Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Απογευματινός υπνάκος - Σημάδι υγείας και όχι τεμπελιάς...!!!!


Ο απογευματινός υπνάκος είναι μια λατρεμένη συνήθεια για αρκετούς από εμάς. Κι ενώ η πλειοψηφία νιώθει ενοχές, θεωρώντας ότι είναι κάτι που αφορά μόνο τα μωρά και τους ηλικιωμένους, η αλήθεια είναι ότι ο απογευματινός υπνάκος είναι σημάδι υγείας και όχι τεμπελιάς. 

Η Άλεξ Μάιλς, καθηγήτρια γιόγκα και θιβετιανού διαλογισμού, εξομολογείται με άρθρο της στην ιστοσελίδα elephantjournal ακριβώς αυτό. Τις ενοχές δηλαδή που είχε για αρκετά χρόνια, επειδή δεν άντεχε ούτε ένα 24ωρο χωρίς το διάλειμμα του απογευματινού υπνάκου. 

Η ανάγκη της αυτή μάλιστα την οδήγησε να κάνει μια έρευνα επί του θέματος και να ανακαλύψει ότι αυτό που νόμιζε λάθος ήταν όχι μόνο σωστό, αλλά το καλύτερο δυνατό για την υγεία της. Συγκεκριμένα, όπως έμαθε τα επίπεδα ενέργειας όλων μας κάνουν μια απότομη βουτιά νωρίς το απόγευμα. 

Γι’ αυτό άλλωστε και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συστήνει 20-30 λεπτά ύπνου το απόγευμα, προκειμένου να ανακτηθούν τα επίπεδα εγρήγορσης και να βελτιωθεί η απόδοση μας. 

Σχετικές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει άλλωστε, ότι αυτή η διάρκεια απογευματινού υπνάκου δεν μας προκαλεί ζαλάδα, δεν διακόπτει το πρόγραμμα μας και δεν διαταράσσει τον ύπνο μας. 

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου αναγνωρίζει τρεις τύπους απογευματινού ύπνου: 

ο σχεδιασμένος υπνάκος, αυτός δηλαδή που έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμα μας και δεν χρειάζεται να νιώσουμε κουρασμένοι για να τον απολαύσουμε 

ο κατεπείγον υπνάκος, αυτός δηλαδή που αναγκάζομαστε να πάρουμε για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την εργασία μας και να βγάλουμε τη μέρα και… 

ο υπνάκος ως καθημερινή συνήθεια, αυτός δηλαδή που απολαμβάνουμε συστηματικά την ίδια ώρα κάθε μέρα. Οι επιστήμονες πάντως επιμένουν ότι ένας υπνάκος την ίδια ώρα κάθε μέρα εξασφαλίζει ότι το βιολογικό μας ρολόι, ο λεγόμενος κιρκαδικός ρυθμός, λειτουργεί… ρολόι. 

Με απλά λόγια η διατήρηση του κιρκαδικού ρυθμού σε σταθερά επίπεδα ρυθμίζει το ορμονικό μας σύστημα, τη θερμοκρασία του σώματος μας, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Μερικές συμβουλές για τέλειο απογευματινό υπνάκο είναι οι ακόλουθες: 

Βάλτε ξυπνητήρι για να κλείνετε τα μάτια σας την ίδια ώρα κάθε μέρα 

Εξασφαλίστε την απουσία θορύβων από τον χώρο σας, οπότε κλείστε κινητά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεοράσεις 

Κλείστε τα φώτα και τις κουρτίνες 

Ξαπλώστε ή χαλαρώστε κάπου όπου δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει κανείς 

Σκεπαστείτε με μια κουβερτούλα, καθώς όταν κοιμόμαστε ο μεταβολισμός μας χαμηλώνει και η θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει 

Για να αποφύγετε να ξυπνήσετε αδρανείς ή κουρασμένοι, προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε πάνω από 30 λεπτά 

Πιείτε λίγο νερό με λεμόνι και μέλι πριν και μετά τον ύπνο 

Εξασφαλίστε ότι έχετε λίγο χρόνο περιθώριο μετά τον ύπνο, ώστε να συνέλθει απόλυτα ο οργανισμός σας, πριν πέσετε και πάλι με τα μούτρα στη δουλειά. 

Να θυμάστε ότι αν είστε καινούργιοι σ’ αυτήν την αγαπημένη και αποτελεσματική συνήθεια, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 30 μέρες για να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. 

Δώστε του λοιπόν αυτό το χρονικό περιθώριο και θα ανταμειφθείτε με μεγαλύτερη εργρύγορση και καλύτερη υγεία. Για το θέμα μπορείτε να παρακολουθήσετε και το ακόλουθο βίντεο 
Συγγραφέας: Άλεξ Μάιλς 
Η Άλεξ Μάιλς είναι καθηγήτρια γιόγκα, θηβεριανού διαλογισμού, εκπαιδεύτρια στο ρέικι και συγγραφέας του ολοκαίνουργιου βιβλίου για ευαίσθητους αναγνώστες «An Empath». Πρόκειται για ένα βιβλίο που επικενρώνεται στη διαχείριση των συναισθημάτων, της ενέργειας και των τοξικών σχέσεων. 
elephantjournal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου