Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

"Τα τζιτζίκια πεθαίνουν τραγουδώντας"... !!!!

Λοιπόν, άλλο ένα θαύμα!!!! 

Το ξερες; άκου…. 

"Τα τζιτζίκια πεθαίνουν τραγουδώντας" !!! 

Γνωρίζετε αλήθεια γιατί τραγουδούν τα τζιτζίκια; 

Γνωρίζετε ότι είναι πολύ εργατικά κι όχι τεμπέλικα όπως μας περιγράφει ο Αίσωπος στο μύθο του; 

Γνωρίζετε πόσα χρόνια ζουν; 

Η ζωή τους είναι πραγματικά συναρπαστική !!! 

Το ξερες ο Το τζιτζίκι ή τζίτζικας λέγεται και ΤΕΤΤΙΞ στα ΑΡΧΑΊΑ; 

Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα γνωστό από την ιστορία του Αισώπου, «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» (Τέττιξ και μύρμηκες). 

Το ξερες ότι ο Τέτιξ έχει πέντε μάτια, δύο μεγάλα, κανονικά και τρία μικρότερα, βοηθητικά; 

Το ξερες ότι ο τζίτζικας είναι κουφός; . Αυτό το απέδειξε ένας δήμαρχος του Μαγδεμβούργου τον περασμένο αιώνα, πυροδοτώντας ένα κανόνι κάτω από ένα πλατάνι της πλατείας πάνω στο οποίο τερέτιζαν χιλιάδες τζιτζίκια, χωρίς εκείνα να σταματήσουν από τον εκκωφαντικό κρότο. 
(γι 'αυτό ξεκουφαίνουν εμάς) 

Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο τα θηλυκά τζιτζίκια γεννούν τα αυγά τους μέσα σε τρύπες που κάνουν στους μαλακούς βλαστούς των δέντρων. 

Στο τέλος του καλοκαιριού γεννιούνται οι προνύμφες που κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες μέσα στη Γη και εκεί ζουν ως σκουλήκια από 4 έως 17 χρόνια !!! 
(ανάλογα τη ράτσα). 

Δεν μπορούν ούτε να δαγκώσουν ούτε να τσιμπήσουν. 

Η μόνη τους άμυνα είναι ότι αναδύονται σε εκατομμύρια (η μεγαλύτερη συγκέντρωση εντόμων στη γη) και το μοναδικό τους μέλημα, είναι σκαρφαλώνοντας ν’ αναζητούν ένα ασφαλές μέρος να κουρνιάσουν στο οποίο (προσέξτε παρακαλώ!!!) θα μεταλλαχθούν,!!!! ξεκινώντας έτσι τις λιγοστές τελευταίες εβδομάδες της 17χρονης ζωής τους. 

Αν καταφέρουν να επιβιώσουν μεταμορφώνονται σε νύμφες βγαίνουν στην επιφάνεια, σκαρφαλώνουν στα δέντρα, βγάζουν φτερά και αρχίζουν να τραγουδούν. 

Ένα τραγούδι – ερωτικό κάλεσμα (που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δυνατούς ήχους της φύσης) 

και ταυτόχρονα μια αντίστροφη μέτρηση έως τον θάνατο, περίπου 6 εβδομάδες μετά. 

(δηλ. Κάθε τζιτζικάκι που μας τραγουδάει σε λίγες μέρες θα ψοφήσει). 

Ωστόσο αρκετά από αυτά δεν επιζούν για να βρουν το ταίρι τους, γιατί έχουν παγιδευτεί στα κουκούλια τους είτε έχουν ανωμαλία στα φτερά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται τροφή για άλλα ζώα. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τζιτζίκι, για την ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του τζιτζικιού μέσω της οποίας δημιουργείται αυτό το ιδιόμορφο τερέτισμα, που ακούγεται τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. 

Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη τεντωμένη και ονομάζεται τερετίζων υμένας. 

Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή, παράγεται ο ήχος. 

Αφού λοιπόν ολοκληρώσουν την σκληρή εργασία τους σαν σκουλήκια κάτω απ’ τη γη για 4 έως 17 χρόνια (ανάλογα τη ράτσα), αλλάζουν φορεσιά, μεταμορφώνονται στο γνωστό μας τζιτζίκι και πάνε διακοπές για 4 έως 6 εβδομάδες στο τελευταίο καλοκαίρι της ζωής τους.(teary)(teary)(teary) 

Στις διακοπές τους οι αρσενικοί θέλουν να ζευγαρώσουν. 

Έτσι τραγουδούν δυνατά (γιατί είναι κουφοί) καλώντας τον ερωτικό τους σύντροφο τη θηλυκιά (που είναι βουβή).!!!! 

Αμέσως μετά το ζευγάρωμα, τα θηλυκά γεννούν τ’ αυγά τους σε τρύπες (στα κλαδιά που έχουν ανοίξει νωρίτερα σκάβοντας τα) και αποθηκεύουν εκατοντάδες στο εσωτερικό τους. 

Με αυτή τους την πράξη η ζωή τους έφτασε στην ολοκλήρωση !!! 

Το ξερες ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 είδη τζιτζικιών;;;;;; 

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν το άκουγαν με το ίδιο αυτί, που το ακούμε εμείς σήμερα, γι’ αυτούς, το τραγούδι των τζιτζικιών, μακριά από το να ακούγεται σαν σουβλιές ήταν φορέας ανάμνησης και πάνω απ’ όλα φορέας μηνύματος!!!!! 

Γιατί τα τζιτζίκια ήταν οι άγγελοι των Μουσών πάνω στη γη και διαβίβαζαν στους θεούς τα σέβη των ανθρώπων. 

Το τραγούδι τους, έστω και μεσημεριανή ώρα, όταν ζέστη και αντηλιά κάνουν το χώμα ένα ζωντανό μαγκάλι και τον ίσκιο ένα ζωτικό καταφύγιο, ήταν ένα τραγούδι εγρήγορσης, που κατά κάποιον τρόπο έλεγε στον άνθρωπο: 

"εγέρσου-ξύπνα, εγέρσου-ξύπνα…"!!!!! 

Φασαριόζικα, σίγουρα, βλέπε εκνευριστικά, μα και άγρυπνοι φύλακες και ως και διδακτικά, τέτοια ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η φύση και ο λόγος ύπαρξης των τζιτζικιών. 

Ένας κινηματογραφιστής, ο Σάμουελ Ορρ, πέρασε 6(!!!) ολόκληρα χρόνια και πάνω από 200 ώρες κινηματογραφώντας τα «μαγικά» στάδια της ζωής των τζιτζικιών. 

Παρακολουθήστε το και θα αισθανθείτε ότι τα 7 λεπτά που διαρκεί, πραγματικά θα σας κάνουν να υποκλιθείτε σ’ αυτό που ονομάζεται Φύση !!! 

(εμείς το λέμε Θεός Δημιουργός)!!! 

Δείτε το βίντεο εδώ: https://vimeo.com/66688653




Βασίλης Τερζόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου