Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

8 συμβουλές για να αναρρώσετε από τον συναισθηματικό πόνο...!!!!

«Όσο δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στην δύναμη του Τώρα, κάθε συναισθηματικός πόνος που βιώνεις θα αφήνει ένα υπόλειμμα του πόνου που θα ζει μέσα σου». -Έκχαρτ Τόλε 

Για κάποιους, ο πόνος λειτουργεί ως κάλεσμα αφύπνισης, και για άλλους ο πόνος αντιπροσωπεύει ένα συνεχές μοτίβο που φαίνεται να μην οδηγεί πουθενά. Ανεξάρτητα από το που βρίσκεστε στην ζωή σας τώρα, ο πόνος έχει αλλάξει εντελώς την ψυχική και συναισθηματική σας οργάνωση. 

Είμαστε προγραμματισμένοι να κατευθυνόμαστε προς την ευχαρίστηση, αλλά όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία, σκοντάφτουμε σε κάθε βήμα. 

Παρακάτω βρίσκονται κάποιοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό: 

Έχουμε επιλέξει συνειδητά να ενσωματώσουμε τις δυνατότητες μας, αλλά με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε την ευθύνη να κοιτάξουμε μέσα μας. Αυτή η απόφαση, που μπορεί να αλλάξει την ζωή μας, μας φέρνει πιο κοντά στον αυθεντικό εαυτό μας αλλά επίσης διαλύει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα για την επιβίωση. 

Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει την ένταση και τα καταπιεσμένα συναισθήματα και επεκτείνει αυτά που θεωρούσαμε ως όρια του εαυτού μας. Ως αποτέλεσμα, αναδύεται η αγωνία. Αλλά αυτός ο πόνος δεν είναι κάτι που ήρθε ξαφνικά, είναι κάτι που ήδη βρισκόταν εκεί, μεταμφιεσμένος από περισπασμούς και την συμβατικότητα. 

Αντιστεκόμαστε στην αλλαγή. 
Η υπεράσπιση της ζώνης ασφαλείας όπου όλα είναι ασφαλή και προφανώς υπό έλεγχο είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι ενστερνίζονται. Αλλά έτσι αψηφούμε τον σκοπό της ύπαρξης. Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την άμυνα μας και προσπαθούμε απεγνωσμένα να διατηρήσουμε τον κόσμο μας όπως νομίζουμε ότι πρέπει να είναι. 

Αυτό όμως, όχι μόνο μας απογοητεύει αλλά μας οδηγεί σε μεγαλύτερο πόνο. «Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, το να υποφέρεις είναι θέμα επιλογής.» -Χαρούκι Μουρακάμι 

Όταν δεν αισθάνεστε άνετα, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε εκτός πορείας. Ο πόνος δείχνει ότι κάτι μέσα σας έχει αλλάξει και πως είναι καιρός να αναλάβετε δράση για να ευθυγραμμίσετε τον συναισθηματικό σας χώρο με τις αληθινές επιθυμίες σας. 

Το μυαλό ελέγχει τα συναισθήματα έως ένα βαθμό, επομένως, ο τρόπος που σκέφτεστε ενισχύει ορισμένα συναισθήματα. 

Ανεξάρτητα από την τωρινή σας κατάσταση, παρακάτω βρίσκονται 8 συμβουλές για να αναρρώσετε από τον συναισθηματικό σας πόνο : 

1.Να είστε ενήμεροι 
Όταν περνάτε μια δύσκολη περίοδο στην ζωή σας, μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στην παρούσα στιγμή. Τιμήστε τον πόνο σας ώστε να του επιτρέψετε να εκδηλωθεί. Αν δεν υπάρχει τρόπος για να τον αποφύγετε, το κλειδί για την ελευθερία είναι να τον βιώσετε. Η ταλαιπωρία σας δείχνει πώς να φτάσετε ξανά στον εαυτό σας και πως το να αγνοείτε τις αιτίες του πόνου κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

Δεν είναι ανάγκη να διαχειρίζεστε τα πάντα με την μία. Απλώς δημιουργήστε χώρο μέσα στον εαυτό σας όπου μπορεί να ανθίσει η παρατήρηση του εαυτού σας καθώς κανένας πόνος δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην συνείδηση. 

2.Να είστε υπομονετικοί 
Η υπομονή είναι κάτι περισσότερο από μια αρετή. Όσο πιο πολύ θέλετε να απαλλαγείτε από τον πόνο, τόσο πιο εύκολο είναι να γυρίσει πίσω. Αν δεν μπορείτε να αποδεχτείτε τι συμβαίνει, αφήστε την ζωή να γίνει το φάρμακο σας. Κάντε μικρά βήματα καθημερινά προς την ανάρρωση. Η αυθόρμητη σωματική, ψυχική, πνευματική ή συναισθηματική θεραπεία δεν είναι ανήκουστη. 

3.Μην προσπαθείτε πολύ σκληρά 
Προσπαθήστε λιγότερο. Προσπαθήστε λιγότερο μέχρι οι προσπάθειες σας να μετατραπούν σε φυσική ανάρρωση. Όταν αναγκάζετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει ένα εμπόδιο, προσθέτετε ακόμα ένα στρώμα τραύματος πάνω από τον αρχικό πόνο. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ο πιο κοντινός δρόμος προς την χαρά. 

4.Σταματήστε να κινείστε σε κύκλους 
Ο πόνος είναι σαν ένας περιορισμένος χώρος που γίνεται όλο και πιο στενός κάθε φορά που θέλετε να ξεφύγετε. Αντί να εστιάζετε στην συναισθηματική κλειστοφοβία, δοκιμάστε την συνειδητή αναπνοή ή κάποιον άλλον τρόπο για να ανακουφιστείτε από την δυσφορία ή τις οδυνηρές αναμνήσεις. Η αναπνοή σας ανοίγει τους εσωτερικούς χώρους που έχουν πλημμυρίσει από την ταλαιπωρία. Έτσι ο πόνος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα διευρυμένο περιβάλλον. 

5.Επιβεβαιώστε τον εαυτό σας 
Αυτά που νιώθετε είναι πραγματικά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσετε, να αμφισβητήσετε και να ξεκουραστείτε. Δεν κερδίζετε τίποτα με το να επιβαρύνεστε. Μείνετε με τον πόνο σας όσο χρειάζεται. Στο τέλος θα εξασθενίσει και θα κάνει χώρο για το μάθημα που περιμένατε. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

6.Κάντε αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε λίγο καλύτερα 
Μπορεί να αισθάνεστε πως θέλετε μερικές μέρες άδεια από την δουλειά. Κάντε το. Μπορεί να θέλετε να περάσετε μια ολόκληρη εβδομάδα στο κρεβάτι ή να επισκεφθείτε έναν φίλο που ζει στο εξωτερικό. Αναγνωρίστε τις παρορμήσεις σας και βρείτε από πού προέρχονται. Ελάτε σε επαφή με αυτό που θέλετε και πράξτε ανάλογα. 

7.Κοιτάξτε την ζωή σας 
Ταξιδέψτε στις αναμνήσεις σας ως θεατής. Να είστε προσεκτικοί. Σκεφτείτε τα γεγονότα που κάποτε σας πλήγωσαν και κοιτάξτε τι ακολούθησε μετά από αυτά. Ο πόνος σχετίζεται με την προσωπική και πνευματική ανάπτυξη. Το να ταξιδεύετε μέσα του θυμίζει περισσότερο κυνήγι θησαυρού παρά μια βόλτα στο πάρκο. Παρόλα αυτά, τα δώρα που αποκαλύπτει είναι ανεκτίμητα. 

8.Κρατηθείτε μέχρι να έρθει η συγχώρεση 
Η συγχώρεση των άλλων για εγκατάλειψη, προδοσία και οτιδήποτε άλλο ξεκινά από το να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Η διαρκής γαλήνη δεν αποκτάται εύκολα αλλά μόλις ξεκινήσετε το ταξίδι της θεραπείας, όλα θα έρθουν στην θέση τους. Μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, αναζητήστε ανθρώπους και εμπειρίες με νόημα. 

Μην αποσπάτε τον εαυτό σας από αυτά που αισθάνεστε αλλά επιλέξτε ένα τρόπο να κάνετε τον πόνο σας συνειδητό. Η πλήρης ανάρρωση μετά από ένα τραυματικό γεγονός ξεκινά με την διαθεσιμότητα και την πρόθεση σας. Δεν έχουμε σχεδιαστεί να υποφέρουμε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι περισσότεροι το κάνουν επειδή δεν ξέρουν ότι πάντα υπάρχει μια διέξοδος από τον πόνο. 




Μαγεία Τ.
Image by Andrea Castro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου