Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Μην περιμένετε να γίνουν θαύματα, κάντε τα…!!!!

Στην εποχή μας κυριαρχεί το άγχος, το στρες, οι κάθε είδους ανασφάλειες μαζί με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Είμαστε αναγκασμένοι να τρέχουμε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και να προλάβουμε τη ζωή…

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να χαλαρώνουμε σωστά, να σκεφτόμαστε θετικά και να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ζούμε ευτυχισμένοι και σε αρμονία με τους συνανθρώπους μας και τη φύση.

Όλα λοιπόν ξεκινάνε από τον τρόπο που σκεφτόμαστε…

“Το σύμπαν είναι νους. Όλα είναι νοητικά.”
(Κυμβάλειο, πρώτη Αρχή “της Νοητικότητας”)

Κατανοώντας αυτή την Αρχή, μπορούμε να υψωθούμε από κατώτερες βαθμίδες σε ανώτερες, καλλιεργώντας βαθμιαία μια ουσιαστική Αυτοκυριαρχία.

Η Αγάπη έχει την έδρα της στο Νοητικό Λόγο.

Αυτή του δίνει την Πρώτη Πληροφορία- την πληροφορία της Ενότητας και Αλληλεξάρτησης των Πάντων στο Νοητικό Επίπεδο.

Αν κάτι το θέλουμε πολύ και το σκεφτόμαστε συνέχεια,είναι σίγουρο ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε…

Πάνω σ’ αυτό βασίζεται και η δύναμη του νου πάνω στην ύλη. Πρώτα σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και μετά εργαζόμαστε γι’ αυτό, όπως το παράδειγμα του αγγειοπλάστη που πρώτα σκέφτεται αυτό που θα πλάσει και μετά πιάνει τον πηλό και του δίνει μορφή.

Για την ύλη έχουμε αρκετά στοιχεία από τους επιστήμονες, οπότε τώρα θα δούμε τι είναι ο νους σύμφωνα με τη φιλοσοφία:

Ο άνθρωπος, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, χωρίζεται σε “τέσσερις σφαίρες”, τη σφαίρα της ύλης, τη σφαίρα της ψυχής, τη σφαίρα του νου και τη σφαίρα του πνεύματος. Η Σφαίρα του Νου είναι η περιοχή από την οποία πηγάζουν οι ανώτερες ιδέες και τα αρχέτυπα. Είναι το όργανο της αφηρημένης σκέψης.

Για τον Πλάτωνα, στο νου κατοικεί το θεϊκό μέρος του ανθρώπου.

Ο φυσικός κόσμος είναι μια αντανάκλαση του νοητού κόσμου. Ο νους είναι συσχετισμένος με το στοιχείο της Φωτιάς. Όπως η φωτιά κατακαίει τα πάντα και από μια μικρή φλόγα μπορείς να ανάψεις πολλές φωτιές, έτσι και μια ιδέα (ο νους) κατακαίει τον άνθρωπο και μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να χάσει την αρχική της δύναμη.

Ο νους αποτελείται από δυο μέρη:
Το ένα είναι το κατώτερο, που έρχεται σε επαφή με την ύλη. Είναι ο Νους των Επιθυμιών, ο νους των ενστίκτων, που ο άνθρωπος αποφασίζει σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον. Είναι ο νους του “ή” που διαχωρίζει τα πράγματα.

Το άλλο μέρος είναι ο Ανώτερος Νους, που έρχεται σε επαφή με το πνεύμα, το μέρος εκείνο που αντιλαμβάνεται τις ανώτερες ιδέες και αξίες, η αλτρουιστική σκέψη, ο άνθρωπος του “και”.

Η πηγή της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου, αυτός που χαρακτηρίζει το φιλόσοφο τον ιδεαλιστή, τον οραματιστή.

Όπως το φυσικό μας σώμα χρειάζεται φροντίδα, καθαριότητα, τάξη, εξάσκηση και τροφή, έτσι και το νοητικό έχει ανάγκη από τα ίδια για να είναι υγιές.

Επίσης χρειάζεται έλεγχος του νου. Ελέγχω το νου σημαίνει τον δυναμώνω και τον χρησιμοποιώ σαν πολύτιμο εργαλείο, αφού τέτοιο είναι, για τον άνθρωπο. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην μας παρασέρνουν τα πάθη, να τελειώνουμε τις εργασίες που έχουμε αναλάβει, να εμβαθύνουμε σ’ αυτά που μαθαίνουμε, να μην κριτικάρουμε τους άλλους αλλά τον εαυτό μας, να προχωράμε πάντα μπροστά, να είμαστε δεκτικοί. 

Όπως το σίδερο με το μαγνήτη, έτσι και ο νους, ανάλογα το τι σκέφτεται, έλκει και τα ανάλογα συναισθήματα και σκέψεις.

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε κάθε στιγμή τις σκέψεις μας και να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές με θετικές. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη και να μπούμε σε δράση, γιατί αξίζει πραγματικά τον κόπο!

Πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας
“ό,τι μπορείς να κάνεις αύριο, κάνε το σήμερα,
ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα κάνε το τώρα!”

Πάντοτε η επιτυχία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευτυχία.

Ο άνθρωπος αναζητούσε και αναζητάει τρόπους που θα τον κάνουν να πετύχει στη ζωή, έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος. Αν η επιτυχία μας είναι εφήμερη τότε πρέπει να την αναζητήσουμε αλλού. Μόνο ό,τι έχει σχέση με το πνευματικό έχει δύναμη και διάρκεια, η ύλη έχει πάντα μια ημερομηνία λήξης.

Να πετύχουμε στη ζωή σημαίνει να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, τις δυνάμεις και αδυναμίες μας, να αντιληφθούμε τις δυσκολίες της ζωής σαν δοκιμασίες, να βελτιώνουμε καθημερινά όσα κάνουμε, να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νέες ευκαιρίες και να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ο καθένας λοιπόν, είναι πιλότος και οδηγός της δικής του μοίρας.

Η ευτυχία κατακτιέται, δεν χαρίζεται. Οι ευκαιρίες περνάνε κάθε μέρα από μπροστά μας και πρέπει να μάθουμε να αρπάζουμε αυτές τις ευκαιρίες πριν να είναι αργά. Χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι της δράσης και όχι της θεωρίας.

Η ευτυχία δεν είναι κάτι ξένο και έξω από εμάς, η ευτυχία είναι μέσα μας, μέσα στον πραγματικό μας Εαυτό. Εμείς αρκεί να θέλουμε να την ανακαλύψουμε ξανά. 

Όταν αγαπάμε χωρίς αντάλλαγμα, όταν χαμογελάμε μπροστά στις δυσκολίες, όταν είμαστε ευτυχισμένοι με τα απλά και όταν ριχνόμαστε στην περιπέτεια της ζωής, τότε έχουμε ανακαλύψει κάτι από αυτήν την Εσωτερική Ευτυχία.

Η θετική σκέψη δεν βοηθά μόνο στο να είμαστε αποτελεσματικοί και χαρούμενοι, αλλά βοηθά και στο να είμαστε υγιείς. Οι επιστήμονες λένε ότι όλες οι αρρώστιες έχουν νοητική ρίζα και ότι όλα ξεκινάνε από πάνω προς τα κάτω.

Η καλύτερη θεραπεία είναι να χτυπήσουμε την αρρώστια στη ρίζα, δηλαδή στις αρνητικές σκέψεις, στα ανεξέλεγκτα πάθη, στις ανασφάλειες, στις ζήλιες.

Για να αναπτύξουμε τη θετική σκέψη πρέπει να μάθουμε να προσπαθούμε στη ζωή και να μην το βάζουμε κάτω, να μαθαίνουμε από κάθε τι, να ενεργοποιούμε τη βούλησή μας και να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις στα προβλήματά μας.

Τελικά είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε.

Αν δεν μας αρέσει αυτό που είμαστε, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Μην περιμένετε να γίνουν θαύματα, κάντε τα!




Εφτά τρόποι για να πάρετε τον σεβασμό που σας αξίζει…!!!!

«Η συμπεριφορά είναι επιλογή. Η ευτυχία είναι επιλογή. Η αισιοδοξία είναι επιλογή. Η καλοσύνη είναι επιλογή. Το να δίνουμε είναι επιλογή. Ο σεβασμός είναι επιλογή. Ό,τι επιλογή και να κάνετε, θα σας επηρεάσει. Επιλέξτε με σοφία». – Roy T. Bennett

Όλοι καταλαβαίνουμε την σημασία του σεβασμού. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε όταν δεν τον παίρνουμε; Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας δώσουν το σεβασμό που τους δίνουμε και εμείς;

Ακολουθούν εφτά τρόποι για να λαμβάνετε σεβασμό από τους ανθρώπους στη ζωή σας :

1. Να είστε άνετοι με την αντιπαράθεση
Όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα, μιλήστε του για αυτό. Αυτό είναι κάπως άβολο και αμήχανο αλλά απαραίτητο. Αν δεν πείτε κάτι για την συμπεριφορά του, είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει. Ίσως και να χειροτερεύσει. 

Εξηγήστε ήρεμα γιατί η συμπεριφορά του ήταν άσχημη και πώς σας έκανε να νιώσετε. Πείτε του ευγενικά αλλά αποφασιστικά ότι δεν μπορεί να σας φέρεται με αυτό τον τρόπο.

2. Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας
Πολλοί από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια να υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας. Καμιά φορά αυτό μοιάζει σαν οι δηλώσεις μας ή ακόμα και οι απαιτήσεις μας να ακούγονται σαν ερωτήσεις. Αυτό μειώνει την αξιοπιστία σας και σας αφαιρεί τη δύναμη στη συζήτηση. 

Αν θέλετε να σας σέβονται αποφύγετε να μιλάτε με αυτό τον τρόπο, με κάθε κόστος.

3. Μάθετε να αφήνετε τους άλλους ανικανοποίητους
Είναι δύσκολο να σέβονται έναν άνθρωπο που προσπαθεί να τους ικανοποιεί όλους. Ένας τέτοιος άνθρωπος αφήνει τους άλλους να τον χρησιμοποιούν σαν χαλάκι. Ποτέ δε λέει όχι. Αν είστε έτσι και εσείς τότε μάλλον δε θα παίρνετε σεβασμό ούτε από τους άλλους ούτε από τον εαυτό σας. 

Μάθετε να είστε εντάξει όταν εκνευρίζετε ή ενοχλείτε καμιά φορά κάποιον με την συμπεριφορά σας. Υποστηρίξτε τον εαυτό σας. Σεβαστείτε τον και οι άλλοι θα ακολουθήσουν ακόμα και αν δεν τους αρέσει κάτι τέτοιο αρχικά.

4. Στηριχτείτε στην αξία σας
Μάθετε να παραδέχεστε τις δυνάμεις σας και τα κατορθώματά σας χωρίς να καυχιέστε. Αυτό θέλει πολλή εξάσκηση, αλλά είναι μια πολύ δυνατή δεξιότητα. Να παρακολουθείτε τα πράγματα που έχετε κάνει καλά. Να τα κατακτάτε. Να τα μοιράζεστε όταν είναι απαραίτητο. 

Πείτε στο αφεντικό σας για μια πώληση που κάνατε. Μοιραστείτε την πειθαρχική σας νίκη με τον δάσκαλο των παιδιών σας. Η θετική σας αυτό-εικόνα θα δείξει αυτοπεποίθηση, κάτι που πάντα επιβάλλει ένα ορισμένο επίπεδο σεβασμού.

5. Τελειοποιήστε την τέχνη της οπτικής επαφής
Τα μάτια μας είναι το πρώτο πράγμα που προδίδουν την απουσία αυτοπεποίθησης. Όταν κοιτάμε κάτω ή στο πλάι όταν κάποιος μιλάει, εκλαμβάνεται ως αδιαφορία. Μας κάνει να φαινόμαστε αβέβαιοι για τον εαυτό μας και αδιάφοροι για την συζήτηση που έχουμε. 

Μάθετε να διατηρείτε οπτική επαφή χωρίς να κοιτάτε επίμονα. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε αμοιβαίο σεβασμό.

6. Να στέκεστε ίσια
Κρατήστε τους ώμους σας πίσω. Να στέκεστε σαν να είναι ένα σκοινί πάνω από την άκρη του κεφαλιού σας και σας τραβάει. Η καλή στάση υποδεικνύει αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Δείξτε στους άλλους ότι δεν είστε ένα ασπόνδυλο άτομο.

7. Απαιτήστε το
Μερικοί άνθρωποι δε θα σας δείξουν σεβασμό εκτός και αν τον ζητήσετε. Αντιμετωπίστε τη συμπεριφορά τους ευθέως. Όταν κάποιος σας διακόπτει, απλά πείτε «Συγγνώμη. Μίλαγα ακόμα». Υποστηρίξτε τις ανάγκες σας. Κρατήστε ήρεμη τη φωνή σας και κάντε ξεκάθαρα τα μηνύματά σας. Αρνηθείτε να υποχωρήσετε.

«Σεβαστείτε τον εαυτό σας και θα σας σεβαστούν και οι άλλοι» είπε ο Κομφούκιος.

Εκτιμήστε τον εαυτό σας και οι άλλοι θα ακολουθήσουν. Να εξασκείτε την αυτό-φροντίδα. Να στηρίζετε τις ανάγκες σας, τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Πάνω από όλα, να θυμάστε ότι δεν είστε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικοί από οποιονδήποτε άλλο.




Μετάφραση: awakengr.com via unisoultheory.com

7 βήματα για να μην βλάπτουμε τους γύρω μας…!!!!

Ο όρος «βλάπτω», αναφέρεται όχι μόνο στη σωματική βία που είναι και η πιο προφανής, αλλά και στην ψυχική, συναισθηματική και πνευματική βία.

Ορισμένοι καυχώνται πως δεν έχουν ποτέ χτυπήσει τον συνάνθρωπό τους, ή δεν έχουν σκοτώσει κάποιο ζώο, εντούτοις καθημερινά βασανίζουν ψυχολογικά τον σύντροφό τους, τα παιδιά τους, τους φίλους ή τους υπαλλήλους τους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χτυπήσεις κάποιον. Μπορείς να δώσεις ένα συναισθηματικό χαστούκι που θα βλάψει περισσότερο κάποιον απ’ ό,τι ένα σωματικό και μπορείς να βιαιοπραγήσεις με τα λόγια κα τις πράξεις σου, χωρίς καν να έρθεις σε σωματική επαφή.

Για να κατανοήσουμε αυτήν την αρχή καλύτερα, θα εκθέσουμε τις διάφορες πτυχές που περιλαμβάνει.

1.Μη χειρίζεσαι τους άλλους
Αυτό σημαίνει να μην χρησιμοποιείς τους άλλους για να ωφεληθείς εσύ. Εάν η κοινωνία μας εκπαίδευε στο να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τη ζωή μας, δε θα αντιμετωπίζαμε τον κόσμο σαν ένα αγώνα για την εξουσία, αλλά θα μοιραζόμασταν τα πάντα μαζί του.

Αντίθετα, μας έχει διδάξει να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους και το περιβάλλον για το δικό μας όφελος. Η εκμετάλλευση είναι μια απελπισμένη κραυγή αδυναμίας, μίας αδυναμίας που μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε δύναμη ή δόλια μέσα για να δημιουργήσουμε μία τεχνητή αίσθηση υπεροχής που αργά ή γρήγορα θα στραφεί εναντίον μας και θα μας αφήσει δυστυχισμένους, κενούς και έρημους.

Δεν χειρίζεσαι τους άλλους όταν μοιράζεσαι και αναζητάς τρόπους να πράττεις συλλογικά.

2. Να είσαι δίκαιος
Δίνε σε κάθε άνθρωπο αυτό που του αναλογεί, φροντίζοντας πάντα να προσφέρεις αυτό που θέλεις ο ίδιος να λάβεις. Στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενοχή, δεδομένου ότι εισπράττεις αυτό που σου αξίζει και που αναζητάς.

Εάν είσαι δίκαιος αντιλαμβάνεσαι τις αληθινές ανάγκες που έχεις εσύ και οι άλλοι κα καταλαβαίνεις καλύτερα τη ζωή.

3. Έχε σεβασμό
Ο σεβασμός γεννιέται μέσα από την αποδοχή του εαυτού και των άλλων. Μπορούμε να διαφωνούμε με κάποιον και παράλληλα να τον τιμούμε. Όταν τον αποδεχόμαστε ακριβώς όπως είναι, δίχως την επιθυμία να τον αλλάξουμε, τον δεχόμαστε κα ως άτομο και ως προσωπικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως χρειάζεται να υποστηρίξουμε κάτι που θεωρούμε λανθασμένο, απλώς ότι το σεβόμαστε.

4. Να απαρνηθείς το Εγώ σου
Πρωταρχικά, πρέπει να εγκαταλείψεις τον εγωκεντρισμό σου, την επιθυμία δηλαδή να αποτελείς το κέντρο της προσοχής των άλλων και να κατέχεις ανθρώπους και πράγματα. Για να απαρνηθείς όμως το εγώ, χρειάζεται να αλλάξεις συμπεριφορά και να γίνεις πιο δεκτικός στην επικοινωνία σου με τους άλλους, επιδιώκοντας μια αληθινή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο κόσμος δεν είναι εκεί για να σε ικανοποιεί και για να σε χειροκροτεί, αλλά για να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του. Απαρνούμαι το εγώ σημαίνει ότι αφήνω όσα δε χρειάζομαι, ώστε να μπορέσω να πετάξω ελεύθερα.

5. Αναζήτησε την αρμονία με την αληθινή σου φύση και μοιράσου την με τους άλλους
Η αληθινή σου φύση είναι η ουσία της εσωτερικής σου ύπαρξης, είναι η τελειότητα της αγάπης. Όταν την αγγίζεις, αγαπάς τους άλλους και μοιράζεσαι μαζί τους, συνειδητοποιώντας ότι όλοι οι άλλοι έχουν την ίδια ουσία.

6. Μην αντιστέκεσαι στη ροή του σύμπαντος
Όταν πηγαίνεις ενάντια στη ροή της φύσης, βλάπτεις εσένα και τους άλλους. Στον Ινδουισμό η αρχή της «μη βίας» ονομάζεται Αχίμσα. Είναι η δύναμη που ενέπνευσε τον Γκάντι. Ο Λαο Τσε συνήθιζε να λέει: «Δεν αγωνίζομαι, γι’ αυτό κερδίζω».

Όταν λοιπόν οι έγνοιες και τα βάσανα σε καταπιέζουν φέρε στο νου σου τη δύναμη, την ευελιξία και την ελαστικότητα του μπαμπού και άφησε τα προβλήματα να φύγουν χωρίς αντίσταση, από μόνα τους.

7. Να είσαι ταπεινός
Αν είσαι ταπεινός δεν έχεις την ανάγκη να υπερασπίσεις τις θέσεις σου, τις ιδέες σου ή το πώς είσαι. Αντίθετα, επενδύεις το χρόνο σου και την ενέργειά σου αλλού.

Ενεργείς με έναν πιο άμεσο και απλό τρόπο, δίχως να θεωρείς τις πράξεις σου σημαντικές.

Όταν οι καταστάσεις γύρω σου εμφανίζονται εξαιρετικά περίπλοκες, να είσαι σίγουρος πως αιτία είναι η υπερβολική περηφάνια και αλαζονεία.

Όταν όλα ρέουν με έναν απλό και φυσικό τρόπο έχεις περισσότερο χρόνο να απολαύσεις αυτό που κάνεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος




25 ψυχολογικές αλήθειες που θα πρέπει να γνωρίζεις…!!!!

Η ψυχολογία είναι ένας κλάδος της επιστήμης που συναρπάζει πολλούς ανθρώπους. Ίσως επειδή βοηθάει στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των κινήτρων, που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά. 

Μπορεί για τους περισσότερους η ψυχολογία να φαίνεται ως κοινή λογική, αλλά αν κοιτάξει το θέμα λίγο πιο βαθιά θα καταλάβει, ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα.

Δείτε παρακάτω 25 ψυχολογικές αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν.

1. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι, όταν είναι απασχολημένοι. Τους βοηθάει να διατηρήσουν μια θετική στάση.

2. Η χαρά, ο θυμός, η θλίψη, η αηδία, ο φόβος και η έκπληξη είναι τα έξι μοναδικά συναισθήματα, που εκφράζονται καθολικά.

3. Η σοκολάτα απελευθερώνει τις ίδιες χημικές ουσίες στο σώμα μας, όπως όταν είμαστε ερωτευμένοι.

4. Οι άνθρωποι είναι πιο ειλικρινείς, όταν είναι κουρασμένοι.

5. Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων απελευθερώνει στο σώμα χημικές ουσίες, που μας βοηθάνε να εμπιστευτούμε πιο εύκολα τον άνθρωπο που αγκαλιάζουμε.

6.Έρευνες έχουν δείξει, ότι η απώλεια του κινητού μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο πανικό με την εμπειρία του θανάτου.

7. Σκεφτόμαστε πιο λογικά, όταν σκεφτόμαστε σε άλλη γλώσσα.

8. Ποτέ κανένας τυφλός άνθρωπος δεν έχει εμφανίσει σχιζοφρένεια.

9. Τα παιδιά του λυκείου έχουν το ίδιο επίπεδο άγχους με τον μέσο όρο των ασθενών στα ψυχιατρεία το 1950.

10. Ο εγκέφαλος αισθάνεται την απόρριψη ως πόνο.

11. Το μυαλό μας περιπλανιέται περίπου το 30% του χρόνου.

12. Οι πιο ζωντανές αναμνήσεις μας είναι κατά πάσα πιθανότητα λάθος.

13. Ακόμη και η ψευδαίσθηση της προόδου μας παρακινεί.

14. Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο με τις ψυχικές διαταραχές.

15. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

16. Το υποσυνείδητό μας ξέρει πρώτα.

17. Μπορούμε να έχουμε στενές σχέσεις μόνο με 150 άτομα περίπου.

18. Όταν θυμόμαστε ένα γεγονός του παρελθόντος, θυμόμαστε την τελευταία φορά που το θυμηθήκαμε.

19. Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε μικρές πληροφορίες.

20. Οι μνήμες διαστρεβλώνονται με την πάροδο του χρόνου και κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον μια εσφαλμένη ανάμνηση.

21. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν συχνά τον ρόλο του θύτη.

22. Το 80% των συζητήσεων γίνονται για να εκφραστούν παράπονα.

23. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό είναι πιο ικανοποιημένοι με την ζωή τους.

24. Ο εγκέφαλος γίνεται πιο δημιουργικός, όταν είναι κουρασμένος.

25. Οι σχέσεις είναι πιο σημαντικές για την υγεία μας από ότι η γυμναστική.




Εκείνο το βράδι που ξαφνικά άλλαξαν όλα μέσα σου…!!!!

Σε συγχωρώ, σ ’ευχαριστώ, σ ’απελευθερώνω!

Εκείνο τα βράδι έμοιαζε να είναι σαν όλα τα υπόλοιπα. Σε βρήκε στον καναπέ να τρως τα συναισθήματα σου. Το έκανες συχνά τελευταία αυτό. Είχες πάρει και λίγα κiλάκια. Μπορεί να λες πως όλα βαίνουν καλώς αλλά βαθιά μέσα σου ξέρεις πως ψεύδεσαι.

Ναι, λες ψέματα στον ίδιο σου τον εαυτό λέγοντας πως έχεις αφήσει πίσω σου αυτό που τόσο σε πλήγωσε. Είχες πιστέψει πολύ σε αυτό. Είχες πιστέψει σε εσάς αλλά αυτός δεν φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών σου. 

Όχι γιατί ζητούσες πολλά, αλλά γιατί αυτός δεν σου έδωσε τα στοιχειώδη που ζητάς όταν υπάρχεις στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου.

Θύμωσες, έκλαψες, γκρίνιαξες πολλές φορές στην προσπάθεια σου να αλλάξεις τα τεκτενόμενα.

Αλήθεια όμως, πώς μπόρεσες στα αλήθεια να πιστέψεις πως αλλάζουν τόσο εύκολα οι άνθρωποι.

Λένε πως οι άνθρωποι αλλάζουν μόνο αν πονέσουν ή αν αγαπήσουν πολύ. Αχ βρε μάτια μου, αφού σε αγάπησε όσο είχε πει τότε ο πόνος της απώλειας θα έπρεπε να ήταν ικανός να σείσει συθέμελα τον κόσμο του. 

Θα έπρεπε να είχε τρέξει κοντά σου και να προσπαθήσει να σε πείσει με όλο του το είναι πως αυτή τη φορά θα πάει καλύτερα το πράγμα.

Εκεί είναι που άρχισαν να κυλάνε τα δάκρυα στα μάγουλα σου. Τότε είναι που είδες την γυμνή αλήθεια. Γιατί κορίτσι μου όσες φορές είχατε απομακρυνθεί δεν έτρεξε ποτέ ξοπίσω σου. Κάθε φορά που ερχόταν πίσω το έκανε μια μικρούλα πρόφαση και εσύ δεν του το έκανες ποτέ δύσκολο. 

Είχε τόσο δεδομένο πως θα ήσουνα εκεί ακόμη και αν δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Μέσα του βαθιά σε είχε δεδομένη. Και κάπως έτσι σε έχασε.

Γιατί εκείνο το βράδι βρήκες την δύναμη να σηκωθείς. Να αναγεννηθείς σαν φοίνικας μέσα από τις στάχτες σου για ακόμη μια φορά. Θυμήθηκες ποια είσαι και τότε το παιχνίδι άλλαξε.

Τα εξαντλήσαμε όλα τα κεφάλαια αυτού του βιβλίου. Ο επίλογος γράφτηκε.

Καιρός για καινούρια ταξίδια και ας φαντάζουν μακρινά. Και ας σε φοβίζει το άγνωστο.

Μην επιτρέπεις σε κανένα να ορίζει τα συναισθήματα και τη ζωή σου.

Ήρθε η ώρα της λύτρωσης από ότι σε βασάνισε τόσο.

Μην προσπαθήσεις να το βγάλεις από μέσα σου. Όσο αντιστέκεσαι θα μεγαλώνει.

Μόνο κλείσε τα μάτια και πες ː Σε συγχωρώ, σ ’ευχαριστώ, σ ’απελευθερώνω!




Κατάθλιψη : Ο λόγος που εμφανίστηκε στη ζωή σου…!!!!

Όταν κάποια ασθένεια ή δυσλειτουργία εκδηλώνεται, το σώμα μας επικοινωνεί μαζί μας για να μας πει ότι ο τρόπος σκέψης μας(υποσυνείδητος) δεν βρίσκεται σε αρμονία με ότι είναι ωφέλιμο για την ύπαρξη μας. Η ασθένεια αποτελεί οδηγό για την αλλαγή στο σύστημα των πεποιθήσεών μας, αποτελεί επίσης και προειδοποίηση ότι έχουμε αγγίξει τα όρια των ψυχολογικών και σωματικών μας ορίων.

Στα γνωστά συμπτώματα της κατάθλιψης συμπεριλαμβάνεται η απώλεια ενδιαφέροντος και η έλλειψη αίσθησης ευχαρίστησης από τις καθημερινές δραστηριότητες, αίσθημα απελπισίας! έλλειψη γενικότερης αντίδρασης, που συνδέονται με εξάντληση, απώλεια ενέργειας..., 

ικανότητας συγκέντρωσης, αισθήματα αδιαφορίας, απογοήτευσης, παραίτησης και αφηρημάδας, οι καταθλιπτικοί απορροφώνται τελείως από τα προβλήματα τους και δεν αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν βοήθεια από τους άλλους. Νομίζουν πως οι άλλοι πρέπει να αλλάξουν και όχι ο εαυτός τους. Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τάσεις αυτοκτονίας.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Αν βιώνετε μια περίοδο κατάθλιψης, θα πρέπει να μάθετε ότι πρόκειται για κατάσταση του μυαλού σας, κατά την οποία οπισθοχωρείτε με σκοπό να αποφύγετε το αίσθημα της πίεσης, ιδιαίτερα της αισθηματικής. Έπειτα από πολλά χρόνια προσεκτικής παρατήρησης, έχει βγει το συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι καταθλιπτικοί κουβαλούν μέσα τους άλυτα ζητήματα με τους γονείς του αντίθετου φύλου. 

Αυτό εξηγεί γιατί συχνά κατηγορούν τους/τις συζύγους τους, για την κατάθλιψή τους, και είναι σαφές ότι η επακόλουθη βάναυση συμπεριφορά που υφίσταται ο/η σύζυγος προοριζόταν για το γονέα. 

Επειδή όμως δεν δέχονται βοήθεια, συνεχίζουν να τροφοδοτούν την τερατώδη άποψή τους με σταθερές δόσεις πικρίας και μίσους, οι οποίες παγιώνουν και αυξάνουν τη σοβαρότατης κατάθλιψης. Αυτός ο όγκος των συσσωρευμένων καταστροφικών σκέψεων και συναισθημάτων διαρκώς διογκώνεται.

Το βάθος των συναισθηματικών τραυμάτων καθορίζει και τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Τραύματα απόρριψης, εγκατάλειψης, ταπείνωσης, προδοσίας ή αδικίας αποτελούν τη βάση για πολύ μεγάλη νοητική αναστάτωση, ιδιαιτέρα αν βιώνονταν σε κατάσταση μοναξιάς. 

Όταν ήταν μικρά παιδιά, οι καταθλιπτικοί δεν είχαν κανέναν να συζητήσουν, να ακούσει τις ερωτήσεις τους και να μοιραστεί τις αγωνίες τους. Αν δεν μάθουν να εμπιστεύονται τους άλλους, θα συνεχίσουν να αποτραβιούνται και να αρνούνται τις επιθυμίες τους.

Αν αυτές οι ανάγκες παραβιαστούν με την απόρριψη ή την εγκατάλειψη, φυσικό επακόλουθο είναι να πικραθούμε, αφού θα νιώσουμε έντονη μοναξιά και φόβο. Μακάρι να μπορούσατε να καταλάβετε ότι ο γονέας ή το αγαπημένο πρόσωπο που νομίζετε ότι σας απορρίπτει, ενεργούν έτσι εξαιτίας του δικού σας πόνου και απόρριψης. 

Αν μπορούσατε να τους δείτε ως συνοδοιπόρους ανθρώπινες υπάρξεις και τους δείχνατε συμπόνια, θα κάνατε το πρώτο βήμα προς τη δική σας θεραπεία. Δεν ήταν η έλλειψη αγάπης που τους έκανε να σας απορρίψουν, αλλά το πληγωμένο παιδί μέσα τους που δεν τους άφησε να εκφράσουν την αγάπη τους.

ΝΟΗΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Επειδή ένα καταθλιπτικό άτομο δεν επιθυμεί καμία βοήθεια, αυτοί που θέλουν να τον βοηθήσουν είναι συνήθως οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του. Αν είστε ένας από αυτούς και έχετε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο καταθλιπτικό, θα σας πρότεινα να είστε απόλυτα σταθεροί απέναντι του, να του πείτε ότι είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να βγει από το λάκκο που έσκαψε για τον εαυτό του. 

Σημείωση για τον καταθλιπτικό: Το σημαντικότερο για εσάς είναι να καταλάβετε πως η κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα τεράστιων συναισθηματικών τραυμάτων σας στην παιδική ηλικία, στο βαθύτερο επίπεδο, το επίπεδο του είναι. Αρνείστε αυτό που είστε.

Απορρίπτετε τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι δεν αξίζετε να αγαπηθείτε λόγω της έντονης απόρριψης από κάποιον που αγαπούσατε και εμπιστευόσασταν. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να μας φροντίζουν και να εμπιστευόμαστε κάποιον απολύτως. (Lise Bourbeau,»Αγάπησε τον εαυτό σου»).




Ιωάννα Κωνσταντινίδου, Ψυχοθεραπεύτρια – 
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας

Όταν όλα φαίνονται χάλια, να θυμάσαι αυτά τα 9 πραγματάκια…!!!!

Στη ζωή μας, τα πράγματα άλλοτε πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και άλλοτε από το κακό στο χειρότερο. Και αργά ή γρήγορα πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτή την κατάσταση όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό. Γιατί δε θα μπορέσουμε να χειριστούμε τα συναισθήματά μας διαφορετικά…

Για τον καθένα έρχεται εκείνη η στιγμή που νομίζει ότι έχει πιάσει πάτο. Τότε είναι που πρέπει να ανασυνταχθείς, να μαζέψεις τις δυνάμεις σου και να προχωρήσεις. Άλλωστε:

1. Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι απλά εκτός ελέγχου.
Στην καθημερινότητά μας τα περισσότερα προβλήματα είναι ελεγχόμενα και στο χέρι μας να επιλυθούν. Καμιά φορά όμως, συμβαίνει κάτι το οποίο δεν μπορείς να λύσεις. Πρέπει απλά να περιμένεις για να περάσει …ή να ξεχαστεί. Μην του δίνεις περισσότερη αξία από όση πρέπει. Αν αρρώστησες κι έχασες ένα πολλά υποσχόμενο Σαββατοκύριακο, δεν πειράζει. Θα έρθουν πολλά ακόμα καλύτερα. Don’t give a fuck!

2. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω.
Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό. Αυτό που ζούμε σήμερα δε θα το ξαναζήσουμε ποτέ στο μέλλον. Κλείσε τα μάτια σου και συνειδητοποίησε αυτό που μόλις διάβασες. Μήπως πρέπει να αρχίσεις να λειτουργείς διαφορετικά;

3. Η αποτυχία είναι μέρος της μάθησης.
Αν δεν αποτυγχάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τότε κάτι δεν κάνεις καλά. Αυτό ακριβώς! Ποιος σου είπε ότι οι προσπάθειές σου είναι εγγυημένες επιτυχίες; Κανείς! Ίσα ίσα που το αρνητικό αποτέλεσμα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες (σύμφωνα με κάτι νόμους του Μέρφυ). Οπότε απλά συνέχισε να προσπαθείς. Όσες φορές και να φας το κεφάλι σου. Ο τοίχος θα πέσει. Κάποια στιγμή…

4. Κορυφή υπάρχει όπου υπάρχει και πάτος.
Σε κάποιο βιβλίο το είχα διαβάσει αυτό και μου άρεσε. Κόλλαγε και γάντι στο άρθρο οπότε τσιμπήστε την ατάκα.

5. Αν δεν εστιάζεις στην άσχημη κατάσταση όλα φαντάζουν καλύτερα.
Υπάρχουν όντως σκατά καταστάσεις στη ζωή μας. Ή μάλλον σκατά λεπτομέρειες που κάνουν ολόκληρη τη ζωή μας σκατά. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σταματήσουμε να εστιάζουμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Να τους δώσουμε τη σημασία και την αξία που τους αρμόζει και να δούμε το γύρω γύρω. Πόσο καλύτερα είναι έτσι… Ε;

6. «Όλα θα πάνε καλά».
Καμιά φορά πρέπει να ακούμε αυτή την έκφραση από ανθρώπους που έχουν το ειδικό βάρος να την ξεστομίσουν. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως μέλη της οικογένειάς μας. Άτομα τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφάλεια και ακόμη και 4 λέξεις τους μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την ψυχολογία μας…

7. Ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό.
Αυτό δεν το διάβασα σε βιβλίο. Το λένε όλοι. Αλλά και αυτό κολλάει οπότε γιατί να μην το συμπεριλάβω;

8. Η ζωή είναι απλά ένα παιχνίδι.
Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που ζουν με την εντύπωση ότι η ζωή είναι απλά ένα παιχνίδι. Και όλα τα παιχνίδια έχουν ευκολίες και δυσκολίες. Στο τέλος όμως, οι «καλοί» ανταμείβονται με happy end. Οι μίζεροι, από την άλλη, μαζεύουν απλά ένα …Game Over!

9. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή.
Το 90% των προβλημάτων μας είναι ασήμαντο σε σχέση με τη γενικότερη ζωή. Τη δική μας και των γύρω μας… Το υπόλοιπο 9% ανήκει στην κατηγορία νο1: «Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι απλά εκτός ελέγχου». Οπότε μένει ένα 1% των προβλημάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθείς. Δεν είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα τώρα;




Αρθρογράφος: Νότης Κουτσούκος – neopolis.gr

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Τα 10 μυστικά της Καρδιάς…!!!!

Στην ζωή μας τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Πρόσωπα ή γεγονότα δεν εμφανίζονται στην ζωή μας χωρίς λόγο. Μάθε να καθορίζεις το τι συμβαίνει στην ζωή σου!

Ο τρόπος που “γεννιούνται” και αναπτύσσονται οι σχέσεις μας δεν έχει να κάνει με την τύχη ή την ατυχία. Αντιθέτως, εξαρτάται από μια δύναμη που μας συνδέει όλους μας είτε συναντηθούμε είτε όχι. Αυτή η δύναμη καθορίζει τα συναισθήματα μας και την συμπεριφορά μας, καθώς επίσης και την δυνατότητα να βρούμε, να συναντήσουμε την αγάπη.

Πρώτο μυστικό: ΕΛΞΗ
“Ποιος είναι ο λόγος που ένας συγκεκριμένος τύπος άνδρα ή γυναίκα σε έλκει ως δια μαγείας και άλλοι τύποι που είναι πιο ενδεδειγμένοι για μια “τέλεια” σχέση δεν σε προσελκύουν καθόλου; Πως όλες οι σχέσεις σου έχουν μια παρόμοια τροπή, παρά τις προσπάθειες σου να αλλάξεις τα πράγματα; 

Μονάχα κατανοώντας τον “μαγνήτη” σου θα μπορέσεις να καταλάβεις ποιον/α έλκεις και γιατί. Τα πάντα έχουν νόημα. “Δεν πρόκειται για το σώμα σου. Είναι κάτι πιο εύκολο…πρόκειται για αυτό που εκπέμπεις!!!”

Δεύτερο μυστικό: Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ
“Ότι έλκεις είναι σαν ένας καθρέπτης που σου δείχνει τι υπάρχει στον “μαγνήτη” σου, έτσι ώστε να μπορέσεις να βρεις καλύτερα τον δρόμο σου”. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαισθανθείς την αρχή του καθρέπτη, ο λόγος είναι πως “ο καθρέπτης δεν περιορίζεται να αντανακλά μονάχα εκείνο που πραγματικά είσαι, αλλά σου δείχνει πολλά περισσότερα”.

Τρίτο μυστικό: ΣΑΦΗΝΕΙΑ
“Ποιος/α είσαι; Που θέλεις να πας; Ποιες είναι οι επιθυμίες σου; Τι θα ήθελες πραγματικά να ζήσεις; Με ποιον τύπο ανθρώπων επιθυμείς να βρίσκεσαι ή να έχεις να κάνεις; Πιο είναι για σένα το νόημα της ζωής αυτή την στιγμή ή γενικά;”

Δεν είναι εύκολες ερωτήσεις, και εάν ακόμη βρεις τις απαντήσεις, αυτές μπορεί να αλλάξουν μέσα στον χρόνο. Ευτυχώς δεν πρόκειται τόσο να δώσεις πλήρεις απαντήσεις ή οριστικές, όσο να μάθεις να διαισθάνεσαι σε πια κατεύθυνση να κινηθείς και να πας”.

Τέταρτο μυστικό: Η ΠΗΓΗ ΣΟΥ
“Οτιδήποτε πράγμα ψάχνεις στους άλλους είναι μέσα σου, λοιπόν τι ψάχνεις σε τελική ανάλυση; Αισθήσεις!”

Κανένας δεν μπορεί να δώσει Αγάπη, γιατί την έχεις ήδη ΜΕΣΑ ΣΟΥ! Αυτό το γνωρίζεις. Κοίταξε την φωτογραφία ενός ευτυχισμένου μωρού. Την αισθάνεσαι; Εσύ δεν λαμβάνεις τίποτα παρόλα αυτά το αισθάνεσαι , είναι η ίδια η Αγάπη που αισθάνεσαι όταν έχεις κοντά σου κάποιον/α που αγαπάς.”

Πέμπτο μυστικό: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ
“Έως ότου πιστεύεις στα σύμβολα, αυτό θα συνεχίσει να εμφανίζεται στην ζωή σου ή στις σχέσεις σου, από την στιγμή που αντηχεί στον μαγνήτη των άλλων ανθρώπων που αισθάνονται – ασυνείδητα- να έλκονται.” Ένα αντικείμενο ή μια ενέργεια αντιπροσωπεύει κάτι. Αυτή τουλάχιστον είναι η εμπειρία σου και πιστεύεις πως έτσι είναι για όλους. Αλλά είναι πράγματι έτσι;

Έκτο μυστικό: Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
“Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου σπανίως συμπεριφέρονται όπως εσύ θα ήθελες, αλλά φοβάσαι πως συμβαίνει;” Ίσως “τα λόγια σου ή και οι πράξεις σου δεν αντιστοιχούν στις σκέψεις σου ή στα συναισθήματα σου. Επομένως οι άλλοι θα είναι δύσπιστοι απέναντι σου και θα σε κρατήσουν σε απόσταση”. Οι αληθινές σου σκέψεις και συναισθήματα είναι εκείνα που ενεργούν με μεγάλη ένταση.

Έβδομο μυστικό: ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
“Όταν δεν είσαι σίγουρος/η για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις και το πως να δράσεις…
όταν θέλεις να μεταμορφώσεις τις αρνητικές σκέψεις σου και τα αρνητικά συναισθήματα…να αναρωτιέσαι πάντοτε:”Τι θα έκανε η Αγάπη;”

“Εάν θυσιάζεσαι πάντα για κάποιον/α γιατί νομίζεις πως μπορείς να το κάνεις ακόμα και όταν αγαπάς, αναρωτήσου εάν η Αγάπη θα συμπεριφερόταν έτσι.

Η Αγάπη θα ήθελε να κάνεις αυτό; Θα ήθελε εσύ να ακολουθήσεις μια ιδέα στην οποία η στοργή συνδέεται με τον πόνο;”

Όγδοο μυστικό: Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
“Ο εσωτερικός χώρος είναι εκείνο το μέρος μέσα σου που προορίζεται να δεχθεί όλα αυτά που επιθυμείς. Κάθε φορά που το επιτρέπεις θα ενεργοποιείς τις επιθυμίες σου.” Πολλοί δεν θέλουν να πλησιάσουν σε αυτό το μέρος γιατί φοβούνται να δοκιμάσουν την αίσθηση της απογοήτευσης και του κενού. Αυτό το μέρος όμως είναι μέρος του εαυτού σου!

Ένατο μυστικό: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΤΗΤΆ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
“Βάλε σε δράση εκείνο που θέλεις να πραγματοποιήσεις!” Συμπεριφέρσου σαν να σου έχει δοθεί και εσύ ο ίδιος το βιώνεις. Το σύμπαν αγαπά την δράση και κατά συνέπεια απαντά!

Δέκατο μυστικό: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ
“Αποφάσισε τώρα. Χρησιμοποίησε την δύναμη της διαίσθησης.”

Κάθε φορά που αποφασίζει ο νους, το παρελθόν είναι εκείνο που αποφασίζει. Ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι να παράγουμε αποτελέσματα, αλλά να δοκιμάζουμε και να ζούμε εμπειρίες.




Ruediger Schache

7 Πράγματα που μας λέει η γλώσσα μας για την υγεία μας…!!!!

Ο οργανισμός μας είναι ένας μηχανισμός που, όταν όλα πηγαίνουν καλά, λειτουργεί ρολόι! Ωστόσο, πολλές φορές, το σώμα μας μάς στέλνει σημάδια και μηνύματα όταν κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα είναι, κατά πόσον μπορούμε να παρατηρήσουμε τα σημάδια αυτά και να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνουν, καθώς μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιου προβλήματος πιο σοβαρού. 

Ένα όργανο που μας «μιλάει» στην κυριολεξία και μας χτυπάει το καμπανάκι για κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας είναι…η γλώσσα μας. Ίσως φαίνεται παράξενο, αλλά η υγεία της γλώσσας μας, μπορεί να μας πει πολλά για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και δεν μπορούμε να το δούμε.

7 Σημάδια που μας «λέει» η γλώσσα σχετικά με την υγεία μας..!!

Ίσως η γλώσσα μας ως «σηματοδότης» της υγείας να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας. Ωστόσο, οι αλλαγές στην εμφάνιση και την αίσθηση της γλώσσας θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο σημάδι κάποιας ασθένειας.

Μπορεί κάποια από αυτά τα ζητήματα να μην είναι σημαντικά και να επιλύονται εύκολα και γρήγορα, ενώ κάποια μπορεί να είναι και πιο σοβαρά. Εάν παρατηρήσετε κάποιες από τις ακόλουθες αλλαγές στη γλώσσα σας, ίσως χρειαστεί να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

1.Γλώσσα σαν φράουλα.
Η περιγραφή αυτή σημαίνει γλώσσα πρησμένη και με ανώμαλη επιφάνεια. Συνήθως, η γλώσσα σε αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι κόκκινη, πολλές φορές και άσπρη. Στις περιπτώσεις αυτές η επιφάνεια της γλώσσας θυμίζει φράουλα ή βατόμουρο.

Ας δούμε με τι ασθένεια σχετίζεται η περίπτωση της γλώσσας-φράουλας [1] :

Νόσος Kawasaki. Αυτή η ασθένεια προκαλεί φλεγμονές σε ορισμένες αρτηρίες και επηρεάζει συνήθως τα παιδιά.

Δάγκειος πυρετός. Ο δάγκειος πυρετός είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση στρεπτόκοκκου. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως δεκαπέντε.

Αλλεργία σε τρόφιμα ή φάρμακα. Η πρησμένη γλώσσα μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή από αλλεργική αντίδραση.

Σύνδρομο τοξικού σοκ. Το τοξικό σοκ είναι μια σπάνια επιπλοκή από τη χρήση ταμπόν ή συσκευασίας ρινικής γάζας. Το βακτήριο Staphylococcus aureus προκαλεί συνήθως αυτή τη νόσο όπως και άλλα βακτήρια.

Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12. Εάν πάσχετε από ανεπάρκειά σε βιταμίνη Β12 μπορεί να δείτε τη γλώσσα σας να γίνεται σαν φράουλα.

Φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων σε παιδιά (MIS-C). Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν μολυνθεί από COVID-19. Ενώ τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από COVID-19 νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά, υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν αυτήν την επιπλοκή που ενδεχομένως να είναι σοβαρή και επικίνδυνη [8].

Εάν παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να γίνει η σωστή διάγνωση. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις, όπως η ανεπάρκεια Β12, διορθώνονται εύκολα, ενώ άλλες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ, είναι πολύ πιο σοβαρές.

Εάν θεωρείτε ότι πάσχετε από σύνδρομο τοξικού σοκ ή οξεία αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη [1]:

2.Γλώσσα με μαύρα τριχίδια.
Μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση ακίνδυνη, συνήθως προσωρινή και ανώδυνη. Τα μαύρα τριχίδια στη γλώσσα προέρχονται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος στις θηλές (μικροσκοπικές προεξοχές) που βρίσκονται στην επιφάνεια της γλώσσας.

Αυτές οι θηλές, ωστόσο, είναι μεγαλύτερες από το κανονικό, οπότε εύκολα παγιδεύουν υπολείμματα τροφών, βακτήρια, καπνό ή άλλες ουσίες. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη γεύση μας ή να προκαλέσει κακοσμία και κακή αναπνοή.

Πιθανές αιτίες ή παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή είναι οι εξής :

Αλλαγές στα φυσιολογικά βακτήρια του στόματος μετά από χρήση αντιβιοτικών

Κακή στοματική υγιεινή

Ξηροστομία

Τακτική χρήση στοματικών πλύσεων που περιέχουν ερεθιστικούς οξειδωτικούς παράγοντες, όπως υπεροξείδιο.

Χρήση καπνού

Πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας καφέ ή μαύρου τσαγιού

Υπερβολική χρήση αλκοόλ

Διατροφή με μαλακές τροφές που δεν βοηθούν στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων της γλώσσας

Η θεραπεία αυτή του προβλήματος είναι η εξάλειψη των αιτιών και η καλή στοματική υγιεινή. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε, ειδικά εάν το πρόβλημα δεν επιλύεται μετά τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής [2].

3.Γλώσσα με λευκή επιφάνεια πλάκας.
Αυτό συμβαίνει όταν διογκώνονται οι θηλές της γλώσσας. Τα υπολείμματα, τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται μεταξύ των θηλών ασπρίζουν την επιφάνεια της γλώσσας. Η κατάσταση ονομάζεται επίσης υπερτροφία θηλών ή φλεγμονή και οφείλεται στα εξής :

Κακή στοματική υγιεινή

Ξηροστομία

Αφυδάτωση

Κάπνισμα ή άλλη χρήση καπνού από το στόμα

Χρήση αλκοόλ (υπερβολική)

Αναπνοή από το στόμα

Διατροφή με μαλακές ή πολτοποιημένες τροφές (κατανάλωση κυρίως μαλακών ή πολτοποιημένων τροφίμων)

Ερεθισμό από αιχμηρές άκρες των δοντιών ή οδοντιατρικά εργαλεία

Πυρετό

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είναι μια απλή λοίμωξη, ή σημάδια πιο σοβαρής κατάστασης. Εάν παρατηρήσετε να συνεχίζεται η κατάσταση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. [3]

4.Γεωγραφική γλώσσα.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης μεταναστευτική γλωσσίτιδα και η γλώσσα έχει ομαλά, κοκκινωπά μπαλώματα που περιβάλλονται από λευκά σημάδια. Αυτό το μοτίβο θυμίζει χάρτη, εξ' ου και το όνομα.

Η γεωγραφική γλώσσα δεν προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα, δεν είναι μεταδοτική και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βαριά συμπτώματα. Ορισμένα άτομα ίσως αισθάνονται αίσθημα καψίματος ή μυρμήγκιασμα στη γλώσσα τους, αλλά συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία.

Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ψωρίασης Reiter’s είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το φαινόμενο της γεωγραφικής γλώσσας. 

Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμόνες για αντισύλληψη είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το φαινόμενο. Άλλες αιτίες είναι η ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων όπως ψευδάργυρος, σίδηρος, φολικό οξύ ή Β6 και Β12, διαβήτης, αλλεργίες ή συναισθηματικό στρες.

Η γεωγραφική γλώσσα μπορεί να μείνει για λίγο, να εξαφανιστεί, ή να διαρκέσει για εβδομάδες ή χρόνια. Εάν σας ανησυχεί, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας [4].

5.Μυκητιώδης στοματίτιδα.
Η μυκητιώδης στοματίτιδα εμφανίζεται όταν ο μύκητας Candida albicans προσβάλλει τη στοματική κοιλότητα. Ο Candida υπάρχει συνήθως στο στόμα μας, αλλά συνήθως εξαλείφεται.

Τα λευκά σημάδια στη γλώσσα είναι συνήθως σημάδι της μυκητιώδους στοματίτιδας και μπορεί να εμφανιστούν επίσης στην εσωτερική επένδυση των μάγουλων, στον ουρανίσκο, στα ούλα, στις αμυγδαλές, ή στο πίσω μέρος του λαιμού.

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά, η μυκητιώδης στοματίτιδα δεν είναι κάτι το σοβαρό και εξαλείφεται γρήγορα. Ωστόσο, μπορεί να γίνει σοβαρό σε άτομα με ανοσοκαταστολή, τα οποία μπορεί να αναπτύξουν πιο σοβαρή συστηματική λοίμωξη.

Μπορείτε να προλάβετε τη μυκητιώδη στοματίτιδα με σωστή στοματική υγιεινή, αποφεύγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, διατηρώντας ρυθμισμένο το σάκχαρο εάν έχετε διαβήτη και αντιμετωπίζετε έγκαιρα και σωστά καταστάσεις όπως ξηροστομία και άλλες στοματικές μολύνσεις [5].

6.Ομαλός λειχήνας στόματος.
Ο ομαλός λειχήνας στόματος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τους στοματικούς βλεννογόνους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λευκά δαντελωτά μπαλώματα, ερυθρούς πρησμένους ιστούς ή ανοιχτές πληγές στη γλώσσα ή στο εσωτερικό του στόματός σας.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μεταδοτική, και συνήθως εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα κύτταρα της στοματικής βλεννογόνου μεμβράνης. Μπορεί να προκαλέσει μια οδυνηρή αίσθηση καψίματος και να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε θερμές ή κρύες θερμοκρασίες ή να προκαλέσει δυσφορία κατά την ομιλία, τη μάσηση ή την κατάποση.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τον ομαλό λειχήνα, αλλά αν παρατηρήσετε ότι επιδεινώνεται συμβουλευθείτε τον γιατρό σας – ενδεχομένως να οδηγήσει σε κίνδυνο ανάπτυξης στοματικού καρκίνου, οπότε χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση. [6]

7.Φουσκάλες
Εάν εμφανίσετε φουσκάλες στη γλώσσα σας που επιμένουν, καλύτερα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι καρκίνου του στόματος – άλλα συμπτώματα στοματικού καρκίνου περιλαμβάνουν:

ασυνήθιστα υπόλευκο ή κοκκινωπό χρώμα της στοματικής κοιλότητας

αναπτύξεις ή εξογκώματα στο στόμα

χαλαρά δόντια

μούδιασμα στο πρόσωπο ή το λαιμό

προβλήματα μάσησης ή κατάποσης

δυσκολία στην ομιλία

Ακόμα κι αν δεν έχετε κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να το προσέξετε. Εάν είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί, τόσο καλύτερες πιθανότητας ίασης υπάρχουν [7].

Προσέξτε την υγεία της γλώσσας σας!
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα στη γλώσσα και στη στοματική κοιλότητα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας με εύκολη θεραπεία, αλλά μερικά μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση ή την αίσθηση της γλώσσας, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας.




Κείμενο, Απόδοση, Λ.Τ.

15 Συνήθειες που μπορεί να μας προκαλέσουν κρίσεις πανικού και δεν πάει το μυαλό μας…!!!!

Μια κρίση πανικού προκαλεί αίσθηση φόβου, παράνοιας και άγχους, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς, προκαλεί, εφίδρωση ακόμη και δύσπνοια. Είναι πολύ δυσάρεστη αίσθηση αλλά παράλληλα και τρομακτική. Ας δούμε κάποιες συνήθειες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε κρίσεις πανικού και δεν πάει το μυαλό μας.

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ
Μερικές φορές μια δυσάρεστη αίσθηση γιγαντώνεται μέσα μας χωρίς λόγο και δαπανούμε πολλή σκέψη και χρόνο για ένα γεγονός χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αυτό ονομάζεται «τραγικοποίηση», δηλαδή εσφαλμένη ερμηνεία γεγονότων ή συναισθημάτων, πολύ χειρότερη από ό, τι στην πραγματικότητα. Αυτή η παρερμηνεία μιας κατάστασης μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού.

Συχνά πολλά αγχώδη άτομα δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του δυνατού και του πιθανού. Ενδεχομένως ανησυχούν ιδιαίτερα για κάτι το οποίο επί της ουσίας ενέχει ελάχιστους κινδύνους. Για παράδειγμα, γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις πανικού ενδεχομένως να οφείλονται σε:

Ανησυχία ότι η ταχυπαλμία που νιώθουμε είναι έμφραγμα.
Ανησυχία ότι κάτι έπαθε ο αγαπημένος μας επειδή δεν απαντάει στο τηλέφωνο, ή νομίζουμε ότι κάποιος μας περιφρονεί, επειδή δεν απαντά στα μηνύματά μας.

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μας ενώνουν με φίλους και συγγενείς που μένουν μακριά, ωστόσο η υπερβολική ενασχόληση και ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτά ενδέχεται να είναι εξαιρετικά επιζήμια για την ψυχική υγεία και τη θετική σκέψη, ειδικά όσον αφορά το άγχος. 

Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί με την υπεροβλική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :

Ενδεχομένως να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα άτομα που δημοσιεύουν διάφορες καταστάσεις για τον εαυτό τους που ίσως μας κάνουν να ζηλέψουμε, χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι αλήθεια.

Υπερβολική ανησυχία για διάφορα δημοσιεύματα που μπορεί να μην έχουν βάση αλήθειας.

Ενδεχομένως να δεχτείτε επιθέσεις για κάτι που δημοσιεύσατε, για προσωπικές απόψεις ή θέσεις.

Ενδεχομένως να οδηγηθείτε σε κρίση πανικού λόγω της τοξικότητας που μπορεί να εκπέμπει η δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΟΔΗΓΗΣΗ
Η οδήγηση μπορεί να είναι πολύ αγχωτική, γι 'αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν οργή, η οποία μπορεί να αλλάξει εντελώς τη συμπεριφορά τους. Αυτός ο τύπος θυμού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος όταν είμαστε κολλημένοι στην κίνηση και βλέπουμε τον χρόνο να τρέχει.

Ωστόσο, η οργή στο αυτοκίνητο χρησιμεύει μόνο για να αυξήσουμε τους καρδιακούς παλμούς και να τεθούμε σε κατάσταση ανεξέλεγκτου άγχους. Το να βιώσετε όλο αυτό το άγχος μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ακόμη πιο έντονη ταραχή κι ενδεχομένως να οδηγηθείτε σε κρίση πανικού.

ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ
Όλοι χρειάζονται χρόνο για ξεκούραση, καθώς η ανάπαυση είναι σημαντική για να διαχειριστούμε το άγχος μας. Η έλλειψη ανάπαυσης και η συνεχής ενασχόληση με τις καθημερινές εκκρεμότητες δεσμεύει όλον τον ελεύθερο χρόνο μας, οπότε δεν μας μένει χρόνος για τον εαυτό μας.

Ανεξάρτητα από το πρόγραμμά σας, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να ξεκουραστείτε. Αυτό θα μειώσει το άγχος και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία.

ΥΠΕΡΑΕΡΙΣΜΟΣ
Η υπεραερισμός είναι ένα από τα κορυφαία συμπτώματα της κρίσης πανικού, και όσο κι αν φαίνεται κάπως ειρωνικό, μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίση πανικού. Όταν είμαστε σε κατασταση υπεραερισμού, η αναπνοή γίνεται γρήγορη και κοφτή. 

Στη συνέχεια, το σώμα στέλνει σήμα συναγερμού στον εγκέφαλο ότι κάτι δεν πάει καλά, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο – ο υπεραερισμός προκαλεί πανικό, ο οποίος προκαλεί περισσότερο υπεραερισμό.

Η σωστή αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης είναι μέσω της διαφραγματικής αναπνοής, η οποία μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά την αναπνοή και να σταματήσει την κρίση. 

Η αναπνοή αυτή είναι η διαδικασία εισπνοής μέσω της μύτης για τέσσερα δευτερόλεπτα, εκπνοή μέσω του στόματος για έξι δευτερόλεπτα και τέλος παύση για δύο δευτερόλεπτα προτού επαναλάβουμε τη διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές.

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ & ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Η μεγέθυνση, ή παραμόρφωση ενός γεγονότος ορίζεται ως πράξη που καθιστά ένα συμβάν πιο σοβαρό από ό,τι αρχικά μπορεί να ήταν. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νοητική διαδικασία που μας κάνει να σκεφτούμε ότι έχει έρθει η καταστροφή του κόσμου, χωρίς να ισχύει. 

Μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση αυτή με θετική σκέψη, αλλά απαιτείται πολλή προσπάθεια! Ας δούμε κάποια παραδείγματα μεγέθυνσης καταστάσεων:

Ο ανελκυστήρας μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή, με αποτέλεσμα έναν ενδεχόμενο θάνατο.

Ο καθαρισμός επιφανειών χωρίς γάντια μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από μικρόβια με αποτέλεσμα μόλυνση ή ασθένεια.

Το τσίμπημα ενός εντόμου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό κίνδυνο και θάνατο.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
Η παράλειψη των γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, μειωμένη ενέργεια και κακή διάθεση. Φυσικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις άγχους, αυξάνοντας την πιθανότητα κρίσης πανικού. Η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας μας, ενώ η παράλειψη γευμάτων μακροπρόθεσμα βλάπτει.

Οπότε, φροντίστε πάντα:
Να τηρείτε με συνέπεια τα γεύματα
Να καταναλώνετε γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Να έχετε έτοιμο ένα σνακ εάν είστε πολύ απασχολημένοι για να ετοιμάσετε ένα κανονικό γεύμα (μπισκότο βρώμης, κράκερ κ.α.).

ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και διατροφής. Τροφές πτωχές σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν όλον τον οργανισμό μας – και φυσικά ο εγκέφαλος είναι, στην ουσία, ένα από τα πιο σημαντικά όργανα. Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού καθώς ο οργανισμός μας αγωνίζεται να ρυθμίσει τις λειτουργίες του.

Θα πρέπει να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες με μέτρια ποσότητα υδατανθράκων ολικής αλέσεως για ενέργεια και ενίσχυση της σεροτονίνης. 

Καλύτερα να αποφεύγουμε:
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Μεταποιημένα τρόφιμα
Τροφές χωρίς λιπαρά
Τηγανιτά
Αλκοολούχα ποτά

ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση για την ανακούφιση του άγχους που μας προκαλεί μια αναμενόμενη κατάσταση, ωστόσο μπορεί να γίνει εθιστικό, δημιουργώντας μια συνήθεια που είναι πολύ δύσκολο να διακοπεί. Αν συνεχίσετε να ενεργείτε την τελευταία στιγμή, το άγχος θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου μαζί με τις κρίσεις πανικού.

ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΣΗ
Η «πολλή σκέψη τρώει τον αφέντη» έλεγαν οι παλιοί και μάλλον γνώριζαν ότι η υπερβολική σκέψη και ανάλυση μιας κατάστασης μπορεί να μας απομακρύνει από την πραγματικότητα. Ένα μικροσκοπικό, απλό γεγονός μπορεί να αναλυθεί τόσο πολύ ώστε να πάψει να έχει σχέση με αυτό που αρχικά ήταν και να γίνει ένα συνονθύλευμα άγχους και ταραχής. Είναι αυτονόητο ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα υπερανάλυσης:
Μετά από μια κοινωνική συνεύρεση, υπεραναλύουμε κάθε λέξη που ειπώθηκε και κάθε αντίδραση των άλλων ατόμων και τελικά καταλήγουμε να μη συμπαθούμε αυτά τα άτομα.

Υπεραναλύουμε κάτι που είπαμε ή κάναμε σε κάποιον φίλο, συγγενή, συνεργάτη και καταλήγουμε ότι μπορεί να παρεξηγήσουν τη συμπεριφορά μας.

Καταναλώνουμε ώρες αναλύοντας μια χειρονομία ενός συναδέλφου, προσπαθώντας να διασαφηνίσουμε αν ήταν θετική ή όχι χωρίς να καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Όσοι αντιμετωπίζουν συχνά κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού, ίσως νιώθουν την απομόνωση ως την ασφαλέστερη ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Ωστόσο, η απομόνωση δεν είναι λύση για τα προβλήματα ψυχικής υγείας και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα πανικού. 

Η μοναξιά επιδεινώνει την ψυχική κατάσταση και τη σωματική υγεία, ενδεχομένως και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους και επιδεινώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ψυχική και σωματική υγεία. Φροντίστε να περνάτε χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους σας και να επικοινωνείτε.

Ωστόσο, μπορούμε να γεμίσουμε τις μέρες μας και με άλλες δραστηριότητες για να αποφύγουμε τη μοναξιά, όπως:

Βόλτα στην εξοχή, ή στην πόλη μας.
Αγαπημένα χόμπυ
Δουλειές του σπιτιού.
Μια μέρα για δικές μας δουλειές
Βόλτα στο εμπορικό κέντρο για ψώνια.

Σινεμά
Γεύμα στο αγαπημένο μας εστιατόριο.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ
Συνήθως είναι δύσκολο να καταπολεμήσουμε αυτό που φοβόμαστε – και το ίδιο ισχύει για τις κρίσεις πανικού. Μπορεί να ακούγεται ειρωνικό, αλλά οι κρίσεις πανικού ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε κρίσεις πανικού, δηλαδή η ανησυχία μιας κρίσης ενεργοποιεί τον μηχανισμό εκδήλωσης της κρίσης. 

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ο φόβος αυτός μετατρέπεται σε καταστροφικό μοτίβο. Ως εκ τούτου, προσπαθήστε να σκεφτείτε θετικά και να κατανοήσετε ότι οι κρίσεις πανικού δεν είναι το τέλος του κόσμου και μπορείτε να τις διαχειριστείτε εάν έχετε το θάρρος να τις αντιμετωπίσετε.

13.ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Η συναισθηματική συλλογιστική είναι η διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων βάσει συναισθημάτων, ανεξάρτητα από τον βαθμό αλήθειας. Το γεγονός ότι νιώθουμε ένα αίσθημα, δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια! Καλύτερα να μην κρίνουμε τα πάντα με το συναίσθημα και να συλλέξουμε πρώτα τα γεγονότα, τις πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία. 

Αφού αφιερώσουμε λίγο χρόνο να πάρουμε βαθιές εισπνοές, προσεγγίζουμε την κατάσταση με λογική πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

ΑΣΚΗΣΗ
Νους υγιής, εν σώματι υγιή, έλεγαν οι πρόγονοί μας – κι είχαν δίκιο! Η άσκηση βοηθάει πολύ για να διατηρήσουμε υγιή τον εγκέφαλό μας και να έχουμε θετικές σκέψεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες, ορμόνες, όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες. 

Αυτές οι ορμόνες – οι λεγόμενες «ορμόνες της χαράς» μας κάνουν να νιώθουμε υπέροχα. Ας δούμε περαιτέρω παραδείγματα για τα οφέλη της άσκησης:
Ενίσχυση της λίμπιντο


Βελτίωση της στάσης του σώματος
Μείωση του κινδύνου ασθενειών
Ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας
Μείωση της κόπωσης

Η έλλειψη άσκησης προκαλεί αποδυνάμωση του οργανισμού και του μυαλού, οπότε γινόμαστε επιρρεπείς στην ανάπτυξη κρίσεων πανικού καθώς δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε φαιά ουσία ή να αυξήσουμε την παραγωγή των ορμονών της χαράς.

ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η εξαγωγή γρήγορων συμπερασμάτων δεν βασίζεται στην ύπαρξη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων ή πληροφοριών και είναι φαινόμενο, παρόμοιο με τη συναισθηματική συλλογιστική, αλλά αυτό δεν απαιτεί έντονα συναισθήματα – απλά συνιστά έλλειψη γνώσης μιας κατάστασης.

Όταν καταλήγουμε σε γρήγορα συμπεράσματα, ο εγκέφαλος κάνει άλματα για να πάρει αποφάσεις. Όταν αυτές αποφάσεις είναι αρνητικές, μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις πανικού λόγω της αιφνίδιας λειτουργίας του εγκεφάλου. 

Ας δούμε πώς αυτό μπορεί να μας επηρεάσει:
Εάν απαντήσατε εσφαλμένα σε μια ερώτηση στις εξετάσεις, ενδεχομένως να σκεφτείτε ότι αποτύχατε στην εξέταση.

Εάν κάποιος δε σας απαντήσει σε ένα μήνυμα θεωρείτε ότι σας αγνοούν λόγω ενός ασήμαντου γεγονότος.

Εάν έχετε μισά δεδομένα για μια κατάσταση, το πιο πιθανό είναι ότι βαδίζετε σε λάθος κατεύθυνση και αναζητάτε λύσεις που μπορεί να μην είναι αναποτελεσματικές.

Ανακεφαλαιώνοντας…
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι σπάνιες, μπορεί να είναι συχνές και μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας διαταραχής. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρές κρίσεις πανικού, δυσχεραίνετε την καθημερινότητά σας – φροντίστε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου ψυχικής υγείας για να ανακουφίσετε το σώμα σας, αλλά και την ψυχή σας.




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

8 βήματα για να ξεκλειδώσετε την πνευματική σας διαίσθηση…!!!!

Η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή για πολλά πράγματα. Στην πραγματικότητα είμαστε πιο ισχυροί από όσο νομίζουμε. Ωστόσο, πρέπει να διοχετεύσετε την ενέργεια σας για να ξεκλειδώσετε τις αληθινές σας δυνάμεις. Εδώ θα δείτε πως θα το κάνετε.

Είναι περισσότερο από πιθανό πως είχατε τουλάχιστον μια στιγμή στη ζωή σας που σκεφτήκατε πως κάποιος προσπαθεί να σας πει κάτι. Περιγράφεται σαν ένα μυστηριώδες συναίσθημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ άνετο συναίσθημα.

Απλώς ξέρετε πως κάτι δεν πάει καλά. Σας είναι οικείο αυτό; Αν ναι, τότε έχετε βιώσει κάτι που ονομάζεται διαίσθηση. Η διαίσθηση είναι η πιο ισχυρή μορφή νοημοσύνης και υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κερδίσετε από αυτή.

Η αληθινή διαίσθηση συχνά περιγράφεται ως συντριπτική δύναμη. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα που μπορεί κάποιος να νιώσει και το να την ακούσετε μπορεί να σας οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι- ή να σας βγάλει από το λανθασμένο.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η διαίσθηση είναι η υψηλότερη μορφή νοημοσύνης. Την περιγράφουν ως ένα μεγάλο κομμάτι πληροφοριών που δεν μπορεί να επεξεργαστεί αρκετά γρήγορα το συνειδητό μυαλό. 

Ωστόσο, άλλα μέρη του εγκεφάλου δέχονται τα μηνύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το “κακό προαίσθημα” , το déjà vu και άλλες μορφές διαίσθησης.

Αυτό είναι το κομμάτι που οι Σαμάνοι και τα μέντιουμ ενεργοποιούν.

Το κάνουν αυτό για να επικοινωνήσουν με τους πνευματικούς οδηγούς και να αποκαλύψουν πληροφορίες από τα ανώτερα επίπεδα συνείδησης.

Αν προσπαθείτε να ξεκλειδώσετε πλήρως την πνευματική σας διαίσθηση, ακολουθήστε τα παρακάτω 8 βήματα:

1. Διαλογιστείτε
Για να μπείτε σε ένα ήρεμο και χαλαρωτικό στάδιο, ο διαλογισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε.

Με αυτόν, συνδέεστε με τον πνευματικό σας εαυτό και αποσυνδέεστε από την φυσική σας μορφή. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σας και στο τρίτο μάτι.

2. Ζήστε στο τώρα
Συχνά αποκτάμε εμμονή με πράγματα που δεν έχουν σημασία. Μπορεί να κολλήσουμε με κάτι που ίσως γίνει στο μέλλον ή με κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούμε αλλά έχει ήδη συμβεί.

Και οι παραπάνω δύο καταστάσεις μπορούν να διασπάσουν την πνευματική σας σύνδεση οπότε ζήστε το παρόν.

3. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας
Για να ενδυναμώσετε την διαίσθηση σας, ελέγξτε την πραγματικότητα μέσα στη μέρα.

Η όραση, η ακοή, η γεύση και η αφή μπορούν να σας βοηθήσουν περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Μπορούν ακόμα να σας αποκαλύψουν πιο πολλά από όσα παρατηρείτε.

4. Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας
Αν αγχώνεστε για μια κατάσταση, πάντα να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας.

Ακόμα και αν αφορά μια μικρή ή μια μεγάλη απόφαση, το να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας είναι ένα από τα πιο εξέχοντα σημάδια πως ξεκλειδώνετε την διαίσθηση σας.

5. Νιώστε τις δονήσεις
Όταν ο πνευματικός κόσμος προσπαθεί να σας πει κάτι, τυπικά το κάνει με το να στέλνει αιχμηρές δονήσεις στην σπονδυλική σας στήλη.

Ξαπλώστε, μείνετε ακίνητοι και συγκεντρωθείτε στις δονήσεις. Όσο περισσότερο προσπαθείτε, τόσο πιο πολύ θα τις νιώσετε.

6. Αφήστε τον πνευματικό σας οδηγό να σας καθοδηγήσει
Οι πνευματικοί οδηγοί πάντα προσπαθούν να μας πουν τι είναι σωστό να κάνουμε.

Ειδικότερα, θα σας στείλουν σημάδια αν είσαστε στο σωστό μονοπάτι και θα σας καθοδηγήσουν αν έχετε παραστρατήσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους ακούσετε.

7. Να προσέχετε
Να προσέχετε την πραγματικότητα σας συνεχώς και να γνωρίζετε ότι είστε σε επιφύλαξη από την πραγματικότητα σας.

Αυτό, θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε την διαφορά ανάμεσα στον φυσικό και στον πνευματικό κόσμο.

8. Νιώστε την ενέργεια της ακτινοβολίας
Καθώς συγκεντρώνεστε στην διαίσθηση σας, θα αποκτάτε περισσότερα αισθήματα ενέργειας.

Θα νιώθετε σαν να αιωρείστε ή σαν να κλονίζεστε από δονήσεις. Είναι ωραίο και όσο περισσότερο συγκεντρώνεστε σε αυτό – τόσο πιο πολύ φανερό θα γίνεται.




Εικόνα: artmonia

Έχεις μεταθέσει το πρόβλημα σου στους άλλους και δεν κοιτάς μέσα σου…!!!!

Άσε το παιδί σου, άσε τον άντρα σου, άσε τη γυναίκα σου, άσ’ τους όλους ήσυχους να κάνουν τις επιλογές τους, να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Μην πιέζεις κανέναν. Μην ενοχλείς τους άλλους. Το μεγάλο πρόβλημά σου είναι ακριβώς αυτό. Έχεις μεταθέσει το πρόβλημά σου στους άλλους και δεν κοιτάς μέσα σου. Δεν σου φταίει κανένας για την ευτυχία που δεν έχεις.

Δεν σου φταίει κανένας για τη μιζέρια που κουβαλάς. Δεν σου φταίει κανένας για το κενό που υπάρχει στην ψυχή σου. Διαρκώς λες: «Μου φταίει το ένα, μου φταίει το άλλο». Αν είναι δυνατόν να σου φταίει ο ένας κι ο άλλος. Εσύ σου φταις.

Μου φταίω εγώ. Το πρόβλημα είναι δικό μου. Κάτι δικό μου έχω, που με βασανίζει.

Αν είναι δυνατόν, η ευτυχία η δική μου να εξαρτάται από το τι θα κάνει το παιδί μου ή η γυναίκα μου ή ο άντρας μου ή ο γείτονάς μου. Δηλαδή, για να γίνω εγώ ευτυχισμένος, θα πρέπει ν’ αλλάξουν οι άλλοι;

Πιστεύω να καταλαβαίνεις τον παραλογισμό αυτής της απαίτησης.

Καθένας παίρνει τις δικές του αποφάσεις, κάνει τις δικές του επιλογές, έχει τη δική του ωριμότητα, τη δική του ώρα. Εσύ να 'σαι εντάξει με τον εαυτό σου και να το παραδέχεσαι. Να πεις :

«Δεν φταίει το παιδί μου. Δεν φταίει ο άντρας μου. Δεν φταίει η γυναίκα μου. Εγώ φταίω που δεν έχω καλή σχέση με τον εαυτό μου, με την ψυχή μου, με τον Θεό μου».

Δεν έχω καλή σχέση με τον Θεό. Και έπειτα, για να ‘μαι εγώ ευτυχισμένος, ζητώ απ’ τους άλλους να αλλάξουν. «Κάνε αυτό, να σε δω να χαρώ». Θα χαρείς αν με δεις να αλλάζω με το ζόρι; Και τι θες να ‘χεις δίπλα σου; Τι είναι ο άλλος; Ένα μπιμπελό; Ένα παιχνιδάκι που το παίρνεις από δω και το βάζεις εκεί, κι ευχαριστιέσαι;

Μα το παιδί σου και ο άνθρωπός σου δεν είναι κτήματά σου. Έχουν τη δικής του προσωπικότητα, την ψυχή τους ανεξάρτητη και ζητούν τον δικό τους ζωτικό χώρο. Και ελευθερία.

Πάρ’ το απόφαση: δεν μπορείς να ελέγχεις τους άλλους. Και μη γυρίσεις να μου πεις : «Ναι, εσύ τα λες αυτά επειδή δεν έχεις δικές σου τέτοιες υποχρεώσεις και γι’ αυτό είσαι χαλαρός». Όχι, δεν το λέω γι’ αυτό.

Το λέω επειδή έχω δει πολλούς έγγαμους ανθρώπους, παντρεμένους, που ζουν φυσιολογικά. Έχω δει μάνες και πατέρες οι οποίοι αγαπούν πολύ τα παιδιά τους, θέλουν πολύ τη διόρθωσή τους, την επιστροφή κι αλλαγή τους. Μα σέβονται απεριόριστα τα παιδιά τους. Κι έχουν καταλάβει αυτοί οι γονείς ότι δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τον άλλον με φωνές.

Πάρ’ το απόφαση: δεν αλλάζει ο άλλος με τις φωνές σου. Αλλά και αν τον αλλάξεις, αυτή η αλλαγή θα ‘ναι πρόσκαιρη και θα ‘χει μέσα της κάτι το πιεστικό. Και η πίεση αυτή θα βγει κάπου αλλού. Δεν αλλάζει έτσι ο κόσμος.

Άσε το παιδί σου ήσυχο. Πες του το σωστό. Εννοείται. Θα το πεις μία, θα το πεις δύο, θα το πεις τρεις.

Μετά; Τι θα κάνεις. «Όχι, εγώ θέλω να τον δω ν’ αλλάζει τώρα». Αυτό είναι μια δική σου ανάγκη.

Παραδέξου το. Είναι δική σου ανάγκη να κάνεις τον κόσμο όπως εσύ τον θέλεις. Άρα έχεις δικό σου θέμα.




Του π. Ανδρέα Κονάνου – Από την Ορθόδοξη Αλήθεια
dinfo.gr ,psychologistnow.gr