Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Επικοινωνία στη σχέση : Τα τρία παράπονα που δεν πρέπει να αγνοήσεις ποτέ...!!!!

Αναφέρεις στον σύντροφό σου ότι αυτό που κάνει σε ενοχλεί… Εκείνος δεν δίνει σημασία. Προσπαθείς πάλι να επαναφέρεις το θέμα αλλά για άλλη μία φορά δεν βρίσκεις την ανταπόκριση που περίμενες. Τι θα κάνεις λοιπόν; Θα το πεις και τρίτη ή τέταρτη φορά; 

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις καταλήγουν στον χωρισμό είναι τα παράπονα που δεν εισακούστηκαν ποτέ. Ένα παράπονο που αγνοήθηκε μπορεί από κάποια στιγμή και μετά να μην ξανατεθεί ως θέμα, ωστόσο θα συνεχίσει υπάρχει για να δηλητηριάζει τη σχέση μέχρι να οδηγήσει στην ολοκληρωτική κρίση. 

«Μα γιατί δεν μου το ανέφερες τόσο καιρό; Πώς θα μπορούσα να ξέρω ότι σε ενοχλεί τόσο πολύ;». Αυτή είναι η συνήθης αντίδραση του συντρόφου που καταλαβαίνει ότι ποτέ δεν είδε το πρόβλημα, που τώρα θέτει τη σχέση του σε κίνδυνο. 
Ας ξεκαθαρίσουμε βέβαια κάτι. Λίγα είναι τα παράπονα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μία σχέση σε διάλυση, όμως υπάρχουν και αυτά. 

Τρεις είναι οι κατηγορίες που θεωρούνται μοιραίες : 

Όσα γίνονται ή δεν γίνονται στην κρεβατοκάμαρά σας… 
Τα παράπονα σχετικά με τη συχνότητα και την ποιότητα του σεξ είναι πολύ συνηθισμένα μέσα σε μία σχέση. Όταν ο σύντροφος προς τον οποίο απευθύνονται τα παράπονα κάνει μόνο μικρές προσπάθειες, ή πιο συχνά απαντά δικαιολογώντας τον εαυτό του ή υποβαθμίζοντας το πρόβλημα, αυτό μπορεί πραγματικά να πληγώσει τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου. 

Κάθε νύχτα που περνά χωρίς να συμβαίνει ή να αλλάζει κάτι, βιώνεται σαν μια μικρή μαχαιριά, που πλήττει τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση και άλλες πτυχές της ψυχικής υγείας του ατόμου. Με σκοπό να προστατεύσουν τα συναισθήματά τους και την αυτοεκτίμησή τους οι σύντροφοι, που θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα, θα αποσυρθούν συναισθηματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με τον καιρό το συναισθηματικό κενό να μεγαλώνει τόσο πολύ ώστε κάποια στιγμή να είναι αδύνατο να γεφυρωθεί. 

Η λύση: Όταν ο σύντροφός σας εκφράσει κάποιο παράπονο σχετικά με το σεξ, θα πρέπει να το πάρετε σοβαρά. Συζητήστε το με ειλικρίνεια, και δουλέψτε μαζί για να βρείτε μία ικανοποιητική και για τους δύο λύση. Ξαναδείτε το μετά από κάποιο καιρό και αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει, προσπαθήσετε να ενημερωθείτε κατάλληλα. 

Υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα, διαθέσιμα στο διαδίκτυο, στα οποία μπορείτε να ανατρέξετε. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι αν ο σύντροφός σας συνήθιζε να κάνει παράπονα για την ερωτική σας ζωή και τώρα έχει σταματήσει, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημάνει ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Συγκρούσεις με τα πεθερικά 
Ο γάμος ουσιαστικά δημιουργεί μία καινούργια οικογένεια, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν παιδιά. Αυτή η νέα οικογένεια θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα. Όταν λοιπόν τα πεθερικά δημιουργούν προβλήματα και συγκρούσεις, πχ έχουν μία φανερά εχθρική ή κριτική διάθεση ή δεν δίνουν καμία σημασία ή δεν σέβονται κανένα όριο, είναι υποχρέωση του παιδιού τους να θέσει τις κόκκινες γραμμές. 

Αν αυτό δεν γίνει, τα αισθήματα αφοσίωσης και ασφάλειας, που απαιτεί μία σχέση, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση οδηγώντας ακόμη και στη διάλυση της σχέσης. 

Η λύση: Όσο δύσκολο κι αν είναι να θέσετε όρια στους γονείς, οι οποίοι μπορεί να αισθανθούν προσβεβλημένοι ή προδομένοι από μία τέτοια κίνηση, αν τα όρια είναι λογικά και ξεκάθαρα, οι τελευταίοι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν. 

Κρατήστε στο μυαλό σας ότι στην αρχή θα τεστάρουν τα όρια σας, έτσι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι θεωρείτε παραβίαση και ποιες είναι οι προσδοκίες σας. Το πιο αποτελεσματικό που μπορείτε να κάνετε είναι να απαντήσετε στην πρώτη παραβίαση (το τεστάρισμα των ορίων), καθώς αν δεν το κάνετε θα δημιουργηθούν θολές γραμμές και οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν. 

Το τίμημα της τεχνολογίας… 
Τα τηλέφωνα και τα tablets μπορεί να είναι πόρτες στον κόσμο, αλλά σε μία σχέση λειτουργούν περισσότερο ως τοίχοι. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης της τεχνολογίας σχετίζονται με μεγαλύτερες συγκρούσεις στη σχέση και μικρότερη ικανοποίηση από αυτύ, όπως επίσης με καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά και μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή. 

Η λύση: Ορίστε χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας (πχ κατά τη διάρκεια του δείπνου) ή συγκεκριμένες ζώνες, όπως πχ η κρεβατοκάμαρά σας. 

Κρατήστε τ’ αυτιά σας ανοιχτά… Το να ανταποκριθεί κάνεις στα παράπονα με ηρεμία και τον σωστό τρόπο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, είναι όμως ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί μία υγιής και ικανοποιητική σχέση. 




Με πληροφορίες από το Psychology Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου