Πολλοί από τους ανθρώπους που προτάσσουν την αυτοφροντίδα δεν έχουν κατανοήσει κάποια βασικά σημεία σχετικά με αυτήν. Η έννοια της αυτοφροντίδας, λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας της το τελευταίο χρονικό διάστημα, δέχεται πολλά πυρά. Ωστόσο, ο λόγος γι’ αυτές τις πανταχόθεν επιθέσεις είναι οι παρανοήσεις που σχετίζονται με την ουσία της. Γιατί αν νομίζετε ότι αυτοφροντίδα σημαίνει να φροντίζετε αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό σας κάνετε λάθος.
Οι 5 πιο συνηθισμένες παρανοήσεις σε σχέση με την αυτοφροντίδα (self care) είναι οι εξής :
1. Η αυτοφροντίδα δε σχετίζεται με τα δώρα και το κανάκεμα.
Όσοι ασπάζονται τα αρνητικά στερεότυπα για την αυτοφροντίδα πιστεύουν ότι αφορά μασάζ, μάσκες προσώπου, δώρα και κεράσματα. Ενίοτε, η αυτοφροντίδα έχει και αυτή τη μορφή.
Συνήθως, όμως, αναφέρεται στις φορές που αποφασίζουμε να πάμε στον οδοντίατρο παρά τις ατελείωτες υποχρεώσεις μας, που αντικαθιστάμε εγκαίρως τα φθαρμένα αθλητικά παπούτσια μας για να μην καταπονήσουμε τα πόδια μας ή ξοδεύουμε επιπλέον 2 ευρώ για να φάμε υγιεινά και να μην καταφύγουμε στην εύκολη, αλλά βλαβερή λύση του εύκολου φαγητού.
2. Αυτοφροντίδα (self care) δεν σημαίνει να βάζουμε τις ανάγκες μας πάνω από όλων των άλλων.
Ένα ακόμα αρνητικό στερεότυπο σχετικά με την αυτοφροντίδα είναι ότι βάζει τις δικές μας ανάγκες σε προτεραιότητα από αυτές των άλλων. Για παράδειγμα, αν μια έξτρα δουλειά απαιτείται στην εργασία σας και νιώθετε καταβεβλημένοι, αφήνετε απλά τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και τρέχετε να ξεκουραστείτε.
Η αυτοφροντίδα δεν έχει να κάνει ούτε με το να μένετε προσκολλημένοι στο πρόγραμμα σας χωρίς να υπολογίζετε τους άλλους, ούτε η εκπλήρωση των δικών σας αναγκών να σημαίνει αναστάτωση για τον περίγυρο σας.
Προσπαθήστε να σκέφτεστε την αυτοφροντίδα σαν οτιδήποτε που ωφελεί εσάς και τους άλλους, όπως το να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας στη φύση, να διαβάζετε όλοι μαζί παραμύθια το βράδυ ή να φτιάχνετε κέικ μια φορά την εβδομάδα σαν οικογένεια.
Αν η αυτοφροντίδα για εσάς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σημαίνει να χαλαρώσετε ρυθμούς, τότε όλοι οι υπόλοιποι μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε αυτό.
3. Η αυτοφροντίδα δεν είναι μια λίστα με συμπεριφορές – διαφοροποιείται ανάλογα με την περίσταση.
Κάποιες φορές στο πλαίσιο της αυτοφροντίδας ασχολούμαστε για καιρό με κάτι άνευ ουσίας για ολόκληρο τον κόσμο. Άλλες φορές πάλι ξεπετάμε αυτή την άνευ ουσίας δουλειά, που θέλουμε να κάνουμε, γοργά χωρίς όμως και πάλι να έχουμε επηρεαστεί από τον περίγυρο μας.
Η αυτοφροντίδα εμπεριέχει την έννοια της ισορροπίας. Εάν δηλαδή έχει περάσει καιρός που δεν έχετε δώσει χρόνο σε κάτι άνευ σημασίας, αλλά για εσάς είναι σημαντικό να γίνει, τότε δεν είναι λάθος να αφιερώσετε όσο χρόνο επιθυμείτε στην πραγμάτωση του.
Με απλά λόγια, η αυτοφροντίδα έχει πολλές φορές να κάνει με τη αυτογνωσία και την ψυχολογική ευελιξία να κάνεις ότι είναι καλύτερο για σένα συνολικά, το οποίο μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα σε ποια φάση ζωής βρίσκεστε.
4. Η αυτοφροντίδα αφορά εξίσου τις σκέψεις σας και τις συμπεριφορές σας.
Η φροντίδα του εαυτού σας σχετίζεται και με τα όσα συζητάτε μαζί του, αλλά και με τις συμπεριφορές που ακολουθείτε και αυτές που αποφεύγετε. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές έρευνες για τη σημασία της αυτοσυμπόνιας.
Σε γενικό πλαίσιο η αυτοσυμπόνια έχει να κάνει με το να ξέρετε τι αισθάνεστε (είτε αυτό είναι πόνος, νευρικότητα, ντροπή κλπ) και να κατανοείτε ότι ανάλογα συναισθήματα έχει ολόκληρος ο κόσμος.
Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε ενοχή, ντροπή ή μετάνοια για προηγούμενες συμπεριφορές σας, ένας άνθρωπος με αυτοσυμπόνια όμως ξέρει ότι όλοι βιώνουν εμπειρίες σαν και τις δικές του. Κάποιος με καλή ικανότητα αυτοφροντίδας αναγνωρίζει πότε είναι αγχωμένος στην προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου και μπορεί να διαχειριστεί αυτό το άγχος για να πάει μπροστά και όχι να τα παρατήσει.
Ομοίως από αυτοφροντίδα ξέρει αυτός που κατανοεί πότε πρέπει να απελευθερωθεί από ένα σχέδιο που δεν του ταιριάζει, πότε η τελειομανία του αποτελεί τροχοπέδη για τον ίδιο και πότε είναι η ώρα για να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι.
5. Η αυτοφροντίδα δεν είναι μοναχικό σπορ, συχνά απαιτεί κοινωνικοποίηση.
Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να φροντίσουν τους εαυτούς τους είναι να αναζητούν την ανθρώπινη επαφή σαν απάντηση στο στρες αντί να απομονώνονται. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους εσωστρεφείς.
Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτοφροντίδα αφορά μοναχικές δραστηριότητες, όπως το να βάλουν μια μάσκα ή να διαλογιστούν για 20 λεπτά. Κι όμως η αυτοφροντίδα έχει πολλές φορές να κάνει με το να επιτρέπουμε σε άλλους ανθρώπους να μπαίνουν στον μικρόκοσμο μας, σημαντικοί άνθρωποι με τους οποίους έχουμε χάσει επαφή ή φίλοι που δεν έχουμε δει καιρό.
Εάν η αυτοφροντίδα σας περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο μοναχικές δραστηριότητες, προσπαθήστε να κοινωνικοποιηθείτε ή να μετάσχετε σε ομάδες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε μέρος ενός συνόλου.
Αν πάλι η εσωστρέφεια σας έχει πάρει κεφάλι και το άγχος έχει χτυπήσει κόκκινο, ένας τρόπος να διώξετε από πάνω σας μια κακή μέρα είναι να βάλετε ένα φυτό στο γραφείο σας, το οποίο θα κοιτάτε όταν αγχώνεστε, μειώνοντας τις σχετικές ορμόνες.
Συγγραφέας: Alice Boyes, Ph.D Η Alice Boyes, Ph.D. είναι συγγραφέας των βιβλίων The Anxiety Toolkit, και The Healthy Mind Toolkit. Η εργασία της αφορά το πώς οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν συμβουλές από τις υπάρχουσες έρευνες για την ψυχολογία στις καθημερινές ζωές τους και στις ρομαντικές σχέσεις τους.
psychologytoday.com
Από Όμορφη Ζωή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου