Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

4 σημάδια ότι σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό...!!!!

"Κράτα τους φίλους σου κοντά αλλά τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά " λέει η γνωστή Σικελιάνικη παροιμία και φυσικά κρύβει μέσα της απόλυτη σοφία.

Είναι σίγουρο ότι στη διάρκεια της ζωής μας έχουν βρεθεί στο διάβα μας δεκάδες "καλοθελητές" έτοιμοι να μας μποϋκοτάρουν, να μας ειρωνευτούν, να βάλουν εμπόδια στην καριέρα μας ή ακόμα και στην απλή καθημερινότητα μας. Οκ. Τους βλέπουμε. Τους γνωρίζουμε. 

Τους αντιμετωπίζουμε. Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι ίδιοι είμαστε ...ΕΜΕΙΣ? Τι γίνεται όταν είμαστε ταυτόχρονα και "με μας" και "απέναντι μας"; Σας φαίνεται αδύνατον; Κι όμως είναι δυνατόν...

Ο "εχθρός" είναι αμείλικτος
Λογικό. Κάποιος που θέλει το κακό μας εντοπίζει τις αδυναμίες μας και τις διογκώνει. Δεν θα προσπαθήσει ποτέ να μας τις επισημάνει και να μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε. Μπορεί να είμαστε οξύθυμοι, να μιλάμε άσχημα και απότομα, να μην μας προτρέπει να αλλάξουμε μία συνήθεια που μπορεί να μας κάνει κακό στη ζωή μας ή ακόμα χειρότερα στην υγεία μας. 

Οκ. Τώρα πάμε σε έναν καθρέπτη. Κοιταχτείτε. Δείτε την εικόνα αλλά τσεκάρετε και τις σκέψεις σας. Μήπωςβλέπετεκάποιον... "εχθρό " απέναντί σας να σας κοιτά επίμονα; Προφανώς και δεν χρειάζεται πτυχίο MITγια να συνειδητοποιήσουμε τα απλά. 

Λίγο κοιλίτσα, κάτι που δεν αγαπάμε στην εικόνα μας αλλά δεν θέλουμε να ...μας το πούμε... Σκεφτείτε. Πόσο αυστηροί είμαστε με τον εαυτό μας και πόσο ψηλά βάζουμε κάθε φορά τον πήχη. Πώς διαχειριζόμαστε τις αποτυχίες αλλά ακόμα και τα αναπάντεχα της καθημερινότητας. 

Πόσες φορές έχουμε ΜΑΣ έχουμε κατηγορήσει για την αφηρημάδα ή την απροσεξία μας, είπαμε "τελευταία φορά" και δεν το εννοούσαμε;

Βήμα:Εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας τις συνειδητοποιούμε και προσπαθούμε σιγά σιγά να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτή ακριβώς είναι και η "αδυναμία" της "αδυναμίας" μας. Αν τις αναγνωρίσουμε χάνουν τη δύναμη τους κι έτσι είναι ευκολότερο για μας να τις αλλάξουμε. 

Μην ξεχνάτε ποτέ : Μόνο αυτό που δεχόμαστε μπορεί να αλλάξει. Τις συνεχείς δικαιολογίες και παρατηρήσεις, αφήστε τις για τους...κανονικούς εχθρούς!

Ο "εχθρός" μας, χρησιμοποιεί πάντα σκληρή γλώσσα..

Σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες όπως για παράδειγμα στον στρατό ή ακόμα περισσότερο σε περιόδους πολέμων ένα αλάνθαστο μέσο σπασίματος ηθικού είναι η προπαγάνδα . Η αυστηρή σκληρή γλώσσα, λέξεις και χαρακτηρισμοί που επαναλαμβάνονται για να δημιουργούν έντονα και άγρια συναισθήματα.

Σκεφτείτε. Τι είδους γλώσσα χρησιμοποιείτε συχνά στον εαυτό σας και πόσο συχνά τον επικρίνετε; Απλά πράγματα. Αποφασίσατε να φορέσετε το αγαπημένο σας τζιν παντελόνι μετά από καιρό αλλά δεν κουμπώνει με τίποτα! 

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε; Πείτε την αλήθεια! " Πώς να μπει, που έχεις γίνει σαν μοσχάρι!" "πώς έχεις γίνει έτσι;" Αν κάνετε ένα λάθος στη δουλειά σας ή ακόμα και την ώρα που μαγειρεύετε το δείπνο σας πώς θα χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας; Καλώς ορίσατε λοιπόν στο... μυαλό και στην σκέψη του .."εχθρού" σας.

Βήμα : Αλλάξτε νοοτροπία. Μιλήστε στο εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε έναν άνθρωπο που αγαπάτε πολύ. Κάντε ειρήνη μαζί του, χαμογελάστε και προτείνετε του τρόπους να αντιμετωπίσει όλα τα ..στραβά.

Ο "εχθρός" μας, εκμεταλλεύεται πάντα τις αδυναμίες μας.

Μήπως άγχεστε υπερβολικά όταν πρόκειται για τη δουλειά σας; Μία παρουσίαση, μία συνέντευξη πρόσληψης, μία σύσκεψη; Αν και έχετε κάνει εξαιρετική προετοιμασία κάποια λεπτομέρεια μπορεί τελικά να ξεφύγει ή απλά, κάτι να πάει λίγο στραβά.

Σκεφτείτε : Αντί να κατηγορήσετε το εαυτό σας ,αντί να τον βάλετε στη γωνία και να τον καταδικάσετε, πείτε απλά : "Οκ. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερα αφού όλα ήταν άψογα σχεδιασμένα αλλά σίγουρα έκανα και ότι καλύτερο μπορούσα.

Βήμα : Να είστε σίγουροι ότι κανένας άλλος εκτός από εσάς δεν μπορεί να καταλάβει ή να φανταστεί περισσότερα από όσα εσείς δίνετε εκείνη τη στιγμή. Οι λεπτομέρειες είναι μόνο στο δικό σας μυαλό . Απλά, μην πέφτετε στην παγίδα του φαινόμενου "Προβολέα" , όπως λέγεται και στην ψυχολογία , πιστεύοντας ότι " τα πάντα περιστρέφονται γύρω από μας ". Άλλωστε υπάρχει και ο κανόνας 20-40-60.

Στα 20 πιστεύουμε ότι όλοι σκέφτονται εμάς, στα 40 ξεκινάς να λαμβάνεις λιγότερο υπ όψιν τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα και απλά στα 60 συνειδητοποιείς την απόλυτη αλήθεια: Κανένας ποτέ δεν σε σκεφτόταν πραγματικά και συνεχόμενα γιατί πολύ απλά όλοι είναι εξαιρετικά απασχολημένοι με τη δική τους ζωή...

Ο"εχθρός",ποτέ δεν συγχωρεί.

Θυμηθείτε μία ακραία συμπεριφορά σας ένα βράδυ διασκέδασης. Έστω ότι είστε στο πάρτυ γενεθλίων του καλύτερου φίλου σας, το ένα ποτήρι έφερε το άλλο και στο τέλος κάνατε τον πιο ξέφρενο ,άθλιο χορό της ζωής σας ή ακόμα χειρότερα, "την πέσατε" άσχημα στο πρόσωπο που από καιρό σας ενδιέφερε εισπράττοντας μία.. χυλόπιτατεραστίωνδιαστάσεων. 

Σκεφτείτε : Πόσα βράδια, πόσες στιγμές χαλάρωσης αυτή η "άτυχη" στιγμή σας έρχεται και ξαναέρχεται στο μυαλό σας και θέλετε απλά να ουρλιάζετε;. Πόσες φορές έχετε νοιώσει και ξανανιώσει την ίδια ντροπή ; Ακόμα και ο χειρότερος εχθρός μας, θα το είχε διαγράψει από το μυαλό του εκτός, αν αυτός ο εχθρός είναι...μέσα μας.

Βήμα : Πάμε λοιπόν να δοκιμάσουμε κάτι.. Την επόμενη φορά που θα έρθει η εικόνα αυτή μπροστά στα μάτια μας, ας πάρουμε ένα χαρτί κι ένα μολύβι και ας καταγράψουμε όλο αυτό που ζούμε. Πάμε να το βγάλουμε από μέσα μας. Συγχωρείστε επιτέλους τον εαυτό σας για το περιστατικό.




Επιμέλεια: Χριστίνα Λαμπίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου