Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Κι έμαθες να τους συγχωρείς όλους, εκτός από τον εαυτό σου.. γιατί;

Κι έμαθες να τους συγχωρείς όλους, εκτός από τον εαυτό σου.. γιατί;

Δίχασες μες τα πρέπει ότι χειρότερο..

Τον εγωισμό σου..

Ήταν πάντα πάνω απ’ όλα, ξεπερνούσε ότι βρισκόταν μπροστά του,όσο λάθος και να ήταν συνέχιζε απτόητος..

Έμαθες να συγχωρείς όλους τους άλλους εκτός από Εσένα..

Γιατί όμως..;

Γιατί φιλαράκι μου δεν μετανιώνω για το παραμικρό..

Γούσταρα και το έκανα,και φυσικά όπως το έκανα θα το πληρώσω..

Ακούς εκεί να ζητήσω συγχώρεση..;

Συγχώρεση θα ζητήσω μια φορά,όταν απέναντι μου θα βρίσκεται ο Θεός..

Τότε ναι,θα του πω..Θεέ μου έσφαλα..

Δίκασε με για να ξεπληρώσω τα χρέη μου..

Μόνο αν θέλεις μην δικάσεις τους Έρωτες μου..

Εκείνοι μου ανήκουν,έδωσα την αγάπη μου,τους αγκάλιασα όσο λάθος και να ήταν,χτυποκάρδισα για δαύτους..

Άσε αυτούς απ’ έξω και κρίνε με για όλα τ’ άλλα..

Κρίνε με σαν να είμαι ένας περαστικός,που δεν θα μείνω για πολύ..

Θα σε ακούσω,θα κατεβάσω το κεφάλι,και θα φύγω..

Εμένα δεν μου επιτρέπω την συγχώρεση..

Συγγνώμη Θεέ μου..

Δεν φυλακίζονται οι Άγγελοι..

Είναι Υιοί σου..




Μοναχικού Άγγελου

15 εμπνευσμένες φράσεις από τη Frida Kahlo…!!!

Η Frida Kahlo ήταν Μεξικανή ζωγράφος που έγινε μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Πέρα από τη δημιουργία μεγάλων έργων τέχνης, ήταν επίσης επαναστάτρια ποιήτρια της εποχής της.

Η Kahlo ήταν για χρόνια σε κατάσταση ημιααπηρίας. Και τα τελευταία χρόνια καθηλωμένη αλλά μόνο σωματικά γιατί το πνεύμα της έλαμπε.Σύζυγος της ο Ριβέρα επίσης μεγάλος και από τους ακριβούς στη διεθνή αγορά ζωγράφος.

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά από τα πιο διάσημα αποσπάσματα ώστε να μην ξεχάσετε ποτέ το όνομα της Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon.

1. Μερικές φορές προτιμούσα να μιλώ στους εργάτες κατασκευών παρά σε αυτούς τους ανόητους που αποκαλούν τον εαυτό τους μορφωμένο.

2. Ποτέ δεν ζωγραφίζω όνειρα ή εφιάλτες. Ζωγραφίζω τη δική μου πραγματικότητα.

3. Πίνω για να ξεχάσω, αλλά τώρα δεν θυμάμαι τί.

4. Γιατρέ, αν με αφήσεις να πιω αυτή την τεκίλα, υπόσχομαι πως δεν θα πιω στην κηδεία μου.

5. Αυτό που δεν με σκοτώνει, με θρέφει.

6. Η ομορφιά και η ασχήμια είναι μια οφθαλμαπάτη, αφού οι άλλοι καταλήγουν να βλέπουν τι υπάρχει μέσα μας.

7. Η πιο ισχυρή τέχνη είναι να κάνεις τον πόνο ένα θεραπευτικό φυλαχτό. Μια πεταλούδα ξαναγεννιέται σε ένα φεστιβάλ χρωμάτων.

8. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ένα αστέρι και άλλοι το διασχίζουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

9. Στο τέλος της ημέρας, μπορούμε να αντέξουμε περισσότερα από όσα πιστεύαμε πως μπορούσαμε.

10. Πόδια, γιατί σας χρειάζομαι, όταν έχω φτερά για να πετάξω;

11. Τι θα έκανα χωρίς το παράλογο και το φευγαλέο;

12. Όπου δεν μπορείς να αγαπήσεις, μην καθυστερείς.

13. Μπορεί κάποιος να εφεύρει ρήματα; Θέλω να σας πω ένα που δημιούργησα: I sky you.

14. Κανένα μέρος στη ζωή δεν είναι πιο θλιβερό από ένα άδειο κρεβάτι.

15. Ζωγράφισα λουλούδια οπότε δεν θα πεθάνουν.




Οι επιλογές μας στη ζωή είναι η κόλαση κι ο παράδεισος…!!!

Και γεννιούνται και πεθαίνουν οι άνθρωποι.
Τόσο απλά, τόσο απόλυτα.

Και μένει πίσω η αύρα τους κι εκείνη η τροχιά που διέγραψαν τα όσα χρόνια τους έμελλε να ζήσουν.

Έρχονται και φεύγουν.

Κι ύστερα μένουν μόνο τα χνάρια τους σε κορνιζαρισμένες φωτογραφίες και παλιά οικογενειακά άλμπουμ. Μένουν οι στιγμές και οι μνήμες τους να συντροφεύουν τους πιο δικούς τους ανθρώπους. Εκείνους που μένουν πίσω να μετρούν την απουσία σε μέρες, μήνες, χρόνια. Μα κυρίως σε δάκρυα.

Βάρβαρο πράγμα ο θάνατος κι ας το λένε λογική εξέλιξη. 

Βάρβαρο να ξέρεις πως δε θα ξαναδείς τον άλλο, πως δε θα του μιλήσεις, δε θα τον αγγίξεις. Δεν πήγε ταξίδι, δε μετακόμισε, πέθανε. Κι αυτό είναι οριστικό…σκληρά οριστικό.

Η λογική λέει πως ο θάνατος είναι ένα ακόμη στάδιο

Δεν το αποφεύγεις. Το συναίσθημα όμως; Πως αποχωρίζεσαι οριστικά αυτούς που αγαπάς; Πως δέχεσαι πως η επαφή σας θα γίνεται πια μέσω μιας φωτογραφίας;

Κι εσύ; Αναρωτήθηκες ποτέ τι θα αφήσεις φεύγοντας;
Ποιες θα είναι οι δικές σου μνήμες;

Τι θα έχουν να θυμούνται οι άνθρωποι από σένα; Λύπες; Χαρές; Χαμόγελα ή γκρίνιες; Κάθισες ποτέ να σκεφτείς ποιος θα σε κλάψει αληθινά;

Μακάβριο, το ξέρω. Αλλά έτσι είναι η ύπαρξη, μια όψη η ζωή και μια ο θάνατος. Μια το φως και μια το σκοτάδι.

Βλέπεις πολλούς να ανησυχούν για τη μεταθανάτια ζωή. Τους ακούς να ανησυχούν για τον παράδεισο και την κόλαση. Τους νιώθεις να ψάχνουν το εισιτήριο για την πρώτη θέση εκεί ψηλά. 

Κι αδιαφορούν για το τώρα. Ξεχνούν πως κόλαση και παράδεισος είναι εδώ. Είναι οι πράξεις μας, οι αμαρτίες κι οι επιλογές μας.

Κόλαση και παράδεισος είναι οι άνθρωποι που βοηθήσαμε κι εκείνοι που αδικήσαμε, είναι τα λάθη που μας παρέσυραν και οι καλοσύνες που σκορπίσαμε.

Ότι κάνεις πάθεις, καρδιά μη σε πονέσει, λένε στο χωριό μου. Κι άδικο δεν έχουν. 

Νοήμον πλάσμα έφτιαξε τον άνθρωπο το Σύμπαν. Κύριος των σκέψεων και των πράξεών του καθορίζει την πορεία του. Γράφει τη ρότα της ζωής του και την περπατάει. Άλλοτε καλά, άλλοτε κακά. Μα πάντα κατά πως του ορίζει το μέσα του.

Και ζει. Ζει μέχρι να πεθάνει.
Πως ζει; Εκείνος μόνο ξέρει.

Εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως επιβάλλεται ο καθένας να ζει σωστά. Να ζει γεμάτα μα δίκαια και τίμια. Κι όταν έρθει η ώρα του να “ταξιδέψει” να φεύγει με συνείδηση καθαρή. Να αντικρύζει κατάματα το θάνατο και να του γελά στα μούτρα.

Να του λέει: “Δε σε φοβάμαι γιατί ήμουν σωστός. Πάρε με και τράβα με όπου θες. Δε με νικάς, σε νικάω”.

Και θα είναι όντως αυτός νικητής. Καθώς μέσα από τη ζωή του, τη γεμάτη και σωστή, κανείς δε θα τον λησμονήσει. Γιατί θα είναι οι πράξεις του, μα πάνω από όλα η καθαρότητα της καρδιάς του που θα του έχουν χαρίσει αυτό που πολλοί πόθησαν μα μόνο οι άξιοι κέρδισαν, την αθανασία.




Στεύης Τσούτση.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Aξίζεις και πρέπει να διεκδικείς χρόνο για σένα…!!!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες τον εαυτό σου στον καθρέφτη και σκέφτηκες ότι αγαπάς και αποδέχεσαι την εικόνα που βλέπεις; Παρατήρησε τον εαυτό σου και μάθε από τα σημάδια που σου δείχνει καθημερινά.

Σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι αξίζεις και πρέπει να διεκδικείς χρόνο για σένα. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνεις στον εαυτό σου ποιοτικό χρόνο. 

Να θυμάσαι ότι αν εσύ δεν λειτουργείς καλά, με αρμονία και ισορροπία, τίποτα και κανένας γύρω σου δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις και στα παρουσιάζουμε:

1. Κάνε μια λίστα Επιτυχιών:
Κατάγραψε όλα τα υπέροχα, καταπληκτικά πράγματα που έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα. Συμπλήρωνε την λίστα σου κάθε φορά που πετυχαίνεις κάτι καινούργιο. Συγκεντρώνοντας όλα όσα έχεις επιτύχει, θα έχεις πολλούς λόγους να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου, πόσο πολύτιμος και μοναδικός άνθρωπος είσαι!

2. Γράψε ένα γράμμα στον παιδικό εαυτό σου
Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, δοκίμασε να γράψεις ένα γράμμα με παραλήπτη το μικρό παιδάκι που ήσουν πριν αρκετά χρόνια! Γράψε όλες σου τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κατορθώματά σου, τα όνειρα και τις επιθυμίες σου. Θα νιώσεις μια μεγάλη ανακούφιση.

3. Κάνε δώρο στον εαυτό σου μια επίσκεψη σε SPA
Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από ένα μασάζ σε συνδυασμό με μια περιποίηση προσώπου ή σώματος. Θα σε ανακουφίσει από το άγχος, θα σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο την δύσκολη καθημερινότητα και θα σε παρασύρει σε όμορφες και θετικές σκέψεις.

4. Άλλαξε εμφάνιση
Ένα νέο κούρεμα σίγουρα θα σε ανανεώσει και θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφη και γοητευτική. Μπορείς ακόμα να επισκεφθείς τα μαγαζιά και να κάνεις δώρο στον εαυτό σου ένα καινούργιο ρούχο ή ένα αξεσουάρ, κάτι που θα κολακεύει το σώμα σου και θα αναδεικνύει την προσωπικότητά σου.

5. Κάνε ένα χαλαρωτικό περίπατο στη φύση
Υπάρχουν πολλά πάρκα ή διαδρομές μέσα στην Αθήνα που μπορείς να ακολουθήσεις και να απολαύσεις την ομορφιά της φύσης. Θα απαλλαγείς από το άγχος, θα γυμναστείς και θα ανανεώσεις την ενέργειά σου.

6. Κάνε γυμναστική
Όσο κοινότυπο κι αν σου ακούγεται η γυμναστική είναι ένας σίγουρος τρόπος να εκτονωθείς και να ισορροπήσεις μέσα σου. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη γυμναστικής, με τα οποία μπορείς να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα.

7. Σχεδίασε ένα ταξίδι
Οργάνωσε το ταξίδι των ονείρων σου. Ανακάλυψε τον προορισμό και το είδος διακοπών που σε μαγεύει περισσότερο, βρες την κατάλληλη παρέα και άρχισε να οργανώνεις την κάθε λεπτομέρεια.

8. Ξεκίνησε μια καινούργια δραστηριότητα
Σκέψου τι είναι αυτό που θέλεις να δοκιμάσεις εδώ και αρκετό καιρό αλλά συνέχεια το αναβάλλεις. Ένα άθλημα, μαγειρική, κάποιο μουσικό όργανο, ένα σεμινάριο; Ό,τι κι αν είναι, ήρθε η ώρα να το τολμήσεις!

9. Βάλε στόχους
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό και ουσιαστικό από το να θέτεις και να οργανώνεις τους νέους σου στόχους. Σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις με ενθουσιασμό και όρεξη τη πορεία της ζωής σου.

10. Βγες έξω και διασκέδασε με τους φίλους σου
Η ζωή αρχίζει τη στιγμή που βγαίνεις έξω από την ζώνη ασφαλείας σου! Βγες λοιπόν έξω διασκέδασε με την ψυχή σου, κάνε αυτό που σε γεμίζει περισσότερο, με τους ανθρώπους που αγαπάς. Χόρεψε, τραγούδα, χαμογέλα, φλέρταρε, ζήσε!

Κάνε λοιπόν μια νέα αρχή και ξεκίνα από σήμερα κιόλας να αφιερώνεις ποιοτικό και ουσιαστικό χρόνο σε σένα. Και να θυμάσαι: κάθε μέρα να ερωτεύεσαι όλο και περισσότερο τον εαυτό σου!




Μόνο οι στιγμές με αγάπη μετρούν στη ζωή…!!!

Δώσε μου χρόνο.
Στα γόνατα πέφτω κι απλώνω τα χέρια. Διψούν οι χούφτες μου για χρόνο. Μια ώρα ή δύο. Μπορεί και πέντε.

Λεπτά στοιβαγμένα για να αξιοποιηθούν, να καλύψουν τις ανάγκες μου.

Δεν περπατώ ξέρεις ζωή. Μόνιμα τρέχω.

Έτσι που μου τα έχεις καταφέρει τρέχω για να προλάβω κάθε τι.

Δουλειές, ανθρώπους, στιγμές, εσένα.

Τρέχω και οι δείκτες του ρολογιού κινούνται αμείλικτα. Κι αυτή η σκόνη της ημερήσιας κλεψύδρας μου ολοένα και τελειώνει. Τελειώνει και με αφήνει στα μισά.

Πάντα στη μέση. Πάντα λαχανιασμένα. Πάντα με την ψυχή στο στόμα.

Πως να προλάβει κανείς πες μου τούτη την καθημερινότητα;

Πως να ικανοποιήσει στις 24 ωρίτσες που έδωσε το Σύμπαν στη μέρα, κάθε ανάγκη;

Κάποια τρύπα κλείνω κι αμέσως ανοίγει άλλη. Σε κάθε στροφή του τρεχαλητού μου με περιμένει και μια καινούρια αστραφτερή ανάγκη. Σκύβω να τη μαζέψω και χάνω το συγχρονισμό μου. Χάνω χρόνο, χάνω προτεραιότητες.

Όχι δεν προλαβαίνω.

Κι ύστερα είναι και οι άνθρωποί μου. Που να τους στριμώξω για να τους βλέπω βρε ζωή;

12 ώρες δουλειά, 4 ώρες τηλέφωνα για δουλειά, 3 ώρες πήγαινε έλα, 5 ώρες ύπνος.

Πόσο μας κάνουν;
24.

Και εκείνοι που αγαπώ; Που θα στριμωχτούν; Κι εγώ; Που να τρυπώσω για να βρω λίγο χρόνο να αγαπήσω τον εαυτό μου;

Να τον φροντίσω, να τον κανακέψω;

Αμείλικτε χρόνε είσαι λίγος και δε μου φτάνεις. Κι όσο σ’αγαπώ που μου δίνεσαι, άλλο τόσο σε μισώ που τελειώνεις και δεν έχω προλάβει στο διάβα σου να κάνω όσα θέλω.

Ας σταματήσει κάποιος τη γη από το να κινείται. Αγχώνομαι.

Θέλω ζωή, μ’ακούς ζωή;

Εσένα θέλω. Αλλά όχι να σε τρέχω. Όχι να αγχώνομαι και να μην προλαβαίνω.

Θέλω χρόνο ουσιαστικό για μένα κι όσους αγαπώ.

Θέλω συγκροτημένες ανάγκες, με μέτρο και συνείδηση. Με ταπεινότητα.

Θέλω τους αγαπημένους μου κοντά. Κι ας βγάλω λιγότερα λεφτά, ας πληρώνω ένα λογαριασμό καθυστερημένα. Ας πάω μια βόλτα κι ας το πληρώσω μετά με δυο ώρες δουλειάς παραπάνω. Δεν πειράζει. Αντίθετα, αξίζει τον κόπο.

Μάθαμε να τρέχουμε για να προλάβουμε την καθημερινότητα. Και προσαρμοστήκαμε σε μια πραγματικότητα που ούτε τη θέλουμε κατά βάθος, μα ούτε και μας ταιριάζει. Βρήκαμε τα πορτοφόλια και χάσαμε τους ανθρώπους, γεμίσαμε τσέπες κι αδειάσαμε αισθήματα.

Κι όσο για τον εαυτό μας; Μόνιμα στην άκρη και μόνιμα στερημένος, παραπονεμένος, παρατημένος.

Όχι, δεν το θέλω. Δεν το αξίζω, δεν το μπορώ.

Εγώ απόψε θα βγω βόλτα, ζωή.

Κι ας κουτουλάω αύριο στο γραφείο. Σκασίλα μου.

Θα κάνω μια μεγάλη αγκαλιά την αγάπη μου, θα την πάρω από το χέρι και θα την πάω βόλτα. Έτσι γιατί θέλω. Κι αφού το θέλω θα το μπορέσω κιόλας.

Γιατί από όλα τα λεπτά της ζωής, εκείνος ο χρόνος που περνά κανείς με αγάπη και μυαλό καθάριο, μετρά.

Αυτές οι στιγμές μόνο μετρούν.

Όλα τα άλλα βάλ’ τα για προσάναμμα…




Στεύης Τσούτση.

Μη σε νοιάζει τι θα συμβεί κι αφέσου στη ζωή…!!!

Πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή, πόσο βολικό να ζούμε με αυταπάτες! Κρίνουμε ότι είμαστε κύριοι του εαυτού μας, παρ’ όλο που ελάχιστοι το πετυχαίνουν, απόλυτοι ελεγκτές της ζωής μας και ικανότατοι διαχειριστές των καταστάσεων.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα υπολογίσουμε όλα, καθώς κάνουμε σχέδια για το αύριο. Ζούμε στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας, μια φυσιολογική άμυνα που μας προστατεύει από το να αντιληφθούμε πόσο εύθραυστα είναι όλα γύρω μας.

Εκεί που νομίζουμε ότι τα πάντα ρυθμίζονται, έρχεται η ίδια η ζωή να μας διαψεύσει. Αλήθεια, πόσες φορές η ζωή σου ανέτρεψε τα σχέδια; Πόσες φορές τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενες; Πόσα προγράμματα κατέληξαν στα σκουπίδια εξαιτίας απροόπτων; 

Ατυχήματα που σε άφησαν άφωνο κι αμέτρητα ερωτηματικά. Ανατροπές, εξελίξεις απρόσμενες, δυσάρεστες ίσως, που κάθεσαι και τις κοιτάς συνειδητοποιώντας πόσο έξω έπεσες, πόσο απροετοίμαστος ήσουν.

Δεν μπορείς να αντιδράσεις.

Αυτή είναι η ζωή. Σου δείχνει το σκληρό της πρόσωπο. Σε ανεβάζει και σε ρίχνει απότομα πριν το καταλάβεις. Σε ξεβολεύει χωρίς να δίνει δεκάρα για τις προσδοκίες σου και τις συνέπειες των αλλαγών που επιφέρει.

Έχε κατά νου πως όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν. Όχι, δεν είσαι μαριονέτα άλλων στο παιχνίδι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να τα καθορίσεις όλα εσύ. Είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα κάνεις τις επιλογές σου και προκαλείς καταστάσεις που κάτι θα αλλάξουν, κάτι νέο θα φέρουν, κάτι θα σου μάθουν. 

Το ξεβόλεμα που φέρνει η ζωή ίσως οφείλεται ακριβώς σ’ αυτό, στο ότι η καθημερινότητα σου δε σου ταίραζε αρκετά κι ήρθε η ώρα να αλλάξει. Τι κι αν εσύ δεν αποφάσισες πραγματικά μια τέτοια αλλαγή ή δεν την προσδοκούσες.

Το λάθος που κάνεις είναι ότι πέφτεις στην παγίδα! Αγωνιάς συνεχώς και προσπαθείς να τα ελέγξεις όλα, όσο η ζωή σου αποδεικνύει πόσο ευπαθές είναι το αύριο. Σταμάτα να προσπαθείς να την ακυρώσεις. Κατάλαβέ το, δεν μπορείς!

Η διαρκής εμμονή σου για το τι θα συμβεί, μήπως κάτι πάει στραβά, μήπως δεν τα υπολόγισες όλα, σε κάνει δυστυχισμένο, σου τρώει στιγμές, σε απορροφά από αυτά που αξίζουν. Δέξου την ανικανότητά σου στις προγνώσεις και μην ξεστομίζεις φράσεις όπως «γιατί σ’ εμένα;», κάθε φορά που οι ανατροπές σε απογοητεύουν. 

Κι αν συνέβαινε σε κάποιον άλλον, το ίδιο δε θα έλεγε κι εκείνος; Ναι, μάτια μου. Και σε 'σένα, και σε 'μένα, και σ’ όλους μας! Κανείς δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Πάψε πια να εξετάζεις τα πάντα, να πιθανολογείς και να κλαίγεσαι κάθε φορά που τα γεγονότα δε συμβαίνουν όπως θα ήθελες! Πώς θα ξεκινήσει κάτι νέο αν δε γκρεμιστούν όλα; Πώς θα δεις τη δύναμή σου αν δεν τη χρειαστείς; Δεν προλαβαίνεις να ασχολείσαι με προβλέψεις και μεμψιμοιρίες. Σταμάτα το λοιπόν, μήπως και ζήσεις!

Εκτός αν προτιμάς να φυλακιστείς μες στην αγωνία και στις ανησυχίες σου, να βλέπεις τη ζωή σου να περνά απ’ το παράθυρο που - δεν - έχει το κελί σου. Το κελί μέσα στο οποίο ο ίδιος έβαλες τον εαυτό σου, «χαμένος» απ’ την αβεβαιότητα που σε διακρίνει για τα μελλούμενα. Επίλεξε να μη σε νοιάζει τι θα συμβεί κι αφέσου στη ροή της ζωής.

Να ελπίζεις στην ομαλή έκβαση των καταστάσεων που σ’ ενδιαφέρουν, σ’ ένα καλό αποτέλεσμα, σ’ ένα όμορφο αύριο, αλλά μην τρελαίνεσαι. Θυμήσου ότι δεν είναι όλα υπό το δικό σου έλεγχο και μη ρίχνεις τις ευθύνες σ’ εσένα για όσα συμβαίνουν. Ας σε πουν κι αναίσθητο, κι αδιάφορο. 

Όταν εσύ είσαι συνειδητοποιημένος, δε σε νοιάζει. Θα κρυφογελάς και θα ειρωνεύεσαι τους τύπους τους αγχωτικούς, που δεν καταλαβαίνουν πόσο «μικροί» στέκονται απέναντι στη ζωή.

Μόνο τον εαυτό σου μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τελικά. Θα σου πάρει χρόνο, μα μόνο αν το καταφέρεις θα βρεις τη γαλήνη μέσα σου. Αυτή η γαλήνη στη συνέχεια θα χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζεις και την ίδια σου τη ζωή.

Αν δεν εγκαταλείψεις αυτές σου τις αντιστάσεις, δε θα μπορέσεις να απολαύσεις τίποτα. 

Αν δεν αποδεχτείς τη ζωή όπως είναι, με τα καλά και με τ’ άσχημά της, με τα πάνω και τα κάτω της, με τη ρουτίνα μα και τις τρελές ανατροπές της, δε θα σου επιτρέψει να τη χαρείς. Δε θα μπορέσεις να γίνεις ευτυχισμένος. 

Όταν καταλάβεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσεις τα πάντα, όταν πάψεις να αναλώνεσαι στην ιδέα του τι θα συμβεί, θα ζήσεις τη ζωή σου, θα προκαλέσεις εσύ την ευτυχία σου.

Χαλάρωσε λοιπόν κι απόλαυσε τη γοητεία της άγνοιας για το τι θα προκύψει. Επείγει να ζήσεις σήμερα!




Μαρίας Σουργιά

6 βάρη που θα φύγουν από μέσα σου όταν γνωρίσεις τον εαυτό σου…!!!

Καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, οι σκέψεις, οι πράξεις ακόμα και το τι αγαπάμε, αλλάζουν. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στους στόχους που βάζουμε στην ζωή μας αλλά στους γύρω μας και στις πηγές ενέργειας από τις οποίες γινόμαστε πιο παραγωγικοί.

Καθώς αφυπνιζόμαστε όμως, βλέποντας τον πραγματικό κόσμο, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Ποια είναι όμως τα συναισθήματα και οι παγίδες που μπορούν να ξεγελάσουν αρνητικά ή θετικά την ζωή μας;

Μίσος
Ο θυμός και το μίσος κατέχουν την κυρίαρχη θέση στην κοινωνία μας. Ο θυμός είναι σαν μια φωτιά στην ψυχή μας, που καλύπτει τα μάτια μας με τον καπνό και πνίγει τις πραγματικές μας εκφράσεις. 

Η αίσθηση του θυμού είναι εντελώς καταστροφική. Μεγάλο χρονικό διάστημα με θυμό είναι ικανό να μας αρρωστήσει σωματικά. Η δύναμη που προέρχεται από τον θυμό είναι μονοδιάστατη και αντιπαραγωγική.

Ζήλια
Η ζήλια είναι άμεσος απόγονος της συγκριτικής σκέψης. Προσβλέπουμε σε ό,τι έχουμε και το συγκρίνουμε με κάτι άλλο. Στη συνέχεια, συγκρίνουμε τα δύο πράγματα μόνο με επιφανειακά στοιχεία. 

Μεγαλώνοντας με αγάπη και γεμίζοντας την ζωή μας με συμπόνοια, μπορούμε να σταματήσουμε να συγκρίνουμε την ζωή μας με τον άλλον.

Ο φόβος της αποτυχίας
Ο φόβος της αποτυχίας τις περισσότερες φορές θα έπρεπε να είναι ένα μάθημα γνώσης, ανάπτυξης και ευκαιριών. Κάθε αποτυχία θα πρέπει να μας δυναμώνει και όχι να μας κόβει τα φτερά.

Ανασφάλεια
Η ανασφάλεια δεν μπορεί να υπερισχύσει όταν υπάρχει η αγάπη, η αποδοχή και η ελπίδα για το μέλον.

Άγχος
Το μέλλον και το παρελθόν δεν είναι τίποτα περισσότερο από μυστήρια και ιστορίες. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στο άγνωστο να μας προκαλεί άγχος και ανησυχία. Στο σύνολο της ζωή μας το αντιμετωπίζουμε πολλές φορές και πάντα βγαίνουμε νικητές.

Εκδίκηση
Αν κάποιος μας αδικήσει, η φυσική μας παρόρμηση είναι να τον εκδικηθούμε. Δεν θέλουμε όμως να γεμίσουμε με αρνητικότητα την ζωή μας και το καλύτερο που κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τους ανταγωνιστές μας.




Κάρλ Γιούνγκ : Αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι, θα εμφανίζεται μπροστά σου συνέχεια…!!!

Κάρλ Γιούνγκ : Αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι, θα εμφανίζεται μπροστά σου συνέχεια.

Ο Καρλ Γκουστάβ Γιούνγκ ήταν ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος. Θεωρούσε ότι η νεύρωση και η κατάθλιψη είναι κατά βάθος μία προσπάθεια επέκτασης της συνειδητότητας. Μας αρέσει αυτή η άποψη. 

Γι’ αυτό και μοιραζόμαστε μαζί σας τα αγαπημένα μας γνωμικά του!

1. Μην προσκολλιέσαι σε αυτό που φεύγει – μπορεί να χάσεις αυτό που έρχεται.

2. Ό,τι μας εκνευρίζει στους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

3. Αν είστε χαρισματικό άτομο, αυτό δεν σημαίνει ότι κερδίσατε κάτι. Σημαίνει ότι έχετε να προσφέρετε.

4. Η συνάντηση δυο ατόμων είναι σαν την επαφή δυο χημικών ουσιών. Και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται εν μέσω της αντίδρασης.

5. Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί, είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του.

6. Ό,τι δεν μας αρέσει στους άλλους, εξελίσσει την αυτογνωσία μας.

7. Η όρασή μας θα είναι καθαρή μόνο όταν κοιτάξουμε μέσα στην καρδιά μας. Όποιος στρέφει το βλέμμα του έξω από τον εαυτό του ονειρεύεται. Όποιος το στρέφει μέσα του, αφυπνίζεται.

8. Μοναξιά δεν είναι να μην έχεις ανθρώπους γύρω σου. Είναι να μην είσαι σε θέση να εκφράσεις όσα είναι σημαντικά για σένα.

9. Δείξε μου έναν άνθρωπο με σώας τας φρένας και θα τον θεραπεύσω.

10. Σκεφτόμαστε το παρελθόν αναπολώντας τους γονείς μας, και το μέλλον για τα παιδιά μας.

11. Αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι, θα εμφανίζεται μπροστά σου συνέχεια.

12. Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Αν εμφανιστεί μπροστά σου, δεν πρέπει να την απομακρύνεις απότομα. Κάλεσέ την κοντά σου, πρόσφερέ της ένα κάθισμα και άκου τι έχει να σου πει.

13. Πολλές φορές, τα χέρια λύνουν ένα μυστήριο που ο νους αδυνατεί να αγγίξει.

14. Ένα όνειρο είναι μια μικρή κρυφή πόρτα στα έγκατα της ψυχής, η οποία οδηγεί σε εκείνη την πρωταρχική κοσμική νύχτα της ψυχής, η οποία υπάρχει πολύ πριν εμφανιστεί το συνειδητό εγώ.

15. Ο άνθρωπος που δεν έχει διαβεί την κόλαση των παθών του, δεν τα έχει ξεπεράσει.

16. Η αντίληψή σου θα είναι ορθή μόνο όταν καταφέρεις να αντικρίσεις την ψυχή σου.

17. Δεν είμαι τα βιώματά μου. Είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω.

18. Μπορεί να πιστεύουμε ότι έχουμε πλήρη αυτοέλεγχο. Ωστόσο, ένας στενός φίλος μας μπορεί εύκολα να εντοπίσει μια πτυχή μας, την οποία εμείς αγνοούμε.

19. Η λέξη «μαγεία» είναι συνώνυμο της ψυχολογικής ανάτασης.

20. Οι προσωπικότητές μας αποτελούν τμήμα του κόσμου που μας περιβάλλει, και είναι εξίσου μυστηριώδεις όσο αυτός.




Η αμφιβολία είναι η χειρότερη πηγή στρες…!!!

Η αμφιβολία είναι η χειρότερη πηγή στρες
Όσοι πιστεύουν ότι η άγνοια είναι καλύτερη από την αμφιβολία, μάλλον έχουν δίκιο.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το να ξέρει κάποιος ότι υπάρχει μία πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό, του προκαλεί περισσότερο στρες απ’ ό,τι το να ξέρει ότι σίγουρα θα το πάθει.

Στη μελέτη συμμετείχε ομάδα εθελοντών, στους οποίους επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) είπαν ότι είτε δεν θα τους έκαναν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ, είτε ότι είχαν 50% ή 100% πιθανότητες να τους το κάνουν.

Πριν και μετά την δήλωση αυτή, και εν αναμονή του πιθανού, σίγουρου ή ανύπαρκτου ηλεκτροσόκ, οι επιστήμονες μέτρησαν στο σάλιο των εθελοντών τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Αποτέλεσμα: τα υψηλότερα επίπεδα, επομένως και το εντονότερο στρες, είχαν οι εθελοντές με τις 50% πιθανότητες να υποβληθούν στο ηλεκτροσόκ, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι ήσαν αβέβαιοι για το αν θα το έκαναν ή όχι, γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Για να επαληθεύσουν το εύρημα αυτό, ζήτησαν από 45 άλλους εθελοντές να παίξουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ένα παιχνίδι, στο οποίο έπρεπε να γυρνούν βράχους κάτω από τους οποίους μπορεί να υπήρχαν φίδια.

Οι εθελοντές έπρεπε να μαντεύουν αν θα υπάρχει φίδι ή όχι, και αναλόγως να αποφασίσουν την κίνησή τους. Όταν όντως υπήρχε φίδι, τους γινόταν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ στο χέρι.

Με το πέρασμα της ώρας μάθαιναν ποιοι βράχοι ήταν πιθανότερο να κρύβουν φίδια, αλλά οι πιθανότητες άλλαζαν στη διάρκεια του πειράματος, με συνέπεια να αναπτύσσουν διάφορα επίπεδα αβεβαιότητας όσο έπαιζαν.

Υποβάλλοντάς τους πάλι σε εξετάσεις σιέλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και σε αυτή την περίπτωση το στρες τους αυξανόταν όταν ένιωθαν αβέβαιοι για το αν θα υπήρχε φίδι κάτω από ένα βράχο που γύριζαν και, επομένως, αν θα τους γινόταν ηλεκτροσόκ στο χέρι ή όχι.

Επιπλέον, η κόρη των ματιών τους διαστελλόταν και αυξανόταν η αγωγιμότητα του δέρματός τους – ενδείξεις οι οποίες επίσης υποδηλώνουν οξύ στρες.

Μάλιστα, ήταν τόσο εμφανείς οι διαφορές στους δείκτες αυτούς αναλόγως με το επίπεδο της αβεβαιότητας που ένιωθαν οι εθελοντές, ώστε οι επιστήμονες έφτασαν στο σημείο να μπορούν να προβλέπουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια πόσο στρες θα ένιωθαν αναλόγως με το στάδιο της μελέτης, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Άρτσι ντε Μπέρκερ, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ χειρότερο να μην ξέρεις αν θα συμβεί κάτι κακό απ’ ό,τι το να ξέρεις θετικά ότι θα συμβεί ή όχι», είπε. «Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι ψυχολογικοί όσο και οι σωματικοί δείκτες του στρες που αξιολογήσαμε: οι εθελοντές μας ίδρωναν περισσότερο και οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονταν όταν ένιωθαν την μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

Οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται η επίδραση της αβεβαιότητας στα επίπεδα του στρες που νιώθει κανείς, αλλά εκτιμούν ότι ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει καλά πόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπός της.

«Το χειρότερο σενάριο στη ζωή είναι πραγματικά να μην ξέρεις – και αυτό αφορά τα πάντα, από την εργασιακή αβεβαιότητα έως την αναμονή των αποτελεσμάτων μιας ιατρικής εξέτασης ή της απάντησης σε μια συνέντευξη για δουλειά», είπε ο δρ Ρόμπ Ράτλετζ, ερευνητής στο Κέντρο Απεικονιστικής Νευροεπιστήμης του UCL




Web Only tanea.gr

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Δε θέλω να με αγαπάς. Nα με σέβεσαι θέλω…!!!

Δεν θέλω να με αγαπάς, να με σέβεσαι θέλω…Γιατί στο όνομα της αγάπης έχουν διαπραχθεί τα στυγερότερα εγκλήματα, έχουν γκρεμιστεί τα πιο όμορφα όνειρα και αιμορραγούν αδιάκοπα οι πιο βαθιές πληγές.

Στον βωμό της έχουν θυσιαστεί οι μεγαλύτεροι έρωτες, έχουν αποθέσει τα σημάδια τους βαθιά χαρακωμένες ψυχές, έχουν γίνει οι αισχρότερες ιεροσυλίες και έχουν αθετηθεί χιλιάδες υποσχέσεις αιώνιας πίστης και αφοσίωσης…

Την ένιωσα την αγάπη… Αισθάνθηκα τους δυνατούς κτύπους της να τρυπάνε το στήθος μου και να ρημάζουν την ραγισμένη καρδιά μου. 

Την είδα να περιπλανάται αδιάκοπα στο κουρασμένο μου σώμα καταβάλλοντας το από τον πόνο, την συνάντησα να γυρνάει άσκοπα στο ταλαιπωρημένη μου οντότητα σπαράζοντας τα σωθικά μου..

Ταξίδεψε η ύπαρξη μου στους δρόμους της, βασανίστηκε στην διαδρομή για την Ιθάκη της και κουράστηκε από την επίπονη οδύσσεια της..

Χρόνια παρέσερναν την ευαίσθητη ψυχή μου τα συναισθήματα της στις συμπληγάδες πέτρες τσακίζοντας την σε χίλια κομμάτια, αμέτρητες φορές την πετούσαν οι ασκοί των μεγάλων λόγων ψηλά αφήνοντας την να γκρεμοτσακιστεί σε απόκρημνα βράχια. 

Πολλές φορές σαγηνεύτηκε η ύπαρξή μου από το τραγούδι των Σειρήνων με τις όμορφες λέξεις του ραγίζοντας μπροστά στην πραγματική του ασχήμια, βούλιαζε στη Χάρυβδη των αιώνιων υποσχέσεων και πνιγόταν μέσα στο χάος της ψευτιάς και της υποκρισίας τους.., 

έχανε τον χρόνο της επουλώνοντας πληγές από μάγισσες Κίρκες που βρέθηκαν στο δρόμο της. Και κάθε φορά κομματιαζόταν από τους επίδοξους μνηστήρες που την περιέβαλαν στοχεύοντας στην καταστροφή της.

Με έχουν κουράσει οι μεγάλες αγάπες…

Αυτές που έρχονται να φωτίσουν για λίγο το μαύρο της ζωής σου και χάνονται σαν διάττοντες αστέρες στα πυκνά σκοτάδια σου, που κτίζουν πάνω στα ερείπια σου για να σε δουν να καταστρέφεσαι από την αρχή, που ανάβουν φωτιές να σε ζεστάνουν από το κρύο για να κάψουν ότι έχει απομείνει από σένα, που σε ανασταίνουν με το φιλί της ζωής και σε σκοτώνουν κλέβοντας την τελευταία σου ανάσα…

Βίωσα τους μεγάλους έρωτες…

Αυτούς που ξεγυμνώνουν το είναι σου και κατατρώνε σαν γάγγραινα την σάρκα και τα οστά του, που σου σμιλεύουν το κράμα της ψυχής και απομυζούν το αίμα της, που δηλητηριάζουν τα εσώψυχα σου χωρίς αντίδοτο, που σε τυλίγουν στον ιστό τους και σε παγιδεύουν σε αδιέξοδα, χωρίς διαφυγή…

Δεν πιστεύω στις αιώνιες υποσχέσεις λατρείας…

Αυτές που έρχονται να ντύσουν με ακριβά ρούχα την υπόσταση σου και φεύγουν παίρνοντας τη ρακένδυτη επένδυση της καρδιάς σου, εγκαταλείποντας σε γυμνή και λαβωμένη, να ξεδιψάσουν στην έρημο σου αρπάζοντας τις τελευταίες σταγόνες ελπίδας σου.., 

διαφαίνονται σαν ουράνια τόξα στον συννεφιασμένο ουρανό σου και σε αφήνουν μόνη και αβοήθητη στις πρώτες καταιγίδες, σου βαλσαμώνουν τις πληγές για να μπήξουν βαθύτερα το δικό τους μαχαίρι.

Για αυτό σου λέω.. Να με σέβεσαι θέλω.. Δεν θέλω να μ’ αγαπάς..

Γιατί μόνο όταν με σέβεσαι θα με προσέχεις, θα με νοιάζεσαι, θα είσαι ειλικρινείς και αυθεντικός. Μόνο όταν με εκτιμάς, θα με καταλαβαίνεις, θα νιώθεις τις ανάγκες μου, θα με ακούς και θα με στηρίζεις.. Μόνο όταν με υπολογίζεις , θα με φροντίζεις, θα με βοηθάς, θα μοιράζεσαι..

Μόνο τότε δεν θα με ζηλεύεις, δεν θα με απατάς, δεν θα μου λες ψέματα, δεν θα μου θυμώνεις, δεν θα με πονάς, δεν θα με χτυπάς, μόνο τότε δεν θα με εγκαταλείψεις ποτέ….

Δεν σου ζητάω αγάπη… μονάχα σεβασμό..

Γιατί στο όνομα της αγάπης έχουν διαπραχθεί τα αισχρότερα εγκλήματα και στον βωμό της οι μεγαλύτερες θυσίες..




Λίτσας Φιλίππου
@Vladimir Volegov

Αλλάξτε τη σκέψη σας και μετά αλλάξτε τη ζωή σας…!!!

Είστε χαρούμενοι; Αν όχι, τότε πρέπει να αλλάξετε κάτι
Η Carol Morgan, μια εκπαιδευτικός και ψυχολόγος, δημοσίευσε κάποτε δύο ερωτήσεις προς τους αναγνώστες της : τι θέλανε να γίνουν από όταν ήταν μικροί και αν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους μετά την ενηλικίωση;
Σε όσους απάντησαν αρνητικά στη δεύτερη ερώτηση, προσφέρει 13 ενδείξεις πως ίσως η ζωή τους προσπερνά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε τις συγκεκριμένες ενδείξεις. Ίσως να γίνετε λίγο πιο χαρούμενοι μετά από αυτό.

1. Ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο κάνοντας πράγματα που δεν θα έπρεπε
Βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές εκπομπές, περιηγήσεις στο ιντερνέτ, πολύ φαγητό, πολύ ποτό και η λίστα συνεχίζεται. Δείτε σοβαρά τη ζωή σας. Που σπαταλάτε τον περισσότερο χρόνο σας; Σας εξυπηρετεί καλά; Σας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή; 

Αποτελεί βάση για ένα λαμπρό μέλλον; Αν όχι, τότε χρειάζεται να επαναξιολογήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να κάνετε αλλαγές.

2. Παραπονιέστε πολύ
Ξέρω ανθρώπους που ποτέ δεν σταματάνε να παραπονιούνται για τη ζωή. Είστε ένας από αυτούς; Παραπονιέστε για τη δουλειά, το αφεντικό, το μισθό, τους γείτονες ή το/τη σύζυγο; Αν ναι, τότε δεν κάνετε τίποτα παραπάνω εκτός από το να έχετε αρνητική ενέργεια. 

Η αρνητικότητα δεν αλλάζει τα πράγματα. Σας κρατά κολλημένους. Οπότε, αλλάξτε τις σκέψεις σας και μιλήστε για τι εκτιμάτε στη ζωή σας και όχι για ότι δεν σας αρέσει.

3. Δεν δίνετε τροφή στο μυαλό σας
Αν δεν αναπτύσσεστε και μαθαίνετε σαν άτομο, τότε είστε στάσιμοι-όπως μια λίμνη που δεν κινείται και αναπτύσσονται πράσινα στοιχεία. Αυτό κάνει το μυαλό σας αν δεν δραστηριοποιήστε και δεν μαθαίνετε νέα πράγματα. Οι θετικές προκλήσεις στη ζωή σας θα επεκτείνουν το νου σας, μην κάνετε το αντίθετο.

4. Έχετε πολύ αρνητική διάθεση για τον εαυτό σας
Το να μιλάτε στον εαυτό σας μπορεί να φτιάξει ή να διαλύσει τη ζωή σας. Όπως είπε ο Henry Ford: «Αν σκεφτείς πως μπορείς ή αν σκεφτείς πως δεν μπορείς.. με οποιοδήποτε τρόπο, έχεις δίκαιο.» Αν πείτε στον εαυτό σας πως δεν είστε αρκετά έξυπνος/η για να πάρετε προαγωγή ή να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, τότε έχετε δίκαιο.

Αν πείτε στον εαυτό σας πως είστε πολύ εξαντλημένος/η για να προσπαθήσετε να αλλάξετε τη ζωή σας, πάλι έχετε δίκαιο. Ότι και να λέτε στον εαυτό σας, γίνεται πραγματικότητα. Οπότε, παρακολουθήστε στενά αυτά που λέτε στον εαυτό σας, γιατί θα ανακαλύψετε πως η ζωή ρέει με τις σκέψεις σας.

5. Νιώθετε πως δεν έχετε έμπνευση
Έχετε πάθος με κάτι; Ξέρω πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν πως δεν έχουν κανένα πάθος. Αλλά αυτό δεν είναι ποτέ το θέμα. Πρέπει να είναι κάτι που απολαμβάνετε να κάνετε. Οπότε πρέπει να ανακαλύψετε τι σας ενθουσιάζει και να το κάνετε περισσότερο.

6. Δεν σχεδιάζετε το μέλλον σας
Αν και είναι πάντα ωραία να ζείτε το «τώρα» και τη «συγκεκριμένη στιγμή», μερικές φορές πρέπει να κοιτάμε μακροπρόθεσμα για να δούμε που θέλουμε να πάμε. Αν δεν έχετε ένα σχέδιο ή ένα στόχο, τότε είστε σαν βάρκα που πλέει χωρίς σκοπό σε έναν ωκεανό και ελπίζει να καταλήξει κάπου καλά. Αλλά, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Πρέπει να έχετε ένα οδηγό και να προχωράτε βήμα-βήμα για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Όπως μια συσκευή GPS σας πάει στον προορισμό σας, έτσι πρέπει να έχετε το εσωτερικό σας GPS για να σας καθοδηγήσει.

7. Σπαταλάτε πάρα πολύ χρόνο με ανθρώπους που δεν συμβάλουν στην ανάπτυξή σας
Είναι εύκολο να κολλήσετε και να κάνετε παρέα με ανθρώπους που δεν σας κάνουν να νιώθετε καλύτερο άνθρωπο. Αλλά, αν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, τότε θα μείνετε αδρανείς ή θα παρασυρθείτε μαζί με αυτούς. 

Μου αρέσει να τους αποκαλώ «Energy Vampires»(Βαμπίρ Ενέργειας). Τραβούν τη ζωή από εσάς και δεν σας δίνουν τίποτα θετικό για αντάλλαγμα.

Αντιθέτως, πάντα βρίσκουν αναπτυσσόμενους και προσανατολισμένους ανθρώπους για να κάνουν παρέα.

8. Είστε εθισμένος/η στο κινητό σας τηλέφωνο
Σίγουρα, τα κινητά τηλέφωνα είναι εκπληκτικές συσκευές που μας συνδέουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους όταν τα χρησιμοποιούμε. Αν και είναι διασκεδαστικό, σκεφτείτε πόση ώρα σπαταλάτε στη συσκευή σας. Ακόμη χειρότερα, σκεφτείτε όλες τις σχέσεις που μπορεί να επηρεαστούν. Ίσως στέλνετε μηνύματα ή σερφάρετε στο διαδίκτυο ενώ τρώτε με τη γυναίκα/ άνδρα και τα παιδιά σας.

Αν το κάνετε, χάνετε μια ευκαιρία να περάσετε ουσιαστικό χρόνο με αυτούς που αγαπάτε ή σπαταλάτε το χρόνο που θα μπορούσατε να διαθέσετε για να κάνετε ένα σχέδιο για το μέλλον.

9. Σπαταλάτε χρήματα σε πράγματα που δεν χρειάζεστε
Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του «χρειάζομαι» και «θέλω». Είμαι σίγουρη πως αυτό το μάθατε όλοι στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο, στη σημερινή κοινωνία, έχουμε ξεπεράσει αρκετά τα όρια (όπως άλλωστε και με το #8 για τα κινητά τηλέφωνα). 

Στην πραγματικότητα, ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν την υποθήκη τους αλλά ακόμη έχουν τα καλύτερα αξεσουάρ-συσκευές του πλανήτη.

Αν σταματήσετε και το σκεφτείτε, θα δείτε πως χρειάζεστε πολύ λίγα πράγματα. Φαγητό, νερό, καταφύγιο και αγάπη είναι μερικά από αυτά. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά επιπλέον. 

Οπότε προσέξτε σε τι σπαταλάτε τα χρήματά σας και δείτε αν μπορείτε να προσαρμοστείτε. Ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που εξοικονομείτε για να τα επενδύσετε στο μέλλον σας.

10. Δεν κοιμάστε αρκετά
Δεν είμαι γιατρός, αλλά έχω διαβάσει αρκετά βιβλία για να ξέρω πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος. Θα μπορούσα να γράψω 20 σελίδες για αυτό. Αλλά προφανώς δεν έχω αρκετό χώρο σε αυτό το μικρό άρθρο. Ο ύπνος είναι σημαντικός για την καλή υγεία. 

Αν είστε αρκετά απασχολημένοι για να κοιμηθείτε ή αν απλά έχετε την κακιά συνήθεια να μένετε ξύπνιοι στο κρεβάτι σας ως τις πρώτες πρωινές ώρες, θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες.

11. Δεν φροντίζετε το σώμα σας
Δεν είναι μόνο ο ύπνος βασικός για την υγεία σας, επίσης καλή είναι και η άσκηση. Ξέρω πως δεν σας λέω κάτι που δεν γνωρίζετε ήδη αλλά κάνοντας μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και γυμνάζοντας το σώμα σας έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα εκτός από την απώλεια βάρους. Επηρεάζεται η ψυχική σας υγεία και δημιουργείτε μια συνολική ευημερία.

Οπότε, προσέξτε τη διατροφή σας και το επίπεδο της δραστηριότητάς σας. Ίσως δείτε πως με μερικές μικρές αλλαγές θα βελτιώσετε σημαντικά τη ζωή σας.

12. Δεν αφήνετε τη ζώνη άνεσής σας και ζείτε μέσα σε ένα “κουτί”
Ξέρω πόσο εύκολο είναι ζείτε στην ζώνη άνεσής σας. Στην πραγματικότητα, όταν πηγαίνω σε ένα οικείο εστιατόριο πάντα παραγγέλνω τα ίδια πράγματα. Όχι επειδή φοβάμαι να δοκιμάσω κάτι καινούριο αλλά επειδή μου αρέσει το φαγητό που παραγγέλνω συνήθως. 

Αλλά αυτό δεν είναι το είδος της ζώνης άνεσης για το οποίο μιλάω. Αναφέρομαι στο να πάρετε ένα ρίσκο που θα βελτιώσει τη ζωή σας.

Και θυμηθείτε, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «ρίσκο» και το «υπολογιζόμενο ρίσκο». Κάθε ρίσκο έχει την πιθανότητα να είναι θανατηφόρο αλλά ένα καλά υπολογιζόμενο ρίσκο είναι από εκείνα που ζυγίζουμε καλά όλες τις προοπτικές και καταλήγουμε με ένα καλό και λογικό πλάνο δράσης.

13. Ζείτε μια ζωή που δεν σας αρέσει
Ο τρόπος με τον οποίο μετρώ την επιτυχία είναι από τα επίπεδα ευτυχίας κάποιου. Είστε χαρούμενοι; Αν όχι, τότε πρέπει να αλλάξετε κάτι. Ένα αίσθημα ικανοποίησης ή ευχαρίστησης δεν σημαίνει πως ζείτε τη ζωή σας στο έπακρο. Η ζωή πρέπει να είναι συναρπαστική. 

Οπότε αν δεν την απολαμβάνετε, δείτε τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να τη βελτιώσετε στο επίπεδο που επιθυμείτε.

Αν οι 13 παραπάνω ενδείξεις σας ταιριάζουν, μην απελπίζεστε. Κάντε αλλαγές. Αλλά η πρώτη αλλαγή που πρέπει να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από την ιδέα πως δεν μπορείτε να το κάνετε. Πολλές φορές, τα μεγαλύτερα εμπόδιά σας είναι η σκέψη της διαδικασίας. Έτσι, ξεκινήστε από εκεί. Αλλάξτε τη σκέψη σας και μετά αλλάξτε τη ζωή σας.




Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις ; 4+1 tips για να αλλάξεις τρόπο σκέψης…!!!

Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Κι όμως το ανοσοποιητικό σύστημα της ψυχής μάς προστατεύει από τον υπερβολικό ψυχικό πόνο όταν λαμβάνουμε μια «κακή» απόφαση.

Εάν το ενδεχόμενο της αποτυχίας δεν μας έκανε να αισθανόμαστε άσχημα, ίσως να μην προσπαθούσαμε τόσο σκληρά.

Η θετική πλευρά είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη συγκεκριμένη γνώση: Αν μια απόφαση δεν εξελιχθεί καλά, δεν θα μας προκαλέσει όσο πόνο φανταζόμαστε. Επομένως, πρέπει να ρισκάρουμε και να μη διστάζουμε. Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο αποφασιστικοί.

Ας τις δούμε αναλυτικότερα:

1. Αναπτύξτε ανοχή στον κίνδυνο
Κάθε φορά που λαμβάνετε μια απόφαση, ρισκάρετε. Ακόμα και αν η απόφαση δεν αφορά κάτι το τόσο σημαντικό, όπως ποια τηλεοπτική σειρά να παρακολουθήσετε, παίρνετε ένα ρίσκο: υπάρχει κίνδυνος να μην ικανοποιηθείτε με την επιλογή σας.

Όταν λαμβάνετε σημαντικότερες αποφάσεις, όπως εάν θα μετακομίσετε σε άλλη πόλη, δυνητικά οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι: Θα κάνετε καινούριους φίλους; 

Θα βρείτε δουλειά; Το κλειδί δεν είναι να αναβάλλετε τις αποφάσεις ή να μην αποφασίζετε ποτέ, αλλά να αναπτύξετε μεγαλύτερη ανοχή στους κινδύνους της λήψης αποφάσεων.

Γιατί είναι σημαντικό κάτι τέτοιο; Διότι το πόσο αποφασιστικοί είστε επηρεάζει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.

Κάποιος χρόνια αναποφάσιστος που αλλάζει συνεχώς γνώμη ίσως τελικά χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ίσως αποφασίσει ότι αύριο θα κάνει ένα τηλεφώνημα. 

Όταν όμως έρχεται το αύριο, το αναβάλλει και αποφασίζει να εστιάσει σε μια πιεστική προθεσμία. 

Εάν αλλάζετε συχνά άποψη και δεν κάνετε αυτό που λέτε, θα χάσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και την πίστη ότι θα κρατήσετε τον λόγο σας.

Γι’ αυτό είναι καλό να λαμβάνετε αποφάσεις και να αναπτύξετε ανοχή στους κινδύνους που τις συνοδεύουν. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι στη ζωή υπάρχει γενικά αβεβαιότητα. Όσο γρηγορότερα το αποδεχτείτε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα έρθουν τα πράγματα.

2. Αλλάξτε εστίαση - χαρείτε την αποφασιστικότητα
Αν θέλετε να γίνετε πιο αποφασιστικοί, πρέπει να εξασκηθείτε ώστε να λαμβάνετε γρηγορότερα αποφάσεις. Είναι σημαντικό, αφού σκεφτείτε τις επιλογές σας για αρκετή ώρα, τριάντα λεπτά για παράδειγμα, να αποφασίσετε. 

Και, αφού επιλέξετε, είναι προτιμότερο να χαίρεστε που ήσαστε αποφασιστικοί και όχι γιατί κάνατε τη «σωστή» επιλογή. Αυτό θα σας δώσει περισσότερα κίνητρα και θα σας ωθήσει να ενεργήσετε και πάλι με αποφασιστικότητα στο μέλλον.

3. Τι σας φορτίζει θετικά;
Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποιο επάγγελμα ή καριέρα σάς ταιριάζει καλύτερα, σκεφτείτε το εξής: Τι σας φορτίζει θετικά; Αυτό ίσως σας δώσει μια ιδέα τι σας αρέσει, τι σας ικανοποιεί και τι σας γεμίζει.

4. «Τι θα έκανα αν ήξερα ότι δεν μπορώ να αποτύχω;»
Όποτε αισθάνεστε ανασφάλεια για μια απόφαση –όπως να ζητήσετε από το αφεντικό σας άδεια ή από τον σύντροφό σας να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί σας–, κάντε στον εαυτό σας την παραπάνω ερώτηση. Η απάντηση ίσως αποτελέσει το κλειδί για σημαντικές ενοράσεις που θα σας αλλάξουν τη ζωή.

5. Σβήστε τα όλα και ξεκινήστε από την αρχή
Θα ήθελα να κλείσω αυτό το κεφάλαιο με μια σκέψη. Μερικές φορές, όταν οι αποφάσεις μας δεν είναι επιτυχημένες και επικρίνουμε τον εαυτό μας για διάφορους λόγους, κολλάμε. Σταματάμε να προσπαθούμε και να ρισκάρουμε. Κάτι βοηθητικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να τα σβήσουμε όλα και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Όταν κάνουμε λάθος, αυτό αποτυπώνεται στον νου μας – το θυμόμαστε. Και, όσο αποτυπώνουμε τις «κακές επιλογές», τα λάθη και τα όσα μετανιώνουμε, τόσο αυξάνονται αυτές οι «καταχωρίσεις». Και πιστεύουμε ότι, όσο περισσότερες θυμόμαστε, τόσο καλύτερα θα τα πάμε την επόμενη φορά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, κρατώντας στο μυαλό μας όλες τις στιγμές αναποφασιστικότητας, όλα τα λάθη και τις «αποτυχίες», αισθανόμαστε ανίσχυροι και χάνουμε το κίνητρό μας.

Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε κάτι διαφορετικό: να τα σβήσουμε όλα και να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να πάρουμε το σφουγγάρι και να σβήσουμε τα πάντα από τον πίνακα του μυαλού μας, να τα δια- γράψουμε. Πρέπει να απαλλαχθούμε από καθετί αρνητικό. 

Πρέπει από σήμερα να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες και να ξαναχτίσουμε αργά τον εαυτό μας. Θα εμφανιστούν νέες ευκαιρίες και θα βρούμε νέους τρόπους να πετύχουμε.

Αν αυτή η εβδομάδα, ο μήνας ή ο χρόνος δεν πήγε όπως υπολογίζατε και οι αποφάσεις δεν σας «βγήκαν», σβήστε κάθε αυτοκριτική και ξεκινήστε από την αρχή. Διαγράψτε τα πάντα και κάντε το πρώτο βήμα μπροστά.

Ανακεφαλαίωση
Υπάρχουν πολλοί που δυσκολεύονται με τη λήψη αποφάσεων. Συχνά ο λόγος είναι ο φόβος – φόβος ότι θα λάβουμε λάθος απόφαση, φόβος ότι δεν θα πετύχουμε ό,τι επιθυμούμε. 

Αλλά, παραδόξως, όσο περισσότερο αψηφάτε τον φόβο και δέχεστε ότι ορισμένες αποφάσεις σας δεν θα εξελιχθούν όπως ελπίζατε, τόσο πιο αποφασιστικοί γίνεστε. Όσο εξασκείστε να ανέχεστε τους κινδύνους που συνοδεύουν τη λήψη αποφάσεων, τόσο ευκολότερη γίνεται η απόφαση.

Αν δοκιμάζατε τώρα μια στρατηγική από αυτό το κεφάλαιο, ποια θα ήταν; Αν τη χρησιμοποιούσατε για τις επόμενες τρεις εβδομάδες για να λάβετε αποφάσεις, πώς θα άλλαζε την εμπειρία σας; Πώς θα άλλαζε τη ζωή σας;

Επιλέξτε μία στρατηγική, γράψτε την και κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε σημειώστε το δίπλα με ένα τικ. Έπειτα γράψτε πώς σας άλλαξε τη μέρα.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή της Dr Olivia Remes. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.




Αρθρογράφος: Νίκος Μεταξάς
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News
Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Fac

Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης : Τι πρέπει να γνωρίζετε…!!!

Μία διάγνωση Αλτσχάιμερ προκαλεί αβεβαιότητα και φόβο. Όταν όμως γίνεται πριν από την ηλικία των 65, μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτική.

Γνωστή ως Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, η πάθηση μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους στις ηλικίες των 40 και των 50, αλλά ακόμη και στα 30.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης;
Το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Θεωρείται ασθένεια της τρίτης ηλικίας επειδή συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 65 ετών.

Αλλά η πρώιμη έναρξη του Αλτσχάιμερ, που αναφέρεται επίσης ως νεανικό Αλτσχάιμερ, είναι διαφορετική πάθηση επειδή επηρεάζει άτομα πριν από την ηλικία των 65 ετών. Θεωρείται σπάνια, καθώς αφορά μόνο το 5% περίπου όλων των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν ορισμένες ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ της πρώιμης και της όψιμης έναρξης του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το Ίδρυμα BrightFocus.

· Η απώλεια μνήμης εμφανίζεται αργότερα και είναι λιγότερο σοβαρή στο Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης.

· Τα άτομα με πρώιμη έναρξη της νόσου μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν.

· Τα προβλήματα όρασης συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην ανάγνωση, είναι ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα.

· Η αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων των άκρων κατόπιν εντολής είναι σύμπτωμα μόνο του νεανικού Αλτσχάιμερ.

· Ορισμένοι ασθενείς με πρώιμη έναρξη γίνονται απαθείς, κάτι που δεν συνδέεται με την κατάθλιψη.

Η έρευνα και τα δεδομένα σχετικά με το προσδόκιμο ζωής στα άτομα με πρώιμης έναρξης Αλτσχάιμερ δεν είναι οριστικά λόγω της σπανιότητας της νόσου και της ελάχιστης έρευνας που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι ειδικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν τη νόσο σε τόσο μικρή ηλικία. Κάποιοι από αυτούς φέρουν μια γενετική μετάλλαξη, για τους άλλους όμως, η αιτία παραμένει ασαφής.

Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν αποτελεί ένδειξη ότι κάποιος θα εκδηλώσει πρώιμης έναρξης Αλτσχάιμερ.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ισχυρή γενετική σύνδεση σε άτομα με σύνδρομο Down. Αυτός ο πληθυσμός διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με το Harvard Health, «πάνω από τους μισούς ανθρώπους με σύνδρομο Down αναπτύσσουν νόσο Αλτσχάιμερ, γύρω στα 40 ή τα 50 τους».

Πρώιμα συμπτώματα Αλτσχάιμερ
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Johns Hopkins Medicine, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά των άλλων μορφών της νόσου και επηρεάζουν τη μνήμη, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, περιλαμβάνουν:

Μνήμη

· Το άτομο ξεχνά πρόσφατες πληροφορίες ή ημερομηνίες

· Ζητά επανειλημμένα πληροφορίες

Σκέψη

· Δυσκολία στην επίλυση απλών προβλημάτων, όπως η εκτέλεση μιας συνταγής

· Χάνει τις ημερομηνίες ή τις ώρες

· Χάνει την αίσθηση του χρόνου και του τόπου (πού βρίσκεται ή πώς έφτασε εκεί)

· Τοποθέτηση πραγμάτων σε λάθος θέση και δυσκολία εντοπισμού τους

Συμπεριφορά

· Δυσκολεύεται να βρει λέξεις και να συμμετάσχει σε συνομιλίες

· Προβλήματα κατανόσης

· Προβλήματα όρασης

· Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. π.χ. αλόγιστη σπατάλη χρημάτων

· Αποχή από κοινωνικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας

· Αλλαγές στη διάθεση ή στην προσωπικότητα

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα τελευταία στάδια του Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης περιλαμβάνουν:

· Σοβαρές εναλλαγές διάθεσης και αλλαγές συμπεριφοράς

· Διαρκής σύγχυση σχετικά με το χρόνο, τον τόπο και τα γεγονότα της ζωής

· Καχυποψία απέναντι στους φίλους, την οικογένεια ή τους φροντιστές

· Δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση ή το περπάτημα

· Σοβαρή απώλεια μνήμης

Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης, υπάρχουν όμως θεραπείες που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής.

Αυτές περιλαμβάνουν συνδυασμό φαρμάκων, ασκήσεις για το μυαλό και υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, της υγιεινής διατροφής και της κοινωνικοποίησης.




healthday.com

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

40 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν τα 40…!!!

Μια “χρυσή λίστα” για να μην περάσει ούτε ένας χρόνος που να θεωρήθηκε “χαμένος”

Η ζωή είναι μικρή και δεύτερη δεν έχει. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φτάνεις, εκεί γύρω στα 35-40 και να μην έχεις κάνει αυτά που ήθελες, για τους απολύτως λάθος και ανόητους λόγους. 

Συνήθως, το συναίσθημα που μένει, αν παραιτούμαστε συνεχώς από τα πραγματικά μας «θέλω» είναι πικρό και η αίσθηση του ανικανοποίητου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα μας, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ψυχοθεραπευτές και σύμβουλοι σχέσεων, έχουν, επ’ αυτού να προτείνουν μια χρυσή 40άδα για να μην περάσει ούτε ένας χρόνος μετά τα 35 που θα μας κάνει να μετανιώσουμε για τη ζωή που δεν ζήσαμε. 

Και το καλύτερο; Τα περισσότερα από αυτά εφαρμόζονται εύκολα.

1.Κλείσε εισιτήρια για το αγαπημένο σου συγκρότημα. Μην το αναβάλλεις.

2.Συγχώρεσε κάποιον από το παρελθόν σου. Διώξε το «δηλητήριο» της μνησικακίας.

3.Βγάλε τώρα από τη ζωή σου όποια τοξική συναναστροφή έχεις.

4.Πέρνα ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή με τον καλύτερο φίλο σου. Υπάρχει λόγος.

5.Ταξίδεψε λίγο μόνος σου. Κάνε ό,τι θες μέσα στη μέρα. Σκέψου, ψάξε μέσα σου.

6.Συγχώρεσε τους γονείς σου για τα λάθη που έκαναν μαζί σου. Θα βρεις λύσεις σε πολλούς αναπάντητους γρίφους.

7.Κλείσε ένα μασάζ μετά από μία κουραστική μέρα. Θα σε αναζωογονήσει. Μία στο τόσο δεν είναι μεγάλο έξοδο.

8.Αγόρασε έναν καφέ ή κέρνα ένα γεύμα σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη. Θα εντυπωσιαστείς από αυτό που σε κάνει να νιώθεις μια όμορφη πράξη.

9.Διάβασε τα βιβλία, για τα οποία όλοι συζητάνε. Έχουν δίκιο; Έχε άποψη.

10.Πήγαινε για καφέ μόνος/-η. Απόλαυσε την ησυχία, φύγε όποτε θες. Μαγεία.

11.Γίνε εθελοντής για έναν σκοπό που κάνει καλό στη δική σου ψυχή.

12.Δες ξανά την αγαπημένη σου ταινία / σειρά. Κι ας είναι εκτός μόδας. Εσένα σ’ αρέσει. Σωστά;

13.Προσπάθησε να ολοκληρώσεις μία δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση: από μαραθώνιο μέχρι μία παρτίδα σκάκι με έναν φίλο.

14.Παραιτήσου από μία δουλειά που μισείς και σε στενοχωρεί. Ακόμη και σε καιρό κρίσης, κάνεις κακό στον εαυτό και στους γύρω σου μένοντας για πολύ σε κάτι που σε απομυζεί.

15.Φτιάξε κάτι δικό σου. Από ένα κέικ μέχρι έναν πίνακα, μέχρι να επιδιορθώσεις μια αντίκα που λατρεύεις και δεν θες να πετάξεις.

16.Μάθε μια ξένη γλώσσα. Θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή.

17.Βρες έναν στίχο, μια φράση, ένα απόφθεγμα που σε εκφράζει και κάν’ το «σημαία» και νοητό σύνορο σου, προς όποιον σε «απειλεί», σου ρίχνει το ηθικό, σε ταλαιπωρεί.

18.Μια μέρα σήκω νωρίς να δεις την ανατολή. Ναι, φαίνεται κλισέ. Αλλά είναι μοναδικό και σε εμπνέει για το υπόλοιπο της μέρας.

19.Καταπολέμησε μια φοβία σου. Προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις. Ακόμη κι αν δεν καταφέρεις πολλά, θα έχεις κάνει ένα πρώτο βήμα μακριά της.

20.Κακόμαθε λίγο τον εαυτό σου. «Σπάσε» τη δίαιτα σου, ψώνισε εκείνο το ακριβό ζευγάρι παπούτσια που καιρό λαχταράς. Μια στο τόσο μπορείς να το κάνεις.

21.Στείλε λουλούδια στη μαμά σου και πες της ότι την αγαπάς. Εκείνη θα συγκινηθεί και εσύ θα νιώσεις ξαφνικά πολύ καλύτερα για όλα.

22.Γράψε σ’ ένα χαρτί δυο όμορφα λόγια σε έναν συνεργάτη σου. Πες του, πες το, όμως, ότι η δουλειά είναι πολύ καλύτερη, όταν συνεργάζεστε. Οι καλές κουβέντες δεν περισσεύουν στις μέρες μας και όλοι τις έχουμε ανάγκη.

23.Δοκίμασε να φας κάτι που συνήθως σιχαίνεσαι. Ή που για καιρό πίστευες ότι δεν σ’ αρέσει, γιατί έτσι θυμόσουν από παιδί. Μπορεί να αλλάξεις γνώμη.

24.Φύτεψε ένα λουλούδι ή ένα δέντρο. Θυμήσου τι είχε πει ο Καζαντζάκης επ’ αυτού.

25.Επισκέψου όσα μουσεία μπορείς. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι με τους «αρχαίους ημών» μας συνδέει μια ευθεία γραμμή. Η ζωή πάντα είχε καλούς και κακούς. Το πλαίσιο αλλάζει, όχι τα ανθρώπινα πάθη.

26.Στείλε βιογραφικό στη δουλειά των ονείρων σου. Ποτέ δεν ξέρεις…

27.Γίνε ο μέντορας ενός μικρότερου φίλου σου, που θες να πετύχει. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τη συμβουλή ενός μεγαλύτερου.

28.Τολμάς να μείνεις μακριά από το διαδίκτυο για μία εβδομάδα; Δοκίμασε το και θα εντυπωσιαστείς από τις ίδιες σου τις αντιδράσεις για το τι είναι σημαντικό και τι όχι.

29.Κάνε κάτι τολμηρό και μη σε νοιάζει αν το μετανιώσεις. Τα καλύτερα συμβαίνουν, όταν αποφασίζουμε να ρισκάρουμε.

30.Τόλμα να περάσεις μια νύχτα με φίλους κάτω απ’ τ’ αστέρια. Θα μάθεις πολλά περισσότερα γι’ αυτούς κι εκείνοι για ‘σένα.

31.Ξεκίνα τη δική σου επιχείρηση. Φτιάξε μια δουλειά απ’ το σπίτι.

32.Ζήσε για λίγο σε μια γειτονιά μακριά από τη δική σου. Δες πως ζει ο κόσμος, μακριά από τη «βάση» σου.

33.Κόψε μια από τις κακές σου συνήθειες. Αν δεν είναι το κάπνισμα, ας είναι η συνήθεια σου να κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ και να υποφέρεις από κούραση το πρωί.

34.Γράψε μια επιστολή σε έναν άνθρωπο που θαυμάζεις. Ακόμη κι αν δεν τη στείλεις, διαβάζοντας την ξανά θα καταλάβεις πόσο σε άλλαξε εσένα ως άτομο.

35.Αυτοσαρκάσου. Θα δεις πόσο γρήγορα θα αλλάξεις γνώμη για το τι είναι σοβαρό και για το πραγματικά αξίζουν όσοι ασχολούνται μαζί σου.

36.Τραγούδα δυνατά και χόρεψε μόνος σου ή με παρέα. Δεν έχει νόημα να ντρέπεσαι, για κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά.

37.Μην «πνίγεις» τα γέλια σου, κάθε φορά που κάτι αστείο συμβαίνει.

38.Τύπωσε τις αγαπημένες σου φωτογραφίες και γέμισε τις κορνίζες του σπιτιού σου μ’ αυτές. Δεν έχει νόημα να τις κρατάς μόνο στο κινητό σου.

39.Συγχώρεσε τον εαυτό σου για ό,τι κι αν έκανες λάθος.

40.Μετάνιωσε για κάτι που πήγε στραβά. «Δεν μετανιώνω», λένε μόνο οι ανόητοι και οι αδίστακτοι.