Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Πυθαγόρεια διατροφή: Εξαφανίζει το 95% των ασθενειών - Δείτε ποιες τροφές πρέπει να τρώμε…!!!!

Με την Πυθαγόρεια διατροφή εξαφανίζεται το 95% των ασθενειών. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές πρέπει να τρώμε. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το έντερό τους τους.

Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.

Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.

Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.

Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.




ATHENSMAGAZINE TEAM

Πώς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να μην ενδίδει στους διατροφικούς πειρασμούς…!!!!

Αν βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από ερεθίσματα που μας φαίνονται ανίκητα, υπάρχει λύση και αυτή δεν είναι άλλη από τη γνώση και την προετοιμασία.

Οι συμπεριφορές υγείας είναι ένα πολύ παράξενο φαινόμενο. Ενώ όλοι ξέρουμε τι μας κάνει καλό, δεν το ακολουθούμε και τα αποτελέσματα στην υγεία είναι γνωστά. 

Όσον αφορά τη διατροφή και το βάρος, τα πράγματα περιπλέκονται γιατί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το άγχος οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Ο διατροφικός αυτοέλεγχος είναι απαραίτητος αλλά οι «εχθροί» του είναι πολλοί με ισχυρότερους το επεξεργασμένο φαγητό και το άγχος. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντισταθούμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα; 

Ο λόγος είναι ότι η ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά, προκαλούν υπερδιέγερση του κέντρου ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας, κυρίως μέσω της έκκρισης ντοπαμίνης. 

Ο αρχαίος εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα ισχυρά σήματα, γιατί το πιο γλυκό πράγμα που είχε να αντιμετωπίσει για χιλιάδες χρόνια ήταν το μέλι, και το αλάτι ήταν διαθέσιμο μόνο στο νερό. 

Εδώ ήρθε η βιομηχανία τροφίμου και με σκοπό το κέρδος, έφτιαξε τρόφιμα που συνδυάζουν την τέλεια αναλογία λίπους, ζάχαρης και αλατιού, με αποτέλεσμα να τα κάνει ακαταμάχητα. Έτσι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα…

Επόμενος αντίπαλος, το άγχος. Το χρόνιο άγχος είναι δυσάρεστο. Είναι ικανό να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Τι κάνουμε λοιπόν; 

Καταναλώνουμε τα εθιστικά τρόφιμα της βιομηχανίας τροφίμου που προείπαμε, τα οποία απελευθερώνουν ντοπαμίνη, προκαλούν ευχαρίστηση και έτσι προσπαθούμε να θεραπευτούμε από τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Και ξαφνικά βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από ερεθίσματα τα οποία μας φαίνονται ανίκητα. Υπάρχει λύση όμως, και αυτή δεν είναι άλλη από τη γνώση και την προετοιμασία.

Το πρώτο βασικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι να ξέρετε πώς διαχειρίζεται ο εγκέφαλος μας όλα αυτά τα ερεθίσματα, να τον βοηθήσετε και να τον εκπαιδεύσετε. 

Γιατί είπαμε, ο εγκέφαλός μας είναι αρχαίος, με αρχέγονα ένστικτα, που σε καταστάσεις έντονες ενεργοποιούνται. 

Ποτέ στην ιστορία ο άνθρωπος δεν είχε χρόνιο άγχος, τόσο χαμηλή δραστηριότητα και τόσες γεύσεις γύρω του, φτηνές και νοστιμότατες.

Όλα αυτά κάνουν τον έλεγχο των παρορμήσεων πολύ δύσκολη αποστολή. Αξίζει όμως να μπείτε στη διαδικασία να ελέγξετε τις παρορμήσεις σας, γιατί φαίνεται ότι ο αυτοέλεγχος δεν βοηθάει μόνο στον έλεγχο του βάρους, αλλά και σε άλλες σκοπιές της ζωής. 

Όσοι τον έχουν κατακτήσει, ζουν περισσότερα χρόνια, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι αυτή η ικανότητα βελτιώνεται. Υπάρχουν κάποιοι που τους βγαίνει εύκολα, αλλά αν ανήκετε στους πιο επιρρεπείς, υπάρχουν τρόποι να βελτιωθείτε. Τι να κάνετε;

1.Μπορεί να σας φαίνεται άσχετο, αλλά μια προσπάθεια για υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους ξεκινάει από το μαξιλάρι μας. Κοιμηθείτε καλά, γιατί ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης και της γκρελίνης και αυτές οι δυο ορμόνες, ελέγχουν την όρεξή σας, τη φυσική σας δραστηριότητα και την αποθήκευση του λίπους.

2.Η πιο απλή συμβουλή είναι να έχετε ένα σπίτι φιλικό στη προσπάθεια σας. Πολλές φορές μπορεί να σκεφτείτε ότι θα αγοράσετε ένα τρόφιμο για τους άλλους και εσείς θα αντισταθείτε, αλλά η αλήθεια είναι ότι τελικά θα υποκύψετε. Και αυτό είναι φυσιολογικό. 

Όταν έχουμε οπτική επαφή με τον πειρασμό, η νευροεπιστήμη έχει δείξει ότι ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που υπερτερούν του αυτοελέγχου.

3.Κρατήστε μια διατροφική ρουτίνα με τα κυρίως 3 γεύματα να γίνονται σε σταθερές ώρες. Αν χρειαστεί καταναλώστε και κάποιο μικρό σνακ. 

Αν είστε σχετικά χορτάτοι στην καθημερινότητά σας, θα υπάρχει και μικρότερη πιθανότητα για υπερφαγία. Θυμίζουμε εδώ ότι τα σνακ είναι προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά για όλους.

4.Φτιάξτε μια ρουτίνα ζωής τέτοια που θα σας βοηθάει να τρώτε υγιεινά και να έχετε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Όταν είστε κουρασμένοι, αγχωμένοι είναι πιο εύκολο να ενδώσετε σε πειρασμούς. 

Κανονίστε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πάρετε δύσκολες αποφάσεις όταν θα είσαι σε κατάσταση μειωμένης ενέργειας. 

Επομένως μπορείτε να ετοιμάσετε το πρωί τη βραδινή σαλάτα, το σαββατοκύριακο τα γεύματα της εβδομάδας και το περπάτημα κατευθείαν μετά την δουλειά. Αν επιστρέψετε σπίτι, ο καναπές γίνεται ανίκητος.

5.Καταναλώστε πολύ νερό. Δείκτης υδάτωσης είναι τα ούρα, θεωρώντας ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να έχουν ένα ωχρό – υποκίτρινο χρώμα. Η αφυδάτωση προκαλεί χρόνια κόπωση, αύξηση της όρεξης, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και πτώση της ψυχικής διάθεσης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε αχρείαστη πρόσληψη τροφής.

6.Όταν θα ξεφεύγετε από το στόχο σας (γιατί είναι βέβαιο ότι θα ξεφύγετε), θα πρέπει να έχετε ψυχραιμία και να μη αυτοκατηγορείστε. Οι άνθρωποι νιώθουν ότι όταν έχουν τύψεις και όταν θα είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, θα τα πάνε καλύτερα, αλλά η πραγματικότητα και οι έρευνες τους διαψεύδουν. 

Οι τύψεις και οι ενοχές οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα και τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν (στους περισσότερους) στις πράξεις εκείνες για τις οποίες απέκτησαν τις ενοχές. Έτσι αν έχουμε ενοχές επειδή φάγαμε μια πάστα, το αρνητικό συναίσθημα μας ξανασπρώχνει στην πάστα για να νιώσουμε καλύτερα. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

7.Βρείτε τρόπους εκτός του φαγητού που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες. Οι έρευνες της ψυχολογίας έχουν δείξει ότι οι πιο αποτελεσματικέςδραστηριότητες για να μειώσετε το στρες (το οποίο μειώνει τον αυτοέλεγχο) είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου, η μουσική, το περπάτημα (ιδανικά στη φύση) και φυσικά οι συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα.

Συμπέρασμα
Πολλές φορές έχετε καταναλώσει φαγητό / γλυκό σε μεγάλες ποσότητες και αν σας ρωτήσει κάποιος γιατί το κάνατε, η απάντησή σας είναι: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΠΑΘΑ! Τώρα όμως ξέρετε. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που είπαμε είναι μάλλον η πραγματική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.

Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της υγείας. Για να έχει όμως κάποιος καλή διατροφή πρέπει να έχει καλές συνήθειες, προετοιμασία, καλή ενυδάτωση και καλό ύπνο. Και φυσικά να ξέρει πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα..




Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν με χαραμίζω πια σε τελειωμένες καταστάσεις…!!!!

Σε έχω απέναντι μου, σε ακούω να μιλάς.
Μου μιλάς για μία επιστροφή μετά από αρκετούς μήνες.

Σε ακούω με προσοχή γιατί εγώ ξέρω από τι επιβίωσες. Εγώ ήμουν δίπλα σου και σκούπιζα τα γεμάτα δάκρυα μάτια σου.

Μαζί καταφέραμε να σταθείς στα πόδια σου και να αντηχεί πάλι στην παρέα μας το σπαρταριστό γέλιο σου.

Σε ακούω να μιλάς πάλι για εκείνον.
Θέλει να είστε μαζί γιατί ποτέ δεν σε ξέχασε. Προσπάθησε στην αγκαλιά μιας άλλης να θάψει τις στιγμές και τα όνειρα σας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Γιατί πάντα εσένα έχει μέσα του. Σου το ομολογεί ξεκάθαρα.

Ήταν εκεί για να μην γυρίσει σε σένα.
Τον πιστεύεις γιατί κι αυτό φαινόταν. Δεν εξαφανίστηκε τελείως. Αντιθέτως έκανε τα πάντα, με ένα μοναδικό τρόπο έδινε το παρόν στη ζωή σου.

Δεν σε ξέχασε ποτέ, σου λέει με τα γεμάτα δάκρυα ματιά του.

Αλλά κι εσύ δεν ξέχασες ποτέ, του ομολογείς μέσα από τα δικά σου δακρυσμένα μάτια.

Μόνο που εσύ δεν ξέχασες τις στιγμές που σε έκανε να κλαις. Μόνο που εσύ δεν ξέχασες πόσο πόνο σε κέρασε η άδικη συμπεριφορά του. Κι αυτόματα αυτή η επιστροφή, πλημμύρισε τα μάτια σου ξανά. Και δεν ήταν δάκρυα χαράς που να πάρει η οργή.

Στο φιλί του δεν ένιωσες το σπαρτάρισμα που σου προκαλούσε κάθε άγγιγμα του.

Σου ξύπνησε συναισθήματα που είχες ξεχάσει.

Όλα τα ένιωσες εκτός από αγάπη. Όχι επειδή δεν τον αγάπησες . Αντιθέτως κάποτε τον λάτρεψες. Αλλά φρόντισε να καταστρέψει ό,τι όμορφο ένιωσες για εκείνον.

Σου ζητάει μια ευκαιρία να δεις την αλλαγή.

Σου λέει οτι άλλαξε .
Του λες οτι άλλαξες κι εσύ .

Δεν νιώθεις πια. Δεν θες άλλη μια καταστροφή στη ζωή σου απο τον ίδιο άνθρωπο.Όχι τώρα πια, που είσαι καλά .

Άλλαξε σου φωνάζει , και μέσα σε λίγες ώρες πήρες πάλι δείγματα μιας ανύπαρκτης αλλαγής .

Μου μιλάς με το στομάχι σου δεμένο κόμπο, ακόμα μια φορά . Πάλι βλέπω την ίδια στεναχώρια στα μάτια σου. Πάλι χάθηκε το γέλιο σου, μόνο με την εμφάνιση του.

Πάλι είσαι έτοιμη να κλάψεις.

Λυπάμαι, μου λες. Αλλά πέρασα τόσα πολλά δίπλα του και δεν μπορώ να ξεχάσω.

Ανάσαινα ανακουφισμένη, όταν σε άκουσα να μου λες οτι δεν θα ξανακάνεις κακό στον εαυτό σου.

Ανάβεις το τσιγάρο σου, χαζεύεις τον καπνό και με ένα βλέμμα γεμάτο σιγουριά, μου λες…

Ο κύκλος έκλεισε.
Η πόρτα σφράγισε.
Ο κύβος ερρίφθη.

Το έργο το έχω ξαναδεί, και δεν με χαραμίζω πια.
Είναι αργά για επιστροφές.

Σε κοιτάζω στα μάτια. Βλέπω στο βλέμμα σου μια σιγουριά, που διώχνει κάθε δικό μου φόβο για πισωγύρισμα.

Με βήμα σταθερό κατευθύνομαι στο ραδιόφωνο. Επιλέγω ένα τραγούδι και γυρνώ να σε κοιτάξω….

“Επιστροφές, καταστροφές” ακούγεται η φωνή του γνωστού καλλιτέχνη.

Το ακούς με προσοχή και γελάς..
Και τώρα μου λες άκου το δικό μου τραγούδι.
Στήνω αυτί με προσοχή!

“Τελειωμένες Καταστάσεις”
Και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο.




ΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, Λία Ευαγγελίδου

Η ώρα που γεννηθήκατε δηλώνει ενδιαφέροντα μυστικά για την προσωπικότητα σας…!!!!

Ενώ μπορεί να μην το σκέφτεστε, η ώρα που γεννηθήκατε παίζει ρόλο στα χαρακτηριστικά που έχετε και γενικότερα στην προσωπικότητα σας. Παρόλο που μπορεί να ξέρετε την ώρα που γεννηθήκατε λόγω του ωροσκόπου σας, ξέρετε τι άλλο σημαίνει;

Υπάρχουν πολλές προβλέψεις που μπορούν να γίνουν βάσει της ώρας που γεννηθήκατε είτε το πιστεύετε είτε όχι. Για να μάθετε τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητα σας, σύμφωνα με το αwαrenessαct.com, κοιτάξτε παρακάτω.

12-2 π.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις δύο ώρες, είστε αρκετά κριτικοί. Πάντα επιδεικνύετε το πνεύμα σας και τείνετε να κρατάτε λίγους ανθρώπους κοντά σας. Εκτιμάτε τις συνδέσεις που έχετε και είστε γενικά αρκετά πειστικοί.

Πολλοί δεν σας καταλαβαίνουν αλλά σας ζηλεύουν. Ξέρετε τι χρειάζεται να πείτε και δεν φοβάστε την αντίδραση. Ποτέ δεν δαγκώνετε την γλώσσα σας.

2-4 π.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις δύο ώρες είστε αρκετά υλιστικοί. Θέλετε τα καλύτερα στην ζωή σας και δεν διστάζετε να κυνηγήσετε τα όνειρα σας. Πάντα πιέζετε τα όρια σας και τα ξεπερνάτε για να πετύχετε αυτό που θέλετε.

Όταν κάποιος σας λέει όχι, ξέρετε πώς να το κάνετε ναι. Αγαπάτε τα ταξίδια και τραβάτε την προσοχή. Οι άλλοι προσελκύονται από εσάς.

4-6 π.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις δύο ώρες είστε το είδος ατόμου που λαχταρά την επιτυχία. Συνεχώς δουλεύετε σκληρά και προσπαθείτε να βγάζετε τον καλύτερο σας εαυτό κάθε μέρα. Είστε ευγενικοί στους άλλους και δεν οδηγείτε κανέναν στον λάθος δρόμο. Πάντα έχετε πρόγραμμα και μετατρέπετε τις χειρότερες καταστάσεις σε κάτι καλύτερο.

Πιστεύετε στον εαυτό σας και πάντα αναλαμβάνετε καινούργιες ευθύνες για να αξιοποιήσετε τα πάντα. Οι άνθρωποι σας θεωρούν ως κάποιον χωρίς τον οποίο δεν μπορούν να ζήσουν. Είστε πολύ σημαντικοί στις ζωές των γύρω σας.

6-8 π.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις δύο ώρες πιθανώς είστε πολύ πονηροί. Δεν αποκαλύπτετε τις προθέσεις σας σε κανέναν και πάντα κρίνετε τους άλλους. Σας αρέσει να βοηθάτε όταν υπάρχει σοβαρή ανάγκη αλλά συχνά δεν ανησυχείτε για τα μικρά πράγματα.

Ξοδεύετε πολύ χρόνο στο να διασφαλίζετε πως όλα στην ζωή σας είναι εντάξει που ξεχνάτε το ότι να είστε χαλαροί και ευτυχισμένοι είναι σημαντικό. Είστε καλοί ομιλητές και κάνετε τους άλλους να νιώθουν λίγο εκτός τόπου. Είστε επίσης πολύ συνεπείς με πολλούς τρόπους.

8-10 π.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις δύο ώρες πάντα ξέρετε πώς να κάνετε τους γύρω σας να νιώσουν ασφαλείς. Είστε πολύ αξιόπιστοι και υπεύθυνοι. Μπορείτε να λύσετε σχεδόν κάθε πρόβλημα και πάντα σιγουρεύεστε να το κάνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επειδή περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους είστε και οι ίδιοι θετικοί. Δεν ξοδεύετε πολύ χρόνο στο να ανησυχείτε για το τι πιστεύουν οι άλλοι ή στο να είστε μόνοι. Έχετε κανονίσει τα πάντα όπως νομίζετε πως θα έπρεπε να είναι.

10-12
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις δύο ώρες συχνά δεν αφήνετε τους άλλους να δουν τον πραγματικό σας εαυτό. Φυλάγεστε αρκετά και τείνετε να χρησιμοποιείτε την μυστηριώδη πλευρά σας προς όφελος σας. Ενώ μπορεί να είστε λίγο ντροπαλοί, αυτό σας ξεχωρίζει από τους άλλους και δεν σας ενοχλεί.

Ως άτομο, πάντα είστε πρόθυμοι να πάρετε ευκαιρίες και να κάνετε αλλαγές αλλά μερικές φορές είστε αργοί στο θέμα της ανάπτυξης σε συναισθηματικό επίπεδο. Επειδή έχετε τόσα πολλά μοναδικά ταλέντα και ικανότητες πολλοί μπορεί να έχουν εμμονή μαζί σας. Είναι σαν να βρίσκεστε σε διαφορετικό επίπεδο.

12-2 μ.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις δύο ώρες είστε πολύ τυχεροί. Τα πράγματα έρχονται στον δρόμο σας όπως τα θέλετε χωρίς καν να προσπαθήσετε. Πολλοί σας ζηλεύουν γι αυτά που έχετε.

Ενώ προσπαθείτε να τα μοιραστείτε με άλλους δεν είστε και οι καλύτεροι στο να εξηγείτε τα πράγματα ή να προωθείτε την θετικότητα. Είστε πολύ έξυπνοι αλλά έχετε ελλείψεις σε ορισμένους τομείς. Μερικές φορές ξεχνάτε το πόσο ταλαντούχοι είστε και αυτό μπορεί να σας κρατήσει πίσω.

2-4 μ.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις ώρες είστε κάποιος που φέρνει πολλή χαρά στις ζωές των άλλων. Πάντα είστε εκεί για αυτούς που αγαπάτε. Μοιράζεστε ότι μπορείτε μαζί τους και τους παρέχετε την ενίσχυση που χρειάζονται για να πετύχουν.

Χωρίς εσάς, δεν θα μπορούσαν να πάνε πολύ μακριά. Είστε σαν φύλακας άγγελος για τους φίλους και την οικογένεια σας. Δεν θα μπορούσαν να φανταστούν μια ζωή χωρίς εσάς είτε το παραδέχονται είτε όχι.

4-6 μ.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις ώρες είστε πραγματικοί ηγέτες. Πάντα βρίσκεστε σε μια θέση όπου λέτε στους άλλους τι να κάνουν. Είστε αρκετά ενδιαφέροντες και συνήθως κάνετε γρήγορα φίλους.

Οι άλλοι νιώθουν πως είστε κάποιος που μπορούν να εμπιστευτούν και έρχονται σε εσάς για τα προβλήματα τους. Ενώ αυτό μπορεί να είναι λίγο κουραστικό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε για την υπόλοιπη ζωή σας. Πάντα θα είστε το κέντρο της προσοχής στις ζωές των κοντινών σας.

6-8 μ.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις ώρες είστε το είδος ατόμου που κάνει τα πάντα με τον τρόπο του. Αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με αισιόδοξη προοπτική και είστε αρκετά γενναιόδωροι ενώ παράλληλα εξασφαλίζετε πως όλα πάνε βάσει σχεδίου. Αν υπάρξει κάποια απόκλιση ταράζεστε σαν να υπήρξε κάποια μεγάλη αλλαγή στο μυαλό σας.

Έχετε ως προτεραιότητα την αγάπη και αρνείστε το να σας χρησιμοποιούν. Πρέπει να έχετε το σωστό άτομο δίπλα σας για να αναπτυχθείτε κατάλληλα και το ξέρετε. Δεν έχετε χρόνο για τοξικές σχέσεις.

8-10 μ.μ.
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις ώρες πάντα πιέζετε τον εαυτό σας στα άκρα. Όταν είναι καιρός να χαλαρώσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα απλώς δεν μπορείτε. Δεν ξέρετε πότε να σταματήσετε ή πώς να ηρεμήσετε.

Είναι σαν πάντα να έχετε υπερκινητικότητα. Είστε πολύ έξυπνοι, έχετε ικανότητες και το να αρνείστε να δώσετε λίγο χώρο στον εαυτό σας είναι σημαντικό και σας καθυστερεί. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσετε.

10-12 μ.μ
Αν γεννηθήκατε ανάμεσα σε αυτές τις ώρες δεν καταλαβαίνετε καθόλου τους άλλους. Συχνά βρίσκεστε σε σοβαρές παρεξηγήσεις και αναγκάζεστε να κάνετε κάτι που δεν σας αρέσει. Ενώ θα πρέπει να βελτιώσετε την κρίση σας ποτέ δεν την λαμβάνετε υπόψη.

Οι άνθρωποι γύρω σας είναι άτομα που συχνά δεν σκέφτεστε και πολύ και γι αυτό δεν μπορείτε να δημιουργήσετε σωστές συνδέσεις. Χρειάζεται να αρχίσετε να εξηγείτε και να καλλιεργείτε την ευτυχία με τους ανθρώπους γύρω σας. Ίσως εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.




Image via Flickr

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Πpoσoχή : Mηv αφήνεις τον φορτιστή σου στην πρίζα αν δεν τον χρησιμοποιείς, οι κίνδυνοι που υπάρχουν…!!!!

Μία συνήθεια που έχουμε όλοι είναι να αφήνουμε το φορτιστή στην πρίζα ενώ δεν τον χρησιμοποιούμε με τους λογαριασμούς να έρχονται φουσκωμένοι.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έναν φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα όταν δεν φορτίζει καμία συσκευή; Ο λόγος θα σας εκπλήξει δυσάρεστα

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για σωστή και εσφαλμένη χρήση φορτιστών. Ωστόσο, μερικά από αυτά βασίζονται στην αλήθεια. Ένα παράδειγμα για όλους είναι αυτό που λέει ότι ο φορτιστής δεν πρέπει να αφήνεται στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιείται .

Το πιο κοινό επιχείρημα είναι ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς. Ωστόσο, αυτός δεν απέχει πολύ από τον μοναδικό λόγο, αν και αποδεικνύεται δικαιολογημένος. Μάθετε ποια είναι τα άλλα επιχειρήματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στη σωστή χρήση των φορτιστών.

Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει γιατί καίει ρεύμα.

Δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή επαναφόρτιση, αυτός ο λόγος δεν είναι αμελητέος.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσους φορτιστές έχετε στο σπίτι – εάν ζείτε σε ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο έφηβα παιδιά, η απογραφή θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό .

Φορτιστής κινητού τηλεφώνου – 4x, φορτιστής φορητού υπολογιστή – 4x, φορτιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου – 2x, φορτιστής έξυπνου ρολογιού και άλλες συσκευές – 3x. Έτσι θα έχετε συνολικά 13 φορτιστές.

Εάν τα αφήνατε όλα στην πρίζα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα χωρίς καμία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτά, η ετήσια κατανάλωσή τους θα ήταν περίπου 185 Wh ετησίως για έναν φορτιστή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός αν και είναι μικρή η πιθανότητα.

Ίσως το πιο αγαπημένο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς όταν ο φορτιστής είναι «άδειος». Είναι πιθανό να κουνάτε το χέρι σας σε αυτό, αλλά είναι πιο σωστό να το σκεφτείτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν φορτιστές σε πρίζες χαμηλής συχνότητας, επομένως είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν να τους αποσυνδέσουν . Παρόλο που όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς – και είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.




9 παράξενες αιτίες που έχουμε πονοκέφαλο…!!!!

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, και μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Αυτές τις αιτίες, όμως, δεν τις είχαμε σκεφτεί...

Υπάρχουν αλήθεια αμέτρητοι λόγοι για να μας πιάσει πονοκέφαλος. Το στρες και η μεγάλη συναισθηματική φόρτιση είναι οι πιο συνήθεις ύποπτοι. Η αϋπνία, επίσης. Και όμως, ένας πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί και από άλλες καθημερινές αιτίες που δεν είχαμε καν υπολογίσει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές...

Το βάρος μας
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 είχαν 35% μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από πονοκεφάλους. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος 40, που σημαίνει σοβαρή παχυσαρκία, αύξανε τις πιθανότητες στο 80%.

Η προσωπικότητά μας
Ορισμένα χαρακτηριστικά έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πονοκεφάλων. Μερικά από τα άτομα που φαίνεται να το βιώνουν αυτό είναι όσοι έχουν εμμονικές σκέψεις, αλλά και όσοι είναι υπερβολικά τυπικοί και μαζεμένοι.

Το σεξ
Υπάρχει η πιθανότητα το σεξ να προκαλέσει πονοκέφαλο, συχνότερα στους άνδρες. Είναι ο ίδιος πονοκέφαλος που θα έπιανε κάποιον και μετά τη γυμναστική, που σημαίνει ότι το σώμα μας κουράστηκε πολύ.

Τα μεγάλα διαλείμματα
Και όμως, το να πάρουμε εκείνη την πολύ αναγκαία άδεια μπορεί να προκαλέσει έναν πονοκέφαλο : Αν αλλάξουμε απότομα και έντονα την ρουτίνα μας, ο οργανισμός μας είναι πιθανό να "ταρακουνηθεί" λίγο, και ο πονοκέφαλος θα είναι δείγμα αυτού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην χαλάτε το πρόγραμμα του ύπνου σας, ακόμα και όταν είστε σε άδεια - και, ναι, εννοούμε και τα Σαββατοκύριακα.

Η αφυδάτωση
Και όταν μιλάμε για αφυδάτωση, μην πηγαίνει ο νους σας σε ανθρώπους στην έρημο σε ημιθανή κατάσταση: Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί και επειδή ξεχάσαμε για μισή ημέρα να πιούμε νερό, στην ουσία, και οι επιπτώσεις της γίνονται φανερές αρκετά γρήγορα. Η κόπωση και οι πονοκέφαλοι (συν ένα πολύ ξερό στόμα) είναι ένα καλό σημάδι ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Ο υπερβολικός καφές
Σε μικρές δόσεις, ο καφές βοηθά να ξυπνήσουμε το πρωί και να πάρουμε μια μικρή ένεση ενέργειας όταν την έχουμε ανάγκη. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, η καφεΐνη έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα. 

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα ποια είναι τα όριά σας. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, άρα αν πίνετε όχι μόνο πολλούς, αλλά και γλυκούς καφέδες, αυξάνετε τον κίνδυνο.

Η έλλειψη γυμναστικής
Σε γενικές γραμμές, μελέτες γύρω από τη γυμναστική έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που δεν ασκούνται τακτικά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πονοκεφάλους. Αυτή η σχέση δεν είναι αναγκαστικά πάντα άμεση. Επίσης, προσέξτε καθώς ο πονοκέφαλος από πολλή έντονη γυμναστική χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως (ή όταν πιέζουμε πολύ τον εαυτό μας) είναι και αυτός μια πιθανότητα.

Ο λίγος ύπνος
Μια μελέτη μεγάλης κλίμακας έδειξε πως οι άνθρωποι που κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες κάθε νύχτα, αντιμετωπίζουν πιο συχνούς αλλά και πιο σφοδρούς πονοκεφάλους. Προσπαθήστε να κοιμάστε για επτά με οκτώ ώρες κάθε νύχτα, και σε σταθερό ωράριο για να αποφύγετε τις δυσάρεστες επιπτώσεις της αϋπνίας.

Ορισμένες τροφές
Οι αντιδράσεις είναι πολλές και διαφορετικές, και φυσικά ανάλογες με το άτομο, αλλά ορισμένες τροφές αναφέρονται αρκετά συχνά σε μελέτες σχετικά με τους πονοκεφάλους και τη διατροφή. Αυτές είναι το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, τα παλαιωμένα τυριά, τα αλλαντικά και η μπύρα. 

Οι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο, από την άλλη μεριά, φαίνεται να προλαμβάνουν τους πολλούς πονοκεφάλους σε άτομα που πάσχουν συχνά. Μερικές από αυτές τις τροφές είναι το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λευκά φασόλια και οι ηλιόσποροι.




Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Πειθαρχία σε παιδί με ΔΕΠ-Υ : Συμβουλές για τους γονείς…!!!!

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί κάνει το ζήτημα της πειθαρχίας ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να κάνει το ζήτημα της πειθαρχίας του παιδιού σας εφιάλτη. Και αυτό επειδή οι παραδοσιακές μέθοδοι πειθαρχίας δεν πρόκειται να δουλέψουν. 

Παρακάτω είναι μια πολύ χρήσιμη λίστα με συμβουλές για γονείς που έχουν παιδιά με ΔΕΠΥ και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα όταν χρειάζεται να επιβληθούν.

Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα
Δεν πρέπει να σκέφτεστε "πρέπει να πειθαρχήσω το παιδί μου", αλλά "πρέπει να βοηθήσω το παιδί μου καταλάβει". Ο σκοπός δεν είναι να πείσετε το παιδί σας να κάνει ό,τι θέλετε εσείς, αλλά να μάθει ποιες επιλογές είναι σωστές, ποιες λάθος και τι μπορεί να πάει στραβά.

Ρωτήστε αν το παιδί σας συμπεριφέρεται όντως άσχημα
Είναι άσχημη συμπεριφορά ή είναι η παρορμητικότητα που χαρακτηρίζει την ΔΕΠΥ (και ούτως ή άλλως είναι μεγάλο κομμάτι της παιδικής συμπεριφοράς); Τα περισσότερα παιδιά με ΔΕΠΥ ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά το βρίσκουν δύσκολο να συγκεντρωθούν. Αντί για επίπληξη, δοκιμάστε καθοδήγηση.

Μη φωνάζετε
Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος για ένα παιδί να "κλείσει" όλα του τα συστήματα και να σταματήσει να σας ακούει. Και όχι επειδή σας αγνοεί, αλλά επειδή οι φωνές σημαίνουν φόβο. Σε ένα παιδί με ΔΕΠΥ, αυτό γίνεται μόνο πιο έντονο.

Κάντε μικρές, κατανοητές συζητήσεις
Για παράδειγμα, το "Πρέπει να μιλήσουμε για τους βαθμούς σου" είναι τόσο γενικό και μπορεί να καταλήξει τόσο μεγάλη συζήτηση, που ένα παιδί με ΔΕΠΥ δύσκολα θα μπορέσει να το παρακολουθήσει. "Σπάστε" το σε μικρότερες συζητήσεις, πιο συγκεκριμένες και πιο κατανοητές.

Δείτε τα πράγματα ένα-ένα
Δεν μπορείτε να φορτώσετε ένα σωρό ευθύνες στο παιδί σας και να περιμένετε να τις βγάλει όλες εις πέρας, ειδικά αν το παιδί πάσχει από ΔΕΠΥ. Ξανά, πιο σημαντική είναι η καθοδήγηση για να μάθει το παιδί να προγραμματίζει καλύτερα τον χρόνο του, με τρόπους που λειτουργούν για εκείνο.

Ζητήστε τη γνώμη του
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μάθετε στο παιδί σας να παίρνει αποφάσεις, είναι να το συμπεριλαμβάνετε και στις δικές σας αποφάσεις. Σε έναν ασφαλή χώρο και στον κατάλληλο χρόνο, ρωτήστε το παιδί σας πώς πιστεύει ότι πρέπει να διαχειριστείτε μαζί μία κατάσταση. Δώστε και εσείς τις προτάσεις σας, και συζητήστε τις διαφορές.

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη ΔΕΠΥ
Πρέπει να ενημερώνεστε και να διαβάζετε για τη ΔΕΠΥ, ώστε να καταλαβαίνετε όσο καλύτερα γίνεται πώς δουλεύει το μυαλό του παιδιού σας, αντί να μένετε στη συμπεριφορά του. Καταλαβαίνοντας τα κίνητρα του παιδιού σας, θα είναι πιο εύκολο να καταλαβαίνετε και την συμπεριφορά του.

Μην περιμένετε πάντα σταθερότητα
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά με ΔΕΠΥ να διατηρούν ρουτίνα, πόσο μάλλον να πηγαίνουν όλα καλά μέσα σε αυτή (π.χ. οι βαθμοί τους). Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας και προσπαθήστε να καταλαβαίνετε ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκεται. Με αυτή την αποδοχή, θα είναι πιο εύκολο και για το παιδί να χτίσει καλύτερη αίσθηση ελέγχου μακροπρόθεσμα.

Χαρείτε με τα καλά
Μερικές φορές, κάποια πράγματα μπορεί να πάνε ανέλπιστα καλά, ενώ κάποια άλλα όχι. Για παράδειγμα, ανέβηκαν οι βαθμοί του παιδιού, αλλά εξακολουθεί να αφήνει τα φώτα ανοιχτά ή να μην τραβάει το καζανάκι. Χαρείτε με τις επιτυχίες, χωρίς να αφήνετε αυτά που ακόμα δεν έχει καταφέρει το παιδί σας να τις επισκιάζουν.

Μην αναφέρετε κάθε πράγμα που πάει στραβά
Ξανά, είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνετε το μυαλό του παιδιού σας με πληροφορίες, επειδή χρειάζεται τον χρόνο να τις επεξεργαστεί. Αν σχολιάζετε κάθε πράγμα που μπορεί να πάει στραβά, αντί να περιμένετε μια κατάλληλη στιγμή, τότε και οι πληροφορίες δεν θα αφομοιωθούν, και το παιδί θα νιώθει έντονο στρες.

Σκεφτείτε πώς πήγε η ημέρα του
Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας δεν μπορεί να καθήσει ήσυχο στο δείπνο, οι πιθανότητες λένε πως πρόσεχε τη συμπεριφορά του όλη μέρα στο σχολείο και αυτή τη στιγμή νιώθει εξαντλημένο - αλλά και ότι βρίσκεται σε ασφαλή χώρο να εκφραστεί ελεύθερα. 

Δουλέψτε με μικρότερους στόχους, όπως να καταφέρει να καθήσει στη θέση του για δύο λεπτά ή να αξιοποιήσει την ενέργεια που του έχει μείνει για να φέρει κάτι από την κουζίνα ή να βοηθήσει στο μάζεμα των πιάτων.




Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Πατέρας Φιλόθεος Φάρος : «Τι σχέση έχει ο κλήρος με τα χρυσαφικά; Ο Χριστός κυκλοφορούσε ξιπόλητος»…!!!

Εργάστηκε για χρόνια ως κληρικός και ψυχοθεραπευτής, από νοσοκομεία και κλινικές στη Βοστώνη μέχρι το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα του Ραγκαβά στην Πλάκα. Οι παραδοσιακοί κληρικοί, τον αποφεύγουν μετά βδελυγμίας, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι έχουμε σκοτώσει τον Θεό μέσα μας.

Ο Πατέρας Φιλόθεος Φάρος ξεχωρίζει για την ανθρώπινη στάση του και σε νέα συνέντευξή του προκαλεί αίσθηση, λέγοντας : «Τι σχέση έχει ο κλήρος με τα χρυσαφικά; Ο Χριστός κυκλοφορούσε ξιπόλητος και με έναν χιτώνα».

Μερικά από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης στο Ραδιόφωνο 24/7:

«Όταν ήμουν 11 χρονών, ο πατέρας μου με πήρε στο μαγαζί (σ.σ. κουρείο στην Τρούμπα), όχι για να βγάλω χρήματα, αλλά για να με φέρει σε επαφή με την πραγματικότητα και νομίζω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά μου είναι ότι βρίσκομαι διαρκώς σε επαφή με την πραγματικότητα. Μπορεί να το οφείλω στον πατέρα μου αυτό, και στην Τρούμπα».

«Το να λέμε ότι κάποιος μας συγχωρεί ταυτόχρονα υπαινίσσεται ότι αυτός ο κάποιος είναι μνησίκακος. Ότι κάτι του έχουμε κάνει και μας το κρατάει. Ο Θεός δεν είναι μνησίκακος, μόνο αγαπά. Δεν πολυκαταλαβαίνω λοιπόν την έννοια της συγγνώμης από τον Θεό, αφού μόνο αγαπάει».

«Από μικρός έλεγα ότι θα γίνω παπάς. Στην εφηβεία σταμάτησα να το λέω και γύρω στα 20, είχα δει ένα θεατρικό με τη Λαμπέτη και τον Μουσούρη, που έπαιζε έναν επίσκοπο. Με συγκίνησε αυτή η παράσταση. Δεν ήταν η παράσταση ο λόγος, αλλά στάθηκε η αφορμή να ξαναγυρίσω στην ιδέα να γίνω κληρικός».

«Ζούμε σε μια εποχή που εκθειάζει τη νεότητα και πολλοί ηλικιωμένοι προσπαθούν να δίνουν την εντύπωση ότι είναι νέοι. Για μένα, η νεότητά μου ήταν μια θλιβερή περίοδος. Ήμουν ένα ανόητο παιδάκι με πολλές ψευδαισθήσεις. Προφανώς δεν ήταν εξασφαλισμένη η εσωτερική μου αυτοπεποίθηση. Κι όταν κάποιος έχει ανασφάλεια, καταφεύγει σε μεγαλομανία, φαντάζεται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Ένα τραγικό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι το παιδί πρέπει να το διαμορφώσουν δύο άνθρωποι. Η δημιουργία ενός νέου ανθρώπου είναι μια τεράστια υπόθεση για οποιουσδήποτε δύο ανθρώπους. Και δυστυχώς δεν υπάρχει κοινοτικό πνεύμα στην εποχή μας».

«Το κήρυγμα δεν είναι διδασκαλία. Κάποτε έκανα μια συνέντευξη στην τηλεόραση και μιλούσαμε για τον καταληκτικό ασθενή. Ειπώθηκε λοιπόν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λένε στον άνθρωπό τους ότι πεθαίνει γιατί τον αγαπούν. 

Κι εγώ είπα ότι δεν του το λένε, γιατί δεν τον αγαπούν. Γιατί τον απομονώνουν με αυτόν τον τρόπο, τον αφήνουν ολομόναχο. Όταν γύρισα σπίτι λοιπόν, σήκωσα το τηλέφωνο και μια κυρία μου λέει, ποιος είσαι εσύ που θα πεις ότι δεν αγαπώ τον άντρα μου, που του συμπαραστέκομαι δύο χρόνια που πεθαίνει από καρκίνο; 

Βλέπετε, η γενικότητα ήταν σωστή, αλλά ο άνθρωπος είναι μοναδική περίπτωση. Δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με γενικότητες. Ήμουν συντετριμμένος. Της είπα, έχετε δίκιο, ήταν λάθος μου. Έκτοτε, δεν κηρύττω. Κάνω συναντήσεις που είναι διάλογοι».

«Χωρίς έpωτα δεν μπορεί να γίνει η ένωση. Κι ένας από τους λόγους που το 80% των ζευγαριών μπορεί να είναι συμβατικά είναι ότι δεν γίνονται από έpωτα, αλλά για σκοπιμότητες. Για σeξ, για χρήμα, για κοινωνική αναβάθμιση. Πήρε γιατρό, λέμε.

Δεν έχει σημασία αν δεν αισθάνεται τίποτα γι’ αυτόν. Αλλά αυτή θα την πληρώσει πολύ άσχημα και ακόμα πιο πολύ, θα την πληρώσουν τα παιδιά που προκύπτουν από αυτήν την ένωση».

«Θα σας πω τι είναι παρά φύσιν. Παρά φύσιν είναι να χρησιμοποιείς την ώθηση που σε σπρώχνει στην ένωση, όχι προς την πραγμάτωση της ένωσης, αλλά για να αισθανθείς κάποια ηδονή ή να αποβάλεις τα απόβλητα. Κι εγώ σας λέω, όποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φυσική ώθηση προς την ένωση και την κοινωνία με έναν άλλον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, κάνει κάτι θεάρεστο. Το άλλο είναι το παρά φύσιν».

«Ο Χριστός κυκλοφορούσε ξιπόλητος και με έναν χιτώνα. Τι σχέση έχει αυτή η εικόνα με αυτό που βλέπουμε σήμερα από τον κλήρο με τα χρυσαφικά; Αυτά είναι μέσα επιβολής και ο Χριστός δεν χρησιμοποίησε καθόλου μέσα επιβολής. Εγώ δεν έχω καμιά ιδιαίτερη επαφή με κληρικούς. Στους διαλόγους που κάνω, δεν έχουν έρθει κληρικοί».

«Έτσι είναι οι Ορθόδοξοι; Τι καμαρώνουμε ότι το 95% των Ελλήνων είναι Ορθόδοξοι; Ο μέσος Έλληνας έχει μια νοοτροπία αρκετά παρακμιακή και καθόλου χριστιανική επί της ουσίας. Έτσι δεν δημιουργήθηκε αυτή η κρίση; 

Το όνειρο κάθε μπαμπά και μαμάς ήταν να φέρει με το βύσμα το παιδί από τη μεθόριο, αν ήταν στρατιώτης. Και μέχρι εκεί, μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Αλλά αυτό έχει μια συνέπεια.

Έφερνες το δικό σου γιο πίσω κι έστελνες το παιδί κάποιου άλλου εκεί, που δεν είχε αυτό το βύσμα. Ξέρετε, πολλοί από μας πια έτσι βλέπουμε και τον Θεό, σαν κάποιον που μας κάνει ρουσφέτια».

«Τα παιδιά έμαθαν μόνο να παίρνουν. Και μεγαλώνουν και γερνάνε και δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο. Αλλά ξέρετε ο άνθρωπος πλουτίζει όταν δίνει, όχι όταν παίρνει. Όταν παίρνει, γίνεται ζητιάνος».

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ερωτεύεται, που δεν βασανίζεται».

*H συνέντευξη με τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο μεταδόθηκε το Μ. Σάββατο 7 Απριλίου στο Ραδιόφωνο 24/7.




Προκαλείς τις άσχημες σκέψεις να γίνουν πραγματικότητα…!!!!

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας ευθύνονται για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας ; Aυτό που σκεφτόμαστε είναι ουσιαστικά αυτό το οποίο ζούμε.

Η σκέψη μας επηρεάζει την συμπεριφορά μας , την διάθεση μας , τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα , τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας στο περιβάλλον. Άρα αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μας είναι η ζωή μας η ίδια!

Η δύναμη του μυαλού αποτελεί το δεύτερο δυνατότερο εργαλείο μας , μετά από την δύναμη της ψυχής η οποία μπορεί σε πολλές καταστάσεις να μας δώσει ακόμα και υπεράνθρωπη θέληση ή υπεράνθρωπες δυνάμεις. (π.χ σε περιπτώσεις κινδύνου). 

Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεχτικοί για το τι σκεφτόμαστε και πως το σκεφτόμαστε!

Σκεφτείτε ότι το μυαλό σας λειτουργεί σαν μια μονάδα αναπαραγωγής εικόνας. Οι εικόνες που προέρχονται από την σκέψη μας , πολλές φορές παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στο μυαλό μας και είτε μας φοβίζουν, είτε μας δίνουν την δύναμη να δημιουργήσουμε , είτε μας εμπνέουν , είτε μας κάνουν να ονειρευόμαστε.

Οι αρνητικές σκέψεις μας δημιουργούν αρνητικές εικόνες και συνεπώς και αρνητικές αντιδράσεις τις οποίες και εκφράζουμε προς το περιβάλλον μας. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις θετικές μας σκέψεις που κάνουν ακριβώς την αντίθετη δουλειά , προς όφελος μας. Πως μπορούμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας ; 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ; Οι αλλαγές στην ζωή μας είναι εφικτές μόνο όταν μπορούμε να ελέγχουμε την σκέψη μας , να φιλτράρουμε τον αρνητισμό και να προβάλλουμε μόνο τα θετικά και την ομορφιά που περιέχει η ζωή μας. Αυτή είναι η δύναμη της σκέψης μας!

Μπορούμε λοιπόν, εκτός από θετικές σκέψεις να κάνουμε δημιουργικές σκέψεις. Να προγραμματίζουμε , να σχεδιάζουμε και να βάζουμε στόχους για το αύριο. Παράλληλα, με την δύναμη της δημιουργικής σκέψης μπορούμε άμεσα να επηρεάσουμε και τους γύρω μας. 

Μπορούμε να τους εμψυχώσουμε , να τους εμπνεύσουμε , να τους δώσουμε κίνητρα και να τους μεταδώσουμε ενέργεια και όραμα. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται δημιουργικά. 

Ξεκινώντας από τα απλά , καθημερινά πράγματα που έχουμε στο πρόγραμμα μας , μπορούμε σε πρώτο στάδιο να οργανώνουμε τη σκέψη μας για το πως θα υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε να κάνουμε.

Σε δεύτερο στάδιο , δημιουργικά , προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για απλουστεύσουμε και να διευκολύνουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση του προσωπικού μας χρόνου που είναι απαραίτητος για την προσωπική μας βελτίωση.

Στο τρίτο στάδιο και αφού έχουμε λύσει κάποια από τα λειτουργικά προβλήματα της καθημερινότητας μας , μπορούμε να διοχετεύσουμε την δύναμη της σκέψης μας στο να οραματιστούμε τα επόμενα βήματα στην ζωή μας , στις προσωπικές μας σχέσεις στην καριέρα μας και στην οικογένεια μας.

Οι σκέψεις μας έχουν την ιδιότητα να περνούν και να αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο μας το οποίο μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά μας και τις αντιδράσεις μας.

Οι σκέψεις μας έχουν την δυνατότητα , όπως είπαμε και πιο πάνω , να περάσουν και στο υποσυνείδητο των γύρω μας , όταν τις εκφράζουμε. 

Οι σκέψεις που έχουμε μοιραστεί με άλλους ανθρώπους , τους προδιαθέτουν θετικά ή αρνητικά απέναντι μας , τους δημιουργούν αισθήματα σεβασμού ή αγάπης , συναισθήματα θυμού. Οι σκέψεις μας δημιουργούν δράση και αντίδραση και στον ψυχικό μας κόσμο αλλά και στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Ονειρευτείτε! Η δύναμη της σκέψης σας μπορεί να σας μεταφέρει σε κάποια υπέροχη στιγμή που νιώθατε ευτυχισμένοι , στην παραλία από το νησί των διακοπών σας ! Σας μεταφέρει ήχους , χρώματα , μυρωδιές , ανθρώπους….δεν είναι εντυπωσιακό ;

Oνειρευτείτε τώρα…πως θα θέλατε να είναι η ζωή σας , η σχέση σας , η δουλειά σας και σκεφτείτε το όσο πιο έντονα μπορείτε με όσο πιο πολλές λεπτομέρειες! Αυτή η σκέψη σας κάνει να νιώσετε όμορφα ; 

Αυτή η σκέψη σας δίνει κίνητρα να προσπαθήσετε να φτάσετε στο σημείο το οποίο ονειρευτήκατε ; Ναι! Πρέπει να την κάνετε καθημερινά αυτή τη σκέψη, ξανά και ξανά και ξανά!

Εγκαταστήστε λοιπόν ένα καινούργιο λειτουργικό στον εγκέφαλο σας που θα τον κάνει να σκέφτεται πάντα θετικά , θα αγνοεί τους φόβους και δεν θα τους μετατρέπει σε εικόνες , θα αγνοεί τις κακές σκέψεις για πιθανές αποτυχίες και θα τις μετατρέπει σε μια μεγάλη εικόνα επιτυχίας και αυτοπεποίθησης. 

Θα δείτε ότι με την πάροδο του χρόνου και η ζωή σας θα γίνει πιο όμορφη και θα πλησιάζει την ζωή που ονειρευτήκατε αλλά και η συμπεριφορά σας θα γίνει πιο αποτελεσματική και πιο αποδεκτή από το περιβάλλον σας.

Πολεμήστε τις κακές σκέψεις από την ρίζα τους και μην τις αφήνετε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Στο χέρι σας είναι…ή μάλλον στο μυαλό σας!




Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Αν έχετε να δείξετε και να πείτε κάτι σε κάποιον – κάντε το σήμερα. Μπορεί να μην τον ξαναδείτε…!!!!

Φοβόμαστε την απόρριψη. Ο εγωισμός μας προστάζει να μην είμαστε εμείς που θα κάνουμε το πρώτο βήμα, να μην διακινδυνεύσουμε την ήττα, να μην τσαλακώσουμε τα συναισθήματα και την εικόνα μας. Και ας το θέλουμε πολύ. Και ας αξίζει το ρίσκο. Και ας έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε και μαζί με εμάς να ωφεληθούνε και οι άλλοι.

Η ψευδαίσθηση του απεριόριστου χρόνου που πιστεύουμε οτι έχουμε, μας κλέβει την αληθινή ζωή. Μας κάνει αδρανείς. Μας εγκλωβίζει σε μια φούσκα ενώ στην πραγματικότητα απομονωνόμαστε και απέχουμε από αυτά που αγαπάμε και θέλουμε να τολμήσουμε.

Τα σχέδια μένουν στο συρτάρι για πάντα, οι ευκαιρίες και οι άνθρωποι χάνονται. Οι καλές στιγμές θυσιάζονται για ασήμαντες η φανταστικές παρεξηγήσεις. Ο αρνητισμός και η μνησικακία μας στερούν την εσωτερική γαλήνη και την χαρά. Η ντροπή και ο δισταγμός μας απαγορεύουν να στηρίξουμε τον εαυτό μας και τα όνειρα μας.

Οι αναβολές και οι δικαιολογίες ροκανίζουν το παρόν μας. Όταν θα έχω περισσότερα χρήματα δεν θα έχω άγχος. Όταν αδυνατίσω θα πηγαίνω στην θάλασσα για μπάνιο. 

Αν ήμουν πιο όμορφη θα με αγαπούσαν περισσότερο. Όταν θα πάει καλύτερα η δουλειά μου θα επικεντρωθώ περισσότερο και στην οικογένεια μου.

Όμως, αν περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες, ίσως να μην προλάβουμε να χαρούμε ποτέ. Αν εξισώνουμε την ευτυχία με την τελειότητα και τις προσδοκίες των άλλων, ίσως να μην γνωρίσουμε ποτέ την αγάπη και την ομορφιά.

Δεν υπάρχει πάντα αρκετός χρόνος. Η ζωή περνάει και εναλλάσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Ο θάνατος δεν συνθηκολογεί με κανέναν και δεν εξαγοράζεται. Δεν ξεχωρίζει νέους από ηλικιωμένους, καλούς από κακούς, όμορφους από άσχημους πλούσιους από φτωχούς και σημαντικούς από ασήμαντους.

Όσο ζούμε ορίζουμε την εσωτερική περίμετρο της ζωής μας, στο παρόν, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν έλεγχο η βεβαιότητα για το χρονικό διάστημα που θα υπάρχουμε και για τις εξωτερικές συνθήκες που μας επηρεάζουν.

Ο μόνος αληθινός χρόνος που έχουμε είναι το τώρα. Το εδώ. Το παρελθόν έχει παρέλθει και το μέλλον είναι αβέβαιο. Ας μη σνομπάρουμε καμιά μέρα επειδή δεν είναι η τέλεια μέρα. Ας μη θυσιάζουμε καμιά στιγμή πιστεύοντας οτι οι καλύτερες είναι μόνο πολύ μακριά μας.

Είναι πάντα προτιμότερο να έχουμε δώσει μια μάχη και ας μη την έχουμε κερδίσει από το να αναρωτιόμαστε για πάντα πως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Ας μη παίρνουμε τίποτα και κανέναν ως δεδομένα γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί το επόμενο λεπτό σε εμάς ή στους γύρω μας.

Ας αξιοποιήσουμε και απολαύσουμε ό,τι μπορούμε, ας δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε και αυτή είναι η μόνη σίγουρη βάση για να χτίσουμε την ζωή που ονειρευόμαστε και αξίζουμε.

Όταν αναρωτιόμαστε για το τι είναι πραγματικά σημαντικό στο ταξίδι της ζωής, ο κάθε άνθρωπος θα επιλέξει διαφορετικά πράγματα. Η απάντηση όμως παραμένει για όλους η ίδια.

Τίποτα δεν μένει πίσω μας, τίποτα δεν παίρνουμε μαζί μας εκτός από το μερτικό στην αγάπη.

Την αγάπη που νιώσαμε και δώσαμε.




Ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Βλαχοπούλου BSc, Msc

7 από τους πιο κοινούς συγχρονισμούς στους οποίους δε δίνουμε σημασία…!!!!

Ο συγχρονισμός είναι το φαινόμενο των σημαντικών «συμπτώσεων» που συμβαίνουν στη ζωή και οι οποίες δεν μπορούν να εξηγηθούν με συνηθισμένους όρους. Αψηφούν τη φυσική εξήγηση εξαιτίας της τέλειας χρονικής στιγμής που συμβαίνουν και του τρόπου που συμπίπτουν τέλεια με άλλους τομείς στη ζωή μας. Αυτό είναι κυριολεκτικά ένα σημάδι από το Μάτριξ ότι είστε στο σωστό δρόμο και είστε εναρμονισμένοι με τη ροή του Σύμπαντος.

Ακολουθούν 7 κοινοί συγχρονισμοί που οι άνθρωποι βιώνουν όταν είναι έντονα εναρμονισμένοι. Την επόμενη φορά που θα βιώσετε έναν, σας αξίζει ένα μπράβο γιατί είστε σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα του σύμπαντος.

1. Βλέπετε επαναλαμβανόμενους αριθμούς όπως 1111, 222 ή 333
Αυτό είναι πιθανότατα το πιο συνηθισμένο σημάδι που οι άνθρωποι λαμβάνουν από το Σύμπαν. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά είναι σημάδια από πνευματικούς οδηγούς ή αγγέλους που θέλουν να ξέρουμε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση ή απλά θέλουν να μας καθοδηγήσουν.

2. Όταν σκέφτεστε κάποιον, τότε την ίδια στιγμή λαμβάνετε μια κλήση ή ένα μήνυμα από αυτόν
Αυτός είναι ένας υπερβολικά κοινός συγχρονισμός που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απλά σύμπτωση. Μπορείτε να πείτε ότι κάποιος είχε αυτόν τον συγχρονισμό όταν σας λέει «Μόλις σε σκέφτηκα!». Αυτός είναι συγχρονισμός που βασίζεται στην ενεργειακή σύνδεση που έχουμε με όλα τα πράγματα γύρω μας. 

Μπορούμε κυριολεκτικά να έχουμε πρόσβαση στις σκέψεις και τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων, ασχέτως της απόστασης. Ο αριθμός των μυαλών που υπάρχουν στο σύμπαν είναι ένας.

3. Ακούτε τις πρώτες νότες του επόμενου τραγουδιού που είναι να παίξει στο ράδιο, μέσα στο μυαλό σας, προτού αυτό παιχτεί
Έχετε ποτέ τραγουδήσει ένα τραγούδι στο κεφάλι σας και έπειτα αυτό παίζει στο ράδιο ή στο εμπορικό κατάστημα, αμέσως μετά αφού το σκεφτήκατε; Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό, πολλές φορές. Θα ήταν αφελές να πιστεύαμε ότι αυτό είναι απλά μια μεγάλη σύμπτωση που έχει ο κάθε άνθρωπος στη γη. Όταν είστε συντονισμένοι με τη στιγμή, οι ψυχικές σας ικανότητες αυξάνονται. 

Το μυαλό μας έχει προ-γνωστικές ικανότητες, κάτι που σημαίνει ότι μερικές φορές ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα προτού αυτά υπάρξουν. Τι μας λέει αυτό για τη φύση του χρόνου;

4. Απαντήσεις σε ερωτήματα που είχατε, αρχίζουν ξαφνικά να σας δίνονται
Ίσως θέλατε να ξέρετε ποια θα είναι η επόμενη επαγγελματική σας κίνηση ή χρειάζεστε μερικές συμβουλές για μια μεγάλη μελέτη. Ίσως περιμένετε ένα σημάδι για την σχέση στην οποία βρίσκεστε. Χωρίς καν να αναζητάτε κάποια απάντηση αυτή τη στιγμή, ο συγχρονισμός μπορεί απλά να φέρει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με ζητήματα όπως τα προηγούμενα, με πολλούς απρόσμενους τρόπους.

5. Παράλογα καλή χρονική στιγμή
Ίσως κινείστε εύκολα μέσα στη κίνηση και πετυχαίνετε κάθε πράσινο φανάρι ή εμφανίζεστε κάπου ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Όταν ο χρόνος είναι με το μέρος σας και πηγαίνετε με τη ροή του σύμπαντος, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οδηγείτε τον εαυτό σας με τέτοιο τρόπο που θα σας φέρει περισσότερους συγχρονισμούς. Όταν εργάζεστε με το σύμπαν, αυτό φαίνεται να σας ανταποδίδει αυτή την εργασία.

6. Ξαφνικά λαμβάνετε ένα δώρο που το θέλατε, ακόμα και αν δεν είχατε πει σε κανέναν ότι το θέλατε
Ίσως να είναι ένα βιβλίο που θέλατε να διαβάσετε ή ένα καινούργιο γκάτζετ που το είχατε παρατηρήσει αλλά δεν είχατε πει σε κανέναν για αυτό. Είναι στη λίστα των πραγμάτων που θέλετε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας. Ξαφνικά, ο σύντροφός σας, κάποιος συγγενής ή φίλος, σας το δίνει δώρο, από το πουθενά. «Το είδα και σκέφτηκα ότι μπορεί να σε ενδιαφέρει».

7. Ξαφνικά συναντάτε κάποιον που έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ή σε μια τρέχουσα ανάγκη που έχετε
Για να το θέσουμε απλά, το σύμπαν σας συνδέει. Οι άνθρωποι που χρειάζεστε στη ζωή, συχνά εμφανίζονται συγχρονιστικά τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος όπου είστε κατάλληλα εναρμονισμένοι με τη στιγμή. Κάποιος με τον οποίο μιλάτε σε ένα μανάβικο ή συναντάτε σε ένα πάρτυ ίσως να είναι ακριβώς το άτομο που μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό που θέλετε ή χρειάζεστε στη ζωή σας.

Η νούμερο ένα συμβουλή που θα μπορούσα να σας δώσω αν ψάχνετε για περισσότερους συγχρονισμούς στη ζωή σας, είναι να συναντήσετε το σύμπαν στη μέση της διαδρομής. Μην κάθεστε άπραγοι και περιμένετε από το σύμπαν να σας δώσει ένα γλειφιτζούρι. 

Αν καταβάλλετε προσπάθεια, έχετε μια δόνηση που ταιριάζει με την πραγματικότητα που θέλετε και κάνετε αυτό που σας αντιστοιχεί για να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά σας το μυαλό σας και το πνεύμα σας είναι εναρμονισμένα με τα αποτελέσματα τα οποία ψάχνετε, τότε το σύμπαν θα σας οδηγήσει κατά μήκος της διαδρομής.




Μετάφραση: awakengr.com via

Osho: Κάθε άτομο είναι ασύλληπτο. Μπορείτε να πιάσετε το σώμα, αλλά όχι την ψυχή του…!!!!

Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο βασικό γεγονός που πρέπει να καταλάβετε: ότι εκτός από εσάς, κανείς δεν μπορεί να διεισδύσει στην ιδιωτικότητά σας. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια πέτρα και σε εσάς. Μπορεί κανείς να διεισδύσει ως το κέντρο της πέτρας - δεν έχει ιδιωτικότητα. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην ύλη και τη συναίσθηση.

Η ύλη δεν έχει ιδιωτικότητα· η συναίσθηση έχει ιδιωτικότητα. Η ύλη μπορεί να γίνει κατανοητή απ’ έξω επειδή η ύλη δεν έχει εσωτερικό. Δεν υπάρχει εσωτερικό στην ύλη - όλα είναι εξωτερικά. Και στη συναίσθηση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: όλα είναι εσωτερικά και τίποτε δεν είναι εξωτερικό.

Αν σας κοιτάζει επίμονα κάποιος, τότε υποβιβάζεστε σε ένα αντικείμενο, σε ένα πράγμα. Δεν είστε άνθρωπος. Προσπαθήστε να το καταλάβετε αυτό. Γι’ αυτό όποτε σας κοιτάζει κάποιος επίμονα, νιώθετε άβολα.

Στα ινδικά αποκαλούμε αυτόν τον τύπο ανθρώπου lucha. Η λέξη σημαίνει «εκείνος που σε κοιτάζει». Η λέξη lucha προέρχεται από το lochan – lochan σημαίνει «το μάτι». Εκείνος που σε κοιτάζει αδιάκοπα, παραβιάζει, καταπατά. Δεν είναι πολιτισμένος. Είναι απολίτιστος, άξεστος.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο, ένα χρονικό όριο: οι ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι είναι γύρω στα τρία δευτερόλεπτα. Αν κοιτάζεις κάποιον για τρία δευτερόλεπτα δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι απλά ένα τυχαίο βλέμμα. 

Δύο ξένοι μπορούν να κοιτάξουν για τρία δευτερόλεπτα ο ένας τον άλλο καθώς περνάνε στον δρόμο. Μέχρι αυτό το διάστημα, είναι ένα τυχαίο βλέμμα. Αν το διάστημα είναι μεγαλύτερο, τότε το βλέμμα δεν είναι τυχαίο. 

Τώρα προσπαθείτε να διεισδύσετε στον άλλο. Αν τον αγαπάτε τότε επιτρέπεται, επειδή οι εραστές είναι ανοικτοί ο ένας στον άλλο. Αλλά αν δεν αγαπάτε το άτομο και το άτομο δεν σας αγαπάει, τότε τον προσβάλλετε. Τότε αυτό είναι βία. 

Τότε καταπατάτε τον ιδιωτικό χώρο του άλλου ατόμου, και το άλλο άτομο θα νιώσει προσβεβλημένο, θα νιώσει άβολα. Θα ανταποδώσει. Γιατί; Προσέξτε: κάθεστε μόνος σας στο δωμάτιό σας - είστε ένα τελείως διαφορετικό άτομο. 

Τότε μπαίνει μέσα κάποιος· αμέσως αλλάζετε επειδή έχουν έρθει δύο μάτια. Δεν είστε πια μόνος σας. Κάνετε το μπάνιο σας, σιγοτραγουδώντας, κάνοντας γκριμάτσες στον καθρέφτη, και μετά ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι κάποιος κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα- αλλάζετε. 

Αυτή η ματιά, αυτό το βλέμμα σάς διαπερνά σαν ένα κοφτερό σπαθί. Δεν είστε πια μόνος το σιγανό τραγούδι σταματά- η ιδιωτικότητά σας έχει παραβιαστεί.

Γιατί προσβάλλεστε αν κοιτάξει κάποιος από την κλειδαρότρυπα; – επειδή σας έχουν υποβιβάσει σε ένα πράγμα. Η υποκειμενικότητά σας δεν γίνεται σεβαστή. Δεν είστε ένα πράγμα. Πριν σας κοιτάξει κάποιος πρέπει να ζητήσει την άδειά σας. 

Χωρίς την άδειά σας, όταν κάποιος σας κοιτάζει σαν κλέφτης σάς προσβάλλει. Σας κάνει πράγμα. Είστε μια συναίσθηση, μια υποκειμενικότητα. Δεν μπορείτε να υποβιβαστείτε σε ένα πράγμα.

Πηγαίνετε σε μια πόρνη: πληρώνετε γιατί θα κάνετε έpωτα μαζί της, κι εκείνη νιώθει πληγωμένη επειδή δεν είναι ένα αγαθό - αλλά εσείς την υποβιβάζετε σε ένα αγαθό. Η ζωή την ανάγκασε με κάποιο τρόπο να γίνει ένα πράγμα στην αγορά.

Ακόμη και η πιο άσχημη γυναίκα είναι πιο όμορφη από την πιο όμορφη πoρνη, επειδή το να είσαι γυναίκα και να μην είσαι πράγμα σού χαρίζει μια χάρη, μια αξιοπρέπεια. Ακόμη και η πιο όμορφη πoρνη είναι άσχημη. 

Και οι άνθρωποι που πηγαίνουν μαζί της πρέπει να είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμμία αισθητική. Πώς μπορείς να κάνεις έρωτα σε μια γυναίκα εφόσον την έχεις υποβιβάσει σε ένα πράγμα; Κάνεις έpωτα σε μια κούκλα. 

Κάνεις έpωτα σε ένα νεκρό σώμα, σε ένα πτώμα. Κάνεις έpωτα στα χρήματά σου. Δεν κάνεις έpωτα σε ένα άτομο, επειδή ένα άτομο είναι μια εσωτερικότητα, και ένα άτομο δεν μπορεί να αγοραστεί.

Να κοιτάζετε πάντα γύρω σας, και θα δείτε ότι ένα άτομο είναι ασύλληπτο. Μπορείτε να πιάσετε το σώμα, αλλά όχι την ψυχή. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανείς.




ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ  -  OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

Η δικαιολογία «δεν χωρίζω για τα παιδιά» μπάζει νερά από παντού – Eίναι φυσιολογικό;

Η δικαιολογία «δεν χωρίζω για τα παιδιά» μπάζει νερά από παντού.

Τι να λέμε τώρα; Ψυχολόγοι και αηδίες.

«Όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται και φεύγουν από το σπίτι είναι φυσιολογικό να νιώθετε κενό και θλίψη».

Είχαμε λέει προσηλωθεί τόσα χρόνια με τον άντρα μου σε έναν συγκεκριμένο στόχο και τώρα που αυτός επετεύχθη χάσαμε τις ισορροπίες μας. 

Τώρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας, να δουλέψουμε με τα συναισθήματά μας, να βρούμε δραστηριότητες να κάνουμε μαζί, να βγούμε ακόμα και ραντεβού, να ερωτευτούμε από την αρχή. Έτσι είπε η κυρία «αηδίες» και μετράω το δεύτερο πενηντάευρο που πετάω και υπόσχομαι να είναι το τελευταίο.

Γελάω που εξακολουθώ να τρέφω τον εγωισμό μου με αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς» προκειμένου να μην αποδειχτώ ανακόλουθη με όλα όσα αρνιόμουν να παραδεχτώ τόσα χρόνια. Γελάω που δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να γεφυρώσω τόσα κενά, γιατί πολύ απλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.

Για αυτό σου λέω, αηδίες. Αν είσαι πραγματικά ειλικρινής με τον ίδιο σου τον εαυτό τα ρέστα δεν τα ζητάς από κανέναν και με κανέναν τρόπο. Θα με βόλευε κάθε φορά που με αγνοούσε να κοιτάζω τα παιδιά μου στα μάτια και να τους θυμίζω πόσες θυσίες έκανα για αυτά, αλλά ένα θα σου πω και κράτα το καλά στο μυαλό σου να μην σου φύγει. 

Είκοσι χρόνια τώρα όλα τα κενά του γάμου μου είχαν την ταμπέλα «πάνω από όλα τα παιδιά». Προφανώς και δεν αντιλέγω πως το παιδί είναι το κέντρο του ηλιακού σου συστήματος, αλλά ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως άλλο το κέντρο και άλλο ο μοναδικός πλανήτης.

Δεν θυμάμαι πια γιατί τον παντρεύτηκα. Ίσως επειδή από μικρό κοριτσάκι έπαιζα με τις φίλες μου με πλαστικά ροζ σετ τσαγιού τις κυρίες που ανταλλάσσουν επισκέψεις και ψάχνουν τούλια για να ντυθούν νύφες, ίσως επειδή τον ερωτεύτηκα, ίσως επειδή ήθελα να φύγω από το σπίτι μου, ίσως επειδή οι ευχές στα γενέθλια είχαν πάντα μέσα την λέξη «γάμος», ίσως επειδή όταν όλοι μου οι φίλοι ξενυχτούσαν για να αλλάζουν πάνες εγώ είχα περισσέψει ξεχασμένη στα μπαράκια..., 

ίσως επειδή περνούσαμε καλά μαζί στις διακοπές με την παλιοπαρέα και νομίζαμε πως διακοπές θα ήταν πάντα, ίσως επειδή ήταν ο κατάλληλος για την μαμά, ίσως, ίσως, ίσως, τι νόημα έχει τώρα;

Στο πολύ καθοριστικό δια ταύτα και μετά από αρκετά χρόνια σχέση, πήραμε προφανώς την απόφαση μονόδρομο, κλείσαμε εκκλησία, παραγγείλαμε προσκλητήρια και όλα του πανηγυριού τα απαραίτητα και είχε ο κόσμος να ζηλεύει ευτυχία που κρεμόταν από τα μπατζάκια. 

Βάλαμε το κλειδί στην πόρτα του ολόδικού μας σπιτιού, βγήκαμε από τον παράδρομο και γίναμε μέρος της κανονικής ροής του κόσμου και επισήμως.

Τα βράδια έξω με φίλους και μετά έρωτα μέχρι τα ξημερώματα δίπλα στο δωμάτιο με την σιδερώστρα, το μελλοντικό παιδικό. Όλα αυτά τον πρώτο καιρό, αλλά επειδή η προσκόλληση σε χρόνους μελλοντικούς και ελπιδοφόρους έχεις ως τίμημα την πιο επικίνδυνη αδράνεια, η απόλυτη πλήξη εμφανίστηκε κάπως αργότερα. 

Θυμάμαι στην δεύτερη επέτειο του γάμου μας εκείνο το διήμερο που φύγαμε οι δυο μας, γιατί έτσι έπρεπε. Θυμάμαι που βγάλαμε εκατό φωτογραφίες αγκαλιά, αλλά δεν μιλιόμασταν για ώρες επειδή είχα ξεχάσει να πάρω μαζί τον φορτιστή του κινητού του. 

Για τις διακοπές τις καλοκαιρινές, ούτε λόγος χωρίς παρέα, αλλιώς δέκα μέρες ίσον δέκα αιώνες.

Θυμάμαι πως από την ημέρα που γυρίσαμε αποφάσισα να κρυφτώ τελείως πίσω από το δάχτυλό μου ρίχνοντας το βλέμμα στις βιτρίνες με τα παιδικά. Ένα παιδί θα μπορούσε να ολοκληρώσει μια ευτυχία που έμοιαζε να μην στηρίζεται καλά. Τα αδύναμα πόδια χρειάζονται δεκανίκια. 

Να φύγει και η σιδερώστρα από το δεύτερο δωμάτιο και να φτιαχτεί επιτέλους αυτό από την αρχή με άλλα χρώματα. Πρότζεκτ. Λες; Ναι, με άλλα χρώματα, λιγότερο βαρετά, πιο φωτεινά.

Ήρθε το πρώτο παιδί, κουνήθηκαν λίγο οι ισορροπίες και άλλαξε η ατμόσφαιρα. Ήρθε και το δεύτερο. Μετά τις κλασσικές ιστορίες για το ποιο όνομα θα δοθεί και πιο υποκοριστικό δεν θα θυμίζει τα πεθερικά ούτε για πλάκα, εγκαταστάθηκε στα εγκεφαλικά μας κύτταρα για τα καλά πια η νοοτροπία «πάνω από όλα τα παιδιά» σαν ιός κακός, έτοιμος να υποτροπιάσει ανά πάσα στιγμή.

Τα παιδιά μεγάλωναν όπως και οι απαιτήσεις. Διάβασμα, ιώσεις, εξωσχολικά, μαγείρεμα, ξενύχτια, ηλεκτρική σκούπα, καινούρια παπούτσια για τον μεγάλο, το πάρτι για τα γενέθλια της μικρής. Μιλούσαμε πια μόνο γι’ αυτά ή δεν μιλούσαμε καθόλου.

Το καθημερινό τρέξιμο αρκούσε για να κρύβει καλά ό,τι απειλούσε να ξηλώσει το ελκυστικό οικοδόμημα που είχα φτιάξει προκειμένου να μην ανοίξω την πόρτα για να φύγω προσπαθώντας να αντιμετωπίσω την ίδια μου την ζωή πιο έντιμα. Αυτό όμως ήθελε πολύ θάρρος. 

Αργότερα κατάλαβα πως η ζωή που επέλεξα να ζήσω ήθελε πολύ περισσότερο. Βολεύτηκα λοιπόν στην αδράνεια του θεατή που παρακολουθεί το έργο με τα ποπ κορν αγκαλιά και άρχισα να σκεπάζω την συναισθηματική άπνοια που κυριαρχούσε μέσα στο ίδιο μου το σπίτι με κάθε τρόπο.

Ίσως και με την υπερπροσπάθεια να είμαι η τέλεια μαμά. Υπερπροσπάθεια που κρατούσε τα παιδιά μου ομήρους σε εξαντλητικά προγράμματα που απαιτούσαν αντοχές πεζοναύτη. Ήμουν ετοιμοπόλεμη απέναντι σε ό,τι μπορούσε να υπονομεύσει την «ευτυχία» της οικογένειάς μου. Αν έπρεπε να μου φταίει κάτι αυτό προτιμούσα να είναι οι τροφές με γλουτένη παρά τα άδεια δικά του «αγάπη μου» ή το σώμα μου που δεν τον ένοιαζε να ακουμπήσει πια. Φυσιολογικό όμως μετά από τόσα χρόνια γάμου. Ε;

Στα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια και τις γιορτές που μαζευόντουσαν βλέμματα πολλά οι αγκαλιές έβγαιναν από τη καθημερινή τους ναφθαλίνη και οι κρίσεις πανικού καθώς και οι συναισθηματικοί εκβιασμοί έμπαιναν κάτω από το χαλάκι «πάνω από όλα τα παιδιά».

«Πάνω από όλα τα παιδιά», και πλήγωνε λιγότερο όταν αργούσε τα βράδια λόγω δουλειάς, «πάνω από όλα τα παιδιά» και δεν πείραζε που δεν χωρούσα στο περσινό μου τζιν, «πάνω από όλα τα παιδιά» και τι έγινε που ανταλλάσσαμε μηνύματα μεταξύ μας μόνο για το ποιος θα πάρει τον έναν από το μπάσκετ και την άλλη από το μπαλέτο, «πάνω από όλα τα παιδιά» γιατί ένα διαζύγιο είναι μαχαίρι που θα κουβαλάνε στην πλάτη τους για πάντα, «πάνω από όλα τα παιδιά» και ας μην καταφέρουμε ποτέ να επανορθώσουμε για την μελλοντική οικογένεια που θα φτιάξουν καθ’ εικόνα και ομοίωση με αυτήν μέσα στην οποία μεγάλωσαν, «πάνω από όλα τα παιδιά» και πολλές άλλες τέτοιες μπαρούφες να έχεις να γεμίζεις δύο ζωές.

Το κομοδίνο μου γέμισε με τα βιβλία της κυρίας Ροζαλίας Φέξε μου και Γλίστρησα. Τα βράδια που αργούσε, εγώ ντυνόμουν την Ισμήνη της και βόλταρα στις αμμουδιές το ηλιοβασίλεμα ψάχνοντας τον χαμένο μου έρωτα και την ζωή που δήθεν δεν έζησα εξαιτίας του.

Με είχε ρωτήσει θυμάμαι πριν καιρό γιατί διαβάζω αυτές τις αηδίες. Προχθές που βγήκαμε για φαγητό με τον καινούριο του συνάδελφο και την γυναίκα του συζητούσαν για την κατάντια της γυναικείας λογοτεχνίας και εγώ προτιμούσα να τρώω για να μην μιλάω, που ξέρουν αυτοί καλύτερα από τους εκδότες.

Που όταν τον κοιτάζω να κοιμάται δίπλα μου σκέφτομαι πως είναι ένας ξένος που δεν μου θυμίζει απολύτως τίποτα πια. Που έχουμε χρόνια να κοιμηθούμε αγκαλιά.

Που τα ρεσό στο μυαλό μου τα ανάβω μόνο για τον ψηλό με τις φαρδιές πλάτες που έχει μάτια μόνο για την Ισμήνη του. Που τώρα που έφυγαν τα παιδιά από το σπίτι, μου τελείωσαν οι δικαιολογίες. 

Που όχι, αν με ρωτάς, δεν θέλω να τον γνωρίσω από την αρχή. Από τη αρχή τον γνώρισα κάποτε. Τώρα δεν έχω άλλα παιδιά για να πετάω τις δικαιολογίες μου. Είμαι σε μια ηλικία πια που δεν με ενδιαφέρει να εφεύρω τον τροχό της επικοινωνίας μαζί του. Έχω ξοδέψει την ενέργειά μου προ πολλού.

Πως να γκρεμίσεις άλλωστε τοίχο ίσαμε δέκα μέτρα με ένα σφυράκι;

Προφανώς, κάθε φορά που σηκώνεις έναν τοίχο πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να χωρίσεις από τι. Έτσι και κάθε φορά που τον γκρεμίζεις πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να ενώσεις με τι.

Τα παιδιά έφυγαν και έμεινε μόνο μία οργή που κουράζει. Ο μεγάλος σπουδάζει στο Λονδίνο και η μικρή πέρασε σε άλλη πόλη. Είχα κουραστεί και εγώ πολύ είναι η αλήθεια και νόμιζα πως περίμενα πως και πως την ημέρα που θα έμπαινα σε αυτό το σπίτι και δεν θα με περίμενε στην γωνία κανένα πλυντήριο που πρέπει να απλώσω, κανένα «μαμά τι θα φάμε σήμερα;», κανένα «που είναι το τζιν μου;», κανένα «μου πήρες το βιβλίο της άλγεβρας;», κανένα «σε δέκα λεπτά θα είμαι στο φροντιστήριο», κανένα «οι καθηγητές δέχονται την άλλη Τετάρτη».

Είχα την ψευδαίσθηση πως ίσως όλα να άλλαζαν μεταξύ μας, σαν μια τσίχλα που είχε κολλήσει για χρόνια στις σόλες των παπουτσιών μας και ξαφνικά θα εξαφανιζόταν ως δια μαγείας και θα μπορούσαμε ελεύθερα να πατάμε πάνω στο καινούριο χαλί.

Τώρα που η μέρα αυτή ήρθε επιτέλους στέκομαι έξω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού και την κοιτώ. Βάζω το κλειδί στην κλειδαριά αλλά δεν ξεκλειδώνω. Αλλά φεύγω. Μην φανταστείς, μέχρι το περίπτερο στην γωνία θα πάω και θα ξαναγυρίσω. Θα πετάξω μετά την τσάντα μου στον καναπέ που κοιμήθηκε εκείνος χθες το βράδυ και μέσα στην απόλυτη ησυχία θα αναρωτηθώ που βρίσκεται.

Θα διστάσω αλλά θα τον πάρω τελικά τηλέφωνο να τον ρωτήσω τι ώρα θα έρθει για να ζεστάνω το φαγητό. Φαγητό όμως δεν έχω στο ψυγείο. Θα τον πάρω τηλέφωνο για να επιβεβαιώσω πως ούτε εκείνος καίγεται να γυρίσει στο σπίτι, θα τον πάρω τηλέφωνο για να γίνει ένας ακόμα καυγάς που δεν με ενημέρωσε εγκαίρως πως θα αργήσει και εγώ μαγείρευα σαν ηλίθια, θα τον πάρω τηλέφωνο για να τον εκδικηθώ που έχει να κάνει κάτι καλύτερο από ό,τι εγώ. Αυτό με νοιάζει πραγματικά.

Και σίγουρα η ψυχολόγος δεν εννοούσε αυτό όταν έλεγε πως θέλει δουλειά και από τους δύο για να χτιστεί ξανά η επικοινωνία μεταξύ μας.

Δεν σου κρύβω, αν και είμαι σίγουρη πως το έχει καταλάβει το ίδιο εύκολα που έχει βολευτεί σε αυτήν την κατάσταση και εκείνος για χρόνια ολόκληρα, πως περισσότερο με νιάζουν οι φωτογραφίες που έχω γεμίσει τις κορνίζες του σπιτιού μου και τα μάτια των φίλων παρά να τον χωρίσω και να φτιάξω την ζωή μου από την αρχή σαν κάτι γραφικές που τελικά μένουν στα αζήτητα. 

Εγωισμός; Φόβος; Όπως θες πες το, αλλά προτιμώ να κυνηγώ στον ύπνο μου τον ψηλό με τις φαρδιές πλάτες και ας γίνεται η άμαξά μου κολοκύθα κάθε πρωί.

Ίσως να είναι και η κρίση της μέσης ηλικίας, που αυτή μοιάζει να είναι περισσότερο ασφαλής παρά επισφαλής επιλογή. Το Σάββατο πάντως κλείνουμε είκοσι χρόνια γάμου και έχω ακόμα άδειες κορνίζες να γεμίσω. Πάρτι ολόκληρο, εξήντα άτομα και βάλε με τα ποτήρια της σαμπάνιας στο χέρι και τις ευχές στο στόμα.

«Περνώντας από το ζαχαροπλαστείο μετά την δουλειά, μην ξεχάσεις να δώσεις προκαταβολή για την τούρτα που παρήγγειλα». Αυτό θα του στείλω σε λίγα λεπτά και θα αφήσω τα κενά πάλι εκτεθειμένα. Mind the gap και χρόνια μας πολλά προκαταβολικά.




Φαίη Ζησοπούλου