Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Όποιος πραγματικά θέλει να μείνει στη ζωή σου θα μείνει…!!!!

Απόσταση.
Μια λέξη που μπερδεύει, πληγώνει, ενώνει, χωρίζει, λυτρώνει. Δεν είναι κάτι εύκολο…

Θέλει κότσια για να τα “βάλεις” μαζί της.

Πόσο δυνατή όμως μπορεί να φανεί η απόσταση μπροστά στη θέληση. Πόσο μπορεί να φθείρει μια αληθινή σχέση;

Ναι δεν κυλούν όλα όμορφα όταν δεν υπάρχει καθημερινή επαφή αλλά και πάλι πότε είναι όλα καλά;

Οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν είναι όμως στο χέρι μας να τις ξεπερνάμε. Η επιθυμία όμως “νικά” τα χιλιόμετρα και δεν θα επιτρέψει να τη φθείρουν. Η επιθυμία πηγάζει απο την καρδιά και όχι απ’ το μυαλό.

Όποιος πραγματικά θέλει να μείνει στη ζωή σου θα μείνει, χωρίς δεύτερες σκέψεις χωρίς δικαιολογίες χωρίς “δεν μπορούμε” ή “δε γίνεται”. Γιατί καμμιά απόσταση δεν νίκησε τα συναισθήματα.

Η απόσταση χωρίζει μόνο όσους δεν ήθελαν να μείνουν.




Σωτηρία Ραυτοδήμου

Μην κρατάτε τα πάντα μέσα σας. Η σιωπή φθείρει…!!!!

Πόσοι άνθρωποι ζουν χωρίς ποτέ να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται, γιατί φοβούνται πώς θα τους κρίνουν οι άλλοι; Υπάρχουν πάρα πολλοί. Είναι όμως πολύ ευεργετικό για την ψυχή σας εάν λέτε όσα περνούν από το μυαλό σας, να εκδηλώνετε τις σκέψεις σας. Γιατί η σιωπή μπορεί να σας φθείρει σε βάθος χρόνου.

Εκείνοι που κρατάνε τα πάντα μέσα τους, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να φθείρουν τον ψυχικό τους κόσμο. 

Είναι μια στάση που παράγει αρνητικότητα και μειώνει τη διάθεση. Από την άλλη μεριά η πρόκληση του να μην σιωπάτε, είναι μια πρόκληση να είστε ο πραγματικός σας εαυτός, να μην φοβάστε να ζείτε.

Και ίσως στην αρχή το να μην εκφράζετε αυτό που σκέφτεστε μπορεί να είναι η εύκολη λύση για να μην πάρετε καμία θέση. Μακροπρόθεσμα όμως, η μη έκφραση όσων αισθάνεστε μπορεί να προκαλέσει μια μορφή κατάθλιψης. Γιατί η σιωπή καταλήγει να σας φθείρει.

Πώς λοιπόν μπορείτε να βρείτε τρόπους να εκφράζεστε;

Καταρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η αντιπαράθεση σημαίνει ανάπτυξη. Εκείνοι που εκφράζουν ανοιχτά τις σκέψεις τους είναι εκείνοι που δεν σταματάνε ποτέ να σκέφτονται και να εξελίσσονται. Εάν ανησυχείτε για το τι πιστεύουν οι άλλοι θα είστε για πάντα «φυλακισμένοι».

Το να μην λέτε αυτά που πιστεύετε, δεν σας κάνει να φαίνεστε πιο συμπαθητικούς. Η αλήθεια Στο τέλος πάντα εκτιμάται.

Μην κρατάτε τα πάντα μέσα σας, αλλά εκφράστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αρκεί να μην προσβάλλετε τους άλλους. Η ελεύθερη έκφραση είναι μια πρόκληση που σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε πρωταγωνιστές της ζωής σας.




Φοβού τους αναμάρτητους, τους τέλειους, τους άσπιλους κι αμόλυντους αυτού του κόσμου…!!!!

Φοβού τους αναμάρτητους, τους τέλειους, τους άσπιλους κι αμόλυντους αυτού του κόσμου φίλε μου.

Να τους φοβάσαι την ώρα που σου συστήνονται με την τελειότητά τους για φωτοστέφανο, την μπέσα τους για φτερά αγγέλου και την ειλικρίνειά τους για ασπίδα κατά κάθε “κακού”.

Να παίρνεις δρόμο μόλις ακούσεις εκείνο το “εγώ, δεν είμαι σαν τους άλλους”, αν και είναι και η μόνη αληθινή αλήθεια που θα ξεστομίσει.

Όντως, δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι χειρότερος. Είναι το χείριστο είδος του υποκριτή, γιατί τουλάχιστον, οι άλλοι, δεν διαφημίζουν την τελειότητά τους σαν διαφήμιση για χλωρίνη που όλα τα ξεπλένει και λεκέδες δεν αφήνει.

Να μένεις με εκείνους τους άλλους, που ξέρουν να κάνουν λάθη.

Που ξέρουν να γλεντάνε τη ζωή όχι για το φαίνεσθαι και το θεαθήναι, αλλά απλά, γιατί ξημέρωσε άλλη μια μέρα που τους βρήκε ανάμεσα σε ανθρώπους.

Ανάμεσα σε ανθρώπους απλούς, τρωτούς, σημαδεμένους.

Ανθρώπους που ξέρουν να σου λένε “ευχαριστώ”, “συγγνώμη”.

Ανθρώπους που σε κοιτούν στα μάτια και σου λένε αυτό που νιώθουν χωρίς λογαριασμούς και υπολογισμούς.

Κι εσύ, ζήσε στην αλήθεια σου και σε μια ζωή γεμάτη επιλογές σου, κι ας είναι και λάθος, κι άσε τους αναμάρτητους και τους αλάνθαστους, να κάνουν παιχνίδι μεταξύ τους, να δουλεύονται για το ποιος είναι ο πιο τέλειος, ο πιο ιδανικός και ο πιο αμόλυντος, ο πιο μόνος..




Σοφία Παπαηλιάδου

5 σημάδια ότι ένα κοντινό άτομο που έχει φύγει από την ζωή προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας…!!!!

Μέσα από τις αισθήσεις, τα όνειρα ή ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, οι κοντινοί σας άνθρωποι που έχουν φύγει από την ζωή, θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί σας ακόμα και μετά τον θάνατό τους.

Υπάρχουν πολυάριθμοί λόγοι για τους οποίους θα γυρίσουν να σας επισκεφτούν. Παρόλο που αυτή η μέθοδος επικοινωνίας συμβαίνει συνήθως όταν είστε μόνοι, θα μπορούσε να συμβεί οποτεδήποτε.

Ένα αγαπημένο σας άτομο θα μπορούσε να θέλει να στείλει κάποιο σημαντικό μήνυμα ή να σας πει πως όλα είναι καλά. Πιθανώς να δείτε κάποιο σημάδι ενώ κοιμάστε ή ακόμα και όταν είστε ξύπνιοι.

Μπορεί να πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα της φαντασίας σας. Ωστόσο, σε περίπτωση που θέλετε να το ψάξετε λίγο περισσότερο, πιθανώς να νιώσετε ανακούφιση γνωρίζοντας πως δεν είστε μόνοι.

1. Εμφανίζονται στον ύπνο σας
Ενώ μπορείτε να εκλογικεύσετε και να εξηγήσετε επιστημονικά αυτά τα όνειρα, πολλοί ισχυρίζονται πως είναι στην πραγματικότητα επισκέψεις από αλλού.

Λένε πως τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν φύγει μπορούν να μας επισκεφτούν ενώ κοιμόμαστε. Μπορεί απλά να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν.

Άλλοι ισχυρίζονται πως οι φίλοι και οι συγγενείς τους έχουν προσπαθήσει να τους στείλουν μηνύματα παρηγοριάς, πως δηλαδή είναι μια χαρά.

2.Το αισθάνεσαι και το ξέρεις πως είναι εκεί μαζί σου
Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε την παρουσία ενός προσώπου στον χώρο γύρω σας να προσπαθεί να σας καθοδηγήσει. Μερικοί νιώθουν πως είναι μέσα στα κεφάλια τους και τους στέλνουν μηνύματα.

3. Ανεξήγητα φαινόμενα
Ενώ φαίνεται λες και είναι βγαλμένο από ταινία, πολλοί αναφέρουν παράξενη ηλεκτρική δραστηριότητα όταν είναι κοντά τους άτομα που έχουν φύγει. Αυτά τα παράξενα περιστατικά μπορούν να πάρουν πολλές μορφές.

Μπορεί να είναι το φως που τρεμοπαίζει, η τηλεόραση ή μία συσκευή που ανοίγει μόνη της και αρχίζει να κάνει θόρυβο.

4. Αντικείμενα που εμφανίζονται ή εξαφανίζονται
Τυχαία αντικείμενα όπως φτερά ή νομίσματα που βρίσκονται σε άκυρα σημαία, μπορεί να μην είναι και τόσο τυχαία. Μπορεί να το κάνουν πνεύματα για να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα ή να μας δείξουν πως είναι κοντά μας.

5. Τους μυρίζεις
Η οσμή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξέρεις πως υπάρχει κοντά σου ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει φύγει. Πολλοί αναφέρουν πως μυρίζουν τις κολόνιες ή το άρωμά τους.

Υπάρχουν ακόμα και αναφορές για την οσμή τσιγάρου σε περιπτώσεις που τα άτομα αυτά ήταν καπνιστές ή κάποιες τροφές που συνήθιζαν να τρώνε συχνά.

Εσείς πιστεύετε πως είμαστε μόνοι; 




Αντί για κρέας λάδι ή τυρί, νήστεψε από το κακό. Αρκεί…!!!!

Δεν αρκούν 40 μέρες να καθαρίσει μια ψυχή. Η κάθαρση γίνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή. Κι αντί για σαπούνι και νερό, πλένεται με το καλό.

Περιττό να σας πω πόσο με εκνευρίζει να βλέπω «θρησκόληπτους» να κουτσομπολεύουν τί έκανε στο σπίτι της η μία και η άλλη ή το αντίθετο. Να βλέπω δηλαδή άθεους να κράζουν όποιον πιστεύει ή νηστεύει, λες και τους βάλαμε τροχονόμο στο καντήλι μας.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει εάν αυτό του δίνει ελπίδα ή τον στηρίζει στη ζωή. 

Κακά τα ψέματα, κάθε άνθρωπος κάπου στηρίζεται προκειμένου να ανταπεξέλθει. Άλλοι το λένε «Θεό», άλλοι «φίλοι», άλλοι «ψυχολόγο». Όλοι μας από κάπου αντλούμε δύναμη και αλίμονο αν έκραζε ο ένας τον άλλον για το αυτονόητο. Κι όμως γίνεται.

§ Βλέπω «ανθρώπους» να νηστεύουν ενώ λένε τσουβάλι τα ψέματα ολούθε.

§ Βλέπω «ανθρώπους» να νηστεύουν ενώ ανταλλάζουν sms για το ποιά πήγε πού και με ποιόν.Βλέπω «ανθρώπους» να νηστεύουν ενώ σε κράζουν που ανέβηκες επαγγελματικά ή παντρεύτηκες ή χάρηκες με κάτι και εκείνοι όχι.

Βλέπω «ανθρώπους» να νηστεύουν ενώ περνάνε το ένα κόκκινο φανάρι πίσω απ’ το άλλο.

Ενώ βρίζουν, ενώ δέρνουν τα παιδιά ή τις γυναίκες τους, ενώ δεν ξέρουν τί θα πει «συγγνώμη», ενώ πιστεύουν πως μόνο εκείνοι έχουν δίκιο.

Ενώ δεν το’ χουν σε τίποτα να σε «πουλήσουν», ενώ τα θέλουν όλα δικά τους.
Μου θυμίζει κάτι τύπισσες που πάνε σε διαιτολόγο ενώ από πίσω τρώνε τούρτες.

Τί νόημα έχει να νηστεύεις το κρέας το λάδι ή το τυρί, αν δεν νηστεύεις το μίσος, τη κακία και το ψέμα;

§ Η ψυχή δεν καθαρίζει επειδή δεν έφαγες ζαμπόν.

§ Δεν καθαρίζει επειδή πήγες εκκλησία, επειδή στόλισες τον επιτάφιο ή τον σήκωσες ή πέρασες από κάτω του.

§ Δεν καθαρίζει επειδή τη Μ. Βδομάδα δεν έκανες σεξ, δεν έβαλες χαρούμενα τραγούδια ή δεν άνοιξες τηλεόραση.

§ Δεν καθαρίζει επειδή προσκύνησες Τον Χριστό.

§ Δεν καθαρίζει επειδή είπες «Θεέ μου να’ μαστε όλοι μας καλά» ενώ έχεις το πόδι έτοιμο για τη τρικλοποδιά στον
διπλανό σου.

§ Δεν αρκούν 40 μέρες να καθαρίσει μια ψυχή.

§ Η κάθαρση γίνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή.

§ Κι αντί για σαπούνι και νερό, πλένεται με το καλό.

§ Με ένα «πάρε αυτά να ψωνίσεις για τα παιδιά» σε μια φίλη σου που τα φέρνει βόλτα δύσκολα.

§ Με ένα «πήγαινε να ξεκουραστείς, θα πλύνω εγώ τα πιάτα».

§ Με ένα «συγγνώμη για όσα έκανα».Με ένα «σε συγχωρώ».

Όσο μπορείς, στο μέτρο που μπορείς.
Δεν είμαστε Θεοί και δεν θα γίνουμε.
Δαίμονες όμως είναι στο χέρι μας να μην.
Αμήν…




Γιατί δεν έχεις κολλήσει ακόμα κορωνοϊό: Επιτέλους η απάντηση που όλοι περιμέναμε...!!!!

Εσύ, ρε φίλε/η, γιατί δεν κόλλησες ακόμα κορωνοϊό; Απάντηση στο μυστήριο επιτέλους δίνουν οι «επιστήμονες» κι εμείς εδώ στο Μουλάρι, «ακούμε τους ειδικούς»!

Και η εξήγηση καταρρίπτει όλο το μέχρι τώρα αφήγημα, από τους κανόνες υγιεινής, τις μάσκες και τα λοκντάουν, μην σου πω και τα εμβόλια!

Τι είναι τελικά; Μήπως είναι το DNA; Μήπως η διατροφή; Μήπως έχεις το κοκαλάκι της νυχτερίδας; Τσου σε όλα! Είσαι απλά… κούκλος/α!

Ερευνητές του Texas Christian University φωτογράφισαν από το λαιμό και πάνω (άρα ποδαράκια, βυζάκια, ποπουδάκια είναι εκτός αξιολόγησης) και υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος 79 γυναίκες και 80 άντρες. Στη συνέχεια, 492 εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα του προσώπου των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συγκέντρωσαν αυτές τις αξιολογήσεις και τις εξέτασαν με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος. Όπως διαπίστωσαν «χαρακτηριστικά όπως το καθαρό δέρμα, τα έντονα ζυγωματικά, τα μεγάλα, λαμπερά μάτια και τα ζουμερά χείλη έχουν θεωρηθεί ελκυστικά σε όλη την καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία».

Αυτό αποδείχθηκε και στη δική τους έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society. Ως ελκυστικό χαρακτηριστικό επισημάνθηκε επίσης και η συμμετρία του προσώπου.

Σίγουρα, τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους, με το αίμα των πιο ελκυστικών συμμετεχόντων να έχει υψηλότερα ποσοστά φαγοκυττάρωσης – «τη διαδικασία με την οποία συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια καταπίνουν ξένα σωματίδια». 

Ιατρικοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι «τα φαγοκύτταρα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην έμφυτη ανοσία εξαλείφοντας τα βακτήρια, μύκητες και κακοήθη κύτταρα».

Ως εκ τούτου, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, «οι αντιλήψεις για την ελκυστικότητα μπορεί να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση της επιλογής συντρόφων με ανοσοποιητικό σύστημα υψηλής λειτουργίας».

Λάθος συμπέρασμα! Θα έπρεπε να πουν ότι ως εκ τούτου, η σωστή αντιμετώπιση του κορωνοϊού κι άλλων λοιμώξεων είναι τα σπα, ινστιτούτα αισθητικής, κρέμες προσώπου, αποτρίχωση, αγγουράκια στα μάτια για τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο, απολέπιση, μάσκες περιποίησης προσώπου, μασάζ προσώπου και τριχωτού κεφαλής, καλό κούρεμα, και πάνω απ’ όλα… χαμογελάτε για να μην είναι μεταδοτική η ασθένεια!

Ποιες μάσκες ρεεε;




Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ό,τι αξίζει, μένει. Κι ό,τι δεν άξιζε, θα δώσει τη θέση του σε ό,τι πραγματικά αξίζει. Αρκεί να το αφήσεις…!!!!

Πόσες φορές έχεις κλάψει, πονέσει ή και σχεδόν τρελαθεί για κάτι που τελείωσε; Για κάτι που δεν ήθελες να τελειώσει; Σίγουρα όχι μια και δυο. Ποιος όμως πέρασε από αυτό το αβάσταχτο φαινομενικά αλλά και βιωματικά γεγονός; Εσύ; Το εγώ σου; Η ψυχή σου; 

Ποιο κομμάτι σου στ’ αλήθεια ήταν εκείνο που δεν μπορούσε να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα; Κι ο πόνος, ήταν για αυτό που χάθηκε, ή για το όποιο αύριο που πίστεψε το μυαλό σου πως θα ‘ρχόταν;

Πρόσφατα συνάντησα μια υπέροχη ομιλία του Ραλφ Σμαρτ την οποία σε γενικές γραμμές θα μεταφέρω σε ελεύθερη κατά σημεία μετάφραση με κάποια σχόλια. Μία ομιλία με τόση ουσία, σαν ένα απόσταγμα σοφίας και χρόνου, χαράς και πόνου, αλλά κυρίως επίγνωσης. 

Ξεκινάει λοιπόν και ρωτάει: Νιώθεις ακόμα αυτή τη βαθιά απώλεια; Έχασες μια φιλία; Μια δυνατή σχέση, κι ακόμα σου έρχονται δυνατές αναμνήσεις από τις οποίες “ακόμα” δεν μπορείς να ξεφύγεις ό,τι κι αν κάνεις κι όσο μακριά κι αν τρέξεις;

Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί και τελικά να είσαι τυχερός/ή που κάποιες σχέσεις δεν λειτούργησαν τελικά για σένα; Και έσβησαν από την πραγματικότητά σου; 

Ίσως τελικά θα πρέπει να είσαι χαρούμενος/η ακόμα κι αν “ακόμα” δεν μπορείς να το δεις

Γιατί σου ελευθέρωσαν χώρο. Χώρο στον οποίο θα μπορέσει κάποια στιγμή να έρθει κάποιος σωστός και κατάλληλος για εσένα, που θα φέρει χαρά και ευλογία στη ζωή σου, και θα σε δει πραγματικά για αυτό που είσαι. Κάποιος που θα εκτιμήσει βαθιά, αυτό που πραγματικά είσαι.

Αυτό που νομίζεις πως χάνεις δεν είναι πάντα απώλεια, ακόμα κι αν το εγώ σου το βλέπει έτσι. Αν γυρίσεις πίσω να δεις, ειδικά αν είσαι σε δρόμο εξέλιξης, θα θυμηθείς πως υπήρχαν άνθρωποι που σε κρατούσαν πίσω. 

Άλλοι λειτουργούσαν σαν αερόστατα άλλοι σαν βαρίδια, ο καθένας για τους λόγους του. Με το να “χάνεις” ανθρώπους που σε κρατούν κάτω, πίσω, όπως θέλεις πες το, ελευθερώνεις χώρο στη ζωή σου για να συναντήσεις ανθρώπους που μαζί, θα ανοίγετε και θα δείχνει ο ένας στον άλλον νέους δρόμους. 

Τέτοιους χρειάζεσαι, όχι εκείνους που σου κλείνουν δρόμους ή δε πιστεύουν σε σένα, στα όνειρά σου, και δε βλέπουν ούτε ποιος/ ποια είσαι, ούτε τι κρύβεις βαθιά μέσα στο ακατέργαστο μέχρι στιγμής δυναμικό σου.

Δεν είναι όλες οι ενέργειες ωφέλιμες, και όλες οι απώλειες δεν είναι απώλειες. Αυτό πρέπει να το καταλάβεις. Ακόμα και κάτι αρνητικό ή μια απώλεια, έχει ένα μάθημα να σου δείξει αν κοιτάξεις την ουσία του με την ψυχή σου. 

Το εγώ δε θα σου το επιτρέψει. Ό,τι δε σου κάνει και δε σου ταιριάζει και δε βλέπει την ουσία σου, άσ’ το να φύγει. Μη τους γράψεις, μη τους παρακαλάς, μη τους ζητάς να γυρίσουν ή να σε κρατήσουν.

Δίπλα σου θα πρέπει να έχεις ανθρώπους και καταστάσεις που σε δέχονται για αυτό που είσαι και για αυτό που μπορείς να γίνεις. 

Ελαττώματα έχουμε όλοι, και είναι οκ, αρκεί να τα αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε συνειδητά να τα βελτιώσουμε. Κι αν είναι κι αυτά βαρίδια, να τα αφήσουμε κι αυτά πίσω. Μόνοι μας ερχόμαστε μόνοι μας φεύγουμε, αυτό ας πούμε πως δεν το επιλέγουμε. 

Ας επιλέξουμε όμως συνειδητά ποιους θα έχουμε δίπλα μας στο ενδιάμεσο. Και δίπλα μας πρέπει να έχουμε ανθρώπους και καταστάσεις που μας νοιάζονται, που μας εξελίσσουν, που θέλουν πραγματικά να είναι κοντά μας, σε κάθε στιγμή μέρα και φάση μας.

Μια φαινομενική απώλεια πολλές φορές σε γλυτώνει από πολύ χειρότερες καταστάσεις. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι πάντα μπροστά σου, απλά πολλές φορές δεν τα βλέπεις, ή δε θέλεις να τα δεις. Ήταν όλα εκεί από τις πρώτες μέρες ή βδομάδες. Λόγια, πράξεις, μη πράξεις, διαίσθηση, όλα τους. Αν δεν είσαι ευτυχισμένος / η κάπου, προχώρα. 

Πάρε το μάθημα και συνέχισε παρακάτω. 

Η κάθε αληθινή σχέση δεν είναι ζυγαριά που ζυγίζεις τα “ναι μεν” με τα “αλλά”. Ή ρέει ή δε ρέει. Συμβιβασμός είναι πλέον μια πολύ παρεξηγημένη έννοια, αλλά αυτό θα συζητηθεί κάποια άλλη στιγμή.

Αν δεν υπάρχουν από κοινού σεβασμός, αξία και θέληση για κοινή πορεία, προχώρα. Άλλο να ρέει μία κατάσταση με κάποια μπλοκαρίσματα και να πρέπει να αφαιρέσετε κάποια κούτσουρα ή να ανοίξετε κάποια αυλάκια, κι άλλο να είναι γεμάτη με μπλοκαρίσματα και που και που να ρέει. 

Όσο ζορίζεις καταστάσεις που δεν είναι κατά μια έννοια “γραφτό” να προχωρήσουν, αυξάνεται η αντίσταση, η τριβή, η θερμότητα.

Η “μη ωφέλιμη” θερμότητα. Και όσο μένεις, επενδύεις και συνηθίζεις, τόσο πιο δύσκολα φεύγεις μετά. Υπάρχει πάντα όμως ένα γιατί σου για κάθε τι. 

Αν το βρεις, θα καταλάβεις πως δεν είναι ο άνθρωπος ή η κατάσταση, αλλά ένα γιατί, ένας φόβος ή μια ανάγκη του εγώ σου που σε κρατάει πίσω.

Άρα αντί να πιέζεις καταστάσεις, αξιοποίησε την ενέργειά σου στο να δημιουργείς χώρο για κάτι που πραγματικά είναι για σένα. Και αργά ή γρήγορα, θα σε συναντήσει. Πολλές φορές είναι σαν σκίρτημα αφύπνισης, μια δύσκολη κατάσταση που σε ωθεί να δεις μέσα σου, να σε γνωρίσεις καλύτερα, ή να “ξυπνήσεις”. Ό,τι αξίζει, μένει. 

Κι ό,τι δεν άξιζε, ή άξιζε για συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, θα δώσει τη θέση του σε ότι πραγματικά αξίζει. Αρκεί μονάχα, να το αφήσεις να φύγει, για να μπορέσεις να υποδεχτείς το καινούριο. Αγάπησε, αποδέξου, “δες”, συγχώρεσε, προχώρα.

Όταν πάρεις απόσταση, περάσει ο καιρός και κοιτάξεις πίσω, τότε θα καταλάβεις πως όλα έγιναν για να σε προετοιμάσουν για αυτό το κάτι. Θυμήσου: όπως κι όλα τα προηγούμενα “τότε” για αυτό το “τώρα” σου. 

Μέχρι τότε όμως, συνέχισε να περπατάς και κάθε φορά που γονατίζεις, φρόντισε να μαζεύεις από κάτω το κάθε μάθημα και δώρο, πίσω από την κάθε φαινομενική απώλεια.

Μόνο έτσι θα γλυτώσεις την επανάληψη. Το εγώ ξέρει μόνο να κερδίζει ή να χάνει. Η ψυχή να αποδέχεται, να αγαπάει απλόχερα κι ελεύθερα σαν ήλιος, και να μεγαλώνει. 

Το από που θα λειτουργείς, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβεις πως είναι επιλογή σου. Κι αυτή η επιλογή, θα καθορίσει το κάθε τώρα, αλλά και το κάθε αύριό σου.




Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου: Όταν η γονεϊκή αγάπη γίνεται φρικτή ψυχική ασθένεια…!!!!

Το όνομα του συνδρόμου προέρχεται από τον βαρόνο Μινχάουζεν, Γερμανό συγγραφέα (1720-1797), και πρωταγωνιστή του βιβλίου του Ροδόλφου Ράσπε, του 1785.

Στο βιβλίο περιγράφονται τα φανταστικά και ψεύτικα κατορθώματα του βαρόνου που άρχισε να τα διηγείται όταν επέστρεψε από το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1768-1774).

Το σύνδρομο περιγράφτηκε, για πρώτη φορά, από τον Dr. Richard Ascher, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet το 1951.

Όταν ο “ασθενής” επινοεί ασθένειες…

Οφείλεται σε μια διανοητική διαταραχή, όπου ο “ασθενής” επινοεί ασθένειες, ή τις προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του μέσω της λήψης φαρμάκων ή αυτοτραυματισμού. Ο σκοπός του δεν είναι, η απουσία του από την εργασία, η οικονομική αποζημίωση ή πρόσβαση σε φάρμακα. 

Αλλά για να καλύψει βασικές του ψυχολογικές ανάγκες και καταστάσεις όπως η προσέλκυση της προσοχής των άλλων γύρω από τον εαυτό του, και η συμπάθεια στο πρόσωπό του.

Συνήθως το άτομο αυτό είναι καλά ενημερωμένο για τα συμπτώματα των σωματικών ή ψυχικών διαταραχών και εύκολα μπορεί να ξεγελάσει έμπειρους γιατρούς ή ψυχολόγους. Αρέσκεται στον ρόλο του “ασθενή”. 

Επισκέπτεται συχνά διάφορα νοσοκομεία και υποβάλλεται σε σωρεία διαγνωστικών εξετάσεων ή ακόμα και σοβαρών εγχειρήσεων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι λειτουργεί μέσα σε ψέματα και υπερβολές. Σε αντίθεση με το υποχονδριακό άτομο που πιστεύει ότι είναι πραγματικά άρρωστος.

Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Το σύνδρομο αυτό διαφέρει από το πιο πάνω διότι τα σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα προκαλούνται σε άτομα, συνήθως παιδιά, ηλικιωμένους, και άτομα με ειδικές ανάγκες από άλλα άτομα που τα έχουν κάτω από τη φροντίδα τους.

Η μέση ηλικία των παιδιών που κακοποιούνται είναι τα 4 χρόνια. Τα μισά παιδιά είναι κάτω των 2 χρονών και τα 75 % κάτω των 6 χρονών. Η μέση διάρκεια μέχρι να μπει η διάγνωση είναι 22 μήνες. 

Στις 60% των περιπτώσεων υπήρχε κακοποίηση και σε άλλα παιδιά στην οικογένεια. Θάνατος παρατηρείται στο 6-10% των περιστατικών και 7% παρουσιάζουν μόνιμη αναπηρία.

Η πιο συνηθισμένη κακοποίηση που υποβάλλονται τα άτομα αυτά είναι η δηλητηρίαση τα τραύματα και η ασφυξία. Η κακοποίηση αυτή επαναλαμβάνεται συχνά και πολλές φορές την ίδια μέρα και ώρα.

To σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, μπορεί να το έχουν άτομα πέρα κάθε υποψίας όπως η μητέρα ενός παιδιού (75% των περιπτώσεων). 

Η κόρη ενός ηλικιωμένου, ο νοσηλευτής ενός υπερήλικα ή ατόμου με ειδικές ανάγκες. Συχνά τα άτομα που κακοποιούν άλλα άτομα, ζητούν τα ίδια βοήθεια. Παίρνουν τα παιδιά τους αμέσως στο νοσοκομείο, και εμφανίζονται στο γιατρό ή τον ψυχολόγο ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της υγείας του θύματος.

Δεν είναι γνωστό τι ωθεί τα άτομα αυτά να ενεργούν με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι άτομα με διαταραχές της προσωπικότητας. Αρκετοί είχαν στη παιδική τους ηλικία διάφορα ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα (συχνές ασθένειες, κακοποίηση, παραμέληση). Ή υπήρξαν και τα ίδια θύματα του συνδρόμου αυτού.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ:

1. Με προσποίηση που είναι μετρίας επικινδυνότητας, κατά την οποία οι δράστες επινοούν μια μη υπάρχουσα ασθένεια για το θύμα και διηγούνται με κάθε λεπτομέρεια, υπερβολή και πειστικότητα τα συμπτώματα της ασθένειας.

2. Είναι καλοί γνώστες για ιατρικά θέματα, λένε πολλά ψέματα, και μπορούν ακόμα να αλλάξουν ή να παραποιήσουν αποτελέσματα εξετάσεων.Τα παιδιά παρουσιάζονται στον γιατρό συνήθως με δύο έως τρία δήθεν συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι η άπνοια, προβλήματα διατροφής, σπασμοί, διάρροια, δύσπνοια, κυάνωση, άσθμα αλλεργίες, εμετοί αιμορραγίες και λοιμώξεις.

3. Με παραγωγή, που είναι υψηλής επικινδυνότητας, κατά την οποία ο δράστης που φροντίζει ένα άτομο, προκαλεί ενεργά βλάβη στο θύμα με διάφορους τρόπους.

Και στις δύο περιπτώσεις οι θύτες, δεν πάσχουν από το σύνδρομο Μινχάουζεν αλλά τους αρέσει να παίζουν τον ρόλο του ασθενή έμμεσα (δια αντιπροσώπου) μέσω του ατόμου που φροντίζουν. Τα θύματα είναι άρρωστα για μεγάλα περιοδικά διαστήματα με επαναλαμβανόμενες νοσηλείες ενώ είναι τελείως καλά όταν έχουν απομακρυνθεί από τα άτομα αυτά.

Επίσης οι θύτες μελετούν ιατρικά θέματα και αποκτούν εμπειρία και γνώσεις που τα χρησιμοποιούν περίτεχνα, είναι πολύ αφιερωμένα και στοργικά στα θύματα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και επιζητούν την προσοχή και συμπάθεια του περιβάλλοντός τους. 

Προσπαθούν να είναι φιλικοί με το ιατρικό προσωπικό και με την συμπεριφορά τους αισθάνονται ισχυροί και πιστεύουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο. Εάν τύχει και δεν γίνουν πιστευτοί, συχνά αλλάζουν γιατρό ή νοσοκομείο.

Συνήθως ο θύτης είναι η μητέρα (75%) και σπανιότερα ο πατέρας (7%) που τις πολλές φορές δεν συμμετέχει καν στη θεραπεία του παιδιού του.

Η μητέρα συχνά αφηγείται στις φίλες και τους συγγενείς της τα συμπτώματα που έχει το παιδί της. Τις επισκέψεις που έχει κάνει στα νοσηλευτήρια και το πόσο υποφέρει από την κατάσταση αυτή. Με τον τρόπο ικανοποιείται. Διότι προκαλεί το περιβάλλον της, να ασχολείται συνεχώς μαζί της, να της συμπαραστέκεται και να τη λυπάται.

Το σύνδρομο δεν είναι αρκετά γνωστό, αλλά αρκετά σοβαρό και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

Η διάγνωση δεν είναι πάντοτε εύκολη και στηρίζεται στην λήψη καλού ιστορικού αλλά και σε άλλες παραμέτρους.

Ο γιατρός μπορεί να υποψιαστεί το σύνδρομο εάν:

-Είναι αντιμέτωπος με ένα ασυνάρτητο, ασαφές και απίθανο ιστορικό.

-Τα συμπτώματα και οι επισκέψεις στον γιατρό επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα.

-Ο ασθενής έχει τα συμπτώματα μόνον όταν είναι υπό την φροντίδα του θύτη.

-Τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν ο ασθενής ευρίσκεται μακριά από το θύτη.

-Από τη στιγμή που ο γιατρός υποψιαστεί το σύνδρομο πρέπει να ενημερώνονται οι κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Τα παιδιά που είναι θύματα του συνδρόμου αυτού πιθανόν να έχουν δια βίου ψυχολογικά προβλήματα. Ή να αναπτύξουν και τα ίδια το σύνδρομο όταν μεγαλώσουν.




Νίκος Περσιάνης, παιδίατρος – Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου

15 σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να βρείτε το άλλο σας μισό…!!!!

15 σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να βρείτε το άλλο σας μισό

Όπως και οι περισσότεροι νέοι ενήλικες, έχω κι εγώ περάσει διαστήματα που μου άρεσε να είμαι μόνη μου και διαστήματα που φερόμουν ανόητα. Υπήρξαν στιγμές που ήμουν τρελά ερωτευμένη και άλλες που απλώς έχανα τον έλεγχο. 

Ως άτομο εξαρτώμενο από τον σύντροφό του, είμαι ο τύπος της γυναίκας που παραμένει σε μια σχέση ακόμα και μετά το τέλος της.

Δεν είναι πάντα εύκολο να τερματίσουμε μια νοσηρή σχέση. Είναι απαραίτητο να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας που μας λέει ότι το να μείνουμε μόνοι θα μας οδηγήσει σε ηρεμία, ευτυχία και αγάπη προς τον εαυτό μας. Κατά καιρούς, η αυτοπεποίθησή μου αμφιταλαντευόταν. 

Εγώ όμως πάντα ήξερα κατά βάθος ότι αν από την πλευρά μου ήμουν εντάξει, θα μπορούσα τελικά να συναντήσω τον μεγάλο έρωτα. Εξάλλου, πρέπει να είσαι συναισθηματικά έξυπνος για να βρεις κάποιον.

Στην προσωπική μου πορεία – καθώς και στη δουλειά μου με τους πελάτες – διαπίστωσα ότι υπάρχουν 15 σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι για να συναντήσετε τον σωστό σύντροφο και να δημιουργήσετε μια ικανοποιητική σχέση:

1. Είστε ενήλικας
Το ότι είστε ενήλικας δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε τα πάντα οργανωμένα. Κάθε άλλο! Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε πως εσείς και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι για να φτιάξετε μια ζωή για την οποία θα έχετε τον πρώτο λόγο. Είτε πρόκειται να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας είτε μετανιώσετε για κάτι, ξέρετε να αναλαμβάνετε την προσωπική ευθύνη για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά σας. 

Είστε σε θέση να προβληματιστείτε σχετικά με το παρελθόν, για τα θετικά και τα αρνητικά και ούτω καθεξής και να αναλάβετε δράση όσον αφορά το μέλλον σας.

2. Ξέρετε τι αναζητάτε σε έναν σύντροφο
Ακούγεται προφανές, αλλά οι άνθρωποι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν έχουν και συγκεχυμένη άποψη για το τι ζητούν από τους άλλους. Δεν χρειάζεται απλά να σκεφτείτε ότι θέλετε έναν σύντροφο που να είναι έξυπνος. 

Αντί γι’ αυτό, είναι καλό να ξέρετε τι σημαίνει αυτό, πχ : «θέλω έναν σύντροφο ο οποίος να ενημερώνεται για θέματα που τον / την ενδιαφέρουν». Να έχετε υπόψη ότι όταν ορίζετε τι είναι αυτό που θέλετε, θα το βρείτε.

3. Διαθέτετε υγιή εγωισμό
Ο εαυτός σας έχει πάντα προτεραιότητα. Η αντίληψη ότι πρέπει να τοποθετήσετε τον σύντροφό σας πάνω από τον εαυτό σας αποτελεί έναν μύθο. Αν κάνετε οτιδήποτε προκειμένου να φροντίζετε όλους τους άλλους, πιθανότατα θα καταλήξετε να νιώθετε πικραμένοι, άδειοι και αγανακτισμένοι.

Η αγάπη για τον εαυτό σας δεν είναι κάτι εγωιστικό, είναι ο λόγος που θα προσελκύσετε κάποιον που θα θέλει να σας φροντίσει με τον σεβασμό που σας αξίζει. Μην διστάζετε λοιπόν, αποκτήστε λίγο εγωισμό!

4. Γνωρίζετε τον εαυτό σας
Εσείς ξέρετε τι σας κάνει χαρούμενους, τι σας εκνευρίζει κι ακόμα ότι, για παράδειγμα, το γάλα σόγιας σας κάνει κακό. Γιατί έχει σημασία αυτό; Διότι οι άνθρωποι με αυτογνωσία έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν τον σωστό σύντροφο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους καθώς και να ευτυχήσουν σε μια σχέση διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία και την προσωπική τους εξέλιξη.

5. Δεν ψάχνετε κάποιον με σκοπό να σας «διορθώσει»
Έχετε τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα χόμπι σας. Ίσως σας αρέσει το μαγείρεμα ή η συλλογή κόμικς. Όποια και αν είναι αυτά, έχετε μια ζωή που είναι δική σας ή όταν αισθάνεστε ότι κάτι σας λείπει αναλαμβάνετε δράση ώστε να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας. 

Δεν περιμένετε από τους γύρω σας να σας «σώσουν», επειδή μπορείτε οι ίδιοι να σώσετε τον εαυτό σας. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν περιμένετε από κάποιον να σας «διορθώσει» γιατί ξέρετε ότι δεν έχετε τέτοια ανάγκη.

6. Δεν προσπαθείτε να διορθώσετε κανέναν
Έχετε τη δική σας ιστορία ζωής όπως επίσης και ο σύντροφός σας. Αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Και ενώ θα ήταν καταπληκτικό να είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις ενοχλητικές συνήθειες των άλλων, εσείς ξέρετε να δέχεστε τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι και όχι για το ποιοί θα θέλατε να είναι. 

Η ικανότητά σας να συμβιβάζεστε ή να διακόπτετε δεσμούς δεν θα φέρει κοντά σας μόνο το σωστό άτομο αλλά θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε το λάθος άτομο.

7. Είστε συναισθηματικά και σωματικά διαθέσιμοι
Έχετε χώρο στη ζωή σας για έναν σύντροφο; Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να κάνετε χώρο στη ντουλάπα σας. Αυτό σημαίνει να είστε πρόθυμοι και ικανοί να δώσετε και να πάρετε αγάπη. Σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να κλείσετε μια πόρτα πριν ανοίξετε μια άλλη. Με λίγα λόγια, σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να σταματήσετε τις περιπέτειες και να δεσμευτείτε. Οι καλοί σύντροφοι είναι εκείνοι που πραγματικά θέλουν να βρίσκονται σε μια σχέση.

8. Ξέρετε να ακούτε τους άλλους
Μπορείτε να ακούτε αυτά που σας λέει ο σύντροφός σας χωρίς ταυτόχρονα να σκέφτεστε πώς να αντικρούσετε τα λεγόμενά του. Μπορείτε να επιστρατεύσετε τον αυτοέλεγχό σας ώστε να μην διακόπτετε κάποιον προτού ολοκληρώσει μια πρόταση. Αυτό σημαίνει να έχετε τη δυνατότητα να ακούτε τους άλλους αλλά και να είστε παρόντες στη συζήτηση. 

Αν λοιπόν καταφέρετε να πάτε για φαγητό με κάποιον χωρίς να μπαίνετε ασταμάτητα στο Facebook, είστε ήδη καλύτεροι από την πλειοψηφία!

9. Επικοινωνείτε με αποτελεσματικό τρόπο
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επικοινωνία και την παραγωγική επικοινωνία. Λέτε πώς αισθάνεστε χωρίς να παίζετε παιχνίδια ή να είστε παθητικοί κι επιθετικοί. Ξέρετε πώς να εκφράσετε αυτό που θέλετε και δεν μιλάτε διαρκώς για όσα δεν θέλετε. 

Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι λέγοντας «θα ήθελα να περνάμε περισσότερο χρόνο τους με τους γονείς μου», θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα από το αν πείτε «νομίζω ότι θα τρελαθώ αν πάμε πάλι για φαγητό με τη θεότρελη μητέρα σου».

10. Δεν πειράζει αν έχετε ελαττώματα (ακόμα κι αν αυτό δεν σας αρέσει)
Δεν μπορούμε πάντα να ενεργούμε και να φαινόμαστε τέλειοι συνεχώς. Είστε πρόθυμοι και ανοιχτοί στους άλλους, ευάλωτοι και μερικές φορές μπορεί να φέρεστε κάπως ανόητα. Δέχεστε ότι το να είστε ο εαυτός σας και να παίρνετε αγάπη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από το να είστε κάποιος άλλος και να προσέχετε συνεχώς να μην κάνετε λάθη.

11. Γνωρίζετε την έννοια της ισότητας
Ξέρετε ότι δικαιοσύνη δεν σημαίνει πάντα οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Η ισότητα σε μια σχέση δεν σημαίνει ότι θα μοιράζεστε τους λογαριασμούς. Σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να μοιράζεστε πράγματα κατά τη διάρκεια της σχέσης. 

Είναι πιθανότερο να βρείτε έναν καλό σύντροφο αν για παράδειγμα πείτε «θα πληρώσω εγώ αυτή τη φορά, εσύ την επόμενη», χωρίς φυσικά να νιώθετε την ανάγκη ή την επιθυμία να υπολογίζετε τα πάντα.

12. Σας αρέσει να κερδίζετε, αλλά δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν χάσετε
Να έχετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται να αποδεικνύετε συνεχώς την αξία σας σε όλα.

13. Όταν συγκρούεστε δεν χρειάζεται να φτάνετε στα άκρα
Όταν συγκρούεστε με τους άλλους, παλεύετε για να προχωρήσετε μπροστά κι όχι για να κερδίσετε. Η εξεύρεση μιας λύσης είναι καλύτερη από ένα παιχνίδι εξουσίας ή μια ευκαιρία για εκδίκηση ανεξαρτήτως από το πόσο καλά νομίζετε ότι θα νιώσετε.

14. Ξέρετε να ζητάτε συγγνώμη
Μπορεί να μην σας αρέσει να ζητάτε συγγνώμη, αλλά ξέρετε πώς να το κάνετε. Δεν βρίσκετε δικαιολογίες ούτε προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη για τα δικά σας λάθη. Είστε ειλικρινείς και χωρίς δικαιολογίες. Στη συνέχεια, μαθαίνετε από αυτό. Δείτε επίσης και την άλλη πλευρά: θα καταφέρετε να συγχωρείτε τους άλλους όταν σας ζητούν συγγνώμη.

15. Καλλιεργείτε την έννοια της ευγνωμοσύνης
Ξέρετε να λέτε ευχαριστώ. Είστε ευγνώμονες για όλα αυτά που έχετε, όλα αυτά που είστε και όλα όσα οι άλλοι κάνουν για εσάς. Κανείς δεν θέλει έναν σύντροφο που τον θεωρούν δεδομένο.

Είτε είστε εργένηδες είτε όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσετε τα πράγματα για να γνωρίσετε τον «σωστό» σύντροφο τη «σωστή» στιγμή. Μπορείτε να επικεντρωθείτε στο να τελειοποιήσετε αυτές τις ιδιότητες και θα είστε σε καλό δρόμο για να ενισχύσετε την τρέχουσα σχέση σας ή για να συναντήσετε κάποιον που σας αξίζει πραγματικά.




Άρθρο της προπονήτριας ζωής και συγγραφέως Amita Patel

Η Κουβέρτα του παππού: Το κείμενο που πρέπει να διαβάσεις…!!!!

Όταν τα γεράματα χτυπάνε την πόρτα… οι άνθρωποι γίνονται βάρος στους νεότερους, έτσι τουλάχιστον πιστεύουν… Και έτσι το βλέπουν κάποιοι.

Ξεχνάνε, όμως, ότι τα γεράματα δεν είναι αρρώστια, κάποια στιγμή όλοι θα φτάσουν εκεί. Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ρθεις! Σοφή αυτή η παροιμία.

Κανένας δεν αναλογίζεται τα δύσκολα, αυτά που θα ‘ρθουν.

Κανένας δεν καταλαβαίνει ότι ακόμα και τα πιο φυσιολογικά πράγματα για εμάς και οι φυσικές απλές δραστηριότητες στα γεράματα γίνονται με δυσκολία. Οι άνθρωποι όταν γερνάνε γίνονται σοφοί από την εμπειρία της ζωής. 

Η ψυχή τους γεμάτη και η καρδιά τους χτυπά πλέον από ανησυχία να δουν και να καμαρώσουν καλά τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τη συνέχεια τους…

Και, όμως, αυτοί οι άνθρωποι που καρδιοχτυπούν για τις ζωές των παιδιών τους, κάποιες φορές τους γίνονται ανεπιθύμητοι… Και αναρωτιέται κανείς, πόσοι αχάριστοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι; Δεν τους έχει πει κάποιος ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται; Ότι κάποτε και οι ίδιοι, αδύναμοι και γερασμένοι θα κρέμονται από τα δικά τους παιδιά;

Ο παππούς της ιστορίας πάντρεψε τον μονάκριβο γιο του. Απ’ την αγάπη που του είχε, του έκανε δώρο όλη την περιουσία του και δεν κράτησε τίποτα για τον ίδιο…

Ο γιος παντρεύτηκε και όλα κυλούσαν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που ο παππούς πολύ γέρος πια είχε ανάγκη τη φροντίδα του γιου και της οικογένειάς του…

Για αντάλλαγμα η νύφη του και ο γιος του τον έβαλαν να μένει σε ένα υπόγειο… Έστελναν δε το παιδί τους να του δίνει ένα πιάτο φαϊ.

Όταν πια δεν άντεχαν να τον φροντίζουν άλλο και οι καυγάδες μεταξύ νύφης και γιου είχαν γίνει καθημερινότητα (η νύφη δεν ήθελε καθόλου τον παππού στο σπίτι) αποφάσισε ο γιος να πάρει τον παππού μέσα σε μία κουβέρτα και με τη βοήθεια του μικρού εγγονού να πετάξουν τον γέροντα σε ένα ποτάμι…Όταν έφτασαν στο ποτάμι και πέταξαν τον παππού μέσα , ο εγγονός πήρε πίσω μαζί του την κουβέρτα

-»Γιατί παιδί μου το έκανες αυτό;» του είπε έντονα η μάνα του όταν γύρισαν σπίτι.

-»Θα κρατήσω αυτή την κουβέρτα για σένα όταν γεράσεις να σε πετάξω με την ίδια στο ποτάμι όπως τον παππού…»

Οι γονείς συγκλονίστηκαν… κατάλαβαν το λάθος τους και πήγαν με δάκρυα στα μάτια και έφεραν πάλι πίσω τον παππού από το ποτάμι , γονάτισαν μπροστά στον πικραμένο πατέρα και του ζήτησαν συγχώρεση.

Αν κάποτε γεράσεις… αν κάποτε γίνεις ανήμπορος, αν νιώσεις ότι είσαι εσύ το βάρος στους άλλους σκέψου ότι όλο αυτό είναι η φυσική κατάληξη της ανθρώπινης φύσης! 

Γι αυτό φρόντισε τώρα που είσαι νέος και υγιής να προσφέρεις στους ηλικιωμένους όσα και ότι μπορείς. Πάντα μας επιστρέφεται ότι δίνουμε…

Τα μωρά δίνουν χαρά στην οικογένεια όταν γεννιούνται… οι ηλικιωμένοι γιατί να δίνουν λύπη; Μεγάλα μωρά είναι και αυτοί που, πάνω από όλα, έχουν ανάγκη τη στοργή και την αγάπη μας! Έχετε σκεφτεί τι θα μπορούσε να μας πει ένας ηλικιωμένος αλλά συνήθως δεν το λέει.. απλά μας κοιτά και περιμένει να τον νιώσουμε να καταλάβουμε από μόνοι μας. 

Αν λοιπόν μπορούσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τα μελαγχολικά μάτια και τα τρεμάμενα χείλη του θα τον ακούγαμε να μας ψιθυρίζει και να λέει :

Εάν με βλέπεις «γέρο»… εάν λερώνομαι όταν τρώω και δεν μπορώ να ντυθώ… έχε υπομονή. Θυμήσου πόσο καιρό μου πήρε για να σου τα μάθω… Εάν όταν μιλάω μαζί σου επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα, μη με διακόπτεις, άκουσε με. Όταν ήσουν μικρός κάθε μέρα σου διάβαζα το ίδιο παραμύθι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. 

Όταν δε θέλω να πλυθώ μη με μαλώνεις και μη με κάνεις να αισθάνομαι ντροπή… Θυμήσου όταν έτρεχα από πίσω σου και έβρισκες δικαιολογίες όταν δεν ήθελες να πλυθείς.

Όταν βλέπεις την άγνοιά μου στις νέες τεχνολογίες, δώσε μου χρόνο και μη με κοιτάς ειρωνικά, εγώ είχα όλη την υπομονή να σου μάθω το αλφάβητο. Όταν κάποιες φόρες δεν μπορώ να θυμηθώ ή χάνω τον ειρμό των λέξεων, δώσε μου χρόνο για να θυμηθώ και εάν δεν τα καταφέρνω μην θυμώνεις…

Το πιο σπουδαίο πράγμα δεν είναι εκείνο που λέω, αλλά η ανάγκη που έχω να είμαι μαζί σου και κοντά σου και να με ακούς. Όταν τα πόδια μου είναι κουρασμένα και δεν μου επιτρέπουν να βαδίσω, μη μου συμπεριφέρεσαι σαν να ήμουν «βάρος», έλα κοντά μου με τα δυνατά σου μπράτσα, όπως έκανα εγώ όταν ήσουν μικρός και έκανες τα πρώτα σου βήματα.

Όταν λέω πως θα ήθελα να «πεθάνω»… μη θυμώνεις, μια μέρα θα καταλάβεις τι είναι αυτό που με σπρώχνει να το πω. Προσπάθησε να καταλάβεις πως στην ηλικία μου δε ζεις, επιβιώνεις.

Μια μέρα θα ανακαλύψεις ότι παρόλα τα λάθη μου πάντοτε ήθελα το καλύτερο για σένα, για να σου ανοίξω τον δρόμο. Βοήθησέ με να περπατήσω, βοήθησέ με να τελειώσω τις ημέρες μου με αγάπη και υπομονή. Σε αγαπώ παιδί μου…»

Εσείς, λοιπόν, που δεν ανέχεστε τους δικούς σας ηλικιωμένους που έχετε μέσα ή δίπλα στο σπίτι σας. Εσείς που αγανακτείτε με το ένα πιάτο φαγητό που τους προσφέρετε… Εσείς που θέλετε πολλές φορές, όντως, να τους ξεφορτωθείτε έτσι απλά με μια κουβέρτα… μην ξεχάσετε πετώντας τους από τη ζωή σας, να κρατήσετε την κουβέρτα!

Σίγουρα θα σας χρειαστεί όταν και οι ίδιοι φτάσετε στη δική τους θέση.




«Η ώριμη αγάπη είναι όταν αγαπάς, όχι όταν αγαπιέσαι.» ― Irvin D. Yalom …!!!!


«Κάθε άνθρωπος πρέπει να επιλέγει πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει» ― Irvin D. Yalom, Όταν έκλαψε ο Νίτσε

«Η απελπισία είναι το τίμημα που πληρώνει κανείς για να φτάσει στην αυτογνωσία. Κοιτάξτε βαθιά στη ζωή σας και θα διαπιστώσετε ότι η απελπισία βρίσκεται παντού» – Irvin D. Yalom, Όταν έκλαψε ο Νίτσε

«Μόνο ένας πληγωμένος θεραπευτής μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει» ― Irvin D. Yalom, Στο Ντιβάνι

«Μια μέρα, σύντομα, ίσως σε σαράντα χρόνια, δεν θα ζει κανείς από αυτούς που με έχουν γνωρίσει. Τότε θα είμαι πράγματι νεκρός – όταν δηλαδή δεν θα υπάρχω πια στη μνήμη κανενός. Σκέφτηκα ότι κάποιος, που είναι πολύ ηλικιωμένος είναι το τελευταίο ζωντανό πλάσμα πάνω στη γη που έχει γνωρίσει κάποιο άλλο άτομο ή κάποιo πλήθος ατόμων προσωπικά και που τώρα έχουν φύγει από ζωή. 

Όταν το άτομο αυτό πεθάνει, πεθαίνει μαζί του και το πλήθος αυτών, εξαφανίζεται από τη ζωντανή μνήμη. Αναρωτιέμαι, για μένα ποιος θα είναι αυτός ο άνθρωπος, τίνος ο θάνατος θα με κάνει να πεθάνω πραγματικά;» ― Irvin D. Yalom, O Δήμιος του Έρωτα κι άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας.

«Αν ανέλθουμε αρκετά ψηλά στην κοινωνία, θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα ύψος από το οποίο η τραγωδία παύει να φαίνεται τόσο τραγική» ― Irvin D. Yalom, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε

«Η ζωή είναι μια σπίθα ανάμεσα σε δύο όμοια κενά, το σκοτάδι πριν τη γέννηση και το σκοτάδι μετά τον θάνατο». ― Ιrvin D. Yalom, Όταν έκλαψε ο Νίτσε

«Είναι λάθος να κάνεις παιδιά από ανάγκη, λάθος να χρησιμοποιείς το παιδί σου για να ανακουφίσεις τη μοναξιά σου, λάθος να δίνεις σκοπό στη ζωή σου με την αναπαραγωγή ενός αντιγράφου του εαυτού σου. 

Είναι λάθος επίσης να αναζητάς την αθανασία με το να σπέρνεις τον σπόρο σου στο μέλλον, νομίζοντας ότι περιέχει τη συνείδησή σου! » ― Irvin D. Yalom, Όταν έκλαψε ο Νίτσε

«Το πνεύμα του ανθρώπου οικοδομείται από τις επιλογές του» ― Irvin D. Yalom, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε

«Ορίστε; «Οι οριακοί ασθενείς παίζουν παιχνίδια»; Αυτό είπες; Ernest, ποτέ δεν θα γίνεις πραγματικός θεραπευτής αν σκέφτεσαι έτσι. Αυτό ακριβώς εννοούσα νωρίτερα όταν μίλησα για τους κινδύνους της διάγνωσης. 

Δεν προσεγγίζουμε κάθε περίπτωση οριακού με τον ίδιο τρόπο. Το να βάζουμε ετικέτες στους ανθρώπους τους κάνουμε κακό. Δεν μπορείς να θεραπεύσεις την ετικέτα. Πρέπει να αντιμετωπίσεις το άτομο που βρίσκεται πίσω από την ετικέτα.» ― Irvin D. Yalom, Στο Ντιβάνι

«... αργά ή γρήγορα έπρεπε να εγκαταλείψει την ελπίδα για ένα καλύτερο παρελθόν». ― Irvin D. Yalom, Κοιτάζοντας τον Ήλιο: Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του Θανάτου

«Ο γάμος με όλη αυτή την κτητικότητα και τη ζήλεια που τον περιβάλλουν υποδουλώνει το πνεύμα». ― Irvin D. Yalom, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε

«Η ζωή τελικά είναι ένα μίζερο πράγμα. Αποφάσισα να την περάσω συλλογιζόμενος διάφορα σχετικά με αυτή.»― Irvin D. Yalom, Η Θεραπεία του Schopenhauer

«Ονειρεύομαι μια αγάπη που είναι κάτι περισσότερο από δύο ανθρώπους που η μόνη τους επιθυμία είναι να κατέχουν ο ένας τον άλλον» ― Irvin D. Yalom, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε

«Να ένα περίεργο πείραμα που θα μας βάλει σε σκέψεις... Το μήνυμα του Νίτσε προς εμάς ήταν να ζούμε τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να θέλουμε να ξαναζούμε ακριβώς την ίδια ζωή αιώνια» ― Irvin D. Yalom

«Η θρησκεία έχει τα πάντα στο πλευρό της: την αποκάλυψη, τις προφητείες, την κρατική προστασία, υψηλότατη αξιοπρέπεια και υπεροχή. . . Και περισσότερο από αυτό, το ανεκτίμητο προνόμιο να της επιτρέπεται να αποτυπώνει τα δόγματά της στο μυαλό των ανθρώπων στην τρυφερή εποχή της παιδικής ηλικίας, κατά την οποία γίνονται σχεδόν έμφυτες ιδέες» ― Irvin D. Yalom, Η Θεραπεία του The Schopenhauer

«Η αγάπη δεν είναι μόνο μια σπίθα πάθους μεταξύ δύο ανθρώπων. Υπάρχει μια απεριόριστη διαφορά ανάμεσα στο να ερωτεύεσαι και να αγαπάς. Αντίθετα, η αγάπη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, μια «προσφορά», δεν είναι «ένα ερωτικό σκίρτημα», είναι ένας τρόπος να συνυπάρχουμε σε μία σχέση, όχι μια πράξη που περιορίζεται σε ένα μόνο άτομο». ― Irvin D. Yalom, Ο Δήμος του Έρωτα και Άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας

«Αγάπη σημαίνει να φροντίζει κανείς στην πράξη για τη καλυτέρευση της ζωής και την ανάπτυξη του άλλου» ― Irvin D. Yalom, Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

«Ένα πράγμα που θεωρώ σαφές είναι ότι δεν πρέπει να αφήσεις τη ζωή σου να σε καθοδηγεί όπου θέλει αυτή. Διαφορετικά, θα καταλήξεις στα σαράντα με το αίσθημα ότι δεν έχεις ζήσει πραγματικά. Τι έχω μάθει εγώ από αυτό; 

Μάλλον, να ζω το τώρα, έτσι ώστε στα πενήντα να μην μετανιώσω εάν γυρίσω και κοιτάξω το παρελθόν, τότε που ήμουν σαράντα»― Irvin D. Yalom, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε

«Εάν σας μιλούσε ο Επίκουρος αυτή τη στιγμή, θα σας παρότρυνε να απλοποιήσετε τη ζωή σας. Ακούστε πώς θα το έθετε, εάν τον είχαμε μαζί μας τώρα: «Παιδιά μου, οι ανάγκες σας είναι λίγες, είναι εύκολο να τις καλύψετε και μπορείτε να αντέξετε κάθε απαραίτητη ταλαιπωρία. 

Μην περιπλέκετε τη ζωή σας με τέτοιους τετριμμένους στόχους όπως πλούτη και φήμη: Είναι ο εχθρός της ATΑΡΑΞΙΑΣ. Η φήμη, για παράδειγμα, δεν είναι παρά οι απόψεις που έχουν οι άλλοι για μας και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ζήσουμε τη ζωή μας όπως επιθυμούν οι άλλοι. 

Για να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε τη φήμη μας, πρέπει να μας αρέσει αυτό που οι άλλοι επιθυμούν και να αποφεύγουμε ό,τι αποφεύγουν κι αυτοί. Ως εκ τούτου, τι θέλετε μια ζωή δόξας ή μια ζωή στην πολιτική; Εγκαταλείψτε κι αυτή την ιδέα. Και πλούτο; Να το αποφύγετε! Είναι μια παγίδα. 

Όσα περισσότερα αποκτούμε τόσο περισσότερα θέλουμε, και τόσο πιο βαθιά είναι η θλίψη μας όταν δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε. Παιδιά μου, ακούστε με: Εάν επιθυμείτε την ευτυχία, μην σπαταλάτε τη ζωή σας αγωνιζόμενοι για κάτι που πραγματικά δεν χρειάζεστε»».― Irvin D. Yalom, Το Πρόβλημα Spinoza

«Η ώριμη αγάπη είναι όταν αγαπάς, όχι όταν αγαπιέσαι.»― Irvin D. Yalom, Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

«Νομίζω ότι η ερωτική διεκδίκηση αποτελεί μια ψευδαίσθηση. Παλεύω ενάντια σε φανταστικούς ανεμόμυλους. Θεωρώ ότι, αν και αυτού του είδους η ψευδαίσθηση συχνά μου χαρίζει μια ευφορία και με παρηγορεί, στην ουσία με αποδυναμώνει και με αποξενώνει.»― Irvin D. Yalom, Ο Δήμιος του Έρωτα κι άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας

«Ο πόνος είναι πάντα εδώ. Όταν του κλείνεις την πόρτα, αυτός χτυπάει κάποια άλλη και ξαναμπαίνει από αλλού.....”― Irvin D. Yalom, Κοιτάζοντας τον Ήλιο: Αφήνοντας πίσω τον Τρόμο του Θανάτου

«Όλοι αισθάνονται πώς υπάρχει νοήμα στη ζωή αλλά δεν μπορεί κανείς να το επιδιώξει σκόπιμα: το νόημα της ζωής είναι πάντα ένα παράγωγο φαινόμενο που παίρνει σάρκα και οστά όταν υπερβαίνουμε τον εαυτό μας, όταν χάνουμε την αίσθηση της ύπαρξής μας και αφήνουμε να μας απορροφήσει κάποιος (ή κάτι) έξω από εμάς ”― Irvin D. Yalom, Η Θεωρία και η Πρακτική της Ψυχοθεραπείας

«Το άγχος του θανάτου είναι η μήτρα όλων των θρησκειών, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να μετριάσουν τη θλίψη της θνοτότητάς μας»― Irvin D. Yalom

«Υπήρχε κάποια εποχή στη ζωή μας που ήμασταν τόσο κοντά και τίποτα δεν φαινόταν να εμποδίζει τη φιλία και την αδελφοσύνη μας και μας χώριζε μόνο ένα μικρό γεφυράκι. Ακριβώς την ώρα που ήσουν έτοιμος να το περάσεις σε ρώτησα «Θέλεις να περάσεις το γεφυράκι και να έρθεις κοντά μου;» – τότε έπαψες να το θέλεις. 

Και όταν σε ρώτησα ξανά, εσύ παρέμεινες σιωπηλός. Έκτοτε βουνά και άγριοι καταρράκτες μας χώρισαν, μπήκαν ανάμεσά μας κι αποξενωθήκαμε τόσο που ακόμη κι αν θέλαμε να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον δεν θα μπορούσαμε. 

Αλλά όταν σκέφτεσαι τώρα αυτό το μικρό γεφυράκι, τα λόγια πέφτουν στο κενό, ενώ εσύ κλαις και δεν μπορείς να το πιστέψεις.»― Irvin D. Yalom, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε




6 φυσικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από το επίμονο φλέγμα και τη βλέννα στο στήθος και το λαιμό…!!!!

Η υπερβολική έκκριση φλέγματος στους πνεύμονες προκαλεί ρινική απόφραξη, δυσκολίες στην αναπνοή και βήχα . Η κατάσταση απαιτεί κατάλληλη θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Το σώμα σας εκκρίνει το φλέγμα για να προστατεύει τα όργανα από αλλεργίες, σκόνη και ιούς. Το φλέγμα γίνεται παχύτερο σε περίπτωση αλλεργιογόνων και ιών και παγιδεύει ξένα σωματίδια. Οι υπερβολικές ποσότητες φλέγματος έχουν ως αποτέλεσμα βρογχικά προβλήματα και λοιμώξεις των πνευμόνων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές φυσικές θεραπείες για να βελτιώσετε την κατάστασή σας και να καθαρίσετε τους αεραγωγούς σας:

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένας ισχυρός αντισηπτικός παράγοντας. Οι ενώσεις στο σκόρδο καταστρέφουν επικίνδυνα βακτήρια και βελτιώνουν την ανοσολογική απόκριση. Καταναλώστε το ωμό με τo φαγητό σας ή συνδυάστε λίγο λάδι σκόρδου με νερό και κάντε γαργάρες.

Τσάι / έλαιο ευκαλύπτου
Έχει ισχυρό αντισηπτικό αποτέλεσμα και ανακουφίζει από τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, βοηθώντας σας να αναπνέετε εύκολα. Το βράζουμε με νερό, το αφήνουμε για λίγα λεπτά και το πίνουμε όλη την ημέρα για να ανακουφίσει την κατάστασή μας.

Λεμόνι και μέλι
Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα μπολ. Καταναλώστε αυτό το μείγμα τρεις φορές κάθε μέρα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να αποτρέψετε λοιμώξεις και να ανακουφίσετε τον επίμονο βήχα.

Κουρκούμη
Το κίτρινο μπαχαρικό έχει ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό αποτέλεσμα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και απομακρύνει την υπερβολική βλέννα.

Τσάι πιπερόριζας
Είναι ένα απίστευτο αποσυμφορητικό με ισχυρό αντιιικό και αποχρεμπτικό αποτέλεσμα. Το τσάι τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Βράζουμε μερικές φέτες τζίντζερ σε 2 φλιτζάνια νερό και προσθέτουμε μέλι για γλυκιά γεύση.

Τσάι μέντας
Έρευνες έδειξαν ότι το έλαιο μέντας είναι ισχυρό αποσυμφορητικό, σημειώνοντας ότι βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Βράζετε φρέσκα φύλλα μέντας σε λίγο νερό και αφήστε το για 10 λεπτά. Προσθέστε μέλι για μια πιο γλυκιά γεύση.

Την επόμενη φορά που αντιμετωπίζετε έναν επίμονο βήχα ή οποιοδήποτε άλλο αναπνευστικό πρόβλημα, δοκιμάστε αυτές τις φυσικές θεραπείες και βελτιώστε την κατάστασή σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές πλούσιες σε καψαϊκίνη, όπως πιπεριές τσίλι, μπορεί να παρέχουν ανακούφιση και να καθαρίσουν τη ρινική βλεννογόνο.

Υπάρχουν και άλλα τρόφιμα και συμπληρώματα που βοηθούν στη διαδικασία:

§ ρίζα γλυκόριζας

§ ginseng

§ μούρα

§ εχινάτσια

§ ρόδι

§ τσάι γκουάβα

§ πόσιμος ψευδάργυρος

Σας δίνουμε κάποιες επιπλέον συμβουλές για το πώς να απαλλαγείτε από την περίσσεια φλέγματος και βλέννας:

§ Κάντε μια συνεδρία με εισπνοή ατμού για να απαλλαγείτε από το φλέγμα στη μύτη, το λαιμό, το στήθος και τους πνεύμονες. Θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να απαλύνετε κάθε ερεθισμό.

§ Ο ξηρός αέρας επιδεινώνει την κατάσταση, οπότε προσπαθήστε να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας υγρό.

§ Πίνετε πολύ νερό. Θα χαλαρώσει τη βλέννα και θα ενυδατώσει το σώμα σας.

§ Αλατούχα ρινικά σπρέι βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας και των αλλεργιογόνων από τη ρινική βλεννογόνο.

§ Κάντε γαργάρες με αλατούχο νερό για τη θεραπεία του ερεθισμένου λαιμού και να απαλλαγείτε από την περίσσεια βλέννας.

§ Τα προϊόντα ευκαλύπτου έχουν καλό αποτέλεσμα για το σκοπό αυτό. Προσθέστε τα στον ατμό ή σε ζεστά λουτρά.

§ Μουλιάστε μια πετσέτα με ζεστό νερό και τοποθετήστε τη στο πρόσωπό σας. Εισπνεύστε μέσα από αυτή για να δώσει στη μύτη και το λαιμό σας αρκετή υγρασία. Η θερμότητα θα ανακουφίσει τον πόνο και την πίεση.

§ Ποτέ δεν πρέπει να καταπιέσετε τον βήχα. Είναι ο τρόπος καθαρισμού των πνευμόνων και του λαιμού του οργανισμού σας.

§ Να κρατάτε πάντα το κεφάλι σας σηκωμένο. Αυτό θα σας απαλλάξει από οποιαδήποτε δυσφορία.

§ Μην καπνίζετε και μην στέκεστε κοντά στους καπνιστές.




www.enimerotiko.gr

Η πιο γλυκιά εκδίκηση είναι η συγχώρεση…!!!!

Να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Αυτό τους κάνει να σε μισούν περισσότερο.
Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας

Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν.
Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης

Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν.
Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας
(«Αναφορά στον Γκρέκο»)

Είναι πιο εύκολο να συγχωρέσεις έναν εχθρό παρά να συγχωρέσεις ένα φίλο.
John Dryden, 1631-1700, Άγγλος ποιητής

Ο ανόητος ούτε συγχωρεί ούτε ξεχνά.
Ο αφελής και συγχωρεί και ξεχνά.
Ο έξυπνος συγχωρεί, αλλά δεν ξεχνά.
Thomas Szasz, 1920-2012, Ουγγροαμερικανός ψυχίατρος

Να αγαπάς την αλήθεια αλλά να συγχωρείς το λάθος.
Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας

Ποτέ μη ζητάς συγγνώμη επειδή εκδήλωσες τα συναισθήματά σου. Όταν το κάνεις αυτό, ζητάς συγγνώμη για την αλήθεια.
Edmund Burke, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός και φιλόσοφος

Η συγγνώμη έρχεται μετά την αδιαφορία.
Emile Zola, 1840-1902, Γάλλος συγγραφέας

Ακόμα κι αν απλώς ονειρεύεσαι ότι με δέρνεις, καλύτερα να ξυπνήσεις και να ζητήσεις συγγνώμη.
Μωχάμεντ Άλι, 1942-, Αμερικανός πυγμάχος

Να συγχωρείς τους εχθρούς σου, αλλά ποτέ μην ξεχνάς τα ονόματά τους.
Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος (1960-1963)

Οι άντρες ξεχνούν αλλά ποτέ δεν συγχωρούν. Οι γυναίκες συγχωρούν αλλά ποτέ δεν ξεχνούν.
Βενιαμίν Φραγκλίνος, 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός και συγγραφέας

Αν ήμουν ο Ιησούς, θα είχα σώσει τον Ιούδα.
Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

Μέσα στη συγγνώμη της γυναίκας υπάρχει αγνότητα, αλλά σ’ αυτή του άντρα υπάρχει αμαρτία.
Alfred Capus, 1858-1922, Γάλλος συγγραφέας

Συγχωρούμε συχνά εκείνους που βαριόμαστε, αλλά δεν συγχωρούμε ποτέ αυτούς που μας βαριούνται.
Λα Ροσφουκώ, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας

Μόνο οι γενναίοι ξέρουν να συγχωρούν. Ένας δειλός δεν συγχωρεί ποτέ. Δεν είναι στη φύση του.
Laurence Sterne, 1713-1768, Ιρλανδός συγγραφέας και κληρικός

Ξέρετε τι είναι η συγγνώμη; Είναι η αδιαφορία γι’ αυτό που δεν μας αγγίζει.
Αλέξανδρος Δουμάς υιός, 1824-1895, Γάλλος συγγραφέας

Δεν χρειάζεται να συγχωρήσω τους εχθρούς μου, γιατί τους έχω σκοτώσει όλους.
Ramón María Narváez, 1800-1868, Ισπανός στρατιωτικός και πολιτικός
(πεθαίνοντας…)

Αυτός που συγχωρεί εύκολα, απλά προκαλεί περισσότερες προσβολές.
Pierre Corneille, 1606-1684, Γάλλος συγγραφέας

Δεν μπορείς να είσαι αχρείος επί σαράντα χρόνια και να ζητάς άφεση αμαρτιών το τελευταίο λεπτό. Ο Θεός ξέρει να κρατάει καλύτερο λογαριασμό από αυτό.
Wilson Mizner, 1876-1913, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
(στο νεκροκρέβατό του)

Διαβάζουμε ότι πρέπει να συγχωρούμε τους εχθρούς μας, αλλά δεν διαβάζουμε ότι πρέπει να συγχωρούμε τους φίλους μας.
Φραγκίσκος Βάκων, 1561-1626, Άγγλος φιλόσοφος

Πρέπει να συγχωρούμε τους εχθρούς μας, αλλά όχι προτού τους κρεμάσουμε.
Heinrich Heine, 1797-1856, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής

Μη διστάζεις, προχώρησε. Είναι συχνά πιο εύκολο να ζητήσεις συγγνώμη από το να ζητήσεις την άδεια.
Grace Murray Hopper, 1906-1992, Αμερικανίδα ναύαρχος και ειδική Η/Υ

Το να ζητάς συγγνώμη είναι σαν να θέτεις τις βάσεις για μελλοντικές προσβολές.
Ambrose Bierce, 1842–1914, Αμερικανός συγγραφέας

Αυτός που δεν μπορεί να συγχωρέσει τους άλλους, γκρεμίζει τις γέφυρες που θα χρειαστεί ο ίδιος για να περάσει. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να τον συγχωρούν.
Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής

Να συγχωρείς σημαίνει να ξεχνάς, παρόλο που θυμάσαι.
Νταγκ Χάμερσκελντ, 1905-1961, Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ

Ένας καλός κανόνας για τη ζωή είναι ποτέ να μη ζητάς συγγνώμη. Οι σωστοί άνθρωποι ποτέ δεν θέλουν να τους ζητάς συγγνώμη και οι κακοί το εκμεταλλεύονται εις βάρος σου.
P. G. Wodehouse, 1881-1975, Βρετανός συγγραφέας

Σας ζητώ συγγνώμη, κύριε.
Μαρία Αντουανέττα, 1755-1793, Βασίλισσα της Γαλλίας
(στη λαιμητόμο, προς το δήμιό της, επειδή του πάτησε κατά λάθος το πόδι)

Τίποτε δεν εμπνέει περισσότερο τη συγχώρεση από την εκδίκηση.
Scott Adams, 1957-, Αμερικανός συγγραφέας κόμικς

Ο Καίσαρας τους συγχωρούσε όλους. Αλλά μου φαίνεται πως η μετριοπάθεια που δείχνει κάποιος, αφού έχει σφετερισθεί τα πάντα, δεν αξίζει πολλούς επαίνους.
Montesquieu, 1689-1755, Γάλλος στοχαστής

Η συγχώρεση είναι ένα περίεργο πράγμα: ζεσταίνει την καρδιά και δροσίζει το χτύπημα.
William Arthur Ward, 1921-1994, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

Ο Θεός θα με συγχωρέσει. Αυτή είναι η δουλειά του.
Heinrich Heine, 1797-1856, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής
(τα τελευταία του λόγια)

Η επιείκεια είναι η αριστοκρατική μορφή της περιφρόνησης.
Remy de Gourmont, 1858-1915, Γάλλος ποιητής

Δεν συγχωρώ ποτέ, αλλά μερικές φορές ξεχνώ.
Ylipe, 1936-2003, Γάλλος συγγραφέας και ζωγράφος

Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε πολλά όταν διοικούμε ανθρώπους.
Jean-Baptiste Henri Lacordaire, 1802-1861, Γάλλος κληρικός

Η «συγγνώμη» είναι απλά εγωισμός με τη λάθος πλευρά απ’ έξω.
Oliver W. Holmes, 1809-1894, Αμερικανός συγγραφέας

Αμνηστία: Η μεγαθυμία του κράτους απέναντι σε παρανομούντες που η τιμωρία τους θα είχε μεγάλο κόστος.
Ambrose Bierce, 1842–1914, Αμερικανός συγγραφέας

Ξέρω ότι θα πάω στην κόλαση επειδή έδωσα χάρη στον Ρίτσαρντ Νίξον.
Τζέραλντ Φορντ, 1913-2006, Αμερικανός πρόεδρος (1974-1977)

Και ποιος καταλαβαίνει; Σίγουρα όχι εγώ, γιατί αν καταλάβαινα, θα τα συγχωρούσα όλα.
John Donne, 1572-1631, Άγγλος ποιητής και κληρικός

Η συγχώρεση οφείλεται συχνά στη γενναιοδωρία, αλλά εξίσου συχνά και στην έλλειψη μνήμης.
Alfred Capus, 1858-1922, Γάλλος συγγραφέας

Ευφυολογήματα

Όταν ήμουν παιδί, προσευχόμουν στο Θεό για ένα ποδήλατο. Μετά κατάλαβα ότι ο Θεός δεν δουλεύει έτσι, γι’ αυτό έκλεψα ένα ποδήλατο και προσευχήθηκα στο Θεό για να με συγχωρέσει.
Emo Philips, 1956-, Αμερικανός κωμικός

Κινηματογραφικές Ατάκες

Ποτέ μη ζητάς συγγνώμη και ποτέ μη δίνεις εξηγήσεις. Είναι σημάδι αδυναμίας.
Ο Τζων Γουέιν στην ταινία «She Wore a Yellow Ribbon» (1949)

Ελευθερία είναι να μη χρειάζεται ποτέ να ζητάς συγγνώμη.
Ο Αλ Πατσίνο στην ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ «Ο Δικηγόρος του Διαβόλου»

Στίχοι

Χτύπαε με μαχαίρι. Δεν ήμουν εκεί. Τον συγχωρώ.
Διονύσης Σαββόπουλος, 1944-, Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής

Θυμόσοφες Ρήσεις

Να κατηγορείς τον εαυτό σου, όπως κατηγορείς τους άλλους. Να συγχωρείς τους άλλους, όπως συγχωρείς τον εαυτό σου.

* Η συγχώρεση είναι η οικονομία της καρδιάς… σε σώζει από τη δαπάνη του θυμού, το κόστος του μίσους, τη σπατάλη του πνεύματος (Μορ Χάνα)

* Η πιο γλυκιά εκδίκηση είναι η συγχώρεση (Φρίντμαν Ι.)