Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Όσο περισσότερα κάνετε για τους άλλους, τόσο λιγότερα κάνουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους...!!!!

Όσο περισσότερα κάνετε για τους άλλους ανθρώπους, τόσο μεγαλύτερη ευτυχία αισθάνεστε (ή έτσι νομίζετε). Εσείς τους προσφέρετε τη βοήθειά σας και είναι στο χέρι σας να τους ανακουφίσετε από κάποιο ζήτημα που τους στενοχωρεί, και τότε, όλα είναι τέλεια. 

Ωστόσο, μερικές φορές η προθυμία σας να διευκολύνετε τα πράγματα για τους άλλους δεν φαίνεται ότι στο τέλος σας ικανοποιεί πλήρως. Σε αντίθεση με την προσδοκία σας, όσο περισσότερα κάνετε για τους άλλους, τόσο μεγαλύτερη απογοήτευση αισθάνεστε. 

Δεν μπορείτε να τους σώσετε όλους. Μόνο οι ίδιοι μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους. 

Η ζωή δεν είναι εύκολη και πράγματι υπάρχουν πολλές δύσκολες στιγμές, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς.Ωστόσο, αυτές οι στιγμές μάς καθιστούν πιο δυνατούς αλλά και πιο σοφούς. Οι δυσκολίες μάς επιτρέπουν να ωριμάσουμε και να αποκτήσουμε μεγαλύτερο βαθμό επίγνωσης του εαυτού μας. 

Εάν δεν είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε αυτές τις δυσκολίες, θα παύαμε να ωριμάζουμε. Ωστόσο, όσον αφορά τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα, η επιθυμία μας είναι να υποφέρουμε για αυτούς, να τους δίνουμε πάντοτε μία χείρα βοηθείας. Θα παίρναμε τη θέση τους εάν μπορούσαμε. Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. 

Μην δραπετεύετε από τον εαυτό σας 
Όσο περισσότερα κάνετε για τους άλλους, τόσο περισσότερο απομακρύνεστε από τον εαυτό σας, πιθανότατα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας, οπότε, επικεντρώνεστε στους άλλους ανθρώπους. Δίνετε στους άλλους όλη εκείνη τη βοήθεια που έχετε εσείς, προσωπικά, ανάγκη. 

Προσφέρετε χωρίς κανέναν εγωισμό όλη εκείνη τη στοργή και τη στήριξη που σας είναι απαραίτητη, αλλά δεν τη λαμβάνετε από κανέναν. 

Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει, ότι προβάλλετε τις δικές σας ανάγκες στους άλλους ανθρώπους. Αντί να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες, δραπετεύετε από αυτές. Πώς μπορείτε όμως να προσφέρετε βοήθεια στους άλλους, εάν δεν γνωρίζετε πώς να την προσφέρετε στον ίδιο σας τον εαυτό; 

Πώς μπορείτε να προσφέρετε αγάπη, εάν δεν μπορείτε να αγαπήσετε τον εαυτό σας; Για να γίνετε γενναιόδωρος με τους άλλους, θα πρέπει να γίνετε γενναιόδωρος πρώτα με τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να προσφέρετε όμορφα πράγματα, εάν δεν τα έχετε καλλιεργήσει πρώτα μέσα σας, ακόμη κι αν νομίζετε ότι μπορείτε. 

Ενδεχομένως να έχετε επίγνωση ότι προβαίνετε σε κάποιες λανθασμένες κινήσεις που έχουν επιπτώσεις σε εσάς και στους άλλους. Για παράδειγμα, δεν θα κατορθώσετε να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις εάν προσφέρετε τα πάντα και αγνοείτε τον εαυτό σας. 

Κατ΄αρχάς, θα πρέπει πρώτα να φροντίσετε τον εαυτό σας για να φροντίσετε τους άλλους. Στόχος σας είναι να στηρίξετε τους ανθρώπους που αγαπάτε, να τους βοηθήσετε να σηκωθούν εάν καταρρεύσουν, να είστε η κινητήριος δύναμη για αυτούς όταν έχετε εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες. Πώς μπορείτε όμως να το κάνετε αυτό εάν δεν το κάνετε πρώτα για τον εαυτό σας; Εάν το κάνετε θα καταρρεύσετε. 

Μην αναπτύσσετε εξαρτημένες σχέσεις. Θέλετε οι άλλοι άνθρωποι να εξαρτώνται από εσάς, να είναι καλά, αλλά ενδεχομένως εσείς εξαρτάσθε από αυτούς. Αυτό δεν θα οδηγήσει ποτέ σε μία υγιή σχέση. Η εξάρτηση προκαλεί πολύ μεγαλύτερη βλάβη σε σχέση με αυτό που φαντάζεστε. 

Ο εαυτός σας θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Δεν μπορείτε να βοηθήσετε κανέναν, εάν έχετε προσωπικά προβλήματα να λύσετε. Βάλτε τον εαυτό σας πάνω από όλους. Είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσετε αυτό, διότι έχετε την τάση να προσφέρετε και, δυστυχώς, το κάνετε χωρίς να έχετε την απαραίτητη επάρκεια δυνάμεων για να το κάνετε.
 
Οι άλλοι έχουν τη δύναμη της επιλογής. 
Ενίοτε, όσο περισσότερα κάνετε για τους άλλους, τόσο περισσότερο περιορίζετε τη δύναμη της προσωπικής τους επιλογής. Θα έλεγε κανείς ότι, τρόπον τινά, έχουν εγκαταλείψει τον εαυτό τους για χάρη σας. 

Έχουν παύσει πλέον να παλεύουν για τα όνειρά τους, διότι θέλουν να είναι καλά, και τώρα, όλη αυτή η ευθύνη πέφτει πάνω σας. Ωστόσο, δεν είναι αυτό αρκετό για εσάς; Ζείτε για δύο, για τρεις ή ακόμη και για περισσότερους ανθρώπους. 

Ακόμη κι αν κάποιος φίλος σας υποφέρει, εξαρτάται από τον ίδιο να επιλέξει εάν θα παραμείνει σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση, ή όχι. 

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για αυτόν είναι να τον ακούσετε, να προσφέρετε την δική σας προοπτική, εάν σας ζητηθεί και να είστε εκεί όταν σας χρειαστεί. Δεν μπορείτε όμως να αποφασίζετε εσείς αντί για τον ίδιο, να του λέτε τι πρέπει να κάνει, ή να υποφέρετε για αυτόν. 

Οι αποφάσεις μας καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή μας. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο πεπρωμένο· αντιθέτως, διαμορφώνουμε το μέλλον μας βάσει των αποφάσεών μας. Εάν κάποιος παίρνει αποφάσεις για εσάς, το μονοπάτι της ζωής που χαράσσεται σταματά, πλέον, να σας ανήκει και επειδή άνθρωπος είστε κι εσείς, θα το εγκαταλείψετε. 

Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχετε λάβει κάποια μορφή ανταπόδοσης από τους ανθρώπους στους οποίους έχετε αφοσιωθεί· αυτός είναι ο λόγος που οι άλλοι δεν ενήργησαν με τον αναμενόμενο για εσάς τρόπο. 

Εσείς επιζητούσατε κάποια μορφή ευγνωμοσύνης, αλλά δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι, τελικά, αυτό που κάνατε ήταν να εμπλακείτε σε μια ζωή που δεν είναι η δική σας. Κανείς δεν πρόκειται να σας προσφέρει παράσημο επειδή πολεμήσατε σε μία μάχη που δεν ήταν η δική σας, αλλά ήταν η μάχη κάποιου άλλου. 

Όσο κι αν μας πληγώνει να βλέπουμε κάποιον να υποφέρει, μερικές φορές είναι απαραίτητο το άτομο αυτό να βιώσει τη διαδικασία της δοκιμασίας μόνο του. 

Σίγουρα, είναι πιο εύκολο για κάποιον να σηματοδοτήσει το μονοπάτι, ούτως ώστε κάποιος να ακολουθήσει τα ίχνη και να βρει τον δρόμο με τη βοήθεια του άλλου. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν σας βοηθάει σε καμμία περίπτωση. 

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, από τους ανθρώπους που μας πληγώνουν, από κάθε βίωμα που μας καθορίζει. Εάν για κάποιον λόγο δεν βιώναμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, πώς θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε την εμπιστοσύνη ενός φίλου; Πώς θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι το μονοπάτι της επιτυχίας είναι γεμάτο στροφές και λακκούβες; 

Κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να πάρετε τα ηνία της ζωής κάποιου άλλου, θα πρέπει να θυμάστε ότι εάν αυτό γίνει, το άλλο πρόσωπο θα σταματήσει να παλεύει για τον εαυτό του. Δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις πλέον ή να μάθει από αυτό που του συνέβη. 

Η επιθυμία σας είναι να διευκολύνετε καταστάσεις, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Αντί να του κάνετε χάρη, τον ωθείτε σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει, σε έναν φανταστικό κόσμο. 




Μετάφραση – Απόδοση Λ.Τ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου