Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ευγνωμοσύνη, το μονοπάτι προς την ευτυχία...!!!!

«Αν η μόνη προσευχή που λέτε ποτέ στη ζωή σας είναι ''Ευχαριστώ'', αυτό αρκεί»

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει βελτιωμένα αποτελέσματα όταν κάποιος εστιάζει σε μία «στάση ευγνωμοσύνης» αντί να έχει αρνητικά συναισθήματα, καθώς επίσης έχουν φανεί χαμηλότερα επίπεδα των ορμονών του άγχους και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι πολύ ενδιαφέροντα επειδή για μας, τους ανθρώπους, δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως μία νοητική δραστηριότητα, όπως η ευγνωμοσύνη, μπορεί να αλλάξει τη φυσική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Έχει αποδειχθεί, επίσης, πως η πρακτική της ευγνωμοσύνης μπλοκάρει τοξικά συναισθήματα, όπως η ζήλια και οι τύψεις, δυναμώνει την αυτό-εκτίμηση, βελτιώνει την αίσθηση της ευημερίας και επιτρέπει την αποδοχή και τον εορτασμό της παρούσας στιγμής. Συμπεραίνω λοιπόν πως ο εγκέφαλος δέχεται την θετική τροφοδοσία και ανταποκρίνεται ανάλογα.

Τίποτα καινούργιο δεν μπορεί να έρθει στη ζωή μας εκτός κι αν εκτιμούμε αυτά που ήδη έχουμε. Η ευγνωμοσύνη φέρνει χαρά και ευτυχία και αλλάζει το ενεργειακό μας επίπεδο. Η ευγνωμοσύνη είναι η ανοιχτή πόρτα στον ουρανό, στο ενοποιημένο συμπαντικό πεδίο της ενέργειας. 

Όταν μιλάμε για το σύμπαν, πρέπει να μιλάμε με όρους δονήσεων και συχνοτήτων, όπως έχει πει ο Nicola Tesla, και γνωρίζουμε ότι οι όμοιες συχνότητες έλκονται. Η αφθονία έλκει και δημιουργεί αφθονία. Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι η στάση ευγνωμοσύνης για όσα ήδη έχουμε, έλκει ακόμη περισσότερα από αυτά στη ζωή μας.

Το να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη για τα καλά που έχουμε στη ζωή μας και να την εκφράζουμε, είναι το κλειδί για την ευτυχία. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να βιώσουμε μία νέα κατάσταση σκέψης, μία νέα κατάσταση ύπαρξης. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε ικανοί να δούμε μέσα από τα μάτια της καρδιάς μας, μέσα από την αγάπη. Ο Χριστός έλεγε «Ευχαριστώ» πριν κάνει ένα θαύμα.

Φυσικά έχουμε όλοι νιώσει ευγνώμονες όταν κάτι καλό συνέβη στη ζωή μας, αλλά ήταν, πολύ συχνά, μία περαστική στιγμή, μία επιφανειακή στιγμή κι αμέσως επιστρέψαμε στη γνωστή, οικεία και συνηθισμένη στάση μας της απογοήτευσης και του φόβου. 

Αν σταματήσουμε ένα λεπτό, όταν νοιώθουμε ευγνωμοσύνη, και εστιάσουμε στις εσωτερικές μας αισθήσεις, θα αντιληφθούμε την ηρεμία και τη γαλήνη που πλημμυρίζει τον εσωτερικό μας πυρήνα. 

Αυτό το συγκεκριμένο λεπτό νοιώθουμε αναγνώριση, εκτίμηση, γενναιοδωρία, αγάπη, εμπιστοσύνη, νοιώθουμε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή, νοιώθουμε ότι ανήκουμε. Πόσο υπέροχο είναι αυτό;

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποκτήσουμε επίγνωση όλων των καλών πραγμάτων, των θετικών καταστάσεων και των υπέροχων ανθρώπων που έχουμε στη ζωή μας, και να αλλάξουμε την αντίληψη και την οπτική μας γωνία, είναι να έχουμε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφουμε καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες.

Αυτό και μόνο θα πυροδοτήσει τα εξαιρετικά οφέλη της ευγνωμοσύνης. Ένας άλλος τρόπος είναι να γράψουμε μία εμπειρία μας της προηγούμενης χρονιάς, όπου τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα, και να εστιάσουμε στα μαθήματα που πήραμε από την συγκεκριμένη εμπειρία. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα στη ζωή μας, κάθε δυσκολία και δοκιμασία, είναι ένα πολύτιμο μήνυμα για να μας υπενθυμίσει ποιοι πραγματικά είμαστε και ποιος είναι ο σκοπός μας.

Η ευγνωμοσύνη μπορεί ν’ αλλάξει το μέλλον μας, όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά, σε κάθε επίπεδο. Με το να επιλέξουμε την ευγνωμοσύνη, ενημερώνουμε τον εγκέφαλό μας πως χρειάζεται να προσαρμοστεί στη νέα μας θετική πραγματικότητα και θα το κάνει, αρκεί να είμαστε συνεπείς. 

Η στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε ότι μας δίνεται ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για το ανώτερο καλό μας, είναι η στιγμή της ευγνωμοσύνης. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για κάθε μία και όλες τις στιγμές μας, γιατί αυτές οι στιγμές αποτελούν τη ζωή μας. 




Certified Professional Coach,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου