Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Κάποιους ανθρώπους θα τους δένει πάντα κάτι το ανεξήγητο…!!!

Δεν ξέρω αν λέγεται χημεία κι αν εξηγείται επιστημονικά, παραφυσικά, ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Για να είμαι ειλικρινής δε με ενδιαφέρει και να μάθω. Όσα αισθανόμαστε δεν εκλογικεύονται. 

Προσπάθησε να εκλογικεύσεις συναίσθημα και θα είναι σαν να το απειλείς με βέβαιο θάνατο. Εκτός, βέβαια, αν αυτό είναι που θέλεις. Να το σκοτώσεις.

Παρ’ όλα αυτά θα σε απογοητεύσω γιατί ακόμη κι αν κατάφερνες να εκλογικεύσεις για μια στιγμή την καρδούλα σου, δε θα κρατούσε παρά μόνο για τόσο ακριβώς. Για μία στιγμή. 

Κι έπειτα πάλι θα σε κατέκλυζε η γλυκιά παραλυτική θολούρα του μέσα σου. Γι’ αυτό δε θα προσπαθήσω να εξηγήσω εκείνη τη μυστήρια κι ακατανίκητα δυνατή τόσο σωματική όσο και συναισθηματική έλξη που μπορεί να γεννηθεί ανάμεσα σε δυο ανθρώπους και να τους ξεπεράσει.

Είναι μια κατάσταση πολύ πιο βαθιά κι έντονη απ’ την απλή κ@βλα. Δε θέλει να ονομάσει τον εαυτό της έρωτα κι ας ξέρει πως αν αφηνόταν να υπάρξει, θα οδηγούσε πιθανότατα σε αυτόν. Μπορεί να μην παραδεχτεί ποτέ την ύπαρξή της, αλλά η έντασή της με κάθε ευκαιρία ξεμπροστιάζει τους εμπλεκόμενους και τους αφήνει εκτεθειμένους.

Ίσως αυτοί οι δύο άνθρωποι να μην κατάφεραν ως τώρα να είναι μαζί. Ίσως να μην το καταφέρουν ποτέ πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι φοβούνται να το ζήσουν. 

Πάντα θα υπάρχει μεταξύ τους αυτό το «κάτι», όμως, που τους έχει δέσει με μια αόρατη κλωστή για να τραβάει ο ένας τον άλλον με κάθε ευκαιρία ώσπου να χωριστούν ξανά ψάχνοντας να καταλάβουν γιατί δε σκοτώνεται μέσα τους αυτό που τους ενώνει.

Αυτό. Το παράξενο, οικείο, ανεξήγητο, εκνευριστικό «αυτό» που δε μοιάζει με κανένα άλλο και που ακόμη κι αν το παραχώσουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πιστεύοντας ότι δε θα ξαναβγεί, εκείνο γελάει μαζί τους ως το επόμενο ερέθισμα.

Ως την επόμενη φορά που κάτι θα θυμίσει εκείνον ή εκείνη. Που κάποιος θα αναφέρει το γνωστό όνομα, που θα τύχει να περάσουν ξανά απ’ το γνωστό σημείο, που θα μιλήσει ένας κοινός γνωστός γι’ αυτούς, ή - ακόμη χειρότερα - που θα τρακάρουν στο δρόμο ο ένας τον άλλον.

Ανταλλαγές χαωμένων και καλά χαλαρών βλεμμάτων που αμέσως μετά, αφού χωριστούν, θα μείνουν για λίγο παγωμένα να ζωντανεύουν εικόνες του χτες. 

Αγκαλιές φιλικές που όταν χωρίζονται τα κορμιά εκείνες αποζητούν κρυφά το κάτι παραπάνω. 

Οι τυπικές κουβέντες που αραδιάζουν σχεδόν σαν υπνωτισμένοι αναρωτιούνται ακόμη κι οι ίδιες πώς έφτασαν απ’ τα πάντα να μιλούν για το τίποτε.

Αυτοί οι δύο, που σε μια παρελθοντική στιγμή πηδούσαν ανελέητα ο ένας το μυαλό του άλλου και κόντευαν να εκραγούν. 

Και που αν δεν τρικλοπόδιαζαν τους εαυτούς τους κάποτε θα το έκαναν ακόμη ξανά και ξανά γιατί αυτό το ρημάδι κάτι που τους δένει είναι πάνω απ’ τους ίδιους και πέρα από αυτούς.

Θα βρούνε κι άλλους εκεί έξω για να περάσουν όμορφα. Να ξεχαστούν. Να παθιαστούν. Να γοητευθούν. Θα πιστέψουν με τη βοήθεια κάποιου από αυτούς ότι «το άλλο» έχει μείνει πίσω για τα καλά. Εθελοτυφλούν όμως απέναντι σε ένα πράγμα. 

Αυτό το άλλο που είχαν την τύχη να μοιραστούν δε μοιάζει με τίποτε απ’ όσα έζησαν ή πρόκειται να ζήσουν. Δεν είναι ότι δε θα μπορέσουν να ερωτευτούν ή ότι δε θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Τίποτε όμως δε θα είναι σαν εκείνο το παράξενο συναίσθημα που τους ξεσήκωνε όταν βρίσκονταν μαζί. 

Ένα συναίσθημα που έπνιξαν και που παράχωσαν όπως-όπως στο σκοτάδι στο όνομα κάποιου «δεν πρέπει» ή ενός και καλά «κακού timing».

Ακόμη κι αν τα επόμενα που θα έρθουν είναι κατακλυσμιαία, ίσως πιο έντονα, ίσως έρωτας πραγματικός και τα συναφή, δε θα καταφέρουν να σκοτώσουν εκείνο που δεν έδωσε στον εαυτό του ευκαιρία να ζήσει. 

Το τόσο ξεχωριστό, το τόσο περίεργο, το τόσο οικείο που ακόμη και χρόνια μετά θα πιάνουν άθελά τους τους εαυτούς τους μέσα σε κάποια ατμόσφαιρα να το αποζητούν. 

Να θέλουν να το νιώσουν. Ν’ αναρωτιούνται γιατί ήταν αυτός ο άνθρωπος που κατάφερε να εισχωρήσει στο είναι τους με τρόπο θαρρείς αναγκαίο.

Και κάπως έτσι, δυο ψυχές θα είναι περιέργως πάντα ενωμένες όπου κι αν βρίσκονται, ακόμη κι αν το μυαλό έχει «ξεχάσει». Θα είναι πάντα «αυτοί οι δύο». 

Μια ιστορία που δε σβήνεται, που δεν εξηγείται, που έστω κι αν ποτέ δε δει το φως, θα τους φέρνει κοντά στα πιο απρόβλεπτα μέρη, με τους πιο απρόβλεπτους τρόπους, τις πιο απρόβλεπτες χρονικές στιγμές. Ίσα, που λες, για να ξαναπάρουν μια γεύση ο ένας απ’ τον άλλον.

Να ενωθούν οι αύρες τους για λίγο μιας κι εκείνες ακόμη θυμούνται και ψάχνουν στα κρυφά η μία την άλλη. 

Να γίνουν αστραπιαία ξανά «αυτοί οι δύο». Οι δύο που ανέτρεψαν τις σημασίες του μαζί και του χώρια και που αν αποφάσιζαν να αφεθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε για να το ζήσουν ακόμη και για ένα βράδυ, θα ανέτρεπαν ακόμη και τις ισορροπίες του σύμπαντος. 

Καθώς θα τα έδιναν όλα κι ακόμη περισσότερα σε μια ένωση που προηγούμενή της δε θα είχε υπάρξει.

Γιατί αν δεν το έχεις καταλάβει ως τώρα, αυτό που επέλεξε το μέσα σου ενστικτωδώς και που σου θύμισε κάποτε πανίσχυρο μαγνήτη, είναι αυτό το ένα που ακόμη κι αν το εξορίσεις στα πέρατα του υποσυνείδητου θα είναι δικό σου γιατί θα είναι για σένα. 

Μη φοβάσαι ό,τι μπορείς να εξηγήσεις και να καταλάβεις, λοιπόν. Μη φοβάσαι τα ξεκάθαρα και τα κατανοητά. Γιατί ακόμη κι αν ερωτευτείς ξεκάθαρα και κατανοητά κάποτε, θα είναι όμορφα μα δε θα είναι το ίδιο.

Να φοβάσαι τα ολέθρια, τ’ ανεξήγητα. Αυτά που δεν μπορείς να ονομάσεις κι όμως σου συνέβησαν και σου ταίριαξαν σχεδόν σαν αρρωστημένα. Να τα φοβάσαι σαν τον διάολο το λιβάνι γιατί αυτά, περισσότερο απ’ το καθετί, θέλεις να τα ζήσεις και θα θέλεις πάντα γι’ αυτό και θα τα διώχνεις. 

Γιατί δε θα είναι τα ξηγημένα, ακίνδυνα, τακτοποιημένα συναισθήματα. Θα είναι όλα όσα μπορούν να σε ξεπεράσουν μαζεμένα σε ένα μόνο πρόσωπο. 

Κι αυτό το πρόσωπο θα είναι πάντα κάπου εκεί να σε στοιχειώνει σαν ένα σταυροδρόμι προς το «ζήσε με» ή προς το «σκότωσέ με». 

Να τα φοβάσαι γιατί όντας τόσο τρομακτικά σε κάνουν συνήθως να επιλέγεις το δεύτερο. Γι’ αυτό να τα φοβάσαι.




Έλλη Πράντζου
Image by Mi Kyung Choi

Εύκολο να κλαίγεσαι και δύσκολο να κατανοείς τα λάθη σου…!!!

Ξεκινάμε με το αυταπόδεικτο πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό σημαίνει πως ότι πούμε σήμερα δεν αφορά τους πάντες ή έστω δεν τους αφορά σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Αν όμως θέλει ο καθένας μας να είναι ειλικρινής με τους άλλους, πρώτα θα πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. 

Πως μπορείς στην τελική να έχεις κριτική άποψη για τα πάντα και τους πάντες, όταν δεν μπορείς να την έχεις για εσένα τον ίδιο;

Η μιζέρια είναι κάτι που απεχθάνομαι. Για όσους τη συσχετίζουν με τη στεναχώρια, τα προβλήματα, τις δυσχέρειες της ζωής, έχω να τους πω ότι κακώς το κάνουν. Όλοι θα στεναχωρηθούμε, θα κλάψουμε, θα πέσουμε στα πατώματα.

Σε όλους μας έχουν τύχει και θα τύχουν δυσκολίες που ο άλλος διπλά μας ούτε ξέρει, ούτε φαντάζεται. Η μιζέρια είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η στάση που κρατάς απέναντι στη ζωή. 

Απέναντι στα προβλήματα και σε όσα σου φέρνει η ζωή χωρίς να σε ρωτήσει.

Οι μίζεροι άνθρωποι θα αρνηθούν τη μιζέρια τους. Μερικοί ίσως να μην κατανοούν καν πως η στάση τους είναι αρνητική. 

Τα ρίχνουν όλα στο πρόβλημα τους, στην κατάσταση που τους συνέβη. Και αυτές οι καταστάσεις τείνουν να πολλαπλασιάζονται.

Συνήθως όχι από μόνες τους αλλά από την αρνητική και μίζερη στάση μας. Πιστεύω πως όλοι κάποιες στιγμές της ζωής μας γινόμαστε μίζεροι. Αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
             Επέλεξε την αισιοδοξία απο την κατήφεια!

Τι μας διαφοροποιεί από τους μίζερους ανθρώπους;
Οι μίζεροι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να γκρινιάζουν, να είναι τα θύματα, πάντα σε όλες τις ιστορίες τους φταίει ένας άλλος. Δεν τους ακούς σχεδόν ποτέ να μιζεριάσουν λέγοντας: ήταν από δικό μου σφάλμα, έκανα μια τεράστια ανοησία.

Πάντα τους φταίει κάποιος, που θα είναι ο κακός ο λύκος στην ιστορία τους. Δεν προκάλεσαν, δεν συντήρησαν, ούτε ευνοήσαν μια αρνητική ιστορία. 

Τους φταίει ο καιρός, η βροχή, η μέρα και η νύχτα, μήπως φταίνε τα φεγγάρια που λέει και το άσμα.

Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι το πόσο αφοπλιστικά ειλικρινείς είμαστε με τους εαυτούς μας. Το πόσο αυστηροί κριτές είμαστε με την ιστορία μας. Είμαστε αντικειμενικοί; 

Αποφεύγουμε να μας την «χαρίσουμε»; Ναι, και κάνουμε την αυτοκριτική μας, σκεφτόμαστε αρκετές φορές το τι συνέβη και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.

Δε φοβόμαστε να εκτεθούμε και να δεχτούμε πως αυτό που συνέβη είναι αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής πράξης, που παίξαμε και εμείς σημαντικό ρόλο.

Μας ξεχωρίζει επίσης η συνολική μας στάση, το πως θα είμαστε μετα. Αν την επόμενη μέρα είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει θα το αλλάξουμε. Ζητώντας συγνώμη, κυνηγώντας την επαφή, πηγαίνοντας κατευθείαν στο πρόβλημα. 

Αν δεν μπορεί να αλλάξει, πάλι το αντιμετωπίζουμε και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις.

Μερικές φορές υπάρχουν μόνο απαντήσεις και όχι λύσεις, αυτό όμως είναι αρκετό. Δεν αρκεί μια συγνώμη, αλλά απαιτείται μια εξήγηση. Στην τελική τι να την κάνεις μια ψεύτικη συγνώμη, αν δεν υπάρχει κατανόηση του σφάλματος;
Οι μίζεροι άνθρωποι αγαπούν να κάνουν και τους άλλους μίζερους. Δε τους μισώ, απλώς τους λυπάμαι.

Πως να κατανοήσεις το λάθος σου;
Μα φυσικά βλέποντας την κατάσταση αντικειμενικά. Προσοχή: όχι να τη δεις όπως σε βολεύει εσένα, όχι όπως νομίζεις ότι έγιναν τα πράγματα. 

Μη στρουθοκαμηλίζεις, μη τρέχεις μακριά, συγκεντρώσου και βρες το πρόβλημα. Ίσως έτσι να βρεις και τη λύση.

Συζήτησε, πες την αλήθεια σου, εκφράσου. Μιζεριάζεις με κάτι που οι άλλοι δεν κατάλαβαν για σένα, αλλά δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι δική σου ευθύνη να το εξηγήσεις. Και όχι ευθύνη των άλλων να μαντέψουν τα πάντα για σένα.

Μη κρύβεσαι πίσω από διφορούμενα μηνύματα. Ούτε από ουδέτερες απαντήσεις του τύπου: «Τί έχεις; Τίποτα όλα καλά…». Και έχεις την απαίτηση μετά, να σε καταλάβουν, να σου ζητήσουν συγνώμη και εσύ ως μεγάλη καρδιά που είσαι, να τους συγχωρέσεις.

Σε ποιο συννεφάκι ζεις; Θα σου πω και κάτι άλλο: αν δεν έχεις το θάρρος να πεις τι σε ενόχλησε, τότε άκου. 

Πραγματικά όμως να ακούσεις, λέγεται ενεργητική ακρόαση. Δώσε προσοχή στον συνομιλητή σου, κατανόησε όσα σου λέει και νιώθει. Μη διακόπτεις, μην προσπαθείς αμέσως να χωθείς, παρά άκου επιτέλους.

Αν η ενεργητική ακρόαση είχε βαθμολογία, θα αποτυγχάναμε καθημερινά. 

Γονείς που δεν ακούν τα παιδιά τους, αλλά ακούν αυτό που θέλουν και απαντούν αυτό που επιθυμούν να γίνει. Μεγαλώνουν θυμωμένα και αδιάφορα παιδιά, γιατί δεν ακούν.

Φιλικές, συγγενικές, προσωπικές σχέσεις που διακόπτονται γιατί δεν ακούμε. Σου λέει ο άλλος: μην αργήσεις ξανά, μη με ξεχάσεις, σε παρακαλώ βοήθησε με εγκαίρως σε αυτό που χρειάζομαι. Τι ακούει η απέναντι πλευρά συνήθως; 

Το παρακαλητό, την ικεσία για βοήθεια, το πόσο μεγάλη ανάγκη τους έχουν. Νιώθουν μεγάλοι με τον εαυτό τους γιατί θα στηρίξουν κάποιον ή επειδή απλά θα φτάσουν στην ώρα τους.
                             Ενεργητική ακρόαση
Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε καν η αλάθητη σκέψη μας.

Απογοητεύονται οι μίζεροι άνθρωποι γιατί τελικά έμειναν μόνοι στο τέλος. Τους παράτησαν, δεν τους βοήθησαν, δεν ήταν εκεί κανείς. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αναρωτηθούν: εγώ ήμουν εκεί για αυτό το άτομο, με τον τρόπο που το είχε ανάγκη; Μήπως ήμουν εκεί με τον υπεροπτικό τρόπο που βόλευε εμένα; 

Μήπως δεν άκουγα και μιλούσα συνεχώς; Αγνόησα τα σημάδια, τα σήματα που μου έστειλαν; Φυσικά και όχι, τα έκαναν όλα υπέροχα απλά όλοι τους πλήγωσαν χωρίς λόγο. Γιατί είπαμε, δεν φταίνε ποτέ.

Μη θεωρείται δεδομένο πως είστε σωστοί, υπέροχοι, αλάθητοι. Δε σημαίνει πως θέλω να είστε γεμάτοι ενοχές και να νιώθετε συντρίμμια. 

Θέλω να είστε ειλικρινείς, να αναζητήσετε την ισορροπία, να πάτε ένα βήμα πιο βαθιά στο πρόβλημα. Δουλέψτε με τον εαυτό σας, ακούστε τον, ακούστε και τους άλλους.

Ακούγοντας τότε θα διαπιστώσετε πως αυτό που εσείς νομίζατε πως συνέβη, ήταν ακριβώς αυτό. Δηλαδή το νομίζατε, κάτι άλλο συνέβη πραγματικά. Πόσες φορές λέτε: είμαι σίγουρος/η πως θα κάνει εκείνο ή ότι θα πράξει κάτι άλλο; 

Η σιγουριά θα μας φάει, γίναμε ξαφνικά όλοι προφήτες και προβλέπουμε το μέλλον;

Αν έχεις έγκυρες προφητικές ικανότητες χρησιμοποίησε τις στο να φτιάξεις τα πράγματα. Αρκετά δύσκολα περνάμε ήδη ο καθένας μας. Επιλέγουμε μερικοί να απαντάμε με χαμόγελο, να έχουμε θετική αύρα και αισιοδοξία για το αύριο.

Επιλέγετε εσείς να είστε κακομούτσουνοι και κατηφείς, λες και ήρθε το τέλος του κόσμου. 

Όπου και πάλι δεν κάνετε κάτι για αυτό, απλά αφήνετε το δράμα και τη μιζέρια να σας καταπνίξει. Επιλογή σας, γούστο και καπέλο σας.

Να σας πω όμως κάτι; Αν δεν είστε μέρος της λύσης, τότε πιθανόν είστε μέρος του προβλήματος. Πάρτε τα προβλήματα σας και αφήστε εμάς να ζήσουμε χαμογελώντας.




Σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας
Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

11 αποφθέγματα για να θυμάστε όταν νιώθετε ότι η ζωή σας αδικεί…!!!

Μερικές φορές, η ζωή δεν πάει ακριβώς όπως επιθυμούμε όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε. Μπορεί να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, αλλά η ζωή μπορεί να έχει διαφορετικά σχέδια.

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε σαν μην έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στις ζωές μας, και ενώ αυτό είναι αλήθεια σε κάποιο βαθμό, εμείς έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε καταστάσεις. 

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε απογοητευμένοι, απλά να θυμάστε τα ακόλουθα αποφθέγματα.

Να θυμάστε όταν νιώθετε ότι η ζωή σας άδικει:

1. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να κατανοήσετε και πάλι τη ζωή είναι να μιλήσετε σε έναν τετράχρονο και σε έναν ογδόντα τετράχρονο. – Kristen Butler

2. Ότι κι αν κάνετε, ποτέ μην γυρίσετε πίσω σε κάτι που σας ράγισε. – Frank Ocean

3. Αν δεν έχετε τίποτα για το οποίο είστε ευγνώμονες, ελέγξτε το σφυγμό σας.

4. Να θυμάστε πάντα ότι η τωρινή σας κατάσταση δεν είναι και η παντοτινή. Τα καλύτερα έρχοντε.

5. Όταν η ζωή είναι γλυκιά, πείτε ευχαριστώ και να το γιορτάστε το. Όταν η ζωή είναι πικρή, πείτε ευχαριστώ και μεγαλώστε.

6. Μερικές φορές τα κακά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, μας βάζουν άμεσα στην πορεία προς τα καλύτερα πράγματα που θα μας συμβούν.

7. Κάθε μέρα είναι μια ακόμη ευκαιρία για να αλλάξετε τη ζωή σας.

8. Ψάξτε για κάτι θετικό σε κάθε μέρα, ακόμα και αν μερικές ημέρες θα είναι λίγο πιο δύσκολο.

9. Δεν είναι απαραίτητο η ζωή να είναι τέλεια για να είναι υπέροχη.

10. Αν δεν υπήρχαν οι άσχημες πλευρές της ζωής, θα παίρνατε σαν δεδομένες τις όμορφες.

11. Συνεχίστε … Οι δύσκολοι δρόμοι μπορεί να οδηγήσουν σε όμορφους προορισμούς.

Όταν η ζωή είναι άδικη να θυμάστε..

ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΤΕ ΠΟΤΕ.

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ.

ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ.

Ο ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.




Κάθε γεγονός στη ζωή έχει μια κρυφή σημασία που εξυπηρετεί την εξέλιξή μας…!!!

Ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας για να αποδείξουμε την σπουδαιότητά μας. Αν καταφέρναμε να χάσουμε ένα μόνο μέρος από αυτήν την σπουδαιότητα, θα μας συνέβαιναν δύο καταπληκτικά πράγματα.

Πρώτον, θα απελευθερώναμε την ιδέα με την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε την απατηλή ιδέα του ‘’μεγαλείου’’μας, δεύτερον, θα προμηθεύαμε στον εαυτό μας αρκετή ενέργεια για να μπορέσει ν’ αντικρίσει έστω κ στιγμιαία το πραγματικό μεγαλείο του σύμπαντος.

Υπάρχουν τρία στοιχεία στον Νόμο της Ελάχιστης Προσπάθειας, τρία πράγματα που μπορω να κάνω για να θέσω σε ενέργεια την αρχή ‘’κάνε λιγότερα και πέτυχε περισσότερα’’.

Το πρώτο στοιχείο είναι η Αποδοχή. Αποδοχή σημαίνει να πάρω μια απόφαση:

‘’Σήμερα θα αποδεχτώ τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις περιστάσεις και τα γεγονότα, όπως κι αν έρθουν’’. Αυτό σημαίνει ν’αναγνωρίζω ότι κάθε στιγμή είναι όπως πρέπει να είναι, αφού ολόκληρο το σύμπαν είναι όπως πρέπει να είναι.

Αυτή η στιγμή, η στιγμή που βιώνω ακριβώς τώρα, είναι το αποκορύφωμα όλων των στιγμών που περάσα στο παρελθόν. Αυτή η στιγμή είναι έτσι, επειδή όλο το σύμπαν είναι έτσι.

Όταν αντιμάχομαι αυτήν την στιγμή στην ουσία αντιμάχομαι όλο το σύμπαν.

Αντί γι αυτό μπορω να πάρω την απόφαση να μην αντιπαλέψω όλο το σύμπαν αντιπαλεύοντας αυτήν την στιγμή. Αυτό σημαίνει πως η αποδοχή της κάθε στιγμής στη ζωή μου θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική κ απόλυτη.

Αποδέχομαι τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα ηθελα να είναι αυτή τη στιγμή.Έχει σημασία να κατανοήσω το νόημα αυτής της φράσης.

Μπορω να εύχομαι ν’αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τα αποδέχτω ως έχουν. Όταν νιώθω εκνευρισμένος ή αναστατωμένος από ένα πρόσωπο ή κάποια κατάσταση, αν θυμηθω πως στην ουσία δεν αντιδρω σ’αυτό το πρόσωπο ή στην κατάσταση αλλά στα συναισθήματά μου γι’αυτά.

Τα συναισθήματα είναι καθαρά δικά μου και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την εκδήλωσή τους. Όταν αναγνωρίσω κ καταλάβω πλήρως αυτή την ιδέα, τότε είμαι έτοιμος ν’αναλάβω την ευθύνη για το πώς νιώθω κ να την αλλάξω!

Αν μπορεσω να αποδέχτω τα πράγματα όπως έχουν,τότε μπορω να αναλάβω την ευθύνη για την κατάστασή μου κ για όλα τα γεγονότα τα οποία θεωρω ως προβλήματα.

Αυτό με οδηγεί στο δεύτερο στοιχείο του Νόμου της Ελάχιστης Προσπάθειας: Την ευθύνη.

Τι σημαίνει ευθύνη; Ευθύνη σημαίνει να μη κατηγορω κανέναν κ τίποτα για την κατάστασή μου, ακόμα κι εμένα τον ίδιο.

Έχοντας αποδεχτεί μια κατάσταση, ένα γεγονός, ένα πρόβλημα, ευθύνη είναι η ικανότητα να ανταποκρινομαι δημιουργικά στην κατάσταση όπως εμφανίζεται τώρα.

Όλα τα προβλήματα εμπεριέχουν το σπέρμα της ευκαιρίας κ αυτή η συνειδητοποίηση, μου επιτρέπει να αρπάξω την στιγμή κai να τη μετατρέψω σε μια καλύτερη κατάσταση ή αποτέλεσμα. 

Όταν το καταφέρω η κάθε υποτιθέμενα προβληματική κατάσταση θα γίνει μια ευκαιρία για τη δημιουργία κάτι νέου και όμορφου. Και κάθε υποτιθέμενος βασανιστής ή τύραννος θα μετατραπεί σε δάσκαλό μου.

Η πραγματικότητα είναι θέμα ερμηνείας.

Αν επιλέξω αυτή την ερμηνεία, θ’αποκτήσω πολλούς δασκάλους κ θα μου δοθούν πολλές ευκαιρίες να εξελιχθω. Όποτε αντιμετωπίζω έναν τύραννο, βασανιστή, έναν δάσκαλο, φίλο ή εχθρό (όλοι σημαίνουν το ίδιο πράγμα) χρειαζομαι να υπενθυμίζω στον εαυτό μου: ‘’Αυτή η στιγμή είναι έτσι όπως πρέπει να είναι’’.

Όποιες σχέσεις κι αν έχω προσελκύσει στη ζωή μου αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς όποιες χρειάζομαι για τη συγκεκριμένη στιγμή.

Υπάρχει μια κρυφή σημασία πίσω από κάθε γεγονός και αυτή η κρυφή σημασία εξυπηρετεί οπωσδήποτε την δική μου εξέλιξη.

Το τρίτο στοιχείο του Νόμου της Ελάχιστης Προσπάθειας είναι η άρνηση υπεράσπισης.

Αυτό σημαίνει πως έχω απαλλαγεί απ’ την ανάγκη να πείσω τους άλλους για τις απόψεις μου.

Αν παρατηρήσω τους ανθρώπους γύρω μου, θα δω ότι περνούν το ενενήντα εννέα τοις εκατό του χρόνου τους υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους. 

Αν απαλλαγω από την ανάγκη να υποστηρίζομαι τις απόψεις μου, θ’αποκτήσω πρόσβαση σε τεράστια ποσά ενέργειας τα οποία μέχρι τώρα σπαταλούσα άσκοπα.Όταν περνάω στην άμυνα, όταν κατηγορω τους άλλους κ δεν παραδίνομαι στη στιγμή, η ζωή μου συναντά αντίσταση. 

Αν οποιαδήποτε στιγμή συναντήσω αντίσταση, αν αναγνωρίσω ότι πιέζοντας την κατάσταση, απλά θ’ αυξήσω αυτήν την αντίσταση ακόμα περισσότερο..

Δεν πρέπει να στέκομαι άκαμπτος σαν την ψηλή βελανιδιά που ραγίζει και καταρρέει μέσα στην καταιγίδα. 

Αντίθετα, θα πρέπει να είμαι εύκαμπτος κ ευπροσάρμοστος, όπως το καλάμι που λυγίζει μέσα στην καταιγίδα και επιβιώνει. Να Αποφεύγω εντελώς να υπερασπίζομαι τη γνώμη μου.

Όταν δεν έχω αντικείμενο για να υπερασπιστω, τότε δεν θα επιτρέψω τη δημιουργία καμιάς διαφωνίας. 

Αν κάνω κάτι τέτοιο συνεχώς, αν σταματήσω να πολεμάω και να αντιστέκομαι, θα έχω την πλήρη εμπειρία του παρόντος, πράγμα το οποίο αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο.

Κάποιος κάποτε μου είπε: ‘’Το παρελθόν είναι ιστορία, το μέλλον είναι μυστήριο και το παρόν είναι δώρο''. Και είχε απόλυτο δίκιο.




Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Οι 10 συνήθειες των ανθρώπων που ακολουθούν την καρδιά τους…!!!

Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το άγνωστο οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην κατάθλιψη, τον εθισμό σε ουσίες και άλλες συμπεριφορές με τις οποίες οι ίδιοι σαμποτάρουν τον εαυτό τους. 

Συνήθως προσκολλόμαστε σε μια επαναλαμβανόμενη και συνηθισμένη συμπεριφορά θεωρώντας τη κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας.

Η αλλαγή μπορεί να φαντάζει απειλητική μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Το να προχωρούμε προς το άγνωστο είναι πολύ τρομακτικό, αλλά όλες οι αλλαγές απαιτούν την αποδοχή της αβεβαιότητας και του άγνωστου.

Από την άλλη πλευρά αυτών των αλλαγών υπάρχει μια καινούρια και πιθανώς καλύτερη εκδοχή της ευτυχίας και της ασφάλειας. Αν μάθουμε να βλέπουμε την αλλαγή ως ευκαιρία, θα βοηθηθούμε σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο Jim Rohn, Αμερικανός επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλητής, θεωρεί ότι οι επιλογές που κάνουμε έχουν αφετηρία τον έναν από τους παρακάτω δύο παράγοντες: την έμπνευση ή την απόγνωση.

Οι εμπνευσμένες επιλογές υποκινούνται από την καρδιά μας. Όταν κάνουμε μια εμπνευσμένη επιλογή νιώθουμε πιο ανοιχτοί, ενθουσιασμένοι και γεμάτοι ορμή. 

Οι επιλογές που κάνουμε όταν είμαστε απελπισμένοι είναι συνήθως αυτές που κάνουμε όταν αναγκαζόμαστε.

Πολλές φορές νιώθουμε δυσάρεστα, άβολα και πιεσμένοι. Προέρχονται από το ορθολογικό και αναλυτικό μέρος της ζωής μας που συνήθως είναι υπεραναλυτικό και κατακρίνει πράγματα και καταστάσεις.

Πολλοί από εμάς παραμένουμε σε καταστάσεις ακόμα και όταν έχουν τελειώσει ή σε εμπειρίες που δεν γαληνεύουν την ψυχή μας διότι είμαστε απρόθυμοι να βιώσουμε το συναίσθημα της δυσφορίας. Σε τέτοιες στιγμές, σκεφτόμαστε με τη λογική κι όχι με την καρδιά μας.

Φοβόμαστε ότι οι επιλογές που θα κάνουμε ίσως μας γυρίσουν πίσω ή ότι θα μας βγάλουν εκτός πορείας. 

Όταν πρόκειται να λάβουμε μια απόφαση, πολλοί από εμάς συγκεντρωνόμαστε στο χειρότερο σενάριο με αποτέλεσμα οι επιλογές μας να μας παραλύουν.

Στο δικό μου ταξίδι όμως, καταφέρνοντας να ξεπεράσω την κατάθλιψη, τον εθισμό στα ναρκωτικά και τις διατροφικές διαταραχές, γνώρισα τη δύναμη του εσωτερικού καθοδηγητή μου καθώς και τη σημασία του να εμπιστεύομαι τη σοφία της δικής μου καρδιάς.

Η έμπνευση προέρχεται από την καρδιά μας. Οι πιο ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι και υγιείς άνθρωποι έχουν μάθει να εμπιστεύονται την εσωτερική σοφία τους.

Παρακάτω περιγράφω 10 πράγματα τα οποία κάνουν οι άνθρωποι που ακολουθούν την καρδιά τους :

1. Αποδέχονται το γεγονός ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το μέλλον. Αν κάτι μπορεί να αποτελέσει μέρος της ζωής τους, θα γίνει.

2. Αντί να επικεντρώνονται στο τι θα μπορούσε να πάει στραβά, επικεντρώνονται σε όσα μπορούν να έχουν θετική έκβαση.

3. Δεν προσπαθούν να βρουν ένα νόημα στη ζωή τους, επειδή ο σκοπός τους είναι να ζουν μια γεμάτη ζωή.

4. Βλέπουν τα προβλήματα ως έναν δρόμο.

5. Ενεργούν με βάση την πεποίθηση ότι η ζωή γίνεται καλύτερη μέσω της αλλαγής κι όχι τυχαία.

6. Αλλάζουν ό,τι δεν μπορούν να αποδεχτούν και αποδέχονται ό,τι δεν μπορούν να αλλάξουν.

7. Απομακρύνονται από οτιδήποτε δεν τους προσφέρει πλέον τίποτα.

8. Πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν συμβαίνουν σε αυτούς, αλλά για αυτούς.

9. Ψάχνουν μέσα τους για να βρουν απαντήσεις.

10. Ξέρουν πως αυτά που μαθαίνουμε και αυτό που γινόμαστε στο ταξίδι της ζωής είναι πιο σημαντικά από τον τελικό στόχο. Το ταξίδι αποτελεί την πραγματική ανταμοιβή.




Άρθρο της συγγραφέως Shannon Kaiser

Μπαίνοντας στην παρατήρηση, θα πάρεις και απαντήσεις...!!!

Πριν από μερικά χρόνια έκαναν στον SAI BABA μια ΕΡΩΤΗΣΗ

«Μα... πώς μπορεί να μιλάει έτσι όταν το κακό αυξάνεται καθημερινά στον κόσμο;».

Σάι Μπάμπα: Δεν είναι το κακό που αυξάνεται: το φως αυξάνεται. Για αυτό μιλάω σε αυτό το μήνυμα. Φανταστείτε να έχετε αποθηκεύσει τα υπάρχοντά σας για χρόνια σε ένα δωμάτιο ή ντουλάπα που φωτίζεται από μια λάμπα 40 Watt. 

Αλλάξτε αυτή τη λάμπα με μια 100 Watt και δείτε τι θα συμβεί! Θα αρχίσετε να βλέπετε το χάος και τη σκόνη που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Η βρωμιά θα είναι αισθητή.

Εδώ είναι τι συμβαίνει στον πλανήτη. Και αυτή η πλανητική διαδικασία κάνει πολλούς ανθρώπους να διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη σήμερα χωρίς να θεωρούν αυτά τα λόγια τρελά, όπως θα πίστευαν πριν από χρόνια. 

Έχετε παρατηρήσει πώς τα ψέματα και ο δόλος βγαίνουν στην επιφάνεια πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν; Λοιπόν, ακόμη και η πρόσβαση στην κατανόηση του Θεού και των νόμων της ύπαρξης είναι πιο γρήγορη από πριν.

Η νέα πλανητική δόνηση δημιουργεί περισσότερη νευρικότητα, κατάθλιψη και ασθένειες επειδή, για να μπορέσουμε να λάβουμε μεγαλύτερο φως και να ανέβουμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο δόνησης, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και συναισθήματος και να διαγράψουμε ή να...

ξεριζώσουμε αυτές τις πεποιθήσεις και παραμέτρους από τη ζωή κάποιου.που οδηγούν στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων και που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα.

Πρέπει να βάλεις σε τάξη την ντουλάπα σου, γιατί στη συνείδησή σου λαμβάνεις όλο και περισσότερο φως, όλο και περισσότερο κάθε μέρα και, ακόμα κι αν θέλεις να το αποφύγεις, πρέπει να σηκώσεις τα μανίκια και να αρχίσεις να καθαρίζεις, αλλιώς αποφασίσει να ζήσει στο χώμα.

Αυτή η αλλαγή τις περισσότερες φορές δημιουργεί σωματική δυσφορία, πόνο στο σώμα και στα οστά. Οι ιατρικές εξετάσεις αποτυγχάνουν να βρουν τις αιτίες ή τις ασθένειες που προκαλούν τέτοιες παθήσεις και έτσι, σχεδόν κάθε φορά, το κατηγορούν στο στρες ή στο νευρικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει τίποτα πιο λάθος, καθώς τέτοιες ενοχλήσεις προκύπτουν λόγω των αρνητικών συναισθημάτων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής, των φόβων και των αγωνιών που πάντα κρατούσατε και τα οποία, τώρα, έχετε την ευκαιρία να υπερβείτε και να μεταμορφώσετε. Είναι η βρωμιά που συσσωρεύτηκε με τα χρόνια που ξαφνικά συνειδητοποιείς και την οποία, κατά συνέπεια, πρέπει να καθαρίσεις. Θα υπάρξουν νύχτες που ξυπνάτε και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε. Μην θυμώνεις, αλλά μάλλον διάβασε ένα βιβλίο, διαλογίσου…. 

Μην παλεύετε ενάντια σε αυτή τη διαδικασία νομίζοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς. 

Συμβαίνει λόγω των νέων πλανητικών δονήσεων που λαμβάνετε. Μετά από αρκετές ώρες θα κοιμηθείτε ξανά χωρίς να αισθανθείτε την ανάγκη να καλύψετε τον χαμένο ύπνο την επόμενη μέρα. 

Εάν δεν ρέετε επαρκώς με αυτή τη διαδικασία, η ταλαιπωρία θα είναι ακόμη πιο έντονη και θα διαγνωστεί με ινομυαλγία, που είναι το όνομα που στον ιατρικό τομέα δίνεται σε εκείνους τους πόνους που δεν έχουν εμφανή αιτία και για τους οποίους δίνονται θεραπείες που δεν επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Θα σας χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά ως οδός διαφυγής, αφαιρώντας κατά συνέπεια την ευκαιρία να μεταμορφώσετε τη ζωή σας.. 




Έλλειψη ύπνου: Το νούμερο ένα λάθος που μας κάνει να γερνάμε πιο γρήγορα…!!!

Αν και η γήρανση δεν είναι πλήρως κατανοητή, μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες : ενδογενής και εξωγενής.

Η ενδογενής γήρανση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ενώ η εξωτερική γήρανση μπορεί να αποδοθεί σε επιλογές τρόπου ζωής όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και η διαχείριση του στρες.

O γιατρός μακροζωίας και αναγεννητικής ιατρικής Neil Paulvin βοηθά στελέχη, αθλητές και διασημότητες να βυθίσουν το σώμα τους και να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω εξωγενών παραγόντων.

Με βάση την εμπειρία του, ανακάλυψε ότι η κακή ποιότητα ύπνου είναι το Νο. 1 λάθος που θα σας κάνει να γερνάτε πιο γρήγορα:

Γιατί η έλλειψη ύπνου επιταχύνει τη γήρανση
Με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας, ο ύπνος συχνά θυσιάζεται είτε από επιλογή είτε από ανάγκη. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή.

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα αυτοθεραπεύεται. Ο ύπνος επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα βοηθά στη βελτίωση της υγείας των κυττάρων και των ιστών, της γνωστικής λειτουργίας, της ανοσίας, των επιπέδων ενέργειας και του μεταβολισμού.

Από την άλλη, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει:

1. Ρυτίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος
Το δέρμα μας αποτελείται από πολλές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που το βοηθούν να διατηρείται σφριγηλό καθώς γερνάμε.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα και τη δύναμη τόσο του κολλαγόνου όσο και της ελαστίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος ή χαλάρωση.

2. Γνωστική εξασθένηση
Βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μείωση των κινητικών δεξιοτήτων, να επιβραδύνει την επεξεργασία πληροφοριών, να μειώσει την προσοχή και τη συναισθηματική μας ικανότητα και να βλάψει την κρίση μας.

Μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο εξασθενημένης μνήμης και νόσου Αλτσχάιμερ.

3. Εξασθενημένη ανοσία
Η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει κύτταρα που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα παθογόνα που μπορούν να μας αρρωστήσουν. Στο τέλος ενός κύκλου ύπνου, τα κύτταρα μεταναστεύουν σε μέρη του σώματος όπου χρειάζονται.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν ο ύπνος μας διακυβεύεται, το σώμα μας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτούς τους εισβολείς τόσο αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι χρόνοι ανάρρωσης από την ασθένεια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει η έλλειψη ύπνου στη γενική υγεία μας. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας:

- Να είναι συνεπής. Το να έχετε σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού ρυθμού.

- Εκτεθείτε στον πρωινό ήλιο λίγο μετά το ξύπνημα. Αυτό επαναφέρει το κιρκάδιο ρολόι του σώματος δείχνοντας στο σώμα ότι είναι πρωί και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα τη νύχτα.

- Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Αποφύγετε την καφεΐνη για οκτώ ώρες πριν τον ύπνο και το αλκοόλ για τρεις ώρες πριν τον ύπνο για να προστατεύσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

- Περιορίστε τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο. Η έκθεση στο μπλε φως από συσκευές έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο.

- Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο. Η συνήθεια να διαβάζει κάποιος ένα βιβλίο ή να κάνει ένα ζεστό μπάνιο σηματοδοτεί στο σώμα ότι είναι ώρα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, διευκολύνοντας τον ύπνο.

- Κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας ένα καταφύγιο. Επενδύστε σε ένα καλό στρώμα, σεντόνια, μάσκες ματιών ή οτιδήποτε άλλο σας βοηθά να αισθάνεστε χαλαροί.




moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
© Παρέχεται από: Money Review