Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Επτά Συμπτώματα που Δείχνουν Φόβο της Επίκρισης.....!!!

                        
Ο φόβος αυτός είναι παγκοσμίου χαρακτήρα, ακριβώς όπως και ο φόβος της φτώχειας και οι επιδράσεις του είναι εξίσου θανατηφόρες για τα προσωπικά επιτεύγματα, κυρίως γιατί ο φόβος αυτός καταστρέφει το κίνητρο και αποθαρρύνει τη χρήση της φαντασίας. 

Τα κύρια συμπτώματα του φόβου αυτού είναι :

Ντροπή : Εκφράζεται γενικότερα μέσα από τη νευρικότητα, τη δειλία κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης και το δισταγμό να έρθουμε σε επαφή με αγνώστους, τις απότομες κινήσεις των χεριών ή των άκρων και του βλέμματος.

Έλλειψη ελέγχου : Εκφράζεται μέσα από την έλλειψη ελέγχου της φωνής, την νευρικότητα μπροστά σε άλλους, την κακή στάση του σώματος και τη φτωχή μνήμη.

Αδύναμη προσωπικότητα : Έλλειψη σταθερότητας στις αποφάσεις, προσωπικής γοητείας και ικανότητας να εκφράζονται απόψεις ξεκάθαρα. Η συνήθεια να παραμερίζουμε σημαντικά θέματα, αντί να τα αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια. Να συμφωνούμε με τους άλλους, χωρίς να εξετάζουμε προσεκτικά τις γνώμες τους.

Σύμπλεγμα κατωτερότητας : Η συνήθεια να επικροτούμε με λόγια ή με πράξεις, καταστάσεις, προκειμένου να συγκαλύψουμε ένα συναίσθημα κατωτερότητας, χρησιμοποιώντας “μεγάλα λόγια”, προκειμένου να εντυπωσιάσουμε άλλους (χωρίς συχνά να γνωρίζουμε το πραγματικό νόημα αυτών των λέξεων), μιμούμενοι άλλους στον τρόπο που ντύνονται, την ομιλία και τους τρόπους, υπερηφανευόμαστε για φανταστικά κατορθώματα. Η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί πολλές φορές την επιφανειακή αίσθηση της ύπαρξης ενός συμπλέγματος ανωτερότητας.

Σπατάλη : Η συνήθεια να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το “συρμό”, ξοδεύοντας περισσότερα από αυτά που επιτρέπει το εισόδημά μας.

Έλλειψη κινήτρου : Η αποτυχία να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη, ο φόβος να εκφράσουμε γνώμες, η έλλειψη αυτοπεποίθησης σχετικά με τις απόψεις μας, η συνήθεια να απαντάμε στις ερωτήσεις ανωτέρων σαν να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε, ο δισταγμός που εκφράζεται με τον τρόπο συμπεριφοράς και ερμηνείας, η προσπάθεια να εξαπατήσουμε με λόγια και πράξεις.

Έλλειψη φιλοδοξίας : Η διανοητική και σωματική οκνηρία, έλλειψη παρρησίας, καθυστέρηση λήψης αποφάσεων, εύκολος επηρεασμός, η συνήθεια να κριτικάρουμε τους άλλους πίσω από την πλάτη τους και να τους κολακεύουμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτούς, η συνήθεια να δεχόμαστε την ήττα χωρίς διαμαρτυρία, να οπισθοχωρούμε όταν οι άλλοι αντιστέκονται, η καχυποψία απέναντι στους άλλους χωρίς αιτία, η έλλειψη διακριτικότητας στη συμπεριφορά και την ομιλία, η έλλειψη διάθεσης να αποδεχθούμε την ευθύνη για τα σφάλματά μας.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν το φόβο; Εντοπίζοντας σε ποιους από τους παραπάνω 7 τομείς χρειαζόμαστε βελτίωση και κάνοντας τα αντίθετα από αυτά που κάνουμε τώρα. Ξέρω ακούγεται απλό αλλά δύσκολο. Αν αποφασίσετε να αλλάξετε και ξεκινήστε ένα βήμα κάθε φορά τότε το να ξεπεράσετε αυτό το φόβο είναι απλά θέμα χρόνου.


από το βιβλίο "Γίνετε Πλούσιοι με τη Δύναμη της Σκέψης" του Napoleon Hill

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου