Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

11 βήματα για να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου…!!!


Στην πραγματικότητα, το να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου είναι πολύ απλό.

Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε έναν πολιτισμό που το απλό είναι δύσκολο και το περίπλοκο είναι εύκολο. Παρακάτω υπάρχουν 11 απλά βήματα που θα σε οδηγήσουν στο να έχεις μια πολύ καλή σχέση με τον εαυτό σου και ως συνέπεια και με τους ανθρώπους γύρω σου.

1. Εάν αισθάνεσαι ότι κάτι είναι λάθος… απλά μην το κάνεις
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε διλήμματα για πράγματα που θα έπρεπε να είναι πολύ απλά. Στην πραγματικότητα, συνήθως το δίλημμα είναι μεταξύ του νου και της καρδιάς. Εντάξει, δεν θα πω το καθιερωμένο “ακολούθα την καρδιά σου”, αλλά τουλάχιστον λάβε την σοβαρά υπόψη. 

Ειδικά λοιπόν όταν το συναίσθημά σου, σου δείχνει ότι κάτι είναι λάθος, το πιο πιθανό είναι πως πράγματι είναι λάθος. Όσο ελκυστικό κι αν φαίνεται στο μυαλό μια απόφαση ή ένας δρόμος, μην ξεχνάς ότι το μυαλό μπορεί να ξεγελαστεί πολύ πιο εύκολα από την καρδιά σου.

2. Πες ακριβώς αυτό που εννοείς
Έχω βαρεθεί να ακούω συνέχεια “είναι αυτονόητο”. Όχι λοιπόν! Τίποτα απολύτως δεν είναι αυτονόητο. Ούτε καν ο διάλογος με τον εαυτό μας δεν πρέπει να έχει υπονοούμενα. Κάθε έννοια έχει μια λέξη στην οποία ανταποκρίνεται και υπάρχει λόγος γι αυτό. Εάν θέλεις να δείξεις την αγάπη σου, δείξε την με πράξεις και πες σ’ αγαπώ.

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κατανοήσει ότι του λες “σε αγαπώ” ή “δεν σε θέλω άλλο στη ζωή μου”, ή “αυτό που έκανες δεν μου άρεσε” με άλλους τρόπους πέρα από τις ακριβείς λέξεις που υπάρχουν για το σκοπό αυτό. Πίστεψέ με θα γλιτώσεις πολύ πόνο, παρεξήγηση και κακή διάθεση. 

Όταν λοιπόν θα καταφέρεις να λες ακριβώς αυτό που αισθάνεσαι, τότε θα σου γεννηθεί μέσα σου η ανάγκη να ζητάς και από τους άλλους το ίδιο.

Διότι ούτε εσύ είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις τον κώδικα ή την γλώσσα του καθενός και να κατανοείς τα υπονοούμενά του. Δόξα τω θεώ, έχουμε μια πλούσια γλώσσα που μπορεί να εκφράσει επακριβώς ό,τι σκέφτεσαι. 

Και εάν δεν μπορείς να βρίσκεις τις κατάλληλες λέξεις… προσπάθησε μέχρι να τις βρεις!

3. Δεν έχεις καμία υποχρέωση να ευχαριστείς κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό σου
Έχεις έρθει σε μια ζωή της οποίας το προσδόκιμο είναι μόλις 77 χρόνια. 77 χρόνια… είναι πολύ λίγο… Και μόνο να το συνειδητοποιήσεις αυτό, αρκεί για να αλλάξει η αντίληψή σου και να κατανοήσεις ότι η μόνη υποχρέωση που έχεις είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. 

Φυσικά, εάν η προσφορά σε κάνει να χαίρεσαι και να νιώθεις καλά, τότε κάν’ την. Αλλά όχι εις βάρος του εαυτού σου.

Εάν κι αυτό όμως σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, καν’ το κι αυτό. Γίνε Μητέρα Τερέζα. Θα το έχεις κάνει όμως επειδή σου αρέσει. Υπάρχει μια πολύ απλή τεχνική για να δεις πως θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου. 

Αναρωτήσου τι θα έκανες εάν ήσουν σίγουρος ότι θα πεθάνεις σε μία εβδομάδα. Οι απαντήσεις που θα δώσεις, ισχύουν και για ολόκληρη τη ζωή σου.

4. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Πολλά έχουν γραφτεί για το πως το σύμπαν υλοποιεί αυτά που επιθυμούμε. Το σύμπαν σου μιλάει, σου δείχνει συνέχεια το δρόμο. Όμως, όταν είσαι απορροφημένος στο μυαλό σου, τότε δεν μπορείς να το ακούσεις. 

Μην ξεχνάς ότι και οι πέντε αισθήσεις σου είναι στραμμένες προς τα έξω, ενώ το σύμπαν σου μιλάει από μέσα… ε και όταν αγανακτεί καμιά φορά σου μιλάει και μέσω τρίτων.

Λέγεται ότι στην πραγματικότητα, τη στιγμή που ζητάμε κάτι, τότε η επιθυμία μας υλοποιείται ακαριαία. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εντοπίσουμε που και με ποιον τρόπο έχει υλοποιηθεί. Και ψάχνοντας με το νου, μπορεί να ψάχνουμε για χρόνια κάτι που είναι μπροστά στα μάτια μας. 

Δώσε λοιπόν μεγαλύτερη σημασία στο ένστικτό σου γιατί είναι πολύ πιο πιθανό να σε οδηγήσει στην υλοποίηση των επιθυμιών σου.

5. Μη μιλάς ποτέ άσχημα για τον εαυτό σου
Αμέτρητα βιβλία, αμέτρητα άρθρα, αμέτρητες ταινίες και εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι: ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ. Παρόλα αυτά με την πρώτη ευκαιρία οι άνθρωποι λένε “είμαι χοντρός”, “είμαι χαζός”, “είμαι άσχημος” “είμαι άτυχος” και χίλιες άλλες δύο δηλώσεις. 

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, παραπονιούνται που οι άλλοι φροντίζουν να επιβεβαιώνουν όλες αυτές τις δηλώσεις.

ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ και θα το κάνουν εφόσον άμεσα ή έμμεσα εσύ τους ελκύεις για να σου επιβεβαιώσουν αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς τέλος, ότι το σώμα σου ακούει κάθε τι που σκέφτεσαι και ανταποκρίνεται σε αυτό προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σε κάνει χοντρό, χαζό, άσχημο ή οτιδήποτε άλλο του λες ότι πρέπει να είναι. 

Άρχισε να μιλάς όμορφα στον εαυτό σου και θα δεις πως θα αλλάξει η διάθεσή σου και κατά έναν μαγικό τρόπο και οι άνθρωποι γύρω σου.

6. Μην παρατάς ποτέ τα όνειρά σου
Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες ήταν άνθρωποι που κυνήγησαν τα όνειρά τους και δεν τα παράτησαν ποτέ παρά τις αποτυχίες τους. Για παράδειγμα, ο πρώτος παραγωγός του Elvis του είπε ότι δεν κάνει για τραγούδι και πως θα έπρεπε να γυρίσει στην παλιά του εργασία σαν οδηγός φορτηγών. 

Ο Disney απέτυχε στο σχολείο διότι δεν είχε φαντασία… Σου λέω λοιπόν ότι όλος ο κόσμος θα σπεύσει να σου αποδείξει ότι κάνεις λάθος και ότι το όνειρό σου είναι πολύ μεγάλο για σένα. Μην ακούς κανέναν! Είναι η δική σου ζωή, είναι τα δικά σου όνειρά, είναι η δική σου ευθύνη να τα υλοποιήσεις.

7. Μη φοβάσαι να πεις όχι
Το να λες όχι στη ζωή είναι ίσως το ίδιο σημαντικό με το να λες πεινάω και διψάω. Πολλοί άνθρωποι δεν λένε όχι στη ζωή τους είτε γιατί πρέπει να διατηρήσουν την ταμπέλα του καλού παιδιού, είτε γιατί φοβούνται την απόρριψη, είτε γιατί θέλουν να παίζουν συνέχεια το ρόλο του θύματος.

Η κατάληξη είναι, ο άνθρωπος να χάνει την προσωπικότητά του και να γίνεται μια πνευματική αμοιβάδα, την οποία τελικά, κανείς δεν εκτιμά και κανείς δεν σέβεται. Και για ποιο λόγο; 

Διότι το να λες όχι, σημαίνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου. Εάν δεν λες όχι, τότε δεν σέβεσαι εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου και ως εκ τούτου κανένας άλλος δεν θα το κάνει για σένα.

Είναι ειρωνικό, διότι στην προσπάθεια να γίνεις αγαπητός το μόνο που εισπράττεις είναι αδιαφορία… Δείξε σεβασμό στον εαυτό σου… πες όχι εκεί που χρειάζεται. Σκέψου το και θα εκπλαγείς με το πόσα όχι χρειάζεται να πεις στη ζωή σου.

8. Μη φοβάσαι να πεις ναι
Εάν για να κάνεις κάτι χρειάζεται να ξέρεις και να υπολογίσεις κάθε τι που μπορεί να πάει στραβά, τότε δεν θα κάνεις ποτέ τίποτα. Εάν φοβάσαι να αναλάβεις οποιαδήποτε ευθύνη στη ζωή σου, τότε πάλι θα παραμένεις στάσιμος. 

Κάθε φορά που δεν πράττεις κάτι από φόβο μήπως αποτύχεις, τότε παραδόξως έχεις ήδη αποτύχει χωρίς καν να προσπαθήσεις.

9. Να φέρεσαι στον εαυτό σου, όπως φέρεσαι στους άλλους
Κάποτε ο Χριστός είπε να αγαπάς τους άλλους όπως τον εαυτό σου. Μετά από 2.000 χρόνια λοιπόν, μπορούμε να πούμε οτι, πρέπει να φέρεσαι στον εαυτό σου όπως φέρεσαι στους άλλους. Εάν έχεις τρόπους, εάν σέβεσαι τους άλλους, εάν είσαι άνθρωπος της προσφοράς, τότε οφείλεις όλα αυτά να τα δώσεις και στον εαυτό σου. 

Εξάλλου είναι ό,τι πιο κοντινό έχεις και είναι ο μόνος που τελικά, δεν θα σε προδώσει ποτέ.Από σήμερα λοιπόν, φαντάσου τον εαυτό σου, το σώμα σου, την ύπαρξή σου, σαν έναν αγαπημένο φίλο που σε συντροφεύει διαρκώς.

10. Άφησε οτιδήποτε δεν είναι στον έλεγχό σου
Εάν μπορείς να αλλάξεις κάτι, άλλαξέ το. Εάν δεν μπορείς, άφησέ το. Πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να ασχολείσαι με πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. Χαλάρωσε, η ζωή είναι πιο διασκεδαστική χωρίς έλεγχο. Άφησε τον εαυτό σου να ανακαλύψει καινούργια πράγματα.

Ανακάλυψε τη μαγεία γύρω σου. Όσο λιγότερο αισθάνεσαι την ανάγκη να ελέγχεις, τόσο πιο ήρεμος και χαλαρός θα νιώθεις. Μην ξεχνάς ότι η μέρα διαδέχεται τη νύχτα, η γη γυρνάει γύρω από τον ήλιο και το σύμπαν διέπεται από μια τέλεια τάξη χωρίς εσύ να έχεις κανέναν έλεγχο…

11. Απομακρύνσου από το δράμα και την αρνητικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και τα δύο σε οδηγούν στη δυστυχία σου, αλλά αυτό δεν το θέλεις. Όλα τα όντα επιθυμούν την ευτυχία τους. Το ίδιο κι εσύ. Γιατί λοιπόν δράμα; Γιατί αρνητικότητα; Κάνε κάτι διαφορετικό, κάτι πιο έξυπνο, κάτι καινούγιο. 

Κάθε πρωί, πάρε μια βαθιά ανάσα, χαμογέλασε και πες δυνατά στον εαυτό σου“Σήμερα επιλέγω να είμαι ευτυχισμένος” και ξεκίνα τη μέρα σου με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στο σύμπαν.

Όλα, πάντα, πάνε καλά, σε αυτούς που έχουν τη δύναμη να βλέπουν τη ζωή με θετικότητα.




Γ.Δ

Συναισθηματικός εκβιασμός : πιο συχνός και πιο αληθινός απ΄ό,τι νομίζουμε…!!!

Συναισθηματικός εκβιασμός: μία αόρατη μορφή κακοποίησης.

Τί είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός;
Ο όρος συναισθηματικός εκβιασμός αναφέρεται σε μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει μέσα στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων: μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα και το παιδί της, η σχέση μεταξύ συζύγων, αδελφών, ακόμη και μεταξύ πολύ στενών φίλων. 

Σε αυτές τις σχέσεις, το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί μπροστά στο φόβο των συνεπειών. Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι μία μορφή ψυχολογικής κακοποίησης με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Πώς λειτουργεί;
Ο «συναισθηματικός εκβιαστής» προβάλλει τις απαιτήσεις του και τις ανάγκες του πάνω από οτιδήποτε άλλο: προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα πάρει αυτό που επιθυμεί χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση απειλώντας, άμεσα ή έμμεσα, ότι αν δε γίνει το δικό του θα υπάρξουν συνέπειες. 

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές συναισθηματικού εκβιασμού. Ο εκβιαστής μπορεί να απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του (όχι απαραίτητα σωματικό), ότι θα τιμωρήσει το «θύμα» του αν δεν ανταποκριθεί ή μπορεί να παριστάνει το μάρτυρα προκαλώντας συναισθήματα ενοχής και οίκτου. 

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που χρησιμοποιούν μία μορφή δωροδοκίας, υποσχόμενοι διάφορα ανταλλάγματα προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους.

Παραδείγματα συναισθηματικού εκβιασμού :

Οι μάρτυρες. Σκεφτείτε μία μητέρα η οποία στερεοτυπικά όταν επιθυμεί κάτι, επαναλαμβάνει στα παιδιά της ότι «έκανε τα πάντα και ξόδεψε όλη της τη ζωή» για να τα μεγαλώσει σωστά ή ένα σύζυγο ο οποίος πάντα προβάλλει το γεγονός ότι εργάζεται σκληρά για να μη λείψει τίποτα στην οικογένειά του. 

Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ενοχή και την υποχρέωση σαν μοχλό για να επιτύχουν το σκοπό τους.

Οι τιμωροί. Οι τιμωροί χρησιμοποιούν απειλές και κυρώσεις για να πιέσουν τις καταστάσεις. Μπορεί να απειλούν ότι θα τους συμβούν επώδυνα πράγματα αν δεν τους βοηθήσουμε, ότι θα είναι δυστυχείς, ότι θα κινδυνέψουν ή ακόμα ότι θα μας κάνουν να υποφέρουμε αν δεν ενδώσουμε στις πιέσεις τους.

Οι δωροδοκούντες. Προκειμένου να αποσπάσουν αυτό που θέλουν από το «θύμα» του εκβιασμού τους, δίνουν υποσχέσεις και ανταλλάγματα: «Αν κάνεις αυτό που θέλω, θα συνεχίσω να σε φροντίζω».

Πώς αισθάνονται τα «θύματα» του συναισθηματικού εκβιασμού;
Οι συνέπειες του συνεχιζόμενου συναισθηματικού εκβιασμού είναι οδυνηρές για τον ψυχισμό των θυμάτων. Αισθάνονται ανασφαλείς, ασήμαντοι και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ κάθε φορά που κάνουν κάτι για τον εαυτό τους νιώθουν εγωιστές. 

Τα κύρια συναισθήματα που εμπνέει ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι φόβος, υποχρέωση και ενοχή. Το αποτέλεσμα είναι ότι το «θύμα» εμπλέκεται σε έναν ιστό από τον οποίο αισθάνεται αδύναμο ή ανίκανο να ξεφύγει.

Οι άνθρωποι που πέφτουν «θύματα» συναισθηματικού εκβιασμού είναι συνήθως άνθρωποι με έντονα αλτρουιστικά αισθήματα αλλά ταυτόχρονα φοβούνται και αποφεύγουν τη ρήξη, το θυμό και τη διαφωνία. 

Έχουν μεγάλη ανάγκη να τους αγαπούν, να τους αποδέχονται και να έχουν ανθρώπους γύρω τους. Γίνονται έτσι ευάλωτοι στις συναισθηματικές πιέσεις και εύκολα υπαναχωρούν με αποτέλεσμα να βάζουν πάντοτε τις ανάγκες τους σε δεύτερο πλάνο.

Είμαι «θύμα» συναισθηματικού εκβιασμού;
Παρόλο που πρόκειται για μία μορφή ψυχολογικής βίας και κακοποίησης, πολλές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ή να παραδεχτούν τι τους συμβαίνει. Οι συναισθηματικοί εκβιαστές:

– Σας απειλούν ότι θα σας εγκαταλείψουν αν δεν κάνετε αυτό που σας ζητούν.

– Όταν τους αρνηθείτε κάτι, σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

– Σας κατηγορούν ότι είστε εγωιστές, άπληστοι, ότι σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας.

– Σας δίνουν υποσχέσεις τις οποίες σπάνια τηρούν όταν τελικά πετύχουν αυτό που θέλουν.

– Αφήνουν να εννοηθεί ότι αν δεν τους βοηθήσετε θα τους συμβεί κάτι κακό.

– Επαναλαμβάνουν διαρκώς πόσο τους απογοητεύετε, πόσο δεν το περίμεναν αυτό από σας και πόσο τους πληγώνει η συμπεριφορά σας.

– Σας υπενθυμίζουν συχνά πόσα έχουν κάνει για σας και άρα, πόσο υποχρεωμένοι είστε.

– Σας λένε καλά λόγια και σας φέρονται καλά όσο τους δίνετε ό,τι σας ζητήσουν αλλά τα αναιρούν όλα και γίνονται σκληροί και επιθετικοί στο πρώτο όχι που θα πείτε.

– Χρησιμοποιούν τα χρήματα σαν απειλή ή σαν εργαλείο για να σας χειριστούν.

Πώς να το αντιμετωπίσετε.
Οι σχέσεις που βασίζονται σε μηχανισμούς συναισθηματικού εκβιασμού είναι συνήθως βαθειά ριζωμένες και αντιστέκονται σθεναρά στην αλλαγή.

Αναγνωρίστε τη μορφή του εκβιασμού. Παρόλο που ο συναισθηματικός εκβιασμός, ειδικά όταν συμβαίνει χρόνια, μας δημιουργεί σύγχυση και θολώνει τη σκέψη μας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα κίνητρα της συμπεριφοράς μας. Νιώθετε ενοχή, φόβο και υποχρέωση;

Βάλτε όρια. Σπάστε το φαύλο κύκλο του εκβιασμού βάζοντας όρια και κρατήστε τα. Αυτό θα δώσει το μήνυμα ότι έχετε τη δύναμη να πείτε όχι σε κάτι που θεωρείτε παράλογο.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Εξετάστε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες χωρίς να επηρεάζεστε από το φόβο της απειλής. Τι θα κάνατε για τον εαυτό σας αν είχατε απόλυτη ελευθερία;

Δείτε τον εαυτό σας από απόσταση. Πώς θα κρίνατε εσείς τον εαυτό σας; Τι ρόλο έχετε παίξει σε αυτή τη σχέση; Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν άνθρωπο που βρίσκετε στη θέση σας;

Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές. Κάνοντας μικρές προσωπικές επιλογές σε καθημερινή βάση και υποστηρίζοντας τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει όχι μόνο να βάλετε όρια αλλά και να θυμηθείτε σταδιακά πώς είστε δυνατοί, αξιόλογοι και πως η αγάπη και η συντροφιά σας αξίζει, χωρίς να χρειάζεται να την «εξαγοράζετε» υποχωρώντας πάντα σε αυτό που σας ζητούν.




kaluterizoi.blogspot.gr

Το αίσθημα της μειονεξίας: Τι φταίει όταν νιώθουμε αποτυχημένοι;

Τι φταίει και νιώθουμε ανάξιοι;
Κυρίαρχο συναίσθημα είναι η Ντροπή. Ντρέπεστε όταν εκτίθενται τα ελαττώματά σας και μπορεί να κάνετε το παν για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις. 

Πιστεύετε για τον εαυτό σας ότι δεν αξίζετε και ψάχνετε συνεχώς αποδείξεις ότι οι άνθρωποι σας αντιπαθούν και σας απορρίπτουν. Μπορεί να γίνεστε αυτοτιμωρητικός/ή και αυτό με τη σειρά του να σας κάνει πολύ ευάλωτους/ες στις σχέσεις.

Κάθε ένας από εμάς διαχειρίζεται με το δικό του τρόπο την παγίδα της Μειονεκτικότητας. 

Κάποιοι επιτρέπουν στον εαυτό τους να γίνουν ευάλωτοι σε κάποια συγκεκριμένα σημεία και να αποκαλύψουν συναισθήματα, κάποιοι άλλοι κρύβουν ορισμένα, ένω άλλοι φροντίζουν να υπεραναπληρώνουν αυτό που στην πραγματικότητα είναι και να καμουφλάρονται. 

Τα συναισθήματα της αποκάλυψης είναι δύσκολα και η κακή εικόνα εαυτού φαίνεται να είναι πειστική και παγιωμένη. Για το λόγο αυτό, πολλοί λίγοι έρχονται αναγνωρίζοντας ότι νιώθουν μειονεκτικά.

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος στην οικογένειά σας ήταν υπερβολικά επικριτικός, προσβλητικός ή τιμωρητικός και ίσως σας έκανε να νιώθετε προβληματικός/ή. Iσως σας κατηγορούσαν για ό,τι συνέβαινε στο σπίτι και τόνιζαν διαρκώς πόσο κακός/ια ή ανάξιος/α ήσασταν. 

Το αίσθημα της ταπείνωσης ακολουθούσε κάθε τέτοια συμπλοκή ενώ τα ελαττώματά σας (γιατί όλοι έχουμε!) βρίσκονταν στο στόχαστρο.

Τα ελαττώματά μας όμως είναι ένα κομμάτι του πραγματικού μας εαυτού. Και αν τα κρύβουμε σε σημείο που αρνούμαστε ότι τα έχουμε, είναι σαν να σκοτώνουμε και να θάβουμε ένα κομμάτι από εμάς. 

Αλλά επειδή οι πρώιμες εμπειρίες μας πάντα θα μας “κυνηγάνε”, προσέξτε μήπως γίνετε εσείς επικριτικός με τα παιδιά σας, με τη σύντροφό σας ή με τους φίλους σας.

Αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό ώστε να το αλλάξετε, αρχίστε να παρατηρείτε πως αντδράτε όταν νιώθετε μειονεκτικά σε διάφορες περιστάσεις. Παρακολουθήστε τα συναισθήματά σας και καταγράψετε τα χαρίσματα και τα ελαττώματά σας από την παδική σας ηλικία μέχρι σήμερα. 

Δεχτείτε την αγάπη από τους κοντινούς σας ανθρώπους και σταματήστε να αφήνετε τους άλλους να σας φέρονται άσχημα. Αξιολογήστε κατά πόσο σοβαρά είναι τα ελαττώματά σας και γράψτε ένα γράμμα στον επικρικτικό γονέα σας.

Η παγίδα της αποτυχίας “Νιώθω αποτυχημένος/η”

Είτε τα καταφέρνετε, είτε όχι, τις περισσότερες φορές νιώθετε ότι αποτυγχάνετε. Αποθαρρύνεστε από το να κάνετε καινούρια βήματα, λέγοντας “Ποιο το όφελος. Αφού πάλι σε αποτυχία θα καταλήξει” και χάνετε όλο και περισσότερο ευκαιρίες και δεξιότητες.

Η παγίδα της αποτυχίας κατακλήζει σχεδόν όλους τους τομείς. Επαγγελματικούς, προσωπικούς….. 

Η προσμονή για μια αποτυχία, ίσως να λειτουργεί και σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σαμποτάροντας πολύ συχνά τον εαυτό σας. Μερικοί πιο συχνοί τρόποι ίσως να είναι το γεγονός ότι υποτιμάτε τις ικανότητές και τα επιτεύγματά σας και μεγεθύνετε τις αδυναμίες και τα λάθη σας. 

Αποφεύγετε ίσως να πέρνετε πρωτοβουλίες ή αποφάσεις μόνοι σας στη δουλειά, με αποτέλεσμα να μην σας εμπιστευτούν για μια πιο υπεύθυνη θέση. 

Επιλέγετε μια καριέρα κατώτερη των δυνατοτήτων σας, ή σε μια προσπάθεια να κρύψετε και να υπεραναπληρώσετε το αίσθημα της αποτυχίας, μπορεί να επιλέξετε μια δουλειά πάρα πολύ δύσκολη και αυτό να σας φέρει πάλι στο ίδιο σημείο.

Αν γυρίσετε το χρόνο πίσω, ίσως να ξανανιώσετε εκείνο το αίσθημα που άφηνε πίσω της η έντονη επικριτικότητα από κάποιον γονέα σας. 

Οι γονείς σας μπορεί να σας είχαν θέσει πολύ υψηλές προσδοκίες, τις οποίες δικαίως σαν παιδί δεν μπορέσατε να εκπληρώσετε. Ίσως σας να σας συνέκριναν με τα αδέλφια σας/ξαδέλφια σας ή να είχατε μια μαθησιακή δυσκολία και να μην ήσασταν τόσο καλός μαθητής. 

Τέλος, μπορεί οι γονείς σας να μην σας έθεταν αρκετούς περιορισμούς και έτσι να μην συνηθίσατε στην αυτοκυριαρχία ή στις ευθύνες. Συνεπώς, δεν είχατε την απαραίτητη στήριξη ώστε να μάθετε να κάνετε συστηματικά και αποτελεσματικά τις σχολικές σας εργασίες ή να μάθετε τεχνικές και ικανότητες.

Έχετε δυνατότητες αλλά δεν σας δόθηκαν οι ευκαιρίες να τις ανακαλύψετε και να τις αξιοποιήσετε. Φτιάξτε μια λίστα με τα προτερήματα και τις ικανότητές σας από όταν ήσασταν παιδί μέχρι σήμερα. 

Αν ανακαλύψετε ότι υπάρχουν κάποια πραγματικά κενά στις γνώσεις σας λόγω των χρόνων αποφυγής, αναγνωρίστε τα πραγματικά αίτια και μην κατηγορείτε άλλο τον εαυτό σας. 

Αναγνωρίστε την πρόοδο που έχετε κάνει και ανταμείψτε τον εαυτό σας που αποφασίζει να ξεκινήσει και να δοκιμάσει από την αρχή κάποιες νέες για εσάς δεξιότητες και ικανότητες.




Απόσπασμα από το βιβλίο:“Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας” των Jeffrey Young και Janet Klosko, εκδόσεις Πατάκη

3 + 1 πράγματα που μαθαίνουμε από τα λάθη μας…!!!

“Οι 200 λαμπτήρες που δεν άναψαν” ή αλλιώς τι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. O Tomas Edison είχε προσπαθήσει 200 φορές να κατασκευάσει τον λαμπτήρα χωρίς να τα καταφέρει. «Από τις 200 λάμπες που δεν άναψαν κάθε αποτυχία με έμαθε κάτι που μπορούσα να ενσωματώσω στην επόμενη προσπάθεια», είχε πει. 

Αλήθεια εσείς μαθαίνετε από τα λάθη σας; Γνωρίζετε πόση αξία έχουν και πως μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας.

Πού βοηθούν τα λάθη μας :

1. Μας γεμίζουν σοφία
Για να είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας πρέπει να αναπτύξουμε τη σοφία και την αίσθηση για να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις και να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Για να λάβουμε όμως μια σωστή απόφαση πρέπει πραγματικά να έχουμε μάθει από τα λάθη μας και να έχουμε αποκτήσει εμπειρία από αυτά. Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους, η επανάληψη του ίδιου λάθος είναι μια συνήθεια που δείχνει ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από τα λάθη τους. 

Καλή ή κακή, η εμπειρία είναι αυτή που μας βοηθάει να αντλήσουμε διδάγματα και να σχηματίσουμε μια καλύτερη κρίση για τα πράγματα. Η σοφία είναι η γνώση που μπορείτε να αποκτήσετε από το χάρισμα σας να κάνετε λάθη. Επομένως, ο πιο ασφαλής τρόπος για να βελτιωθούμε σε όλα τα επίπεδα είναι να μην φοβόμαστε να κάνουμε λάθη. 

Άλλωστε όποιος δεν κάνει λάθη, πάει να πει ότι δεν έχει προσπαθήσει τίποτα ουσιαστικό στη ζωή του. Επιπλέον πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, έτσι ώστε να μην διατρέχουμε τον κίνδυνο της επανάληψης τους. 

Τα λάθη, λοιπόν, αποτελούν ευκαιρίες για μάθηση, και οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν περισσότερα από τα λάθη από ό, τι μαθαίνουν από τις επιτυχίες τους. Με κάθε λάθος, μπορείτε να μάθετε πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελλοντική σας επιτυχία.

2. Μας μαθαίνουν να επιμένουμε
Μην τα παρατάτε: «Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο προτού τα παρατήσουν», είχε πει ο Edison. Η επιμονή, λοιπόν, είναι η μητέρα της επιτυχίας. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Edison εγκατέλειπε τις προσπάθειες του να κατασκευάσει τον λαμπτήρα στην 199η προσπάθεια; 

Ο Edison δεν είναι βέβαια το μοναδικό παράδειγμα του ανθρώπου που επιμένει στους στόχους του. Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε χάσει πάνω από 9.000 βολές στην καριέρα του. «Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. Είκοσι έξι φορές πίστεψα ότι θα βάλω το νικητήριο καλάθι, αλλά αστόχησα. 

Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και αυτός είναι ο λόγος που έφτασα στην επιτυχία», είχε πει. 

Ακόμη κι αν λοιπόν έχετε αποτύχει στις δικές προσπάθειες πάνω από 200 φορές, μην το βάζετε κάτω: επόμενη προσπάθεια μπορεί να πετύχει και εσείς να μην γνωρίζετε ότι σας χωρίζει μόνο ένα βήμα από την επιτυχία, μόνο μια ακόμη προσπάθεια. Και μην ξεχνάτε ότι το μόνο που χρειάζεστε για να πάρετε το δρόμο για την επιτυχία, είναι ένα πρώτο βήμα. Κάντε το…

3. Μαθαίνουμε νέα πράγματα
Ο πιο σίγουρος τρόπος να πάψετε να είστε δημιουργικοί ή πρωτότυπη είναι να αποφεύγετε τα λάθη. Όταν κάνουμε κάτι που ξέρουμε καλά, συχνά φοβόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να πειραματιστούμε έναν νέο τρόπο για να αποφύγουμε τα λάθη. Είναι λοιπόν λογικό κάτι που γνωρίζετε καλά, να το κάνετε σωστά και να μην κάνετε λάθη, έτσι όμως δεν έχετε πιθανότητες να δοκιμάσετε κάτι νέο. 

Αντί, λοιπόν, να εμμένετε στη συνήθεια σας να κάνετε τα πράγματα που είστε καλοί, μάθετε κάτι καινούργιο ή έναν νέο τρόπο να κάνετε αυτό που ήδη γνωρίζετε. Δοκιμάστε ένα νέο χόμπι. Τολμήστε να δοκιμάστε μια λύση που μπορεί να μην «λειτουργήσει».

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθη όταν μαθαίνουν νέα πράγματα γιατί μέσα από τα λάθη τους τα μαθαίνουν βαθύτερα και πληρέστερα.

4. Καμιά φορά το λάθος, είναι το σωστό!
Πόσες φορές σας έχει τύχει μια απόφαση που αρχικά σας φαίνεται λάθος να αποδεικνύεται σωστή; Προσωπικά πολλές. Ακόμη μια λύση που μπορεί να φαίνεται λανθασμένη σε έναν τομέα, μπορεί να είναι πετυχημένη αν εφαρμοστεί σε κάποιον άλλον. Παρακάτω θα καταλάβετε τι εννοούμε…

Τα πιο πετυχημένα… λάθη της επιστήμης
Καμιά φορά κάτι που μας φαίνεται λάθος μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει μια μεγάλη επιτυχία. Τα παραδείγματα είναι πολλά:

§ Πριν από χρόνια ο Fleming είδε πάνω στο γυαλί του κάτι που δεν είχε καμιά δουλειά εκεί. «Ήμουν έτοιμος να το πετάξω ως άχρηστο, αφού μου κατέστρεφε το πείραμα. Περίμενα για λίγο και διαπίστωσα ότι αυτό το “σκουπίδι”, που ήταν μύκητες (μούχλα) που εξόντωναν μικρόβια», είπε αργότερα ο ίδιος για την παρατήρηση που τον οδήγησε στην πενικιλίνη.

§ Η ζαχαρίνη ανακαλύφθηκε όταν ο ερευνητής Fahlberg ξέχασε να πλύνει τα χέρια του πριν από το μεσημεριανό. Είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει μια χημική ουσία και όταν πήγε να φάει μία φέτα ψωμί, παρατήρησε ότι είχε πολύ γλυκιά γεύση.

§ Το γνωστό φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία στην προσπάθεια των ερευνητών να φτιάξουν ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της στηθάγχης. Τελικά δημιούργησαν… κατά λάθος ένα χάπι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

§ Οι Τζόσεφ και Νόα ΜακΒίκερ δημιούργησαν την πλαστελίνη, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν ένα καθαριστικό για ταπετσαρίες.

§ Το πρώτο εύκαμπτο και παράλληλα αρκετά ανθεκτικό και σκληρό ελαστικό δημιουργήθηκε όταν ο Goodyear έριξε από λάθος λίγο θειάφι στο καουτσούκ που επεξεργαζόταν.




Βογιατζής Ηλίας

Όταν χάσεις τη μητέρα σου, ο κόσμος σου θα αλλάξει…!!!

Δεν είναι εύκολο να χάνεις τη μητέρα σου. Αυτό το κενό δεν αναπληρώνεται και νιώθεις βαθιά θλίψη. Ο κόσμος σου αλλάζει για πάντα και πρέπει να μάθεις να ζεις χωρίς αυτήν.

«Όταν χάσεις τη μαμά σου, δεν θα υπάρχει ούτε ένα άτομο που θα νοιάζεται για σένα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε εκείνη.

Όταν χάσεις τη μητέρα σου, ο κόσμος σου θα αλλάξει.

Θα ξυπνήσεις ένα πρωί με πονόλαιμο, θα προσπαθήσεις να το πεις σε κάποιον κοντινό σου, αλλά δεν θα τον νοιάζει πραγματικά. Αν δεν πάρεις μια ασπιρίνη και δεν βάλεις κασκόλ, δεν θα είναι εκεί να σε ρωτάει δύο φορές την ημέρα αν έχει φύγει, κανείς δεν θα νοιαστεί πραγματικά.

Θα ξυπνήσεις ένα πρωί νευρικός, με έναν απίθανο χαρακτήρα, αλλά αν απαντήσεις άσχημα σε κάποιον, τότε θα πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη, γιατί έτσι πάει, ενώ εκείνη θα σε καταλάβαινε και θα σου έλεγε ότι σε αγαπούσε ακόμα και με τον χαρακτήρα σου, αλλά οι άλλοι όχι.

Αεροπλάνα θα παίρνεις και κάθε φορά μόλις προσγειωθείς θα σκέφτεσαι να την πάρεις να της το πεις γιατί μάνα που ξέρει ότι το παιδί της είναι σε αεροπλάνο περιμένει να προσγειωθεί να αναπνεύσει πάλι κανονικά.

Αν δεν θα είσαι πτυχιούχος, παντρεμένος και γονιός, η μισή χαρά που θα νιώσεις εκείνη τη στιγμή θα επισκιάζεται από την πίκρα του να μην μπορείς να μοιραστείς αυτό το αποτέλεσμα μαζί της.

Θα είναι περίεργο να κάθεσαι στο τραπέζι τα Χριστούγεννα και να συνειδητοποιείς ότι κανείς δεν θα κοιτάξει στο πιάτο σου για να δει αν πεινάς και κανείς δεν θα σε κοιτάξει στα μάτια για να δει αν είσαι αναστατωμένος ή γαλήνιος.

Απλά θέλω να καταλάβεις ότι κανείς δεν θα σε αγαπήσει όπως αγαπά τον εαυτό του, περισσότερο από τον εαυτό του.

Όσο μπορείς, ρώτα την πολλά πράγματα από όταν ήσουν μικρός, γιατί τότε κανείς δεν θα μπορεί να σου πει πια, ξέρει τα πάντα για σένα.

Θα την νιώσεις κοντά της στις πιο απερίσκεπτες στιγμές, θα ακούσεις τη φωνή της στις στιγμές της καθημερινότητας, που σου εξηγεί πώς να κάνεις ένα συγκεκριμένο πράγμα, μα πάνω απ’ όλα θα τη νιώσεις όταν θα αρρωστήσεις και θα είναι η παρηγοριά σου.

 


Via Γυναίκα Εγώ»
mama365.gr

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Την τύχη μας τη φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι – 4 τρόποι για να αλλάξεις την τύχη σου...!!!

Την τύχη μας τη φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Μπορεί για παράδειγμα να έχεις την αίσθηση ότι κάτι σε κρατά και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις όπως θα ήθελες στη ζωή. 

Ίσως δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά, να ανακαλύψεις ποιο είναι εκείνο που σε παθιάζει να κάνεις, να μην μπορείς να βγάλεις χρήματα ή να τα κρατήσεις. 

Ή ενδεχομένως να έχεις ζητήματα με τις σχέσεις σου. Ή να περιμένεις ακόμα τον μεγάλο έρωτα που δεν εννοεί να εμφανιστεί.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, εύκολα ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους. Ο υποψήφιος εργοδότης δεν σε προσέλαβε γιατί δεν κατάλαβε την αξία σου, κανένα από τα πρόσωπα που γνωρίζεις δεν ενδιαφέρεται για μια σοβαρή σχέση και, το κυριότερο, για κάποιο λόγο ο Θεός σε έχει βάλει στο μάτι και σε κατατρέχει η κακοτυχία.

Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξεις την τύχη σου. Οι άνθρωποι που φαίνονται να είναι καλότυχοι, που όλα τα πράγματα στη ζωή τους μοιάζουν να έρχονται στον τέλειο συγχρονισμό, που έχουν χρήμα, φήμη ή μια αξιοζήλευτη σχέση, στην πραγματικότητα δεν κρύβουν κανένα κοκαλάκι της νυχτερίδας.

Απλώς ξέρουν τα μυστικά της επιτυχίας, το πώς να αλλάξουν την ενέργεια μέσα τους και έξω τους ώστε ο Θεός ή το Σύμπαν ή η όποια Ανώτερη Δύναμη στην οποία πιστεύουν τους βοηθά στην πορεία τους και απομακρύνει όλα τα εμπόδια. 

Και όχι, δεν χρειάζεται να κάνεις… μάγια. Απλώς εφάρμοσε τα πέντε μυστικά που ακολουθούν.

Μετάτρεψε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες
Για να απογειωθεί ένα αεροπλάνο, πρέπει να πάει κόντρα στον άνεμο, όχι προς την κατεύθυνσή του.Αυτό να το θυμάσαι, όταν η ζωή σου τα φέρνει ανάποδα, σταμάτα να βλέπεις τις αντιξοότητες σαν εμπόδια και αναζήτησε τις ευκαιρίες που κρύβουν. 

Όποτε κάτι πάει στραβά ή διαφορετικά απ’ ό,τι περίμενες, βρες ένα τρόπο να αξιοποιήσεις την κατάσταση και να τη γυρίσεις προς όφελός σου.

Μπορεί για παράδειγμα, χάνοντας μια δουλειά που τη θεωρούσες καλή ή έστω απαραίτητη για σένα, να αξιοποιήσεις τον χρόνο της ανεργίας για να αποκτήσεις μια επιπλέον εκπαίδευση (όπως το να μάθεις κάποια προγράμματα στο κομπιούτερ) και μετά να βρεις μια καλύτερη εργασία. 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μάθεις και μετά από μερικούς μήνες ότι ο πρώην εργοδότης σου το έκλεισε το μαγαζί, οπότε και να είχες μείνει, πάλι θα βρισκόσουν άνεργος…

Τίποτα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Οι Κινέζοι (ειδικοί σε κάτι τέτοιες σοφίες) δεν είναι τυχαίο ότι γράφουν τη λέξη «κρίση» με ένα ιδεόγραμμα που αποτελείται από τις έννοιες «κίνδυνος» και «ευκαιρία». Πράγμα που θέλει να πει ότι, σε μια κρίση, έχε επίγνωση του κινδύνου αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζεις και τις δυνατότητες που σου δίνει.

Προπαντός λοιπόν, ξεκόλλα από τη στενοχώρια, τον θυμό ή το στρες και δες πώς θα αξιοποιήσεις τις παρούσες συνθήκες.

Αν το μυαλό σου μένει στραμμένο στο κακό που σε βρήκε, δεν μπορεί να σκεφτεί το καλό που μπορεί να σε βρει (ή να το βρεις).

Βλέπε τον εαυτό σου σαν ένα τυχερό άνθρωπο
Ένα κοινό σημείο που έχουν όλοι οι επιτυχημένοι, αυτοί που θεωρούμε ότι είχαν την τύχη με το μέρος τους, είναι ότι πρώτοι εκείνοι θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό. 

Ποτέ δεν θα τους ακούσεις να γκρινιάζουν για την… γκαντεμιά τους, αντίθετα μιλούν πάντα με θετικό τρόπο για όσα τους συμβαίνουν. Και αντί να προοιωνίζουν την ατυχία, περιμένουν πάντα πως τα πράγματα θα έχουν την καλή έκβαση.

Αν μπορέσεις να υιοθετήσεις μια τέτοια στάση, θα δεις πώς τα πράγματα στη ζωή σου θα αρχίσουν να παίρνουν πιο ευνοϊκή τροπή. Με ένα θαυμαστό τρόπο, συνήθως μας έρχονται αυτά που περιμένουμε, καλά ή άσχημα. Φρόντισε λοιπόν εσύ να προσανατολίζεσαι προς τα πρώτα. 

Σημαντικό είναι επίσης σε οτιδήποτε σου συμβαίνει, ακόμα και στο πιο αντίξοο, να βρίσκεις την πλευρά εκείνη του γεγονότος όπου στάθηκες πραγματικά τυχερός. Πάντα υπάρχει, αρκεί να μάθεις να τη βλέπεις.

Ακόμα μην ξεχνάς ότι έχει σημασία και ο τρόπος που μιλάς για τα γεγονότα. Πάψε να περιφέρεις στους άλλους τις ατυχίες σου, επιδεικνύοντάς τις και συζητώντας διαρκώς για αυτές, γιατί έτσι είναι σαν να τους δίνεις διαρκώς ζωή και να τις γιγαντώνεις. Αλλά προπαντός, πάψε να τις αναμασάς μέσα στο μυαλό σου. Ξέχνα τις και θα σε ξεχάσουν κι εκείνες.

Δείχνε την ευγνωμοσύνη σου για ό,τι έρχεται στη ζωή σου
Αν ξεκινήσεις από τώρα να ευχαριστείς για κάθε καλό που υπάρχει ή έρχεται στη ζωή σου, θα δεις ότι σε δύο μήνες η κατάσταση των πραγμάτων που σε αφορούν, θα έχει αλλάξει. 

Κι αυτό, γιατί θα έχεις βάλει σε κίνηση τον πνευματικό νόμο που λέει ότι όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη εκφράζεις, τόσο πιο πολλά πράγματα θα σου δίνονται.

Και μην το βάλεις έτσι απλά στο μυαλό σου και να το θυμάσαι… στη χάση και στη φέξη. Συστηματοποίησέ το. Στο τέλος κάθε μέρας παίρνε ένα χαρτί (ή ακόμα καλύτερα ένα σημειωματάριο) και γράφε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορείς να λες ευχαριστώ στον Θεό, στην τύχη σου, στους ανθρώπους.

Ή γράψε ένα ευχαριστήριο γράμμα με αποδέκτη… το Σύμπαν. Μπορεί στην αρχή να είναι δυσκολεύεσαι, ιδίως σε κάποιες μέρες που όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά, αλλά πάντα κάτι θα βρίσκεις. Και μετά θα γίνεται όλο και πιο εύκολο να σκέφτεσαι έτσι.

Υπάρχουν και πιο έμπρακτοι τρόποι να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου. Για παράδειγμα, να δίνεις κάτι από τον χρόνο ή τα χρήματά σου κάνοντας μια δωρεά ή μια εθελοντική εργασία.

Να ευχαριστείς οποιονδήποτε κάνει κάτι για σένα, ακόμα και το πιο ασήμαντο ή αυτονόητο. 
Και τέλος, να τοποθετείς στον χώρο σου αντικείμενα, που σου θυμίζουν τους λόγους που νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή, όπως φωτογραφίες και αναμνηστικά. Αυτά θα σου θυμίζουν τις περιστάσεις που η ζωή έχει σταθεί καλή μαζί σου ως τώρα και έτσι θα συνεχίσει να είναι.

Ζήσε στο παρόν
Ένα ρητό που αποδίδεται στον Βούδα λέει: «Το μυστικό της υγείας και για τον νου και για το σώμα είναι να μη θρηνείς για το παρελθόν, να μην ανησυχείς για το μέλλον, να μην περιμένεις προβλήματα, αλλά να ζεις στην παρούσα στιγμή με σύνεση και τιμιότητα». Τι σχέση έχει αυτό με την καλή τύχη;

Ζώντας στο παρόν είσαι σε εγρήγορση για να εντοπίσεις τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. Δεν χάνεσαι σε ονειροπολήσεις και συγκρίσεις με προηγούμενες καταστάσεις που παρήλθαν ανεπιστρεπτί και δεν πνίγεσαι από ανησυχίες για το μέλλον, που τις μεγεθύνεις με τη φαντασία σου.

Αν δεν γίνουμε πρώτα εμείς δεκτικοί στην αφθονία, δεν θα έρθει. Και για να έρθει πρέπει να της κάνεις χώρο, μέσα σου προπαντός. Μείνε λοιπόν στο τώρα. Έτσι ανοίγεις την πόρτα σε ό,τι καινούργιο έχει να σου φέρει η ζωή.




Να χαμογελάς στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη μοιάζει να σου κρατάει μούτρα…!!!

Θέλω τη ζωή μου πίσω! Ένα μήνυμα είναι αρκετό για να σου φτιάξει την ημέρα! Ένα μήνυμα χαράς που μοιράζεται και μοσχοβολά!

Μια φωνή χαρούμενη από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου με ένα χαμόγελο ίσα με τ’ αυτιά να ευγνωμονεί για την ευκαιρία που παρουσιάστηκε!

Μια προικισμένη ύπαρξη, αισιόδοξη από τη φύση της με όπλα της την καρτερική υπομονή, γνωρίζει πως όταν είναι η κατάλληλη ώρα θα πάρει τους καρπούς που επιθυμεί!

Την κατάλληλη ώρα, χωρίς βιασύνη, χωρίς πίεση, χωρίς να σπρώχνει τα πράγματα. Τίποτα παρεμβατικό από μέρους της!

Έχει μόνο τα μάτια της στον ουρανό, την σκέψη στην καρδιά, το χαμόγελο στα χείλη και την πίστη πως αυτό που χρειάζεται θα έρθει να τη βρει!

Αυτό που χρειάζεσαι και όχι απαραίτητα αυτό που θέλεις!
Όταν μάλιστα αυτό που θέλεις είναι και αυτό που χρειάζεσαι, τότε απλά δένει το γλυκό!

Όπλο της η πίστη, η εμπιστοσύνη πως αργά ή γρήγορα, τη σωστή ώρα το δώρο θα έρθει!

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ανοίξεις!
Να ξετυλίξεις το πολύχρωμο χαρτί και να το χαρείς με τη χαρά του μικρού παιδιού!

Και εκεί να μένεις! Σ’ αυτή την ατέρμονη χαρά! Κι ας φαντάζει δύσκολο.

Δες! Κάποιοι άνθρωποι μπορούν και το κάνουν!

Και μη νομίζεις… είναι αυτοί που είναι οι πιο δυσκολεμένοι. Δεν είναι αυτοί που η ζωή τους έδωσε πολλά.

Αυτοί συνήθως κρατούν μιζέρια και κατήφεια. Δεν ξέρουν να χαίρονται, δεν παίρνουν επαφή με τη χαρά γιατί συνήθως δεν γνωρίζουν να σχετίζονται παρά μόνο να καταναλώνουν.

Ενώ εκείνοι οι δυσκολεμένοι που σε κάποια στιγμή της ζωής τους τα πράγματα συννέφιασαν περισσότερο, δεν το βάλαν κάτω.

Δεν είπαν “γιατί σε μένα;”.
Ίσα, ίσα… είπαν “γιατί όχι και σε μένα;” και άντλησαν δύναμη και δυναμική από μέσα τους και ξεπέρασαν μπόρες, καταιγίδες με ένα χαμόγελο συνέχεια συντροφιά στα χείλη τους.

Και όσο και να δάκρυσαν, κουράστηκαν, λύγισαν, ποτέ δε έσπασαν. Κράτησαν με πίστη ότι όλα θα γίνουν όπως χρειάζεται γνωρίζοντας πως αυτή η φωνή μέσα τους που λέει “Θέλω τη ζωή μου πίσω!” θα ακουστεί και θα γίνει πραγματικότητα!

Το κλειδί είναι πάντα η ελπίδα, η πίστη και η απόφαση για δράση! Τίποτα δε μας χαρίζεται έτσι απλά. Γιατί αν μας χαριστεί χωρίς κόπο ο άνθρωπος δεν ξέρει να το χαρεί.

Η χαρά είναι ευλογία στη ζωή μας!
Και τέτοιοι άνθρωποι ξέρουν να είναι χαρούμενοι ακόμα και στα δύσκολα, κυρίως σε αυτά.

Αυτό είναι η δύναμή τους! Αυτό τους κρατά να συνεχίζουν, να ελπίζουν, να προχωρούν!

Η ζωή δεν είναι μόνο ένας αγώνας επιβίωσης, πρωτίστως είναι στάση ευχαριστιακού τρόπου ζωής και αυτές οι υπάρξεις το γνωρίζουν αυτό γιατί έτσι ακριβώς είναι η ζωή τους σε όλες τις εκφάνσεις της!

Και η ζωή τους χαμογελά γιατί πρώτα εκείνοι χαμογελάνε σε αυτή και τους επιστρέφει αυτά που τους αξίζουν γιατί είναι προορισμένοι να αναπτύσσουν το πνεύμα τους και όχι απλά να επιβιώνουν.

Χαμογελούν όπως αναπνέουν… κι όταν το ξεχνούν, ξέρουν μέσα τους πως ότι και να γίνεται, γίνεται πάντα για καλό!

Ευλογημένες υπάρξεις που σκορπούν απλόχερα και γενναιόδωρα το άρωμά τους!!

Ευλογημένοι κι εμείς που τους έχουμε στη ζωή μας!

Αφιερωμένο σε σένα που γνωρίζεις να χαμογελάς στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη μοιάζει να σου κρατάει μούτρα…




Πηγή: ΛΙΝΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Εάν δεν διεκδικήσεις τη θέση σου σε αυτή τη ζωή, μην περιμένεις κανείς να το κάνει για εσένα...!!!

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν ζουν. Απλώς επιβιώνουν. Δεν έχουν μάθει να σέβονται και να εκτιμούν ό,τι έχουν. Έχουν μάθει να είναι αχάριστοι, να θέλουν πολλά περισσότερα από αυτά που ήδη έχουν. 

Χωρίς να υπολογίζουν την ύπαρξη άλλων ανθρώπων, καταπατώντας τα δικαιώματά τους, υπολογίζοντας μόνο την εδραίωση και ικανοποίηση του εγωισμού τους.

Δεν είναι για όλους η ειλικρίνεια και η εκτίμηση. Δεν είναι για όλους ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη. Είναι μόνο για εκείνους που ξέρουν πώς να κερδίζουν τις αξίες αυτές.

Και τις κερδίζουν διότι ξέρουν το υλικό ύπαρξής τους. Ξέρουν πως υφίστανται, πως υπάρχουν, πως μπορούν να διατηρηθούν και να εξελιχθούν, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα που έχουν. Κατανοούν τις απαιτήσεις που έχουν και της πληρούν πλήρως, εάν χρειαστεί.

Το μυστικό βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Οι απαιτήσεις πληρούνται από αυτούς που ξέρουν να αντέχουν τις προκλήσεις και τις άγνωστες συνέπειες. 

Από αυτούς που ξέρουν να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με αυστηρότητα, με αυτοπειθαρχία, με καλοπροαίρετη κριτική, κοιτάζοντάς τον στα μάτια.

Δεν φοβούνται και δεν νοιάζονται για το εάν θα κερδίσουν ή εάν θα χάσουν. Ξέρουν να σέβονται ταπεινά το κέρδος τους. Ξέρουν να κερδίζουν από την ήττα τους.

Έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τους άλλους. Η μόνη απαίτηση που έχουν από τους άλλους είναι να φτάσουν μέχρι εκεί που μπορούν, θέλουν, αντέχουν. Όποιο σημείο είναι αυτό, όπου και εάν βρίσκεται.

Ακολουθούν τη φωνή που τους επαναλαμβάνει αντικειμενικούς στόχους : “Ό,τι κάνεις, θα το πάθεις”, “Ό,τι σπέρνεις, το θερίζεις”, “Κάνε καλό για να πάθεις το καλύτερο”, “Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί θα στο ευχηθώ στο διπλάσιο”, “Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”.

Εάν δεν διεκδικήσεις τη θέση σου σε αυτή τη ζωή, μην περιμένεις κανείς να το κάνει για εσένα. Δημιούργησε εσύ τις ευκαιρίες. Δεν πρόκειται εκείνες να δημιουργηθούν για εσένα.

– Μάθε τι αξίζεις άνθρωπε… και γίνε ο Θεός του εαυτού σου! 




Πηγή: Ειρήνη Βασιλακάκη

Δεν θέλω να προσπαθώ να χωρέσω στη ζωή κάποιου...!!!

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που θα αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας είναι το γεγονός ότι ορισμένες φορές θα υπάρχουν άνθρωποι, που δεν θα θέλουν να είναι μέρος της ζωής μας.

Ό,τι κι αν κάνουμε και όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουμε να τους κάνουμε να μείνουν, εκείνοι πάντα θα ξεγλιστρούν.

Και μετά από λίγο, μια κρίσιμη ερώτηση σχηματίζεται στο νου μας και τραβάει την προσοχή μας : Πρέπει να παλέψω για εκείνους ή πρέπει να τους αφήσω να φύγουν από τη ζωή μου;

Το να προσπαθείς να «κερδίσεις» έναν άνθρωπο θεωρείται βασικό μέρος του παιχνιδιού. Ο αγώνας αυτός σηματοδοτεί ότι είστε έτοιμοι να θυσιαστείτε για το συγκεκριμένο άτομο και αποτελεί απόδειξη δέσμευσης και αφοσίωσης απέναντί του.

Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι πρέπει όντως να παλεύουμε σκληρά για τους ανθρώπους, για τους οποίους νοιαζόμαστε. Ότι χρειάζεται να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το κάτι παραπάνω για εκείνους τους ιδιαίτερους ανθρώπους στη ζωή μας.

Εντούτοις, αυτό μπορεί εύκολα να χάσει κάθε νόημα, όταν η ίδια αυτή προσπάθεια εξελιχθεί σε μια κουραστική ρουτίνα. Όταν εκείνες οι στιγμές γίνουν άλλο ένα μοτίβο κακών σχέσεων.

Είχα αρκετές σχέσεις στη ζωή μου, τόσο φιλικές, όσο και ερωτικές, στις οποίες είχα την αίσθηση πως ήμουν εγώ που είχα κάνει «όλη τη δουλειά» και μόνο εγώ.

Ένιωθα ότι ήμουν το μόνο άτομο που έκανε εκείνη τη σχέση να λειτουργεί και να υπάρχει.

Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δε ζήτησα από τους άλλους να κάνουν τα πάντα για μένα. Το μόνο που ήθελα ποτέ να δω, ήταν ένα μικρό ψήγμα προσπάθειας, ακόμα και μια μικρή χειρονομία, ένα σημάδι που θα έδειχνε ότι με θεωρούσαν σημαντικό άνθρωπο στη ζωή τους, τόσο, όσο τους θεωρούσα κι εγώ.

Όμως, σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει να νιώσει την προσοχή ενός άλλου ανθρώπου!

Και οι περισσότεροι δεν έχουμε να σπαταλήσουμε το χρόνο και την ενέργεια σε άτομα που δεν το αξίζουν. Προσωπικά, δεν θέλω να ενδιαφέρομαι τόσο για τη ζωή κάποιου και να μην αισθάνομαι το ίδιο από μέρος του. Δεν θέλω να προσπαθώ να χωρέσω στη ζωή κάποιου.

Δεν θέλω να είμαι το μόνο άτομο που να παίρνει τηλέφωνο μετά από καιρό σιωπής, όταν εκείνοι δεν σκέφτονται καν να ρωτήσουν πώς ήμουν όλο αυτό τον καιρό. Δεν θέλω να πιέζω τις καταστάσεις.

Επειδή όταν δύο άνθρωποι θέλουν να είναι μαζί, δεν θα υπάρχει καμία ικανοποιητική δικαιολογία που θα τους εμποδίζει. Επειδή οι σχέσεις καταφέρνουν να διαρκούν στο χρόνο, μόνο επειδή και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλλει προσπάθειες για να τις διατηρήσουν.

Πάλεψαν δίπλα - δίπλα. Και θα συνεχίζουν να παλεύουν ο ένας για τον άλλο, επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουν μια σχέση να λειτουργεί. Οι δικαιολογίες είναι ψευδαισθήσεις. Ψευδαισθήσεις για κάτι που ξεκάθαρα δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε.

Να θυμάστε: Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα και τρόπος!

Δυστυχώς, χρειάστηκα αρκετό χρόνο, μέχρι να μάθω ότι χρειάζεται κάποιες φορές να παραιτούμαι από τέτοιες, απέλπιδες προσπάθειες. Οι άνθρωποι πάντα θα δρουν όπως εκείνοι θέλουν και δεν υπάρχει τίποτα να κάνω γι’ αυτό.

Έτσι, κατάφερα να το αποδεχτώ. Έμαθα ότι δεν μπορώ να εμποδίζω τους ανθρώπους από το να συμπεριφέρονται εγωιστικά, αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να εξετάζω προσεκτικά σε ποιον αφιερώνω τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μου.

Μεγάλωσα και συνειδητοποίησα ότι χρειάζεται να δίνω περισσότερη αξία σε εμένα. Δεν χρειάζομαι δίπλα μου κανέναν που να μη με χρειάζεται.

Κι έτσι, τελείωσα με αυτό το «κυνήγι». Αυτό δε σημαίνει ότι έγινα εγωκεντρικός. Απλά αναμένω οι άλλοι να μου φέρονται με τον τρόπο που τους φέρομαι κι εγώ. Τόσο απλό.

Και αν και δεν είναι εύκολο απλά να φεύγει κανείς και να προχωρά στη ζωή του, αφού έχει επενδύσει τόσα πολλά σε μια σχέση, ξέρω ότι ποτέ δεν θα ικετέψω κανέναν άνθρωπο να μείνει στη ζωή μου, αν εκείνος δεν το θέλει. Και ούτε κι εσείς χρειάζεται να το κάνετε.

Να έχετε στο νου σας ότι αν κάποιος θέλει να είναι μαζί σας, δεν θα υπάρχουν ανεπίλυτα αινίγματα και παιχνίδια που χρειάζεται να παίξετε, για να το καταφέρετε. Κάθε κομμάτι του παζλ θα ταιριάζει απόλυτα, επειδή και οι δύο θα το κάνετε να συμβεί!

Οπότε, κρατήστε την αγάπη και την ενέργειά σας μόνο για τους σωστούς ανθρώπους. Επειδή το αξίζετε να νιώσετε ευτυχισμένοι και το αξίζετε να νιώσετε ότι αγαπιέστε. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, δεν αξίζει!




Πηγή: Ε.Α

Πώς να αποσυνδεθείτε από πράγματα που δεν είναι γραφτό να γίνουν...!!!

Αποσυνδεθείτε από πράγματα που δεν είναι γραφτό να γίνουν. Αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει και δεν μπορείτε να προχωρήσετε.

Αν νιώθετε απογοητευμένοι και δεσμευμένοι αυτό τον καιρό σε μια κατάσταση που σας ανησυχεί για το ότι δεν μπορείτε να την ελέγξετε, πρέπει να ξέρετε ότι μερικές φορές οι δύσκολες καταστάσεις έρχονται στη ζωή μας για να μας διδάξουν κάτι και να μας κάνουν να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που επιθυμούμε ή χρειαζόμαστε τελικά.

Παρόλο που είναι δύσκολη η διαδικασία αποσύνδεσης από τα αποτελέσματα, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε, η τέχνη της αποστασιοποίησης αποτελεί ένα αναπόφευκτο μάθημα που χρειάζεται να πάρουμε, ώστε να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε ήρεμα τη ζωή μας, αν έχουμε κολλήσει τόσο σε ένα αποτέλεσμα...

μιας ορισμένης κατάστασης ή έχουμε εστιάσει τόσο σε ένα άτομο που δεν μας θέλει, μας εμποδίζει από το να δεχτούμε κάτι καλύτερο, και να συνδεθούμε περισσότερο με τον αληθινό μας εαυτό και τον σκοπό της ζωής μας.

“Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για τις κλειστές πόρτες, τις παρακάμψεις και τα εμπόδια. Σας προστατεύουν από μονοπάτια και μέρη που δεν είναι προορισμένα για εσάς και σας κατευθύνουν προς κάτι καλύτερο”.

Αν έχετε πάντα μαζί σας αυτή την οπτική των πραγμάτων, όταν κάτι δεν λειτουργεί για εσάς, θα αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση γαλήνης, γνωρίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά τελικά, αργά ή γρήγορα. Η ζωή είναι τόσο σύντομη για να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να πιέσετε καταστάσεις και ανθρώπους, αντί να αφήνετε τα πράγματα να ρέουν.

“Ό,τι είναι προορισμένο για εσάς, θα βρεθεί στο δρόμο σας”.

Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε κάποια πράγματα πίσω μας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε τη δύναμη του νου μας και την ευτυχία μας.

“Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στο σύμπαν”.

Ένας τρόπος να ανακτήσετε την ηρεμία σας, είναι να χαλαρώσετε την ανάγκη σας για έλεγχο. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε εξωτερική κατάσταση ή το πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τη δική μας εσωτερική ηρεμία και την επιλογή μας να εστιάσουμε σε ένα πιο θετικό συναίσθημα.

Πάρτε την απόφαση
Σε κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο έχετε την δυνατότητα να αποφασίσετε ότι δεν αξίζει πλέον να αναλώνεστε σε αυτό. Πάρτε μια απόφαση, καταγράψτε τη και εμμείνετε σε αυτή, μέχρι να φύγει εντελώς. Πάρτε την απόφαση να μη δίνετε άλλη ενέργεια σε κάτι που μόνο άσχημα τελικά σας κάνει να νιώθετε και πείτε στον εαυτό σας: “Στο τέλος, κι αυτό θα περάσει”.

Δεν έχετε ανάγκη από τίποτα
Συχνά ανησυχούμε ότι αν χάσουμε μια δουλειά ή ένα άτομο από τη ζωή μας, δεν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Όμως, όλα διορθώνονται στο τέλος και μάλιστα γίνονται καλύτερα απ’ ότι θα φανταζόσασταν ποτέ. Εμπιστευτείτε και πιστέψτε στον εαυτό σας, το αξίζετε.

“Όταν δεν χρειάζεστε τίποτα, ελκύετε τα πάντα”.
“Δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει μόνο οπτική γωνία” Barbara Kovachich

Όλα είναι μια επιλογή
Ο Corey Wayne (life coach) μας λέει ότι είναι δική μας επιλογή να μένουμε συγχυσμένοι και ενοχλημένοι. Αν θέλετε κάτι ή κάποιον που δεν σας θέλει, η επιλογή είναι δική σας στο να μένετε σε μια κατάσταση που σας απογοητεύει. Αυτό δεν είναι κάτι που ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση θα έκανε· εκείνος θα έλεγε: “Δεν με θέλεις. Εσύ χάνεις”

“Αν αλλάξεις αυτό που νιώθεις μέσα σου, τότε το εξωτερικό περιβάλλον δεν θα καταφέρει να σε αλλάξει χωρίς τη θέλησή σου”

Να είστε ευγνώμονες
Αρχικά, να νιώθετε ευγνωμοσύνη για το ότι έχετε την υγεία σας, που έχετε τροφή και νερό. Ύστερα, εστιάστε σε όλες εκείνες τις θετικές πλευρές της τρέχουσας κατάστασης που σίγουρα θα υπάρχουν. Χάσατε τη δουλειά σας; Τώρα θα έχετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε. 

Σας άφησε ο/η σύντροφός σας; Τώρα έχετε περισσότερο χρόνο να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή σας. 

Τώρα αναρωτηθείτε: Αξίζει τελικά όλο αυτό να ταράζω την ηρεμία του νου και της καρδιάς μου; Θα έχει καμία σημασία για μένα σε ένα ή σε 5 χρόνια από τώρα;

“Όταν δεν υπάρχει γαλήνη στο εξωτερικό σας περιβάλλον, χρειάζεται να βρείτε τη γαλήνη μέσα σας”

Ψάξτε μέσα σας
Κάντε ένα διάλειμμα, 5 λεπτά σιωπής, έναν όμορφο και ήρεμο περίπατο.

“Γίνετε εσείς η πηγή της ευτυχίας σας” – Dr . Quin Trey

Βάλτε τέλος στις προσδοκίες
Σκεφτείτε γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ελέγξτε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον προβληματισμό σας και αυτή η αναγνώριση θα σας βοηθήσει να λύσετε τις εσωτερικές σας συγκρούσεις, να απολέσετε τα βαρίδια των προσδοκιών και να βρείτε τελικά τι είναι αυτό που χρειάζεστε.

Αφήστε τα πίσω σας
Αφήστε πίσω όλες εκείνες τις ιδέες, τα ιδανικά και τις προσδοκίες που σας ταλαιπωρούν. Απελευθερωθείτε από τις περιστάσεις.

«Ευτυχία είναι το να αποδεσμεύεσαι από αυτό που νομίζεις ότι η ζωή σου θα έπρεπε να είναι και το να την απολαμβάνεις για όλα όσα είναι» Mandy Hale

“Μόνο εγώ μπορώ να κάνω τον εαυτό μου χαρούμενο ή λυπημένο”