Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Μπορείς να λυγίζεις μα απαγορεύεται να σπας…!!!

Κλάψε. Ζωή είναι και δε σου φέρεται πάντα με το γάντι. Κλάψε για όσα ήρθαν. Κλάψε για όσα έφυγαν. Λύγισε.

Άνθρωπος είσαι κι έχεις δικαίωμα σε αυτό.

Έχεις δικαίωμα να πέσεις στο χώμα. Έχεις δικαίωμα να γευτείς σκληρή στα χείλη σου την αποτυχία, την απόρριψη, την ήττα.

Έχεις δικαίωμα να λυγίσεις. Κι έχεις υποχρέωση να μη σπάσεις. Δεν επιτρέπεται να σπάσεις, με ακούς;

Θα πέσεις αλλά θα ακουμπήσεις τα χέρια στο χώμα, θα τα βάλεις κόντρα και θα ξανασηκωθείς. Κι αν δεν μπορείς αμέσως να σηκωθείς, θα συρθείς. Αλλά δε θα τα παρατήσεις.

Έχεις υποχρέωση να μην τα παρατήσεις ποτέ, με ακούς;

Μόνο ο θάνατος μάγκα μου είναι οριστικός. Κι ακόμη κι εκεί δεν είμαι σίγουρη ότι δεν τα παρατάς. Βλέπεις δε γύρισε ποτέ κανείς να πει τι γίνεται στην άλλη όχθη.

Η ζωή όμως είναι αγώνας αδιάκοπος.

Λυγίζεις μα δε σπας.

Κρατάς, αντέχεις, παλεύεις.

Για σένα, για όσα αγαπάς, για όσα πιστεύεις και νιώθεις ότι δικαιούσαι.

Για τη ζωή σου που να πάρει!

Τίποτα δεν είναι εύκολο. Και κάνουμε και λάθη οι άνθρωποι, μην τα ρίχνουμε μόνο στους απ’ έξω. Μια χαρά λάθη κάνουμε και τα λουζόμαστε και με γεια μας με χαρά μας.

Στο ξανάπα, κλάψε.

Αναθεμάτισε τις μαλακίες σου, βρίσε αν νιώθεις την ανάγκη και τις μαλακίες των άλλων.

Στέναξε βαθιά και μαζί με τον αέρα που θα βγει από τα πνευμόνια σου, διώξε και την ήττα. Την κάθε ήττα.

Και προχώρα παρακάτω. Αγνόησε τις πληγές που παραμένουν ανοιχτές και πονούν σε κάθε κίνηση. Τη δουλειά τους αυτές, τη δουλειά σου εσύ.

Εκείνες να σου θυμίζουν τις κακοτοπιές κι εσύ να τις αγνοείς και να προχωράς τη ζωή σου όπως της πρέπει.

Με πείσμα, με θάρρος, με μαγκιά.

Μαγκιά θέλει η ζωή, τι νόμιζες;

Σε θέλει να την κοιτάς κατάματα και να της λες “δε θα με νικήσει καμιά ανατροπή σου, θα τα καταφέρω”.

Δεν έχει σημασία αν θα τα καταφέρεις όπως ακριβώς το λες. Σημασία έχει να το πιστεύεις, να παλεύεις γι’ αυτή τη νίκη.

Πιστεύεις, παλεύεις, διεκδικείς.

Και κάποια στιγμή δικαιώνεσαι. Δράττεις τις ευκαιρίες, πιάνεις τη ζωή από το μαλλί και τη γυρνάς σβούρα.

Και πάντα μα πάντα θυμάσαι την υποχρέωση προς τον εαυτό σου.

Μπορείς να λυγίζεις μα απαγορεύεται να σπας.




Πηγή: Στεύη Τσούτση

Ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος… φρόντισε να τον αξιοποιήσεις σωστά γιατί δεν γυρίζει πίσω…!!!

Πόσες φορές έχεις αναβάλλει ραντεβού με φίλους; Πόσες άλλες, έχεις αναβάλλει δραστηριότητες ή επισκέψεις σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα; Πόσες φορές έχεις ψιθυρίσει από μέσα σου «μακάρι να μην κρατήσει πολύ αυτή η οικογενειακή μάζωξη!»

Αναρωτήσου πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να σχεδιάζεις ταξίδια και διακοπές ενώ είσαι στην δουλειά, να μετράς αντίστροφα τις μέρες μέχρι να έρθει Σαββατοκύριακο, να είσαι μαζί με κάποιον αλλά να είσαι αφοσιωμένος στο κινητό σου;

Κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε, ασχολούμαστε με ανθρώπους και δουλειές που δεν μας ταιριάζουν και δεν μας ικανοποιούν, ξεστομίζουμε λόγια που δεν εννοούμε, αφήνουμε τον εγωισμό μας να μας στοιχίσει σχέσεις με ανθρώπους που αγαπάμε, περιμένουμε πάντα από τους άλλους να μας προσεγγίσουν, υποτιμάμε ουσιαστικές και σημαντικές στιγμές της ζωής μας γιατί τις θεωρούμε δεδομένες.

Τελικά ζούμε; Η απλώς επιβιώνουμε; Αναρωτιέμαι, αν μας έχει περάσει από το μυαλό, πως η ζωή είναι απρόβλεπτη. Συνήθως το αναφέρουμε σε συζητήσεις, αλλά το έχουμε αντιληφθεί; Μέχρι να συμβεί κάτι απρόβλεπτο ή ξαφνικό σε μας τους ίδιους νομίζω σπάνια το κατανοούμε.

Ζούμε σαν να έχουμε απεριόριστο χρόνο, σαν να μας έχουν εγγυηθεί πως θα ζήσουμε πολλά χρόνια, πως θα έχουμε πολλές ευκαιρίες. Νομίζουμε πως έχουμε χρόνο, πως προλαβαίνουμε, και έτσι αφήνουμε την ζωή να περνάει από μπροστά μας, χωρίς να αξιοποιούμε τις μέρες μας στο έπακρο!

Όταν μετράμε τις μέρες για το σαββατοκύριακο, χάνουμε όλες τις υπόλοιπες και δεν γυρνάνε πίσω. Χανόμαστε σε μικροπράγματα, αναζητάμε συνεχώς κάτι καλύτερο χωρίς να εκτιμάμε όσα έχουμε. Θεωρούμε δεδομένους τους ανθρώπους μας, τις φιλίες μας, την υγεία μας , τις στιγμές μας.

Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ευγνωμοσύνη για όσα έχεις; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι για εσένα; Που ζήτησες συγγνώμη;

Η ζωή είναι τόσο μικρή, απρόβλεπτη, γεμάτη εκπλήξεις! Δεν ξέρεις αν τον άνθρωπο που είδες σήμερα, θα τον δεις και αύριο, δε ξέρεις αν η ευκαιρία που άφησες μόλις να σε προσπεράσει θα έρθει πάλι στο μέλλον, δεν ξέρεις αν θα υπάρξει ξανά οικογενειακή μάζωξη, δεν ξέρεις αν αύριο θα έχεις την δουλειά σου.

Για αυτό ζήσε! Ζήσε τώρα, ζήσε το τώρα. Μην αναλώνεσαι σε αυτά που δεν αξίζουν και σε αυτά που δεν σε γεμίζουν. Απόλαυσε την κάθε στιγμή, νιώσε κάθε συναίσθημα, κάνε αυτό που θες πραγματικά, μίλησε εσύ πρώτος..., 

λύσε την παρεξήγηση, πάρε τηλέφωνο, κάνε την αλλαγή, πήγαινε να επισκεφθείς τους γονείς σου μετά τη δουλειά ακόμη και αν είσαι κουρασμένος, ζήσε στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάς!

Σήμερα! Όχι αύριο! Όχι άλλες αναβολές ή δικαιολογίες.

Ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος. Φρόντισε να τον αξιοποιήσεις σωστά, γιατί δεν γυρίζει πίσω.




Πηγή: Διαμαντοπούλου Κατερίνα – Ψυχολόγος

Πώς να ξεπεράσεις το φόβο της λάθος επιλογής…!!!

Η ζωή μας είναι γεμάτη από επιλογές. Από το τι θα φάμε το μεσημέρι και το τι ρούχο θα ψωνίσουμε, μέχρι το πού θα στείλουμε βιογραφικό και σε ποια περιοχή θα μετακομίσουμε, όλες αυτές οι αποφάσεις, μικρές κι ασήμαντες ή μεγάλες και σημαίνουσες, υφαίνουν τον ιστό της ζωής μας.

Ένα περίπλοκο νήμα από χοντρό σχοινί όπου κάθε κόμπος συνδέεται όχι μόνο με τον προηγούμενο αλλά και με όλους τους υπόλοιπους. 

Κι έτσι, δυσκολευόμαστε να βρούμε πού ήταν τελικά εκεί που στρίψαμε λάθος, κι αν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι χωρίς να διαλύσουμε ολόκληρο το σχοινί.

Οι επιλογές μας, είτε μικρές είτε μεγάλες, είναι σαν ένα σταυροδρόμι. Ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι εξαρχής προς τα πού είναι καλύτερα να πάμε. Κι έτσι, ακούμε το ένστικτο μας ή έστω την πιο ισχυρή παρόρμηση μας, και απλά ελπίζουμε ότι δε διαλέξαμε λάθος. 

Άλλωστε, οι μισές πιθανότητες είναι υπέρ μας. Σωστά;

Τι γίνεται όμως με όλες αυτές τις φορές που το να πάμε δεξιά ή αριστερά δεν είναι τόσο απλό; Όταν αυτή η μία επιλογή μπορεί να καθορίσει το μέλλον μας; Πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση χωρίς να αναρωτιόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας αν κάναμε τελικά τη σωστή κίνηση; 

Και τι γίνεται αν πάρουμε τη λάθος απόφαση; Μπορούμε άραγε ποτέ να ξέρουμε εξαρχής ότι πήραμε τη λάθος απόφαση;

Όλοι μας, ακόμα και οι πιο σοφοί ανάμεσα μας, μερικές φορές εθελοτυφλούμε. Κλείνουμε τα μάτια, όπως τα παιδιά όταν φοβούνται, και ελπίζουμε ότι έτσι θα διώξουμε το φρικαλέο τέρας που στέκεται απέναντι μας. 

Κάνουμε ότι δεν υπάρχει, στρέφουμε αλλού το βλέμμα, απασχολούμε το μυαλό και το χρόνο μας με άλλα, ασήμαντα, με τα μικρά τερατάκια που μπορούμε να εξαφανίσουμε με μια κλωτσιά. Το μεγάλο και άγνωστο ωστόσο είναι πάντα εκεί, και όπως ακριβώς η μούχλα στους τοίχους, δεν πρόκειται να φύγει αν δεν την διώξουμε εμείς.

Γιατί εθελοτυφλούμε όμως; Γιατί φοβόμαστε τόσο να πούμε όχι ή ναι κι απλά να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία; Επειδή δεν ξέρουμε. Επειδή μέσα μας ναι μεν έχουμε αποφασίσει ήδη αλλά επιτρέπουμε στον εαυτό μας και να αμφιβάλλει. 

Σαν άλλοι κατηγορούμενοι σε δικαστήριο, μας δίνουμε ένα ελαφρυντικό, το περιθώριο να καθυστερήσουμε λίγο ακόμα, να το αναβάλλουμε, να μην τραβήξουμε το τσιρότο.

Αλλά μέσα μας ξέρουμε. Αλήθεια, για σκέψου το. Πιστεύεις ότι δεν έχεις αποφασίσει ήδη τι θα κάνεις; Ξέρεις ότι θα φύγεις από αυτή τη δουλειά, κι ας σημαίνει αυτό να ψάξεις πάλι από την αρχή. Το νιώθεις ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είσαι δε σου ταιριάζει, και πρέπει να φύγεις. 

Δύσκολο όμως να είσαι μόνος σου όταν όλοι γύρω σου ζευγαρώνονται. Το πατρικό μπορεί να γίνει μέγγενη που σε σφίγγει, αλλά πώς αφήνεις το οικείο για το άγνωστο;

Όλες αυτές οι δύσκολες αποφάσεις που όμως πρέπει να πάρεις. Ο κόσμος δε θα ήταν ο ίδιος αν δεν υπήρχαν εκείνοι οι θαρραλέοι που βάδισαν προς το άγνωστο τι.

Κι αν κάνεις λάθος; Κι αν το ένστικτο σου σε κοροϊδέψει; Ή αν φοβηθείς να ακολουθήσεις αυτό που σου λέει η καρδιά σου; Τι γίνεται τότε;

Στη ζωή υπάρχει ένα δώρο. Αύριο λέγεται.

Υπάρχει το αύριο. Δε θα υπάρχει πάντα. Αλλά αυτή τη στιγμή που διαβάζεις μπορείς να ελπίζεις στο μεγάλο αύριο. Σε αυτή τη μέρα όπου μπορείς να διορθώσεις τα λάθη σου, να ξεκινήσεις από την αρχή. Όχι να γυρίσεις πίσω όμως. 

Ποτέ μη γυρίζεις πίσω κι ας έκανες λάθος. Να κοιτάς μπροστά. Να κοιτάξεις μπροστά, και όπως το GPS να κάνεις αναδρομολόγηση.

Ακόμα κι ο καλύτερος οδηγός κάποια στιγμή θα χαθεί. Η ικανότητα δε φαίνεται στο πόσο καλά ακολουθείς την πορεία, αλλά στο πώς αντιδράς όταν βγαίνεις εκτός. 

Γι’ αυτό λοιπόν, κλείσε για μια στιγμή τα μάτια σου, πάρε μια βαθιά ανάσα, και σκέψου: προς τα πού σου λέει το ένστικτο σου να πας; Όταν τα ανοίξεις ξανά, μην το σκεφτείς δευτερόλεπτο. Απλά κάντο. 

Με θάρρος και με την ανόητη ελπίδα του ονειροπόλου πως όλα θα πάνε καλά. Γιατί στο τέλος όλα πάνε καλά.




Ενημέρωση: Το Sxeseis-kai-sunaisthimata περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ξυπνήστε! Η τεχνολογία σας καταστρέφει την ζωή χωρίς καν να το καταλάβετε…!!!

Τι έχουμε απογίνει;
Έχουμε ξεχάσει πως είναι να πηγαίνεις για φαγητό και να έχεις μια οικεία και όμορφη συζήτηση με τους αγαπημένους σου. Έχουμε ξεχάσει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τρόπους και να προσέχουμε τους ανθρώπους. 

Έχουμε ξεχάσει πως είναι απλώς να απολαμβάνεις την σιωπή. Έχουμε ξεχάσει πώς να εξηγούμε κάτι χωρίς να το δημοσιεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν ξέρουμε πλέον πώς να κοινωνικοποιηθούμε.

Ζούμε σε μια εικονική τρέλα. Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Δεν βγαίνουμε έξω να μιλήσουμε με κάποιον επειδή πλέον μπορούμε να το κάνουμε αυτό διαδικτυακά. Πλέον δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια καλή πρώτη εντύπωση επειδή το μόνο που μας νοιάζει είναι η εικονική μας εμφάνιση.

Δεν διασκεδάζουμε πλέον. Δεν ζούμε την ζωή για την οποία προοριζόμαστε.

Κάποτε η ζωή μας ήταν πολύχρωμη. Μιλούσαμε στους ανθρώπους. Χορεύαμε. Γελούσαμε μέχρι δακρύων. Νιώθαμε τα πάντα έντονα. Αγαπούσαμε αγνά με την καρδιά μας. 

Δεν είχαμε περισπασμούς. Ναι, είχαμε τεχνολογία αλλά είχαμε καιρό για διαλείμματα στην ζωή μας. Συμπεριφερόμασταν σαν κανονικά ανθρώπινα όντα με οικείες σχέσεις.

Πλέον η ζωή μας είναι άσπρη και μαύρη. Το διαδίκτυο είναι διαθέσιμο κάθε μέρα, όλη μέρα. Κάθε πληροφορία που χρειάζεστε είναι ακριβώς εκεί και σας περιμένει. Δεν χρειάζεται να δυσκολευτείτε πολύ. 

Απλώς πληκτρολογείτε τις λέξεις - κλειδιά και ο υπολογιστής κάνει τα υπόλοιπα. Μπορείτε κυριολεκτικά να αναζητήσετε ό, τι πιο τρελό μπορείτε να σκεφτείτε. Μπορείτε να παραγγείλετε κάτι και να έρθει την επόμενη μέρα στο τραπέζι σας.

Η πραγματικότητα είναι πως πιθανώς κάνετε όλα τα παραπάνω. Εσείς και κάθε άλλος άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Αλλά στο ενδιάμεσο, αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι πως σιγά-σιγά καταστρέφετε την ζωή και τις σχέσεις σας. Εσείς και κάθε άλλο άτομο σε αυτόν τον πλανήτη.

Ξυπνήστε! Οι ψηφιακοί περισπασμοί καταστρέφουν την ζωή σας χωρίς καν να το καταλάβετε.

Η ζωή σας κρέμεται από μια κλωστή. Και εκτός από αυτό εξακολουθείτε να αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να βρείτε την αγάπη και να γνωρίσετε φυσιολογικούς ανθρώπους.

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε μέρα καταστρέφει την ζωή σας όλο και περισσότερο. Αν δεν μπορείτε να το παρατηρήσετε τότε κάντε μια αναδρομή. Θυμηθείτε την τελευταία φορά που είχατε μια πραγματική συζήτηση με τους φίλους σας. 

Οι συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μετρούν. Θυμηθείτε την τελευταία φορά που πήγατε για ένα ωραίο δείπνο με τον/την σύντροφο σας. Το να τρώτε κοιτώντας ο καθένας το κινητό του προφανώς και δεν μετρά! 

Θυμηθείτε την τελευταία φορά που διασκεδάσατε πραγματικά, χωρίς να το δημοσιεύσετε κάπου.

Είμαστε σκλάβοι της μοντέρνας τεχνολογίας και δεν το καταλαβαίνουμε καν. Ζούμε σε μια ήσυχη απόγνωση κοροϊδεύοντας τον εαυτό μας πως όσο περισσότερους φίλους και ακόλουθους έχουμε στο Facebook και στο Instagram, τόσο πιο σημαντικοί είμαστε. Λοιπόν η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια ψευδαίσθηση.

Η ζωή είναι μικρή. Κάντε την χάρη στον εαυτό σας και ζήστε. Εστιάστε στα αληθινά πράγματα. Αγαπήστε τους γύρω σας.

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές και απλώς αναπνεύστε. Γελάστε. Παρατηρείστε. Μιλήστε. Κοιμηθείτε. Ζήστε. Να είστε ελεύθεροι. Ανακαλύψτε την ομορφιά της πραγματικότητας.

Υπάρχει μια ζωή έξω από τα προφίλ σας και την τηλεόραση, και ακριβώς εκεί βρίσκεται η πραγματική ελευθερία. Μην το ξεχνάτε αυτό.




Μαγεία Τ.

Η σημασία του να «αφήνεις…»

Ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε σκέψεις, συναισθήματα, καταστάσεις, ανθρώπους.

Το παρελθόν, ανεκπλήρωτες επιθυμίες, επιλογές που δεν είχαν την επιθυμητή κατάληξη, στόχοι που δεν επετεύχθησαν, αδικίες και προδοσίες που βιώσαμε, μας στενοχωρούν, μας πονάνε και όμως μένουμε στη σκιά τους πεισματικά μερικές φορές.

Το «να αφήσω πίσω» κάτι είναι μια αλλαγή και συνήθως οι άνθρωποι δυσκολεύονται όταν υπάρχουν αλλαγές, πολλές φορές ακόμη και αν πρόκειται για μια θετική αλλαγή.

Η συνήθεια και η αδράνεια είναι στη φύση του ανθρώπου και όταν προκύπτει μια αλλαγή συχνά υπάρχει μια αντίσταση.

Οι αλλαγές όμως συμβαίνουν για κάποιο λόγο, στη ζωή υπάρχει μια συνέχεια, τίποτα δεν σταματά.

Όταν έχουμε παγιδευτεί σε σκέψεις, συναισθήματα, καταστάσεις που πονάνε έχουμε την επιλογή, είτε να συνεχίσουμε να «βουτάμε» σε αυτά, είτε να τα αφήσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Τι κάνει τόσο δύσκολο να αφήσουμε κάτι πίσω

– Η δυσκολία να αφήσουμε κάτι πίσω δε σχετίζεται τόσο με τις ίδιες τις καταστάσεις, τα γεγονότα, αλλά κυρίως με τη θέληση κάποιου να το κάνει, τις αιτίες που τον κρατάνε εκεί, τις δεξιότητες που έχει και την προσπάθεια που καταβάλλει.

– Το να μπορώ να «αφήνω πίσω» ίσως είναι και αυτό μια δεξιότητα, που μπορεί να μην έχουμε, αλλά όπως κάθε δεξιότητα μπορεί να μαθευτεί, έτσι μπορεί και αυτή και μέσα από αυτό να αλλάξουμε τη ζωή μας.

– Πολλές φορές πίσω από τη δυσκολία να αφήνουμε πίσω ό,τι δε μας κάνει καλό είναι κάποιες παραποιήσεις στη σκέψη, όπως η καταστροφοποίηση («αν συμβεί αυτό θα είναι καταστροφικό, δεν θα το αντέξω»), το άσπρο- μαύρο («ή θα έχω αυτό ή τίποτα») και άλλες παραποιήσεις που μας κρατάνε παγιδευμένους.

– Πίσω από τη δυσκολία να αφήνουμε μια κατάσταση μπορεί να υπάρχει ένα συναίσθημα που δε μπορούμε να διαχειριστούμε ή ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας που μας δυσκολεύει αντί να μας βοηθά. Μπορεί να υπάρχει μια ψευδής ελπίδα η οποία μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα συμβεί αυτό που επιθυμούμε.

Ο φόβος της επόμενης μέρας, της νέας κατάστασης, ο φόβος για το άγνωστο που μας κρατά στο γνωστό και ας πονάει, ο φόβος για μια νέα απώλεια. 

Μπορεί να είναι ο θυμός για μια αδικία που βιώσαμε και η πεποίθηση ότι αν το αφήσω πίσω, σταματήσω να το σκέφτομαι ξανά και ξανά μέχρι να υπάρξει εκδίκηση με κάποιο τρόπο, θα έχει κερδίσει ο άλλος. 

Μπορεί να υπάρχει η τελειομανία, που δεν επιτρέπει να μην έχουμε την κατάληξη, το ακριβές αποτέλεσμα που θέλουμε.

Θα βοηθούσε:

– Να εξετάσουμε μήπως μείναμε πολύ καιρό σε μια κατάσταση που τελικά είναι τοξική και χρειάζεται να πάμε παρακάτω. Να παραιτηθούμε από ανθυγιεινές καταστάσεις, δεσμεύσεις, ιδέες, συναισθήματα. Τα παρατάω για να αρχίσω να ζήσω.

– Να δεχθούμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, να δούμε πόσο ανοιχτοί είμαστε στην αλλαγή αυτή και τι μπορεί να μας δυσκολεύει να προχωρήσουμε σε αυτή.

– Να εστιαζόμαστε στο παρόν και το μέλλον και όχι στο παρελθόν. Αυτό μας δίνει την δύναμη να ξεκολλήσουμε από παρελθόν ή από μια κατάσταση και να προχωρήσουμε παρακάτω.

– Να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα, να εξετάσουμε τι χρειαζόμαστε τελικά στη ζωή μας και αν έχει νόημα να κρατάμε ακόμη κάτι που δεν μας ωφελεί. Ίσως θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τα ντουλάπια μας. 

Αν έχουν γεμίζει άχρηστα πλέον πράγματα δεν υπάρχει χώρος για καινούρια χρήσιμα. Έτσι και στη ζωή ίσως χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα για να ανοίξει ο χώρος για καινούριες εμπειρίες.

– Να παρατηρήσουμε, να δεχθούμε τα συναισθήματα μας, να τα βιώσουμε αντί να προσπαθούμε να αποφύγουμε και αν χρειάζεται να τα αφήσουμε πια. Να αφήσουμε τη ματαίωση και την απογοήτευση. 

Αντί να μένουμε κολλημένοι και απογοητευμένοι σε έναν στόχο που δεν πετύχαμε, να δούμε μήπως μείναμε αρκετά σε αυτό, να διαλέξουμε έναν καινούριο στόχο και να προχωρήσουμε προς αυτόν.

Μήπως ο θυμός κράτησε πολύ. Ο θυμός μας κάνει πολλές φορές να πονάμε περισσότερο από ότι αυτό ή αυτός που μας θύμωσε.

– Να σκεφτούμε πόσο καιρό θα ζούμε με μια ψευδή ίσως ελπίδα, πόσο καιρό θα δηλητηριαζόμαστε και θα ζούμε με την εικόνα του θύματος οι ίδιοι κρατώντας τον θυμό περιμένοντας την εκδίκηση, πόσο καιρό θα ζούμε δυστυχισμένοι φοβούμενοι το επόμενο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πιο ευτυχές.

– Να αναζητήσουμε στη σκέψη μας τις παραποιήσεις που μας κρατάνε εγκλωβισμένους σε καταστάσεις που μας βλάπτουν και να τις αλλάξουμε.

– Να αφήσουμε την ασφαλή μας ζώνη και να τολμήσουμε κάτι καινούριο. Μέσα από αυτό έρχεται η προσωπική ανάπτυξη και η επίτευξη των στόχων.

Μερικές φορές εκτός από το να προσθέτουμε κάτι καινούριο στη ζωή μας, μια καινούρια συνήθεια, έναν καινούριο άνθρωπο, μια καινούρια συνθήκη, ίσως είναι καλό να αφήνουμε κάτι ή κάποιον που μας κρατά πίσω.

Το να αφήσεις πίσω πράγματα που σε κρατάνε εγκλωβισμένο ίσως είναι η λύση στο να προχωρήσεις σε κάτι καλύτερο ή έστω να προχωρήσεις τουλάχιστον την παρούσα στιγμή ενώ έχεις μείνει κολλημένος σε ένα παρελθόν που δεν έχει να προσφέρει καμία δυνατότητα για τίποτα πια.




Μαρία Kαραπατσιά, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Τα 11 πολύτιμα πράγματα που μας δίδαξε ο Αριστοτέλης για τη ζωή…!!!

Ο Αριστοτέλης είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, που μας δίδαξε πολλά σημαντικά μαθήματα σε θέματα όπως η επιστήμη, η λογική, η ηθική, η ποίηση, το θέατρο, η μεταφυσική, και η ζωή γενικότερα.

Έζησε με σκοπό να μοιράζεται τις γνώσεις του και είχε πολλούς μαθητές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συγκεντρώσαμε μερικά αποσπάσματα της διδασκαλίας του, αυτά με τη βαθύτερη σημασία και τα μοιραζόμαστε μαζί σας, ώστε να εμπνεύσουν τη ζωή σας.

Τα 11 μαθήματα που παίρνουμε για τη ζωή από τον Αριστοτέλη:

1. Ανακαλύψτε τους Φίλους Σας και Κρατήστε τους Κοντά Σας.

«Κανένας δεν θα ήθελε να ζει χωρίς φίλους, ακόμη κι αν είχε στη διάθεσή του όλα τ’ άλλα.»

«Η επιθυμία για την φιλία είναι γρήγορη, αλλά η φιλία είναι ένα φρούτο που ωριμάζει αργά.»

«Καλύτερός μου φίλος είναι ο άνθρωπος που όταν εύχεται να είμαι καλά, το κάνει για χάρη μου»

«ένας στενός φίλος είναι «ένας δεύτερος εαυτός», κάποιος με τον οποίο συνδέεται ουσιαστικά η δική σου αίσθηση του εαυτού.»

«Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα «

«Η δυστυχία αποκαλύπτει εκείνους που δεν είναι πραγματικά φίλοι.»

«Το αντίδοτο για πενήντα εχθρούς είναι ένας φίλος.»

2. Η Τιμιότητα είναι η Καλύτερη Διπλωματία, να Την έχετε σε Μεγάλη Εκτίμηση.

«Η ελάχιστη αρχική απόκλιση από την αλήθεια πολλαπλασιάζεται στην συνέχεια χιλιάδες φορές»

«Ο καθένας θα πρέπει να πράττει το σωστό σωστό και όχι ό,τι βλέπει από τους άλλους.»

«Η εκτίμηση που έχεις για τους φίλους σου να είναι τίμια και ειλικρινής.»

«Κανείς δεν πιστεύει έναν ψεύτη όταν λέει μια αλήθεια»

3. Ποτέ μη σταματάς να Μαθαίνεις Καινούργια Πράγματα σε όποια Φάση και αν είναι η Ζωής Σου.

«Πολύ σημαντικό εφόδιο για τα γηρατειά είναι η εκπαίδευση»

«Οι μορφωμένοι διαφέρουν από τους αμόρφωτους όπως οι ζωντανοί από τους νεκρούς»

«Όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν τη γνώση»

«Εκπαιδεύοντας το μυαλό, χωρίς να εκπαιδεύσουμε την καρδιά, αποτυγχάνουμε σε όλα»

«Αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά, πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως τους έμαθαν την τέχνη του ευ ζην»

«Είναι στη φύση των ανθρώπων να μαθαίνουν»

4. Η Τέχνη της Γραφής είναι Όμορφη.

«Η ποίηση είναι πιο εκλεκτή και πιο φιλοσοφική από την ιστορία γιατί η ποίηση εκφράζει το καθολικό, ενώ η ιστορία μόνο κάτι συγκεκριμένο»

«Ποίηση απαιτεί έναν άνθρωπο με ένα ιδιαίτερο ταλέντο για να την υπηρετήσει, ή αλλιώς κάποιον αρκετά τρελό γι’ αυτήν»

«Ο καλός συγγραφέας εκφράζεται σαν κοινός άνθρωπος, αλλά σκέφτεται σαν τους σοφούς»

«Ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να περιγράψει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική σημασία τους»

5. Ένα από τα Μεγαλύτερα Επιτεύγματα της Ζωής είναι η Κατανόηση του Εαυτού.

«Γνωρίζοντας τον εαυτό σας είσαι στην αρχή όλης της σοφίας»

«Αυτός που έχει ξεπερνά τους φόβους του είναι πραγματικά ελεύθερος»

«Θεωρώ περισσότερο ανδρείο εκείνον που νικά τις επιθυμίες του παρά εκείνον που νικά τους εχθρούς του, γιατί η πιο δύσκολη νίκη είναι εναντίον του κακού εαυτού.»

«ο αναπόφευκτος πόλεμος πρέπει να καταλήγει στην εδραίωση της ειρήνης »

6. Για την Επίτευξη Οποιουδήποτε Πράγματος στη Ζωή, θα πρέπει να Υπάρχει η Δύναμη της θέλησης.

«Μέσα από την πειθαρχία έρχεται η ελευθερία.»

«η φύση της επιθυμίας δε γνωρίζει όρια, και η ικανοποίηση αυτής της απεριόριστης επιθυμίας είναι για τους πολλούς σκοπός ζωής»

«Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Ως εκ τούτου, η Αριστεία, δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια»

«Το άριστο δεν συμβαίνει ποτέ τυχαία. Έρχεται μετά από δική μας επιδίωξη, ειλικρινή προσπάθεια και έξυπνες δράσεις. Αντιπροσωπεύει τη σοφή επιλογή μεταξύ πολλών εναλλακτικών. Οι επιλογές μας και όχι η τύχη καθορίζουν το πεπρωμένο «

«Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που μας βοηθά να πετύχουμε πιο γρήγορα τους στόχους μας»

«Προτιμώ αυτό που είναι απίθανο αλλά δυνατόν να συμβεί παρά το πιθανό που όμως είναι αδύνατον να συμβεί.»

«όσα πρέπει να κάνουμε αφού τα μάθουμε, τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα»

7. Η Χαρά και η Διασκέδαση Πρέπει να Υπάρχει στη Ζωή, για να Μας Κρατάει Υγιείς.

«Το μυστικό της χαράς είναι η έκπληξη»

«Τα αστεία είναι αρεστά και στους θεούς»

«Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται»

8. Πολλές Φορές, οι Πιο Παράλογοι Άνθρωποι έχουν τις Καλύτερες Ιδέες.

«η ιδιοφυΐα είναι ανάμικτη με την παραφροσύνη»

«Δεν υπάρχει μεγαλοφυΐα χωρίς το άγγιγμα της τρέλας»

9. Ο Φόβος Δεν Μας Προσφέρει Τίποτα Άλλο από το να Μας Κρατά Πίσω.

«Οι αδύναμοι υπακούν από φόβο ενώ οι δυνατοί από αγάπη «

«Ο φόβος είναι πόνος που προκύπτει από την αναμονή του κακού»

«Αυτό που πέτυχα με τη φιλοσοφία, ήταν να κάνω με τη θέλησή μου αυτά που οι άλλοι τα κάνουν επειδή φοβούνται τον νόμο «

«Η ελπίδα είναι το όνειρο ενός ξύπνιου»

10. Πάρτε τον Έλεγχο της Ζωής στα Χέρια Σας και Επιλέξτε τις Αρετές που Θέλετε να Διαθέτει.

«Οι άνθρωποι δημιουργούν τους θεούς κατ’ εικόνα τους, όχι μόνο όσον αφορά τη μορφή τους αλλά και όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους»

«Η ευτυχία ανήκει στους αυτάρκεις»

«Η ευτυχία είναι το ίζημα που κάθεται στο πιο κατάλληλο σημείο της ψυχής»

«Μια συγκεκριμένη αρετή απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο για να αποκτηθεί.»

«Η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής»

«Δεν πρέπει να είμαστε ούτε δειλοί ούτε απερίσκεπτοι, αλλά θαρραλέοι»

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγεις την κριτική…Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα, να είσαι τίποτα..»

«Η υπομονή είναι πικρή όμως ο καρπός της είναι γλυκός»

«Η αξιοπρέπεια δεν συνίσταται στην κατοχή των τιμών, αλλά στο να τις αξίζεις»

11. Μην Υποτιμάτε τη Δύναμη του Σκότους.

«Είναι οι πιο σκοτεινές στιγμές μας, που πρέπει να εστιάσουμε, για να δούμε το φως»

«Δεν μπορούμε να μάθουμε χωρίς πόνο». 




Εικόνα: depositphotos
Statue of Aristotle a great greek philosopher

Μην αποθηκεύετε σιωπές, φωνάξτε που και που…!!!

Ακόμα και οι πιο ήσυχοι άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να κουβαλήσουν όλα τα συναισθήματα μέσα τους αφού όλοι χρειαζόμαστε να απελευθερώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα ανά καιρούς και να εκφράσουμε με λέξεις αυτά που καταπνιγούμε μέσα μας. 

Στην πραγματικότητα, θα υπάρξουν στιγμές που ίσως θα ξέρετε πως οι λέξεις σας πνίγουν, σας πληγώνουν εσωτερικά και απλώς δεν ξέρετε πως να εκφράσετε αυτό που νιώθετε. Είναι σαν να πνίγεστε και η καρδιά σας δεν σας αφήνει να αναπνεύσετε.

Μπορεί ακόμα να σκεφτείτε πως δεν υπάρχουν λέξεις αρκετά ακριβείς να μεταφέρουν την αληθινή εικόνα από το τι πραγματικά σας συμβαίνει. Είναι εντελώς φυσιολογικό, απλώς πρέπει να προσπαθήσουμε και να μάθουμε πως να αναπνέουμε βαθιά. 

Όλοι έχουμε περάσει μια παρόμοια κατάσταση αλλά μπορώ να σας πω πως δε θα είναι έτσι για πάντα: είτε το πιστεύετε είτε όχι η φούσκα του πόνου σας θα σπάσει και θα βρείτε τον τρόπο να τον ανακουφίσετε και να νιώσετε καλύτερα.

Το να μην εκφράζετε τα συναισθήματα σας μπορεί να σας κάνει άρρωστους

Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που μπορούμε να νιώσουμε και ανεξάρτητα από το αν είναι αρνητικά ή θετικά πρέπει να εξωτερικεύονται ώστε να μπορούμε να τα διοχετεύσουμε σωστά. Αλλιώς παραμένουν μέσα σας, δημιουργούν μια ενόχληση και κλέβουν κάποια από την ενέργεια σας.

«Μην αποθηκεύετε σιωπές, φωνάξτε που και που.» – ανώνυμος

Το σώμα και το μυαλό χρειάζεται να εκφράσουν τις πληροφορίες που συλλέγουν από τις εμπειρίες που έχουμε και αν δεν το κάνουμε τότε αρρωσταίνουν : Για παράδειγμα η αλεξιθυμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν πιέζουμε τα όρια αυτής της αδυναμίας του εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας. 

Αν νιώθετε πως καταπιέζεστε και δεν ξέρετε πως να συνεχίσετε είναι ίσως καιρός να αφήσετε τις λέξεις να μιλήσουν για εσάς ή ακόμα να αναζητήσετε βοήθεια- χωρίς να θέλουμε να σας πούμε τι να κάνετε και τι να μην κάνετε αλλά το να αναζητήσετε αυτού του είδους αίσθηση κατανόησης είναι αυτό που χρειάζεστε.

Κυνηγήστε τις λέξεις που θέλουν να απομακρυνθούν

Είναι περίεργο πως όταν παροτρύνεστε να πείτε κάτι δεν μπορείτε επειδή τα λόγια φαίνεται πως απομακρύνονται και δεν σας αφήνουν! Ωστόσο αν αναζητείτε δύναμη κυνηγήστε τα και στο τέλος θα τα κρατήσετε.

«Κάθε αναστεναγμός είναι σαν μια γουλιά ζωής με την οποία ξετυλίγεται ο εαυτός σας» – Juan Rulfo

Είναι πιθανό πως όταν θα είστε έτοιμοι να μιλήσετε, θα τραυλίσετε, οι προτάσεις θα διακόπτονται και το στόμα σας θα είναι στεγνό. Ή ίσως αντί να μιλήσετε, προσπαθήστε να γράψετε τις σκέψεις σας αν και μπορεί να μην έχουν συνοχή αλλά θα εκπλαγείτε από αυτό που θα δείτε στο χαρτί.

Ωστόσο , οι λέξεις που σας πνίγουν πρέπει να βγουν έξω επειδή είναι ωφέλιμο για εσάς να τις ακούσετε και να τις αποδεχθείτε. 

Μέχρι να τις εκφράσετε, δε θα μπορείτε να τις αποδεχθείτε ούτε θα ξέρετε πως να τις εφαρμόσετε στην ζωή σας.

Κάποια εργαλεία για το πώς να απελευθερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα

Το να απελευθερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα είναι μια από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως άνθρωποι επειδή πρέπει να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν ώστε να δούμε προσεκτικά τι είναι αυτό που μας βασανίζει.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την απελευθέρωση των συναισθημάτων και να σας βοηθήσουν να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη:

● Να είστε ο σύμβουλος σας: αν νομίζετε πως είστε ικανοί στην αντικειμενικότητα, πρέπει να αναλύσετε τον εαυτό σας, το να ξεχωρίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα αυτών που σας συμβαίνουν είναι μια καλή άσκηση ηρεμίας.

● Κλάψτε: πάντα λέω πως το κλάμα είναι ωφέλιμο αλλά θεωρώ πως είναι αναγκαίο να καταλάβουμε πως είναι χρήσιμο μόνο όταν γνωρίζουμε ότι μας ηρεμεί. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να κλάψει μέχρι να μην μπορεί άλλο και μετά προσπαθήστε να βγάλετε συμπεράσματα.

● Αποκτήστε γαλήνη και ηρεμία: Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε τα προβλήματα είναι μια ατμόσφαιρα γαλήνης και ηρεμίας. Αν είχατε μια κακή στιγμή, κάντε κάτι που σας χαλαρώνει, όπως το να ακούσετε μουσική και μετά ψάξτε τα λόγια που θέλετε να πείτε.

● Να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας αγαπάνε: Είναι προφανές ότι είναι πολύ σημαντικό να βρείτε κάποιον κοντινό σας που να χαίρεται με τις επιτυχίες σας και να δείχνει κατανόηση στις αποτυχίες, στους φόβους ή στους δισταγμούς σας. Είναι σίγουρο πως υπάρχει κάποιος στο πλευρό σας ο οποίος είναι πρόθυμος να μην σας κρίνει, με τον οποίο νιώθετε ελεύθεροι να μιλήσετε και να ακουστείτε.

«Νομίζω ότι είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που ξέρει πως να ακούει με τα αυτιά, με τα μάτια και με την καρδιά την ίδια στιγμή» - Kate Morton




Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Τα 7 γνωρίσματα που έχει το ''πνεύμα του πολεμιστή''…!!!

Το μονοπάτι είναι κοπιαστικό και επώδυνο και μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με δυσκολίες και φόβους.

Χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από καλή θέληση για να προχωρήσεις. Είναι απαραίτητο να έχεις το πνεύμα του μαχητή και να είσαι διατεθειμένος να αφήσεις τα πάντα πίσω σου εάν επιθυμείς να κερδίσεις γνώση και σοφία.

Για να έχεις το πνεύμα ενός πολεμιστή είνα απαραίτητο να αναπτύξεις τις ακόλουθες αρετές.

1.Υπομονή
Αναγνώρισε πως το κάθε τι έχει τον χρόνο του. Να είσαι έτοιμος να αλλάζεις ανάλογα με τις καταστάσεις και μην τις εξαναγκάζεις. Μπορείς να αναπτύξεις την υπομονή σου όταν έχεις επίγνωση ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα αναγκαίο. 

Εάν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν με έναν τρόπο, μπορούν σίγουρα να γίνουν με κάποιον άλλον. Αυτή η στάση επιτρέπει στον πολεμιστή να εκπληρώσει αυτό που επιθυμεί, με τον τρόπο που θέλει, αναπτύσσοντας κάθε φορά την απαραίτητη στρατηγική για να φέρει εις πέρας τον σκοπό του.

2. Πίστη
Η πίστη μας επιτρέπει να παραδοθούμε απόλυτα σε αυτό που κάνουμε, με τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειές μας θα αποφέρουν καρπούς μέσα στο χρόνο. Είναι μία κατάσταση νηφαλιότητας, κατά την οποία δεν σπεύδουμε τυφλά προς την γνώση, αλλά προχωράμε βήμα βήμα στο δικό μας ρυθμό, ικανοί να χαρούμε κάθε στάδιο για να το αφήσουμε στη συνέχεια πίσω.

3. Δέσμευση / Αφοσίωση
Ένας πολεμιστής δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αφήνει μισοτελειωμένες υποθέσεις, επειδή γνωρίζει ότι ίσως να μην ζει την επόμενη στιγμή. Εάν είμαστε διχασμένοι μέσα μας είναι αδύνατον να αφοσιωθούμε απόλυτα στη ζωή και να ανακαλύψουμε όλα της τα μυστήρια. 

Η ολοκλήρωση μας είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να πετύχουμε μια άνευ όρων δέσμευση και είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. 

Μόνο ένα συγκροτημένο άτομο μπορεί να πορευτεί προς το άγνωστο με την πίστη όιτ θα βρει αυτό που αναζητάει και το οποίο σίγουρα θα επιτύχει. 

Όταν αφιερώνουμε πλήρως τον εαυτό μας σε αυτό που κάνουμε, μπορούμε να αποχαιρετάμε ανθρωπους, πράγματα ή καταστάσεις, μια και τίποτα δεν μένει σε εκκρεμότητα.

4. Γενναιότητα
Ο φόβος είναι πάντοτε παρών στο μονοπάτι, αλλά παύει να εξασκεί τη δύναμή του πάνω μας τη στιγμή που θα σταματήσουμε να τον πολεμάμε και θα τον αποδεχτούμε ως μέρος του εαυτού μας και σύντροφο στη διαδρομή μας.

Ο γενναίος πολεμιστής, προχωράει παρέα με το φόβο. Τον αισθάνεται, τον βιώνει, τον αποδέχεται και τελικά τον χρησιμοποιεί για το δικό του σκοπό.

Τον μετατρέπει έτσι σε έναν παλιό γνώριμο και τον αγαπάει όπως και κάθε άλλο συναίσθημα, όπως την ευτυχία, την τρυφερότητα, το θαυμασμό και άλλα.

5. Ευαισθησία στην επαφή
Μέσω της οξυδέρκειάς του ο πολεμιστής αντιλαμβάνεται πως κάθε πρόσωπο, κατάσταση ή πράγμα έχει το δικό του ρυθμό προσέγγισης ή αποχώρησης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν στιγμές που είναι κατάλληλες για να το πλησιάσει και να έρθει σε επαφή μαζί του κι άλλες που απαιτούν απομάκρυνση και αποφυγή της επαφής. 

Τα καυσόξυλα καίγονται πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Εάν καούν πολύ γρήγορα δε θα κρατήσουν όλη τη νύχτα και εάν καούν πολύ αργά δε θα παρέχουν αρκετή ζεστασιά. Το ίδιο ισχύει σε κάθε κατάσταση και σχέση. 

Για να μπορέσεις να αναπτυχθείς και να διατηρήσεις τη ροή και τη χαρά στη ζωή σου χρειάζεται να είσαι προσιτός για κάποιους ανθρώπους και απροσπέλαστος για άλλους.

6. Σύνεση
Ο πολεμιστής υπολογίζει τις συνέπειες, ενεργεί επιδέξια και αποφεύγει οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξή του. Είναι αρκετά σοφός ώστε να μη παγιδευτεί στον εγωισμό του, στην αλαζονεία ή στην τεμπελιά.

7. Χιούμορ
Η αίσθηση του χιούμορ είναι ο καλύτερος σύντροφος στο μονοπάτι. Δίχως εύθυμη διάθεση μπορούμε εύκολα να βυθιστούμε στις τύψεις, την αγωνία, την έπαρση και την αυτοκατανάλωση. Συμβαίνει συχνά, στη διαδρομή μας, αυτά που θεωρούμε σημαντικά να καταρρέουν, πλήττοντας το εγώ μας τόσο σκληρά που μόνο η αίσθηση του αστείου μπορεί... 

να μας αποτρέψει από το να παραιτηθούμε από το δρόμο μας ή ακόμη κι από τη ζωή. Η ανάπτυξη της αίσθησης του χιούμορ είναι ένδειξη ότι καταλαβαίνουμε καλύτερα το θεϊκό παιχνίδι. Και επιπλέον, δείχνει πως αποκτάμε την συνειδητότητα του παίκτη. Παύουμε να είμαστε πιόνια και αρχίζουμε να κατανοούμε την έννοια της υπέρβασης.

Εάν βρεις έναν καλό δάσκαλο που κοροϊδεύει εσένα ή τις πράξεις σου, μάθε να γελάς μαζί του και θα προχωρήσεις ταχύτερα στη διαδρομή σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι Ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος




Σταμάτα να είσαι το θύμα… και θα πάψεις να προσελκύεις τους θύτες…!!!

Πολλές ανθρώπινες σχέσεις, δεν λειτουργούν αρμονικά σε κλίμα αγάπης, αλλά ανταγωνιστικά έχοντας τη σφραγίδα «Θύτης-Θύμα».

Τα θύματα είναι συνήθως άνθρωποι χωρίς αυταξία, που δεν διεκδικούν στη ζωή πράγματα για τον εαυτό τους, και έχουν ένα μόνιμο καταπιεσμένο παράπονο αδικίας.

Αυτά τα άτομα έλκουν στη ζωή τους, τι άλλο; Θύτες.

Όσους δηλαδή εκμεταλλεύονται, δεν υπολογίζουν και χειραγωγούν τον άλλο.

Ξέρω, φαίνεται σαν κατάρα αλλά είναι θεραπεία για το θύμα, επειδή έχει να επουλώσει μία εσωτερική πληγή την οποία ξύνει ο θύτης.

Ξέρεις όσο μεγαλύτερο θύμα είσαι, τόσο μεγαλύτερους θύτες θα συναντάς στη ζωή σου.

Ώσπου κάποια στιγμή ξεχειλίσει μέσα σου το ποτήρι, και δώσεις στον εαυτό σου όλα αυτά που σου αξίζουν.

Και τότε η διαπροσωπική σχέση διαμορφώνεται σε νέα βάση ή τραβάει ο καθένας το δρόμο του.

Γιατί πολύ απλά ο θύτης δεν ενδιαφέρεται να συναναστρέφεται με άτομα που δεν μπορεί πλέον να καταπατά.

Γι’αυτό μην παρακαλάς να λιγοστέψουν οι θύτες στη ζωή σου, άλλαξε Εσύ, και θα δεις θεαματικά αποτελέσματα στον περίγυρό σου.




Γιώργος Βασιλορεΐζης
Κοινωνιολόγος με master στις Επιστήμες της Αγωγής. Πτυχιούχος Ανωτέρων Θεωρητικών στη Μουσική, με σπουδές σε βιολί και πιάνο. 

Ένας ώριμος άνθρωπος ασχολείται με το πώς θα θεραπεύσει την πληγή, δεν κλαίει πάνω από το τραύμα…!!!

Πάνω στο προσωπικό μας δράμα είναι γραμμένη όλη μας η ζωή. Τι κρίμα.

Μπορεί το προσωπικό μας δράμα να μας έχει καθορίσει, σημαδέψει, γαλουχήσει , αλλά , αλλά φίλοι, ένας άνθρωπος ζει πραγματικά όταν καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το δράμα.

Αυτό δεν είναι μια εύκολη ιστορία, γιατί τι θα λες και γιατί θα κλαίγεσαι αν τελειώσει το δράμα σου;

Όταν σταματήσεις λοιπόν να ασχολείσαι με ότι σε πόνεσε και να το αναπαράγεις ζητώντας δικαίωση, τότε θα δεις ότι υπάρχει και ο δρόμος της θεραπείας.

Ένας ώριμος άνθρωπος ασχολείται με το πώς θα θεραπεύσει την πληγή , δεν κάθεται να κλαίει πάνω από το τραύμα και να διηγείται συνεχώς πως το έπαθε.

Ένας ώριμος άνθρωπος μαθαίνει από αυτό που έπαθε, και δεν κλαίγεται ότι όλα τα κακά σε εκείνον συμβαίνουν.

Ένας ώριμος άνθρωπος είναι σοφό παιδί, γιατί πάντα μαθαίνει και απ’ όλα, διψάει για ζωή, δεν κολλάει στο χθες, ταξιδεύει σε όλους τους χρόνους.

Ένας ώριμος άνθρωπος έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο στο να ακούει βαθιά την εσωτερική του φωνή.

Ένας ώριμος άνθρωπος έχει αναζητήσει την αλήθεια του μέσα από την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση.

Η ζωή, η αληθινή, βαθιά και ουσιαστική ζωή ξεκινάει όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το προσωπικό μας δράμα. Μάθε να ζεις σε όλους τους χρόνους, χωρίς δράμα!




Byawakengr