Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

“Ποιο είναι το νόημα της ζωής;”: Ρώτα τον Αριστοτέλη…!!!!

Το νόημα της ζωής…
Δεν υπάρχει πιο σημαντικό ερώτημα. Και δυστυχώς έρχεται μαζί με την ανθρώπινή μας φύση. Κοιτάξτε τα ζώα ή τα φυτά. Σας φαίνεται ότι αναζητούν ένα νόημα στη ζωή τους; 

Τρέφονται, μεγαλώνουν, αναπαράγονται, πεθαίνουν και… αυτό είναι. Δεν φαίνεται να τους απασχολεί κάτι τόσο σοβαρό όπως είναι για τους ανθρώπους το νόημα της ζωής. 

 Αυτή η παρατήρηση έκανε μάλλον και τον Ashleigh Brilliant, Βρετανό σκιτσογράφο & γνωμικογράφο να δηλώσει: “Η γάτα μου γνωρίζει το νόημα της ζωής, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να μοιραστεί το μυστικό αυτό με κανέναν.”

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ που δήλωσαν ότι: “Εάν ο άνθρωπος αρχίζει να ενδιαφέρεται για το νόημα της ζωής και την αξία της, αυτό σημαίνει ότι είναι άρρωστος.” Δηλαδή ακόμα περισσότερη δουλειά για τους ψυχιάτρους. 

Άλλοι δεν ξέρουν το νόημα της ζωής αλλά υποψιάζονται ότι δεν έχει νόημα να βρουν νόημα αφού δεν θα τους συμφέρει, όπως δήλωσε ο Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν, Αυστριακός φιλόσοφος : “Δεν ξέρω γιατί βρισκόμαστε εδώ, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο λόγος δεν είναι για να περάσουμε καλά.” 

Τέλος είναι και κάποιοι άλλοι όπως ο George Carlin, Αμερικανός κωμικός, που με πιο χιουμοριστικό τρόπο περιγράφουν τον λαβύρινθο της αναζήτησης ενός νοήματος που χάνεται και αντικαθίσταται με άλλον : “Μόλις ανακάλυψα το νόημα της ζωής, το άλλαξαν.”

Αλλά εμείς θα επιμείνουμε πιο κλασικά και θα ανατρέξουμε στον Αριστοτέλη που είπε:

“Κατ΄ αρχήν, πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο, ξεκάθαρο ιδεώδες - έναν στόχο. Δεύτερον, να διαθέτεις τα μέσα για να επιτύχεις το στόχο σου – σοφία, χρήματα, υλικά, μέθοδο. Τρίτον, προσηλώσου στον στόχο σου. Οι άνθρωποι είναι όντα που θέλουν να έχουν στόχους. Η ζωή μας έχει νόημα, μόνο όταν πασχίζουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.” (Πηγή)

Με λίγα λόγια ο Αριστοτέλης προσπαθεί να απαντήσει ίσως στο πιο σημαντικό ερώτημα που μας θέτει η ίδια η ζωή. Ο θεμέλιος λίθος του σκεπτικού του είναι να βρούμε έναν ξεκάθαρο στόχο, ένα ιδεώδες για το οποίο να αξίζει να ζήσουμε. Αλλά αυτό δεν αρκεί. 

Χρειάζεται να διαθέτουμε και τα μέσα για να πραγματώσουμε τον στόχο. Όλη η προσπάθεια να πραγματώσουμε τους στόχους μας, δίνει νόημα στη ζωή μας. 

Αυτή η αναζήτηση ενός ιδανικού, η προσπάθεια να βρούμε τα μέσα για την πραγμάτωσή του και η επιτυχία, είναι η ίδια η ουσία της ευτυχίας για τον Αριστοτέλη.

Η ευτυχία δεν είναι προορισμός που κάποιος μάς έχει υποσχεθεί. Ευτυχία είναι το ταξίδι όταν έχει νόημα ο σκοπός και το προς τα πού πάμε. 

Αυτό έκανε και τον Σενέκα να γράψει : “Τα σχέδιά μας αποτυγχάνουν, επειδή δεν έχουν στόχο. Για τον ναυτικό που δε γνωρίζει προς τα πού να πλεύσει, δεν υπάρχει ούριος άνεμος.”

Βέβαια κάποιος θα ρωτήσει ότι οι περισσότεροι ζούμε τη ζωή μας, σπουδάζουμε, αναζητούμε συντρόφους, κάνουμε οικογένεια αλλά μερικές φορές πάλι μένουμε δυστυχισμένοι. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν βρίσκεται στο ότι δεν εργαζόμαστε, δεν κοπιάζουμε και δεν πονάμε. 

Το κάνουμε, ναι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα συνδέουμε με το νόημα της ζωής μας; Είναι δεδομένο ότι αποτελούν ένα συνειδητό μέρος της προσπάθειάς μας για να πραγματώσουμε το ιδεώδες που επιλέξαμε ως κορύφωση της ευδαιμονίας μας; 

Για να καταλάβουμε ποιο είναι το ερώτημα ας δούμε την παρακάτω διδακτική ιστορία:

“Τρεις εργάτες έχτιζαν κάποιο κτίριο, έκαναν την ίδια δουλειά. Όταν όμως τους ρώτησαν, τι κάνουν, οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές. Ο ένας είπε: “Εγώ κάνω την λιθοδομή”, ο άλλος είπε: “Εγώ βγάζω λεφτά για να ζήσω”, ο τρίτος απάντησε: “Εγώ χτίζω Ναό.“

Τώρα, ίσως, μπορούμε να υποψιαστούμε ότι το μυστικό δεν είναι στην εργασία και στην προσπάθεια αλλά στο “Γιατί” του κόπου μας. Όπως έχει δηλώσει και ο Νίτσε «Αυτός που έχει ένα γιατί για να ζήσει, μπορεί να υπομείνει σχεδόν το κάθε πώς». 

Αν δεν έχουμε έναν υψηλό στόχο, μια κορυφή, μια ακρόπολη που να είναι η βάση για τον δικό μας εσωτερικό ναό και τις πιο υψηλές αξίες μας, τότε η ενέργειά μας πάει χαμένη επειδή δεν τροφοδοτεί ένα νόημα. 

Δεν ζούμε, κάνουμε αγγαρεία, απλώς αντέχουμε την ύπαρξή μας. Κι αυτό είναι κακό. Δεν είναι κακό γιατί υποφέρουμε και πονάμε, επειδή ακόμα και αυτός που πονάει και υποφέρει μπορεί να βρει νόημα σε αυτό.

Μας το αποδεικνύει ο Βίκτορ Φρανκλ, συγγραφέας ενός από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της εποχής μας “Το νόημα της Ζωής”. Ο Φρανκλ βρήκε το νόημα της ζωής μέσα από μια από τις επίπονες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Από τα 92 χρόνια της ζωής του, τα 4 ήταν σε 4 στρατόπεδα των Ες – Ες. 

Επέζησε όχι μόνο των απάνθρωπων ταλαιπωριών της πείνας ή των ασθενειών αλλά και της απελπισίας και του φόβου του θανάτου.

Μέσα στις αναμνήσεις του, ο Βίκτωρ Φρανκλ, που υπήρξε ψυχίατρος (αλλά στα στρατόπεδα εργαζόταν σαν εργάτης στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών), μας εξηγεί πώς κράτησε το κουράγιο του, τι συνέβη σε όσους είχαν χάσει το δικό τους και πώς το να έχεις νόημα στη ζωή σε βοηθάει να βγεις από την απελπισία (ή την ανία σε άλλες χρονικές περιόδους).

Ο Φρανκλ, μέσα από την εμπειρία του ως κρατούμενος, καταλήγει ότι οι ψυχολογικές αντιδράσεις ενός ανθρώπου δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των συνθηκών της ζωής του, όσο σκληρές και αν είναι, αλλά εξαρτώνται από την ελευθερία επιλογής νοήματος που δεν χάνεται ποτέ.

Κατά τον Φράνκλ η επιτυχία και η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορεί να επιδιωχθεί αλλά κάτι που επακολουθεί. 

Όσο πιο πολύ αναζητά κάποιος την επιτυχία, τόσο θα απομακρύνεται από αυτή. 

Η επιτυχία, όπως και η ευτυχία, αποτελούν “παρενέργειες” της αφοσίωσης σε έναν ανώτερο σκοπό ή αποτελούν παράγωγα της προσωπικής αφιέρωσης σε έναν άλλο άνθρωπο. 

Η ευτυχία είναι κάτι που συμβαίνει και έτσι πρέπει να αφήνεται να συμβεί και όχι να αναζητείται ως άμεσος στόχος. Η επιτυχία ακολουθεί σε βάθος χρόνου την επιδίωξη ενός ανώτερου σκοπού. 

Σου δίνει κάθε λόγο να βρεις το δικό σου νόημα της ζωής με τρεις τρόπους:

1. Κάνοντας ένα έργο ή κατόρθωμα

2. Βιώνοντας κάτι ή συναντώντας κάποιον (η αγάπη, η καλοσύνη, η φύση, ο πολιτισμός, η ομορφιά)

3. Με τη στάση που ακολουθούμε όταν κάτι μας κάνει να υποφέρουμε

Ο Φρανκλ πιστεύει ότι όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση αν αλλάξουμε τον εαυτό μας. Παρατήρησε το παράδοξο να επιβιώνουν κάποιοι κρατούμενοι με σχετικά κακή σωματική υγεία, ενώ άλλοι φαινομενικά δυνατοί να μην τα καταφέρνουν. 

Διαπίστωσε ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ύπαρξη ενός νοήματος ζωής, ενός προσωπικού λόγου για να θέλει κάποιος να ζήσει, όποιος και αν είναι αυτός ο λόγος. 

Κατάλαβε ότι : “Αν υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή, τότε πρέπει να υπάρχει νόημα και στον πόνο”.

Ας σκεφτούμε λοιπόν σοβαρά ποιος είναι ο δικός μας σκοπός της ζωής. Αν τον έχουμε βρει, όσο μεγάλος ή μικρός κι αν είναι, όσο φιλόδοξος ή ταπεινός, ας ζήσουμε χαρούμενα προσπαθώντας να βρούμε τα μέσα, τον χρόνο, την ενέργεια για να τον πραγματώσουμε. 

Η ευτυχία μας, θα έρθει ζώντας αυτό το ταξίδι.

Αν, όμως, δούμε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν είμαστε ακόμα ευτυχισμένοι, τότε πρέπει να δούμε ξανά σοβαρά, αν πηγαίνουμε προς τον προορισμό που πραγματικά θέλουμε ή αν στην καρδιά μας βρίσκεται άλλος στόχος. 

Γιατί τα μεγαλύτερα δράματα στη ζωή, οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις βρίσκονται όταν συνειδητοποιήσεις ότι έκανες πολλά πράγματα που δεν σε γέμισαν, ότι έκανες ένα ταξίδι χωρίς καρδιά, χωρίς το δικό σου προσωπικό νόημα. 

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τη ζωή σου και να επιλέξεις τον δρόμο που δείχνει η καρδιά σου.

Αλλά πριν απ’ όλα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι… ακολουθήσαμε τη συμβουλή του Προφήτη, ήρωα του, σκιτσογράφου μας, Αρκά:

– Προφήτη, ποιο είναι το νόημα της ζωής;

– Αποκτήστε πρώτα ζωή και μετά ψάχνετε το νόημά της.




Βρείτε ξανά τον δρόμο προς το παλάτι σας. Άλαν Κοέν…!!!!

Η μεγάλη κλοπή της ταυτότητάς σας ξεκίνησε λίγο μετά την άφιξή σας στη Γη.

Οι γονείς, οι δάσκαλοι, τα αδέλφια σας, οι ιερείς και άλλες φιγούρες εξουσίας σας είπαν πως είστε απρεπείς, ασήμαντοι, άσχημοι, ανόητοι, ανάξιοι και αμαρτωλοί, πως ο κόσμος είναι μια επικίνδυνη ζούγκλα και ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε γωνιά. 

Με τον καιρό αρχίσατε να πιστεύετε αυτά τα απαίσια ψέματα, μέχρι που έφτασε η ημέρα που ξεχάσατε την εσωτερική σας ομορφιά, δύναμη, αθωότητα και ασφάλεια. 

Στο τέλος, υιοθετήσατε μια ταυτότητα αντιφατική ως προς την θεϊκή σας φύση και ζείτε έκτοτε, σαν να είστε κάποιος άλλος.

Υπάρχει μια ιστορία, όπου κάποιοι απαγάγουν μια πριγκιποπούλα, η οποία τελικά μεγαλώνει ανάμεσα στους ψαράδες.

Μεγάλωσε μέσα στα ψάρια και έμαθε να ζει στις κακουχίες. Μετά από πολλά χρόνια, ένας από τούς υπηρέτες του βασιλιά βρήκε την πριγκίπισσα και την έφερε πίσω στο παλάτι. 

Οι γονείς της την καλωσόρισαν με χαρά και την οδήγησαν στο βασιλικό της δωμάτιο, που είχε ένα μαλακό κρεβάτι, μεταξένια σεντόνια, πολύχρωμα λουλούδια, αρώματα. Το πρώτο της βράδυ η πριγκίπισσα στριφογύριζε συνεχώς στο κρεβάτι της. «Πάρτε με από εδώ» φώναζε. «Θέλω να πάω στο σπίτι μου». 

Αυτό που δεν είχε καταλάβει η πριγκίπισσα είναι πως βρισκόταν ήδη στο σπίτι της. Η βασιλική ζωή ήταν δική της από τη γέννησή της. Όμως εκείνη είχε τόσο συνηθίσει να ζει μέσα στις δυσκολίες, που πίστευε πραγματικά πως αυτή ήταν η θέση της στη ζωή. 

Το φυσιολογικό δεν ταυτίζεται και με το φυσικό. Όπως η πριγκίπισσα, όλοι μας έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε ψυχικές συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές που μας αξίζουν.

Για να ξαναβρείτε τον δρόμο προς το παλάτι, θα πρέπει να θυμηθείτε την αληθινή σας καταγωγή.

Δεν είστε το άνομά σας, η ηλικία σας, το βάρος σας, η διεύθυνσή σας, η θρησκεία σας, οι προσωπικές σας σχέσεις, η θέση εργασίας σας, το περιεχόμενο του τραπεζικού σας λογαριασμού, η ιατρική διάγνωση για την υγεία σας ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό με το οποίο σας προσδιορίζει ο κόσμος. 

Μπορεί οι κοινωνικές συμβάσεις να σας αρχειοθετούν βάσει κατακερματισμένων απόψεων, αλλά εσείς είστε πάντοτε ακέραιοι και ολόκληροι, όπως δημιουργηθήκατε από την αρχή. 




ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ, 
ALAN COHEN, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ.

5 τοξικές συμπεριφορές που έχεις απέναντι στον εαυτό σου και βλάπτουν τις σχέσεις σου με τους άλλους…!!!

Μήπως αναγνωρίζεις κάποιο από τα παρακάτω παραδείγματα των ειδικών;

Μπορεί συχνά να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί η δική σου συμπεριφορά να είναι τοξική; Ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι, η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα και η αποδοχή, το κλειδί για να το αποφύγεις στο μέλλον και να σεβαστείς πρώτα από όλα τον εαυτό σου.

Οι ειδικοί παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν υιοθετείς τοξικές συμπεριφορές πρώτα από όλα στη σχέση με τον εαυτό σου και στη συνέχεια, στη σχέση σου με τους άλλους.

1. Καταπιέζεις συναισθήματα
Πολλές φορές, καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας αντί να τα αντιμετωπίζουμε, καθώς έτσι πιστεύουμε ότι θα νιώσουμε ήρεμοι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή η τακτική είναι αρκετά λανθασμένη καθώς δεν αφήνουμε μέρος του συναισθηματικού μας κόσμου να εκδηλωθεί με αποτέλεσμα να επιστρέφει υποσυνείδητα αργότερα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη.

Στην περίπτωση που είχαμε υιοθετήσει μια υγιή συμπεριφορά και δεν τα καταπιέζαμε, δεν θα κινδυνεύαμε από καμία μελλοντική συναισθηματική έκρηξη που τις περισσότερς φορές δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε από πού προέρχεται.

2. Ξεπερνάς τα όρια της ανεξαρτησίας
Η ανεξαρτησία είναι επιθυμητή και υγιής όταν δεν γίνεται υπερβολική. Όταν αγγίζει υπερβολικά επίπεδα, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τοξική συμπεριφορά καθώς θα νιώσεις ότι παραβιάζεται εύκολα αν κάποιος προσπαθήσει να σε πλησιάσει.

Η καλύτερη λύση είναι να αναζητήσεις την ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία που επιδιώκεις και τον τρόπο που χτίζεις τις σχέσεις με τους γύρω σου.

3. Θες να ελέγχεις τα πάντα
Ναι, θες να έχεις τον έλεγχο των πάντων και αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεις να γίνονται λάθη, κάτι το οποίο είναι αδύνατο. Πέρα από το κακό που κάνει στον εαυτό σου αυτή η προβληματική συμπεριφορά, είναι εξαντλητική και για τα άτομα που είναι στη ζωή σου. 

Ως γνωστόν, η τελειομανία μπορεί να γεννήσει την ανασφάλεια και το αίσθημα του ανικανοποίητου γι’ αυτό καλό είναι να την αποφύγεις.

4. Δεν κάνεις σωστό ύπνο
Αδιαφορείς για τις ώρες που αφιερώνεις στον ύπνο και αυτό είναι μέρος μιας αρκετά τοξικής συμπεριφοράς απέναντι σε σένα. Μπορεί να πιστεύεις ότι αν κοιμάσαι λιγότερες ώρες, θα προλάβεις να κάνεις περισσότερα πράγματα μες στη μέρα αλλά αυτό μόνο παραγωγικότητα δεν θα σου φέρει. 

Προσπάθησε να κάνεις έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο και θα δεις αλλαγή, όχι μόνο στη σωματική σου υγεία αλλά και στην ψυχική, που διαφυλάσσει τις σχέσεις σου.

5. Προσπαθείς να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους
Αυτή η συνήθεια δεν θα είχε καμία αρνητική επίπτωση αν στην προσπάθεια σου να ευχαριστείς πάντα τους άλλους, δεν παραμελούσες εσένα. 

Αυτό που καταφέρνεις είναι να θυσιάσεις τα θέλω σου και τις δικές σου ανάγκες για να είναι όλοι οι άλλοι χαρούμενοι εκτός από σένα και αυτό από μόνο του είναι η αρχή μιας εντελώς τοξικής συμπεριφοράς.




Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η Αυτοθεραπευτική μας Δύναμη & η Ενεργοποίηση της…!!!!

«Ο καλός γιατρός είναι φιλόσοφος, αλλά και ο καλός ασθενής είναι επίσης φιλόσοφος» ~ Γαληνός

Το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ασθένειας τόσο σωματικής όσο και ψυχικής είναι η δύναμη αυτοθεραπείας του ίδιου του ανθρώπου. 

Γνωρίζουμε ότι το σώμα είναι φορέας της ψυχής και της συνείδησης κάθε ανθρώπου, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε αλλαγή στις επιθυμίες, στα όνειρα , στις σκέψεις και στα συναισθήματα μας, το επηρεάζει αλλά και το αντίθετο. Για παράδειγμα η κατάθλιψη παραλύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ ο έρωτας το ενισχύει.

Η πραγματική θεραπεία μίας ασθένειας λοιπόν που δεν βασίζεται στην καταστολή των συμπτωμάτων αλλά στην εξάλειψη της αιτίας που τα δημιούργησε, σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στη δική μας ψυχολογική στάση απέναντι της. 

Υπάρχουν ιατρικές μελέτες που δείχνουν ότι το ίδιο φάρμακο ή αγωγή μπορούν να δράσουν διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ένα φάρμακο ή μία θεραπεία μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν ο ίδιος ο ασθενής τους “επιτρέψει” να δράσουν.

ΥΓΕΙΑ: Η λύπη, ο θυμός, το άγχος, ένα ψυχικό τραύμα του παρελθόντος μπορούν να προγραμματίσουν υποσυνείδητα τα κύτταρα του ασθενούς να κλείσουν τους υποδοχείς τόσο στα φάρμακα που παράγει ο οργανισμός μας όσο και σε αυτά που λαμβάνονται απ΄ έξω. 

Είναι γνωστό ότι αν ένας ασθενής είναι σε κατάσταση σοκ για παράδειγμα, δεν πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Είναι ο λήπτης του φαρμάκου ή της επέμβασης αυτός που αποφασίζει αν θα επέλθει ή όχι η ίαση.

Η πραγματική θεραπεία προϋποθέτει πίστη στον εαυτό μας και στο σώμα μας, καθώς και την πεποίθηση ότι αξίζουμε να είμαστε υγιείς.

Πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την δική μας αυτοθεραπευτική δύναμη;

§ Να αποδεχτούμε την ασθένεια μας για να θεραπευτούμε από αυτήν. Όταν κάποιος αρνείται το γεγονός ότι υποφέρει από μία ασθένεια, ενισχύει την αντίσταση του σε αυτή. Αυτό προκαλεί στρες το οποίο βάζει τα κύτταρα του οργανισμού σε μία κατάσταση αυτοάμυνας και αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης η στάση αποδοχής θα βοηθήσει να ανακαλύψουμε τα πραγματικά αίτια της ασθένειας.

§ Να δούμε την ασθένεια σαν μία ευκαιρία για να αναπτύξουμε δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι είχαμε και όχι σαν ένα αρνητικό γεγονός. Κάθε ασθένεια μάς δείχνει λάθη που πρέπει να διορθώσουμε σε καθημερινές συνήθειες διατροφής, κίνησης, συμπεριφοράς κ.λπ. Κάθε ασθένεια μπορεί να είναι ένα μάθημα που θα μας κάνει όχι μόνο πιο υγιείς και ισορροπημένους από πριν αλλά και καλύτερους και πιο συνειδητούς ανθρώπους.

§ Να δούμε το σώμα σαν φίλο μας και να σταματήσουμε να του συμπεριφερόμαστε σαν να είναι εχθρός μας. Το ξέρουμε ότι το σώμα πάντα προσπαθεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες του και να του δείξουμε εμπιστοσύνη. Ας μην ξεγελαστούμε από τη θεωρία των αυτοάνοσων νοσημάτων που πρεσβεύει ότι ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του! 

Ο οργανισμός απλά επιτίθεται στις τοξίνες που έχουν εναποτεθεί στις αρθρώσεις, τα αιμοφόρα αγγεία ή τα κύτταρα. Η φλεγμονή, ο πυρετός, ο έμετος κ.α. είναι μηχανισμοί επιβίωσης με τους οποίους το σώμα αποβάλλει τοξίνες στην προσπάθεια του να βρει τις ισορροπίες του.

§ Να μην κάνουμε την ευεξία στόχο ζωής. Το ζητούμενο δεν είναι το τέλειο σώμα ή η τέλεια υγεία, αλλά η ικανότητα να βιώνουμε ευεξία μέσα στις αντιξοότητες. Για παράδειγμα αν πονάμε ας μην θεωρήσουμε αυτό σαν μία ένδειξη νόσησης αλλά ότι πρόκειται για μία υγιή αντίδραση του οργανισμού μας που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να διαχειριστεί μία ανισορροπία. Η νόσηση δεν είναι παρά μία διαδικασία αυτοϊασης!

§ Να διατηρούμε μία θετική στάση και να είμαστε σίγουροι για την αυτοθεραπευτική μας δύναμη. Η ενέργεια ακολουθεί την σκέψη. Τα κύτταρα που τροφοδοτούνται με αγάπη και προσοχή πιστεύουν ότι ζούμε στο παρόν και ότι είμαστε ζωντανοί. Αντίθετα τα κύτταρα που δέχονται επίκριση επειδή «μας κάνουν να υποφέρουμε» μέσα από... 

σκληρές φάσεις, θυμού, απειλών, φαρμάκων, επεμβάσεων, χειμοθεραπειών κ.α. καταστέλλουν την αυτοθεραπευτική τους δύναμη επειδή πιστεύουν ότι τα μισούμε και θέλουμε να πεθάνουνε. Τα κύτταρα είναι ζωντανές, συνειδητές οντότητες, όπως είμαστε και εμείς.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να αφυπνίσει και να μάθει να χρησιμοποιεί τη δική του αυτοθεραπευτική δύναμη. Αυτό προϋποθέτει να ζει στο παρόν, να ζει την κάθε στιγμή και να προσέχει τα μηνύματα που του στέλνει το σώμα του, αντιμετωπίζοντας το σαν ένα εργαλείο χρήσιμο για την φυσική αλλά και την πνευματική εξέλιξη του.

Πρακτικοί τρόποι ενεργοποίησης της αυτοθεραπευτικής μας δύναμης

*Αποτοξίνωση ήπατος και χοληδόχου κύστης.

*Αποτοξίνωση εντέρου.

* Αποτοξίνωση νεφρών.

* Πρόσληψη ζεστού ιονισμένου νερού.

* Θεραπεία δοντιών και ούλων.

*Αντιμετώπιση αλλεργιών.

*Διακοπή καπνίσματος και άλλων εθιστικών συνηθειών.

* Εναλλακτικά θεραπευτικά τρόφιμα (μπρόκολο, λάχανο, καρότο, κουνουπίδι, σέλινο, αβοκάντο, κράνμπερι, φασολάκια, αγκινάρες, ξηροί καρποί, σπόρος chia, φρέσκο καλαμπόκι, ρύζι, κανέλα, γαρύφαλλο, πιπέρι καγιέν, κουρκουμάς, μέλι, αλόη, πράσινο τσάι, τζίνσενγκ, γκουαρανά, έλαιο φασκόμηλου, φλοιός φτελιάς, εκχύλισμα φύλλου ελιάς).

* Χρήση ιονισμένων λίθων.

* Υγρά ιονικά μέταλλα.

*Ιονιστές νερού.

*Μαγειρική χωρίς νερό.

*Θεραπευτικό μπάνιο με αλάτι




Βιβλιογραφία: To Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής (Τόμος 1) Αndreas Moritz

Μιλούν την αλήθεια όσοι γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους…!!!!

Είναι υπέρτατη ικανότητα να μιλάς με αλήθεια. Ένας άνθρωπος που μιλάει με αλήθεια υποδηλώνει ότι έχει εργαστεί βαθιά με τον εαυτό του. Έχει αναγνωρίσει ποιος πραγματικά είναι, έχει αποδεχτεί τα τρωτά του σημεία και σίγουρα αυτό φέρνει πόνο ή σύγκρουση με τα εσωτερικά του κομμάτια. 

Έπεσε και σηκώθηκε ξανά, έπεσε και σηκώθηκε πάλι, πιο γρήγορα μέσα στο ταξίδι αυτό. Έπειτα στράφηκε στην αλλαγή, αφού πρώτα περιποιήθηκε και επούλωσε την κάθε πληγή από το παρελθόν του.

Ο άνθρωπος αυτός οδηγήθηκε βήμα βήμα με ειλικρίνεια προς την αλλαγή. Αυτός ο αληθινός άνθρωπος πλεονάζει μπροστά στους υπόλοιπους που βρίσκονται στη φάση του κρυφτού από τον ίδιο τους τον εαυτό, που υποδύονται άπειρους ρόλους, υιοθετώντας ψεύτικα προφίλ προς τους ίδιους και τους γύρω τους, κάθε φορά. 

Ο λόγος τους δεν έχει βαρύτητα και όσα λένε και υποστηρίζουν διαρκεί μόνο για την ώρα που τα λένε, δηλαδή κάποια δευτερόλεπτα.

Βιώνουν ανεπάρκεια, κρίνουν και επικρίνουν ακατάπαυστα και πιστεύουν εύκολα τα λόγια κάποιου που παίζει καλύτερα τους ρόλους απ’ αυτούς. Δεν αντιλαμβάνονται καθαρά αλλά βλέπουν μέσα από ένα καθρέφτη που παραμορφώνει και διαστρεβλώνει το οτιδήποτε. 

Μιλώντας με αλήθεια έχεις αποδεχτεί και αναλάβει την ευθύνη για όλες τις σκέψεις σου που σε οδήγησαν σε συναισθήματα κι έπειτα στις συμπεριφορές σου στο αείμνηστο παρελθόν.

Ένας άνθρωπος με αλήθεια μέσα του, μπορεί να αντιληφθεί κάθε “φυλακισμένο” άτομο μέσα στους ψεύτικους ρόλους και τα φανταστικά σενάρια. Εάν τον ξεσκεπάσεις, γίνεται εχθρός σου διότι ουσιαστικά ανακάλυψες τις κρυψώνες του. 

Εάν δεν τον απομακρύνεις, επανέρχεται με πολλαπλούς ρόλους για να σου τραβήξει την προσοχή. Εάν αδιαφορήσεις, ζει με την ψευδαίσθηση ότι σε έχει εκμηδενίσει.

Κάθε άνθρωπος αποζητά την αναγνώριση και την επιβεβαίωση από το περιβάλλον του και την κοινωνία, καθώς και την ασφάλεια ότι ανήκει κάπου. 

Αλλά ξεχνάει ότι το πρώτο βήμα είναι να ασχοληθεί με την αυτογνωσία του και να αφιερώσει χρόνια και έπειτα θα έρθει η αναγνώριση και θα συνειδητοποιήσει ότι είναι πλήρης και συνεπώς κυρίαρχος στη ζωή.

Με τον τρόπο αυτό απλά αποχωρεί για επόμενους, πιο καθαρούς και φωτεινούς ουρανούς, την ώρα που κάτι δεν τον εξυπηρετεί ή δεν του ταιριάζει πλέον. Δεν φεύγει γιατί αισθάνεται λίγος και ανεπαρκής, αλλά φεύγει με πίστη, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση για το επόμενο βήμα, στον επόμενο προορισμό. 

Η μεγαλύτερη ασφάλεια του είναι η αλλαγή. Μιλώντας για αλλαγή δεν παραδίδει τα όπλα, αλλά αθόρυβα δηλώνει τη νέα του επιλογή ανεβάζοντας τον πήχη στην εξέλιξη του.

Δεν ψάχνεται για καβγά παρά μιλάει με αλήθειες που ίσως ο άλλος που παίζει το κρυφτό να τον ακούσει. 

Και αν πάλι βρει τον άλλον στη κρυψώνα του, πάλι με απλό και κατανοητό τρόπο θα του μιλήσει, χωρίς θυμό και ένταση, διότι κατανοεί και επιλέγει να αφιερώσει χρόνο να του δώσει πληροφορίες ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο του κρυφτού. Γιατί τότε, θα έρθει η στιγμή που δεν θα υπάρχουν άλλοι ρόλοι να παίξει και άλλα μέρη να κρυφτεί.

Για να μιλάς με αλήθεια χρειάζεται να επιλέξεις συνειδητά να αντιμετωπίσεις κατάματα όσα άφηνες κάτω από το χαλί για καιρό. Ήρθε η ώρα να κάνεις γενική καθαριότητα στο ίδιο σου το “είναι” βγάζοντας τα χαλιά και μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια που κρύφτηκαν. 

Κάθε σκουπιδάκι που μαζεύεις έχει πόνο, αναμνήσεις, συναισθήματα, εικόνες, ήχους, μυρωδιές και νιώθεις την αυτοτιμωρία, όμως σε παρακαλώ μη σταματήσεις και ολοκλήρωσε τη διαδικασία.

Βγες από τη λήθη και μπες στην αλήθεια που σε οδηγεί στην ελευθερία! Άνοιξε την πόρτα στην πληροφορία, να γεμίσει φως και προχώρα στην κορύφωση προς την αγάπη, αγάπη με ανιδιοτέλεια, αγάπη για το Όλο, το Ένα!




Πώς να αγαπώ χωρίς να πληγώνομαι; Κάν’ το όπως ο σκαντζόχοιρος…!!!!

“Είναι στα λάθη και στις αστοχίες μας, όχι στις αρετές μας, που αγγίζουμε ο ένας τον άλλον και βρίσκουμε συμπάθεια. Είναι στις τρέλες μας που γινόμαστε ένα.” Jerome K. Jerome

Κάθε σχέση είμαι μια όμορφη ευκαιρία αλλά και μια μεγάλη πρόκληση. Λατρεύουμε να ερχόμαστε ο ένας κοντά στον άλλον αλλά πολλές φορές αυτή η εγγύτητα γίνεται επίπονη, επειδή άθελά μας πληγώνουμε ο ένας τον άλλον.Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Να αποφεύγουμε τις σχέσεις για να μη πληγωθούμε; Να ανεχόμαστε τους άλλους και να γινόμαστε θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών; Να συνεχίζουμε τη σχέση μόνο όταν είμαστε πάντα πιο μπροστά στον λογαριασμό του ποιος πληγώνει περισσότερο τον άλλον;

Γιατί να μην διδαχθούμε από τη συμπεριφορά του σκαντζόχοιρου; Ας δούμε τι έχουν να μας διδάξουν με το δίλημμα που αντιμετωπίζουν στους κρύους καιρούς.

Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου
Οι σκαντζόχοιροι τείνουν να προτιμούν τον ζεστό καιρό, αλλά μπορούν και να αντεπεξέλθουν όταν ο καιρός στρέφεται εναντίον τους. Συχνά, στριμώχνονται κοντά ο ένας με το άλλον ως ένας τρόπος να παραμείνουν ζεστοί. 

Ωστόσο, αυτό παρουσιάζει μια προφανή δυσκολία καθώς θα αρχίσουν με τα αγκάθιά τους να πληγώνουν ο ένας τον άλλον. Τελικά, θα απομακρυνθούν όταν νιώσουν πόνο, πριν πλησιάσουν ξανά ο ένας δίπλα στον άλλον αφού κρυώσουν.

Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου παρουσιάζει ένα προφανές ανάλογο με την ανθρώπινη οικειότητα. 

Όλοι επιθυμούμε αγάπη και βαθύτερες σχέσεις. Αλλά αυτό μας κάνει πολλές φορές να πληγωνόμαστε. Ο Φρόιντ και ο Σοπενχάουερ, προχώρησαν τη μελέτη ένα βήμα παραπέρα, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν την κοινωνική απόρριψη (το τσίμπημα από τα αγκάθια) πολύ έντονα, ήταν όλο και λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν «ζεστασιά». Εν τω μεταξύ, οι αισιόδοξοι ξεπερνούσαν αυτόν τον πόνο και αργότερα έβρισκαν τη χαρά και την άνεση με τους άλλους.

Ο κληρικός, Τζον Ντον, είχε πει μια φράση (που συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Σαίξπηρ), σε ένα κήρυγμα του «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί». 

Η φράση του αναφέρεται στην αναγκαιότητα όλων των ανθρώπων να βρουν την αγάπη και τη σύνδεση με τους άλλους, ενώ επίσης περικλείει το σιωπηρό και αναπόφευκτο τίμημα της ερωτικής απόρριψης και της απογοήτευσης.

Ίσως η λύση να υπάρχει στον Γερμανό φιλόσοφο, Άρθουρ Σοπενχάουερ, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα για το δίλημμα των σκαντζόχοιρων που αναζητούσαν ζεστασιά,

«Θα ήταν καλύτερο να μείνουν σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον»

Αναζητήστε και καλλιεργήστε σχέσεις, αλλά να έχετε τη δύναμη να δίνετε ο ένας στον άλλο χώρο και μια αρκετά ευγενική καρδιά για να συγχωρείτε όταν κάποιος από εσάς τσιμπάει με τα “αγκάθια” του τον άλλον στην προσπάθειά του να “ζεσταθεί”. Μην απομακρυνθείτε πολύ. Μην γίνεις ο ερημίτης σκαντζόχοιρος.

Όπως έλεγε ο συγγραφέας ο Φερνάντο Πεσσόα:

“Είναι εύκολο να απομακρύνεις τους ανθρώπους. Αρκεί να μην τους πλησιάζεις”.

Ας ακολουθήσουμε και τη σοφή συμβουλή που δίνει ο μεγάλος ποιητής Χαλίλ Γκιμπράν όταν αναφέρεται στον γάμο αλλά και στις σχέσεις αγάπης :

Αγαπάτε ο ένας τον άλλο, αλλά μη κάνετε δεσμά από την αγάπη :

Αφήστε την αγάπη να είναι σα μιά κινούμενη θάλασσα ανάμεσα στις ακτές των ψυχών σας.

Γεμίστε τις κούπες ο ένας του άλλου, αλλά μην πίνετε από την ίδια κούπα.

Δίνετε ο ένας στον άλλο από το ψωμί σας, αλλά μην τρώτε από το ίδιο κομμάτι.

Τραγουδάτε και χορεύετε μαζί και χαρείτε, αλλά ας μένει ο καθένας μόνος του.

Καθώς οι χορδές του λαγούτου είναι μόνες, παρ’ όλο που δονούνται με την ίδια μουσική.

Δώστε τις καρδιές σας, όχι όμως στη φύλαξη ο ένας του άλλου.

Γιατί μόνο το χέρι της ζωής μπορεί να κρατήσει τις καρδιές σας.

Να στέκεστε μαζί, κι ωστόσο όχι πολύ κοντά μαζί :
Γιατί οι κολόνες του ναού στέκονται χώρια,και η βαλανιδιά και το κυπαρίσσι δεν φυτρώνουν το ένα στη σκιά του άλλου.



 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Γίνε αληθινά ευτυχισμένος. Κάν’ το όπως ο Αριστοτέλης…!!!!

Όλοι μας αναζητούμε την ευτυχία αλλά είμαστε ο Θησέας όπως σε έναν λαβύρινθο και ο Μινώταυρός μας είναι η άγνοια του πώς να βρούμε τι φταίει και δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Ας χρησιμοποιήσουμε τον Αριστοτέλη ως έναν λάβρυ με τον οποίον ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο.

Καταρχήν η αναζήτηση της ευτυχίας είναι αντικείμενο της ηθικής φιλοσοφίας. Ο Αριστοτέλης έγραψε τρία σημαντικά έργα τα Ηθικά Νικομάχεια, τα Hθικά Ευδήμια και τα Ηθικά Μεγάλα. Δεν τον ενδιέφερε η θεωρία καθαυτή, η αναποτελεσματική γνώση για την ίδια τη γνώση, αλλά πίστευε ότι εμβαθύνει για να βοηθήσει τον εαυτό του και τους άλλους να γίνουν άνθρωποι καλύτεροι, να κατακτήσουν το Αγαθό.

O Αριστοτέλης προσδιορίζει την ευδαιμονία σύμφωνα με την Πλατωνική αντίληψη : Η ανεμπόδιστη επιδίωξη του έργου, για το οποίο ο άνθρωπος προορίζεται. Ο άνθρωπος έχει μια ανώτερη φύση και αυτή πρέπει να επιδιώξει να εκφράσει. Αυτή η πραγμάτωση της φύσης του παράγει αυτό το βίωμα που βιώνουμε ως ευτυχία. Και αυτή η αναζήτηση είναι ο ανώτερος σκοπός ενός ανθρώπου.

Ο Αριστοτέλης πιστεύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να μάθει να είναι ευτυχισμένος. Γιατί την ευδαιμονία δεν την στέλνουν οι θεοί, αλλά αποκτιέται με την συνεχή πρακτική εξάσκηση της Αρετής. Η ευδαιμονία είναι για τον άνθρωπο αποκλειστικά αυτοσκοπός. Είναι τέλεια, δεν της λείπει τίποτα. 

Και, όπως τονίζει ο Σταγειρίτης φιλόσοφος, δεν είναι κατάσταση αλλά ενέργεια. Δεν αποτελεί μια παθητική στάση, αλλά δυναμική. Είναι σύνολο πράξεων και όχι μόνο γνώσεων. Είναι ενεργητικός τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας.
Δεν αρκεί να έχεις απόλαυση, αγαθά και υγεία;

Πολλοί άνθρωποι συσχετίζουν την ευτυχία με πράγματα που είναι υλικά και απτά. Όπως είναι η ηδονή και ο πλούτος, αλλά και με πράγματα που τους λείπουν. 

Αυτή είναι μια σχετική ευτυχία γιατί αυτό που κάνει κάποιον ευτυχισμένο, για κάποιον άλλο δεν έχει καμία αξία. Όπως π.χ. ο διψασμένος στην έρημο θα ήταν ευτυχισμένος με λίγο νερό και όχι με λίγο χρυσάφι.

Ό,τι εξασφαλίζει την υγεία του σώματος, η τροφή και τα υλικά αγαθά είναι απαραίτητα βέβαια, αλλά δεν είναι αυτά που οδηγούν σε μια «ανθρώπινη ευτυχία». 

Είναι απολύτως αναγκαία μα όχι και ικανά για την επίτευξή της. Για τα ζώα ίσως να αρκούσαν, όμως δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να αναζητήσει και να βιώσει κάτι που είναι πέρα από την απλή υλική επιβίωση και την αναπαραγωγή.

Αρκεί η Λογική; Και τι είναι η αρετή;

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα έμβια όντα είναι ο Λόγος, η λογική. Η λογική αποτελεί το ένα μέρος του και το άλλο είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να καταλαβαίνει τις προσταγές της λογικής και να διαμορφώνεται σύμφωνα με αυτές. 

Επειδή όμως υπάρχουν πράξεις ανώτερες και κατώτερες, ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να ενεργεί μόνο σύμφωνα με τον Λόγο, αλλά και σύμφωνα με την Αρετή, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο για το οποίο προορίζεται. 

Η Λογική χωρίς Αρετή μπορεί να γίνει ουδέτερη ή και αρνητική ως προς την ευτυχία. Η λογική είναι το πηδάλιο που μπορεί να στρέψει το καράβι μας προς τα εκεί που θέλουμε. Όμως η αρετή είναι το GPS που μας δείχνει προς τα πού να στρέψουμε το καράβι της ζωής μας,

Επειδή όμως υπάρχουν πολλές αρετές, ο άνθρωπος θα πρέπει να αναζητήσει αυτήν που είναι τελειότερη για να τον οδηγήσει στην ευδαιμονία. Μια τέτοια αρετή πρέπει να είναι αυτοσκοπός και όχι απλά ένα μέσο για να φτάσει σε μια άλλη. 

Στην κορυφή της ιεραρχίας των αρετών βρίσκεται η Σοφία. Η φρόνηση κάνει τον άνθρωπο ικανό να φτάσει στην Σοφία.

Η ευδαιμονία είναι ο τελικός σκοπός και η αρετή είναι το μέσο για να φτάσει ο άνθρωπος σε αυτόν. 

Όπως επίσης και ο πλούτος και τα άλλα υλικά αγαθά είναι απλά μέσα για να φτάσει κανείς στην ευδαιμονία. Επίσης δεν είναι ευδαιμονία η ηδονή, γιατί είναι μια κατώτερη κατάσταση και είναι αποτέλεσμα της ευδαιμονίας. Ευδαίμων είναι ο άνθρωπος που καταφέρνει κατά την διάρκεια της ζωής του, να εκφράσει με τις πράξεις του και τα έργα του την ανθρώπινη, λογική φύση του και όχι την φύση ενός ζώου ή ενός φυτού.

Ο Αριστοτέλης προσδιορίζει τον άνθρωπο ως πολιτικό και κοινωνικό ον. Και αυτός ο ορισμός φανερώνει την έμφυτη τάση, που έχει ο άνθρωπος, να θέλει να είναι μέρος μιας πολιτικής κοινωνίας και να μην είναι μόνος του. 

Έτσι η ευτυχία κρίνεται και στις σχέσεις του ανθρώπου με τους άλλους ανθρώπους και τα πράγματα, με το περιβάλλον και τον εαυτό του. Για το λόγο αυτό η ανθρώπινη ευτυχία επιτυγχάνεται πιο εύκολα μέσα σε οργανωμένες κοινωνικές δομές, την οικογένεια και την κοινότητα. 

Και μπορεί να επιτευχθεί πλήρως στην ανώτερη από αυτές, την Πόλη ή την Πολιτεία.

Αυτό που περιγράφει, τελικά, ο Αριστοτέλης ως ιδανική ή άριστη ζωή δεν είναι άλλο από τον τέλειο φιλοσοφικό βίο. Στόχος της φιλοσοφίας, είναι η αναζήτηση της αλήθειας , ως θεωρία και ως πράξη, η ηθική ζωή. 

Σύμφωνα με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, ο τέλειος φιλοσοφικός βίος δεν καθορίζεται από τις ηθικές έξεις, δεν έχει ανάγκη από διαλείμματα, ούτε υπόκειται στην τύχη.




7 τρόποι για να αλλάξεις τη ζωή σου σε ένα μήνα…!!!!

Δες το αλλιώς και κάνε τη ζωή σου καλύτερη.
§ Thomas Oppong

Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις :
– Ποια είναι η αξία της αυτογνωσίας.
– Γιατί πρέπει να προετοιμάζεσαι για την επόμενη ημέρα.

Πολλά άτομα απλά περνούν την ζωή τους. Έτσι απλά. Την αφήνουν να κυλάει. Και αφήνουν και τον χρόνο να περνάει. Γρήγορα. Αφήνουν τα πράγματα να συμβούν. 

Και αφήνουν την κάθε ημέρα να είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη. Και την επόμενη. Η ζωή τους είναι συνηθισμένη. Και δεν κάνουν τίποτα ασυνήθιστο.

Μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά για εσένα; Φυσικά και μπορούν. Απλά πρέπει να πάρεις τον έλεγχο της ζωή σου στα χέρια σου. Τώρα!

7 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τη ζωή σου :

1.Προσδιόρισε την ταυτότητά σου
Ποιος είσαι; Τι θέλεις; Για τι θέλεις να είσαι γνωστός; Ποια standards έχεις εσύ για τον εαυτό σου; Προσδιόρισε τον πιο σημαντικό ρόλο στον κόσμο και άρχιζε να σχηματίζεις την πραγματικότητά σου βάσει αυτού.

Εσύ είσαι εσύ. Οι προκλήσεις της ζωής και της δουλειάς σου σε κάνουν να γίνεις η καλύτερη version του δικού σου εαυτού και όχι μία μέτρια προσέγγιση κάποιου άλλου.

Ο σκοπός σου ενεργοποιεί το κίνητρο σου. Τι θέλεις να επιτύχεις αύριο, σε ένα τέταρτο ή στα επόμενα 5 χρόνια;

Φαντάσου να ξυπνάς κάθε μέρα με ενθουσιασμό για ό,τι στοχεύεις και για ό,τι θέλεις να επιτύχεις. Αυτό το πάθος θα σε οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο.

2.Ξεχώρισε και εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία. Ποτέ δεν είναι αργά!
Πολλοί άνθρωποι περνούν όλη τους την ζωή χωρίς ποτέ να ξεχωρίσουν. Κι όμως είναι τόσο συναρπαστικό να παρατηρείς τους λίγους. Εκείνους που τολμούν και βγαίνουν έξω από το προστατευμένο περιβάλλον τους και προσπαθούν να καταφέρουν κάτι που – κατά την γνώμη τους – αξίζει.

Πολλοί ζουν με την ψευδαίσθηση πως θα έχουν το αύριο για να κάνουν την δουλειά του σήμερα. Έτσι συνεχίζουν να κωλυσιεργούν μέχρι που η δουλειά γίνεται βουνό.

3.Άλλαξε νοοτροπία!
Αν έχεις αποτύχει σε κάθε στόχο που έχεις θέσει στην ζωή σου, το πρόβλημα ίσως βρίσκεται μόνο στο μυαλό σου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που σκέφτεσαι. Το μυαλό σου είναι η μεγαλύτερη δύναμή σου.

Όλα όσα λες στον εαυτό σου, αλλά και όλα όσα πιστεύεις για εκείνον, μπορούν να εμποδίσουν μία αλλαγή να συμβεί. Την ίδια στιγμή όμως μπορούν να δώσουν έδαφος σε νέες ιδέες.

Όταν αρχίσεις να ελέγχεις τον τρόπο σκέψης σου, όταν αρχίσεις να αναγνωρίζεις και να διώχνεις τις αρνητικές σκέψεις, τότε θα μπορείς να κάνεις υγιείς επιλογές, θα αποκτήσεις μία αισιόδοξη άποψη για την ζωή, θα αφοσιωθείς στους στόχους σου και θα τους επιτύχεις.

Θα τελειώνεις ό,τι αρχίζεις και θα ξεκινήσεις και μία πιο όμορφη ζωή. Αυτήν που προσδοκάς και λαχταράς. Από εσένα εξαρτάται αν μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρα, τους στόχους και τις επιθυμίες σου.

4.Κάνε μικρές και σταθερές αλλαγές
Το να γίνεις η καλύτερη version του εαυτού σου είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί σκληρή δουλειά. Και ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μπορεί να αποτύχεις. Αλλά η ζωή είναι ένα ταξίδι και σου προσφέρει πάντα την δυνατότητα να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή και να βελτιωθείς.

“Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου. Η ανάπτυξη του εαυτού σου είναι ιερή. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση,” υποστηρίζει ο Stephen Covey.

Όταν είσαι έτοιμος να κάνεις μία αλλαγή, θα πρέπει να ξεκινήσεις με αλλαγές σε μικρά πράγματα.

Αν θέλεις να αλλάξεις την ζωή σου και να μην έχεις μία συνηθισμένη ζωή, θα πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό. Αλλά να στοχεύεις πάντα στην μικρή και σταθερή αλλαγή και όχι στην ξαφνική. Μικρές αλλαγές που θα κάνουν την μεγάλη διαφορά. Είναι ο μόνος επιτυχημένος τρόπος.

Η αυτοβελτίωση δεν είναι προορισμός. Γιατί απλά δεν τελειώνει ποτέ. Ακόμα και αν έχεις κάποια επιτυχία και θέλεις να την διατηρήσεις, θα πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια ακριβώς πράγματα που σε οδήγησαν σε αυτήν.

Το σημαντικό είναι να βελτιώνεις την ζωή σου κάθε ημέρα, χωρίς να έχεις σημασία πόσο μικρό θα είναι το κάθε σου βήμα.

5.Κάνε τα πρωινά σου πιο εύκολα
Αφιέρωσε 20 λεπτά κάθε νύχτα σε αυτό. Σχεδίασε τι πρέπει να κάνεις την επόμενη ημέρα, προτού ξεκινήσει. Ετοίμασε την καφετέρια και διάλεξε τα ρούχα σου.

Θα δεις πως έχει αποτέλεσμα. Οι βραδινές σου ενασχολήσεις καθορίζουν την επιτυχία της πρωινής σου ρουτίνας και ο χρόνος πριν κοιμηθείς είναι ιδανικός για να μπορέσεις να προετοιμαστείς για το επόμενο πρωί.

Ένα παραγωγικό πρωινό δημιουργείται συνειδητά. Ωστόσο θα πρέπει να δουλέψεις για αυτό. Γιατί είναι δύσκολο να έχεις συνοχή και συνέπεια. Αυτό απαιτεί μεγάλη αφοσίωση.

6.Μην κάνεις αυτό που κάνουν οι πολλοί
Μην σπαταλάς τον χρόνο σου άσκοπα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δίνουν προσοχή στην προσωπική τους ανάπτυξη, στην διαρκή εκμάθηση και στο να χτίζουν σχέσεις που δίνουν νόημα στην ζωή τους.

Ανάπτυξε τις σχέσεις εκείνες που θα βγάλουν την καλύτερη πλευρά του εαυτού σου.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να είσαι σαν την μάζα και να ακολουθείς το πλήθος. Δεν το θέλεις αυτό. Κάνε πράγματα που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις. Συναγωνίσου με τους καλύτερους. Δες, διάβασε, άκουσε και ανάλυσε τι διαφορετικό κάνουν εκείνοι σε σχέση με εσένα.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται σε όλα αυτά που αποφεύγεις. Όλα όσα σε καταπονούν και μειώνουν το πνεύμα σου. Αναζήτησε τις δυσκολίες και ασχολήσου με όσα θα σε κάνουν να ξεπεράσεις τα όριά σου.

Γιατί οι δυσκολίες μας κάνουν να ωριμάζουμε. Γι’ αυτό μην τις αποφεύγεις, αντίθετα ενστερνίσου τες. Αν φυσικά προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου πραγματικά.

Το να δίνεις βάση στα σωστά πράγματα διαφοροποιεί αυτούς που ζουν μία γεμάτη νόημα ζωή από αυτούς που την ζουν μηχανικά.

7.Βρες τα όριά σου και ξεπέρασέ τα!
Διάλεξε έναν στόχο και προσπάθησε να τον επιτύχεις, ό,τι εμπόδιο κι αν βρεθεί στον δρόμο σου. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τα όριά σου.

Αντιμετώπισε οποιοδήποτε αίσθημα φόβου σε εμποδίζει να ζεις την ζωή σου όσο καλύτερα μπορείς. Και μην φοβάσαι. Το μυαλό σου έχει την δύναμη να προσαρμόζεται σε κάθε περίσταση.

Αναζήτησε ευκαιρίες και ανάλαβε δράση με κατεύθυνση τα όνειρά σου. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσεις από την μάζα. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αναζητήσει αυτό που είναι σημαντικό για εσένα.

“Aυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι να ξεχαστώ”-Evita Peron

Κανένας δεν ήρθε στον κόσμο για να μην είναι πρωταγωνιστής. Αγωνίσου για το αδύνατο. Η ζωή είναι πολύ μικρή και ο χρόνος σου τόσο μα τόσο πολύτιμος! Για αυτό αναζήτησε τον καλύτερο εαυτό σου. Σήμερα! Και ζήσε το ταξίδι που επιθυμείς.




Thomas Oppong
Ο Thomas Oppong είναι αρθρογράφος της HuffPost και του Business Insider.

“Θέλω να αλλάξω αλλά δεν μπορώ” : Καν’ το όπως ο Αριστοτέλης…!!!!

Ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους στη ζωή είναι να κατακτήσεις το εγώ σου.

Ο πιο κοινός εχθρός της προσωπικής ανάπτυξης και επιτυχίας βρίσκεται μέσα: το εγώ μας. Το εγώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να κάνετε καλύτερες σχέσεις. Περιλαμβάνει όλους τους φόβους και τις ανασφάλειές μας καθώς κι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους.

Είναι ο ορκισμένος εχθρός της ικανότητάς μας να μαθαίνουμε και να μεγαλώνουμε. Όπως το έθεσε ο Επίκτητος, «Είναι αδύνατο για ένα άτομο να αρχίσει να μαθαίνει αυτό που νομίζει ότι ήδη γνωρίζει». Μπορεί να μας τυφλώσει μπροστά στα λάθη μας και να σπείρει μελλοντικά προβλήματα. Το εγώ κάνει την ανάκαμψη πιο δύσκολη όταν αποτυγχάνεις. Σε κάθε στάδιο, το εγώ, μας κρατάει πίσω.

«Θεωρώ πιο γενναίο αυτόν που νικά τις επιθυμίες του από αυτόν που νικά τους εχθρούς του, γιατί η πιο δύσκολη νίκη είναι η νίκη πάνω στον εαυτό του», λέει ο Αριστοτέλης.

Μην ξεγελιέστε από τις δυνάμεις σας. Η ικανότητα να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με το εγώ σας και να είστε σε θέση να περιορίσετε την επιρροή του είναι μια σημαντική ικανότητα που χρειάζεστε για να μπορείτε να γίνετε καλύτερος άνθρωπος.

Το εγώ σαμποτάρει τη λογική και τη διαίσθηση. Μην του επιτρέψετε να γεμίσει τον χώρο που δεν είναι γεμάτος γνώση. Μόλις εξημερώσετε το εγώ σας, θα ελευθερωθείτε για να κάνετε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας στη ζωή και την καριέρα.

Στις επιλογές και τις πράξεις μας καθημερινά, μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μαθήματα της Φιλοσοφίας για να γίνουμε σοφότεροι, λιγότερο ανήσυχοι, πιο στοχαστικοί, να εκτιμήσουμε περισσότερο τη ζωή και να σκεφτούμε βαθύτερα τις επιλογές μας και πώς αυτές εμπλουτίζουν τη ζωή μας.




Πηγές:

Να τρως όπως ο Πλάτωνας. Συμβουλές διατροφής από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο…!!!!

Να τρως όπως ο Πλάτωνας
Συμβουλές διατροφής από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο
Στις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει σημαντικό το θέμα της διατροφής. Όσο απομακρυνόμαστε από τη φυσική διατροφή τόσο χειροτερεύει η φυσική αλλά και η ψυχολογική μας υγεία. 

Ας δούμε τι λέει ο Πλάτωνας για τη διατροφή
Όσον αφορά τη διατροφή, ο φιλόσοφος Πλάτωνας τονίζει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να εφαρμόζει την εγκράτεια.

Σημειώνει ότι δεν είναι το γερό και καλό σώμα το οποίο κάνει καλή την ψυχή, αλλά αντίθετα η καλή και δυνατή ψυχή με την αρετή της κάνει το σώμα καλό. 

Στα περίφημα Συμπόσια της Ακαδημίας αντίθετα με ότι πιστεύεται, ακολουθούσαν τις Πυθαγορικές αντιλήψεις για την διατροφή, δίνοντας κατά τη διάρκεια τους, περισσότερη σημασία στην συζήτηση πάνω σε φιλοσοφικά θέματα.

Λέει : “εγώ έχω την ιδέα ότι δεν είναι το γερό και καλό σώμα εκείνο που με την αξία του κάνει καλή και την ψυχή, αλλά το εναντίον, η καλή ψυχή είναι που με την αρετή της κάνει και το σώμα όσο γίνεται πιο καλό”.

Και επίσης : “Γιατί δεν θεραπεύουν, νομίζω, οι γιατροί με το σώμα το σώμα (γιατί δεν θα ‘πρεπε τότε ποτέ ή να είναι ή να γίνουν αρρωστιάρικα τα σώματά τους), αλλά με την ψυχή θεραπεύουν το σώμα και η ψυχή ποτέ δεν θα μπορούσε να θεραπεύσει τίποτα καλά, αν ήταν ή αν γινόταν η ίδια κακή”.

Τέλος ζητάει να αποφεύγουμε τις καταχρήσεις : “Οι πολυφαγίες και οι παρόμοιες απολαύσεις και καταχρήσεις, τραβούν προς τα κάτω την όραση της ψυχής”.

Στον Τίμαιο, όπου ο Πλάτωνας πραγματεύεται την απόκρυφη σύνθεση του ανθρώπου, αναφέρει ότι η θνητή ψυχή, που δόθηκε στον άνθρωπο από τους δημιουργούς θεούς, έχει ένα κατώτερο μέρος που επιθυμεί τροφές και ποτά. 

Η έδρα του βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα. Μάλιστα, η δομή του πεπτικού συστήματος έγινε για να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της απληστίας για τροφή πάνω από το μέτρο, που εκ των προτέρων γνώριζαν οι θεοί ότι θα επικρατήσει στον άνθρωπο. 

Η γαστριμαργία δε, θα έκανε τον άνθρωπο αφιλόσοφο, άμουσο και απείθαρχο στο θείο μέρος του, αφού αυτός θα κοιτούσε να ασχολείται με τροφές πάνω από τη μέτρια χρήση και την ανάγκη.

Το στόμα το χαρακτηρίζει ως είσοδο για τα αναγκαία και έξοδο για τα άριστα. Είσοδος για την αναγκαία τροφή και έξοδος για λόγους, που ως νάμα ρέουν από το στόμα προς τα έξω, εξυπηρετούν τη φρόνηση και είναι το καλύτερο και ωραιότερο απ’ όλα τα νάματα.

Η δίαιτα είναι ακόμη ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ασθενειών, αντί τα φάρμακα.

Το στόμα το χαρακτηρίζει ως είσοδο για τα αναγκαία και έξοδο για τα άριστα. Είσοδος για την αναγκαία τροφή και έξοδος για λόγους, που ως νάμα ρέουν από το στόμα προς τα έξω, εξυπηρετούν τη φρόνηση και είναι το καλύτερο και ωραιότερο απ’ όλα τα νάματα.

Η δίαιτα είναι ακόμη ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ασθενειών, αντί τα φάρμακα.

Στην Πολιτεία, όπου αναλύει ο μεγάλος φιλόσοφος διεξοδικά τα μέρη της ψυχής, τονίζει ότι ο έλεγχος του επιθυμητικού είναι απαραίτητος. Για τους φύλακες θεωρεί απαραίτητο ότι θα πρέπει να τρώνε σε κοινά συσσίτια και το ίδιο τονίζει στους Νόμους, όπου τα συσσίτια θα γίνονται με την επίβλεψη παρατηρητών, για να μη διαιτώνται αμέτρως.




Αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Παττακού: 
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ 
(Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ)

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

12 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να αγαπήσεις πραγματικά τον εαυτό σου…!!!!

Πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να έχουν φαινομενικά «τέλειες» ζωές - να έχουν υγεία, την οικογένεια και τα παιδάκια τους, την δουλειά τους, προβλήματα λίγο-πολύ διαχειρίσιμα - κι όμως να είναι διαρκώς κατσούφηδες ή θυμωμένοι;

Τι φταίει σε κάποιους ανθρώπους και «αρπάζονται» με το παραμικρό, έχουν μόνο κακό να πουν για τους άλλους και είναι δύστροποι και «κλειστοί»; 

Σαφώς και κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό και στην ψυχή κάποιου, όμως, τέτοια συναισθήματα και συμπεριφορές κατά κανόνα συγκλίνουν σε ένα μόνο πρόβλημα. 

Δεν είναι θανατηφόρο. Δεν είναι ανεπανόρθωτο. Αλλά είναι σοβαρό - και χρειάζεται διάθεση για «δουλειά» για να επιλυθεί.

Λέγεται: Να αγαπάς τον εαυτό σου.

Όταν νιώθεις ότι όλοι σε αδικούν, όταν νιώθεις ότι ίσως - βέβαια - και να το αξίζεις, γιατί δεν είσαι αρκετά καλή (αρκετά εργατική, αρκετά μορφωμένη, αρκετά υπομονετική, όμορφη, νέα), όταν νιώθεις ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να αποκτήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι… όλα αυτά αποδεικνύουν έλλειμμα αγάπης προς τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τι σημαίνει «να αγαπάς τον εαυτό σου»;

1. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να αναγνωρίζεις τη μοναδικότητά σου
Να έχεις επίγνωση ότι δεν υπάρχει κανείς σαν εσένα. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να αναγνωρίζεις την αξία σου. Να αναγνωρίζεις τα δώρα που σου δόθηκαν. Εσύ δεν είσαι ούτε κάτι παραπάνω ούτε κάτι λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είσαι σπουδαίος. 

Όλοι είμαστε δυνητικά σπουδαίοι. Κάποιοι το ανακαλύπτουν και το εξελίσσουν, άλλοι δεν το αντιλαμβάνονται. Μέσα σε όλους µας, ωστόσο, κρύβεται µεγαλείο.

2. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να απευθύνεσαι σε αυτόν πάντα µε τρυφερότητα
Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι να επενδύεις στον εσωτερικό διάλογο. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τον αποδέχεσαι. Να είσαι ειλικρινής µαζί του. Να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι ό,τι υπέροχο και όμορφο έχεις μέσα σου.

3. Ανάκτησε τη δύναμή σου
Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα στην άποψή σου σε σχέση µε την άποψη των άλλων. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να µην επιτρέπεις στα λόγια των άλλων να σε πληγώνουν. 

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να δίνεις μεγαλύτερη αξία σε ό,τι είναι σημαντικότερο για εσένα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα για εσένα, γιατί κανείς δεν είναι µέσα σου.

4. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να έχεις κατανόηση απέναντί του
Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να μην τον κρίνεις. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τον συγχωρείς και να είσαι υπομονετικός μαζί του και µε τις πράξεις του. Να του δίνεις ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή.

5. Βάλε προτεραιότητες
Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να ξεκαθαρίσεις ότι εσύ είσαι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου. Περισσότερο από το παιδί σου, περισσότερο από τον σύντροφό σου, περισσότερο από τους γονείς σου. Γιατί τη στιγμή που θα τα παρατήσεις, θα νιώσεις την απώλεια και θα ψάξεις στους άλλους αυτό που αρνείσαι ο ίδιος στον εαυτό σου. 

Όταν εσύ δεν δίνεις σε εσένα ό,τι χρειάζεσαι, αρχίζεις να δημιουργείς σχέσεις εξάρτησης µε τα παιδιά σου, µε τον σύντροφό σου, µε τους γονείς ή µε τους φίλους σου. 

Τη στιγµή που βάζεις τους άλλους πάνω από εσένα, δημιουργείς ένα κενό μέσα σου, παραμελείς ένα κομμάτι του εαυτού σου που κανείς δεν µπορεί να γεµίσει για λογαριασμό σου.

6. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να του αφιερώνεις κάθε µέρα λίγο χρόνο
Για να κάνεις κάτι που σου αρέσει, που σε χαλαρώνει, που σε διασκεδάζει. Φύλαξε έναν χώρο για εσένα.

7. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να πιστεύεις σε εσένα
Το να πιστεύεις σε εσένα σημαίνει να προχωράς µπροστά ό,τι κι αν γίνει. Έχεις δηµιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίω-ση του Θεού. Ο Θεός σου τα δίνει όλα κάθε μέρα. Πίστεψε σε εσένα, ειδικά όταν όλα γύρω σου παραπαίουν. Γιατί όταν το κάνεις, αυτό ενισχύει τη δοµή του εαυτού σου και μεταδίδεις αυτήν τη σταθερότητα σε ό,τι σε περιβάλλει.

8. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τρέφεσαι σωστά, σωματικά και πνευματικά

9. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να συναναστρέφεσαι ανθρώπους καλούς για εσένα, σε ένα ωφέλιµο περιβάλλον.
Ανθρώπους που σε εκτιµούν, που στηρίζουν τις αποφάσεις σου και ενισχύουν την προσωπική και επαγγελµατική σου ανάπτυξη.

10. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να επιμένεις σε ό,τι αγαπάς
Απαγορεύεται να τα παρατάς.

11. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να είσαι αποφασιστικός
Αν δεν είναι καλό για εσένα, δεν είναι καλό ούτε για τους άλλους. Μάθε να λες «όχι» χωρίς να νιώθεις ενοχές.

12. Διεκδίκησε ό,τι είναι δικό σου
Αναγνώρισε τι είναι δικό σου.




« Συνέχιζε να πηγαίνεις κόντρα στη ''ροη του κοπαδιού'' και η δικαίωση σου είναι θέμα ελάχιστου χρόνου »…!!!!

Όταν έρθει ο καιρός που θα νιώσεις ΜΟΝΟΣ ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων και ο κύκλος των φίλων και συγγενών δεν θα σε αγγίζει εσώψυχα…

Όταν έρθει η μέρα που θα νιώσεις ότι ¨πνίγεσαι¨ σε μια θάλασσα  ''άψυχων ανθρώπων'' και θες να φύγεις ''μακριά''…

Όταν έρθει η στιγμή που όλα θα σου φαίνονται ''άδεια'' και ανούσια σε ένα κόσμο ψεύτικο και ξένο για σένα…

τότε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μείνεις μόνος με τον Εαυτό σου και να κάνεις ίσως τον πιο καθοριστικό διάλογο της ζωή σου μαζί Του. 

Εσύ και Αυτός, σαν να μιλάς στο είδωλο σου όταν αντικατοπτρίζεται σε έναν καθρέπτη, μονό που Αυτός είναι ''πιο αληθινός'' από εσένα διότι ΕΣΥ είσαι εγκλωβισμένος σε ένα κόσμο σαθρό και εικονικό, ενώ Αυτός ''δονείται'' σε ανώτερες συχνότητες και γνωρίζει ''περισσότερη αλήθεια''. 

Γι΄αυτό να Τον ακούσεις προσεκτικά, ''ίσως'' προσπαθεί καιρό να σε απομονώσει από το ''σύστημα'' για να σου πει ''λόγια καθοδήγησης''. Μην περιμένεις να ακούσεις ήχους στα αυτιά σου, ούτε φωνές να κατακλύσουν το Νου σου, περίμενε απλά να ''πλημμυρήσει'' η καρδία σου από συναισθήματα, εικόνες, μελωδίες και μυρωδιές!

Ότι πληροφορία φιλτράρεται από την καρδιά σου, αποδέξου την! Ενώ ότι πληροφορία έρχεται από τον Νου ''φορτωμένη'' μόνο με ''απλή λογική'', τότε δεν ανήκει σε εσένα γι΄αυτό αποδέσμευσέ την!

Η λογική είναι το βασικό ένστικτο επιβίωσης στο γήινο επίπεδο, όμως έξω από αυτό και σε άλλα ενεργειακά επίπεδα η έννοια της λέξης ''λογική'' δεν υφίσταται. 

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν γίνονται αποδεκτές από το ευρύτερο κοινό οι αλλαγές που πλησιάζουν σαν καταιγίδα ολόκληρο τον πλανήτη, αφού τα γεγονότα που έρχονται, ''μπλοκάρονται'' από την ''λογική'' και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά και αφομοιώσιμα από τον προγραμματισμένο εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος είναι το όργανο που θα δεχθεί τις περισσότερες ενεργειακές επιθέσεις από τον ''αόρατο κόσμο''. 

Όταν σχεδόν παντού γύρω σου συναντάς τις ενέργειες του θυμού του μίσους, του φόβου, της κακίας, κτλ πρέπει να καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι απλά το ορατό αποτέλεσμα κάποιων άλλων αοράτων ενεργειακών συγκρούσεων που βαρβαρίζουν την ψυχική μας ηρεμία! 

Είναι αρνητικές σκεπτομορφές που επιβιώνουν από τις εκλυόμενες ενέργειες όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Όποτε παρατηρείς ακραίες αντιδράσεις ανθρώπων που η αφορμή της αντίδρασης δεν δικαιολογεί τέτοια συμπεριφορά, τότε μαθέ ότι κάποια σκεπτομορφή βρίσκεται σε ''μια γωνία'' και έκανε πολύ καλά την δουλεία της! 

Εσύ που γνωρίζεις τι συμβαίνει πίσω από το ορατό, οφείλεις να ''αντιλαμβάνεσαι'' εκ των προτέρων πότε συντελούνται οι προϋποθέσεις αυτής της ενεργειακής παγίδας και να μεριμνείς προς την αποφυγή της.

Μην περιμένεις οι ''πολλοί '' να αποδεχτούν τις απόψεις σου, μάλιστα να αρχίσεις ανησυχείς όταν οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί σου. 

Οι πολλοί ποτέ δεν είχαν δίκιο, ποτέ δεν ακολούθησαν το σωστό μονοπάτι, ήταν και είναι πρόβατα κλεισμένα σε μεγάλα μαντριά. 

Αντίθετα να χαίρεσαι όταν βαδίζεις σε δύσκολα μονοπάτια, γιατί εκεί θα συναντήσεις λίγους ανθρώπους αλλά θα είναι αληθινοί ''εργάτες'' που έχουν την γνώση και την δύναμη να σε καθοδηγήσουν σε νέες ατραπούς.

Όσο μόνος και να νιώσεις, όσο αδικημένος και να αισθανθείς, ένα πράγμα να γνωρίζεις :

''Είσαι τυχερός που συμβαίνει αυτό σε εσένα γιατί όλα ''δείχνουν'' ότι το ίδιο το σύστημα σε έχει καταδικάσει σε εξορία επειδή διαφέρεις και δεν μπορεί να σε ελέγχει''.

« …ΕΣΥ Συνέχιζε να πηγαίνεις κόντρα στην ''ροη του κοπαδιού'' και η δικαίωση ΣΟΥ είναι θέμα ελάχιστου χρόνου!».

«Όταν οι Αθηναίοι κορόιδευαν τον Διογένη πως οι Σινωπείς τον είχανε καταδικάσει σε εξορία, αυτός απαντούσε:

“Και εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί”».




ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ
ΑΝΑΞ ΑΥΤΟΝ

«Κλείσε μερικές πόρτες σήμερα, γιατί απλά δεν οδηγούν πουθενά» – Paulo Coelho…!!!!

«Κλείσε μερικές πόρτες σήμερα. Όχι εξαιτίας της περηφάνιας σου, της ανικανότητάς σου ή της αλαζονείας σου, αλλά γιατί δεν οδηγούν πουθενά» – Paulo Coelho

Η λήψη μιας απόφασης συχνά μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνα, συχνά μπορεί να μας δυσκολεύει και να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία αλλαγή. Συχνά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανίκανοι ή να μας βυθίζει στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Μπορεί να είμαστε πάνω από ένα τηλέφωνο που ξέρουμε ότι δεν θα έπρεπε να χτυπήσει, αλλά να μην μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και να απαντάμε. 

Μπορεί να επιχειρηματολογούμε και να εκλογικεύουμε και να γνωρίζουμε ότι η λήψη της απόφασης είναι απαραίτητη, αλλά εμείς να μην μπορούμε να το στηρίξουμε ψυχολογικά.

Και ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι μία σχέση δεν οδηγεί πουθενά, εμείς μπορεί να είμαστε ακόμα εκεί, παρόντες, με όποιον τρόπο μπορούμε, να προσπαθούμε να την σώσουμε ή να πείσουμε τον άλλον. 

Μπορεί ακόμα και να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας, άλλες φορές να πάρει την απόφαση και άλλες φορές να αντέξει.

Και όχι γιατί δεν ξέρουμε την αλήθεια, μάλλον γιατί δεν μπορούμε να την στηρίξουμε. Ίσως γιατί νιώθουμε ανέτοιμοι. Να κλείσεις τις πόρτες λοιπόν. Να κλείσεις τις πόρτες που μπορεί να αποφεύγει να κλείσει ο άλλος, η άλλη.

Να κλείσεις τις πόρτες όχι από περηφάνια ή από ανικανότητα. Να τις κλείσεις γιατί θα θελήσεις να δώσεις στον εαυτό σου μια ευκαιρία. 

Να διεκδικήσεις την αξία που θέλεις να σου δίνουν οι άλλοι, γιατί μέσα σου ξέρεις την αξία σου, ακόμα και να δεν την βλέπεις ή αν δεν μπορείς να την δεις.

Να διεκδικήσεις την αλλαγή, ακόμα κι αν την φοβάσαι, γιατί η χρόνια παραμονή σου μπροστά σε πόρτες που θα έπρεπε να είχες κλείσει, θα σε φέρνουν αντιμέτωπο, αντιμέτωπη με την σκοτεινή σου πλευρά. 

Να κλείσεις τις πόρτες λοιπόν, και αν δεν μπορείς μόνος, αν δεν μπορείς μόνη, να έχεις συμμάχους στη ζωή σου, ανθρώπους που θα σε εξελίσσουν, ανθρώπους που θα είναι κοντά σου, θα σε ακούνε και θα σε στηρίζουν. Γιατί οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.




Ελένη Σολταρίδου 

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Χ.Μπουκάι : Δεν ζούμε στην πραγματικότητα όπως είναι, αλλά στην εικόνα που έχουμε εμείς γι’ αυτήν…!!!!

Ας το επαναλάβουμε λοιπόν: Ακόμη κι αν το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επεξεργαστούμε το πένθος.

Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να μάθουμε πώς να περνάμε αυτόν τον δρόμο: δρόμο των απωλειών. Πρέπει να μάθουμε να θεραπεύουμε τα τραύματα που προκαλούνται όταν αλλάζει κάτι, όταν φεύγει κάποιος, όταν μια κατάσταση φτάνει στο τέλος της, όταν δεν έχω πια αυτό που είχα ή νόμιζα... 

πως είχα (αφού δεν έχει καμιά σημασία αν το είχα πραγματικά ή δεν το είχα). Το πένθος είναι επίσης αναγκαίο για την επεξεργασία της απώλειας που συνεπάγεται η ακύρωση ενός σχεδίου, η ματαίωση ενός ευσεβούς πόθου, η απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα αποκτήσω ποτέ αυτό που περίμενα ή λαχταρούσα να αποκτήσω μια μέρα.

H πορεία αυτή έχει τους κανονισμούς της˙ μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης. O δρόμος έχει τους χάρτες του, κι αν τους γνωρίζει κανείς, αυτό θα τον βοηθήσει σίγουρα να φτάσει στο τέλος πιο δυνατός.

Ένας εξαιρετικός επιστήμονας, o Κορσίμπσκι, έλεγε ότι στην πραγματικότητα κατασκευάζουμε όλοι ένα σχεδιάγραμμα του κόσμου στον οποίο κατοικούμε, έναν «χάρτη» του τόπου όπου ζούμε. O χάρτης, όμως, λέει με σαφήνεια o Κορσίμπσκι, δεν είναι o τόπος.

O χάρτης αυτός είναι μόλις και μετά βίας ο δικός μας χάρτης. Είναι η ιδέα που έχουμε εμείς για την πραγματικότητα, αν και πολύ συχνά διαστρεβλωμένη από τις προκαταλήψεις μας. 

Η αλήθεια είναι, ότι ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στα γεγονότα, ακόμη κι αν απέχει πολύ από την πραγματικότητα των άλλων, ΑΥΤΟΣ είναι o δικός μας χάρτης, και με βάση αυτόν ζούμε.

Δεν ζούμε στην πραγματικότητα όπως είναι, αλλά στην εικόνα που έχουμε εμείς γι’ αυτήν.

Εάν έχω καταγράψει στο χάρτη μου ότι μέσα στο δωμάτιό μου υπάρχει ένα δέντρο - ακόμη κι αν δεν υπάρχει, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ποτέ -, είναι σίγουρο, όπως καταλαβαίνετε, ότι θα ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου αποφεύγοντας το δέντρο.

Ακόμη κι αν - εφόσον το δέντρο δεν υπάρχει στον δικό σας χάρτη -, περάσατε αμέριμνοι από το σημείο αυτό και, βλέποντάς με να αποφεύγω τον κορμό, μου πείτε:

«Μα τι κάνεις εκεί, τρελάθηκες;»

Αν δεν λάβει κανείς υπόψη του τον χάρτη μου, η συμπεριφορά αυτή φαίνεται από ηλίθια έως και διασκεδαστική, στην πράξη, όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Λέγεται πως ήταν μια φορά ένας μεθυσμένος και περπατούσε αμέριμνα στην εξοχή.

Ξαφνικά, βλέπει να έρχονται προς το μέρος του δύο ταύροι - ο ένας αληθινός, ο άλλος φανταστικός. Ο τύπος αρχίζει και τρέχει για να γλιτώσει από τους ταύρους, και φτάνει σ’ ένα σημείο όπου βλέπει μπροστά του δυο τεράστια δέντρα.

Το ένα είναι κι αυτό φανταστικό, το άλλο ευτυχώς αληθινό.

Ο μεθυσμένος, σαν μεθυσμένος που ήταν, επιχείρησε ν΄ανέβει στο φανταστικό δέντρο… και ενώ πάλευε να σκαρφαλώσει, ο αληθινός ταύρος όρμησε και τον άρπαξε, τον κακομοίρη.

Και φυσικά…έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Δηλαδή, το πώς θα επεξεργαστώ την απώλεια εξαρτάται από το πώς έχω χαράξει το χάρτη της ζωής μου, εξαρτάται από τη θέση που έχει κάθε πράγμα στο σχέδιό μου, εξαρτάται από τις πεποιθήσεις που διαμορφώνουν την πορεία μου. 

Πώς θα πορευτώ σ’ αυτόν τον δρόμο που ξεκινάει όταν υφίσταμαι ή συνειδητοποιώ μιαν απώλεια. Και τελειώνει όταν αυτήν την απώλεια την έχω ξεπεράσει.




Ο δρόμος των δακρύων
Χόρχε Μπουκάϊ
Εκδόσεις opera