονο. Ένας καλός τρόπος είναι να καλύψετε το σημείο με ένα μπουκάλι γεμάτο με ζεστό νερό ως το χείλος του και με ευρύ στόμιο. Πιέστε το χέρι σφιχτά στο στόμιο του μπουκαλιού. Η αναρρόφηση θα τραβήξει το δέρμα και ο ατμός θα βγάλει την αγκίδα.
#6 Πώς να κρίνετε αν ο αστακός είναι φρέσκος
Αν αγοράσετε βρασμένο αστακό αλλά έχετε αμφιβολίες ως προς την φρεσκάδα του, τραβήξτε την ουρά του προς τα πίσω και αφήστε την απότομα. Αν η ουρά βρεθεί εκεί που ήταν, τότε είναι αρκετά νωπός. Αν επιστρέφει αργά προς τη θέση της, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως ο αστακός έχει βραστεί και διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.
#7 Πώς να κρατήσετε καθαρή τη λαβή του πινέλου
Η λαβή του πινέλου που κολλάει και έχει χρώματα, είναι αρκετά δυσάρεστη για έναν ερασιτέχνη ζωγράφο. Κόψτε ένα κομμάτι χαρτονιού και κάντε μια τρύπα. Περάστε από εκεί τη λαβή όπως δείχνει η εικόνα. Αυτό θα αποτρέψει το χρώμα από το να τρέξει.
#8 Πώς να ανιχνεύσετε υγρασία στo κρεβάτι
Για να εντοπίσετε αν υπάρχει υγρασία, τοποθετήστε έναν μικρό καθρέφτη χειρός ανάμεσα στα σκεπάσματα. Αν ο καθρέφτης θολώσει, αυτό θα είναι ένδειξη πως δεν πρέπει να κοιμηθείτε σε αυτό το κρεβάτι.
#9 Πώς να δροσίσετε το κρασί χωρίς πάγο
Αν δεν έχετε διαθέσιμο πάγο αλλά θέλετε να δροσίσετε το κρασί, μια καλή μέθοδος θα είναι να τυλίξετε το μπουκάλι σε ένα ύφασμα και να το τοποθετήσετε κάτω από το κρύο νερό της βρύσης. Αφήστε το νερό να τρέξει και σε περίπου 10 λεπτά, το κρασί θα είναι δροσερό.
#10 Πώς να κόψετε το φρέσκο ψωμί σε λεπτές φέτες
Αυτή η δυσκολία μπορεί εύκολα να προσπεραστεί. Βουτήξτε το μαχαίρι σε ζεστό νερό και κόψτε γρήγορα τη φέτα. Το ζεστό μαχαίρι κόβει απαλά και θα έχετε λεπτές φέτες.
#11 Πώς να φτιάξετε έναν πυροσβεστήρα
Διαλύστε ένα κιλό αλάτι και μισό κιλό χλωριούχο αμμώνιο σε δύο λίτρα νερού. Τοποθετήστε το μείγμα σε γυάλινα μπουκάλια τοποθετώντας το ¼ σε κάθε ένα από αυτά. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πετάξτε το ένα ή και περισσότερα μπουκάλια στις φλόγες και θα αποφευχθεί κάθε κίνδυνος.
#12 Πώς να καθαρίσετε τις καινούριες σας μπότες
Μερικές φορές, είναι δύσκολο να καθαριστούν οι νέες μπότες. Μια πετυχημένη μέθοδος είναι η εξής: Τρίψτε τις μπότες με λεμόνι και αφήστε τες να στεγνώσουν. Μετά θα μπορούν να γυαλιστούν ευκολότερα. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία με χυμό λεμονιού.
#13 Πώς να αφαιρέσετε τα μακριά καρφιά
Είναι δύσκολο να τραβήξετε ένα καρφί από το ξύλο όπως φαίνεται στο Α. Ωστόσο, δεν θα σας δυσκολέψει αν χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο με το μικρό ξύλο που βλέπετε στο Β.
#14 Πώς να μεταφέρετε μια βαριά κανάτα
Η εικόνα αποτελεί χρήσιμη υπόδειξη. Ο σωστός τρόπος είναι να κρατήσετε την κανάτα όπως εμφανίζεται στο σκίτσο δεξιά. Αυτό αποτρέπει το βάρος από το να ανατρέψει την κανάτα και το περιεχόμενό της.
#15 Πώς να ανάψετε ένα σπίρτο στον άνεμο
Πρόκειται για μια κοινή δυσκολία. Ωστόσο, αν δημιουργήσετε μερικές προεξοχές όπως στην εικόνα, θα καταφέρετε να ανάψετε το σπίρτο ευκολότερα. Αυτές οι προεξοχές, θα πιάσουν φωτιά με την πρώτη και η φλόγα θα είναι δυνατότερη.




Η παιδεία είναι θέμα ανατροφής. Δεν έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση και υπάρχει λόγος για αυτό...!!!!

Σ᾽ αυτόν τον κόσμο οι άνθρωποι τείνουν να μπερδεύουν την εκπαίδευση με την παιδεία. Αν και τα δυο προέρχονται απ᾽ το ρήμα «παιδεύω», στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες.

Η εκπαίδευση παρέχεται από τα σχολεία και πιστοποιείται με πτυχία, ενώ η παιδεία είναι αποτέλεσμα τόσο του περιβάλλοντος στο οποίο γαλουχήθηκες, όσο και προϊόν εσωτερικών ζυμώσεων του εκάστοτε ατόμου. 

Η παιδεία είναι αυτή που σου μαθαίνει να ξεχωρίζεις το καλό απ᾽ το κακό. Σε διδάσκει τι είναι δικαιοσύνη και τι σεβασμός.

Απ᾽ την άλλη, η εκπαίδευση επιτελεί το ρόλο του μορφωτικού αγαθού μέσω του οποίου αποκτάς γνώσεις, που με τη σειρά τους θ᾽ αποτελέσουν εφόδιο για ένα καλό βιοτικό επίπεδο.

Στις μέρες μας, εν αντιθέσει με τα παλαιότερα χρόνια, υπάρχει τέτοια πληθώρα εκπαιδευτικών μέσων και πτυχίων που φτάνουν να γεμίσεις έναν τοίχο. Στην ουσία, όμως, οι άνθρωποι είναι απαίδευτοι. Οι παλιότεροι μπορεί να μην είχαν τη δυνατότητα να μορφωθούν, όμως, είχαν ιδιαίτερα αυξημένη την αίσθηση δικαίου.

Τώρα γιατί εμείς χάσαμε την ουσία, είναι απορίας άξιο. Προσποιούμαστε πώς γνωρίζουμε τα πάντα κι εκφράζουμε τη γνώμη μας επί παντός επιστητού. Μπορεί να μάθαμε να μιλάμε πολλές και διαφορετικές γλώσσες αλλά δε μιλάμε την κυριότερη: αυτή της πεπαιδευμένης αντίληψης.

Παιδεία: ένας τόσο ηχητικά εύκολος, μα τόσο δυσπρόσιτος στην πράξη όρος. Κανένας απ’ τους φιλοσόφους δεν όρισε τον όρο «εκπαίδευση» παρά μόνο τον όρο της παιδείας και ποτέ δεν έκανε το λάθος να τους ταυτίσει. 

Ίσως γιατί ήξεραν ποιο απ᾽ τα δυο είναι ο θεμέλιος λίθος μιας υγιούς προσωπικότητας και κοινωνίας. Εκπαίδευση χωρίς παιδεία μοιάζει με δέντρο χωρίς κορμό. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους με πτυχία, μα με παιδεία λίγους. Κι ας πιστεύουν λανθασμένα πως το ένα επιφέρει το άλλο.

Αν υπήρχε ουσιαστική παιδεία θα υπήρχε σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Θα υπήρχε δικαιοσύνη. Ο κόσμος θα έβλεπε όμορφες και άσπρες μέρες. 

Οι μαύρες και κόκκινες μέρες που ζούμε είναι προϊόν της εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται απ᾽ τους μεγάλους για να χειραγωγήσουν τους λαούς. Το χέρι του ανθρώπου που έχει γαλουχηθεί με τα ιδανικά της παιδείας δεν οπλίζεται ποτέ για να επιτεθεί. 

Ο άνθρωπος ο πεπαιδευμένος δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή, την τιμά, τη σέβεται και την υπερασπίζεται.

Σίγουρα η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτήν ο πολιτισμός μας δε θα είχε κάνει άλματα. Το πρόβλημα δεν είναι η εκπαίδευση ως μορφωτικό αγαθό, αλλά η έλλειψη της ουσιαστικής παιδείας ως βάση για να στηριχθεί και να ευοδώσει. Κανένα βιβλίο και δε θα στη διδάξει. 

Η οικογένεια σου κι η ίδια η ζωή θα στη μάθουν, αρκεί να έχεις τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά να αφουγκραστείς τα γεγονότα γύρω σου.

Δυστυχώς στους τέσσερις μουντούς τοίχους του σχολείου η κριτική σκέψη αντικαθίσταται απ᾽ την παπαγαλία. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις ιδέες της παιδείας χωρίς να μπορούν να τις αντιληφθούν πρακτικά.

Μα πώς θα μάθουμε να φερόμαστε σαν κοινωνικά όντα όταν μεγαλώνουμε σ᾽ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δε σέβεται τη διαφορετικότητα και προάγει ως την παπαγαλία αντί της κριτικής σκέψης; 

Δεν ξέρω για εσάς, πάντως οραματίζομαι μια κοινωνία ανθρώπων για ανθρώπους. Μια κοινωνία που χαμογελά συχνότερα, που είναι αισιόδοξη και που δε λειτουργεί τυχοδιωκτικά για άτυπα χαρτιά πιστοποίησης ικανοτήτων.

Οφείλουμε να πλάσουμε έναν κόσμο ανθρωποκεντρικής συνείδησης κι όχι τεχνογνωσίας. Μια πραγματικότητα που δε θα φοβίζει τις νέες γενιές που θα ακολουθήσουν. Που θα τους μάθει να συνυπάρχουν αρμονικά και με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

Η ελπίδα είναι σαν τον αέρα: Μόλις βρει μια μικρή χαραματιά στην ψυχή μας, ορμάει μέσα γυρεύοντας να γεμίσει το κενό που συνάντησε. Αρκεί να το πιστέψουμε!




Ευαγγελία Τζιακα - diaforetiko.gr 

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Τρώγοντας αυτές τις πιπεριές αυξάνετε το προσδόκιμο ζωής σας κατά 13% λένε οι επιστήμονες…!!!!

Σας αρέσουν τα καυτερά, ή προτιμάτε κάτι λιγότερο πικάντικο; Φαίνεται πως εάν επιλέγετε τροφές με απαλές γεύσεις, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, τα οφέλη που έχει μια πιπεριά τσίλι μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. (1

Οι θαυμάσιες ιδιότητες της καυτερής πιπεριάς μέσα από τις έρευνες! 

Αν και μπαχαρικά και καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα χιλιάδες χρόνια τώρα, μόνο μία μελέτη πριν από τη συγκεκριμένη, που εκπονήθηκε το 2015 στην Κίνα, είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ πικάντικης τροφής και μακροζωίας.

Εκείνη η μελέτη παρείχε αναμφισβήτητα στοιχεία που τεκμηρίωναν ότι οι καυτερές πιπεριές μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Επειδή υπάρχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και διαφορετικά είδη τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών – οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ πιπεριάς και υγείας. Τα συμπεράσματα θα είναι τα ίδια; 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφική Έρευνα ή NHANES για να αναλύσουν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 16.000 Αμερικανών. Αποδεικνύεται ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει τουλάχιστον μία καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι το μήνα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 13%, από 33,6% σε 21,6%. 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν καυτερές πιπεριές τσίλι ήταν νεότεροι, άνδρες καπνιστές και έπιναν αλκοόλ σε αντίθεση με εκείνους που δεν κατανάλωναν κόκκινες πιπεριές τσίλι, οι οποίοι είχαν πιο υγιεινές συνήθειες, πράγμα που κάνουν πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα.

Αν και η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει επακριβώς τι είναι αυτό που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές τσίλι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι είναι πιθανό η καψαϊκίνη, ένα από τα κύρια συστατικά των πιπεριάς, να παίζει κάποιο ρόλο. 

Η καψαϊκίνη είναι γνωστό πως έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που «μπορεί να μεταβάλει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να επηρεάσει διάφορες χρόνιες ασθένειες». 

Μάλιστα, οι επικεφαλής της έρευνας λένε ότι οι πιπεριές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της μικροβιακής υγείας, σημειώνοντας ότι πολλά μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και προλαμβάνουν ή καταπολεμούν διάφορες χρόνιες ασθένειες. 

Να γιατί θα πρέπει να εντάξετε τα πικάντικα τρόφιμα στη διατροφή σας! 

Εκτός από τη μακροζωία, τα πικάντικα τρόφιμα έχουν κι άλλα οφέλη. Γιατί πρέπει να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας : 

i) Επιταχύνουν τον μεταβολισμό! Είναι το πιπέρι Καγιέν πραγματικά ένα μπαχαρικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους; Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue εξέτασε κατά πόσον η προσθήκη πιπεριού καγιέν σε τρόφιμα θα μείωνε την όρεξη βοηθώντας στο κάψιμο παραπάνω θερμίδων. 

Για την έρευνα επιλέχθηκαν 25 άτομα, τα μισά από τα οποία απολάμβαναν γενικότερα τα πικάντικα τρόφιμα σε αντίθεση με τα άλλα μισά, διαμορφώνοντας μία από τρεις τυχαίες ομάδες : τρόφιμα χωρίς πιπέρι καγιέν, τρόφιμα με προτιμώμενη ποσότητα πιπεριού καγιέν και τρόφιμα με κανονική δοσολογία πιπεριού καγιέν, σχεδόν μισό κ.γ. (2

Και οι δύο ομάδες που κατανάλωσαν πιπέρι καγιέν έκαψαν περισσότερες θερμίδες μετά το φαγητό από ό, τι η ομάδα που δεν το λάμβανε. 

Για όσους συνήθως αποφεύγουν τα πικάντικα τρόφιμα, η προσθήκη του καγιέν έχει επιπλέον οφέλη: τα άτομα αυτά αισθάνονταν μειωμένο αίσθημα πείνας και επιθυμίας αλμυρών τροφών. Αυτό εξηγείται, καθώς οι καυτερές πιπεριές θεωρούνται φυσικές ουσίες καταστολής της όρεξης. 

ii) Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία. Η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί που καταναλώνετε τροφές που της δίνουν τέτοια ώθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η καψαϊκίνη που βρίσκεται στα πικάντικα τρόφιμα ελαττώνει δραστικά τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας τη συσσώρευσή της στο σώμα. Είναι επίσης μια αντιφλεγμονώδης τροφή, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και διαφόρων άλλων ασθενειών. (3

iii) Μας βοηθούν να δροσιστούμε. Τα πικάντικα τρόφιμα δεν είναι μόνο για τους κρύους μήνες. Στην ουσία καταλήγουμε σε αυτό που οι λάτρεις των μπαχαρικών στη Νότια Αμερική, την Ασία και άλλα γνωστά ζεστά κλίματα γνώριζαν ήδη αιώνες : η κατανάλωση πικάντικων φαγητών τους ζεστούς μήνες πραγματικά σας δροσίζει. 

Όταν τρώμε κάτι καυτερό η εσωτερική μας θερμοκρασία ανεβαίνει ελάχιστα για να ταυτιστεί με τη θερμοκρασία εκτός σώματος. Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφίδρωση – η οποία, με τη σειρά της, σας δροσίζει μόλις εξατμιστεί η υγρασία. 

Κολπάκια για να απολαύσουμε τις πικάντικες τροφές! 

Είστε αρχάριος στα πικάντικα; Ας δούμε ορισμένα κόλπα με τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οφέλη τους, ενώ εξοικειωνόμαστε σιγά-σιγά με την αψάδα τους. Και μην ανησυχείτε – όσο περισσότερο συνηθίζετε τα πικάντικα, τόσο λιγότερο θα νιώθετε πόσο καυτερά είναι. Θα προσθέτετε επιπλέον τσίλι, χωρίς να το καταλάβετε. 

Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα μάτια σας. Εάν έρχεστε σε επαφή με φρέσκες καυτερές πιπεριές και τους σπόρους τους στην κουζίνα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα τρίβετε τα μάτια σας μέχρι να πλύνετε καλά τα χέρια σας, αλλιώς θα αισθανθείτε τσούξιμο. 

Επίσης, να θυμάστε ότι μεγαλύτερη αίσθηση κάψας έχουν οι σπόροι σε σχέση με τη σάρκα της πιπεριάς: αφαιρέστε στην αρχή τα σπόρια για να μπορείτε να ελέγξετε τον βαθμό καύσου. 

Μετά από μια καυτερή γεύση καλύτερα να βάλουμε στο στόμα μας κάτι δροσιστικό. Ο συνδυασμός πικάντικων τροφίμων με άμυλο, όπως καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες ή πατάτες, βοηθούν τη στοματική κοιλότητα να απορροφήσει το κάψιμο. Μπορούμε να καταναλώσουμε αβοκάντο ή άλλα όξινα τρόφιμα όπως ντομάτες (και σάλτσα!), ενώ ταεσπεριδοειδή βοηθούν επίσης! 

Με το μαλακό! Εάν δεν είστε μεγάλος λάτρης του πικάντικου, μην το παρακάνετε, μην επιλέξετε εκείνη την πολύ καυτερή σάλτσα για την πρώτη σας δοκιμή. Διαμορφώστε σταδιακά τα επίπεδα πικάντικης γεύσης, προσθέτοντας λίγη καυτερή πιπεριά στην πίτσα σας, ή στη σάλτσα στο κοτόπουλο. 

Διασκεδάστε στην κουζίνα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πάντα τα ίδια δύο ή τρία είδη μπαχαρικών που γνωρίζετε. Δείτε μια λίστα διαφορετικών μπαχαρικών και μιγμάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τα προσθέσετε στα τρόφιμα και να επωφεληθείτε από τη χρήση τους. Διαφορετικές κουζίνες και κουλτούρες έχουν τα δικά τους μπαχαρικά και η δοκιμή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνουμε δημιουργικοί! 

Οι αγαπημένες μου πικάντικες συνταγές. 
Επιθυμείτε να εντάξετε πικάντικες τροφές στη διατροφή σας; Να μερικές αγαπημένες μου συνταγές! 

Πικάντικα Τσιπς: Τα τσιπς αυτά είναι ένα τέλειο σνακ για να τσιμπάμε όταν βλέπουμε τηλεόραση. Γλυκόξινα μπούτια κοτόπουλο. Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να συνοδεύω τα καυτερά είναι να τα συνδυάζω με κάτι γλυκό. Αυτά τα μπουτάκια γίνονται πολύ εύκολα και δεν είναι υπερβολικά καυτερά. 

Σάλτσα Τhai Chili: Είναι μια συνταγή που πάει με όλα, ειδικά με τηγανητά, σάντουιτς και λαχανικά. 

Τελικά, τι συμβαίνει με τις πιπεριές! 

· Χάρη στην καψαϊκίνη η κατανάλωση καυτερών βοηθά στη μακροζωία, αλλά παρέχει πολλά οφέλη, όπως ενεργοποίηση του μεταβολισμού και βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. 

· Ο συνδυασμός καυτερών με γευστικά απαλές τροφές όπως άμυλο και τα εσπεριδοειδή εξομαλύνουν το κάψιμο. 

· Η σταδιακή προσθήκη καυτερών στη διατροφή μας και ο πειραματισμός με αγαπημένες γεύσεις θα μας βοηθήσει να εντάξουμε τα καυτερά στη διατροφή μας. 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα. 

Έβρασε κουκούτσια από καρπούζι για ένα λόγο που δεν είχα ξανακούσει ποτέ μέχρι σήμερα...!!!!

Ίσως να θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά όταν μας έλεγαν να μην τρώμε τους σπόρους του καρπουζιού γιατί αλλιώς θα φυτρώσει αυτό το μεγάλο φρούτο στο στομάχι μας. Αν ήσασταν σαν κι εμένα μπορεί να ξοδεύατε πολύ χρόνο βγάζοντας κάθε σπόρο προτού φάτε αυτήν την υπέροχη λιχουδιά.

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να βγάζετε όλους τους σπόρους, αλλά αντί να τους πετάτε, χρησιμοποιήστε τους. Οι σπόροι του καρπουζιού είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά και υγιεινά για σάς. Οι μικροί σπόροι μοιάζουν με τους ηλιόσπορους σε εμφάνιση και γεύση.

Και είναι εύκολο να τους φάτε σαν απλό σνακ ή να τους προσθέσετε στις σαλάτες και το τσάι σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη των σπόρων του καρπουζιού χωρίς στην πραγματικότητα να μεγαλώνετε ένα στην κοιλιά σας. Σας υποσχόμαστε ότι είναι πρακτικώς αδύνατο να γίνει. Προσπαθήσαμε.

Φτιαγμένα από 92% νερό, τα καρπούζια είναι πολύ ενυδατικά. Είναι γνωστό ότι βοηθάνε στη μείωση των φλεγμονών. 

Τα καρπούζια είναι γεμάτα με βιταμίνες.
Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, Β1, και Β6. Επίσης, είναι μια καλή πηγή καλίου, θειαμίνης και μαγνησίου.

Μην πετάτε τους σπόρους.
Οι σπόροι είναι επίσης γεμάτοι με ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Ξεφλουδίστε και στεγνώστε τους σπόρους για καλύτερα αποτελέσματα.

Οι σπόροι περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Αυτά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και της φλεγμονής. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνδρες πρέπει να τρώνε τους σπόρους του καρπουζιού!

Οι σπόροι περιέχουν λυκοπένιο, μια ουσία που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ανδρική γονιμότητας.

Το έλαιο των σπόρων είναι πολύ καλό για το δέρμα και τα μαλλιά.

Το έλαιο από τους σπόρους περιέχει λιπαρά οξέα που μπορούν να εφαρμοστούν στα μαλλιά για την πρόληψη της θραύσης. Αναζωογονεί επίσης την ελαστικότητα του δέρματος.

Μπορείτε να πάρετε απο αυτά ένα μέρος της πρωτεΐνης σας.
Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την επιδιόρθωση των μυών και την ανάπτυξη. Ένα φλιτζάνι αποξηραμένων σπόρων ισούται με περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Μακροπρόθεσμη επίδραση.
Τρώγοντας σπόρους καρπουζιού είναι επίσης γνωστό ότι κρατάτε τη μνήμη σας αιχμηρή.

Οι σπόροι συνιστώνται για τους διαβητικούς.
Βράζουμε μια χούφτα σπόρους σε ζεστό νερό για περίπου 45 λεπτά. Στη συνέχεια πιείτε το σαν ένα ζεστό τσάι να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη.

Ξεκινήστε να κάνετε και να πίνετε τσάι από καρπούζι.
Αυτό το διουρητικό τσάι βοηθά με τον καθαρισμό των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Επίσης, συνιστάται να πίνετε όταν έχετε να κάνετε με πέτρες στα νεφρά.




Η κίνηση της καρδιάς προς τον Θεό...!!!!

Η καρδιά έλκεται από το Φως του Θεού. Πάντα κινείται προς Εκείνον. Ότι και να κάνει ο άνθρωπος, ακόμη και αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους άπιστους, η καρδιά τους έχει μαγνήτη που έλκεται προς τον Θεό. 

Καθώς μπορεί εμείς είτε να μην πιστεύουμε, είτε να πιστεύουμε χλιαρά, όμως όλο αυτό είναι δρόμος του μυαλού μας. 

Η καρδιά μας όμως έχει αντίθετη άποψη και εκεί μέσα της κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον Δημιουργό της. 

Δημιουργός! Τι μεγάλη λέξη γεμάτη από ασφάλεια! 

Ποιος είναι πιο κατάλληλος για όλους μας, αν όχι ο Δημιουργός μας ? Ποιος είναι πιο κατάλληλος για να μας απελευθερώσει, να μας γεμίσει με υγεία, με ευλογίες ? Μόνο Εκείνος. 

- Θεέ μου!!! Μία φράση μόνο με δύο λέξεις. Μία φράση η οποία μπορεί και έχει την δυνατότητα να μας απαλλάξει απόλυτα. 

Όμως αυτή η φράση που απευθύνεται σε Εκείνον χρειάζεται να πάρει δύναμη, να πάρει «φόρα». Από πού ? Μα από την καρδιά. Κι αν η καρδιά είναι γεμάτη από βάρη, τότε δεν μπορεί να πάρει φόρα, δεν έχει δύναμη. 

Γι’ αυτό η καρδιά μας, χρειάζεται να αδειάζει από αυτά που την βαραίνουν. 

Η καρδιά όταν έχει μέσα της βάρη, όπως θυμούς, οργή, μίσος, κρατημένα μέσα μας από συμβάντα του χθες τότε αυτό το βάρος γίνεται η αιτία να μην μπορεί η καρδιά να μπορεί να πάρει «φόρα», για να μιλήσει στον Δημιουργό της. 

Τότε η καρδιά με τόσο βάρος, θα επικοινωνήσει με τον δήμιο της, δηλαδή με το εγώ και τον φόβο. Και ο φόβος θα την οδηγήσει σε νέους δρόμους πόνου. 

Ο ίδιος ο Θεός μας είπε, πώς για να μπορέσει να μας βοηθήσει, εμείς χρειάζεται να απαλλάξουμε και να απαλλαγούμε. 

Αδειάζουμε την καρδιά μας, η οποία είναι ένας συλλέκτης πόνου, σταδιακά από όλα όσα την βαραίνουν. Από όλα όσα δηλαδή την αναγκάζουν να έχει βαρίδια τα οποία την κρατούν δεμένη με αλυσίδες στην γη με όλα τα επίπονα επακόλουθα. Και όταν η καρδιά αδειάσει, τότε αποκτά φτερά. 

Φτερά αναγέννησης και ανασυγκρότησης σαν τα φτερά του Φοίνικα Όπου ο Φοίνικας αναγεννάτε. Τότε η καρδιά αυτή με τα φτερά της ανεβαίνει στους Ουρανούς και ακούει τον Θεό σε κάθε χτύπο της. Αφού κάθε χτύπος της είναι για εκείνην η ένωση της με τον Θεό.




Δωροθέα 

Πως έπαιρναν διαζύγιο στην Αρχαία Ελλάδα ;

Σήμερα το διαζύγιο φαίνεται εύκολη υπόθεση, που τα ελληνικά δικαστήρια λύνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί θεωρούν ότι η εξέλιξη των σχέσεων και η ισότητα των δύο φύλων έφερε και τις καλύτερες προϋποθέσεις για να βγαίνει κόσμια ένα διαζύγιο.

Πως ήταν όμως τα πράγματα για ένα γάμο που έληξε στην αρχαιότητα; Συγκεκριμένα στην αρχαία Ελλάδα είχαν καταγραφεί από τους ιστορικούς πολλά διαζύγια, Υπήρχαν δύο είδη διαζυγίων. Το κριτήριο ήταν ποιος ζητούσε το διαζύγιο.

Αν ο άνδρας του ζευγαριού ήθελε να χωρίσει, τότε έπρεπε να επιστρέψει στην οικογένεια της γυναίκας, την προίκα που είχα λάβει και να διασφαλίσει την οικονομική επιβίωση της συζύγου για τα πρώτα χρόνια, μετά το διαζύγιο. 

Αν υπήρχαν παιδιά, τα κρατούσε ο σύζυγος, ενώ αν ξαναπαντρευόταν νεότερη γυναίκα από την πρώην σύζυγο, απαγορεύοταν οι δημόσιες εμφανίσεις, μέχρι να ξαναπαντρευτεί και η ίδια.

Αν το διαζύγιο το ζητούσε η γυναίκα της οικογένειας, τότε έπρεπε να αποδείξει στον τοπικό Άρχοντα με αδιάσειστα στοιχεία, ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι για να διαλυθεί ο γάμος. Ο πιο σοβαρός λόγος που πάντα γινόταν δεκτός από τον Άρχοντα, ήταν η αδυναμία να προσφέρει ο σύζυγος, τα ελάχιστα για τη διαβίωση της συζύγου. 

Τα θέματα υγείας ήταν και αυτά από τους σοβαρούς λόγους για ένα διαζύγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικεία του σπιτιού περνούσε στην οικογένεια της συζύγου, μέχρι να ξαναπαντρευτεί.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην σύζυγος αναλάμβανε να βρει καινούργιο σύντροφο για την πρώην γυναίκα του.




iellada.gr