Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

«Άρρωστα» με την οθόνη : 500 Ελληνόπουλα έχουν νοσηλευτεί στο Παίδων λόγω εθισμού σε ηλεκτρονικές συσκευές...!!!!

Μέχρι σήμερα περιστατικά νοσηλείας παιδιών σε νοσοκομεία εξαιτίας της εξάρτησής τους από οθόνες τηλεόρασης, tablet και smartphones διαβάζαμε στα διεθνή νέα. Δυστυχώς, αυτή η θλιβερή πραγματικότητα είναι πλέον γεγονός και στη χώρα με τους ειδικούς να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. 

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και οι μαρτυρίες των ειδικών είναι ενδεικτικές του πόσο πρέπει γονείς και ειδικοί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενασχόληση των παιδιών με τις οθόνες.

Πώς η ενασχόληση με τις οθόνες γίνεται εθισμός για το παιδί 

Η Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου μιλάει στο Open TV και αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes. 

Μια συμπεριφορά που ικανοποιείται, τείνει να επαναλαμβάνεται. Ενεργοποιείται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και με τις χημικές ουσίες. Υπάρχουν και οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που είναι ο τζόγος και η εξάρτηση από το διαδίκτυο που έχουν τα ίδια συμπτώματα στέρησης. 

Υπάρχουν συμπτώματα, όταν το παιδί δεν υπακούει σ’ αυτό που λένε. Όταν δεν βάλεις όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν μετά τα παιδιά. Οι γονείς δεν βάζουν όριο στα παιδιά γιατί νιώθουν ενοχές. Σε κάθε ηλικία υπάρχει διαφορετικό όριο, αν μιλάμε για ηλικίες 4-5 ετών, που χρησιμοποιεί το tablet του γονιού του. 

Ακόμα κι αν δεν πάρει tablet στα 5, σημασία έχουν οι χρόνοι. Η αμερικανική παιδιατρική εταιρία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μία οθόνη. 

Το θέμα είναι ότι ο γονιός πρέπει να ορίσει στο παιδί, χρόνο καθημερινά, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν. Το ότι δεν μπορούν οι γονείς να βάλουν όρια, είναι θέμα δικό τους. 

Η εφηβεία είναι αργά να βάλεις όρια. Τα βάζεις από νωρίς και τα τηρείς. Τα όρια κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή». 
Νοσοκομείο Παίδων : 500 παιδιά έχουν νοσηλευτεί για απεξάρτηση από τις οθόνες 

Ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού, μίλησε στο OPEN για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου και ανέδειξε τα συγκλονιστικά ποσοστά που αποδεικνύουν ότι τα Ελλήνοπουλα έχουν άμεση σχέση εξάρτησης με τις οθόνες

«Από το 2007 ξεκίνησε η μονάδα. Πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει στην μονάδα. Γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου. Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών. 

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό πηγαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες…». 

Γονείς, το νου σας! 

Ο κ. Παπασάββας κάνει έκκληση στους γονείς «…με το που διαπιστώσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλές ώρες το ίντερνετ, να καλέσουν αμέσως βοήθεια. Να μας καλέσουν, παρέχουμε συμβουλευτικές προτάσεις». 




Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος...!!!!

Αποτυχία. Μια λέξη που σίγουρα έχει σημαδέψει τους πάντες τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους. Σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο σαν συναίσθημα όταν αποτυγχάνεις. Σίγουρα όμως σε βοηθά να καταλάβεις τον εαυτό σου. 

Όλοι μας όταν αποτυγχάνουμε, έχουμε κάποιον να μας πει: “Εντάξει… Δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις”. Κι εμείς τότε θυμώνουμε. Θυμώνουμε γιατί θεωρούμε πως προσπαθήσαμε. Θυμώνουμε γιατί δεν αντέχουμε να περιμένουμε. Καμία κουβέντα δεν είναι αρκετή για αυτό. Καμία “παρηγοριά” δεν αρκεί. 

Όταν όμως το μυαλό ηρεμήσει και δει καθαρά την κατάσταση, είτε το παραδεχτεί είτε όχι, μπορεί να καταλάβει πολλά για τους λόγους που τελικά δεν πέτυχε αυτό που επιθυμούσε. Πόσα μαθαίνουμε από τον εαυτό μας κάθε φορά που αποτυγχάνουμε; Πόσο καλύτερα ξέρουμε πώς να προσπαθήσουμε πιο αποτελεσματικά την επόμενη φορά; 

Αρκεί να δούμε καθαρά. Σύμφωνα με την Carol Dwek, γνωστή κοινωνική ψυχολόγο, «η αποτυχία οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας, όχι στην έλλειψη ικανότητας». 

Όταν αποτυγχάνουμε, ο εύκολος δρόμος είναι να κατακρίνουμε τον εαυτό μας και να τον κατηγορούμε περί ανικανότητας. 

Λάθος. Όσο κι αν προσπαθήσαμε, σύμφωνα με το τι εννοεί ο καθένας προσπάθεια (μην ξεχνάμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει τα προσωπικά του όρια), ίσως απλά το κάναμε με τον λάθος τρόπο. Ίσως να μην προσπαθήσαμε όσο έπρεπε. 

Αν όμως κάτι το θες πολύ, συνεχίζεις να προσπαθείς μέχρι να το καταφέρεις. Το ξέρω. Είναι εκνευριστικό αλλά είναι λες και δοκιμάζεται η θέλησή σου. Για να δώσουμε και ένα πιο ευχάριστο μήνυμα στην αποτυχία από τον Paolo Coelho «Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος». 

Όπως στα παραμύθια και στις περισσότερες ταινίες, αν δεν κερδίσει ο “καλός”, τίποτα δεν τελειώνει. Γι’ αυτό μην το βάζετε κάτω. Η ζωή είναι τόσο όμορφη, αρκεί να το δείτε. Αρκεί να αφήσετε τον εαυτό σας να το δει. Είναι τόσο κρίμα να το βάζουμε κάτω όταν αποτυγχάνουμε. Ίσα ίσα. 

Το μόνο που πρέπει να βάλουμε κάτω είναι τα δεδομένα μας και να δούμε τι πήγε στραβά και να προσπαθήσουμε να το επαναφέρουμε σε ευθεία, για να τα καταφέρουμε την επόμενη φορά. 

Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια την άτιμη αυτή θηλυκή(την αποτυχία), να την πολεμήσουμε και να κάνουμε όσα βήματα χρειάζονται στο μονοπάτι της προσωπικής μας επιτυχίας. Όσο αδύνατο και τρελό να φαίνεται κάποιες φορές, πάντα μετά την καταιγίδα έρχεται η πιο όμορφη
λιακάδα. 




Ελένη Κοκκώνη

Εκείνος που στις δυσκολίες μπορεί να προχωρήσει μόνος του, γίνεται μαγνήτης ανθρώπων και θαυμάτων...!!!!

“Θυματοποιώ τον εαυτό μου για να νιώσω σημαντική;” ρώτησα τη δασκάλα μου. 

” Έτσι είναι. Αποδεδειγμένο επιστημονικά! Οι άρρωστοι, οι προδομένοι, οι χωρισμένοι, όλοι αυτοί δεν είναι θύματα της ζωής; Όπου κι αν σταθούμε, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει. Αν σκύψουμε το κεφάλι και παραδοθούμε, ξέρεις πόσο εύκολη γίνεται η ζωή μας;” 

“Εύκολη;”, απόρησα. 

“Ναι, εύκολη. ‘Ένας με κακή μοίρα, ένας κακομοίρης δηλαδή, τραβάει γύρω του πολλούς ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν- άλλοι από θέση και άλλοι από φύση. Όμως τους ζητάει, τους τραβάει γύρω του, και έτσι δεν είναι μόνος. Ασχολούνται όλοι μαζί του. Σκύβουν πάνω από το πρόβλημά του, με σκοπό να μετριάσουν το βάρος. Γίνεται λοιπόν σημαντικός! 

Απεναντίας, αν ένας άνθρωπος αποδεχθεί την δύσκολη μοίρα του και σηκώσει το κεφάλι προχωρώντας γενναία μπροστά, τότε δεν δηλώνει ότι έχει ανάγκη βοήθειας από κάποιον. Και μένει μόνος. 

Πρόσεξε τώρα. Στην πρώτη περίπτωση, οι φιλεύσπλαχνοι κάποια στιγμή, βαριούνται, κουράζονται από την κακομοιριά, και βαθμιαία αποσύρονται. Εκεί το θύμα της ζωής θεωρεί ότι μέσα στην κατάρα του έμεινε επιπλέον και μόνος, και έτσι θυματοποιεί περισσότερο τον εαυτό του. 

Εγώ πονάω, εγώ είμαι μόνος, εγώ, εγώ, εγώ… Τόσο εγώ μαζεμένο σ’έναν άνθρωπο μόνο σημαντικό τον κάνει να νιώθει. Τόσο σημαντικό, που ενδόμυχα θεωρεί και υποχρεωμένους τους γύρω του να παραμείνουν εκεί, γύρω του. Αργά αλλά σταθερά όλη η γη γυρίζει γύρω του. 

Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε τον συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Στην αρχή ο άνθρωπος αυτός δεν έχει βοηθούς, γιατί δεν έχει διακηρύξει με τη στάση του ότι τους έχει ανάγκη. Χαμογελάει και προχωράει μόνος του τον δύσκολο αυτό δρόμο, κάνοντας τα πόδια του δυνατότερα, αφού περπατάει μόνος του, τον νου του δυνατότερο, αφού σκέφτεται για τα πάντα μόνος του και, εν τέλει, γίνεται ένα δυνατό ον” 

Όση ώρα μιλούσε, δεν την κοιτούσα. Είχα αφήσει το βλέμμα μου να χαθεί μέσα στα αναμμένα φαναράκια, στις υφασμάτινες πεταλούδες, στα καταπράσινα φύλλα. 

Στο μικρό κομμάτι του σύμπαντος, όπου βρισκόμασταν. Αποτύπωνα κάθε της λέξη, σκεπτόμενη πόσο δίκιο είχε τελικά. Η παύση της ανάγκασε τα μάτια μου να επιστρέψουν στο πρόσωπο της. 

“Και ξέρεις τι γίνεται τελικά, Ελένη μου; Ο άνθρωπος που έχει προχωρήσει μόνος του, που έχει πράξει πράγματα και που έχει δουλέψει με τον νου του, γίνεται μαγνήτης των ανθρώπων. Όταν ολοκληρώσει το έργο του, τότε δεν είναι πια μόνος. Έχει συνοδοιπόρους που τον θεωρούν σημαντικό γιατί είναι σημαντικός. Εσύ μέχρι τώρα έχεις διαλέξει τον δεύτερο δρόμο. Μην μου τα χαλάς στο τέλος!” 

Αυτή ήταν η αλήθεια, τώρα το έβλεπα καθαρά. Πόσοι ήταν εκείνοι που μου εξέφραζαν τον θαυμασμό τους, κι εγώ θεωρούσα ότι δεν είχα κάνει κάτι για να τον αξίζω; Τώρα ήξερα τον λόγο. 




Από Έλενα… Ελένη
Ελένη Καλαμάρη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ανθή Π. Σμυρνιώτη 
Εικόνα: sahimdabir | https://picsart.com/i/205788368004201

Το σύμπαν είναι μια αντανάκλαση των σκέψεων και συναισθημάτων μας...!!!!

Όπως μας διδάσκουν και τα Διονυσιακά μυστήρια, το σύμπαν είναι ένα κάτοπτρο που αντανακλά πίσω ότι ακριβώς του στέλνουμε. 

Η ανθρώπινη οντότητα διαθέτει μία διττή φύση όπως και το σύμπαν. Έχει και την θετική και την αρνητική πλευρά. 

Ας το προσέξουμε λίγο αυτό. Δεν μπορούμε ούτε να είμαστε ολοκληρωτικά θετικοί αλλά ούτε και ολοκληρωτικά αρνητικοί. Μπορούμε όμως να ισορροπούμε εν μέσω των αντιθέτων έως ότου καταφέρουμε να τα συγχωνεύσουμε. 

Οι νέες εναλλακτικές θεωρίες στρέφουν τον άνθρωπο μόνο προς την θετικότητα και δεν τον αφήνουν να δει κατάματα τις σκιές της ανθρώπινης φύσης του. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν εξαλείφονται οι σκιές. 

Αν δεν αποδεχθούμε την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας δεν μπορούμε να την μετουσιώσουμε και κάποια στιγμή θα την βρούμε μπροστά μας πάλι ως «μυθολογικό τέρας» σε αυτό το μονοπάτι της ζωής. 

Η συμπαντική ενέργεια που θα προσελκύσει η ανθρώπινη οντότητα είναι ανάλογη με τις σκέψεις της. 

Εάν οι σκέψεις μίας ανθρώπινης οντότητας είναι για την πραγματική ευημερία ή αφθονία, αυτήν την ενέργεια θα προσελκύσει από το σύμπαν. Εάν όμως οι σκέψεις της είναι κατασταλτικές, κατασταλτική ενέργεια θα λάβει από το σύμπαν. 

Όπως μας διδάσκουν και τα Διονυσιακά μυστήρια, το σύμπαν είναι ένα κάτοπτρο που αντανακλά πίσω ότι ακριβώς του στέλνουμε. 

Οι σκέψεις μίας ανθρώπινης οντότητας επηρεάζονται άμεσα από τα συναισθήματα της. 

Και τι πιο απλό, τα ιερατεία, παρόλο που μας δίνουν τις καλύτερες ευχές για μία νέα χρονιά, τις οποίες και δεν εννοούν από την μία μεριά, από την άλλη χρησιμοποιούν κάθε μέσο μαζικής εξαπάτησης (ΜΜΕ), ώστε να προκαλέσουν συναισθηματική βία διαμέσου του φόβου, του εκβιασμού και όλων των συναφών. 

Ο σκοπός τους; Να καταστείλουν τις ανθρώπινες σκέψεις διαμέσου των συναισθημάτων. 

Με αυτό το έξυπνο τέχνασμα δημιουργούν ένα «φράγμα» ανάμεσα στην ευκαρπία (αφθονία αν θέλετε) που προορίζεται για όλη την ανθρωπότητα, την οποία ανθρωπότητα, καθοδηγούν ώστε να προσελκύσει μόνο την κατασταλτική ενέργεια του σύμπαντος, ενώ οι ίδιοι (ιερατεία και αδελφότητες) προσελκύουν με τις πραγματικές τους σκέψεις την ευκαρπία (αφθονία) προς ίδιον όφελος, πράγμα το οποίο γίνεται και μπορούμε να το δούμε καθαρά εάν δεν εθελοτυφλούμε. 

Αλλάζουν δηλαδή με έντεχνο τρόπο τον συμπαντικό ρυθμό, όπως ακριβώς ο Ηρακλής άλλαξε την ροή του ποταμού και καθάρισε την κόπρο του Αυγεία. 

Θα μπορούσε και κάθε ανθρώπινη οντότητα να το κάνει αυτό αλλά λόγω του συναισθηματικού εκβιασμού και βίας δεν «έχει μυαλό για τέτοια πράγματα». 

Τα ιερατεία έχουν και πολλούς «εργάτες» στην ανθρωπότητα που επιτελούν το δικό τους έργο, συνειδητά ή ασυνείδητα. 

Εκτός από τα ΜΜΕ εξαπάτησης υπάρχουν και ορισμένοι που αναπαράγουν αυτό το καταστροφικό έργο. Συνειδητά ή ασυνείδητα αναπαράγουν τις «ειδήσεις», και μοιάζουν σαν να βάζουν την ταφόπλακα υπέρ της επικυριαρχικής συναισθηματικής βίας. 

Όλοι οι αριθμοί ακόμα και η γεωμετρία αναφέρονται στο υλικό σύμπαν. Στις ανώτερες σφαίρες δεν υπάρχουν όλα αυτά, όπως επίσης δεν υπάρχουν και τα συναισθήματα όπως τα βιώνουμε εμείς στην Γη. 

Για να μπορέσουμε όμως να ξεφύγουμε από μία κατάσταση ολοκληρωτικά πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί. Πρέπει να δούμε πως αντιδρούμε εμείς μέσα σε αυτήν και πως μπορούμε να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων. 

Διότι μπορούμε να την αλλάξουμε, επειδή ο «ανάδρομος ρυθμός» δεν είναι εκείνος ο πραγματικός ρυθμός που προορίστηκε για την πραγματική ανθρωπότητα και την εξέλιξη της. 

Εάν δεν περάσουμε μέσα από το επικυριαρχικό σύστημα παρόλο που θα προσπαθήσει να μας τρομάξει όσο μπορεί περισσότερο, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από το σπήλαιο του Πλάτωνα. 

Σε κάθε βήμα μας ας έχουμε υπόψη μας ότι αυτό που βιώνουμε είναι μία πλασματική πραγματικότητα. 

Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να πάρουμε την ζωή και τις τύχες μας στα χέρια μας χωρίς να φοβόμαστε μην χάσουμε τα υλικά μας βάρη και όταν μάθουμε να εργαζόμαστε στο Εμείς. 

Και όσο εμείς φοβόμαστε τόσο το καθεστώς ανδρώνεται. Όσο εμείς δεν φοβόμαστε τόσο το καθεστώς ελαχιστοποιείται. 

Όταν λοιπόν εμείς αποφασίσουμε ότι είμαστε πραγματικά παιδιά των Αστεριών τότε θα έλθει και η Ουράνια βοήθεια και μάλιστα……εν τω μέσω της Νυκτός !!!!! 

Και να θυμάστε πάντα….. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει…..» 




Να δίνεις αξία στο ταξίδι της ζωής σου...!!!!

Καθώς ο χρόνος κυλάει… αλλάζουμε. 

Προς το καλύτερο ή το χειρότερο..
Ξεχνάμε. Ακόμη και όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν. 

Κάποια πράγματα δε θα τα ξαναζήσουμε…
Στιγμές, σκηνές που τις περισσότερες φορές προσπερνάμε αδιάφοροι, είτε βιαστικοί.

Κρίμα δεν είναι; Έτσι νομίζω… 

Είναι τόσο απλά αυτά, που τελικά μας χαρίζουν μια αλλιώτικη ζεστασιά μέσα μας, αυτές ακριβώς οι μικρές χαρές που τις προσπερνάμε αδιάφοροι, δυστυχώς. 

Μια εικόνα ανατολής της νέας μέρας στις 6 το πρωί φτάνει για να αγγίξει θεραπευτικά την ψυχή μας και να σφραγίσει ανεξίτηλα τις συγκινήσεις της ζωής μας. 

Σε τούτες τις μίζερες και μελαγχολικές εποχές όπου τα χαμόγελα και η αισιοδοξία φαίνεται πως σκορπίστηκαν, οι μικρές χαρές και οι αφελείς αφορμές για απόλαυση είναι αυτές οι οποίες κάνουν τη διαφορά. 

Με ελπίδες ή όχι, αναγκαστικά θα διαβούμε από δύσκολες γεμάτες φωτιά καταστάσεις που θα κάψουν τα ψεύτικα και θα σφυρηλατήσουν τα γνήσια.

Δεν ξέρω πόσοι θα μείνουμε όρθιοι, πιστεύω πάντως πως κάποτε μόνο η «ουσία» θα μείνει… κι αυτή της καρδιάς είναι δοτική αν μη τι άλλο… 

Η ομορφιά είναι παντού, για όσους μπορούν να την δουν αρκεί να έχουν και λίγη μέσα τους…

Στο φως του ήλιου, στις ζωγραφιές σε μια ασήμαντη πέτρα, σ΄ ένα κοχύλι που ξέβρασε η θάλασσα, ή σ’ ένα φυλλαράκι σφενταμιού (όσοι έχουν μάτια βέβαια να τα δουν).

Γι αυτά δεν υπάρχουν αγοραστές και γι’ αυτό δεν μπορεί να τα ξεπουλήσει κανείς! 

Η ζωή είναι ωραία ακόμη κι αν οι «καλές» στιγμές είναι λιγότερες από τις δύσκολες! 

Όσο δύσκολη κι αν θεωρείς τη ζωή σου, μη σταματάς ποτέ να προσπαθείς να την καλυτερέψεις…

Ο ορίζοντας ποτέ δεν τελειώνει όταν τα μάτια κοιτούν μακριά , ο νους ονειρεύεται και η ψυχή ταξιδεύει… 

Δεν ξέρω για εσάς, όμως εγώ το βράδυ κλείνω τα μάτια κι
ανακαλώ τις όμορφες εικόνες της ημέρας… κι έτσι (νομίζω) δίνω περισσότερη «αξία» στο ταξίδι μου… 




Χριστίνα Ζαμπούνη 
Image by LaliEspos | source

Η αλήθεια είναι το αντίδοτο του θυμού...!!!!

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα το οποίο έχει πολλαπλούς τρόπους έκφρασης. 

Από μία σχεδόν αδιάφορη στιγμιαία ενόχληση, έως ένα χρόνιο συναίσθημα θυμού, το οποίο μπορεί να φτάσει ως την οργή. 

Ο θυμός μπορεί να προκληθεί, είτε από εσωτερικούς παράγοντες, είτε από εξωτερικούς. 

Οι αιτίες που μπορεί να τον προκαλέσουν, πολλές και ποικίλες: από φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, όπως η μετακίνηση ενός αντικειμένου στο σπίτι, έως το πένθος. Εξάλλου, ο θυμός είναι ένα από τα πέντε στάδια του πένθους, μαζί με την άρνηση, τη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και την αποδοχή. 

Σε γενικές γραμμές, όμως, ο θυμός κινητοποιείται μέσα μας όταν νιώσουμε πως δεχόμαστε απειλή. Όταν το Εγώ μας αισθανθεί κίνδυνο. 

Ένας θυμωμένος άνθρωπος μπορεί να έχει κακοποιηθεί – με διάφορους τρόπους – από τα παιδικά του χρόνια. Έτσι, η κακοποίηση να είναι για αυτόν ο τρόπος επικοινωνίας που έχει υιοθετήσει. 

Μπορεί να έχει μεγαλώσει σε μία οικογένεια που απαιτούσε πολλά από αυτόν, οπότε παντού και σε όλους βρίσκει λάθη. Ίσως να έχει βιώσει προδοσία, ώστε έχει συσσωρεύσει μέσα του πικρία, που σταδιακά μετατράπηκε σε θυμό. 

Μπορεί να νιώθει αδικία από τον τρόπου που το φέρθηκαν οι άνθρωποι, η ζωή, ακόμη και η θεία δύναμη. Έτσι, σταδιακά, η αδικία μπορεί να γίνει αγανάκτηση και αυτή να καταλήξει σε έναν αδυσώπητο θυμό. 

Ακόμα, η αδυναμία που μπορεί να έδειξε στο να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν δέχτηκε παραβίαση των ορίων του, γίνεται θυμός, ο οποίος μαίνεται μέσα του και ψάχνει αιτίες να εκδηλωθεί. 

Το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε, όποια και αν είναι η αιτία, είναι η εσωτερική αγωνία του ατόμου να ακουστεί. 

Αυτή η ανάγκη μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου που τον κυοφορεί. Μπορεί να μετατραπεί σε ενοχή, ντροπή, αίσθημα ανεπάρκειας, απάθεια, αποτραβηγμένη σιωπή, θλίψη, νωθρότητα, μουντή δυσαρέσκεια, ανικανοποίητα συναισθήματα. 

Μπορεί ακόμη να εκφραστεί με υπερβολικές απαιτήσεις, βία, σαρκασμό, κυνισμό, επίκριση, κριτική, αρνητικότητα, κουτσομπολιά, διάθεση να δημιουργεί προστριβές – γενικά, χαρακτηριστικά επιθετικής συμπεριφοράς. 

Είτε η έκφρασή της έχει την τάση μίας εσωστρεφούς μορφής (γιν), είτε μίας πιο εξωστρεφούς συμπεριφοράς (γιανγκ). Δεν παύει να είναι θυμός. 

«Ο θυμός είναι η εκδίκηση των λαθών των άλλων, επάνω στον εαυτό μας.»  Alexander Pope 

Εν κατακλείδι, ο θυμός είναι μία έντονη ενέργεια, που, πολλές φορές, μπορεί να είναι χρήσιμη, όπως όλα τα συναισθήματα. 

Το πρόβλημα δεν έγκειται λοιπόν στο όποιο συναίσθημα, αλλά στην έλλειψη επεξεργασίας και διαχείρισης. Αυτή η έλλειψη οδηγεί, κάποιες φορές, σε μία κατάσταση σμίκρυνσης του εαυτού. 

Τι εννοώ : για να γλυτώσουμε από το θυμό, εγκαταλείπουμε τη δύναμή μας, λόγω του φόβου της έκρηξης. Οπότε μπαίνουμε σε μία συστολή, ένα κλείσιμο, που οδηγεί σταδιακά στο φόβο και, φυσικά, όταν αυτός μας κατακλύσει, μπορεί να επιστρέψουμε στο θυμό, που όμως κρύβει πίσω του τα δάκρυα του πόνου που νιώθουμε. Μόλις και αυτό το συναίσθημα κατασταλεί, θα επιστρέψουμε στη συστολή. 

Εν τέλει, ένας φαύλος κύκλος σχηματίζεται, που μας πετά έξω από τον εαυτό μας. 

Ας το δούμε λίγο διαφορετικά: Φανταστείτε ότι η αλήθεια σας βρίσκεται τοποθετημένη στον πυρήνα σας. Υπάρχει εκεί, έστω και αν δεν την αναγνωρίζετε συνειδητά. Εξωτερικά, όμως, υπάρχουν οι ρόλοι που έχουν δομηθεί από τις επιρροές που έχετε δεχτεί από το εξωτερικό περιβάλλον: οικογένεια, κουλτούρα, κοινωνικά δεδομένα κλπ. 

Η αντίθεση αυτή, έστω και αν δεν είναι συνειδητή επαναλαμβάνω, δημιουργεί μία εσωτερική τριβή, που μπορεί να παρουσιαστεί στο τέλος ως θυμός για τον εαυτό. 

«Τα ατυχήματα είναι εκφράσεις θυμού. Υποσημειώνουν την ύπαρξη συσσωρευμένης αγανάκτησης, λόγω της αδυναμίας μας να υπερασπιστούμε την αλήθεια μας.» Louise Hay 

Για παράδειγμα: το όνειρό σας από παιδί ήταν να ασχοληθείτε με τη μουσική. Η οικογένειά σου, όμως, σας έπεισε ότι πρέπει να βρείτε μία εργασία όπου θα είστε πιο ασφαλείς. Σας γαλούχησαν σε έναν πιο συντηρητικό σκέψης και συμπεριφοράς. 

Έτσι, ξεχάσατε την επιθυμία σας και στραφήκατε στο «πρέπον». Ο ψυχισμός σας, για να μην καταρρεύσει μέσα σε αυτήν την εσωτερική αντίθεση, δημιουργεί μία συνδετική ύλη, η οποία να μπορεί να κρατήσει τα διαφορετικά, αποσυγκλίνοντα κομμάτια σας ενωμένα μεταξύ τους: τον υπερέλεγχο. 

Με λίγα λόγια, όσο δε μπορείτε να υπερασπιστείτε την αλήθεια σας, τον εαυτό σας, τόσο πιο σκληρός θα γίνεται ο έλεγχος. 

Τι μπορεί, τελικά, να φέρει αυτή η κατάσταση; 

Παθολογία. 

Εν τέλει, όμως, μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια μας; 

Η αμφιβολία ξεκινά από το νου, ενώ η αμφισβήτηση, από το συναίσθημα. Όταν αυτά τα δύο έχουν τοξινωθεί από τις νοσηρές απόψεις, πεποιθήσεις και «πιστέυω» των άλλων, από τα παιδικά μας χρόνια, πώς θα μπορέσουμε να διακρίνουμε ορθά την αλήθεια μας, ως ενήλικες; 

Εδώ έρχεται ένα ακόμη ερώτημα να προστεθεί: πώς μπορούμε να ενηλικιωθούμε ουσιαστικά, όταν δεν έχουμε αναγνωρίσει την ύπαρξή μας; 

Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων. Απλά, έχουμε στήσει υψηλά τείχη, όπου φυλάμε μέσα με αγωνία το «δεν είμαι αρκετός». Πώς να νιώθετε, άλλωστε, αρκετοί, όταν έχετε αμφισβητηθεί τόσο; 

Αυτή η μόνιμη επιφυλακή, θα γίνει ένταση και θυμός, στο πέρασμα των χρόνων. Όσο και αν ποθείτε αγάπη, σύνδεση με ανθρώπους, δώρα από τη ζωή, θα γρυλίζετε σε ότι πλησιάζει, καθώς τα τείχη που έχετε στήσει, είναι για εσάς ζήτημα ζωής ή θανάτου. 

Μέσα από αυτό το πεδίο, το γεμάτο, από τη μία από ανεπάρκεια και από την άλλη από θυμό, ότι και αν ζητάτε, το εκλιπαρείτε να έρθει από κάπου εκεί έξω. Ένα «εγώ θέλω» σας στοιχειώνει, καθώς δε φέρνει την υλοποίηση των πραγμάτων που ποθείτε. 

Μέσα από τη δήλωση αυτή, εμμένετε στη δόνηση του «κάτι μου λείπει και το αναζητώ». Όσο επιλέγετε από ανάγκη, δημιουργείτε αντίσταση στο σύστημά σας, γιατί δεν το πείθετε – μόνο αναπαράγετε την όποια έλλειψη. 

Γυρίστε τη ματιά σας προς τα μέσα: δείτε το θυμό σας και αφήστε τη ματιά σας να τον διαπεράσει και να πάει πιο πίσω από αυτόν. Όταν κατανοήσετε την αιτία, η άμυνα του θυμού θα διακοπεί. Σταματήστε τώρα, αυτήν τη στιγμή, το «εγώ θέλω» και πείτε «είμαι!». 

Δεν ψεύδεστε όταν λέτε «είμαι αγάπη», «Είμαι φως», «είμαι ένα δώρο για αυτή τη γη», γιατί είστε! Γεννηθήκατε με όλα αυτά τα στοιχεία μέσα στο κάθε σας κύτταρο! 

Αγκαλιάστε το θυμό σας. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας. Και θα δείτε – θα μαλακώσει. 

Μην ξεχνάτε να λέτε στον εαυτό σας «Είμαι!» 

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: 

Συνήθως, ο σημερινός τρόπος ζωής δρα ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Για παράδειγμα: η τηλεόραση, το κινητό, ο υπολογιστής, στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, θεωρούνται Φωτιά. 

Πώς σχετίζονται με το θυμό; 

Στην ΠΚΙ, το κάθε εσωτερικό όργανο, σχετίζεται με ένα συναίσθημα. Το Ήπαρ συσχετίζεται με το συναίσθημα του θυμού. Αντίστοιχα και κάθε αισθητήριο όργανο σχετίζεται με το κάθε όργανο. Τα Μάτια είναι το εξωτερικό όργανο που σχετίζεται με το Ήπαρ. 

Έτσι, η Φωτιά εισβάλλει στο εσωτερικό από την υπερβολή της Φωτιάς που υπάρχει τριγύρω, μέσα από τα Μάτια. Πλήττει το Ήπαρ και ο θυμός φουντώνει. 

Στη συνέχεια, ο θυμός σφίγγει τους Τένοντες, που και αυτοί, αντίστοιχα, συνδέονται με το Ήπαρ και, όλο το σώμα, γίνεται μία δύσκαμπτη μάζα. Έτσι, ο θυμός γίνεται ένα μόνιμο συναίσθημα, γιατί δεν υπάρχει καμία ροή ενέργειας. 

Αυτή η δυσκαμψία, εξαπλώνεται στο συναίσθημα, στο νου, στο σώμα, όλο και πιο πολύ. Με αυτόν τον τρόπο, η ροή σταματά εντελώς. 

Σίγουρα, θα βοηθήσει η λιγότερη επαφή με ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης, το να εντάξετε στην καθημερινότητά σας στην εξοχή θα επιδράσει θετικά: το περπάτημα βοηθά πολύ το Ήπαρ να ξεμπλοκάρει την ενέργειά  του. Εντάξτε επίσης ένα ρόφημα από ταραξάκο στο κάθε σας πρωινό, καθώς αποτοξινώνει το Ήπαρ. 

Ακόμα, φανείτε δημιουργικοί : το παιχνίδι με τα χρώματα δρα στο Ήπαρ χαλαρωτικά και γενικά η Τέχνη απεγκλωβίζει την ενέργειά του. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας, θεραπευτικό κολάζ. Μαζέψτε εικόνες που σας ξεκουράζουν, όπως ένα πράσινο λιβάδι. Όποτε νιώθετε πίεση, περάστε λίγα λεπτά κοιτώντας το. 

Αφιερώστε λίγα λεπτά χαλάρωσης στον εαυτό σας. Μην κάνετε τίποτα παραπάνω – και μόνο η ενέργεια που στρέφεται προς τα μέσα, θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Δώστε χώρο στην ανάγκη σας για ξεκούραση. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν αλλά, πάνω από κάθε εξωτερική κατάσταση, είναι η εσωτερική σας υγεία. 

Αναζητήστε την ουσιαστική πηγή του θυμού σας. Κατανοήστε ποιοι είναι οι λόγοι που τον ερεθίζουν π.χ. αίσθηση ανεπάρκειας. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας, ούτε να τα «πετάτε» δεξιά και αριστερά. Αναγνωρίστε τα, ώστε να μπορέσετε να τα διαχειριστείτε. 

Τέλος, αναζητήστε τρόπους να ζήσετε μέσα από την αλήθεια σας. Πάντα υπάρχουν λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά σκεφτείτε ευέλικτα. Αναπτύξτε τις κατάλληλες δεξιότητες και χειριστείτε τις με τον κατάλληλο τρόπο για εσάς. Όταν πραγματικά συνδεθείτε με την αλήθεια σας, τα πράγματα θα αποκτήσουν άλλη ροή. 

Πιστέψτε στην αλήθεια σας και δείτε – όλα αλλάζουν! 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 
Pope, Alexander. An essay on Man. 1733 
Hay, Louise. The essential Louise Hay collection. 2013 




Θάνος Ασκητής : Τα 12 πράγματα που σκοτώνουν μία σχέση…!!!!

Ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν τελειώνουν έτσι ξαφνικά, αλλά μετά από αμέλεια και αδιαφορία. 

Είναι γεγονός ότι αν το ζευγάρι δεν βάλει προτεραιότητα τη σχέση του, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει στο γραφείο του ειδικού θεραπευτή. Στην καλύτερη περίπτωση, αν είναι ευαισθητοποιημένο και δεν θέλει να χωρίσει. Διότι η άλλη λύση είναι το γραφείο του δικηγόρου. 

Ο δρα. Θάνος Ασκητής αναφέρει 12 καταστάσεις που σκοτώνουν μια σχέση. 

1. Υπάρχει πολλή οικειότητα, εξαιτίας της οποίας απομυθοποιούνται οι δύο σύντροφοι. Η σχέση χρειάζεται το μυστήριό της. Όταν τα έχουμε όλα τόσο πολύ στο φως και δεν έχουμε τις δικές μας προσωπικές στιγμές, η μαγεία αρχίζει και χάνεται. Όπως για παράδειγμα στο μπάνιο αν είναι και ο σύντροφός μας μέσα. 

2. Πολλές ώρες μαζί, όπου δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε πια. Ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας μαζί φτάνοντας στην πλήξη και στην ανία. Πόσο μάλλον όταν δουλεύουμε και μαζί! 

3. Θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, από τη σχέση μας μέχρι ότι ο άλλος δεν έχει τίποτα για να μας εκπλήξει. Κι όμως, πόσο έξω πέφτουμε, όταν μαθαίνουμε ότι έχει άλλα ενδιαφέροντα από εμάς. Ή όταν ένα τρίτο πρόσωπο μπαίνει ανάμεσά μας! Αλήθεια, τι βρίσκει σε αυτό το άλλο πρόσωπο που εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε; 

4. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον έναν προς τον άλλον, καθώς θεωρούμε ότι ξέρουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας. Έχετε σκεφτεί όμως πόσο θα μπορούσε να σας εκπλήξει αυτός ο ίδιος άνθρωπος που κάθεται χρόνια απέναντί σας; Πολλές φορές χρειάζεται ένα μικρό γαργάλημα από τον έναν προς τον άλλον για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα ή ενδιαφέροντα. 

5. Δεν υπάρχει επικοινωνία, που σημαίνει ότι επικοινωνούμε με λάθος τρόπο, καταλήγοντας πολλές φορές στην ασυνεννοησία. Ο καθένας μένει σε αυτό που έχει εκείνος στο μυαλό του, χωρίς να θέλει να δει ή και να ακούσει την άποψη του άλλου. 

6. Υπάρχει πολλή επικοινωνία, ναι, καλά διαβάσατε! Δεν είναι μόνο η κακή μορφή επικοινωνίας, είναι και η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα όπου μιλάμε για τα πάντα. Από το ποιος μου έκανε like στο F/B μέχρι ποια ώρα θα βάλω αύριο πλυντήριο. Πόσο ακριβώς κιμά πήρα και τι ακριβώς είπε στον σύντροφό μου ο συνάδελφός του στη δουλειά, πόσους καφέδες ήπιε… 

Δεκάδες τα τηλέφωνα και τα μηνύματα, λες και είναι η τελευταία μας μέρα! Και αυτή λοιπόν είναι μια κακή μορφή επικοινωνίας, όπου χάνεται εντελώς το μυστήριο. Δεν προλαβαίνει να λείψει ο ένας στον άλλον, να τον επιθυμήσει, να θέλει να τον δει όταν γυρίσει στο σπίτι. 

Μπορεί να λέμε ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί σε μια υγιή σχέση, αλλά μην το παρακάνετε. 

7. Πίεση που καταλήγει σε καταπίεση στο πέρασμα του χρόνου. Η παραπάνω μορφή επικοινωνίας, όπου θέλουμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή και ώρα πού είναι ο σύντροφός μας και τι κάνει. 

Ποιοι είναι γύρω του, τι σκέφτεται, πώς αισθάνεται με εμάς και τη σχέση μας, είναι θέμα χρόνου πότε θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμη και το ενδιαφέρον και η επιθυμία να ακούσει ο ένας τον άλλον θα καταλήξουν σε τεράστια/αφόρητη πίεση. 

8. Ο ένας σύντροφος αρχίζει να αισθάνεται ασφυξία. Το βλέπουμε αρκετά συχνά στα ζευγάρια, όπου ο ένας θέλει να βρίσκεται διαρκώς με τον άλλον, να ξοδεύουν όλο τον χρόνο τους μαζί. 

Το αποτέλεσμα στην πορεία του χρόνου είναι να αναπτύσσεται εξάρτηση από τον έναν, που δυστυχώς αρχίζει - ή, μάλλον πιο σωστά, έχει αρχίσει εδώ και καιρό- να κρέμεται από τον άλλον. Που έχει κουραστεί να… κουβαλάει το βάρος στους ώμους του και θέλει να το ξεφορτωθεί. 

Ασφυκτιά, πνίγεται και θέλει να φύγει, να αναπνεύσει φρέσκο αέρα. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο καθένας να έχει τον προσωπικό του χρόνο και χώρο. 

9. Η ζηλοτυπία είναι ένα από τα προβλήματα στα ζευγάρια, όπου οι συνεχόμενες σκηνές και η έλλειψη προσωπικού χώρου και χρόνου αρχίζουν και δυσκολεύουν τη συμβίωση. 

Και όταν λέμε ζηλοτυπία, δεν εννοούμε τη ζήλια, αλλά μια πολύ διαφορετική παθολογική κατάσταση όπου πλάθονται παρανοϊκά σενάρια απιστίας. Το ζηλότυπο άτομο φτιάχνει σενάρια στο μυαλό του που πιστεύει πως είναι αληθινά ή θα βγουν αληθινά. 

10. Η ερωτική επαφή γίνεται πηγή άγχους. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ψυχολογικό ή οργανικό, και μπαίνουμε στη διαδικασία να το κουκουλώνουμε για να μην εμφανιστεί ξανά και ρεζιλευτούμε. 

Ξεκινούν παρανοήσεις σε σχέση με αυτή την αποφυγή, προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε για να απαλύνουμε το άγχος και τον φόβο της αποτυχίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Και γίνονται δύσκολα για κάτι που θα μπορούσε τόσο εύκολα να λυθεί. Αν το ζευγάρι αντί να αποσιωπήσει ή να θυμώσει με το πρόβλημα και να αποφύγει τις συνευρέσεις, απευθυνόταν στον ειδικό. 

Στον θεραπευτή που μπορεί να ακούσει το πρόβλημα και να κατευθύνει στη λύση του. 

11. Τα χρήματα! Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που διαφωνούσαν σχετικά με τα χρήματα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να χωρίσουν απ’ ό,τι τα άλλα. 

Μια διαφορά στη φιλοσοφία σχετικά με τις δαπάνες και τα έξοδα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, δυσφορία και απομάκρυνση στο ζευγάρι. Ακόμα και από μελέτη του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας βλέπουμε κάτι ανάλογο στη χώρα μας. Καθώς η κρίση προχωρά, η σχέση και η ερωτική ζωή πάσχουν. 

12. Ο γάμος δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Όταν η σχέση μένει πίσω και μπροστά έρχεται οτιδήποτε άλλο, τότε είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεχαστούμε μεταξύ μας. 

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η σχέση είναι σαν μια ωραία γλάστρα με ένα πολύ όμορφο φυτό. Αν δεν το φροντίσουμε, δεν το ποτίσουμε, δεν το βάλουμε στο φως, δεν το λιπάνουμε, θα πεθάνει! 

Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια στη σχέση για να μην αποξενωθούμε και πεθάνει και αυτή. 




6 τρόποι να επιτρέψεις την κοσμική ενέργεια στην ζωή σου...!!!!

Καθώς η επίσημη αρχίζει και παραδέχεται πια ανοιχτά την αποτελεσματικότητα των πρακτικών της γιόγκα, του διαλογισμού, του βελονισμού κτλ., εμείς μαθαίνουμε ότι σαν ενεργειακά όντα που είμαστε, πρέπει να αναλογιστούμε με ποιόν τρόπο οι ενέργειες επηρεάζουν την ευημερία μας. 

Όπως πίστευαν οι δάσκαλοι του Tao στην Κίνα και αργότερα αποδείχτηκε από την κβαντική φυσική, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας και με την άλλη άκρη του σύμπαντος. 

Με αυτή την γνώση, πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να νιώσουμε αυτήν την σύνδεση με την ροή της ενέργειας του σύμπαντος που μας περιβάλλει ή αν θέλουμε να την αγνοήσουμε και να μείνουμε αποκομμένοι. 

Η κοσμική ενέργεια θα συνεχίσει να ρέει χωρίς να σε κρίνει ό,τι κι αν αποφασίσεις. Αν αποφασίσεις ότι θέλεις να προσκαλέσεις αυτήν την θετική ενέργεια στην ζωή σου και να κάνεις μπάνιο στην αφθονία του σύμπαντος, διάβασε παρακάτω μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να αναζωπυρώσεις την σχέση σου με τον Κόσμο. 

1. Αποτίμησε το επίπεδο της αρνητικής ενέργειας μέσα σου 
Κάποιες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο αρνητικοί είμαστε. Αυτό μπορεί να μας εγκλωβίσει σε έναν κύκλο που έλκουμε λάθος καταστάσεις και ανθρώπους στην ζωή μας. Για να σε βοηθήσει να αξιολογήσεις τα επίπεδα της αρνητικής ενέργειας μέσα σου η Christie Sheldon από το loveorabove.com έφτιαξε ένα κουίζ. Βρες ένα ήσυχο μέρος και κοίτα μέσα σου. Όλα ξεκινάνε με αυτογνωσία. 

• Παραπονιέσαι συνέχεια ή μόνο κάποιες φορές;

• Συζητάς συχνά για τα λάθη αυτού του κόσμου; Πιο συχνά απ΄ ό,τι μιλάς για τα καλά; Αυτό περιλαμβάνει : 
''χάλια καιρός'', 
''γάμησέ τα κίνηση'', 
''μαλάκες πολιτικοί '',
''άθλια οικονομία'', 
''ηλίθια πεθερικά'' κτλ.

• Κρίνεις; Όλη την ώρα ή μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους;

• Έλκεσαι από την δυστυχία και τη καταστροφή; Μπορείς να σταματήσεις να κοιτάς τηλεόραση όταν δείχνει την τελευταία αεροπορική καταστροφή ή τα νέα για το επεισοδιακό διαζύγιο διασημότητας;

• Κατηγορείς; Όλη την ώρα ή συγκεκριμένες καταστάσεις;

• Πιστεύεις ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο στο τι συμβαίνει στην ζωή σου;

• Νιώθεις θύμα; Μιλάς για το τι σου έκαναν άλλοι;

• Είσαι ευγνώμων; Θα είσαι ευγνώμων αν τα πράγματα γίνουν καλύτερα;

• Νιώθεις ότι τα πράγματα συμβαίνουν σε σένα ή μέσα από σένα; 

Χρειάζεται κουράγιο για να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και χρειάζεται κουράγιο να αποδεχτείς τα αποτελέσματα αν αυτά δείξουν ότι είσαι κυρίως αρνητικός. Εσύ δημιουργείς τις εμπειρίες που βιώνεις. 

Η κοσμική ενέργεια γύρω σου θα σε καθοδηγήσει στην βίωση των εμπειριών, αλλά εξαρτάται από σένα αν θα τις βιώσεις μέσα από μια κατάσταση ευγνωμοσύνης. Το να είσαι ευγνώμων γι΄ αυτό που σου συμβαίνει, θα προσκαλέσει περισσότερη θετική ενέργεια στην ζωή σου. 

Υπάρχει μικρή διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά αυτή η μικρή διαφορά κάνει την μεγάλη διαφορά. Η μικρή διαφορά είναι η αντιμετώπιση. Η μεγάλη διαφορά είναι αν είναι θετική ή αρνητική. W. Clement Stone 

2. Περιόρισε τον εσωτερικό διάλογο του Εγώ όταν κρίνει και αμφιβάλει 
Όλοι μας, σε κάποια στιγμή της ζωής μας παλεύουμε με τις αρνητικές σκέψεις και κρίσεις του εγωικού μας νου. 
''Τίποτα καλό ποτέ δεν θα συμβεί σε μένα'', 
''Ποτέ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό'', 
''Δεν θα βρω πότε μια δουλειά που να μου αρέσει''. 

Αυτές τις στιγμές, ο εγωικός νους μας φωνάζει. Μερικές φορές μπορεί και να μας πληγώσει. ''Είμαι απαίσιος άνθρωπος'', ''Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος''. Μας γεμίζει με αμφιβολία και μας παραπλανά. 

Αν δεν περιορίσεις αυτόν τον εσωτερικό αρνητικό διάλογο θα μείνεις αποσυνδεμένος από την πανταχού παρούσα ενέργεια του Qi (κοσμική ενέργεια) που είναι άφθονη και διαθέσιμη πάντα. Πρέπει να πάρεις τον έλεγχο των σκέψεών σου, καθησύχασε και ισορρόπησε τις σκέψεις σου και επαναπροσδιόρισε τον δεσμό σου με τον Κόσμο. 

3. Χρησιμοποίησε ''θετικές προτάσεις επιβεβαίωσης'' για να απελευθερωθείς από την αρνητικότητα 
Πολλές φορές χρειάζεται να παρακινούμε τον εαυτό μας καθημερινά να αντιμετωπίσουμε την αρνητικότητα. και να ανακαλύψουμε τις πηγές της- τον εγωικό νου, τις αγχωτικές ζωές, τον τρελό κόσμο, κτλ. 

Διαβάστε παρακάτω κάποιες ιδέες θετικών προτάσεων επιβεβαίωσης. Μπορείς να διαλέξεις αυτά που σου ταιριάζουν ή να συμπληρώσεις τη λίστα με δικά σου. Να τα γράψεις κάπου που μπορείς να τα βλέπεις συχνά και διάβαζέ τα δυνατά. 

• Τι λένε οι άλλοι για μένα είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μου.

• Είμαι ελεύθερος να είμαι εγώ.

• Η ζωή δεν είναι τέλεια, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι καταπληκτική.

• Δεν πειράζει να μην είναι όλες μου οι μέρες τέλειες.

• Ακόμα και όταν δυσκολεύομαι, έχω πράγματα και ανθρώπους στην ζωή μου που είμαι ευγνώμων.

• Κάθε εμπειρία είναι ένα σημαντικό μάθημα.

• Δεν ήρθαν όλα για να μείνουν.

• Το να παραδεχτείς ότι είσαι λάθος, είναι το πρώτο βήμα για να γίνεις σωστός.

• Δεν χρειάζεται να κρατάω αυτό που με τραβάει πίσω

• Η ευτυχία μου είναι αποτέλεσμα των σκέψεών μου.

• Με ποιους περνάω τον χρόνο μου, έχει σημασία.

• Η κριτική και τα κουτσομπολιά είναι χάσιμο ευτυχίας

• Μπορώ να κάνω τον κόσμο ένα χαρούμενο μέρος 

“Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και τα πράγματα θα αλλάξουν.” ― Wayne W. Dyer 

4. Απελευθέρωσε όλους τους περιορισμούς του Σώματος/Νου/Πνεύματος 
Οι ενέργειες του Ήλιου, της Γης, του Γαλαξία και του Σύμπαντος, επηρεάζουν, μέσα από πεδία υψηλότερης διάστασης, το φυσικό, αιθερικό και πνευματικό μας επίπεδο. 

Είναι εύκολο για μας να εγκλωβιστούμε στον φυσικό κόσμο και να πιστέψουμε ότι το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που βλέπουμε. Αυτό κάνουμε αιώνες τώρα. Αγνοούμε ότι το ενεργειακό μας πεδίο επίσης επικοινωνεί με την κοσμική ενέργεια. 

Με το να κατανοήσουμε ότι αυτή η επικοινωνία υπάρχει, η επικοινωνία όλων των επιπέδων του αληθινού εαυτού μας με το Σύμπαν, βοηθάμε στην αποκατάσταση της επικοινωνίας αυτής. Και μέσα απ΄ αυτό, βιώνουμε βαθιά μεταμόρφωση σε όλα μας τα επίπεδα, σώμα, νου, πνεύμα και ψυχή. 

Πρακτικές όπως η γιόγκα, το tai chi και το qi gong, παρόλο που τυπικά χρησιμοποιούνται για άσκηση σώματος και καταπολέμηση άγχους, μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις την αληθινή σου συνείδηση πέρα από τον βασισμένο στον φόβο τρισδιάστατο κόσμο που βλέπεις. 

Επιπλέον, συγκεκριμένες πρακτικές που εστιάζουν στο ξεμπλοκάρισμα του ενεργειακού κέντρου της καρδιάς είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της χωρητικότητας της καρδιάς ώστε να μπορεί να απορροφήσει περισσότερη κοσμική ενέργεια. 

“Ήρθε κάποια φορά στην ζωή μου εκείνη η στιγμή ανείπωτης ευτυχίας που δεν μπορεί να περιγραφεί πλήρως από αυτά τα σύμβολα που ονομάζουμε λέξεις. Η σημασία της μπορεί μόνο να κατανοηθεί από την άηχη γλώσσα της καρδιάς” – Martin Luther King, Jr. 

5. Καθάρισε τον εξωτερικό σου κόσμο 
Πολύ από την προσπάθειά μας να συνδεθούμε με την ροή της κοσμικής ενέργειας απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και χρόνο απομόνωσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Εδώ είναι, που η τακτικότητα και καθαριότητα του χώρου που ζούμε γίνεται εξίσου σημαντική με το καθάρισμα του εσωτερικού μας χώρου. 

Συχνά ακούς ιδέες για το πώς να ξεστιβάσεις τις ντουλάπες σου ή πώς να αναδιαμορφώσεις την επίπλωση του σπιτιού σου για να κάνεις τον χώρο σου πιο λειτουργικό. Όλα αυτά σε βοηθάνε να νιώσεις ανάλαφρος και πιο θετικός. 

Το να δημιουργήσεις έναν ευχάριστο χώρο για να ζεις είναι πολύ σημαντικό αλλά μην ξεχνάς την φύση. Η επανασύνδεση με την φύση, μακριά από πολλούς ανθρώπους, χωρίς ηλεκτρομαγνητική μόλυνση και ΜΜΕ βοηθάνε στην σύνδεση με την φυσική ροή του Σύμπαντος. Σε αποσυνδέει από την συνηθισμένη σου ζωή και είσαι περισσότερο σε αρμονία με τον εαυτό σου. 

6. Διαλογισμός 
Ο διαλογισμός ξεκινάει με ολιγόλεπτη καθημερινή πρακτική που για κάποιος από μας σημαίνει απλά να χαλαρώσουμε το μυαλό μας ή να κάτσουμε ακίνητοι. 

Όσο πιο πολύ διαλογίζεται κάποιος, τόσο περισσότερη κοσμική ενέργεια λαμβάνει - αυτή ενέργεια θα ρέει μέσα σε όλα τα επίπεδα του εαυτού. Αν υπάρχει συνέπεια, ο διαλογισμός μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγαλύτερα διαστήματα ΜΗ-ΝΟΥ (χωρίς σκέψεις), όπου είσαι ανοιχτός σε όλη την γνώση του Σύμπαντος. 

Η διαδικασία αφομοίωσης της κοσμικής ενέργειας του σύμπαντος θα εναρμονίσει την ζωή σου και θα ισορροπήσει την σύνδεσή σου με το Tao. Εξαρτάται από μας πόσο πολύ θέλουμε να επωφεληθούμε και πόσο έτοιμοι είμαστε. 




Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου

Αρχαία μυστικά : Η αλήθεια για την ενεργειακή θεραπεία...!!!!

Αρχαία μυστικά: Η αλήθεια για την ενεργειακή θεραπεία 
Η ενέργεια είναι παντού τριγύρω μας. Σωστά; Βασικά, εμείς είμαστε ενέργεια και όταν χρειαστεί να θεραπεύσουμε τα φυσικά μας σώματα το κάνουμε με το να χρησιμοποιούμε τις σωστές ενεργειακές θεραπευτικές τεχνικές ώστε να ανεβάσουμε τη δόνησή μας και να ανταποκριθούμε στην ενέργεια της ευημερίας. 

Η ενέργεια είναι φάρμακο 

Η ενεργειακή θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους θεραπευτές, από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος. Η σύγχρονη επιστήμη, χάρη στη κβαντική θεωρία, αναγνωρίζει ότι η ενέργεια είναι φάρμακο. 

Η σύγχρονη ιατρική θεωρεί ότι η ενεργειακή θεραπεία είναι ένα νέο πεδίο έρευνας αλλά ακόμα και στη σύγχρονη ιατρική, η ενέργεια χρησιμοποιείται ακούσια για θεραπεία. 

Για παράδειγμα, η αλλαγή της νοοτροπίας του ασθενούς είναι αλλαγή στην ενέργεια του ασθενούς. 

Οι καλοί γιατροί ακόμα και αυτοί που είναι πεπεισμένοι ότι η υλική προσέγγιση στη θεραπεία είναι η το μόνο αξιόπιστο πρωτόκολλο θεραπείας, αναγνωρίζουν την σημασία της νοοτροπίας ενός ασθενούς για την θεραπεία του. 

Η μεγάλη δονητική θετική ενέργεια προάγει την θεραπεία. Η υψηλή δονητική αρνητική ενέργεια εμποδίζει τη θεραπεία. 

Ουσιαστικά κάθε αρχαία κοινωνία σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσε ή συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενεργειακή θεραπεία. Οι αρχαίοι θεραπευτές ήξεραν ότι η θεραπεία αφορούσε κάτι μεγαλύτερο από την απλή επούλωση των πληγών ή την αντιμετώπιση του πυρετού. 

Κατανοούσαν ότι οι σκέψεις και άλλες αόρατες απειλές προκαλούσαν ή συνέβαλαν στις ψυχολογικές και σωματικές ασθένειες. Ήξεραν πώς να τραβάνε την θεραπεία μέσα από την σφαίρα της ύλης και μέσα στις ψυχολογικές και πνευματικές διαστάσεις. 

Καθώς η σύγχρονη ιατρική αναπτυσσόταν, το σώμα και το μυαλό κατέληξαν να θεωρούνται ξεχωριστές οντότητες και υιοθετήθηκε μια περισσότερο σωματική προσέγγιση στη θεραπεία. 

Τώρα βιώνουμε μια αναζωπύρωση της πνευματικής ή ενεργειακής θεραπείας. Η κβαντική φυσική έχει αποδείξει ότι τα πάντα είναι ενέργεια και οτιδήποτε επηρεάζει κάτι άλλο. 

Οι επιστήμονες υπολογίζουν αυτό που οι αρχαίοι πάντα ήξεραν: ότι υπάρχει ένα ενοποιημένο πεδίο ενέργειας που συνθέτει τα πάντα. Αντικείμενα, σκέψεις, συναισθήματα, τον χώρο μεταξύ των αντικειμένων, το φως, τον ήχο, κλπ. 

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο σημείο που η ενέργειά σας καταλήγει και η ενέργεια ενός άλλου ατόμου, πράγματος ή σκέψης ξεκινά, υπάρχουν συγκεντρώσεις ενέργειας που συνθέτουν αυτό που αντιλαμβάνεστε ως υλικά αντικείμενα. Η ενέργεια των σκέψεων επηρεάζει τις συγκεντρώσεις ενέργειας που δημιουργεί το σώμα σας. 

Μερικές φορές αισθάνεστε την ενέργεια ακόμα και όταν είναι αόρατη. Όταν μπαίνετε σε ένα χώρο που είναι γεμάτος με ανθρώπους, μπορείτε να νιώσετε άμεσα την ενέργεια, θετική, αρνητική, χαρούμενη, θυμωμένη, αγχώδης, υποστηρικτική κ.α. Ανάλογα με την κατάσταση του μυαλού σας, είτε έλκεστε είτε απωθείστε από την ενέργεια της ομάδας. 

Σκεφτείτε μια παρατεταμένη περίοδο στρες που είχατε βιώσει, όπως ένα διαζύγιο, ο θάνατος κάποιου αγαπημένου σας προσώπου ή κάποια άλλη προσωπική κρίση. Θυμηθείτε πώς ήταν η ενέργειά σας τότε. Σκοτεινή, μουντή, ληθαργική, αδιάφορη, καταθλιπτική; 

Ναι, αυτά τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα είναι όλα εκδηλώσεις της αρνητικής ενέργειας των σκέψεών σας κατά τη διάρκεια τέτοιων δύσκολων καταστάσεων. Θα παρατηρήσετε ότι η ασθένεια και το γέρασμα φαίνεται να πηγαίνουν χέρι χέρι με τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. 

Πώς δουλεύει η ενεργειακή θεραπεία 

Οι σκέψεις είναι ενέργεια, τα συναισθήματα είναι ενέργεια και αυτά επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας σας. Εσείς επιλέγετε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας και επομένως δημιουργείτε τη δική σας υγεία. 

Η ποιότητα των σκέψεών σας, έχει σημασία. Όταν η αρνητική ενέργεια με τη μορφή των σκέψεων και των συναισθημάτων γίνει κυρίαρχη στο ενεργειακό μας πεδίο, τότε οπωσδήποτε θα εκδηλώσουμε ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα. 

Η ενεργειακή ροή μέσω του σώματος αποτυπώθηκε με ακρίβεια από τους αρχαίους θεραπευτές. Τα τσάκρα για παράδειγμα είναι ενεργειακά κέντρα στο σώμα. 

Οι θεραπευτές είναι ικανοί να νιώσουν την ενέργεια σε έναν ασθενή. Αυτό περιλαμβάνει και περιοχές συναισθηματικής ανισορροπίας όπου λίγη ενέργεια είναι πλεονάζουσα και λίγη είναι λιγοστή. Η ανισορροπία και τα μπλοκαρίσματα οδηγούν σε ασθένειες. 

Οι θεραπευτές έλκουν θετική ενέργεια από το ενοποιημένο ενεργειακό πεδίο και μέσω του δικού τους ενεργειακού πεδίου μεταδίδουν αυτή την ενέργεια στον ασθενή και επιπλέον αλλάζουν το ενεργειακό πεδίο του ασθενούς. 

Επίσης καθαρίζουν τις μπλοκαρισμένες ενέργειες που αποτρέπουν την ελεύθερη ροή της ενέργειας στο σώμα, επιτρέποντάς του έτσι να αυτοθεραπευτεί. 

Μπορείτε να μάθετε να διευρύνετε τη συνειδητότητά σας για να έλξετε το σωστό είδος ενέργειας και να θεραπεύετε ενεργειακά; Πάρτε τον έλεγχο της υγείας σας σε ενεργειακό επίπεδο, ξεκινώντας άμεσα! 

Δημιουργήστε άμεσα μια ανώτερη δόνηση 

Οι παρόμοιες ενέργειες έλκουν η μία την άλλη. Αν η δόνησή σας είναι κυρίως σε αρνητική συχνότητα, θα ελκύσετε αντίστοιχα αρνητική ενέργεια με την μορφή ανεπιθύμητων περιστάσεων, δυσάρεστων σχέσεων και κακής υγείας. Ο καθαρισμός της αρνητικής ενέργειας γίνεται εισάγοντας θετική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ανεβάζετε τη δόνησή σας ώστε να έλξετε ενέργεια υψηλής δόνησης. 

Αφιερώστε πέντε λεπτά τώρα για να ανεβάσετε τη δόνησή σας : 

Καθίστε αναπαυτικά και κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε μερικές βαθιές και καθαρές αναπνοές για να βοηθήσετε στην αποβολή κάθε έντασης που μπορεί να αισθάνεστε. Έπειτα, σιωπηρά επαναλάβετε την λέξη «Αγάπη» στον εαυτό σας με κάθε εισπνοή και εκπνοή, επιτρέποντας στην αγάπη να έρθει μέσα σας και να ακτινοβολήσει εξωτερικά. Απλά αναπνεύστε τον κόσμο. Νιώστε την αγάπη. Νιώστε τον εαυτό σας να γίνεται φωτεινότερος και πιο ευτυχισμένος με κάθε ανάσα. 

Φυσικά, δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στα πέντε λεπτά. Αν το κάνετε αυτό καθημερινά, θα βοηθήσετε στη δημιουργία μιας πιο θετικής και υψηλά δονητικής κατάστασης ύπαρξης που θα προάγει την καλή υγεία. 

Πηγαίντε το σε άλλο επίπεδο χρησιμοποιώντας τις ασκήσεις της Αγάπης της παραπάνω Πνευματικής Εργαλειοθήκης. 

Η Εργαλειοθήκη περιέχει διάφορους διαλογισμούς που θα σας βοηθήσουν να διευρύνετε τη συνειδητότητά σας, θα επιτρέψουν την αγάπη και το φως της ενέργειας της Πηγής να μπουν στο ενεργειακό σας πεδίο και θα σας δώσει τεχνικές για να καθαριστείτε από την αρνητική ενέργεια. 

Όσο πιο άμεσα ξεκινήσετε να δουλεύετε στην ανύψωση της δόνησής σας, θα αρχίσετε να έλκετε θετική, υψηλά δονητική ενέργεια αγάπης, φως, ευημερία, αφθονία και άριστη υγεία. 

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την καλή υγεία. Και αν έχετε ήδη θέματα με την υγεία σας που πρέπει να λυθούν, εστιάστε στην ανύψωση της δόνησής σας. Αν χρειαστείτε παραπάνω βοήθεια, ψάξτε για να έναν καταρτισμένο ενεργειακό θεραπευτή. 

Αφήστε τη δύναμη της ενεργειακής θεραπείας να μεταμορφώσει την υγεία σας! 




Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Η αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική επαναπρογραμματισμού του εγκεφάλου για να ζείτε στο «τώρα»...!!!!

Το να ζούμε στο παρόν ήταν πάντα μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Το υπερ-δραστήριο μυαλό μας πάντα περιπλανιέται στο παρόν και το μέλλον. Βασικά, μπορούμε εύκολα να πούμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο μέλλον παρά στο παρόν. 

Αλλά αυτό έχει ένα τίμημα: καταλήγουμε να είμαστε αγχωμένοι, καταθλιπτικοί, αναβλητικοί κτλ. Έχουμε σχεδιαστεί για να ζούμε στο παρόν αλλά αποκλίνουμε πολύ από αυτό. 

Η μέθοδος Ichigyo Zammai είναι μια αρχαία γιαπωνέζικη μέθοδος που μας βοηθά να παραμένουμε στο παρόν και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «απόλυτη συγκέντρωση σε ένα πράγμα». Τα θεμέλια της βρίσκονται στην κουλτούρα του Ζεν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως όρος από έναν Δάσκαλο του Ζεν, τον Shunryū Suzuki στο βιβλίο του «Beginner’s mind». 

Η βασική διδασκαλία της είναι πως μόλις αρχίσεις μια δραστηριότητα πρέπει να την τελειώσεις και να μην προσθέσεις άλλα πράγματα ενώ ασχολείσαι με αυτή. 

Ίσως όσοι τείνουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα νιώσουν ότι περιορίζονται, αλλά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει για να πετύχετε πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε. 

Και εδώ βρίσκονται 6 βήματα για να εφαρμόσετε την τεχνική Ichigyo Zammai: 

1. Πάντα να έχετε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Συμπεριλάβετε τις κανονικές δραστηριότητες σας αλλά και κάποιες επιπλέον που θέλετε να κάνετε μια μέρα. 

2. Ταξινομήστε τις δραστηριότητες ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι. Αναρωτηθείτε ποιες δραστηριότητες συμβάλλουν στο να νιώθετε πως είχατε μια επιτυχημένη μέρα αφού τις ολοκληρώσετε. 

3. Εκτιμήστε τον χρόνο που χρειάζεστε για να τις ολοκληρώσετε. Μετρήστε τον χρόνο που θέλετε και μην υποτιμάτε τις ικανότητες σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά μπορείτε να πετύχετε σε λιγότερο χρόνο από όσο νομίζατε. 

4. Ορίστε τον χρόνο που θέλετε να αφιερώσετε και συγκεντρωθείτε σε κάτι. Απομακρύνετε κάθε περισπασμό όπως το τηλέφωνο σας και κάθε άλλη «επίθεση» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεντρωθείτε εντελώς σε αυτό που έχετε να κάνετε μέχρι να τελειώσει ο χρόνος σας. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να ασχοληθείτε με ό, τι θέλετε. 

5. Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας. Συχνά τείνουμε να είμαστε αναβλητικοί εξαιτίας των σκέψεων που μας παρασύρουν. Οπότε, για να διατηρήσετε την συγκέντρωση σας και να ολοκληρώσετε αυτό που έχετε να κάνετε, πρέπει πάντα να γνωρίζετε τις σκέψεις σας και το αν είναι συντονισμένες με την δουλειά σας. Αν δεν είναι, αναπροσαρμόστε τες. 

6. Να γνωρίζετε το περιβάλλον σας. Καθώς κάνετε κάτι, καταλάβετε το περιβάλλον που σας περιβάλλει και το αίσθημα του ότι βρίσκεστε στο «τώρα». Κρατήστε αυτή την υπέροχη ενέργεια και θα δείτε πως ακόμα και οι πιο βαρετές δουλειές μπορούν να αποδειχθούν ευχάριστες με την σωστή νοοτροπία και ενέργεια! 

Αυτή η τεχνική όχι μόνο ενισχύει την παραγωγικότητα σας αλλά και την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης. 

Όταν δίνετε την κατάλληλη προσοχή στα πράγματα που αξίζετε, θα δείτε πως η ζωή γίνεται πιο εύκολη, εσείς πιο χαρούμενοι στο περιβάλλον εργασίας σας και πως κοινωνικοποιείστε με τους ανθρώπους σε ανώτερο επίπεδο. 

Η στιγμή σας χρειάζεται κι εσείς χρειάζεστε εκείνη- υιοθετήστε αυτή την νοοτροπία και θα απελευθερωθείτε από τις εξουθενωτικές σκέψεις και την περιττή σπατάλη ενέργειας. 

Ζήστε στο παρόν! 




L.C. 

Ο τρόπος που δημιουργείται μια ασθένεια, σε ψυχολογικό επίπεδο…!!!

Η προσκόλληση σε αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος μας έχει κόστος — απαγορευτικό κόστος. Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να ζωντανέψει τους νεκρούς, και απαιτεί τεράστιο όγκο ενέργειας.

Όταν βιώνουμε μια τραυματική εμπειρία, η φύση μάς δίνει κάτι παραπάνω για να μας προστατέψει την άνυδρη περίοδο της κρίσης, αλλά αυτό το «δάνειο» έχει συ­γκεκριμμένη χρονική διάρκεια. Κανένα δάνειο δεν διαρκεί για πάντα, και καταλαβαίνουμε ότι η προθεσμία πλησιάζει όταν αρ­χίζουμε να νιώθουμε ότι ο χρόνος έχει παγώσει κι ότι η ζωή μας δεν προχωράει.

Όταν αρνούμαστε να αποβάλουμε τον πόνο από το σύστημά μας, παθαίνουμε κατάθλιψη. Η τοξική ενέργεια της κατάθλιψης τροφοδοτεί την αρνητική μας στάση απέναντι στους άλλους και αποστραγγίζει ακόμη περισσότερο τα αποθέματά μας. 

Σύντομα αρχίζουμε να προβάλλουμε πάνω στους άλλους τα αίτια της αποτυχίας μας και να τους κατηγορούμε για τη θλιβερή μας κατάσταση.

Αυτή η ανεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας γίνεται ένα συνηθισμένο, καθημερινό φαινόμενο. 

Αρπαζόμαστε από τα δυσάρεστα γεγονότα και τις σχέσεις του παρελθόντος, όπως και του παρόντος, επειδή μας επιτρέπουν να βλέπουμε εμάς ως θύματα και όλους τους άλ­λους ως πηγή της δυστυχίας μας.

Ο μόνος τρόπος να απελευθερωθούμε από αυτό το μοτίβο στο οποίο μόνοι μας εγκλωβιστήκαμε είναι να απελευθερωθού­με από το βάρος του παρελθόντος — να ξεπληρώσουμε το ενεργειακό χρέος που δεν αντέχουμε πια να κουβαλάμε. Η συγχώρεση είναι ένας βέβαιος τρόπος απόσβεσης του χρέους.

Συγχώρεση δεν σημαίνει να πείτε ότι αυτά που σας συνέβησαν δεν έχουν σημασία ή ότι δεν πειράζει που κάποιος σας κακομε­ταχειρίστηκε. Σημαίνει απλά να απελευθερωθείτε από τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφετε γι’ αυτό το γεγονός και τα πρόσωπα που αναμείχθηκαν.

Η συγχώρεση είναι οπωσδήποτε πολύτιμη, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος απελευθέρωσης ενέργειας. 

Μερικά από τα γεγονότα του παρελθόντος που πρέπει να ξεπεράσουμε δεν είναι δυσάρεστα αλλά ευχάριστα. Μπορεί να μην έχετε τη δύ­ναμη να ξεπεράσετε το γεγονός ότι δεν είστε πια είκοσι χρό­νων – είστε πενήντα, ογδόντα. 

Μπορεί να μην έχετε τη δύναμη να ξεπεράσετε τη νεανική εμφάνιση που είχατε κάποτε ή τις αθλητικές σας ικανότητες, ή την ευστροφία του μυα­λού σας. Αυτή η ανικανότητα είναι άλλος ένας τρόπος να χάνετε ενέργεια ξοδεύοντάς τη στο παρελθόν.

Πολλές γυναίκες πενήντα και εξήντα χρόνων έχουν κολλήσει στα τριάντα τους, υιοθετώντας νεανικό στυλ ενώ θα έπρεπε να αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται στο πιο σο­φό, συνετό και ώριμο στάδιο της ζωής τους. 

Οι μεσήλικες άντρες κάνουν το ίδιο, αγοράζοντας ένα κόκκινο διθέσιο και κυνηγώντας εικοσάρες. Όλες αυτές είναι τοξικές συμπεριφορές και μπορεί να φανούν τόσο φονικές για την υγεία όσο και η άρνηση να ξεπεράσουμε τα δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος.

Πρέπει να αποδέχεστε το στάδιο της ζωής όπου βρίσκεστε και να το βιώνετε συνειδητά. Αν βρίσκεστε στην περίοδο της ωριμότητας, δεν είναι ανάγκη να δεχτείτε ότι αυτό το στάδιο της ζωής είναι συνώνυμο της φθοράς και της παρακμής, αλλά ούτε μπορείτε να ζείτε υποφέροντας για τα χαμένα σας νιάτα.

Όταν αρνείστε να ξεπεράσετε τα γεγονότα του παρελθόντος, είτε ευχάριστα είναι αυτά είτε δυσάρεστα, αναγκάζεστε να καταναλώνετε ένα μέρος του καθημερινού σας ενεργειακού προϋπολογισμού. Αν αρχίσετε να χάνετε ενέργεια και δεν κά­νετε τίποτα γι’ αυτό, η σωματική αδυναμία θα είναι αναπόφευ­κτη.

Το πρόβλημα μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε απλή μορφή, όταν αρχίσετε να νιώθετε ατονία ή προσέξετε ότι τα ενεργεια­κά σας επίπεδα είναι χαμηλά. 

Αν δεν δώσετε σημασία, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μολυσματικής ασθένειας, γρίπης, πονοκεφάλων, ημικρανιών ή και τάσης προς εμετό. 

Αν συνεχίσετε να χάνετε ενέργεια χωρίς να αναλάβετε δράση, αυ­τές οι μικρές ενοχλήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές ασθένειες. Και, αν και δεν είναι πολύ διαδεδομένη ιδέα, πι­στεύω ότι κι η τάση για ατυχήματα θα μπορούσε να ενταχθεί εδώ.

Όποιος είναι επιρρεπής στα ατυχήματα έχει, στην πραγματικότητα, ενεργειακές ελλείψεις. 

Βρίσκεται εκτός ισορροπίας και μπορεί να υποπέσει στα πάντα, από μικρές αδεξιότητες μέ­χρι λάθη που θα απειλήσουν τη ζωή του. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν ποιες είναι αυτές οι μέρες ή περίοδοι της ζωής τους - όπως ακριβώς εμείς νιώθουμε “να μας γυροφέρνει το συνάχι” και προσπαθούμε να ξεκουραζόμα­στε περισσότερο, ή παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής- επειδή δεν είναι οι κατάλληλες στιγμές για να περάσουν από συνέντευξη για δουλειά ή να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

Karoline Myss
Aποσπάσματα από το βιβλίο «Γιατί οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται… και πως μπορούν»




Image by Maria Louceiro

Το Κλαμπ των 5 π.μ. : Η μυστική τακτική για να φτάσετε την αποδοτικότητά σας στα ύψη...!!!

Ανακάλυψα το νέο βιβλίο του Robin Sharma, «Το Κλαμπ των 5 π.μ.», πριν λίγο καιρό στο Instagram. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, είχα διαβάσει το «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» και είχα ακολουθήσει τον life coach στα social media, απολαμβάνοντας τις γεμάτες έμπνευση αναρτήσεις του. 

Αρκετά συχνά, όλο αυτό το διάστημα, σκεφτόμουν πως αν έπρεπε να διαλέξω έναν γκουρού κάποια στιγμή, αυτός θα ήταν μάλλον ο Sharma. Έτσι, όταν οι εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησαν το βιβλίο στα ελληνικά αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσω τη διάσημη 20/20/20 μέθοδο, τη μέθοδο της «superhuman παραγωγικότητας». 

Διάβασα το βιβλίο, αγόρασα ένα ημερολόγιο και ρύθμισα το ξυπνητήρι τη σωστή ώρα. Μάχιμη, πειθαρχημένη και αποφασισμένη, δοκίμασα τη πρωινή ρουτίνα που προτείνει ο Sharma. 

To βιβλίο 
«To Κλαμπ των 5 π.μ.» είναι η πρωτοποριακή-καταπληκτική ιστορία δύο απλών καθημερινών ανθρώπων που αναζητώντας ευημερία και γαλήνη σε μια εποχή ψηφιακών περισπασμών και υπέρμετρης πολυπλοκότητας συναντούν τον πιο περίεργο μα και υπέροχο μέντορα. 

«Είναι ένα βιβλίο-μανιφέστο υπέρ της αριστείας, ένας μεγαλοφυής οδηγός παραγωγικότητας και παντοτινός σύντροφος, είναι ένα έργο που θα μεταμορφώσει τη ζωή σας. Για πάντα.» γράφει το οπισθόφυλλο. 

Δεν είναι τυχαίο μάλλον ότι το βιβλίο έχει εκδοθεί σε δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε περισσότερες από εβδομήντα πέντε χώρες. 

Η μαγική ρουτίνα του Sharma χωρίζεται σε τρία εικοσάλεπτα μέρη. Στην πρώτη κάνεις είκοσι λεπτά γυμναστική με σκοπό να κινητοποιήσεις το μυικό σου σύστημα. 

Το δεύτερο μέρος της πρωινής ρουτίνας περιλαμβάνει είκοσι λεπτά που θα κάτσεις σε ένα τραπέζι και θα γράψεις στο ημερολόγιο σου στόχους και σκέψεις, το πλάνο και τις εκκρεμότητες της ημέρας. 

Τα επόμενα, και τελευταία, είκοσι λεπτά αφορούν τη μάθηση. Θα διαβάσεις κάτι που σε εμπνέει ή θα ακούσεις κάποιο podcast. 

Ο σκοπός είναι να θέσεις τις προτεραιότητές σου και μέρα με τη μέρα να γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα του που θες να πας και με ποια βήματα. Το σύνθημα του Sharma με λίγα λόγια είναι «Κέρδισε το πρωινό σου και φτάσε την παραγωγικότητά σου στα ύψη». 
Νωρίς στο κρεβάτι 
To να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι στις πέντε το πρωί, ειδικά τον χειμώνα, μπορεί να γίνει πολύ σκληρό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιμηθείς το αργότερο στις έντεκα, για να έχεις τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου. 

Σ' αυτό το σημείο ανακαλύπτεις ότι το δύσκολο δεν είναι να καταφέρεις να ξυπνήσεις στις πέντε, αλλά να προσαρμόσεις τη ρουτίνα σου σε αυτό. Όλη η μέρα μοιάζει σαν να μεταφέρεται δύο και τρεις ώρες νωρίτερα. 

Το ποτό που συνήθιζες να πίνεις τις καθημερινές στις εννιά, τώρα θα πρέπει να το πιεις στις επτά. Το μεσημεριανό σου δεν το τρως στις πέντε, αλλά μέχρι τη μία έχεις ήδη πεινάσει. Tο πρωινό σου αντίστοιχα θα το φας στις οκτώ, το αργότερο. Έτσι, όλα μοιάζουν να έχουν βρει τη σωστή τους ώρα. 

Πρωινό ξύπνημα 
Ομολογώ πως ο χειμώνας μπορεί να μην είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσεις μία συνήθεια που αφορά πολύ πρωινό ξύπνημα. Τον χειμώνα είναι ήδη δύσκολο να αποχωριστείς το πάπλωμά σου, πόσο μάλλον τώρα που η θερμοκρασία οριακά φτάνει σε διψήφιο νούμερο. 

Την πρώτη μέρα που το ξυπνητήρι χτύπησε στις πέντε πίστεψα πως ήταν όνειρο και συνέχισα τον ύπνο μου, πατώντας snooze. 

Η επόμενη υπενθύμιση έμοιασε με συναγερμό αλλά στην τρίτη, πια, σηκώθηκα μουρμουρίζοντας κάποιες όχι πολύ θετικές προτάσεις. Είχα ήδη έτοιμα μία φόρμα κι ένα hoodie κι έτσι για τα επόμενα είκοσι λεπτά έκανα τις ασκήσεις που προτείνει ο Sharma. 

Αμέσως μετά, για τα επόμενα είκοσι λεπτά κατέγραψα στο ημερολόγιο μου σκέψεις και στόχους της ημέρας. Και τα τελευταία είκοσι έβαλα ραδιόφωνο και άκουσα τις αγαπημένες μου φωνές και μουσικές. Μόλις τελείωσα με όλα, μία μόλις ώρα μετά το ξύπνημα, ένιωθα εξαντλημένη. Σαν να έχει περάσει ολόκληρη μέρα από πάνω μου. Κι όμως, ήταν μόνο έξι το πρωί. 

Το συμπέρασμα :
Μετά από μια εβδομάδα πολύ πρωινού ξυπνήματος είδα αρκετά από τα οφέλη. Θυμήθηκα πως μπορείς να καταφέρεις ό,τι σου μοιάζει ακατόρθωτο. Μπορείς να ξυπνήσεις στις πέντε και να κάνεις γυμναστική. 

Κι όλο αυτό να μην στο έχει επιβάλει κάποια ποινή. Ανακάλυψα πως οι στόχοι είναι σημαντικό να καταγράφονται και να τους βλέπεις γραμμένους σε ένα χαρτί. 

Επίσης εντυπωσιάστηκα με το πόσο πιο εύκολα αναγνωρίζεις τις προτεραιότητές σου όταν τις έχεις επιλέξει και τις έχεις βάλει σε τάξη συνειδητά. Νομίζω ότι όλο το μυστικό του Sharma κρύβεται στην πειθαρχία. Όταν είσαι πειθαρχημένος νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. 

Αυτό ίσως να είναι και το νούμερο ένα στοιχείο της μεθόδου του. Να πάρεις τη ζωή σου στα σοβαρά, βάζοντας την σε τάξη, φροντίζοντας τον εαυτό σου και κερδίζοντας κάθε λεπτό της ημέρας. 

Αν με ρωτάς, εγώ αποφάσισα να κρατήσω εκείνα τα στοιχεία της μεθόδου που μου ταιριάζουν, και να τη προσαρμόσω περισσότερο σε εμένα. Φροντίζω να κοιμάμαι τουλάχιστον έξι ώρες και να μην κοιμάμαι αργά. 

Ρύθμισα το ξυπνητήρι στις έξι, επιτρέποντας μου κάποια πρωινά να κλέβω μία ώρα ακόμη, προκειμένου να μην το κάνω με το ζόρι. Κράτησα την πρωινή άσκηση και τις πρωινές σημειώσεις. Επίσης, διατήρησα τη συνήθεια να μην ελέγχω το κινητό μου πριν φάω πρωινό. 

Κυρίως όμως, κράτησα τον ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μου, στην ησυχία του σπιτιού. 

Είναι αναγκαίο να δημιουργήσεις χώρο και χρόνο για σένα μέσα στην ημέρα σου και μέχρι να το δοκιμάσεις δεν μπορείς να πιστέψεις στα πραγματικά οφέλη αυτής της τακτικής. Υπάρχουν, όμως, και είναι σημαντικά. Είτε επιλέξεις να κάνεις γιόγκα, είτε να γράφεις ένα ημερολόγιο ή απλά αν θες μισή ώρα να κάτσεις με μία κούπα καφέ να χαζεύεις έξω από το παράθυρο. 




Γράφει η Γεωργία Κωτσιοπούλου, 
αρθρογράφος και ιδρύτρια του Savoir Ville