Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πες μου πού πονάς, να σου πω τι νιώθεις.......!!!


Δες πως συνδέονται μερικοί από τους πιο συχνούς πόνους που αισθάνεσαι με ιδιαίτερη συναισθηματική περίοδο που βιώνεις.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για το ποια είναι η αιτία για κάποιους ανεξήγητους πόνους που νιώθεις; Γιατί αρρωσταίνεις; Γιατί χτυπάς μονίμως; Κυρίως όμως, έχεις συνδέσει αυτές τις καταστάσεις με μια δύσκολη συναισθηματική φάση που περνάς;
 Αν όχι, ήρθε η ώρα να το κάνεις. Δες πως συνδέονται μερικοί από τους πιο συχνούς πόνους που αισθάνεσαι με ιδιαίτερη συναισθηματική περίοδο που βιώνεις.

Το γεγονός : όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν ασθένειες ή και προδιάθεση για ατυχήματα, ενώ το άγχος στην καθημερινή ζωή ανησυχεί τους γιατρούς πολύ περισσότερο από ποτέ. Πολλές ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν πως ελάχιστες είναι οι σοβαρές ασθένειες που δεν προκαλούνται από ένα βαθύ άγχος ή από μια συγκινησιακή ένταση. 

Είναι γνωστό ότι η θλίψη, η απόγνωση, ο εκνευρισμός, ο φόβος ή η απογοήτευση καταγράφονται όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στο σώμα μας, «μπλοκάροντας» τον εγγενή μηχανισμό μας για αυτοθεραπεία. Σήμερα, είναι γνωστή στους επιστήμονες η σχέση αλληλεπίδρασης του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Oι ίδιες εγκεφαλικές δομές που εμπλέκονται στη δημιουργία των συναισθημάτων ρυθμίζουν σε σημαντικό βαθμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αναστολή ή η συγκράτηση των συναισθημάτων έχει ως συνέπεια τη διαταραχή της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Oι άνθρωποι που δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, όποια κι αν είναι αυτά, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας.

O θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα επιδρούν «τοξικά» για το σώμα και εγκυμονούν κινδύνους. Έτσι, για παράδειγμα, μελέτες που έγιναν συνδέουν τα κρυολογήματα και τις άλλες φλεγμονές του άνω αναπνευστικού συστήματος με κάποια συναισθηματική αναστάτωση που συνέβη τρεις ή τέσσερις μέρες πριν από την εκδήλωσή τους και την επίμονη αυτοκριτική με ηπατικές διαταραχές. 

Επιπλέον, το συναίσθημα της αντιπάθειας έχει συσχετιστεί με διαταραχές στο κυκλοφορικό.

ο διαρκής εκνευρισμός με τις μολύνσεις.

ο καταπιεσμένος θυμός με τις ηπατικές διαταραχές.

η επικριτική διάθεση με γαστρορραγίες.

η αίσθηση ότι κάποιος μας εκμεταλλεύεται με την ακμή και τα έλκη.

η νοητική «υπερδραστηριότητα» με τους έντονους πονοκεφάλους.

το συναίσθημα της αυτο-λύπησης με τις γαστρεντερικές διαταραχές, τα κρυολογήματα, τα βρογχικά και τα οδοντικά προβλήματα.

η καταπιεσμένη σεξουαλική ενέργεια με διαταραχές (έως και καρκίνο) στα γεννητικά όργανα.

οι ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες με τις φλεγμονές, τον πυρετό και τη νοητική σύγχυση.

η αδιάκριτη καταπίεση των συναισθημάτων, η αγωνία, η κατάθλιψη και το άγχος με τις γαστρεντερικές και τις νεφρικές διαταραχές, αλλά και προβλήματα στη χολή και στην ουροδόχο κύστη.

οι «τοίχοι σιωπής» με τον καρκίνο.

Φαντάσου λοιπόν, πόσες οδυνηρές καταστάσεις θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, αν δίναμε περισσότερη σημασία στο συναίσθηματικό μας κόσμο;

Aυτιά : αν αντιμετωπίζεις συχνά προβλήματα με τα αυτιά σου, αυτό σημαίνει ότι είσαι υπερευαίσθητη στα υποσυνείδητα μηνύματα, ενώ παράλληλα φοβάσαι μήπως δεν αντιλαμβάνεσαι σωστά αυτό που συμβαίνει ή μήπως δεν σε καταλαβαίνουν οι άλλοι. 

Παρά τη χαρακτηριστική ικανότητα αντίληψης που διαθέτεις, πιστεύεις ότι δεν θα καταφέρεις να αφουγκραστείς την αληθινή φύση της κατάστασης και συντονίζεσαι για να ακούσεις όλες τις πληροφορίες και τα «μυστικά». Σε πληγώνουν οι άσχημες λέξεις και σε τρομάζει η κριτική. 

Πιστεύεις ότι έχεις απομακρυνθεί από το Θεό και ότι αξίζεις την απόρριψή Του λόγω του «αρνητισμού» και της «ανυπακοής» που δείχνεις. Νιώθεις αποκομμένη και μόνη, αποξενωμένη από ένα περιβάλλον που θεωρείς ότι δεν σε υποστηρίζει. Έτσι, έχει την τάση να εστιάζεσαι στα αρνητικά και να κουτσομπολεύεις. «Φοβάμαι να ακούσω» είναι η φράση - κλειδί για τους πόνους στα αυτιά, αφού αυτό που ακούς, σου προκαλεί μεγάλο εσωτερικό πόνο.

Μάτια : τα προβλήματα στα μάτια και την όραση δηλώνουν ότι έχεις την αίσθηση πως δεν μπορείς να χειριστείς τα προβλήματα της ζωής έτσι όπως θα ήθελες. Νιώθεις πως οι δυσκολίες σε ξεπερνούν. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για να τα αντιμετωπίσεις. Έτσι «θολώνεις» την όρασή σου, για να μη «βλέπεις» τις καταστάσεις που αναγκάζεσαι να βιώνεις, έστω και αν δεν μπορείς να τις αποφύγεις.

Ουρανίσκος : αντιμετωπίζεις προβλήματα σχετικά με το «ποιός ή τι» έχει τον έλεγχο των πραγμάτων και σχετικά με το πού πάνε τελικά τα πράγματα. Η φοβία αυτή προκύπτει από μια καταπιεστική οικογένεια, από την αίσθηση ότι σε «ξεγελούν», ή από το «ξύλο». Σαν αποτέλεσμα, νιώθεις δυσπιστία απέναντι στο Σύμπαν, αλλά και απέναντι σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε ασκεί τον παραμικρό έλεγχο στη ζωή σου.

Καρδιά : «Μια ραγισμένη καρδιά», υπερβολικός φόβος εγκατάλειψης και απόρριψη. Πιστεύεις ότι δεν έχεις αξία ως προσωπικότητα και θεωρείς ότι δεν σου αξίζει η αγάπη. Νομίζεις ότι κανείς δεν σε θέλει ή δεν σε υποστηρίζει. Ωστόσο, εκπέμπεις μεγάλες ποσότητες «ενέργειας από την καρδιά», ελπίζοντας, πολύ βαθιά μέσα σου πως μια μέρα θα εμφανιστεί ο πρίγκιπας. Παράλληλα, πιστεύεις στην αναγκαιότητα του στρες και της έντασης!

Κεφάλι : δίνεις πολύ μεγάλη έμφαση στην αρσενική πλευρά της προσωπικότητάς σου αλλά και στη λογική, τον ορθολογισμό, το πνεύμα και την εκλογίκευση. Θεωρείς πως είσαι δημιουργική και πως συνεισφέρεις πολλά, κι έτσι περιμένεις ότι θα σε αντιμετωπίζουν ανάλογα. Βρίσκεσαι σε σύγκρουση με την εξουσία ή τους εκπροσώπους της εξουσίας. Είσαι γεμάτη άγχος και τελειομανής, ενώ δυσκολεύεσαι να χαρείς την όποια επιτυχία.

Μύτη : αν η μύτη σου «τρέχει» σημαίνει ότι υποφέρεις από ένα «εσωτερικό κλάμα», που στην πραγματικότητα είναι μια κραυγή για βοήθεια. Η κλεισμένη μύτη, δε, υποδηλώνει ότι δεν αναγνωρίζεις την προσωπική σου αξία.

Χέρια : τα χέρια εκφράζουν τις συγκρούσεις που αφορούν τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην ικανότητά σου να συγκρατείς και να χειρίζεσαι τις καταστάσεις. Νιώθεις ενοχές για τις αποφάσεις που έχεις πάρει, αλλά και για τις συνέπειες των πράξεών σου. Για να αποφύγεις την επιτυχία ή την αποτυχία παραμένεις αδρανής. Είσαι εξαιρετικά εσωστρεφής και όταν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις τη σημασία των πραγμάτων νιώθεις μεγάλο άγχος.

Δόντια : τα προβλήματα των δοντιών έχουν να κάνουν με την υπευθυνότητα. Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την περίπτωση αυτή : 1. Τα προβλήματα είναι αντανακλάσεις της μακρόχρονης αναποφασιστικότητάς, που οφείλεται στη δυσκολία να αναλύσεις τις καταστάσεις και να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές. 

Έχεις την τάση να είσαι απείθαρχη και αμελής στο χειρισμό των προβλημάτων ενώ αποφεύγεις συστηματικά την εξουσία και τις ευθύνες.Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση και στη συνέχεια η απελευθέρωση μιας φοβερής οργής, η οποία όμως σε κάνει αναποτελεσματική στα οικονομικά και στα συναισθηματικά ζητήματα.

Πόδια : αν υποφέρουν τα πόδια σου, εκδηλώνεις ένα μεγάλο φόβο για το μέλλον, Ταυτόχρονα όμως φοβάσαι και να μείνεις στάσιμη στη ζωή. Υπάρχει μέσα σου μια σύγχυση για τον εαυτό σου, για τους άλλους ανθρώπους και για την ίδια τη ζωή. Προτιμάς να μένεις αμετακίνητη εκεί που είσαι, παρά να κάνεις καταστροφικά λάθη. 

Είσαι συντηρητική και αναποφάσιστη, ενώ φοβάσαι να αναλάβεις πρωτοβουλίες. Τα όνειρα, οι κρυφές ελπίδες και οι φιλοδοξίες σου είναι περιορισμένα. Φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς καν να ξέρεις ποιος είναι πραγματικά! Λειτουργείς με βάση τον τρομερά έντονο φόβο που νιώθεις για το άγνωστο και έχοντας προσδοκίες καταστροφής. 

Για εσένα η ζωή είναι μια σειρά από προβλήματα, άγχη και ανησυχίες και πιστεύεις ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα πράγματα να χειροτερέψουν.

Λαιμός : τα προβλήματα στο λαιμό αποκαλύπτουν ότι αντιμετωπίζετε καταστάσεις που δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε στο παρελθόν και τώρα είναι αναπόφευκτες. Δυστυχώς, είστε πεισματάρηδες και αρνείστε να δείτε αυτό που είναι μπροστά στη μύτη σας. Έχετε αγκιστρωθεί πάνω στο σύστημα και ελέγχετε τα πάντα. 
                         
Έχετε χάσει την επαφή με τα συναισθήματά σας, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ιδέες, σκέψεις, λέξεις, στρατηγικές ή τακτικές. Δεν θέλετε ούτε καν να βρίσκεστε εδώ. Φοβάστε το θάνατο, την ατίμωση, τη μιζέρια, την ασθένεια, την ατυχία και την αποτυχία - και έτσι θα νιώσετε αν αφήσετε ελεύθερο τον εαυτό σας. Έχετε σκύψει το κεφάλι και κυνηγάτε με φανατισμό την επιτυχία.

Γλώσσα : τα προβλήματα στη γλώσσα αποκαλύπτουν τις ενοχές που νιώθεις γιατί απολαμβάνεις τις αισθήσεις σου, τη σεξουαλικότητά και τις «επιφανειακές» χαρές -ψυχαγωγία, αθλητικές δραστηριότητες, υλικά αγαθά- ή ενοχές για τα γούστα και τις προτιμήσεις σου. Έχεις ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης για ό,τι συμβαίνει γύρω σου και κυρίως για τα λόγια σου. Επίσης, αντιμετωπίζεις δυσκολίες που σχετίζονται με την επιθυμία έκφρασης και το φόβο για τις συνέπειες αν πεις αυτό που θέλεις.

Ατυχήματα : υπάρχει η πεποίθηση ότι μερικές φορές τα πράγματα απλώς συμβαίνουν. Είναι αποτέλεσμα του «τυχαίου» που ενεργοποιεί γεγονότα, τα οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένων πράξεων αλλά της «μοίρας». Τα ατυχήματα είναι μια πρόκληση για δράση, καθώς το ασυνείδητο επισπεύδει ένα γεγονός που ανακόπτει την κατεύθυνση που έχουμε πάρει, ώστε να φέρει στην επιφάνεια θέματα τα οποία πρέπει να εξετάσουμε. 

Τα μέρη του σώματος που προσβάλλονται δείχνουν ποια είναι αυτά τα θέματα για τα οποία απαιτείται επανεκτίμηση, παρέμβαση ή αλλαγή. Αν σου συμβαίνουν συχνά ατυχήματα, εκδηλώνεις ανικανότητα να πεις αυτό που θέλεις, προσδοκάς τη βία και διαθέτεις μια επαναστατικότητα ενάντια στην εξουσία, που βασίζεται στην αίσθηση ότι δεν αξίζεις αλλά ότι σου αξίζει επίθεση.

Στομάχι : ο πόνος στο στομάχι εκδηλώνεται όταν οι προσδοκίες σου είναι καταστροφικές. Νιώθεις φόβο για τον ανταγωνιστικό κόσμο γύρω σου, που πιστεύεις ότι επικρατεί το σύνθημα «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Θέλεις πολύ να αγαπηθείς και αναζητάς την ασφάλεια. Νιώθεις φόβο για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες περασμένων πράξεών σου ή τα αρνητικά αποτελέσματα των αποφάσεών σου.




womenonly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου