Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Το Σύμπαν, το μόνο που ζητά από εσένα είναι να είσαι ο υπέροχος εαυτός σου…!!!!

Το σύμπαν, με χίλιους δυο τρόπους, σου λέει σε θέλω, σε γουστάρω, πιστεύω σε σένα, σε έχω ανάγκη για την αρμονία μου. Κι εσύ, αντί να πάρεις το μήνυμα και να πετάξεις όσο πιο ψηλά μπορείς, αναλώνεσαι σε ανταγωνισμούς, ζήλειες και μικρόψυχα συναισθήματα που ψαλιδίζουν επικίνδυνα την αληθινή πορεία που σου αντιστοιχεί, στην διάσταση της πραγματικότητας που βιώνεις.

Δεν έχεις καταλάβει ακόμα, πώς όσοι ερχόμαστε εδώ, σ’ αυτό το κοκκινόχωμα της μάνας Γης, αποτελούμε συνειδητή επιλογή εκείνης της Αρχής, που ορίζει την συνεχή, πολύβουη και ζωοδόχο κίνηση μέσα στην ακίνητη ησυχία του Χάους. Ναι, ακριβώς γι’ αυτό υπάρχουμε! 

Είμαστε εκείνοι, που πριν ακόμα συλληφθούμε ως ιδέα, μας δόθηκε ο ξεχωριστός ρόλος του απαραίτητου συστατικού της Θείας Κοσμικής Έμπνευσης. Γι’ αυτό κι ο καθένας από εμάς είναι απόλυτα απαραίτητος και ισόνομα απαιτητός, ούτως ώστε να υπάρξει μία επιτυχής ροή στον Λόγο του Παντός.

Έτσι, είναι καιρός να αντιληφθείς πως όποια ανομοιογένεια κι αν παρουσιάζεις σε σχέση με τους συνανθρώπους σου, αν δηλαδή είσαι ψηλός ή κοντός, αν έχεις παραπανίσια κιλά ή μοιάζεις με στέκα μπιλιάρδου, αν ήσουν καλός μαθητής ή στουρνάρι, αν πλέκεις γρηγορότερα ή αν τραγουδάς σκοτώνοντας όλες τις νότες στην πρώτη εκπνοή, δεν παύεις να μετέχεις με την μοναδικότητα σου στην ομορφότερη ιστορία του απτού κόσμου.

Το Όλον, το μόνο που ζητά από εσένα είναι να είσαι ο υπέροχος εαυτός σου. Αγάπησε, με δύναμη τα θέλω σου και βαλε ως στόχο να ξεπερνάς κάθε σημείο που καταφέρνεις να φτάσεις. Το σημαντικό είναι το σημείο αυτό να είναι πάντα δικό σου κι όχι δανεικό. 

Να φροντίζεις με λίγα λόγια να ξεπερνάς εσένα κι όχι αυτόν ή αυτούς που φαινομενικά “προπορεύονται”, διότι ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνουν σαν εσένα, ούτε βέβαια εσύ σαν αυτούς! Οι συγκρίσεις δεν έχουν θέση εδώ. 

Ο κύκλος εξάλλου της ζωής, όσο κι αν διαφέρουν οι λεπτομέρειες που τον πλαισιώνουν, είναι και θα είναι πάντα ο ίδιος για όλους : Γέννηση – Πράξη – Θάνατος!




Πώς το Φενγκ Σούι θα σε βοηθήσει να πετύχεις όσα θέλεις στη ζωή...!!!!

Πως μπορούμε να διαμορφώσουμε το χώρο μας έτσι ώστε να διώξουμε την αρνητική ενέργεια και να πετύχουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή μας. 

Αν θέλετε και εσείς να καλυτερέψετε την καθημερινότητα σας, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή δεν έχετε παρά μόνο να αλλάξετε στο χώρο σας μερικά πράγματα που πολλές φορές μπλοκάρουν τη θετική ενέργεια. 

1) Η είσοδος του σπιτιού μας, είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή κάποιος όταν έρχεται επίσκεψη στο σπίτι μας. Έτσι λοιπόν, πρέπει να έχουμε μία περιποιημένη αυλή η οποία είναι ευχάριστη στο μάτι, διότι με αυτό τον τρόπο προσελκύουμε τα θετικά πράγματα στη ζωή μας, επιλέξτε έντονα χρώματα όπως για παράδειγμα το κόκκινο για μία ελκυστική αυλή. 

2) Πρέπει να ξεφορτωθούμε τα αντικείμενα κάτω από το κρεβάτι μας που δημιουργούν ακαταστασία. Ένας καλός ύπνος είναι το κλειδί για μία καλή μέρα και μία καλή ζωή, γι’ αυτό το κρεβάτι μας πρέπει να μην έχει πράγματα από κάτω του για να έχουμε μία καλή ενέργεια στο χώρο μας. 

3) Οι καθρέφτες είναι ένα διακοσμητικό που όλοι επιλέγουμε για να ομορφύνουμε το χώρο μας και γιατί φυσικά είναι χρήσιμοι καθημερινά για να βλέπουμε τους εαυτούς μας.

Όμως προσοχή, ένας καθρέφτης που μας «κόβει» στη μέση εκπέμπει αρνητική ενέργεια, το ίδιο και ένας vintage καθρέφτης ο οποίος παρόλο που μπορεί να αποτελέσει ένα ωραίο διακοσμητικό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μην συμβαίνουν ξεκάθαρα ή ολοκληρωμένα πράγματα στη ζωή μας αν αυτός ο καθρέφτης δεν έχει μία καθαρή εικόνα. 

4) Το γραφείο, το κρεβάτι και οι καρέκλες που συνηθίζουμε να καθόμαστε στο χώρο μας, πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα ώστε να έχουμε πλήρη έλεγχο του δωματίου. Αφήστε την πλάτη σας να κοιτάει την πόρτα και επικεντρωθείτε στον έλεγχο του δωματίου σας. 

5) Το τελευταίο και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να έχετε ένα χώρο καθαρό από σκόνη και περιττά αντικείμενα. Πετάξτε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, ρούχα που δεν φοράτε, ηλεκτρονικές συσκευές τις οποίες τόσα χρόνια τις έχετε και απλά πιάνουν χώρο. 

Όταν ελευθερώσετε το χώρο σας από τα περιττά αντικείμενα, στέλνετε μήνυμα στο σύμπαν πως είστε έτοιμοι και αναζητάτε κάτι καινούργιο, πως εμπιστεύεστε το σύμπαν και αναμένετε αυτό που είναι έτοιμο να σας προσφέρει. 




Κάθε στιγμή ζωής είναι μια μάχη, μια απόφαση, μια γεμάτη νόημα επιλογή...!!!!

Σταμάτα να είσαι ψευτο-καλούλης! Γίνε σκληρός, δηλαδή αληθινός, πρώτα με τον εαυτό σου. Συνεπής, υπεύθυνος, στοχευμένος, λιτός, φλογερός, άπληστος και μαζί ολιγαρκής. 

Κάθε στιγμή ζωής είναι μια μάχη, μια απόφαση, μια γεμάτη νόημα επιλογή. 

Μην υποτιμάς καμιά στιγμή, κανένα σου λόγο, καμιά σου σκέψη, κανέναν και τίποτα. 

Ζύγισε τους ανθρώπους και τα πράγματα σαν να είναι ο θησαυρός σου. 

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος και ενέργεια για πέταμα. 

Κάθε σκέψη και πράξη σου σε προετοιμάζει για τον σκοπό της ζωής σου. 

Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν, εσένα και τις δυνατότητές σου. 

Μάθε να λες πολλά «όχι». 

Το «όχι» σου να είναι «όχι». 

Να γίνει δεύτερή σου φύση. 

«Όχι» ασήμαντα και σημαντικά, ανώδυνα κι επώδυνα. 

Στον εαυτό σου και στους άλλους. 

Μάθε, μέσα από τα «όχι» σου, να μην λογαριάζεις ακριβά την γνώμη των άλλων. 

Χτίσε με γερές πέτρες την γνώμη σου, ψήλωσε και δυνάμωσε το εγώ σου. 

Τόσο, ώστε να θελήσεις ολόψυχα να το εγκαταλείψεις. 

Όταν έρθει η στιγμή, να το παραδώσεις για τον ακριβό μαργαρίτη. 

Ο δρόμος της ψυχής σου προς το Μεγάλο «ΝΑΙ», είναι στρωμένος με πολλά μικρά και μεγάλα «Όχι». 

Αν θες πολλά, γίνε πολύς. 

Αν θες λίγα, συνέχισε να σαι λίγος. 

Πάντως, πάρε απόφαση. 




Γρηγόρης Βασιλειάδης , M.Sc. Ph.D. Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής 

H λύπη που γίνεται… λίπη. Ο φαύλος κύκλος που μπορείς να σπάσεις...!!!!

Είναι πολλές φορές που πίσω από κάποιες συμπεριφορές μας κρύβεται μια ψυχολογική, μαθηματική ακολουθία. 

Μια συγκεκριμένη πράξη ακολουθείται από συγκεκριμένο συναίσθημα, έχει την τάδε συνέπεια, που με την σειρά της συνεπάγεται εκείνο το συναίσθημα που μας οδήγησε στην αρχική πράξη. 

Ή και διαφορετικά, ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, μας οδηγεί στην τάδε συμπεριφορά, που έχει όμως κάποιες συνέπειες που με την σειρά τους μας προκαλούν τα συναισθήματα που βιώναμε στην αρχή της εξίσωσης. 

Τις περισσότερες φορές οι παραπάνω ψυχολογικές εξισώσεις, είτε τις αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι, εντοπίζονται πίσω από δυσλειτουργικές συμπεριφορές, παρορμητικές αντιδράσεις, αρνητικά συναισθήματα. 

Ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας που μπορούμε κάπως εύκολα να εντοπίσουμε φαύλους κύκλους, είναι η διατροφή μας.

Ζούμε στην εποχή του παράδοξου. Από τη μια η πληθώρα των προϊόντων και των επιλογών και από την άλλη, τα ρούχα που όλο και μικραίνουν σε μέγεθος. Και στη μέση εμείς, που πρέπει να ισορροπήσουμε τα θέλω μας. Θέλω να δοκιμάσω και τις 17 γεύσεις παγωτού, αλλά μετά ξέρω ότι αποκλείεται να μου κουμπώνει το παντελόνι. 

Στην περίπτωση που επιλέγουμε τελικά, δυο γεύσεις παγωτού, μισή ώρα ποδαρόδρομο και το κουμπί στη θέση του, όλα φαίνεται να είναι σε ισορροπία. 

Ο φαύλος κύκλος ξεκινά όταν για κάποιο λόγο δεν έχουμε καλή διάθεση και στην προσπάθεια μας να νιώσουμε καλύτερα τρώμε πέντε, αντί για δυο μπάλες παγωτό. Και τότε ξεκινούν οι τύψεις για το γεγονός ότι δεν συγκρατηθήκαμε. 

Και έρχεται και η ματαίωση γιατί διαπιστώνουμε ότι η διάθεσή μας δεν άλλαξε. Και ακολουθεί η απογοήτευση και η άσχημη εικόνα εαυτού. Και έρχονται οι σκέψεις ότι τελικά ποτέ δεν θα καταφέρουμε να έχουμε ένα ωραίο και κομψό σώμα. 

Και αφού έτσι θα ΄ναι από ΄δω και πέρα, ας φάμε κάτι παραπάνω, τουλάχιστον να το ευχαριστηθούμε. Και όσο τρώμε, τόσο επαναλαμβάνουμε τον φαύλο κύκλο. 

Και κάποιες φορές στην προσπάθεια μας να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο, εκδηλώνουμε άλλες συμπεριφορές, σπασμωδικές, όπως το να τρώμε μόνο σαλάτες για τρεις μέρες. Και είναι σπασμωδικές αυτές οι κινήσεις γιατί δεν συνάδουν με μια σταθερή στάση και συμπεριφορά απέναντι στη διατροφή. 

Και σίγουρα με σπασμωδικές κινήσεις δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πάλι η απογοήτευσή και ο κύκλος ξεκινά άλλη μια φορά. Και η λύπη (ή όποιο άλλο δυσφορικό συναίσθημα) μετατρέπεται σε λίπη και τα λίπη με τη σειρά τους σε λύπη. 

Η παραπάνω μαθηματική, ψυχολογική εξίσωση ευτυχώς δεν είναι άλυτη. Μπορεί να μην λύνεται εύκολα, αλλά σίγουρα ανατρέπεται. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί το προφανές. «Εντάξει, όταν θα στεναχωριέμαι δεν θα το ρίχνω στο φαΐ». Αυτό όμως το τόσο προφανές, είναι και ο τελικός στόχος και προϋποθέτει μια ολόκληρη διαδικασία αλλαγών σε πολλά επίπεδα. 

Αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσουμε αυτή την ίδια, κυκλική και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και να την παρατηρήσουμε καλά. Να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας με προσοχή. Στη συνέχεια και αφού έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, να περάσουμε σε δράση. 

Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι η έμφαση στην ψυχολογική διεργασία και στα συναισθήματα που ενεργοποιούν την δυσλειτουργική συμπεριφορά. 

Με την βοήθεια ενός ειδικού θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς λειτουργούμε ως άτομα και μέσα από αυτό το ταξίδι προς τον εαυτό μας να αλλάξουμε τελικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες στη ζωή μας και στην προκειμένη περίπτωση και την σχέση μας με το φαγητό. 

Ένας άλλος τρόπος είναι η έμφαση στην διατροφή. Εδώ η δουλειά ξεκινά από την παραδοχή ότι κάνουμε κάτι λάθος στην διατροφή μας. Ακόμα και αναγνωρίζουμε ότι ναι, τρώω όταν είμαι στεναχωρημένος, ή θυμωμένος, η έμφαση δίνεται στο αποτέλεσμα και όχι στο γιατί. 

Και εδώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή ενός ειδικού διαιτολόγου- διατροφολόγου που θα μας κατευθύνει στα σωστά βήματα και θα εμπνεύσει τη νέα μας στάση απέναντι στο θέμα διατροφή. 

Εστιάζουμε την προσοχή μας στη σωστή διατροφή. Κάθε μέρα που μένουμε πιστοί σε αυτό ενισχύουμε την απόφαση μας να τα καταφέρουμε. Όσο ενισχύσουμε αυτή την απόφαση, τόσο πιο καλά και περήφανοι νιώθουμε. 

Και το σώμα μας αρχίζει να ανταποκρίνεται στην αλλαγή και τότε έρχεται η επιβράβευση και η χαρά. Και όσο χαιρόμαστε, τόσο πιο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας και αρνούμαστε συνειδητά να υποκύψουμε στις παλιές μας συνήθειες. 

Και αφού έχουμε σπάσει τον φαύλο κύκλο της λύπης που γίνεται λίπη, τότε ίσως νιώσουμε και έτοιμοι να επεξεργαστούμε και τα πιο βαθιά μας συναισθήματα και να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. 

Όποιο τρόπο και αν ακολουθήσει κάποιος για να βγει από τον φαύλο κύκλο, είναι προφανές ότι οι δρόμοι της ψυχολογίας και της επιστήμης της διατροφής διασταυρώνονται. Και πάντα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σώμα μας φιλοξενεί την ψυχή μας και για αυτό και χρειάζεται να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε, αλλά και ότι η ψυχή μας χρειάζεται φροντίδα για να χαρίζει ζωή στο σώμα μας. 




25 χρόνια μαζί κι ερωτευμένοι σαν την πρώτη μέρα. Το λες κι ευλογία…!!!!

Νά'σαι 25 χρόνια με έναν άνθρωπο και να είσαι ερωτευμένη σαν την πρώτη μέρα. Αυτό είναι ευλογία.

Να γουστάρεις να περνάς χρόνο μαζί του, να κάνετε πράγματα μαζί, να ξεκλέβετε λίγο χρόνο από παιδιά και υποχρεώσεις για να φιληθείτε στα κλεφτά, να κάνετε έρωτα τελεστικά, να ονειρευτείτε αγκαλιά.

Δείξε μου ένα ζευγάρι που να το έχει αυτό κι εγώ θα σου ζωγραφίσω την ευτυχία.

Πρώτα θα αποτυπώσω το πρόσωπο του άντρα. Είναι πιο απλές οι ανδρικές γραμμές βλέπεις… Αρκεί ένα χαμόγελο και μερικές ευτυχισμένες ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Γαλήνη στο βλέμμα και μια φλεβίτσα να πεταρίζει στο λαιμό. Δείχνει επιθυμία και προσμονή.

Η γυναίκα θάχει ξαναμμένα, κατακόκκινα μάγουλα, ανήσυχες βλεφαρίδες, μάτια καθαρά και γελαστά και δυο ανάλαφρες μπούκλες στο μέτωπο, όπως στην πρώτη νιότη. Ανάλαφρες, δίχως έννοιες, δίχως την ανάγκη να δείχνει σοβαρή, να είναι σοβαρή.

Θα του κρατάει το χέρι κι εκείνος θα ετοιμάζεται με το άλλο, το ελεύθερο, να της πιάσει το μάγουλο. Και είναι τόσο όμορφη η στιγμή τους αυτή που ο καθένας θα τη ζήλευε. 

Κοιτάζονται στα μάτια και δείχνουν πως ο έρωτάς τους, εκείνος ο έρωτας της εφηβείας καλά κρατεί.

Δύσκολο θα μου πεις, όχι ακατόρθωτο θα σου ομολογήσω. 

Δεν ξέρω πώς το κατάφεραν αλλά μου αρέσει.

Ίσως με εμπιστοσύνη και χρόνο ο ένας για τον άλλο. Ίσως επειδή πάλεψαν να μην τους καταπιούν παιδιά, σκυλιά και υποχρεώσεις.

Ίσως γιατί προσπάθησαν το κρεβάτι τους να μην είναι μόνο ένα μαξιλάρι που ακουμπούσαν για να κοιμηθούν.

Ίσως ξέρεις και να κατάργησαν το ένα από τα δύο μαξιλάρια. Ίσως να καταφέραν 25 χρόνια να κοιμούνται στο ίδιο. Ανάσα την ανάσα, μυρωδιά τη μυρωδιά, ο ένας του άλλου και οι δύο σε μια…

Κι έφτασαν εδώ. Με ρυτίδες έρωτα, με στιγμές, με όρεξη για ζωή. Ζωή μαζί κι όχι αυτός σε έναν καναπέ κι αυτή σε μια κουζίνα.

Έκαναν φίλους αλλά πάντα αποζητούν ο ένας το χρόνο του αλλουνού. Τους αρκεί το “οι δυο τους” και το κυνηγούν όσο μπορούν κι όσο το επιτρέπουν οι περιστάσεις. Εκείνος την κοιτά με θαυμασμό κι εκείνη εναποθέτει στα χέρια του την ύπαρξή της. Τον αγαπά, τον θαυμάζει, τον θέλει. Κι αυτός το ίδιο.

Κι έτσι η ζωή κυλά. Με το μαζί να έχει την πιο ουσιαστική του έννοια. Και η ευτυχία να έχει πρόσωπο πραγματικό, όχι παραμυθένιο.

Με καυγάδες, με αγάπες, με ρυτίδες και χαμόγελα. Με στιγμές…

Στιγμές μαζί…
Αν αυτό δεν είναι έρωτας, τότε δεν ξέρω τι άλλο είναι. Μήπως ξέρεις εσύ; 




Της Αλίκης. 

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Τα χέρια μπορούν να προειδοποιήσουν με αυτά τα 7 σημάδια την υγεία μας! Κόπωση, ανεπάρκεια βιταμινών και διαβήτης...!!!!

Τα Χέρια μπορούν να Προειδοποιήσουν με αυτά τα 7 Σημάδια την Υγεία μας! Κόπωση, Ανεπάρκεια Βιταμινών και Διαβήτης

Λένε πως τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά τα χέρια μας είναι ο καθρέφτης από τον οποίο μπορούμε να δούμε την υγεία της καρδιάς και του ήπατος! 

«Ας ακούσουμε τι μας λέει το σώμα μας»
Η φράση αυτή έχει δύο ερμηνείες : η γλώσσα του σώματος δείχνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αλλά επίσης μας δείχνει και κάποια σημάδια σχετικά με την υγεία μας. Θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές αισθανόμαστε σχετικά με το σώμα μας. Η διατροφή μας και το πώς φροντίζουμε το σώμα μας, καθορίζουν και το επίπεδο της ευεξίας μας. 

Τα χέρια μας, μπορούμε να πούμε, πως είναι η προέκταση του εγκεφάλου στον έξω κόσμο. Εάν στα χέρια σας δείτε διάφορα σημάδια ή αποκτήσουμε κάποιες κινητικές δυσκολίες, ίσως πρέπει να δώσουμε προσοχή σε κάποια πράγματα. Ας δούμε μαζί 7 τρόπους που τα χέρια μας επικοινωνούν μαζί μας! 

7 Σημάδια που μας δίνουν τα χέρια μας για την υγεία μας! 
Εάν τα χέρια σας παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας για να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας. 

1. Δυσκολία κίνησης στον καρπό, στο χέρι και στα δάχτυλα. 
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, συχνά λόγω επαναλαβανόμενων κινήσεων των χεριών και των δακτύλων. Η φλεγμονή των ιστών (η καρπιακή σήραγγα) ασκεί πίεση στα νεύρα του χεριού. Μπορεί να εκδηλωθεί ως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα δάχτυλα, στο χέρι και στον καρπό. (1

Τι πρέπει να κάνετε : Ο πάγος βοηθά στη μείωση ορισμένων φλεγμονών. Ξεκουράστε τα χέρια σας όταν νιώσετε κούραση. Εάν δακτυλογραφείτε συχνά, φροντίστε ο χώρος εργασίας να είναι εργονομικά οργανωμένος ώστε το χέρι να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Πρέπει επίσης να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια για τη βελτίωση της κυκλοφορίας. 

2. Τα δάχτυλα είναι μαύρα ή μπλε. 
Η νόσος του Buerger (εμβρυϊκή θρομβοαγγειίτιδα) είναι μια κατάσταση οξείας φλεγμονής και πήξης αρτηριών και φλεβών στα χέρια και τα πόδια. Συχνά εμφανίζεται σε νεαρούς άνδρες που καπνίζουν πολύ. 

Τα συμπτώματα ξεκινούν με μούδιασμα ή/και πόνο στα χέρια και/ή στα πόδια και προχωρούν σε χλώμιασμα (φαινόμενα Raynaud) ή μελάγχρωση (γάγγραινα) των δακτύλων (χεριών ή ποδιών), ως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να αντανακλάται σε περισσότερα κεντρικά σημεία του σώματος. (2

Τι να κάνετε : επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε μεταχρωματισμό των δακτύλων σας. Μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να αυξήσει τη ροή του αίματος, αλλά η διακοπή του καπνίσματος είναι ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσετε το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να το κάνετε και ολόκληρο το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί! 

3. Μούδιασμα και αδυναμία αίσθησης πόνου ή θερμοκρασίας. 
Στα χέρια μας υπάρχουν αμέτρητα νεύρα και διάφοροι τύποι υποδοχέων που μας δίνουν πληροφορίες. Η επικοινωνία γίνεται με δύο τρόπους. Το μούδιασμα ή η μείωση της αισθητηριακής αντίληψης του πόνου, της πίεσης ή της θερμοκρασίας στα χέρια και / ή τα πόδια μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα με τη νευρωνική επικοινωνία, συχνά αποτέλεσμα διαβήτη που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια.

Η νευροπάθεια εμφανίζεται όταν η χρόνια υψηλή γλυκόζη αίματος καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τις νευρικές ίνες, αναστέλλει τη μετάδοση οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα άκρα. 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν (3) : 
μούδιασμα ή μειωμένη ικανότητα αίσθησης πόνου ή αλλαγής θερμοκρασίας. 

μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια, τα δάχτυλα, τα πόδια ή τα δάκτυλα των ποδιών. 

οξύς πόνος ή κράμπες. 

αυξημένη ευαισθησία στην αφή – σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και το πουκάμισο δημιουργεί δυσάρεστη ή επώδυνη αίσθηση. 

μυϊκή αδυναμία. 

απώλεια ανακλαστικών. 

απώλεια ισορροπίας και συντονισμού (στα πόδια). 

Σοβαρά προβλήματα ποδιών, όπως έλκη, λοιμώξεις, παραμορφώσεις και άλγος των οστών και των αρθρώσεων. 

Τι να κάνετε : Μην αγνοείτε τα συμπτώματα και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ελέγξετε τυχόν παρουσία διαβήτη. Για να αποφύγετε τον διαβήτη, καταναλώνετε φρέσκα προϊόντα, μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων.Αποφύγετε τα σάκχαρα καθώς και τα τεχνητά γλυκαντικά και φροντίστε να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 

Εάν έχετε διαβήτη, το σάκχαρο του αίματος μπορεί να ρυθμιστεί μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σε μια σωστή διατροφή. 

4. Κόκκινα στίγματα στις παλάμες 
Γνωστό ως παλαμικό ερύθημα, το σύμπτωμα των κόκκινων κηλίδων στις παλάμες οφείλονται σε πολλούς λόγους. (4

Ας δούμε μερικούς : 
ρευματοειδής αρθρίτιδα 

εγκυμοσύνη (προκαλούμενη από ορμονικές αλλαγές) 

κίρρωση ήπατος ή άλλες ασθένειες του ήπατος 

ασθένεια του θυρεοειδούς 

νεοπλάσματα του εγκεφάλου (όγκος) 

διαβήτης 

σύφιλη 

παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων 

κάπνισμα 

δηλητηρίαση από υδράργυρο 

κληρονομικότητα (σπάνια) 

Το ερύθημα αυτό είναι επίσης γνωστό ως «παλάμες του ήπατος», «κόκκινες παλάμες» (5). Λόγω της κίρρωσης, το ήπαρ στέλνει επιπλέον ορμόνες στο σώμα, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλείται ερυθρότητα. 

Ασθένειες όπως η κίρρωση, η ηπατίτιδα ή η λιπώδης ηπατική νόσος μετασχηματίζουν τον κανονικό ιστό του ήπατος σε ουλώδη ιστό. Ο ουλώδης ιστός εμποδίζει τη ροή του αίματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι παλάμες σας μπορεί να κοκκινίζουν και να αιμορραγούν εύκολα. Επίσης το δέρμα και τα μάτια σας μπορεί να αρχίσουν να γίνονται κίτρινα. 

Το ερύθημα αυτό δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα υποκείμενης αιτίας. 

Τι να κάνετε : Μειώστε ή διακόψτε την πρόσληψη αλκοόλ. Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα φάρμακά σας και να δείτε εάν πάσχετε από ηπατική δυσλειτουργία. Επιπλέον, διατηρήστε ένα υγιές βάρος και παρακολουθήστε την πρόσληψη υδατανθράκων, καθώς το ήπαρ είναι υπεύθυνο (μεταξύ πολλών άλλων) για το μεταβολισμό τους. (6

5. Τρέμουλο. 
Τα τρέμουλα του χεριού μπορεί να έχει απλές αιτίες, όπως η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ή νευρικότητα. Εάν όμως είναι χρόνιο, μπορεί να είναι πιο σοβαρό. 

Πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν : 
Νόσο του Parkinson 

ανεπάρκεια μαγνησίου 

Έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες και βαρέα μέταλλα (7

Η κατάποση γνωστών τοξινών στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης και των συστατικών σε ενεργειακά ποτά (π.χ. Red Bull, Monster) 

υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 

αντικαταθλιπτικά φάρμακα 

έλλειψη βιταμίνης Β12 (8

ανεπάρκεια βιταμίνης D (9, 10

διακοπή φαρμάκων 

Ανεπάρκεια σε Β1, Β6 και Ε 

Η έλλειψη βιταμινών μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, χλωμό ή κίτρινο δέρμα, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, απώλεια βάρους ή μυϊκή αδυναμία. (11

Τι πρέπει να κάνετε : εξετάστε τις πιθανές αιτίες του τρέμουλου και αναζητήστε τρόπους θεραπείας. Δείτε τον γιατρό σας εάν υποπτευθείτε πιθανή νόσο του Πάρκινσον ή παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετές ώρες και να ανακουφίζετε το άγχος με φυσικούς τρόπους (άσκηση ή κάνοντας κάποιο χόμπι). 

Κάντε μια εξέταση βιταμινών στο αίμα και αυξήστε την πρόσληψη αυτών που έχετε έλλειψη. 

Μερικές τροφές με υψηλά επίπεδα βιταμινών : 
βιταμίνης Ε – καρύδια, σπόροι κολοκύθας, λιπαρά ψάρια, σκούρα πράσινα φύλλα, αβοκάντο, αμύγδαλα 

βιταμίνης Β1 – αβοκάντο, μπάμιες, μελιτζάνες, μπιζέλια, όσπρια, πορτοκάλια, βόειο κρέας, βρώμη, χοιρινό, αυγά. 

βιταμίνης Β6 – ρεβίθια, ψάρι, κρέας, πατάτες, φρούτα (εκτός από εσπεριδοειδή), καρύδια, σπανάκι 

βιταμίνης Β12 – κρέας, ψάρια, αυγά, αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, ελβετικό τυρί. 

6. Λευκά νύχια 
Οι ανωμαλίες στο σχήμα και το χρωματισμό των νυχιών αποτελούν κοινό σημάδι κάποιας συστημικής ασθένειας (12). Ο άσπρος χρωματισμός των νυχιών και ο ωχρός ιστός κάτω από αυτά μπορεί να υποδεικνύουν ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία). 

Το αίμα κάτω από τα νύχια σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να μην ρέει και τα νύχια παραμένουν άσπρα ακόμη κι όταν τα πιέζουμε, το αίμα μπορεί να στερείται επαρκούς αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. 

Άλλα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν κόπωση, ανοιχτό δέρμα, κρύα χέρια και πόδια, κεφαλαλγία, θωρακικό άλγος, αδυναμία, πρήξιμο της γλώσσας, αρρυθμία της καρδιάς και ζάλη. (13

Τι να κάνετε : ξεκινήστε με μια εξέταση αίματος. Κατόπιν, καταναλώστε λαχανικά, βιολογικά κρέατα και ψάρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, αυγά, φασόλια και μπιζέλια. 

7. Αδυναμία να μετακινήσετε το χέρι σας 
Το βραχιόνιο πλέγμα είναι μια ομάδα νεύρων που τρέχουν από το νωτιαίο μυελό στο λαιμό, μέσω του ώμου και του βραχίονα, μέχρι το χέρι. Το νεύρο μπορεί να τραυματιστεί από το να τεντωθεί (έλξη), να κοπεί ή να τεθεί υπό υπερβολική πίεση (κρούση). 

Για παράδειγμα, κάποιος τραυματισμός στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει κακώσεις στους μυς και τα νεύρα. Κάποιο κάταγμα οστού μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στο πλέγμα του βραχίονα. Έτσι, ο τραυματισμός μαλακών ιστών μπορεί να προσκρούσει στο γειτονικό νεύρο. (14

Όταν το βραχιόνιο πλέγμα σας πονάει, η επικοινωνία από τον εγκέφαλο στο χέρι μπορεί να παρεμποδιστεί προκαλώντας απώλεια αίσθησης και ακινησίας στο άκρο του. 

Τι πρέπει να κάνετε : Συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο (ή φυσικοθεραπευτή). Ο τραυματισμός μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση και αποκατάσταση (15). Ο σοβαρός τραυματισμός μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση νεύρων και / ή μυών για την αποκατάσταση της λειτουργίας. (16

Για όλους μας τα χέρια και τα δάχτυλά μας είναι πολύτιμα. Οι αλλαγές στην υγεία περνούν μέσα από τα χέρια. Όπως και με οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές στο σώμα, μπορεί να εντοπίσει κανείς τι φταίει και να ακολουθήσει τη σωστή θεραπεία. 




Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ. 
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα. 

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα ; Αυτή η θεραπεία θα σας καταπλήξει...!!!!

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι μια επικίνδυνη συνήθεια. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς τόσο για τον καπνιστή όσο και για τους άλλους που βρίσκονται γύρω του, οι οποίοι υποβάλλονται σε παθητικό κάπνισμα. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρκεια ζωής ενός καπνιστή είναι έως και δέκα χρόνια μικρότερη από εκείνη ενός μη καπνιστή. Τα δύο τρίτα των θανάτων όσων καπνίζουν οφείλονται στο κάπνισμα.

Μια Μη Αναμενόμενη Θεραπεία!
Εάν καπνίζετε και δοκιμάσατε ανεπιτυχώς κάποτε στο παρελθόν να το κόψετε, τότε ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να σταματήσετε αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια. Ο εθισμός που προκαλεί η νικοτίνη είναι δύσκολο να υπερνικηθεί. 

Ευτυχώς, υπάρχει μια εύκολη θεραπεία με συστατικά που όλοι μας έχουμε στο σπίτι, που είναι σε θέση να μας βοηθήσει να περιορίσουμε αυτό το πάθος. Η συνταγή είναι αρκετά απλή και απαιτεί από εμάς να αναμείξουμε απλά μαγειρική σόδα με νερό. Αυτή η θεραπεία συνιστάται και από την Mayo Clinic.

Ένα όξινο σώμα είναι επιρρεπές στον εθισμό της νικοτίνης. Η μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα αλκαλική, γι 'αυτό εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις τοξίνες και μειώνει την οξύτητα στο σώμα. Ένα σώμα που είναι περισσότερο αλκαλικό είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσει υπερβολικό εθισμό στη νικοτίνη.

Πώς να Χρησιμοποιήσετε τη Μαγειρική Σόδα για να Σταματήσετε το Κάπνισμα
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα ώστε να κόψετε το κάπνισμα. Ένας από αυτούς περιλαμβάνει την ανάμειξη μιας κουταλιάς της σούπας μαγειρικής σόδα σε ένα ποτήρι με 250ml νερό και ανακάτεμα μέχρι η μαγειρική σόδα να διαλυθεί πλήρως. 

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πίνετε αυτό το διάλυμα δύο φορές κάθε μέρα για μια εβδομάδα και στη συνέχεια, τη δεύτερη εβδομάδα, να το πίνετε μία φορά την ημέρα.

Μια άλλη συνταγή απαιτεί απλά στοματικές πλύσεις με το ίδιο διάλυμα καθημερινά. Όποια από τις δύο αυτές τις μεθόδους επιλέξετε να ακολουθήσετε, καλό θα ήταν να μεταφέρετε μαζί σας το διάλυμα ανά πάσα στιγμή σε ένα μικρό μπουκάλι για να μπορείτε να καταπολεμήσετε τον εθισμό ανά πάσα στιγμή.

Μια άλλη μέθοδος προτείνει απλά να βάλετε μια πρέζα μαγειρικής σόδας στη γλώσσα σας όταν αισθάνεστε την ανάγκη να καπνίσετε.

Υπάρχει ακόμα ένας τρόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τον εμποτισμό του τσιγάρου στο διάλυμα και το κάπνισμά του αφού αυτό στεγνώσει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τελευταία μέθοδος

Το αποτέλεσμα κάθε μιας από αυτές τις θεραπείες είναι ότι μετά από δύο εβδομάδες δεν θα πρέπει πλέον να αισθάνεστε την ανάγκη να καπνίσετε. Επιστημονικά, η αποτοξίνωση του οργανισμού από τη νικοτίνη διαρκεί μόνο τρεις ημέρες, αλλά ο εθισμός σε αυτήν και η παρόρμηση του καπνίσματος από συνήθεια διαρκεί πολύ περισσότερο.

Άλλες Αλκαλικές Πηγές
Εκτός από το διάλυμα με τη μαγειρική σόδα, συνιστάται επίσης να τρώτε αλκαλικές τροφές να μειώσετε τον πόθο σας για νικοτίνη. Τρώτε ωμά λαχανικά και χόρτα, φύτρα σπόρων, αυγά κότας ελεύθερης βοσκής και τα προϊόντα σόγιας είναι αρκετά αλκαλικά και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την επιθυμία του καπνίσματος.

Προειδοποίηση
Αυτή η θεραπεία είναι εύκολη, και δεν πρόκειται να βλάψει όποιον την εφαρμόσει. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πόση σόδας δεν συνιστάται για άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή για όσους έχουν λάβει ειδική αγωγή από το γιατρό τους να καταναλώνουν τροφές χαμηλές σε νάτριο. 

Εφαρμόζοντας αυτή την αγωγή για πάνω από 2 εβδομάδες θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά. Θα πρέπει να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν επαγγελματία υγείας πριν εφαρμόσετε, αυτή και κάθε άλλη θεραπεία που διαβάζετε, μόνοι σας.

Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Θα ζήσουμε περισσότερο και θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για να τη μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας. 

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν η θεραπεία με τη μαγειρική σόδα είναι κατάλληλη για σας και αν μπορεί να φέρει εις πέρας τον στόχο σας να κόψετε το κάπνισμα.




*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr μας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου : 

Αν επιθυμείτε κάτι πολύ σταματήστε να τρέχετε πίσω του, αφήστε το να έρθει μόνο του...!!!!

Φέρτε αυτό στο μυαλό σας. Εάν θέλετε να πιάσετε μία πεταλούδα, θα δείτε ότι όσο την κυνηγάτε, τόσο περισσότερο εκείνη σας ξεφεύγει. Αντιθέτως, εάν την αφήσετε ελεύθερη, μπορεί να έρθει και να καθίσει στον ώμο σας. 

Η παραπάνω πρόταση είναι πολύ ταιριαστή και εάν την εφαρμόσουμε στην πραγματική ζωή, θα δούμε ότι εφαρμόζει απόλυτα με περιπτώσεις προσώπων που έχουν την τάση να καταπιέζουν τους άλλους. 

Εάν κάποιος καταπιέζει κάποιον άλλον, πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επιθυμεί. 

Αυτό είναι μια πραγματικότητα∙ μήπως κι εσείς κάποια στιγμή δεχτήκατε πιέσεις από κάποιον φίλο ή γνωστό, με τον οποίο τελικά κόψατε κάθε δεσμό; 

Γενικά, δεν μας αρέσει να μας υποχρεώνουν να κάνουμε κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό. Εάν θελήσουμε κάτι, τότε από μόνοι μας στρεφόμαστε προς τους άλλους για βοήθεια. 

Συνήθως όταν η συμπεριφορά μας είναι επίμονη απέναντι σε κάποιον, είτε σε φιλικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, πολύ πιθανόν να τον χάσουμε, διότι κανένας δεν αντέχει να καταπιέζεται και να υποχρεώνεται σε πράξεις που δεν είναι επιθυμητές. 

Για παράδειγμα, ας φανταστούμε ότι έχουμε έναν φίλο με τον οποίο έχουμε μία μόνιμη συχνή επαφή, αλλά κάποια δεδομένη στιγμή, λόγω έλλειψης χρόνου, ή λόγω φόρτου εργασίας, ή της απλής μας ανάγκης να παραμείνουμε μόνοι μας, χάνουμε την επιθυμία να τον δούμε. 

Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποιούμε το είδος του ανθρώπου με τον οποίον σχετιζόμαστε. 

Πώς ενεργούν οι ώριμοι και ανεξάρτητοι άνθρωποι. 

Εάν κάποιος, τον οποίον εκτιμούσατε, διακόψει τη σχέση του μαζί σας, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι, ουσιαστικοί και ώριμοι για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. 

Ένας αξιοπρεπής τρόπος αντίδρασης είναι να μιλήσουμε ως εξής : «πάει καιρός που δεν μιλήσαμε, ελπίζω να βρούμε λίγο χρόνο μέσα στη δύσκολη καθημερινότητά μας να τα πούμε κάποια στιγμή», «ελπίζω να είσαι καλά, μου λείπεις», «πώς είσαι; Ελπίζω κάποια στιγμή να πιούμε ένα καφεδάκι». 

Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας δείχνει την επιθυμία να συναντηθούμε με τον άλλον χωρίς πίεση, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και χωρίς να γινόμαστε θύμα της επιθυμίας του άλλου. 

Σε περίπτωση που ο άλλος δεν απαντήσει, ίσως εμείς θα πρέπει να τον αφήσουμε «να φύγει», καθώς είναι προφανές ότι δεν έχει ούτε τη διάθεση, ούτε και τον χρόνο να συνεχίσει τη σχέση του μαζί μας. 

Ένα άτομο μη τοξικό και σώφρον, εφ΄όσον επιθυμεί να διατηρήσει την επαφή, θα το κάνει σε κάθε περίπτωση∙ όμως εάν δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση απέναντι σε μια σχέση, καλύτερα να χαρίσουμε στον άλλον την ελευθερία του, να κάνει τη δική του επιλογή, χωρίς πίεση, χωρίς θυμό. 

Αντιδράσεις εκείνων που δεν σέβονται την ελευθερία των άλλων! 

Παραδείγματα φράσεων που δείχνουν ότι κάποιος δεν σέβεται την θέλησή μας, τις επιλογές μας και την επιθυμία να διακόψουμε αυτή τη σχέση: 

«Γιατί δεν μου γράφεις; Είσαι θυμωμένος», «είναι καιρός που δεν έχω λάβει νέα σου, δεν ξέρω τι σου έχω κάνει, αλλά είμαι πολύ στενοχωρημένη», «έκανα πολλές προσπάθειες για να σε συναντήσω, αλλά νομίζω ότι με αποφεύγεις», «τι συμβαίνει αγαπητή μου;», «δεν καταλαβαίνω τη στάση σου να με αγνοείς συνεχώς, θα πρέπει να μιλήσουμε σύντομα». 

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε θυμωμένοι∙ εάν εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, ή εάν φανούμε επίμονοι να τον συναντήσουμε ασκούμε πιέσεις που αποσκοπούν να ενοχοποιήσουν τον άλλον, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος αρνείται να συνεχίσει μία σχέση. 

Οπότε για τον λόγο αυτό, το γεγονός ότι βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα και πιέζουμε τον άλλον δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. 

Η πίεση μόνο αρνητικότητα μπορεί να προκαλέσει 

Δεν είναι η πίεση που κρατά τον άλλον κοντά μας. Το μοναδικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει μια τέτοια συμπεριφορά είναι η απομάκρυνση του άλλου, ο οποίος υποφέρει από μια αίσθηση ασφυξίας. 

Αντιθέτως, από τη στιγμή που αποδεχθούμε την κατάσταση όπως είναι, μπορεί να είναι ένας πιθανός λόγος που το άλλο άτομο θα επιστρέψει κοντά μας, από τη στιγμή που και ο ίδιος το επιθυμεί. 

Είναι το παράδειγμα που ισχύει για τους καλούς φίλους, που δεν βλέπονται συνεχώς, αλλά υπάρχει σεβασμός του προσωπικού χώρου∙ οπότε οι άνθρωποι αυτοί που δημιουργούν τέτοιες σχέσεις είναι ελεύθεροι να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον όταν έχουν την ανάγκη να νιώσουν μόνοι, ή δεν έχουν πολύ χρόνο. 

Αυτή η ελευθερία να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να απομακρυνθούμε από τον άλλον για λίγο, χωρίς αυτό να θεωρηθεί αρνητικό για τον άλλον, ενισχύει τους δεσμούς με τους γύρω μας. 

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε είναι αποδεκτός, οι σχέσεις ενισχύονται, διότι νιώθουμε ελεύθεροι να απομακρυνθούμε γνωρίζοντας πως ο άλλος είναι διατεθειμένος να εκτιμήσει την παρέα μας εφ΄όσον αυτό είναι δυνατόν και να κατανοήσει ότι μπορεί και ο ίδιος να κάνει το ίδιο. 

Εάν αγαπάτε κάποιον, αφήστε του ελεύθερο χώρο, αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και ο χρόνος θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει∙ το πρόσωπο εκείνο που έχει απομακρυνθεί από κοντά μας θα επιστρέψει με τη δική του θέληση, χωρίς καταπίεση, χωρίς να αισθανθεί θύτης. 

Ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσουμε κοντά μας πρόσωπα που εκτιμούν τις στιγμές που περνούν μαζί μας είναι : να γνωριστούμε καλά μεταξύ μας, να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, το ενδιαφέρον μας και να αφήσουμε ελεύθερο χώρο στον άλλον να κάνει ένα βήμα κοντά μας, να μας πλησιάσει∙ εάν αυτό δε συμβεί, καλύτερα να κυνηγήσουμε μια άλλη πεταλούδα. 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 
share24.gr / Spirit Alive

Σου γράφω, είναι ο μοναδικός τρόπος για να σε αγκαλιάσω...!!!!

Σου γράφω διότι μου λείπεις, διότι έφυγες και το μόνο που έχω από εσένα είναι εκείνο το μήνυμα του αποχαιρετισμού∙ διότι δεν ξέρω εάν με αγάπησες πραγματικά έστω και μια μέρα, διότι έχω ανάγκη να γράψω πάνω στο χαρτί κάποιες λέξεις, λέξεις που μου μιλούν για αυτά που νιώθω.

Γράφω, διότι είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ τώρα να σε πάρω στην αγκαλιά μου.

Όταν ξεδιπλώνουμε τις σκέψεις μας πάνω σε ένα χαρτί, αποτυπώνοντας τα συναισθήματά μας, αφ΄ενός αναμοχλεύουμε όλες εκείνες τις επώδυνες καταστάσεις και αφ΄ετέρου, οι ίδιες αυτές οι λέξεις, οι σκέψεις, οι αισθήσεις μας θεραπεύουν με τον δικό τους τρόπο. Μία από αυτές τις καταστάσεις, που ανασαλεύει χαρές και λύπες είναι τι άλλο, ο έρωτας.

«Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα, αλλιώς, θα μείνουμε για πάντα δεμένοι στο μυστικό τους»   - Haruki Murakami -

Πολλοί θεωρούν ότι χρειάζονται μόνο έξη μήνες για να ξεπεράσει κανείς ένα τραύμα, μια πληγή∙ υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη θλίψη τους, δε μπορούν να ξεχάσουν.

Στην πραγματικότητα όμως, πέραν αυτών των περιπτώσεων, θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει τα συναισθηματικά του όπλα για να ξεπεράσει τη θλίψη∙ ένα από αυτά τα όπλα είναι η γραφή. 

Η γραφή, ένας τρόπος να θεραπεύσουμε τις ουλές μας.

Όπως είπε και ο Walter Riso στο βιβλίο «Πρακτικός οδηγός για να μην υποφέρουμε από έρωτα»: «Καμία απογοήτευση δεν είναι επιβλαβής και κανένας έρωτας δεν είναι αιώνιος».

Είναι προφανές διότι, πολλές φορές η απογοήτευση είναι εκείνο το αίσθημα που τελικά μας απελευθερώνει. Η ανασφάλεια που νιώθουμε για την βεβαιότητα της αγάπης ενός αγαπημένου δεν είναι χειρότερη από την βεβαιότητα της απογοήτευσης.

Όσο ωριμάζουμε και ενηλικιωνόμαστε μαθαίνουμε τι είναι εκείνο που επιθυμούμε κι εκείνο που δεν επιθυμούμε από έναν έρωτα, αλλά μια πληγή παραμένει για πάντα μια πληγή∙ ακόμη κι αν γνωρίζουμε πώς να την διαχειριστούμε και να την αποδεχτούμε, αφήνει πάντοτε αόρατες ουλές.

Τότε, έρχεται η ώρα της συναισθηματικής νοημοσύνης!

«Θα εκφράσω αυτό που νιώθω και θα μιλήσω για εμένα συνέχεια, μέχρι την τελευταία σελίδα, χωρίς να χαρίσω στον εαυτό μου καμία δικαιολογία». - Elisabeth Smart - 

Η συναισθηματική νοημοσύνη, μια έννοια που γεννήθηκε από τον Daniel Goleman τη δεκαετία του ‘90, είναι η ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε, να κατανοήσουμε, να εκφράσουμε και να διαχειριστούμε συναισθήματα, τόσο δικά μας όσο και των άλλων, με τρόπο αποτελεσματικό και παραγωγικό.

Ένας τρόπος να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας είναι η διαδικασία της γραφής. Είναι μια σαγηνευτική διαδικασία, καθώς απλώνουμε τις σκέψεις μας πάνω σε ένα λευκό χαρτί, αφήνοντας το χέρι μας να το χαϊδεύει και να αναμοχλεύει με κάθε λέξη κάθε μας συναίσθημα.

Γνωρίζοντας ότι κανένας δεν μας κρίνει, αφήνοντας το ασυνείδητό μας να ρέει, θεραπεύουμε τις ουλές μας.

Οι λέξεις που θεραπεύουν τις φυσικές πληγές μας.

Στο περιοδικό, «Psychosomatic Medicine», πραγματοποιήθηκε μια μελέτη από την ψυχολόγο Elisabeth Broadbent, με τον τίτλο «εκφραστική γραφή και θεραπεία στην τρίτη ηλικία».

Η ίδια επιβεβαιώνει ότι η γραφή λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο θλιβερών γεγονότων ή ενδόμυχων συναισθημάτων. 

Το πείραμα αφορούσε 49 συμμετέχοντες μεταξύ 64 και 97 ετών, οι οποίοι υπέστησαν ένα είδος βιοψίας που δημιούργησε πληγή στο χέρι τους.

Τους ζητήθηκε να γράφουν 20 λεπτά κάθε μέρα και να φωτογραφίζουν την πληγή κάθε μέρα μέχρι να θεραπευθούν εντελώς.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες αφηγήθηκαν τα τραυματικά τους βιώματα και οι υπόλοιποι αναφέρθηκαν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους χωρίς να θίξουν συναισθήματα.

Μετά από 11 μέρες, 76,2% των συμμετεχόντων της πρώτης ομάδας είδε την πληγή να επουλώνεται, σε αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα που μόνο ένα ποσοστό 42,1% παρουσίασε επούλωση του τραύματος.

Η αιτία της επούλωσης, σύμφωνα με την έκθεση, είναι το γεγονός ότι «το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών». (…) 

«Έως σήμερα, το ζητούμενο ήταν να μειώσουμε το άγχος στους ηλικιωμένους με σωματική άσκηση» (…) «μια αποτελεσματική εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η εκφραστική γραφή, η οποία είναι γρήγορη, εύκολη στην υλοποίηση και οικονομική».

Όταν το θέμα αφορά τον έρωτα, υπάρχει μια αόρατη πληγή, που βαραίνει την καρδιά μας αλλά με τη γραφή το βάρος εξασθενεί.

Για τον λόγο αυτό ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο, να γράφει χωρίς να σκέφτεται και να επιτρέπουμε στις λέξεις να ξεχύνονται από το μυαλό μας πάνω στο χαρτί για να απελευθερωθούμε, λίγο-λίγο από την οδύνη.

Σου γράφω, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σε πάρω στην αγκαλιά μου.

Γράφω για να σου πω ότι σε αγαπώ και πάντα σε θυμάμαι. Γράφω για να σε αγκαλιάσω διότι δεν μπορώ να πλησιάσω τα χείλη σου με άλλον τρόπο, γράφω διότι υπάρχουν ακόμη δύο πιάτα και δύο ποτήρια στο τραπέζι και η μυρωδιά σου αναδύεται από τα σεντόνια στο κρεββάτι μας.

Γράφω διότι με κάθε λέξη πέφτει κι ένα δάκρυ που αραιώνει το μελάνι, αλλά και τη θύμησή σου.

Η αγκαλιά σου δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση, κάτι το οποίο θυμάμαι, κάτι που δεν ξεθωριάζει με τον καιρό. Γράφω λέξεις, τη μία μετά την άλλη, γιατί έτσι προστατεύω τον εαυτό μου, ανοίγοντας ένα μονοπάτι στο μέλλον.

Η γραφή είναι μια έντονη ανακούφιση που γίνεται με λόγια, με λέξεις, καθώς το μολύβι τις αποτυπώνει σε ένα χαρτί που χάνει τη λευκότητά του.

«Γράφω, είναι ο δικός μου τρόπος να διαλυθώ και να ξαναγεννηθώ. Τι είναι η γραφή, αν όχι η προσπάθεια να ενώσεις τα σπασμένα σου κομμάτια;».  - Eduardo Galeano -




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
share24.gr / Spirit Alive

Τζέραλντ Άλλαν Κοέν : Τα παράδοξα των πεποιθήσεων...!!!!

Όλοι μας τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για τον παρελθόντα εαυτό μας, και δεν μας είναι διόλου ευχάριστο να μεμφόμαστε τούτο το αξιοσέβαστο άτομο απορρίπτοντας συλλήβδην τις απόψεις του.George Eliot, Scenes of Clerical Life 

Η ανατροφή που έλαβα δεν ήταν θρησκευτική, ήταν όμως έντονα πολιτικοποιημένη, και μια ανατροφή αυτού του είδους παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με τη θρησκευτική ανατροφή. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε αντιλήψεις οι οποίες εμπνέονται από μια γερή δόση πίστης και τις οποίες κάποιοι άλλοι θεωρούν λανθασμένες. 

Στην πραγματικότητα, πολύ συχνά οι ιδέες αυτές θεωρούνται από τους περισσότερους ως προφανώς λανθασμένες. Επίσης, τόσο στη θρησκεία όσο και στην «πολιτική υψηλής θερμοκρασίας» υπάρχει ισχυρή αίσθηση ενότητας με τους υπόλοιπους πιστούς. 

Όλοι αυτοί («εμείς») αισθάνονται να σχηματίζουν παράταξη μάχης ή θριαμβευτική πομπή (ανάλογα με τη συγκυρία). 

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε κείμενα και ύμνους που βάζουν σε τάξη κάποιες πεποιθήσεις και ενισχύουν κοινούς δεσμούς. Οι μελωδίες κάποιων από τους ύμνους που τραγουδούσαμε στο βορειοαμερικάνικο κομμουνιστικό κίνημα μέσα στο οποίο ανδρώθηκα προέρχονταν από χριστιανικά τραγούδια. Στις τελευταίες μου διαλέξεις θα παραθέσω και κάποιους χαρακτηριστικούς στίχους των κομμουνιστικών μας ύμνων. 

Έτσι, μεγάλωσα μέσα σε μια «κουλτούρα πεποιθήσεων», και συνεπώς από κάποιες απόψεις η ανατροφή μου έμοιαζε με θρησκευτική ανατροφή… 

Πριν όμως περιγράψω την εξέλιξη των δικών μου πεποιθήσεων, θα ήθελα να εξετάσω κάποιες πλευρές της εξέλιξης των πεποιθήσεων γενικά, πλευρές οι οποίες με προβλημάτισαν καθώς αναλογιζόμουν τη δική μου εξέλιξη. 

Στην περίπτωση αυτού που αποκαλούμε «πεποιθήσεις» με τη στενή έννοια, αλλά επίσης (όπως θα δούμε) και στην περίπτωση απόψεων «χαμηλής θερμοκρασίας», τέτοιας ώστε αυτές να μην μπορούν να ονομαστούν «πεποιθήσεις», προκύπτει το εξής πρόβλημα : πώς κατορθώνουμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ό,τι μάθαμε να πιστεύουμε εξαιτίας της ανατροφής μας, ενώ γνωρίζουμε ότι το πιστεύουμε επειδή ανατραφήκαμε όπως ανατραφήκαμε; 

Κι έτσι συνεχίζουμε, βάρκες ενάντια στο ρεύμα, που ακατάπαυστα μας ρίχνει πίσω στο παρελθόν.
Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ 

Τα λεγόμενα του Σκοτ Φιτζέραλντ για τη δύναμη του παρελθόντος μπορούμε εύκολα να τα αποδεχτούμε όσον αφορά τα αισθήματα και τις συγκινήσεις μας. Για πολλούς από εμάς όμως τα λεγόμενα αυτά ισχύουν και για τις πεποιθήσεις μας, κι αυτό είναι πιο ανησυχητικό, αφού εγείρει ζητήματα σχετικά με την ορθολογικότητα των πεποιθήσεων αυτών, ζητήματα δηλαδή μάλλον πιο ανησυχητικά παρά ανάλογα με εκείνα που εγείρονται εξαιτίας των αισθημάτων μας. 

Ας πάρουμε την περίπτωση δύο κοριτσιών, μονοζυγωτικών διδύμων, που τα χωρίζουν μετά τη γέννησή τους και που συναντιούνται είκοσι χρόνια μετά. Η μία έλαβε πρεσβυτεριανή ανατροφή και παραμένει πρεσβυτεριανή. 

Η ανατροφή της άλλης ήταν ρωμαιοκαθολική και η ίδια παραμένει αφοσιωμένη ρωμαιοκαθολική. Η καθεμιά τους επιχειρηματολογεί ενάντια στις απόψεις της άλλης, και οι δύο όμως έχουν ξανακούσει τα επιχειρήματα αυτά, έχουν μάθει πώς να τα αντιμετωπίζουν και, έτσι, παραμένουν σταθερές στις πεποιθήσεις τους. 

Κατόπιν, η καθεμιά τους συνειδητοποιεί ότι, αν είχε μεγαλώσει εκεί που μεγάλωσε η άλλη, οι πιθανότητες να είχε γίνει πρεσβυτεριανή ή αντίστοιχα ρωμαιοκαθολική είναι συντριπτικά μεγάλες. 

Είναι πιθανό (και πιστεύω ότι αυτό είναι που θα έπρεπε να γίνει) η συνειδητοποίηση αυτή να δυσκολέψει τις δύο αδερφές να επιμείνουν στις αντίθετες θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. 

Ή, για να φτάσουμε συντομότερα στον προορισμό μας – ή εν πάση περιπτώσει εκεί που το πάω – υποθέστε ότι ανακαλύπτω πως έχω δίδυμο αδερφό ολόιδιο με μένα, ο οποίος δεν μεγάλωσε σε οικογένεια κομμουνιστών αλλά σε οικογένεια οπαδών του κέντρου και ο οποίος επιδεικνύει υψηλό βαθμό ανοχής απέναντι σε φαινόμενα περιορισμένης ανισότητας, κάτι που εγώ έχω μάθει να μην κάνω. 

Ομολογώ ότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε τη σιγουριά μου σε ό,τι αφορά τις ασυμβίβαστες εξισωτικές πεποιθήσεις μου, και αυτό δεν θα οφειλόταν στο ότι ο αδερφός μου θα μου μάθαινε κάποιο επιχείρημα εναντίον του εξισωτισμού άγνωστο μέχρι τότε σε μένα. 

Βέβαια, η έκπληξη που θα ένιωθαν οι δίδυμες αδερφές όταν θα ανακάλυπταν η μία την άλλη δεν θα έφτανε για να κλονίσει τη χριστιανική τους πίστη, ούτε και η γνώση εμού και του δίδυμου αδερφού μου ότι υπάρχουμε και οι δύο θα έφτανε για να αναιρέσει τις αντισυντηρητικές μας πεποιθήσεις. 

Και η – πρόσθετη – αυτή δυσκολία, όμως, πρόκειται να ανακύψει αν αποκαλυφθεί ότι οι αδερφές δεν υπήρξαν δίδυμες, αλλά τρίδυμες, και τώρα πρόκειται να συναντήσουν τη για καιρό χαμένη, Εβραία τρίτη αδερφή τους. 

Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που δεν θα έθετε ζήτημα όσον αφορά την κοινή τους πίστη στον Έναν και Μοναδικό Θεό, να όμως που ανακαλύπτουν πως είναι τετράδυμες, και μαζί την για καιρό χαμένη, άθεη τέταρτη αδερφή τους, της οποίας ο αθεϊσμός ενδεχομένως να κλονιστεί όταν βρεθεί αντιμέτωπη με τις υπόλοιπες αδερφές. Και, φυσικά, παρόμοιο σενάριο μπορούμε να έχουμε και στην περίπτωση εμού και του δικού μου αδερφού. 

Οι περισσότεροι από εμάς, τώρα, δεν έχουμε δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ. αδέρφια. Θα ήταν όμως τρελό να συμπεράνουμε από εδώ ότι το σενάριο των διδύμων είναι άσχετο με τις δικές μας πεποιθήσεις. 

Το γεγονός ότι δεν έχω δίδυμο αδερφό δεν μειώνει την πρόκληση που αποτελεί για τις κληρονομημένες πεποιθήσεις μου η παραπάνω ιστορία. 

Το σενάριο ενός υποθετικού και διαφορετικά σκεπτόμενου δίδυμου αδερφού είναι εύλογο και θα μπορούσε – ή θα έπρεπε – να προκαλέσει, σε όσους από εμάς πιστεύουν σε ό,τι έμαθαν εξ ανατροφής να πιστεύουν, ακριβώς τα ίδια ερωτήματα που θα προκαλούσε αν ήταν πραγματικό. 

Δεν ανήκουν βέβαια όλοι στην παραπάνω κατηγορία: πολλοί, ωστόσο, ανήκουμε σε αυτήν. 

Και μολονότι από το γεγονός πως πιστεύουμε ό,τι μάθαμε εξ ανατροφής να πιστεύουμε δεν συνεπάγεται κατά κανέναν τρόπο ότι το πιστεύουμε επειδή ανατραφήκαμε έτσι ώστε να το πιστεύουμε, παρ' όλα αυτά, το ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ό,τι πιστεύουν επειδή, με μιαν έννοια, ανατράφηκαν έτσι ώστε να το πιστεύουν, έχει εξαιρετικά μεγάλη δόση αλήθειας: το αποδεικνύουν οι στατιστικές που δείχνουν το πώς τα παιδιά αναπαράγουν τις πεποιθήσεις των γονιών τους. 

Θεωρώ επίσης ότι οι ιστορίες με τους διδύμους κ.λπ. θα έπρεπε να κάνουν μετριοπαθέστερους όσους από εμάς παραμένουμε προσηλωμένοι σε πεποιθήσεις που οφείλονται στο πώς μεγαλώσαμε. 

Συγχρόνως, θα έπρεπε να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι άνθρωποι με διαφορετική ανατροφή μένουν βαθιά προσηλωμένοι σε πεποιθήσεις αντίθετες με τις δικές μας. 

Θα έπρεπε να μας κάνει μετριοπαθέστερους το γεγονός ότι, αν δεν είχαμε πάρει την ανατροφή που πήραμε, δεν θα είχαμε πεποιθήσεις με πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μας – πεποιθήσεις π.χ. που αφορούν σημαντικά πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα. 

Το ότι έχουμε τις πεποιθήσεις αυτές και όχι άλλες, διαμετρικά αντίθετες, οφείλεται σε συντυχίες της γέννησης και της ανατροφής μας, και (αυτό είναι το πρόβλημα) συχνά θα πρέπει να παραδεχόμαστε – αν θέλουμε να είμαστε σκεπτόμενοι και έντιμοι – ότι, συνεπώς, δεν πιστεύουμε ό,τι πιστεύουμε επειδή οι λόγοι που έχουμε είναι ανώτεροι από εκείνους των ανθρώπων με πεποι­θήσεις ανταγωνιστικές προς τις δικές μας. 

Τζέραλντ Άλλαν Κοέν - Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος 




Επιμελείται η Καλλιόπη Παπαμιχαήλ

Ένα από τα πιο κοινά και ισχυρά βότανα της κουζίνας που λίγοι γνωρίζουν τις ιδιότητές του...!!!!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του γαρίφαλο υ αλλά και του ελαίου που προέρχεται από αυτό είναι πασίγνωστες.

Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του είναι υψηλότερα από κάθε άλλο μπαχαρικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Το γαρίφαλο περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες αποδεδειγμένα προστατεύουν από την τοξικότητα περιβαλλοντικών ρύπων όπως ο τετραχλωράνθρακας, την εμφάνιση καρκίνου του πεπτικού συστήματος και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Το αποξηραμένο, κλειστό μπουμπούκι του προέρχεται από ένα τροπικό αειθαλές δέντρο που φύεται στην Ινδονησία και προσφέρεται ως δώρο στις τοπικές θεότητες. Όταν είναι φρέσκο, το γαρίφαλο είναι ροζ και όταν ξεραθεί παίρνει το καφέ χρώμα της σκουριάς. 

Το έλαιο γαρίφαλου, αν τοποθετηθεί στην κοιλότητα ενός σάπιου δοντιού, ανακουφίζει από τον πονόδοντο. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων όπως ακμή, σπυράκια και σοβαρά εγκαύματα.

Το γαρίφαλο περιέχει μεγάλες ποσότητες από ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται ευγενόλη. 

Η ευγενόλη χρησιμοποιείται συχνά στην οδοντιατρική για την ενδοδοντική θεραπεία, τα προσωρινά σφραγίσματα και γενικά τον πόνο των ούλων, αφού μαζί με άλλα συστατικά του γαρίφαλου (όπως το β-καρυοφυλλένιο) δημιουργούν ένα ήπιο αντιβακτηριακό αναισθητικό. 

Το έλαιο γαρίφαλου αποτελεί επίσης συστατικό και σε ορισμένα σπρέι για τον πονόλαιμο και στοματικά διαλύματα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Στην κλίμακα ORAC (Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) που χρησιμοποιείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ για την εκτίμηση της αντιοξειδωτικής αξίας των τροφίμων, το γαρίφαλο έχει τον υψηλότερο δείκτη.
Ένα μπαχαρικό με μεγάλη θρεπτική αξία

Η ευγενόλη, το βασικό συστατικό των πτητικών ελαίων του γαρίφαλου, λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες. 

Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, η προσθήκη εκχυλίσματος γαρίφαλου σε μια διατροφή που περιείχε ήδη αρκετά αντιφλεγμονώδη συστατικά (όπως μουρουνέλαιο, με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) επέφερε σημαντικά πρόσθετα οφέλη και ορισμένες μελέτες έδειξαν περαιτέρω μείωση των φλεγμονωδών συμπτωμάτων κατά 15-30%. 

Το γαρίφαλο περιέχει επίσης διάφορα φλαβονοειδή, όπως η καμπεφερόλη και η ραμνετίνη, τα οποία συμβάλλουν στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του.

Όπως και άλλα μπαχαρικά που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τα μοναδικά συστατικά του γαρίφαλου διαθέτουν μια απίστευτη ποικιλία από αναγνωρισμένες θρεπτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το γαρίφαλο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, βιταμίνης Κ και φυτικών ινών, καθώς και καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Χρήσεις
Επειδή το γαρίφαλο και ειδικά το τριμμένο έχει πολύ έντονη γεύση, χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιείται σε μια συνταγή προκειμένου να μην καλύψει τη γεύση των άλλων υλικών.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το αλέσετε είναι με έναν μύλο του καφέ.

Το νερό στο οποίο έχει διαλυθεί γαρίφαλο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, της ναυτίας και της διάρροιας. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις, αν πιπιλίσετε δύο ολόκληρα τεμάχια χωρίς να τα μασήσετε ή τα καταπιείτε, θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την επιθυμία για αλκοόλ.

Κατά το Μεσαίωνα, χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο από τους Άραβες που ταξίδευαν στον Ινδικό Ωκεανό. Με τον τρόπο αυτό έφτασε μέχρι την Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Το γαρίφαλο μαζί με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι θεωρούνταν πολύτιμα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και έχει μείνει ιστορική η φράση του ιστοριογράφου Πλίνιου του Πρεσβύτερου που είχε παραπονεθεί κάποτε ότι «κάθε χρόνο ανεξαιρέτως η Ινδία απομυζά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 50 εκατομμύρια σηστερτίους».

Τα Χριστούγεννα μπορείτε να τοποθετήσετε γαρίφαλα σε ένα μήλο ή τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και να το χρησιμοποιήσετε ως αρωματικό στολίδι στην κουζίνα ή κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού. Επίσης, λίγο έλαιο γαρίφαλου πάνω στη θερμάστρα μπορεί να δώσει άρωμα χριστουγεννιάτικων διακοπών σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.




Παρμενίδης : "Τα πάντα είναι ένα"...!!!!

Οι ιδέες που διατύπωσε ο Παρμενίδης αποτελούν σημείο καμπής για την ελληνική φιλοσοφία. Επηρεασμένος από τη λογική, επιστημονική σκέψη του Πυθαγόρα, ο Παρμενίδης επιχειρεί να αποκαλύψει την πραγματική φύση του κόσμου χρησιμοποιώντας παραγωγική συλλογιστική. Οι έρευνές του τον κάνουν να υιοθετήσει αντίθετη άποψη από αυτή του Ηράκλειτου. Βέβαια η αντίφαση-αντίθεση των δύο φιλοσόφων είναι φαινομενική. Ο καθένας αναφέρεται σε διαφορετικά πεδία του υπαρκτού...

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι κάτι υπάρχει («είναι»), ο Παρμενίδης συμπεραίνει ότι δεν μπορεί ταυτοχρόνως να μην υπάρχει (να «μην είναι»), καθώς αυτό θα ήταν λογική αντίφαση. Άρα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ποτέ κατάσταση ανυπαρξίας – δεν μπορεί να υπάρξει κενό. 

Εφ'όσον κάτι δεν μπορεί να προέλθει από το τίποτα, αυτό το κάτι πρέπει πάντα να υπήρχε σε κάποια μορφή. Αυτή η αιώνια μορφή δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή κάτι που είναι αιώνιο δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο χωρίς να πάψει να είναι αιώνιο. Επομένως, η ουσιαστική αλλαγή είναι κάτι το αδύνατο.

Με αυτή τη σειρά συλλογισμών, ο Παρμενίδης συμπεραίνει πως οτιδήποτε είναι αληθινό πρέπει να είναι αιώνιο και αμετάβλητο, και να έχει μια αδιαίρετη ενότητα – «τα πάντα είναι ένα». Αλλά το σημαντικότερο για τους μεταγενέστερους φιλόσοφους ήταν πως, με αυτή τη συλλογιστική διαδικασία, ο Παρμενίδης δείχνει ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο είναι λανθασμένη και γεμάτη αντιφάσεις.

Παρόλο που φαίνεται να βιώνουμε την αλλαγή, η λογική μάς λέει ότι η αλλαγή είναι κάτι το αδύνατο. Το μοναδικό ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στη βιωματική γνώση την οποία προσλαμβάνουμε μέσω των αισθήσεών μας.

Η κατανόηση του σύμπαντος είναι μία από τις αρχαιότερες φιλοσοφικές αναζητήσεις. Κατά τον 20ο αιώνα προέκυψαν στοιχεία στην κβαντική φυσική που υποστηρίζουν τις ιδέες του Παρμενίδη – ιδέες στις οποίες κατέληξε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά λογική σκέψη.




Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Εικόνα: http://wallpaper-gallery.net/single/infinity-wallpaper/infinity-wallpaper-15.html

Γιατί είναι πάρα πολύ καλό να διαβάζεις πριν κοιμηθείς...!!!!

Έρευνα αποκαλύπτει τα απολύτως ευεργετικά αποτελέσματα ενός καλού βιβλίου πριν από τον ύπνο 

Στη εποχή του internet, των social media και μίας σχεδόν μόνιμης αλληλεπίδρασης με τον ψηφιακό κόσμο, σπανίως ελκόμαστε από ένα καλό βιβλίο. «Σκανάρουμε», «σερφάρουμε», σχολιάζουμε, μοιραζόμαστε, αλλά δεν διαβάζουμε. Τα μάτια μας επιδίδονται σε ένα διαρκές, καθημερινό πινγκ – πονγκ.

Από τα posts στο facebook, στα ανοιχτά παράθυρα των τσατ και από τα αδιάβαστα email στα gif με τις γάτες που χορεύουν. Ερχόμαστε σε επαφή με εκατομμύρια πληροφορίες κάθε μέρα, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αφομοιώνουμε αυτά που διαβάζουμε. 

Ο μέρος όρος ανάγνωσης ενός άρθρου στο διαδίκτυο είναι 15 δευτερόλεπτα. Το 2014, το ερευνητικό κέντρο Pew αποκάλυψε πως το 1/4 των ενηλίκων Αμερικανών δεν διάβασε ούτε ένα βιβλίο την προηγούμενη χρονιά.

Κάτι που είναι πραγματικά λυπηρό γιατί όσοι διαβάζουν με συχνότητα, παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένη μνήμη και πνευματικές ικανότητες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Γίνονται ακόμη καλύτεροι δημόσιοι ομιλητές, σκέφτονται καλύτερα και σε γενικές γραμμές, είναι καλύτεροι ως άνθρωποι. 

Το διάβασμα ενός βιβλίου πριν από τον ύπνο βοηθάει εξαιρετικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας : Μια μελέτη του 2009, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι έξι λεπτά ανάγνωσης μειώνουν το άγχος κατά 68% (είναι πιο χαλαρωτικό για τον οργανισμό απ’ ότι η μουσική ή ένα φλιτζάνι τσάι), ανοίγουν το μυαλό και ετοιμάζουν το σώμα για τον ύπνο.

Η αιτιολογία, λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης Dr David Lewis βασίζεται στο γεγονός πως ένα βιβλίο είναι «κάτι περισσότερο από μία απόδραση από την καθημερινότητα, εμπλέκει και ενεργοποιεί τη φαντασία», κάτι που «μας οδηγεί σε μία τελείως διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση». 

Δεν έχει καμία σημασία αν η επιλογή σας είναι ένα βιβλίο του James Patterson ή του James Joyce, αν είναι μυθοπλασία ή βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αρκεί να σας προκαλεί το ενδιαφέρον. 

Γιατί όταν το μυαλό περιπλανιέται μέσα σε ένα σύμπαν κατασκευασμένο από λέξεις, η ένταση εξατμίζεται και το σώμα χαλαρώνει, ανοίγοντας το δρόμο για τον ύπνο.




Business Insider μέσω lifo.gr 

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

“Το άλλο μου μισό”...!!!!

Η χειρότερη από τις αντιλήψεις που έμαθαν και μετέφεραν οι γονείς στα παιδιά τους είναι πως υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στην αναζήτηση του άλλου μας μισού.

Γιατί να μην προσπαθούμε να βρούμε κάποιον ολόκληρο αντί να συμβιβαστούμε με κάποιον μισό;

Ο έρωτας που προτείνουμε χτίζεται μεταξύ ολόκληρων ανθρώπων που συναντιούνται, όχι ανάμεσα σε δύο μισά που χρειάζονται το ένα το άλλο για να νιώσουν ολόκληρα.

Όλες οι ιστορίες αγάπης καταλήγουν σ’ ένα ευτυχές τέλος: “Παντρεύτηκαν, κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…” Ας ξυπνήσουμε τους κοιμισμένους : η σχέση δεν είναι έτσι. Η σχέση είναι ένας νέος δρόμος – μία πρόκληση.

Αυτό που μπορώ να περιμένω από μία σχέση είναι ένας σύντροφος στο δρόμο μου, στη ζωή, κάποιος που να με τρέφει και με τη σειρά του να τρέφεται από την παρουσία μου. Αλλά πάνω απ’ όλα, κάποιος που δεν θα παρεμβαίνει στο δρόμο της ζωής μου.

Όταν χρειάζομαι τον άλλο για να ζήσω, η σχέση μετατρέπεται σε εξάρτηση. Και υπό εξάρτηση, επιλογές δεν μπορούν να γίνουν.

Και χωρίς επιλογή δεν υπάρχει ελευθερία.

Και χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει αληθινός έρωτας.

Και χωρίς αληθινό έρωτα μπορεί να υπάρχουν γάμοι, αλλά δεν υπάρχει σχέση.

*Από το βιβλίο “Να βλέπεις στον έρωτα”, του Χορχέ Μπουκάι