Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Τα ταξίδια μας κάνουν πολύ πιο ευτυχισμένους από την απόκτηση υλικών αγαθών...!!!!

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι αναζήτησης της ευτυχίας. Και όλοι οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ευτυχία είναι ο καλύτερος δείκτης υγείας σε μια κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, αν και αφού ικανοποιηθούν οι βασικές μας ανάγκες, εκείνη η αίσθηση ευτυχίας ξεθωριάζει. 

Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πού να επενδύσουμε τελικά τα χρήματά μας για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Γιατί τρέχουμε στην αγορά με τέτοια αποφασιστικότητα μόλις πιάσουμε χρήματα στα χέρια μας; 

Με κάθε νέα αγορά νιώθουμε λίγο πιο χαρούμενοι, αλλά λίγες μέρες αργότερα αυτή η ικανοποίηση συχνά εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει καν ίχνη. 

Υπάρχει μια πολύ λογική υπόθεση πίσω από αυτή μας την βιασύνη να ψωνίσουμε μόλις αποκτήσουμε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό : ένα φυσικό αντικείμενο θα διαρκέσει περισσότερο, θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους για περισσότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με μια εμπειρία, όπως μια συναυλία ή διακοπές. 

Σύμφωνα όμως με έρευνα, αυτή η υπόθεση αποδεικνύεται εντελώς λάθος. 

Αποδεικνύεται ότι το κύριο εμπόδιο στην ευτυχία είναι η προσαρμογή, η συνήθεια με άλλα λόγια. Λίγο αφού αγοράσουμε κάτι, το συνηθίζουμε, δεν μας ενθουσιάζει πια, το επίπεδο της ικανοποίησης πέφτει και αναγκαζόμαστε να ψάξουμε τριγύρω για την επόμενη αγορά μας. 

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ωστόσο, οι έρευνες που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο Cornell ανακάλυψαν έναν τρόπο για να σπάσουμε αυτό τον ανούσιο φαύλο κύκλο. 

Ο καθηγητής ψυχολογίας Thomas Gilovich απέδειξε ότι βιώνουμε την ίδια αύξηση ευτυχίας όταν αγοράζουμε κάτι που επιθυμούμε και όταν ταξιδεύουμε. 

Αλλά – αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο – η ποσότητα ευτυχίας που λαμβάνουμε από τις αγορές μας φθίνει με το χρόνο, ενώ οι αναμνήσεις της ταξιδιωτικής μας εμπειρίας συνεχίζουν να μας τροφοδοτούν με ορμόνες ευτυχίες για πολύ περισσότερο χρόνο. 

Τα ευρήματα του Gilovich αποτελούν τη σύνθεση ψυχολογικών ερευνών που διεξήχθησαν από την ερευνητική του ομάδα για το παράδοξο Easterlin και στο οποίο βρήκαν ότι τα χρήματα φέρνουν ευτυχία, αλλά μέχρι ένα σημείο. 

Το πώς η προσαρμογή επηρεάζει την ευτυχία, για παράδειγμα, μετρήθηκε σε μια έρευνα κατά την οποία οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν το επίπεδο ευτυχίας μετά από αγορές και μετά από εμπειρίες. 

Η επίσκεψη σε διάφορα ασυνήθιστα γεγονότα, τα ταξίδια, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, ακόμα και τα extreme sport – όλα αυτά αποτελούν ιδανικές πηγές ευτυχία για όλους μας. 

Ένα νέο gadget ή ένα νέο αμάξι σύντομα θα γίνει κάτι συνηθισμένο που θα βαρεθείτε να βλέπετε, αλλά μια νέα ανάμνηση θα διατηρήσει την αίσθηση ευτυχίας για πολύ περισσότερο. 




enallaktikidrasi.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου