Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς να αντιμετωπίσετε τις “επιθέσεις σκέψεων” στο μυαλό σας...!!!!

Πολύ συχνά μου κάνουν την ερώτηση : “Ποιο είναι το ένα και σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να πάψει να βασανίζεται για μικροπράγματα;” Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι αυτό το μοναδικό πράγμα. Μπορώ όμως να πω ότι στην κορυφή της δικής μου λίστας υπάρχει η στρατηγική του να μην επιτρέπετε στις σκέψεις σας να σας αγχώνουν.

Σκεφτείτε πόσο συχνά όλοι μας κάνουμε συζητήσεις με τον εαυτό μας. Για την ακρίβεια, αυτό συμβαίνει συνεχώς και κάθε μέρα της ζωής μας. 

Βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο και σκεφτόμαστε κάτι: μια προθεσμία που πρέπει να τηρήσουμε, μια διαφωνία που είχαμε, μια πιθανή διαμάχη με κάποιον άλλο, ένα λάθος, μια ανησυχία μας, οτιδήποτε. Βρισκόμαστε στο γραφείο ή στο ντους και κάνουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα – και όλα αυτά που σκεφτόμαστε μοιάζουν πολύ αληθινά.

Όταν όμως σκεφτόμαστε, ξεχνάμε εύκολα ότι αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε σκέψεις και όχι πραγματικότητα. Θα εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ. 

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι σκεφτόμαστε, επειδή ακριβώς αυτό είναι κάτι που κάνουμε πάντα – όπως είναι το να αναπνέουμε. Αλλά μέχρι να αναφέρω την αναπνοή, δεν συνειδητοποιούσατε ότι αναπνέατε, σωστά;

Η διαδικασία της σκέψης λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Επειδή είναι τμήμα του εαυτού μας, έχουμε την τάση να της αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις περισσότερες από τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας. Αρχίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε σαν να είναι κάτι πραγματικό και τους επιτρέπουμε να μας αγχώνουν.

Αν σκεφτείτε προσεκτικά αυτή την ιδέα, πιθανώς θα δείτε τις πρακτικές επιπλοκές που δημιουργεί. Όταν έχετε μια σκέψη, έχετε μόνο αυτό: μια σκέψη. 

Οι σκέψεις δεν μπορούν να σας αγχώσουν χωρίς τη δική σας συνειδητή ή ασυνείδητη συναίνεση. Οι σκέψεις είναι απλώς εικόνες και ιδέες που σχηματίζονται στο μυαλό σας. Είναι σαν τα όνειρα – μόνο που αυτές γίνονται όταν είστε ξύπνιοι. Και πρέπει να αποφασίσετε πόσο στα σοβαρά θα τις παίρνετε.

Για παράδειγμα, μπορεί να κάνετε μια σειρά από σκέψεις καθώς οδηγείτε για να πάτε στη δουλειά σας. “Ω Θεέ μου, η μέρα θα είναι σκέτη φρίκη. Έχω έξι ραντεβού και πρέπει να ολοκληρώσω και τις δύο εκθέσεις μέχρι το μεσημέρι. Κι ούτε τολμάω να αντικρίσω τη Τζέιν. Το ξέρω ότι θα είναι ακόμα θυμωμένη για τη διαφωνία που είχαμε χθες”.

Σ΄αυτό το σημείο μπορεί ουσιαστικά να συμβούν μόνο δύο πράγματα: ή θα πάρετε τις σκέψεις σας στα σοβαρά και θα αρχίσετε να τις μεγεθύνετε ακόμα περισσότερο, να αναλύετε πόσο δύσκολη έχει γίνει η ζωή σας, να ανησυχείτε, να νιώθετε οίκτο για τον εαυτό σας και πάει λέγοντας ή... 

θα αναγνωρίσετε τι συνέβη μέσα στο μυαλό σας και αφού συνειδητοποιήσετε ότι είχατε μια “επίθεση σκέψεων”, θα υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αυτό που σας συνέβη ήταν άλλη μια σειρά σκέψεων που πέρασε από το μυαλό σας. Δεν βρίσκεστε ακόμα στη δουλειά – απλώς οδηγείτε το αυτοκίνητό σας!

Αυτό δεν σημαίνει ότι η μέρα σας δεν θα έχει προβλήματα ή ότι πρέπει να προσποιηθείτε ότι όλα είναι καλά. Σκεφτείτε όμως πόσο παράλογο είναι να έχετε μια κακή μέρα στη δουλειά προτού καν αυτή η μέρα ξεκινήσει! 

Είναι αστείο, αλλά αυτό ακριβώς κάνουμε οι περισσότεροι. Κάνουμε τη μια σκέψη μετά την άλλη, ξεχνώντας ότι πρόκειται απλώς για σκέψεις, και τις αντιμετωπίζουμε ως κάτι αληθινό.

Αν μπορέσετε να αλλάξετε τον τρόπο αντιμετώπισης των σκέψεών σας, θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσο γρήγορη και δραματική θα είναι η μείωση του άγχους στη ζωή σας. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια “επίθεση σκέψεων”, δείτε αν μπορείτε να αντιληφθείτε την ώρα που συμβαίνει. 

Μετά πείτε στον εαυτό σας: “Άντε πάλι”, για να του υπενθυμίσετε ότι παίρνει τις σκέψεις πολύ στα σοβαρά. Εύχομαι να εφαρμόσετε αυτή την στρατηγική – η διαφορά στη ζωή σας θα είναι πραγματικά μεγάλη.

“Μην βασανίζεστε για μικροπράγματα στην επαγγελματική σας ζωή” Richard Carlson Eκδόσεις Πεδίο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου