Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Τα ναι και τα όχι της διαχείρισης θυμού...!!!!

Αν έχετε προβλήματα με την διαχείριση θυμού, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει - και εκείνα που δεν πρέπει - να κάνετε. Τα προβλήματα διαχείρισης θυμού είναι σοβαρό ζήτημα, και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να ελέγξετε τα νεύρα σας, έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το πρόβλημα καλύτερα. 

Ναι : Να μιλάτε για τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς 
Αν κάποιο ζήτημα είναι σημαντικό για εσάς, δεν πρέπει να το αφήνετε και να το προσπερνάτε, επειδή τα αισθήματά σας συσσωρεύονται. Και όσο περισσότερο μένει η οργή μέσα μας, τόσο χειρότερο θα είναι το ξέσπασμα. 

Όχι : Μην μιλάτε όταν τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο 
Σε πολλές σχέσεις, οι καυγάδες μπορεί να δράσουν ευεργετικά, αλλά είναι λάθος να αποφασίσετε να μιλήσετε όταν νιώθετε πως ήδη είστε θυμωμένοι ή σε ένταση, καθώς δεν θα έχετε απόλυτο έλεγχο αυτών που θα πείτε, και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα. 

Ναι : Κάντε ένα διάλειμμα 
Ζητήστε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε το πρόβλημα καλύτερα και να ξεκαθαρίσετε την θέση σας. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την κατάσταση, ώστε να μπορέσετε να βρείτε μια λύση με ψυχραιμία. 

Όχι : Στα χτυπήματα “κάτω από την ζώνη” 
Που σημαίνει ότι είναι λάθος να ρίχνετε το φταίξιμο, να αλλάζετε τα λόγια του άλλου ατόμου, να βάζετε “ταμπέλες” ή να παριστάνετε τον ψυχαναλυτή. Προφανώς, οποιαδήποτε τακτική που να είναι έστω και στο ελάχιστο απειλητική πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. 

Ναι : Στο εγώ και όχι στο εσύ 
Όταν συζητάτε ένα πρόβλημα, εστιάστε στο πώς αισθάνεστε και τι σκέφτεστε εσείς. Το να ξεκινάτε μια πρόταση απευθυνόμενοι στο άλλο πρόσωπο, μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σε κατηγορία. 

Ναι : Στην κατανόηση 
Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, και ο καθένας έχει τα “κουμπιά” του. Προσπαθήστε να το κατανοήσετε αυτό και να μπείτε για λίγο στην θέση του άλλου ατόμου- ή, ακόμα καλύτερα, ζητήστε του να σας αναλύσει την δική του οπτική γωνία. 

Όχι : Στον έλεγχο 
Είναι απαράδεκτο να λέμε σε ένα άλλο άτομο τι θα έπρεπε να σκέφτεται, να πιστεύει ή να κάνει. Δείχνει πως δεν έχουμε σεβασμό, και η έλλειψη σεβασμού σκοτώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. 

Όχι : Στα τρίτα πρόσωπα 
Αν είστε θυμωμένοι με κάποιο άτομο, μην προσπαθήσετε να μπλέξετε και κάποιον τρίτο. Ούτε σαν φερέφωνο αυτών που θέλετε να πείτε, ούτε σαν αφορμή για να εκφράσετε εν τέλει τα δικά σας παράπονα. Είναι χειριστικό και μπορεί να πληγώσει τους ανθρώπους γύρω σας ακόμα χειρότερα. 




Κόμπλεξ κατωτερότητας : Πώς θα το ξεπεράσω ;

Τα αισθήματα κατωτερότητας δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε…Μπορούμε να κάνουμε κάτι; 

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Μοναδικοί, ο καθένας με τον τρόπο μας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι που όλοι μας θυμόμαστε. Και πολλές φορές είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε αρνητικά τον εαυτό μας με τους άλλους, και αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει κόμπλεξ κατωτερότητας. 

Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να εστιάζει στα αδύναμα σημεία του. Συνεχώς σκέφτεται πως οι υπόλοιποι είναι καλύτεροι, στο οτιδήποτε, και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους - ειδικά αν αντιμετωπίζει ανθρώπους με έντονη αυτοπεποίθηση. 

Μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σωματικά συμπτώματα, όπως έντονος ιδρώτας, και προβλήματα στην ομιλία. Συνεπώς, το κόμπλεξ κατωτερότητας μπορεί να μας εμποδίσει από το να πετύχουμε τους στόχους μας. 

Ένας τρόπος για να θυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά ότι όλες αυτές οι σκέψεις δεν έχουν δύναμη, είναι να κάνετε μια λίστα με αυτά που πιστεύετε είναι οι καλύτερες αξίες σας.

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε θετικά πράγματα για τον εαυτό μας - και το να αναλύαμε γιατί συμβαίνει αυτό, ειδικά για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, θα χρειαζόταν ένα καινούριο άρθρο από την αρχή. 

Δοκιμάστε να κρατάτε ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε κάθε μέρα τα όμορφα πράγματα που κάνατε ή σας συνέβησαν. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε, να διοχετεύσετε τα αισθήματά σας στην τέχνη, καθώς η τέχνη είναι από τους πιο σημαντικούς αγωγούς, και έχει θεραπευτικές ιδιότητες. 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ορίσετε τους στόχους σας. Στόχους για την καριέρα, την ζωή ή και τις προσωπικές σας σχέσεις, και να στηριχθείτε στις δυνάμεις σας. 

Θυμίστε καθημερινά στον εαυτό σας ότι είστε δυνατοί, ότι έχετε καταφέρει πράγματα και ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που η ζωή έχει φέρει μπροστά σας. Αν μη τι άλλο, το να ζητήσετε βοήθεια αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ορισμένες καταστάσεις, δεν είναι ντροπή. 

Πόσο μάλλον, μπορεί να είναι το ξεκίνημα καινούριων σχέσεων, βασισμένων στην ειλικρίνεια, στην επικοινωνία και στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι, όσο μοναδικοί κι αν είμαστε, μπορούμε να υπερνικήσουμε τα πάντα με τους κατάλληλους συντρόφους δίπλα μας. 




Το μέγα μυστήριο της Τηλεπάθειας…!!!!

Ο περίφημος Άγγελος Τανάγρας υπήρξε διακεκριμένος Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών. Στο τεύχος του περιοδικού του, που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1928, περιείχε μερικές συνταρακτικές περιπτώσεις τηλεπάθειας.

               Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 – 05/02/1971)
Η Μαρία Καλογεροπούλου, μετά τον θάνατο του συζύγου της Βασίλη, αδερφού του πολιτευτή Χαλκίδας, δεν μπορούσε να βρει ένα σημαντικό ποσό μετοχών. Όλες οι έρευνες για τις μετοχές απέβησαν άκαρπες, μέχρι που ένα βράδυ είδε στον ύπνο της τον σύζυγό της.

Μέσα σ’ ένα ολοζώντανο όνειρο, του είπε:
-Τι κρίμα που πέθανες και δεν πρόλαβες να τακτοποιήσεις τις υποθέσεις σου! Οι μετοχές έχουν γίνει άφαντες και δεν μπορώ να τις βρω πουθενά! Αν ξέρεις πού είναι, να μου το πεις ή να μου το γράψεις κάπου… 

-Πρώτον, δεν πέθανα. Όσο για τις μετοχές που ψάχνεις, δεν είμαι σε θέση να σου γράψω, αλλά ντύσου, να σε πάω να τις βρεις.

Τότε, εκείνη, στο όνειρό της, ντύθηκε, έστρωσε τα μαλλιά της στον καθρέφτη και πήγαν μαζί στην αποθήκη του σπιτιού. Εκεί, της έδειξε μια μικρή βαλίτσα.

-Να, εδώ είναι, της είπε κι εξαφανίστηκε.

Πράγματι, την επόμενη ημέρα το πρωί, η Μαρία Καλογεροπούλου έτρεξε στην αποθήκη, όπως της είχε υποδείξει ο νεκρός σύζυγός της και ανακάλυψε τα πολύτιμα έγγραφα μέσα στο βαλιτσάκι. Η έκπληξη και η χαρά της ήταν τόσο μεγάλη, που διηγήθηκε την ιστορία της σε πολλούς φίλους και γνωστούς της.

Από τότε, σχεδόν κάθε βράδυ, έβλεπε τον άντρα της στον ύπνο της και συζητούσαν για διάφορα θέματα. Κάθε φορά, όμως, που του ανέφερε τον θάνατό του, εκείνος θύμωνε και της έλεγε:

-Μα, μη με στενοχωρείς… Σου λέω πως δεν πέθανα!

Μάλιστα, η επιμονή του ήταν τόση, ώστε κι εκείνη αναγκαζόταν να συμφωνεί μαζί του, για να μην τον βλέπει θλιμμένο.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Τανάγρα, μια εξήγηση του φαινόμενου ήταν ότι η Μαρία Καλογεροπούλου θα είχε αντιληφθεί την τοποθέτηση των μετοχών ασυνείδητα και η μνήμη της, κατά τη διάρκεια του ύπνου, της επανέφερε την πληροφορία με τρόπο συμβολικό. 

Όμως, η ίδια αρνούνταν πεισματικά αυτή την ερμηνεία, τονίζοντας ότι σε εκείνη την αποθηκούλα τοποθετούσαν μόνο άδεια κιβώτια και ποτέ τους δεν είχαν βάλει εκεί κάτι πολύτιμο, πόσο δε μάλλον μετοχές. Θεωρούσε αδιανόητο να εμπιστευτούν ένα τέτοιο μεγάλο ποσό σε τόσο επισφαλές μέρος.

Κατά την ψυχομετρική εξήγηση, αποδεικνυόταν ότι τα αντικείμενα που αγγίζουμε, εμποτίζονται με τις επιρροές μας, το λεγόμενο “Επιψυχίδιο”, ειδικά σε καταστάσεις συγκινησιακής φόρτισης. Αυτό ακριβώς το “Επιψυχίδιο” είναι που χρησιμεύει ως ίχνος για το μέντιουμ, ώστε να αναπαραστήσει ένα γεγονός, ψηλαφίζοντας ένα αντικείμενο.

Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, λοιπόν, η Μαρία Καλογεροπούλου, η οποία φαινόταν ότι διέθετε διαισθητικές ιδιότητες, υπέστη την επίδραση του επιψυχιδίου, αποκωδικοποίησε την κατάσταση και τη συμβόλισε με την υπόδειξη του νεκρού συζύγου της.

Η επόμενη ερμηνεία, που δόθηκε στο φαινόμενο, ήταν πνευματιστική, δηλαδή να είχε εμφανιστεί πράγματι ο άντρας της στον ύπνο της και να τις είχε δώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τις χαμένες μετοχές.

Ένα ακόμη περιστατικό τηλεπάθειας είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα, μια αγράμματη πρόσφυγας με το όνομα Κωνσταντία Τσαχτσιρτζή, είχε παρουσιαστεί στον Γενικό Γραμματέα της Προσφυγικής Οργάνωσης Πολυγώνου, ώστε να κάνει μια δήλωση αποζημίωσης.

Δυστυχώς, όμως, δεν ήξερε ούτε την οδό, ούτε τον αριθμό της οικίας της στη Σμύρνη, όπου κατοικούσε πριν τον Ξεριζωμό, αλλά ούτε μπορούσε να συναντήσει κάποιον δικό της, ώστε να τη διευκολύνει στο αδιέξοδο αυτό. Έτσι, η υπόθεσή της δε γινόταν να προχωρήσει και να λάβει τη σχετική αποζημίωση, που της αναλογούσε.

Επομένως, για δυο – τρεις μήνες πήγαινε συνέχεια στην Προσφυγική Οργάνωση Πολυγώνου, αλλά ματαίως παρακαλούσε. Τίποτε δεν μπορούσε να γίνει, εφόσον δε διέθετε τα απαιτούμενα στοιχεία.

Έξαφνα, όμως, εμφανίστηκε μια μέρα χαρούμενη, λέγοντας στους υπαλλήλους ότι είχε δει στον ύπνο της τον νεκρό γιο της, μέσα σ’ ένα φωσφορίζον φως και της έδωσε την πλήρη διεύθυνση του σπιτιού τους στη Σμύρνη και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που χρειάζονταν.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Τανάγρα, θα μπορούσε η ηλικιωμένη να είχε θυμηθεί ασυναίσθητα τα στοιχεία, που έμοιαζε να είχε λησμονήσει και η αγωνία, που βίωνε, να τα επανέφερε στη μνήμη της με συμβολική μορφή.

Η δεύτερη εξήγηση, μάλλον απίθανη, θα μπορούσε να ήταν η εξής : Κάποιος παλιός γείτονας να είχε θυμηθεί την κυρία Κωνσταντία και να της μετέδωσε τηλεπαθητικά τις πληροφορίες.

Η τρίτη εξήγηση ήταν καθαρά πνευματιστική, δηλαδή να είχε δει πράγματι στον ύπνο της τον πεθαμένο γιο της, ο οποίος, αγωνιώντας για τα βάσανα της μητέρας του, να φρόντισε να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 07/03/1928…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 07/03/1928

Να σπαταλάς σωστά το χρόνο σου...!!!!

«Ποια συμβουλή θα μου δώσεις», είπε ο νεαρός άνδρας καθώς έβαζε στο σακίδιο του τα τελευταία του ρούχα και ετοιμαζόταν για αναχώρηση.

Ο γέροντας τον κοίταξε και αφού ξεφύσηξε το καπνό από την παλιά, φθαρμένη πίπα, είπε: «Να σπαταλάς σοφά τον χρόνο σου. Αυτή είναι η συμβουλή μου.»

«Νόμιζα πως θα μου έλεγες να σπαταλάω σοφά τα συναισθήματα μου, τα χρήματα μου ακόμη και τα λόγια μου», είπε ο νεαρός σαστισμένος.

«Αν σπαταλάς σωστά το χρόνο σου, όλα θα γίνονται σωστά. Γιατί ο χρόνος είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις. Φρόντισε λοιπόν όταν τον ξοδεύεις, να αξίζει. »
Από αδημοσίευτη ιστορία μου
Ο χρόνος μας αξίζει όσο όλο το χρυσάφι του κόσμου. Ας τον διαθέσουμε σωστά και ας είμαστε ευγνώμονες σε όσες τον διαθέτουν για μας. Ας μην τον απαιτούμε, αλλά να τον σεβόμαστε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κρόνος (Χρόνος) τρώει τα παιδιά του. Άραγε πόσους από μας έχει καταπιεί.




O γνωστός συγγραφέας και ψυχίατρος Ρ. Κόουλς προειδοποιεί : Ρίξτε τους ρυθμούς των παιδιών σας. Μάθετέ τα να ζουν τη στιγμή...!!!!

Παλιότερα οι ψυχολόγοι θεωρούσαν τη συναισθηματική νοημοσύνη ως το κλειδί της ευτυχίας. H σύγχρονη Ψυχολογία μας λέει πως η «πνευματικότητα» είναι αυτή που καθορίζει τα υγιή και ισορροπημένα παιδιά.

Όλοι οι γονείς έχουν μια κοινή επιθυμία : 
Να είναι τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Βέβαια, η έννοια της ευτυχίας, για κάποιους είναι ταυτισμένη με την οικονομική ευημερία, για άλλους με τη δόξα ή την επιτυχία. Φυσικά, τα παιδιά δεν μπορούν να ταυτιστούν με τέτοιες έννοιες. 

Όταν οι γονείς τους λένε: «Φρόντισε να διαβάζεις, για να πετύχεις στη ζωή», τα παιδιά απορούν. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual Life of Children» (Η πνευματική ζωή των παιδιών), Ρόμπερτ Κόουλς, ανατρέπει όλα τα κλισέ, υποστηρίζοντας πως η ευτυχία για τα παιδιά είναι ταυτισμένη με άλλες λέξεις, όπως η ξενοιασιά, η πνευματική υγεία και η ασφάλεια. 

Πέρα, λοιπόν, από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, οι σύγχρονοι γονείς οφείλουν να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τα παιδιά τους, ώστε να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και πνευματικότητα.

Τι σημαίνει πνευματικότητα;
Είναι η αίσθηση της σημασίας και του σκοπού, του νοήματος που έχουμε για τη ζωή, και συνδέεται άμεσα με τη βαθιά συνειδητοποίηση και τις αξίες μας. Τα παιδιά, σύμφωνα με το δρ. Κόουλς, δεν παρατηρούν απλά, νιώθουν το περιβάλλον και κυριολεκτικά το ζουν. 

Επιπλέον, εντοπίζουν, απορροφούν και αντιδρούν σε αυτό πολύ πιο έντονα από ό,τι οι ενήλικοι. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ καλά συντονισμένα με τη διαίσθησή τους, επειδή δεν έχουν ακόμα βυθιστεί μέσα στην «πραγματικότητα» και συχνά ακούν και βλέπουν πράγματα που εμάς μας διαφεύγουν. 

Μέχρι τα έξι τους χρόνια περίπου, είναι εναρμονισμένα με τον πνευματικό κόσμο και με πράγματα αθέατα. Μετά τα έξι, όταν πια πάνε σχολείο και «εκτεθούν» στον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και στις λογικές διεργασίες, αυτός ο συντονισμός ελαττώνεται. 

Τι μπορούμε να κάνουμε, για να διατηρήσουν αυτή την πνευματικότητα, αλλά και να την αναπτύξουν, ώστε να γίνουν - αν όχι ευτυχισμένοι - τουλάχιστον ικανοποιημένοι ενήλικοι;

1. Μυήστε τα στη θετική σκέψη.
Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τα σεβόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε θετικά σε όλες τις περιπτώσεις. 

Αντί να θυμώσετε με μια αφηρημάδα τους, μια αταξία ή ένα λάθος που θα κάνουν στο σχολείο, πείτε τους απλά: «Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα». Έτσι, θα μάθουν να βλέπουν τη θετική πλευρά σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Και την επόμενη φορά, όντως θα τα καταφέρουν καλύτερα.

2. Μάθετέ τα να ζουν τη στιγμή.
Και, βέβαια, ζήστε αυτές τις στιγμές μαζί τους. Δώστε την απαιτούμενη προσοχή σε αυτά που σας λένε, αφήστε το να σας μιλήσει για τους φόβους, τα όνειρά του. Κάθε στιγμή της ζωής είναι πολύτιμη, και αυτό θα το μάθει μέσα από τη δική σας ικανότητα να το ακούτε.

3. Μάθετέ τα να σέβονται τα δικαιώματα και τα αισθήματα των άλλων.
Εξηγήστε του πόσο καλό να μοιράζεται και να προσφέρει σε άλλους που είναι ίσως λιγότερο τυχεροί από εκείνο. Μάθετέ του να έχει αυτοέλεγχο-ώστε να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του-, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει και να σέβεται και τα δικά του συναισθήματα. Ο σεβασμός θα βοηθήσει στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων του, αλλά και στην ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

4. Ρίξτε τους ρυθμούς
Για πολλά παιδιά της εποχής μας, ο ελεύθερος χρόνος είναι ένα άπιαστο όνειρο. Αφήστε το να χαζέψει ένα πουλάκι, να μυρίσει ένα λουλούδι, να τελειώσει μια ζωγραφιά. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που θα το βοηθήσουν να νιώσει αρμονικά με τη ζωή και να κατανοήσει τις ομορφιές του κόσμου που μας περιβάλλει.

5. Μην τα επιβαρύνετε με υπερβολικές προσδοκίες.
Συχνά, κάτω από ένα πιεστικό πρόγραμμα κρύβονται οι υπερβολικές γονεϊκές προσδοκίες. Σε πολύ μικρή ηλικία, περιμένουμε από τα παιδιά να αφήσουν τα παιχνίδια τους και να γίνουν σοβαρά και ανταγωνιστικά. 

Όλος αυτός ο αγώνας δρόμου προς τον ορθολογισμό μπλοκάρει δραματικά τη δημιουργικότητα, ενίοτε και τα συναισθήματά τους. Τι θα λέγατε αν απλά αφήναμε τα παιδιά να ανακαλύψουν ποια είναι, χωρίς να τους επιβάλλουμε να γίνουν αυτό που εμείς θέλουμε; Θα είναι ωραίο να κοιτούν «πίσω» και να θυμούνται μια χαρούμενη παιδική ηλικία.

6. Ενισχύστε τη δημιουργικότητά τους.
Τα παιδιά έχουν μια βαθιά επιθυμία να καταλάβουν τη θέση τους στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ενθαρρύνετέ τα να διαβάζουν, να ακούνε μουσική, συνοδέψτε τα σε μια θεατρική παράσταση. Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να αναζητήσει τις δικές του λύσεις και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματά.

7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό τους.
Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη διαίσθηση. Μπορούν να νιώσουν την κακή ενέργεια και τα συναισθήματα των άλλων. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες φορές αποφεύγουν κάποιον μόνο και μόνο γιατί νιώθουν τον κίνδυνο. Το ένστικτο ενός παιδιού είναι ένας αλάνθαστος κριτής.

8. Ανακαλύψτε τι κάνει εσάς ευτυχισμένους.
Πριν αρχίσουμε να ανησυχούμε για το πόσο ευτυχισμένα δείχνουν ή πρόκειται να γίνουν τα παιδιά μας, μήπως να αναρωτιόμασταν πρώτα για τη δική μας ευτυχία; 

Τα παιδιά μπορούν να δουν τα πάντα, καταλαβαίνουν τα ψεύτικα χαμόγελα, τα ψεύτικα γέλια. Μην υποκρίνεστε, λοιπόν, πως είστε οι τέλειοι γονείς. Προσπαθήστε απλώς να είστε ευτυχισμένοι.




Με τη συνεργασία της δρ Βίκυς Ντριβονίκου-Βένερη (Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Surrey, Επιστημονική Υπεύθυνη «www. psixo-logw.gr»)

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Συναισθηματικό IQ : Όσα πρέπει να γνωρίζετε...!!!!

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και τι οφείλουμε να γνωρίζουμε για αυτήν; Πώς μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα και την εργασία μας. 

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, όπως και τα συναισθήματα των άλλων. 

Ο αυτοέλεγχος, ο ζήλος και η επιμονή, η συμπόνια και η ικανότητα να συμβιώνουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι όλα στοιχεία που δείχνουν πόσο υψηλή είναι η συναισθηματική μας νοημοσύνη, σύμφωνα με τον δημιουργό του ορισμού, Daniel Goleman. Σε αντίθεση με τα βιβλία αυτοβοήθειας, η συναισθηματική νοημοσύνη λειτουργεί βάσει της θεωρίας των “δύο μυαλών”, του λογικού και του συναισθηματικού. 

Πώς συνδέεται το η συναισθηματική νοημοσύνη με το IQ; 

Δεν υπάρχει άμεση σχέση αυτών των δύο. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύεται πως τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και χαμηλότερο IQ μπορούν να είναι πολύ πιο πετυχημένα στη δουλειά και τις προσωπικές τους σχέσεις σε σχέση με άτομα με πολύ υψηλότερο IQ. 

Με πολύ απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως η εξυπνάδα δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν δεν καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά μας και δεν ξέρουμε πώς να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους. 

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως όλοι γεννιόμαστε με ένα σταθερό IQ που δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά μέσω της εκπαίδευσης και των εμπειριών μας. 

Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, το τι θα συμβεί στη ζωή μας είναι προκαθορισμένο. Ο Goleman, πάλι, έχει πιο αισιόδοξη θεωρία για την συναισθηματική νοημοσύνη, πιστεύοντας πως είναι μια δεξιότητα που οι ενήλικες μπορούν να βελτιώσουν. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, είναι πως μπορούν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν πώς να το κάνουν από παιδιά. 

Τι καθορίζει την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη; 

Το συναισθηματικό IQ καθορίζεται από πέντε βασικούς παράγοντες : 

§ Το να είμαστε ενήμεροι για τα συναισθήματά μας και να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε ανά πάσα στιγμή. 

§ Το να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα και πώς πράττουμε βάσει αυτών. 

§ Το να ξέρουμε πώς να δίνουμε στον εαυτό μας κίνητρο και να δείχνουμε επιμονή όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια. 

§ Το να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. 

§ Το να μπορούμε να χτίζουμε και να διατηρούμε υγιείς σχέσεις, στο χώρο της δουλειάς, στις φιλίες, με τους συντρόφους και με την οικογένειά μας. 
Πώς μπορώ να βελτιώσω την συναισθηματική νοημοσύνη μου; 

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να καταφέρουμε να αυξήσουμε το συναισθηματικό IQ μας : 

§ Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, κάνοντας ένα βήμα πίσω και παρατηρώντας την κατάσταση, αλλά και τις αντιδράσεις που μας προκαλεί. 

§ Είναι καλό να κάνουμε εξάσκηση ονομάζοντας τα συναισθήματά μας, αλλά και αναγνωρίζοντας τι τα προκαλεί. Για παράδειγμα, η οργή μπορεί να προέρχεται από ζήλεια ή ανασφάλεια. Για ορισμένους ανθρώπους είναι πολύ βοηθητικό να καταγράφουν αυτά που νιώθουν σε ένα ημερολόγιο, ώστε να τα κατανοήσουν και να τα επεξεργαστούν καλύτερα. 

§ Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα αισθήματά μας, ώστε να αποφεύγουμε βίαια ξεσπάσματα. Είναι, επίσης, σημαντικό να ξέρουμε ποια συναισθήματα είναι κατάλληλα για την κάθε στιγμή. Δεν έχει να κάνει με το να καταπιέζουμε αυτά που αισθανόμαστε, αλλά το να μην τα αφήνουμε να μας κατακλύζουν και να χάνουμε τον έλεγχο. 

§ Τέλος, πρέπει να καταλάβουμε ότι η επικοινωνία δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις λέξεις. 

Η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τι αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να αναπτυχθεί με το να ακούμε προσεκτικά, και να παρατηρούμε τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου. 

Έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους. Οι πετυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες, όπως το κατά πόσο μπορούμε να δείξουμε συμπόνια, να μιλήσουμε ειλικρινά για τα αισθήματά μας, να έχουμε υπομονή ακούγοντας τους υπόλοιπους, όπως και την ικανότητα να ηρεμούμε τον εαυτό προτού μιλήσουμε για ένα πρόβλημα. 

Μπορεί το συναισθηματικό IQ να βοηθήσει τον γάμο μου; 

Οπωσδήποτε. Στους γάμους, όπως και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, τα προβλήματα που δημιουργούνται μπορούν να λυθούν αν υπάρχει σωστή επικοινωνία. 

Τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν άντρες και γυναίκες είναι πως είτε αποφεύγουν την συζήτηση του προβλήματος, είτε παρεξηγούν τα ξεσπάσματα του/της συντρόφου τους ως προσωπική επίθεση, είτε – στην χειρότερη περίπτωση – εκφράζουν τα παράπονά τους με την μορφή κριτικής. 
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπτύξω αυτές τις δεξιότητες; 

Όπως και με τις περισσότερες επικοινωνιακές δεξιότητες, πρέπει να αρχίσουν να καλλιεργούνται από την παιδική ηλικία. Αν διδάσκουμε στο παιδί μας από νωρίς πώς να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, θα του δώσουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην ζωή του. 

Τέλος, μαθαίνοντας από νωρίς αυτοέλεγχο, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για βίαια συναισθηματικά ξεσπάσματα στο μέλλον. 




Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος 

Πώς συμπεριφέρονται οι έξυπνοι άνθρωποι ; Τα χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Ίσως τα διαθέτετε και εσείς...!!!!


Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι και αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά τους. Αυτά τους κάνουν και να ξεχωρίζουν.Σύμφωνα με ψυχολόγους, ένα βασικό χαρακτηριστικό των έξυπνων είναι η προσαρμοστικότητα.

Η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αλλάζει συμπεριφορά και να ενεργεί σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς ανθρώπους είναι ένδειξη ευφυίας.

Η προσαρμοστικότητα απαιτεί αντίληψη, γνώση, μνήμη, λογική σκέψη αλλά και γρήγορη εύρεση λύσεων σε διάφορα προβλήματα. Η ευφυΐα δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλές διαφορετικές ικανότητες μαζί.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέρουν τα πάντα και το παραδέχονται.
Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα όρια τους και ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν τα πάντα. Αυτό όμως, σημαίνει και ότι ξέρουν τι πραγματικά είναι.

Αντιλαμβάνονται ότι οι ικανότητές τους είναι ξεχωριστές, αλλά δεν έχουν ανάγκη να το δείξουν με υπερβολές.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη, οι λιγότερο έξυπνοι είναι πιο πιθανό να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητές τους.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλό σκορ στο τεστ που τους δόθηκε, πίστευαν ότι είχαν πολύ περισσότερες σωστές απαντήσεις. Αντίθετα, εκείνοι που είχαν καλύτερα σκορ, υπολόγιζαν ότι είχαν λιγότερες σωστές απαντήσεις.

«Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Απλώς είμαι παθιασμένα περίεργος» είχε πει ο Albert Einstein. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων ανθρώπων. Η περιέργεια τους κάνει περισσότερο δημιουργικούς και ανοιχτούς σε νέες εμπειρίες και γνώσεις.

Βρετανοί επιστήμονες που μελέτησαν τα στοιχεία περισσότερων από 5000 ατόμων για 50 χρόνια, βρήκαν ότι η ευφυΐα συνδέεται άμεσα με τη δεκτικότητα και την αναζήτηση νέων εμπειριών. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που είχαν υψηλό δείκτη νοημοσύνης σε ηλικία 11 ετών, όταν μεγάλωσαν, ήταν περισσότερο περίεργοι να μάθουν νέα πράγματα. 

Ο Christopher Langan είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο με το δείκτη νοημοσύνης του να κυμαίνεται στο 195 με 210......Παράλληλα, οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και δεν επηρεάζονται εύκολα από τα συναισθήματά τους. Λειτουργεί περισσότερο η λογική, καθώς υπερισχύει το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη λήψη των αποφάσεων.

Αυτό απέδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, στην οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μικρή ανταμοιβή που θα έπαιρναν εκείνη τη στιγμή και σε μια μεγαλύτερη που θα έπαιρναν αργότερα.

Εκείνοι που είχαν την αυτοσυγκράτηση και ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν για να πάρουν κάτι, τα πήγαν καλύτερα και στα τεστ νοημοσύνης.

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας είναι μοναχικοί και λιγότερο κοινωνικοί.

Δεν τους προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση η γνωριμία με νέα άτομα, καθώς πολλοί νιώθουν περισσότερο δημιουργικοί, όταν είναι μόνοι τους και δεν επηρεάζονται από άλλους.

«Τα πιο ευφυή άτομα δεν ικανοποιούνται από τη συχνή κοινωνικοποίηση με φίλους», διαπίστωσε βρετανική έρευνα. Αυτό βέβαια αλλάζει όταν συναναστρέφονται ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους και συμμετέχουν σε δημιουργικές συζητήσεις.




Tips για μια δυναμική και παραγωγική ημέρα...!!!!

Τονώστε τον εαυτό σας και εφοδιάστε τον με καλή διάθεση για να ''βγάλει'' τη μέρα με χαμόγελο. 

Τα πρώτα λεπτά του πρωινού μπορούν να σας βοηθήσουν να θέσετε τον τόνο για μια παραγωγική ημέρα.

Αν αρχίζετε την ημέρα εξαντλημένοι και σε κακή διάθεση μπορεί να θέλετε να περάσει γρήγορα η ημέρα αντί να χαίρεστε το κάθε της λεπτό.

Το να έχετε μια ρουτίνα που σας ανεβάζει τη διάθεση μπορεί να σας κινητοποιήσει να σηκωθείτε το πρωί, ακόμα και αν δεν είστε πρωινός τύπος.

Ακολουθούν απλά πράγματα για να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας, που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια παραγωγική ημέρα. 

Οραματιστείτε 
Πριν αρχίσετε να δημιουργείτε καλές συνήθειες περάστε χρόνο να σκεφτείτε πώς θέλετε να είναι οι συνήθειες αυτές και να αναγνωρίσετε τις κακές συνήθειες που σας εμποδίζουν από το να συμβούν.

Πόσες φορές πατάτε το κουμπί του snooze στο ξυπνητήρι πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, αργείτε πάντα και τρέχετε να φύγετε χωρίς πρωινό ή απλώς θέλετε ένα πιο ευχάριστο πρωί;

Όταν οραματιστείτε πώς θέλετε να φαίνεται το πρωί σας μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τα βήματα που θα σας οδηγήσουν εκεί.

Βρείτε λίγα λεπτά για να κάνετε λίστα βήμα προς βήμα των πραγμάτων που κάνετε κάθε πρωί και στη συνέχεια ετοιμάστε τα πάντα για να κάνετε πιο εύκολα τα πρωινά σας. 

Διαλογιστείτε 
Αν αρχίσετε το πρωί με μερικά λεπτά ησυχίας μπορείτε να έχετε θετική στάση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Αν δεν συνηθίζετε να διαλογίζεστε, η ενσωμάτωση του διαλογισμού στη ρουτίνα σας μπορεί να κάνει τη διαφορά - όχι μόνο στην ημέρα σας αλλά σε όλη σας τη ζωή.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο διαλογισμός παρέχει την αίσθηση ειρήνης, ηρεμίας και ισορροπίας, που θα βοηθήσουν τη γενική υγεία σας καθώς και τη συναισθηματική, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες, του άγχους και της ανησυχίας.

Τα οφέλη του διαλογισμού συνεχίζουν όλη την ημέρα δίνοντας την αίσθηση γαλήνης.

Αν είναι νέα συνήθεια για εσάς, απλώς αρχίστε με 5 λεπτά και συνεχίστε αυξητικά. Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής αν είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είναι καλό πρώτο βήμα για να συνηθίσετε να κάθεστε ήσυχοι. 

Να σκέφτεστε θετικά 
Κάθε πρωί έχουμε την ευκαιρία να μετατοπίσουμε το μυαλό μας προς τη θετική πλευρά και να θέσουμε τις προθέσεις μας για την ημέρα. Οι στάσεις, οι πεποιθήσεις και οι προθέσεις μας μπορούν να βοηθήσουν στο σχηματισμό των εμπειριών μας, όπως και οι σκέψεις, οι πράξεις και οι αντιλήψεις μας.

Το να βρείτε μερικά λεπτά για να σκεφτείτε πώς θέλετε να αισθάνεστε και τι θέλετε να πέτυχετε οδηγεί στη δημιουργία θετικής θεώρησης της ημέρας σας.

Ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσετε τη συνήθεια να το κάνετε είναι να γράφετε την πρόθεσή σας και τη θετική πρόταση κάθε πρωί και να τις επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δημιουργήστε ένα ειδικό πρωινό ημερολόγιο ή απλώς γράψτε σε αυτοκόλλητο χαρτί για να το πάρετε μαζί σας. 

Ανεφοδιασμός 
Ο σωστός ανεφοδιασμός του οργανισμού το πρωί, σας δίνει την ενέργεια, την ενίσχυση της διάθεσης και την αναγκαία ενυδάτωση για να κατακτήσετε την ημέρα. 

Το νερό είναι αναγκαίο για να διατηρεί την πλήρη λειτουργικότητα του οργανισμού σας, επομένως να έχετε ένα μεγάλο ποτήρι δίπλα στο κρεβάτι σας και πάντα το νερό να είναι το πρώτο πράγμα που βάζετε στον οργανισμό σας κάθε πρωί.

Ο συνδυασμός υγιεινού πρωινού με πρωτεΐνη είναι επίσης αναγκαίος για να αρχίσετε το πρωί με αρκετή ενέργεια.
Να αποφεύγετε τις κατεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη και αντ’ αυτών να επιλέγετε ένα θρεπτικό γεύμα που να περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. 

Σολομός, ξηροί καρποί και σπόροι είναι πολύ καλές, εύκολες επιλογές.

Ακόμα και μερικές μπουκιές πρωινού θα συμβάλουν στην πρόληψη της πείνας αργότερα, εντός της ημέρας. 

Προετοιμαστείτε 
Πριν πάτε για ύπνο, ανατρέξετε στην πρωινή σας λίστα και προετοιμάστε όσα πράγματα μπορείτε. Αν το να τρώτε πρωινό δεν αποτελεί τακτικό μέρος της ρουτίνας σας δοκιμάστε να ετοιμάσετε κάτι την προηγούμενη νύχτα.

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο για να θυμάστε να βρίσκετε ένα λεπτό για να θέτετε την πρόθεση της ημέρας. Καθώς αρχίζετε να προσθέτετε tips στη ζωή σας και να ενισχύετε τα πρωινά σας μην ξεχνάτε να χαμογελάτε.

Η απλή πράξη του χαμόγελου, ακόμα και αν είναι προς τον εαυτό σας, μπορεί να βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να φωτίσει αμέσως τη διάθεση σας. 




Η ζωή δεν εξαρτάται μόνο από την τύχη, αλλά και από τις επιλογές μας...!!!!

Κάποιος είπε ότι η μοίρα μας δεν εξαρτάται από την τύχη αλλά είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων επιλογών που κάνουμε στη ζωή μας. Οι ευκαιρίες , δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε σαν αποτέλεσμα τύχης ή συγκυριών. Τις ευκαιρίες στη ζωή μας πρέπει να τις δημιουργούμε ΕΜΕΙΣ για τον εαυτό μας. 

Το μέλλον μας είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε και δυστυχώς μόνο όταν αρχίσουμε να λειτουργούμε με αυτή την πεποίθηση και πάψουμε να είμαστε μοιρολάτρες θα δούμε την ζωή μας να αλλάζει δραματικά και να αρχίζει να μοιάζει με εκείνη την ζωή που ονειρευτήκαμε για τον εαυτό μας.

Όλα αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν λοιπόν , δεν μας συμβαίνουν γιατί εμείς δεν τα προκαλούμε για να μας συμβούν – γιατί εμείς δεν έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές που θα μας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων μας. 

Η κάθε επιλογή μας έχει τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα της στην ζωή μας , είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Το σύνολο των επιπτώσεων των επιλογών μας είναι αυτό που καθορίζει το ποιοι είμαστε και το τι έχουμε πετύχει.

Πολλοί λένε ότι η ζωή μας είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα μας. Αλλά αν το δείτε πιο προσεκτικά ο ίδιος μας ο χαρακτήρας διαμορφώνεται και αυτός από τις επιλογές μας. Πάρτε για παράδειγμα την επιλογή που ο καθένας μας έχει για την μόρφωση ή για την πνευματικότητα. 

Είναι επιλογή μας το αν θα σπουδάσουμε ή όχι. Είναι επιλογή μας το αν θα επιθυμήσουμε να εμβαθύνουμε στο νόημα της ζωής ή αν θα παραμείνουμε επιφανειακοί και λάτρεις της ύλης. Είναι επιλογή μας εάν θα προσπαθήσουμε να σώσουμε τον γάμο μας ή να διατηρήσουμε τη σχέση μας ή αν θα προκόψουμε στην δουλειά μας ή ακόμα εάν θα ευτυχίσουμε ή θα δυστυχήσουμε στη ζωή μας. 

Ναι , ακόμα και αυτή η ευτυχία εξαρτάται από την επιλογή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Είναι το ποτήρι μας μισό – άδειο ή μισό – γεμάτο; 

Είμαστε επιτυχημένοι γιατί αξίζουμε την επιτυχία ή είμαστε αποτυχημένοι γιατί είμαστε άτυχοι; Τελικά, είμαστε υπεύθυνοι για όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή μας….

Κάποιοι θα πουν : «Δεν επέλεξα να μην έχω χρήματα , δεν έχω επιλέξει να είμαι άρρωστος, δεν έχω επιλέξει να είμαι δυστυχισμένος….!» 

Ναι , σαφώς , κανένας δεν επιλέγει να είναι φτωχός, αλλά όμως επιλέγει να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει και να είναι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό ή επιλέγει να επιθυμεί πράγματα χωρίς να σκέφτεται τρόπους για να τα αποκτήσει. 

Κανένας δεν επιλέγει να είναι άρρωστος αλλά είναι επιλογή του μια ζωή να καπνίζει , να μην ασκείται , να καταναλώνει βλαβερά φαγητά , να κάνει κατάχρηση αλκοόλ και είναι μόνιμα αγχωμένος. 

Όσο για την δυστυχία κανείς δεν θα ήθελε να είναι δυστυχισμένος αλλά δεν προσέχει το πως φέρεται στο / στη σύντροφο του , έχει παραμελήσει την οικογένεια και τους φίλους του , έχει γίνει εργασιομανής και έχει μείνει μόνος , έχει γίνει πικρόχολος ,απότομος και εριστικός. 

Μετά λοιπόν φταιει η μοίρα; Όχι…δεν φταιει καμία μοίρα και καμία σκοτεινή συνομωσία του σύμπαντος που μας θέλει να δυστυχούμε , να αποτυγχάνουμε , να χωρίζουμε , να πονάμε και να υποφέρουμε. ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ! Εμείς και οι λανθασμένες επιλογές μας….

Δυστυχώς είναι δύσκολο να καταλάβουμε την στιγμή που κάνουμε μια επιλογή ή που παίρνουμε μια απόφαση , το αντίκτυπο που η επιλογή αυτή θα έχει στην μετέπειτα ζωή μας. Δεν γνωρίζουμε εάν η επιλογή μας θα μας φέρει επιτυχία και ευτυχία ή προβλήματα και δυστυχία , έτσι δεν είναι; 

Αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να επιλέγουμε και το θάρρος να διορθώνουμε τις λανθασμένες μας επιλογές. Οι λανθασμένες επιλογές δεν διορθώνονται με άλλα λάθη , αλλά με μια καινούργια και αντικειμενική αντιμετώπιση της ζωής μας και των καταστάσεων στις οποίες κατά καιρούς βρισκόμαστε. 

Οι σωστές εκτιμήσεις , οδηγούν στις σωστές επιλογές.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σημασία που έχουν οι επιλογές μας – η ελεύθερη βούληση μας – το Θείο αυτό δώρο που μας δόθηκε αλλά που δυστυχώς επιλέγουμε να μην το χρησιμοποιούμε. Πολλές φορές αποφασίζουμε χωρίς να σκεφτούμε. 

Άλλες φορές πάλι δεν δίνουμε σημασία στις αποφάσεις μας και έχουμε μια περίεργη πεποίθηση ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτό που θα αποφασίσουμε , ότι δεν θα μας επηρεάσει. 

Μας είναι πιο εύκολο να ρίξουμε το φταίξιμο ( και την ευθύνη) της ζωής μας στους άλλους, στην ατυχία , στην μοίρα και σε χιλιάδες άλλα πράγματα…εκτός από τον εαυτό μας. Μόλις συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας και μόλις καταλάβουμε την δύναμη που οι επιλογές μας μπορούν να μας χαρίσουν μόνο τότε μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας. 

Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε μέχρι τώρα και που δεν μας βγήκε σε καλό και είναι στο χέρι μας να τολμήσουμε και να δώσουμε μια γροθιά στο χθες συνθλίβοντας το και κτίζοντας πάνω στα συντρίμμια του την καινούργια μας ζωή.

Είναι στο χέρι μας να μείνουμε βολεμένοι στην δυστυχία μας ή να τολμήσουμε το άγνωστο που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία μας.

Η ευτυχία μας και η επίτευξη των στόχων μας στηρίζεται και στην ψυχική μας κατάσταση. 

Εάν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τους φόβους μας , τον θυμό μας και την άρνηση , εάν έχουμε το θάρρος να ζούμε την κάθε μας στιγμή και εάν έχουμε την δύναμη να δημιουργούμε την δική μας πραγματικότητα βασισμένη στις προσωπικές μας αξίες, εάν δεν απορρίπτουμε την ευτυχία μας αλλά την αγκαλιάζουμε και την ενθαρρύνουμε καθημερινά τότε είμαστε και ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι αλλά και εσωτερικά γαλήνιοι. 

Είναι δική μας επιλογή το να μετατρέπουμε κάθε γεγονός στην ζωή μας σε πηγή μάθησης, σε ελπίδα , σε δύναμη για να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο αγώνα.

Πρόσφατα έπιασα τον εαυτό μου να κατηγορεί την τύχη ή μάλλον την ατυχία για κάτι που μου συνέβηκε. Πόσοι από εμάς καθημερινά βασανιζόμαστε ή στεναχωριόμαστε με κάποιο γεγονός; Τη σχέση μας , την δουλειά μας , τα οικονομικά μας , την οικογένεια μας κ.λ π; 

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς. Μόλις λοιπόν μου πέρασε η απογοήτευση και τα νεύρα , αφού μίλησα με τον εαυτό μου και έκανα τον απολογισμό μου κατάλαβα πως οδηγήθηκα σε αυτή την «ατυχία» γιατί επέλεξα να ακούσω λόγια που πραγματικά δεν πίστευα , γιατί επέλεξα να δείξω εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ήξερα πως δεν είχαν βαρύτητα λόγου και γιατί επέλεξα να παραμένω σε μια κατάσταση που μου φέρνει δυστυχία ,απογοήτευση και με φορτίζει με συνεχή αρνητική ενέργεια! Ωραία μέχρι εδώ… αλλά τι κάνω γι αυτό; 

Η κατανόηση των λανθασμένων επιλογών δεν είναι αρκετή αλλά είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή εάν συνοδεύεται και από καινούργιες «διορθωτικές» επιλογές που θα με έβγαζαν από τον φαύλο κύκλο.

Βήμα πρώτο : Έκανα λάθος… το παραδέχομαι και φέρω εγώ και κανένας άλλο την ευθύνη της κατάσταση αυτής! Πόσο σοβαρό ήταν το λάθος μου; Μου έγινε το πάθημα , μάθημα; Τι μαθήματα έχω πάρει;

Βήμα δεύτερο : Πως μπορώ να διορθώσω το λάθος μου; Ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές μου; Προσπαθώ να μην τα βάλω κάτω με την «ατυχία» μου. Τι είναι αυτό που αν άλλαζε θα με έκανε να νιώσω καλύτερα; 

Να αρχίσω επιτέλους να ακούω την διαίσθηση μου και τις πραγματικές μου επιθυμίες για το θέμα που με απασχολεί. Και ακόμα και αν οι επιθυμίες μου με φοβίζουν… θα πρέπει να βρω το θάρρος και το κουράγιο να τις αντιμετωπίσω και να κάνω ένα βήμα πάνω από το πρόβλημα που με βασανίζει.

Βήμα τρίτο : Εάν οι κινήσεις που επέλεξα να κάνω δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να είμαι σε θέση να σκεφτώ καινούργιους τρόπους αντιμετώπισης και να κάνω καινούργιες κινήσεις.

Αυτός είναι ένας πολύ απλός τρόπος εξέτασης και αναθεώρησης επιλογών που μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκος ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας. 

Η ουσία σε όλες τις περιπτώσεις παραμένει όμως η ίδια : Αυτοκριτική - Δράση – Επανεξέταση επιλογών.

Η ζωή είναι μια ασύλληπτα υπέροχη περιπέτεια. Την έχετε ποτέ δει έτσι ή απλά την αντιμετωπίζετε σαν ένα σκληρό αγώνα που σας πληγώνει και σας εξαντλεί; Η ζωή που όλοι ζούμε είναι δική μας επιλογή , με τα καλά της , με τα στραβά της , με τα λάθη της και τις επιτυχίες της. 

Είναι όμορφο να έχουμε την επίγνωση , ότι παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε , παρ ‘όλες τις δυσκολίες , πάντα υπάρχει κάτι που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε και κάτι που θα αξίζει έστω και στιγμιαία να μας φέρει την ευτυχία. 

Είναι σημαντικό να έχουμε την επίγνωση ότι στα χέρια μας κρατάμε εκείνο το μαγικό ραβδάκι που μπορεί να μετατρέψει την αναποδιά σε απίστευτη τύχη , την στεναχώρια σε γνώση την απογοήτευση σε αυτοπροστασία, τον πόνο σε δημιουργία και την αδυναμία σε τεράστια πηγή δύναμης. 

Αν λοιπόν νιώσετε πως κάτι στη ζωή σας, σας κάνει δυστυχισμένους , κάντε μια γερή αυτοκριτική , πάρτε τα μέτρα σας επιλέγοντας τις επόμενες σας κινήσεις και παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης λαμβάνοντας τις ανάλογες επιπρόσθετες αποφάσεις που θα σας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε : η ζωή μας είναι οι επιλογές μας γι αυτό επιλέξτε να μάθετε , επιλέξτε να γελάσετε , επιλέξτε να ερωτευτείτε , επιλέξτε να κλάψετε και να πονέσετε , επιλέξτε να αγαπήσετε….επιλέξτε να την ζήσετε έτσι όπως εσείς θέλετε και έτσι όπως σας αξίζει!




Απότομες διακυμάνσεις της διάθεσης : Τι φταίει ;

Έχετε παρατηρήσει ότι η διάθεσή σας αλλάζει ξαφνικά; Ποιοι παράγοντες μπορούν να ευθύνονται. 

Θέλουμε να σηκώσετε το χέρι αν είστε γυναίκα και έχετε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή σας την ερώτηση “Έχεις περίοδο;” όταν η διάθεσή σας δεν ήταν και στα καλύτερά της. Υποθέτουμε ότι έχει συμβεί στις περισσότερες και είναι απαίσιο. Είναι προσβλητικό, καθώς οι απόψεις και τα αισθήματά σας υποβαθμίζονται και συνδέονται μονάχα με τη βιολογία σας. 

Και, σίγουρα, ένα από τα συμπτώματα της περιόδου μπορεί να είναι τα ξαφνικά σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Αλλά τις περισσότερες φορές, οι ορμόνες δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση και ήρθε η ώρα να τους αναλύσουμε. 

Το στρες 
Όλοι μας βιώνουμε στρες και όλοι έχουμε τους δικούς μας τρόπους να το διαχειριζόμαστε. Και, δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να το διαχειριστούν αρκετά καλά ή έχουν να ισορροπήσουν τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα (ξανά, μια μικρή υπόκλιση στις γυναίκες και τους δεκαπέντε διαφορετικούς ρόλους που υποχρεώνονται να αναλάβουν), που στο τέλος το στρες νικάει. 

Η κατάθλιψη 
Η θλίψη και η υποτονικότητα δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν οργή ή αυξημένο στρες. Συνεπώς, αν αντιμετωπίζετε απότομες αλλαγές στην διάθεση, ίσως πρέπει να τσεκάρετε την πιθανότητα κατάθλιψης.
 
Η διπολική διαταραχή 
Η ασθένεια που έχει τις διακυμάνσεις της διάθεσης ως το πρωταρχικό της σύμπτωμα, τις περισσότερες φορές δεν θα διαγνωστεί αμέσως, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς αναζητούν βοήθεια κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων, και όχι των μανιακών ή υπομανιακών. 

Η έλλειψη ύπνου 
Ο ύπνος είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Η απόδειξη; Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το στρες κατακόρυφα, να οδηγήσει σε υπερφαγία και παχυσαρκία, να ανεβάσει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις και να επηρεάσει την διάθεσή μας με πολύ άσχημο τρόπο. 

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά 
Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών προκαλεί αισθήματα ευφορίας. Και, όπως ξέρουμε όλοι που έχουμε πιεί μερικά ποτήρια παραπάνω, αυτά τα αισθήματα ακολουθούνται από μια πτώση όχι και τόσο ευχάριστη. Και, φυσικά, η μακροχρόνια χρήση έχει επιπτώσεις πολύ χειρότερες από τις διακυμάνσεις της διάθεσης. 

Η καφεΐνη και η ζάχαρη 
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα με δυο κούπες καφέ την ημέρα. Όχι όλοι, όμως. Όποιο και αν είναι το όριο ανοχής σας, η υπερβολική καφεΐνη οδηγεί σε υπερβολική διέγερση, κάνοντάς μας νευρικούς. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη ζάχαρη, η οποία μας δίνει μια μικρή και ξαφνική έκρηξη ενέργειας, για να μας ρίξει ακόμα πιο χαμηλά αργότερα. 

Η περίοδος 
Ναι, το είπαμε και πριν. Είναι ένα από τα συμπτώματα, και μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και δύο εβδομάδες νωρίτερα.
 
Η εμμηνόπαυση 
Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν και πέφτουν, και μαζί με αυτά και η διάθεση. Δεν είναι καθόλου σπάνιο, συνεπώς, να δούμε μια γυναίκα να βιώνει διακυμάνσεις στην περίοδο αυτή. 

Καλά και χρήσιμα, βέβαια, όλα αυτά, αλλά το ερώτημα παραμένει· πώς θα διαχειριστούμε αυτές τις ξαφνικές διακυμάνσεις της διάθεσης ; 

§ Κοιμηθείτε αρκετά: Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ και να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. 

§ Περιορίστε την καφεΐνη: Μην ξεπερνάτε τις δύο κούπες την ημέρα ή ακόμα και λιγότερο, αν έχετε ευαισθησία στη διεγερτική ουσία. 

§ Περιορίστε το αλκοόλ: Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα, καθώς οτιδήποτε πάνω από αυτό μπορεί να επηρεάσει άσχημα τη διάθεση και τον ύπνο σας. 

§ Αποφύγετε τις ναρκωτικές ουσίες: Μην χρησιμοποιείτε ουσίες για να προσπαθήσετε – έστω και περιστασιακά – να ξεφύγετε από την καθημερινότητα. 

§ Φροντίστε τη διατροφή σας: Αν λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας αλλά και το μυαλό σας θα σας ευχαριστούν. 

§ Πίνετε πολύ νερό: Αφήστε στην άκρη ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά με περιττή καφεΐνη και ζάχαρη και ενυδατωθείτε με τον μόνο φυσικό και ακίνδυνο τρόπο. 

§ Κάντε γυμναστική: Εκτός του ότι θα είστε σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ποτέ, η γυμναστική θα σας γεμίσει με ενδορφίνες - ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση. 




Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ποτέ η αλλαγή δεν είναι εύκολη...!!!!

Οι άνθρωποι έχουν φτιάξει ένα σχιζοφρενικό τρόπο ζωής, ζουν μέσα στα ψέματα, ζουν μέσα στην σκλαβιά. Σκλαβιά πολλών ειδών, γιατί η κάθε μια σκλαβιά σε ελευθερώνει από κάποια ευθύνη. Ο άνθρωπος που θέλει πραγματικά να είναι ελεύθερος πρέπει να αποδεχθεί τεράστιες ευθύνες. 

Δεν μπορεί να πετάξει τις δικές του ευθύνες πάνω σε κάποιον άλλον. Ότι κι αν κάνει, όπου κι αν είναι, είναι υπεύθυνος... Osho 

Μην περιμένεις από κανέναν να κάνει κάτι για σένα και να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού σου. Δεν μπορεί. Κανένας δεν μπορεί να το κάνει. Ούτε το Σύμπαν γιατί ανταποκρίνεται στις δικές σου επιθυμίες, στις δικές σου σκέψεις. 

Κι αν έχεις πιστέψει ότι γι΄αυτό το λόγο έχουν έρθει οι θεραπευτές στη γη απλά σου λέω ότι ξεγελάστηκες. Κανείς θεραπευτής δεν μπορεί να κάνει τίποτα για σένα αν δεν αποφασίσεις να κάνεις κάτι εσύ για τον εαυτό σου...

Ο θεραπευτής είναι κάτι σαν γεωργός στο χωράφι της ψυχής. Δεν του επιτρέπεται όμως η είσοδος σε αυτό το χωράφι. Μπορεί να το δει εξωτερικά, να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται και να δώσει σε σένα τα κατάλληλα εργαλεία για να το τσαπίσεις, να το οργώσεις, να το ποτίσεις, να το σπείρεις, και να φροντίσεις τα φυτά που θα ξεμυτίσουν από το γόνιμο πια χώμα της εσώτερης γης σου. 

Αργότερα αυτά τα φυτά θα σου δώσουν τους καρπούς τους και εσύ θα απολαμβάνεις την μεταμόρφωση. Όμως αυτό δεν θα γίνει αν δεν κοπιάσεις για να φροντίσεις το χωράφι της ψυχής σου. 

Μη πιστέψεις ποτέ ότι δίνοντας κάποιο αντίτιμο σε ένα θεραπευτή θα το κάνει αυτός για σένα. Και αν κάποιος σου λέει: Εγώ θα σε κάνω καλά... Εγώ έχω τον τρόπο... Εγώ ξέρω.... Εγώ... Εγώ... ΕΓΏ... καλύτερα πήγαινε σε άλλο θεραπευτή γιατί αυτός ακόμα έχει δρόμο μπροστά του να διανύσει. Έχει τόσο ισχυρό Εγώ που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κυττάξει εσένα.... 

Ο σωστός θεραπευτής δεν σου λέει αυτό ή εκείνο απλά προετοιμάζει το έδαφος για να καταλάβεις εσύ τα παιχνίδια μυαλού που παίζεις στη ζωή σου. Να συνειδητοποιήσεις ποια είναι η στάση σου απέναντι στους φόβους σου και με ποιο τρόπο τους αφήνεις να κυριαρχούν στη ζωή σου... Αν "αντιστέκεσαι" περιμένει υπομονετικά ώστε το έδαφος να γίνει γόνιμο μέχρι να κατανοήσεις... 

Αν αδιαφορείς για τον εαυτό σου και παραμένεις στάσιμος αναμασώντας τα δεν ξέρω, δεν μπορώ, κανείς δεν με καταλαβαίνει, μα κάνω τόσα για μένα.... έχω κάνει τόσες θεραπείες αλλά τίποτα... τότε χρειάζεται εσύ να δεις τι είναι αυτό που δεν κάνεις. 

Ποιες φωνές είναι αυτές που συνεχίζουν να κυριαρχούν στο μυαλό σου και με ποιο τρόπο εξουσιάζουν τις πράξεις σου...ή μήπως όλο αυτό είναι μια πολύ καλή κάλυψη για να έχεις την προσοχή και να ρουφάς ενέργεια... 

Το ζήτημα όλο είναι απλό. Θέλεις να αλλάξεις; Θέλεις να μεταμορφώσεις τη ζωή σου; 
Κάποιος μπορεί να πει ότι όταν ένας θεραπευτής, πολλές φορές, ασχολείται με ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να αλλάξουν γιατί προτιμά την ευκολία του. Το ποιος θέλει να αλλάξει και το ποιος όχι δεν είναι πάντα τόσο εμφανές όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Αν ήταν έτσι τα πράγματα γιατί ο κόσμος μας δεν αλλάζει αφού οι περισσότεροι μιλάνε για αλλαγή; Και γιατί κάποιος θεραπευτής να δώσει χρόνο και ενέργεια σε κάποιον που έχει μεγάλη αντίσταση και υψώνει συνέχεια γύρω του τείχη και να μην δώσει την προσοχή του σε κάποιον που πραγματικά το επιθυμεί. 

Προσωπικά προτιμώ να δώσω την ενέργεια μου σε κάποιον που πραγματικά θέλει να αλλάξει, όχι γιατί ο άλλος ο άνθρωπος που αντιστέκεται ή βαμπιρίζει μου είναι αδιάφορος και φυσικά όχι γιατί τότε θα είναι πιο εύκολο για μένα. 

Ο άνθρωπος που πραγματικά θέλει να αλλάξει μου δίνει με έναν όχι και τόσο ευδιάκριτο τρόπο και σίγουρα όχι νοητικό, την άδεια να κοιτάξω στο χωράφι της ψυχής του και να βρω μέσα από εκεί τους τρόπους για την αλλαγή. 

Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με κανέναν άλλον και γι΄αυτό η θεραπεία για τον καθέναν από εμάς μπορεί να είναι τελείως διαφορετική, ανεξάρτητα αν τα μπλοκαρίσματα μας έχουν την ίδια βάση π.χ η σχέση με τους γονείς μας. 

Η ψυχή δεν βαδίζει σε συγκεκριμένα μονοπάτια αλλά σε όλους τους δρόμους. Μόνο αν κυττάξεις βαθιά και χωρίς έπαρση την ψυχή μόνο τότε αυτή σου δείχνει το δρόμο που θέλει να βαδίσει μαζί σου... 

Και για να ολοκληρώσω όποιος νομίζει ότι ένας θεραπευτής για να έχει την ευκολία του, προτιμά να ασχοληθεί με κάποιον που έχει επιλέξει την αλλαγή του ξεγελιέται. Ποτέ η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Τι ευκολία μπορεί να έχει ο πόνος της ψυχής; 

Ποτέ η αλλαγή δεν είναι εύκολη... 

Και μην σφίγγεσαι καθώς το διαβάζεις, αυτή είναι η αλήθεια και χρειάζεται να αναλάβεις την ευθύνη της. Αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις χρειάζεται να αναλάβεις την ευθύνη αυτής της δυσκολίας. Διαφορετικά παραμένεις ένα μικρό παιδί που έχει αντικαταστήσει τον μπαμπά του ή τη μαμά του με τον θεραπευτή του... 




Τι εκφράζει το στομάχι...!!!!

"Έχω ένα κόμπο στο στομάχι" 

"αυτό που συνέβη, δε καταπίνεται με τίποτε" 

"αυτό, δε μπορώ να το χωνέψω με τίποτε" 

"αυτό που άκουσα μου έκατσε στο στομάχι" 

"αυτή η κατάσταση μου προκαλεί αηδία" 

"αυτό είναι εμετικό" 

"θα ξεράσω" 

"το κατάπια αμάσητο" 

"αναμασαει τα ίδια και τα ίδια" 

"έχει γερό στομάχι, αντέχει" 

Και πόσες άλλες εκφράσεις σχετίζονται με το ανώτερο πεπτικό μας σύστημα (οισοφάγο και στομάχι) θέλοντας να δείξουμε κάποια συναισθήματα!!! 

Και γιατί τα λέμε έτσι; 

Κάπου υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις μεταφορικές εκφράσεις με συγκεκριμένο αντικείμενο (στομάχι) και στην πραγματικότητα των συναισθημάτων μας... 

Λογικό. 

Όμως υπάρχει και η αντιστροφη πλευρά. Αυτή που οι περισσότεροι αγνοούν ή που δε θέλουν να δουν από φόβο μην ανακαλύψουν πράγματα που θα τους ενοχλήσουν, που θα τους πονέσουν ίσως. Αναφέρομαι στους ανθρώπους που έχουν κάποια συμπτώματα από οποιοδήποτε όργανο και που από κάτω υπάρχουν κρυμμένα συναισθήματα. Αυτά είναι που οι περισσότεροι δε θέλουν να δουν. 

Και μια που ξεκίνησα το θέμα μου με το ανώτερο πεπτικό και τις συγκεκριμένες εκφράσεις θα αναφερθώ στα κρυμμένα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό το όργανο. 

Καταρχήν να δούμε τι κάνει ο οισοφάγος και τι το στομάχι. Ο οισοφάγος δεχεται την τροφή και τη μεταφέρει στο στομάχι. Το στομάχι εκκρίνει κάποια υγρά, ανακατευει και διαλύει τις τροφές για να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης (χώνεψη). 

Αν δούμε τα πράγματα από ευρύτερη σκοπιά, ο οισοφάγος μεταφέρει τα εξωτερικά ερεθίσματα και το στομάχι προσπαθεί να τα επεξεργαστεί προκειμένου να τα δεχτεί ο οργανισμός. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα, και αν μας θυμίζει κάτι, ας το δούμε και λιγάκι διαφορετικά. Ατομα που έχουνε δυσκολία να καταπιούν, που τους κάθεται το φαγητό, συνήθως βιώνουν καταστάσεις που τις δέχονται μεν αλλά "που δεν καταπίνονται με τίποτε". Ουσιαστικά αντιδρούν λιγάκι καθυστερημένα σε μια δυσάρεστη κατάσταση που δεχτήκανε. Αν δεν είχανε δεχτεί και δε θα είχαν καταπιεί μια δυσάρεστη κατάσταση, δε θα είχαν τέτοια συμπτώματα. 

Όσον αφορά το στομάχι, αν σκεφούμε πως είναι το όργανο που υποδέχεται την τροφή που είναι απαραίτητη για τη ζωή, που την διαχειρίζεται και την πολτοποιεί προκειμένου να ξεκινήσει η πέψη μπορούμε να πούμε πως τα συμπτώματά μας έχουν να κάνουν με δυσκολία διαχείρησης καταστάσεων, που πολύ συχνά έχουν να κάνουν με βιοποριστικούς λόγους (πχ τροφή=οικονομικοί λόγοι κτλ). 

Όταν κάτι μας πέφτει βαρύ, είναι που δεν μπορούμε να αντιδράσουμε από φόβο για τον τσακωμό. Πολύ άνθρωποι που δεν τους αρεσει ο καυγάς έχουν ενοχλήσεις στο στομαχι, γιατί "καταπίνουν" κάτι που δεν τους αρέσει, και δεν κάνουν κάτι για αυτό. Κι έτσι δεν μπορούν να "το χωνέψουν". 

Ο εμετός είναι μια αντίδραση του οργανισμού να πετάξει από μέσα του ότι τον ενοχλεί και μετά νοιώθει καλύτερα. Ετσι συνδέεται με την αποβολή και την άρνηση καταστάσεων ενώ η ναυτία είναι μια αηδία, μια απέχθεια σε κάτι που μας ενοχλεί, σε κάτι που "μας κάθεται στο στομάχι". 

Οι καούρες και οι ξινίλες είναι συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτή συμβαίνει όταν το στομάχι είναι γεμάτο και ξεχειλίζει. Συμβολικά παρατηρείται όταν έχει ξεχειλήσει το ποτήρι και ξεπερνάμε το όριο όσων μπορούμε να απορροφήσουμε, να διαχειριστούμε και να χωνέψουμε... 

Αυτά μπορεί να ακούγονται σε κάποιους ακραία. Μπορεί όμως να ισχυουν, τουλάχιστον εγώ κάνοντας συζήτηση με τους ασθενείς μου τα διαπιστώνω καθημερινά. 

Το υποσυνείδητό μας ξέρει κάθε όργανο τι κάνει και αντανακλά τα συναισθήματά του στο αντίστοιχο σημείο. Να μη ξεχνάμε πως όλες οι ασθένειες είναι ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μιλάμε και να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας πριν εμφανιστούν σε μορφή ασθενειών. 




Βασιλική Αρβανίτη 
Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος 

Γίνε ο θαυματοποιός της ζωής σου...!!!!

Στη δημιουργική Σιωπή ανασταίνεται η Ψυχή… 
Νιώθεις μετέωρος… είσαι μετέωρος… αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι ζούσες ένα ψέμα… πίστευες ότι τα πράγματα, οι καταστάσεις ήταν όπως θα ήθελες να είναι, δεν έβλεπες καθαρά… εμπιστεύτηκες ''λάθος'' ανθρώπους… παραδόθηκες σε ''λάθος'' αγάπες και τώρα παραδίνεσαι στη θλίψη… 

Τυλίγεσαι με το πέπλο της προδοσίας, της εγκατάλειψης και περιφέρεσαι ανάμεσα στις στιγμές σου… 

Λυπάσαι τον εαυτό σου και εκλιπαρείς όλα να είναι ''λάθος'', ένας εφιάλτης που μόλις ξυπνήσεις θα φύγει κι εσύ θα ξαναγυρίσεις στην ψεύτικη ζωούλα σου… 

Ξύπνα Άνθρωπε… αυτή η στιγμή είναι μια Μαγική στιγμή… 

Είναι η ώρα να αντικρίσεις την Αλήθεια! Να δεις ποια ανάγκη σε έφερε εδώ σε αυτή τη θλίψη… ποια πληγή αφυπνίστηκε… ποιος είσαι πραγματικά και τι χρειάζεσαι για να έχεις χαρά, αγάπη, αφθονία… 

Tι σε κάνει να πιστεύεις ότι κάποιος άλλος έξω από εσένα μπορεί να σου τα χαρίσει όλα αυτά… και γιατί αυτόν τον ''άλλον'' τον χρίζεις θαυματοποιό της Ζωής σου όταν τα πραγματικά θαύματα σε Αυτήν μπορείς να τα κάνεις μόνο Εσύ! 

Σώπασε άνθρωπε! Σώπασε και άκου την ψυχή σου να σου μιλάει… 

Ότι νόμιζες ότι σε στήριζε δεν είναι τίποτα άλλο από θαμπές σκέψεις… ξεθωριασμένες πεποιθήσεις… 

Είσαι πληγωμένος… πονάς… κι αυτό είναι καλό… 

Νιώθεις σαστισμένος… είσαι σε σύγχυση… κι αυτό είναι καλό γιατί το μυαλό σου σταμάτησε να δουλεύει με τον συνηθισμένο του τρόπο που σε έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Τώρα είναι η ευκαιρία να του πάρεις τον έλεγχο… 

να μην το αφήνεις να σε κυβερνά με τα Μη, τα δεν Πρέπει, τα δεν Μπορείς… Να γίνεις πάλι ο θαυματοποιός της Ζωής σου και να ξαναρχίσεις τα θαύματα… 

Δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος που ήσουν χθες... 

Τώρα είσαι έτοιμος. Τώρα γκρέμισες τις ψευδαισθήσεις και αντίκρισες την Αλήθεια! Από εδώ και στο εξής θα βάλεις καινούργιες προτεραιότητες… θα βαδίσεις σε καινούργια μονοπάτια… θα σκαρφαλώσεις άλλα, νέα βουνά… 

Ναι! δεν λέω θα αντιμετωπίσεις καινούριες δυσκολίες, θα συναντήσεις καινούργιους ανθρώπους που θα αποδειχτούν άλλοι άγγελοι και άλλοι δαίμονες… 

Όμως όλοι θα είναι ''δάσκαλοι'' και θα σου χαρίζουν κάθε φορά την ευκαιρία να βλέπεις τον εαυτό σου, να απολαμβάνεις την ευκολία και να ξαναγεννιέσαι από τη δυσκολία πιο μεστός, πιο ολοκληρωμένος, πιο έτοιμος να είσαι μόνον ο Εαυτός σου! 

Σώπασε άνθρωπε… κι άκου την ψυχή σου να λέει:  '' Ώρα για Θαύματα'' και γίνε ο Θαυματοποιός της ζωής σου! 




Γιατί φοβάσαι να γνωρίσεις τον εαυτό σου ;

Το πρώτο πράγμα στην μεταμόρφωση είναι να αντιμετωπίσουμε άμεσα το νου. Για να συμβεί όμως αυτή η αντιμετώπιση, πρέπει να καταλάβεις δυο τρία πράγματα. Κατόπιν, θα είσαι σε θέση να σκεφτείς το πώς μπορεί να αλλάξει ο νους. Το πρώτο πράγμα για την άμεση αντιμετώπιση του νου είναι ότι πρέπει να αφήσεις όλους σου τους φόβους σχετικά με το να γνωρίσεις τον εαυτό σου.

Γιατί φοβάσαι να γνωρίσεις τον εαυτό σου;

Φοβάσαι ότι μπορεί να είσαι κακός άνθρωπος. Φοβάσαι ότι μπορεί να ανακαλύψεις πως είσαι κακός άνθρωπος, αφού έχεις καλλιεργήσει μια εικόνα καλού ανθρώπου. Φαίνεσαι καλός, ευγενικός, αθώος, αυθεντικός, αληθινός. 

Φοβάσαι ότι μπορεί να ανακαλύψεις πως μέσα σου δεν είσαι αυθεντικός, αλλά ψεύτικος. 

Φοβάσαι ότι θα ανακαλύψεις πως είσαι πονηρός και υποκριτής. 

Φοβάσαι ότι η εικόνα του εαυτού σου, αυτό που νομίζεις ότι είσαι, μπορεί να αποδειχθεί πως είναι ψεύτικο.

Ο άνθρωπος που τα φοβάται αυτά δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίσει το νου. Είναι πολύ εύκολο να πάει μέσα στο δάσος, είναι εύκολο να μπει μέσα στο σκοτάδι, είναι εύκολο να καθίσει χωρίς φόβο μπροστά σε άγρια Ζώα, μα είναι πολύ δύσκολο να σταθεί χωρίς φόβο μπροστά στον άγριο άνθρωπο, που είναι κρυμμένος μέσα του. Πάρα πολύ δύσκολο!

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να στέκεσαι επί χρόνια όρθιος στον ήλιο. Οποιοσδήποτε ηλίθιος μπορεί να το κάνει αυτό. 

Δεν είναι δύσκολο να στέκεσαι στο κεφάλι σου. Οποιοσδήποτε ηλίθιος μπορεί να διδαχθεί τέτοια στο τσίρκο. Και δεν είναι δύσκολο να ξαπλώνεις πάνω σε καρφιά. Το δέρμα συνηθίζει τα καρφιά πολύ γρήγορα. 

Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι στ’ αλήθεια πάρα πολύ δύσκολο είναι το να βρεις το κουράγιο να έχεις ένα άμεσο βίωμα από αυτό που είσαι μέσα σου - είτε αυτό είναι καλό είτε είναι κακό - οτιδήποτε είσαι. 

Έτσι, το πρώτο πράγμα είναι το να αφήσεις το φόβο και να ετοιμαστείς να δεις τον εαυτό σου με θάρρος. Εκείνος που δεν έχει αυτό το θάρρος έχει πολύ μεγάλους μπελάδες Ενδιαφέρεσαι να φτάσεις στην ψυχή, ενδιαφέρεσαι να γνωρίσεις την ύπαρξη, μα δεν έχεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις απλά και άμεσα τον εαυτό σου. Η ψυχή και η ύπαρξη βρίσκονται πάρα πολύ μακριά. 

Η πρώτη πραγματικότητα είναι ο νους σου. Η πρώτη πραγματικότητα είναι το κέντρο της σκέψης, με το οποίο είσαι περισσότερο συνδεδεμένος. Πρέπει να το δεις, να το γνωρίσεις, να το αναγνωρίσεις.Το πρώτο πράγμα είναι η προσπάθεια να γνωρίσεις τον ίδιο σου το νου, χωρίς φόβο. Για μισή ώρα τουλάχιστον κάθε μέρα, δώσε στο νου σου την ευκαιρία να εκφράσει τον εαυτό του έτσι όπως είναι.Κλείσου σε ένα δωμάτιο και δώσε απόλυτη ελευθερία στο νου σου. Πες του: «Οτιδήποτε θέλεις να σκεφτείς, άφησέ το να συμβεί.» Άφησε όλες τις λογοκρισίες του εαυτού σου, που εμποδίζουν τα πράγματα να βγουν στην επιφάνεια. 

Άφησε τα αυτά. Δώσε στο νου σου την ελευθερία να επιτρέψει να εμφανιστεί οτιδήποτε εμφανίζεται. Μη σταματάς και μην καταπιέζεις τίποτα. Τότε είσαι έτοιμος να γνωρίσεις αυτό που υπάρχει μέσα σου.

Και επίσης δεν πρέπει να κρίνεις αν κάτι είναι καλό ή κακό, επειδή τη στιγμή που κρίνεις, αρχίζει η καταπίεση. Οτιδήποτε ονομάζεις κακό, αρχίζει ο νους να το καταπιέζει και οτιδήποτε θεωρείς καλό, αρχίζει ο νους να το χρησιμοποιεί σαν κάλυμμα. 

Δεν χρειάζεται λοιπόν να κρίνεις τίποτα ούτε σαν καλό ούτε σαν κακό. Οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο νου, ό,τι κι αν είναι αυτό, να είσαι προετοιμασμένος να το γνωρίσεις έτσι όπως είναι. 

Αν αφήσεις στο νου σου την απόλυτη ελευθερία να σκέφτεται, να συλλογίζεται και να αισθάνεται, θα φοβηθείς και θα αναρωτιέσαι αν είσαι τρελός. Είναι όμως ουσιώδες να γνωρίσεις τι είναι κρυμμένο μέσα σου, προκειμένου να ελευθερωθείς από αυτό. Η γνώση και η αναγνώριση είναι τα πρώτα βήματα για να ελευθερωθείς από αυτό. 




Osho :Ταξίδι προς τα μέσα