Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Πετάτε το Ζουμί από το Τουρσί ; Δεν Ξέρετε τι Χάνετε - 8 Λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να το πετάτε...!!!!

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια περίπλοκη σχέση με τις πίκλες (τουρσί). Οι πίκλες έχουν μια γεύση σχετικά στίφη, ακαθόριστα βαριά και αλμυρή, με ποικίλα επίπεδα σακχάρων και αρκετά ξινή – δεν είναι όλοι φίλοι αυτών των γεύσεων. Είναι, θα λέγαμε, μια γεύση περίεργη και δεν ξέρουμε πώς – και εάν – θα γοητεύσει τον ουρανίσκο μας.

Ωστόσο, όσοι από εμάς αγαπάμε τις πίκλες, αναφερόμαστε συνέχεια στις χάρες τους! Ορκιζόμαστε ότι είναι εξαιρετικός τρόπος να ξυπνάμε τις αισθήσεις, στολίζουμε τα Bloody Mary, τις τηγανίζουμε και τις προσφέρουμε ως σνακ, περήφανοι για την πικάντικα περίεργη γεύση τους!

Βέβαια, όλα τα επιχειρήματα μέχρι τώρα είχαν να κάνουν με τη γεύση. Εμείς όμως θα σας μιλήσουμε για μία νέα, ολοκαίνουργια πρακτική χρήση του ζωμού από πίκλες! 

Οι περισσότεροι από εμάς πετάμε το υγρό από τις πίκλες μόλις αδειάσει το βάζο, ακόμη κι αν είμαστε λάτρεις. Όπως φαίνεται είναι σπατάλη χρημάτων, καθώς ο ζωμός αυτός έχει πολλά κρυμμένα οφέλη από τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε.

Σας παραθέτουμε μερικές ιδέες για τις επιλογές που έχετε με τον ζωμό από πίκλες!

Τι ακριβώς είναι ο ζωμός από πίκλες;
Τα συστατικά του ζωμού από πίκλες διαφέρουν ανάλογα με τη συνταγή, αλλά συνήθως αποτελούνται από αλάτι, ζάχαρη, ξύδι, σκόρδο και κρεμμύδι. Άλλα μπαχαρικά που ενδεχομένως προστίθενται, μεταξύ άλλων, είναι σπόροι σέλερι, άνηθος, γαρύφαλλο και κουρκουμάς.

Σκοπός της διαδικασίας είναι να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά μετά τη συγκομιδή τους, διότι τα συστατικά της άλμης θα σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν τη σήψη της φρέσκιας τροφής. 

Σχεδόν κάθε λαχανικό μπορεί να γίνει τουρσί, από το γνωστό κι αγαπημένο αγγουράκι, μέχρι το καρπούζι και τα βραστά αυγά. Ωστόσο τώρα, ο κόσμος ρίχνει μια άλλη ματιά στον ζωμό από πίκλες, πέραν της διατήρησης των τροφών : αυτήν που αφορά τα εκπληκτικά εναλλακτικά οφέλη του!

Όφελος Νο.1: Ανακουφίζει από την καούρα
Η καούρα είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που βιώνουμε μετά από υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή μιας τροφής πολύ πικάντικης ή όξινης. Ενδεχομένως να θεωρείτε ότι ο ζωμός από το τουρσί θα επιδεινώσει αυτή την αίσθηση, ωστόσο μια γουλιά άλμης είναι, πράγματι, μια πολύ καλή λύση για την καούρα.

Παραδόξως, το ξύδι, που είναι εξαίρετα όξινο, φαίνεται πως είναι υπεύθυνο για αυτό το μαγικό κόλπο! Η επιστήμη της διατροφής επεξεργάζεται περαιτέρω αυτό το παζλ και φαίνεται πως το ξύδι είναι η ουσία που βοηθά το στομάχι να παραγάγει περισσότερα φυσικά αντιόξινα συστατικά. Το γεγονός αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση της οξύτητας που λειτουργεί στον οργανισμό μας.

Όφελος #2: Ανακουφίζει από ηλιακά εγκαύματα
Έχω υποστεί πολλά ηλιακά εγκαύματα στη ζωή μου και συνήθως καταλήγω πάντοτε στην αλόη για ανακούφιση. Όπως φαίνεται όμως, λίγος ζωμός από τουρσί είναι ό,τι πρέπει για τα εγκαύματα!

Η αλόη δροσίζει το έγκαυμα και βοηθά στη δημιουργία νέας, υγιούς επιδερμίδας, αλλά ο ζωμός από τουρσί βοηθά εάν το έγκαυμα προκαλεί έντονη φαγούρα. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το αλάτι και το ξύδι, συστατικά του ζωμού, έχουν άμεσο αποτέλεσμα που ανακουφίζει από τη φαγούρα και το δυσάρεστο αίσθημα.

Όφελος #3: Χαλαρώνει τους μύες
Εάν γυμνάζεστε ή υποφέρετε από μυικές κράμπες ίσως έχετε ακούσει τον όρο «ηλεκτρολύτες». Οι ηλεκτρολύτες, είναι μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενεργοποίηση των συνάψεων και εξαφανίζονται όταν ιδρώνουμε ή αφυδατωνόμαστε. Χωρίς αυτούς, οι μύες μας παθαίνουν κράμπες και δεν ανταποκρίνονται σωστά.

Ευτυχώς, ο ζωμός από πίκλες είναι γεμάτος ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο και κάλιο, οπότε διαλύοντας μερικές κουταλιές σε λίγο νερό μπορούμε να φορτίσουμε τον οργανισμό μας όπως συμβαίνει με τα ενεργειακά ποτά, οπότε σταματούν τις κράμπες πριν καν εκδηλωθούν!

Όφελος #4: Βοηθά στον Πονόλαιμο
Όλοι υποφέρουμε από πονόλαιμο, ειδικότερα τον χειμώνα και πράγματι μπορεί να εξελιχθούν σε μια σοβαρή ταλαιπωρία! Όσο το πρόβλημά μας είναι μόνο ένας απλός πονόλαιμος και όχι κάτι πιο σοβαρό, υπάρχουν κάποιες θεραπείες με σπιτικά υλικά!.

Η πλύση με ζεστό αλατόνερο είναι ό,τι πρέπει για να σκοτώσει μικρόβια και να ισορροπήσει τα επίπεδα pH. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό ζωμό από πίκλες διαλυμένο σε νερό για να κάνετε γαργάρες και να αποκομίσετε τα οφέλη του ξυδιού για τον οργανισμό!

Όφελος #5: Καθαρίζει τα Τηγάνια από Χαλκό
Εάν μαγειρεύετε σε τηγάνι με χάλκινο, ενδεχομένως να ταλαιπωρήστε για να τα διατηρήσετε λαμπερά όπως ήταν όταν τα αγοράσατε.

Λοιπόν, μην ανησυχείτε, σας έχουμε λύση! Αυτή η μαυρίλα που αποκτούν τα τηγάνια χρόνο με τον χρόνο θα εξαφανιστεί αμέσως με λίγη ειδική αλοιφή και ζωμό από πίκλες! Το οξύ του ξυδιού και το αλάτι αντιδρούν στην οξείδωση και προσφέρουν λάμψη στα μαγειρικά σας σκεύη.

Όφελος #6:Λίπασμα για τα φυτά μας!
Τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι ερασιτέχνες κηπουροί προσπαθούν να φροντίσουν τα φυτά και τους κήπους τους με διάφορους τρόπους.

Το ξέρατε λοιπόν ότι το μυστικό για έναν όμορφο κήπο είναι ένα βάζο πράσινου ζωμού από πίκλες; Για φυτά που τους αρέσει το όξινο χώμα, όπως οι ορτανσίες και τα ροδοδεντρα, ο ζωμός από πίκλες ενισχύει την ανάπτυξή τους. Απλώς δοκιμάστε το χώμα πριν ποτίσετε με ζωμό από πίκλες!

Όφελος #7: Προσθέτει γεύση!
Ίσως απογοητευτείτε όταν τελειώσει ένα βάζο από πίκλες, ωστόσο δείτε πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με τον ζωμό που περίσσεψε! Ψάξτε το ψυγείο σας και αναζητήστε λαχανικά που έχουν ξεμείνει και δεν θέλετε να τα πετάξετε. 

Καρότα που δεν βρίσκονται και στην πρώτη φρεσκάδα, απομεινάρια από μπρόκολα και κόκκινα κρεμμύδια μπορούν να συνδυαστούν και να φτιάξουν ένα ωραιότατο τουρσί σε μία νύχτα. Όταν τα δοκιμάσετε την επόμενη μέρα, θα δείτε ότι έχετε φρέσκο τουρσί σε ελάχιστο χρόνο που εξάπτει τη γευστική σας φαντασία!




Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου