Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Καρκίνος του μαστού : Βρέθηκε νανομόριο που εμποδίζει τη μετάσταση...!!!!

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι κύρια αιτία θανάτου των γυναικών.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και προσφέρει μια καινοτόμο λύση κατά της μετάστασης του καρκίνου στους πνεύμονες.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού ενισχύονται είτε από τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, είτε την πρωτεΐνη HER2. Με τις αντικαρκινικές θεραπείες να επικεντρώνονται ακριβώς εκεί. Αλλά ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού δεν τροφοδοτείται από κανένα εξ αυτών και γι’ αυτό είναι δύσκολη η θεραπεία του.

Επίσης είναι ελάχιστες οι νέες θεραπευτικές επιλογές για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού. Και όσες υπάρχουν ήδη, δυστυχώς είναι υψηλής τοξικότητας.

Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου απέδειξαν ότι με την αναστολή της πρωτεΐνης TAK1, μπόρεσαν να μειώσουν τις πνευμονικές μεταστάσεις σε ποντίκια με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Φαίνεται ότι η TAK1 δίνει στα καρκινικά κύτταρα του μαστού να επιβιώσουν στους πνεύμονες και να σχηματίσουν εκεί νέους μεταστατικούς όγκους.

Μάλιστα, η δραστική ουσία 5Z-7-Oxozeaenol φαίνεται να μπορεί να αναστείλει την TAK1 και έτσι να καταστήσει δυσκολότερο για τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να δώσουν μεταστάσεις στους πνεύμονες. Όμως, η 5Z-7-Oxozeaenol δεν διατηρείται σταθερή στο αίμα και δεν θα λειτουργεί στους ασθενείς ή δεν θα εμποδίζεις τις μεταστάσεις.

Οι επιστήμονες να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο ανέπτυξαν ένα νανοσωματίδιο που λειτουργεί σαν μια έξυπνη βόμβα που μεταφέρει τα φάρμακα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας και τα διοχετεύει απευθείας στους όγκους.

«Φόρτωσαν», λοιπόν την 5Z-7-Oxozeaenol στο νανοσωματίδιο και το εισήγαγαν σε ποντίκια που ήταν φορείς ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων του μαστού. Αν και δεν συρρικνώθηκαν οι πρωτοπαθείς όγκοι του μαστού, μειώθηκαν σημαντικά οι μεταστατικοί όγκοι στους πνεύμονες, με ελάχιστες τοξικές επιπτώσεις.

Αν και η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, σίγουρα δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.




tovima.gr/science 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου