Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

5 Γεγονότα της ψυχολογίας που πρέπει να γνωρίζετε...!!!!

Η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ένας από τους πιο περίπλοκους και ενδιαφέροντες τομείς έρευνας που προεξέχουν σήμερα.

Αυτό συνέβη από τη δεκαετία του 1870 κι έπειτα, όταν η ψυχολογία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη φιλοσοφία ως πεδίο σπουδών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η φαινομενικά ατελείωτη έρευνα μας επέτρεψαν να μάθουμε πολλά για τον εγκέφαλο. Εντούτοις, έχουμε ακόμη γρατσουνίσει μόνο την επιφάνεια.

Δείτε τα πέντε ακόλουθα γεγονότα της ψυχολογίας που χρειάζεται να γνωρίζετε και ίσως να αρχίσετε να ζείτε τη ζωή σας λίγο διαφορετικά.

1. Αν αναφέρετε τους στόχους σας σε άλλους, έχετε λιγότερη πιθανότητα να τους επιτύχετε γιατί θα χάσετε το κίνητρο, δείχνουν μελέτες – Από το 1933, οι δοκιμές έδειξαν ότι όταν οι στόχοι ανακοινώνονται δια του στόματος, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να τους ακολουθήσουν, καθώς χάνουν το κίνητρο.

Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή η ανακοίνωση των στόχων ενός ατόμου ικανοποιεί την αυτο-ταυτότητά του αρκετά ώστε να εμποδίσει την εκτέλεση της σκληρής δουλειάς για την επίτευξη αυτών των στόχων.

2. Το αγαπημένο τραγούδι των περισσότερων ανθρώπων συνδέεται με ένα συναισθηματικό γεγονός στη ζωή τους – Είναι αρκετά γνωστό ότι η μουσική έχει άμεση επίδραση στο συναίσθημα και στο μυαλό μας. Σε μια πρόσφατη μελέτη σε εννέα προπτυχιακούς φοιτητές, διαπιστώθηκε ότι και η άλλη πλευρά είναι επίσης αλήθεια, μυρωδιές και άλλα ερεθίσματα μπορούν να μας θυμίσουν στιγμές του παρελθόντος.

3. Θα είστε πιο χαρούμενοι εάν δαπανάτε τα χρήματά σας σε εμπειρίες, αντί σε υλικά αντικείμενα – Η ευτυχία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον επιστημονικό τομέα της μελέτης για την συναισθηματική ευεξία.

Η έρευνα στον τομέα αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι συχνά θυσιάζουν πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους. Πράγματα όπως το να πηγαίνουν διακοπές ή να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, προκειμένου να αποκτήσουν περιουσίες (όπως η ιδιοκτησία).

4. Τα παιδιά είναι πιο αγχώδη αυτές τις μέρες, με τους μαθητές λυκείου να έχουν το ίδιο επίπεδο ανησυχίας με τον μέσο ψυχιατρικό ασθενή τη δεκαετία του 1950. Περίπου το 49% του γενικού πληθυσμού πάσχει ή έχει υποστεί άγχος, κατάθλιψη ή κατάχρηση ουσιών σε κάποιο σημείο της ζωής του. Υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις ότι η ανθρώπινη φυλή, συλλογικά, γίνεται ολοένα και πιο ανήσυχη σε σχέση με κάθε περσινή δεκαετία.

Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται συχνότερα, αλληλεπιδρούν λιγότερο με τις κοινότητές τους, αλλάζουν θέσεις εργασίας, και είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν και έτσι να περνούνε τον χρόνο τους μόνοι τους.

5. Το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ευτυχισμένους ανθρώπους σας βοηθά να γίνετε κι εσείς πιο ευτυχισμένοι – Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology Journal δείχνει ότι το άγχος και η ευτυχία είναι και τα δύο μεταδοτικά, και ότι η ύπαρξη γύρω από μία από αυτές τις ομάδες μας επηρεάζει με άμεσο τρόπο.

Γνωρίζετε άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα της ψυχολογίας; Αν ναι, μοιραστείτε τα μαζί μας στα σχόλια παρακάτω.




To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο Expanded Consciousness και μεταφράστηκε από το Visual Meditation.
*Μπορεί να αναδημοσιευτεί ελεύθερα με την κατάλληλη απόδοση (με την αρχική πηγή και ενεργό σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου