Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ασυνήθιστες συμβουλές για μια ζωή χωρίς σκουπίδια...!!!!

Μπορεί ο κήπος σας να αποτελέσει το κλειδί για μια ζωή χωρίς σκουπίδια; Κηπουροί στους κήπους Knightshayes του 19ου αιώνα στο Ντέβον έσπειραν λούφα για να φτιάξουν τα δικά τους σφουγγάρια, ώστε να μειώσουν τα σκουπίδια τους. 

Στην πραγματικότητα είναι μια εύκολη διαδικασία, αφού το μόνο που χρειάζονται οι σπόροι που θα βάλετε μεταξύ Απριλίου και Μαΐου είναι ένα ζεστό και ηλιόλουστο σημείο και μια στήριξη για να αναδυθεί στη συνέχεια το φυτό σε όλο του το μεγαλείο. 

Μόλις το φυτό ωριμάσει πιέστε τον καρπό να βγει στην επιφάνεια και ξεφλουδίστε το δέρμα του. Πλύνετε και απομακρύνετε τις φύτρες και τη σάρκα και ιδού το δικό σας οικολογικό σφουγγάρι! 

Εάν σας άρεσε η παραπάνω πληροφορία, η Zoë Morrison, blogger και συγγραφέας του βιβλίου Eco Thrifty Living, έχει μια άλλη ενδιαφέρουσα «πράσινη» πρόταση. «Προσωπικά μου αρέσει να καλλιεργώ εκ νέου τα λαχανικά μου από όσα δεν καταναλώνω, ώστε να γλιτώνουν τον τενεκέ των σκουπιδιών ή τον κάδο κομποστοποίησης». Μέχρι σήμερα η ίδια έχει καλλιεργήσει εκ νέου με επιτυχία μαρούλι, σέλινο και πράσα.
Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να μην κουβαλάμε και σκουπίδια στο σπίτι μας. Γι’ αυτό πρέπει να αγοράζετε με φειδώ φρούτα και λαχανικά, να γεμίζετε τα καθαριστικά προϊόντα σας σε καταστήματα με στόχο την εκμηδένιση των αποβλήτων, να αντικαταστήσετε τα χαρτιά περιτυλίγματος με κερομάντηλα, να προγραμματίζετε τα γεύματα σας και να αγοράζετε μόνο όσα τρόφιμα χρειάζεστε. 

Όπως εξηγεί η Helen White, ειδικός σύμβουλος στα οικιακά απόβλητα στο Wrap, το βρετανικό πρόγραμμα για τη διαχείριση αποβλήτων, οι παραπάνω συμβουλές είναι η μισή μάχη στην εκμηδένιση τους. 

«Τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα διατηρούνται μια χαρά στο ψυγείο, όχι όμως οι μπανάνες, τα κρεμμύδια, οι ανανάδες ή οι πατάτες», δηλώνει η ίδια και μας προτείνει να μοιραζόμαστε το φαγητό που δεν θέλουμε με τους γείτονες μας μέσω της ιστοσελίδας Olio. 

Ανάλογη δουλειά μπορεί να γίνει και μέσω των ιστοσελίδων Sustainable(ish), Freecycle και Freegle, όπως εξηγεί η ιδρύτρια της πρώτης, Τζεν Γκέιλ. «Είναι ένας υπέροχος τρόπος να μην χάνονται τα πράγματα που τα μαγαζιά για τους ανθρώπους με ανάγκες δεν δέχονται». 

Αξιοσημείωτες είναι και οι προτάσεις αναγνωστών του Guardian σχετικά με τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να μειώνουν τα οικιακά τους απόβλητα. 

Για παράδειγμα, ο Γάλλος ηλεκτρολόγος Charlie Laffitte, προτείνει να χρησιμοποιούμε το νερό από το πλυντήριο αντί για το καζανάκι στην τουαλέτα, ενώ η Mary Sweeney, ειδικός στο μάρκετινγκ από το Οχάιο των ΗΠΑ μας συστήνει να πλένουμε τις πλαστικές σακούλες, ώστε να ξαναχρησιμοποιούνται. 

Το δίχως άλλο τα εύσημα πηγαίνουν στην ερευνήτρια υγείας από το Μπρίστολ, Emer Brangan, που έφτιαξε το δικό της «κουτί» για χαρτομάντηλα προσώπου από τη λαβή μιας παλιάς της ομπρέλας, όταν συνειδητοποίησε πόσα απόβλητα δημιουργούσε με τη συγκεκριμένη συχνή αγορά. 




theguardian.com 
Από Όμορφη Ζωή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου