Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Τα περισσότερα τα δίνουν εκείνοι που πήραν τα λιγότερα…!!!

Όλη η ζωή μας είναι μια σειρά συναλλαγών, ένα συνεχές πάρε-δώσε. Παίρνεις και δίνεις λέξεις, στιγμές, ελπίδες, αλήθειες, συναισθήματα· αγάπη, στοργή, κατανόηση. 

Υπάρχουν όμως και αυτοί οι άνθρωποι που δίνουν χωρίς να περιμένουν να πάρουν και όταν έρθει η στιγμή να πάρουν και αυτοί, τότε παίρνουν πολύ λιγότερα από όσα έδωσαν ή τους αξίζουν.

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που πάντα δίνουν, που ο μόνος τρόπος που ξέρουν είναι να τα δίνουν όλα ανεξαρτήτως ανταλλάγματος κι αν υπάρξει δηλαδή. 

Είναι εκείνοι που θέλουν να δώσουν ό,τι έχουν μέσα στην ψυχή τους και ας μείνει άδεια μετά. 

Θα σου δώσουν όση κατανόηση χρειάζεσαι, όση αφοσίωση πρέπει, όσες νύχτες είναι αναγκαίες για να πάψεις να πονάς, να κλάψεις στον ώμο τους. 

Θα σου δώσουν αγάπη γιατί αυτοί δεν έχουν λάβει αρκετή, θα σου δώσουν με κάθε εφικτό τρόπο χαρά γιατί αυτούς όση χαρά τους έδωσαν, τους την πήραν πίσω.

Δεν εκτιμούν τον εαυτό τους ιδιαίτερα, δεν πιστεύουν πως αξίζουν και πολλά και πώς να το πιστέψουν άλλωστε όταν κανείς ποτέ δεν τους το έδειξε. 

Γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει να μην παίρνεις όσα σου αξίζουν, επίσης γνωρίζουν καλά πόσο σκληρό είναι, πόσο πολύ μπορεί να διαλύσει έναν άνθρωπο η στέρηση αγάπης. 

Και γι ’αυτό το λόγο δεν έχουν σκοπό να στερήσουν ποτέ από κανέναν αυτό το υπέροχο δώρο, το δώρο της υπέρτατης, ανεκτίμητης, άπειρης αγάπης. 

Θα σε πνίγουν στα φιλιά, στις αγκαλιές, στα χάδια και στα πανέμορφα λόγια και θα τα εννοούν όλα. Θα σε έχουν πάνω από όλα και από όλους, ο κόσμος να χαλάσει και δε θα ντρέπονται για αυτό.

Μια μάνα που μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες, που δεν είχε τα εφόδια για να σπουδάσει, να γλεντήσει, είναι η μάνα που θα παλεύει μια ζωή να μεγαλώσει τα παιδιά της με όλα τα απαραίτητα εφόδια χωρίς να τους λείψει το παραμικρό, να μπορούν να σπουδάσουν και να ζήσουν μια ζωή άνετη χωρίς να αναγκαστούν να θυσιάσουν όσα θυσίασε η ίδια.

Αυτός ο άνθρωπος που τα δίνει όλα, να ξέρεις πως είναι αυτός που έχει λάβει τα λιγότερα και ποτέ δεν είχε κάποιον να τον βάλει πάνω απ’ όλους. 

Θα μου πεις, αφού δεν έχει λάβει αγάπη, τότε πώς ξέρει πώς είναι και τι να δώσει. Ίσως να μην αναγνωρίζει τη μορφή της και έτσι να χαρίζει απλόχερα όσα αυτός θεωρεί ότι ορίζουν την αγάπη. Ο ορισμός που χτίζει για την αγάπη είναι δικός του, όπως για όλους μας στην τελική. 

Δεν υπάρχει ένας ορισμός που θα βρεις στο λεξικό και θα τον ακολουθείς για όλη σου τη ζωή, δεν πάει έτσι το πράγμα, φίλε. Ονομάζουμε αγάπη όσα εμείς αναγνωρίζουμε ως αγάπη, όσα εμείς αποζητούμε μια ζωή.

Μην τους λυπάστε, μην τους θεωρήσετε θύματα, ξέρουν κι οι ίδιοι ότι η αγάπη τους ίσως να είναι και η καταστροφή τους. 

Κάποιοι θα τους εκμεταλλευτούν, θα τους ποδοπατήσουν, θα τους ζορίσουν και θα τους πληγώσουν ανεπανόρθωτα για ακόμη μια φορά. Όμως κάποιοι άλλοι θα τους εκτιμήσουν, θα τους λατρέψουν και θα προσπαθήσουν να παλέψουν για αυτούς με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί. 

Γιατί ποιος δε θα ήθελε να του χαρίζουν απλόχερα τόση αγάπη και ας τους πνίγει κάποιες στιγμές, ας πνιγούν μαζί αν είναι από αγάπη.




11 τρόποι για να εμποδίσετε τις αρνητικές σκέψεις να βλάψουν την υγεία σας…!!!

Γνωρίζετε ότι κάνετε περίπου 60.000 σκέψεις κάθε μέρα; Και το πιο εκπληκτικό: ο ερευνητής δρ Fred Luskin από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχει ανακαλύψει ότι το εντυπωσιακό ποσοστό του 90% αυτών των σκέψεων είναι επαναλαμβανόμενες. 

Σκεφτείτε το: οι 9 στις 10 σκέψεις σας είναι αυτές που κάνετε αδιάκοπα. Και για πολλούς ανθρώπους αυτές οι σκέψεις δεν είναι μόνο επαναλαμβανόμενες, αλλά και αρνητικές.

Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν έναν παρατεταμένο κύκλο στρες κι αυτό είναι πολύ βλαβερό για τη γενική υγεία σας. Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το ψυχολογικό στρες πράγματι επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα. 

Το στρες μπορεί επίσης να αποτελέσει το έναυσμα για την εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών. Μια έρευνα του 2001 αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με τη νόσο Γκρέιβς είχαν περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους πριν διαγνωστούν με την ασθένεια σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους μεγάλο μέρος της ημέρας περνά παραδομένο στην καταιγίδα του ασυνείδητων, επαναλαμβανόμενων σκέψεων. Αυτό όμως διατηρεί το στρες στη ζωή τους. Ως γιατρός βλέπω σε καθημερινή βάση τη δύναμη της σκέψης και των επιπτώσεών της στην υγεία. 

Όποιος κι αν είναι ο στόχος όσον αφορά την υγεία σας, είτε θέλετε να χάσετε βάρος, να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα υγείας ή απλώς να νιώσετε ξανά όπως παλιά, οι σκέψεις σας θα αποτελέσουν τη βάση της επιτυχίας ή της αποτυχίας του σκοπού σας.

Παρακάτω σας δίνω μερικές συμβουλές για να αρχίσετε να αποφεύγετε τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις προκειμένου να βελτιστοποιήσετε τη σωματική υγεία σας:

1. Άσκηση συνειδητότητας
Η συνειδητότητα είναι σαν τους μυς – πρέπει να την εξασκήσετε για να δυναμώσει. Μέθοδοι όπως η επίγνωση και ο διαλογισμός θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη συνειδητότητά σας. Θα καταλάβετε ότι δεν είστε εσείς οι σκέψεις σας, αλλά ο παρατηρητής τους. Αυτό θα σπάσει τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης μέσα στο μυαλό σας και θα σας επαναφέρει στο παρόν.

2. Αγαπήστε τον εαυτό σας
Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε ένα σώμα που μισείτε. Αν υποβιβάζετε για χρόνια τον εαυτό σας, αυτό θα σας εμποδίσει από το να ανακτήσετε την υγεία και τη ζωή σας. Η αξία σας δεν μετριέται με αυτό που δείχνει η ζυγαριά. Δεν είστε εσείς το αποτέλεσμα που βλέπετε. Αγαπήστε τον εαυτό σας τόσο ώστε να απολαύσετε το δώρο της ζωής.

3. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας
Οι σκέψεις που προέρχονται από φόβο είναι εξουθενωτικές για την υγεία σας. Ο φόβος της αποτυχίας ή ο φόβος της ευθύνης είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους φόβους από τους οποίους βλέπω να υποφέρουν οι ασθενείς μου καθώς αγωνίζονται να τους κατανικήσουν.

4. Αποτοξινωθείτε από τις συσκευές τεχνολογίας
Το διαδίκτυο μας επέτρεψε να αποκτήσουμε ποιοτικές και χρήσιμες πληροφορίες. Ενώ όμως αυτό αποτελεί μια μέθοδο βελτίωσης της ενημέρωσης, είναι διαφορετικό όταν κοιτάζετε αδιάφορα τις διάφορες ενημερώσεις κρατώντας το μυαλό σας μουδιασμένο για ώρες. 

Αυτό αποτελεί συχνά έναν τρόπο για να αποφύγετε το παρόν και σας εμποδίζει από το να κάνετε επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Μειώστε την πληθώρα σκέψεων μέσα στο μυαλό σας και ακολουθήστε μερικές από τις συμβουλές μου για απεξάρτηση από τις συσκευές τεχνολογίας.

5. Δοκιμάστε να κάνετε τάι-τσι ή γιόγκα
Αφού μειώσετε τις πολλές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας από τα μέσα ενημέρωσης, συμπληρώστε τα κενά χρόνου με ασκήσεις σιωπής. Το τάι-τσι και η γιόγκα είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να αυξήσετε την εσωτερική σας ηρεμία.

6. Γεμίστε το μυαλό σας με θετικές σκέψεις
Οι αρνητικές σκέψεις και το άγχος μειώνονται με την ανάγνωση ή ακούγοντας θετικά πράγματα. Για παράδειγμα, η κλασική μουσική ή ο διαλογισμός, μια χαρούμενη ραδιοφωνική εκπομπή, ένα βιβλίο αυτοβοήθειας ή απλώς η σιωπή είναι η τέλεια μέθοδος για να ησυχάσει το μυαλό σας. 

Έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να επανασυνδέσουμε τον εγκέφαλό μας όσο περισσότερο κάνουμε κάτι – οπότε κάνετε τις θετικές σκέψεις συνήθεια.

7. Βάλτε στη ζωή σας θετικούς ανθρώπους
Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας μας δημιουργούν ή μας τροφοδοτούν με αρνητικές σκέψεις. Υπάρχουν 3 ομάδες φίλων: η πρώτη θα πρέπει να αποτελεί τον εσωτερικό κύκλο των φίλων σας με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη. Ο επόμενος κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει άτομα στα οποία εσείς έχετε θετική επιρροή. 

Ο τελευταίος είναι ο εξωτερικός κύκλος κι αποτελείται από τα άτομα που σας επηρεάζουν αρνητικά. Κρατήστε απόσταση από αυτά τα «ενεργειακά βαμπίρ» που είναι συνεχώς αρνητικά ή μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους. Να τα αγαπάτε, κρατώντας τα όμως σε μια υγιή απόσταση.

8. Μην προσβάλλεστε.
Έχω συναντήσει πολλούς ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν για χρόνια επειδή είχαν προσβληθεί σε τέτοιο βαθμό που επηρεάστηκε η υγεία τους. Αν αναπαράγετε ένα αρνητικό γεγονός συνεχώς μέσα στο μυαλό σας, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ο οργανισμός σας. 

Ανεξαρτήτως από το πόσο δικαιολογημένοι μπορεί να είστε, θεωρήστε ότι η συγχώρεση αποτελεί μέρος της θεραπείας σας. Συνειδητοποιήστε πως ό,τι σας συνέβη δεν ήταν κάτι προσωπικό, αλλά μια υποσυνείδητη πράξη από το άλλο άτομο. Σίγουρα είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά το να μην παίρνετε τίποτα προσωπικά είναι απελευθερωτικό.

9. Να κοιμάστε καλά
Οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνους το βράδυ. Ενώ οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε γρηγορότερα, θα πρέπει επίσης να κάνετε κάποια πράγματα για να εξασφαλίσετε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. 

Αντιθέτως, η απενεργοποίηση της τηλεόρασης και του κινητού τηλεφώνου πριν πάτε στο κρεβάτι και η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

10. Καταναλώστε τροφές ωφέλιμες για τον εγκέφαλό σας
Οτιδήποτε τρώτε θα σας κάνει είτε πιο αγχώδεις είτε πιο υγιείς. Έτσι, τροφοδοτήστε τον εγκέφαλό σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την καλύτερη λειτουργία του.

11. Λάβετε υπόψη τη λειτουργική ιατρική
Αν και έχω μιλήσει για το πώς οι αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν την υγεία μας, ισχύει επίσης και το αντίθετο. Υποκείμενα προβλήματα όπως το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, η υπερανάπτυξη του μύκητα Κάντιντα, οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα, η φλεγμονή του εγκεφάλου και η επινεφριδιακή κόπωση μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.




Άρθρο του δρος William Cole

Συγχώρησε με , ΜΑΜΑ 😢🐾…

ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΜΕ, ΜΑΜΑ …
Ήμουν εκεί που με άφησες δύο ολόκληρες μέρες. Κοιμόμουν ακριβώς στην άκρη του δρόμου. Τρομοκρατήθηκα από τον θόρυβο από τα αυτοκίνητα αλλά δεν κουνήθηκα.

Χθες το βράδυ ένα από αυτά τα αυτοκίνητα σταμάτησε και βγήκε κάποια έξω. 

Με κάλεσε για μεσημεριανό γεύμα, αλλά είπα όχι. Με κάλεσε να πάω να κοιμηθώ στο σπίτι της και είπα επίσης όχι. Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι σε περίμενα αλλά δεν άκουγε. Έβγαλε ένα λουρί και είπε ότι δεν μπορούσα να μείνω άλλο εκεί. 

Τη δάγκωσα πολλές φορές και κατέληξα να κατουρήσω πάνω μου καθώς γρύλιζα και έκλαιγα! Δεν κατάλαβε ότι με χώριζε από σένα! Με πήρε παρά τη θέλησή μου και φύγαμε! Λυπήθηκα τόσο πολύ γιατί ήξερα ότι θα ανησυχούσες. Καταλήξαμε στο σπίτι της.

Συνέχισα να ουρλιάζω ελπίζοντας ότι θα με ακούσεις αλλά δεν ήρθες ποτέ. 

Έκανα εμετό λόγω των νεύρων μου, νιώθω τόσο άρρωστος. Της έλεγα ότι έπρεπε να γυρίσω πίσω γιατί θα νόμιζες ότι σε εγκατέλειψα όταν έβλεπες ότι δεν ήμουν εκεί ! 

Εγώ που σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά και την ψυχή δεν έχω σταματήσει να κλαίω από τότε που χωρίσαμε πριν λίγες μέρες. Θέλω να ξέρεις, δεν θα σου το έκανα ποτέ αυτό.

Δεν ξέρω πού είσαι τώρα ή γιατί σταμάτησες το αυτοκίνητο και με άφησες εκεί. Σίγουρα είχες κάτι πολύ σημαντικό να κάνεις. Μπορείς να έρθεις να με βρεις τώρα μαμά;

Σήμερα έφαγα γιατί πονούσε η κοιλιά μου. Κοιμήθηκα επίσης σε ένα πολύ μαλακό κρεβάτι. Και κατά λάθος κούνησα λίγο την ουρά μου. Λυπάμαι πολύ, συγχώρεσε με. Απλώς είναι πολύ καλή μαζί μου. Είπε ότι θα μπορούσα να μείνω για πάντα. Με φωνάζει Milo, αλλά έχω ήδη ένα όνομα. 

Όταν με πάρεις μπορείς να της το πεις. Θα δείτε πόσο θα εκπλαγεί όταν της εξηγήσετε ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος.

Επειδή μαμά, θα επιστρέψεις για μένα, σωστά ;
Άγνωστος συγγραφέας 

«Τα κατοικίδια δεν είναι μιας χρήσης όταν δεν τα θέλουμε τα χρειαζόμαστε πια. Είναι μια δέσμευση ζωής. Είναι οικογένεια! Ευχαριστώ πολύ όλους όσους τα υιοθετούν και τα σώζουν Εξαιτίας σου αυτός ο κόσμος είναι καλύτερος».




Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Μην αφήνετε τα τοξικά άτομα να σας παρασέρνουν στην θύελλα της ψυχής τους…!!!

Ο ένας δίνει στον άλλο αυτό που κρύβει μέσα του, το σκοτάδι ή το φως του, πράγματα που θα ευχαριστήσουν τον αποδέκτη ή θα τον δυσαρεστήσουν και θα τον πονέσουν. Έτσι, δεν είναι οι άλλοι άνθρωποι αυτοί που μας πληγώνουν. 

Αντίθετα, είμαστε εμείς οι ίδιοι οι φταίχτες που δίνουμε βάση και αποδεχόμαστε τις απόψεις και τις κρίσεις των άλλων για τη ζωή μας.

Μην αφήνετε τους άλλους να σας μεταμορφώνουν σε θηρία. Μην αφήνετε τους ανθρώπους να σας δηλητηριάζουν και να σβήνουν το φως της ψυχής σας, μην τους αφήνετε να σας θυμώνουν και φυσικά ποτέ να μην τους αφήνετε να στέλνουν τους δαίμονες τους πάνω σας.

-Αν κάποιος σας δελεάσει κάνοντάς σας ένα δώρο και δεν το δεχτείτε, σε ποιον θα ανήκει εντέλει το δώρο;

-Σε αυτόν που προσπάθησε να το δώσει, απάντησε ένας από τους μαθητές.

-Το ίδιο ισχύει και για το φθόνο, το θυμό, και τις προσβολές, είπε ο δάσκαλος. 

-Όταν δεν γίνονται δεκτές, καταλήγουν να ανήκουν στο πρόσωπο που τις εξέφρασε.

Κανείς δεν μπορεί να σας βλάψει, χωρίς τη δική σας συγκατάθεση. 

Λένε ότι η μεγαλύτερη μορφή περιφρόνησης είναι η απαξία, πράγμα που θέλει να πει πως η αδιαφορία είναι η χειρότερη τιμωρία και το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση των επιθέσεων που δεχόμαστε από άλλους.

«Ποτέ δεν πάσχουμε από μια προσβολή, εκτός κι αν πασχίζουμε να τη θυμόμαστε».  - Κομφούκιος -

Ο χειρότερος εχθρός μας δεν είναι το πρόσωπο που μας έβλαψε, αλλά εμείς που αναπαράγουμε στο μυαλό μας χιλιάδες φορές την αδικία που μας έκανε.

Έχουμε δύο επιλογές, είτε να αφήσουμε τα λόγια και τις πράξεις τους να φύγουν με τον άνεμο, είτε να τα κρατήσουμε πάνω μας και να μας επηρεάζουν. 

Με άλλα λόγια, για να έχουν τα λόγια τους τη δύναμη να μας βλάψουν, θα πρέπει να τους δίνουμε νόημα. 

Αυτή η απλή ασυνείδητη πράξη είναι μια αντανάκλαση της εσωτερικής μας κατάστασης, της ύπαρξής μας. Σκεφτείτε πως η συναισθηματική ελευθερία βρίσκεται στην μια πλευρά και η συναισθηματική ειλωτεία από την άλλη, και είναι προφανές ποια από τις δύο καταστάσεις μας ικανοποιεί περισσότερο.

«Ο καθένας εύκολα μπορεί να θυμώσει… αλλά το να είμαστε θυμωμένοι με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό λόγο και με τον σωστό τρόπο είναι αρκετά δύσκολο πράγμα»

Η απώλεια του ελέγχου και η δράση καθ’ υπαγόρευση του θυμού, δεν μας βάζει σε προνομιούχα θέση. το μόνο που κάνει είναι να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά και να μας κάψει. 

Η ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας, ο αυτοέλεγχος και η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητα εργαλεία για να διδαχθούμε από τις δοκιμασίες και τα λάθη.

Αν αφήσουμε την αρνητικότητα μέσα μας να μας επηρεάζει, ποτέ δεν θα αισθανθούμε ικανοποιημένοι και ελεύθεροι. Σε τελική ανάλυση, η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μια καλή μέρα από μια άσχημη είναι το τι στάση κρατάμε και το πως προσεγγίζουμε τις καταστάσεις. 

Μερικές φορές, παραφορτώνουμε τον εαυτό μας με πόνο, φθόνο και θυμό. 

Είναι μάστιγες που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε παράσιτα, που μας φορτώνονται στο σπίτι μας με δική μας ανοχή και μας φθείρουν.

Μη δίνετε σημασία σε άτομα που μιλούν χωρίς να έχουν επίγνωση των θεμάτων που συζητάνε ή που προσπαθούν να σας βλάψουν με τα λόγια και τις πράξεις τους. 

Η περιφρόνησή είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσετε. Θυμηθείτε, πως αξίζετε αγάπη από τους άλλους και όχι πράγματα που σας βλάπτουν. Αξίζετε σεβασμό, όπως όλοι εξάλλου. Μπορεί να χάσετε τα πάντα στη ζωή, αλλά μην αποδεχτείτε να χάσετε την αξιοπρέπειά σας. 

Αυτό είναι το κύριο που μπορεί να σας βλάψει, έτσι μην επιτρέψετε να σας συμβεί ποτέ. 

Αν αισθάνεστε ότι την έχετε ήδη χάσει, να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να την ανακτήσετε. Και μην ξεχνάτε ποτέ πως… όποιος δεν σας εκτιμά, δεν σας αξίζει!




Image: Benjamin Lacombe

Κάθε άτομο που συναντάς είναι ένας καθρέφτης για να δεις την αντανάκλαση της ψυχής σου…!!!

Όταν συναντάτε κάποιον που σας προκαλεί συναισθηματικά με την συμπεριφορά και τα λόγια του - κάποιος που οι πράξεις του σας προκαλούν αισθήματα θυμού, λύπης, αποθάρρυνσης ή απόρριψης - σας δίνεται η ευκαιρία να κοιτάξετε στον καθρέφτη της ψυχής σας.

Λέγεται πως όλοι έχουμε έναν σωσία κάπου στον κόσμο - κάποιον που μας μοιάζει, έχει παρόμοια χόμπι και θα τον μπέρδευαν για δίδυμο μας. 

Κάποιοι άνθρωποι είχαν το προνόμιο να συναντήσουν τον σωσία τους αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε και επομένως πρέπει να συμβιβαστούμε με την χρήση καθρεφτών για να δούμε την αντανάκλαση μας. 

Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι από γυάλινους καθρέφτες και σωσίες για να δούμε την αντανάκλαση μας και να μάθουμε ποιοι και τι είμαστε.

Όλη η ζωή - κάθε άνθρωπος που συναντάτε και κάθε κατάσταση στην οποία μπλέκεστε - είναι ένας καθρέφτης για να δείτε την αντανάκλαση της ψυχής σας.

Η αντανάκλαση της συναισθηματικής σας ζωής, αυτό που ή ψυχή λαχτάρα, τα βαθύτερα πιστεύω σας και τα πρότυπα ύπαρξης, οι συνειδητές και ασυνείδητες σκέψεις - όλα αυτά αντανακλώνται μέσω των ανθρώπων που έρχονται στην ζωή σας και μέσω των έμπειρων που έχετε.

Και όπως έχουμε ξαναπεί: μερικές φορές είναι οι πιο δύσκολες σχέσεις και εμπειρίες που μας κάνουν να ωριμάσουμε.

Όταν συναντάτε κάποιον που σας δυσκολεύει συναισθηματικά με την συμπεριφορά και τα λόγια του - κάποιον που οι πράξεις του σας προκαλούν αισθήματα θυμού, λύπης, αποθάρρυνσης ή απόρριψης - σας δίνεται η ευκαιρία να κοιτάξετε στον καθρέφτη της ψυχής σας. 

Ένα μέρος της είναι παρόν στο άτομο που αντιμετωπίζετε. Σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο που έχετε ελκύσει είναι εδώ για να σας δείξει τα συναισθήματα του εαυτού και της ζωής σας που πρέπει να κατανοήσετε ή να απελευθερώσετε για να ζήσετε καλύτερα. 

Μπορείτε να δείτε μόνο αυτό που είναι ήδη μέσα σας, παρόν σε κάποιο επίπεδο, συνειδητό ή όχι.

Ξέρετε κάτι; Αυτό είναι πραγματικά κάτι δύσκολο να το αποδεχτούμε. Ειδικά για κάποιον τόσο επικριτικό όσο εγώ. Μου αρέσει να κατηγορώ ας πούμε το ότι η σελήνη βρίσκεται στον παρθένο όσο τίποτα άλλο.

Για παράδειγμα, αν ένας φίλος σας ενοχλεί επειδή έχει ασήμαντες συνήθειες, που είναι ο κριτής μέσα σας που ευτελίζει την δική σας ζωή; 

Και από την άλλη πλευρά: είστε ανοιχτοί στην πιθανότητα ότι ο τυχαίος περαστικός που σας χαιρετά στον δρόμο και κάνει το πρωινό σας πιο ευχάριστο είναι επίσης ένα κομμάτι σας που μπορεί να φέρει το ίδιο δώρο χαράς σε κάποιον άλλον;

Αν ζούμε με την πνευματική πεποίθηση ότι είμαστε ένα και πως είμαστε όλοι συνδεδεμένοι τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο καθένας μας αντανακλά κάτι στον άλλον. 

Το Σύμπαν λειτουργεί ως ένας μεγάλος καθρέφτης της εσωτερικής μας πραγματικότητας βγάζοντας την στον εξωτερικό κόσμο.

Η ψυχή και οι πνευματικοί οδηγοί/άγγελοι συνεχώς σας παρέχουν ευκαιρίες για να δείτε τον εαυτό σας μέσα από καταστάσεις που αντιμετωπίζετε ή από το δράμα της ζωής σας. Όταν ζούμε χωρίς επίγνωση, βλέπουμε αυτές τις καταστάσεις ως γεγονότα που μας συμβαίνουν- συμπτωματικές στιγμές που συμβαίνουν τυχαία στην ζωή μας. 

Τότε πέφτουμε στην παγίδα του να κατηγορούμε τους άλλους - θυμώνουμε με τον κόσμο ή προσπαθούμε να αιτιολογήσουμε κάτι που πήγε στραβά ή γιατί κάτι μας συνέβη.

Έλκεστε από τέτοιους ανθρώπους και τέτοιες καταστάσεις για το δικό σας ανώτερο καλό, για την κατανόηση και την εξέλιξη της ψυχής σας.

Με άλλα λόγια: υπάρχει ένα μάθημα σε όλα.

Όταν το συνειδητοποιήσετε αυτό, γίνεται ένα από τα πράγματα που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Μόλις το κατανοήσετε, κάθε φορά που θα αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση θα αναρωτιέστε: τι μου παρουσιάζεται μέσω των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων μου με τους άλλους; Τι μαθαίνω για τον εαυτό μου;

Τι κάνετε τώρα: προς το παρόν κατηγορείτε τα πάντα και όλους τους άλλους γι' αυτά που βιώνετε; Έχετε την στάση του θύματος; Ή επιλέγετε να κοιτάξετε μέσα σε κάθε σχέση και εμπειρία που σας παρουσιάζεται;

Μόλις αρχίσετε να αποδέχεστε την εσωτερική σας ευθύνη για τα εξωτερικά γεγονότα της ζωής σας, θα είστε ευγνώμονες για την αφθονία της ζωής που οι πνευματικοί καθρέφτες (οι άνθρωποι της ζωής σας) σας προσφέρουν. Ακόμα και για τα πιο σκληρά μαθήματα.




Εικόνα: pixabay

Αν θες να μείνω, φρόντισε να με κρατήσεις…!!!

Μεγαλώνω φίλε. Κι ας έχω ακόμα ψυχή μικρού παιδιού. Ενθουσιάζομαι με οτιδήποτε χιουμοριστικό, ρομαντικό, ή τρελό. Γελάω με την καρδιά μου σε ό,τι μου φαίνεται αστείο, λιώνω με χαζορομάντζα και γουστάρω να ρισκάρω και να κάνω τρέλες αν μου το βγάζεις.

Όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες για να με κερδίσεις και πόσο μάλλον να με κρατήσεις. Παράγοντες που μεγαλώνω και γίνονται ολοένα και πιο δύσκολοι να τους φτάσει κάποιος. Μεγαλώνω εγώ και μαζί μου και τα στάνταρ μου.

Δεν φταις εσύ. Εγώ φταίω. Εγώ εξάντλησα την υπομονή μου και τις αντοχές μου σε ανούσιες καταστάσεις. 

Εγώ με πίεσα και με έφτασα στα άκρα χωρίς λόγο. Εγώ με οριοθέτησα και ξεπέρασα τα ίδια μου τα όρια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο αποτέλεσμα που πήρα ήταν να μειωθεί η υπομονή μου και να αυξηθούν τα στάνταρ μου. 

Δεν γουστάρω πλέον μετριότητες. Γουστάρω ξεκάθαρα λόγια, καθαρά μυαλά και αμοιβαίες σκέψεις.

Δεν μπορώ να σου αφήσω χρόνο να με μάθεις και να με πλησιάσεις. Δεν έχω ούτε την υπομονή ούτε τη θέληση. Μπορείς να είσαι δίπλα μου σωστός και ξεκάθαρος; 

Θα εκτιμηθεί. Και αν μου φερθείς καλά μία, εγώ θα σε σεβαστώ δέκα. 

Αλλά μη μου ζητάς ευκαιρίες και προσπάθειες ξανά και ξανά. Μου τελείωσαν αυτά. Πλέον θέλω μια απλή συνεννόηση. Αν την έχουμε καλώς. Θα λέμε κάτι μία φορά και θα λήγει. Όχι τα ίδια ξανά και ξανά, κουράζουν.

Αν με θες στη ζωή σου, βρες τρόπο να με κερδίσεις, και στη πορεία αν θες να μείνω, να με κρατάς. Κάθε μέρα. 

Τίποτα και κανείς δεν είναι δεδομένο. Δεν μπορώ να ξαναφτάσω τον εαυτό μου στα όρια του βλέπεις. Ούτε να επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη. Δεν θα ανέχομαι καταστάσεις που δεν με γεμίζουν και δεν με καλύπτουν.

Δέχεσαι τα δεδομένα που σου δόθηκαν; Μαγκιά σου, φίλε. Με κέρδισες λοιπόν. Και τώρα τι; 

Τώρα έχεις την απαίτηση να μείνω; Όχι, όχι. Τα είπαμε αυτά, θυμάσαι; Αν θες να μείνω βρες τρόπο να με κρατήσεις. Όχι με τα όμορφα λόγια, τα μεγάλα, τα έντονα. Με πράξεις. 

Με πράξεις όμορφες, μεγάλες και έντονες. Από αυτές που μιλούν πιο δυνατά από οποιαδήποτε λέξη μπορεί να ξεστομίσει ένας άνθρωπος.

Δύσκολα όλα αυτά, το ξέρω. Δεν έχω την απαίτηση να τα κάνεις. Κι ως εδώ που έφτασες, αρκετό μου είναι. 

Όμως δεν μπορώ να μείνω αλλιώς. Δεν μένω πουθενά αν δεν με κρατάνε. Και εσύ λοιπόν, λες, ότι θες να με κρατήσεις. Το εκτιμώ. Το ερώτημα όμως είναι, μπορείς;




10 ανεκτίμητες αξίες που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν…!!!

Ποτέ το χρήμα δεν έκανε τον άνθρωπο ευτυχισμένο, κι ούτε πρόκειται ποτέ να τον κάνει ευτυχισμένο. Δεν είναι η φύση του χρήματος να χαρίζει ευτυχία. Όσο περισσότερα χρήματα αποκτά κανείς, τόσο περισσότερα θέλει”­ – Benjamin Franklin

Πρέπει να φτάσουμε σε μια ορισμένη ηλικία για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη σημασία των χρημάτων. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι “το χρήμα δεν φέρνει ευτυχία”, ωστόσο προσφέρει μια ασφάλεια, μια δυνατότητα επιβίωσης, κι αυτό είναι γεγονός σημαντικό, ειδικά στην εποχή μας. 

Κανείς από εμάς δεν επιδιώκει να ζήσει φτωχά. Πολλοί άνθρωποι που γίνονται ζάπλουτοι συχνά μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες, γεγονός που ενισχύει την αποφασιστικότητά τους να μην ξαναζήσουν ξανά την εμπειρία της φτώχειας και της ανέχειας.

Σίγουρα, η απόκτηση χρημάτων δεν έχει τίποτα το κακό, per se. Πολλοί άνθρωποι που είναι πλούσιοι εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν την επιτυχία που απαιτείται για τη συσσώρευση πλούτου. 

Το πρόβλημα είναι η συσσώρευση πλούτου με κάθε κόστος, αυτή η αμείλικτη επιδίωξη απόκτησης χρημάτων, η οποία ωστόσο καταρρέει, καθώς πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το χρήμα δεν είναι, και ποτέ δεν θα γίνει, η αιτία της ευτυχίας.

Ας δούμε τις ζάπλουτες προσωπικότητες του Χόλυγουντ, ηθοποιούς, τραγουδιστές και καλλιτέχνες που καταστράφηκαν εντελώς εξαιτίας ναpκωτικών, αλκοόλ, κατάθλιψης και άλλων εθισμών. Ο Robin Williams, ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς και κωμικούς όλων των εποχών, αυτοκτόνησε – λόγω κατάθλιψης και εθισμού στα ναpκωτικά. 

Ο Williams ήταν εξαιρετικά πλούσιος και πετυχημένος, αλλά ο πλούτος δεν ήταν αρκετός για να εξασφαλίσει στον σπουδαίο καλλιτέχνη την ίδια του τη ζωή.

Είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ας δούμε τι άλλο δεν μπορούν να αγοράσουν…

10 ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ.

i. ΑΓΑΠΗ
Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν τον πόθο, την έλξη και την εξουσία … αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν αγάπη. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγάπη είναι κάτι οικείο, κάτι εγκάρδιο, μυστηριώδες, ρομαντικό, τρυφερό και πολύ προσωπικό. 

Τα χρήματα δε συνδέονται με αυτά τα συναισθήματα, διότι συνιστούν απλώς μια μέθοδο ανταλλαγής – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. 

Τα χρήματα είναι απαραίτητα για να πληρώσουμε ένα προϊόν, μια υπηρεσία, την άνεση, την πολυτέλεια – τίποτα από αυτά δε σηματοδοτεί αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι άνθρωποι.

Πολλοί από εμάς το μαθαίνουμε αυτό με πολύ σκληρό τρόπο. Συσσωρεύουμε χρήματα και το μόνο που κατορθώνουμε είναι να νιώθουμε κενοί. Αυτό συμβαίνει επειδή μεγαλώνουμε σε μια κουλτούρα που γοητεύεται από τον πλούτο, η οποία, στην πραγματικότητα, οδηγεί σε παρανοήσεις και ψευδείς πεποιθήσεις.

ii. ΑΛΗΘΕΙΑ
Τα χρήματα αγοράζουν επιρροή, αλλά η αλήθεια είναι ανεκτίμητη και σημαντική για όλους. Πολλές φορές το χρήμα μπορεί να αγοράσει πεποιθήσεις, αν επηρεάσει απόψεις και γνώμες, μεροληψία και διαφθορά και ίσως φανεί ότι το χρήμα κερδίζει. Αυτό όμως συμβαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στο τέλος, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα μπορεί κάποιος να δαπανήσει για να καταπνίξει την αλήθεια, η αλήθεια πάντοτε στο τέλος θα λάμψει.

iii. ΧΡΟΝΟΣ
Κάθε στιγμή που περνά δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή που περνά μας φέρνει πιο κοντά στον θάνατο. Αυτό μπορεί να φαίνεται νοσηρό ή θλιβερό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η ζωή μας αρχίζει να φθίνει από τη στιγμή που γεννιόμαστε.

Όσο κι αν έχει προχωρήσει η επιστήμη και η ιατρική, δεν υπάρχει κανένας πρακτικός τρόπος για να επιτύχουμε τη μακροζωία. Οι ζάπλουτοι ματαιόδοξοι αυτού του κόσμου έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά προσπαθώντας να αγοράσουν την αθανασία. 

Αυτό όμως είναι μάταιο και το μόνο που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ο θάνατος επέρχεται, ακόμη και νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε.

Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε την κάθε μας στιγμή, να ζήσουμε τη ζωή μας μέχρι τέλος.

iv. ΕΙΡΗΝΗ
Μόνο η καλλιέργεια της ψυχής και της σκέψης μπορεί να μας φέρει ειρήνη. Μια διάσταση αυτής της θέσης είναι η αποδοχή του κακού και η προσπάθεια μετατροπής του αρνητικού βιώματος σε θετικό.

Οι κυβερνήσεις δαπανούν τεράστια ποσά στο όνομα της “ειρήνης”, τα οποία ποτέ δεν κατόρθωσαν ούτε να αγγίξουν αυτό που ορίζουμε εμείς οι άνθρωποι ως «ειρήνη».

Το πιο σημαντικό είναι η εσωτερική μας ειρήνη, η οποία δεν εξαρτάται από το πορτοφόλι μας. Εξαρτάται από τον τρόπο που εκπαιδεύουμε το μυαλό μας, ορίζουμε προσδοκίες και τότε συνειδητοποιεί κανείς τι σημαίνει «ειρήνη».

v. TAΛΕΝΤΟ
H προίκα και οι ικανότητες του μυαλού και του σώματος είναι αξίες ανεκτίμητες. Μπορεί το χρήμα να ενεργεί επικουρικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ταλέντου, δεν μπορεί όμως να αγοράσει δεξιότητες και ικανότητες.

Εκτός από το έμφυτο ταλέντο, υπάρχει η ικανότητα να αποκτά κανείς μια δεξιότητα ή ένα ταλέντο και αυτό δεν αγοράζεται. Οι διανοητικές διαδικασίες και η επιδεξιότητα του νου και του σώματος δεν είναι προϊόν… είναι πολύτιμες αξίες.

vi. ΥΓΕΙΑ
Πράγματι, τα χρήματα βοηθούν στην υγειονομική και ιατρική περίθαλψη, ωστόσο δεν μπορούν να αγοράσουν την υγεία, εάν κάποιος τη χάσει. Ταυτόχρονα, δραστηριότητες όπως η άσκηση, η προληπτική ιατρική και η φυσική φροντίδα του εαυτού κοστίζουν ελάχιστα.

Είναι θλιβερό να βλέπεις διασημότητες να ξοδεύουν εξωφρενικά ποσά στην μάταιη προσπάθεια να διατηρήσουν την «φυσική τους ομορφιά». 

Πρώτα απ ‘όλα, η γήρανση είναι φυσική ομορφιά, οι ρυτίδες έχουν τη δική τους γοητεία, όπως και τα γκρίζα μαλλιά. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι δαπανούν τεράστια ποσά σε χειρουργικές επεμβάσεις που εμφυτεύουν πλαστικό και άλλα ανθυγιεινά συστατικά στο σώμα, γεγονός αφύσικο και βλαβερό.

vii. ΕΥΓΕΝΕΙΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ
Υπάρχουν άνθρωποι κάθε εισοδήματος, ωστόσο ο σεβασμός απέναντι στον άλλον και η ευγένεια είναι θέμα προσωπικής παιδείας, δεν έχει σχέση με το χρήμα. Άλλωστε πολλοί από εμάς έχουμε συναντήσει αγενείς και αλαζόνες πλούσιους και ευγενικούς φτωχούς, γεμάτους παιδεία και καλλιέργεια ψυχής.

Τα χρήματα μπορεί πράγματι να μας οδηγήσουν σε μια «ανώτερη τάξη», αλλά σίγουρα δεν μας χαρίζουν ευγένεια, ή αριστοκρατικότητα. Χρειάζεστε αποδείξεις; Παρατηρήστε την Kim Kardashian ή τη Miley Cyrus. Τα συμπεράσματα δικά σας…

viii. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
Η κατοχή χρημάτων προσελκύει ανθρώπους που θέλουν να γίνουν φίλοι μας, αλλά δεν εγγυάται την αληθινή φιλία. Οι αληθινοί φίλοι αγαπούν ο ένας τον άλλο … και τα αισθήματα αυτά δεν έχουν σχέση με το χρήμα – άλλωστε, όπως είπαμε, η αγάπη δεν εξαρτάται από το χρήμα!

Αληθινοί και παντοτινοί φίλοι είναι εκείνοι που βρίσκονται δίπλα μας σε στιγμές «έκρηξης» και παραμένουν εκεί μέχρι την «ηρεμία». Τα χρήματα και τα υλικά αγαθά δεν έχουν σημασία για τους αληθινούς φίλους… μόνο εμείς έχουμε σημασία για έναν αληθινό φίλο.

ix. ΓΝΩΣΗ
Οι πληροφορίες που συσσωρεύουμε, τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο μυαλό μας και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τη σοφία μας δεν είναι προϊόντα, κανείς δεν μπορεί να τα αγοράσει. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους ενεργούν με λανθασμένο και ανάρμοστο τρόπο; 

Αυτό συμβαίνει επειδή το χρήμα, ή και κάτι άλλο, έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης τους.

Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι έχουν δηλώσει πως το χρήμα τους κάνει να νιώθουν «αήττητοι» και ως αποτέλεσμα έχουν πάρει πραγματικά καταστροφικές αποφάσεις. Άρα, δεν είναι μόνο η απόκτηση αυτής της γνώσης που την καθιστά ανεκτίμητη, είναι και η πρακτική εφαρμογή αυτής της γνώσης… ούτε η απόκτηση, ούτε η εφαρμογή αγοράζονται.

x. ΠΑΡΟΥΣΙΑ & ΑΠΟΔΟΧΗ
Ίσως το πιο σημαντικό είναι η παρουσία και η αποδοχή – η ικανότητα να είναι κανείς παρών και να αποδέχεται, χωρίς κρίση, κάθε κατάσταση. Αυτό το τεράστιο δώρο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας δεν αγοράζεται. Είναι διαθέσιμο μόνο για εκείνους που προσπαθούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις αρχές, τις απόψεις και τις θέσεις τους. 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

“Ό,τι κι αν έχει συμβεί, σήκω και ζήσε.. Ζήσε”... Ένα υπέροχο κείμενο, μια ανάσα αισιοδοξίας…!!!

Τι να σου πω…

Για την κούραση μου (σωματική).

Για τους πόνους μου (ψυχικούς).

Για τις φοβίες μου.

Για τα λάθη μου.

Για τα άγχη μου.

Για τις αδυναμίες μου.

Μα πάνω απ’ όλα για το κενό που αισθάνομαι τόσα χρόνια μέσα μου. Κάτι μου λείπει. Δε μπορώ να το προσδιορίσω ακόμα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτό (ΤΟ ΚΕΝΟ) με κάνει πολύ δυστυχισμένη.
                             Photo by Artem Beliaikin

Πάλι έχω τάσεις για φυγή. Αν δεν είχα τις φοβίες μου , ίσως είχα εξαφανιστεί. Δεν ξέρω για που. Απλά μήπως έτσι νιώσω ελεύθερη.

«Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασε η ώρα. Δώδεκα και μισή. Πως πέρασαν τα χρόνια.» - ΚΑΒΑΦΗΣ

Η ζωή περνάει και χάνεται. Τα λεπτά, οι μέρες, τα χρόνια….

Από τη μια στιγμή στην άλλη. Και ‘συ μένεις εκεί. Στο ίδιο σημείο. Σαν να μην άλλαξε τίποτα. Σαν να μην πέρασε ούτε ένα λεπτό.

Εεεειι! ΞΥΠΝΑ!!! Ο χρόνος κυλάει, τρέχεις. Τι κάνεις;

Θα μείνει άπραγη, ακίνητη. Δε θα κάνεις κάτι;

Ότι κι αν έχει συμβεί, πάρε το χρόνο σου. Θρήνησε το όσο χρειαστεί. Αλλά, μετά σήκω και ζήσε. ΖΗΣΕ!!!

Εκμεταλλεύσου και το τελευταίο λεπτό, έτσι όπως εσύ θες. Και πιστεύω ότι με τον καιρό θα βρεις τη δύναμη να κλείσεις όλες σου τις πληγές.

Γίνε πρωταγωνιστής στην ταινία της ζωής σου και όχι ένας απλός θεατής.




Σίλια Μπαμπίτσα – o-klooun.com
(Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας)

Κράτα δίπλα σου ανθρώπους με ποιότητα…!!!

Η διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας στηρίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην επαφή με τους άλλους, στη σχεσιακή αλληλεπίδραση και στην ανταλλαγή ερεθισμάτων, εμπειριών και συναισθημάτων.

Σ’ αυτή τη διαδρομή καλό είναι να δίνουμε βάση στην ποιότητα των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν και όχι στην ποσότητα αυτών. 

Το πιο δύσκολο εγχείρημα της εποχής μας, δεν είναι η συναναστροφή μας με ποιοτικούς ανθρώπους, αλλά η αναγνώρισή τους και αυτό το τελευταίο, έχει σχέση με το δικό μας είναι, με το πόσο καλά έχουμε φιλτράρει τις πληροφορίες που δεχόμαστε και κατά πόσον έχουμε σκανάρει το προφίλ του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. 

Πώς αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τους ανθρώπους που δίνουν ποιότητα στη ζωή μας;

Το πιο σημαντικό γνώρισμα των ποιοτικών ανθρώπων είναι ότι έχουν μάθει να δίνουν. Η προσφορά στην κάθε της μορφή είναι η πεμπτουσία της ανωτερότητας, της κατάρριψης του εγωισμού, της αγάπης και της αλληλεγγύης. 

Ο ποιοτικός άνθρωπος σου δίνει γνώση, θέλει να σου μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα του για μάθηση για να γίνεις καλύτερος, σου δίνει συμβουλές που πηγάζουν από τις εμπειρίες ζωής του και θέλει να σε προστατεύσει από τυχόν λάθη, σ’ αγκαλιάζει με πάθος, γιατί σε αγαπά αληθινά και...

σου το δείχνει χωρίς φόβο. Θέλει να σε βλέπει ευτυχισμένο, γι’ αυτό προσπαθεί οι στιγμές σου να είναι ευχάριστες και να έχεις να θυμάσαι κάτι όμορφο από αυτές.

Ο άνθρωπος που έχει ως ίδιον χάρισμα την ποιότητα, έχει μάθει να επενδύει. 

Αυτό σημαίνει ότι αφιερώνει χρόνο στους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν γιατί γνωρίζει, ότι οι σχέσεις των ανθρώπων ωριμάζουν με το πέρασμα των ετών, κάποιες εξελίσσονται, κάποιες καταστρέφονται και κάποιες άλλες αλλάζουν. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν μένει ίδιο.

Η μουσική, η τέχνη, η ποίηση, η μαγειρική και οποιαδήποτε άλλη μορφή έκφρασης αποτελούν στοιχεία του ποιοτικού ανθρώπου

Η εμβάθυνση στις σκέψεις σου, η αναμόχλευση με τα συναισθήματά σου τον εξιτάρουν, του κινούν την περιέργεια να τα φέρει στην επιφάνεια, να τα θεριέψει, να τα σεβαστεί, να τα υμνήσει. 

Οι ποιοτικοί άνθρωποι σου δίνουν χώρο μέσα τους να αναπτυχθείς και να δεις τη δική τους ψυχή, γιατί έχουν περίσσευμα και δε φοβούνται μήπως το χάσουν. Η ποιότητα της αγάπης τους, διακρίνεται στη συρρίκνωση του εγωισμού τους και στην ανιδιοτέλεια.

Να σου πω και ένα μυστικό; Συνήθως έχουν περάσει ένα διάστημα μοναχικότητας αυτοί οι άνθρωποι, όχι απαραίτητα μοναξιάς, αλλά έχουν συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο σκοπός τους στη ζωή και είναι τόσο αποφασισμένοι να ζήσουν όμορφες στιγμές που το μόνο που αποζητούν είναι να τις μοιραστούν. 

Έχουν κι ένα κουσουράκι, είναι συνήθως τελειομανείς και αγωνίζονται να κάνουν και εσένα τέλειο. Ναι, ξέρω… μην τους παρεξηγείς! Κράτησέ τους κοντά σου, γιατί αυτή είναι η απόδειξη της αγάπης τους.

Η ποιότητα δεν κρύβεται στην τιμή, όταν αναφερόμαστε στον άνθρωπο, αν έχει πάει σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία, αν ντύνεται με επώνυμα ρούχα ή αν βάφεται με επώνυμα καλλυντικά, αν συχνάζει σε ακριβά εστιατόρια ή μένει μόνο σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων. 

Η ποιότητα του ανθρώπου βρίσκεται στην παιδεία που τον κάνει άνθρωπο, στην υπομονή να καλλιεργεί αενάως τον εαυτό του, στην επιμονή να κάνει τον κόσμο καλύτερο, στην αποφασιστικότητα να επιτυγχάνει τους στόχους του χωρίς να ρίχνει άλλους απ’ τη θέση τους, στην πίστη στο μαζί, 

στο σεβασμό της μοναδικότητας του κάθε ατόμου και στη διπλωματία που χρησιμοποιεί για να κάνει τον εχθρό του να φαίνεται ακόμη πιο μικρός, χωρίς να εμπλέκεται σε ανούσιες συγκρούσεις.

Έχουν έντονα ανεπτυγμένο το κριτήριο της αισθητικής. Και δεν εννοώ ότι ελκύονται από όμορφους ανθρώπους εξωτερικά, αλλά είναι καλαίσθητοι, προσεγμένοι, φινετσάτοι και απεχθάνονται τη μετριότητα. Τους αρέσουν τα θεάματα που έχουν να προσφέρουν κάτι πέραν της ψυχαγωγίας, αυτά που δίνουν τροφή σε μυαλό και ψυχή. 

Εκπέμπουν ένα κύρος με τη στάση τους, είναι αξιοσέβαστοι και στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Δε σχολιάζουν με κίτρινη διάθεση, δεν μπαίνουν στη διαδικασία δημιουργίας ίντριγκας, δεν αποζητούν την επιβεβαίωση μέσω της μείωσης των άλλων και δεν είναι ο εαυτός τους το επίκεντρο του κόσμου τους.

Η ποιότητα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν μπορεί να αναβαθμίσει την καθημερινότητά μας, από την επιλογή ενός καλού κόκκινου κρασιού, μέχρι την επιλογή συντρόφου. 

Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ν. Καζαντζάκης «Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό». Αναζητήστε λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν τις στιγμές σας τόσο όμορφες και ουσιαστικές που να τους αξίζει μία θέση στην αιωνιότητα.




CoverPhoto: @Andrej Remnev

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Στην ησυχία ακούς την ψυχή σου…!!!

Στην ησυχία της φύσης, αν το θέλεις, μπορεί να περάσουν και μέρες χωρίς να συναντήσεις άνθρωπο, μα ψυχή θα συναντήσεις σίγουρα. Τη δική σου.

Πόσο ειρωνικό που από όλα τα feelgood τραγούδια που έχει αποθηκεύσει ο νους μου, πιάνω τον εαυτό μου να μουρμουρίζει αυτό, σήμερα που περπατώ ολομόναχη στο χωμάτινο μονοπάτι από τη θάλασσα. Σήμερα που απόλαυσα την τιμή να έχω τη θάλασσα όλη για μένα, μιας και κατέβηκα περασμένη ώρα.

«Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα / τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους / τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα / και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους».

Πόσο ειρωνικό που για ν’ αγαπήσω τους ανθρώπους, χρειάζεται να απομονωθώ, να ταξιδέψω εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι το εξοχικό-ησυχαστήριο όπου, αν το θέλεις, μπορεί να περάσουν και μέρες χωρίς να συναντήσεις ψυχή. Εδώ οι λιγοστοί γείτονες βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας και είναι διακριτικοί, δεν σου χτυπούν την πόρτα για να σου φέρουν σύκα. Η άσφαλτος σταματάει πολύ πριν, οδηγώντας τα αυτοκίνητα περιμετρικά, μακριά από τη σκόνη... 

του χωματόδρομου, μα και μακριά από τη θάλασσα, τους βράχους με τα αρχαία και τη θέα στα βουνά της Εύβοιας. Εδώ, αν το θέλεις, μπορείς να περάσεις μέρες ολόκληρες συνομιλώντας μονάχα με τα κύματα, το απογευματινό αεράκι του βόρειου Ευβοϊκού, τα τζιτζίκια, τους γρύλους και τ’ αστέρια, το θρόισμα των φύλλων της ελιάς και του πεύκου.

Αν ο εσωτερικός μου κριτής έπαιρνε μορφή, τώρα θα χαμογελούσε θριαμβευτικά: «Πλάκα μου κάνεις. Εσύ, που απολαμβάνεις πάντα να έρχεσαι εδώ στην απομόνωση για να ησυχάσεις, εσύ, σιγοτραγουδάς “και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους”;»

Πέρασαν δυο μέρες στην οικειοθελή απομόνωση και οι στίχοι του Βελιώτη ακόμα τριγυρίζουν στο μυαλό μου. Ίσως να χόρτασα την ησυχία μου, γιατί σιγά σιγά έχω αρχίσει να σκέφτομαι πώς θα είναι αύριο που θα έρθουν τα παιδιά. 

Ανυπομονώ – κάποιους ανθρώπους τους αγαπάς σαν από πάντα. Αυτή είναι η εύκολη περίπτωση. Τι γίνεται όμως με τους άλλους, ανθρώπους που συναντάς στη ζωή σου και δεν πολυταιριάζετε, άλλους που σε δυσκολεύουν κι εκείνους που μπορεί να σε πληγώνουν; Τους αγαπάς κι αυτούς;

Αν περάσεις λίγο χρόνο συνομιλώντας μονάχα με τα κύματα και τον άνεμο, τα βουνά, τα πέλαγα και τα σύννεφα, τους αγαπάς κι αυτούς. Γιατί στην ησυχία της φύσης, αν το θέλεις, μπορεί να περάσουν και μέρες χωρίς να συναντήσεις άνθρωπο, μα ψυχή θα συναντήσεις σίγουρα. Τη δική σου. 

Εκείνη που σου ψιθυρίζει ότι καθένας μέσα του κουβαλά ένα κομμάτι από σένα κι εσύ μέσα σου ένα κομμάτι από εκείνον. Ότι όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό που λέγεται ζωή.

Εκείνη που σου λέει ότι καθένας έχει έρθει εδώ για να ακούσει τη δική του ψυχή, να τη δουλέψει. Κι εύχεσαι να την ακούει. Με όποιον τρόπο βρει εκείνος ότι μπορεί να σιγήσει λίγο όλα τ’ άλλα, το θόρυβο και τους εγωισμούς.

Δεν είναι ειρωνικό, είναι απόλυτα σωστό – για μένα τουλάχιστον. Στην ησυχία ακούς την ψυχή σου, ευθυγραμμίζεσαι.

Αύριο θα κατέβω νωρίτερα για μπάνιο. Θέλω να δώσω σύκα στη γειτόνισσα που μερικές φορές μιλάει παραπάνω από όσο αντέχω και που άφησε το διαμέρισμα στα νότια προάστια κι ήρθε να μείνει εδώ, στην ησυχία.




Το σκιώδες αρχέτυπο : Η σκοτεινή πλευρά της ψυχής…!!!

Σύμφωνα με την αναλυτική ψυχολογία του Καρλ Γιουνγκ, το σκιώδες αρχέτυπο αντιπροσωπεύει την σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας σας. Είναι ένας θλιβερός υπόκοσμος της ψυχής όπου αποθηκεύετε το πιο πρωτόγονο μέρος του εαυτού σας. 

Ο εγωισμός, τα καταπιεσμένα ένστικτα και ο «ανεξουσιοδότητος» εαυτός που το συνειδητό μυαλό απορρίπτει. Είναι ένα μέρος που είναι θαμμένο στις πιο βαθιές εσοχές της οντότητας σας.

Πιθανώς έχετε ακούσει αυτή την έννοια ξανά. Η ιδέα του σκιώδη αρχέτυπου είναι οικεία και οι ψυχολόγοι ακόμα την χρησιμοποιούν για να μιλήσουν για τις αντιπαραθέσεις. Αναφέρεται στην αίσθηση της εσωτερικής σύγκρουσης που βιώνετε μερικές φορές όταν είστε απογοητευμένοι, φοβισμένοι, ανασφαλείς ή θυμωμένοι.

«Κάποιος δεν διαφωτίζεται απλώς με το να φαντάζεται φιγούρες φωτός αλλά με το να κάνει το σκοτάδι συνειδητό» - Καρλ Γιουνγκ

Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως η ιδέα που ο Γιουνγκ διατύπωσε μέσω της δουλειάς του στα αρχέτυπα ήταν ήδη παρούσα ιστορικά και πολιτιστικά στην κοινωνία μας. Η έννοια της σκιάς ή της σκοτεινής πλευράς είναι μια συνηθισμένη δυαδικότητα. 

Αυτό ακόμα ενέπνευσε τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον να γράψει την κλασική νουβέλα « Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ». Ο Στίβενσον το έγραψε βέβαια πριν ο Γιουνγκ αναπτύξει την θεωρία του για το σκιώδες αρχέτυπο.

Οτιδήποτε η εκπαίδευση και τα ηθικά πρότυπα της κοινωνίας λένε πως είναι «κακό» διαμορφώνει ένα μέρος της σκιάς σας. Ωστόσο, δεν είναι καλό να βλέπετε αυτή την εσωτερική δυναμική ως κατακριτέα ή επικίνδυνη. 

Αυτού του είδους σκέψης μπορεί να οδηγήσει στο να πιστέψετε πως ο «Χάιντ» μέσα σας προσπαθεί να βγει έξω.

Ο Γιουνγκ εξήγησε πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σκιών. Είπε πως ένας τρόπος για να πετύχουμε την ευεξία, την θεραπεία και την προσωπική ελευθερία είναι να τις γνωρίσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

Το σκιώδες αρχέτυπο - η σκοτεινή πλευρά των ανθρωπίνων όντων

Το σκιώδες αρχέτυπο σχετίζεται με την έννοια του Φρόιντ για το υποσυνείδητο. Ωστόσο, έχει μοναδικές πτυχές που διαφέρουν σημαντικά από αυτή την ιδέα. Αυτές οι μοναδικές πτυχές επίσης εμπλουτίζουν την έννοια του Γιουνγκ. Μην ξεχνάτε πως ο πνευματικός ρομαντισμός ανάμεσα στον Φρόιντ και στον Γιουνγκ τελικά ψύχεται σημαντικά. 

Τόσο πολύ που ο Γιουνγκ αποκάλεσε τον πατέρα της ψυχανάλυσης «Ένας σπουδαίος άνθρωπος… αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με τις θεραπευτικές μεθόδους του».

Ο Γιουνγκ ανέπτυξε την δική του μέθοδο- την αναλυτική ψυχολογία. Απέρριψε τον «καναπέ» και την ασύμμετρη σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή και ασθενή. Η αγαπημένη μέθοδος του Γιουνγκ βασίζεται στην συζήτηση. 

Πίστευε πως η θεραπεία θα έπρεπε να εμβαθύνει στην δομή της ψυχής και στο ασυνείδητο όπου τα αρχέτυπα κατοικούν. Από όλα τα αρχέτυπα αυτό με την πιο θεραπευτή αξία ήταν αναμφίβολα τι σκιώδες. Ας μάθουμε για τα χαρακτηριστικά του…

Η σκιά, μια γνωστή αλλά καταπιεσμένη παρουσία

· Η «σκιά» είναι ένας όρος που δανείστηκε ο Γιουνγκ από τον Φρίντριχ Νίτσε.

· Αυτή η ιδέα αντιπροσωπεύει την κρυμμένη προσωπικότητα που όλοι οι άνθρωποι έχουν. Εξωτερικά, οι περισσότεροι μοιάζουμε (και πιστεύουμε πως είμαστε) καλοί και ευγενικοί. Ωστόσο, υπάρχουν μέρη μας που είναι καταπιεσμένα. Αυτά είναι κληρονομικά ένστικτα που η βία, ο θυμός και το μίσος συχνά τα κρύβουν.

· Το σκιώδες αρχέτυπο δεν υπάρχει μόνο στα άτομα. Ομάδες ανθρώπων (θρησκευτικές ομάδες, πολιτικά κόμματα) έχουν επίσης ένα σκιώδες αρχέτυπο. Αυτές οι ομάδες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να δείξουν την σκοτεινή πλευρά τους για να δικαιολογήσουν βίαιες πράξεις ενάντια στην ανθρωπότητα.

· Όσο καταπιέζουμε την σκιά, τόσο καταστρεπτική, ύπουλη και επικίνδυνη γίνεται. Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, όταν την καταπιέζουμε, μπορεί να προβληθεί και να εμφανιστεί με τη μορφή νεύρωσης ή ψύχωσης.

· Ομοίως, ο Γιουνγκ αναγνώρισε δύο τυπολογίες μέσα στο σκιώδες αρχέτυπο. Η πρώτη είναι η προσωπική σκιά. Την έχουμε όλοι με όλες τις μικρές απογοητεύσεις μας, τους φόβους, τον εγωισμό και την συνηθισμένη αρνητικότητα. 

Η άλλη είναι η απρόσωπη σκιά. Περιέχει την αρχέτυπη ουσία του κακού και συνοδεύει τις γενοκτονίες, τις ανελέητες δολοφονίες κτλ.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός πως ο άνθρωπος είναι, ως όλον, λιγότερο καλός από όσο φαντάζεται ή θέλει να είναι. Όλοι έχουν μια σκιά και όσο λιγότερο ενσωματώνεται στην συνειδητή ζωή του ατόμου, τόσο πιο μαύρη και πυκνή γίνεται. Αν μια κατωτερότητα έχει συνείδηση, κάποιος πάντα έχει την ευκαιρία να τη διορθώσει. 

Επίσης, είναι συνεχώς σε επαφή με άλλα ενδιαφέροντα έτσι ώστε να υποβάλλεται σταθερά σε τροποποιήσεις. Αλλά αν αυτό καταπιέζεται και απομονώνεται από την συνείδηση, δεν διορθώνεται ποτέ. Επιπλέον, μπορεί να ξεσπάσει σε μια στιγμή άγνοιας. Σε όλα τα γεγονότα, διαμορφώνει ένα ασυνείδητο απροσδόκητο εμπόδιο που μπλοκάρει τις πιο πρόσφατες προσπάθειες». –Καρλ Γιουνγκ

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την σκιά μου;

Ίσως σκέφτεστε πως η θεωρία του σκιώδες αρχέτυπου είναι ενδιαφέρουσα. Έχει την γοητεία της, την μεταφορική της ουσία και ένα συγκεκριμένο μυστικισμό. Σε αυτή την εικόνα βλέπουμε την αντανάκλαση του κλασικού ταμπού. 

Αντιπροσωπεύει το κακό και την μοχθηρή πλευρά της ανθρώπινης προσωπικότητας που πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον μας. Αλλά υπάρχει κάτι σε αυτή τη θεωρία που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή ζωή μας;

Η απάντηση είναι «ναι». Ο Γιουνγκ μας το υπενθυμίζει στα βιβλία του όπως το Archetypes and the Collective Unconscious. Λέει πως το έργο στη ζωή μας είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας εντελώς και να ενσωματώσουμε την «σκιά» στην πραγματικότητα μας. 

Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να την γνωρίσουμε και να δουλέψουμε μαζί της. Το να την αγνοούμε και να της επιτρέπουμε να μένει στο ασυνείδητο μπορεί να μας στερήσει την ισορροπία και την ευκαιρία μας να είμαστε χαρούμενοι.

Μην ξεχνάτε αυτά που φτιάχνουν την έννοια που αποκαλούμε «σκιά». Εκεί βρίσκουμε τους φόβους μας, τα τραύματα του παρελθόντος, τις απογοητεύσεις που μας δηλητηριάζουν και τα όνειρα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του δισταγμού μας. 

Αν κρύψουμε όλους αυτούς το εσωτερικούς δαίμονες, γίνονται πιο άγριοι. Αν τους αποσιωπήσουμε, στο τέλος θα μας ελέγχουν. Θα προβάλλουν μια εικόνα του εαυτού μας που δεν μας αρέσει ή που δεν συμφωνούμε μαζί της.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως η προσωπική μας ανάπτυξη και η ψυχολογική ευεξία πάντα θα εξαρτώνται από την ικανότητα μας να φέρουμε αυτές τις σκιές στο φως. 

Μόλις κάνουμε αυτή τη γενναία προσπάθεια, το ευαίσθητο αλλά πολύτιμο έργο της θεραπείας ξεκινά. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρούμε την γαλήνη και την ευεξία.




Ο Καρλ Γιουνγκ είπε ότι έχουμε 4 στάδια στη ζωή μας. Σε ποιο στάδιο ανήκετε εσείς ;

Ο Καρλ Γιουνγκ ήταν Ελβετός ψυχίατρος, στις αρχές με μέσα του 20ου αιώνα που πιστώθηκε την δημιουργία της αναλυτικής ψυχολογίας. Οι ιδέες του και θεωρίες του άνοιξαν τον δρόμο στις μοντέρνες ψυχιατρικές πρακτικές. 

Πιστώθηκε επίσης την δημιουργία των αρχετύπων : Συμπλέγματα, εξωστρέφεια, εσωστρέφεια και το συλλογικό ασυνείδητο

Ήταν ένας δημιουργικός φιλόσοφος που επηρέασε άμεσα μεγάλα μυαλά όπως οι Joseph Campbell, Herman Hesse, Alan Watts, Erich Neumann και πολλούς άλλους. Ένωσε μαζί την έμφυτη ανθρώπινη έμφυτη πνευματικότητα και την συσχέτισε με άλλες επιστήμες. 

Η έρευνα « A Review of General Psychology» έκανε τον Γιουνγκ τον 23ο πιο συχνά αναφερόμενο ψυχολόγο του 20ου αιώνα. Μία από τις θεωρίες του στα ανθρώπινα στάδια ανάπτυξης ανέλυσε στα στάδια σε τέσσερα γενικά αρχέτυπα. Είναι συναρπαστικό το πώς επέλεξε να θέσει σε προτεραιότητα την ζωή και τις διαδικασίες της

Το στάδιο του αθλητή
Αυτό το στάδιο είναι σημαδεμένο με την ενασχόληση με το σωματικό παρουσιαστικό. Χειριζόμαστε το πώς φαίνονται τα σώματά μας. Εδώ αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις μας και ξεκινάμε να αναπτύσσουμε ανασφάλειες. Χρησιμοποιούμε τον σωματικό κόσμο για να αρχίσουμε να βασίζουμε τον εαυτό μας σε μια εκδοχή της πραγματικότητας. 

Μετά την κατανόηση του πώς οι άνθρωποι αντιδρούν με εμάς και πώς αυτό μας κάνει να νιώθουμε, τα αισθήματά μας ξεκινάνε να έχουν προτεραιότητα. Αυτό οδηγεί στο επόμενο στάδιο.

Το στάδιο του πολεμιστή
Έχουμε καταλήξει στο να αναγνωρίζουμε διάφορα συναισθήματα με συγκεκριμένες δράσεις και σχέδια. Ξεκινάμε συγκριτικές σκέψεις για να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας το πώς μπορούμε να βγούμε από διάφορες καταστάσεις. Αυτό μας οδηγεί στο να θέλουμε να κυριαρχήσουμε και να επιβληθούμε στη θέλησή μας για το καλό μας. 

Παλεύουμε να γίνουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το «καλύτερο» όχι για κάποιον άλλο λόγο από το να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Δε θέλουμε τίποτε περισσότερο από πλούτο, επιρροή και έλεγχο.

Το στάδιο της δήλωσης
Μετά το κυνήγι των στόχων ώστε να εξυπηρετηθεί το Εγώ σας, αρχίζετε να ψάχνετε για περισσότερο ικανοποιητικές δράσεις και τρόπους ζωής. Η έμφυτη υποτίμηση που συμβαίνει σε συγκριτικές σκέψεις έχει γίνει εμφανής. Ξεκινάτε να συνειδητοποιείτε ότι οι υλικές διαστάσεις της πραγματικότητας δεν είναι ο δρόμος για την αληθινή ευτυχία

Συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει προοπτική στον υλικό κόσμο αλλά δεν δίνετε την ίδια σημασία όπως πριν. Μέχρι αυτό το σημείο έχετε δυναμώσει των ανήσυχο νου σας και το Εγώ. Αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι το μυαλό σας και οι επιθυμίες σας είναι η ρίζα αυτού που σας σταματάει από την πνευματική ισορροπία και την ευχαρίστηση. 

Αυτό το στάδιο είναι καλά σημαδεμένο από μια επιθυμία να εξυπηρετείτε τους άλλους. Ψάχνετε για λεωφόρους σοφίας που μπορούν να τιθασεύσουν το Εγώ που έχετε χτίσει.

Το στάδιο του πνεύματος
Αυτό το στάδιο είναι το τελευταίο στάδιο της ζωής, και ο Γιουνγκ επισήμανε ότι δε θα φτάσουν όλοι σε αυτό το σημείο της προσωπικής ανάπτυξης. Σε αυτό το στάδιο αναγνωρίζετε ότι όλα μέχρι αυτό το σημείο ήταν μέρος του ταξιδιού και ότι δεν ήσασταν «εσείς» όλο αυτό το διάστημα. Δοκιμάζατε τα όρια του ανθρώπινου βιώματος.

Στο πνευματικό αυτό στάδιο αρχίζετε να αναπτύσσεστε εσωτερικά ως άνθρωπος. Σταματάτε να είστε αρχέτυπα και ξεκινάτε να είστε ο εαυτός σας, γνωρίζοντας ότι είστε μια μόνιμα εξελίξιμη έννοια. Η παροδικότητα είναι κάτι που τώρα αναγνωρίζετε στη ζωή σας σε καθημερινή βάση.

Αφού βιώσετε τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και της ζωής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν εμπειρία προς όφελός σας. Μπορείτε να κάνετε πίσω στον εαυτό σας, και να αναγνωρίσετε τα στοιχεία που αποτελούν το σύνολο του τι και ποιοι είστε.




Του Jeff Wilson

Σκοτώνετε τα εγκεφαλικά σας κύτταρα με αυτές τις 3 συνήθειες…!!!

Τα περισσότερα από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα αναπτύσσονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, ωστόσο ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου συνεχίζουν να παράγουν κύτταρα και μετά την ενηλικίωση. 

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται νευρογένεση. Μία από αυτές τις περιοχές είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομνημόνευση, τη μάθηση και την εκδήλωση των συναισθημάτων.

Όσο μεγαλώνουμε, διάφοροι παράγοντες επεμβαίνουν στη διαδικασία νευρογένεσης και μπορεί να οδηγήσουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα στο θάνατο.

Δείτε τρεις από αυτούς που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας και πρέπει οπωσδήποτε να ανατρέψουμε.

1. Έλλειψη ύπνου
Ανάλογα με την ηλικία μας, πρέπει να κοιμόμαστε 7-14 ώρες (9+ ώρες αφορούν μόνο σε μικρά παιδιά). Χρειάζονται αρκετές ώστε ο εγκέφαλός μας να μπορέσει να περάσει αρκετές φορές από όλα τα στάδια του ύπνου, από τα πιο ελαφριά έως τα πιο βαθιά. Κατά τη διάρκεια του σταδίου REM, ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διαδικασία της μάθησης. Κατά το στάδιο αυτό εδραιώνονται και αποθηκεύονται οι αναμνήσεις μας και αναπληρώνεται η χαμένη μας ενέργεια. 

Γι’ αυτό άλλωστε κάποιος που δεν έχει κοιμηθεί αρκετά δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, να συγκρατήσει πληροφορίες και να αποδώσει επαρκώς. Έχει διαπιστωθεί στο πλαίσιο ερευνών ότι οι νευρώνες στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας (υπομέλας τόπος) αρχίζουν σταδιακά να πεθαίνουν λόγω της χρόνιας έλλειψης ύπνου. 

Μία ακόμη μελέτη υπέδειξε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε συρρίκνωση του εγκεφαλικού φλοιού και του ιππόκαμπου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών.

2. Αφυδάτωση
Έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια ο μύθος ότι το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ο μύθος βασίστηκε στον αντίκτυπο που έχει το αλκοόλ σε επιμέρους λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ουσιαστικά, το αλκοόλ οδηγεί έμμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα στο θάνατο, καθώς αφυδατώνει τον οργανισμό. 

Το αλκοόλ εμποδίζει τη δράση μιας ορμόνης (βαζοπρεσσίνη) που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των υγρών στο σώμα. Η επίδραση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να επισκεπτόμαστε συχνότερα την τουαλέτα και να χάνουμε πολύτιμες ποσότητες υγρών. Καθώς το 75% του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά.

3. Στρες
Όταν αντιμετωπίζουμε έντονο στρες για πολύ καιρό, τα επίπεδα της λεγόμενης ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) αυξάνονται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την διαχειριστεί ο οργανισμός μας. Η κορτιζόλη ενεργοποιεί μια σειρά από βιολογικές διεργασίες ώστε να κατευθυνθεί η ενέργεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο. 

Για παράδειγμα, η πέψη επιβραδύνεται και οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται. Στα άτομα με χρόνιο στρες, τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι τόσο ανεβασμένα που μεταβάλλεται η διαδικασία παραγωγής εγκεφαλικών κυττάρων.




Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Το αίνιγμα της αγάπης ποιος θα το λύσει;

Τι έιναι αυτό που το λένε αγάπη… Οι άνθρωποι όσοι διαφορετικοί και να είμαστε έχουμε περίπου κοινές ανάγκες. Μια από τις ισχυρότερες υπαρξιακές ανάγκες μέσα μας, είναι η ανάγκη για αγάπη, η ανάγκη να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε άνευ όρων, η ανάγκη για συνένωση, όσο και αν αυτό πολλές φορές το κρύβουμε ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Τι είναι στ’ αλήθεια λοιπόν η αγάπη; Eίναι η αγάπη ένα συναίσθημα, μια ενέργεια ή μήπως είναι μια ιδέα; Υπάρχει αγάπη πραγματική και πως μπορεί να καλλιεργηθεί;

Η επίγνωση του εγώ και η αγάπη

Τα βρέφη έχουν πολύ περιορισμένη αίσθηση του «διαχωρισμένου εγώ» και βιώνουν να είναι ένα με την μητέρα τους. H αγάπη και η φροντίδα είναι πολύ βασικές για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. 

Με τα χρόνια ο άνθρωπος αποκτά επίγνωση του «εγώ» του κάτι που συνεπώς τον φέρνει αντιμέτωπο με το βίωμα της αίσθησης της μοναχικότητας και διαχωριστηκότητας του από τους άλλους και συνεπώς τον φέρνει μπροστά στην υπαρξιακή του μοναξιά.

Η αγάπη περικλείει την ενότητα, την συνένωση, την αίσθηση του ανήκειν, την βίωση της ενότητας με τους άλλους και συνεπώς την μείωση της μοναξιάς και του κενού που επιφέρει η διαχωριστηκότητα. Αυτή η ανάγκη για διαπροσωπική συνένωση είναι η ισχυρότερη τάση μέσα στον άνθρωπο.

Μια δύναμη που οδηγεί τον άνθρωπο να υπερβεί το συναίσθημα της απομόνωσης και του διαχωρισμού του από τον κόσμο, επιτρέποντας του όμως να διατηρεί την υπαρξιακή του πληρότητα (Φρομ, 2015).

Ο πόνος της αγάπης

Την αγάπη την νιώθουμε στην καρδιά για αυτό και είναι δύσκολο να την ορίσουμε, μπορούμε όμως να την βιώσουμε θα μπορούσαμε να πούμε στο επίπεδο που ο καθένας τολμάει και επιδιώκει να συσχετιστεί μαζί της.

Το λέω αυτό, γιατί μέσα από τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες των τελευταίων ετών παρατηρώ τους ανθρώπους, τον καθένα ξεχωριστά να έχουν διαμορφώσει την δική τους διαφορετική οπτική στο πως τοποθετούν την αγάπη μέσα τους, πως την ερμηνεύουν και τη στάση που κρατούν απέναντί της, μέσα από τα βιώματα και τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν συχνά έρχονται και εναποθέτουν την εμπειρία τους και το βίωμά τους με την αγάπη. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως η αγάπη σε πολλές των περιπτώσεων δεν είναι μια εύκολη εμπειρία, αλλά κρύβει πολύ πόνο, δάκρυα και αναστεναγμούς. 

Η αγάπη που δεν πήρα, η αγάπη που με πλήγωσε, η αγάπη που έφυγε, η αγάπη που με μπερδεύει, η αγάπη που με εξουσιάζει, η αγάπη που δεν έζησα, η αγάπη που με μπλόκαρε κ.α. Ως αποτέλεσμα η αγάπη να συνοδεύεται σε πολλούς ανθρώπους με αισθήματα φόβου, στεναχώριας και καημού…

Αγάπη και πόνος πάνε μαζί;

Η αγάπη ως συναίσθημα ταιριάζει με το αίσθημα της έντονης στοργής και αφοσίωσης, της χαράς, της πληρότητας, της ευδαιμονίας.

Που xωρά τόσος πόνος μέσα σε αυτήν την ομορφιά;

Στη φιλοσοφία όπως και στις διάφορες θρησκευτικές δοξασίες, η αγάπη θεωρείται ως ύψιστη αρετή που εκπροσωπεί μια βαθιά ευγένεια και συμπόνια για τους άλλους. Πως μπορεί ένα τόσο ευγενές και ύψιστης σημασία συναίσθημα να συνοδεύεται με τόση δυστυχία;

Μήπως τελικά κάνουμε κάτι λάθος εμείς στον τρόπο που δίνουμε και παίρνουμε την αγάπη με τους γύρω μας;

Καλλιεργώντας την ικανότητα να αγαπώ

Συχνά λοιπόν οι άνθρωποι στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες παρατηρείται πως έρχονται και ακουμπούν τον πόνο τους επειδή δεν αγαπήθηκαν στο βαθμό που ήθελαν ή με τον τρόπο που επιθυμούσαν. Λίγοι μόνο φαίνεται να αναρωτιούνται σε σχέση με την ικανότητά τους οι ίδιοι να αγαπήσουν.

Κάποιοι άλλοι βέβαια με παντελή ειλικρίνεια δηλώνουν πως νιώθουν τελείως παγωμένοι μέσα τους «δεν μπορώ να αγαπήσω κανέναν» λένε και διερωτώνται για την ανικανότητά τους αυτή μένοντας βαθιά πληγωμένοι με τον εαυτό τους.

Άνθρωποι πληγωμένοι και απογοητευμένοι από την αγάπη που δεν έχουν άλλο να δώσουν σε σχέσεις, που έχουν στερέψει από αγάπη. Οι συνεχείς απογοητεύσεις κάνουν τους ανθρώπους να κλείσουν στην αγάπη να μην έχουν άλλο να δώσουν, αυτό είναι κάτι που τους πληγώνει βαθιά και τους κάνει να νιώθουν απέραντη μοναξιά.

Η Μαρω Βαμβουνάκη στο υπέροχο μυθιστόρημά της «το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης» αναφέρει ωστόσο πως η νόσος, η μελαγχολία δεν είναι αποτέλεσμα της αγάπης που δεν λάβαμε αλλά της αγάπης που έχουμε μέσα μας και δεν μπορέσαμε να διοχετεύσουμε στους γύρω μας. 

Η αξόδευτη αγάπη μέσα μας είναι εκείνη που μας τυραννά περισσότερο και η αδυναμία μας τελικά να αγαπήσουμε τους άλλους.

Καταλήγει πως τελικά κερδισμένος δεν είναι αυτός που αγαπιέται αλλά αυτός που έχει την ικανότητα να αγαπήσει βαθιά τον άλλο.

Πως μπορώ λοιπόν να διοχετεύσω την αγάπη μου στους άλλους; Η απάντηση είναι να καλλιεργήσω την ικανότητά να αγαπώ. Μια ικανότητα που δεν διδάχθηκα ποτέ στο σχολείο, ούτε την διάβασα σε κάποιο βιβλίο και που καλούμε να την φέρω στην πράξη μέσα από την συνεχή μου αναμέτρηση με τους σημαντικούς άλλους αλλά και με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Η αγάπη ξεκινά από τον εαυτό

Στην προσπάθειά του ο άνθρωπος να υπάρξει, να αγαπήσει και να αγαπηθεί δημιούργησε διάφορες μορφές αγάπης. Πρέπει να τις ονομάσουμε όλες αγάπη;

Ένα βασικό ερώτημα είναι πως μπορώ να αγαπήσω αληθινά τον άλλο όταν δεν έχω μάθει να αγαπώ τον ίδιο μου τον εαυτό;

Η απάντηση είναι πως μπορώ να αγαπήσω αλλά σε αυτήν την περίπτωση αγαπώ ανώριμα, η αγάπη γίνεται εξαρτητική, κακοποιητική και παραμορφωμένη, κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική αγάπη.

Αγαπώ τον άλλο με ένα τρόπο ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό, αν δεν έχω καλλιεργήσει μια σωστή σχέση με τον εαυτό μου ο άλλος δεν γίνεται παρά μια διαστρεβλωμένη εικόνα στα μάτια μου, που υπάρχει για να καλύπτει τις εγωκεντρικές μου διαθέσεις.

Η Χριστιανική φράση «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» μας διδάσκει την αναγκαιότητα που υπάρχει στο να έχουμε αγαπήσει τον εαυτό μας πρωτίστως για να μπορέσουμε να χωρέσουμε την αγάπη μας για τον άλλο πρόσωπο και αυτή η αγάπη να είναι καθαρή και αυθεντική.

Η εξευγενισμένη αγάπη

Λίγοι άνθρωποι έχουν ωστόσο την ευκαιρία να βιώσουν την αγάπη στην πιο αγνή και ευγενή της μορφή. Αυτή είναι η ώριμη αγάπη που όπως αναφέρει ο Yalom σε αυτήν την αγάπη υπάρχει μια δυναμική πορεία εξέλιξης και προόδου, σε αυτήν την μορφή αγάπης αγαπώ σημαίνει «φροντίζω για την καλυτέρευση της ζωής και της ανάπτυξης του άλλου».

Ο Φρόμ αναφέρει πως «η ώριμη αγάπη είναι ένωση με την προϋπόθεση ότι ο καθένας διατηρεί την πληρότητα της ύπαρξης του, την ατομικότητα του».

Ο Άγιος Παίσιος ονομάζει αυτήν την μορφή αγάπης, πνευματική αγάπη και αναφέρεται, στην αληθινή, αγνή, και ακριβή μορφή της αγάπης. Έτσι θα λέγαμε πως η αγάπη στην πιο ιδεατή της μορφή είναι κάτι υψηλό, φαντάζει σαν να υπάρχουν πίσω της πολλά σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της.

Δείχνει να έχει πολλές μορφές και διαβαθμίσεις που κανείς προσεγγίζει ανάλογα με την εσωτερική του ωριμότητα και προσωπική του καλλιέργεια και το ψυχικό του σθένος. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα από την αγάπη τελικά φαίνεται κανείς πως δεν βαθαίνει μόνο προς τον άλλο αλλά και προς τον ίδιο του τον εαυτό.

Η αληθινή αγάπη είναι μια τέχνη…

Η αγάπη όπως την προσεγγίζει ο Έρικ Φρομ στο βιβλίο του δεν είναι αποτέλεσμα τυχαιότητας αλλά μαθαίνεται έτσι όπως ακριβώς μαθαίνεται μια επιστήμη ή μια τέχνη, με επιμέλεια, πειθαρχία, συγκέντρωση, υπομονή και το υπέρτατο ενδιαφέρον και ζήλο του μαθητευόμενου για να φτάσει στο στόχο του.

Έχεις την υπομονή, την μεθοδικότητα και τον ζήλο να εμβαθύνεις στην αγάπη; Γιατί η αγάπη η πραγματική, είναι μια διαδικασία που απαιτεί τελικά κόπο και προσπάθεια και δεξιοτεχνία. Η αγάπη είναι μια τέχνη στην οποία κανείς θα πρέπει να εντρυφήσει και να επενδύσει.

Οι άνθρωποι διψούν για αγάπη, στη σύγχρονη εποχή ωστόσο της εξέλιξης και της προόδου, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δώσει κάτι από τον εαυτό του και τον χρόνο του για να αναπτυχθεί στην αγάπη.

Ο ίδιος συγγραφέας παρατηρεί πως οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν να έχουν αγοραστική αξία, χωρίς συναίσθημα.

Η εποχή της γρηγοράδας και της ταχύτητας δεν αφήνει περιθώρια στον άνθρωπο να εστιάσει στον άλλο ούτε στον ίδιο του τον εαυτό, να ρισκάρει και να εμβαθύνει στις σχέσεις του, να υπομένει και να ρισκάρει στην αγάπη, να γνωρίσει τον άλλο στο βάθος του.

Οι άνθρωποι επιπλέον φαίνεται να σπαταλούν πολύ ενέργεια, κόπο και χρήμα σε άλλα αντικείμενα όπως την επαγγελματική επιτυχία, την δύναμη, το γόητρο, το χρήμα κ.α.που θα τους κάνουν πιο αξιαγάπητους στην αγορά των σχέσεων.

Η ίδια θέληση και το ίδιο κίνητρο δεν δίνεται στην κατάκτηση της «τέχνης της αγάπης», με αποτέλεσμα πολύ λίγοι να μπαίνουν στο κόπο να μάθουν τελικά να αγαπούν και να αγαπιούνται με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Η αγάπη είναι ένα δώρο που σου δίνει η ζωή. Εσύ επιλέγεις αν θέλεις να το ζήσεις και σε ποιο βαθμό θέλεις να το βιώσεις.

Η αληθινή αγάπη είναι δώρο υψηλής αξίας και χρειάζεται να εστιάσεις σε αυτήν αν θέλεις να την καλωσορίσεις στην ζωή σου. Χρειάζεται να καλλιεργήσεις πρώτα την σχέση με τον εαυτό σου και έπειτα την ικανότητά σου να αγαπάς τους άλλους.

Εστιάζοντας στην δική σου πρώτα ικανότητα να αγαπήσεις και στην προσωπική σου εξέλιξη που ξέρεις μπορεί να βρεις και άλλους να συμπορευτείς σε αυτό ταξίδι, που θα σε αγαπήσουν και σένα με τρόπο αληθινό και ουσιαστικό και να έχεις την ευκαιρία να μοιραστείς αυτή την όμορφη εμπειρία συναισθηματικής ολοκλήρωσης και συνένωσης.




Βιβλιογραφία:

Ε,.Φρομ (2015),. Η τέχνη της αγάπης,. Εκδόσεις Δίοπτρα

Μ,.Βαμβουνάκη,. (2012),. Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης,. Εκδόσεις Ψυχογιός

Ι., Γιάλομ,.(2003),. Ο δήμιος του έρωτα,.εκδόσεις Άγρα

Αρθρογράφος : Μαίρη Δέδε  Ψυχολόγος
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μαίρη Δέδε - Ψυχολόγος
Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, BSc, Master of Ars (MA) στο Middlessex του Λονδίνου. Ειδίκευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, στις θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω Eκφραστικών Tεχνών και στην Συστημική θεραπεία. Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία, για το άτομο, τον γονέα, την οικογένεια σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.      6972341062
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News