Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Πώς να απενεργοποιήσετε τα voice cookies για να μην σας ακούει το κινητό σας…!!!

ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ότι η Google ακούει τους χρήστες της. Άλλωστε, η εταιρεία χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών με στόχο την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Η Google έχει πρόσβαση στα ηχητικά δεδομένα και ιδίως σε συζητήσεις των χρηστών με τον ψηφιακό της βοηθό, το Google Assistant.

Η εταιρεία πάντως επισημαίνει ότι δεν αξιοποιεί τα δεδομένα αυτά για διαφημιστικούς λόγους, αλλά για να βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Online Tech Tips», η Google ακούει διαρκώς, δεδομένου ότι το μικρόφωνο του κινητού είναι συνεχώς ανοικτό, προκειμένου να λειτουργούν οι υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας.

Τα βήματα για να μην «ακούει» η Google

Αρχικά, οι χρήστες οφείλουν να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία της ηχογράφησης, μέσα από την ιστοσελίδα της Google από υπολογιστή ή από κινητό (μέσω της εφαρμογής της εταιρίας.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια είναι τα εξής:

1. Είσοδος στον λογαριασμό της Google

2. Κλικ στην επιλογή» Δεδομένα και απόρρητο» (Data & Privacy).

3. Στην ενότητα «Ρυθμίσεις ιστορικού» (History Setings), κλικ στην επιλογή «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» (Web & App Activity).

4. Δίπλα στη «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), ο χρήστης μπορεί να δει εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι επιλεγμένη ή όχι. Εάν ο χρήστης θέλει να την απενεργοποιήσει, αυτό γίνεται με κλικ πάνω της.




© Παρέχεται από: LiFO
Ιστορία από Newsroom

Υγιές συκώτι : Οι "σωστές" τροφές και οι καλές συνήθειες…!!!

Τι να αποφεύγουμε και τι να επιλέγουμε στη διατροφή μας για υγιές συκώτι.

Συνεργάστηκε ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center

Το συκώτι είναι ένας ακούραστος "εργάτης", που αγωνίζεται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι το όργανο, που αδιάκοπα "καθαρίζει" τον οργανισμό από τις τοξίνες των τροφών που εισέρχονται σε αυτόν και από τα βλαβερά στοιχεία του περιβάλλοντός και πρέπει να το προσέχουμε. 

Παρακάτω μερικές συμβουλές για να το προστατεύσουμε μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες.

Υγιές συκώτι: τι να αποφύγεις - τι να επιλέξεις
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανητά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Ιδανικά, εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τις παρακάτω τροφές :

• Παντζάρια: Εμπεριέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη και το οποίο βοηθάει στην απελευθέρωση των τοξινών που πολλές φορές αποθηκεύονται στο συκώτι. Έτσι, αντί ο οργανισμός να ενσωματώσει τις εν λόγω τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος, τελικά τις αποβάλει με την βοήθεια της πηκτίνης. Με άλλα λόγια, όσα περισσότερα παντζάρια τρώμε τόσο καλύτερα λειτουργεί το ήπαρ.

• Μπρόκολο: Τα αντιοξειδωτικά και η χλωροφύλλη που εμπεριέχει καθώς και οι πλούσιες φυτικές του ίνες, απαλλάσσουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες. Ταυτόχρονα, βοηθούν το ήπαρ να παράγει ένζυμα που χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των τοξινών και βοηθούν στην πέψη.

• Πράσινα Λαχανικά: Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το μαρούλι, η ρόκα και τα λάχανα είναι από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά. Είναι γεμάτα με χλωροφύλλη, η οποία καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη λειτουργία του ήπατος καθώς και στην εξουδετέρωση των τοξικών χημικών ουσιών και των φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν το ήπαρ.

• Ελάχιστες ποσότητες από υγιεινά λιπαρά: Το ήπαρ μας χρειάζεται το λίπος για τη σωστή λειτουργία του, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή χολής, κάτι που επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την πέψη. Τα υγιή λίπη που είναι ωφέλιμα για το συκώτι περιλαμβάνουν: αβοκάντο, καρύδια, σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, ελιές, λάδι καρύδας και σπόρους λιναριού.

• Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες αποτελούν ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες καθώς εμπεριέχουν σε εντυπωσιακό βαθμό την βιταμίνη καροτίνη-β, η οποία βοηθάει το ήπαρ να αποφεύγει την τοξικότητα.

• Πίνετε άφθονο νερό και πράσινο τσάι ενώ αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επιλέξτε τρόφιμα που είναι ολόκληρα, χωρίς επεξεργασία και χωρίς συνθετικές ουσίες π.χ. παράδειγμα, ως σνακ ένα φρέσκο φρούτο συνδυαστικά με ωμά αμύγδαλα αντί με μια πρωτεϊνική μπάρα. Επιπλέον, ιδανική για υγιές συκώτι είναι μια φρεσκομαγειρεμένη σούπα λαχανικών.

Και τέλος, φροντίστε να ασκείστε σε τακτική βάση με στόχο 150 λεπτά / εβδομάδα. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα νιώσουμε ευεξία και ενέργεια, χωρίς να στερούμαστε και θα κρατάμε σε ισορροπία το ήπαρ και την υγεία μας γενικότερα.




ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Φωτό : iStock

Μάλλον πρέπει να σταματήσεις να παίρνεις το κινητό σου στην τουαλέτα…!!!

Spoiler Alert: Οι λόγοι είναι πραγματικά αηδιαστικοί.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι σε κάποια φάση, αν όχι συστηματικά, έχουμε πάρει το κινητό μας στην τουαλέτα, είτε σαν υποκατάστατο του πιο "παραδοσιακού" περιοδικού, είτε για να μη χάσουμε την - on fire - συζήτηση στο group chat, είτε απλώς από συνήθειο.

Το κουβαλάμε μαζί μας στην κουζίνα, στο γραφείο, στη βόλτα με το κατοικίδιό μας, οπότε τι μπορεί να μας σταματήσει από το να έχουμε το κινητό μας, μαζί, και στην τουαλέτα;

Μάλλον οι πολυάριθμες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό, είναι η απάντηση. 

Σύμφωνα με το The Conversation, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα τηλέφωνά μας μπορούν να μεταφέρουν πολλά είδη παθογόνων βακτηρίων, δηλαδή βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. 

Τα βακτήρια που βρέθηκαν μπορούν να προκαλέσουν μεταξύ άλλων δερματικές λοιμώξεις, φυματίωση, διφθερίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μηνιγγίτιδα. Μία εκ των ερευνών μάλιστα, εντόπισε επίσης το βακτήριο E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια και προέρχεται κατευθείαν από τα ανθρώπινα κόπρανα.




Φωτό : iStock

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Η συνήθεια που θα σε κάνει να μεγαλώσεις χωρίς να γεράσεις…!!!

Ξέχνα τις κρέμες και τις περίεργες συνταγές. Η λύση είναι τόσο απλή που δεν θα το πιστεύεις.

Όλες οι γυναίκες επιθυμούμε λίγο - πολύ ο χρόνος να είναι ευγενικός μαζί μας όταν τα πρώτα σημάδια γήρανσης αρχίσουν να είναι ορατά. Αυτό όμως που δεν ξέραμε είναι ότι αν ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι νερό, αυτό θα βοηθήσει στο να μεγαλώσουμε χωρίς να γεράσουμε.

Πιο αναλυτικά, ένας σημαντικός παράγοντας της γήρανσης αποτελεί η αφυδάτωση, γεγονός που οδηγεί σε πολλά προβλήματα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης στην περίπτωση των γυναικών. 

Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι αφυδάτωσης, γι'αυτό είναι καλό να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι νερό.

Ποια είναι τα οφέλη;

Θερμοκρασία σώματος
Όπως εξηγεί η πανεπιστημιακή γιατρός Christine E. Kistler, όταν το σώμα σου παραμένει ενυδατωμένο, αυτό σημαίνει αυτόματα πως παραμένει σταθερή και η θερμοκρασία του. Πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που ενοχλούνται από περιβάλλοντα με υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα όταν αυτή επηρεάσει τη δική τους, να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και τα νεφρά τους.

Καρδιά
Πώς συνδέεται η καρδιά σου με την ενυδάτωση; Δεδομένου ότι το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται καλή ενυδάτωση, όταν δεν την πάρει, όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, λειτουργούν πιο σκληρά για να μην υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα. 

Συνεπώς, καταλαβαίνεις πως το να ενυδατώνεσαι συχνά αποτελεί και ένα προληπτικό μέτρο για σοβαρότερα ζητήματα. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με μία μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα του Συνεδρίου Καρδιολογίας 2021, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ενυδάτωση μπορεί να προλάβει και να καθυστερήσει αλλαγές στην καρδιά, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα
Πίνοντας ένα ποτήρι νερό με το που ξυπνήσεις, βοηθάει στο να περιορίσεις τις βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα. Όπως αναφέρει η γιατρός Kistler, "τη νύχτα, οι άνθρωποι πιθανότατα ανησυχούν να μη σηκωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πάνε στο μπάνιο, γι' αυτό περιορίζουν τα υγρά για να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση. 

Όμως, όπως γνωρίζουμε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση. Ένα μεγάλο ποτήρι νερό το πρωί, θα αναπληρώσει τα υγρά στο σώμα σου και παίρνοντάς το ώρες πριν κοιμηθείς, θα αποφύγεις τις βραδινές επισκέψεις στο μπάνιο".

Τοξίνες
Αν δεν καταναλώνεις πολύ νερό, αυτό θα οδηγήσει στην αφυδάτωση, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει την αύξηση των τοξινών, όπως της ουρίας στο σώμα. Όταν αυτό συμβεί, οι λειτουργίες του σώματός σου θα αποδυναμωθούν, ενώ η ισορροπία των ηλεκτρολυτών θα είναι ανώμαλη, υπογραμμίζει η δρ Kistler. Η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση στο άτομο, αλλά και ουρολοιμώξεις, δεδομένου ότι δεν θα λειτουργεί σωστά το ουροποιητικό.

Μνήμη
Όπως προαναφέρθηκε, όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τα στοιχεία που χρειάζεται, δυσκολεύει τη λειτουργία όλων των οργάνων και κατ' επέκταση του εγκεφάλου. Επιπλέον, όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, δεν φεύγουν οι τοξίνες από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα η αύξηση της ουρίας..., 

που είδαμε προηγουμένως, να οδηγεί σε προβλήματα στις γνωστικές μας λειτουργίες. Επομένως, ένα μεγάλο ποτήρι με το που ξυπνήσουμε, είναι ικανό να συμβάλλει στην υποστήριξη της λειτουργίας της μνήμης και άλλων σημαντικών καταστάσεων.




ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΗΛΙΑΔΗ
Φωτό : iStock

Μπλε οινόπνευμα : Δεν είναι μόνο για τις εντριβές που έκανε η γιαγιά σου…!!!

Το μπλε οινόπνευμα χρησιμοποιείται για απολύμανση και είναι καταπραϋντικό σε πόνους, αλλά έχει αρκετές ακόμη χρήσεις.

Το μπλε οινόπνευμα ή ισοπροπυλική αλκοόλη είναι ένας τύπος οινοπνεύματος με 70-95% αιθανόλη και μερικά άλλα πρόσθετα. Ίσως είχες δει τη γιαγιά ή τη μαμά σου να το χρησιμοποιεί για εντριβές (κάτι που πλέον δεν συστήνεται) ενώ στην περίοδο εξάρσεων ιώσεων είναι χρήσιμο ως απολυμαντικό. Ωστόσο δεν είναι αυτές οι μοναδικές χρήσεις του.

Μπλε οινόπνευμα: Χρήσιμες πληροφορίες

Το δυνατότερο δεν είναι πάντα καλύτερο
Παρόλο που μπορεί κανείς να νομίζει ότι η υψηλότερη συγκέντρωση σε ισοπροπυλική αλκοόλη είναι πιο αποτελεσματική, οι ειδικοί λένε ότι ένα ποσοστό 70% είναι στην πραγματικότητα καλύτερο για απολύμανση. 

Έχει περισσότερο νερό, το οποίο το βοηθά να διαλύεται πιο αργά, να διεισδύει στα κύτταρα και να σκοτώνει βακτήρια. Η απολυμαντική δύναμή του μειώνεται σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από 80%-85%.

Διώχνει τα παράσιτα των φυτών
Η εφαρμογή οινοπνεύματος λειτουργεί ως ένας φυσικός, λιγότερο τοξικός τρόπος για να απαλλαγεί κανείς από τα παράσιτα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αυτό μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία μικρών εστιών παράσιτων.

Περιορίζει τη ναυτία μετά από χειρουργική επέμβαση
Είναι συνηθισμένο να αισθάνεται κανείς πόνο στο στομάχι ή να κάνει εμετούς μετά από κάποιο χειρουργείο, αφού πρόκειται για μια παρενέργεια του φαρμάκου της αναισθησίας. 

Ορισμένες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το τρίψιμο με μπλε οινόπνευμα στα μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταπραΰνει το στομάχι μετά από χειρουργική επέμβαση. 

Ωστόσο, αν και μπορεί να λειτουργεί ταχύτερα από τα συνηθισμένα φάρμακα κατά της ναυτίας, οι επιπτώσεις του είναι βραχυπρόθεσμες.

Δε μειώνει τον πυρετό
Για πολλά χρόνια, οι γιατροί και οι γονείς χρησιμοποιούσαν το τρίψιμο με οινόπνευμα στο δέρμα των παιδιών για να πέσει ο πυρετός. Ωστόσο, αν και δροσίζει το δέρμα, το αλκοόλ είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να απορροφηθεί και... 

να προκαλέσει δηλητηρίαση και άλλα σοβαρά συμπτώματα ειδικά σε μωρά και μικρά παιδιά. Αντ 'αυτού, προκειμένου να πέσει ο πυρετός καλό είναι να προτιμώνται φάρμακα που έχουν ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.

Μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από μελάνι
Είναι αλήθεια πως αν τρίψει κανείς αλκοόλ σε ένα ρούχο που μόλις απέκτησε κάποιον λεκέ από μελάνι, θα δει αποτέλεσμα. Το κλειδί είναι να δράσει γρήγορα πριν στεγνώσει ο λεκές - οι μεγαλύτεροι λεκέδες είναι πιο δύσκολο να βγουν.

Βοηθά στο καθάρισμα του σπιτιού
Η χρήση μπλε οινοπνεύματος μπορεί να βοηθήσει στο να καθαριστούν μερικές επιφάνειες. Σε συνδυασμό με αμμωνία και απορρυπαντικό πιάτων αποτελεί καλό καθαριστικό για επιφάνειες από γυαλί και παράθυρα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία DIY παγοκύστης
Ένα διάλυμα αποτελούμενο από αλκοόλη (70%) και νερό μπορεί να τοποθετηθεί σε μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα αποθήκευσης και να τοποθετηθεί στην κατάψυξη, για τη δημιουργία παγοκύστης.

Για απολύμανση
Ένα διάλυμα νερού σε συνδυασμό με οινόπνευμα για εντριβές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση πάγκων σκληρής επιφάνειας, όπως από γρανίτη και χαλαζία. Αλλά και για την απολύμανση των χεριών, μπορείς να φτιάξεις απολυμαντικό στο σπίτι με λίγα συστατικά. 

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα μπολ πρέπει να ανακατέψει 2/3 φλιτζάνι αλκοόλ και 1/3 φλιτζάνι τζελ αλόης βέρα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Πρόσθεσε αν θέλεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου για πιο ευχάριστη μυρωδιά.




Φωτό : iStock

Γιατί "του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου" ; Η νευροεπιστήμη απαντά…!!!

Γιατί οι γιαγιάδες νιώθουν μεγαλύτερη χαρά όταν έρχονται σε επαφή με τα εγγόνια τους, παρά με τα ίδια τους τα παιδιά;

Οι γιαγιάδες μπορεί να νιώθουν πιο δεμένες συναισθηματικά με τα εγγόνια τους παρά με τα παιδιά τους, δείχνει για πρώτη φορά μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη βρήκε ότι ο εγκέφαλος των γιαγιάδων εκδηλώνει μεγαλύτερη συναισθηματική ενεργοποίηση και εμφανίζει πιο έντονα ίχνη ενσυναίσθησης, όταν αυτές βλέπουν φωτογραφίες των εγγονιών τους παρά των αγοριών ή των κοριτσιών τους. 

Αυτό πιθανώς εξηγεί την εμπειρία που έχουν πολλά μεγάλα και παντρεμένα πια παιδιά με οικογένεια, τα οποία βλέπουν τους γονείς τους να νιώθουν μεγαλύτερη χαρά όταν έρχονται σε επαφή με τα εγγόνια τους παρά με τα ίδια τα παιδιά τους.

Πού εδράζεται στον εγκέφαλο "η αγάπη της γιαγιάς"

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας Τζέημς Ρίλινγκ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών "Proceedings of Royal Society B", σύμφωνα με τη "Γκάρντιαν", μελέτησαν μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) τους εγκεφάλους 50 γυναικών που είχαν τουλάχιστον ένα εγγόνι ηλικίας τριών έως 12 ετών. 

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να κοιτάζουν φωτογραφίες των παιδιών, των εγγονιών τους ή αγνώστων την ώρα που ο εγκέφαλος τους παρακολουθείτο.

Όπως ανέφερε ο δρ Ρίλινγκ, "αυτό που πραγματικά ξεχώρισε, είναι η ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική ενσυναίσθηση. Κάτι που δείχνει ότι οι γιαγιάδες είναι ''καλωδιωμένες'' να νιώθουν αυτό που νιώθουν τα εγγόνια τους, όταν αλληλεπιδρούν μαζί τους. 

Αν το εγγόνι χαμογελάει, αυτές συμμερίζονται τη χαρά του παιδιού. Και αν το εγγόνι κλαίει, εκείνες νιώθουν τον πόνο και το άγχος του παιδιού".

Συγκριτικά με μια προηγούμενη έρευνα του ίδιου ερευνητή στους εγκεφάλους πατέρων που κοιτούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους, διαπιστώθηκε ότι η ενεργοποίηση στις νευρωνικές περιοχές επεξεργασίας των συναισθημάτων..,

καθώς επίσης σε αυτές της ανταμοιβής και των κινήτρων, ήταν πιο έντονη στις γιαγιάδες - κατά μέσο όρο - παρά στους πατέρες, αν και ορισμένοι μπαμπάδες είχαν εξίσου έντονη συναισθηματική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Από την άλλη, όταν οι γιαγιάδες κοιτούσαν φωτογραφίες των ενηλίκων πλέον παιδιών τους (των γονέων των εγγονιών τους), ενεργοποιούνταν στον εγκέφαλο τους κάπως διαφορετικές περιοχές, που σχετίζονταν με τη νοητική και όχι τη συναισθηματική ενσυναίσθηση, δηλαδή φανέρωναν μεγαλύτερη τάση να κατανοήσουν το παιδί τους, παρά να το νιώσουν με άμεσο τρόπο συναισθηματικά.

Όπως διευκρίνισε ο Ρίλινγκ, "συναισθηματική ενσυναίσθηση υπάρχει όταν είσαι ικανός να νιώσεις αυτό που νιώθει ο άλλος, ενώ νοητική ενσυναίσθηση υπάρχει όταν κατανοείς σε γνωστικό επίπεδο αυτό που κάποιος άλλος νιώθει και γιατί".




ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό : iStock

Το ξέρετε όλοι αυτό ; Ποιός είναι ο ταχύτερος τρόπος για να κλείσετε τον υπολογιστή σας ;

Δεν χρειάζεται καν να αγγίξετε το mouse σας ! Τόσο καιρό ξοδεύατε τσάμπα χρόνο, για μία τόσο απλή διαδικασία για τον προσωπικό σας υπολογιστή.

Κι όμως το κλείσιμο της συσκευής σας είναι πολύ πιο απλό.

Απλά πατήστε το πλήκτρο των Windows (κάτω αριστερά), στην συνέχεια το βελάκι δεξιά (ή πάνω) για να φωτίσει η ένδειξη “Shut Down” (ή Απενεργοποίηση) και στην συνέχεια το Enter!

Απίστευτο; Δοκιμάστε το κι εσείς…

Αν πάλι έχετε Windows 8 κάντε click στην επιφάνεια εργασίας και πατήστε Alt-F4.




Απολυμαντικά μαντηλάκια : Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται η αλόγιστη χρήση τους ;

Επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση των απολυμαντικών.

Η αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών χημικών ουσιών κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 συνδέεται με προβλήματα υγείας, ανθεκτικότητα των μικροβίων και περιβαλλοντική βλάβη, προειδοποιούν επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο περιοδικό "Environmental Science & Technology".

Οι επιστήμονες περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QACs) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο σπίτι, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τους χώρους εργασίας, παρά τη διαθεσιμότητα ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις την ύπαρξη περιορισμένων αποδείξεων για τη μείωση στη μετάδοση του Covid-19.

Οι ενώσεις QACs χρησιμοποιούνται σε απολυμαντικά διαλύματα, μαντηλάκια, απολυμαντικά χεριών, σπρέι και νεφελοποιητές, ενώ ενσωματώνονται και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υφάσματα, χρώματα, ιατρικά όργανα και άλλα. 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα τέτοια χημικά είναι το χλωριούχο βενζαλκόνιο, ενώ άλλα μπορούν να αναγνωριστούν στις ετικέτες των συστατικών με ονόματα που τελειώνουν σε "χλωριούχο αμμώνιο" ή παρόμοια. 

Ωστόσο, η αναγνώριση των QACs ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, οι ετικέτες των φυτοφαρμάκων υποχρεούνται να αναγράφουν τις QACs, αλλά οι ετικέτες των χρωμάτων όχι.

Μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ των QACs και του άσθματος, της δερματίτιδας και των φλεγμονών. 

Επίσης, μελέτες σε ζώα εγείρουν ανησυχίες για πιθανές συνδέσεις με στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες. 

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του 1950 ότι συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των μικροβίων, καθιστώντας ορισμένα είδη βακτηρίων ανθεκτικά τόσο στις QACs όσο και σε κρίσιμα αντιβιοτικά.

"Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν QACs χρησιμοποιούνται συχνά στα σχολικά θρανία των παιδιών, στα τραπέζια εξέτασης των νοσοκομείων και στα σπίτια, όπου παραμένουν σε αυτές τις επιφάνειες και στον αέρα", δηλώνει η Κόρτνεϊ Κάριγκναν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης. 

Όπως προσθέτει η ίδια, "συνιστούμε τον τακτικό καθαρισμό με σαπούνι και νερό και την απολύμανση μόνο όταν χρειάζεται, με ασφαλέστερα προϊόντα".




Φωτό : iStock

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Γιατί πρέπει να καθόμαστε στο έδαφος για 30 λεπτά την ημέρα…!!!

Η εν λόγω συνήθεια θα κάνει τεράστια διαφορά στο σώμα σου.

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι: "Κάθομαι ήδη 8+ ώρες τη μέρα στο γραφείο, τι καλό θα αλλάξει αν κάτσω 30 λεπτά παραπάνω, και δη στο πάτωμα;" Εύλογα απορείς. 

Μπορεί η καθιστική ζωή να έχει αποδειχθεί ως επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου, όμως το να κάθεσαι στο πάτωμα δεν έχει καμία σχέση με την καμπουριασμένη στάση που οι περισσότεροι από εμάς διατηρούν στην εργασία τους.

Τι κερδίζεις όταν κάθεσαι στο πάτωμα

Αρχικά, όταν κάθεσαι στο δάπεδο απαιτείται να ενεργοποιήσεις όλους τους μύες του κορμού σου, προκειμένου να κρατήσεις ίσια την πλάτη σου. 

Σύμφωνα με το βιβλίο Built to Move και τους experts στην κινητικότητα, Juliet Starrett και Kelly Starrett, όταν αυτό γίνεται συστηματικά, δηλαδή κάθεσαι αθροιστικά μέσα στη μέρα σου για τουλάχιστον 30 λεπτά στο πάτωμα σε τακτικό βαθμό, τότε μπορείς να αποκομίσεις πάρα πολλά οφέλη.

Οι καθιστές θέσεις είναι πράγματι ικανές να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του ισχίου και της μέσης, να τεντώσουν τους ιστούς στους οπίσθιους μηριαίους και τις γάμπες και να αυξήσουν την "κινητική ικανότητα" του ατόμου, ένας όρος που περιγράφει τον βαθμό κίνησης ενός ατόμου σε μια δεδομένη στιγμή. 

Για παράδειγμα, όπως έχουν αποδείξει έρευνες, η κινητική ικανότητα του μέσου Αμερικανού έχει δεχτεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια, και αυτός είναι λίγο πολύ ο λόγος που πονάει η πλάτη όλων μας.




Φωτό : iStock

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για τη ζωή σου…!!!

Στη ζωή είναι όλα σχετικά με το να αρπάζεις τις ευκαιρίες. Έχει να κάνει με το να πραγματοποιείς αυτό που αρχικά σκέφτηκες ότι ποτέ δεν θα μπορούσες να κάνεις. 

Έχει να κάνει με το να είσαι λίγο τρελός, να ακολουθείς την καρδιά σου και να μην ανησυχείς για την κάθε λεπτομέρεια που σκέφτεται ο καθένας. Και πάνω από όλα, έχει να κάνει με το να μάθεις να αγαπάς αυτό που είσαι και αυτά που έχεις.

Ορίστε 12 πράγματα που πρέπει να αρχίσεις να νοιάζεσαι κατά το ταξίδι σου προς τα εμπρός.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για την δική σου ευτυχία.
Είναι σημαντικό να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις με τον εαυτό σου. Οι ανάγκες σου προέχουν. Μερικές φορές χανόμαστε προσπαθώντας να ζήσουμε τις ζωές μας για κάποιον άλλο, 

προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους ή προσπαθώντας να κάνουμε πράγματα απλά για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους. 

Αλλά πρέπει να ζήσεις, να κάνεις και να αγαπήσεις έτσι ώστε ΕΣΥ να είναι ευτυχισμένος. Επειδή, όταν έρχεται η στιγμή, οι σχέσεις μπορεί να τελειώσουν σε μια στιγμή, αλλά θα ζεις με τον εαυτό σου για την υπόλοιπη ζωή σου. 

Θυμήσου, είναι δυνατό να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες ενώ ταυτόχρονα νοιάζεσαι και για τους ανθρώπους γύρω σου. 

Και εφόσον οι ανάγκες σου πληρούνται, κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι πολύ πιο ικανός να βοηθήσεις αυτούς που σε χρειάζονται περισσότερο.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για τους στόχους και τα όνειρα σου.
Αν θέλεις να ξέρεις που βρίσκεται η καρδιά σου, κοίτα που πηγαίνει το μυαλό σου όταν περιπλανιέται. Όπως είπε και ο Steve Jobs κάποτε, «Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, για αυτό μην τον σπαταλάς ζώντας την ζωή κάποιου άλλου. 

Μην παγιδεύεσαι σε δόγματα, στα οποία ζεις με τα αποτελέσματα της σκέψης των άλλων ανθρώπων. Μην αφήνεις τον θόρυβο από τις απόψεις των άλλων να πνίξουν την εσωτερική σου φωνή, καρδιά και διαίσθηση. 

Κατά κάποιο τρόπο, αυτά ξέρουν ήδη τι πραγματικά θέλεις να γίνεις. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.»

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς επενδύεις τον χρόνο σου κάθε μέρα.
Μπορεί να μην υπάρχει αύριο, όχι για όλους. Αυτή τη στιγμή, κάποιος στον κόσμο σχεδιάζει κάτι για αύριο χωρίς να συνειδητοποιεί ότι πρόκειται να πεθάνει σήμερα. Αυτό είναι λυπηρό, αλλά αληθινό. Για αυτό ξόδεψε τον χρόνο σου σοφά και κάνε μια παύση αρκετή ώστε να το εκτιμήσεις. 

Θυμήσου, αυτό που κάνεις κάθε μέρα έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό που κάνεις μια στο τόσο. Χρησιμοποίησε ένα σύστημα διαχείρισης χρόνου για να ελέγχεις τα γεγονότα, αντί να έχεις να γεγονότα να σε ελέγχουν. 

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να φτάσεις εκεί που θέλεις, αλλά αν το σκεφτείς για μια στιγμή, θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν βρίσκεσαι ποια εκεί που ήσουν. Μην σταματάς – συνέχισε. Πλησιάζεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς και τι σκέφτεσαι.
Στις στιγμές ηρεμίας, τι σκέφτεσαι; Πόσο μακριά έχεις φτάσει ή πόσο μακριά πρέπει να πας; Οι δυνάμεις σου και οι αδυναμίες σου; Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί ή το χειρότερο που μπορεί να έρθει; Σε κάποιες στιγμές ηρεμίας, δώσε προσοχή στην εσωτερική σου ομιλία. 

Επειδή ίσως, απλά ίσως, το μόνο πράγμα που χρειάζεται να αλλάξει για να μπορέσεις να νιώσεις περισσότερη ευτυχία, περισσότερη αγάπη και περισσότερη ζωτικότητα, είναι ο τρόπος σκέψης σου.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς περιποιείσαι τον εαυτό σου.
Η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι η πιο κοντινή και πιο σημαντική σχέση που θα έχεις ποτέ. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σου είπε ότι σε αγαπάει απλά όπως είσαι και ότι έχει σημασία το πώς νιώθεις και σκέφτεσαι; 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σου είπε ότι έκανες καλή δουλειά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που «κάποιος» ήταν ΕΣΥ; Ο τρόπος που φέρεσαι στον εαυτό σου θέτει το πρότυπο για τους άλλους. Πρέπει να αγαπάς το ποιος είσαι, αλλιώς κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει. 

Και όταν είσαι πραγματικά άνετος με το ίδιο σου το δέρμα, δεν θα σε συμπαθούν όλοι, αλλά δεν πρόκειται να σε νοιάζει καθόλου.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους.
Ζήσε έτσι ώστε οι άνθρωποι γύρω σου όταν σκέφτονται για δικαιοσύνη, φροντίδα και ακεραιότητα, να σκέφτονται εσένα. Ξεκίνα να παρατηρείς τι σου αρέσει στους άλλους και πες τους το. Έχοντας μια εκτίμηση για το πόσο καταπληκτικοί είναι... 

οι άνθρωποι γύρω σου, οδηγεί σε καλά μέρη – παραγωγικά, ειρηνικά μέρη. Για αυτό, να είσαι ευτυχής για αυτούς που κάνουν πρόοδο. Ότι δίνεις παίρνεις και αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι για τους οποίους πανηγυρίζεις θα αρχίσουν να πανηγυρίζουν για σένα.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το πώς οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν.
Επέλεξε τις σχέσεις σου σωστά. Το να είσαι μόνος δεν θα σου προκαλέσει τόση πολλή μοναξιά όσο το να είσαι σε λάθος σχέση. Αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου και δεν τον φροντίζεις, τότε εσύ σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό. 

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να περνάς τον χρόνο σου με ανθρώπους που σου ρουφάνε την ευτυχία. Αγάπα τους ανθρώπους που σου συμπεριφέρονται σωστά και απομακρύνσου από αυτούς που δεν το κάνουν.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για την υγεία σου.
Ασκήσου για να είσαι σε φόρμα, όχι κοκαλιάρης. Φάε για να θρέψεις το σώμα σου. Και πάντα να αγνοείς τους χαιρέκακους, αυτούς που αμφιβάλλουν για σένα και μη υγιή παραδείγματα που κάποτε σε έθρεφαν. Για να βγάλεις το καλύτερο σου, πρέπει να δώσεις στο σώμα σου τα καύσιμα που χρειάζεται. 

Πέτα τα σκουπίδια από την κουζίνα σου και γέμισε την με φρέσκα φαγητά. Τρέξε, κολύμπα, κάνε ποδήλατο, περπάτα… απλά κινήσου! Η καλή υγεία είναι απαραίτητη για να έχεις ενέργεια, αντοχή και προοπτικές για να αντιμετωπίσεις τους στόχους και τα όνειρα σου.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για την εκπαίδευση και την προσωπική σου ανάπτυξη.
Η επίτευξη ανώτερης συνείδησης προέρχεται από τη δέσμευση σου για προσωπική ανάπτυξη. Είσαι ένα εντελώς διαφορετικό άτομο σε σχέση με αυτό που ήσουν πέρυσι. Η επόμενη χρονιά θα είναι διαφορετική. 

Το πόσο θα ωριμάσεις και ποιος θα γίνεις, εξαρτάται από εσένα. Αλλά θυμήσου, η απόκτηση γνώσης δεν σημαίνει ότι ωριμάζεις. Η ωρίμανση συμβαίνει όταν αυτά που ξέρεις αλλάζουν το πώς ζεις.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για το να κάνεις το καλύτερο που ΕΣΥ μπορείς.
Μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από εσένα. Συγκεντρώσου στο να σπας τα δικά σου ρεκόρ κάθε μέρα. Η επιτυχία είναι μια μάχη ανάμεσα σε ΕΣΕΝΑ και τον ΕΑΥΤΟ σου μόνο. Και ότι και να κάνεις, αρνήσου να μειώσεις τα πρότυπα σου για να είσαι ίσα με αυτούς που αρνούνται να ανεβάσουν τα δικά τους.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για όλα τα υπέροχα πράγματα που έχεις τώρα.
Μάθε να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις πριν οι δυνάμεις σε αναγκάσουν να εκτιμήσεις τα πράγματα που είχες κάποτε. Άσχετα με το πόσο καλά ή άσχημα είσαι, ξύπνα κάθε μέρα ευγνώμων για τη ζωή σου. 

Κάποιος, κάπου αλλού παλεύει απεγνωσμένα για την δική του. Αντί να σκέφτεσαι για το τι χάνεις, προσπάθησε να σκέφτεσαι για αυτά που έχεις και χάνουν όλοι οι άλλοι.

Ξεκίνα να νοιάζεσαι για αυτή τη στιγμή που ονομάζουμε «ζωή».
Όταν είδα πρόσφατα τα βραβεία Grammy, συνειδητοποίησα ότι πολλοί από τους ομιλητές μουσικούς όταν δέχονταν ένα βραβείο έλεγαν κάτι σαν αυτό: «Αυτό σημαίνει τόσα πολλά για εμένα. Όλη μου την ζωή περίμενα αυτή τη στιγμή.» 

Αλλά η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η ζωή μας έχει οδηγήσει στην κάθε στιγμή. Σκέψου αυτό για ένα λεπτό. Κάθε πράγμα που έχεις περάσει στην ζωή, κάθε πτώση, κάθε σήκωμα, τα πάντα ανάμεσα σε αυτές τις στιγμές, σε έχει οδηγήσει σε αυτή τη στιγμή τώρα. 

Αυτή η στιγμή είναι ανεκτίμητη και είναι η μόνη στιγμή που είναι εγγυημένη σε σένα. Αυτή η στιγμή είναι η «ζωή» σου. Μην την χάσεις.




Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Το ταξίδι της Αυτογνωσίας…!!!

Η ψυχική υγεία και η ποιότητα ζωής είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες και δεν δύναται να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη. Αυτό θα διαπιστώσουμε αν δούμε τον ορισμό που δίνουν για την ψυχική υγεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία αποτελεί όχι μόνο την απουσία της ψυχικής ασθένειας αλλά «την κατάσταση ευεξίας, όπου το άτομο αντιλαμβάνεται τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνήθεις δυσκολίες της ζωής και είναι σε θέση να εργάζεται παραγωγικά και να είναι ικανό να προσφέρει στην κοινότητα».

H ψυχική υγεία ορίζεται ως μία κατάσταση ισορροπίας, με κύρια χαρακτηριστικά:

α) θετική αυτοαντίληψη,

β) δυνατότητα για αυτοδυναμία,

γ) δυνατότητα αντίστασης στο στρες,

δ) δυνατότητα για ενεργητικότητα και ανεξαρτησία από τις κοινωνικές επιρροές,

ε) ικανότητα ελέγχου του περιβάλλοντος,

στ) ικανότητα για εργασία, διασκέδαση και αγάπη

ζ) ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Γίνεται σαφές ότι χρειάζονται οι παραπάνω προϋποθέσεις ώστε το άτομο να έχει θετική εκτίμηση της ζωής και του εαυτού του και να λαμβάνει ικανοποίηση από το περιβάλλον και τις σχέσεις του, ώστε να έχει μια καλή ποιότητα ζωής.

Στις σημερινές κοινωνίες όμως όπου ολοένα και αυξάνονται οι κοινωνικές αναταραχές οι αντικοινωνικές συμπεριφορές και οι οικονομικές απαιτήσεις για την επιβίωση του ατόμου, η εμφάνιση αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης είναι συχνά φαινόμενα που άμεσα ή έμμεσα απειλούν τη ζωή και υποσκάπτουν την ποιότητά της.

Το ουσιαστικό νόημα της αυτογνωσίας σύμφωνα τις αρχές της προαγωγής ψυχικής υγείας εντοπίζεται στην ικανότητα του ατόμου να αξιολογεί τα όρια, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του αποφεύγοντας τις διαστρεβλώσεις.

Επομένως η αυτογνωσία (αυτονατίληψη) μπορεί να θεωρηθεί μια υποθετική κατασκευή ταυτότητας του ατόμου, όσο το δυνατόν λιγότερο διαστρεβλωμένη, που συνεχώς εμπλουτίζεται από τις εμπειρίες και τις επιρροές μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό και κοινωνικό – πολιτισμικό περιβάλλον.

Έτσι κάθε άτομο πρέπει να αναζητά εκείνα τα χαρακτηριστικά και ιδιοσυγκρασιακά δεδομένα που διαθέτει ως θετικά και να τα αναπτύσσει περαιτέρω κατά την διάρκεια της ζωής του, ωριμάζοντας.

Σύμφωνα με την Αξιολογική Ανθρωπολογία το άτομο πρέπει να συγκρίνει τα θετικά του χαρακτηριστικά σύμφωνα με την κοινωνία στην οποία ζει και ταυτόχρονα με αρχέτυπα ιδανικά – ιδιότητες που χρησιμοποιούνται στην περιγραφή της ψυχοκοινωνικής συμπεριφοράς του ατόμου.

Προκειμένου το άτομο να έχει τα μέγιστα οφέλη από την παραπάνω σύγκριση, θα πρέπει να συνυπάρχουν οι παρακάτω τρεις προυποθέσεις :

1. Ο λόγος που το άτομο επιλέγει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ως μέσο σύγκρισης θα πρέπει να είναι εύκολα κατανοητό από αυτό.

2. Το μέτρο σύγκρισης που χρησιμοποιείται πρέπει να έχει επιλεχθεί αβίαστα από το πρόσωπο.

3. Το άτομο να έχει επιλέξει το συγκεκριμένο μέτρο σύγκρισης έχοντας σαν βασικό του κριτήριο την μέγιστη ωφέλεια που θα του προσφέρει.

Αξίζει να αναφέρουμε την διατύπωση του Μητρόπουλου σχετικά με την αυτογνωσία: «Ο εαυτός μας είναι, όσα πραγματικά είμαστε μαζί με όσα νομίζουμε ότι είμαστε, με όσα νιώθουμε ότι νομίζουν οι άλλοι ότι είμαστε και με όσα θα θέλαμε να είμαστε».

Ποια είναι τα εμπόδια στην αυτογνωσία

Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τα κυριότερα εμπόδια που συναντά το άτομο κατά την διαδικασία της αυτογνωσίας, αυτά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

1. Ανεπάρκεια ευπροσαρμοστικών συγκριτικών σχημάτων.

2. Αρνητικά κριτήρια ορισμού του ''εαυτού''.

Ανεπάρκεια ευπροσαρμοστικών συγκριτικών σχημάτων.
Το άτομο καλείται να συγκρίνει και να εντοπίσει, χαρακτηριστικά, ιδιότητες και ικανότητες προκειμένου να ολοκληρώσει το ταξίδι της αυτογνωσίας. Όμως τα παραπάνω δεν είναι σταθερά μεγέθη (όπως το βάρος, ύψος, ταχύτητα) με αποτέλεσμα οι αξιολογήσεις που προκύπτουν να μην είναι πάντα αξιόπιστες και χρήσιμες.

Αυτό το γεγονός δυσκολεύει ιδιαίτερα το άτομο καθώς θα πρέπει να είναι ικανό να αξιολογήσει αντικειμενικά τα ατομικά του χαρακτηριστικά, να είναι ικανό να οικοδομήσει την ταυτότητα του με βάση τις προσωπικές επιλογές μέτρων σύγκρισης που έχει βάλει.

Επίσης επειδή η αξιολόγηση αφορά αξίες όπως η καλοσύνη, το κουράγιο, η τιμιότητα και η συγχωρητικότητα που στις μέρες μας θεωρούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού ως αρνητικές ή λιγότερο θετικές για το άτομο..., 

αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να επιλέγουν είτε να μειώσουν είτε να κρύψουν μερικές από τις παραπάνω αξίες τους, ώστε να είναι ευκολότερα αποδεκτοί.

Αρνητικά κριτήρια ορισμού του  ''εαυτού''.
Στην σύγχρονη ζωή τα άτομα επιθυμούν να τελειοποιήσουν την εικόνα τους προκειμένου να βελτιώσουν την προσωπική και επαγγελματική τους κατάσταση και να αποκτήσουν την μέγιστη κοινωνική καταξίωση. 

Αυτή η διαδικασία λειτουργεί πιεστικά και χειριστικά για τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να ορίζουν αρνητικά τον εαυτό τους κάνοντας μερικά από τα παρακάτω:

1. Προσπαθούν να αποκρύψουν τις αδυναμίες που έχουν ή που πιστεύουν ότι έχουν θεωρώντας πως δεν ταιριάζουν με την επιταγή της τελειότητας που αποζητά η σύγχρονη ζωή. Έτσι παρουσιάζουν στους άλλους μια επιφανειακή προσωπικότητα που δεν εκφράζει τις πραγματικές σκέψεις και συναισθήματα του ατόμου, φοβούμενος ότι αν το κάνει θα χαρακτηριστεί αδύναμός, ευαίσθητος ή ευάλωτος.

2. Στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται το άτομο αφού αποτύχει να αποκρύψει όσα χαρακτηριστικά θεωρεί ως αδυναμίες, να προσπαθήσει να υπερασπιστεί το δικαίωμα του ‘’ να είναι ο εαυτός του’’, ακολουθώντας πρόχειρα δημοφιλείς και υπεραπλουστευμένες παροτρύνσεις της εποχής.

Όπως για παράδειγμα επικρατεί η τάση να βαφτίζουν την αγένεια προς τον άλλο με ειλικρίνεια. Προσπαθούν δηλαδή να πείσουν τους άλλους ότι τα ελαττώματα τους είναι βιολογικά και φυσικά καθορισμένα και αν δεν μπορούν οι άλλου να τα θαυμάσουν τουλάχιστον θα πρέπει να τα αποδεχθούν στο πλαίσιο της διαφορετικότητας. 

Με λίγα λόγια προβάλλουν στον άλλο το πρόβλημα της μη αποδοχής σημείων της προσωπικότητας του ως δική του ανικανότητα, τόσο αντίληψης ή αποδοχής και δεν αναλαμβάνουν την προσωπική τους ευθύνη για τα ''ελαττώματα'' τους. Φυσικά τέτοιες μεθοδεύσεις απέχουν πολύ από κάθε ρεαλιστική έννοια της αυτοαντίληψης και αυτογνωσίας.

Τρόποι αξιολόγησης και προσέγγισης της αυτογνωσίας.

Προκειμένου η αυτοαξιολόγηση που θα κάνει το άτομο κατά την διαδικασία τη αυτογνωσίας να είναι ωφέλιμη και όσο τον δυνατόν λιγότερο τραυματική κρίνεται αναγκαία ο εντοπισμός των θετικών προσωπικών χαρακτηριστικών του ατόμου.

Άλλωστε θεωρείται περισσότερο ευεργετική η ανάπτυξη των θετικών χαρακτηριστικών του ατόμου και πιο παραγωγική από την προσπάθεια του να αποκρύψει τα ελαττώματα του.

Υπάρχουν δυο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να κινηθεί το άτομο για να το επιτύχει:

1. Να εξετάζουν διαρκώς τις ανάγκες τους σε σχέση με το κατά πόσο είναι ρεαλιστικές και προσαρμοστικές.

2. Να εντοπίσουν και να ορίσουν τα θετικά τους χαρακτηριστικά σαν τις ικανότητες που αν τις αξιοποιήσουν θα καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες τους ατόμου.

Στη συνέχεια θα αναφέρουμε επιγραμματικά πως το άτομο μπορεί να βελτιώσει την αξιολόγηση της ταυτότητας τους με παραγωγικό και επωφελή τρόπο.

Στα παρακάτω κεφάλαια θα γινεί άλλωστε ειδικός λόγος για τα βήματα της αυτογνωσίας. Θα πρέπει λοιπόν το άτομο να είναι σε θέση να:

Ακούει τους άλλους με υπομονή.

Έχει ενσυναίσθηση.

Κρίνει και να υπολογίζει με επιείκεια ότι θεωρεί αρνητικό.

Δέχεται τα θετικά του χαρακτηριστικά χωρίς ίχνος ανταγωνισμού και ζήλειας αλλά με αγάπη και πνεύμα θάρρους.

Να συνειδητοποιήσει πως κατέχει από την φύση την δυνατότητα να αναπτύσσει τις ικανότητες που έχει ώστε να επιτύχει τους στόχους και σκοπούς του.

Το ταξίδι της αυτογνωσίας είναι μια απαραίτητη αλλά παράλληλα και δύσκολη διαδρομή, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι είναι μια διαδικασία που δεν σταματά και συνεχώς εξελίσσεται και ωριμάζει μαζί μας.

Το ταξίδι δεν τελειώνει, αλλά αν κανείς αφεθεί στην διαδικασία και δεσμευτεί σε αυτή, θα διαπιστώσει πως το να ταξιδεύεις γνωρίζοντας τον εαυτό σου μια διαδρομή που θα σου χαρίσει πολύτιμα δώρα, όταν θα αρχίσεις να τα αναγνωρίζεις τότε σίγουρα δεν θα θες να τελειώσει το ταξίδι.




Μαρία Βασιλειάδου, Προαγωγή ψυχικής υγείας & εκπαιδευση,’’Επίκτητος’’ Στρατηγικές Αξιολογικής Γνωσιακής Εκπαιδευσης, Εκδόσεις Βήτα,2008
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας . Ατομικές και Ομαδικές συνεδρίες επίτευξης στόχων στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Συντονίστρια Σεμιναρίων.
Αρθρογράφος: Ιωάννα Κατσιμίγα
Σύμβουλος Ψ.Υγείας          -       6983237914
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Έθεσα όρια για να αισθάνομαι ασφαλής…!!!

«Τα όρια είναι τμήμα της αυτοφροντίδας μας. Είναι υγεία, φυσιολογικά και απαραίτητα». Ντορίν Βίρτιου

Ακόμη έχω το κείμενο στο ημερολόγιο μου που μιλά για τα όρια και πως αποφάσισα να τα βάλω. Συγκεκριμένα γράφει: «Εύχομαι να μπορούσα να πω την αλήθεια μου. Εάν μάθω να λέω την αλήθεια μου πριν πεθάνω, θα φύγω μια ευτυχισμένη γυναίκα». Δραματικό; Μπορεί. 

Είχα όμως κουραστεί να άγομαι και να φέρομαι από τις επιθυμίες των άλλων, να είμαι αυτή με την ανάγκη να ευχαριστεί τους πάντες.

Το έγραψα μια μέρα αφότου είχα γίνει αποδέκτης ανεπιθύμητου φλερτ σε ένα μπαρ. Για 30 λεπτά, ένας άγνωστος με είχε στριμώξει σε μια επιθετική κουβέντα. 

Με πίεζε με το φλερτ του και τόλμησε να βάλει το χέρι του γύρω από τη μέση μου. Ανέχτηκα τη συμπεριφορά του με ένα ψεύτικο χαμόγελο κολλημένο στο πρόσωπο μου, πριν καταφέρω να διαφύγω στο μπάνιο.

Όπως συνέβαινε συνήθως μέχρι τότε, δεν μπόρεσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, Περίμενα στη σιωπή να διαβάσει εκείνος το μυαλό μου. Να δει πόσο άβολα ένιωθα και να με άφηνε ήσυχη.

Το επόμενο πρωί πήρα το στυλό μου και έγραψα γι’ αυτό που θεώρησα το Μεγάλο Σύνορο στη ζωή μου.

Την προσπάθεια μου να θέτω όρια. Να επικοινωνώ με αυθεντικότητα και να καλύπτω τις ανάγκες του εσωτερικού εαυτού μου.

Αυτή η πρόκληση αφορούσε όλες τις πλευρές της ζωής μου. Η τάση μου να ευχαριστώ τους άλλους είχε οδηγήσει σε ανισορροπία τις σχέσεις μου με φίλους, εραστές και συνεργάτες. 

Ορισμένες φορές είχε να κάνει απλά με το γεγονός ότι παρέμενα σε μια κουβέντα που δεν με ενδιέφερε ή ότι αναλάμβανα να βοηθήσω έναν φίλο ενώ δεν είχα το χρόνο. 

Άλλες φορές με ωθούσε όμως να πηγαίνω με ανθρώπους που δεν ήθελα, μόνο και μόνο «για να μην πληγώσω τα αισθήματα τους».

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω πρόδιδα μόνιμα τον εαυτό μου. Σχεδίαζα τη ζωή μου αποκλειστικά γύρω από τις επιθυμίες των άλλων. Το αποτέλεσμα ήταν μια ζωή μέτρια, υποτονική, ούτε καν δική μου.

Από μικρή ηλικία, οι γυναίκες μαθαίνουν ότι πρέπει να ευχαριστούν τους άλλους, ακόμη και να αυτοθυσιάζονται. 

Με το πέρασμα των χρόνων μπορούμε να χάσουμε την επαφή μας με την αυθεντικότητα κάτω από το βάρος των δεσμεύσεων μας, των ανισόρροπων σχέσεων μας και των προσωπικοτήτων που έχουμε κατασκευάσει.

Όλα άλλαξαν μετά από έναν δύσκολο χωρισμό. Τότε ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι είναι η μόνη που είμαι υπεύθυνη για την προσωπική μου ευτυχία.

Αποφάσισα ότι αυτή είναι η ευκαιρία μου να αναπτύξω μια καλή σχέση με τον εσωτερικό εαυτό μου. Τη γυναίκα πίσω από το προσωπείο αυτής που ευχαριστούσε τους πάντες. 

Για πρώτη φορά δεσμεύτηκα να είμαι η προτεραιότητα του εαυτού μου. Να θέσω συγκεκριμένα όρια και να επικοινωνώ αυθεντικά με τους άλλους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Εάν εγκαταλείπεις διενέξεις που ευχόσουν να είχες ορθώσει ανάστημα… Εάν αισθάνεσαι εξαντλημένος σε κοινωνικές εκδηλώσεις από την υπερπροσπάθεια σου… Εάν δεσμεύεσαι σε υποχρεώσεις που δεν σε αφορούν και δεν αναλαμβάνεις δραστηριότητες που σου προσφέρουν χαρά… 

Εάν συμφωνείς να έρχεσαι κοντά σε ανθρώπους και στη συνέχεια το μετανιώνεις, αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που θα σπάσεις τα δεσμά σου με το παρελθόν. Το 12μηνο που θα αρχίσεις να επικοινωνείς και να ζεις τη δική σου αλήθεια.

Εννιά τρόποι για να το πετύχεις είναι οι ακόλουθοι:

1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας σε σχέση με τους άλλους
Τα συναισθήματα της συντριβής, της οργής και της απογοήτευσης μπορούν να αποτελέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πότε, που και σε ποιους πρέπει να βάλετε τα όρια σας. Αυτά τα συναισθήματα δείχνουν ποιοι καταπατούν τον προσωπικό σας χρόνο ή χώρο.

Ερχόμενοι σε επαφή με αυτά τα συναισθήματα μπορείτε να θέσετε τα όρια για το μέλλον. Αντί να σπρώξετε τα συναισθήματα σας κάτω από το χαλί, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι νιώθω; Γιατί αισθάνομαι έτσι; Τι θα έπρεπε να αλλάξω για να αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής;»

2. Μάθετε πώς να βάζετε φρένο στους άλλους
Προκαθορίστε συζητήσεις για τα όρια αρνούμενοι να γίνεται υποχωρητικοί στη συνέχεια. (Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα αν ανησυχείτε πως θα ταράξετε τα λιμνάζοντα ύδατα στις υπάρχουσες μακροχρόνιες σχέσεις σας με την οικογένεια ή τους ερωτικούς σας συντρόφους).

Σπάστε τον πάγο επικοινωνώντας την απόφαση σας να θέτετε όρια. Εξηγήστε γιατί είναι σημαντικό για εσάς και πώς πιστεύετε ότι θα σας ωφελήσει. Η επικέντρωση στη δική σας καλή υγεία πυροδοτεί εξελίξεις γύρω από το βασικότερο όλων: το να είστε εσείς καλά ψυχικά και σωματικά.

3. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας όταν άλλοι θέτουν όρια
Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το να θέτουν όρια, συνήθως έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στα όρια που βάζουν οι άλλοι. Πριν ξεκινήσω να θέτω τα δικά μου όρια, συχνά ένιωσα απογοητευμένη και θυμωμένη, όταν φίλοι ή ερωτικοί σύντροφοι έβαζαν όρια στην επικοινωνία μας.

Ξεκινώντας να καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι βάζουν όρια για να προστατεύσουν τη δική τους ευημερία, καλλιέργησα σκόπιμα μια στάση ευγνωμοσύνης απέναντι στους άλλους και τα σκληρά, πολλές φορές, όρια τους. 

Αυτό που τους λέω ουσιαστικά είναι ότι «εκτιμώ την ειλικρίνειά σου» ή «εκτιμώ όλα όσα μοιράζεσαι μαζί μου» Αυτοί οι φίλοι και ερωτικοί σύντροφοι αποτέλεσαν το πρότυπο μου και με βοήθησαν να φανταστώ πως είναι μια ζωή με υγιή όρια.

4. Εξασκηθείτε να λέτε «όχι ευχαριστώ» χωρίς να δικαιολογείστε
Είναι συχνό φαινόμενο να νιώθετε την ανάγκη να εξηγείτε τα όρια σας στους άλλους. Αλλά δεν χρειάζεται. Και τις περισσότερες φορές η απλούστερη και περισσότερο ειλικρινής απάντηση είναι το «Όχι, ευχαριστώ» 

(Προσφέροντας μια δικαιολογία για την άρνηση σας ή παραποιώντας το σκεπτικό σας θα σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι ή να μην είστε σε συμφωνία με τον εσωτερικό εαυτό σας).

Εξασκηθείτε στο να λέτε «Όχι, ευχαριστώ» και τίποτα περισσότερο. Ξεκινήστε από τα μικρά «Όχι, ευχαριστώ». Όταν για παράδειγμα ο συγκάτοικος σας, σας ρωτάει αν θέλετε να δείτε μαζί μια τηλεοπτική σειρά. Όταν κάποιος θέλει να σας κεράσει ένα ποτό σε κάποια βραδινή σας έξοδο.

5. Φτιάξτε μια λίστα ευαίσθητων θεμάτων
Χωρίς σαφή αίσθηση των δικών σας ορίων, μπορεί συχνά να μοιράζεστε συχνά υπερβολικά πολλές προσωπικές πληροφορίες. Παρόλο που το να λέτε την αλήθεια είναι μια δυνατή άσκηση, το να μοιράζεστε πολύ γρήγορα πολλές προσωπικές σας πληροφορίες μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα ή εκτεθειμένοι.

Αν έχετε ένα τέτοιο ιστορικό, φτιάξτε μια λίστα ευαίσθητων θεμάτων που θα συζητήσετε μόνο με αξιόπιστους ανθρώπους, που σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς και ορατοί. 

Χρησιμοποιώντας αυτή τη λίστα σαν κατευθυντήρια γραμμή θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση σας, καθώς διατηρείτε την ιδιωτικότητα σας και δημιουργείτε μια κοινότητα έμπιστων ανθρώπων γύρω σας.

6. Απομακρυνθείτε από μια τοξική φιλία
Ίσως έχετε έναν φίλο που σας χρησιμοποιεί συνεχώς σαν ακροατήριο για τα διλήμματα του, ή σας ζητά χάρες, χωρίς ποτέ να ανταποδίδει. Ίσως έχετε έναν φίλο, του οποίου τα προσωπικά προβλήματα επιβάλλονται στη δική σας αίσθηση ευημερίας.

Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τα όρια, αλλά και αυτή με τα περισσότερα οφέλη για εσάς τους ίδιους, είναι να διακόψετε όσες σχέσεις έχουν πάψει να σας εξυπηρετούν.

Εάν έχετε μια μονόπλευρη φιλία που σας κάνει να νιώθετε αόρατοι, χωρίς φωνή, που κανείς δεν σας δείχνει σεβασμό αποφασίστε να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτή τη σχέση. 

Και θυμηθείτε: Δεν είναι εγωιστικό ή σκληρό να βάζετε πρώτα τη δική σας ευημερία. Οι υγιείς φιλίες είναι αμοιβαίες και φροντίζονται εξίσου από τα μέλη τους. Δεν είναι μονόπλευρες και δεν σας κουράζουν.

7. Δημιουργήστε ένα μάντρα για κάθε φορά που βάζετε ένα όριο
Αν έχετε ιστορικό να ευχαριστείτε τους άλλους, το να βάλετε όρια απαιτεί μεγάλη προσαρμογή και συνοδεύεται από αρκετό πόνο. Συνεπώς, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ένοχοι, εγωιστές ή ντροπιασμένοι αφού θέσατε ένα (εντελώς απαραίτητο) όριο.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να κατανοήσετε ότι το να θέσετε όρια απαιτεί χρόνο.

Στο μεταξύ δημιουργήστε ένα μάντρα να επαναλαμβάνετει κάθε φορά που βάζετε ένα δύσκολο όριο στους άλλους. Μπορεί να είναι εξαιρετικά απλό σαν να λέτε για παράδειγμα: «omorfizoi.gr», ή «ο καθορισμός ορίων είναι μια πράξη αγάπης του εαυτού μου».

Το μάντρα σας μπορεί να λειτουργήσει σαν μια μόνιμη υπενθύμιση ότι αυτό το ταξίδι, αν και δύσκολο, λειτουργεί προς το δικό σας συμφέρον και μόνο.

8. Βρείτε ένθερμο υποστηρικτή
Στη διάρκεια της προσπάθειας μου να θέσω όρια, επωφελήθηκα απίστευτα από τις συζητήσεις που είχα για την επιτυχία μου με την καλύτερη μου φίλη, που στάθηκε αρωγός της όλης διαδικασίας. Ήταν η μάρτυρας του ταξιδιού μου και ο άνθρωπος που μου τόνιζε τα επιτεύγματα μου, όταν ήμουν σκληρή με τον εαυτό μου.

Προετοιμαστείτε για την επιτυχία διαλέγοντας έναν αγαπημένο φίλο, ένα μέλος της οικογένειας σας ή έναν συνεργάτη για να είναι εκείνος που θα σας επευφημεί συχνά για τη σκληρή δουλειά σας. Όταν θέτετε ένα νέο όριο ενημερώστε τον άνθρωπο σας και να έχετε βρει από πριν τον τρόπο με τον οποίο θα το γιορτάζετε κάθε φορά που τον πετυχαίνετε.

9. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα είναι η ζωή σας
Αντί να εστιάζετε στο μοίρασμα των προσωπικών σας πληροφοριών ή στο πώς να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους, φανταστείτε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θα ευεργετηθείτε από τα όρια.

Αφήστε τον εαυτό σας να φανταστεί πώς η ζωή σας θα αλλάξει όταν αρχίσετε να επικοινωνείτε την αλήθεια σας. Πώς θα αλλάξετε εσείς οι ίδιοι; Πώς θα γίνει η καθημερινή σας ζωή πλουσιότερη; 

Πώς μπορείτε να νιώσετε περισσότεροι αυθεντικά στις σχέσεις σας; Κρατήστε το όραμά σας ενεργό, καθώς παίρνετε τις αποφάσεις που είναι καλύτερες για εσάς, μέρα με τη μέρα.

Τα όρια είναι τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να νιώθουμε ασφαλείς, ισχυροί και ενδυναμωμένοι στις σχέσεις μας. 

Στη διαδρομή του ταξιδιού σας, θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερο ενδυναμωμένοι από την αλήθεια σας, η οποία δεν αποτελεί μόνο δικαίωμά σας, αλλά και καθήκον σας, για να κάνετε τις επιλογές που είναι καλύτερες για εσάς τους ίδιους.




Συγγραφέας: Χάλει Μαγκί
Η Χάλει Μαγκί είναι μια αυθεντική coach που βοηθά τις γυναίκες να θέτουν όρια και να λένε τις αλήθειες στις σχέσεις τους. Ονειρεύεται έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα αισθάνονται αρκετά δυναμικές για να ονειρεύονται μεγάλα πράγματα, να μιλούν χωρίς λογοκρισία και να ζουν έντονα.

10 ψέμματα που πρέπει να πάψεις να λες σε εσένα…!!!

«Τα χειρότερα ψέματα είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας. Ζούμε σε άρνηση αυτών που κάνουμε και σκεπτόμαστε. Και το κάνουμε από φόβο. Φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε την αγάπη, κι όταν τη βρούμε φοβόμαστε ότι θα τη χάσουμε. Φοβόμαστε ότι χωρίς αγάπη θα είμαστε δυστυχισμένοι» Ρίτσαρντ Μπαχ, συγγραφέας.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συμπαθούν τους ψεύτες. Μάλιστα, συχνά νιώθουμε προσβεβλημένοι, ή ακόμα και θυμωμένοι, όταν μας λένε ψέματα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κι εμείς λέμε ψέματα στον εαυτό μας καθημερινά. 

Μας απορροφούν μη εποικοδομητικές ''συζητήσεις'' με τον εαυτό μας και αρνητικά μοτίβα σκέψης που αναστέλλουν την προσωπική μας εξέλιξη και περιορίζουν την ικανότητά μας ζήσουμε μια γεμάτη, ισορροπημένη ζωή. 

Κι όμως, αξίζουμε να ζήσουμε τη ζωή στο έπακρο, βιώνοντας όλη τη χαρά και το μυστήριο που έχει να μας προσφέρει. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επίγνωση.

Αν συνειδητοποιήσουμε με ποιό τρόπο λέμε ψέματα στον εαυτό μας, μπορούμε να αρχίσουμε να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας παραγωγικά. 

Ορίστε 10 ψέματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στον εαυτό μας αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μας και να απολαύσουμε τη ζωή που είμαστε προορισμένοι να ζήσουμε.

1. Το παρελθόν θα με ''στοιχειώνει'' για πάντα
Το παρελθόν θα σε στοιχειώνει αν του το επιτρέψεις. Παρόλα αυτά, όχι. Κανείς δεν είναι καταδικασμένος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του αναζητώντας απεγνωσμένα αγάπη από οποιονδήποτε του την προσφέρει, επειδή δεν την έλαβε από τους γονείς. 

Σε αυτή την περίπτωση, βλέποντας σε αντανάκλαση τον εαυτό μας κι επανεξετάζοντας παλιά μοτίβα σκέψης, κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Την επόμενη φορά, προτού ενδώσεις σε αβάσιμες πεποιθήσεις ή φοβίες, ρώτα τον εαυτό σου : 

«Από πού προέρχονται οι πληροφορίες μου;». Αν η απάντηση είναι – και συνήθως είναι – «Τις επινόησα», τότε πρέπει να αποτινάξεις τις κακές σκέψεις. Θυμήσου ότι αν εμμένεις στην εκδοχή σου, το κάνεις εις βάρος του πεπρωμένου σου.

2. Η επιτυχία είναι το αντίθετο της αποτυχίας
Δεν υπάρχει αποτυχία, μόνο αποτέλεσμα. Ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα το περίμενες, μην τα παρατάς. Μάθε ό, τι μπορείς και προχώρησε παρακάτω. Όποιος κινείται με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας ένα βήμα τη φορά, στο τέλος βγαίνει κερδισμένος και η μάχη κερδίζεται πολύ πριν την τελική νίκη. 

Είναι μία στάση ζωής. Η επιτυχία είναι μια διαδικασία που απαρτίζεται από μικρά βήματα, αποφάσεις και πράξεις που σταδιακά συγκροτούν ένα σύνολο.

3. Αν είχα… (συμπλήρωσε το κενό), θα ήμουν ευτυχής
Υπάρχουν δύο τρόποι για να έχεις άπλετη ευτυχία: Ο ένας είναι να έχεις όλα όσα επιθυμείς, ο άλλος να ικανοποιείσαι με όσα έχεις. Ένα μυστικό: Και οι δύο τρόποι είναι το ίδιο. Αν αποδέχεσαι κι εκτιμάς το τώρα, βιώνεις μεγαλύτερη ευτυχία. 

Η ευτυχία, εξάλλου, ξεκινάει όταν πάψεις να παραπονιέσαι για τα προβλήματά σου και αρχίσεις να ευχαριστείς για τα προβλήματα που… δεν έχεις. Άρα, την επόμενη φορά που θα τσακώσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται όλα όσα θα ήθελε αλλά δεν έχει, σκέψου όλα όσα δεν θέλεις αλλά δεν έχεις. Και να είσαι ευγνώμων.

4. Οι κρίσεις είναι κάτι κακό
Όπως είχε πει ο Τζον Φ. Κέννεντυ κάποτε: «Το κινέζικο σύμβολο για τη λέξη ''κρίση'' γράφεται κάνοντας δύο γραμμές. Η μία γραμμή συμβολίζει τον κίνδυνο και η άλλη την ευκαιρία. Όταν υπάρχει κρίση, προφυλάξου από τον κίνδυνο αλλά αναγνώρισε εξίσου την ευκαιρία.» 

Η ζωή έχει έναν τρόπο να αποκαθιστά τις ισορροπίες. Κάθε πρόκληση, πρόβλημα και δυσκολία που προκύπτει είναι πολύ απλά μία ακόμα ευκαιρία για να μάθεις και να ωριμάσεις.

5. Έχω μεγαλώσει για αυτά
Ποτέ δεν έχεις μεγαλώσει αρκετά για να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν 76 ετών όταν έγινε Πρόεδρος. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν 51 ετών όταν ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα. Και υπάρχουν πολυάριθμα άλλα παραδείγματα. Ο καθένας έχει τους δικούς του χρόνους και ποτέ δεν είναι κανείς πολύ μεγάλος ή μικρός για να ακολουθήσει το κάλεσμά του.

6. Οι άλλοι τα καταφέρνουν πολύ πιο εύκολα από εμένα
Ξέρεις πόσοι άνθρωποι το πιστεύουν αυτό; Πολύ απλά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα δεν έχεις ιδέα πώς είναι η ζωή των άλλων! Ο καθένας πειραματίζεται και παλεύει με τον τρόπο του. Κανένας δεν διαθέτει εγχειρίδιο ή οδηγίες χρήσης της ζωής, αφού όλοι προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους ακριβώς όπως κι εσύ. 

Εξάλλου, αν πετούσαμε όλοι τα προβλήματά μας σε μια στοίβα στη μέση και μας έλεγαν να διαλέξουμε ένα, θα κάναμε τα πάντα για να διαλέξουμε το δικό μας.

7. Καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις
Είναι μια όμορφη σκέψη που χρησιμεύει μόνο σε περίπτωση που είσαι ένα ιδιαίτερα εγωκεντρικό άτομο (αλλά μάλλον δεν είσαι). Μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτό το ψέμα λέγοντας: «Καλύτερα να δίνεις ΚΑΙ να παίρνεις.» Απλούστατα, κανένα από τα δύο δεν είναι καλύτερο. Βρίσκονται σε ισορροπία. Είναι απλά μαθηματικά: για κάθε ''δίνω'' θα πρέπει να υπάρχει ένα ''παίρνω''. 

Κι αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, το να δίνεις είναι ψυχολογικά ευκολότερο από το να παίρνεις. Μπορείς να δώσεις τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού σου απλά και μόνο επειδή δεν αισθάνεσαι ότι τα αξίζεις. Όταν, όμως, προτίθεσαι να πάρεις πίσω σημαίνει ότι αισθάνεσαι ότι αξίζεις τα δώρα που προσφέρουν οι άλλοι.

8. Θα το κάνω αύριο
Πρόκειται πιθανόν για ένα από τα συχνότερα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει! Το πρόβλημα είναι ότι νομίζεις πως έχεις πάντα περισσότερο χρόνο απ’ ότι πραγματικά διαθέτεις. Έτσι, μια μέρα θα ξυπνήσεις και δεν θα έχεις πια χρόνο για να ασχοληθείς με τα πράγματα που πάντα ήθελες να κάνεις. 

Κανείς δεν γνωρίζει τί του επιφυλάσσει το μέλλον και πόσο καλό κάνει να ζει με τη νοοτροπία του ''εδώ και τώρα''. Η ζωή που έχεις είναι στο παρόν και η στιγμή για να τη ζήσεις είναι τώρα. Εξάλλου, αν όλοι περιμέναμε να νιώσουμε έτοιμοι, δεν θα ολοκληρώναμε ποτέ τίποτα!

9. Η ευτυχία είναι το θεμέλιο της ευημερίας
Μπορούμε να επαναλάβουμε ξανά και ξανά στον εαυτό μας: «Πρέπει να είμαι ευτυχής» και αναρωτιόμαστε, «Γιατί δεν βιώνω την ευτυχία;». Η αλήθεια είναι πως τα συναισθήματα είναι συναισθήματα. Θλίψη, θυμός, μοναξιά, φόβος, δεν είναι αρνητικά! Αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να... 

είμαστε ευτυχείς, καλά θα κάναμε να αφεθούμε στο να νιώσουμε το κάθε συναίσθημα έτσι όπως έρχεται. Επιτρέποντας στον εαυτό μας να νιώσουμε όπως νιώσουμε, αντί να πιεζόμαστε για ένα διαρκές αίσθημα ευτυχίας, θα έχουμε σίγουρα ευημερία.

10. Δεν είναι καλό να είναι κανείς εγωκεντρικός
Ορισμένες φορές, ο εγωκεντρισμός είναι υγιής. Όλοι μπορούμε να μάθουμε να λέμε «όχι» κάθε τόσο και να σταματήσουμε να ζητάμε συγνώμη όλη την ώρα. Είναι η ζωή σου, τα αισθήματά σου, οι επιλογές σου! 

Επίλεξε αυτό που είναι καλύτερο για εσένα και μην ασχολείσαι με το τί πιστεύουν οι άλλοι για τις επιλογές σου. Αν/όταν χρειαστεί να διαλέξεις μεταξύ κάποιου ή κάτι άλλου και του εαυτού σου, διάλεξε πάντα τον εαυτό σου.




Νόμος της Έλξης. Οι 11 συνήθειες για μάξιμουμ αποτελέσματα…!!!

Κάνε το σύμπαν να δουλεύει για σένα και την ευτυχία σου 24  ώρες / 7 ημέρες !

Λένε πως 10’ κάθε μέρα είναι αρκετά για να αρχίσεις να έλκεις στη ζωή σου όσα ονειρεύεσαι (αρκεί βέβαια αυτά τα 10’ να είσαι πραγματικά εκεί και να τα αφιερώνεις με όλη σου την ψυχή και το σώμα στο ένα από τα πολλά εργαλεία που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα). 

Ποιοι το υποστηρίζουν αυτό; Όλοι ανεξαιρέτως οι γκουρού του Νόμου της Έλξης, όπως είναι και η Katherine Hurst, η οποία έχει κατακτήσει δίκαια τον τίτλο της «ειδικού στο Νόμο της Έλξης», αφού η ομώνυμη σελίδα που έχει φτιάξει στο Facebook (The Law of Attraction) μετρά σχεδόν 6 εκατομμύρια followers. Έχοντας μελετήσει όσα έχουν ειπωθεί και... 

γραφτεί γι’ αυτό το φαινόμενο που συναρπάζει ακόμα και όσους σηκώνουν με δυσπιστία το φρύδι στο άκουσμα της New Age φιλοσοφίας, η Hurst δημοσίευσε πρόσφατα ένα από τα καλύτερα infographics για τους οπαδούς του Νόμου της Έλξης.

Όπως λέει η ίδια, αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα του Νόμου της Έλξης, χρειάζεται να λειτουργούμε σύμφωνα με αυτόν κάθε μέρα, όλη μέρα. 

Ευτυχώς για εμάς, δεν χρειάζεται να κάνουμε επικλήσεις στο σύμπαν 24/7 ούτε να κυκλοφορούμε με το περιοδικό της Oprah στο χέρι. Αρκεί να βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τις διάφορες τεχνικές που προτείνουν οι ειδικοί. 

Άλλωστε, όσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια δίνουμε σε κάτι, τόσο περισσότερα λαμβάνουμε από αυτό… 

Γι’ αυτόν το σκοπό λοιπόν έφτιαξε το παρακάτω γράφημα στο οποίο περιγράφει πότε και ποια τεχνική του Νόμου της Έλξης μπορούμε να εφαρμόζουμε καθημερινά αν επιθυμούμε σούπερ αποτελέσματα.

Κάπως έτσι λοιπόν μοιάζει η καθημερινή ρουτίνα όσων θεωρούν τους εαυτούς τους πιστούς οπαδούς του Νόμου της Έλξης και δηλώνουν αποφασισμένοι να έλξουν στη ζωή τους την ευτυχία, την πληρότητα, την επιτυχία και την αφθονία σε όλα τα επίπεδα. 

Για τους υπόλοιπους, που ακόμα απλώς φλερτάρουν με την ιδέα, δεν είναι απαραίτητο να κάνουν τα πάντα – σε πρώτη φάση θα βοηθούσε να βάλουμε στη μέρα μας μία τουλάχιστον από τις τεχνικές που εξηγεί η Katherine Hurst (προσαρμόζοντας φυσικά τις ώρες στην εργασιακή πραγματικότητα της Ελλάδας και στη δική μας καθημερινότητα):

07:00 Οραματισμός. «Μόλις ξυπνήσετε, αφιερώστε λίγες στιγμές στο να οραματιστείτε πώς θα θέλατε να εξελιχθεί η μέρα σας θετικά. Δείτε τον εαυτό σας δυνατό, ικανοποιημένο, να πετυχαίνει όσα έχετε σχεδιάσει για μέσα στην ημέρα». Αν μη τι άλλο, με μόλις 2’, ξεκινάμε με πολύ καλή διάθεση!

07:10 Εστιαστείτε στους στόχους σας. «Αφού σηκωθείτε, γράψτε τουλάχιστον ένα στόχο που θέλετε να πετύχετε σήμερα. Γράψτε ακόμα και μικρά πράγματα, που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, αλλά αντανακλούν την απόφασή σας να αλλάξετε τη ζωή σας, όπως π.χ. να αφιερώσετε 30’ για να εξελίξετε μια νέα δεξιότητα».

07:30 Θετικές δηλώσεις. «Κοιτάξτε τον καθρέφτη και πείτε τη θετική σας δήλωση για 30’’. Επιλέξτε κάτι απλό, όπως “σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα” ή “πιστεύω στον εαυτό μου και μπορώ να πετύχω το τάδε”».

08:00 Μιλήστε για τα πλάνα σας. «Όσο τρώτε πρωινό με την οικογένειά σας ή ετοιμάζετε τον καφέ σας στο γραφείο, μιλήστε για όσα θέλετε να πετύχετε με θετικό τρόπο. Π.χ. “μετά τις γιορτές θα αλλάξω τη διακόσμηση του σπιτιού” ή “θα βρω μια δουλειά που να μου αρέσει πραγματικά”».

08:30 Τυχαίες καλές πράξεις. «Ενώ ξεκινάτε για τη δουλειά, βάλτε στόχο να κάνετε όσες περισσότερες καλές πράξεις μπορείτε. Δώστε τη θέση σας σε κάποιον στο μετρό, κρατήστε το ασανσέρ, πείτε έναν καλό λόγο σε κάποιον ή αφήστε μεγαλύτερο tip στην κοπέλα που σας ετοιμάζει τον καφέ».

09:00 Μοιραστείτε τη θετική ενέργεια. «Όλη την ημέρα, όσο θα μιλάτε σε συναδέλφους ή πελάτες, θυμηθείτε να είστε όσο πιο θετικοί γίνεται. Μοιραστείτε κάτι όμορφο που σας συνέβη το σαββατοκύριακο, αναφέρετε κάτι για το οποίο ανυπομονείτε και δείξτε ενδιαφέρον για όσα σας λένε οι άλλοι, αλλά αποφύγετε να κάνετε αρνητικά σχόλια ή να γκρινιάζετε ότι είστε κουρασμένοι».

12:00 Αγαπάτε τον εαυτό σας. «Το φαγητό με το οποίο τρεφόμαστε λέει πολλά για το πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας. Η καλή και υγιεινή διατροφή μάς δίνει ενέργεια και μας φτιάχνει το κέφι. Μετά το διάλειμμα για φαγητό, είναι καλή ιδέα να βρείτε, όπως και το πρωί, λίγα λεπτά για δημιουργικό οραματισμό ή για να εστιαστείτε στους στόχους σας»

13:00 Συνεχίστε να μοιράζεστε τη θετική ενέργεια. «Το δεύτερο μισό της ημέρας, μετά το φαγητό, όλων η διάθεση μπορεί να πέσει λίγο. Κάντε ένα θετικό σχόλιο σε έναν συνεργάτη για τη δουλειά του, στηρίξτε κάποιον άλλο στο καινούριο του project και μιλήστε για όσα θετικά έχετε στη ζωή σας».

18:00 Αναλογιστείτε την πρόοδό σας. «Στο βραδινό φαγητό, αναφερθείτε στα ωραιότερα πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα, αλλά και σε όσα θέλετε να συμβούν την υπόλοιπη εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείτε την πρόθεσή σας να έλξετε τη ζωή που επιθυμείτε».

21:00 Διαλογισμός. «Όσο ετοιμάζεστε να χαλαρώσετε, βρείτε ένα ήσυχο και γαλήνιο σημείο του σπιτιού για να διαλογιστείτε. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, χαλαρώνοντας κάθε μυ του κορμιού σας και αφήνοντας να σας γεμίσουν συναισθήματα γαλήνης και ικανοποίησης. Αυτή η ώρα είναι ιδανική αν θέλετε να ξεκινήσετε και πιο στοχευμένους διαλογισμούς», όπως είναι π.χ. αυτός ή αυτός.

22:00 Τηρείτε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. «Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Νόμο της Έλξης, όπου εστιαζόμαστε αυτά έλκουμε, αν καταγράφουμε τα θετικά στη ζωή μας, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε να έλξουμε ακόμα περισσότερα. Γράφετε τα σημαντικά γεγονότα (όπως μία προαγωγή), αλλά και τα πιο απλά πράγματα (όπως μια ατάκα της κολλητής μας που μας έκανε να γελάσουμε). 

Γράφετε τουλάχιστον πέντε πράγματα κάθε βράδυ και αφήστε το αίσθημα ευγνωμοσύνης να σας συντροφεύσει μέχρι να σας πάρει ο ύπνος».