Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Το πλοίο των ηλιθίων......!!!!!!!!

Μια φορά και έναν καιρό, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί ενός πλοίου έγιναν τόσο ματαιόδοξοι από την ικανότητά τους στην ναυτική τέχνη, τόσο ανόητα ασεβείς και τόσο εντυπωσιασμένοι με τους εαυτούς τους που οδηγήθηκαν στην τρέλα.

Έστρεψαν το πλοίο βόρεια και προχώρησαν μέχρι που συνάντησαν παγόβουνα και επικίνδυνους ογκόπαγους. Συνέχισαν να πηγαίνουν βόρεια σε όλο και περισσότερο επικίνδυνα νερά με μόνο σκοπό να δώσουν στους εαυτούς τους ευκαιρίες να πραγματοποιήσουν ακόμα περισσότερα λαμπρά κατορθώματα στην ναυσιπλοΐα.

Καθώς το πλοίο έφτανε σε όλο και υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, οι επιβάτες και το πλήρωμα γίνονταν όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι. Άρχισαν καυγάδες μεταξύ τους και παράπονα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν.

«Τρέμω από το κρύο», είπε ένας ρωμαλέος ναυτικός. «Αυτό είναι το χειρότερο ταξίδι που έχω βρεθεί. Το κατάστρωμα είναι γλιστερό από τον πάγο. Όταν είμαι στο παρατηρητήριο ο αέρας περνά το πανωφόρι μου σαν μαχαίρι. Κάθε φορά που δένω το πανί της πλώρης τα δάχτυλά μου πάνε να παγώσουν. Και γι’ όλα αυτά παίρνω μόνο πέντε πενιχρά σελίνια το μήνα».

«Νομίζεις ότι εσύ μόνον την έχεις άσχημα;», είπε μια γυναίκα επιβάτης. «Εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ από το κρύο. Οι κυρίες σε αυτό το πλοίο δεν παίρνουν όσες κουβέρτες παίρνουν οι άντρες. Αυτό δεν είναι δίκαιο».

Ένας μεξικανός ναύτης παρεμβαίνει στην συζήτηση. «Εγώ παίρνω μόνο τον μισό μισθό από ότι παίρνουν οι άγγλοι ναύτες. Χρειαζόμαστε αρκετή ποσότητα φαγητού για να είμαστε ζεστοί σε αυτό το κλίμα και δεν παίρνω το μερίδιό μου. Οι Άγγλοι παίρνουν περισσότερο. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι οι αξιωματικοί μου δίνουν διαταγές στα αγγλικά αντί στα ισπανικά».

«Εγώ έχω περισσότερους λόγους να διαμαρτύρομαι από οποιονδήποτε άλλο», είπε ένας Ινδιάνος ναύτης. «Αν τα χλωμά πρόσωπα δεν μου είχαν κλέψει την προγονική μου γη, δε θα ήμουν καν σε αυτό το πλοίο μέσα στα παγόβουνα και τους αρκτικούς ανέμους. Θα ήμουν σε ένα κανό και θα κωπηλατούσα σε μια ωραία γαλήνια λίμνη. Μου αξίζει αποζημίωση. Τουλάχιστον ο καπετάνιος πρέπει να με αφήσει να παίζω ζάρια για να βγάζω μερικά λεφτά».

Ο λοστρόμος τότε φώναξε: «Χτες ο πρώτος αξιωματικός με αποκάλεσε «πούστη» μόνο και μόνο επειδή παίρνω πίπες. Έχω το δικαίωμα να παίρνω πίπες χωρίς να μου αποδίδουν τέτοιους χαρακτηρισμούς».

«Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν κακή μεταχείριση σ’ αυτό το πλοίο…», παρενέβη μια φιλόζωη από τους επιβάτες, με φωνή τρεμάμενη από αγανάκτηση, «…γιατί την τελευταία εβδομάδα είδα τον δεύτερο αξιωματικό να κλωτσά τον σκύλο του πλοίου δύο φορές».

Ένας από τους επιβάτες ήταν καθηγητής κολεγίου. Σηκώνει τα χέρια και κραυγάζει : «Ρατσισμός, σεξισμός, ειδισμός, ομοφοβία και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης! Είναι διακρίσεις! Πρέπει να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη : ίσους μισθούς για τους μεξικανούς ναύτες, υψηλότερους μισθούς για όλους τους ναύτες, αποζημίωση για τον Ινδιάνο, ίσο αριθμό κουβερτών για τις κυρίες, εγγυημένο δικαίωμα το να παίρνει πίπες κανείς και όχι άλλες κλωτσιές στον σκύλο».

«ΝΑΙ-ΝΑΙ», φωνάζουν οι επιβάτες. «ΝΑΙ-ΝΑΙ», φωνάζει και το πλήρωμα. «Είναι διακρίσεις πρέπει να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας».

Ο μικρός καμαρώτος καθάρισε το λαιμό του :

«Χμ. Χμ. Όλοι έχετε καλούς λόγους για να παραπονιέστε. Αλλά εμένα μου φαίνεται ότι αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να γυρίσουμε αυτό το πλοίο προς τα πίσω και να πάμε νότια. Γιατί αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε βόρεια σίγουρα θα ναυαγήσουμε αργά ή γρήγορα και τότε οι μισθοί σας, οι κουβέρτες σας και το δικαίωμα να παίρνεται πίπες δε θα προσφέρουν τίποτα γιατί θα έχουμε πνιγεί όλοι».

Αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία γιατί ήταν ένας μικρός καμαρώτος.

Ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί από την βάση τους στο πρυμναίο κατάστρωμα, έβλεπαν και άκουγαν. Τώρα αυτοί χαμογελούν και κλείνουν το μάτι ο ένας στον άλλο. Με ένα νεύμα του καπετάνιου ο τρίτος αξιωματικός κατέβηκε από το πρυμναίο κατάστρωμα, σουλατσάρισε μέχρι εκεί που είχαν συγκεντρωθεί οι επιβάτες και το πλήρωμα και σπρώχνοντας με τον ώμο του μπήκε ανάμεσά τους. 

Πήρε μια πολύ σοβαρή έκφραση στο πρόσωπό του και μίλησε έτσι: «Εμείς οι αξιωματικοί πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποια πραγματικά ασυγχώρητα πράγματα συμβαίνουν σε αυτό το πλοίο. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα μέχρι που ακούσαμε τα παράπονά σας. Εμείς είμαστε άντρες με καλή θέληση και θέλουμε να είμαστε σωστοί μαζί σας. 

Αλλά όμως ο καπετάνιος είναι σχετικά συντηρητικός και επιβάλει τους δικές του θέσεις, Μάλλον χρειάζεται ένα μικρό σκούντημα πριν κάνει οποιαδήποτε απτή αλλαγή. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν διαμαρτύρεστε έντονα –αλλά πάντα ειρηνικά και χωρίς να παραβιάζετε τους κανόνες του πλοίου – θα ταρακουνήσετε τον καπετάνιο που αδρανεί και θα τον αναγκάσετε να καταπιαστεί με τα προβλήματα για τα οποία τόσο δίκαια διαμαρτύρεστε».

Αφού είπε αυτά ο τρίτος αξιωματικός γύρισε πίσω στο πρυμναίο κατάστρωμα. Καθώς πήγαινε, το πλήρωμα και οι επιβάτες του φώναζαν: «Μετριοπαθή! Ρεφορμιστή! Ψευτοπροοδευτικέ! Τσιράκι του καπετάνιου!»

Όμως, παρ’ όλα αυτά, έκαναν όπως αυτός τους είπε. Μαζεύτηκαν μπροστά από το πρυμναίο κατάστρωμα φωνάζοντας βρισιές προς τους αξιωματικούς και ζητώντας τα δικαιώματά τους. «Θέλω υψηλότερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας», φώναξε ο ρωμαλέος θαλασσοπόρος.

«Ίσες κουβέρτες για τις γυναίκες», φώναξε η γυναίκα επιβάτης. «Θέλω να λαμβάνω τις διαταγές μου στα ισπανικά», κραύγασε ο μεξικάνος ναύτης. «Θέλω το δικαίωμα να παίζω ζάρια», φώναξε ο ινδιάνος ναύτης. «Δεν θέλω να με λένε πούστη», φώναξε ο λοστρόμος. «Όχι άλλες κλωτσιές στον σκύλο», φώναξε η φιλόζωη. «Επανάσταση τώρα», φώναξε ο καθηγητής.

Ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί μαζεύονται και συσκέπτονται για μερικά λεπτά, κλείνοντας το μάτι ο ένας στον άλλο, γνέφοντας καταφατικά και γελώντας. Τότε ο καπετάνιος στάθηκε μπροστά στο πρυμναίο κατάστρωμα και με μια σπουδαία προσποίηση καλοσύνης, ανακοίνωσε ότι :

– Ο μισθός του ρωμαλέου ναυτικού θα ανέβει στα έξι σελίνια το μήνα.

– Ο μισθός του μεξικανού ναυτικού θα ανέλθει στα δύο τρίτα του μισθού των Άγγλων.

– Η διαταγή για δέσιμο του πανιού της πλώρης θα δίνεται στα ισπανικά.

– Οι γυναίκες επιβάτες θα πάρουν άλλη μια κουβέρτα.

– Ο ινδιάνος ναύτης θα έχει το δικαίωμα να στήνει ένα παιχνίδι ζάρια τα σαββατόβραδα.

– Ο λοστρόμος δε θα αποκαλείται πούστης όσο κρατά την πεολειχία αυστηρά ιδιωτική.

– Και το σκυλί δεν θα τρώει κλωτσιές εκτός αν κάνει κάποια αταξία, όπως το να κλέψει φαγητό από το μαγειρείο.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα γιόρτασαν αυτές τις παραχωρήσεις σαν μεγάλη νίκη, αλλά το επόμενο πρωί αισθάνονταν πάλι δυσαρεστημένοι.

«Έξι σελίνια το μήνα είναι πενταροδεκάρες και ακόμα παγώνουν τα δάκτυλά μου όταν δένω το πανί της πλώρης», γκρίνιαξε ο ρωμαλέος ναυτικός.

«Ακόμα δεν παίρνω τον ίδιο μισθό με τους Άγγλους ή αρκετά τρόφιμα γι’ αυτό το κλίμα», είπε ο μεξικανός ναύτης.

«Εμείς οι γυναίκες δεν έχουμε ακόμα αρκετές κουβέρτες, που να μας κρατάν ζεστές», είπε η γυναίκα επιβάτης. Οι υπόλοιποι εξέφρασαν παρόμοια παράπονα και ο καθηγητής τους παρότρυνε.

Όταν τελείωσαν, ο μικρός καμαρώτος μίλησε αυτή τη φορά αρκετά δυνατά ώστε οι υπόλοιποι να μην μπορούν εύκολα να τον αγνοήσουν : «Είναι πραγματικά τρομερό που το σκυλί τρώει κλωτσιές επειδή κλέβει ένα κομμάτι ψωμί από το μαγειρείο, και ότι η γυναίκες δεν έχουν ίσο αριθμό κουβερτών και ότι παγώνουν τα δάχτυλα του ναύτη και δεν βλέπω τον λόγο ο λοστρόμος να μη παίρνει πίπες αν το θέλει. Αλλά κοιτάτε πόσο χοντρά έχουν γίνει τα παγόβουνα και πόσο ο άνεμος φυσάει όλο και πιο άγρια. 

Πρέπει να γυρίσουμε το πλοίο προς τον νότο γιατί αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε βόρεια θα ναυαγήσουμε και θα πνιγούμε».

«Ω!, ναι», είπε ο λοστρόμος. «Είναι τόσο απαίσιο να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε βόρεια, αλλά γιατί πρέπει εγώ να παίρνω πίπες κρυφά; Γιατί πρέπει να αποκαλούμαι πούστης; Δεν είμαι εγώ καλός όπως οι άλλοι;»

«Το να πλέουμε βόρεια είναι τρομερό», είπε η γυναίκα επιβάτης. «Αλλά δεν βλέπεις; Γι’ αυτό ακριβώς οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες κουβέρτες για να μένουν ζεστές. Απαιτώ ίσες κουβέρτες για τις γυναίκες τώρα».

«Είναι αλήθεια», είπε ο καθηγητής, «ότι το να πλέουμε προς τα βόρεια επιφέρει μεγάλες κακουχίες σε όλους μας. Αλλά το να αλλάξουμε πορεία προς το νότο είναι ουτοπικό. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το ρολόι. Πρέπει να βρούμε έναν ώριμο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

«Κοιτάτε» είπε ο μικρός καμαρώτος. «Αν αφήσουμε αυτούς τους τέσσερις παράφρονες στο κατάστρωμα την πρύμνης να έχουν τη δική τους πορεία θα πνιγούμε όλοι. Αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να απομακρύνουμε το πλοίο από τον κίνδυνο, τότε μπορούμε να ανησυχούμε για τις εργατικές συνθήκες, της κουβέρτες για τις γυναίκες, και το δικαίωμα στην πεολειξία. Αλλά πρώτα πρέπει να στρίψουμε προς τα πίσω το σκάφος. 

Αν κάποιοι από εμάς μαζευτούν, φτιάξουν ένα σχέδιο και δείξουν λίγο θάρρος, μπορούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας. Δεν χρειάζονται πολλοί από εμάς, έξι με οχτώ φτάνουν. Μπορούμε να καταλάβουμε την πρύμνη, να πετάξουμε αυτούς τους τρελούς έξω από το πλοίο, και να πάμε προς το νότο».

Ο καθηγητής σήκωσε τη μύτη του και είπε αυστηρά: «Δεν πιστεύω στην βία. Είναι ανήθικο».

«Είναι αήθης η χρήση βίας πάντα», είπε ο λοστρόμος.

«Με τρομάζει η βία», είπε η γυναίκα επιβάτης.

Ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί έβλεπαν και άκουγαν όλη αυτή την ώρα. Με ένα σήμα από τον καπετάνιο ο τρίτος αξιωματικός κατέβηκε κάτω στο κυρίως κατάστρωμα. Μπήκε ανάμεσα στους επιβάτες και στο πλήρωμα, λέγοντάς τους ότι ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα στο πλοίο.

«Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο», είπε. «Αλλά, απομένουν ακόμα πολλά για να γίνουν. Οι συνθήκες εργασίας για τον ναύτη είναι ακόμα σκληρές, ο μεξικάνος δεν παίρνει ακόμα τα ίδια λεφτά με τον άγγλο, οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα τις ίδιες κουβέρτες με τους άντρες, το παιχνίδι με ζάρια του ινδιάνου τα σαββατόβραδα είναι πενιχρή αποζημίωση για την χαμένη γη του, είναι άδικο για τον λοστρόμο να παίρνει πίπες στα κρυφά και ο σκύλος ακόμα να τρώει κλωτσιές πότε - πότε. 

Νομίζω ότι ο καπετάνιος χρειάζεται ακόμα ένα σκούντημα. Θα βοηθούσε αν όλοι εσείς πραγματοποιούσατε ακόμα μια διαμαρτυρία εφ’ όσον αυτή παραμένει μη βίαιη».

Καθώς ο τρίτος αξιωματικός πήγαινε πίσω στην πρύμνη, οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου τον έβριζαν αλλά μολαταύτα έκαναν αυτό που τους είπε και μαζεύτηκαν μπροστά στο πρυμναίο κατάστρωμα για ακόμα μια διαμαρτυρία. Φώναζαν με στόμφο και ενθουσιασμό κραδαίνοντας τη γροθιά τους και ακόμα πέταξαν ένα κλούβιο αυγό στον καπετάνιο (ο οποίος το απέφυγε με έναν επιδέξιο ελιγμό).

Αφού ακούσαν τα παράπονά τους, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί, μαζεύτηκαν για μια κουβέντα κατά την οποία έκλειναν το μάτι ο ένας στον άλλο και γελούσαν πονηρά. Μετά ο καπετάνιος στάθηκε μπροστά στο πρυμναίο κατάστρωμα και ανακοίνωσε ότι:

– Ο ρωμαλέος ναύτης θα πάρει γάντια για να κρατά τα δάκτυλά του ζεστά.

– Ο μεξικάνος ναύτης θα παίρνει μισθό ίσο με τα τρία τέταρτα του Άγγλου ναυτικού.

– Οι γυναίκες θα πάρουν μια ακόμα κουβέρτα.

– Ο ινδιάνος ναύτης θα μπορεί να στήνει το παιχνίδι του και το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ.

– Ο λοστρόμος θα μπορεί να παίρνει πίπες δημοσίως αφού νυχτώσει.

– Και κανείς δε θα κλωτσά τον σκύλο χωρίς ειδική εντολή από τον καπετάνιο.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα έμειναν εκστασιασμένοι από αυτή τη μεγάλη επαναστατική νίκη, αλλά το επόμενο πρωί πάλι αισθάνονταν δυσαρεστημένοι και άρχισαν να γκρινιάζουν για τις ίδιες παλιές κακουχίες.

Ο μικρός καμαρώτος αυτή τη φορά άρχισε να οργίζεται :

«Βρε ηλίθιοι», φώναξε, «δεν βλέπετε τι κάνουν ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί; Σας κρατούν απασχολημένους με τα ασήμαντα παράπονά σας για κουβέρτες, μισθούς, και κλωτσιές στο σκύλο ώστε να μη σκέφτεστε τι πραγματικά πάει στραβά σε αυτό το πλοίο, το ότι δηλαδή πάει όλο και περισσότερο προς τα βόρεια και όλοι θα πνιγούμε. 

Αν κάποιοι από εσάς έρθετε στα συγκαλά σας, μαζευτούμε και καταλάβουμε το πρυμναίο κατάστρωμα, θα μπορούσαμε να στρέψουμε αυτό το πλοίο και να σώσουμε τις ζωές μας. Αλλά το μόνο που κάνετε είναι να κλαψουρίζετε για τόσο μικρά θέματα όπως οι συνθήκες εργασίας, παιχνίδια με ζάρια και το δικαίωμα να παίρνει κανείς πίπες».

Οι επιβάτες και το πλήρωμα εξαγριώθηκαν.

«Μικρό!!» φώναξε ο Μεξικανός. «Θεωρείς λογικό το να παίρνω μόνο τα τρία τέταρτα του μισθού του άγγλου; Είναι αυτό μικρό πράγμα;»

«Πώς μπορείς να λες το παράπονό μου ασήμαντο!!» φώναξε ο λοστρόμος. «Δεν ξέρεις πόσο υποτιμητικό είναι να σε φωνάζουν πούστη;»

«Το να κλωτσάς ένα σκύλο δεν είναι μικρό θέμα», φώναξε η φιλόζωη. «Είναι άκαρδο, αισχρό και κτηνώδες».

«Εντάξει τότε», απάντησε ο μικρός καμαρότος, «τα θέματα αυτά δεν είναι μικρά και ασήμαντα. το να κλωτσάς είναι αισχρό και κτηνώδες και υποτιμητικό να σε αποκαλούν πούστη. Αλλά σε σχέση με το πραγματικό μας πρόβλημα, σε σχέση με το ότι το πλοίο πηγαίνει ακόμα βόρεια, τα παράπονά σας είναι μικρά και επουσιώδη. Επειδή, αν δεν γυρίσουμε αυτό το πλοίο σύντομα, θα πνιγούμε όλοι».

«Φασίστα», είπε ο καθηγητής.

«Αντεπαναστάτη», είπε η γυναίκα επιβάτης.

Κι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα μπαίνουν στην κουβέντα ο ένας μετά τον άλλο αποκαλώντας τον μικρό καμαρώτο φασίστα και αντεπαναστάτη. Τον έσπρωξαν μακριά και συνέχισαν να γκρινιάζουν για μισθούς, κουβέρτες για τις γυναίκες, για το δικαίωμα στην πεολειχία και για τη συμπεριφορά στο σκύλο.

Το πλοίο συνέχισε να πλέει βόρεια και μετά από λίγο συντρίφτηκε ανάμεσα σε δύο παγόβουνα και πνίγηκαν όλοι.

(To κείμενο αυτό γράφτηκε το 1999 μέσα στην φυλακή από τον Ted Kaczynski γνωστότερο ως UNABOMBER και δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φύλλο 9, Δεκέμβριος 2002).





Δημιουργικός Οραματισμός Επιτυχίας - NLP visualization / swish .......!!!!!!!!

Η δυνατότητά μας να φανταζόμαστε μια επιθυμητή κατάσταση είναι πολύ σημαντική για να μπορούμε να πετυχαίνουμε την κατάσταση αυτή. Σκεφτείτε το για λίγο: όλα τα πράγματα πρώτα συλλαμβάνονται σε «νοητικό επίπεδο», δηλ. με τη σκέψη και τη φαντασία και κατόπιν γίνονται πράξη. Ας πούμε, για παράδειγμα για να μαγειρέψετε ένα φαγητό, πρώτα φέρνετε στο μυαλό σας την εικόνα του έτοιμου φαγητού και των υλικών που χρειάζονται και ύστερα αρχίζετε να το παρασκευάζετε. 

Παρομοίως, μια εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων, έχει μια ομάδα σχεδιαστών και μηχανικών που πρώτα φαντάζονται το αυτοκίνητο ολοκληρωμένο, σκέφτονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και την απόδοση που θέλουν να έχει, ύστερα το σχεδιάζουν στο χαρτί (μηχανολογικά σχέδια κλπ) και κατόπιν αρχίζει η βιομηχανική παραγωγή του στην πράξη. 

Συνεπώς, η σκέψη και η φαντασία προηγούνται των πράξεών μας τις περισσότερες φορές. Ακόμη, κατευθύνοντας τις σκέψεις μας με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, αποκτούμε μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και τελικά και έλεγχο της ζωής μας, καθώς γινόμαστε «σχεδιαστές» των καταστάσεων που επιθυμούμε και δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη (αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν πράγματα υπεράνω του ελέγχου μας –δεν μπορούμε όλα να τα προβλέψουμε και να τα σχεδιάσουμε ως ανθρώπινα όντα…).

Η ιδέα του δημιουργικού οραματισμού είναι να αφιερώνουμε λίγη ώρα κάθε ημέρα, για να σκεφτόμαστε αυτά που θέλουμε να μας συμβούν (π.χ. μεγαλύτερο εισόδημα, καλύτερη σχέση με το σύντροφό μας, καλύτερη διαβίωση, καλύτερη εμφάνιση – εικόνα, αυτοπεποίθηση, αυξημένες ικανότητες επικοινωνίας με τους άλλους, αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μας κλπ.). 

Για να έχει επιτυχία μια τέτοια άσκηση θα πρέπει να μπορούμε να φανταστούμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια την επιθυμητή κατάσταση και να την κάνουμε πλούσια σε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, αφές, και συναισθήματα. 

Με τον τρόπο αυτό «αυτοπρογραμματιζόμαστε» για την επιτυχία, ενώ κατ’ άλλους (βλ. «νόμος της έλξης») αυξάνουμε την ικανότητά μας να «έλκουμε» την αφθονία, την επιτυχία, και την ευτυχία στη ζωή μας. (Σημ.: ο «νόμος της έλξης» λέει, με απλά λόγια, ότι «ό,τι σκεφτόμαστε τείνει να επεκτείνεται». Δηλαδή αν σκεφτόμαστε στενάχωρα πράγματα αυτά προσελκύονται, ενώ αν σκεφτόμαστε αισιόδοξες καταστάσεις και τον εαυτό μας επιτυχημένο και όπως θα θέλαμε να είναι, αυτές μας οι –θετικές σκέψεις- έλκουν αντίστοιχα αποτελέσματα).

Επίσης, ο δημιουργικός οραματισμός αυξάνει την παρακίνησή μας και τονώνει τη θέλησή μας. Όσο σκεφτόμαστε την επιθυμητή κατάσταση παίρνουμε θάρρος και γεμίζουμε ενέργεια που μας βοηθάει να παραμείνουμε εστιασμένοι στους στόχους μας και να κυνηγήσουμε το όραμά μας στη ζωή.

Αποφασίστε λοιπόν, να αρχίσετε να σκέφτεστε την επιθυμητή κατάσταση στη ζωή σας, να φαντάζεστε τον εαυτό σας επιτυχημένο και ευτυχισμένο όπως εσείς θα θέλατε να είναι. Αν ασχολείστε με το εμπόριο, αρχίστε να φαντάζεστε τους πελάτες σας να σας μιλούν με φιλικότητα και σεβασμό, αν θέλετε να αυξήσετε το εισόδημά σας φανταστείτε τη δουλειά σας να σας δίνει κέρδη, αν θέλετε μεγαλύτερη επιτυχία στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, «δείτε» νοητικά ευτυχισμένες στιγμές με τον άνθρωπό σας κλπ. 

Μπορείτε να κάνετε την άσκηση μία(1) φορά την ημέρα ή αραιότερα (κάθε 2-3 ημέρες) επί 1-2 μήνες.

Σημ.: παρότι η δύναμη του δημιουργικού οραματισμού είναι μεγάλη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «πανάκεια»! Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεθοδευμένη προσπάθεια και οι σωστές ενέργειες –πράξεις για να έχουμε επιτυχία. Αυτές οι ασκήσεις δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τη γνώμη του ειδικού σε κάθε τομέα. Ακόμη, αν αντιμετωπίζετε ψυχολογικές δυσκολίες ή θέματα υγείας να συμβουλεύεστε οπωσδήποτε το γιατρό σας.

Σημερινή κατάσταση – “cue” image
Σκεφτείτε για πολύ λίγο τη σημερινή κατάσταση, το θέμα που σας απασχολεί, το εμπόδιο που θέλετε να ξεπεράσετε. Πως σας κάνει να νιώθετε; Τι σας δυσαρεστεί περισσότερο; Τι κίνητρα έχετε να αλλάξετε τα πράγματα; Πως θα ήταν καλύτερα αν η σημερινή σας κατάσταση άλλαζε;

Προετοιμασία – κατασκευή “future me” image
Σκεφτείτε τώρα για λίγο πως θα θέλατε να είστε στο μέλλον. Τι θα θέλατε να κάνετε, πως θα θέλατε να ζείτε, πώς να νιώθετε, τι θα θέλατε να απολαμβάνετε. Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας και οραματιστείτε τα «θέλω» σας να γίνονται πραγματικότητα. Βάλτε όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται στην εικόνα σας: ρούχα που φοράτε, έκφραση του προσώπου σας, εικόνες της επιθυμητής κατάστασης, μουσική, ήχοι, περιβάλλον, συναισθήματα που νιώθετε, πως σας βλέπουν οι άλλοι κλπ. 

Κατασκευάστε το «σενάριο επιτυχίας», σαν να σκηνοθετείτε μια κινηματογραφική ταινία. «Τρέξτε» για λίγο την ταινία στο μυαλό σας, για να δείτε πως λειτουργεί. Σας αρέσει; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επιθυμητής κατάστασης; Ποια τα πιθανά μειονεκτήματα; Κάντε προσαρμογές αν χρειασθεί.

Καθαρισμός «νοητικής οθόνης»
Σταματήστε για λίγο και φανταστείτε μια λευκή (κενή) οθόνη. Αυτό το κάνουμε για να μην δημιουργηθεί ατέρμονα εναλλαγή μεταξύ cue image και future me image. Δηλαδή, θέλουμε να μεταβαίνετε νοητικά από την σημερινή κατάσταση στην επιθυμητή και όχι να γυρίζετε πίσω.

Δημιουργία Relaxed State
Είναι καλύτερα οι ασκήσεις δημιουργικού οραματισμού να γίνονται σε ένα relaxed state (κατάσταση ηρεμίας). Μπορείτε να ακούσετε χαλαρωτική μουσική (music for yoga / meditation, easy listening, relaxing music, κλπ.) επί 20-30’ λεπτά και κατόπιν σε μια αναπαυτική και ασφαλή θέση (στον καναπέ ή την πολυθρόνα σας) να κλείσετε τα μάτια σας και να αρχίσετε να συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας και στη σταδιακή χαλάρωση των μερών του σώματός σας. 

Ξεκινώντας από το κάτω μέρος των ποδιών σας, προχωρώντας στις γάμπες, τα γόνατα, τους μηρούς, τη μέση, την κοιλιά, την πλάτη, τους ώμους, το θώρακα, το σβέρκο, το πρόσωπο, το κεφάλι – αφιερώστε μισό ( ½ ) λεπτό για κάθε αντίστοιχο σημείο του σώματός σας και φανταστείτε το να χαλαρώνει. 

Κάθε φορά που συγκεντρώνετε τη σκέψη σας σ’ ένα σημείο του σώματός σας, φανταστείτε την ενέργεια που υπάρχει σ΄ αυτό, και σκεφτείτε να φεύγει από μέσα η ένταση (αρνητική ενέργεια) και να δημιουργείται «καλή» ενέργεια και ανακούφιση. Παρατηρείστε πως αυτή η άσκηση σας χαλαρώνει. Μην προσπαθείτε υπερβολικά και μην πιέζετε τον εαυτό σας! Δείτε το σαν ένα παιχνίδι συγκέντρωσης και χαλάρωσης και απολαύστε την αίσθηση ανακούφισης που σας προσφέρει.

Η ευγνωμοσύνη
Συχνά οι άνθρωποι γινόμαστε αγνώμονες ξεχνώντας ή προσπερνώντας τα ωραία πράγματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε στη ζωή –ακόμη και τα πιο μικρά, γιατί τα θεωρούμε ίσως δεδομένα. 

Ακόμη κι αν δεν είστε πλούσιοι ή επιτυχημένοι, μπορείτε να βρείτε πράγματα με τα οποία είστε ικανοποιημένοι και για τα οποία μπορείτε να αισθάνεστε ευγνώμονες : το ότι μπορείτε να βλέπετε τον ήλιο να ανατέλλει κάθε πρωί ή το ότι έχετε ένα πολύ ωραίο ρούχο (ένα μπουφάν, ένα πουκάμισο) που σας αρέσει, το ότι έχετε πετύχει το άλφα ή το βήτα πράγμα στη δουλειά σας, στις σχέσεις σας, ή κάποιο χαρακτηριστικό σας που σας αρέσει σχετικά με την εμφάνισή σας ή την προσωπικότητά σας. Αν το ψάξετε συνειδητά, θα βρείτε 5-10 πράγματα που σας αρέσουν, που μπορείτε να τα απολαμβάνετε και που ενδεχομένως να μην είναι δεδομένα για όλους τους ανθρώπους. 

Σκεφτείτε για λίγο αυτά τα όμορφα πράγματα, τα θετικά στη ζωή σας, νιώστε το αντίστοιχο συναίσθημα ευγνωμοσύνης, ευχαριστήστε το Θεό που σας τα έδωσε και αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει καλά. Συγκεντρώστε για λίγο την προσοχή σας σε συναισθήματα ευγνωμοσύνης, αγαλλίασης, αγάπης - νιώστε τα μέσα σας!
Τώρα, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο –της υλοποίησης.

Διαδικασία υλοποίησης
Χαλαρώστε ακόμη περισσότερο και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να οραματιστεί. Πάρτε 2-3 καλές, βαθιές αναπνοές (αναπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα) και φανταστείτε ότι με κάθε εκπνοή σας φεύγουν από μέσα σας όλες οι στεναχώριες, το άγχος, και οι εντάσεις. Με κάθε αναπνοή σας χαλαρώνετε και ανακουφίζεστε ολοένα και περισσότερο.

• Φανταστείτε τώρα ότι βρίσκεστε ως θεατής σε μια αίθουσα κινηματογράφου και κάθεστε στη μεσαία σειρά.

• Σε λίγο ξεκινάει η προβολή μιας ταινίας.

• Η ταινία έχει τίτλο «επιτυχημένη ζωή» και περιέχει όσα σκηνοθετήσατε στο “future me” image.

• Εσείς είστε ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας..!!

• Η ταινία έχει ζωντανά, έντονα χρώματα, καθαρή, κρυστάλλινη εικόνα και πανέμορφη μουσική που σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα.

• Αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει την ταινία για 3-5’ λεπτά. Νιώστε τα συναισθήματα που σας προκαλεί, αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει καλά, να βιώσει αυτά που ονειρεύεται. Δείτε τις λεπτομέρειες στις διάφορες σκηνές: αυτά που συμβαίνουν, την έκφραση του προσώπου σας, τα ρούχα σας, τις σκέψεις που κάνετε, τα συναισθήματά σας, αυτά που σας λένε οι άλλοι, το περιβάλλον κλπ.

• Στη συνέχεια, κάντε “break state” (καθαρίστε νοητικά την οθόνη – σαν να γίνεται διάλειμμα).

• Με το πέρας του διαλείμματος η προβολή της ταινίας ξαναρχίζει, με τη διαφορά ότι τώρα δεν τη βλέπετε από τη θέση του θεατή, αλλά τη βιώνετε από το ρόλο του πρωταγωνιστή (δηλ. είστε «μέσα» στην ταινία και όχι στην αίθουσα του κινηματογράφου).

• Απολαύστε την ταινία για 3-5’ λεπτά.

• Κάντε την άσκηση από την αρχή 5-6 φορές.

[Παραλλαγή (NLP swish) :
Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι συγκεκριμένο που δεν σας αρέσει, ξεκινήστε την προβολή της ταινίας με την παρούσα κατάσταση (cue image).

Σκεφτείτε την τελευταία στιγμή (trigger event) πριν ξεκινήσει το αρνητικό σενάριο (π.χ. τη στιγμή που ανεβαίνετε στο βήμα για μια δημόσια ομιλία και αρχίζετε να αγχώνεστε…).

Κατόπιν φανταστείτε την ταινία αυτή (την αρνητική) να ξεθωριάζει, να χάνει τη διαύγειά της, να μικραίνει πολύ, και στο τέλος να απομακρύνεται και να χάνεται στο βάθος της οθόνης.

Μετά, φανταστείτε, να έρχεται με ταχύτητα από το βάθος της επιφάνειας προβολής, η νέα –επιθυμητή κατάσταση (future me image), δηλ. το επιθυμητό σενάριο όπως θα θέλατε να είναι (π.χ. να παίρνετε μια ανάσα, να χαμογελάτε και αρχίζετε την ομιλία σας στο κοινό με απόλυτη αυτοπεποίθηση και τον κόσμο να σας θαυμάζει, να σας επευφημεί με ενθουσιασμό). 

Η νέα ταινία (future me) αυξάνει σε μέγεθος και σύντομα καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια προβολής. Είναι απόλυτα διαυγής, με καθαρά χρώματα, έντονες εικόνες, ήχους και θετικά συναισθήματα.

Δείτε νοητικά το «επιτυχημένο σενάριο» για 3-5’ λεπτά. 

Κάντε break state και επαναλάβετε (cue image -> future me image -> break state -> και πάλι από την αρχή (επαναλάβετε 5-6 φορές την άσκηση).

Σκοπός της άσκησης, είναι να συνηθίσετε να αλλάζετε γρήγορα από την μια κατάσταση στην άλλη, δηλ. από την αρνητική στην επιθυμητή – αυτόματα, ώσπου να σας γίνει συνήθεια η θετικότητα].

Καλή Επιτυχία !




Γιώργος Προφέτης
Certified Life Coach

Δέσμευση και Ελευθερία-Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος......!!!!!!!

Η δέσμευση και η ελευθερία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς να δίνεις το άλλο. Αλλά ελευθερία δεν σημαίνει ελευθεριότητα, δεν σημαίνει ελεύθερη σχέση, επιφανειακά πράγματα.

Γιατί στις ελεύθερες σχέσεις το εγώ ξεφαντώνει, το εγώ βολεύεται και επιδεικνύεται. Ενώ στη συμβίωση το εγώ ζορίζεται, χρειάζεται να σκοτώσει συνήθειες, απόψεις, πεποιθήσεις και τάσεις. Χρειάζεται να ξεβολευτεί και να εγκαταλείψει πράγματα. Χρειάζεται να χαθεί για να αναδυθεί.

Χρειάζεται να χάσει την λαλιά του για να επικοινωνήσει πραγματικά και ουσιαστικά. Χρειάζεται να ακούσει για να ακουστεί, χρειάζεται να δώσει και να δοθεί. Χρειάζεται να μάθει να παίζει με έναν άλλο άνθρωπο, να βλέπει και να αντέχει να συνυπάρχει με τον καθρέπτη του και να νιώθει καλά. Χρειάζεται να μάθει τον τρόπο να αγαπάει το καθρέπτη του και συνεπώς τον εαυτό του.

Σε μια σχέση ο άντρας φοβάται την δέσμευση και η γυναίκα την ελευθερία. Ο άντρας δυσκολεύεται να επικοινωνήσει και η γυναίκα δυσκολεύεται να εισακουστεί.

Γιατί η σχέση επιβάλλει το μοίρασμα και όταν δεν υπάρχει μοίρασμα, δεν υπάρχει σχέση. Και μοιράζομαι σημαίνει μοιράζω τον εαυτό μου, τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου, τα εσώψυχα μου. Εκτίθεμαι και εμπιστεύομαι ακόμα και αν φοβάμαι. Και όταν μοιράζομαι τον εαυτό μου, είμαι ελεύθερος, είμαι ο εαυτός μου, με έχω αποδεχθεί και έχω αποδεχτεί τα πάντα γύρω μου.

Γιατί η σχέση επιβάλλει την επικοινωνία. Την ουσιαστική επικοινωνία, σκέψεων, απόψεων, συναισθημάτων και όταν βρω το θάρρος να μιλήσω, να εκφραστώ και να εκφράσω τον εαυτό μου, τότε είμαι ελεύθερος, ελεύθερος να είμαι, να υπάρχω και να δημιουργώ. Γιατί οι λέξεις είναι ενέργεια και η ενέργεια που εκφράζεται υλοποιεί.

Οπότε η δέσμευση και η ελευθερία μέσα σε μια σχέση ανάγεται τελικά στο να μπορώ να μοιράζομαι και να εκφράζομαι. Κάπως έτσι λήγει και το οιδιπόδειο. Ο άντρας χρειάζεται να σκοτώσει την μάνα του για να είναι ικανός να μοιραστεί με την σύντροφο του και η γυναίκα να σκοτώσει το πατέρα της και για να γίνει ικανή να εκφραστεί και να επικοινωνήσει με τον άντρα της πραγματικά. Και τότε και τα δύο φύλα ολοκληρώνονται και ενηλικιώνονται για να μπορούν να σχετιστούν με επάρκεια.





Copyright υλικού © 
Χρύσα Ευαγγέλου

Ενεργειακό σώμα και ολιστική Ψυχολογία.....!!!!!!!

Tελικά ο Iπποκράτης είχε δίκιο! Mόνο που χρειάστηκαν είκοσι αιώνες για να αναγνωρίσει ο σύγχρονος επιστημονικός κόσμος ότι για να θεραπεύσει την ψυχή πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με το ενεργειακό σώμα. Kαι αν ακόμα οι όροι ολιστική ψυχολογία, τάπινγκ, EFT ή TAT σας είναι άγνωστοι προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι σύντομα θα περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο...

H αρχή της ολιστικής προσέγγισης του σώματος, κοινή με την αρχαία κινέζικη θεραπευτική, γίνεται όλο και πιο σεβαστή από την ιατρική κοινότητα, που κατανοεί ότι λανθασμένα εστίαζε την προσοχή της μόνο στο τμήμα του σώματος που έπασχε, ξεχνώντας ότι έχουμε επίσης συναισθήματα και ψυχισμό. 

Ωστόσο, ενώ η Oλιστική Iατρική αγκάλιασε τον άνθρωπο ως σύνολο, μια άλλη έλλειψη ήρθε στην επιφάνεια : η μονομέρεια που συχνά παρουσίαζαν πολλές ψυχοθεραπείες, οι οποίες εστίαζαν την προσοχή τους μόνο στον ψυχικό παράγοντα, παραβλέποντας το σώμα. 

Tα τελευταία χρόνια όμως, κάτι σημαντικό αλλάζει και σ’ αυτό το πεδίο, καθώς έχει κάνει την εμφάνισή της η Oλιστική Ψυχολογία. Πρόκειται για μια προσέγγιση που δεν ασχολείται μόνο με τη συναισθηματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά και με την ενεργειακή και απευθύνεται ταυτόχρονα στον ψυχισμό αλλά και στο ενεργειακό του σώμα.

H αρχή της επανάστασης...
Όλα ξεκίνησαν το 1980 όταν ο ψυχολόγος Pότζερ Kάλαχαν πήρε μια παράξενη πρωτοβουλία. Επί ενάμιση χρόνο προσπαθούσε να βοηθήσει μια γυναίκα με κρίσεις πανικού, έντονη φοβία και συνεχείς τρομακτικούς εφιάλτες που σχετίζονταν με το νερό. Mια μέρα που η ασθενής ένιωθε ταυτόχρονα και ναυτία εξαιτίας της κρίσης πανικού για το νερό, ο δρ Kάλαχαν, ακολουθώντας μια έμπνευση της στιγμής, αποφάσισε να υπερβεί τα σύνορα της κλασικής ψυχοθεραπείας και να δοκιμάσει κάτι ασυνήθιστο. 

Έχοντας ασχοληθεί με το ενεργειακό σύστημα του ανθρώπινου σώματος, αποφάσισε περισσότερο από περιέργεια να απευθυνθεί στο ενεργειακό σώμα της ασθενούς. 

Mε τις άκρες των δαχτύλων του χτύπησε απαλά και ρυθμικά την περιοχή κάτω από τα μάτια της, στο σημείο όπου απολήγει ο ενεργειακός μεσημβρινός του στομάχου, δίνοντας της οδηγίες για χαλάρωση. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η γυναίκα ένιωσε να ηρεμεί βαθιά και ταυτόχρονα αισθάνθηκε σαν να σηκώνεται ένα βάρος από μέσα της. Πράγματι, προς έκπληξη του δρ. Kάλαχαν και της ίδιας είχε αρθεί το βαρύ φορτίο της φοβίας της... Aυτή ήταν και η αρχή για μια επανάσταση στο χώρο της ψυχοθεραπείας. ...

H γέννηση της Oλιστικής Ψυχολογίας
O δρ Kάλαχαν διερεύνησε εις βάθος τη σχέση των μπλοκαρισμάτων του ενεργειακού συστήματος και των ψυχοσωματικών ασθενειών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι άμεσα συνδεδεμένα. Διαπίστωσε πως κάθε αρνητικό συναίσθημα, τραυματική εμπειρία, φοβία ή νεύρωση αντιστοιχεί σε μια διαταραχή του ενεργειακού σώματος και έχει έναν αντίκτυπο και στο φυσικό σώμα. 

Mε προσεκτικές παρατηρήσεις και ύστερα από αρκετά πειράματα ανέπτυξε τελικά μια νέα ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. 

H ανακάλυψή του είχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, ώστε προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών θεραπευτών και τελικά αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη μιας σειράς τεχνικών, οι οποίες συνθέτουν το ευρύ φάσμα της Eνεργειακής ή Oλιστικής Ψυχολογίας.

Mια από τις δημοφιλέστερες τεχνικές ονομάζεται Emotional Freedom Technique (EFT) και αναπτύχθηκε από το μαθητή του Kάλαχαν, Γκάρι Γκρεγκ, μηχανικό του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος συστηματοποίησε και οργάνωσε αυτό που έγινε γνωστό ως «τάπινγκ», δηλαδή την εφαρμογή απαλών ρυθμικών χτυπημάτων με τις άκρες των δαχτύλων σε συγκεκριμένα σημεία που αντιστοιχούν στα σημεία βελονισμού των μεσημβρινών, με σκοπό τη θεραπεία ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Tα κλινικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν μπροστά στα μάτια μου στο Eυρωπαϊκό Συνέδριο Eνεργειακής Ψυχολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης πριν από μερικούς μήνες, ήταν πραγματικά συναρπαστικά. 

Eίδα φοβίες για το αεροπλάνο, ψυχολογικά τραύματα, κατάθλιψη, χρόνιο άγχος, μειωμένη αυτοπεποίθηση κόπωση αλλά και σωματικά προβλήματα, όπως πόνοι στον αυχένα, δύσπνοιες και ημικρανίες να εξαλείφονται μέσα σε λεπτά, κυριολεκτικά! 

Aυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα προβλήματα στα οποία δίνουν άμεση λύση οι τεχνικές της Oλιστικής Ψυχολογίας που εφαρμόζεται πλέον και στην Eλλάδα.

Mετρώντας τις Λεπτοφυείς Eνέργειες
Mα είναι δυνατόν; Μπορεί πράγματι μια διαταραχή στο ενεργειακό μας σώμα να αποτελεί την αιτία για τις φοβίες, τα άγχη και τα ψυχοσωματικά μας προβλήματα; 

Oι ειδικοί, με πρώτο τον Aϊνστάιν απαντούν πως τα πάντα αποτελούνται από ενέργεια. Aκόμα και η ύλη σε υποατομικό επίπεδο συγκροτείται από ενέργεια. Tα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί ο όρος για να περιγράψει μια μέχρι πρότινος μη ανιχνεύσιμη αλλά αισθητή μορφή ενέργειας στο περιβάλλον και το σώμα.

H λεπτοφυής αυτή ενέργεια ρέει μέσα μας σε κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί, αλλά είναι επίσης παρούσα στα 7 τσάκρα και την αύρα μας.

Αυτά όλα συνθέτουν το ενεργειακό μας σώμα, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Επηρεάζεται από το περιβάλλον, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Όταν νιώθουμε ψυχικά πεσμένοι, γεμάτοι άγχος ή σωματικά ταλαιπωρημένοι, η ενεργειακή κατάσταση του σώματός μας ενδέχεται να είναι άνω-κάτω! 

H ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς μπορεί να έχει κυριολεκτικά αντιστραφεί, η αύρα να έχει οπές, οι ενέργειες από το αριστερό και το δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο να μη διασταυρώνονται ομαλά, με λίγα λόγια το ενεργειακό μας σώμα μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση ανισορροπίας.

H Oλιστική Ψυχολογία απέδειξε πως, όταν αποκαθίσταται η ενεργειακή ισορροπία του σώματος, επέρχεται μια σχεδόν αυτόματη θεραπεία από ένα τεράστιο αριθμό ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Πώς γίνεται αυτό; 
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα απαλά ρυθμικά χτυπηματάκια του τάπινγκ μπορούν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό σας πεδίο με προβλέψιμο τρόπο, στέλνοντας ηλεκτρομαγνητικές ώσεις στον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ουσίες που είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές.

Eπιπλέον, σύμφωνα με μια άλλη άποψη, καθώς το τάπινγκ εφαρμόζεται σε σημεία των μεσημβρινών όπου υπάρχουν οστά, παράγεται μια μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, ενεργοποιούνται οι κρύσταλλοι ασβεστίου στα οστά κι έτσι παράγεται πιεζοηλεκτρισμός, δηλαδή εξαιρετικά μικρές ποσότητες ηλεκτρισμού, ο οποίος τελικά ενισχύει τη ροή της ενέργειας στο μεσημβρινό.

Eξερευνώντας το Φωτεινό Eνεργειακό Σώμα
Ένας μεσημβρινός είναι ένα σταθερό κανάλι μέσω του οποίου ρέει η ενέργεια από και προς τουλάχιστον ένα όργανο. Yπάρχουν 12 μεσημβρινοί που διατρέχουν το σώμα μας και ένας κεντρικός από τη βάση της πυέλου ως το κάτω χείλος, καθώς και ένας διευθύνων από τον κόκκυγα ως το πάνω χείλος. 

Οι μεσημβρινοί είναι κανάλια διαμέσου των οποίων λαμβάνουμε και στέλνουμε ενέργεια. Κατά μήκος τους είναι κατανεμημένα κομβικά σημεία στα οποία εστιάζεται ο βελονισμός. Πρόσφατα πειράματα απέδειξαν πως όντως αυτά τα κομβικά σημεία δεν είναι απλώς μια αυθαίρετη ταξινόμηση ή μια αρχαία δοξασία, αλλά μια υπαρκτή πραγματικότητα. 

Στα σχετικά πειράματα έγιναν ενέσεις με ραδιοϊσότοπα σε σημεία βελονισμού και εμφανίστηκε ένα σύστημα μικροσωληνίσκων μεγέθους 0,5 - έως 1,5 μικρό (1 μικρό ισούται με ένα χιλιοστό του χιλιοστού). Άλλες έρευνες με τη βοήθεια υπέρυθρων φωτογραφιών φανέρωσαν την ύπαρξη λεπτότατων φωτεινών γραμμών που διατρέχουν το σώμα και οι οποίες δεν είναι άλλες από τους μεσημβρινούς. 

Όπως αποδείχθηκε, η ασθένεια μπορεί να ανιχνευτεί πρώτα σε ενεργειακό επίπεδο πριν να εκδηλωθεί σε σωματικό. Για την ακρίβεια, προηγείται η μεταβολή στην κατάσταση του ενεργειακού μας σώματος και κατόπιν νιώθουμε τα συμπτώματα στο φυσικό σώμα. 

Οι μεταβολές στη δραστηριότητα των μεσημβρινών επιφέρουν προβλέψιμες διαφοροποιήσεις στη σωματική υγεία, οι οποίες εκδηλώνονται ώρες, ημέρες και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εβδομάδες αργότερα. ...

Tο άγγιγμα που διώχνει τους φόβους
H Tζούντιθ Σβακ είναι ανοσολόγος, μοριακή βιολόγος, νευροχημικός με ειδικότητα στην ενζυμολογία. Το ενδιαφέρον της έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στην Eνεργειακή Ψυχολογία, την οποία διερευνά από τη σκοπιά των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η χημεία που ρυθμίζει την ανταπόκριση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος σε καταστάσεις κινδύνου, αλλά και η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή η επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού, η χαλάρωση μετά την ένταση. Αυτό στην ιατρική ονομάζεται ομοιόσταση. 

Στην ενεργειακή ψυχολογία η ικανότητά μας να μεταβαίνουμε από την ένταση στη χαλάρωση ονομάζεται εξισορρόπηση. Tο τάπινγκ συνδέεται σαφώς, κατά τη δρα Tζούντιθ Σβακ, με την έκκριση οπιοειδών πεπτιδίων, τα οποία δίνουν το σήμα για ηρεμία και χαλάρωση στον οργανισμό. 

Ακριβώς γι’ αυτό σε περιπτώσεις τραυματισμού το τάπινγκ μπορεί να συμβάλει, ώστε η αιμορραγία να περιοριστεί σημαντικά, επειδή φτάνει ως την καρδιά το σήμα της ηρεμίας που της δίνει εντολή να μειώσει την ταχυκαρδία. Έτσι, περιορίζεται η ταχυπαλμία, η αιμορραγία και η υπερένταση. Όπως λέει η ίδια η Tζούντιθ Σβακ, «δεν υπάρχει τίποτα μυστηριώδες ή εξωπραγματικό στον τρόπο που λειτουργεί το τάπινγκ. Eίναι καθαρή βιολογία».

H αθώωση του Eαυτού
Mέσω του τάπινγκ, η ενέργεια που ρέει στους μεσημβρινούς εξισορροπείται και ενισχύεται, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού χαλάρωσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν, για παράδειγμα, σας τριγυρίζει κρυολόγημα, αν έχετε πάθει ίωση ή νιώθετε εξάντληση, κάντε τάπινγκ στο μεσημβρινό της σπλήνας (ακριβώς κάτω από το στήθος, στην ευθεία της θηλής) συμβουλεύει η Tζούντιθ Σβακ, ενώ ο Γκάρι Γκρεγκ τονίζει επίσης τη σπουδαιότητα ενός άλλου μεσημβρινού : 

Aν σας καταλάβει φοβία, αγωνία ή ανησυχία, κάντε τάπινγκ στο μεσημβρινό του τριπλού θερμαστή, ο οποίος ελέγχει την ενστικτώδη αντίδραση για πάλη ή φυγή. Tο σημείο αυτό βρίσκεται ένα εκατοστό κάτω από το σημείο όπου ενώνονται ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο στη ράχη της παλάμης. 

Όμως, το τάπινγκ, δεν γίνεται μόνο του, αλλά συνδυάζεται επίσης με ορισμένες φράσεις-κλειδιά που συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία. Πρόκειται για επιβεβαιώσεις γεμάτες αθώωση και κατανόηση που αναγνωρίζουν πως παρά την ύπαρξη των όποιων προβλημάτων αξίζουμε και δικαιούμαστε την αγάπη και το σεβασμό. 

Στην τεχνική της Συναισθηματικής Aπελευθέρωσης (EFT όπως είναι γνωστή διεθνώς) το άτομο καλείται να εστιαστεί στο όποιο τραύμα, πόνο, φοβία, πρόβλημα ή έστω απλή ανησυχία αντιμετωπίζει και κατόπιν να το διατυπώσει σε μια φράση που θα ξεκινά με τις λέξεις «Aκόμα κι αν» και θα καταλήγει στο «αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου». 

Για παράδειγμα, «Aκόμα κι αν νιώθω άγχος και οικονομική ανασφάλεια, αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου» ή «Aκόμα κι αν δεν έχω αυτοπεποίθηση, αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου».

Οι φράσεις αυτές επαναλαμβάνονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται τάπινγκ σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και του στέρνου. 

Aυτός ο συνδυασμός ψυχικής και ενεργειακής εξισορρόπησης δίνει κυριολεκτικά άμεσα αποτελέσματα. Mερικές φορές η θεραπεία από χρόνια προβλήματα έρχεται μέσα σε μερικά λεπτά.

Αυτό ακριβώς κάνει την Oλιστική Ψυχολογία άκρως εντυπωσιακή.
Το γεγονός ότι οι σχετικές τεχνικές είναι πανεύκολες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα για κάθε είδους προβλήματα την καθιστά σχεδόν παράδοξη ή απίστευτη.

Και όμως, όπως είπε η Σούζαν Kόρτνεϊ, πρόεδρος του συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης, «πρόκειται για την ψυχολογική προσέγγιση της νέας χιλιετίας. Απίστευτα απλή στην εφαρμογή όσο και άκρως αποτελεσματική, είναι πραγματική επανάσταση στο χώρο της ψυχοθεραπείας».




Πηγή: Ε-go

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Υπάρχει ένα γεωµετρικό σηµείο µέσα µας...!!!!!!!

Αναµφισβήτητα αυτό το σηµείο δεν το συναντούµε ποτέ, ούτε στο παρελθόν ούτε και στο µέλλον...
Όποιος θα ήθελε να ανακαλύψει αυτό το µυστηριώδες σηµείο, πρέπει να το αναζητήσει εδώ και τώρα, µέσα στον εαυτό του, αυτή τη στιγµή ακριβώς, ούτε ένα δευτερόλεπτο πριν ή µετά... 

Οι στήλες του Σταυρού, η Κάθετη και η Οριζόντια, συναντιούνται σ’ αυτό το σηµείο...

Από στιγµή σε στιγµή λοιπόν βρισκόµαστε µπροστά σε δύο Δρόµους :  τον Οριζόντιο και τον Κάθετο.

Ο Κάθετος είναι διαφορετικός. Είναι ο δρόµος των έξυπνων ανταρτών, ο δρόµος των Επαναστατών...

Όταν κανείς θυµάται τον εαυτό του, όταν δουλεύει πάνω στον εαυτό του, όταν δεν ταυτίζεται µε όλα τα προβλήµατα και τις λύπες της ζωής, σίγουρα βαδίζει στο Κάθετο µονοπάτι...

Όσοι υποφέρουν, όσοι κλαίγονται, όσοι υπήρξαν θύµατα προδοσίας ή την πλήρωσαν άσχηµα στη ζωή από κάποια αχαριστία, από κάποια συκοφαντία ή απάτη, ξεχνούν τον εαυτό τους πραγµατικά, το Πραγµατικό εσωτερικό τους Είναι, ταυτίζονται απόλυτα µε την ηθική τους τραγωδία...

Η Δουλειά µε τον εαυτό µας είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Κάθετου Δρόµου. Κανείς δεν θα µπορούσε να πατήσει το Μονοπάτι της Μεγάλης Ανταρσίας, αν δεν είχε δουλέψει ποτέ πάνω στον εαυτό του.

Η Δουλειά στην οποία αναφερόµαστε είναι Ψυχολογικού είδους. Κατέχει την αναµφισβήτητη µετατροπή της στιγµής του παρόντος, µέσα στην οποία βρισκόµαστε. Χρειάζεται να µάθουµε να ζούµε από στιγµή σε στιγµή...

Για παράδειγµα : κάποιος που βρίσκεται σε απελπισία εξ’ αιτίας ενός προβλήµατος συναισθηµατικού, οικονοµικού ή πολιτικού, ξεχνάει τον εαυτό του...

Αν αναλογιστεί λίγο, αν σκεφτεί ότι όλα περνούν, ότι η ζωή είναι απατηλή, περαστική και ότι ο θάνατος κάνει στάχτη όλες τις µαταιότητες του κόσµου...

Αν καταλάβει ότι το πρόβληµά του δεν είναι τίποτε περισσότερο από µια «ψεύτικη αναλαµπή», κάτι το φευγαλέο το οποίο γρήγορα σβήνει, θα δει ξαφνικά ότι όλα άλλαξαν ...

Είναι δυνατή η µετατροπή µηχανικών αντιδράσεων µέσω της λογικής αντιµετώπισης και του Εσωτερικού Αυτό-συλλογισµού του Είναι...

Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι αντιδρούν µηχανικά εµπρός στις διάφορες συνθήκες της ζωής...

Συνηθίζουν να συµπεριφέρονται πάντα σαν θύµατα. Όταν κανείς τους κολακέψει χαµογελούν, όταν τους ταπεινώσουν υποφέρουν, βρίζουν όταν τους βρίσουν, πληγώνουν όταν τους πληγώσουν, ποτέ δεν είναι ελεύθεροι. Οι όµοιοί τους µπορούν να τους σέρνουν από την χαρά στη λύπη, από την ελπίδα στην απελπισία.

Καθένας από εκείνους που προχωρούν στον Οριζόντιο Δρόµο µοιάζει µε µουσικό όργανο, που ο κάθε όµοιός του το παίζει σύµφωνα µε την όρεξή του...

Όποιος µάθει να µετατρέπει τις µηχανικές του σχέσεις, αυτόµατα µπαίνει στον Κάθετο Δρόµο. Αυτό αντιπροσωπεύει µια βασική αλλαγή στο Υπαρξιακό Επίπεδο, εξαιρετικό αποτέλεσµα της Ψυχολογικής Ανταρσίας.

(Ψυχολογική Ανταρσία απο το βιβλίο του Δασκάλου ΣΑΜΑΕΛ)



Maria Amla

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Τι μαθαίνεις από έναν χωρισμό......!!!!!!!!!

Κάθε χωρισμός στην αρχή του είναι δυσάρεστος, δύσκολος και μοιάζει σαν τη χειρότερη κατάληξη που θα μπορούσε να έχει η σχέση σου. Στην πορεία, όμως, και καθώς αποστασιοποιείσαι πια από τα γεγονότα και τον ξεπερνάς, θα δεις πως ένας χωρισμός μπορεί να είναι και σωτήριος για το μέλλον σου ή τουλάχιστον μπορεί να σε διδάξει πολλά τόσο για σένα την ίδια, τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου και τα ελαττώματά σου, όσο και για τις επόμενες σχέσεις που θα δημιουργήσεις και το πώς πρέπει να τις αντιμετωπίζεις.

Μέσα από κάθε σχέση μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου και για τη δική σου συμπεριφορά και στάση μέσα σε αυτή. Και φυσικά η συμπεριφορά μας κάθε φορά είναι ανάλογη και με τον άνθρωπο τον οποίο έχουμε απέναντί μας. Αν πάρουμε υπόψη μας τη χειρότερη περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και αυτή που βγάζει το δικό μας χειρότερο εαυτό, όσο καταστροφική κι αν ακούγεται η σχέση αυτή, το τέλος της και ο αναλογισμός των καταστάσεων που βιώσαμε στη διάρκειά της μας δίνει πολύ περισσότερα μαθήματα από μια οποιαδήποτε άλλη σχέση.

Μια γυναίκα μέσα από μια σχέση μπορεί να συνειδητοποιήσει το πόσο δυνατή είναι, το πόσα μπορεί να αντέξει και να υποστεί, το πόσο εύκολα συγχωρεί ή όχι, το πόσο «δίνεται» και πόσα είναι διατεθειμένη να δώσει στον σύντροφό της καθώς και τι ζητάει από τη σχέση και τον άνθρωπό που θέλει να έχει απέναντί της. 

Διδάσκεται όμως και από τα λάθη που έκανε στο παρελθόν και που ίσως αυτά έφερναν το τέλος της σχέσης, οπότε ψάχνει τρόπο για να τα διορθώσει και να τα αποφύγει στο μέλλον.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιείς για τον εαυτό σου στην πορεία μιας σχέσης, είναι το πόσο ζηλιάρα είσαι ή πόσο ζηλιάρα μπορεί να γίνεις. Αυτό ίσως να είναι και κάτι που αγνοείς αν οι προηγούμενοι σύντροφοί σου δεν σου το έβγαζαν ή δεν σου έδιναν δικαιώματα. 

Αν όμως καταλάβεις πως ζηλεύεις σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό και γίνεσαι καταπιεστική με αποτέλεσμα να επηρεάζεις αρνητικά τη σχέση σου, τότε μαθαίνεις από αυτό και φροντίζεις να το διορθώσεις στην επόμενη σχέση σου και να μπορέσεις να το καταπολεμήσεις.

Ένας σύντροφος αντικειμενικά μη ιδανικός, ο οποίος θα είναι αδιάφορος ή θα σου φερθεί άσχημα, θα ασκεί πάνω σου λεκτική ή σωματική βία ή θα σε απατήσει, καταρχάς θα σε κάνει να καταλάβεις για τον εαυτό σου το πόσα μπορείς να ανεχτείς και μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. 

Θα δοκιμάσεις και εσύ η ίδια τις αντοχές σου, θα συνειδητοποιήσεις πόσα μπορείς να συγχωρέσεις και αν μπορείς να τα συγχωρέσεις, όπως και ποια είναι τα πραγματικά σου συναισθήματα για έναν άνθρωπο. Αν δηλαδή ανέχεσαι και συγχωρείς την απιστία ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική συμπεριφορά του συντρόφου σου που σε φθείρει ψυχικά τότε σημαίνει ή πως νοιάζεσαι τόσο πολύ για αυτόν που μπορείς να συγχωρέσεις και να ανεχτείς τα πάντα ή πως είσαι πάρα πάρα πολύ ανεκτική και υποχωρητική.

Αυτό, βέβαια, από ένα βαθμό και πάνω είναι κάτι που πρέπει να το προσέξεις γιατί μπαίνουμε σε άλλες αρρωστημένες καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγονται από τα πρώτα κιόλας δείγματα που έχουμε.

Στη συνέχεια, βέβαια, συνειδητοποιείς μέσα από όσα συμβαίνουν σε μια «αποτυχημένη» σχέση σου, το ποια είναι ή ποια θα ήταν η «ιδανική» για σένα σχέση. 

Βλέπεις δηλαδή αυτά που σε ενοχλούν και που δεν μπορείς να τα ανεχτείς ή να συμβιβαστείς με αυτά και μαθαίνεις έτσι και εσύ η ίδια τι είναι αυτό που ψάχνεις και τι περιμένεις από τη σχέση σου, ώστε την επόμενη φορά να προσπαθήσεις να το έχεις , ή αντίστοιχα όταν ξανασυναντήσεις μπροστά σου κάποια στοιχεία που δε σου κάνουν, τα αναγνωρίζεις πλέον πιο εύκολα και ξέρεις πώς να τα αποφύγεις. 

Γενικά, από το τέλος μια σχέσης μπορείς μετά να ξέρεις τι να αποφεύγεις, τι να προσέχεις, τι να απαιτείς, τι λάθη να μην κάνεις εσύ, τι στάση να κρατάς απέναντι στον σύντροφό σου και τις ανάγκες του, κλπ. Διδάσκεσαι δηλαδή τόσο για σένα και τις ανάγκες σου όσο και για τις «υποχρεώσεις» που έχεις απέναντι στον άνθρωπό σου.

Όταν μια σχέση δεν πάει καλά και έρχεται το τέλος και μάλιστα είναι ένα άσχημο, άγαρμπο ή σκληρό για σένα τέλος που σε πληγώνει και κλείνεσαι στον εαυτό σου, με λίγα λόγια γίνεσαι χάλια, όσο άσχημο κι αν είναι αυτό όταν το περνάς ακόμα και τότε παίρνεις διδάγματα και μαθαίνεις πράγματα για τον εαυτό σου. 

Ένα από αυτά είναι το πόσο εύκολακαι πόσο σύντομα μπορείς να μαζέψεις τα κομμάτια σου, να ξαναγίνεις ο εαυτός σου και να προχωρήσεις μπροστά τη ζωή σου. Συνειδητοποιείς το πόσο δυνατή είσαι όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις και πόσο σύντομα θα είσαι σε θέση να ξαναερωτευτείς να εμπιστευτείς ξανά τους άντρες και να αφεθείς σε μία σχέση.

Ένα πολύ σημαντικό «δίδαγμα» που μπορείς να πάρεις έπειτα από έναν χωρισμό, είναι το ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου και ποιοι πραγματικά νοιάζονται για σένα. Οι φίλοι που θα βρεθούν δίπλα σου και θα σου σταθούν σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή που όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύναμη χρειάζεται για να επανέλθεις και να ξανασταθείς στα πόδια σου, είναι αυτοί που νοιάζονται πραγματικά για σένα και είναι φίλοι με όλη τη σημασία της λέξης. 

Είναι αυτοί οι ίδιοι που εσύ ίσως παραμέρισες όταν ζούσες τον μεγάλο έρωτα με τον ίδιο άνθρωπο που στην πορεία σου φέρθηκε άσχημα και σε εγκατέλειψε. Αυτοί ,όμως , οι φίλοι που παρά το ότι εσύ τους είχες παραμελήσει εξαιτίας της σχέσης σου τώρα που τους χρειάζεσαι είναι πάλι εκεί κι όχι για να σου κουνήσουν το δάχτυλο και να σου πουν καλά να πάθεις αλλά για να σε βοηθήσουν να ξαναγίνεις ο εαυτός σου, αυτοί είναι που αξίζει να βρίσκονται πάντα στη ζωή σου και να μην τους παραμελήσεις ποτέ ξανά και για κανέναν.

Τέλος, όταν τελειώνει μια σχέση που κάποτε είχε μεγάλη σημασία για μας και μας πληγώνει το ότι δεν την έχουμε πια, συνειδητοποιούμε το πόσο λάθος είναι να χαραμίζουμε το χρόνο και να χαλάμε τις στιγμές με άγχη, ανούσιες σκέψεις, συζητήσεις και αναλύσεις, εκνευρισμούς και μικροτσακωμούς και μαθαίνουμε το πόσο μικρή σημασία έχουν κάποια πράγματα μπροστά σε άλλα. 

Συνειδητοποιούμε πως πρέπει να χαιρόμαστε και να ζούμε την κάθε στιγμή όταν έχουμε την τύχη να μας χαρίζονται στιγμές ευτυχίας και να μην τις χαλάμε με προβληματισμούς και άγχη για το μέλλον ή με τα διάφορα πώς και γιατί.






Σχέση και πάθος – Κρατώντας τη φλόγα αναμμένη......!!!!!!!!!

Όλα τα ζευγάρια προσδοκούν ότι το πάθος στη σχέση ή τον γάμο τους θα διαρκέσει για πάντα.Στην αρχή της σχέσης όλα είναι ρόδινα και διασκεδαστικά. Είναι συναρπαστικό να γνωρίζει ο ένας τον άλλον, να βγαίνετε τα πρώτα ραντεβού, να μοιράζεστε μικρές περιπέτειες και να κάνετε πράγματα έξω από τα συνηθισμένα. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, τα ζευγάρια μπαίνουν στην καθημερινή ρουτίνα της ζωής όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, το κούρεμα του γκαζόν, τα ψώνια και την ανατροφή των παιδιών με αποτέλεσμα να δίνουν λιγότερη προτεραιότητα ο ένας στον άλλο.

Έτσι, ορισμένα πράγματα και συνήθειες αντικαθιστούν την φλόγα και το πάθος που είχε το ζευγάρι στην αρχή της σχέσης του. Όπως σε όλα τα ωραία πράγματα, έτσι και σε μια καλή σχέση θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο, να δώσεις περισσότερη προσοχή και να κοπιάσεις λιγουλάκι παραπάνω αν θέλεις να κρατήσεις αναμμένη τη φλόγα του έρωτα και να κρατήσεις ζωντανή τη μαγεία. Ορίστε μερικές στρατηγικές για να κρατήσεις αναμμένη τη φλόγα του έρωτα.

1) Περάστε λίγο χρόνο μαζί αναπολώντας
Θυμηθείτε πώς ξεκίνησε η σχέση σας. Το πρώτο σας φιλί, τα πράγματα που κάνατε μαζί ή τα μέρη που συνηθίζατε να πηγαίνετε; Γιατί να μην πάρετε όλες τις παλιές φωτογραφίες που είναι καταχωνιασμένες στη σοφίτα και και να περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό απόγευμα κοιτώντας τες μαζί; Αυτό θα φέρει πίσω όλες εκείνες τις υπέροχες αναμνήσεις των περασμένων ετών.

2) Επικοινωνία
Δεν φτάνει μόνο να συνυπάρχετε στον ίδιο χώρο βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας στον υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο. Κλείστε επιτέλους την τηλεόραση και τον υπολογιστή και μιλήστε ο ένας στον άλλο. Δεν χρειάζεται να είναι μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση. Και μόνο που θα μιλήσετε για το πώς περάσατε την ημέρα σας ή για τα σχέδιά σας για το Σαββατοκύριακο αρκεί.Απλά βρείτε το χρόνο να μιλήσετε ο ένας στον άλλο κάθε μέρα.

3) Προγραμματίστε μια ξεχωριστή ημέρα μαζί
Αναθέστε στους φίλους ή τους γονείς σας να κρατήσουν τα παιδιά για εκείνη την ημέρα. Βρείτε κάτι νέο και συναρπαστικό να κάνετε μαζί. Όπως για παράδειγμα μια μονοήμερη εκδρομή. Καθώς θα είστε ενθουσιασμένοι για να εξερευνήσετε νέα πράγματα και μέρη, είναι πολύ πιθανόν να πλησιάσετε ο ένας τον άλλο όπως παλαιότερα. Πηγαίνετε ένα περίπατο στο δάσος, μια βόλτα στην πλησιέστερη παραλία, ή πάτε μια βόλτα στο βουνό. Οτιδήποτε και αν διαλέξετε σίγουρα θα είναι ικανό να διαταράξει αυτή την κουραστική μονοτονία της ζωής.

4) Στοργικότητα
Ένα υπέροχο πράγμα, είναι πάντα να μην ξεχνάτε να δώσετε στο σύντροφό σας ένα αποχαιρετιστήριο φιλί ή ένα φιλί καλωσορίσματος. Ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο, πριν φύγετε για τη δουλειά ξεκινάει τη μέρα σας αυτό που λέμε “με το δεξί” και κάνει στον καλό σας να αισθάνεται ότι πραγματικά τον αγαπάτε. Επίσης, αντί όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε, αντί να στραφείτε προς τις αντίθετες πλευρές, γιατί να μην έχετε μια πεντάλεπτη αγκαλιά; Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να οδηγήσει σε τίποτα πονηρό. Απλώς αποτελεί άλλη μία μικρή ευκαιρία για να δείξετε την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον.

5) Ρομαντικό γεύμα
Βγείτε έξω για ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα. Αν ο προϋπολογισμός και το budget το απαγορεύουν, τότε γιατί να μην μαγειρέψετε ένα ρομαντικό γεύμα στο σπίτι; Βάλτε λίγη μουσική, χαμηλώστε τα φώτα και περάστε ένα υπέροχο και ρομαντικό βράδυ μαζί. Δημιουργήστε την ευκαιρία να είστε μαζί τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

6) Ο σεβασμός
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια σχέση, το οποίο αποκτάει ακόμα περισσότερη βαρύτητα μέσα στο γάμο. Σεβαστείτε το σύντροφό σας ακόμα και όταν διαφωνείτε. Ποτέ μην υποτιμάτε το σύντροφό σας ιδιαίτερα όταν τα παιδιά ή άλλα άτομα είναι μπροστά. Εννοείται βέβαια ότι θα πρέπει να ισχύει και το αντίστροφο δηλαδή ο σύζυγός σου να σέβεται πάντα τις απόψεις σου.

7) Φυσική Επαφή
Ένα σίγουρο σημάδι ότι η σχέση σας έχει περάσει από το σημείο βρασμού είναι όταν δεν αγγίζετε ο ένας τον άλλον πια. Αποφύγετε τον φαύλο κύκλο και σπάστε τη ρουτίνα. Η φυσική επαφή μέσα στη σχέση θα πρέπει να έχει προτεραιότητα. Να κρατάτε τα χέρια ο ένας στον άλλο, να αγκαλιάζεστε και να φιλιέστε συχνότερα. Δεν είναι ανάγκη αυτό να οδηγήσει οπωσδήποτε στο σεξ. Η συχνή φυσική επαφή είναι ότι καλύτερο μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση.

8) Αλληλοεκτίμηση
Μην ξεχνάς να εκτιμάς τα μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφό σου για σένα, όπως για παράδειγμα που βγάζει βόλτα το σκύλο σου, που σε βοηθάει στο μαγείρεμα, που κάποιες φορές σου ετοιμάζει τον καφέ σου, κ.τ.λ. Ποτέ μην θεωρείς ότι τα πράγματα που κάνει ο σύζυγός σου για σένα είναι δεδομένα. Αντίστοιχα βέβαια και αυτός θα πρέπει να εκτιμάει τα πράγματα που κάνεις εσύ για αυτόν. 

Γιατί να μην γράψεις πέντε πράγματα που κάνει ο σύζυγός σου τα οποία εκτιμάς πάρα πολύ. Στη συνέχεια μπορεί να γράψει και εκείνος για σένα και μετά να αλλάξετε τις λίστες. Αυτό είναι απλά ένας τρόπος για να υπενθυμίσετε ο ένας τον άλλον τι σας αρέσει να σας προσφέρουν και πόσο το εκτιμάτε.

9) Πες σ ‘αγαπώ
Αυτή η φράση είναι τόσο απλή και δεν απαιτεί τίποτα σπουδαίο. Ωστόσο έχει τη δύναμη να αλλάξει ριζικά το κλίμα μέσα σε μια στιγμή. Πολλές φορές δεν φτάνει να το δείχνουμε ο καθένας με τον τρόπο του. Πολλές φορές θέλει και να το λέμε. Λοιπόν … να λες σ ‘αγαπώ και να το λες συχνά.

10) Ξεκίνα σήμερα
Αν δεν προσπαθήσετε (και οι δύο), τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει! Μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία μιας πιο ευτυχισμένης και παθιασμένης σχέσης. Αν δεν κάνετε τίποτα, τότε τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι ξεκινήστε από σήμερα την προσπάθεια. Ότι έγινε ανήκει στο παρελθόν. Από εδώ και πέρα όμως μπορείτε να κάνετε πράγματα για να αναθερμάνετε τη σχέση σας. Στον αγώνα λοιπόν και όλα θα πάνε καλά. Καλή τύχη!!!





Συγγραφέας Ε.Λ.

Πώς να διατηρήσεις ζωντανό το συναίσθημα και το ρομαντισμό στη σχέση σου.....!!!!!!!!!!


Για τις περισσότερες γυναίκες η επικοινωνία και η σχέση με τους άλλους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικές και πάνω από όλα η σχέση με τον σύντροφό μας ή ο γάμος, αν μιλάμε για παντρεμένο ζευγάρι. Δυστυχώς, όμως, καμία σχέση δεν είναι εύκολη και δεν διατηρείται ζωντανή χωρίς κόπο και προσπάθεια.

Είναι δύσκολο να έχεις μια καλή σχέση ή έναν «πετυχημένο» γάμο και από κανένα ζευγάρι όσο «τέλειο» κι αν ίσως δείχνει, δεν λείπουν ποτέ τα προβλήματα. Ακόμα κι αν δεν είσαι παντρεμένη, όταν αποφασίσεις να μείνεις με τον σύντροφό σου κάτω από την ίδια στέγη σίγουρα θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες για τα καλά.

Στην πραγματικότητα ο λόγος που η συμβίωση και η σχέση με το σύντροφό μας δεν πηγαίνει τόσο καλά, μπορεί να είναι και το ότι τελικά δεν ταιριάζεις μαζί του τόσο όσο νόμιζες και αυτό φυσικά με την καθημερινή τριβή το διαπιστώνεις έστω και καθυστερημένα. 

Όμως, αν το θέμα δεν είναι αυτό, ο προφανής τότε λόγος που η σχέση-γάμος έχει αρχίσει να παίρνει την κατηφόρα, είναι η έλλειψη ρομαντισμού και το γεγονός ότι εξαιτίας πολλών παραγόντων (του διαστήματος που έχει περάσει, της καθημερινότητας με τα προβλήματα και τα άγχη, κλπ), έχετε αφήσει το συναίσθημα να πάει περίπατο και έχετε ξεχάσει γιατί ερωτευτήκατε και για πιο λόγο έχετε επιλέξει να ζήσετε μαζί. 

Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα ως γυναίκα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και αφού θυμηθείς πρώτα εσύ η ίδια γιατί είσαι με τον άνθρωπο αυτό και τι αγαπάς περισσότερο σε εκείνον , στη συνέχεια να τον βοηθήσεις να θυμηθεί αντίστοιχα τι αγαπάει εκείνος περισσότερο σε εσένα και πόσο ερωτευμένος υπήρξε ή είναι ακόμα μαζί σου. 

Με απλά λόγια, πρέπει να βρεις τρόπους για να επαναφέρεις το ρομαντισμό στη σχέση σας και να ξυπνήσεις τα συναισθήματα που ίσως έχουν λίγο αποκοιμηθεί.

Είναι σημαντικό, καταρχάς, να δείχνεις σε καθημερινή βάση στο σύντροφό σου τασυναισθήματά σου, να μπορεί να αντιλαμβάνεται το πόσο τον αγαπάς και ότι θέλεις να τον φροντίζεις. Ακόμα κι αν οι άντρες δείχνουν - ή θέλουν να δείχνουν - ανεξάρτητοι και άτρωτοι, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι είναι πολύ ευαίσθητοι, λειτουργούν σαν «μεγάλα μωρά» και έχουν διαρκώς ανάγκη την αγάπη και τη φροντίδα σου, αλλά και την επιβεβαίωση της αφοσίωσής σου σε εκείνους. 

Δεν είναι δύσκολο, λοιπόν, να το κάνεις αυτό είτε με λόγια, εκφράζοντάς του τα συναισθήματά σου είτε με τις πράξεις σου. Με το να τον αγκαλιάζεις και να τον φιλάς χωρίς να έχει συμβεί κάτι αλλά αυθόρμητα, να τον χαϊδεύεις και να του κρατάς το χέρι, να του φτιάξεις ένα καφέ και να τον σερβίρεις στο κρεβάτι, να του μαγειρέψεις το αγαπημένο του φαγητό, να του κάνεις ένα μασάζ έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά του, να του κάνεις διάφορες μικρές εκπλήξεις , κ.α.

Ένας άλλος τρόπος για να του δείξεις ότι νοιάζεσαι είναι απλά να συζητάς μαζί του για την καθημερινότητά σας και να τον παροτρύνεις να σου μιλάει για τη δουλειά του και για όσα τον απασχολούν, να του δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι ουσιαστικά για εκείνον και για όσα τον αφορούν. 

Είναι σημαντικό να περνάς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς με τον σύντροφό σου και να δείχνεις κατανόηση. Βέβαια, ο χρόνος σε διάρκεια ίσως δεν έχει πάντα σημασία αλλά βασικότερο είναι το να περνάς ποιοτική ώρα με τον σύντροφό σου.

Κάτι άλλο που ανανεώνει τη σχέση ενός ζευγαριού και διατηρεί ζωντανό τον ρομαντισμό είναι τονα κανονίζεις να βγαίνεις συχνά εκτός σπιτιού με τον άνθρωπό σου, σαν ραντεβού. Αυτό θα σας φέρει αναμνήσεις από τον πρώτο καιρό της σχέσης και τα πρώτα μέλια και θα επαναφέρει τα κοιμισμένα συναισθήματα. 

Μπορείτε μάλιστα να πηγαίνετε στα στέκια που συχνάζατε στα πρώτα σας ραντεβού και έτσι στην ουσία να αναβιώσετε ευχάριστες και ρομαντικές στιγμές από το διάστημα που ήσασταν ερωτευμένοι. 

Επίσης και πολλές άλλες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε μαζί και έτσι και χρόνο να περνάτε μαζί και να κάνετε πράγματα που ζωντανεύουν τη σχέση σας. Να πάτε μια εκδρομή, ένα ταξίδι ή ακόμα κι απλά ένα πικνίκ, να γραφτείτε στο γυμναστήριο ή σε ένα άθλημα, να πάτε να δείτε μια ταινία, ένα θέατρο, κλπ.

Πολύ ουσιαστικό επίσης είναι να είσαι πρόθυμη να τον ακολουθήσεις και να τον συνοδεύσειςσε μέρη ή δραστηριότητες που θα σου ζητήσει, ακόμα κι αν για εσένα είναι βαρετές ή δεν πρόκειται και για τις νούμερο ένα επιλογές σου.

Καθοριστικής σημασίας, επίσης, όσο περνάει ο καιρός σε μια σχέση είναι να μη σταματήσει ποτέ η γυναίκα να περιποιείται τον εαυτό της, ακόμα και όταν είναι στο σπίτι, όσο κουρασμένη και άκεφη κι αν αισθάνεται. 

Σίγουρα ο σύντροφός σου επανειλημμένως σου έχει πει πως του αρέσεις όπως κι αν είσαι και φυσικά σε έχει δει άπειρες φορές άβαφη ή απεριποίητη αλλά το να φροντίζεις τον εαυτό σου και να σε βλέπει κι εκείνος περιποιημένη και εσένα την ίδια βοηθάει να αισθάνεσαι πιο όμορφα και να έχεις αυτοπεποίθηση αλλά εξακολουθείς και να είσαι επιθυμητή από τον σύντροφό σου και να τον έχεις σε «εγρήγορση» όσος καιρός κι αν περάσει. Φυσικά εξυπακούεται ότι κι εκείνος πρέπει να φροντίσει να μην κυκλοφορεί ολημερίς και ολονυχτίς με την κάλτσα και την βρόμικη φόρμα…

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι το κάθε ζευγάρι δεν είναι ίδιο όπως και οι ανάγκες του καθενός δεν είναι οι ίδιες. Είναι βασικό να γνωρίζεις τα αισθήματα του συντρόφου σου, να αφουγκράζεσαι τις επιθυμίες και τις ανάγκες του και γιατί όχι να τις προλαβαίνεις . 

Να ξέρεις το τι χρειάζεται, τι τον ευχαριστεί, ποια είναι να ενδιαφέροντά του και τι δεν του αρέσει. Πρέπει δηλαδή να έχεις φροντίσει ώστε να τον μάθεις καλά και να συνεχίσεις να ενδιαφέρεσαι να τον μαθαίνεις. Αυτό μπορεί να είναι και το κλειδί για την επίλυση πολλών καυγάδων γιατί μαθαίνεις τι να αποφεύγεις και τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και έντονες αντιδράσεις από το έτερον ήμισυ.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως απαραίτητο συστατικό για μια ισορροπημένη και καλή σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι η κατανόηση και συνεπώς οι υποχωρήσειςκαι ο συμβιβασμός. Οφείλεις να κατανοείς τις ανάγκες του άλλου και να συμβιβάζεσαι ακόμα και με αυτά με τα οποία δεν συμφωνείς ή με πράγματα που εσύ προσωπικά δεν ασπάζεσαι. 

Είναι πολλές οι φορές που χρειάζεται για το καλό της σχέσης να κάνεις ένα βήμα πίσω και να υποχωρείς ή να βάζεις λίγο νερό στο κρασί σου ώστε να ευχαριστήσεις το σύντροφό σου και να αποφύγεις ανούσιους καυγάδες. Ελπίζοντας βέβαια πως θα το εκτιμήσει και ο ίδιος

Μπορεί να ακούγονται αυτονόητα και απλά τα παραπάνω, όμως δεν είναι και συνήθως αυτά τα αυτονόητα είναι που τα ξεχνάμε και βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τον εγωισμό μας ή απλά η ρουτίνα, το άγχος και η καθημερινότητα τα θάβουν και βάζουν για ύπνο οτιδήποτε ρομαντικό υπάρχει στη σχέση μας. 

Στην πράξη μάλλον είναι δύσκολο να υιοθετήσεις τις παραπάνω συμπεριφορές αλλά αν πιστεύεις στη σχέση σου και σε ενδιαφέρει να την κρατήσεις ζωντανή για όσο περισσότερο γίνεται, τότε αξίζει να προσπαθήσεις εσύ τουλάχιστον από την μεριά σου για το καλύτερο ελπίζοντας πως έτσι θα δώσεις έναυσμα και στον σύντροφό σου ώστε να ακολουθήσει το παράδειγμά σου. Αν μη τι άλλο θα εκτιμήσει την προσπάθειά σου και θα θελήσει να ανταποδώσει.




http://www.dynamikhgynaika.gr

13 λόγοι για να ΜΗΝ είσαι single....!!!!!

Πολλές γυναίκες στο διάστημα της ζωής τους που είναι ελεύθερες και δεν έχουν κάποια σχέση είναι μελαγχολικές, γκρινιάζουν και παραπονιούνται επειδή είναι μόνες και ανυπομονούν για την ώρα που θα βρεθεί στο δρόμο τους ο καινούργιος τους « πρίγκιπας» , αυτός που θα έρθει και θα τις βγάλει από τη ρουτίνα και την ανία της καθημερινότητας, που θα τις ξεσηκώσει και θα τις ανεβάσει στα ουράνια.

Κάτι συμβαίνει, όμως, και για έναν περίεργο λόγο εκεί που παρακαλούσαν να βρουν το ταίρι τους και να αράξουν σε ένα λιμάνι, όταν αυτό επιτέλους συμβεί αρχίζουν σιγά σιγά να αναπολούν τις μέρες «ελευθερίας» και τις νύχτες που περνούσαν με την κοριτσοπαρέα τους και θέλουν να ξαναμπούν στο κλαμπ των single γυναικών.

Εμείς θα σου δώσουμε 13 λόγους για τους οποίους είναι ωραίο να ΜΗΝ είσαι single

1) Όταν ερωτεύεσαι και μπορείς να είσαι με το αντικείμενο του πόθου σου πετάς στα σύννεφακαι νιώθεις ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο γύρω σου, μόνο εσύ κι αυτός, τα προβλήματα πάνε περίπατο, έχεις ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη σου και τίποτα δεν μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση. Αντιθέτως όταν είσαι single πολλά είναι αυτά που μπορεί να σε ρίξουν στα πατώματα…

2) Έχεις πάντα έναν άνθρωπο δίπλα σου, ένα στήριγμα που ποτέ δε σε αφήνει μόνη και σε κάνει να νιώθεις σιγουριά σε οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι πάντα εκεί για σένα, σύμμαχος για τις δύσκολες στιγμές, για τις βαρετές βραδιές με τους γονείς, για τις εκνευριστικές υποχρεώσεις, κ.ά.

3) Δεν έχεις πια άγχος για το πότε και πώς θα γνωρίσεις κάποιον. Ούτε αυτή την αγωνία για το αν θα σε πάρει τηλέφωνο, αν τελικά σε θέλει ή δε σε θέλει, για το τι να κάνεις στο ραντεβού σας, κλπ. Δεν έχεις πια κανένα τέτοιο άγχος γιατί έχεις βρει τον άνθρωπό σου και έχετε περάσει σε άλλο επίπεδο.

4) Επιτέλους μπορείς να βγαίνεις με τα ζευγάρια της παρέας σου που είχες χαθεί γιατί ένιωθες άβολα και σαν τη μύγα μες στο γάλα όταν βγαίνατε όλοι μαζί και ήσουν η μόνη single.

5) Γιατί όσο κι αν περνούσες ωραία στην εργένικη ζωή σου, έρχεται για όλους η στιγμή που κουράζονται από τις κραιπάλες και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κόψουν τις καταχρήσεις της παλιάς τους ζωής.

6) Δεν αισθάνεσαι άβολα και μειονεκτικά κάθε φορά που πίνεις καφέ με τις φίλες σου και ξεκινάνε τη συζήτηση με το «.…ο δικός μου αυτό… ο δικός μου το άλλο…» Έχεις κι εσύ πια να καταθέσεις τις δικές σου ιστορίες και εμπειρίες για τον καλό σου.

7) Γιατί μπορείς να κάνεις όχι απλά σεξ, αλλά σεξ με συναίσθημα και αυτό δε συγκρίνεται με κανένα πλεονέκτημα της εργένικης ζωής.

8) Γιατί όσο ωραίο κι αν είναι το να απλώνεσαι σε ένα διπλό κρεβάτι, δεν ξεπερνά το να κοιμάσαι και να ξυπνάς με τον άνθρωπό σου κάθε μέρα, να χουχουλιάζεται τα κρύα πρωινά τις Κυριακής και να σου φέρνει τον καφέ σου στο κρεβάτι. Η συντροφικότητα αυτή δε μπορεί να συγκριθεί με την «ελευθερία» της single ζωής.

9) Γιατί είναι ωραίο τα σαββατόβραδα να κουλουριάζεστε στον καναπέ και να κάνετε βραδιά dvd, την ώρα που άλλοι στριμώχνονται όρθιοι σ’ ένα γεμάτο μπαρ μήπως και καταφέρουν να τσουγκρίσουν ένα σφηνάκι με κάποιον άγνωστο που στο τέλος της βραδιάς θα ανταλλάξουν facebook…

10) Γιατί το να σε βλέπει με τις ξεχειλωμένες σου πιτζάμες και να σου λέει πόσο όμορφη είσαι είναι ανεκτίμητο.

11) Γιατί έχεις πάντα παρέα ακόμα και στα πιο περίεργα χόμπι που θες να ξεκινήσεις και καμία φίλη σου δε θα δεχόταν να έρθει μαζί σου.

12) Γιατί μετά την εξοικείωση μπορείς να «γουρουνιάζεις» όσο θες χωρίς να σκέφτεσαι ότι δεν θα του αρέσεις.

13) Γιατί το να ακούς «σ’ αγαπάω» από έναν ερωτευμένο άνθρωπο που σε κοιτάει στα μάτια και το εννοεί δεν ανταλλάζεται με τίποτα.







Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι έτοιμη για νέα σχέση.....!!!!!!!!

Οι περισσότερες σχέσεις - καλώς ή κακώς - κάποια στιγμή φθάνουν σε αδιέξοδο και τελειώνουν άδοξα. Τα συναισθήματα, βέβαια, των ανθρώπων είναι αλήθεια πως δεν τελειώνουν ούτε αλλάζουν έτσι εύκολα. Δεν μπορεί να γυρίσουμε ένα διακόπτη και ξαφνικά να έχουμε ξεχάσει το παρελθόν μας και την μέχρι πρότινος καθημερινότητά μας.

Η ζωή, όμως, οφείλει να προχωράει μπροστά και το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς. Όταν ένας χωρισμός είναι πρόσφατος, ειδικά για εμάς τις γυναίκες, είναι αδιανόητο να σκεφτούμε το μέλλον και να φανταστούμε τον εαυτό μας με κάποιον άλλο άμεσα. 

Αντιθέτως, στην αρχή περνάμε μια φάση άρνησης και αδιαφορίας ως προς το άλλο φύλο και αποκλείουμε κάποιο καινούργιο πρόσωπο να μπει στη ζωή μας. Δε σημαίνει όμως πως αυτό θα συμβαίνει για πάντα.

Κάποια στιγμή, θα θελήσεις κι εσύ να αφήσεις πίσω το παρελθόν σου, να αλλάξεις πορεία και να μπεις σε μία νέα σχέση. Το θέμα είναι πότε θα είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο και πώς θα το καταλάβεις. Ο καθένας χειρίζεται μια τέτοια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο και άλλοι χρειάζονται πολύ χρόνο, άλλοι λιγότερο.

Το σίγουρο είναι πως δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δε θέλει ή που δεν είναι έτοιμος, μόνο και μόνο επειδή σε επηρεάζουν από το περιβάλλον σου κι επειδή όλοι λένε ότι μια νέα σχέση βοηθάει στο να ξεπεράσεις την προηγούμενη.

Αντιθέτως, για να μπορέσεις να μπεις σε μια νέα σχέση και να αφιερωθείς σε αυτήν, πρέπει ήδη να έχεις ξεπεράσει την παλιά και κυρίως να νιώθεις έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα. Πάρε το χρόνο σου, όσο χρειαστεί, μείνε ανεπηρέαστη από τους άλλους και όταν θα έρθει η ώρα και θα είσαι έτοιμη για να μπεις σε μια νέα σχέση θα το καταλάβεις. Πώς; Θα σε βοηθήσουμε εμείς με τις παρακάτω επισημάνσεις.

Είσαι έτοιμη για νέα σχέση όταν :

• Έχεις σταματήσει να σκέφτεσαι τον πρώην σου από την ώρα που ξυπνάς μέχρι την ώρα που κοιμάσαι και να αναπολείς τις στιγμές που ζήσατε.

• Δεν αναρωτιέσαι πια για τα πώς και τα γιατί του χωρισμού σου ούτε ψάχνεις απαντήσεις. Σταμάτησες να μιλάς στις φίλες σου για εκείνον, να τις ζαλίζεις και να αναλύεις με συζητήσεις μετά συζητήσεων το τι πήγε στραβά στη σχέση σας.

• Έχεις διαγράψει το τηλέφωνό του πρώην κι έχεις σταματήσει να περιμένεις πάνω από το κινητό για ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμά του.

• Δεν ψάχνεις και δεν παρακολουθείς πλέον το προφίλ του στο facebook και τα άλλα social media για να μάθεις τι συμβαίνει στη ζωή του.

• Μπορείς να κοιτάς φωτογραφίες του πρώην σου χωρίς να αισθάνεσαι πληγωμένη ή θυμωμένη και χωρίς να φορτίζεσαι συναισθηματικά.

• Μαθαίνεις για την καινούργια του σχέση και δεν ενοχλείσαι, αντιθέτως χαίρεσαι για εκείνον.

• Τον συναντάς τυχαία και δεν χτυπάει η καρδιά σου, ούτε τον σκέφτεσαι για τις επόμενες μέρες, αντιθέτως είσαι πολύ χαλαρή και ανεπηρέαστη.

• Άρχισες πάλι να περιποιείσαι τον εαυτό σου, τον οποίο είχες παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό.

• Δεν αρνείσαι πια προτάσεις για έξοδο, σταμάτησες να κουλουριάζεσαι στο κρεβάτι με τις πιτζάμες και τις σοκολάτες αγκαλιά τα Σαββατόβραδα και ανυπομονείς να βγεις με τις φίλες σου και να ξεδώσεις.

• Όταν βγαίνεις έξω δεν πιάνεις μια γωνία με το ποτό παραμάσχαλα και κλαις με κάθε μπαλάντα που παίζει ο dj, αλλά πλέον κοιτάς γύρω σου, χαμογελάς, φλερτάρεις, γνωρίζεις κόσμο.

• Το ραντεβού που σε παρακαλούσαν βδομάδες οι φίλοι σου να σου κανονίσουν επιτέλους το δέχεσαι και μάλιστα ανυπομονείς.

• Σταμάτησες να κάνεις βαρύγδουπες δηλώνεις του τύπου όλοι οι άντρες είναι ίδιοι, δε θέλεις να γνωρίσεις κανέναν, δε θα ξαναερωτευθείς, κλπ, κλπ.

• Όχι μόνο είσαι ανοιχτή σε νέες γνωριμίες αλλά τις προκαλείς κιόλας.

• Δε συγκρίνεις κάθε έναν που γνωρίζεις με τον πρώην σου.

• Ο καινούργιος σου συνάδελφος σε φλερτάρει και το απολαμβάνεις.

• Μιλάς για καινούργια πρόσωπα στις φίλες σου με ενθουσιασμό.

• Όταν χτυπήσει η καρδούλα σου ξανά σαν τρελή για κάποιον – που θα συμβεί, όσο κι αν το αρνείσαι!