Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Τι να κάνετε στα 60 σας για να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο...!!!!

Πολλά είναι τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από τα 60 και μετά. 
Η δεκαετία των 60 είναι πολύ σημαντική. Ίσως παίρνετε σύνταξη. Με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερο χρόνο για να περάσετε με τον εαυτό σας. Τέτοιου είδους αλλαγές μεταβάλλουν ριζικά την καθημερινότητά μας και οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές. Και τώρα είναι η ευκαιρία σας να ασχοληθείτε αποκλειστικά με τον εαυτό σας. 

Δεν είναι πολύ αργά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής 
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μακροζωίας που κάνουν οι άνθρωποι είναι να πιστεύουν ότι είναι «πολύ αργά» γι’ αυτούς. Υγιή βήματα, όπως το να έχετε το βάρος σας υπό έλεγχο, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, να ασκείστε τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα και να μην καπνίζετε θα βελτιώσει την υγεία και την πιθανότητα μακροζωίας σας σε οποιαδήποτε ηλικία. 

Διατηρήστε τη σεξουαλική σας ζωή 
Το σεξ είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής και της υγείας. Μπορείτε να έχετε μια ενεργή, σεξουαλική ζωή, για ολόκληρη τη ζωή σας. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. 

Φροντίσετε τον εγκέφαλό σας 
Αποφύγετε την υπερβολική ρουτίνα και εξασκείστε τον εγκέφαλό σας με νέες και δύσκολες σκέψεις. Από τα παζλ μέχρι την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένας υγιής εγκέφαλος σε γήρας εξαρτάται από τη συνεχή πνευματική διέγερση. Κάντε μερικά μαθήματα, μάθετε νέα πράγματα, έτσι θα παραμείνετε διαυγείς. 

Φροντίζετε το σώμα σας 
Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να «ακυρώσετε» ορισμένα από τα ανθυγιεινά πράγματα που έχετε κάνει στο σώμα σας. Χάστε βάρος, ασκηθείτε και τρώτε φρούτα και λαχανικά (πραγματικά μπορεί να είναι τόσο απλό). Κρατήστε το σώμα σας απασχολημένο και ενεργό. Όχι μόνο θα αισθάνεστε καλύτερα, αλλά πιθανότατα θα ζήσετε περισσότερο. 

Σκεφτείτε θετικά τη γήρανση 
Εάν μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική στάση απέναντι στη γήρανση, θα μπορούσατε να προσθέσετε μέχρι και 7.5 χρόνια στη ζωή σας σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές. Όταν έχετε θετική στάση επηρεάζει το πώς ο οργανισμός σας διαχειρίζεται το άγχος και πώς επηρεάζει τις συμπεριφορές σας. Περάστε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τις θετικές πτυχές της ηλικίας, όπως η σοφία, και εστιάστε στην πνευματική ανάπτυξη. 

Φροντίζετε τον εαυτό σας 
Η μη κατανόηση των φαρμάκων και των θεραπειών σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που δεν υποβάλλουν ερωτήσεις ή δεν καταλαβαίνουν τις ιατρικές τους καταστάσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. 

Θέστε ερωτήσεις στο γιατρό σας (και χρόνο) για να ερευνήσετε και να κατανοήσετε τις ιατρικές σας συνθήκες μέχρι να τις καταλάβετε πλήρως. Αυτό θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας. 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία 
Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε και ελέγχετε τα πάντα στη δεκαετία του ’60. Θα αρχίσουν να σας κακοφαίνονται οι πολλές εξετάσεις, αλλά οι επισκέψεις στον γιατρό μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε νόσου, σε χρόνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας. 

Αντιμετωπίστε το σαν δέσμευση στη ζωή σας και μείνετε πιστοί στο προληπτικό πρόγραμμα φροντίδας και εξέτασης που έχετε κανονίσει με το γιατρό σας. 

Μάθετε περισσότερα για τις ορμόνες και τη γήρανση 
Οι ορμόνες σας συνεχίζουν να αλλάζουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας, μεταξύ άλλων, καθώς μεγαλώνετε. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές στις ορμόνες προκαλούν τη γήρανση. Η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. 

Πριν εξετάσετε τις θεραπείες ορμονών, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε πράγματα σχετικά με τις ορμόνες και τη γήρανση και βεβαιωθείτε ότι μιλήσατε με έναν γιατρό (ο οποίος δεν προωθεί τίποτα) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συμπληρώματα ορμονών θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. 

Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας παραγωγικά 
Ο μέσος συνταξιούχος παρακολουθεί πάνω από 4 καθιστικές ώρες τηλεόραση την ημέρα. Αυτός ο χρόνος που θα μπορούσε, και πρέπει, να δαπανηθεί σε πράγματα που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και το σώμα σας. Θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που ξοδεύετε, ασκείτε, κοινωνικοποιήστε, προσφέρετε εθελοντική εργασία, μαγειρεύετε υγιεινά τρόφιμα και κάνετε άλλα πράγματα που αγαπάτε. 

Να βγαίνετε έξω και να βρίσκεστε με τους ανθρώπους σε τακτική βάση. Μια κοινωνική επαφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία, επειδή η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους σας βοηθά να διαχειριστείτε τα συναισθήματα, το στρες και σας βοηθά να διατηρείτε καλές συνήθειες. 




Σπανού Κατερίνα / www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου