Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αντίδοτα στη χειμωνιάτικη μελαγχολία...!!!!

«Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» λέει το τραγούδι, αλλά η θερμοκρασία τους πρώτους μήνες του χρόνου έχει άλλη γνώμη. Τσουχτερό κρύο, συννεφιά, ατέλειωτες νύχτες.

Αν και στη χώρα μας λατρεύουμε το καλοκαίρι, δεν είναι λίγοι όσοι προτιμούν το χειμώνα. Υπάρχει όμως έστω και ένας που να μην έχει κάποτε επηρεαστεί αρνητικά από τη βαριά χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα;

Οι κάτοικοι σε βόρειες χώρες έχουν να πουν πολλά για τις ψυχολογικές και άλλες παρενέργειες του παρατεταμένου χειμωνιάτικου σκηνικού. Απόδειξη ότι ο χειμώνας χρειάζεται τις δικές του οδηγίες χρήσης για να μην μας πάρει από κάτω.

Άσκηση : 
Αν και η φυσική παρόρμηση στο κρύο είναι να εξοικονομήσουμε ενέργεια, η έναρξη της μέρας με ήπια άσκηση αυξάνει την ενέργεια και την πνευματική όρεξη,μειώνοντας στρες και ανησυχία. Γιατί όχι μια βόλτα στο κρύο, λοιπόν, για να… ζεσταθούν τα αίματα;

Χαλάρωση : 
Όταν οι συνθήκες δράσης δυσκολεύουν, δεν είναι κακό να μειώσουμε ρυθμούς και δεσμεύσεις. Τα κρύα βράδια είναι ιδανικά για πνευματικές δραστηριότητες ή ανασκόπηση της μέρας.

Βιβλία, ταινίες, γράψιμο, χόμπι, μαγειρική, όλα χωράνε. Ποιες αλλαγές στη διακόσμηση θα κάνουν πιο ζεστό και φιλόξενο το σπίτι; Δεν χρειάζεται να είμαστε καλλιτέχνες για να γίνουμε δημιουργικοί.

Κοινωνικοποίηση : 
Το κλείσιμο στο σπίτι περιορίζει τις κοινωνικές επαφές, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για τόνωση της διάθεσης.Ποιες αφορμές να βρούμε για συναντήσεις με φίλους;

Μια κοινή δραστηριότητα μπορεί να τις κάνει τακτικές. Έτσι θα έχουμε πάντα κάτι να περιμένουμε, ανεξαρτήτως καιρού. Ο χειμώνας είναι ευκαιρία να βρεθούμε με παλιούς φίλους, να έρθουμε πιο κοντά με συγγενείς, να ανοίξουμε σε νέες γνωριμίες, να δούμε με φρέσκο μάτι τις παλιές.

Η γκρίνια για τον μουντό καιρό δεν θα φέρει λιακάδες. Αντί να τα βάζουμε με το κρύο ας δούμε τις καλές του πλευρές. 

Τζάκι, ζεστά ρούχα, χιονοπόλεμος, θαλπωρή. Τι μπορούμε να κάνουμε μόνο το χειμώνα; Κι ας έχουμε στην καρδιά μας αιώνιο καλοκαίρι.




Η Δέσποινα Δασενάκη είναι lifecoach, email ddasenaki@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου