Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ένα τίποτα μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα...!!!!

Διαβάζοντας το εξαιρετικό βιβλίο του James Clear «Ένα τίποτα μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα», από τις εκδόσεις Ιβίσκος, σκέφτηκα ότι όσα λέει το βιβλίο, μπορούν να εφαρμοστούν κάλλιστα και στον τομέα της υγείας μας. 

Αν έχουμε μπροστά μας την εικόνα του τι πρέπει να εφαρμόσουμε στη ζωή μας για να είμαστε υγιείς, μπορεί να μας φαίνεται βουνό, να μας φαίνεται ένα άπιαστο όνειρο, και να λέμε μέσα μας «δεν είναι αυτά για μένα»… 

Όμως τα πάντα ξεκινούν από μικρές αλλαγές. Κάποτε είχα διαβάσει μια κινέζικη παροιμία, που έμεινε στο μυαλό μου και που έλεγε το εξής: «Ένα μυρμήγκι μπορεί να μετακινήσει πιο εύκολα ένα βουνό, από την ιδέα ότι το βουνό δεν μετακινείται». Μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα. 

«Απλά μαθηματικά, λέει ο συγγραφέας, αν βελτιώνεστε κατά 1% κάθε μέρα επί ένα χρόνο, θα καταλήξετε στο τέλος της χρονιάς να είστε κατά 37% καλύτεροι»! 

Υιοθετούμε λοιπόν και βάζουμε σε εφαρμογή μια αλλαγή συνήθειας κάθε φορά. Κάθε νέα συνήθεια που θα αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε, την προσδιορίζουμε τοπικά και χρονικά (πού και πότε) και τη συνδέουμε με μια ευχάριστη εμπειρία. Ας δούμε μερικά παραδείγματα : 

Μια φορά το μήνα, την τάδε μέρα, θα πηγαίνω να ψωνίζω από την κοντινότερη βιολογική λαϊκή. Μετά θα πηγαίνω για καφέ με τη Μαρία. Θα κάνω λίγες ασκήσεις γυμναστικής, την ώρα που βλέπω το αγαπημένο μου τηλεπαιχνίδι. 

Θα αγοράσω αύριο αλάτι ανεπεξέργαστο, μη ραφιναρισμένο και θα χρησιμοποιώ αυτό στα φαγητά και τις σαλάτες της οικογένειας. 

Κάθε Σάββατο που κατεβαίνω στο κέντρο, θα αφήνω το αυτοκίνητο έξω από το κέντρο της πόλης ή θα κατεβαίνω μια στάση πιο μπροστά με το λεωφορείο ή το μετρό και θα περπατάω, απολαμβάνοντας μια – συγκεκριμένη - ωραία διαδρομή. Μόλις τελειώσει ένα από τα καλλυντικά μου, θα το αντικαταστήσω με ένα φυτικό. 

Θα φτιάξω ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και πριν κοιμηθώ ή όταν πίνω τον πρωινό μου καφέ, πριν ανοίξω την τηλεόραση, θα γράφω 3 τουλάχιστον πράγματα για τα οποία νοιώθω ευγνωμοσύνη. 

Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθώ, θα κλείνω το WF. Κάθε φορά που αγοράζω κάτι καινούργιο, θα πετάω στην ανακύκλωση ή θα χαρίζω ένα παλιό που δεν το χρειάζομαι. 

Κάθε φορά που πάω να σκεφτώ για κάτι ότι «δεν γίνεται», είτε αφορά εμένα, ή τις σχέσεις μου με τους άλλους ή το κοινωνικό σύνολο, αμέσως θα αντικαθιστώ τη σκέψη μου λέγοντας : «γίνεται». Εσείς μπορείτε να προσθέσετε σ’ αυτή τη λίστα πολλά ακόμη «θέλω», «μπορώ» και «γίνεται». 

Δεν τα εφαρμόζουμε όλα μαζί αλλά σταδιακά. Ξεκινάμε από τα απλά και τα εύκολα. Η ευχαρίστηση από την εφαρμογή τους θα μας ικανοποιήσει και θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα στην επόμενη αλλαγή. Προσοχή! 

Αν βάλουμε ψηλά το δείκτη, θα απογοητευθούμε και θα τα παρατήσουμε. Βάζουμε μικρούς και πραγματοποιήσιμους στόχους και παίρνουμε ευχαρίστηση από την τήρησή τους. Σίγουρα, με τον καιρό, θα έχετε πολλά να προσθέσετε στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, από τις αλλαγές που θα δείτε στη ζωή σας! 

Σχετικά με το συντάκτη Πρόσφατα Άρθρα Ρούλα Γκόλιου Η Ρούλα Γκόλιου είναι βιολόγος και συγγραφέας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός στη Μέση εκπαίδευση. Βιβλία της είναι: «Τα άγρια χόρτα στο πιάτο μας», 2013,«250 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες», 2015, από τις εκδόσεις Μαλλιάρης- Παδεία και «Μακροζωία- Ο Απόλυτος οδηγός», 2017, από τις εκδόσεις Ιβίσκος.




Ρούλα Γκόλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου