Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Διαλογισμός Αγάπης


Στην παράδοση της κλασικής γιόγκα, η πρακτική της Χάθα Γιόγκα είχε σαν στόχο την προετοιμασία του φυσικού σώματος στο κλείδωμα του για όσο χρειάζεται η πρακτική του Διαλογισμού χωρίς αυτό να διαμαρτύρεται….

ΑΣΑΝΑ ή ΣΘΙΡΑΜ ΣΟΥΚΑΜ ΑΑΣΑΝΑΜ = Η Στάση που είναι άνετη και σταθερή.

Έτσι με το πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι που εντατικά ασχολούνται με την πρακτική της γιόγκα (σε οποιοδήποτε μορφή της) αισθάνονται σιγά – σιγά την ενέργεια τους να αλλάζει και την ματιά τους πολλές φορές να γίνεται εσωτερική σε μία σχεδόν αυτόματη ανάγκη του εαυτού να ανακαλύψει και κάποια άλλα μονοπάτια απομακρυσμένα από την συνειδητή καθημερινότητα και το πολύβουο εξωτερικό περιβάλλον.


Μήπως ήρθε η στιγμή να δώσουμε στον Διαλογισμό μία ευκαιρία;
                     
Καθίστε σε μία άνετη στάση, ενεργοποιήστε το χρονόμετρο στα 10 – 15 λεπτά και εξερευνήστε μία από τις παρακάτω στρατηγικές πρακτικής για να βρείτε κάποια που σας ταιριάζει.


Και μία προειδοποίηση: 
Μπορεί ο Διαλογισμός να φαντάζει σαν μία απλή τεχνική αφού δεν καταβάλουμε καμία απολύτως σωματική προσπάθεια, όμως η αλήθεια είναι, ότι είναι μία πρακτική δύσκολη, στην οποία πρέπει να αφιερώσουμε καθημερινή προσπάθεια και να μην απογοητευτούμε όταν διαπιστώσουμε τον αδιάκοπο ρυθμό των σκέψεών μας.
              
ΑΠΛΑ ΚΑΘΙΣΤΕ: Αφοσιωθείτε στο να μην κάνετε τίποτα άλλο από το να καθίσετε ήσυχα και να παρατηρήσετε αυτό που συμβαίνει. Μην απαντήσετε στο τηλέφωνο, μην ανοίξετε την πόρτα, μην προσθέσετε ακόμη μία δουλειά στην λίστα των υποχρεώσεων.


Απλά καθίστε και παρατηρήστε τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας. Θα εντυπωσιαστείτε όταν επιγνώσετε πόσο δύσκολο είναι να καθίσετε ήσυχα για μόλις 10 λεπτά.


Με το πέρασμα των πρακτικών όμως θα μάθετε κάτι σημαντικό και μοναδικό για την δική σας ποιότητα σκέψεων και την φύση της συνεχόμενης αλλαγής της ζωής σας.


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ: Κλείστε τα μάτια και συντονιστείτε στους ήχους που υπάρχουν μέσα και γύρω από εσάς. Ανοίξτε καλά τα αυτιά σας και υιοθετήστε τη στάση του δέκτη.


Στην αρχή το πιο πιθανό είναι να ακούτε μοναχά τους πιο προφανείς θορύβους, αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα ανακαλύψετε καινούργιες πηγές ήχων που μέσα στον γρήγορο ρυθμό της καθημερινότητας τους είχατε
μπλοκάρει.


Κάντε τον εαυτό σας παρατηρητή των ήχων χωρίς να προσκολλάστε ή να αντιστέκεστε σε αυτούς. Παρατηρήστε πως ο κόσμος ζωντανεύει καθώς η επίγνωσή σας μέσα στη ζωή γίνεται πιο βαθιά.



ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ: Παρατηρήστε το αίσθημα της στιγμής…. αίσθημα ζέστης ή δροσιάς, απαλότητας ή σκληρότητας, πίεσης ή χαλάρωσης….;

Ποια σημεία του φυσικού σας σώματος έρχονται σε άμεση επαφή με τη γη;

Πως το σχήμα του σώματος αλλάζει σε κάποια σημεία μέσα από τη διαδικασία της εισπνοής – εκπνοής;

Πως αλλάζουν οι εμπειρίες στο σώμα σας με το πέρασματης πρακτικής;

Υιοθετώντας επίγνωση της παρούσας στιγμής θα αποκτήσετε ένα πιο γαλήνιο, πιο ειρηνικό και πιο συνειδητοποιημένο νου, ένα νου με τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στο εδώ και το τώρα.
                
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: Προσηλώστε το νου στην αναπνοή. Με την εισπνοή νιώστε τον αέρα που εισέρχεται στο σώμα, με την εκπνοή επιγνώστε το απόλυτο άδειασμα των πνευμόνων.

Μην χειραγωγήσετε την διαδικασία της αναπνοής με κανένα τρόπο! Απλά παρατηρήστε την με τη νοητική σας όραση, σαν να παρακολουθείτε ένα μπαλάκι του τένις που πηγαινοέρχεται από το ένα μέρος του γηπέδου στο άλλο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.


Όταν αισθανθείτε ότι η προσήλωση στην αναπνοή χάνεται – και αυτό κάποια στιγμή θα συμβεί, απαλά ξαναεπαναφέρετε την και απλά συνεχίστε την πρακτική.


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΝΤΡΑ: Διαλέξτε μία αγαπημένη λέξη ή πρόταση ή προσευχή ή ένα στίχο από το αγαπημένο σας ποίημα κλπ και επαναλάβετε το ασταμάτητα, απαλά και σιγά.

Επιτρέψτε στο ρυθμό να σας φέρει σε μία γλυκιά κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Αν νιώσετε ότι ο νους κάποια στιγμή ξεφεύγει και ακολουθεί άλλες σκέψεις, απλά καθοδηγήστε τον πίσω στο μάντρα της επιλογής σας και αφοσιωθείτε ξανά στην γαλήνη που σας προσφέρει.
                           
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ: Καθώς κάθεστε ήσυχα, φέρτε την εσωτερική επίγνωση πάνω σε κάποιον που μπορεί να έχει ανάγκη μία έξτρα δόση θετικής ενεργείας και φροντίδας.

Με την εσωτερική σας ματιά στείλτε σε αυτό το άτομο αγάπη, ευτυχία, υγεία, φως……

Χαλαρώστε τελείως το σώμα σας και τις εντάσεις, ανοίξτε την καρδιά σας και απελευθερώστε όλη τη δύναμη σας για να εκπληρώσετε αυτό το σκοπό. Στο τέλος νιώστε την συμπαντική ενέργεια που ρέει γύρω σας να σας ευλογεί.

«Δόνηση, διαρκής δόνηση. Αλλαγή, διαρκής αλλαγή. Τίποτε δεν είναι μόνιμο στον κόσμο των σχημάτων.

Τα σχήματα δεν είναι παρά μορφές που έρχονται και φεύγουν. Η πραγματικότητα όμως είναι αιώνια και αμετάβλητη…

Ο μεγάλος και ακατάλυτος νόμος του ρυθμού είναι παντοκράτορας.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση του ανθρώπου από το Νόμο αυτόν του φέρνει δυσαρμονία και δυστυχία…

Από την Κοσμοθεωρία της Γιόγκα»

Χαρείτε τις αλλαγές στη ζωή σας και αφήστε την ψυχή σας γαλήνια να γεμίσει από Αγάπη, Ειρήνη και Φως…. Σατ Ναμ

Καλή Πρακτική

EN-GR ΚΥΡΙΑΚΗ - ΚΕΛΛΗ ΓΑΛΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου