Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Επτά σπιτικά τσεκ απ που σώζουν ζωές....!!!!!

Ο γιατρός είναι ο καλύτερος φίλος της υγείας μας αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε το σώμα μας και τις λειτουργίες του, πριν πάμε στην… αίθουσα αναμονής. Σύμφωνα με το reader's digest, υπάρχουν κάποια τσεκ απ που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι, τα οποία μπορούν να μας δώσουν τις απαραίτητες ενδείξεις για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τα …σπιτικά αυτά τσεκ απ, μπορούν να σώσουν ακόμα και τη ζωή μας.

Διαβάστε τις παλάμες σας
Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί εξάντληση και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά τα χέρια σας μπορούν να σας προϊδεάσουν. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τα οστά, να προκαλέσει δύσπνοια ακόμα και καρδιακή αρρυθμία και δυστυχώς, δεν αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο. Μάλιστα υπολογίζεται ότι το 20% των γυναικών (όπου οι μισές είναι έγκυες) και το 3% των ανδρών έχουν χαμηλό σίδηρο.

Για να έχετε μία πρώτη ένδειξη, ελέγξτε τις ζάρες στις παλάμες σας. Δεν έχει σημασία το φυσικό χρώμα του δέρματός σας, αλλά η ασυνήθιστη χλωμάδα στις ζάρες της παλάμης σας (ή εναλλακτικά στα ούλα και το εσωτερικό των βλεφάρων σας). Αυτό είναι ένα σημάδι μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας, λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο.

Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για αιμοσφαιρίνη ή αιματοκρίτη, προκειμένου να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα.

Ο έλεγχος του άσθματος
Το άσθμα δυστυχώς δεν ανήκει στην πρώτη «επιλογή» της λίστας με τις νόσους, που μας ανησυχούν. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη το 10% περισσότερων από 4.000 αφροαμερικανούς άνδρες και γυναίκες είχε σημάδια αδιάγνωστου άσθματος. Οι ειδικοί λένε ότι περίπου το ίδιο ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν και επιμένουν ότι το αδιάγνωστο άσθμα μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή του πάσχοντος, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί και να είναι θανατηφόρο.

Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις δύο ερωτήσεις :

1. «Μήπως έχω συριγμό μερικές φορές;»

2. «Νιώθω δύσπνοια, ενώ γυμνάζομαι ή κάνω κάποια εργασία;». Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ερωτήσεις αυτές που αξιολογούν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να προσδιορίσουν το 90% των ανθρώπων με άσθμα. Αν μία από τις δύο απαντήσεις είναι θετική, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση.

Πατήστε δάχτυλα των ποδιών
Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού προκαλούν το 20% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αρρυθμίες και η κολπική μαρμαρυγή (η ακανόνιστη ταχυκαρδία και η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας) ευθύνονται για περίπου 140.000 εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ιατρικής ένωσης. Μάλιστα, ποσοστό 70% αυτών των περιπτώσεων οδηγούν στο θάνατο.

Το σπιτικό τεστ που προτείνουν οι γιατροί, είναι να πατήσετε το πόδι σας στο ρυθμό του παλμού σας (για να βρείτε τον παλμό σας, τοποθετήστε ένα δάχτυλο στο λαιμό ή τον καρπό σας) για ένα λεπτό. Σε αρκετές μελέτες, το τσεκ απ αυτό, αποδείχτηκε σωτήριο για πάνω από 90% των ανθρώπων με κολπική μαρμαρυγή.

Αν ο ρυθμός είναι τόσο ακανόνιστος, που δε μπορείτε να τον ακολουθήσετε, χαλαρώσετε για μια ώρα και ελέγξτε ξανά.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, αν τα συμπτώματα συνεχίσουν.

Το 2λεπτο τεστ του διαβήτη
Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και μειώνει τη ζωή κατά 10 έως 15 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του Αμερικανικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο το 4% των ατόμων με προδιαβήτη έχουν ενημερωθεί από τους γιατρούς τους, ότι έχουν την πάθηση. Για να αποκτήσετε μία άποψη, για το αν ή όχι πάσχετε από διαβήτη κάντε τις εξής ερωτήσεις, κυκλώστε τις απαντήσεις σας και έπειτα προσθέστε.

1. Πόσο χρονών είστε; (Κάτω των 40 : 0 μονάδες, 40-49 : 1 μονάδα, 50-59 : 2 μονάδες, 60 ετών και άνω : 3 μονάδες )

2 . Είστε γυναίκα (0) ή άντρας (1);

3 . Μήπως ένα μέλος της οικογένειας (γονέας , αδελφός ή αδελφή ) πάσχει από διαβήτη; (Όχι: 0, Ναι : 1)

4. Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή είστε σε φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή πίεση του αίματος; (Όχι: 0, Ναι: 1)

5. Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; (Κανονικό βάρος: 0, Υπέρβαροι: 1, Παχύσαρκοι: 2, Εξαιρετικά παχύσαρκοι: 3)

6. Είστε σωματικά δραστήριοι; (Όχι: 0, Ναι: -1)

Εάν η συνολική βαθμολογία σας είναι 4 ή υψηλότερη, υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε προδιαβήτη. Αν είναι 5 ή μεγαλύτερη, είστε σε υψηλό κίνδυνο για διαβήτη. Δείτε το γιατρό σας για μια πιο επιστημονική εξέταση.

Λυγίστε και τεντώστε
Τα άκαμπτα αιμοφόρα αγγεία κάνουν την καρδιά σας να εργάζεται σκληρότερα. Οι αρτηρίες σκληραίνουν, λόγω γήρανσης, περιττών κιλών, συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, καθιστικής ζωής, διαβήτη, αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σας ευθεία μπροστά σας και τα δάχτυλα των ποδιών σας τεντωμένα προς το ταβάνι. Σκύψτε μπροστά από τους γοφούς σας και τεντώστε τα χέρια σας προς τα πόδια σας. Προσπαθήστε να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για αρτηριακή δυσκαμψία.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να προβείτε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Το quiz της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την καρδιά, τη μνήμη και όχι μόνο. Όταν ο ψυχίατρος Alex J. Mitchell, MD, του Πανεπιστημίου του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε 41 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 50.000 άτομα από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι γιατροί δε μπορούσαν να διαγνώσουν την κατάθλιψη στο 50% των περιπτώσεων.

Αυτό είναι μια σημαντική παράλειψη, αφού η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας, καθώς και την αυτοκτονία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν είστε στενοχωρημένοι ή περνάτε μία μορφή κατάθλιψης, αλλά σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Aucland, ένα μικρό κουίζ μπορεί να σας δώσει κάποιες ενδείξεις.

1. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έχετε συχνά ενοχληθεί από αισθήματα στενοχώριας, κατάθλιψης ή απελπισίας;

2. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έχετε συχνά ενοχληθεί από μικρά ενδιαφέροντα ή ευχάριστα πράγματα;

Αν απαντήσατε ναι σε μία ή δύο ερωτήσεις, αξίζει να συζητήσετε με το γιατρό σας, αν και το συγκεκριμένο τεστ σίγουρα δεν έχει διαγνωστικό χαρακτήρα.

Μετρήστε τη μέση σας
Μια διογκωμένη μέση είναι ένα σημάδι ότι έχετε επιπλέον σπλαχνικό λίπος, το παχύ, κίτρινο δηλαδή λίπος βαθιά στην κοιλιακή χώρα, που αντλεί λιπαρά οξέα, διεγείρει τις ορμόνες της όρεξης και προκαλεί φλεγμονές στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε μια πρόσφατη μελέτη 360.000 ατόμων από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύφθηκε ότι η υπερμεγέθης μέση είναι σαφής ένδειξη σημαντικών ιατρικών προβλημάτων, ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν είχαν υπερβολικό βάρος, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 79% για τις γυναίκες, ενώ στην περίπτωση των ανδρών τα ποσοστά είναι σημαντικά αυξημένα.

Σταθείτε γυμνοί μπροστά από έναν καθρέφτη και μετρήστε με μία μεζούρα τη μέση σας. Μην κρατάτε την αναπνοή σας ή σφίγγετε τη μεζούρα. Για τους άνδρες, ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιακή νόσο αρχίζει να αυξάνεται εάν η μεζούρα δείξει πάνω από 100 εκατοστά ενώ για τις γυναίκες πάνω από 80 εκατοστά. Ο καλύτερος τρόπος για συρρικνωθεί το σπλαχνικό λίπος είναι η τακτική άσκηση και η μεσογειακή διατροφή με δημητριακά, ψάρια και μονοακόρεστα λίπη από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.





Με ποιό τρόπο δημιουργείς την αρρώστεια σου....!!!!!

Γιατί αρρωσταίνουμε; Ποιά θα είναι η δική σου εμφάνιση όταν θα γεράσεις;

Συχνά , αυτά που λέμε «αρρώστιες» του σώματος μας, δημιουργούνται από εμάς. Το σώμα μας, όπως και κάθε άλλο στη ζωή είναι ο καθρέφτης των εσωτερικών σκέψεων και των πεποιθήσεων μας . Το σώμα μας μιλάει πάντα, μας στέλνει τα μηνύματα και εμείς πρέπει να βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο να τα αντιληφθoύμε. Κάθε κύτταρο μέσα στο σώμα μας αντιστοιχεί σε κάθε απλή σκέψη που κάνουμε και κάθε λέξη που προφέρουμε.

Οι τρόποι με τους οποίους εκφράζουμε τις σκέψεις μας και οι λέξεις που προφέρουμε προκαλούν στο σώμα συμπεριφορές και στάσεις που άλλοτε το ησυχάζουν και άλλοτε του προκαλούν ανησυχίες. Ο άνθρωπος που είναι συνέχεια συνοφρυωμένος, σίγουρα δεν κάνει χαρούμενες και στοργικές σκέψεις. Το πρόσωπο και το σώμα των ηλικιωμένων μαρτυρούν καθαρά τον τρόπο ζωής τους και τις σκέψεις πού έκαναν.

Πιθανά νοητικά πρότυπα και οι ασθένειες τις οποίες προκαλούν

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ :
Νιώθω πως δεν με αγαπούν.. Ασκώ κριτική στον εαυτό μου και στους άλλους.

ΓΥΝΑΙΚEΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ :
Αρνούμαι τον εαυτό μου. Απορρίπτω στοιχεία της θηλυκότητας μου.

ΕΘΙΣΜΟΙ :
Προσπαθώ να αποφύγω τον εαυτό μου. Φοβάμαι πώς δεν ξέρω να αγαπήσω τον εαυτό μου.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ :
Δε θέλω να με καθοδηγούν. Αντιστέκομαι στη ροή της ζωής.

ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ :
Ελλειψη χαράς. Εχω πεποιθήσεις που δημιουργούν ένταση και στρες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ :
Εχω παλιά μνησικακία ή βαθιά δυσαρέσκεια.

ΚΟΠΩΣΗ, ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ :
Δεν αγαπώ αυτό που κάνω.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ :
Κάνω αυτικριτική και φοβάμαι

ΠΑΧΟΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ :
Εχω ανάγκη προστασίας. Αποφεύγω τα συναισθήματα μου. Νιώθω αυτοαπόρριψη.

ΣΒΕΡΚΟΣ :
Ισχυρογωμοσύνη πάνω στη δική μας άποψη.

ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ :
Αρνούμαι να αλλάξω. Φοβάμαι το μέλλον. Δεν αισθάνομαι ασφάλεια.

Κάθε πνευματική αντιστοιχία δεν ισχύει 100 % για όλους τους ανθρώπους. Να γνωρίζεις ότι 90% των ασθενειών είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Παρατήρησε τη ζωή σου και τις πεποιθήσεις σου .

Σου προτείνω να αρχίσεις θέτωντας στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις :
Σε ποιό άτομο δεν εκφράζεις τα συναισθήματα σου και την αλήθεια σου και αυτο σου προκαλεί θυμό για τον εαυτό σου;

Σε ποιές καταστάσεις δεν είσαι ο εαυτός σου;

Ποιές καταστάσεις σε δυσαρεστούν

Πώς μιλάς στον εαυτό σου για τον εαυτό σου;

ΑΣΚΗΣΗ:
Κλείσε τα ματια σου και δεν τον εαυτό σου και μίλα του. Εκφρασε το θυμό σου στον εαυτό σου λέγοντας του ποιές συμπεριφορές του σε θυμώνουν.

«Μεταμορφώστε τη ζωή σας», Louise L.Hay, 2002





http://www.psixologikosfaros.gr

8 βότανα κατά της μελαγχολίας.....!!!!!!!!


Η βιομηχανία των φαρμάκων έχει πραγματοποιήσει άλματα στην αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων. Παρ” όλ” αυτά, στις ήπιες ή παροδικές μορφές κατάθλιψης μπορούν εκτός από την κλασική ιατρική και τις χημικές ουσίες να βοηθήσουν και οι παραδοσιακές θεραπείες. 

Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στον βελονισμό, στην ομοιοπαθητική και την αρωματοθεραπεία, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά θεωρούνται τα βότανα. Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τη μελαγχολία, να τονώσουν το άτομο και να επιφέρουν ισορροπημένη διάθεση στον παθόντα. 

Το «Εθνος – Υγεία» σας παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα φυτά που συστήνονται από τους βοτανολόγους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Βάλσαμο
Θεωρείται φάρμακο για την κατάθλιψη -ειδικά της εμμηνόπαυσης- και τις νευραλγίες. Παράλληλα, είναι ένα καταπραϋντικό φυτό που τονώνει τον οργανισμό. Ισως οι ιδιότητές του κατά των ψυχικών νόσων είναι εκείνες που ενίσχυσαν την πεποίθηση που επικρατούσε κατά τον Μεσαίωνα ότι το βάλσαμο διώχνει τους «δαίμονες». 

Συνήθως χρησιμοποιείται το αφέψημα των ανθέων του, το οποίο παρασκευάζεται με 15-30 γραμμάρια ανθέων σε ένα λίτρο νερό ή το αφέψημα που προκύπτει από 3 κουταλιές ανθέων και βλαστών βρασμένες σε μισό λίτρο νερό.

Γκίγκο
Είναι ένα θαυματουργό βότανο το οποίο ενισχύει τον οργανισμό και μεταξύ άλλων βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το γκίγκο χρησιμοποιείται ευρέως από τους Κινέζους θεραπευτές και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πολλές μορφές. Δισκία, κάψουλες, βάμμα είναι μερικές από αυτές, όμως η χρήση τους απαιτεί προσοχή όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα. Οι βοτανοθεραπευτές συνιστούν κατά της κατάθλιψης τη λήψη εκχυλίσματος γκίγκο πριν από το φαγητό.

Τζίνσενγκ
Καταπολεμά το σωματικό και νοητικό στρες και χορηγείται σε περιπτώσεις γενικής αδυναμίας που προέρχεται από κατάθλιψη. Εχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οργανισμό από την ένταση, ενώ επισημαίνεται ότι οι ιαματικές του ιδιότητες συναντώνται μόνο στο αυτοφυές τζίνσενγκ και όχι σε αυτό που καλλιεργείται. 

Χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για περισσότερα από 5.000 χρόνια και ευρέως το υιοθέτησε η παραδοσιακή ιατρική της Αμερικής. Στα συστατικά του περιλαμβάνεται και βιταμίνη D.

Ερυθραία
Ο διάσημος Γερμανός βοτανολόγος Kneipp συνιστούσε την ερυθραία κατά της μελαγχολίας. Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητές της αναγνωρίζονται και σήμερα από τους πρακτικούς γιατρούς οι οποίοι χορηγούν συνήθως έγχυμα από φύλλα και ανθισμένες κορυφές ερυθραίας. Πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και που απαντάται συχνότερα σε αμμώδη εδάφη.

Μελισσόχορτο
Ο Αραβας γιατρός Αβικέννας έλεγε ότι το μελισσόχορτο «κάνει την καρδιά ευτυχισμένη». Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα βότανο το οποίο έχει μεταξύ άλλων και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, αν προσθέσουμε τσάι μελισσόχορτου στο μπάνιο μας, θα επιτύχουμε χαλάρωση των νεύρων. Οταν συνδυάζεται με βαλεριάνα και ζυθοβότανο καταπολεμά την ελαφρά αϋπνία.

Τριγωνέλλα
Είναι τονωτική στις περιπτώσεις φυσικών αλλά και ψυχικών ασθενειών. Η κατανάλωσή της προκαλεί πάχυνση και ενισχύει τον αδύναμο οργανισμό, ενώ ειδικά σκευάσματα που προτείνουν οι βοτανοθεραπευτές μπορούν να προκαλέσουν ευφορία στον οργανισμό. 

Η τριγωνέλλα καλλιεργείται στη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και στις μεσογειακές χώρες και είναι πολύ διαδεδομένη και αυτοφυής στην Ελλάδα. Μάλιστα ονομάζεται και «ελληνικό χορτάρι» καθώς μοιάζει με τριφύλλι. Με μεγάλη επιτυχία καλλιεργείται σήμερα στην Εύβοια.

Φασκόμηλο
Μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος, ασκεί σημαντική επιρροή στον εγκέφαλο κατευνάζοντάς τον και είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, καταθλιπτικών καταστάσεων και ατονίας της μνήμης. Κατά της νευρασθένειας συστήνεται το έγχυμα του φυτού, το οποίο παρασκευάζεται σύμφωνα με τους ειδικούς από 12 γραμμάρια βοτάνου βρασμένα σε 250 ml νερού. Απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση του, καθώς μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσουν τοξικά φαινόμενα.

Πεύκο
Το πεύκο είναι ένα από τα φυτά που μπορούν να ενισχύσουν όσους πάσχουν από κατάθλιψη και μελαγχολία. Λίγα βρασμένα φύλλα πεύκου μαζί με αρσενικά άνθη ριγμένα στο νερό του λουτρού μας ξεκουράζουν, ηρεμούν τα νεύρα και ανακουφίζουν τους καταθλιπτικούς. Στη μυθολογία το πεύκο ήταν το αγαπημένο φυτό της Ρέας, της μητέρας των θεών, γιατί συμβόλιζε τον σύνδεσμο των δύο γονιών της, του Ουρανού και της Γης.





Αν δεν θέλεις να είσαι άρρωστος…..!!!!!!

Εξέφραζε τα Συναισθήματά σου
Συναισθήματα και αισθήσεις που είναι κρυμμένα, καταπιεσμένα, καταλήγουν σε ασθένειες όπως : γαστρίτιδα, έλκος, οσφυϊκούς πόνους, νωτιαίους. Με το πέρασμα του χρόνου, η καταπίεση των συναισθημάτων εκφυλίζεται σε καρκίνο. Τότε, πάμε σε έναν έμπιστο φίλο ή φίλη, να μοιραστούμε με οικειότητα το «μυστικό» μας, τα λάθη μας! Ο διάλογος, η ομιλία, οι λέξεις, είναι μία δυναμική και εξαιρετική θεραπεία!

Παίρνε Αποφάσεις
Το αναποφάσιστο άτομο παραμένει μέσα στην αμφιβολια, στο άγχος, στην αγωνία. Η αναποφασιστικότητα συσσωρεύει προβλήματα, ανησυχίες και επιθέσεις. Η ανθρώπινη ιστορία είναι φτιαγμένη από αποφάσεις. Το να αποφασίζεις είναι το να ξέρεις να αποκηρύσεις, να γνωρίζεις να χάνεις πλεονεκτήματα και αξιώσεις του να κερδίζεις τους άλλους. Οι αναποφάσιστοι άνθρωποι είναι θύματα γαστρικών παθήσεων, νευρικών πόνων και δερματικών προβλημάτων.

Βρίσκε Λύσεις
Οι αρνητικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν λύσεις και μεγενθύνουν τα προβλήματά τους. Προτιμούν να θρηνούν, να κουτσομπολεύουν και να είναι απαισιόδοξοι. Είναι προτιμότερο να ανάψεις ένα σπίρτο από το να λυπάσαι που είσαι στο σκοτάδι. Μία μέλισσα είναι μικρή, αλλά παράγει ένα από τα πιο γλυκά πράγματα που υπάρχουν. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Η αρνητική σκέψη δημιουργεί αρνητική δόνηση που μεταμορφώνεται σε ασθένεια.

Μη Ζεις για το Φαίνεσθαι
Αυτός ο οποίος κρύβει τη πραγματικότητα, προσποιείται, ποζάρει και πάντα θέλει να δίνει την εντύπωση ότι είναι καλά. Θέλει να δείχνει τέλειος, ξέγνοιαστος, κλπ. Ένα χάλκινο άγαλμα με πόδια από πηλό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την υγεία από το να ζει κανείς με το φαίνεσθαι και με προσωπεία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με πολύ βερνίκι και λίγες ρίζες. Ο προορισμός τους είναι το φαρμακείο, το νοσοκομείο και ο πόνος.

Αποδέξου
Η άρνηση της αποδοχής και η έλλειψη της αυτο-εκτίμησης, μας αποξενώνουν από τους εαυτούς μας. Το να είμαστε ένα με τον εαυτό μας είναι ο πυρήνας της υγιούς ζωής. Όσοι δεν το αποδέχονται αυτό, φθονούν, ζηλεύουν, μιμούνται, υπερ-ανταγωνίζονται, καταστρέφουν. Γίνε αποδεκτός, αποδέξου ότι είσαι αποδεκτός, αποδέξου τις επικρίσεις. Αυτό είναι σοφία, καλή αίσθηση και θεραπεία..

Εμπιστεύσου
Αυτός ο οποίος δεν εμπιστεύεται, δεν επικοινωνεί, δεν είναι ανοιχτός, δεν είναι συνδεδεμένος, δεν δημιουργεί βαθιές και σταθερές σχέσεις, δεν ξέρει να κάνει αληθινές φιλίες. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει σχέση. Η δυσπιστία είναι έλλειψη πίστης σε εσένα και στην ίδια την πίστη.

Μη Ζεις τη Ζωή Λυπημένα
Καλό χιούμορ. Γέλιο. Ηρεμία. Ευτυχία. Αυτά συμπληρώνουν την υγεία και φέρνουν μακροζωϊα. Το ευτυχισμένο άτομο έχει το δώρο να βελτιώνει το περιβάλλον στο οποίο ζεί. «Το καλό χιούμορ μας σώζει από τα χέρια του γιατρού.» Η ευτυχία είναι υγεία και θεραπεία.




Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τα 7 μπαχαρικά που κάνουν θαύματα....!!!!!!

Είναι φτηνά, χαρίζουν απλόχερα τις μυρωδιές τους και προστατεύουν την υγείας μας ! Ο λόγος για τα μπαχαρικά, που η ελληνική φύση μας προσφέρει απλόχερα!

Δείτε ποια είναι τα 7 θαυματουργά μπαχαρικά και πώς προστατεύουν την υγεία μας:

Κανέλα
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο «American Journal of Clinical Nutrition», ένα κουταλάκι του γλυκού καθημερινά είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη ή τον έλεγχο του διαβήτη.

Φασκόμηλο
Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Pharmacology Biochemistry and Behavior» δείχνει ότι το φασκόμηλο βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Δυόσμος
Ο δυόσμος διώχνει την εντερική δυσφορία, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό «αντι-πόνου» στον οργανισμό. Ειδικά για αυτές τις μέρες, είναι το ιδανικό βότανο.

Γαρύφαλλο
Είναι γνωστό για την αντιγηραντική του επίδραση στον οργανισμό. Αν ανησυχείτε ότι ο χρόνος περνά από πάνω σας γρήγορα, τότε είναι το ιδανικό βότανο για εσάς.

Μοσχοκάρυδο
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του είναι η λύση στα οιδήματα, όπως διαπίστωσε πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroimmunology».

Γλυκάνισος
Χαλαρώνει τους μυς του γαστρεντερικού συστήματος, καταπραΰνοντας τον πόνο.

Θυμάρι
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει μπορούν να ανακουφίσουν ασθενείς με αναπνευστικές ασθένειες όπως η βρογχίτιδα, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την αναπνοή, ακόμα και αν δεν είστε άρρωστοι.





Τα μυστικά όσων δεν αρρωσταίνουν....!!!!!

Συνηθίζουμε να αποδίδουμε στην τύχη το ότι μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην υποφέρουν ποτέ από ασθένειες. Οι γιατροί δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει με σιγουριά τους τρόπους να παραμείνουμε υγιείς. Γιατί να μη ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις συνήθειες όσων οι αρρώστιες δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους και να τις υιοθετήσουμε;

Στρεσάρονται λιγότερο. Σε περιόδους έντονου άγχους, ο οργανισμός, για να υποστηριχτεί η κατάσταση εγρήγορσης, παράγει μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης και κορτιζόλης και παράλληλα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται έτσι η ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια και ιούς. 

Στην περίπτωση που προκληθούν μόνιμες διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας του στρες και συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. μια γενετική προδιάθεση, δεν είναι απίθανο το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον ίδιο τον οργανισμό σαν ξένο σώμα και συχνά να στρέφεται εναντίον διάφορων οργάνων, προκαλώντας αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδα). 

Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι οι αγχωμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές νόσους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. γαστρίτιδα, έλκος) και αντιμετωπίζουν αυξημένοlaugh-with-friends-400x400 κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. 

Το άγχος έχει επιπτώσεις και στη γυναικεία γονιμότητα, στην υγεία του δέρματος, επηρεάζει το μεταβολισμό και συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία, ενώ συχνά επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. η οστεοπόρωση και το βρογχικό άσθμα.

Αγαπούν τα βακτήρια. Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με το χώμα, μην πλένετε συνεχώς τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, σταματήστε να ανησυχείτε αν το σπίτι σας είναι αρκετά καθαρό. Με λίγα λόγια, βάλτε λίγη βρομιά στη ζωή σας! Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί, αφού έχει πλέον αποδειχθεί πως η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την εκδήλωση άσθματος, εκζεμάτων και γενικότερα αλλεργίας, κυρίως στα παιδιά. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρούνελ του Λονδίνου παρακολούθησαν περισσότερα από 13.000 παιδιά από την εμβρυϊκή τους ηλικία μέχρι και μετά την ηλικία των 16 ετών και βρήκαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά προϊόντα καθαρισμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή σύντομα μετά τη γέννα, αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος των παιδιών τους. 

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα ποσοστά αλλεργιών στους ανθρώπους που ζουν σε «αποστειρωμένα» διαμερίσματα της πόλης είναι υψηλότερα από αυτά όσων κατοικούν στην επαρχία. Η επαφή μας από μικρή ηλικία με τα μικρόβια βοηθά στη δημιουργία αντισωμάτων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και άρα την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις αρρώστιες.

Προτιμούν τις φυσικές θεραπείες με βότανα. Μπορεί η δυτική ιατρική να καταφεύγει συνήθως στα φάρμακα ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων υγείας, κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει και το ρόλο της φύσης. Πρώτος ο Ιπποκράτης είχε μιλήσει για τη δύναμη των φυτών και των βοτάνων που, χάρη στις ιδιότητές τους, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Μάλιστα, από τα περίπου 250 φυτά που χρησιμοποιούσε στους ασθενείς του, αρκετά αποτελούν τη βάση ακόμα και σύγχρονων φαρμάκων. 

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο καθένας μπορεί να βρει ένα πολύτιμο βότανο για κάθε πρόβλημα (π.χ. υπέρταση, παχυσαρκία, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως θα πρέπει να προμηθευτούμε όποιο βότανο υπάρχει στην αγορά για να παραμείνουμε υγιείς. Μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας είναι μια αρχή. 

Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού, για παράδειγμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και το λίπος, ενώ φαίνεται να έχει ακόμα και αντικαρκινική δράση χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες.

Κοιμούνται περισσότερο. Ο επαρκής ύπνος, αλλά όχι ο υπερβολικός (πάνω από 8-9 ώρες καθημερινά), θεωρείται παράγοντας μακροζωίας. Μάλιστα, έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι όσοι κοιμούνται περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα χρόνια. 

Η έλλειψη ύπνου έχει ουσιαστικά αντίστοιχες επιπτώσεις στον οργανισμό με τις καταστάσεις στρες, αφού παράγεται περισσότερη κορτιζόλη (γνωστή ως «ορμόνη του στρες»), η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, μελέτες σε ανθρώπους που εργάζονται νύχτα δείχνουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του εντέρου. 

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά στο γεγονός ότι τα άτομα αυτά εκτίθενται στο φως το βράδυ, επομένως ο οργανισμός τους παράγει λιγότερη μελατονίνη, ορμόνη που θεωρείται ότι έχει προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέδειξαν επίσης ότι οι ενήλικοι που κοιμούνται λίγες ώρες καθημερινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. 

Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο καθένας για να ξεκουραστεί είναι βέβαια θέμα ιδιοσυγκρασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αυξάνεται όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 6 -7 ώρες.

Τρώνε λιγότερο. Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν, από μελέτες σε ζώα, ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων καθημερινά συνεπάγεται επιπλέον χρόνια ζωής. Μελετητές όμως από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν ότι η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων συνδέεται και στους ανθρώπους με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη. 

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, για να επιμηκύνουμε τη ζωή μας και φυσικά να απομακρύνουμε τον κίνδυνο νοσημάτων που σχετίζονται με τα παραπανίσια κιλά (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, αυξημένα λιπίδια στο αίμα κλπ.), πρέπει να περιορίσουμε πapotoxinwsiρώτα από όλα τις θερμίδες που προέρχονται από τα απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη), αφού η αύξηση της ινσουλίνης που προκαλούν, φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής μας.

Κάνουν συχνά αποτοξίνωση. Πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως π.χ. οι διοξίνες και τα PCBs, δεν υπήρχαν στο περιβάλλον τον προηγούμενο αιώνα. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών (π.χ. καρκίνων) που σχετίζονται με την έκθεση σε τοξικές ουσίες, λένε οι ειδικοί. 

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της αποτοξίνωσης, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τα συσσωρευμένα στο σώμα μας χημικά δεν μπορεί παρά να ωφελήσουν την υγεία μας.

Διατηρούν την ισορροπία του pH τους. Το σώμα είναι υγιές όταν διατηρεί την αλκαλική/όξινη ισορροπία του (το pH) σε κανονικά επίπεδα (ουδέτερο είναι το 7). Αν τα επίπεδα του pH είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο, εμφανίζονται συμπτώματα (π.χ. αίσθημα κόπωσης, στομαχικά προβλήματα). Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με λαχανικά, περιορίζουμε τον κίνδυνο να υπάρχει αυξημένο όξινο περιβάλλον στο σώμα και θωρακίζουμε την υγεία του οργανισμού μας.





ygeianews.gr

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία και οι γονείς....!!!!!

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι ένας βασικός όρος της ψυχολογίας που πρωτοεμφανίστηκε στο βιβλίο του Robert Merton «Κοινωνική Θεωρία και Κοινωνική Διάρθρωση» (1949), με άπειρες εφαρμογές στη ζωή μας. Είναι λοιπόν η τάση ενός ατόμου να φέρεται κατά τον τρόπο που έχουμε εμείς προεξοφλήσει. 

Όπως είπε ο W.I.Thomas: «Όταν οι άνθρωποι θεωρούν ορισμένες καταστάσεις σαν πραγματικές, αυτές είναι πραγματικές στις επιπτώσεις τους». Με πιο απλά λόγια, είναι η αρνητική ερμηνεία που δίνουμε για κάτι και που τελικά, αντιδρώντας ανάλογα, υποσυνείδητα προκαλούμε να συμβεί.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της θεωρίας είναι το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς μία κατάσταση, τι χαρακτηριστικά πιστεύουμε εμείς ότι έχει και όχι πώς πραγματικά είναι μία κατάσταση, δηλαδή τα αντικειμενικά της γνωρίσματα. Η άποψη, η γνώμη που έχουμε για μία κατάσταση, αυτό που πιστεύουμε ότι είναι και όχι αυτό που πραγματικά είναι καθορίζει τη συμπεριφορά μας. Το πώς εκτιμούμε ένα γεγονός καθορίζει τη συμπεριφορά μας και όχι τι πραγματικά συμβαίνει με το γεγονός αυτό.

Με αυτήν επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες που έχουν οι γονείς για το παιδί τους και γι αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ψυχολογία του παιδιού.

Η άποψη που διαμορφώνουμε για ένα παιδί π.χ. για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, για τις ανάγκες του και τις επιδιώξεις του, συχνά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του. Κι αυτό γιατί με βάση αυτή την άποψη διαμορφώνουμε τις προσδοκίες μας. Δηλαδή τι περιμένουμε ότι θα επιτύχει και τι δεν θα επιτύχει, τι περιμένουμε ότι μπορεί να αντέξει και τι όχι, τι περιμένουμε ότι θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον και τι όχι).

Στη συνέχεια συμπεριφερόμαστε σε αυτό το παιδί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας και τελικώς χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε το ωθούμε να συμπεριφερθεί ανάλογα με αυτές. Το παιδί προσαρμόζει τη συμπεριφορά του στα δικά μας λόγια/ενέργειες. Το παιδί, δηλαδή, καταλήγει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που αρχικά πιστεύαμε. Γι΄αυτό και στο τέλος καταλήγουμε να λέμε «Δίκιο είχα!».

Επομένως, οι προσδοκίες που έχουμε για τα παιδιά διαμορφώνουν αναλόγως τη συμπεριφορά μας και έτσι αργά ή γρήγορα οι προσδοκίες επιβεβαιώνονται.

Σαν παράδειγμα ας αναφέρουμε μία έρευνα.
Σε ένα Δημοτικό σχολείο μοίρασαν ένα τεστ νοημοσύνης. Στους δασκάλους του σχολείου παραπλανητικά είπαν πως μια ομάδα παιδιών είχε υψηλό δείκτη νοημοσύνης ενώ μια άλλη ομάδα παιδιών είχε χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Στην πραγματικότητα τα παιδιά κάθε ομάδας είχαν επιλεγεί τυχαία.

Στο τέλος της χρονιάς τα παιδιά που θεωρούνταν πιο έξυπνα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα από τα παιδιά που θεωρούνταν λιγότερο έξυπνα. Οι δάσκαλοι επηρεάστηκαν και επηρέασαν, αφού πίστεψαν πως κάποια παιδιά αποδίδουν καλύτερα και είναι καλύτεροι μαθητές και τα αντιμετώπισαν ανάλογα. Οι αποδόσεις των μαθητών επιβεβαίωσαν την προφητεία, αφού οι δάσκαλοι ασυνείδητα συμπεριφέρονταν διαφορετικά στις δύο ομάδες.

Οι προσδοκίες που έχει ο εκπαιδευτικός για την απόδοση των μαθητών του επηρεάζουν τη συμπεριφορά του που γίνεται αντιληπτή από τους μαθητές μέσω των σχέσεων αλληλεπίδρασης. Αυτό τους οδηγεί σε αντιδράσεις συμπεριφοράς που θα επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες του εκπαιδευτικού. Οι μαθητές παίρνουν το μήνυμα των προσδοκιών και ανταποκρίνονται ανάλογα.

Προσοχή : Τις προσδοκίες μας για το παιδί δεν τις εκφράζουμε πάντα άμεσα ούτε μόνο με τα λόγια. Γι' αυτό και τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τις μεταφέρουμε στο παιδί.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Τι είναι καλό να αποφεύγουμε;

Για να μην εγκλωβιστούμε εμείς και το παιδί σε λάθος προσδοκίες, είναι καλό να αποφεύγουμε τις ετικέτες και τους χαρακτηρισμούς. Συνήθως στεκόμαστε σ΄ ένα χαρακτηριστικό του παιδιού μας που μας απασχολεί (ενίοτε για κάποιο προσωπικό λόγο που ούτε οι ίδιοι δεν αντιλαμβανόμαστε) και το «κάνουμε σημαία». Π.χ. «Έξυπνος αλλά επιπόλαιος», «Παρατηρητική αλλά ντροπαλή». 

Είναι προτιμότερο να περιγράφετε συμπεριφορές ακόμα κι όταν θέλετε να πείτε στο παιδί κάτι θετικό. Δηλαδή αντί να πείτε «Πόσο υπάκουος/η είσαι», προτιμήστε να περιγράψετε ακριβώς τι ήταν αυτό που έκανε. Εάν συνεχώς λέμε σ'ένα παιδί «Είσαι επιπόλαιος», «Είσαι εγωιστής» το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτεί να συμπεριφερθεί με διαφορετικό τρόπο.

Ειδικά αναφορικά με τα σχολικά μαθήματα ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγετε προβλέψεις όπως «Δεν βλέπω να τραβάς στα Μαθηματικά. Σαν κι εμένα κι εσύ», «Α, δεν έχεις τρέλα με το τένις. Η αδερφή σου το λατρεύει, ενώ εσύ θες να κάάάθεσαι».

Εάν η εξέλιξη και συμπεριφορά του παιδιού σχετίζονται με το πώς βλέπουν οι γονείς το παιδί τους και τι προσδοκίες έχουν, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο η «λύση» για παιδιά που επιτυγχάνουν τους στόχους τους είναι να τα «ντοπάρουμε» με υψηλές προσδοκίες. 

Η απάντηση είναι πως αυτό που χρειάζονται τα παιδιά προκειμένου να βλέπουν θετικά τον εαυτό τους και να πιστεύουν στις ικανότητές τους είναι κατ' αρχήν να τα βλέπουμε εμείς με θετικό τρόπο και να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Εάν κάθε φορά που το παιδί συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα (έστω κι αν αυτό δεν συμβαίνει συχνά), του λέμε «Μπράβο συμπεριφέρεσαι πολύ υπεύθυνα» και του δίνουμε κι άλλες ευκαιρίες ανάλογες με την ηλικία του να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, τότε το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί σ'ένα υπεύθυνο άτομο.

Οι Mark Snyder και Bill Swann διεξήγαγαν μια σειρά ερευνών που καταδεικνύουν το φαινόμενο του Behavioural Confirmation.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα, αποτελεί η μελέτη τους επάνω στο στερεότυπο της φυσικής έλξης : Τα μέλη μιας ομάδας φοιτητών αφέθηκαν να πιστέψουν, με τη χρήση φωτογραφιών που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, ότι συνομιλούσαν τηλεφωνικά με όμορφες γυναίκες. Τα μέλη μιας άλλης ομάδας φοιτητών αφέθηκαν να πιστέψουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή οι κοπέλες με την οποίες συνομιλούσαν δεν ήταν ελκυστικές.

Η έρευνά των Snyder και Swann έδειξε πως οι γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν από τους συνομιλητές τους ως ελκυστικές επέδειξαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, συμμετείχαν περισσότερο στη συζήτηση και συμπάθησαν περισσότερο τους συνομιλητές τους, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές, αυθαίρετες, προσδοκίες τους.

Άλλο παράδειγμα για ένα ζευγάρι είναι το εξής :

Μια γυναίκα σκέφτεται πως ο σύντροφός της λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας την παραμελεί και ερμηνεύει τη στάση του ως αδιαφορία. Εκείνος στο μυαλό του θεωρεί πως η γυναίκα του είναι αχάριστη γιατί ενώ εκείνος πασχίζει να αυξήσει τις οικονομικές ανέσεις του σπιτιού, θα πρέπει να απολογείται κιόλας.

Γύρω λοιπόν από ένα αντικειμενικό γεγονός, τις πολλές ώρες απουσίας του συζύγου, υπάρχουν πολλές αρνητικές ερμηνείες. Η σύζυγος θεωρεί τον άντρα της αδιάφορο, με αποτέλεσμα να προσαρμόζει τη συμπεριφορά της προς αυτόν σύμφωνα με την ερμηνεία της. 

Εκείνος, φανερά ενοχλημένος από την αρνητική της συμπεριφορά, χαρακτηρίζει τη γυναίκα του αχάριστη, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόσει τη δική του συμπεριφορά με βάση την ερμηνεία του. Τότε, η γυναίκα επαληθεύει τον εαυτό της. Αλλά και ο σύζυγος, επαληθεύει τον εαυτό του, όταν αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις της γυναίκας του.

Βλέπουμε λοιπόν, το εξής σχήμα : ο τρόπος που ερμηνεύουμε τις ενέργειες κάποιου έχει ως αποτέλεσμα μια ανάλογη δράση - συμπεριφορά η οποία πιέζει τον απέναντί μας να συμμορφωθεί στην αρχική μας ερμηνεία, να φερθεί δηλαδή όπως εμείς είχαμε προεξοφλήσει.





Εύη Τρούκη 
www.parentbook.gr 
Αποτυπώσεις φωτός – Μέγας ενιαυτός

Τα πιο συχνά λάθη στην ανατροφή των παιδιών: Μήπως τα κάνεις και εσύ ;

Tα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους
Στόχος των γονιών είναι να διδάξουν στα παιδιά τους σωστές συμπεριφορές, όρια, σεβασμό : να μάθουν να υπακούν στους οικογενειακούς κανόνες, να είναι ευγενικά, να μη τσακώνονται με τα αδέρφια τους, να είναι υπεύθυνα, κοκ. Δυστυχώς, μερικές φορές στην προσπάθειά τους να πετύχουν σωστούς στόχους, οι γονείς καταφεύγουν σε λανθασμένες μεθόδους. 

Τα λάθη των γονιών στην ανατροφή των παιδιών έχουν ως συνέπεια όχι μόνο να μην εμφανίζεται η επιθυμητή συμπεριφορά, αλλά και να παίρνει το παιδί το λάθος μήνυμα. Τι σημαίνει ότι ένα παιδί πήρε το λάθος μήνυμα; Ότι έχει μάθει κάτι λάθος και έτσι, άθελά μας, του δημιουργούμε εμπόδια στο μέλλον του. Διαβάζοντας τα παρακάτω θα διαπιστώσετε αν κάνετε κάποιο λάθος και θα έχετε τη δυνατότητα να το διορθώσετε.

Χάνετε την ψυχραιμία σας. Μερικές φορές η συμπεριφορά των παιδιών κάνει και τον πιο υπομονετικό γονιό να χάσει την ψυχραιμία του. Όμως, ποτέ δεν θα πρέπει να μαλώνετε και να τιμωρείτε το παιδί σας όταν είστε θυμωμένοι. Το να βάλετε τις φωνές, να αρχίσετε να βρίζετε ή να βγείτε εκτός ελέγχου το μόνο που κάνει είναι να διδάξει στο παιδί συμπεριφορές σαν και αυτές και ακόμα και ο θυμός, η βία είναι αποδεκτές σε μία σχέση με γονείς, συγγενείς ή φίλους. 

Αν νιώθετε να βράζετε, και πριν εκραγείτε, δώστε στον εαυτό σας ένα σύντομο τάιμ-άουτ, ανασυντάξτε τις δυνάμεις σας κι επανέλθετε με ψυχραιμία. Τα παιδιά αντιδρούν και ακούν πολύ καλύτερα όταν υπάρχει ηρεμία και η προσέγγιση του γονιού είναι ψύχραιμη, λογική, και στοχευμένη.

Δίνετε μια ξυλιά. Αν νομίζετε ότι το να τραβήξετε το αυτί του παιδιού σας, το να του δώσετε μια ξυλιά ή να το πιάσετε από το χέρι και να το ταρακουνήσετε θα έχει κάποιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, γελιέστε! Το μόνο που καταφέρνετε είναι να περάσετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις λύνονται δια της βίας. 

Και σε αυτή την περίπτωση, η χρήση του τάιμ-άουτ θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές και αποτελεσματικές τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς του παιδιού σας. Και μην ξεχνάτε: ο ρόλος σας είναι να διδάξετε το παιδί να φέρεται σωστά, όχι να του επιβληθείτε δια της βίας.

Ασυνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σας. Κοιτάζοντας γύρω μου παρατηρώ ότι οι περισσότεροι γονείς είναι ασυνεπείς ως προς το πώς αντιδρούν στα παιδιά τους. Για την ίδια κακή συμπεριφορά του παιδιού, οι γονείς συνήθως έχουν διαφορετική αντίδραση κάθε φορά, ανάλογα με τις συνθήκες: το που βρίσκονται, ποιος είναι μπροστά, κλπ. Με αυτό τον τρόπο, όμως, δεν επέρχεται συμπεριφορική αλλαγή. 

Είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένοι, ξεκάθαροι και κατανοητοί κανόνες τους οποίους το παιδί καταλαβαίνει και βλέπει να ισχύουν κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας χρησιμοποιήσει μια άσχημη λέξη κι εσείς γελάσετε μαζί του τη μια φορά, ενώ την άλλη φορά που χρησιμοποιεί την ίδια λέξη παρουσία άλλων ανθρώπων το μαλώνετε, απλούστατα εσείς οι ίδιοι μπερδεύετε το παιδί σας, που δεν γνωρίζει τι είναι τελικά το σωστό και τι να περιμένει.

Συνέπεια και υπομονή στη διδασκαλία του τι είναι σωστό και αποδεκτό και συγκεκριμένες συνέπειες αν το παιδί δε δείξει την κατάλληλη συμπεριφορά θα το βοηθήσουν να μάθει το σωστό.

Δωροδοκία. Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να δωροδοκήσετε το παιδί σας να κάνει κάτι που πρέπει, τάζοντάς του ότι θα του πάρετε ότι επιθυμεί; Το να ανάγετε τη δωροδοκία σε βασική μέθοδο διαχείρισης της συμπεριφοράς του παιδιού σας, δυστυχώς, θα σας γυρίσει μπούμερανγκ πολύ σύντομα : ο λόγος; 

Επειδή έτσι μαθαίνετε στο παιδί ότι για να πράξει το σωστό θα πρέπει πρώτα να φερθεί άσχημα, να του δοθεί η υπόσχεση για κάποιο δώρο, και μετά να επιδείξει καλή συμπεριφορά. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην ενήλικη ζωή, και, βέβαια, αυτό που θέλουμε είναι να μάθει ένα παιδί να φέρεται σωστά, άσχετα από το αν υπάρχει ανταμοιβή. Τι μπορείτε να κάνετε αντί της δωροδοκίας; 

Να υπενθυμίσετε στο παιδί πόσο όμορφα νιώθουμε όλοι όταν κάνουμε σωστές επιλογές, ή, να έχετε προκαθορίσει θετικές συνέπειες της θετικής συμπεριφοράς (όχι κάποιο δώρο).

Άσχετες συνέπειες. Πολλές φορές παρατηρώ ότι οι γονείς χρησιμοποιούν την ιδέα «φυσικές συνέπειες της κακής συμπεριφοράς» με λανθασμένο τρόπο. Η ιδέα είναι να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής στο παιδί ότι η αρνητική συμπεριφορά έχει κάποιες αρνητικές φυσικές συνέπειες που σχετίζονται με την κακή συμπεριφορά, ενώ, αντίστροφα, η θετική συμπεριφορά έχει και θετικές συνέπειες. 

Μερικές φορές όμως οι γονείς μπερδεύονται, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί αυτή η τακτική. Για παράδειγμα, το παιδί σας έχει πάει στη φίλη του και του λέτε ότι πρέπει να επιστρέψει μια συγκεκριμένη ώρα. Την προκαθορισμένη ώρα που είναι να φύγετε, το παιδί σας, αν είναι πιο μικρό πέφτει στο πάτωμα και χτυπιέται, αν είναι μεγαλύτερο απλώς αρνείται να συμμορφωθεί. 

Αν εσείς του στερήσετε πχ μια αγαπημένη του δραστηριότητα το σαββατοκύριακο, αυτό δεν είναι η φυσική συνέπεια της κακής του συμπεριφοράς. Αν όμως επιλέξετε να του πείτε ότι σε 2-3 μέρες που η φίλη το έχει ξανακαλέσει δεν θα του επιτρέψετε να πάει για να μην έχετε τα ίδια, τότε αυτό είναι μια φυσική συνέπεια της αρχικής κακής συμπεριφοράς. Ή, αν, επιστρέφοντας στο σπίτι πείτε στο παιδί σας ότι δε θα δει τηλεόραση επειδή σπατάλησε το χρόνο του με το να μην υπακούει στο να επιστρέψετε στο σπίτι εγκαίρως, άρα τώρα είναι ώρα κατευθείαν για ύπνο.

Ακυρώνοντας τον άλλον γονιό. Μαμά και μπαμπάς θα πρέπει να είναι ενωμένοι στο πώς χειρίζονται το παιδί τους. Είναι απολύτως απαράδεκτο όταν το παιδί πάει από τον πιο αυστηρό στον πιο χαλαρό γονιό για να του ζητήσει να ακυρώσει το τι έθεσε ο άλλος, ή όταν ο ένας γονιός που έχει πρόβλημα με τον άλλο πράττει το αντίθετο προκειμένου να πάρει τον ρόλο του καλού. Ακόμα και όταν οι γονείς διαφωνούν η συζήτηση θα πρέπει να γίνει κατ' ιδίαν, όχι μπροστά στο παιδί.

Σύγχυση ρόλων. Μην ξεχνάτε ποιος είναι ποιος! Είστε ο γονιός, και το παιδί είναι το παιδί σας! Όταν επιβάλλετε κανόνες, συνέπειες και τιμωρίες, δεν είστε υποχρεωμένοι να έχετε τη συναίνεση του παιδιού σας. Το βάρος της απόφασης πέφτει στον γονιό, ο οποίος έχει ευθύνη να διδάξει στο παιδί το σωστό. Μεγαλώνοντας το παιδί μπορείτε να του εξηγήσετε για ποιο λόγο επιλέγετε τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση, αλλά η απόφασή σας θα πρέπει να είναι τελική.

Κάνετε το παιδί να αισθάνεται υπερβολικά ένοχο. Αν προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί τύψεις για να φερθεί σωστά, δυστυχώς έχετε επιλέξει λανθασμένη στρατηγική. Το «εγώ που θυσιάστηκα για εσένα» δεν λειτουργεί. Αν κάνετε το παιδί σας να νιώσει ένοχο για το τι δεν πάει καλά στη δική σας ζωή, τότε δε φέρεστε ως γονιός, αλλά σαν προσωπικότητα που εξαρτάται από τους άλλους. Αντί να χρησιμοποιήσετε τις ενοχές, απλώς θέστε τις φυσικές συνέπειες των πράξεων του παιδιού σας.

Κάνετε διάλεξη. Αυτή η παγίδα είναι πραγματικά μοναδική! Ο γονιός παίρνει το παιδί κατά μέρος και του κάνει διάλεξη για το τι είναι λάθος και τι σωστό. Λες και πρόκειται το δίχρονο ή ο έφηβος να κάτσει και να ακούσει και να αποδεχτεί τη διάλεξη! Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν οδηγεί σε μάθηση και αλλαγή συμπεριφοράς. 

Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας δεν έκανε στο σπίτι τις ασκήσεις που είχε για το σχολείο, το να του κάνετε διάλεξη για τη σημασία της εκπαίδευσης δε θα αλλάξει τη συμπεριφορά του. Το να εντοπίσετε τους λόγους για τους οποίους δεν έκανε τις ασκήσεις και να βρείτε μαζί τρόπους να το αντιμετωπίσετε είναι πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

Συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Αυτό είναι ένα άλλο συνηθισμένο λάθος, που γίνεται με καλή πρόθεση: «δες τον μεγάλο σου αδερφό, τι καλός που ήταν στα μαθηματικά στην ηλικία σου, εσύ γιατί βαριέσαι να διαβάσεις;», «δες την ξαδέρφη σου που είναι στην ίδια ηλικία με σένα και μελετάει αγγλικά και έχει πάρει ήδη δυο πτυχία και εσύ δεν κάνεις τίποτα», κλπ, κλπ. 

Μπορεί ως ενήλικες να θεωρούμε ότι έτσι δίνουμε το καλό παράδειγμα και ελπίδα για βελτίωση στο παιδί, αλλά οι συγκρίσεις κάνουν ένα παιδί να νιώθει ανεπαρκές και απογοητευμένο. Προσπαθήστε να δείτε το κάθε παιδί σαν ένα ιδιαίτερο άτομο, με τις δικές του ανάγκες και δυνατά σημεία και προσπαθήστε να το κινητοποιήστε με βάση αυτά.

Μην κάνετε άλλα λάθη! Αποφύγετε τις παραπάνω παγίδες, επενδύστε σε σωστούς χειρισμούς και θα έχετε ένα χαρούμενο παιδί και μια ισορροπημένη οικογένεια!





Boro.gr

Η επιλογή γονέων - Η απίστευτη ιστορία μιας ψυχής....!!!!!!

Αρχίζει να κερδίζει σοβαρό έδαφος και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε τι που σχετίζεται με την ψυχή μας. Λες και έχει αρχίζει ένας αγώνας δρόμου να ανακτήσουμε δεδομένα που χάθηκαν ή πάγωσαν μέσα στον σκληρό δίσκο της μνήμης μας. Μια προσπάθεια να φύγει το μούδιασμα που μας κρατά μακριά από την πραγματική πηγή μας και να μπορέσουμε να δούμε, εκεί, εκεί έξω όπου είναι ο πραγματικός κόσμος, το Θαύμα της Ζωής και του Δημιουργού μας.

Υπάρχουν κέντρα συγκέντρωσης πληροφοριών περί ψυχής που μας εκπλήσσουν με τις ιστορίες που συναντούν. Ιστορίες που σοκάρουν. Να μια από αυτές.

Ένας Αμερικανός Νευροχειρούργος πέθανε για μερικά λεπτά. Οι προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν ήταν επιτυχείς και ο άνθρωπος επανήλθε στην ζωή. Όμως, κατά την διάρκεια εκείνων των λεπτών του θανάτου του είδε πολλά, τα οποία στην συνέχεια αποκάλυψε. Λόγω της ιδιότητας του, τα λεγόμενα του είχαν και έχουν βαρύνουσα σημασία. Από τότε κάνει διαλέξεις με κοινό κυρίως γιατρούς.

Κάποιος ακροατής του και συμφοιτητής από το πανεπιστήμιο, επίσης νευροχειρουργός, κατά την διάρκεια μιας κατ' ιδίαν συνάντησης, του αποκάλυψε ένα γεγονός που εκτυλίχθηκε στην δική του οικογένεια, και συγκεκριμένα με τον γιό του, ηλικίας όχι περισσότερο των 15 ετών. Η ιστορία αρχίζει πριν γεννηθεί το παιδί, τότε που το ζευγάρι προσπαθούσε να πιάσει παιδί, κάτι που για ανεξήγητους λόγους καθυστερούσε για χρόνια.

Κάποιος γιατρός τους είχε συμβουλέψει να κάνουν ένα ταξίδι χαλάρωσης, ώστε σε ήρεμο περιβάλλον και κατάλληλη ψυχολογία να προσπαθήσουν να καταφέρουν να ολοκληρώσουν το όνειρο τους. Υπήρχε η πίστη ότι όσο πιο χαλαροί και ανέμελοι είναι, τόσο περισσότερο αυξάνουν οι πιθανότητες να πιάσει η σύζυγος ένα μωράκι. 

Το αποφάσισαν λοιπόν και βρέθηκαν σε μια πολύ όμορφη παραλία, ξαπλωμένοι σε σαιζ-λονγκ, κάτω από ομπρέλες να απολαμβάνουν το ιώδιο της θάλασσας και το απαλό αεράκι της ακροθαλασσιάς.

Κάποιες στιγμές συζητούσαν και για το θέμα που τους ενδιέφερε περισσότερο. Εξέτασαν ακόμη και την πιθανότητα, αν δεν πετύχει και αυτή τη φορά, να υιοθετήσουν ένα παιδάκι, έτσι ώστε να δει επί τέλους το σπίτι τους και η οικογένεια τους ένα παιδί. Οι ημέρες περνούσαν, οι προσπάθειες συνεχίζονταν, αλλά το αποτέλεσμα δεν ερχόταν. Πέρασαν 2-3 τρία χρόνια από εκείνο το ταξίδι και αποφάσισαν να πάνε σε ειδικό σύμβουλο υιοθεσιών και να εξετάσουν σοβαρά το θέμα υιοθεσίας. 

Αφού πέρασαν τα νομικά και εξετάστηκαν διεξοδικά ως μελλοντικοί θετοί γονείς με επιτυχία, ήρθε η ώρα να περάσουν από ομάδες παιδιών, να εξετάσουν κάποια δεδομένα, να δουν από κοντά ορισμένα παιδάκια που θα επέλεγαν από μια λίστα και να κάνουν σταδιακά μια τελική επιλογή, να διαλέξουν το παιδάκι που θα έπαιρναν στο σπίτι τους με υιοθέτηση.

Το προσωπικό του Ιδρύματος τους παρουσίασε ορισμένα από τα προ-επιλεγμένα παιδάκια και το ζευγάρι των ενδιαφερόμενων αποφάσισε να διαλέξει ένα δίχρονο αγοράκι. Μέχρι εδώ όλα καλά. Γεμάτοι χαρά το πήραν στο σπίτι τους και άρχισε μια οικογενειακή ζωή. Το παιδάκι μεγάλωνε, πήγε σχολείο, απέκτησε φίλους και η ζωή συνέχιζε. Μέχρι που αποφάσισαν να πάνε ένα ταξίδι, όλοι μαζί σαν οικογένεια και επέλεξαν το τουριστικό θέρετρο στο οποίο είχαν πάει παλιότερα, τότε που η πιθανότητα υιοθεσίας είχε τεθεί ως πιθανή εναλλακτική λύση.

Και πάλι σαιζ-λονγκ, ομπρέλες, κοκτειλς, αμμουδιά και το παιδί, δεκάχρονο πλέον έπαιζε στην ακροθαλασσιά. Οι δυο γονείς το καμάρωναν και κουβέντιαζαν για διάφορα, ώσπου κάποια στιγμή το παιδί τους πλησίασε και τους πέταξε ένα κεραυνό εν αιθρία.

«Θυμάστε τότε που είχατε έρθει εδώ για διακοπές, πριν γεννηθώ εγώ και αποφασίσατε να υιοθετήσετε ένα παιδάκι; Τότε ήταν που σας επέλεξα για γονείς μου!!!»

Το ζευγάρι πάγωσε κυριολεκτικά. Πώς είναι δυνατόν να ξέρει το παιδί αυτό τέτοια λεπτομέρεια; Λογικά, με βάση την ηλικία του, τότε ήταν αγέννητο… Η ζωή όμως έχει πολλές εκπλήξεις και κυρίως για όσους δεν είναι προετοιμασμένοι. Οι γονείς του μικρού, εμβρόντητοι από την αποκάλυψη, έψαξαν το θέμα όσο μπορούσαν και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα :

Το παιδάκι γεννήθηκε από ένα ζευγάρι που λίγους μήνες μετά σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με το αυτοκίνητο τους. Το μωρό έμεινε ορφανό και το ανέλαβε ένα Ίδρυμα που μεριμνούσε για υιοθεσίες. Σταδιακά λοιπόν το παιδάκι πέρασε στην οικογένεια του νευροχειρούργου που αδυνατούσε να κάνει δικά του παιδιά. Όμως τώρα αρχίζει το θαύμα : με βάση την έρευνα μόνον ένα σενάριο είναι επικρατέστερο σχετικά με την υπόθεση αυτή, και αξίζει να το μελετήσετε ιδιαίτερα :

Στο ταξίδι εκείνο στο τουριστικό θέρετρο, πριν την ύπαρξη του παιδιού, το ζευγάρι εξετάζει την πιθανότητα υιοθέτησης ενός παιδιού.

Μια ψυχή παρακολουθεί την κουβέντα και αντιλαμβάνεται ότι το ζευγάρι επιθυμεί αφάνταστα να αποκτήσει ένα παιδάκι, ακόμη και αν είναι υιοθετημένο. Η ψυχή αποφασίζει ότι αυτή θα είναι η οικογένεια στην οποία θα ζήσει στο μέλλον ως άνθρωπος. Μόνον που υπάρχει ένα πρόβλημα : το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδιά.

Η ψυχή επιλέγει άλλο δρόμο. Διαλέγει ένα άλλο ζευγάρι, που μπορεί να κάνει παιδιά, γεννιέται στον υλικό κόσμο μας σε εκείνη την οικογένεια, αλλά, το ζευγάρι (οι γονείς που το έφεραν στον κόσμο), χάνονται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα (?!). Έτσι το μωρό, παύει να έχει γονείς και το αναλαμβάνει ένα Ίδρυμα. Εκεί έρχεται το ζευγάρι της παραλίας για να διαλέξει ένα παιδάκι προς υιοθέτηση. 

Μέσα από όλα τα παιδάκια επιλέγουν το συγκεκριμένο του οποίου η ψυχή τους είχε προ-επιλέξει ως γονείς στην παραλία, πριν να έρθει στον κόσμο μας από τους κανονικούς του γονείς. Ορισμένα χρόνια μετά την υιοθέτηση, ξαναβρίσκονται στην ίδια παραλία όμως αυτή τη φορά με το παιδί τους. Και τότε μαθαίνουν το μεγάλο μυστικό, ότι το παιδί τους, τους είχε επιλέξει για γονείς του 4 χρόνια πριν την υιοθέτηση και μάλιστα πριν την γέννηση του, όταν ήταν μια περιπλανώμενη ψυχή που έψαχνε τις συνθήκες του ερχομού της στον υλικό μας κόσμο. 

Τότε που εξέταζε σε ποια οικογένεια θα ήταν καλύτερα να ζήσει, να μεγαλώσει και να ολοκληρωθεί σαν άνθρωπος για να βιώσει τις εμπειρίες του κόσμου μας, μέχρι να έρθει η ώρα της επιστροφής στην αιώνια ζωή, εκεί που ζουν οι ψυχές με τον δικό τους τρόπο.

Η ιστορία αυτή αποτελεί ένα σημαντικότατο στοιχείο για πράγματα που εξελίσσονται γύρο μας εν αγνοία μας. Όχι στον υλικό αλλά στον ψυχικό κόσμο, συνδεόμενα σταδιακά και με τον δικό μας. Από τα στοιχεία που δίδονται πρόκειται για πραγματική ιστορία που έκανε πάταγο σε επιστημονικό επίπεδο και σοκάρισε την κοινότητα των γιατρών και κυρίως των νευροχειρουργών, οι οποίοι λόγω του αντικειμένου τους έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με λειτουργίες του οργανισμού που ακόμη είναι άγνωστες, σχετιζόμενες με τον εγκέφαλο και τα μυστικά του, το νευρικό μας σύστημα και το ενεργειακό μας πεδίο.

Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιες ιστορίες υπάρχουν χιλιάδες. Η μάλλον, τέτοια ιστορία έχει ο καθένας μας αλλά δεν την γνωρίζουμε ή δεν την θυμόμαστε. Ο συμπυκνωμένος κόσμος στον οποίο ζούμε, αυτός ο κόσμος με την χαμηλή δόνηση και πυκνότητα, δεν επιτρέπει την συμπαντική μας μνήμη να αποδώσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει. 

Κάτι μου λέει ότι πρόκειται για ένα Νόμο που ακολουθεί την υλοποίηση μιας ψυχής σε υλικό επίπεδο, στην 3η διάσταση, Νόμος που μας κόβει από το παρελθόν της ψυχής μας, μέχρι να επανέλθουμε στην φυσιολογική μας κατάσταση (μετά θάνατον), δηλαδή στην πραγματικότητα της ψυχής μας. Αν είναι όμως έτσι, αν ο κόσμος της ψυχής μας είναι η πραγματικότητα, τότε ο κόσμος αυτός που ζούμε τι είναι; 

Μήπως είναι ένας κόσμος ειδικής κατασκευής που σκαρφίστηκαν οι ψυχές για να σπουδάσουν κάποιες ειδικές συνθήκες σε κατάσταση χαμηλών κραδασμών και απίστευτης πυκνότητας; Ποιος ξέρει…

Πάντως το σίγουρο είναι ένα : Ζούμε μέσα σε ένα ψυχικό, πνευματικό και υλικό περιβάλλον που αλληλο-επιδρούν μεταξύ τους σε απίστευτο βαθμό, αλλά, εμείς μόλις και μετά βίας αντιλαμβανόμαστε ορισμένα στοιχεία, όχι όλα, του υλικού μόνον περιβάλλοντος μας. 

Οι πέντε μας αισθήσεις είναι τόσο φτωχές, τόσο ατελείς και τόσο λίγες, που μόλις και μετά βίας μπορούν να μας μεταφέρουν κλάσμα των στοιχείων που δομούν τον υλικό μας κόσμο. Πόσο μάλλον αν χρειαζόμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που αφορούν τον ψυχικό ή τον πνευματικό κόσμο, μέσα στον οποίο λειτουργούμε σε 24ωρη βάση, αλλά δύσκολα αποδεχόμαστε την ύπαρξη του.

Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε ενεργοποιηθούν και άλλες, κρυμμένες μας αισθήσεις και καταφέρουμε να ελευθερωθούμε από την πυκνότητα αυτού του κόσμου, να ανέβουμε πιο ψηλά, να δούμε πέρα από τα τείχη του μικρόκοσμου του χρήματος, των τραπεζών, των κυβερνήσεων, της εργασίας, των μισθών, του Χόλιγουντ, των πολιτικών κομμάτων, της ψευτιάς και της απάτης. 

Τον κόσμο της ύλης, τον κόσμο της Γης. Σκεφθήκατε ποτέ, γιατί άραγε να υπάρχει αυτός ο κόσμος της ύλης, ο κόσμος της Γης; Για ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;





Χατζηκωνσνταντίνου Γεώργιος

Τεστ: Πόσο δυνατή είναι η σχέση σας ;

Είστε εσείς και ο σύντροφός σας στο σωστό δρόμο; Είστε ένα χαρούμενο ζευγάρι ή ζείτε σε μια ρουτίνα; Κάντε το κουίζ και δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται η σχέση σας.

1. Αγαπιέστε αλλά αρέσετε/συμπαθείτε ο ένας τον άλλο;
Α. Πάρα πολύ, αισθάνεστε ότι πάνω από όλα είστε φίλοι. 
Β. Καμιά φορά δεν τον συμπαθείτε ιδιαίτερα (ή αυτός) αλλά είναι παροδικό 
Γ. Για να είστε ειλικρινείς δεν αρέσετε και πολύ ο ένας στον άλλο

2. Πώς διαχειρίζεστε τα χρήματα;
Α. Εύκολα. Τα χρήματα δεν δημιουργούν ποτέ πρόβλημα. 
Β. Υπάρχουν σημεία διαφορών αλλά τελικά συμβιβάζεστε. 
Γ. Είναι αρκετά δύσκολο καθώς έχετε διαφορετική νοοτροπία.

3. Μιλάτε και ακούτε ο ένας τον άλλον;
Α. Ναι, συνήθως ακούτε προσεκτικά αυτό που λέει ο άλλος και το ίδιο και εκείνος.
Β. Ναι. όταν έχει προκύψει κάτι σημαντικό. 
Γ. Μπα, συνήθως κάποιος από τους δύο δεν ακούει.

4. Έρχεστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα :
Α. Στέκεστε ο ένας στον άλλο. 
Β. Η σχέση σας θα περάσει μια κρίση, που θα ξεπεραστεί όμως εύκολα.
Γ. Αρχίζετε να πέφτετε ψυχολογικά, δεν δίνει ο ένας στον άλλο αυτό που περιμένει και τσακώνεστε.

5. Το σεξ, παλιότερα ήταν τέλειο. Τώρα όμως :
Α. Εξακολουθεί να είναι καλό, σχεδόν κάθε φορά.
Β. Καλό είναι ΟΤΑΝ γίνεται.
Γ. Το ποιο;

6. Δουλειές του σπιτιού. Ποιος τις κάνει :
Α. Και οι δύο
Β. Εσείς τα περισσότερα, αλλά βοηθά όταν χρειάζεται.
Γ. Εσείς κάνετε σχεδόν τα πάντα και σας εκνευρίζει αυτό.

7. Κάθε ζευγάρι έχει διαφορές. Εσείς πως το διαχειρίζεστε;
Α. Σπάνια θα έχετε μια σοβαρή διαφωνία και σχεδόν ποτέ δεν καταλήγει σε τσακωμό.
Β. Συνήθως καταλήγετε να συμφωνείτε ή το αντιμετωπίζετε με χιούμορ.
Γ. Στο τέλος μια διαφωνίας θα καταλήξετε σχεδόν τσακωμένοι.

8. Όταν σκέφτεστε το μέλλον :
Α. Έχετε ίδιους ή παρόμοιους στόχους.
Β. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία διαφωνείτε.
Γ. Υπάρχουν σοβαρές διαφορές.

9. Σε σύγκριση με το πώς αισθανθήκατε για το σύντροφό σας όταν συναντηθήκατε για πρώτη φορά :
Α. Αισθάνεστε περίπου το ίδιο, ίσως και πιο δυνατά για αυτόν.
Β. Τώρα βλέπετε τα ελαττώματά του αν και προσπαθείτε να μην δίνετε σημασία στα περισσότερα. 
Γ. Έχετε απογοητευτεί αρκετά.

10. Όσον αφορά στο πόσα δίνετε και παίρνετε :
Α. Το κάνετε στο ίδιο μέγεθος και οι δύο.
Β. Εσείς δίνετε, αυτός παίρνει. 
Γ. Δεν υπάρχει πάρε-δώσε στον πόλεμο.

11. Κάποιος από το γραφείο σας την πέφτει. Τι κάνετε;
Α. Απορρίπτετε ευγενικά τον κύριο και το λέτε στο σύντροφό σας. 
Β. Δελεάζεστε αρκετά αλλά θα παραμείνετε πιστή. 
Γ. Το βρίσκετε σαν μια καλή ευκαιρία. Ένα φλερτ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

12. Μετά από ένα μεθύσι :
Α. Πηγαίνετε μαζί σπίτι και κοιμάστε ή κάνετε σεξ. 
Β. Πηγαίνετε σπίτι και τσακώνεστε. 
Γ. Πηγαίνει ο καθένας στο σπίτι του.

13. Όταν ακούτε για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλες σχέσεις :
Α. Σκέφτεστε πόσο τυχερή είστε που έχετε αυτήν την σχέση. 
Β. Το βλέπετε σαν κίνητρο για να λύσετε τα δικά σας προβλήματα. 
Γ. Αρχίζετε να προβληματίζεστε σοβαρά για τη δική σας σχέση.

14. Αν πρέπει να περιγράψετε συνολικά τη σχέση σας ως τώρα :
Α. Είχατε κυρίως καλές στιγμές ή τουλάχιστον αυτές θυμάστε μόνο. 
Β. Είχατε αρκετές καλές στιγμές αλλά και κακές. 
Γ. Τον περισσότερο καιρό ήσασταν θυμωμένη ή στενοχωρημένη.

15. Μια φίλη σας λέει ότι είδε τον σύντροφό σας σε ένα εστιατόριο να τρώει με άλλη κοπέλα.
Α. Το γνωρίζετε ήδη ή αν όχι, δεν τον ρωτάτε καθόλου. Για δουλειά θα ήταν. 
Β. Ανησυχείτε λίγο και αναρωτιέστε ποια να είναι. 
Γ. Είστε πλέον σίγουρη ότι σας κερατώνει.

Απαντήσεις :
Αν οι περισσότερες απαντήσεις σας ήταν…

Α : Συγχαρητήρια. Προφανώς έχετε μια πολύ καλή σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. Ξέρετε να αντιμετωπίζετε τα τυχόν προβλήματα που εμφανίζονται με ηρεμία και διπλωματία και η σεξουαλική σας ζωή είναι υγιής. Μην επαναπαυθείτε όμως. 

Οι σχέσεις θέλουν δουλειά. Όσο περνά ο καιρός η τριβή θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και θα χρειαστεί να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να την κρατήσετε ισορροπημένη. Να θυμάστε ότι οι καλύτερες σχέσεις βασίζονται στην προσπάθεια.

Β : Υπάρχουν προβλήματα στη σχέση σας. Μπορεί να προσπαθείτε να τα αγνοήσετε αλλά έτσι δεν θα λυθούν. Είτε αντιμετωπίζετε σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία είτε το άγχος και τα καθημερινά προβλήματα γίνονται εμπόδιο στη σχέση σας. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, αν αφήσετε τα πράγματα να ξεφύγουν, η κατάσταση θα γίνει σοβαρή. Μην πανικοβάλλεστε, όμως. 

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ξαναβάλετε τη σχέση σας σε καλό δρόμο. Κάντε ήρεμες και σοβαρές συζητήσεις (αντί για γκρίνιες και παράπονα), συζητήστε για τα προβλήματα της σχέσης σας ή πράγματα που σας απασχολούν και προσπαθήστε να βρείτε κοινούς συμβιβασμούς και λύσεις. Οι λέξεις-κλειδιά είναι: μαζί, προσπάθεια, συζήτηση, ανανέωση.

Δείτε συμβουλές εδώ:

Γ. Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα : Ίσως να υπήρχε κάποια στιγμή αγάπη στη σχέση σας αλλά πλέον δεν φαίνεται καν. Έχει γίνει περισσότερο κακιά συνήθεια παρά ευχαρίστηση. Ήρθε η ώρα να πάρετε μια σοβαρή απόφαση: Είτε θα επιλέξετε διαφορετικούς δρόμους, είτε θα κάνετε και οι δύο μια σοβαρή προσπάθεια να κάνετε πιο εύκολες τις ζωές σας και την σχέση σας πιο ευχάριστη. Σε κάθε περίπτωση: Διεκδικήστε το δικαίωμά σας για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.





http://www.psixologikosfaros.gr

Πώς να ξανανάψουμε την φλόγα της αγάπης στη σχέση μας ;

Τι πρέπει να κάνει το κάθε ζώδιο για να ξαναφέρει την αγάπη στη σχέση. Υπό την επιρροή ενός ολόγιομου φεγγαριού και εν μέσω εκλείψεων, θα ζήσουμε ουσιαστικές στιγμές που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε αποφάσεις για το τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε και χρειαζόμαστε στις σχέσεις μας. 

Περιττό να πω, ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε πώς να ικανοποιήσουμε τους συντρόφους μας! Ωστόσο, η θετική πλευρά της ιστορίας, είναι ότι η Πανσέληνος μπορεί να λειτουργήσει κατά κάποιο τρόπο εκπληκτικά, αν και λόγω της ταχύτητας των πραγμάτων ή των συναισθημάτων που έχουμε για το άλλο μισό μας, ίσως μας αιφνιδιάσει.

Να σημειώσω επίσης ότι κατά την διάρκεια της Πανσελήνου, δίνονται οι καλύτερες ευκαιρίες σε ανθρώπους με δεύτερο γάμο ή σχέσεις που είναι ρεαλιστικές και αυτοί που συμμετέχουν σε αυτές, είχαν αποτυχημένες προηγούμενες σχέσεις και ψάχνουν για κάτι πιο ώριμο. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η Πανσέληνος συμβολίζει περισσότερο μια κορύφωση, παρά για μια νέα αρχή που συμβολίζεται από την Νέα Σελήνη. Οπότε, αν είναι κάτι που νομίζετε ότι λείπει και χρειάζεται να δουλέψετε πάνω στην σχέση σας, ζήστε την αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εργαστείτε πρώτα με τον εαυτό σας.

Κριός : Μπορείτε να εργαστείτε πάνω σε θέματα συμπεριφοράς για να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Εάν θέλετε να είστε ανεξάρτητοι στην σχέση σας, σκεφτείτε ότι αυτό παράγει ελάχιστη ή καμία σύνδεση. Μπορεί να υπάρχει όντως μεγάλη αγάπη από την πλευρά σας, αλλά το άλλο άτομο μπορεί να αισθάνεται σαν κάτι να λείπει και ότι αυτός/ή δεν έχει βάσεις στην ζωή σας.

Ταύρος : Αλλάξτε την χαλαρή προσέγγισή σας προς το σύντροφό σας κατά καιρούς, για να κρατήσετε τα πράγματα συναρπαστικά. Για μια μέρα στον έγγαμο βίο σας, προσπαθήστε να ενεργήσετε σαν να μην είστε παντρεμένοι, κάνοντας μια προσπάθεια να γοητεύσετε ο ένας τον άλλον. Κάντε πράγματα που θα εντυπωσιάσουν το άλλο πρόσωπο. Αυτό, όχι μόνο θα σας κάνει να διασκεδάσετε, αλλά θα κάνει το γάμο σας μια πολύτιμη σχέση και θα βοηθήσει στην καλύτερη «συγκόλληση».

Δίδυμοι : Εσείς οι Δίδυμοι, έχετε τόσα πολλά να πείτε, που συνήθως δεν έχετε χρόνο για να ακούσετε. Έχετε ακούσει υπομονετικά το σύντροφό σας, χωρίς καμία διακοπή για μια ώρα; Αν όχι, να αρχίσετε να το κάνετε. Όταν μιλάτε, αυτός/ή θα πρέπει επίσης να σας ακούν. Αυτό μπορεί να παγιώσει έναν γάμο, επειδή ο καθένας αγαπά έναν καλό ακροατή. Η επικοινωνία είναι μια πολύ σημαντική πτυχή μιας σχέσης, οπότε φροντίστε να είστε καλός ακροατής και να ακούτε τον σύντροφο σας.

Καρκίνος : Φροντίστε να μην είστε υπερβολικά εξαρτημένοι και αποπνικτικοί. Ακριβώς επειδή έχετε παντρευτεί, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγκαλιάσετε τα πάντα σχετικά με τον σύντροφό σας. Μερικές φορές, μπορεί να ξεχνάτε ότι πάνω απ' όλα είστε δυο διαφορετικά όντα με διαφορετικές προσωπικότητες, επειδή τον περισσότερο καιρό ζείτε σαν ένα. Μην χάσετε τη μοναδικότητά σας, επειδή είναι το ίδιο πράγμα που αρχικά προσέλκυσε τόσο εσάς, όσο και τον σύντροφό σας. Προσπαθήστε να αναλάβετε διαφορετικές αρμοδιότητες και ενθαρρύνετε το έτερο ήμισυ να πράξει το ίδιο.

Λέων : Όταν είστε θυμωμένοι, δεν ακούτε κανέναν και δεν νοιάζεστε για τίποτα. Αν διαπιστώσετε ότι τόσο εσείς, όσο και ο σύντροφός σας είστε θυμωμένοι, προσπαθήστε να δημιουργήσετε κάποια απόσταση μεταξύ σας. Πρώτα ηρεμήστε και μετά μιλήστε. Να είστε ευαίσθητοι στα προβλήματα του άλλου, συζητώντας τα και ακούγοντας ο ένας τον άλλον. Και ποτέ μην πάτε να κοιμηθείτε χωρίς να διευθετήσετε την μεταξύ σας διαφορά. Το πιο σημαντικό, ποτέ μην φωνάζετε στον άλλο.

Παρθένος : Μην μετατρέπετε μικρές ασήμαντες λεπτομέρειες σε μεγάλο πρόβλημα στην σχέση σας. Αφήστε τες, να παραμείνουν μικρές. Μερικές φορές, σκέφτεστε πάρα πολύ ένα λάθος που έκανε ο σύντροφός σας και οικοδομείτε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο, το άλλο άτομο αρχίζει να μοιάζει απρόσεκτο. Αν κάποιος ξέχασε να βάλει πλυντήριο για μια ημέρα ή δεν πήγε το αυτοκίνητο για επισκευή, ξεχάστε το. Αυτά είναι πολύ μικρά θέματα και μπορείτε πάντα να εργαστείτε μαζί, με συμπόνια και κατανόηση. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Ζυγός : Όταν οι καταστάσεις παρεκκλίνουν από την ισορροπία στη ζωή σας, να είστε εκεί για να στηρίξετε τον/την σύζυγό σας. Αν υπάρχει μια οικονομική κρίση ή το παιδί σας είναι άρρωστο, «κολλήστε» μεταξύ σας. Το να λειτουργείτε σαν μια μονάδα, όταν τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά, είναι το κλειδί για έναν επιτυχημένο γάμο. Δημιουργήστε μια αίσθηση της ισορροπίας σε όλους τους ρόλους σας: ως γονείς, ως σύζυγοι, έτσι ώστε να μπορείτε να νιώσετε ότι είστε πραγματικά μαζί.

Σκορπιός : Θα υπάρξουν στιγμές, όπου εσείς και ο σύντροφος σας δεν θα συμφωνείτε καθόλου σε ορισμένα θέματα. Μην κάνετε την άποψη σας να ακούγεται σαν κριτική για το σύντροφό σας. Δεν έχει σημασία ποιος είναι σωστός ή λάθος. Πάντα να έχετε κατά νου ότι μια προβληματική κατάσταση, δεν χρειάζεται ένα νικητή ή ηττημένο. Ακόμα κι αν διαφωνείτε με αυτό που ο σύντροφός σας λέει, μην πείτε κάτι σκληρό και καυστικό. Διαφωνήστε με τρόπο που δεν είναι προσβλητικός.

Τοξότης : Κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, μην ανατρέχετε σε προηγούμενες δύσκολες στιγμές και γίνεστε τυφλοί με τα υπέροχα πράγματα που υπάρχουν μπροστά στη σχέση σας. Φέρνοντας τα λάθη του παρελθόντος ξανά και ξανά στο προσκήνιο, στο μόνο που μπορεί να οδηγήσει είναι να κάνετε τη σχέση «ξινή». Αντίθετα, σκεφτείτε όλες τις θαυμάσιες στιγμές που έχετε περάσει μαζί. Επικεντρωθείτε στο δώρο σας να βλέπετε τα πράγματα αισιόδοξα και προσπαθήστε να δημιουργήσετε ακόμα πιο όμορφες στιγμές.

Αιγόκερως : Η υπερηφάνεια είναι, δεν λέω, καλό πράγμα, αλλά πάρα πολύ απλά δεν κάνει καλό. Κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά στο κοινό, αλλά στις ιδιωτικές στιγμές, όταν είστε με το σύντροφό σας, να διατηρείτε το επίπεδο υπερηφάνειας χαμηλό. Επειδή γίνεται ένας τοίχος ανάμεσα σας, που θα πρέπει ο σύντροφος σας να ξεπεράσει και επηρεάζει αρνητικά την σχέση σας. Η υπερηφάνειά σας καθιστά δύσκολο το να συνειδητοποιείτε τα λάθη σας.

Υδροχόος : Η συγχώρεση είναι ένα δύσκολο πράγμα για πολλούς ανθρώπους να την πράξουν. Το ζητούμενο είναι να είστε πρόθυμοι να καταπιείτε την υπερηφάνεια, να αγκαλιάσετε την συλλογικότητα και να δείτε το γενικό καλό. Είναι μια λογική αντιμετώπιση το να συγχωρείτε, όταν βλέπετε ότι υπάρχει πραγματική μετάνοια από την πλευρά του συντρόφου σας, ότι η βλάβη δεν αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου, επαναλαμβανόμενου μοτίβου και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι το λάθος θα επαναληφθεί.

Ιχθύες : Οι καλοί σύντροφοι πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, να είναι ευάλωτοι με τον άλλον, να γελούν μαζί και να υποστηρίζονται σε περιόδους ανάγκης. Η εμπιστοσύνη του συντρόφου σας, είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που έχετε. Και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θέλετε να το χάσετε, γι' αυτό δεν χρειάζεται να υπάρχουν μυστικά στη σχέση σας. Όσο πιο ανοιχτοί είστε με το άλλο μισό σας, τόσο πιο ζέστη και τρυφερή σχέση θα έχετε.




http://www.psixologikosfaros.gr

Γιατί διαλέγεις λάθος άντρες ;

Πόσο συχνό είναι το «ερωτικό κόλλημα»; Δεν είναι έρωτας ή αγάπη, αλλά η εμμονή με ένα πρόσωπο που θέλουμε να κατακτήσουμε και συνήθως να αλλάξουμε σύμφωνα με τα δικά μας γούστα… Η έρευνα και η εμπειρία μου μου δείχνει ότι υπάρχουν πολλές προεκτάσεις σε αυτές τις αθώες εμμονές. 

Η Ε. μου μιλάει συνέχεια για τον Γ. Δεν μπορεί να τον ξεχάσει, τον σκέφτεται συνέχεια και δεν μπορεί να προχωρήσει στην προσωπική της ζωή καθώς κανένας δεν είναι όπως ο Γ. «Ξέρω ότι δεν κάνει για μένα, όμως εκείνον θέλω. Δεν μπορώ να το ελέγξω….» παραπονιέται η Ε. 

Η Ζ. μου μιλάει για τον Σ. «Μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστός απέναντί μου, όμως μαζί του αισθάνομαι σα βασίλισσα…» 

Η Φ. εξομολογείται : «Φοβάμαι μην τον χάσω και το εκμεταλλεύεται… Ο φόβος μου με κάνει να ανέχομαι καταστάσεις που δεν θα ανεχόμουν σε άλλη περίπτωση… Μπορεί να μην μου αρέσουν κάποια πράγματα στην συμπεριφορά του, όμως δεν θα αντέξω το να τον χάσω».

Η Λ. εκμυστηρεύεται ότι το να αλλάξει τον Δ. είναι το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό της. Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να νικήσει… έτσι, όσο κι αν ταλαιπωρείται σε στη σχέση τους, ο τελικός σκοπός νιώθει ότι θα την ανταμείψει. «Κάτι μέσα μου με κάνει να απολαμβάνω την όλη ταλαιπωρία… Νομίζω ότι ο επιμένων τελικά νικά…»

Κι όμως, τέτοιου είδους σχέσεις ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας… Η συνεχής ενασχόληση με έναν άνθρωπο που φαίνεται να μην είναι ο κατάλληλος για να προσφέρει αυτά που εμείς οι ίδιοι ζητάμε, είναι πολύ συχνή στην εποχή μας. Ωστόσο, όταν μια συμπεριφορά επαναλαμβάνεται κρύβει πάντα κάποια μυστικά οφέλη… Αυτά τα οφέλη εξηγούν τις επιλογές μας. 

Εξήγηση 1 - Απόσπαση Προσοχής
Μια δυσλειτουργική σχέση αποσπά πολύ επιτυχώς την προσοχή μας από κάποια ουσιαστικά προβλήματά μας. Ένα οικογενειακό πρόβλημα για παράδειγμα, ξεχνιέται, όταν ασχολούμαστε συνεχώς με την «προβληματική» μας σχέση. Ένα θέμα υγείας μπορεί να μην μας απασχολεί στον ίδιο βαθμό αν έχουμε μια δυσλειτουργική σχέση να διαχειριστούμε. Η ανία (που συνήθως συνδέεται με κατάθλιψη) ελαττώνεται όταν ξαφνικά βρίσκουμε συνεχή 24ωρη ενασχόληση. 

Εξήγηση 2 - Αποφυγή δέσμευσης
Η πιο συχνή αιτία του «ερωτικού κολλήματος» έχει τις ρίζες της στην φοβία δέσμευσης. Η πεποίθηση ότι όλοι οι άντρες για παράδειγμα είναι σκάρτοι, επιβεβαιώνεται όταν επιλέγουμε ακατάλληλους συντρόφους - ή τους μετατρέπουμε σε ακατάλληλους… (Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, δίνοντας λάθος εντυπώσεις για τις ανάγκες μας, ανεχόμμενοι τα πάντα και μη βάζοντας τα όριά μας)

Ένας μπαμπάς που άφηνε απογοητευμένη την μαμά, θα πρέπει στα μάτια του παιδιού να δικαιωθεί. Έτσι, τον δικαιώνει με το να γενικεύει αυτό που έζησε στο σπίτι της. άρα όλοι είναι αναξιόπιστοι, επιπόλαιοι ή αδιάφοροι (όπως ο μπαμπάς μου). 

Αυτή η πεποίθηση οδηγεί στην αποφυγή της σχέσης δέσμευσης, συνήθως υποσυνείδητα. Η επιλογή ενός ακατάλληλου συντρόφου και η ενασχόληση μαζί του είναι απόλυτα ανακουφιστική για κάποιον που δεν θέλει να δεσμευτεί. 

Εξήγηση 3 - Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η αυτοτιμωρία μπορεί πολύ συχνά, να οδηγήσει στην δημιουργία δυσλειτουργικής σχέσης. Μια βαθιά ενοχή έχει τη δύναμη να μας οδηγήσει στην χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η ενοχή αυτή μπορεί να έχει τις ρίζες της στην παιδική μας ηλικία (για παράδειγμα, δεν κατάφερα να δώσω χαρά στην μητέρα μου και να την βγάλω από τη δυστυχία της ή δεν έπρεπε οι γονείς μου να με αγαπούν περισσότερο από την αδερφή μου ή δεν μπόρεσα να κάνω περήφανο τον πατέρα μου).

Η αίσθηση από το οικογενειακό περιβάλλον ότι δεν είμαστε αρκετοί, συνήθως οδηγεί στην δημιουργία μια σχέσης η οποία επιβεβαιώνει την αρχική μας πεποίθηση. Ότι δηλαδή δεν αξίζουμε κάτι καλό. Έτσι, η ενασχόληση με κάποιον ακατάλληλο, δικαιώνει και συμφωνεί με τους γονείς μας. 

Εμένα προσωπικά, πάντα με βοηθάει η ερμηνεία των συναισθημάτων και των επιλογών μου. Γνωρίζοντας από πού προέρχεται μια συμπεριφορά, με βοηθά να αποστασιοποιηθώ κάπως από τον εαυτό μου και έτσι, να βρω πιο εύκολα τη λύση. Ξέροντας ότι κάτι έχει τις ρίζες του σε κάτι άλλο, με βοηθά να συνειδητοποιήσω ότι η πράξη αυτή δεν είμαι απαραίτητα εγώ, αλλά κάτι που εγώ επιλέγω να κάνω. Έτσι, μπορώ να επιλέξω και να το αλλάξω. 





Σάντυ Κουτσοσταμάτη