Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Φύλακες Άγγελοι και τα 10 χαρακτηριστικά τους…!!!!

Φύλακες Άγγελοι και πνευματικοί οδηγοί : Τι είναι κατά την χριστιανική παράδοση; Ο καθένας από εμάς, έχει έναν φύλακα άγγελο.

Οι Φύλακες Άγγελοι, μας συνοδεύουν από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι τη στιγμή του θανάτου μας. Και παραμένουν στο πλευρό μας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. 

Η ιδέα ενός πνεύματος ή μιας υπερφυσικής οντότητας, που ακολουθεί και εποπτεύει κάθε ανθρώπινο ον, ήταν ήδη παρούσα σε πολλές θρησκείες και στην ελληνική φιλοσοφία.

Στην Παλαιά Διαθήκη, μπορούμε να διαβάσουμε ότι ο Θεός περιβάλλεται από ένα δικαστήριο ουράνιων προσωπικοτήτων, που τον λατρεύουν και εκτελούν πράξεις στο όνομα Του. 

Ακόμα και σε αυτά τα αρχαία βιβλία, υπάρχουν συχνές αναφορές σε αγγέλους που στέλνονται από το Θεό. Ως προστάτες ανθρώπων και ατόμων, καθώς και ως αγγελιοφόροι.

Φύλακες άγγελοι στο Ευαγγέλιο:
Στο Ευαγγέλιο, ο Ιησούς μας καλεί να σεβαστούμε ακόμα και τους μικρότερους και ταπεινούς αγγέλους, αναφερόμενος στους αγγέλους, που παρακολουθούν από τον ουρανό και αναλογίζονται, το πρόσωπο του Θεού σε κάθε στιγμή. 

Ο Φύλακας Άγγελος, επομένως, συνδέεται με οποιονδήποτε ζει, υπό τη χάρη του Θεού.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, υποστήριξαν ότι για κάθε άτομο υπήρχε ένας φύλακας άγγελος. Και παρόλο που δεν υπήρχε ακόμη δογματική διατύπωση σχετικά με τον αριθμό αυτό, ήδη κατά το Συμβούλιο του Trent (1545 – 1563) αναφέρθηκε ότι κάθε άνθρωπος είχε τον δικό του άγγελο.

Από τον δέκατο έβδομο αιώνα και μετά, η εξάπλωση της λαϊκής παράδοσης αυξήθηκε. Και ο Πάπας Παύλος V πρόσθεσε το φεστιβάλ των φυλάκων αγγέλων, στο ημερολόγιο.

Οι Φύλακες Άγγελοι ως προστάτες παιδιών από τις αρρώστιες :
Επίσης στις ιερές παραστάσεις και πάνω απ’ όλα, στις εικόνες της λαϊκής πίστης, οι Φύλακες Άγγελοι άρχισαν να εμφανίζονται. Και συνήθως απεικονίζονταν στην πράξη, ως προστάτες παιδιών από τις αρρώσιες. 

Στην πραγματικότητα και ειδικά από τα παιδιά, ενθαρρυνόμαστε να συνομιλήσουμε με τους Φύλακες Αγγέλους μας. Και να τους απευθύνουμε τις προσευχές μας. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η τυφλή εμπιστοσύνη, αυτή η άνευ όρων αγάπη προς μια αόρατη αλλά εξαιρετικά καθησυχαστική παρουσία, εξαφανίζεται.

Φύλακες Άγγελοι: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Οι φύλακες άγγελοι υπάρχουν:
Το Ευαγγέλιο το επιβεβαιώνει αυτό, οι Γραφές το υποστηρίζουν με αμέτρητα παραδείγματα και επεισόδια. Το κατηχητικό μας το διδάσκει από μικρή ηλικία. Να αισθανόμαστε αυτή την παρουσία στο πλευρό μας και να την εμπιστευόμαστε.

Οι φύλακες άγγελοι υπήρχαν πάντα:
Ο Φύλακας Άγγελος μας δεν έχει δημιουργηθεί μαζί μας τη στιγμή της γέννησής μας. Υπήρχαν πάντα, από τη στιγμή που ο Θεός δημιούργησε όλους τους αγγέλους. 

Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, μια στιγμή κατά την οποία η Θεία Διαθήκη, παρήγαγε όλους τους αγγέλους, κατά χιλιάδες. Μετά από αυτό, ο Θεός δεν δημιούργησε άλλους αγγέλους.

Υπάρχει μια αγγελική ιεραρχία και δεν είναι όλοι οι άγγελοι προορισμένοι να γίνουν Φύλακες Άγγελοι:

Ακόμα και οι άγγελοι διαφέρουν μεταξύ τους στα καθήκοντά τους, και πάνω απ’ όλα στις θέσεις τους, στον ουρανό σε σύγκριση με τον Θεό. 

Μερικοί άγγελοι συγκεκριμένα επιλέγονται για να κάνουν ένα τεστ και, αν περάσουν, είναι ικανοί για το ρόλο του Φύλακα Αγγέλου. Όταν γεννιέται ένα παιδί, ένας από αυτούς τους αγγέλους επιλέγεται, να σταθεί στο πλευρό του, μέχρι το θάνατο και πέρα από αυτό.

Όλοι έχουμε έναν φύλακα άγγελο:
… και μόνο ένα. Δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, δεν μπορούμε να τον μοιραστούμε με κανέναν. Και από αυτή την άποψη, οι Γραφές είναι γεμάτες αναφορές και αποσπάσματα.
Ο Άγγελος μας, μας οδηγεί στο μονοπάτι για τον Παράδεισο:

Ο Άγγελος μας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της καλοσύνης. Δεν μπορεί να αποφασίσει για εμάς, να μας επιβάλει επιλογές. 

Είμαστε και παραμένουμε ελεύθεροι. Αλλά ο ρόλος του είναι πολύτιμος, σημαντικός. Ως σιωπηλός και αξιόπιστος σύμβουλος, ο άγγελος μας μένει στο πλευρό μας, προσπαθώντας να μας συμβουλέψει για το καλύτερο, να προτείνει τον σωστό δρόμο για να ακολουθήσουμε. 

Να εξασφαλίσουμε την σωτηρία, να αξίζουμε τον Παράδεισο, και πάνω απ’ όλα να είμαστε καλοί άνθρωποι και καλοί χριστιανοί.

Ο άγγελος μας δεν μας εγκαταλείπει ποτέ:
Σε αυτή τη ζωή και στην επόμενη, θα ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτούς. Σε αυτούς τους αόρατους και “ειδικούς” φίλους, που δεν μας αφήνουν ποτέ ήσυχους.

Ο Άγγελος μας δεν είναι το πνεύμα ενός νεκρού ανθρώπου:
Αν και μπορεί να είναι ωραίο να σκεφτεί κανείς ότι όταν κάποιος που αγαπάμε και πέθανε, έγινε Άγγελος… Και έτσι επέστρεψε στο πλευρό μας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι έτσι. Ο φύλακας άγγελος μας δεν μπορεί να είναι κάποιος που γνωρίζουμε στη ζωή. 

Ούτε μέλος της οικογένειάς μας που πέθανε πρόωρα. Υπήρχε πάντα και είναι μια πνευματική παρουσία που δημιουργήθηκε απευθείας από τον Θεό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας αγαπάει λιγότερο! Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Θεός, είναι η Αγάπη πρώτα απ’ όλα.

Ο φύλακας άγγελος μας στην πραγματικότητα, δεν έχει όνομα…
Ή, αν έχει, δεν είναι δουλειά μας να του το θεσπίσουμε. Στις Γραφές αναφέρονται τα ονόματα κάποιων αγγέλων, όπως ο Μιχαήλ, ο Ραφαήλ και ο Γαβριήλ. Οποιοδήποτε άλλο όνομα αποδίδεται σε αυτά τα ουράνια πλάσματα, δεν τεκμηριώνεται ούτε επιβεβαιώνεται από την Εκκλησία.

Ο Άγγελος μας πολεμά με όλη του τη δύναμη:

Ο Άγγελος μας είναι ένας πολεμιστής, ένας δυνατός και θαρραλέος μαχητής, που κατατάσσεται στο πλευρό μας, σε κάθε μάχη της ζωής και μας προστατεύει… Όταν είμαστε πολύ ευάλωτοι για να το κάνουμε μόνοι μας.

Ο φύλακας άγγελός μας είναι επίσης ο προσωπικός αγγελιοφόρος μας.
Επιφορτισμένος με το να μεταφέρει τα μηνύματά μας στο Θεό, και αντιστρόφως. Στους αγγέλους ο Θεός απευθύνεται στον εαυτό του για να επικοινωνήσει μαζί μας. Η δουλειά τους είναι να μας κάνουν να κατανοήσουμε το Λόγο του και να μας οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.




Σημάδια προστασίας από αγγέλους…!!!!

Σημάδια προστασίας από αγγέλους : Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν τους ίδιους τους αγγέλους.

Αλλά κάποια σημάδια, τα οποία φανερώνουν την παρουσία τους… Επικοινωνούν πολύ καθαρά και μπορείτε να ακούσετε τις οδηγίες τους, μέσα στον νου σας ή να νιώσετε μία παρότρυνση στο να κάνετε κάτι. 

Οι Άγγελοι ως μείγμα αγάπης και φωτός, θα σας κάνουν να διορθώσετε όποια προβλήματα συμπεριφοράς έχετε… Και να θεραπευτείτε από τη μακροχρόνια θλίψη σας. Με την Δύναμη της Πίστης στο Θείο και της προσδοκίας ενός Θαύματος…

Ιδιαίτερα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, μπορεί να στείλει κάποια σημάδια πιο “φυσικά” όπως ένα λευκό φτερό. Με τον τρόπο αυτό σας δείχνει ότι είναι εκεί. Και να είστε απολύτως ασφαλής, ότι αυτή η καθοδήγηση και προστασία που λαμβάνετε είναι πραγματική.

Ασφάλεια και ηρεμία από αγγέλους με την Προσευχή:

Άλλα σημάδια προστασίας από αγγέλους, μπορεί να σημαίνουν ότι θέλουν να μας πουν: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ….” Μόνο και μόνο, δηλαδή, να μας δείξουν ότι είναι κοντά μας, ώστε να μην αισθανόμαστε φόβο. 

Επιδιώκουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφάλεια και ηρεμία. Και το κυριότερο, να μας δείξουν, ότι δεν είμαστε μόνοι και απροστάτευτοι.

Ιδιαίτερα όταν είστε κάτω από την ακίδα του άγχους ή όταν αντιμετωπίζετε κάποια εσωτερική σύγκρουση, μπορείτε να επικαλεστείτε με τη βοήθεια της προσευχής, τους αγγέλους και σε πολύ σύντομο διάστημα θα σας απαντήσουν…

Κάποιες φορές τα σημάδια από τους αγγέλους, δείχνουν την υπέροχη και τρυφερή αίσθηση που έχουν για μας. Πολλές φορές τα ίδια τα σημάδια, εμπεριέχουν και το χιούμορ τους, στην προσπάθειά τους να επέμβουν, χωρίς να φοβάστε. 

Προσοχή όμως. Πάντα επεμβαίνουν, αφού τους το ζητήσουμε. Και ποτέ δεν παραβιάζουν την ελεύθερη βούληση μας…

Όταν προσευχόμαστε σωστά στους αγγέλους και καθημερινά, με καθαρή πρόθεση, θεραπεύουμε το μυαλό και τα συναισθήματά μας. Και όταν θεραπεύουμε το μυαλό και τα συναισθήματά μας, θεραπεύουμε και το σώμα μας. 

Γιατί όλα ξεκινάνε πρώτα από το ψυχο-πνευματικό πεδίο, πού μεταφέρεται ως αποτύπωμα στο αιθερικό… Και το αιθερικό, δημιουργεί την κατάσταση στο σωματικό-υλικό…




Σωστή προσευχή με βοήθεια αγγέλων…!!!!

Η σωστή προσευχή με βοήθεια των αγγέλων θα ήταν καλύτερα να μην προσδιορίζουμε τον τρόπο, με τον οποίο θέλουμε η προσευχή μας να ακουστεί.

Η Σωστή προσευχή με την βοήθεια αγγέλων, θα φανεί όταν λάβετε ως μήνυμα, κάποιο σημάδι από τον Φύλακα Άγγελο σας.

Oυσιαστικά η Προσευχή είναι, σαν να δίνουμε στο Θεό, ένα επιθυμητό σενάριο και να του λέμε: “Να πως θέλω να χειριστείς την κατάσταση”…Αλλά έτσι του δημιουργούμε περιορισμούς;

Η άπειρη θεϊκή Σοφία του σύμπαντος, συχνά μας επιφυλάσσει υπέροχες εκπλήξεις όταν προσευχόμαστε με καθαρή πρόθεση. Και στη συνέχεια απελευθερώνουμε την κατάσταση αυτή, με απόλυτη πίστη.

Όταν προσευχόμαστε καθημερινά και με καθαρή πρόθεση, θεραπεύουμε το μυαλό και τα συναισθήματά μας. Και όταν θεραπεύουμε το μυαλό και τα συναισθήματά μας, θεραπεύουμε και το σώμα μας.

Γιατί όλα ξεκινάνε πρώτα από το ψυχο-πνευματικό πεδίο, πού μεταφέρεται ως αποτύπωμα στο αιθερικό… Και το αιθερικό, δημιουργεί την κατάσταση στο σωματικό-υλικό…

Η σωστή προσευχή με φαντασία ένος αγγέλου, να στέκει πλάι σας.

Η σωστή προσευχή, θα ήταν, κάθε φορά που προσεύχεστε, να συνειδητοποιείτε, ότι σας έχει επισκεφτεί ένας άγγελος. Ο Άγγελος αυτός, φανταστείτε τον να είναι δίπλα σας… Και να ακούει τις προσευχές σας, έτοιμος να τις πραγματοποιήσει…

Με την εσωτερική καθοδήγηση που θα σας δώσει…Και μέσα από σημάδια ή από όνειρα…

Ενας καλός τρόπος, για να είναι και πιο αποτελεσματική η προσευχή, είναι να προσεύχεστε σε μέρη, που υπάρχουν δέντρα και δάσος…

Η ιερή ησυχία του δάσους και τα αιθερικα του αποτυπώματα, θα ενισχύσουν τη δύναμη της προσευχής. Και θα βοηθήσουν το σώμα και το πνεύμα σας, να θεραπευθεί γρηγορότερα… Με την βοήθεια του Φωτός και με την Αγάπη τους.

Και προς θεού, μην αφήνετε οποιοδήποτε φόβο και αμφιβολία, να καθοδηγεί τη λογική σας, κάνοντας σας αδύναμο… 

Ο φόβος ουσιαστικά είναι το αρνητικό αντίδοτο της θεραπείας και της προσευχής. Πρέπει με κάθε τρόπο, να τον απομακρύνετε από την ψυχή και το νου σας.




Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΔΕΚΑ χρόνια μαζί με ΑΓΑΠΗ και ΦΩΣ...!!!!

Αγαπημένοι μου άγγελοι της γης..σήμερα γιορτάζουμε τα δέκα χρόνια του...''Αγάπη και φως''…..το blog που δημιουργήθηκε…σε μια νύχτα…..με την καθοδήγηση των αγγέλων….σήμερα έχει γενέθλια...οι άγγελοι γιορτάζουν μαζί μας και γεμίζουν τον ουρανό και τη γη με τις χαρμόσυνες μελωδίες τους…μεγάλη χαρά για όλους μας…!!!

Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες….άγγελοι της Γης…όλοι εσείς που στηρίξατε τη σελίδα αυτή και την κάνατε δική σας με την αγάπη σας….και την επισκεψιμότητα σας..!!!

Σας είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ…γιατί όλο αυτό το διάστημα γίναμε μια οικογένεια…..και μοιραστήκαμε...ότι καλύτερο είχε ο καθένας να δώσει..!!!

Για μένα είναι μεγάλη τιμή να έχω μια μεγάλη συμπαντική οικογένεια….που με αγαπά και με στηρίζει σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνω καθημερινά….!!!

Νιώθω ότι ο σκοπός μου παίρνει σάρκα και οστά από την δική σας….αγάπη…..υποστήριξη…εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση…!!! 

Θέλω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να σας δείξω ότι η αγάπη σας μου δίνει δύναμη…κουράγιο…φτερά…!!!!

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ, ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΕ ΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.

Τα δέκα αυτά χρόνια θεωρώ ότι όλοι γίναμε καλύτεροι …σοφότεροι και με περισσότερη αγάπη, αυτοπεποίθηση…κατανόηση…συμπόνοια…με όλα αυτά τα συναισθήματα που βοηθούν στην αφύπνιση και την εξέλιξη μας...!!!

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ, ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΘΕΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΩ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΗΣ..!!!!

Ο Θεός και οι άγγελοι με υποστηρίζουν στη προσπάθεια μου αυτή και με βοηθούν ώστε να κάνω τις καλύτερες επιλογές άρθρων……για να βοηθήσει όλους….αλλά και τον καθένα σας ξεχωριστά για κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί….και να βρει μια λύση που αρμόζει στα προβλήματα τους...!!!

Εύχομαι τα καλύτερα για όλους σας….κάθε όνειρο ….επιθυμία και ευχή σας να πραγματοποιηθεί σύντομα…να θυμάστε...ότι ο Θεός και οι άγγελοι είναι πάντα δίπλα σας και περιμένουν να τους ζητήσετε την βοήθεια τους..!!!!

Όλες οι προσευχές σας εισακούονται….έχετε εμπιστοσύνη στη Θεϊκή συγχρονικότητα...και τα θαύματα σύντομα θα είναι στην πόρτα σας…!!!

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους σας….σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης….ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ''ΕΝΑ''…!!!

Νιώστε το αυτό….και θα νιώσετε…την αγάπη του Θεού..!!!

Μοιράστε αγάπη και χαμόγελα..κάθε στιγμή της μέρας σας…θα σας γυρίσουν πολλαπλασιασμένα…να είστε σίγουροι….!!!

Αυτή η σελίδα είναι ότι σημαντικότερο έχω μετά τα παιδάκια και τα εγγονάκια μου...!!!

ΕΓΙΝΕ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ…!!!

Γιατί πιστεύω ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο γεμάτο ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΣ..!!!

ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ καθημερινά...τον ΘΕΟ….τους ΑΓΓΕΛΟΥΣ….και όλους ΕΣΑΣ…που είστε κομμάτι της ζωής μου..!!!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ...!!!



Αγάπη και φως
Λένα Μπαξέ

Πλούταρχος : Ένας από τους πρώτους Χορτοφάγους…!!!!

Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος θα μπορούσε να θεωρηθεί ξεκάθαρα ο πρώτος χορτοφάγος, καθώς πίστευε ότι είναι «ανήθικο» να τρως σάρκα ζώων.

Στο βιβλίο του «Ηθικά», ο Πλούταρχος έχει ένα κεφάλαιο για την κατανάλωση κρέατος στο οποίο γράφει ότι επειδή ο άνθρωπος έχει πρόσβαση σε τόσα πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, είναι αδιανόητο να πιέζει τον εαυτό του να τρώει αιματηρή σάρκα ζώων «προσπαθώντας να καλύψει τη γεύση του αίματος με χιλιάδες μπαχαρικά».

Με λόγια που μοιάζουν με τις δηλώσεις αρκετά αυστηρών vegan και χορτοφάγων σήμερα, ο Πλούταρχος περιέγραψε την πράξη της κατανάλωσης κρέατος με εκνευριστικούς και σπλαχνικούς όρους :

«Αναρωτιέμαι τι αίσθηση ένιωσε ο πρώτος άνθρωπος που έβαλε τα χείλη του στο αίμα ενός νεκρού ζώου. Έβαλε το στόμα του στη σάρκα ενός ζώου που σκοτώθηκε. Παρατάσσονται στο τραπέζι του μπαγιάτικα σφάγια. Αποκάλεσε λιχουδιές εκείνα τα μέρη που χρησιμοποιούσε το ζώο για να βρυχάται, να μιλάει, να κινείται και να βλέπει… »

«Πώς μπορούσαν τα μάτια του να αντέξουν τη θέα του αίματος σφαγμένων, πετρωμένων και τεταρτημένων πλασμάτων; Πώς μπορούσε η μύτη του να αντέξει τη δυσοσμία; Πώς θα μπορούσε το μυαλό του να μην αποτρέψει τη γλώσσα του να αγγίξει ξένα έλκη, να απολαύσει χυμούς και υγρά θανάσιμων πληγών;», περιγράφει ο Πλούταρχος σε μια παράγραφο.

Ο Πλούταρχος ήταν χορτοφάγος

Ο Πλούταρχος υποστηρίζει επίσης ότι ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε για να τρώει κρέας : «Το γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να τρώει κρέας είναι εμφανές στη δομή του σώματός του. Πράγματι, το ανθρώπινο σώμα δεν μοιάζει καθόλου με τα σώματα των ζώων που φτιάχνονται για να τρώνε κρέας ... »

«Ο άνθρωπος δεν έχει προεξέχοντα χείλη, αιχμηρά δόντια, αιχμηρά νύχια, σκληρό στομάχι και καυτή αναπνοή ικανή να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει τα βαριά συστατικά του κρέατος. Η φύση του ανθρώπου, με τα επίπεδα δόντια, το μικρό στόμα, την απαλή γλώσσα, και την αδύναμη αναπνοή για πέψη, αποκλείει την κατανάλωση κρέατος».

Ο ιστορικός και δοκιμιογράφος συνεχίζει ότι εάν ο άνθρωπος επιμένει ότι πρέπει να τρώει κρέας, θα πρέπει να σκοτώσει το ζώο με γυμνά χέρια, χωρίς να χρησιμοποιήσει τσεκούρια, βέλη ή μαχαίρι.

Υποστηρίζει ότι τα ζώα που έχουν φτιαχτεί για να τρώνε σάρκα, σκοτώνουν άλλα ζώα μόνα τους χωρίς τη χρήση όπλων ή άλλων συσκευών. Στη συνέχεια, ο άνθρωπος πρέπει να σκίσει το ζώο με τα δόντια του και να το φάει ωμό, όπως το φυσικό κρέας που τρώνε τα κτήνη.

Ο Πλούταρχος υποστηρίζει επίσης ότι με το ψήσιμο ή το βράσιμο του κρέατος, αλλάζει η γεύση του και στη συνέχεια κοροιδεύουμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και μέλι για να καλύψουμε τη γεύση του αίματος και να κρύψουμε την ενοχή μας επειδή φάγαμε κάτι που είχε ψυχή.

Η αρχαία Ελληνική διατροφή

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν συναρπαστική. Είχαν ποικίλες διατροφικές συνήθειες, και έτρωγαν πολύ λιγότερο από εμάς σήμερα.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ άπαχο πρωινό, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρόψωμο, βουτηγμένο σε χλιαρό κρασί και σύκα.

Οι Έλληνες εκείνης της εποχής λάτρευαν πολύ τα ψάρια, ίσως και περισσότερο από εμάς σήμερα. Για μεσημεριανό γεύμα, συνήθιζαν να δειπνούν με οποιοδήποτε φρέσκο ​​ψάρι ήταν διαθέσιμο, συμπεριλαμβανομένων τσιπούρας, κέφαλου, σαρδέλας και χελιών.

Υπήρχε πάντα μια ποικιλία από όσπρια από τα οποία μπορούσαν να επιλέξουν, όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά. Το ψωμί ήταν πάντα μέρος του μεσημεριανού γεύματος, συνοδευόμενο από τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το δείπνο ως το πιο σημαντικό και απολαυστικό γεύμα της ημέρας και συχνά περιείχε πολλά λαχανικά, δημητριακά και ψάρια.

Όσον αφορά τα κρέατά τους, δεν καταναλώνονταν συχνά στην αρχαία Ελλάδα. Στη διατροφή τους, οι αρχαίοι Έλληνες έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ σπάνια έτρωγαν κατσίκι ή αρνί.

Τους άρεσε επίσης από το κυνήγι, ιδιαίτερα τα μικρά πουλιά όπως η τσίχλα και τα ορτύκια που δεν έλειπαν από το αρχαίο Ελληνικό τραπέζι.




Μάρκος Αυρήλιος : Το πιο γαλήνιο μέρος είναι ο εαυτός σου…!!!!

«Οι άλλοι θέλουν να αποσυρθούν σε εξοχικά, ακροθαλασσιές και βουνά, ακόμη κι εσύ συνήθισες να τα λαχταράς αυτά πολύ. Όλο αυτό όμως είναι πολύ αφελές (ἰδιωτικώτατόν), εφόσον όποια ώρα θελήσεις μπορείς να αποσυρθείς στον εαυτό σου (εἰς ἑαυτὸν ἀναχωρεῖν). 

Γιατί πουθενά δεν υπάρχει πιο ήσυχο ή γαλήνιο μέρος για να αποσυρθεί ένας άνθρωπος από τον ίδιο του τον εαυτό.» Μάρκος Αυρήλιος, Τὰ εἰς ἑαυτὸν 4.3.1

Όταν ο άνθρωπος αναζητεί τη γαλήνη και την ηρεμία, συνήθως σκέφτεται τα ταξίδια. Όμως η ηρεμία δεν είναι τόπος αλλά συναίσθημα. Και ο Μάρκος Αυρήλιος αποσύρεται στον εαυτό του και καταγράφει τις σκέψεις του. 

Μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο, συμβουλεύει τον εαυτό του, συνδιαλέγεται και κατανοεί. Η αταραξία του Στωικισμού είναι μια καθημερινή άσκηση με στόχο φυσικά την ευδαιμονία. Ακολουθώντας τον Ηράκλειτο και τον Σωκράτη, ο Μάρκος συνομιλεί με τον δαίμονά του, σε έναν εσωτερικό διάλογο. 

Η καταφυγή στον εαυτό «ξεπλένει κάθε λύπη» (τὸ πᾶσαν λύπην ἀποκλύσαι) και ανανεώνει το άτομο: «Συνεχώς να παραχωρείς αυτό το καταφύγιο στον εαυτό σου και να αναγεννιέσαι», υπενθυμίζει. 

Οι αιτίες της ταραχής είναι πολλές και ο φιλόσοφος αυτοκράτορας τις κατονομάζει. Πρώτη, η «κακία των ανθρώπων» που οδηγεί σε μίσος και έχθρα άτομα, τα οποία δεν έχουν κατανοήσει τη θέση τους στον κόσμο. Διότι, κανείς δεν ζει για πάντα:

«Τι σε δυσαρεστεί; Η κακία των ανθρώπων; Θυμήσου τη διάκριση (τὸ κρῖμα) ότι τα λογικά όντα υπάρχουν το ένα για χάρη του άλλου και ότι η υπομονή είναι κομμάτι της δικαιοσύνης και ότι οι άλλοι κάνουν σφάλματα χωρίς να το θέλουν, και πόσοι ήδη εχθρεύτηκαν ένας τον άλλο, τον υποπτεύθηκαν, τον μίσησαν, μονομάχησαν μέχρι θανάτου, έγιναν στάχτη· και πάψε επιτέλους» Μάρκος Αυρήλιος, Τὰ εἰς ἑαυτὸν 4.3.2

Μήπως κάποιος δυσανασχετεί με όλα όσα συμβαίνουν; Ούτε αυτός είναι λόγος για τον Μάρκο που κοιτάει τα πράγματα από απόσταση. Είτε τα αποδώσεις στη θεία πρόνοια είτε στην τυχαιότητα των ατόμων, έχουν ήδη συμβεί και δεν αλλάζουν. Ούτε όμως οι σωματικοί πόνοι είναι αιτία δυστυχίας. 

Ο αυτοκράτορας ανακαλεί τα Στωικά διδάγματα: Ο πόνος και η ηδονή ανήκουν στα αδιάφορα και ο νους από μόνος του είναι αρκετός να επιβληθεί στον σωματικό πόνο. Από την άλλη, πολλοί επιθυμούν δόξα, γεγονός που μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή από το έργο του ανθρώπου. 

Η λύση είναι η ίδια· ο νους οφείλει να βάλει σε τάξη τις σκέψεις και να επαναφέρει το άτομο στην πραγματικότητα, διακρίνοντας το σημαντικό από το ασήμαντο. Ο θάνατος είναι και πάλι το κριτήριο:

«Θα σου αποσπάσει την προσοχή λίγη δόξα; Να ανατρέξεις στην ταχύτητα της λήθης και στο χάος του άπειρου χρόνου, και στη ματαιότητα των επευφημιών, και στο ευμετάβολο και δίχως κρίση εκείνων που σε επευφημούσαν, και στη μικρότητα του τόπου που τα περιλαμβάνει. Όλη η Γη είναι μια κουκκίδα (στιγμὴ) και πόσο μικρή γωνίτσα της αυτή όπου κατοικούμε» Μάρκος Αυρήλιος, Τὰ εἰς ἑαυτὸν 4.3.3

Να έχεις υπόψη σου δύο πράγματα, συνοψίζει ο Μάρκος. Πρώτον, ότι αυτά που συμβαίνουν δεν μας αγγίζουν· αυτό που μας ενοχλεί είναι η γνώμη μας γι’ αυτά. Δεύτερον, ότι όλα όσα βλέπουμε μεταβάλλονται και παύουν να υπάρχουν. 

Ο κόσμος αλλάζει, το πώς βλέπουμε τη ζωή εξαρτάται από την κρίση μας.

Ελευθερία για τον Ρωμαίο Στωικό σημαίνει να εξουσιάζεις τον εαυτό σου, προσφέροντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια προς όφελος των περισσοτέρων. Για να διατηρήσει την ψυχική του γαλήνη, υπενθυμίζει: «Θυμήσου να αποσύρεσαι σ’ αυτό το κτηματάκι του εαυτού σου (εἰς τοῦτο τὸ ἀγρίδιον ἑαυτοῦ) […] Να είσαι ελεύθερος.» Μάρκος Αυρήλιος, Τὰ εἰς ἑαυτὸν 4.3.4




Έλσα Νικολαΐδου

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

«Αργία μήτηρ πάσης κακίας»

Η λέξη αργία, μεταξύ άλλων, σημαίνει: το να μην εργάζεται κάποιος, να μην έχει εργασία, δουλειά· η οκνηρία, η φυγοπονία· «το μη σκέπτεσθαι ή το νωθρόν οκνούσα την σκέψιν.», «το μη επαρκώς εργάζεσθαι.», παύση, διακοπή από τις καθημερινές εργασίες. Στον Πλάτωνα βρίσκουμε και τη φράση «δι’ αργίαν διανοίας».

Ο Γεώργιος Ροϊλός (Στεμνίτσα Γορτυνίας, 1867 – Αθήνα, 28 Αυγούστου 1928) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της «Ομάδας του Μονάχου».
«Η αργία γεννάει κάθε αμαρτία.»
Ουσιαστικά πρόκειται για μετάφραση-απόδοση του αρχαίου Ελληνικού γνωμικού «Αργία μήτηρ πάσης κακίας.»: ο αργός είναι ευεπίφορος προς το κακό, μπορεί να το διαπράξει πιο εύκολα· αυτός που δεν δουλεύει συχνά είναι φτωχός και με «κενές ελπίδες», οπότε στρέφεται προς το κακό για να ικανοποιήσει ακόμα και τις στοιχειώδεις διατροφικές ή άλλες ανάγκες του.

Με παραπλήσια σημασία ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης καταγράφει τις ιταλικές 

«Η αργία γεννά το ελάττωμα.», 

«Η αργία είναι η αρχή κάθε κακού.», 

«Όταν δεν κάνει κανείς τίποτα, μαθαίνει να κάνει το κακό.», 

«Η ακαμωσιά είναι αιτία χίλιων κακών.», 

«Η οκνιά (= η τεμπελιά) είναι η μητέρα της δυστυχίας· η δουλειά γεννά τα πλούτη.», 

«Ο αργός σπανίως είναι καλός άνθρωπος.», 

«Η οκνιά αυξάνει τα ελαττώματα.», την αγγλική 

«Η αργία είναι η ρίζα όλων των κακών.», την ισλανδική 

«Η αργία είναι πολλών κακών μητέρα.», την δανέζικη 

«Η ακαμωσιά διδάσκει το ελάττωμα.», την γερμανική 

«Η αργία είναι των αμαρτιών η αρχή.», την αραβική 

«Η αργία είναι το εργαστήρι του διαβόλου.» και την τουρκική 

«Η ακαμωσιά γεννά φροντίδες.»

Η φράση «Αργία και κατάλυσις» λέγεται ειρωνικά, για όσους περνούν τον καιρό τους «εν αφροντισία και ραστώνη»· προήλθε από το «Ωρολόγιο», τους κανονισμούς «διαίτης των μοναχών» κατά τις γιορτές: «Αργία και κατάλυσις οίνου και ελαίου.»]

Ο Ιωάννης Κονδυλάκης γράφει: «Όπως το σίδερο σκουργαίνει, όταν δε δουλεύεται, έτσι και ο άνθρωπος όταν δε δουλεύει. Έπειτα «η αργία είναι μήτηρ της κακίας» Αυτή δίδει όλας τις κακές συμβουλές εις τους ανθρώπους, ενώ η εργασία σε κάνει τίμιον και χρήσιμον και διατηρεί υγείαν και δύναμιν.»




Ο Δημήτρης Τζήκας είναι δάσκαλος και ιστορικός.
Οι πληροφορίες είναι από εδώ:
Δ. Δημητράκου Μέγα Λεξικόν όλης της Ελληνικής Γλώσσης. Εκδ. Δομή. Αθήνα, 1953.
Ν.Γ. Πολίτου. Μελέται επί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού. Εν Αθήναις. Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου. 1900.
Πηγή: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά, eranistis
Δημήτρης Τζήκας

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι καταδίκαζαν την κρεοφαγία…!!!!

  
Από πού συμπεραίνουμε πως ο Χριστός ήταν χορτοφάγος; Κι από πού ότι οι πρώτοι χριστιανοί δεν έτρωγαν κρέας στις 3 πρώτες τουλάχιστον εκατονταετίες; Οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι γιατί συνιστούν χορτοφαγία καταδικάζοντας την κρεοφαγία; 

Γιατί στο Άγ. Όρος, κιβωτό χιλιετιών παραδόσεων δεν τρώνε κρέας και νηστεύουν κι από ζωικές τροφές 225 μέρες τον χρόνο; Τι έτρωγαν οι πατεράδες μας κι οι παπούδες μας πριν το 1970 και 1980;

Γιατί η ορθοδοξία αποδέχτηκε τη κρεοφαγία αφού οι Μέγας Βασίλειος κι Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συνιστούν ένθερμα κι εγγράφως την αποχή από τη σάρκα ζώων; 

Και τέλος τι μας έχει πιάσει και τρώμε τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα κρέατα και τυριά (αν βάλεις και τα σνακ), όταν όλες οι επιστημονικές έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα των ζωικών τροφών στην υπερκατανάλωσή τους;
Η κρεοφαγία στην αρχαία Ελλάδα
Ιστορικά ξέρουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν με μέτρο τα ζωικά, (κυρίως από θυσίες), τα οποία στερούνταν οι φτωχοί και υπερκατανάλωναν οι πλούσιοι που όπως πάντα ήταν κατά πολύ λιγότεροι. «Το μέλι τρώνε οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες», λένε κάποια παραδοσιακά κάλαντα.

Οι Αρχαίοι μας φιλόσοφοι όμως συνιστούσαν αποφυγή από τη κρεοφαγία συχνά. 

Ο Πλάτων έλεγε «Θρέφονται δι’ αλφίτων, αλεύρων, όψου, ελαιών, τυρού, βολβών, λαχάνων και τραγημάτων, σύκων, ερεβύνθων και κυάμων και ούτω διάγοντες βίον εν ειρήνη μετά υγείας, ως εικός, γηραιοί τελευτώντες άλλον τοιούτον βίον τοις εγγονείς παραδόσουσι.» Ο Πυθαγόρας κι ο Πλούταρχος ήταν κάθετοι στην κατάργηση της κρεοφαγίας.

Αλλά και πολλοί φιλόσοφοι ξέρουμε πως ήταν χορτοφάγοι, όπως ο Σωκράτης, ο Διογένης, ο Ηράκλειτος, ο Αριστοτέλης, ο Θαλής, ο Απολλώνιος Τυανεύς, ο Ιπποκράτης, ο Επίκουρος νήστευε και τόσοι άλλοι. Ξέρουμε μάλιστα από τον Ιπποκράτη αλλά κι από την Ιλιάδα ακόμη, ότι χρησιμοποιούσαν τη χορτοφαγία ως μέσον πρόληψης και θεραπείας.

Οι πρώτοι χριστιανοί
Οι πρώτοι χριστιανοί ήσαν χορτοφάγοι κατά πολύ μεγάλο μέρος, όπως λένε οι Πορφύριος και Ιουλιανός ο Παραβάτης κι όπως μαρτυράει ο Αγ. Αυγουστίνος , ιδίως για τους ορθόδοξους. Ο Ευσέβιος αναφέρει πως ο αδελφός του Ιησού ήταν χορτοφάγος από ανατροφής του, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι την ίδια ανατροφή είχε λάβει κι ο Ιησούς μια και πουθενά δεν καταγράφεται στην Κ. Διαθήκη ότι έτρωγε κρέας.

Ο Ευσέβιος επίσης αναφέρει πως όλοι οι απόστολοι απείχαν από τη σάρκα και τον οίνο. Ο Παύλος, αποδεχόταν και τους κρεοφάγους χριστιανούς, που μη φανταστείτε πως είχαν καμιά σχέση με το σημερινό διαιτολόγιο. 

Βάσει αναφορών στους αποστόλους ή ρήσεις των ίδιων, άλλοι διάσημοι πρώιμοι χριστιανοί που ήταν χορτοφάγοι ήταν ο Ωριγένης, ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Τερτυλλιανός. 

Το περί νηστείας του Μ. Βασιλείου είναι ύμνος στη χορτοφαγία. (Στην ιστορία δε της ανθρωπότητας, πάρα πολλά μεγάλα πνεύματα ήσαν χορτοφάγοι.)

Υπήρξαν όμως κι οι Ιουδαίοι χριστιανοί χορτοφάγοι, πιθανόν οι Εσσαίοι. Οι Εβραίοι Χριστιανοί πάνω απ’ όλα πίστευαν στην απλή ζωή, στον ειρηνισμό και στην χορτοφαγία, όπως αργότερα ο Άγ. Φραγκίσκος και το τάγμα που ίδρυσε. 

Οι Εβραίοι χριστιανοί αποκαλούσαν τους εαυτούς τους “οι φτωχοί”, (όπως κι οι Φραγκισκανοί), ο όρος ”Εβιονίτες” προέρχεται από εβραϊκή λέξη και σημαίνει οι φτωχοί.

Ήταν μια κοινωνία όπου όλοι μοιράζονταν τα πάντα μεταξύ τους, και οπού δεν υπήρχε ιδιωτική περιουσία διότι η κοινότητα ενδιαφέρεται για όλους “δεν υπήρχε άπορος μεταξύ τους” – όπως ακριβώς και στην επί του όρους ομιλία, ο Χριστός λέει “Δεν μπορείτε να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμωνά” (Κατά Ματθαίον 6: 24) και ο πλουτισμός θεωρείτο δαιμονικός. 

Η αντίθεση όμως στη θυσία των ζώων και η στήριξη της χορτοφαγίας είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εβραϊκού Χριστιανισμού – όπως αναφέρει ο Επιφάνιος καθώς και στις “ομιλίες του Κλημεντίνου”. Ο Ιησούς λέει (Κατά Ματθαίον 9:13 και 12:7) “χρειάζομαι έλεος, όχι θυσία”.

Την εβδομάδα του Εβραικού Πάσχα δε, που οδήγησε μέχρι τη σταύρωσή του σύμφωνα με όλα τα ευαγγέλια, ο Ιησούς μπήκε στο ναό και διέκοψε το εμπόριο των ζώων για θυσία. 

«Και ο Ιησούς μπήκε στο ναό του Θεού και έδιωξε όλους αυτούς που πωλούσαν και αγόραζαν στο ναό, και ανέτρεψε τα τραπέζια τους πάγκους και τα καθίσματα αυτών που πουλούσαν τα περιστέρια, τους είπε, το σπίτι μου είναι ένας οίκος προσευχής, αλλά τον κάνατε ένα άντρο ληστών» (Κατά Ματθαίον 21:12-13, Λουκάς 19:45-46, Ιωάννης 2:13-17).

Ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν και ποιοι αγόραζαν και γιατί πούλαγαν περιστέρια; Τα ζώα αυτά προορίζονταν για θυσίες, και με αυτούς που τα πουλούσαν ήταν οργισμένος ο Ιησούς. Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν να διακόψει το εμπόριο της θυσίας των ζώων, να ελευθερώσει τα ζώα από τα κλουβιά, να εκδιώξει τους εμπόρους και μετέπειτα να συλληφθεί από τους Ρωμαίους, μετά από καταγγελίες των Αρχιερέων και Φαρισαίων φυσικά.
Η χορτοφαγία στα μοναστήρια
Ειδικά για τους μοναχούς γράφει ο κ. Δημήτρης Κιτσίκης: «Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι λόγοι γιατί ένας ορθόδοξος μοναχός δεν πρέπει ποτέ να τρώγη κρέας.

• Πρώτον, διότι σκοπός της μοναστικής ζωής είναι η σοφία, η παρθενία και ο έλεγχος των αισθήσεων. Το κρέας είναι το πλέον λιπαρό έδεσμα και διεγείρει τις επιθυμίες, εις βάρος της ψυχής.

Ο Άγιος Βασίλειος (329-379) που προώθησε ειδικά τον μοναχισμό, εσυμβούλευε τον μοναχό να τρώγη άπαχες τροφές, όχι πολύ θρεπτικές και γευστικές, για να μην αναπτύξει την φιληδονία. Συνεπώς, το κρέας είναι το χειρότερο φαγητό για τον μοναχό επειδή είναι συνάμα λιπαρό, θρεπτικό και γευστικό και διεγείρει τα πάθη.

• Ο δεύτερος λόγος γιατί ένας μοναχός δεν πρέπει ποτέ να τρώγη κρέας, είναι επειδή θα αθετούσε μία από τις πλέον αρχαίες παραδόσεις του μοναχισμού ανά τον κόσμο. Στην Ορθοδοξία, όπως και στον Ινδουισμό, όσο περισσότερο προχωρημένος είσαι πνευματικά τόσο ολιγώτερο κρέας τρως. 

Συνεπώς εάν ο απλός άνθρωπος ημπορεί να τρώγη κρέας, υπό συγκεκριμένες συνθήκες όμως, ο ιερεύς πρέπει να τρώγη ολιγώτερο από τον υπόλοιπο κόσμο και ο μοναχός ποτέ δεν τρώγει κρέας.

Όμως το ότι η απόλυτη χορτοφαγία και η πίστη στην μετεμψύχωση - αιρετική δοξασία - ήσαν συν­δεδεμένες – και συνεπώς επικίνδυνες για την Ορθοδοξία – όπως και οι παράλληλες δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων σοφών, έσπρωχνε τους πρώτους χριστιανούς από φόβο της ειδωλολατρίας στο να καταδικάζουν ακόμη και την διαλεκτική πάνω σ’ αυτές.»
Το 325 μ. Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Α’ συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο για να κατευνάσει τις μεταξύ των χριστιανών διαφορές και διαμάχες και να θεσπίσει νόμους και δόγματα βάσει των οποίων θα ίδρυε την θρησκεία των Ορθοδόξων προς όφελος της επικυριαρχίας του φυσικά.

Αλλά αυτή κράτησε 3,5 έως και 6 χρόνια (ανάλογα τους ιστορικούς) και έγινε κάτω από την εποπτεία του αυτοκράτορα, καθώς διεκπεραιωνόταν περισσότερο στο παλάτι και καταγράφεται πως ο ίδιος έκαψε όλους τους παπύρους με τα αιτήματα των κατά τόπους Επισκόπων, μη λαμβάνοντάς τα υπ’ όψιν.

Φυσικά ανάμεσά τους θα ήταν ιδέες και προτάσεις για δόγματα, για νηστείες, χορτοφαγία από τους καλογήρους επισκόπους, κλπ. Έτσι, έγιναν αποδεχτοί οι κρεοφάγοι χριστιανοί - που θα ήταν κι ο Κωνσταντίνος - και μάλιστα θεσπίστηκαν ως κανόνας της Εκκλησίας μόνο 225 μέρες ολικής νηστείας, την οποίαν οι σύγχρονοι χριστιανοί «διανθίσανε» με θαλασσινά και ψάρια αποκαλώντας τα νηστίσιμα.

Στην Ευρώπη το 1847, η πρώτη χορτοφαγική κοινότητα στο Ράμσγκεϊτ (Ramsgate) της Αγγλίας όρισε τον «χορτοφάγο» ως άτομο που αρνείται την κατανάλωση σάρκας οποιουδήποτε είδους.

Η χορτοφαγία στο 19ο αιώνα συνδέθηκε με πολλές κινήσεις πολιτιστικής μεταρρύθμισης, όπως τη Μετριοπάθεια και Αντιζωοτομία. Πολλές «Καινούργιες Γυναίκες», φεμινίστριες, κατά τα τέλη του αιώνα ήταν χορτοφάγοι. 

Οι Αντβεντιστές της Έβδομης Μέρας και οι Ρασταφάρι, δόγματα που ιδρύθηκαν κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ακολουθούν επίσης την χορτοφαγία, αλλά και έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει ότι κατά προσέγγιση το 1% έως 2.8% των ενηλίκων δεν τρώνε κρέας, πουλερικά και ψάρια τα τελευταία χρόνια.. 

Το 2002, η Αντιπροσωπεία Προτύπων Βρετανικών Τροφίμων (UK Food Standards Agency) εξέθεσε ότι το 5% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίστηκαν χορτοφάγοι ή αυστηροί χορτοφάγοι.

Μέχρις εδώ λοιπόν παρατέθηκαν στοιχεία για την διαχρονικότητα της χορτοφαγίας στους αρχαίους Έλληνες στους Φιλόσοφους τους, στους χριστιανούς της Μεσογείου, και Ευρώπης και ΗΠΑ γενικότερα, αλλά μη ξεχνάμε και τους Μανιχαιστές χορτοφάγους και Βογομίλους, έως βέβαια μη ξεχνάμε και τους Βουδιστές και Ινδουιστές που άρχισαν τελευταία κι αυτοί να τρώνε κρέας λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.

Η χορτοφαγία υπήρξε συνηθισμένη στην Ινδική ήπειρο, για πνευματικούς λόγους, όπως της Αχίμσα, (ahimsa, πολιτική της μη βίας), για να αποφευχθούν οι πειρασμοί (καθώς το κρέας θεωρούνταν πειρασμός), οι αρνητικές καρμικές επιρροές, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Περίπου το 30% των Ινδουιστών είναι χορτοφάγοι. Ενώ η χορτοφαγία δεν είναι ένα δόγμα ή μια απαίτηση, συστήνεται ως σατβικός (sattwic, καθαρτικός) τρόπος ζωής.

Η πλειοψηφία των χορτοφάγων στη γη, σύμφωνα με την Κοινωνία των Ηθικών και Θρησκευτικών Χορτοφάγων (Society of Ethical and Religious Vegetarians), ακολουθεί την πρακτική για θρησκευτικούς λόγους. 

Πολλές θρησκείες, όπως κάποιες ομάδες χριστιανών, συμπεριλαμβανομένου του Ινδουισμού, του βουδισμού, του Ταοϊσμού, της πίστης Μπαχάι (Bahá’í), του Σικχισμού (Sikhism) και του ζαϊνισμού, διδάσκουν ότι ιδανικά, η ζωή πρέπει πάντα να εκτιμάται και να μην καταστρέφεται εκούσια.




Κείμενο της Ελένης Οικονομοπούλου.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Άγγελοι ως μείγμα αγάπης και φωτός…!!!!

Οι Άγγελοι ως μείγμα αγάπης και φωτός και οι λόγοι που πρέπει να τους επικαλούμε, με την Προσευχή.

Ένας λόγος που η επίκληση των αγγέλων είναι τόσο αποτελεσματική στη θεραπεία είναι επειδή οι άγγελοι φέρνουν και αγάπη και Ιαματικό Φως. Σε κάθε κατάσταση και σε κάθε άτομο.

Όταν ζητάτε από τους αγγέλους να βρεθούν στο πλευρό κάποιου που έχει ανάγκη, είτε για εσάς είτε για άλλους, έρχονται μαζί με μια ζέστη λάμψη. 

Ένα λαμπερό εσωτερικό Φως. Το οποίο, σε συνδυασμό με την αγάπη άνευ όρων, παρέχει στην ψυχή ηρεμία και βαθιά πίστη, στις ικανότητές σας.

Στη ζωή υπάρχουν πολλές φορές δύσκολες καταστάσεις. Και συνθήκες που μας βάζουν σε κατάσταση συναγερμού. Η πίστη είναι ίσως το πρώτο που φεύγει από το παράθυρο… 

Όμως μπορούμε να “ακουμπήσουμε” τους αγγέλους και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς, έτσι ώστε να μας διαβεβαιώσουν ότι όλα θα πάνε καλά.

Μπορούμε να αντλήσουμε την πίστη μας από αυτούς. Οι άγγελοι μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το φόβο και να γεμίσουμε εμπιστοσύνη, την καρδιά και το νου μας…

Η θεραπευτική με αγγέλους :
Η θεραπευτική με αγγέλους, μπορεί να δουλέψει ανά πάσα στιγμή. Οι Άγγελοι ως μείγμα αγάπης και φωτός, βοηθούν πάντα…. Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι η προσευχή… Η επικεντρωμένη σκέψη στους αγγέλους… 

Και ένα κομμάτι φωτός από αυτούς, θα δοθεί προς εσάς, ενστικτωδώς…

Ακολουθουν 5 βήματα θεραπευτικής με αγγέλους:
Φανταστείτε ότι περιβάλλεστε από στοργικούς και ισχυρούς αγγέλους, οι οποίοι θέλουν να σας βοηθήσουν σε κάθε τομέα της ζωής σας.

Ακούστε “νοητά” τι έχουν να σας πουν, οι άγγελοι για το μέλλον σας.

Δίνετε προσοχή και σημασία σε τυχαιότητες αριθμών, όπως το 111.

Οι άγγελοι ενσαρκώνονται κάποιες φορές σε ανθρώπινη μορφή. Παρατηρήστε αν κάποιος έχει καλή και ανιδιοτελή διάθεση να σας βοηθήσει.

Να οραματίζεστε αγγελικές επιβεβαιώσεις, για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας, με ισχυρές αγγελικές προσευχές.

Ολα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν.

Οι Άγγελοι ως μείγμα αγάπης και φωτός θα σας κάνουν να διορθώσετε όποια προβλήματα συμπεριφοράς έχετε… Και να θεραπευτείτε από τη μακροχρόνια θλίψη σας. Με την Δύναμη της Πίστης στο Θείο και της προσδοκίας ενός Θαύματος… Μέσω των Ανώτερων Δυνάμεων της Μοίρας.




Η ενέργεια ακολουθεί το δρόμο που χαράζει η σκέψη…!!!!

Τα πράγματα είναι απλά. Είστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό με τον ήλιο, το φεγγάρι και τ’αστέρια.

Είστε μια κινούμενη και ομιλούσα δέσμη νοήμονος ενέργειας που έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Αποτελείστε από κύτταρα, τα οποία αποτελούνται από άτομα,τα οποία αποτελούνται από υποατομικά σωματίδια. Τι είναι τα υποατομικά σωματίδια;

ΕΝΕΡΓΕΙΑ..!!

Τα πάντα είναι ενέργεια

Η ύλη είναι ενέργεια.

Η ενέργεια δε μπορεί να δημιουργηθεί ή να καταστραφεί.

Είναι η αιτία και αποτέλεσμα του εαυτού της.

Εμφανίζεται αρμονικά κατανεμημένη παντού και πάντα.

Η ενέργεια βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και δεν ξεκουράζεται ποτέ.

Αλλάζει συνεχώς μορφές.

Η ενέργεια ακολουθεί το δρόμο που χαράζει η σκέψη

Είστε ένας ζωντανός μαγνήτης. Προσελκύετε, στην κυριολεξία, τα πράγματα, τους ανθρώπους και τις ιδέες που έχουν την ίδια ενεργειακή συχνότητα με τη δική σας.

Το ενεργειακό πεδίο σας αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Το σύμπαν λειτουργεί σαν καθρέπτης και επιστρέφει την αντανάκλαση της ενέργειας που εκπέμπετε.

Όσο περισσότερη δύναμη και ένταση έχουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας, τόσο αυξάνεται η μαγνητική έλξη.

Δεν πρόκειται,βέβαια, για μια διαδικασία που απαιτεί πραγματική προσπάθεια. Ένας μαγνήτης δεν <<προσπαθεί>> να προσελκύσει κάτι – απλώς συμβαίνει. 

Το ίδιο ισχύει και για εσάς! Βρίσκεστε διαρκώς σε μια διαδικασία έλξης κάποιου πράγματος στη ζωή σας…

Διαθέτετε πολύ περισσότερη δύναμη απ’ότι φαντάζεστε. 

Μόλις κατανοήσετε πλήρως ότι εσείς είστε οι δημιουργοί των πάντων στη ζωή σας και μόλις αναλάβετε τις ευθύνες σας,μπορείτε να καταφέρετε όλα όσα περνούν από το νου σας.Εσείς είστε ο συγγραφέας της ζωής σας και μπορείτε να επιλέξετε να την κατευθύνετε όπου επιθυμείτε.

Έχετε την ικανότητα να αλλάξετε τη ζωή σας.

Έχετε την ικανότητα να δημιουργήσετε το μέλλον που επιθυμείτε.

Έχετε απεριόριστες δυνατότητες.
Είμαστε το αποτέλεσμα των σκέψεών μας
Βούδας

Οι σκέψεις σας δεν είναι απλώς μικρά αφράτα συννεφάκια που περιπλανιούνται μες στο κεφάλι σας. Οι σκέψεις σας είναι πράγματα. Ουσιαστικά, οι σκέψεις είναι μετρήσιμες μονάδες ενέργειας. Είναι βιοχημικές ηλεκτρικές ώσεις, κύματα ενέργειας που, απ’όσο γνωρίζουμε,έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν στο χρόνο και στο χώρο.

Οι σκέψεις σας είναι πρόβες των πράξεών σας.
Σίγκμουντ Φρόιντ




Από το βιβλίο “Το κλειδί για το νόμο της έλξης”

Κάνουμε τα απλά, ακατόρθωτα…!!!!

Τα πάντα έχουν μια αντανάκλαση. Μακάρι, όλοι να μπορούσαμε να το αντιληφθούμε αυτό και να το παίρνουμε ως δεδομένο. Τότε, τα πράγματα, οι καταστάσεις και οι διάφορες περιστάσεις της ζωής του ανθρώπου θα μπορούσαν να ήταν, και να είναι πιο αρμονικές, πιο «πετυχημένες» κ.α.

Με το να λες και να εκφράζεις την γνώμη σου για «κάτι», για το ο,τιδήποτε, είναι πιθανόν να έλκεις παραπλήσια, αν όχι ταυτόσημα και ανάλογα αυτού του «κάτι» πράγματα και αυτόματα να μετατρέπεται η ζωή σου σε πιο ιδανική, μοναδική, παρά σε ονειρική και εξιδανικευμένη..

Και επανέρχομαι, στις δύο όψεις του ενός νομίσματος. Αυτή, την εντύπωση, ίσως και γνώμη έχουν οι περισσότεροι από εμάς. Εγώ, διαφωνώ. Δεν είναι δύο οι όψεις και οι πιθανές λύσεις, επιλογές για αυτό το «κάτι» είναι πολύ περισσότερες.

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που έχει ο καθένας μας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι για τους εαυτούς μας. 

Υπάρχουν απεριόριστα παραδείγματα που το τεκμηριώνουν. Η τεκμηρίωση μέσω παραδειγμάτων μπορεί να είναι πολύ πιο πειστική και ενθαρρυντική στο να σε κάνουν να θέλεις ο ίδιος να πάρεις το τιμόνι της δική σου ζωής.

Είμαστε στο 2019, έχω την εντύπωση ότι η παιδεία και οι πανανθρώπινες αξίες που αγωνίστηκαν σθεναρά οι πρόγονοί μας εκλείψαν!

Τί έχει αλλάξει στον τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων τους προηγούμενους αιώνες; 

Η απάντηση που μπορώ αυτή την στιγμή να δώσω από την δική μου οπτική είναι ότι ο καθένας μας όπως επιλέγει τα πάντα για τους οποιουσδήποτε λόγους να το πράττει με μαζικότητα, σαφήνεια, εχεμύθεια (όπου χρειάζεται), για να καταλήξουμε στην Δικαιοσύνη..




Μαρία Τιμοθέου
Image by Tom Bagshaw

Η ηλικία δεν περιλαμβάνεται στα γονίδια μας...!!!!

Η γήρανση είναι ένα πρόγραμμα ελέγχου του μυαλού.

Ψέμα το να πεθαίνουν άνθρωποι από γηρατειά γιατί "ηλικία" για το DNA μας στα κύτταρα δεν υπάρχει.

Τα κύτταρα του σώματος μας ανανεώνονται συνεχώς, ακόμα και σε ηλικιωμένους.

Υπάρχουν πολλά λάθη στην κυτταρική αναπαραγωγή, αλλά υπάρχει πάντα ένας Βιολογικός-Συναισθηματικός λόγος για τον θάνατό μας.

Δεν είναι τόσο εύκολο για έναν άνθρωπο να πεθάνει, να σταματήσει η καρδιά και οι πνεύμονες να λειτουργούν.

Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από γηρατειά ή από ασθένειες, οι άνθρωποι πεθαίνουν από τις συναισθηματικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε αυτή τη γήρανση και τον μετέπειτα θάνατο.

Για το DNA μας, δεν υπάρχει ηλικία, δημιουργούμε τα όρια από τα χρόνια που πεθαίνει το σώμα μας.

Η γήρανση προέρχεται από την αρνητική σκέψη και την κυρίαρχη κατάσταση χαμηλής δόνησης.

Εάν δεν έχουμε την περιοριστική πεποίθηση ότι είναι φυσιολογικό να μεγαλώνεις, τότε δεν θα γεράσουμε ή τουλάχιστον όχι με τον ρυθμό με τον οποίο η γήρανση είναι «φυσιολογική. ”

Αυτό συμβαίνει επειδή:

⚘ Η επιδερμίδα μας ανανεώνεται κάθε 3 μήνες.

⚘ Αίμα - κάθε έξι.

⚘ Οι πνεύμονες ανανεώνονται κάθε χρόνο.

⚘ Το συκώτι αναρρώνει σε 18 μήνες.

⚘ Ο εγκέφαλος ανανεώνει πλήρως τα κύτταρά του κάθε 3 χρόνια.

⚘ Ο σκελετός αναγεννάται ολοκληρωτικά σε 10 χρόνια.

⚘ Κάθε μυς και ιστός αναγεννάται σε 15 χρόνια.

⚘ Ανανεώνεται και η προσωπικότητά μας κάθε 7 χρόνια.

Η αναγέννησή μας πρέπει να παρέχεται με όλα τα μέσα - μέσω της τροφής, του αέρα, του νερού που εισπράττουμε, και κυρίως μέσω των σκέψεων και της ενημέρωσης για τον εαυτό

Το μυστικό που μας κρύβεται προσεκτικά είναι ότι το DNA μας δεν περιέχει πληροφορίες για τη γήρανσή μας.

Το Πρόγραμμα Γήρανσης δημιουργείται εξ ολοκλήρου από εμάς στο κεφάλι μας, μέσα από τις Πεποιθήσεις και τις Πεποιθήσεις μας που αποκτήθηκαν στο περιβάλλον στο οποίο γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε και ζούμε.

Είμαστε τόσο προγραμματισμένοι να πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο φυσιολογικός τρόπος να ζούμε, να γεράσουμε και να πεθάνουμε.

Ευτυχώς για εμάς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι όταν χανόμαστε στο παρελθόν, κοιτάμε πάντα το μέλλον.

Και μάλιστα, το σημαντικό είναι να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουμε, ζώντας και αλλάζοντας το Παρόν στο μυαλό μας.

ΕΡΡΩΣΘΕ .......ΝΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ .




Τυπώστε και φυλάξτε τις... Θεραπείες της... γιαγιάς για τις οποίες η σύγχρονη ιατρική δεν έχει εξηγήσεις και υποκατάστατα…!!!!

Οι συνταγές μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά επειδή, ακόμη κι αν είναι απλές, είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές. Εδώ είναι μερικά από αυτές.

Αμυγδαλές
Στο παρελθόν οι άνθρωποι ούτε καν πήγαιναν στο γιατρό όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις αμυγδαλές επειδή τα λαϊκά φάρμακα φαινόταν να λειτουργούν άριστα. Απολυμάνετε το δείκτη σας, βάλτε λίγο αλκοόλ και ζάχαρη σε αυτό και τοποθετήστε το βαθιά στη στοματική κοιλότητα του παιδιού. 

Πιέστε τις πληγείσες αμυγδαλές προκειμένου να σφίξετε τις πληγές. Αυτό ήταν. Τέλος η φλεγμονή. Ο μόνος κίνδυνος που θα συναντήσετε είναι αν το παιδί σας δαγκώνει.Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει από ένα άτομο με εμπειρία.

Πόνος στην πλάτη
Ο πόνος στην πλάτη, ακόμα και η ψύξη, θεραπεύονταν με ποτήρια (βεντούζες). Τοποθετήστε τον ασθενή με την πλάτη προς τα πάνω. Πάρτε μικρά ποτήρια και κάψτε λίγο βαμβάκι το οποίο θα πρέπει να τοποθετήσετε γρήγορα στο ποτήρι και πιέστε το άνοιγμα του ποτηριού στο πίσω μέρος. Το βαμβάκι δεν θα κάψει το δέρμα. Με αυτό τον τρόπο οι πόνοι θα πρέπει να φύγουν μετά από μία θεραπεία.

Η μέθοδος αυτή θα πρέπει επίσης να γίνεται από κάποιον με προηγούμενη εμπειρία, αν θέλετε να αποφύγετε τον κίνδυνο να καείτε.

Τσίμπημα εντόμου
Χρησιμοποιείστε τέφρα ή χώμα. Εφαρμόστε τέφρα ή χώμα πάνω από την πληγείσα περιοχή και τρίψτε την μέχρι να βγει το κεντρί. Μπορείτε επίσης, κάποιες φορές, να χρησιμοποιήσετε βασιλικό.

Πόνο στις αμυγδαλές
Αν υποφέρετε από πόνο στις αμυγδαλές θα πρέπει να κάνετε μασάζ στην περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας. Θα πρέπει να υπάρχει ένας μικρός βόλος στον οποίο θα πρέπει να επικεντρωθείτε. Εάν υπάρχει μόλυνση, θα αισθανθείτε πόνο όταν θα ασκήσετε πίεση στην περιοχή αυτή. Αν δεν υπάρχει πόνος και βόλος, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβάστε μια πιθανή μόλυνση.

Βουλωμένη μύτη
Βάλτε ψιλοκομμένο σκόρδο και κρεμμύδι κοντά στην περιοχή ύπνου σας.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
Φορέστε κάλτσες εμποτισμένες με ξίδι από κρασί, επειδή αυτό το τέχνασμα θα σας βοηθήσει να μειώσετε την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σας.

Πόνος στο λαιμό
Δέστε ένα μαντήλι εμποτισμένο με ένα μείγμα από ψημένο λίπος, μαύρο πιπέρι, σκόρδο και ζεστό σναπς.

Κατά του οιδήματος
Τα φύλλα του λαχάνου μειώνουν τα πρηξίματα. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από ένα πρήξιμο, μασουλίστε σε κάποιο ψωμί και τοποθετήστε το πάνω στο χτύπημα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα κέρμα πάνω στο χτύπημα.

Κατά των μυρμηγκιών
Διαλέξτε ένα φύλλο συκής. Μόλις το φύλλο αρχίζει να εκκρίνει λευκό υγρό, εφαρμόστε το υγρό πάνω στην μυρμηγκιά που θέλετε να ξεφορτωθείτε.

Κατά της τριχόπτωσης
Τρίψτε λίγο σκόρδο πάνω στο μέρος όπου τα μαλλιά σας αρχίζουν να πέφτουν. Θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα μετά από μια εβδομάδα, αν ασκείτε αυτή τη διαδικασία σε καθημερινή βάση.

Κατά του βήχα
Βασιλικός ή τσάι κυμίνου .

Ενάντια στον πονοκέφαλο
Δέστε ένα κομμάτι φρέσκιας πατάτας στο κεφάλι σας.

Ενάντια στον πονόδοντο
Πουρές σκόρδου σε συνδυασμό με αλάτι.

Κατά της διάρροιας
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε ένα μήλο. Μαγειρέψτε το μήλο σε ατμό μέχρι να μαλακώσει. Καταναλώνετε ένα μήλο την ημέρα.

Ζάλη
Φάτε ένα πιάτο ρύζι.

Ραγισμένη φωνή
Γαργάρες με αλατόνερο ή με χαμομήλι ή με τσάι από μαϊντανό. Καταναλώνοντας ένα ωμό αυγό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτήν την κατάσταση υγείας.

Άσχημη αναπνοή
Μασήστε λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Έναντι των οξέων του στομάχου
Καταπιείτε σπόρους ελιάς ή μερικούς κόκκους ρυζιού.




Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Είστε μοναδικοί, όχι τέλειοι. Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας…!!!!

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, αλλά οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αντιγράψουμε τους άλλους, επιδιώκοντας να προσαρμοστούμε σε ένα μοτίβο, πιστεύοντας ότι δεν είμαστε αρκετοί.

Επιδιώκουμε την τελειότητα μιμούμενοι εκείνους που θεωρούμε ξεχωριστούς. Συγκρίνουμε συνεχώς τους εαυτούς μας με τους άλλους, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να νιώσουμε ικανοποίηση και σε ειρήνη με τον εαυτό μας.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ο καθένας μας έχει ελαττώματα, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Τα ελαττώματα είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους, ξεχωριστά όντα, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. 

Φανταστείτε να είμασταν όλοι τέλειοι… πόσο άχρωμα θα ήταν όλα; Μια καθαρή μονοτονία. Το πιο βαρετό μέρος να ζεις.

Τη στιγμή που συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, υποβιβάζετε τον εαυτό σας στα μάτια σας και δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε την μοναδικότητά σας. 

Όταν αναζητάτε την τελειότητα, επιθυμώντας να γίνετε διαφορετικοί και μοναδικοί, θα καταλήγετε πάντοτε απογοητευμένοι, άδειοι και ανικανοποίητοι, διότι αυτό που ψάχνετε βρίσκεται ήδη μέσα σας και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το αναδείξετε. 

Όσο δεν αποδέχεστε τον εαυτό σας για αυτό που είστε και δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας, τόσο αναζωπυρώνετε τις εσωτερικές σας συγκρούσεις και βασανίζεστε.

Είστε αρκετοί έτσι όπως είσαστε. Μια μοναδική έκφραση του σύμπαντος. Όχι καλύτεροι από τους άλλους, όχι χειρότεροι από τους άλλους, αλλά ξεχωριστοί.




Image by Anna‏ @annaphotogtafic

Τρεις φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψυχοπαθείς και σε βγάζουν εκτός εαυτού…!!!!

Ψυχοπαθή άτομα είναι παντού γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών μας, των τοπικών επιχειρηματιών αντρών και γυναικών, και του ατόμου στο οποίο καθίσατε δίπλα στο λεωφορείο σήμερα το πρωί. 

Ο καθένας μπορεί να είναι ψυχοπαθής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάνε και θα διαπράξουν σοβαρά εγκλήματα σύντομα.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 20-25% των κρατουμένων στις φυλακές είναι ψυχοπαθείς. Αυτό σημαίνει ότι ο όρος πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με βίαιη ή εγκληματική φύση.

Αλλά γενικά, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν. Το learning-mind.com παραθέτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψυχοπαθείς και σε βγάζουν εκτός εαυτού. Αν ακούσεις κάτι τέτοιο, ίσως έχεις μπροστά σου έναν ψυχοπαθή.

1. Ασχολείσαι υπερβολικά με το κάθε τι
Αν σας λένε ότι αναλύετε υπερβολικά κάτι, τις περισσότερες φορές, σας χειραγωγούν ώστε να πιστεύετε ότι είστε αυτός που κάνει λάθος, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν. Από οτιδήποτε τους υποψιάζεστε.

Για παράδειγμα, μπορεί να φλερτάρουν σκόπιμα με κάποιον μπροστά σας. Στη συνέχεια, όταν αντιδράς με τον τρόπο που ήξεραν ότι θα αντιδράσεις, σου λένε ότι αντιδράς υπερβολικά και ασχολείσαι υπερβολικά την κατάσταση. 

Είτε το κάνουν σκόπιμα είτε όχι, οι ψυχοπαθείς συχνά σας κάνουν να νιώθετε ανασφάλεια για τα πράγματα που συμβαίνουν και μετά σας κατηγορούν για αυτό το άγχος που έχετε.

2. Συνέχεια τσακώνεσαι
Οι ψυχοπαθείς βαριούνται διαρκώς, έτσι δημιουργούν δράμα και προβλήματα στις σχέσεις τους μόνο και μόνο για να ταράξουν λίγο τα πράγματα. Στη συνέχεια, μόλις αντιδράσεις σε ορισμένα πράγματα που έχουν προκαλέσει, σε κατηγορούν ότι ξεκινάς το δράμα και/ή ότι θέλεις πάντα να μαλώνεις. Και πάλι, μπορεί να μην το κάνουν συνειδητά, αλλά είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που θα επαναλαμβάνεται σε όλη τη σχέση.

3. Είσαι τρελός/η
Ένας ψυχοπαθής συχνά κάνει πράγματα για να προκαλέσει προβλήματα, να φυτέψει σπόρους… αμφιβολίας στο μυαλό σας και να σας κάνει να νιώθετε ανασφάλεια για τον εαυτό σας και τη σχέση σας. Και αν αντιδράσεις, θα σου πουν ότι είσαι τρελός/η.




Όταν καταλάβεις πόσα αξίζεις, τότε όλα αλλάζουν…!!!!

Στη ζωή μας είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν. Τα άτομα που θα βάλουμε στη καθημερινότητά μας, με τους οποίους θα μοιραστούμε ξεχωριστές στιγμές, εμπειρίες, σκέψεις, όνειρα. 

Μερικοί από αυτούς μπορούν να παραμείνουν στη ζωή μας για χρόνια, άλλοι για λίγες μερικές στιγμές. Από όλους όμως θα μάθουμε κάτι.

Συχνά, ανακαλύπτουμε πως άτομα τα οποία στο μυαλό μας είχαμε φανταστεί αλλιώς, με μια διαφορετική σχέση, δεν είναι τελικά αυτό που ελπίζαμε. 

Αποδεικνύονται πολύ λιγότεροι των προσδοκιών μας και απογοητευόμαστε κυρίως γιατί πιστεύουμε πως οι άλλοι θα έκαναν για εμάς ό,τι θα κάναμε και εμείς για αυτούς. Μα δεν είναι πάντα έτσι.

Ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τοξικούς ανθρώπους. 

Μόνο που στην αρχή δεν το καταλαβαίνουμε. Γιατί όλοι στην αρχή θέλουν να δείχνουν καλοί. Είναι όταν πέφτουν οι μάσκες που εκδηλώνεται ο πραγματικός χαρακτήρας του άλλου, όταν νιώθει πλέον άνετα και σε θεωρεί δεδομένο.

Οι τοξικοί άνθρωποι σου βγάζουν τον χειρότερο σου εαυτό. Σου απομυζούν την ενέργεια και σου βγάζουν έναν αρνητισμό που δεν ήξερες καν ότι έχεις. 

Είναι αυτοί που ποτέ δε θα ζητήσουν συγγνώμη για κάτι, πολύ απλά επειδή δεν αποδέχονται ούτε παραδέχονται πως έχουν κάνει λάθος ή ότι φταίνε σε τίποτα. 

Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους αλλά την επιρρίπτουν σε εσένα, κατηγορώντας σε, παραποιώντας τα γεγονότα ώστε να φανούν το θύμα.

Είναι άτομα που ό,τι και να πεις ή να αποδείξεις δε θα αλλάξει κάτι γιατί στο μυαλό τους είναι όλα διαφορετικά και είναι πεπεισμένοι πως έχουν δίκιο. 

Οι τοξικοί άνθρωποι – συνήθως είναι και νάρκισσοι – πάντα βλέπουν τον εαυτό τους ως το θύμα σε μια κατάσταση, ασχέτως το πόσο άσχημα έχουν συμπεριφερθεί στους άλλους. Για αυτούς το πρόβλημα δεν είναι το φέρσιμό τους, αλλά το ότι κάποιος άρχισε να παρατηρεί αυτά τα πράγματα.

Το ίδιο το σώμα μας μας στέλνει προειδοποιητικά σήματα όταν έρχεται αντιμέτωπο με τόση τοξικότητα. Ξεκινά με ιώσεις, αρρώστιες, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αποζητώντας ξεκούραση.

Όταν οι λάθος άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν από τη ζωή σου, τότε τα σωστά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. 

Οι φιλίες σου με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου – αυτούς που μένουν στα δύσκολα – δυναμώνουν, βρίσκεις νέα πράγματα που σε γεμίζουν θετική ενέργεια και αισιοδοξία, χαμογελάς περισσότερο, χαίρεσαι τη ζωή καλύτερα, και αρχίζουν να σε περιβάλλουν άτομα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.

Οτιδήποτε άλλο, που σου κοστίζει δε την ηρεμία, τη ψυχική σου υγεία και τη γαλήνη, απλά δεν αξίζει. Μπορεί να χρειάζεται να διασχίσετε πολλούς δρόμους για να βρείτε τον σωστό, αλλά να είστε σίγουροι πως όταν καταλάβετε πως αξίζετε περισσότερα, τότε όλα αλλάζουν και γίνονται καλύτερα.




Μαρία – Χριστίνα Δουλάμη